Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Arthur van Amerongen - De Boze Blanke Man: White-trashploitation: de Tokkies, de Veerkampjes, Tiny & Lau en Haagse Sjonnie.

Dankzij deze Crooswijkse aria kreeg Lau Schroeter de status van Bekende Nederlander

“Krijg toch de pestkanker, godgodverdomme wat een bloedkanker ding! Kankalampies! Teringwijf. Godskolerendepestpokketyfuszooi! Godsgloeiendetyfustering krijg nou de jezusbloedkankerkolere.”

Ik heb een en ander uit de losse pols getranscribeerd maar het lijkt mij een aardige samenvatting van Lau’s Rotterdamse lexicon. Voor alle volledigheid hier zijn eigen soundboard. Dat is genieten zeg. Niemand kon zo mooi vloeken als Schroeter, al kwamen de Crooswijkse bokslegende Bep van Klaveren en Jules Deelder aardig in de buurt.

Ik liet het legendarische kerstmis-fragment van Tiny en Lau - de vierdelige serie werd in Overschie gedraaid door de geweldige Roy Dames - laatst aan een Rotterdamse kennis zien en die had nog nooit van Schroeter gehoord, hetgeen ik een mirakel vond. Wie kent Tiny en Lau nou niet!

Je zou het whitetrashploitation kunnen noemen: Man bijt hond had de Veerkampjes - ik ben er stellig van overtuigd dat die godverdomse gristenhonden van de NRCV alle vloeken er hebben uitgeknipt - en campingzender SBS bracht de Tokkies - ontdekt door Ingeborg Beugel van de IKON. De IKON zette ook Haagse Sjonnie op de kaart en RTV Rijnmond kwam met de briljante serie Willems Kantine: Vijf Euro? Op je muil! Willems Kantine werd gemaakt door een van Nederlands beste documentairemakers: Roy Dames, ook bekend van Foute Vrienden en Meiden van de Keileweg. Overigens vind ik Sjonnie - dat zijn zegen tot een herinnering mag zijn - de saaiste van alle hier boven genoemde boze blanke mannen. Hij was gewoon te stoned om mooi te kunnen vloeken. Doe maar mij deze juffrouw uit de Hofstad! "Achterlijke teringmongool!" En schelden op zijn Utregs is ook fijn, hoor.

Hier treden de Tokkies, Haagse Sjonny, Tiny & Lau trouwen samen op bij Jensen! Unieke beelden, mensen. White-trashploitation is natuurlijk ook een guilty pleasures genre voor de beau monde, voor de regentjes van D66. Genieten van het gevloek en getier van het roomblanke gepeupel, het tinnef, het schorriemorrie en het falderappes. Over vloeken gesproken, nobody beats The Tourette Guy!

Even een stukje geschiedenis: Danny, the main character of the series, is an alcoholic man who suffers from Tourettes syndrome in which he'll constantly swear in sentences and have fits of rage. While he does wear other attire, he's mostly seen wearing a neck brace and a Tony the Tiger t-shirt. He's played by Daniel Hempstead. In September 2007, an admin on the Tourettes Guy website announced that Danny had passed away on August 4th. It was reported that Danny was in a severe car accident and while Danny survived and got out of the hospital, he died a month later due to complications from the accident. Many fans around the internet mourned his death but some were skeptical believing it was a hoax. Many figured that they would go to Danny's house and find the answer for themselves. Eventually, fans found his house in Columbus, Ohio. While many claimed they went to his house and saw Danny alive, some thought they could be lying. Eventually, the death was debunked when Tourettes Guy made a return in 2009 on YouTube.

Ik vermoed dat Lau Schroeter aan het syndroom van Asperger leed, maar ik sluit een lichte vorm van Tourette ook niet uit. Schroeter zal nooit gediagnostiseerd zijn en ik kan sowieso vrijwel niks vinden over zijn werkzame leven voor hij een BN'er werd. 

Overigens droeg Rutger namens GeenStijl bij aan de mainstreamisation van boze blanke man Schroeter. Lau was niet meer leuk toen de serie overduidelijk gescript werd. Deze aflevering - Lau gaat een hengel kopen - is tenenkrullend slecht, en typisch bedacht door een of andere overijverige klerk bij de campingzender. Tiny & Lau raakten in de vergetelheid en vroegert.nl was zo aardig om eens te gaan kijken hoe het met het vrolijk tweetal ging, elf jaar na hun doorbraak. Spoiler alert: Lau en Tiny zijn dood. Ras-Rotterdammer Lau Schroeter (78) werd opgenomen op de gesloten afdeling van een verzorgingshuis. De scheldkanonnadespecialist dementeerde en kon niet langer op een reguliere afdeling worden verpleegd. De familie liet dit op Facebook weten: “Helaas gaat zijn toestand achteruit en is hij vorige week, een dag na zijn verjaardag, overgeplaatst naar een 'gesloten afdeling'. Recentelijk herkende hij zijn eigen schoonzoon niet meer en hij kan zich ook niet meer herinneren dat we al die jaren filmpjes gemaakt hebben. Het is verdrietig om te zien hoe iemand zo achteruit kan gaan.'' Lau overleed in maart 2019, zijn lief Tiny in februari 2020. Er is ook nog goed nieuws, want familievriend Ralph Dunnebier had nog uren ruw beeldmateriaal van Tiny en Lau en publiceerde nieuwe video’s met het duo.

Overigens moet ik nog wat rechtzetten. In een twietje schreef ik ooit dat Tokkie een van oorsprong Joods-Portugese familienaam is, die terug te brengen is naar het Hebreeuws woord voor papegaai: toekie. Ik kreeg toen een mail op hoge poten van Phil Tokkie, zeg maar de goede tak van de familie:

Op Twitter zag ik een bericht van U staan over mijn familienaam.

U schrijft 'ik heb er voor gestudeerd'

Ik weet niet wat U gestudeerd heeft, maar hier slaat U de plank nogal mis.

En dat u daarbij ongevraagd de foto van mijn oom gebruikt maakt het er ook niet echt beter op.

Een aantal (zo'n 30) jaren geleden heeft in Mispoge, het blad van de Nederlandse kring voor Joodse genealogie een uitgebreid artikel over de naam Tokkie gestaan. Daarin werd de verwijzing naar een vogel afgewezen. Er werd gemeld dat Tokkie duidt op de beginletters van wat kruiden in het Hebreeuws (dat eigenlijk geen klinkers kent). En dus dat de Tokkie's afstammen van een kruidenier. (in de betekenis van kruidenverkoper).

Dit sluit ook aan bij het begin van onze stamboom online 

Abraham Moses TUCI, krojer. De eerste bekende Tuci is begraven op de begraafplaats Zeeburg. Dat was een Asjkenazische (Hoog-Duitse) begraafplaats en dus niet Portugees. Ik heb in de loop der tijd vele verhalen over het ontstaan van de naam Tokkie gehoord en gelezen. Deze uit het blad van de Nederlandse kring voor Joodse genealogie lijkt me het meest betrouwbaar. Ik verwacht naast Uw excuses, dat U Uw Twitter-bericht snel corrigeert.

Phil Tokkie

Bij deze, Phil!

Reaguursels

Inloggen

Als ik kneuzen wil bekijken kojk ik wel een politiek debat of Jinek

patrick023 | 17-11-22 | 08:40

"de Tokkies, Haagse Sjonny, Tiny & Lau"

Zijn negatieve stereotyperingen van Nederlanders. Tokkie is zelfs een scheldwoord geworden! Ik ken redelijk wat buitenlanders die zelfs denken dat dat soort mensen de gemiddelde Nederland representeert, maar ja ... die komen ook zelden buiten hun eigen cultuurbubbel, dus weten zij veel maar het zegt wel iets over het beeld van Nederlanders dat wij daardoor opdringen aan niet-Nederlanders die vervolgens gaan geloven dat dat beeld normaal en representatief is.

Wat jij whitetrashploitation noemt is anti-blank racisme. Op basis van huidskleur, afkomst en achtergrond werden mensen als ware ze in een rariteiten-kabinet geëtaleerd, en voor dat doel beschimpt en belachelijk gemaakt. Een soort van moderne menselijke zoo, wat meer dan een eeuw geleden voor mensen een dagje uit was.

Maar oh oh oh, wat een lol! En wat leuk om te deugen, door mee te doen aan nóg meer discriminatie. Ik snap het ook wel hoor; als je als blanke schrijver andere blanke mensen niet belachelijk maakt, niet beledigt, niet discrimineert, dan tel je gewoon niet meer mee! Dan ben je af, einde carrière, vergelijkingen met bruin, rechterarm en vele boze tweitterberichtjes zullen je loon zijn.
En je bent echt niet de enige schrijver die daaraan toegeeft, zich overgeeft.
Dat is veel makkelijker dan er tegen in gaan. Dat snap ik. En hey ... , bij jou moet ook geld verdiend worden. Wie betaalt, bepaalt, zegt men.
Het blijft verkeerd, maar ik snap het wel.

gaffelbaard | 17-11-22 | 08:00 | 1

Deels eens over anti-blank racisme. Denk aan de vaak gebruikte term term "white trash", waar hypothetisch gebruik van "black trash" ongetwijfeld tot ellende zou leiden.
Alleen denk ik niet dat Arthur dit schrijft om te deugen. Uit zijn column blijkt geen neerkijken op of haat tegen Tokkies en Sjonnies. Hij beschrijft een fenomeen en geeft voorbeelden. Sowieso lijkt Arthur dol op de zelfkant van de samenleving, zie zijn verhalen over zijn eigen drugsgebruik.
En exploitatie of niet, die figuren hebben destijds allemaal ingestemd met de opnamen. Er kwam iemand filmen en zij dachten "leuk, laat ik mijn slechtste beentje voorzetten". Een lange reeks TV-programma's à la Big Brother, de Bus etc leverde sindsdien een enorme reeks Bekende Nobody's op. Niet alleen blank overigens. Maar een hoop mensen gedragen zich als totaalidioten zogauw ze een camera zien, en er is ook een markt van mensen die dat wil zien.

Dandruff | 17-11-22 | 08:35

Foute vrienden van Roy damen aan het kijken, zelf het tuig was toen beschaafder. aardig depressief over de staat van t land..

Icewallowkum | 17-11-22 | 01:59

De mensen in de buurt waar ik heb gewoond, Rooie Brug, Zandpad, doen niet onder voor Lau of welke RotterdammerT of Hagenees dan ook.
In Utreg is kk net zulk cultureel erfgoed als in Roffa en Haga.
In 020 kenne ze drook wat van.
Van Lau en ze wijf is een serie gemaakt, heel vermakelijk, maar zéker niet uniek.
Het kan ook wat gemoedelijker.
“Vuile Paardeflikker” was in Utka zoiets al “Pannekoek” in Amsterdam.
Elluk vogeltie zink zoals ‘t gebek is.
“Bars moar kkhond” was in de jaren 90 soort van ABN op straat in 030.
Nergens in de wereld is het schelden, zoals gebruikelijk in NL, tot kunst verheven.

Ruimedenker | 17-11-22 | 01:05

Edit

R. Skickr | 17-11-22 | 00:06

Rotterdams, Amsterdams. Kraken of Verplicht. Het is maar net wat je ligt.

R. Skickr | 16-11-22 | 23:55

En dan is er nog ADO-fan Henk Bres. Die is wel een apart stukje waard.

Elbie | 16-11-22 | 23:54

Mijn vader (moge hij rusten in vrede)geboren en getogen net als Lau in Overschie altijd zo heerlijk plat kon zeggen, tering Jantje.

Portugalisch | 16-11-22 | 22:43 | 1

Da's inmiddels Internationaal.

IosefTarasov | 17-11-22 | 02:42

Wat kan mij dat nou kapothoeren staat bij mij nog op nr 1 als om Rotterdammers gaat

naktrawee | 16-11-22 | 22:39

En Joep uit Tilburg van de Steen en Bben klaagbox - wel efkes door Spijkerman heen bijten

naktrawee | 16-11-22 | 22:37

Ozzy Osbourne - Bark at the Moon nu de linkjes nog wie helps me our Haha

Whisky | 16-11-22 | 22:14

Tiny & Lau, Nederlands cultureel erfgoed. Elk jaar rond kerst gaat dat standaard een keertje aan.

SomsGenuanceerd | 16-11-22 | 22:14 | 1

Precies. Kerst is niet compleet zonder het tot kunst verheven gevloek van Lau.

Spring Bruissteen | 16-11-22 | 23:00

De Dijk - Hou Me Vast hoe de tijd ook raast

Whisky | 16-11-22 | 22:10

Ik heb sterk het idee dat veel modale en dubbel modale mensen zich graag om representanten van de sociale onderklasse verkneukelen omdat ze kunnen denken: 'met mij gaat het niet geweldig maar het kan nog altijd slechter'.
Mensen die daadwerkelijk wat voorstellen zoeken naar mogelijkheden om ook de sociaal zwakkeren en mensen met een ontwikkelingsachterstand een volwaardig bestaan te bieden. De kwaliteit van een samenleving blijkt uit hoe deze met zwakkeren omgaat.

Red shirt | 16-11-22 | 22:09 | 6

@Whisky | 16-11-22 | 22:31: Uw familie, werkkring en bijvoorbeeld woonomgeving zijn ook samenlevingen. Medemenselijkheid kan op ieder niveau.

Red shirt | 16-11-22 | 22:37

@redshirt, ja dat ben ík helemaal met je eens, het gaat juist om het alledaagse kleine wat telt, dus ja dat doe ik graag

Whisky | 16-11-22 | 22:46

@Whisky | 16-11-22 | 22:46: Ik ben opgegroeid in tropische landen destids met veel personeel als kind van expats, wat ik leerde is respect te hebben met de onder ons gestelden,.. Nederlanders kunnen daar minder mee omgaan.. in het WTC viel mij op dat de carriere yuppen met de neus in de wind de Ghanese werknemers van de GOM schoonmaakdienst negeerden en ontweken in de lift , ik maak altijd met iedereen een praatje toon respect en kende daardoor van hoog tot laag heel veel mensen in het gebouw.. Om nou te zeggen dat ik makkelijk contact leg nee maar wie goed doet goed ontmoet is mij geleerd.

Smoelensmid | 16-11-22 | 23:42
▼ 3 antwoorden verborgen

Phil Lynott - Old Town

Whisky | 16-11-22 | 22:09

Kees kachel.

Rattus | 16-11-22 | 22:08

Goeieavond allemaal een meter bier voor alle gasten, op een mooie avond!

Whisky | 16-11-22 | 22:04 | 3

@smoelemsmid en Basil ik heb een net Italiaanse varkenspoot verorberd bij de Italiaan, is dat ook in tessin wat op het menu staat? Voor herhaling vatbaar in ieder geval.

Whisky | 16-11-22 | 22:07

@Whisky | 16-11-22 | 22:07: Ja! ik heb nog visioenen van een varkens rib gebraad op houtskolen in een oud restaurant in Florence wat we gewoon ontdekt hebben door aan een politie agent te vragen waar we het beste eten konden krijgen, zo ging dat nog voor de internet tijd;)

Smoelensmid | 16-11-22 | 22:27

Dat zijn de beste de tips die niet op internet staan!

Whisky | 16-11-22 | 22:33

Mijn oude vaar, God hebbe zijn ziel. Geboren aan het Zuiderpark. Wat kon hij heerlijk vloeken als ie weer eens op zijn duim sloeg of zijn jatten verbrandde. Godsekleremozeskriebelskutding! Krijg nou de vinkentering. Etc. Ik hoor 'm nog. Fijn Café Allen. Morgen, als die schijtverrekense pleuriszon nog lang niet op is, gaat hier de wekker. Bye!

horsteknots | 16-11-22 | 21:59 | 1

Trusten, horsteknots. Ik neem er nog één op je vader!

MickeyGouda | 16-11-22 | 22:18

Godverdomme. Krijg de vliegende varkenspestkanker.
En dan nu een nummer van David Bowie.
m.youtube.com/watch?v=NZnryZ5rDbs
David Bowie - Blue Jean

RickyLaRue | 16-11-22 | 21:58

Mis wel een paar zoals
Ben je nou helemaal van de potgerukt

Therrie | 16-11-22 | 21:56

Eerlijk zeggen: wie doet er op een gemiddelde dag in Nederland nou niet minstens één keer een Lautje? Gisterenmiddag had ik nog zo'n momentje met een jeugdige medefietser die mij op asociale wijze de pas afsneed. Het grappige is dan altijd de uitwisseling daarna tussen zo'n jongen en zijn matties: "Huh! Wát zei ze?!" Nooit een Boze Blanke Vrouw écht boos maken.

MickeyGouda | 16-11-22 | 21:49 | 8

Zit dat er nog?

Whisky | 16-11-22 | 22:46

Gaan we doen Smoelensmid !

Whisky | 16-11-22 | 22:49

@Whisky | 16-11-22 | 22:46: Ja volgens mij wel , heerlike toko, altijd als ik min demente moeder had bezocht helemaal vanuit het zuije dan beloonden we onszelf met een blauwe hap heerlijk!

Smoelensmid | 16-11-22 | 23:45
▼ 5 antwoorden verborgen

Die video van Jenssen, aan het einde zegt hij over Greet Wilders dat die af en toe wel erg doorslaat. Wat is er toch veel veranderd haha.

BrulSpin | 16-11-22 | 21:49
-weggejorist-
Therrie | 16-11-22 | 21:35 | 3

Ik heb een link naar dat kersemusse filmpje wel eens doorgestuurd naar een vriend in Amerika. Die verstond er helemaal niets van, maar die kroop over de vloer van het lachen. Hij kon zich wel een beetje voorstellen over wat er gezegd werd.

SNAFU | 16-11-22 | 21:35

Uitbuiting van zwakbegaafden. Hou ik van.

Komjehiervaker | 16-11-22 | 21:23 | 4

Nee joh dat heet een sociale werkplaats

Whisky | 16-11-22 | 22:15

@Whisky | 16-11-22 | 22:15: niks mis met de mannen van de sociale werkplaats , hier de MTB ,die hebben jaren toen ik zwak ziek en misselijk was mijn erf onderhouden, nu met de nieuwe nier heb ik zelf de machines gekocht en maai met veel plezier zelf ook omdat ze niet meer werken voor particulieren..... helaas;)

Smoelensmid | 16-11-22 | 22:38
▼ 1 antwoord verborgen

Ik maak me altijd zorgen om de toon bij deze lieden.

thanseeuwen | 16-11-22 | 21:22

‘Verwaarloosde hulpbehoevende alcoholist die zijn vrouw jarenlang geestelijk heeft mishandeld’ past beter bij Lau. Maar eerlijk is eerlijk, ik moest ook enorm lachen om het beruchte kerstfilmpje.

_pacman_ | 16-11-22 | 21:16 | 2

In de categorie , ik ben niet verslaafd aan den drank, maar ik heb het gewoon nodig;)

Smoelensmid | 16-11-22 | 21:22

Of dat filmpje van die snuivende coke gast die gelijk er achteraan koffie aanbood paar jaar geleden hahaha, snnnnnnnnfffffffff, koffie? Weten jullie die nog?

Whisky | 16-11-22 | 22:17

Tiny en lau, nooit begrepen wat er leuk was om een paas sociaal gehandicapte te bekijken. man man wat waren dat kneuzen.

miko | 16-11-22 | 21:12 | 14

@Red shirt | 16-11-22 | 22:13: haha groot en hoog in ieder geval, het voordeel van een woonkamer in een oude boerderijstal hij komt net niet aan het plafond maar een kleine 4 meter redt ie wel.. Nu snap je ook meteen waarom ik jaren geleden van het gas af ben gegaan zag de bui al hangen van een draaikolk in de gastoevoer;) Vandaag weer warm gehouden met 2 warmte panelen op de zon en bovenin de kamer zijn 4 kantel kiep ramen die in de avond open gaan als we naar bed gaan dan stroomt de warmte het bovenhuis in , het is wat gedoe maar dat loont zich enorm, e koopt er nog eens een duurdere kerstboom vol vintage ballen van de kringloop van he?!

Smoelensmid | 16-11-22 | 22:33

@Smoelensmid | 16-11-22 | 22:33: Doe als ons. Wij wonen deels in Rusland en kopen traditioneel een kerstboom na Sinterklaas. En omdat we ook orthodox-Russische Kerst vieren blijft de boom tot zeker tweede week januari staan. Dan heeft u zeker een maand voldoening van uw inspanningen.

Red shirt | 16-11-22 | 22:50

@Red shirt | 16-11-22 | 22:50: De dag na sinterklaas en blijft staan tot ver in het nieuwe jaar , een goede boom haalt februarie wel ;)

Smoelensmid | 17-11-22 | 00:15
▼ 11 antwoorden verborgen

Leuke anekdotes, en de volgende keer een bijdrage over de legendarische bokser en holocaust-overlevende Ben Bril.

Après toi | 16-11-22 | 21:10

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl