Windmolen waait om in Zeewolde
Ja dat is niet de bedoeling
Harde wind. Levensgevaarlijk. Vooral voor windmolens natuurlijk! Die zijn helemaal niet gebouwd op extreme weerfenomenen zoals door drukverschil veroorzaakte luchtstromen in de atmosfeer. Gelukkig is er niemand gewond geraakt, maar voor hetzelfde geld was er iemand in zijn blote windmolen net even de omgeving van Onze Nieuwe Superkazerne aan het verkennen en dan had je de poppen aan het dansen. Uitkijken dus allemaal in de buurt van windmolens. Zeker als het waait.
"Henk" "Krol" "ontkent" "betrokkenheid"
Reaguursels
InloggenEen fors aantal van die wiekende krengen zag ik al maanden stil staan in de Flevopolder. Groot onderhoud? Wie het weet mag het zeggen.
Het artikel die je wist dat zo komen. Echt, je kon de klok erop gelijk zetten. Zo makkelijk dit. Kom op redactie, jullie kunnen beter. Hou een sop met dat gejank over windmolens?
Blijkbaar komt dit niet zelden voor, al is het bijzonder moeilijk om te achterhalen hoe hoog het risico is en hoe vaak het voorkomt.
Ik vraag me af of het vergelijkbaar is met het problemen met hei-installaties en hijskranen. Daar zijn veel veiligheidseisen voor in bebouwde gebieden, maar je krijgt je indruk dat de eisen voor windmolens minder streng zijn.
Zoekopdracht: wind turbine structural failure
excuses voor de typefouten...
Soms zijn statistieken erg handig, grafiekje erbij knutselen, de Y-as beetje verminken en je hebt voorpagina nieuws: "oude" windmolens knakken door natte scheet.
Zijn deze apparaten of machines niet bedoeld voor wat wind? Ik kan er compleet langs zitten hoor!
Er mist al lange tijd 1 van die turbines. Ben eigenlijk wel benieuwd waarom?
Flens/bout verbinding zo te zien aan het deel dat naar beneden is gekomen. Normaal gesproken zouden alle boutverbindingen elke 5 jaar gecontroleerd moeten worden op speling en op de juiste torque voor dit soort constructies die onderhevig zijn buigmomenten en trillingen. Uiteindelijk ben je dan wel een keer klaar met sleutelen en moeten de bouten/moeren vervangen worden. Dat geld natuurlijk ook voor de draaikrans met lager. Naar mijn idee heeft zo'n molen een levensduur van ca. 20 jaar afhankelijk van de lengte en de locatie.
Ben wel benieuwd naar de Failure Modes and Effect Analyses (FMEA) van zo'n windmolen. Ga dat even opzoeken.
Zal een vermoeiings breuk zijn, verschraalde bouten helpt
Ding schijnt 20 jaar oud te zijn, 1MW NedWind speelgoedje, dus ik vermoed dat daar weinig FMEA aan verricht is.
Ach het kan op vele manieren fout gaan. Deze 2-blade rotors worden zwaarder belast want minder stabiel en grotere rotatiesnelheid. Kan ook zomaar de oorzaak zijn.
Heb een vermoeden dat renovatie te duur is.
Waar blijft Jesse Klaver om met een jankgezicht te eisen dat ze verboden worden, net zoals vuurwerk. Of gaan we alle koeien gratis voorzien van een helm ?
Tijd om het in het 2040 ingestelde saneringsfonds voor windmolens te vervroegen.
Zo liggend, helemaal in puin, ga ik ze nog mooi vinden ook.
Het verdienmodelletje in de praktijk, dure windmolens en dure onderhoudscontracten. Maar dat had je kunnen verwachten als de VVD ineens enthousiast is over milieu.
Ja gelukkig is kernenergie bijna gratis
@RandyBiel | 04-01-23 | 16:03: Inderdaad.
@RandyBiel | 04-01-23 | 16:03: wel een veel betere keuze, ook wat betreft afval.
We zadelen onze kinderen met een instabiel elektriciteitsnet op en een giga afvalberg.
Tot nu toe is het recyclen een farce gebleken.
Punt van de knik:
goo.gl/maps/aUL4tsi76jnjSaqD9
Dat er op de lasnaad 1 naar beneden roestplekken zitten had er niets mee te maken blijkbaar.
Wijzen de onderzoeksresultaten wat anders uit dan?
Volgens mij moeten die nog komen.
Die roestplek zat er al in 2016.
@voldemort | 04-01-23 | 16:13: Dus al 6 jaar geen onderhoud/controle, ondanks peperdure onderhoudscontracten?
Een minder, dat scheelt toch weer drie en een halve vogel.
Toch maar weer verven met Chroom6?
Dat is weer heel veel afval om te recyclen, oh nee wacht...
Net als autobanden verschepen naar de woestijn en zand erover...
Het lijkt erop dat Rijkswaterstaat / de Provincies er de laatste jaren grote problemen mee hebben om de exploitatie en afschrijving van infrastructuur goed in het snotje te houden.
Gooi er maar flink wat subsidie = belastinggeld tegenaan en we krijgen weer jarenlang “goedkope” stroom.
Typisch van die 'investeringsprojecten', als het geld is opgehaald laten de nep-ondernemers na het leegtrekken het bedrijf lekker klappen en komt er van onderhoud weinig terecht.
In Californië staan en liggen bosjes verroeste windmolenparken, konden niet goed tegen de zoute zeewinden..... Gelukkig waaien die hier niet, ahum....
In de Flevopolder valt het mee met zout, de Noordzee is wel een ding maar wie zet daar nou windmolens neer.
@voldemort | 04-01-23 | 16:11: boorplatformen overleven het ook prima
Links = migranten + windmolens
Links = Blijven streven naar idealen, totdat het in je achtertuin staat
Er zijn in NL meer mensen aan windmolens overleden dan aan vuurwerk..
Of dan aan kerncentrales.
Mijn over-over-overgrootvader is omgekomen door een klap van een molen.
Nog steeds geen cent aan herstelbetalingen gezien trouwens.
Gelukkig dreunt die klap nog generaties komisch door.
Samengevat: De windmolens aan de Eemmeerdijk zijn al in 2003 afgeschreven. Als de bliksem er in slaat ontploft het hele blad (2 keer gebeurd). Bij een windstoot bij windkracht 6 kan een paal (om)knakken (2 keer gebeurd). Met alle andere 100-en windmolens in Nederland speelt dit niet. Wanneer wordt er besloten om ze weg te halen???
Ik dacht dat die dingen nooit rendabel zouden zijn, maar ze leveren dus nog 19 jaar na afschrijving energie? Netjes.
@RandyBiel | 04-01-23 | 14:49: dat ze al 19 jaar energie leveren wil niet zeggen dat ze ook rendabel zijn...
@naglfar | 04-01-23 | 15:27: De onderhoudscontracten leveren zo te zien al 19 jaar meer geld op dan het onderhoud (want geen).
Windbuil becommentarieert incident met windmolen.
Windmolens zijn ondingen en horizonvervuilers. Uiteraard kunnen ze niet tegen wind dat blijkt wel. Zo dicht geplaatst tegen de snelwegen aan is het wachten op dodelijke ongelukken.
Veel ongelukken met windmolens de laatste tijd. Zijn ze misschien met een nieuw middel behandeld om ze te beschermen tegen roest?
Metaalmoeheid
Eerst maar eens zien waar de wieken gebroken zijn. Alleen het eerste (ronde) stukje van de wiek is metaal.
Grootste deel van de wieken is vezelversterkte kunststof (=olie)
Oh, in 2009 ook al een geknakte wiek na een blikseminslag:
www.omroepflevoland.nl/nieuws/65538/c...
Dus, 2009: "moderniseren" riep men.
Gewoon! Niet! Doen!
Dit windmolenpark stinkt. De molens kunnen blikseminslagen en windkracht 6 niet aan, maar na elk "onderzoek" blijven ze gewoon weer staan!
Beeld je de hoeveelheid werk in om straks duizenden windmolens op die manier te moeten onderhouden?
Er zijn maar heel weinig dingen die blikseminslag aan kunnen. Zelfs bliksem afleiders vind je na een echte inslag niet meer terug.
@ReyNemaattori | 04-01-23 | 14:34:
Alsof we daar wel de mensen voor hebben.
Het ergste is nog dat ze op behoorlijk wat plekken dicht bij de snelweg of andere wegen staan. A7 voorbij Hoorn bv. Als er dan zo'n wiek afknapt en op de snelweg terecht komt is de ellende niet te overzien.
Bij een uithoek als Hoorn zijn die snelwegen toch nagenoeg leeg.
@W_F | 04-01-23 | 15:06: kennelijk kom jij er nooit....
Zou Extinction Rebellion de demo naar de plek van het gebeurde gaan verplaatsen ipv de Afsluitdijk gezien het gevaar voor de mensheid en het feit dat recycling van windmolens nogal een dingetje is? Schijnt niet de eerste windmolen te zijn die het heeft begeven op deze plek.
Straks allemaal stukjes windmolen in mijn spruitjes...
'weerfenomenen'
<liever>
>>
'weersverschijnselen'
<wegens van vreemde smetten vrij>
Heeft Henk Krol de pensioenpot van de Gaykrant al aangezuiverd?
Nee maar Henk wil wel graag meer bezoek bij hem thuis... in Zeewolde
Ik reed laatst door de polder. Het viel me op dat het werkelijk krioelt van de windmolens. Waar je ook kijkt, er staat wel een kudde van die dingen in het veld. Enfi, maar als je er dan zoveel nodig hebt om energie op te wekken, zou het dan kunnen zijn dat kosten en baten een beetje uit balans zijn?
Reken dat zelf eens voor luiwammes!
Moelijk. Welke kosten en baten reken je wel en niet mee? Dus wanneer zijn de kosten wel precies in balans?
zolang er nog subsidie gegeven wordt door rijk en provincies en de kosten van aansluiten op het net door de belastingbetaler betaald wordt zullen ze blijven komen .
Zet lekker zelf zonnepanelen op je eigen dak . Weg met die subsidie slurppende , horizon vervuilende , gevaarlijke vogelkillers ......
