Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (11)

Met een gerse Ramadan-uitsmijter!


Woensdag 15 maart

Weet je wat een Rotterdammer het mooist van Mokum vindt

Da's de laatste trein naar Rotterdam, dat weet het kleinste kind

Hij vindt Amsterdam wel aardig maar hij doet een dubbele moord

Voor z'n metro, z’n tunnel en voor Feyenoord

Voor z'n metro, z’n tunnel en voor Feyenoord 

Ach, leefde Dorus nog maar

De zon scheen zowaar even in Roffa, tussen twee sneeuwbuien door. Maar wat is is hier teringduur, het lijkt 020 wel. Even een meerzaden landbrood, twee bakkies pleur en iets zoets bij bakkerij Jordy aan de Nieuwe Binnenweg: 15 euro. Da’s niet zo gers. 

Een simpel biertje op een Rotterdams terras: 3.80.  Een tjauw min moksi meti bij een willekeurige Suri op de Nieuwe Binnenweg: 14 euro. Dertig gulden en 85 cents!

Waar betalen al die mensen het van?

Ik had ineens vreselijke trek  in soto-soep en in een enorme berg tjauw min moksi met een volle eetlepel sambal van Madame Jeanette-pepers, afgeblust met vijf blikjes groene Fernandes. Fernandes doet mij vol weemoed denken aan Exota, de priklimonade uit mijn jeugd die helemaal kapot is gemaakt door biefstuksocialist Marcel van Dam. Het fijne van Fernandes is dat ik er lekker van ga opboeren, zodat uren later de smaak van tjauw min met sambal weer uit de krochten van mijn darmstelsel opborrelt. Dan heb ik dan dubbele pret van mijn maaltijd. Twee halen, één betalen. Overigens moet ik wel in de stemming zijn voor de Suri-Chinees, die veel vetter wokt dan bijvoorbeeld de Suri-Javaan. De Javaanse keuken is subtieler en gezonder, met knapperige en dus niet stukgekookte groenten, maar minder effectief qua katerbestrijding. De eigenaar van deze toko was morsig, met plakhaar, een vies hemd en je zou zweren dat hij net nog op een matje opium had liggen schuiven. Ik vermoed dat de jonge lezers geen idee hebben wat een opiumkit is, al hebben ze misschien op de wc wel eens Kuifje en de Blauwe Lotus gelezen. Het was een hele aardige man maar ik verstond niks van zijn koeterwaals. Wel had hij een onmiskenbaar Rotterdams accent en toen wist ik het: Ton van Duinhoven in Hadimassa! Met Kees van Kooten en Wim de Bie! 

Enfin. De Chinese toko aan de Nieuwe Binnenweg zat helemaal vol met - hoe zal ik het voorzichtig omschrijven - mediterrane types. Ik dacht eerst dat het misschien de wekelijkse ontmoetingsavond was van de mohammedaanse gaybelangenvereniging Habibi Ana omdat ze allemaal Gucci-damestasjes droegen en George Michael-baardjes hadden en peperdure homokapsels van barbershop Schorem. Allemaal net iets te verzorgd dus. Voor de deur stonden allemaal spiksplinternieuwe BMW’s dus ik begon te vermoeden dat ze of plofkrakers waren of drugsdealers. Enfin, ze zaten allemaal druk te appen en ik ging in de hoek zitten, met mijn rug tegen de muur en mijn gezicht naar de ingang gericht. De jonge ondernemers waren natuurlijk zo opgewonden omdat woensdag de ramadan begint, het vrolijkste volksfeest van Nederland. 

Ik was benieuwd wat de knullen zouden bestellen bij de Chinees, die zo haram als de pest en de nete is. 

Allemaal kip dus. Ik zag die Chinees druk in de weer met de fa chong, de typisch Chinese zwijnenworst, en daarna pakte hij met zijn vette tengels de kip voor Mo, Driss en Moes. Wolla, wie ben ik om te muggenziften en te mierenneuken en te haarkloven, maar bepaald kosjer was het niet. Ik ga die jongens natuurlijk ook niet waarschuwen voor kip met varkensbacillen want het is niet mijn hood en niet mijn turf. Wat mij opviel is dat de mediterrane types de Chinees als een slaaf behandelden. Nou weet ik dat Turken en Marokkanen in de regel niet heel erg veel op hebben met elkaar, maar al helemaal niet met mensen van kleur. Dat zal wel te maken hebben met de tijd dat de mohammedanen samen met de Jodenmensen, de Portugezen, de Nederlanders en de familie van Jerry Afriyie in de slavenhandel zaten maar het blijft ongepast en zeer zeker niet woke. Deze jongens, die beroerd Nederlands spraken met een vet Rotkjeknor-accent, maakten het takkietakkie van de Chinees belachelijk. Kleine sambal, klote sambal, kalendel bij etc. 

Mijn grote held Dingetje heeft ooit een lied gemaakt waarin hij die goedkope grappen naar de Chinese medemens genadeloos bloot legt. Ik werd steeds bozer en bozer op dit onbeschaamde en onverholen intersectionele en interraciale racisme. Enfin, Koot en Bie deden dat ook een eeuwigheid geleden, maar toen was het van de VARA en dus maatschappijkritisch. Ik kom uit die hoek, hetgeen ik kan bewijzen met een vlammende essay voor de Groene Amsterdammer waarin ik het opneem voor de poepchinezen van Katendrecht. Ik had dus last van tenenkrommende, tenenkrullende plaatsvervangende schaamte en besefte ineens wat voor een goed mens ik was. Niet zo goed natuurlijk als Joost de Vries, die al decennia bijna tevergeefs als de nieuwe Harry Mulisch wordt gelanceerd door de Groene Amsterdammer en die in de op sterven na dode The Guardian het stuiptrekkende Engelse volk even uitlegt hoe racistisch de Nederlander is. Enfin, ik hield me in, bestelde drie bakabana’s en was allang blij dat ik niet gesneuveld was tijdens een of andere tribale afrekening vanwege een verdwenen containertje bananen of kokosnoten in de Rotterdamse haven. Opgelucht verliet ik de toko. Het was steenkoud op de Nieuwe Binnenweg, het sneeuwde en ik werd misselijk van de wietwalmen en ineens miste ik mijn hondjes in het verre Portugal. En toen zong ik, voor ik er erg in had, dat liedje van de Twee Pinten: neem nooit je hondje mee naar de Chinees want voor je ’t weet dan zit ’t beest in de satees.

Peter Tapijt, Bekende Rotterdammer, ondernemer, politiek geëngageerd (Leefbaar Rotterdam), een erfgenaam van Pim  en mijn drinkebroer in de Algarve, bracht ons naar Zestienhoven in zijn goudkleurige Rolls Royce. We bespraken het goede nieuws: Het Rotterdamse stadsbestuur is definitief niet van plan om de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA) op termijn te sluiten en op die plaats tienduizend nieuwe woningen te bouwen en een stadspark aan te leggen. Vijf partijen (GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en ChristenUnie) kwamen in 2021 met een plan voor sluiting om zo ruimte te bieden aan de grote behoefte aan nieuwe huizen, schone lucht en groen in de stad. Het besluit komt niet als een verrassing. In het huidige coalitieakkoord staat dat de coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, D66, VVD en DENK de luchthaven open willen houden.

Oh ja, kort voor het vertrek nog een baal homeopathische pillen gekocht, bij De Pil aan de Nieuwe Binnenweg. Die bestaat al 70 jaar en is 4 keer goedkoper dan mijn winkeltje in Moncarapacho. Kurkuma, magnesium, vitamine C, alles voor mijn krakkemikkige lijf en de gebroken rugwervel (Th12 voor de kenners). 

Baat het niet, dan schaadt het niet, zei mijn moeder altijd. Ze was het eerste kruidenvrouwtje van Ede. Haar culinaire strapatsen bereikten een dieptepunt met de komst van De kleine dokter, de homeopatenbijbel van de Zwitser Alfred Vogel. Ma raakte verslaafd aan Vogels Molkosan, een piszure alpenweiproduct dat als smaakmaker overal in werd gemieterd. De giftige pillen gingen de vuilnisbak in en de medicijnkast werd volgepropt met de flesje en de potjes van dr. Alfred Vogel. Met terugwerkende kracht vond ik de Zwitserse piskijker een sympathieke vent, tot ik wat meer over hem ging lezen op de website van de Vereniging tegen kwakzalverij.

Zijn boek De kleine dokter (1960) werd door velen gelezen. Het stond vol met allerhande volksgeneeskundige aanbevelingen uit grootmoeders tijd, onder meer een recept voor stroop van rode naaktslakken met suiker als remedie tegen zweren, maagzweren en longaandoeningen. Voor verlammingen (MS en polio) werden stierentestikels aanbevolen. Loeivers rauw gehakt van dit orgaan diende dan over de ruggengraat gewreven te worden. Sap van de Stinkende Gouwe, het klassieke levermiddel, ontbrak uiteraard niet. Vogel was geen arts; de titel die hij voerde verwees naar een 'eredoctoraat in de medische botanie' dat hem was verleend door de California University of Liberal Physicians, een inmiddels opgeheven kwakzalversinstelling die nepdiploma's uitreikte. Bij de Vogelfabrieken is geen documentatie bekend over Vogels 'eredoctoraat'. Een van de ontdekkingen van Vogel was de geneeskracht van de Rode Zonnehoed ('Echinacea'). De arts H.C.F. Meyer had in 1871 van een Sioux-indiaan het zogenaamde geheim van deze plant gehoord. Het zou werken tegen aambeien, bijensteken, bloedvergiftiging (een toentertijd bekend eufemisme voor geslachtsziekten), difterie, duizeligheid, eczeem, gangreen, maagklachten, malaria, migraine, pijn, reumatiek, slangenbeten, streptokokkeninfecties, tyfus, wonden en zweren. De plant bleef tot in de jaren '30 een populair middel. Na de introductie van sulfapreparaten werd dit middel zo grondig vergeten dat het in 1958 weer geheim was, althans Vogel beweerde dat hij in dat jaar van een Sioux-opperhoofd het geheim van de Rode Zonnehoed te horen kreeg: het zou werken tegen bloedvergiftiging en slangenbeten en andere kwalen.

Ik prop alle potten pillen van De Pil in de koffer en denk: wat doet zo’n meneer bij de scanner wel niet denken, dat ik een of andere overjarige XTC-koerier ben?

Uiteraard zat het vliegtuig vol luidruchtige bejaarden. Er ging applaus op toen de gezagvoerder omriep dat het 23 graden was in Faro. De hereniging met de hondjes, die uitstekend zijn verzorgd door dogsitter Hans, was ontroerend. Dat vind ik nou het  mooie van honden. Ook al hebben ze je vijf minuten niet gezien, of drie weken: hun euforie duurt even lang. Daarna gaan ze weer over tot de orde van de dag: bedelen. 

In bed verkiezingen kijken. Genieten.

Social

Donderdag 16 maart

Lente in de Ria Formosa. Het beschermde natuurgebied is nu op zijn mooist. Een bloemenpracht, roze flamingo’s, de lucht van rottend zeewier en stront van Hollandse camperaars en natuurlijk dat eeuwige gefluit van dolfijnen, dat op den duur flink gaat vervelen. Ik kan niet meer tegen de stad. Zelfs niet tegen Rotterdam. En toch mis ik de stad. In Amsterdam zat ik hele dagen op het terras van Casa Maria, Warmoesstraat nummer 60, recht tegenover de Lange Niezel en pal naast het politiebureau. De klandizie bestond uit hele valse nichten, travestieten, transgenders en hoeren en het merendeel kwam van de overzeese gebieden, door Gerard Reve ook wel de ‘Overzeese Geslachtsdelen’ genoemd. De aids-pandemie decimeerde de clientèle van deze Mokumse Cage aux Folles, tot groot verdriet van mij en barkeepster Linda, de dochter van Maria. De begrafenissen en crematies waren diep treurig, maar ontaarden steevast in vrolijke après nous le déluge-uitspattingen waar D66 - en met name meesteres Cindy Smeets - qua diversiteit nog een puntje aan kan zuigen (pun not intended). Niemand, maar dan ook niemand kon ongestoord langs Casa Maria lopen. Bij iedere voorbijganger begon de volière te kwetteren dat het een aard had. Dat was genieten hoor, vooral als er mensen met een bochel, een klompvoet, een pruik of haarstukje, overkammers, hele truttige homostelletjes in leren pakken met een rode of gele zakdoek in de achterzak en stuitend slecht geklede hetero’s voorbij kwamen. Hoogtepunt van de dag was altijd wanneer de NAF-brigade een Noord-Afrikaanse zakkenroller had opgepakt en naar het bureau sleepte, en de dellen van Casa Maria het vieze ding kenden van de pisbak. Joelen, gillen, krijsen en ik deed vrolijk mee. Andere terrassen waar ik graag mocht verpozen: Café Mulder aan de Weteringschans, Café Confianza aan het Kadijksplein, Chez Manfred en Café Montmartre (hoi Gerard Joling!) in de Halvemaansteeg, de Amstel Taveerne aan de Amstel (hoi Astrid Nijgh!), de Koningshut in de Spuistraat en Café De Zon op de Nieuwmarkt. Bij De Zon zat Rijk de Gooyer vaak heerlijk te kankeren. Ik kwam graag op de Nieuwmarkt, en met name bij Café de Vriendschap waar ze boos werden als je ‘s ochtends een kopje koffie in plaats van een kopstoot bestelde. Verder kwam ik bij ‘t Loosje en op onzalige tijdstippen zakte ik door bij Bloemen Pietje aan de Geldersekade (waar de klanten van Casa Maria in de regel de nacht eindigden) en bij nachtkroeg De Witte Ballon alias de Herberg op Geldersekade 56, waar ik de legendarische Mexicaanse bonensoep van Sally naar binnen slobberde, en probeerde recht op mijn benen te staan als ik naar de plee moest, want anders schopte uitbater Gerrie mij er zonder pardon uit. Mimi Kok had wortel geschoten in de Herberg voor ze naar artiestensociëteit De Kring verkaste en ik heb er regelmatig zitten tongen met Ramses Shaffy (niet met Mimi hoor!).

Social

Vrijdag 17 maart

Het goede nieuws is dat de invasieve Nederlandse camperaars eindelijk opzouten, na bijna een half jaar, omdat ze de Pasen met de kleinkinderen in Nederland willen doorbrengen. Ik gleed net uit door een vette mensendrol, en stront is niet fijn in de zool van mijn wandelschoenen. Hondenpoep was het niet, want er lag inferieur eenvellig wc-papier naast de dampende bolus. Er stak nog net geen Nederlandse vlaggetje in de bolus.Op de parkeerplaats even verderop staan de  peperdure Hymers, Adria’s en Voyageurs hutjemutje naast elkaar. Dit concept noemen de snowbirds vrijheid, want zo staat het in een advertentie voor het Duitse campermerk Hymer.

Reislustig en tegelijk ook graag thuis zijn. Is dat mogelijk? Naar andere landen reizen, andere gewoonten en gebruiken. Je onderdompelen in een wereld vol fascinatie voor het nieuwe, in een spel van duizend mogelijkheden, in de geur van vrijheid. En toch ’s morgens wakker worden in je eigen bed, en daarna lekker wildschijten. Kauf Freiheit, kauf Hymer!

De Ria Formosa is een beschermd natuurgebied, daarom zijn er geen sanitaire voorzieningen. Om te bezuinigen op de vloeistof voor hun chemisch toilet kakken Nederlandse camperaars daarom buiten hun nest. Het liefst sluip ik ’s nachts naar de parkeerplaats en snijd ik alle banden aan flarden. Ik moest aan meneer Becks denken, de gepensioneerde politieman in onze straat die voetballen stuksneed. #JesuismeneerBecks.

Social

Zaterdag 18 maart 

Money shot: The pornhub story gekeken op Netflix. Verder was er helemaal niks. Natuurlijk kan ik ook naar  FMovies, BFlix of 123Movies surfen, want ik ben niet van gisteren. Hoe vaak moet ik jongelui niet uitleggen dat je een betaalmuur bij vrijwel alle kranten van de DPG kunt omzeilen met 12ft Ladder of andere Bypass Paywalls alternatieven

Hoewel ik wel eens word uitgescholden voor digibeet-boomer, heb ik wel degelijk verstand van internet en kan ik bogen op een indrukwekkende loopbaan als cybernaut. In 1985 ging ik Semitische Talen studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In de Universiteitsbibliotheek aan het Singel stond in een zaaltje een enorme IBM-computer, echt een monster. Er was toen al zeer eenvoudig emailcontact tussen de UVA en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, waar ik een paar jaar later ging studeren. De oer-emails gingen over lastige linguïstieke, semantische en morfologische kwesties op mijn vakterrein. Die ik nu wel kan uitleggen,  maar daar snapt de lezer toch geen bal van. Paarlen voor de zwijnen, zoals eigenlijk al mijn literaire epistels voor GeenStijl. Hoi Nonkel Frituur! 

Na mijn afstuderen werd ik correspondent in Beiroet voor onder andere het Parool. Bij RAF aan de Rijnstraat kocht ik kort voor mijn vertrek naar de Levant een loodzware laptop, met een zwart-witscherm. Ik was een van de eerste hoernalisten met zo’n ding. Begin jaren negentig was er nog geen sprake van sociale media, maar wel van porno. En daarmee is de cirkel rond, want ik ben weer terug bij Money shot: The pornhub story, te zien op Netflix. Die documentaire begint goed, over algoritmes en de revolutie die de pornoboeren teweeg brachten (lees dit boek!) in cyberspace, maar daarna wordt het een larmoyante, woke aanklacht tegen porno. Enfin. 

Netflix is precies die gore, naar ingekookte filterkoffie, oud zweet, geronnen zaad en zware shag stinkende Jumbo-videotheek van Miep Brons (dat haar herinnering tot een zegen mag zijn) in de Amsterdamse Van Woustraat, diep in de donkere jaren tachtig. Dan hing je daar uren rond als een potloodventer, zoekend naar een enigszins acceptabele film, en dan kwam je toch weer thuis met Rambo, Porky’s Pikante Pretpark of - als moeders de vrouw niet thuis was -met een schunnig VHS’je (Debbie Does Dallas, Deep Throat of The Pizza Boy, He Delivers met Art Williams en Brent Woods) uit de volwassenenafdeling van die Jumbo. Het is om wanhopig van te worden, het grasduinen door het aanbod van Netflix.

Mijn dilemma, en dat mogen de lieve reaguurdertjes best weten, is dat ik voor mijn columns voor een deel afhankelijk ben van het grote boze internet. Ik hou als een ware triviajunk werkelijk alles bij, van de scheten van Frans Timmermans tot het gekwetter van Sylvana, Sylvie Meis en Jinek, maar dat doe ik alleen omdat het misschien een geinig twietje oplevert. En die twietjes kunnen dan weer de bouwstenen van de preek van de week worden en veel preken kunnen leiden tot mijn Grote Nederlandse Roman die in 2050 uitkomt, als het milieu ook weer een beetje op orde is. Ik merk wel dat ik na een dagje Twitter een beetje verzuurd ben, het gevoel alsof ik een bedorven babi pangang heb gegeten bij een Chinees-Indisch restaurant in een gehucht in de negorij van Nederland en dan vervolgens bij die Chinees enorm zit te racekakken en vervolgens merk dat het wc-papier op is en ik met mijn reet in het fonteintje moet gaan hangen. Iedere mongool kan zijn diarree in cyberspace spuiten (volgens mij hebben zelfs de ‘cliënten’ van de diverse TBS-klinieken in Nederland recht op een uurtje internetten, kijk maar naar ome Henk Spaan) maar het is de kunst om je daar niks van aan te trekken. Blokkeren helpt. Allerlei idioten brullen dan: lafaard, schijtbak! Maar waarom zou ik iemand die mij voor verrotte vis, vuile kankerzionist, pedofiel, biefstuksocialist en erger uitscheldt, tolereren in mijn cyberspace? In de kroeg loop je toch ook met een grote boog om zo’n querulant (en dan druk ik mij nog netjes uit) heen, en als ze zich op mijn erf wagen, schiet ik ze een schot hagel in de reet en worden ze levend verscheurd door mijn roedel woeste Zuid-Amerikaanse dogos. Wat ook helpt is om niet meer op Twitter te gaan na de warme maaltijd om 1700 uren. Gewoon een goed boek lezen en met de kippen op stok.

Social

Zondag 19 maart 

Gisterenavond vroeg naar bed gegaan want ik was zoals gewoonlijk doodsbang voor de reacties op mijn interview met Caroline van der Plas, in het kader van Europese Patriotten. Die waren zowaar vrijwel allemaal positief, behalve dan die van ene meneer Bisbisbis. 

“ Onze Oosterburen hebben een goed woord voor een type als van Amerongen: ‘ Selbstdarsteller’. Helemaal juichend dat Caroline vijftien minuutjes langer de tijd voor hem nam. Gelukkig ging dit weer om hém. En die foto met dat boek erbij is gewoon: een beetje sneu. Beginnersfoutje van Caroline.

Deze gemene ad hominem werd gelukkig meteen gepareerd. 

En om jou denigrerende 'vijftien minuutjes' in perspectief te zetten: Van Amerongen had één tijdslot en hij kreeg anderhalf. Dat krijgt niet iedereen.

LD69 | 18-03-23 | 23:00

Toen we de fractiekamer uitkwamen, stond Floortje daar duidelijk gepikeerd te dribbelen met haar cameraman.

Alleen om deze ene zin eindigt dit stukje van van Amerongen voor mij persoonlijk al in de top 5 van de Roze hoofdstukken in 2023!

Ik heb smakelijk kunnen lachen, ik zag haar smoelwerk al zowat voor mij. :'-)

Kwamen we vanmiddag hier op het weblog al de naam Jet 'zes vinkjes' Heering tegen, Floor Bremer is er ook zo'n één hoor want alleen dat laatste vinkje ontbreekt haar nog als vrouw! Ze zit zo hoog in de ivoren toren, en ze is zo vol van zichzelf, dat de medemens als het ware dankbaar zou moeten zijn wanneer zij een natte scheet vol in de broek zou laten...

BadPatNL | 18-03-23 | 23:04

Mijn Duits is perfect maar ik had nog nooit gehoord van Selbstdarstellung. Effe googlen dus. 

“Selbstdarstellung ist die Art und Weise, wie sich ein Selbst, ein Ich, eine Person, eine soziale Gruppe oder eine Institution anderen gegenüber darstellt. Typische Ausdrucksmittel der Selbstdarstellung sind Sprachform, nonverbales Verhalten (Körpersprache) sowie unmittelbares oder medial vermitteltes ästhetisches Erscheinungsbild. Der Begriff findet Anwendung auf den Gebieten Soziologie, Biologie, Kunst, Literatur, Sozialpsychologie sowie im Bereich des Marketing. Eine Inszenierungsstrategie, um ein bestimmtes Ansehen bei anderen herzustellen. Ziel der Inszenierung: ein erwünschtes Selbst mit der wesentlichen Funktion, den sozialen Einfluss zu vergrößern. Daher steuern, beeinflussen und kontrollieren Individuen in sozialen Interaktionen den Eindruck, den sie auf andere Personen machen.[1] Typische Medien der Selbstdarstellung sind die inhaltliche Gestaltung von Aussagen, gleichermaßen auch das nonverbale Verhalten und das Erscheinungsbild.

