achtergrond

Geenstijl

Duitse MinBuz: "We zullen Polen niet tegenhouden als ze Leopard 2-tanks naar Oekraïne sturen"

vroem

De Nieuwe Wereld: Duitse minister van Buitenlandse Zaken zegt nagesynchroniseerd op Franse tv dat het Polen niet tegen zal houden als het hun Duitse Leopard 2-tanks naar Oekraïne stuurt. Die uitspraak zegt formeel nog niets en er is ook formeel nog geen Pools verzoek ingediend. Maar zulke taal gaat in deze situaties bijna altijd vooraf aan het in werking treden van de formaliteiten, en bovendien roept Polen al weken dat ze hun tanks desnoods zonder Duitse goedkeuring op zullen sturen. 

Er wordt vaak op gewezen dat Leopard 2-tanks heus zo goed niet zijn, omdat ze in Syrië gigantisch op de donder hebben gekregen van ISIS. Maar dat geldt dus evengoed voor de Amerikaanse M1-Abrams in Iraakse en Saoedische dienst te Jemen. 

Oftewel: een tank is niet enkel een solo-eenheid waarvan de kwaliteit afhangt van of-ie kapot te schieten valt of niet, want echt elke tank valt zelfs door adequaat uitgeruste infanteristen kapot te schieten. De kwaliteit van een moderne tank is evengoed afhankelijk van de kwaliteit van de coördinatie met omliggende infanterie, lichtere pantser, artillerie en luchtsteun. En die logistiek en coördinatie zal ook doorslaggevende zijn voor moderne Westerse tanks in Oekraïense handen. 

UPDATE: een woordvoerder van de Duitse overheid zei tegen Politico dat zo'n Poolse levering toch echt eerst door Duitslands Federal Security Council goedgekeurd zou moeten worden. Waarmee de woordvoerder de Duitse MinBuz in feite tegenspreekt.

De Reuters Newsreel

Deze makkers, dus

Deze makkers, dus

The usual

De Duitse next-gen

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Kinderrechten

Hoe vaak moeten kinderen onze naïviteit en experimenten nog dulden?

@Feynman | 23-03-24 | 19:01 | 203 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.