@FrankOngerust | 04-01-23 | 14:30: Kolen en kerncentrales hoefden ook niet te betalen voor aansluiting op het net. Zelfs niet niet toen er een paar in precies de andere uithoek van Nederland kwamen dan waar we de stroom nodig hebben. Windmolens en zonnepanelen staan tenminste redelijk verspreid waardoor de stroom lokaal opgemaakt kan worden zonder dat het heel Nederland door moet.
Dat laatste klopt niet, stroom gaat in het gehele net, niet naar de gebruikers naast de molen. Communicerende vaten, balans, etcetera.
@FrankOngerust | 04-01-23 | 14:30: Jouw zonnepanelen zijn ook gesubsidieerd. Of dacht je dat de salderingsregeling met gesloten portemonnee gaat?
@the_physicist | 04-01-23 | 14:08: Wat zijn de productiekosten? Wat zijn de transportkosten? Wat zijn de assemblagekosten? Wat zijn de exploitatiekosten? Wat zijn de financieringskosten? En tot slot, Wat zijn de afschrijvingskosten? Aan de opbrengstenkant: Wat levert een molen gemiddeld aan energie op jaarbasis? Als het geleverde (de opbrengsten) onder de kosten uitkomt heb je een doodlopende businesscase.
De mooiste windmolen is een omgewaaide windmolen.
Hoe meer er geplaatst worden, hoe meer er om kunnen waaien.
Made in China?
Krol heeft die windturbine vast gefeliciteerd met zijn verjaardag.
kunnen we Henk Krol niet op een onbewoond eiland droppen dan gaat de energieprijs misschien ook weer eens dalen
* Plotselinge prijsstijging van kokosnoten aanzien komen
Windmolen had ook op een dak met zonnepanelen kunnen vallen.
Die dan op een Tesla terecht komen!
Quelle horreur!
Hoe gaan we stroom van kerncentrales eigenlijk noemen? Er wordt geen CO2 voor uitgestoten, dus het is geen "grijze stroom". Om het "groene stroom" te noemen zal marketingtechnisch wel lastig zijn. Wat is het wel? "Rode stroom"? "Bruine stroom"?
Regenboog stroom.
Uhm gewoon kernenergie?
Saai-faai stroom! Toekomst muziek!
Straalstroom, dan denken de hippies misschien dat het windenergie is
Gammastroom!
Stroom die licht geeft!
Er wordt nog steeds wel CO2 uitgestoten, al is dat per kWh minder dan 10% vergeleken met een gascentrale.
Ik zou voor "Rode Stroom" gaan, omdat er nog steeds grote afhankelijkheid van de Russen is voor de verrijkingsprocessen.
Als dit een kerncentrale was geweest zouden nu alle windparken stilgelegd worden, diepgaand onderzocht worden en indien nodig verstevigd.
twitter.com/collectifission/status/16...
Nee gewoon een "onderzoek" kopen, net als in 2006:
www.destentor.nl/noordoostpolder/knak...
Park levert vanaf nu nog zo'n 1,6 miljoen per jaar op, is prima een conclusie mee te betalen. Gewoon wachten totdat alle ophef weer gaat liggen (in tegenstelling tot de wind).
Leuke discussies met collectifission gehad, ben jij dat dus?
Risico is daarbij nogal wat groter, dus dat is ook nogal wiedes.
@ReyNemaattori | 04-01-23 | 14:36:
Nee, sorry. Ik volg hem/haar wel.
Er is maar één persoon die hier last van heeft en dat is moedertje aarde.
En wat doet moedertje aarde dan?
Moedertje aarde huilt.
Moedertje aarde moet heel hard huilen.
Moedertje aarde is een vrouw.
Oh jee, weer een reden voor Oxxio, Eneco, Vattenfall, om de tarieven maar eens stevig te verhogen.
Waarom moeten die dingen eigenlijk zo hoog zijn? Als je ze lager maakt kunnen ze misschien ook als het waait gewoon "aan" blijven.
@John McClane | 04-01-23 | 13:48 |
Sterker nog, er zijn ontwerpen van windmolens die om een verticale as draaien. Dan je heb zo'n draaiend huis met de rotor op de staander helemaal niet nodig. Ook veel mooier om te zien trouwens.
Efficiency en gelijkmatige belasting van de rotorbladen, je wil ze ook niet over de grond laten schuren.
Die oude krengen zitten nog met een oude, te lange 20 kV kabel aangesloten. Nieuwere windmolens zitten meestal met een kabel van minstens 33 kV aangesloten:
webkaart.hoogspanningsnet.com/index2....
Echt verouderde teringzooi.
Zou het zomaar kunnen dat omdat het om best oude windturbines gaat die een stuk minder opwekken dan tegenwoordig, het prima uit kan met 20 kV?
@Wybe Wabes Abbema | 04-01-23 | 13:54: Hoe hoger de spanning, hoe minder verlies, ongeacht de hoeveelheid getransporteerde energie. Ook is er een omvormer dichterbij tegenwoordig. Hier, speciaal voor alle (nieuwere) windmolens:
goo.gl/maps/R21dzRkpaUAuTeuQ9
De kabels zouden nu zo'n 40% korter kunnen dus ook.
@Wybe Wabes Abbema | 04-01-23 | 13:54: Je kan ze ook direct 230 volt (50 Hz) laten opwekken. Dan zijn er helemaal geen omvormers meer nodig, alleen dan sta je met de grondkabels vloerverwarming te installeren op plekken waar we daar niets aan hebben. Wie wil daarvoor verantwoordelijk zijn?
Je punt is dat oude techniek oud is?
Goh verbazingwekkend joh.
@Expert Homo | 04-01-23 | 14:02: Nee dat lukt niet een laagspanning generator wordt veel te duur bij grotere vermogens. 20kV is niet echt het probleem alle wijktransformatoren doen het op 10kV. Het is meer dat ze op land 25% rendement halen.
Mooi kaartje. Thanx
Windmolens zijn de nieuwe 5G masten?
Als in dat wappies er tegen tekeer lopen?
@koeberg | 04-01-23 | 13:50:
Ja nu gaan ze klassieke molens in de fik steken, net zoals ze 4G masten gingen afbranden uit protest tegen 5G.
Alweer? Paar dagen terug toch ook eentje, op de weg?
En dan zie je weet ik hoeveel platte daken nog zonder zonnepanelen en ondertussen worden land en zee volledig naar de gallemiezen geholpen door die windturbines.
Windparken worden gebouwd zodat energieboeren relevant blijven en de overheid belastingen kan heffen. Als ieder gebouw in NL op zonnepanelen aangesloten wordt (even de continuïteit terzijde schuivend) dan hebben energieboeren geen levensvatbare functie meer omdat elk gebouw z'n eigen energieboer wordt. En tenzij er een productiebelasting komt (ik zie ze er voor aan) valt er dan voor de overheid ook niets meer te belasten en dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn.
@normanius | 04-01-23 | 14:01: overheid is gek op belasten
Nog even en ze gooien die belasting er gewoon op
En krijg je nog stilstof gezeur ook van ze omdat je produceert
Hoezo geeft men de wind de schuld? Het is toch veel logischer dat het aan de zwaartekracht ligt dat dat ding naar beneden komt?
Het is de schuld van de mens.
Dat was een molen van 1998, dus aan het einde van zijn leven. Kun je nagaan hoeveel er over 20 tot 25 jaar om gaan vallen!
Vergrijzingsgolf onder windmolens?
Ja, dat wordt een geheel nieuwe industriebranche, windturbineonderhoud.
Als die kosten doorgerekend worden, dan wordt energie nóg duurder...
Is een maandagochtend-windmolen, kan gebeuren.
Het is gewoon de wil van God.
Hij wil niet dat zijn mooie aardbol verminkt wordt met die lelijke afgrijselijke klotemolens.
God ziet liever dat de mensen met molentjes lopen ...
Molentjes zijn al oud.
Onderhoud en zo. Hoeveel stroom hebben ze opgewekt in die 25 jaar dat ze er staan?
En hoeveel energie heeft het gekost om ze te bouwen (en straks te slopen).
Iemand?
Nee, dat blijft onder de pet denk ik, van iedere auto weet je wat hij per km, per maand, jaar of heel de levensduur heeft gekost.
Het is een molen van maximaal 500kW. Bij een productiefactor van 22% zal die molen dan 24 miljoen kWh hebben opgewekt. Dat is vermoedelijk wel ruim meer dan dat het aan energie gekost heeft om de molen te bouwen en onderhouden.
Het slopen kostte helemaal niks, dus dat is alvast winst.
Dank voor de inzichten.
Ik heb er we eens aan gerekend omdat ik er geen reet van geloofde, maar die dingen leveren daadwerkelijk een stuk meer energie op dan ze kosten. Nadelen zijn vooral horizonvervuiling, vogelhakselen, geluidsoverlast en dat je afhankelijk bent van momenten waarop het waait.
Nouja en dat ze instorten dus.
@the_physicist | 04-01-23 | 13:44:
Transport en grondstoffen meegerekend?
@zwenkwieltje | 04-01-23 | 13:59:
Ja dat valt in verhouding nog wel mee. De meeste energie zit in het delven en zuiveren van enkele bijzondere metalen. Maar met 24M kWh aan energie kun je echt heel veel doen!
@the_physicist | 04-01-23 | 14:21: cement voor de betonfundering, energie om de stalen constructie te produceren niet vergeten. Die honderden tonnen staal en beton moeten ook vervoerd worden enz..
Hier ook maar. de vuurwerkredenatie benutten dan: allemaal verbieden, nu is het nog goed gegaan maar straks loopt daar en onschuldig kind onderdoor. levensgevaarlijk. denk aan de kinderen.
Molens zijn van 1998:
en.wikipedia.org/wiki/Eemmeerdijk_Win...
Al de 2e keer dat 1 van de (maar) 19 palen spontaan knakt. Dit is toch echt een ontwerpfout! Dingen moeten vervangen worden.
Jammer van de verschillende pasteltinten waarin ze geschilderd zijn. Ok jammer dat daarmee uitzonderlijke molens met maar 2 wieken verdwijnen.
Na de afschrijvingstermijn van 15 jaar levert een windmolen ieder jaar een extra 100.000 euro op. 24-15=9 is 900.000 euro extra. Wat kost het opruimen van de rommel? energiesamen.nu/verhalen/16/een-windm...
@Red shirt | 04-01-23 | 13:37: Het hele park leverde vanaf 2003 dus nog 1,9 tot (nu) 1,6 miljoen per jaar op. Gewoon laten staan tot er teveel gezeur komt.
Dat is de Wraak Van De Zeearend
-
(binnenkort als slecht geacteerde en onverstaanbare mini-serie van Matthijs van Heijningen bij de NCRV)
Die staan er ook al bijna 15 jaar, wordt niks meer aan onderhouden,.... zijn afgeschreven.
Wel 25 jaar:
en.wikipedia.org/wiki/Eemmeerdijk_Win...
Dingen blijken ook gevaarlijk slecht te zijn dus.
Zullen we ophouden deze windturbines heel romantisch windmolens te blijven noemen?
Als vrijwilliger bij en wonende tegenover een windmolen en als vrijwilliger bij een energiecoöperatie waar we het over windturbines hebben kan ik dat beamen.
Heel gek: als ik de waterkraan open deed kwam er altijd koud water uit maar zet ik 'm op de rode stip wordt het water plotseling heter.
Gister kon het nog, maar als je nu nog het bestaan van windmolens ontkent
Hoe zit het eigenlijk met de kwaliteitskeuringen en controles werkzaamheden en onderhoud? Worden hier concessies aan gedaan om die klimaat plannen zo snel mogelijk door te voeren? Iemand in de zaal die hier meer over weet omdat hij/zij in deze branche werkzaam is?
Wie heeft hier tegenaan gepist?
@nobodiesunmighty | 04-01-23 | 13:30: Deze meneer?
https://www.hindustantimes.com/india-news/drunk-man-pees-on-female-co-passenger-in-air-india-us-india-business-class-flight-report-101672803333070.html
Ze worden gecertificeerd op ontwerp, productie, veiligheid enz. Zonder certificaat gaat er geen bedrijf in investeren. Certificering gebeurt door een paar instituten die ook allerlei certificerings werk doen voor andere sectoren. Maar deze molen is al heel ver voorbij zijn garantie. Het zou me niet verbazen als hij al 20+ jaar oud is, en dus voorbij zijn ontwerpleeftijd.
Don Quichot langs geweest?
MIJN zonnepanelen smelten
altijd bij mooi weer.
Dit gewoon tijdens een zuidzuidwesten wind (gemiddeld vector 188, KNMI station "Lelystad") en een maximale windstoot van slechts 15 m/s...
We kunnen er allemaal wel lacherig over doen maar je zult er maar net langs lopen of fietsen.
Hahahaha, een nu punt nl comment
@De_fluitlokker | 04-01-23 | 13:26: U zegt het, ik kom gelukkig nooit op die site...
Je zal er maar lopen met je kinderwagen.
(Dumpert-comment)
Daarom verbieden die krengen.
met je kinderwagen !!
Zelfs de wind haat die molens.
Februari 2006 zat er al een knik in 1 van de palen van 1 van die 19 windmolens daar. Die ene is verwijderd. (Juli 2006 is er 1 geveld door blikseminslag.) Nu gaat de 3e van de 19 windmolens er al aan daar aan de Eemmeerdijk. Wordt wel een heel raar verhaal met dat windmolenpark.
Blikseminslag tot daar en toe, maar 1x een knik en 1 omgewaaid doet toch vermoeden dat ze niet tegen storm bestand zijn?
Onderzoekje naar corruptie bij de aanbesteding en bouw van deze windmolens?
@Jan, Leiden | 04-01-23 | 13:26: Exact mijn punt. Toch een ontwerpfout? Dingen zijn al 25 jaar oud. Zet er maar betere neer. Of een kerncentrale, doe iets!
@Expert Homo | 04-01-23 | 13:42:
Dacht al dat dit het punt was wat u wou maken.
Nieuwe kerncentrale komt in Borssele in elk geval. Gaat nog 30 jaar duren dacht ik voor in gebruikname, dat wel...
@Jan, Leiden | 04-01-23 | 13:51: Ja, gaat 30 jaar duren, maar het gaat ook niet zomaar om een of andere koekjesfabriek natuurlijk. Maar tot die tijd ... Windturbines gaat ook niet snel genoeg. Toch maar weer kolencentrales aanzetten / installeren? Tijdelijke oliecentrales??
@Expert Homo | 04-01-23 | 14:08:
Mjah, Duitsland verbrandt weer volop bruinkool uit nood, maar ja, het klimaat... voorlopig denk ik toch aan zonnepanelen en investeren in een beter stroomnet zodat overtollige opgewekte energie wél kan wprden afgevoerd voor meer te bouwen opslag her en der. Maar dat opslaan schijnt ook steeds moeilijker te worden, dus een beter net om benodigde energie te verspreiden is dan ook lijkt me noodzakelijk?
En investeren in universiteiten om meer alternatieve energiebronnen te vinden.
Maar windmolens schijnen luchtstromen ook nog eens te verstoren en zijn een ramp voor vogels en insecten die we nodig hebben voor ons hele ecologische systeem.
En intussen kunnen we het niet willen worden we toch deels teruggeworpen op fossiele brandstoffen vrees ik? Zie eigenlijk weinig andere mogelijkheden.
@Jan, Leiden | 04-01-23 | 14:49: Met wind- en zonneenergie ga je het nooit halen. Simpelweg het punt: Wat als het niet waait en de zon niet schijnt?
Meer verspreiden? Dan hebben eigenlijk we een wereldwijd netwerk nodig met zonneparken in alle woestijnen van deze planeet. Heel duur.
We zullen nog even fossiele brandstoffen moeten aanhouden en niet teveel afhankelijk worden van 1 soort. We waren al teveel afhankelijk van gas t.b.v. onze elektriciteitsvboorziening.
@Kill_Blinton | 04-01-23 | 13:28: Bij de bouw waren ze up-to-date en op een mooie locatie geplaatst. Te onderzoeken is alleen de vraag: Hoe lang laten we deze oude meuk staan?
Henk Krol maakt meer kapot dan je lief is.
Geen schade? En wat dan met al die spruiten en boerenkool schade. Ik zie de prijs in de winkel alweer omhoog gaan.
Scheelt mogelijk toch weer overbelasting op dat zwoegende elektriciteitsnet van ons. Misschien zat er zelfs nog wel garantie op dat ding en anders keert de verzekeringsmaatschappij gewoon uit. Dit is slechts een minuscule stap achterwaarts op weg naar de hoognodige redding van onze enige planeet.
Is dit nu breaking news?
Nee, die dode hond waar geen baasje voor gevonden kon worden. nationaal nieuws...
Liever regen en ijzel dan wind! OT waar blijft het topic over die transgender die een dodelijke injectie kreeg gisteren?
Rattenfall beetje bezuinigd op de onderhoudsinspectie?
Schone energie was al slechts 6% in 2021. Nu dus <6%. Hetgeen tot denken aanzet: Al die palen, al die panelen, en slechts 6%? Klinkt als een heel erg slechte investering.
Valt me trouwens wel mee dat nos.nl hier melding van maakt.
Waarom niet? Of vermoed je een complot?
In de verte zie je nog twee mannen op een paard en een ezel.
Dat zijn Jetten en Kaag.
Dan kunnen nu alle windmolens vervangen of op zijn minst versterkt worden, want dit gaat zeker weer gebeuren, en dan op een huis of een voorbijganger. Die 25 jaar blijkt 1 jaar te zijn. Grootste ramp voor het milieu zijn windmolens die omwaaien bij een beetje wind. Ik zou pleiten voor onderaardse windmolens, dat is veiliger.
We kunnen ook gewoon wind verbieden. Dan gaat het de illegaliteit in en heb je er helemaal geen controle meer over.
Filmpje, anders geloof ik het niet. Kan ook van de vrachtwagen zijn gevallen.
Daarom niet in Amsterdam en voor Rob J. een argument om ze op zee te plempen.
Hoge windmolens vangen veel wind.
komt door de opwarming van de aarde, doet de windmolens omwaaien, als gevolg van versnelde windmoeheid.
Nederland is verloren. Het staat vol met verkeerde keuzes, zoals windmolens. Alles alleen maar voor eigen portemonnee van bepaalde machthebbers, die over 20 jaar wanneer alles stuk is, weg vluchten naar betere oorden.
Zeearend die em kopte?
Zeewolde.
Where Eagles Dare.
Vreemd, lijkt gewoon gebroken op de boutverbinding tussen de segmenten. De bouten hebben niet alleen een flinke veiligheidsmarge, ze zijn ook heel voorspelbaar, dus niet in een keer 5x minder sterk. Er zitten er ook nog eens heel veel van in, dus als er een afwijkende tussen zit is er niest aan de hand, je zou er met dit weer makkelijk 2/3 van de bouten zonder problemen uit kunnen draaien. Aan de groene elektra kast lijkt deze molen er ook al veel stormen te staan.
Het enige wat ik kan verzinnen is eerst 1 glasvezel wiek gebroken (vroeger wat problemen met scheuren door luchtbellen in het laminaat) en daarna de bouten gebroken door de onbalans van de 2 overgebleven wieken.
Leek mij eerder een funderingsprobleem.
Weet je wat ik denk?
www.youtube.com/watch?v=BNuRs4LXKJg
Het is wel zo dat als je die boutkrans hebt en er zitten een paar slechte bouten tussen aan één kant, dicht bij elkaar, dat de beweging en metaalmoeheid er voor kan zorgen dat de boel als een ritssluiting opengetrokkken wordt.
Hoe meer bouten het begeven, hoe sneller het gaat.
Niet gecertificeerde ijzerwaren, al dan niet opzettelijk.
Fabrikage fouten.
Of gewoon niet goed aangedraaid.
De speculaas trommel is niet snel leeg als het om falen van moeren en bouten gaat
@Niet_Van_Hier | 04-01-23 | 13:32: Zo ken ik er nog wel een paar, verkeerde sterkteklasse bout, gesneden draad ipv gewone draad, isometrische bout met een overmaatse moer, of als het om RVS gaat, A2 in plaats van A4 (inwerking chemicalien enzo).
Het trommeltje is aardig wat dieper dan dat op het eerste gezicht duidelijk is, en dat zijn alleen de bouten zelf, dan heb je nog niet eens alle avonturen die er bestaan wat betreft gatmaat, uitlijning van de gaten, wel of niet recht geboord (buigende bouten, altijd feest).
Hier gaat een verzekeraar zoals Lloyd's of DNV wel werk van maken.
Als een bout zijn voorspanning verliest kan die wel ineens 5 à 10x minder belasting aan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door trillingen. Misschien is het 20+ jaar oude ding wel wat harder gaan trillen, en voldoen de inspectie-intervallen niet meer. Onderzoek zal het moeten uitwijzen.
Ik begrijp nooit waarom de dingen de hele dag moeten draaien. Het waait hier al genoeg. En moet je eens bedenken wat een stroom dat kost.
In de zomer snap ik het nog, dan heb er plezier van met je zeilbootje.
Mogelijk een musje tegenaan gevlogen. Daar kunnen die krengen niet tegen.
Henk Krol heeft inderdaad geen betrokkenheid, maar was wel betrokken.
Hiero: aantal doden per energiesoort:
www.statista.com/statistics/1324252/g...
Maar dit is wereldwijd denk ik, met Chernobyl aftermath. In NL zijn er in de geschiedenis precies 0 kernenergie gerelateerde doden, terwijl er wel eens iemand uit zo'n windmolen-transformatie huisje flikkert, of deze vliegt in brand zoals enkele jaren geleden. Nu de windmolens wat ouder worden zouden deze statistieken wel eens verder kunnen verschuiven.
Die zijn overigens zaken die je alleen anoniem kunt reaguren, want elke kritiek op zon en wind dient de kop te worden ingedrukt, met vergaande middelen.
Het uranium in onze centrales komt niet uit Nederlandse mijnen, dus dat tellen we niet mee.
Er zijn meer mensen omgekomen door energieopwekking met kolen dan door kerncentrales. Ook als je de "kerncentrales" in Hiroshima en Nagasaki meetelt.
Handig, een windmolen die niet tegen wind kan.
Een deskundige zei al dat de windmolen pal in de wind stond. De stupiditeit.
Teveel wind ter Linkerzijde. Dan gaat alles kapot.
Ik neem aan dat zo’n molen nu totaal klimaatneutraal wordt opgeruimd en omgesmolten want anders is het een totale nutteloze toevoeging geweest aan de energietransitie
Alle windmolens draaien op subsidie,de wind is niet graties.Bovendien zijn de epoxy’s zeer moeilijk afbreekbaar m.b.t het miliejeu,kortom zo snel mogelijk stoppen met die molenwieken.
Ze graven die molenwieken in omdat er niks aan te recyclen valt. Als het aan Jetten ligt komt heel Nederland er mee vol te staan terwijl die wieken om de zoveel jaar moeten worden vervangen. Tel dus maar uit.
Hoeveel pfas is er nu vrijgekomen en voor hoeveel jaar vervuiling staat dit?
Nou, van dat type staan er enkele honderden in dit groene land.
Verder viel mij bij windkracht 6 vorige week op dat bij 6 stilstaande regio-molens(overcapaciteit) er wel degelijk een zichtbare buiging zit/beweging in de rotorbladen, daar zullen ze wel op berekend zijn maar of die het 25 jaar overleven...
Ik weet zeker van niet. Door de voortdurende trillingen en buigbelasting gaan die wieken vroeg of laat naar de kloten. Zeker de wieken die tegenwoordig en masse worden gebouwd. Waar 25 jaar geleden nog sprake was van deskundigheid en toewijding worden ze tegenwoordig in serie geproduceerd en ik kan me voorstellen dat uit kostenoverweging de samenstelling van de polyester en glasvezel ook lichtelijk is uitgedund.
Dit gaat de komende tijd vaker voorkomen. Ik zou er geen geld in durven te investeren.
@Bakkeleures | 04-01-23 | 13:53: dit is klinkklare onzin. Het ontwerp van een huidige molen is vele malen geavanceerder dan w5 jaar geleden. Het aantal ingenieurs dat eraan werkt is verveelvoudigd. Serie productie geeft ook nog eens een betere kwaliteit.
Henk vergeet zijn welgemeende felicitaties.
Windwaaijpalen zijn de grootste blunder van de moderne tijd.
Land en zee verminken en verwoesten met beton en staal om de aarde te redden.
Hoe verzin je het.
En vergeet de desastreuze gevolgen voor het dierenleven niet. Ik wil de hoge toon van greenpeace en milieudefensie in herinnering brengen. Vissers moesten weg, scheepvaart verder ook want gebrom van motoren is slecht voor zeeleven. Klopt ook wel. In water draagt geluid zeer veel verder dan op land.
Het hypocriete is dat dit bij windmolens wordt weggewuifd terwijl de impact enorm is. Schepen gaan voorbij en dus blijft overlast lager. Die enorme windmolenparken die in de planning zitten slopen ten eerste in dat hele gebied het bodemleven, en dus een belangrijke laag in de voedselketen. Schade hier geeft onherroepelijk schade hoger in de keten.
In dat gebied zal in vele kilometers omtrek sowieso het vis- leven verjaagd worden. Dolfijnen, bruinvissen, walvissen, hebben ernstig te lijden onder het constante gedreun van draaiende molens: elke seconde, dag in dag uit, jaar na jaar.
@Nuuk | 04-01-23 | 13:12: zie het rapport van de groene rekenkamer over windmolens en opwarming van het klimaat,de windmolens zorgen voor meer regen en temperatuur stijging van 1 a 2 graden tot op 800 km v/ e windpark minimaal.
@Nuuk | 04-01-23 | 13:12:
Vreemd, rond booreilanden en andere lawaaimakers wemelt het altijd van het leven. Vaak genoeg gevist op de oilrigs in de golf van Mexico en s'nachts is het volop leven van vis en dolfijnen.
@Nuuk | 04-01-23 | 13:12: de meeste vissoorten hebben geen last van onderwaterlawaai. Die paar dolfijnen zoeken wel een ander plekje. Palen onderwater zijn een goede basis voor onderwaterleven. Wel meer kans op invasieve soorten die het op alleen een blubberbodem niet zouden redden.
Het kwam niet in meneer Krol op dat er mogelijk ook de vreemdste dingen gebeurden in Zeewolde voordat hij er ging wonen? Oh wacht, Twitter gaat natuurlijk over jezelf.
In z’n wiek geschoten?
ja, met bliksem
Staan daar best veel van dit type gehaktmolens, gaan die nu allemaal plat? Of komt er eerst een commissie en bijbehorend onderzoek van 20 miljoen euro??
Gevaarlijk hoor, helemaal voor een daar vliegende zeearend. Maar dan dit:
www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...
Het grafiekje is - de tekst even terzijde - nogal illustratief. Warmer dan 15 graden in de winter kwam tot 1950 gewoon nooit voor.
Dat hoefde ook niet want er was volop gas dus de mensen hadden het nooit koud.
Trouwens die paniek pagina van RTL Nieuws is ronduit kwaadaardig.
Heel creatief met fatalistische kleuren en bijzonder opruiend.
We hebben qua warmte een flutzomer achter de rug en zij halen de 40 graden van 3 jaar geleden uit de kast.
40 graden is de absolute top qua temperatuur in Nederland want daarna wordt de lucht zo onstabiel dat er een onweer uit de hel ontstaat.
Nederland heeft een gematigd zeeklimaat en dat zal altijd zo blijven.
Paniekverhalen. Formeel is er pas een hittegolf als er meerdere dagen achtereen een bepaalde gemiddelde temperatuur gehaald wordt. Hier gaan die stagiaires van RTL rustig het woord hittegolf gebruiken omdat het eventjes rond de 16 graden wordt. Ook opvallend: kleuren van de kaart. 16 graden = donkerrood? Wat is de suggestie. Volstrekt paniekvoetbal. Het sop de kool niet waard.
Behalve dan een appr honderd duizend tot miljoenen jaren geleden. Groeide de tropische planten tot aan de poolcirkel
Ja maar 30.000 jaar geleden was het ook warm in de winter, aldus de reaguurder klimaatexperts hier.
Het zal te maken hebben gehad met het eindigen van de kleine ijstijd, dat gaat kennelijk over een periode en niet van het ene op het andere moment. De oude Romeinen konden eerder nog druiven en perziken in GB laten groeien.
Nu hoor ik weleens dat we het klimaat van de Bordeaux krijgen in Nederland. Heerlijkdenk ik dan.
nl.m.wikipedia.org/wiki/Kleine_IJstij...
Beste_Landgenoten | 04-01-23 | 13:03 |
Doe mij de temperaturen eens in de Bilt ("Bilt" voor jou) over de periode 1800-1900.
@keestelpro | 04-01-23 | 13:06: “Dat hoefde ook niet want er was volop gas dus de mensen hadden het nooit koud”.
Nou deze zin klopt niet! En ik kan het weten want ik was erbij (1950 geboren). Een kolenkachel om slechts een kamer in het huis te verwarmen. In de beruchte winter van 1963 met pyjama + kleding aan slapen en winterjassen op het bed als extra deken. Pas in 1965 kregen wij in ons huizenblok in Amsterdam aardgas en wij daarmee onze eerste gaskachel in die ene ruimte (huiskamer). De rest van het huis bleef ijskoud in de winter. In 1963 werd ik met stuifsneeuw op het voeteneind van mijn bed wakker!
Niets aan de hand mensen, gewoon doorlopen. Dit is allemaal ingecalculeerd. Nu kan er een nog grotere windmolen komen zodat er nog meer subsidie door de plee gespoeld kan worden.
duidelijk dat de bouten niet goed gecalculeerd waren. Of verkeerd ingekocht door de boekhouding.
Je kan zo zien dat de eerste krans in de mast nog heel is en dat dus de bouten bezweken zijn. En als er één gaat dan gaat de rest ook, plots valt de boven mast naar achteren, met de wind mee.
Chinese onderdelen?
Nee, gewoon 25 jaar oud. Die krengen hadden al lang afgebroken moeten zijn omdat de constructie door het trillen en buigen langzaam zwakker wordt en uiteindelijk een stevige windvlaag het ding doet instorten.
Je kunt je afvragen of met die periode en met de sloopkosten rekening gehouden is in de rendementsberekening.
@Bakkeleures | 04-01-23 | 13:50:
Oude molens. Einde levensduur inderdaad. Het lijkt alsof er een wiek is losgekomen van zijn verbinding, dan komt de hele molen in onbalans en is knakken van de toren niet zo verwonderlijk.
Je zal er maar net lopen met je kinderwagen
Zonder kinderwagen ook geen pretje.
REAGEER OOK