Ik ben in goed gezelschap! Albrecht Dürer, Herman Brood, Lenny Bruce en Joseph Beuys, Gordon, Sylvie Meis, Krabbé en Egon Erwin Kisch.

Social

Maandag 20 maart

Dagje research voor mijn reis naar het Verenigd Koninkrijk aanstaande donderdag, in het kader van Europese Patriotten. Daar komt nog een boel bij kijken! Mijn leven is dus niet altijd rock’n roll, al denken de reaguurders dat. Vandaag ben ik een ordinaire tiepgeit. Meeeeeh, meeeeh, meeeh

Social

Dinsdag 21 maart 

Jippie! Morgen begint de heilige vastenmaand Ramadan! De media zijn net op tijd hersteld van de mokerslag die Caroline ze gaf, en de inkthoeren kunnen zich nu dertig dagen helemaal richten op hun favoriete bezigheid: het ophemelen van de islam, de beste uitvinding sinds het gesneden witbrood. 

Social

Ik schrijf dan wel dat de maand Ramadan deze woensdag begint, maar eerst moeten die holenmensen in Saoedi-Arabië het officiële begin met het blote oog vaststellen want van computers hebben ze nog minder verstand dan van voetbal, al surfen ze wel met het grootste gemak naar Pornhub en Xhamster.  

Wat mij altijd zo opvalt bij de lyrische lofzang op de vastenmaand Ramadan – of het nou in het Journaal of andere programma’s bij de NPO is, door kafirs of door  mediamohammedanen, is dat het zo gezond is. Ammehoela! Er is niets ongezonderds dan een hele dag niks te eten en je vervolgens ongans vol te proppen gelijk Frenske in Comme Chez Soi in Brussel.  Het Algemeen Dagblad, de spreekbuis van mohammedaans Nederland, was er als de kippen bij. Vorig jaar ging het AD al ruim voor het begin van de heilige vastenmaand richtig losch! Met een leuke kwis: Wat weet jij van de Ramadan? Nu.nl, het scherpste mesje in de medialade en qua onnozelheid vergelijkbaar met GroenLinks-gansje Laura Bromet in de Tweede Kamer, kon natuurlijk ook niet achterblijven. 

“De Ramadan, de tijd van vasten en van voedzame maaltijden, staat weer voor de deur. En het belooft een groot en gezellig feest te worden. ‘Ik heb nu al vlees in de vriezer liggen voor het geval er mensen komen eten’.”

En wat te denken van Coca-Cola, de ultieme ongezonde dikmaker: “We staan als merk al generaties lang voor inclusiviteit en diversiteit, en daarom laten we deze waarden terugkomen in onze nieuwe campagne die tijdens de Ramadan actief is. De Ramadan is een maand van tolerantie en samenhorigheid en deze waarden sluiten goed aan op die van Coca‑Cola.”

Mag ik even overgeven? Koop dan Mecca Cola, dan gaan er tenminste nog een paar dubbeltjes naar een goed doel (proest) en met een scheutje Bacardi er in is dat bocht goed te zuipen.  Goed, we krijgen de komende maand dus weer een hele optocht van useful idiots en de reeds genoemde mediamohammedanen. Verder krijgen we weer het gejubel over de iftars, en roepen BN’ers waar u nog nog van gehoord op op de diverse campingzenders: ik heb gisteren uit solidariteit met de islam een uur gevast en ik heb me nog nooit zo zalig gevoeld! 

Volgens een onderzoek is slechts 5 procent van de bevolking praktiserend mohammedaan dus waarom dan een maand Kaagiaanse media-aandacht voor een dergelijk marginaal verschijnsel. Hoeveel mohammedanen kent u die gewoon op televisie zeggen: die hele islam is gewoon onzin en ik doe niet meer mee aan die sociale terreur?  Ik ken er in ieder geval 1, en dat is relberber Rachid Benhammou en die schreef er een geweldig boek over, notabene een bestseller, dus er is nog hoop. Dus dan toch zo buitenissig veel aandacht voor de vastenmaand terwijl Nederland totaal ontkerstend is en terwijl die vastende moslims nooit maar dan ook nooit naar de NPO-meuk op de Hollandse treurbuis koekeloeren. Waarom wordt de islam in de mond van de bankbintjes gepropt, als voer in een gans voor de foie gras? Als je dan aan een mohammedaan vraagt waarom een maand vasten zo gezond is, zegt hij: Wolla, broer, staat toch in ons Heilige Qoer’aan? Nog even wat het vermeende gezonde aspect van de vastenmaand Ramadan betreft: de Nederlandse tandartsen en kinderdiëtisten staan nu reeds te juichen als ze denken aan het slot van de Ramadan: het suikerfeest. Kassa! Wat is er trouwens gebeurd met de traditionele bioscooprellen in 020 op die dag? Nou zal een vrome mohammedaan nooit Suikerfeest zeggen maar id-oel-fitr en dat is Arabisch voor feestdag ter gelegenheid van het breken van het vasten. Iedereen weet natuurlijk dat de naam Suikerfeest ontstond na de val van het Ottomaanse rijk. Atatürk streefde naar een seculiere staat en religie moesten de onderdanen maar lekker thuis doen. Daar had de beste man een goed punt.

Ramazan Bayramı (Ramadan-feest) werd Şeker Bayramı (Suikerfeest), waardoor de religieuze associatie met het feest zou moeten verdwijnen, maar Atatürk had buiten de waard gerekend. Wodkatürk Öztürk eiste ooit dat het Suikerfeest een nationale feestdag moest worden maar dat lijkt mij geen goed plan. De gesjeesde staatssecretaris Paul Blokhuis voerde samen met Coca-Cola, Fanta, Fido Dido, McDonald’s en meneer Jamin een kruistocht tegen obesitas en het zou toch te bizar voor woorden zijn wanneer een idolate suikerverering geïnstitutionaliseerd gaat worden door onze overheid. Het is daarom zo typisch dat uitgerekend glutenvrij GroenLinks, de roomblanke club waar geen enkele moslim op stemt, de islamitische gemeenschap altijd een hartelijk Suikerfeest met de zegen van Allah wenst. Net zo bizar als de hardcore-veganisten van GroenLinks de Nederlandse moslims ieder jaar een zalig Slachtfeest wensen. Mooi kut dat het ramadan is, want nou zijn alle spotgoedkope Pakistaanse vreethutten in het Verenigd Koninkrijk gesloten. Nou ja, dan maar lekker smikkelen in de patriottische greasy spoons. Voer voor echte kerels: fried or scrambled eggs, bacon, omelets, fried chicken, grilled cheese, pancakes, fish and chips, or spam and sausages. 

Liedje van de maand Ramadan: Kinderen voor kinderen maar dan anders. En deze is ook gers! En vooruit, nog eentje, want ik ben reeds in de feeststemming. 

Reaguursels

Inloggen

Als mijnheer Arturo goeiedag zegt, dan doe ik dat uiteraard ook. Gegroet.
En verder viel het deze keer heel goed mee met de woordenbrij. Het was zelfs een heel leesbaar stukje.

Nonkel Frituur | 23-03-23 | 11:06 | 2

@Bad - Casey | 23-03-23 | 11:08,
Ter informatie, dat benne Kees en ik niet.

Bad - Casey | 23-03-23 | 11:15

grietmetgroenefiets | 23-03-23 | 10:28,
Zij snapt het niet en zulks gasten blijven het keer op keer weer niet snappen.
Gekscherend, zelfs met 220 ( natuurlijk, dit draait dan om amperes ) blijven zij volharden..... hoe dan ?!
Dedain is hen niet vreemd, ergo, zij denken dat dit normaal is.
Bosma, word je niet eens wanhopig om tussen zoveel onzin te zitten?!
Dank voor dit filmpje meid ;D
Met groene fiets ;)

Bad - Casey | 23-03-23 | 11:00

Maar hoe gaat het nu met 's mans geestelijke en lichamelijke volksgezondheid?

gestoptmetroken | 23-03-23 | 10:20

Als je in de kerker van Joris terecht komt loop je standaard een Zwitsalinfectie op. Kan je maximaal 4 of 5x reaguren per topic. Hoelang duurt een Zwitsalinfectie?

De_fluitlokker | 23-03-23 | 10:12 | 3

Koop kroontje.

Duwbak_Linda | 23-03-23 | 10:14

Iedereen een ontzettend fijne en inclusieve ramadan gewenst!

Duwbak_Linda | 23-03-23 | 10:00 | 3

Gelukkig wenst Aldi ons dit jaar een fijn Pasen!

Jan, Leiden | 23-03-23 | 10:10

@Jan, Leiden | 23-03-23 | 10:10: Pasen Mubarak!

Duwbak_Linda | 23-03-23 | 10:13

Ja jij ook, proost en eet smakelijk!

Kowalski11 | 23-03-23 | 10:15

Met een oom ook geregeld vroeger veel in die Warmoesstraat en wallen geweest, dat mocht ik uiteraard niet aan mijn tante vertellen op 2-hoog in de Weteringbuurt. Dus werd het altijd met iets gekoppeld die uitjes. En ja, herkenbaar: de barretjes, het politiebureau, veel Surinamers in leren jacken met te grote brillen die zich toen koningen waanden in die straat. Vond dat natuurlijk veel interessanter, dat begluren dan de toeristische trekpleisters. Kan me herinneren dat de dames altijd erg aardig waren wanneer we ergens aan de koffie en joekels van taartpunten gingen. Was al erg vroeg een koffiedrinker, dat wisten ze bij mij thuis niet eens.
Nee, er komen mooie beelden naar boven. Gelukkig had ik toen niet het echte volle besef hoe onveilig het er eigenlijk was! Wel wat natuurlijk, maar niet helemaal.

Jan, Leiden | 23-03-23 | 09:59

Ik moet racen om de deur uit te komen. Sorry voor alles waar ik niet op kon antwoorden: misschien de volgende keer. En alle aardige mensen die ik niet heb kunnen bedanken in het "D66 duikt dieper in de stikstofloopgraven" topic, toen ik er echt even doorheen zat: bij deze alsnog bedankt, want de topics sluiten on verbiddelijk na 12 uur.

cugel | 23-03-23 | 09:52

Iedere donderdagmorgen, met drie bakken koffie.

Dubbelepunthoofd | 23-03-23 | 09:47

Heb het stukje over de Amsterdamse dranketablissementen naar een oud politieman van bureau Warmoesstraat gestuurd, zijn reactie :
" jaaahhh ik ken ze allemaal, dit is in het kort prachtig omschreven waar duizenden dikke boeken te weinig voor zijn ! "

Maggiesfarm | 23-03-23 | 09:17

Zalige Ramadan gewenst dan maar.

Roos | 23-03-23 | 09:07 | 6

@Ichneumonidae | 23-03-23 | 09:29: dat is precies zijn humor, om woorden en uitdrukkingen verschillend te koppelen.
De collega's weten ook niet hoe ze moeten kijken als je zalige Ramadan wenst. Ghe.. binnenpretjes hebben vind ik een leuke vorm van humor.

Roos | 23-03-23 | 09:35

@Ichneumonidae | 23-03-23 | 09:29: dat is dus athëistenhumor. Lekker allerlei religieuze waarden door elkaar gooien, om zodoende de draak te steken met de zogenaamde 'naastenliefde'. Want de meest hypocriete mens op het gebied van naastenliefde is de gelovige mens, die hoe dan ook altijd vindt dat zijn eigen waarden nét iets beter zijn dan die van anderen. Ik vind het - als dochter van een kerkorganist - een heerlijke grap :-)

Dooiemus | 23-03-23 | 09:41

Roos | 23-03-23 | 09:07,
Nein.
www.youtube.com/watch?v=N5dauIYZTs4
1 van de vaste reaguurders hier ?!
Met BF3, schoot ik zulke gastjes heel snel voor hun flikker ;))
Kan dit gekrijs gewoonweg niet aanhoren.

