Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Arthur van Amerongen - De Boze Blanke Belg

Amai 

Op zoek naar de Boze Blanke Belg dacht ik in eerste instantie aan Guy Verhofstadt, die met het schuim op zijn bakkes stond te krijsen op het Maidan-plein in Kiev. Nonkel Guy is bovenal een Vieze Blanke Belg, met het vettige kapsel van Freek de Jonge uit de jaren zestig en een fietsenrek in zijn muil, dat ongetwijfeld de stank van een willekeurig massagraf verspreidt. In het Europees Parlement ging de man ook vaak als een maanzieke tekeer, en meestal zonder publiek. Je zou haast denken dat Verhofstadt op een dieet van crystal meth leeft maar de woede is gewoon gespeeld. Hij is een nihilistische brulboei voor de bühne. De Belgische artiest Plastic Bertrand speelde net als Verhofstadt ooit ook eens heel boos, maar die zong Ça plane pour moi niet zelf.

Ik woonde al in 1980 in Antwerpen en ken de Belgen als mijn broekzak. 't Stad was een punk-paradijs, met kroegen als het oude Pannenhuis, de Groene Michel, de Vagant en de legendarische Cinderella aan de Stadswaag, die nooit sloten en waar je als een gek de pogo kon springen of kon stuiteren op geweldige Jamaicaanse dub. De Belgische punks waren hartstikke lief en ik had nog een poosje kennis aan Bie, die er gevaarlijker uitzag dan Wendy O. Williams maar altijd op fluistertoon sprak, een euvel dat vaker voorkomt bij Vlaamse maskes. Ik heb Bie nog nooit boos gezien, terwijl ik me soms best wel misdroeg. Ik zag de sinjoren eigenlijk alleen maar boos worden als Nederlanders na een nacht stappen stomdronken tegen de kathedraal en de kerken rond de Vogeltjesmarkt stonden te pissen.

Mijn relatie met Vlaanderen raakte enigszins gespannen na mijn kolderieke optreden op de treurbuis (een flesje rum op een zomerse middag op het terras van cafe Belga in Brussel smeert de keel) in verband met het verschijnen van Brussel: Eurabia maar sinds ik recentelijk een bijzonder warm onthaal kreeg in de knusse bierkelder van het Vlaams Belang in Antwerpen, is mijn trauma opgelost als sneeuw in de zon. Een en ander werd gefilmd door het mediateam van 't Pallieterke, de Vlaamse versie van GeenStijl maar dan net iets anders. Filip de Winter wordt door de Belgische media afgeschilderd als de duivel in persoon, maar ik kan u verzekeren dat het een beste kerel is en bovendien niet krenterig zoals de gemiddelde Nederlanders, want hij kocht een hele doos vol Safari Eurabia op. José Happart werd destijds ook zo gedemoniseerd door de Belgische media. Ik heb hem wel eens ontmoet in de Voerstreek, zijn natuurlijke biotoop, en hij bleek helemaal geen Boze Blanke Belg te zijn maar een prima kerel met wie je goed pinten kan drinken. We kijken even naar de beelden.

In sommige rechtse kringen in Nederland wordt wel eens geopperd dat Vlaanderen en Nederland moeten fuseren, maar dat is een slecht idee. Het zijn botsende culturen en de bourgondische, hoffelijke, maar o zo ingetogen en introverte Vlaming zal in zo’n republiekje (uiteraard moeten de fopkoningen Willie en Flipje verdwijnen) het onderspit delven tegen de onbeschofte, schreeuwende Hollander die denkt dat het leven een grote SBS-show is.

Boze Belgen zie je vooral in hun auto, een fenomeen dat zich ook in mijn Portugal voordoet. Buiten de auto zijn Belgen en Portugezen vriendelijk en hoffelijk, maar zodra ze in hun cocon op wielen zitten, worden het monsters. Ze ondergaan een metamorfose gelijk de Hulk. Vloekend, tierend, gebalde vuisten, schuimbekkend, spugend, andere auto’s spectaculair afsnijdend.

Het is dan ook terecht dat de lieve Belgen zich in 1830 hebben afgescheiden van Nederland (hadden onze Brabanders en Limburgers ook moeten doen trouwens). Koning Willy de Eerste werd gehaat door de Belgen. De liberalen zagen hem als een autoritair figuur die uit was op de absolute macht en de katholieken waren bang dat de protestantse Willem I zijn eigen geloof wilde opleggen. Daarnaast was er natuurlijk dat enorme cultuurverschil tussen de Nederlanders en de Belgen. In 1830 werd in Brussel de opera “De Stomme van Portici” opgevoerd, een opera die gaat over de Napolitaanse opstand tegen de Spanjaarden. Het stuk grijpt de Belgen enorm aan: ook zij voelen vaderlandsliefde voor België en weerstand tegen de Nederlandse koning. De boze (het kan dus wel) Belgen gaan de straat op en de Belgische revolutie was een feit. De Belgen werden gesteund door Frankrijk en het Voorlopig Bewind, een bestuurlijke commissie van Belgen, roept op 4 oktober 1830 de onafhankelijkheid van België uit. De Belgen verkiezen hun eigen koning: Leopold I van België. Op 21 juli 1831 legt Leopold zijn eed af op het Koningsplein in Brussel en de rest is geschiedenis.

Om even terug te komen op De Stomme van Portici, de opera die de opstand der Belgen inluidde: Jean-Marie Dedecker vind ik ook een prima relBelg, maar mijn favoriete relBelg aller tijden echter is Jean-Pierre van Rossem. Hier is hij op zijn best:

Van Rossem stapte met zijn libertijnse partij ROSSEM in de Belgische politiek en behaalde vier zetels bij de verkiezingen van 1991, drie in de Kamer van volksvertegenwoordigers en één in de Senaat. Hij kon echter zelf geen zitting nemen in het parlement omdat vlak voor de verkiezingen was gearresteerd. Pas na zijn vrijlating in januari 1992 kon hij zijn zetel innemen. In navolging van Julien Lahaut, die in 1950 de beëdiging van koning Boudewijn verstoorde, riep Van Rossem in 1993 bij de beëdiging van koning Albert II: Vive la République d'Europe! Vive Julien Lahaut!

Senaatsvoorzitter Frank Swaelen sprak daarop: "Mijnheer, uw gedrag is onwaardig en schandalig, en het hele land zal u veroordelen!" In de periode januari 1992 - mei 1995 had hij als gevolg van het toen bestaande dubbelmandaat ook zitting in de Vlaamse Raad, de voorloper van het huidige Vlaams Parlement. In 1993 viel zijn partij uit elkaar door interne strubbelingen. Bij de verkiezingen van 1995 was Van Rossem lijstduwer van de Senaatslijst van de libertijnse partij HOERA, maar hij werd niet verkozen. In 2004 schreef en regisseerde hij een vaudevillesk toneelstuk (God is dood, 't is godgeklaagd) waarin hij zelf meespeelde. Van 2005 tot 2007 hervatte hij z'n oude werkzaamheid als repetitor voor studenten in Gent. Hij bood zich aan voor de opleiding van studenten in economie, rechten, criminologie en filosofie. Medio 2007 trok hij zich terug uit het publieke leven. 

Acta Sanctorum schreef bij zijn dood: "Jean-Pierre Van Rossem (1945-2018) is naar de eeuwige moneytronvelden vertrokken. We hebben iets te weinig van dit soort figuren: excentrieke schelmen die de term politiek-incorrect een aparte betekenis geven. Het soort mensen waarvoor je een zekere sympathie koestert omdat ze altijd in de weg lopen en nooit een blad voor de mond nemen, wat voor stommiteiten er voor de rest ook uitkomen. De legendarische roep ‘Vive la république’ zal wel een echte afkeer van de monarchie verraden hebben. Maar hij had even goed kunnen roepen ‘Voor mij nr 93: kip met curry’. Als het maar choqueerde. In dezelfde zin was de libertaire ééndags-partij ROSSEM, die hem in 1991 drie kamerzitjes en eentje in de senaat opleverde (waardoor absolute kwibussen zoals Jan Decorte tot hun eigen verbazing tot volksvertegenwoordiger werden gebombardeerd) geen ideologisch vehikel maar een uit de hand gelopen grap die hem en passant ook de parlementaire onschendbaarheid opleverde."

Nonkel Wim van Rooy wees mij nog op Marc Baert, pseudoniem voor Antoon Constand Eduard Van Marcke, (Merksem, 7 april 1901 - Antwerpen, 5 juni 1988), een Antwerpse volksfiguur en aspirant politicus. Jarenlang leurde hij in Antwerpen en omstreken langs de straten, van deur tot deur, maar ook in de cafés, met zijn volledig zelfgeschreven tijdschrift Het licht. Hij was van ver herkenbaar aan zijn lange, zwarte jas, lange baard en in zijn hand zijn kranten. Zijn credo was een eenvoudige leefwijze, zoals in het christelijke ideaal van Franciscus van Assisi. Tegen het einde van zijn leven bekeerde hij zich tot de Jehova's getuigen. Marc Baert stichtte een eigen eenmans politieke partij: Kaganovemus. Veel mensen dachten dat dit zijn echte naam was en hij werd meestal aangesproken als Kaga. Hij werd nooit verkozen.

Toen ik nog in Brussel woonde, ging ik na een nacht stappen een herstelbiertje halen bij Chez Willy, op het Vossenplein in de Marollen, bekend van de rommelmarkt. Ik ging even googelen en Willy bestaat nog steeds! Als er iemand het gesundes Volksempfinden van de boze blanke Bruxelloise Belg vertolkt, is het Willy! En zijn vrouw Wiske ook! Tip van Tuur! Duizend bommen en granaten! 

Reaguursels

Inloggen

Nu graag een actuele column over Kaagje in Afrika

NotWoke | 10-11-22 | 08:14

Van Rossem met z'n moneytron. Die heeft een hoop mensen flink belazerd.

UnderTheDevil | 10-11-22 | 05:06

De beste Oud en Nieuw ooit heb ik gevierd in Kortrijk. Waarvan akte.

Roos | 09-11-22 | 22:57

Iedereen kent wel een Belg. Een soort uitdrukking is dat toch?

R. Skickr | 09-11-22 | 22:42

Belgen? Ik heb als puber twee jaar in België gewoond. Mijn ouders konden de daarbij behorende papieren alleen krijgen als ze de ambtenaren franken toestopten. Corrupt als de pest. De rijkswacht was nog erger. Die pakten me - achttien jaar oud - op omdat ze dachten dat ik een verhouding met mijn buurman had. Gelukkig was ik achttien, want zo'n verhouding was destijds ( eind jaren 70 ) strafbaar in België. Toch bleef de rijkswacht pesten. Mijn buurman vluchtte uiteindelijk naar Nederland en nadat de ruiten van de auto's van mijn ouders werden ingeslagen, vluchtte ik ook. Mijn moeder is nog jaren daarna aangehouden door de rijkswacht. Om niets. Gewoon om haar te pesten. Omdat ze een homozoon had. Sindsdien sta ik geregistreerd in België geregistreerd als homo. Dat is daar gewoonte. België? Ik kots erop.

Albert61 | 09-11-22 | 22:38 | 1

Corrupt als de pest ja! Mijn vader en mijn ooms hoefden bijvoorbeeld voor het verkrijgen van hun rijbewijs alleen maar hun achternaam hardop uit te spreken. Helaas voor mijn vader is hij in zijn jeugd ook misdienaar geweest, daar moest dan over gezwegen worden in de streng katholieke gemeenschap.

Sinterbikske | 09-11-22 | 22:51

Hier in Maastricht moet je af en toe remmen voor je leven als je achter een Belg rijdt. Ik ken inmiddels de plekken waar den Belg totaal onnodig op de rem gaat voor fietsers, voetgangers en automobielen zonder voorrang. Als je dat niet gewend bent zit je er zo achterop.

JJMS | 09-11-22 | 22:34 | 1

Hier in de Randstad remmen de mediterrane macho’s meestal niet voor voetgangers en fietsers. Persoonlijk vind ik dat een stuk vervelender

theo-is-dood | 10-11-22 | 08:34

Cafe Mallebabbe, Sint paulusplaats.

Sinterbikske | 09-11-22 | 22:30

Voor mij is Antwerpen onlosmakelijk verbonden met het Elfde Gebod. Jenever en Mariabeelden, twee van mijn favorieten in één etablissement.

MickeyGouda | 09-11-22 | 22:28 | 1

Ik had daar een adresje, een piepklein restaurant gerund door een Poolse vrouw die tijdens het koken en serveren door (je kon alles bestellen wat je wilde als het maar mosselen waren, ze had immers maar een 4 pits gasfornuis) aan tafel kwam zitten en dan nummerologie deed. Je kon boven haar restaurant slapen voor een tientje per persoon per nacht, ze gaf je dan de sleutel van het restaurant mee en je had dan de keuze als je snachts lazarus aankwam tussen een smoezelig bed op de bovenste verdieping en een hangmat op het balkon met uitzicht op de onze lieve vrouwenkerk. Mooi was dat.

Sinterbikske | 09-11-22 | 22:36

Leuk/vermakelijk weer..... maar eigenlijk ook best wel benieuwd waar Don. A. eigenlijk NIET domicilie geweest is....(de Meth/Hoerenkrochten van Bogota ofzeau..?)

grapjasz | 09-11-22 | 22:17 | 3

Helemaal eens. En de vraag waarom is hij daar nog niet geweest.

R. Skickr | 09-11-22 | 22:25

@R. Skickr | 09-11-22 | 22:25: Zo niet... dan verzint onze Don dat wel..!

grapjasz | 09-11-22 | 22:31

Toch zijn er ook zaken die Belgen en Nederlanders verbinden.
www.hln.be/knokke-heist/van-vuile-mar...
"Tijdens zijn verhoor beweerde M. dat hij meestal ‘zwarte aap’ en niet ‘vuile aap’ roept."

funda | 09-11-22 | 22:11

Leestijd: 8 minuten.

keestelpro | 09-11-22 | 22:10 | 1

Dat vind ik toch zo'n rare hippe trend, dat vermelden van de leestijd.

JJMS | 09-11-22 | 22:36

@Arthur, mijn moeder leest u graag en zegt dat u café de Muze vergeten bent, waar zij destijds regelmatig in het gezelschap van Ramses Shaffy verkeerde. U heeft haar in die tijd wellicht in een van de andere etablissementen door u genoemd ontmoet, ik wil het eigenlijk niet weten, lol.

Sinterbikske | 09-11-22 | 22:09 | 3

U is toch geen "vergeten" zoon van Liesbeth L............?!

grapjasz | 09-11-22 | 22:19

@Sinterbikske | 09-11-22 | 22:27: Hier kan enkel een wangslijmtest antwoord op geven... zolang we nog wat DNA resten vd hoofdrolspelrs in de keukenla hebben liggen.

grapjasz | 09-11-22 | 22:30

België, ja dat is toch een beetje het schizofrene kindje met het scheve gezicht van een neef en een nicht der Europese lidstaten

Francine Fishpaw | 09-11-22 | 22:04

Cinderella in Antwerpen, daar kwam ik ook wel eens. Op weg ernaartoe nog even een pint in Leeuw van Vlaanderen. Bestaat dat nog? mooie tijden.

knutsel_ | 09-11-22 | 22:03

Mooi stuk. Maar hoe zit het nu in Wallonië? Meestal merk ik er weinig van als ik naar Frankrijk rij.

HaaiBaai | 09-11-22 | 21:55

Ik snap dat gedweep met de Belgen niet zo.Dat zogenaamd hoffelijke, ingetogen en introverte van de Vlaming waar Arthur het over heeft, heb ik in mijn jaren in België toch meer ervaren als een beetje laf en achterbaks.En ja, de gemiddelde Nederlander is wat directer, maar niet perse onbeschofter. Luider zijn we gemiddeld denk ik wel.
En ook dat wij zogenaamd gieriger zijn heb ik nooit zo ervaren. Ik kwam er al snel achter dat wanneer een Nederlander zijn geld in de portemonnee hield dan werd dat vertaald als gierig, maar als de Belg dat deed dan ging hij verantwoord met zijn geld om.

Kowalski11 | 09-11-22 | 21:50 | 3

Achterbaks kutvolk dat nooit fooi geeft.

Wiezewalakristalix | 09-11-22 | 21:53

Afgaande op uw beschrijving hebt u in West-Vlaanderen of Limburg gewoond. Er zijn grote regionale verschillen, net zoals dat ook in Nederland het geval is.

Nonkel Frituur | 09-11-22 | 21:57

@Nonkel Frituur | 09-11-22 | 21:57: Klopt,Limburg.

Kowalski11 | 09-11-22 | 22:55

@Heer Van Amerongen - Hoe zit dat dan met Brusselmans? Hij zal toch ook wel een potje hebben gebroken?

tectonicos | 09-11-22 | 21:42

Bill Clinton was de blanke Amerikaan die recentelijk zei over Jeffrey Epstein....
"I think the evidence is clear." 9gag.com/gag/aZDpe9p

Dat vind ik nu ook.

Feynman | 09-11-22 | 21:39

Gingen m’n meissie en ik wel eens winkelen op de Louizalaan/Avenue Louise, werden we soort van verliefd op Brussel.
Meissie een open sollicitatie bij Sabena, de Belgische KLM.
Plannen om in Bru te gaan wonen zelfs.
Na een bezoek aan de kermis aan de Zuidlaan werd het enthousiasme al minder.
Blij dat we de stap uiteindelijk nooit genomen hebben.
Limburg is wel de moeite waard.

Ruimedenker | 09-11-22 | 21:38 | 3

Brussel zou ik ook niet willen wonen. Limburg bevalt enorm goed. Vriendelijke mensen, altijd in voor een praatje, behulpzaam ook. En goed te verstaan, als ik de grens over ga versta ik de Nederlandse Limburgers totaal niet.

BrulSpin | 09-11-22 | 21:42

Louizalaan was/is prachtig. Met het schitterende Conrad Hotel. De beste (en misschien wel enige) reden om verliefd te worden op Brussel

Flandrien | 09-11-22 | 21:59

In Antwerpen stikte het van de Nederlandse corpsballen die gingen stappen in het centrum. Vervelend volk.

Après toi | 09-11-22 | 21:38 | 7

@Basil Fawlty | 09-11-22 | 22:26: Ja, als je er vroeg bij bent, kun je vaak leuke woningen op de kop tikken voor een gunstige prijs. En verkopen wanneer het grote publiek jouw stad/dorp/streek heeft ontdekt. Zuid-Frankrijk natuurlijk vaak goed, mits je niet iets in Marseille koopt :-)
Jacques Brel trad overigens regelmatig op in het Casino van Knokke.
En zong dan over oude mensen.
https://www.youtube.com/watch?v=AR8dtc3zZDU

Après toi | 09-11-22 | 22:38

@Après toi | 09-11-22 | 22:34:
Blijft mooi dat nummer!

Basil Fawlty | 09-11-22 | 22:39
▼ 4 antwoorden verborgen

Koning Leopold II was ook aardig boos in Congo.

Rattus | 09-11-22 | 21:34 | 1

Herstelbetalingen en België bestaat niet meer.

wijsvinger | 09-11-22 | 21:48

Mooi artikel weer. En die Happart. Het Voerstreek gedoe. Dat is echt een blast from the past voor mij. Werd toen veel in Limburg over geschreven door de Limburger en Limburgs dagblad en gesproken op de Limburgse radiozender. TV zender had men toen nog niet. Weet niet of van Amerongen toen bij een van die kranten werkte. "D'n dwarsligger" werd hij toen in Limburg genoemd. Ha!

En. "In sommige rechtse kringen in Nederland wordt wel eens geopperd dat Vlaanderen en Nederland moeten fuseren, maar dat is een slecht idee."
Klopt. Nederlands Brabant en Limburg en vice versa kunnen wel met elkaar omgaan maar de Protestants/calvinistische inborst gebieden? Vergeet het.

Basil Fawlty | 09-11-22 | 21:31 | 2

Ciao Basil! Ken je die van die Dino die naar Lugano wil? Zet 'ger' en 'hard' voor de twee woorden van gisteravond en koppel het geheel aaneengesloten aan 'gmail'.

MickeyGouda | 09-11-22 | 22:19

Heb het eens aan de stok gehad met de buitenwipper van Café d’Anver…
Hij had gelijk besefte ik mij toen ik weer nuchter was.
Maar dat terzijde.
Toffe feesten ook in het Sportpaleis.

Ruimedenker | 09-11-22 | 21:30

Ah, Van Rossem.
Fervent sportwagenfanaat en had zelf een eigen formula1 team.

Nuchternederland | 09-11-22 | 21:29

Antwerpen in de jaren 80. Ja, dat was leuk. Gingen af en toe een weekendje die kant op. Ooit eens met een vriend al dwalend de Zang- en Danskelder Pieter Pot aan de grote Pieter Potstraat in Aantwaarp binnengegaan. Het leek een besloten feestje en er werd inderdaad gezongen en gedanst; op pensklaviermuziek nog wel en we werden als Ollanders gewoon heel vriendelijk bejegend. Biertjes gedronken, gelachen met de mensen, schitterende avond. Jaren later nog eens wezen kijken, maar de tent was opgeheven.

Buurman | 09-11-22 | 21:29 | 1

En dan de spring madammen rond de Vingerlingstraat.

wijsvinger | 09-11-22 | 21:52

U hebt zowaar gelijk wat het botsen van culturen betreft.
Maar vertelt u even, hoe is dit verhaal afgelopen?
www.villamedia.nl/artikel/inhoud-boek...
Eerlijk antwoorden aub. Want ik mag het dan al een beetje eens zijn met uw EU-kritiek, Brussel was blijkbaar tóch goed genoeg om 15000 Euro uw richting uit te duwen? Of ging dat feest niet door en moest u daarom complete dozen zien kwijt te geraken via Filip ?

Nonkel Frituur | 09-11-22 | 21:24

Jean-Pierre Van Rossem.
Wat een mooie kerel was dat.
Zo gek als een deur, maar nie achterlijk hè.
Kon praten als Brugman.
Heb een tijd mogen vertoeven in Belgisch Limburg, tussen Hasselt en Pelt.
Peer en Lommel, Geel en Mol.
Heerlijke nuchter mensen.
Lekker eten en drinken, gastvrij.
Altijd tijd veur een pintske, bijna allemaal een zuupkot aan huis.
Goeie ouwe tijd.

Ruimedenker | 09-11-22 | 21:22 | 1

Paradijsvogel pur sang.

Basil Fawlty | 09-11-22 | 21:37

Ik zou dat wel es bezig willen zien, tuur aant zeveren int hollands achter een halven bak tegen die gasten op café. Mooi stuk.

mykdelta | 09-11-22 | 21:21

Moest erg lachen om het stukje over boze Belgen in de auto. Belgen zijn inderdaad enorm opgefokt in hun auto’s. Ik doe veel lopend maar op een drukke weg moet je jezelf zowat op het zebrapad smijten om te kunnen oversteken. Blijf je keurig wachten bij het zebrapad, dan stopt er niemand, alhoewel ze dezelfde regels voor voetgangers en zebrapaden hebben als in Nederland. Heel verwonderlijk wel!
Ook hebben wij nog een Nederlandse kentekenplaat en autorijden is hier als in Parijs, voorrang moet je soms gewoon nemen, anders kom je nooit de rotonde op. De gele plaat werkt als een rode lap. Woest getoeter, bumper kleven, de gemiddelde Vlaming gaat voor weinig door het lint in het verkeer. Verder een heerlijk land!

BrulSpin | 09-11-22 | 21:20 | 1

In een Z4 met gele platen heb je het helemaal gedaan :-)

BASinnic | 09-11-22 | 22:27

Het leven een grote SBS-show , zo ver zijn we inmiddels al gezonken parbleu ;)

Smoelensmid | 09-11-22 | 21:19 | 4

@Basil Fawlty | 09-11-22 | 21:35: godmejaar Basil, je hebt verdomme de vier woordjes verzameld , met @gmail.com erachter ben je weer even terug in Limbabwe;)

Smoelensmid | 09-11-22 | 22:13

@Basil Fawlty | 09-11-22 | 22:37: Ohh wat leuk , dan moeten we maar eens ont-moeten, niks moet alles kan Je hebt inmiddels de credentials via mijn sluipwespje uit Gouda binnen zag ik ;)

Smoelensmid | 09-11-22 | 23:19
▼ 1 antwoord verborgen

Amai. In België trouwens nationale staking over de inflatie. Valt wel op dat op bijna geen enkel website van de Nederlandse media dit staat. www.euronews.com/my-europe/2022/11/09...

Snap_het_ook_niet | 09-11-22 | 21:18 | 2

Ik dacht dat juist België automatische inflatiecorrectie op lonen had. Daar kunnen vakbonden in NL alleen maar van dromen.

Shoarmamasutra | 09-11-22 | 21:30

Dat stond ook letterlijk in een artikel naast die stakingsberichten op hln.

mykdelta | 09-11-22 | 21:47

Je kunt boze Belgen ook aantreffen als reaguurders op artikelen in de digitale gazetten. op hln.be gaat het wel eens los. Zeker in de sportrubriek wanneer een Ollander een klassieker op de fiets wint.
Van fitties Nederland-Belgie kun je genieten op wielerflits.nl

Haberdoebas | 09-11-22 | 21:18 | 1

Anoniem is het toverwoord. Wat ze zijn als automobilist of toetsenbord ridder. Dan smijten ze alle frustraties er uit.

BrulSpin | 09-11-22 | 21:22

Zijn die er ook ?

Longhorn | 09-11-22 | 21:08

Genieten weer! Dank je Tuur!

toetssteen | 09-11-22 | 21:07

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl