Aardbeving: 22.000+ doden, nog steeds mensen levend onder puin vandaan gehaald
Kans op overleven neemt wel snel af
22.000. Zoveel doden zijn er inmiddels geteld bij de verschrikkelijke aardbeving in Turkije en Syrië; in Turkije alleen staat de teller op 18.342 doden en 74.242 gewonden. De kans dat er nu nog mensen levend onder het puin vandaan gehaald worden neemt 'helaas snel af', zo horen we mediabaas Jop Heinen van het Nederlandse reddingsteam USAR zeggen. De mensen die nu nog gevonden worden hadden water of voedsel bij de hand, of werden eerder al gevonden, kregen water aangereikt, maar konden nog niet bevrijd worden. Toch gaat het zoeken onverminderd door, nu alleen nog bij daglicht. Gruwelijk stukje in de Volkskrant over 'de afwegingen': "Zo hadden we door klopgeluiden contact met iemand die vastzat waar vijf verdiepingen bovenop lagen. De inschatting was dat die reddingsactie vijftien tot twintig uur zou duren. Toen moesten we kiezen: redden we die persoon of zoeken we verder, omdat we in die tijd misschien wel drie andere slachtoffers kunnen bevrijden? We hebben voor het laatste moeten kiezen." Brrrrr. Later meer.
Social
Social
Reaguursels
InloggenBaudet vraagt te overwegen de sancties tegen Syrië te liften uit humanitaire overwegingen. Filmpje ergens hier onder.
Is zo’n gekke vraag nog niet: thewallwillfall.org/2021/06/14/sancti...
Wat mij is opgevallen is dat op tv en radio voortdurend wordt gesproken over het "Syriesche Rode Kruis" en het " Turkse Rode Kruis" en niet over de mohammedaanse tegenhanger die zij feitelijk bedoelen namelijk de rode halve maan.
Is dir om mensen die bedenkingen hebben bij het doneren aan de mohammedaanse organisatie de rode halve maan toch iver de streep te trekken?
Er is net nog een dreumes gered. Bij de NOS.
Die lag wel een eindje uit de buurt dan.
@Aleon | 10-02-23 | 10:57: hehehe
Afwegingen?
Zodra je iemand vindt ga je toch redden?
"Heeje, volgens onze kansberekeningen kost jij te veel tijd. We moeten levenS redden. Meervoud. Jij alleen, da's nie voldoende."
Dit hoort toch niet!?!?!?
Het is hard maar waar. En de enige manier waarop het kan werken.
@Sqbar | 10-02-23 | 09:34: Nee, dit is hulp onder voorwaarden. Er moeten weer "keuzes gemaakt worden". Je hoort niet te anticiperen op wie er mogelijk nog meer Gevonden Kunnen Worden als daar iemand voor z'n leven tegen het beton tikt.
@Sqbar | 10-02-23 | 09:34:
Triage.
@zeurmachine | 10-02-23 | 09:39: Het blijft een afweging van overlevingskansen. Of je het nou leuk vind of niet.
Nee ik zou gek worden als ik zo'n onmenselijke keuze moest maken. Desnoods ga je met bewoners aan de gang (met alle risico's van dien).
@Sqbar | 10-02-23 | 09:42: Ja, precies, kànsen. Op papier.
Vind ik ook raar. Ik snap het dilemma, maar ik zou het niet kunnen. Die persoon zou ik moeten redden. Mensen die nog niet gevonden zijn, daar weet ik niet van en daar kan mijn geweten beter tegen dan iemand die wel gevonden is laten sterven.
In plaats van militaire dienst kon je naar de burgerbescherming waar je bij rampen moest vaststellen wie nog te redden was en wie niet. Pittige korte opleiding waarbij oa veel pijnstillende injecties werden toegediend aan slachtoffers. Is afgeschaft, maar zou in Turkije gelijk aan de bak kunnen gaan. De harde realiteit is iets anders dan de veel gehoorde kreet dat de militaire dienst of het alternatief zo'n geweldige tijd was. Kanonnenvoer of rechter wie uitmaakt wie nog te redden is en wie niet. Ga je gang.
Bij rampen geldt: "do the most for the most". Dus als je een persoon kan redden maar in diezelfde tijd in plaats van die ene drie anderen kan redden, dan moet je voor dat laatste kiezen, hoe wrang het ook is.
@Proud Infidel | 10-02-23 | 10:20: Weer een vergadertafelkreet. Die kan gelden wanneer je zoekt naar een heel gebied met veel slachtoffers. Dat hoor je niet toe te passen op een stervend wanhopig indivdu die je al gelocaliseerd hebt.
@zeurmachine | 10-02-23 | 10:35:
Nee. Het is zuur maar triage is hard, je moet die beslissingen maken en als je dat niet kan ben je ongeschikt.
@2tribes | 10-02-23 | 09:44: Het is onmenselijk vind ik ook. Ik zou het ook niet kunnen, vrees ik. Mijn grote eerbied aan mensen die al dagenlang zoeken, hopen, bangen en doorgaan.
Als je meer slachtoffers hebt dan reddingswerkers & materiaal zal je moeten kiezen... en dan kies je doorgaans 't eerst voor mensen die hulp 't meest nodig hebben maar nog wel overlevingskans hebben.
Soms zie je ook dat iemand geklemd zit onder of tussen iets, die persoon bloed binnen een minuut leeg als je 'm vrij maakt. Ga je 'm dan helpen, of kies je ervoor om anderen te helpen die wel kans hebben van overleven?
Keiharde keuzes, reken maar dat die reddingswerkers nog weken of maanden lang geplaagd worden door wat ze hebben gezien & meegemaakt.
Wat ik me afvraag met die speurhonden, zoeken die nu levende mensen of mensen ongeacht dood of levend? En hoe trainen ze die honden ?
Google
@Wiezewalakristalix | 10-02-23 | 09:30: ChatGPT tegenwoordig.
De eerste prioriteit van het hondenteam is levens redden. Mijn nicht doet dat werk en heeft zelf de hond getraind. Ik weet niet precies hoe het gaat maar het zal zoiets zijn als iemand verstopt zich en de hond krijgt een traktatie als die gevonden wordt.
Ze zijn er speciaal op getraind om nog levende mensen te detecteren, Anders zou er ook teveel tijd verloren gaan.
Als je nog leeft adem je koolzuur uit en andere geurtjes, als je overleden bent ga je anders ruiken. Net afgelopen week een tweejarige hond in opleiding bij een grens mogen meemaken. Om hem iets van een succes te laten beleven werd (nadat het vooraf gevraagd was) iets bij mijn betere wederhelft verstopt. Hondje ging tapdansen van geluk.
Syriërs redden heeft niet zo veel prioriteit bij Rutte (jaja Feestboek).
youtube.com/shorts/GGuwulx7uIg?featur...
Op zich prima, die 1,7 miljard van de Wereld, maar als Turkije (pakweg) 20% op zijn krankzinnig grote leger bespaart levert dat meteen al ruim 3 miljard op.
Gaat alleen niet gebeuren.
budget militaire turquie
Dan moeten ze stoppen met etnocide op de Koerden. Dat kan echt niet!
Nou ja, die Bayraktars waren natuurlijk wel behoorlijk handig in Oekraïne.
Of gewoon het paleis van Erdogan verpatsen.... kosten destijds 440 miljoen euro
Prima om hulp te sturen maar Turkije is een rijk land ($800 miljard omzet) en heeft echt geen geld nodig. Ons koningshuis zijn ook arme sloebers vergeleken met de familie erdogan.
Ze staan soms met honderd man op een bult puin. Je zal er maar onder liggen.
Ik kan een uiteenzetting houden over hoe krachten werken... Probeer eens een ei plat te drukken... Of denk aan kerken met grote koepels zoals het Vaticaan.
@Louter Leuter | 10-02-23 | 11:22: Ik snap het verband niet helemaal maar volgens mij zijn er niet veel katholieke kerken in het rampgebied.
"Toen moesten we kiezen: redden we die persoon of zoeken we verder, omdat we in die tijd misschien wel drie andere slachtoffers kunnen bevrijden? We hebben voor het laatste moeten kiezen"
Blijft een opmerkelijke keuze omdat je natuurlijk geen zekerheid en /of garantie hebt dat je drie andere slachtoffers wel zou kunnen vinden en bevrijden.
Vrij hypothetische keuze dus.
Dat levens redden lijkt me sowieso meer een kansspel dan een zekerheid. De eerste vraag is vaak "waar moet je beginnen" maar je begint gewoon ergens dus dat is al arbitrair.
Helaas is het voorkomen dat gebouwen instorten door een aardbeving een kwestie van geld. Zie het voorbeeld Japan:
-There is one country which is decades ahead of the rest of the world when it comes to making its buildings resilient. Japan is world-renowned for its earthquake-proof buildings. With feats of modern engineering, Japan’s earthquake proof buildings have helped the country cope with numerous powerful quakes that would have been calamitous in other, less well-prepared countries—
www.planradar.com/gb/japan-earthquake...
De Wereldbank stelt 1,7 miljard dollar ter beschikking voor wederopbouw. Laten we hopen dat er ook competente bouwinspecteurs mee worden gestuurd
Een wat register Accountants.
Geld speelt natuurlijk wel een rol. In jouw linkje staat daarover het volgende (en dan lijkt het nogal mee te vallen).
"Investment is critical: Building an earthquake-proof building costs up to 20% more than a standard structure. Yet, in the long run, this approach saves owners money since their buildings are safe from damage when earthquakes strike."
Het principe is al wel wat langer bekend: inhabitat.com/the-2500-year-old-brack...
Met bouwinspecteurs ben je te laat. Het gaat om het ontwerpen en het gebruik van materialen. De vraag is natuurlijk of dat gaat lukken in die contreien.
Allah stapte op een Legosteentje en nu zijn 22k+ mensen dood.
Wat een verschrikkelijke beelden.
Het is maar goed dat ze in het door de aardbeving getroffen gebied geen Hugo de Jonge hebben anders zouden ze de huizen nooit kunnen herbouwen.
De Turkse regering schijnt al zo'n twintig jaar jaarlijks een bepaald bedrag aan belastinggeld apart te moeten leggen in een noodfonds voor hulp bij aardbevingen. Erdolul heeft deze pot echter al lang en breed geplunderd voor andere projectjes en kijkt nu naar het westen voor geld. Zak er maar lekker in.
Hiermee bedoel ik: laat humanitaire organisaties bijstand bieden, maar geen cent naar de Turkse regering.
@de IJsman | 10-02-23 | 09:05:
1,7 miljard dollar komt er al van de Wereldbank.
@theo-is-dood | 10-02-23 | 09:14:
Men kan beter liefdadige initiatieven steunen: een delegatie zendelingen ondersteunen oid.
30 miljard zou er in dat noodfonds moeten zitten. Ik geef geen cent. Ze verkopen maar goud of snuisterijen uit het paleis van Erdogan of zo.
En ook nog eens een paleisje laten bouwen van 440 miljoen euro !!!
Tayyip Erdogan kan vergeten herkozen te worden.
Rapportage in NRC gisteren: Erdogan heeft met hulp prioriteiten aan gebieden waar de vorige keer weinig mensen op hem stemden. Steden "waar men toch wel op de AK Partij stemt" hassen minder prioriteit met de verdeling van hulpverlening.
Leuk grapje :)
Voor wie liever niet via de grote guys doneert: Nederturkse rapper Murda gaat er zelf heen, doneert zelf 10K en is verder gewoon een leuk mens.
www.gofundme.com/f/help-turkey-murda
Goed initiatief. Want die hulpgelden zijn vaak problematisch. In Sri Lanka is destijds na de tsunami niet 1 huis gebouwd - powers that be zagen de natuurramp, heel cynisch, als een welkome bron van inkomsten. Voor henzelf.
@Madame Poitiers | 10-02-23 | 09:01: Ja, op Haïti ging het precies zo.
@Trekhaas | 10-02-23 | 10:02:
In het zuiden van Italië?
Zag vanmorgen beelden van 17-jarige jongen die na 93 uur is gered. Heeft overleefd door z'n urine te drinken. Was ook goed aanspreekbaar.
Die heeft te veel Bear Grylls filmpjes gekeken.
17, dan ben je officieel nog kind geloof ik.
@TheEgg | 10-02-23 | 08:56: juist net genoeg.
Is er eigenlijk een organisatie die zorgt draagt voor het restaureren van historische monumenten na een oorlog of natuurramp? Ik zou daar graag aan bijdragen.
Bestaat al en wij betalen dus dat kan al wat geluksgevoel geven wellicht?
whc.unesco.org/en/reconstruction/
This web page, made possible by a project funded by the Netherlands, aims at providing updated information on the activities launched by UNESCO and its partners and strengthening support to States Parties in planning for the reconstruction and restoration of World Heritage properties in order to assist communities in healing and building resilience.
Interessante take.
Zullen we niet eerst een duit in het zakje doen voor de getroffen mensen?
@de Voorzittert | 10-02-23 | 09:08:
Ik ben blij dat er ook goede dingen worden gedaan met Nederlands belastinggeld.
Wat achtergrond nieuws vanochtend uit de NZZ.
"Das Erdbeben in der Türkei trifft eine strukturschwache und arme Region"
www.nzz.ch/wirtschaft/das-erdbeben-tr...
Stond er ook bij dat ondeugdelijke bouw, corruptie en geen toezicht de reden was van de 18.000 doden bij e aardbeving in 1999?
Want dat zijn aantallen waarbij een mens zou leren, zou je zeggen. Bij ons was 1800 al genoeg voor de Deltawerken.
Er blijft voor Erdogan domweg nog genoeg stemvee over.
@Madame, de vraag stellen is de vraag al beantwoorden.
Trouwens hoe zit het met de 30 miljard aardbeving fonds die ome Erdogan heeft ongesteld?
@dathoujetoch | 10-02-23 | 09:14:
Tsja, dat krijg je als je in Zwitserland woont.
@dathoujetoch | 10-02-23 | 09:14: Want je moet je natuurlijk alleen beperken tot AD, NRC en Volkskrant voor ‘objectieve’ nieuwsgaring?
@DankeSchon | 10-02-23 | 09:28: Ik mis een bericht hierover uit Syrische kranten, zoiets?
@dathoujetoch | 10-02-23 | 09:14: Zwitserlandse? Het? Beter nog even je bed in misschien.
@dathoujetoch | 10-02-23 | 09:29: Liever dat dan de inheemse prulletjes. Rechtstreeks van de bron.
@Usumani | 10-02-23 | 09:31: Enig sarcasme en spelen met taal is u vreemd.
We leven in donkere tijden.
Wat een onzin zeg! Bedoel je dat er erge dungen gebeuren id wereld? Dat is ALTIJD al zo. Hier is het gewoon licht.
@richardsp1 | 10-02-23 | 09:13:
Corona, oorlog in de Oekraïne, vluchtelingendrama, flinke aardbeving, armoede is in aantocht ect, ik vind het wel een donkere tijd.
@Patje | 10-02-23 | 09:27: In de jaren 80 en 90 van vorige eeuw riepen mensen dat ook: koude oorlog, kans op een nucleaire vernietiging van de wereld, Golfoorlog, crises in het Midden-Oosten, de ellende in Joegoslavië en nog veel meer.
Wat is er nu zo anders?
U vergeet de zure regen, abortus-crisis, etc...
Dat zijn zaken die tamelijk weinig met elkaar te maken hebben natuurlijk. Maar voor de populist bekt het lekker.
Met dit tempo zal de 100.000 wel gehaald worden ben ik bang.
Hier heb ik geen woorden voor. Sterkte aan de slachtoffers, hulpverleners en nabestaanden.
Redden een leven van een wanhopig iemand of gaan we in het wilde weg verder zoeken met de zeer onwaarschijnlijke hoop dat we dan andere mensen kunnen redden.
Je zal er maar liggen. Bedankt jongens.
The lives of the many outweigh the life of the few.
Het is keihard, rauw, onwerkelijk en hartverscheurend. Maar niet anders.
Degene die overlijdt is wellicht net iets beter af dan de reddingswerkers die de rest van zijn of haar leven moet leven met de kennis dat'ie een mens op een paar meter afstand heeft moeten laten sterven.
@EEnzame SchizofrEEN | 10-02-23 | 08:45: Zei Spock die gespeend was van emoties zoals rauw en hartverscheurend.
Triage is gewoon een bekend medisch dilemma, hoor.
Het komt genoeg voor (veldslagen, pandemieën, natuurrampen, enzovoort) dat er vaste leidraden opgesteld zijn die hulpverleners volgen om zo veel mogelijk mensen te redden.
En nee, het is nooit makkelijk.
REAGEER OOK