Bad - Casey | 23-03-23 | 10:19
▼ 3 antwoorden verborgen

Een leuk stukje om te lezen, dat van Arthur.
"Vroeger was alles kut en nu wel."

Ichneumonidae | 23-03-23 | 09:04

Gisteravond half versuft aan het zappen kom ik op kwebbelprogramma met o.a. Paul de Leeuw uit. Ging o.a. het feit dat het voor gays toch wel gevaarlijker wordt op straat en dan specifiek in 020. Je zag aan die koppen dat ze heel goed weten wie daar verantwoordelijk voor zijn maar kregen het niet over hun laffe lippen. Houd dan gewoon je bek denk ik dan.

Cornelis12 | 23-03-23 | 08:59 | 1

Bestaat Paul de Leeuw nog?!

Dooiemus | 23-03-23 | 09:43

NOS-TV : Wij wensen jullie allen een fijne vasten, en een zegenrijke Pasen.

De Laureaat | 23-03-23 | 08:56

Wat schrijft de Don toch fijn!
De nieuwe binnenweg was 20 jaar geleden al 'hufter paradise', met allemaal jongeren van bepaalde persuasie, er is niets, helemaal niets veranderd. Alleen lopen ze er nog meer gay bij dan eerder. Je zal er goddomme wonen.

pibasso | 23-03-23 | 08:51 | 2

Gisteren moest ik even op de Noordmolenstraat zijn. Was vroeger best een leuke straat met leuke winkels. Ook 10, 15 jaar geleden nog wel. Het is nu gewoon Marrakech en dan het minder goede deel waarschijnlijk. Echt vreselijk.

WhiteShark | 23-03-23 | 09:07

Tuur is de laatste der mohikanen. Deze hedendaagse Jan Cremer observeert de Nederlandse samenleving vanuit een nauwgezet perspectief dat is ontstaan door zijn jarenlange reiservaringen, sociale intelligentie en leeshonger. Hij legt met een Jan Cremer-achtige stijl de hypocrisie bloot waar ons land de afgelopen decennia in uitblinkt. Zal hij de nieuwe generatie weten aan te sporen om kritisch te blijven naar de ander maar met name naar zichzelf?

Tiscali-2 | 23-03-23 | 08:50 | 3

Hmm jij ziet er meer in dan ik. Een vermakelijke stijl is het enige, verder vooral heel veel rechtsmiddelbare clichés. Geen Niemöller nog, maar ben benieuwd of hij radicaliseert de komende jaren.

Beste_Landgenoten | 23-03-23 | 09:27

Arthur, mooie schrijver, kan jij mij misschien helpen hoe in Portugal te komen/wonen ?!
Voor jou.
Hans Teeuwen - Dat Dan Weer Wel - Literair Cafe.
www.youtube.com/watch?v=LHvUw0G9Fv0

Bad - Casey | 23-03-23 | 08:49 | 4

@Dooiemus | 23-03-23 | 09:51,
Neen, jij gaat mee.

Bad - Casey | 23-03-23 | 09:55

@Bad - Casey | 23-03-23 | 09:55: O, dat veranderd de zaak. Wanneer gaan we weg?

Dooiemus | 23-03-23 | 10:14

@Dooiemus | 23-03-23 | 10:14,
Nee, dat zal idd de zaak niet veranderen.
Maar ik ga niet afwachten, dus ik ga mijn leven wel veranderen.
Over 6 a 8 jaar, vrees al dat ik dan te laat ben.
Maar je bent en blijft welkom.

Bad - Casey | 23-03-23 | 10:27
▼ 1 antwoord verborgen

Verdorie, ik loop bepaalde links ( niet te verwarren met linkse mensen ) naar mensen die ik vanuit de kroeg graag mag toe te sturen.
Dit is volgens mij het leescafé?!
Kom op Anja en Mickey, even de buur al zijnde een andere ( of hieronder ) topic opzoeken.

Bad - Casey | 23-03-23 | 08:42 | 2

Is dit de insomnia talking? Er is iig geen touw aan vast te knopen.

John McClane | 23-03-23 | 09:03

En wat ook weer fraai is. Caroline waant zich nu al de koningen van Nederland. Ze verordonneert dat de regering moet stoppen en laat nu ze eenmaal op het pluche zit het plebs naar háár toe komen in de residentie. Ze hebben de macht nog niet half (20%) in handen, die rechtste democraten, zij die riepen om samen en om met elkaar, om dichter bij elkaar, of er wordt al per decreet geregeerd. Democratie is die bekende trein van Erdogan. Ook Orban is er bekend mee en Trump reisde graag met dit openbaar vervoermiddel. Onmiddellijk stelt men zich compromisloos op. Interessant. Chips, nootjes, bier.

Beste_Landgenoten | 23-03-23 | 08:41 | 14

@Dandruff | 23-03-23 | 09:36:
Dat heb je (alweer) mis. D66 roept helemaal niet op tot uitsluiten van BBB. Het is BBB die de woorden "wij zien weinig mogelijkheden in de provincies om samen te werken met partijen die alle stikstofregels willen afschaffen" interpreteert als uitsluiting. Bizar, want het gaat om de in beton gegoten eisen van BBB in dit geval. Zo kweek je wel stemming Dandruff.

Beste_Landgenoten | 23-03-23 | 09:50

Hahaha, op GS gaan klagen over de BBB is een kansloze missie bijna. Dit is echt zinloos.

De_fluitlokker | 23-03-23 | 10:04

@Beste_Landgenoten | 23-03-23 | 09:50:

Zelfs als je gelijk zou hebben (nee) dan sluit dat de eerdere cordons sanitairs van d66 tegen PVV en FvD niet uit. Plus de (aanvankelijke) weigering om met CU en SGP samen te werken. Tot bleek dat ze zonder CU geen kabinet konden vormen.
Daarnaast pleitte d66 ook al voor censuur en partijverboden, en zijn ze sinds Pechtold voornamelijk "groot" geworden door kwaadaardige hetzes tegen de oppositie te voeren. Compleet met lasterlijke en gevaarlijke beschuldigingen van racisme en terrorisme.

Over stemming kweken gesproken.
En jij vindt dat allemaal prima.
BBB zie ik dat allemaal nog niet doen.

Dandruff | 23-03-23 | 10:14
▼ 11 antwoorden verborgen

De chinees ondergaat alle belediging met een lach en zwijgt. Op een zeker moment besef je dat alles om je heen in hun bezit is. En dan ben je hun bitch en ze blijven lachen

BASinnic | 23-03-23 | 08:38

"Het ‘duurzaamheid is elitair’-frame leidt de aandacht af van het werkelijke issue: dat wij in Nederland de elite van de wereld zijn, in de zin dat we erop los consumeren zonder (nog) met de gevolgen te worden geconfronteerd. Eigenlijk is dus juist het opeisen van een recht op onbelemmerde consumptie elitair: het gaat ten koste van mensen (en dieren) die het minder goed hebben of die nog niet geboren zijn. Het is elitair om zo vaak je maar wil een hamburger te kunnen eten, zonder je ooit te bekommeren om de gevolgen voor anderen.

Het ‘duurzaamheid is elitair’-frame belemmert het zicht op deze realiteit. Het is daarom niet alleen respectloos tegenover minder bevoorrechten, maar ook tegenover de Nederlanders die met het frame worden bespeeld. Dat ook hier sommige mensen moeite hebben rond te komen is een reëel probleem, maar dat betekent nog niet dat zij geen verantwoordelijkheid hebben in de wereld. Het frame tovert deze mensen om in pure slachtoffers, in plaats van ze voor vol aan te zien. Dat is pas betuttelend – veel"
www.nrc.nl/nieuws/2022/04/01/de-werel...

cugel | 23-03-23 | 08:21 | 10

@cugel | 23-03-23 | 09:03:

Jij haalt er van alles en nog wat bij, maar ik heb echt geen Steve Bannon nodig om mij een mening te vormen over EU, massaimmigratie, islamisering, criminaliteit, extremisme, etc. Ook het verschil tussen de belastingbetalende werkmens en de belastinggraaiende elite zag ik al heel lang voor ik wist dat die Bannon bestond.

Niks "samen", ook in 1968 keek de zelfbenoemde "intelligentsia" al neer op de belastingbetaler. Bij gebrek aan wetgeving om andersdenkenden om te brengen maakt links al ruim een halve eeuw iedereen uit voor dom en fascistisch.
En nu janken dat er kritiek op die nieuwe adel is? Die louter leeft van belastinggeld, en zelf nooit een echte baan heeft gehad?

Dandruff | 23-03-23 | 09:13

@Cugel; ik denk dat je het echte probleem mist.

"Dat ook hier sommige mensen moeite hebben rond te komen is een reëel probleem, maar dat betekent nog niet dat zij geen verantwoordelijkheid hebben in de wereld. Het frame tovert deze mensen om in pure slachtoffers, in plaats van ze voor vol aan te zien. Dat is pas betuttelend – veel"

Het echte probleem is dat het westen sinds het neo-liberale kapitalisme na WO II geconditioneerd is om te consumeren. Meer, groter en vaker.

Bedrijven (o.a. Philips) hebben bewust gekozen voor beperkte levensduur van producten, ze hebben ook bewust gekozen voor offshoring naar India/China/Africa met alle milieurampen ten gevolge.

En wij maar shit blijven kopen, want dat wilde men.

Je kunt dus heel goed voorspellen dat gewone mensen reageren zoals ze reageren.

Er gaan namelijk 2 dingen goed mis:
1. De elite, die jarenlang van ons gevraag heeft om meer te reizen, meer te consumeren, groter te wonen etc. Allemaal voor economische groei, gaat nu te snel op de rem staan. Daarbij gebruiken ze allerlei vreselijk ingewikkelde materie die de gewone man/vrouw niet begrijpt. Jou opmerking dat elke NL-er elitair is op een global scale is waar. Maar zo zien zij dat niet, en terecht! Je kunt het mensen niet kwalijk nemen dat zij hier geboren zijn, je kunt mensen niet kwalijk nemen dat zij 50-60 jaar lang als een malle geconsumeerd hebben omdat dit van hen verwacht werd! Dit kun je niet in 1 keer omgooien op deze manier
2. De elite laat zelf elke keer weer zien dat zij van een heel hoog "do as I say, don't do as I do" gehalte zijn. De EU die nog steeds tussen Brussel en Strassbourg reist. De koning die lak heeft aan regels. De corruptie, vriendjespolitiek, de 5 miljard van Hugo, ministers die naar brussel vliegen omdat ze zich zelf tegoed vinden voor de trein, GL-ers die op twitter pronken met hun op hout gestookte grote boerenwoningen, zelfs gemeente besturen die naar US vliegen voor inspiratie sessies omdat ze denken dat Lutjebroek kan leren van LA. Mensen hebben dat echt wel door, en pikken het niet langer. En terecht! Waarom gelden andere regels voor de elite?

Het blijven bashen van de gewone man/vrouw maakt dit alleen nog erger. En dat zie je nu weer gebeuren. Met als gevolg dat BBB bij de 2e kamer verkiezingen nog groter wordt!

Wat de elite moet doen is even meer strategisch kijken naar de problemen. Beseffen dat wij op onze postzegel niet de wereld problemen kunnen oplossen. Beseffen dat het verder marginaliseren van de NLer misschien wel een leuk baantje in Brussel of de NATO oplevert, maar niet echt is wat NL nodig heeft.

Daarnaast hebben we een nieuw economisch model nodig dat niet gebaseerd is op groei. Maar daar hebben we als NL weinig invloed op. Wel kun je beter prijzen, eerlijker verdelen, overheid laten krimpen door complexiteit te verlagen etc.

EN (het meest belangrijke) dat we met veel klimaat maatregelen per saldo niets opschieten omdat China en US gewoon verder gaan. 100% elektrisch rijden in 2035 is te debiel voor woorden (letterlijk, ik maak er niet een een case van!).

Beter kunnen we al die miljarden besteden om (a) te bepalen hoe we willen dat NL er uit gaat zien, zodat we eindelijk keuzes gaan maken (je weet wel, een visie, waar Rutte een broertje dood aan heeft, daarom is het zo'n puinhoop!), (b) duidelijke keuzes maken, (c) ons voorbereiden op klimaatverandering (met hopelijk veel innovaties die we duur aan andere landen kunnen verkopen!) zodat we er mee om kunnen gaan.

Maar ja, of dat gebeurt... ik denk het niet!

Als_je_me_nou | 23-03-23 | 10:14

@Als_je_me_nou | 23-03-23 | 10:14:
Nu ik begin te typen in een hotsende bus heb ik nog 20 min. dus dat wordt geen uitputtend antwoord voor jou of Dandruff, tegen sluitingstijd moet ik gewoon op reaguur drukken, hoe ver ik dan ook ben. Bovendien komt mijn bus misschien, eigenlijk wel zeker, voor die tijd al aan en moet ik weer lopen.
Allereerst: ik ben het met veel in je tegel eens.
Maar allereerst die elite: Dandruff meent dat dat belastinggraaiers zijn. Ik denk dat deze mensen vaak wel voor de staat werken maar, zoals Rutte en Kaag en Omtzigt: ze werken zich het schompes. Een ondernemer, belasting betaler, werkt even hard of harder als hij zijn bedrijf opbouwt maar daarna kan hij het ervan nemen, als hij intelligent is. Dus ik denk dat de elite terecht de elite is: zij vormen onze Westerse maatschappijen.
Je hebt gelijk dat er snel koers gewijzigd moet worden, maar dat komt omdat iedereen de laatste 50 jaar de economie boven de ecologie heeft laten gaan: als we nu niet razendsnel een enorme ruk aan het stuurwiel geven vliegt onze gigantische olietanker, die maar heel langzaam draait, op de rotsen, met zo'n ramp tot gevolg dat onze kleinkinderen ons harder zullen uitschelden dan Greta Thunberg.
China is daar ook mee bezig, vraag Smoelensmid maar. En je hebt gelijk: groene tech kunnen we verkopen.

cugel | 23-03-23 | 11:22
▼ 7 antwoorden verborgen

Waarom passen alle rechtsbotte mannetjes bijna cliché tussen de andere rechtsbotte heertjes op leeftijd? Zelfde afkeertjes, zelfde praatjes, zelfde voorkeurtjes. Of ze allemaal uit dezelfde fabriek komen. Erg, erg weinig origineels aan hun meningen, opvattingen en uitspraken. Ze vinden ook over alles hetzelfde. Nooit wijkt er eentje af, die dan bijvoorbeeld wel meent dat de opwarming van de aarde een groot probleem is, of die wel tegen zwarte piet is of wel voor vermindering van de veestapel. De hele serie pillen dient geslikt te worden, bang als ze lijken te zijn om door hun rechtse zeurgenoten aangesproken te worden. Maar Arthur, je bent toch niet tegen de boeren zeg kerel! Wat is het geheim van dit conformisme? Toch gewoon de standaard verklaring dat iedereen ergens bij wil horen? Het fenomeen begint ernstige vormen aan te nemen. Voorheen volstrekt normale vrienden of kennissen bekennen zich opeens tot de Wereld van de Rechtse Klager. Ik heb BBB gestemd! Of nog erger. Het lijkt een om zich heen grijpende pandemie.

Beste_Landgenoten | 23-03-23 | 08:15 | 10

En het is ook een raar idee dat meningen altijd moeten verschillen, soms is de waarheid gewoon de waarheid.

Bochel | 23-03-23 | 08:50

@Bochel | 23-03-23 | 08:50: De waarheid is tegenwoordig woke, geheel naar eigen inzichten, homonale schommelingen, financiële toestand en/of geslachtskenmerken van de dag aan te passen tot wat toevallig zo uitkomt.

Dooiemus | 23-03-23 | 09:59
▼ 7 antwoorden verborgen

"Enfin, Koot en Bie deden dat ook een eeuwigheid geleden, maar toen was het van de VARA en dus maatschappijkritisch.": het viel me op hoe fraai Koot en Bie met "samen voor ons eige" al deze nieuw rechtse partijen (alles rechts van de VVD) karakteriseerden. Er is hier wel bewondering voor Koot en Bie, maar hun boodschap is kennelijk niet doorgedrongen.
Ik zoek eigenlijk al een tijdje naar Angélica de Sancé (ze/hij is toch niet weer verbannen na weer met gejuich verwelkomd te zijn in het stamcafé?) want, hoewel hij goed argumenteert, heeft hij het volledige scala van rechtse opvattingen, waaronder dat we vooral ook Poetin moeten ontzien, want, als het niet zo is dat het Westen schuldig is aan de huidige oorlog, vanwege de mogelijkheid van een kernoorlog moeten we gewoon alles wat Poetin wil, de Donbas en de Krim, gewoon aan hem geven. Een soort Sudetenland reactie. Hier wat uitgebreide quotes uit een Standaard artikel omdat Blendle alleen linkjes geeft die maar één maal bruikbaar zijn:
"Waar Poetin de term ‘nationale verrader’ vandaan heeft gehaald – was het uit Mein Kampf van zijn geestelijke broer Adolf Hitler, met diens ­Nationalverräter, of uit een andere bron – is voor discussie vatbaar. Wat wel vaststaat, is dat het sinds het ­begin van de oorlog in Oekraïne een sleutelbegrip is geworden in Poetins retoriek.
Tijdens de huiszoeking vonden de FSB’ers het spaargeld van het gezin: 125.000 roebel en 3.150 dollar. Alles wat vader en dochter Moskalev bezaten. De agenten namen al het geld, ­alle documenten, een computer en ­telefoons mee, en fotografeerden ­Masha’s tekening met het opschrift ‘Glorie aan Oekraïne!’.
Na de huiszoeking werd de dertienjarige ‘nationale verraadster’ naar een opvangcentrum gebracht, haar vader werd voor verhoor naar de FSB mee­genomen, waar hij met zijn hoofd tegen de muur en vloer werd geslagen: ‘Hoe kom je aan die dollars? Wie is je baas? Voor wie werk je?’ Voor het herhaaldelijk ‘discrediteren van de strijdkrachten’ werd de vader strafrechtelijk vervolgd.
Sinds de arrestatie van Aleksej en de plaatsing van zijn dochter in een opvangcentrum, heeft niemand ­Masha nog gezien. Activisten mogen het meisje niet ontmoeten, noch met haar telefoneren. Het is niet bekend of ze in goede gezondheid verkeert, wat haar psychologische toestand is, of ze nog leeft. Via een advocaat smeekt de vader mensen om al het mogelijke te doen zodat de staat zijn dochter niet in handen krijgt, zodat het kind niet in een weeshuis terechtkomt."
Kijk, daarom moet de vrije wereld tegen Poetin (en Xi: zie Xinjiang en Tibet en de "verdwijning" van ieder kritisch persoon, waarna ze weer met psychologisch uitgetrokken tanden verschijnen (Jack Ma etc) net zo in verzet komen als tegen Hitler. En dat doet Baerbock, gematigd links, wel, en de partijen rechts van de VVD niet of aarzelend: de nieuwe NSB, als af en toe een Godwin mag, als het de zaken mogelijk wat verduidelijkt in de houding tegen Poetin en Xi. Om bij Van Amerongen te blijven: ik persoonlijk vind de islam eigenlijk net zo erg als het rechtse discours van Poetin en Xi, maar misschien kom je bij religie ipv politiek teveel bij discriminatie omdat er zoveel tamelijk fatsoenlijke mensen zo'n religie omarmen. Maar dat zie ik hier bij (extreem) rechts ook: de mensen zijn echt wel aardig op GS, ze hebben alleen gevaarlijke politieke overtuigingen. Net als met de islam dus. Daarom pleit ik voor gematigd links, en waarom links de islam in bescherming neemt (net als Van Amerongen overigens) dat snap ik niet, behalve misschien als tegenwicht van de wijdverspreide afkeer (haat?) bij extreem rechts ( en dus ook iets bij mij?) tegen de islam.

cugel | 23-03-23 | 08:14 | 8

@Bad - Casey | 23-03-23 | 08:45:
Ik ben mantelzorger, in Twente voor mijn moeder van 101, in Ierland voor mijn vrouw die heel hard achteruit gaat, qua Alzheimer en fysiek, ondanks dat ze nu meer dan 2 jasr in een care home zit. Maar ik kom al sinds 2006 op GS, eerst anti islam, nu ook anti "rechts van de VVD" maar ik probeer het vriendelijk te doen. Het geeft me wat te doen, ook met de dingen die ik bij de NYT, NRC, blendle en Guardian lees. Maar af en toe sla ik dagen over omdat ik het druk met IRL heb. ;)
@AldNuut | 23-03-23 | 08:40:
Nee, ik weet zeker, en ambiëer ook niet AvA voorbij te kunnen streven. Sorry voor de iets kromme zin. Te haastig. Ik moet zo de deur uit.

cugel | 23-03-23 | 09:15

@Bad - Casey | 23-03-23 | 10:00:
Great voice! Net in de bus na behoorlijk langs de rivier de Dodder (veel groen eromheen, of je door het bos loopt) racen. Omdat AvA 23:23 postte blijk ik in de bus toch nog bij het (politieke discussie) nachtcafé te kunnen. Kan normaal niet.

cugel | 23-03-23 | 10:53
▼ 5 antwoorden verborgen

Och Arthur. Volgens mij lopen er hier best wel een paar lezertjes rond die geïnteresseerd zijn in de linguïstieke, semantische en morfologische kwesties van jouw vakgebied geïnteresseerd zijn. Op lekenniveau, maar daar is niks mis mee. En wie het niet boeit kan doorzakken naar het volgende stukje.
Je columns worden altijd gelezen en er wordt altijd op gereageerd hoewel ze toch altijd langer zijn dan de gemiddelde GS column.

Dandruff | 23-03-23 | 08:11 | 4

@Smoelensmid | 23-03-23 | 09:51:
Deels zeker! Het is met interesse dat ik de vele schrijfsels hier tot me neem en het niet kan laten om daar soms over te zuigen. Als dit land ten onder gaat, dan zeer beslist door de rechtse stupiditeit die inmiddels een geuzenstatus heeft bereikt. Hoe dommer, botter en korter door de bocht, hoe meer punten je scoort in die bubbel. Ik zie dat aan met een mengeling van vermaak, ergernis en verbijstering.

Beste_Landgenoten | 23-03-23 | 09:58

@Beste_Landgenoten | 23-03-23 | 09:58: Ja laten we met zijn allen links gaan doen. We hebben nog niet genoeg verstopte AZC's, gestoorde klimaatfreaks en mensen met aan woke-mode-veganisme gerelateerde hersenverwekingen.

Dooiemus | 23-03-23 | 10:05
▼ 1 antwoord verborgen

Zou best boomer willen zijn, geen hypotheek meer en een mooie camper. Niet zo'n koelkast maar een buscamper, een snelle, en dan de Atlantische kust volgen langs vergane glorie. Onderweg even zwaaien naar die arme vluchtelingen in Portugal en dan snel door naar oost europa, de Karpaten, Roemenië, Hongarije, ook al vergane glorie. Zou me prima vermaken.

Dr. Blechtrummel | 23-03-23 | 08:11 | 1

Buiten schijten is geen probleem in uw romantische gedachten over een road-trip langs al die ouwe bende? Je zal maar nodig moeten tijdens een wolkbreuk.

_pacman_ | 23-03-23 | 08:18

23 maart in de T.: “asielzoeker die therapeute dood stak, moordde al 2x eerder”

Welkom in Nederland

theo-is-dood | 23-03-23 | 08:07 | 1

Het enige lichtpuntje is dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Geen vervroegde vrijlating plus voorrang op gratis huis meer dus.

Dandruff | 23-03-23 | 08:13

Ramadan is weer begonnen. M'n buurman (Palestijnse vluchteling die na 2 jaar verblijf in Nederland fijn appartement kreeg) leeft dus nu snachts met muziek en hard Arabisch gepraat/ geschreeuw met zijn gasten. Bovenburen gingen vervolgens bonken dat het stil moest zijn. Dat wordt een 'gezellige' maand.

Cornelis12 | 23-03-23 | 07:57 | 2

Kansloos, hoop dat het verder meevalt.

VP732 | 23-03-23 | 08:06

Zo'n woonomgeving hield ik 2 dagen vol, succes ermee.

hagelkruis | 23-03-23 | 08:16

Ben niet zo gevoelig voor depressie maar als je AvA’s avonturen volgt bekruipt me toch een de gedachte van de absolute leegheid van het bestaan en snap je waarom algemeen stemrecht misschien niet zo’n goed idee is.

_pacman_ | 23-03-23 | 07:56 | 2

Meneer _pacman
Nergens staat geschreven dat u verplicht bent de bijdragen te lezen.
Het moge duidelijk zijn dat u de schrijfels van Arthur, niet kent en stijl herkent.

Wat een weinig toevoegende édoch neerbuigende opmerking.
Ga uw toetsenbord wassen met water en zeep..

AldNuut | 23-03-23 | 08:15

@AldNuut | 23-03-23 | 08:15: ik refereer niet aan AvA, kan zijn bespiegelingen over de treurige onderkant van de maatschappij juist waarderen. Tenminste iemand die niet wegkijkt vanuit zijn comfortabel verwarmde woning waarin hij in zijn eikeltjespyama gratuite tweetjes over socialisme en natuur deelt. Derhalve laat ik uw dwingend advies passeren.

_pacman_ | 23-03-23 | 08:22

Goedemorgen nachtploeg!

Veel sterkte op de werkvloer de komende weken met die rammelende medewerkers…

*Koffie zetten doet..*

Wijze uit het Oosten | 23-03-23 | 07:54 | 1

Goedemorgen! Ik lust wel een kopje, dank je! Nou, de rammelende maag heb ik ook trouwens, alleen ik ga zo lekker ontbijten. Lang leve het secularisme.. en iedereen een fijne dag gewenst!

anja | 23-03-23 | 08:16

Surinaams koken gaat me al redelijk goed af, maar het moet inderdaad afgeblust worden met Fernandez voor de ultieme toko ervaring.
Hier is niets te vinden wat er op lijkt dus regelen we het op deze manier.
Met als extra wat blikjes Brand bier erbij voor een avondje leut.

www.dutchexpatshop.com/nl/catalogsear...

entredeuxverres | 23-03-23 | 07:24 | 2

Of zo n grote fles doorgeefbier, op zijn Surinaams en afdrinken met degoerum

Shoarmamasutra | 23-03-23 | 11:12

Televaag kopt met:
"Vijfde levensdelict binnen drie jaar door een vluchteling
Asielzoeker die Veldzicht-therapeute doodstak, bracht eerder al twee mensen om leven" www.telegraaf.nl/nieuws/951155251/asi...
Gelukkig een premium artikel, de details willen we niet weten..
RTV Drenthe geeft er wél iets meer over kwijt..
www.rtvdrenthe.nl/nieuws/15145121/ste....
Ik zal de eerste 15 reacties hieronder maar even samenvatten;
"Nou, wie had dat nou kunnen verwachten?"
De therapeute in ieder geval niet... Naivity killed the therapist

Sneerpoets | 23-03-23 | 07:12 | 3

Ook al een Lucky,

De Nigeriaanse asielzoeker die op 5 november 2022 in de kliniek Veldzicht in Balkbrug met een mes een slagveld aanrichtte onder het personeel, vermoordde eerder twee mensen in Nigeria en Libië. Na een zwerftocht door vijf landen kwam hij in 2017 aan in Nederland. Na meerdere misdrijven belandde hij in de kliniek.

De afgewezen asielzoeker was 31 jaar en heette Ambrose Joy Lucky, zo blijkt uit vertrouwelijke documenten. Hij stond in de kliniek Veldzicht bekend als ’Lucky’, vertellen medewerkers.

Cornelis12 | 23-03-23 | 08:02

@Cornelis12 | 23-03-23 | 08:02: "Na meerdere misdrijven belandde hij in de kliniek", degene die besloot voor de kliniek in plaats van "op transport naar Nigeria" heeft de dood van een therapist op z'n geweten.
Dit wordt vaak vergeten want de betreffende handelde gewoon "volgens de regeltjes", dat moet dus anders, Rutte...
Ik stel voor dit er héél hard in te wrijven; kranten, TV met naam en toenaam, het liefst nog met z'n smoelwerk erbij.

Sneerpoets | 23-03-23 | 08:20

Weet nog wel als kind in Poelenburg ( Zaandam ), werden gewoon schapen op het balkonnetje afgemaakt/geslacht.
Blij dat ik daar niet meer woon, ben er vorige jaar nog geweest om even onze ouderlijke huis/flatje te bekijken, wat een " shithole " ( dat was het natuurlijk al, maar nu......) is het daar.
Wilden uitstappen, maar mijn broer had zijn dochter mee, ik zei " laat maar zitten, opgefokte mannetjes overal ".
Met zijn 2en had ik het wel gedaan, maar ga de jonge Dame in kwestie niet aan soort van een " apen gedrag " blootstellen.
Nederland is in alles af, best wel treurig dat dit zo kan plaatsvinden.

Bad - Casey | 23-03-23 | 07:06 | 2

Dan is het in Amsterdam toch beter, ik kom in alle wijken, van Bijlmer tot Osdorp, maar er is geen enkele wijk waar ik met mijn dochter niet zou durven lopen.

John McClane | 23-03-23 | 07:53

John McClane | 23-03-23 | 07:53,
Staan gewoon zeer dure auto`s met " dubieuze " kentekens daar.

Bad - Casey | 23-03-23 | 08:05

Is het jullie ook opgevallen? Als Arthur het over moslims wil hebben dan neemt hij altijd de Marokkaanse Randstad puber als boegbeeld.

Cobarde | 23-03-23 | 07:01 | 3

Zou dat nu toch komen?
ZIjn toch een redelijk voorbeeld?

EEnzame SchizofrEEN | 23-03-23 | 07:03

De vrouwen zitten achter slot en grendel en af en toe worden ze los gelaten op de markt. Dus wat wil je?

J.Cash | 23-03-23 | 07:03

@EEnzame SchizofrEEN | 23-03-23 | 07:03:
Het Berberse prototype zeg maar.

J.Cash | 23-03-23 | 07:04

lol
Mooi stukje.. @ Nonkel Arthur
Nonkel al een paar dagen niet in z'n patatkraam zien letterbakken..

Ik hoor Arthur nou nooit es over de Ouwezijds, toen lang geleden ik in de weekenden nog taxi reed*, een klant die even om de 2 weken daar z'n favoriete Meesteres ging bezoeken, anderhalf uur heen 2 uur binnen en anderhalf uur terug, altijd 50 gulden fooi en de rit kosten rond de 125.
De man was van de upperclass in Heerenveen, daarom moest ie ook persé een tazi uit een ander dorp whahah

*schraap schraap/beunbeun, dikke pot maken voor mn droomhuisje
's weekends 2 nachten rijden, maandags naar het schip voor weekie

AldNuut | 23-03-23 | 06:46

oud Nieuws.

* Spaartaks aanpassing komt later; nu in 2027.
* Duurdere dadels ... Inflatie en slechte oogst.
* Supermarkt houdt rekening met ramadan.
* Zorg-medewerker met post-covid wint rechtszaak.
* 'Opnieuw meer euthanasieverzoeken bij Expertisecentrum'.
* E-bikes in Amsterdam straks nog maar 20km/u.
* Fransman skiet met 255 kilometer per uur naar beneden en verbreekt wereldrecord
* Kamerleden in coalitie op ramkoers.
* gratis programma is nieuw hulpmiddel in strijd tegen nepporno.
* Drugsoorlog Antwerpen: zes woningen beschadigd bij nieuwe explosie.
* Duitse draai zet EU-klimaatplannen onder druk; brandstofmotor toch prima.

Weer: regen. Tot 14 graden.

Koffie: vandaag met de overgebleven croissantjes van Anja; morgen maar vasten, mensen?

EEnzame SchizofrEEN | 23-03-23 | 06:43 | 5

Goededag Schi

zulle we maar gewoon Dramadan zeggen ??
Oh en hier in het noorden een zonnetje... nah nah nah nahnahnah

AldNuut | 23-03-23 | 07:28

Dank voor het overzicht, Schizo, erg prettig weer. Jij vindt toch altijd andere of meer nieuws dan ik met m'n slaapdronken als ook hongerig en dus lichtelijk gedesoriënteerd hoofd.. maar wat nou morgen vasten? Dat had je eerder moeten zeggen.. *staart naar de ontbijtspek die al klaargelegd is voor de volgende dag*

anja | 23-03-23 | 08:23

@EEnzame SchizofrEEN | 23-03-23 | 06:45: Jaa dat is een goed idee, Keukenhof is prachtig. Diegenen die zeggen dat het raar is zijn er nog nooit geweest. Het is echt mooi.

anja | 23-03-23 | 08:24
▼ 2 antwoorden verborgen

En wéér de ramadan. Pleur op met je ramadan.

kleybeuker | 23-03-23 | 06:43 | 6

Dat wordt al 30 jaar hard gepromoot, vooral op AT5. Gaan ze iedere moslim op straat interviewen en vragen "wat betekent ramadan precies voor u ?".

Asteroid-B612 | 23-03-23 | 07:30

@Red shirt | 23-03-23 | 07:15: Prima ieder zijn ding maar ik hoef dit niet te horen op radio en tv.......

Blonde Nel | 23-03-23 | 07:35

@Red shirt | 23-03-23 | 07:15: als hij het heeft over ramadan als ritueel van de haatideologie islam, dan raakt het hem wel kan ik me zo voorstellen. Want vroeg of laat raakt dat eenieder wel.

VP732 | 23-03-23 | 07:38
▼ 3 antwoorden verborgen

De foto’s zijn ook weer heel leuk.

Schimmelpenninck naast zijn baasje.

Kaag met haar gympies. Een oude vrouw op gympies vind ik sowieso walgelijk. Nou ja ik heb überhaupt niks met deze moderne mode.

Klasse vind ik de foto van de mohammedanen aan de late brunch. Het zijn net “de aardappeleters”, onbeleefd trouwens dat aan tafel zitten met hoofdbedekking.

J.Cash | 23-03-23 | 06:41 | 1

Het zou me niet eens verbazen als die vergelijking precies de bedoeling was.

Asteroid-B612 | 23-03-23 | 07:43

Goh, Tuur, verrassend te lezen dat zo'n verstandige kerel als jij je inlaat met homeopathie. Iedereen weet toch dat dat niet werkt? Weggegooid geld, lijkt me. Koop er dan beter drank en drugs voor, die werken wel. Voor de rest weer genoten van je bijdrage.

quigg | 23-03-23 | 06:37 | 1

Viel me ook al op, zeker dat van die rib, geloof me maar Arthur, gaat nooit meer over, ook niet met pilletjes. Trouwens ik ben baas boven baas, heb twee gebroken ribben, een vernauwing, hernia, en trauma in de 5e, bewezen bij foto en cd.
Nooit eem medicijn gehad van de neuroloog, die weet dat het niet helpt, wel voor mijn hernia, tassen vol, dus allemaal weggegooid, want paracetamol 1000mg hielp beter. Vroeger ging ik ook naar kruidvat, haalde er alles wat homeopathie heet, maar zelfs de vit d weggeggooid geld. Had ik hier in Spanje Kruidvat trapte ik er weer in, ging ik weer alles kopen. Een mens leert weinig. Dan de Chinees, ging ik Doorn, bestelde een loempia, kreeg ik niet , was een voorgerecht. Nou hield ik mijn poot stijf, alleen loempia, dus werd voor mijn gezicht gesmeten. Rare kwibus die Chinees. Maar na 35 jaar is mijn Chinees weg, verdwenen uit Nieuwegein, zomaar, waarom, geen idee, de snackbar hebben ze nog wel. En mijn Vietnamees vrouwtje, oud geworden, net als ik. Staat er ook al 35 jaar. Hier in Spanje doet men niet aan ramadan, er staat een stalletje met zoete dingen, alleen in een groot winkelcentrum, maar in mijn dorp wonen geen moslims. En dan mijn hond, nee die slaapt in eigen mand, drie heb ik er, een voor buiten en twee binnen. In bed slapen kent ze niet, komt uit asiel, maar krijgt altijd wel een dekentje om haar heen als het koud is. Wordt ze lekker ingestopt. Mijn eigen katten sliepen wel op bed, maar de dertig zwerfkatten komen het huis niet in. krijgen eten en water, dat is alles, maar zijn dik als Nederlandse katten en tevreden, lopen heerlijk buiten. Slapen overal en ook op mijn tuinstel, vaak met zijn vijfen bij elkaar, net knotjes wol. Je ziet wat ik het meeste mis uit \nederland, Kruidvat en Chinees, Zeeman hebben we wel.

gato | 23-03-23 | 08:47

Ik vind het weer een fantastisch stuk, bedankt!

Vooral dat ophemelen van de Islam, en bovenal nu dat geoudehoer over de ramadan.
Je vraagt je af wat dat toch is.
Komt het omdat Nederland denkt een cultuur te hebben maar dat die zo arm is dat alles al snel beter is?
Of is het naïviteit?

Heel dom om zo’n achterlijke religie op een podiumplaats te
zetten, de aanhangers gaan zich ieder jaar zekerder voelen.
Langzaam nemen ze de overhand. Ik wil er eigenlijk niet aan denken hoe Nederland er over 30 a 40 jaar uit zal zien.
Mijn hart gaat oprecht uit naar de echte Nederlandse mens die het in het leven wat minder heeft getroffen.
In een sociaal flatje met links en rechts schapeneters, hoofddoeken en burka’s.
Het zal je maar overkomen.

J.Cash | 23-03-23 | 06:22 | 3

J.Cash | 23-03-23 | 06:22,
In alles wat u nu zegt, totaal mee eens.
Meeste Dictators vanuit het Midden oosten zijn Alawieten ( gematigde Moslims ), wat doet het Westen ermee, die worden gepakt?!
Waardoor er chaos in zulke landen ontstaan, waar wij hierdoor een vluchtelingen ramp hebben.

Bad - Casey | 23-03-23 | 06:25

Ze zullen zeker de overhand nemen. En jij kunt er niets aan doen behalve er over kankeren.

Cobarde | 23-03-23 | 06:51

@Cobarde | 23-03-23 | 06:51:

Wees er maar trots op. West Europa wordt dus net zo'n tyfusbende als de islamitische wereld. Dan ben jij je uitkering ook kwijt.
Erger nog; zonder Westerse hulp en zonder internationale handel zal de huidige islamitische wereld in een nog dieper dal belanden, en West Europa kukelt daar achteraan.

De heilige islamitische zuilen onrecht, ongelijkheid, wreedheid, perversie en moordlust hebben nog nooit ergens iets goed gebracht. Ook niet voor individuele moslims. De belangrijkste economische pijlers van islamitische samenlevingen, plundering en slavernij, leiden niet tot welvaart maar tot grootschalige armoede en nodeloos bloedvergieten.

Kijk naar de geschiedenis. Het Midden Oosten was ooit een van de ontdekkers van de landbouw; het Middellandse zeegebied was duizenden jaren een handelsgebied; Noord Afrika werd "de graanschuur van Europa" genoemd.
Daar is niks van over.
De Barbarijse zeerovers hebben niks bereikt.

Dandruff | 23-03-23 | 08:30

Nou speciaal voor de Ramadammers een liedje van onze Andre;
youtu.be/H-7rfYcu2uQ

Sneerpoets | 23-03-23 | 05:52 | 1

Sneerpoets | 23-03-23 | 05:52,
;D

Bad - Casey | 23-03-23 | 06:15

Goedemorgen allen,
Gistermiddag was het voor mij ook " ram-me-dan ", stukje over het Oostfront en een mening daarover wordt gelijk door bepaalde lieden alhier neergeslagen, waardoor de " lol" ervoor mij al snel af was.
Heb idd niet de wijsheid in pacht, maar als dit ( k.t oorlog ) zo doorgaat, dan vrees ik wel hoe dit gaat eindigen, en daar behoeft men geen Einstein voor te zijn.
@hetkanverkeren, weet dat het van jouw kant goed was bedoeld.
Kastelein, en een nummertje voor @hetkanverkeren namens mij.
Geen ABBA, maar wel uit diezelfde periode.
Racey - Some Girls (1979).
www.youtube.com/watch?v=JY3pkagVP64
Proost!

Bad - Casey | 23-03-23 | 05:39

Liedje “Ramadan brengt ons samen” van de kindertjes van de islamitische basisschool. Mooi gezongen hoor!
Brengt “ons” samen.
Wie is “ons”?
Horen “wij” daar ook bij?

laurentius | 23-03-23 | 05:38 | 1

De vraag stellen is hem beantwoorden; een volmondig 'nee!'.
U krijgt slechts twee opties: meedoen, of de dood.

EEnzame SchizofrEEN | 23-03-23 | 06:48

Door Arthur's schrijfsels realiseer ik mij eens temeer hoe burgerlijk ik ben. Ik hou van Rotterdam, maar gezien door zijn ogen zou ik er nooit meer een stap willen zetten. Daar waar hij het groezelige lijkt te omarmen, was ik de laatste keer dat ik door de stad fietste in mijn hoofd alleen maar bezig met 'oplossingen'. Die warsheid van alles dat ook maar neigt naar de zelfkant wijt ik aan een genetische predispositie voor zedelijkheid, tucht, orde en burgerzin, te herleiden naar mijn overgrootvader, die veldwachter was in Berkenwoude. Dat neemt niet weg dat ik stiekem wel bewondering heb voor mensen met talent voor 'groots en meeslepend'. Zeker als ze er ook nog eens heel onderhoudend over kunnen schrijven.

MickeyGouda | 23-03-23 | 04:53 | 12

@LD69 | 23-03-23 | 05:17:
Herkenbaar, LD. Gelukkig is er het roze blog, anders kan de nacht oneindig lijken. Die panelen varen wat mij betreft goed bij jouw slapeloosheid. Dat dan weer wel.

MickeyGouda | 23-03-23 | 08:00

@LD69 | 23-03-23 | 05:23:
Allereerst nog mijn excuses voor de vertraagde reactie, maar ik ben dus uiteindelijk wel in slaap gevallen.
Altijd leuk om een echte Rotterdammer aan de lijn te hebben, want ik hou oprecht van jouw stad (die gedurende een jaar of acht ook de mijne was).
De 'oplossingen' die zich opdringen zijn allemaal radicaal van aard en daarmee niet realistisch. De eerste betreft een overpeinzing van mijn hoogbejaarde tante: 'Je mag ze niet doodschieten, hè.' Verder mijmerde ik al fietsende over een 'full-blown war on drugs' naar Amerikaans model. Dit naar aanleiding van al die getinte patsers met heuptasjes die op de Mathenesserlaan hun auto heel provocerend bijna midden op straat parkeren, waardoor je als fietser dus noodgedwongen over de tramrails moet. Dankzij hun zorgvuldig geoefende psychopathische blik komen ze daar nog mee weg ook. Zij beoefenen hun métier inmiddels niet meer in de schemerwereld, maar bij het volle daglicht tussen het algemene publiek. Hun aanwezigheid - en die van al die andere niet-authentieke Rotterdammers met onaangepast gedrag - brengt mij automatisch bij de oplossing die wel haalbaar is, maar die om onverklaarbare redenen al decennialang wordt uitgesteld: een immigratiestop.

MickeyGouda | 23-03-23 | 08:25

@J.Cash | 23-03-23 | 07:02:
Ooit ging ik naar een introductiedag van de Pabo. Daar zaten ze nog net niet met z'n allen 'Kumbaya, My Lord' rond een vuurtje te zingen, met sterren in hun ogen. Al die extatische positiviteit vloog mij aan. Als er daar meer LD'tjes waren geweest, had ik nu waarschijnlijk voor de klas gestaan. Realisme is magisch mooi, maar in dit land inmiddels helaas een schaars goed.

MickeyGouda | 23-03-23 | 08:40
▼ 9 antwoorden verborgen

Voorzitter. Ik wil deze gelegenheid graag even gebruiken om oud-collega Tofik Bibi te citeren. Nu top-ambtenaar in Den Haag:

BAM

Piet Karbiet | 23-03-23 | 03:30

Ramadan is, als ik het goed begrepen heb zonder Semitische talen gestudeerd te hebben, ook de favoriete maan(d) voor jihadistische opwellingen. www.bbc.com/news/world-middle-east-36...

Friedrich Frayek | 23-03-23 | 02:37

KNVB fluit met ramadan-regel: iedereen bukken als Achmed een kapsalon wil. Lees verder noppes hierover dus het zal wel non-nieuws zijn ofzo.

klimaatsloper | 23-03-23 | 02:12

Ik blijf er van overtuigt dat er iets mis met mij is dat ik steeds anus horribilis lees en niet annus horribilis. Maar het zal allemaal wel. Er is zo veel om moslims over af te zeiken maar ramadan beter bij ons bekend als vastenmaand of veertigdagengedoe is er nu net niet eentje die kwalijk is.

Schout-bij-Nacht-J | 23-03-23 | 01:57 | 6

@LD69 | 23-03-23 | 02:25:

Dat klopt, ik ben het ook niet van plan. Ze doen maar die religieuzen.

Schout-bij-Nacht-J | 23-03-23 | 02:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Eindelijk heeft Frankrijk een President die de pensioen-problemen aanpakt.
Dat is dapper en moeilijk in een land waar men, de bevolking, denkt dat men na het be-eindigen van het studentenleven, recht heeft op pensioen.

Jan Dribbel | 23-03-23 | 01:49 | 4

Daar denken de Fransen zelf anders over. De pensioenleeftijd van vuilnismannen (m/v/x/) was 57, "moet" naar 59... Staking, hele land plat. Als je in Frankrijk versleten bent wordt je ook veel eerder arbeidsongeschikt verklaard. Hup de ziektewet in. In Nederland wordt je tot het laatst opgelapt, en dat gaat gewoon om geld, ja.

Asteroid-B612 | 23-03-23 | 07:05

@Asteroid-B612 | 23-03-23 | 07:05: Het is hier enigszins doorgeslagen na een periode waarin de WAO massaal misbruikt werd om overtollige medewerkers in te dumpen, met medewerking van de vakbonden. Toen zaten we met meer dan een miljoen “arbeidsongeschikten”

Muxje | 23-03-23 | 07:33

Ja, maar voor ieder jaar omhoog daar, zou er bij ons een jaar af moeten...

tantesidonia | 23-03-23 | 09:06
▼ 1 antwoord verborgen

O ja, doet me denken aan toen we vier weken verbleven op een Schotse kazerne in de jaren tachtig. S ochtend ontbijten met zulk voer voor echte kerels: fried and scrambled eggs, bacon, omelets, fried chicken, grilled cheese, pancakes, fish and chips and sausages. Ben 8 kilo aangekomen en heb toen niet stilgezeten of zo.

borgmonster | 23-03-23 | 01:21

Dat was weer genieten van heerlijk leesvoer!

Gravin v Kippenbouth | 23-03-23 | 01:20

Duurt dat nog lang?, die laatste stuiptrekking?
Want na die kwellende icbentwoetend psychose is de deugmachine nooit meer uitgezet, bedankt hoor.

28 | 23-03-23 | 01:20
-weggejorist-
Jaap165 | 23-03-23 | 01:13

Arthur is veel maar geen Hemingway.

(just my six words)

LD69 | 23-03-23 | 01:22

Loopt Sander soms op hoge hakken?

Kowalski11 | 23-03-23 | 00:49

Hoe lang nog, totdat het "ik"- stuiptrekken voorbij is? Hoe lang nog, totdat het laatste ademen van de versleten junk over is? Het dovende licht wordt per week langer en langer gerekt: straks besluit ie er nog wat jaartjes aan vast te plakken. Monty Python: Bring the dead! Here is one. I am not dead, i'm going for a walk! Please, help me will ya. "boink"

vladimirows | 23-03-23 | 00:48

Mag je ook neuken tijdens die Ramadaan..?

grapjasz | 23-03-23 | 00:47 | 2

Hoezo, ben je moslim?

Flightless bird | 23-03-23 | 00:55

@Flightless bird | 23-03-23 | 00:55: Zijn vriendje wel.

vladimirows | 23-03-23 | 01:02

Inderdaad. Nederland is fukking duur. Waar doen ze het allemaal van...

Plukkieplukkie | 23-03-23 | 00:46

@Wilderst onderaan: Mondhoeken droogmaken alhier.

prins_flip_da_luxe | 23-03-23 | 00:40 | 1

Leuk!

Als ma de rest niet had meegenomen was nu alles op... zo goddelijk lekker!

Die citroenschil maakt 'm dooreetbaar, en natuurlijk moet je 'm tijdens het lange proces een keer ontvetten. Merg geef veel vet af

wilderst | 23-03-23 | 00:55

Jummie, Surinaams eten met Fernandes Groen, feest der herkenning en herinneringen aan de Pijp.

funda | 23-03-23 | 00:36

Ja man, het voetbal even stilleggen als het donker wordt om die gasten even tijd te gunnen een versnapering tot zich te nemen. Hou toch op met die ver-religieusering van de maatschappij. Nederland is een seculier land. Dan gaan ze die dag maar niet voetballen.

Phantomas | 23-03-23 | 00:35 | 1

Beter: je mag eten, maar dan wel een wanlof armband om. Voor wat hoort wat, qua tolerantie, toch?

vladimirows | 23-03-23 | 00:50

Vasten ? Na zonsondergang een flinke maaltijd, is in de zuidelijke landen dus het hele jaar vasten.

Pensionista | 23-03-23 | 00:32 | 2

je begint ook vaak flink. In Colombia krijg je soms gewoon een bord rijst met vlees en soms een bord soep, met yucca bananen etc.

miko | 23-03-23 | 01:04

Arthur, als je toch bezig bent, loop dan meteen in het VK de plaatselijke Pil binnen voor een pakje pH-teststaafjes om je pH-waarde te meten. Dompel een pH-teststripje 1 seconde in je ochtendurine, herhalen in de loop van de middag en begin van de avond. Vergelijk het met de kleurenwaaier op de verpakking. Test het drie dagen drie keer per dag. Geeft de waaierkleur gemiddeld rond de 7 aan, zit je goed, is het lager of hoger, dan even de zuurgraad na laten kijken. Succes!

drs.Nee | 23-03-23 | 00:30 | 1

Dit werkt alleen bij linksstemmende mensen.

LD69 | 23-03-23 | 01:26

Welnu. Hier een ode aan drank en drinkende vrouwen, waardoor de toffe zanger Cheb Khaled van Algerije naar Parijs moest verhuizen. ( Wegens bedreigingen).
m.youtube.com/watch?v=bHd4UwJCLK0
Chebba betekent zoiets als vrouwelijke chansonniere maar dan Noord Afrikaans.

chicago river | 23-03-23 | 00:21 | 1

En die geen blad voor dr mond neemt ;-))

chicago river | 23-03-23 | 00:34

Mooi stukje over Rotterdam. Echter nog nooit iemand daadwerkelijk hebben zien kunnen parkeren op de nieuwe binnenweg laat staan een hele horde dus ik denk dat je wel echt een geluksdag hebt gehad...! Genoten van je artikel

Kartelmaster2000 | 23-03-23 | 00:18 | 2

De mohammedaanse moslimas liepen altijd met een grote boog om me heen als k er met dog (een lieverd) op de Binnenweg liep.

chicago river | 23-03-23 | 00:28

Daar parkeren ze hem toch gewoon dubbel midden op straat als het vak meer dan 4 auto's verder ligt.

Shoarmamasutra | 23-03-23 | 11:20

Van Kooten en De Bie bij de VARA? Dat was de VPRO. Don Arthur.

F. Jacobse | 23-03-23 | 00:16 | 2

Eerst bij de VARA in Hadimassa... Daar refereerde Don Arthur aan.

tantesidonia | 23-03-23 | 09:03

Mooi nummer. Hij word gemist.

UnderTheDevil | 23-03-23 | 00:19

Nog eens geprobeerd om het begrijpelijk te lezen. Het gaat schijnbaar over de stad waar ik geboren, getoond en genaaid ben ofgenaaid wordt.
Kan iemand mij de kloe uitleggen van dit verhaal? Zelf ben ik te lui om al die letters te lezen.
Muziekje erbij. youtu.be/4TOOyiR2udw

hero_of_heaven | 23-03-23 | 00:12

Mooi weer die vingers op de zere plekken. Het ophemelen van de Ramadan door de media en iedereen en zijn moeder. Dit achterlijke gebruik, niet eten drinken tijdens de dag is zo ongezond als de pest. De dhimmys vinden het prachtig, de schijtlaarzen. En ook die valse Bertje Wagendorp, ook zo'n politiek-overcorrecte zemelaar die zoals zovelen ter linkerzijde gestart is met de demonisering van Lientje en haar BBB. Valsere vruchten als Bertje en die scheldgraaf Schimmelpenninck, die zich elk jaar de tering vliegt naar Zweden en deze week in Kroatie zat zijn er bijna niet. Grote bekken over 'verbinding', 'de kloof', maar zelf haatdragend door het leven gaand, misbaksels zijn het. Als je niet van de juiste politieke kleur bent word je door deze lieden uitgemaakt voor van alles.

Ruud5 | 23-03-23 | 00:09

"Dit is het gemiddelde profiel van een D66-lijstduwer: Chagrijnig, pedant, belerend, ongewassen en vadsig"

Gna gna, onnodig kwetsend. Ongefundeerd en tendentieus wil ik het niet noemen, vind ik mooi, proost.

keistad | 23-03-23 | 00:01 | 5

@Ruud5 | 23-03-23 | 00:21: Zeer irritant en betweterig kereltje ja, die Van Rossem, maar veel verder dan "de mensen snappen het niet" komt hij niet.

Asteroid-B612 | 23-03-23 | 07:11

@Asteroid-B612 | 23-03-23 | 07:11: Mijn zoon snapte zijn colleges niet, kwam altijd chagerijnig thuis van de universiteit, als van Rossem weer college gaf.

gato | 23-03-23 | 09:01

@Ruud5 | 23-03-23 | 00:21: hahaha, een goede rechtse prater. Dat is net zoiets als een rechtse cabaretier. Mensen zijn links voor zichzelf en rechts voor anderen. Daar past een linkse komediant en professor bij

AntiZanicz | 23-03-23 | 09:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Afgelopen weken geen tv gekeken bijna, dus de opgedrongen Ramadan joepiedepoepie sfeer gelukkig gemist. Op naar het heppiedepeppie Suikerfeest!

Lorejas | 22-03-23 | 23:57 | 2

RammeldanTV. Ik kijk al jaren geen TV, heb ook geen TV. Weet je wat ook erg is, het niveau van nu punt nl. Geschreven en gelezen door idioten.

De_fluitlokker | 23-03-23 | 05:26

@De_fluitlokker | 23-03-23 | 05:26:
Ik ben regelmatig op nu punt, ergerlijk en ik kan het
vuurtje opstoken niet nalaten.
Je moet echter goed op de verpakking van je commentaren letten anders plaatsen ze het niet eens.

J.Cash | 23-03-23 | 06:31

Na hoeveel stuiptrekkingen schop je tegen de emmer?

hero_of_heaven | 22-03-23 | 23:56

Wat een belachelijke lange lijst van tot woorden gekoppelde letters.
Ik kwam niet verder dan Dorus.

hero_of_heaven | 22-03-23 | 23:53 | 3

Probeer het nog een keer zet anders streepjes tussen de woorden , Je kunt het ik weet het zeker hero_of_heaven ;)

Smoelensmid | 22-03-23 | 23:55

@Smoelensmid | 22-03-23 | 23:55:
Iets kunnen of iets willen, ik trek het niet. Een stukje tikken op Geen Stijl is oke. Met een boekwerk ga je naar een uitgever.

hero_of_heaven | 22-03-23 | 23:59

Herscholing is altijd nog een optie. Zo gaan we het gevecht aan met analfabetisme!

allemansvijand | 23-03-23 | 00:11

Toen ik voor het eerst het woord RammeDan hoorde dacht ik Leuk! Cassius Clay gaat weer boksen!

pim achtertuin | 22-03-23 | 23:47 | 1

Ramme-dan jammer-dan ik heb lekker een boter-ham. "Drillrap modus uit"

keistad | 23-03-23 | 00:26

Een Rotterdammer op de trein naar Rotterdam? Prachtig gezicht. Doeiiiiii!

Lorejas | 22-03-23 | 23:44 | 1

*trein omleiden naar Beverwijk doet

Flightless bird | 22-03-23 | 23:49

Een hele zit om te lezen, maar een goed bestede 10 minuten!

Nuchternederland | 22-03-23 | 23:36 | 1

Ja inderdaad, hij is weer goed. Hij mag lang blijven schrijven.

Trasnochador | 22-03-23 | 23:45

Het mooie van Baantjer, in het begin gaat er een Amsterdammer dood en tegen het einde gaat er een de gevangenis is. Soms meer.

AntiZanicz | 22-03-23 | 23:33

In die tijd : Feijenoord
en eigenlijk nog

AntiZanicz | 22-03-23 | 23:32 | 5

NB2 guldens, iets van 22 jaat terug. Niemand gelooft dat een biertje nu nog twee gulden zou zijn.

AntiZanicz | 23-03-23 | 09:37
▼ 2 antwoorden verborgen

*rustig lezen gaat

Flightless bird | 22-03-23 | 23:29

@wilderst | 22-03-23 | 23:32:
Niet piekeren, komt allemaal goed.
btw: grote inspiratiebron voor meer koken hier door @wilderst

Flightless bird | 22-03-23 | 23:37

Kwijlen doet, ziet er erg smakelijk uit;)

Smoelensmid | 22-03-23 | 23:40

@Smoelensmid | 22-03-23 | 23:40:

Dank mede-culi!

Elke keer dat ik ossobuco gemaakt heb, zweer ik dat ik het nooit meer doe...

Maarja, het is zoooo lekker!

wilderst | 22-03-23 | 23:50
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl