Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Poetins eindspel

Archieffoto: Poetin met de nieuwe Warlord voor Oekraïne: Sergei Surovikin

Er is in de afgelopen halve eeuw nog nooit zo weinig gas gewonnen als nu. Toch een top10 aardbeving. Er is 454 miljard uit de bodem gehaald, die komt voorlopig niet meer tot rust. Het prijsplafond is een blanco cheque en gaat de vraag verder opdrijven. Dat verschuift de problematiek, dat lost niks op. Het is goedkoper en winstgevender het Groningerveld leeg te produceren.

De discussie gaat over minimaal 18 miljard schade. Er zijn miljarden verspild in praatclubjes, gedraai en jaarlijks nieuwe commissies, maar gewoon echt ruimhartig betalen lukt nog steeds niet. De politiek gekozen oplossing hoort niet bij het politiek veroorzaakte probleem. Groningen had allang aardbevingbestendig herbouwd kunnen EN moeten zijn. Angst & stress stopt pas in een veilig huis.

Wie schrikt van vier procent schade op een paar honderd miljard aardgasbaten, is een dwalende idioot op zoek naar de perfecte oplossing. Deze Nirvana-fallacy gaf ook het grootste succes van de olielobby: de hetze tegen de veiligste, schoonste en goedkoopste energie: kernenergie. Op basis van waanbeelden blijven we kerncentrales sluiten om daarna failliet te gaan aan energielasten.

This handout satellite image taken on October 7, 2022 and released on October 8, 2022 by Maxar Technologies, shows thousands of people gathering for military demonstrations and a rally to honor Russian President Vladimir Putin on his 70th birthday near the Khankala airbase on the outskirts of Grozny, Chechnya. Handout / Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AFP

We moeten voorkomen dat sancties tegen Rusland hier onnodig forse economische problemen veroorzaken. Solidariteit is niet alleen een handelsbarrière, het is ook goed nadenken wat het meest effectief is en daarna kijken hoe we de bijwerkingen voor ons kunnen minimaliseren. De gasprijs voor groothandelaren is in drie jaar vijftig keer zo hoog. Vervangend aanbod is noodzakelijk.

Alternatieve gasleidingen vanuit de Noordzee & Scandinavië klinken leuk, maar zijn zeer kwetsbaar. Het is niet te beschermen en wordt al verkend met drones. De aanvallen op NordStream 1 & 2 waren binnen de economische exclusieve zones van Denemarken en Zweden. Denemarken is NAVO-lid sinds haar oprichting, Zweden is lid van Nordefco, JEF en EU-defensiepacten. Poetin heeft schijt.

Reparatie wordt lastig. Pas als de druk eraf is, kan je beginnen met de schade inspecteren en repareren. (Zeewater met gas erin kennen we vanuit de Bermudadriehoek, daar zinkt alles ongecontroleerd in). Er komt langzaam steeds meer gas uit het lek, het lijkt wel alsof de leiding op druk wordt gehouden. Er wordt actief gas ingepompt, iets wat alleen kan vanuit Rusland.

Het komt op mij over alsof Poetin probeert de businesscase om ooit met het westen te verzoenen probeert te blokkeren. Het wordt dan minder lucratief om de macht over te nemen, want je kan er als concurrerende oligarch toch niet aan verdienen. Als handel onmogelijk is, zijn oorlogen de enige weg. Het lijkt mij een methode om in Rusland alle neuzen netjes dezelfde kant op te houden.

Een andere methode is in een hoog tempo mensen uit een raam te gooien. Sancties zoals bootjes in beslag nemen of de toegang weigeren, werken niet bij handlangers van Poetin die wereldwijd vrezen voor hun leven. Dit is geen conventionele oorlog, Poetin is nog steeds het hoofd van zijn KGB, wat je kunt zien als een internationaal maffianetwerk dat een voormalige supermacht als sterke arm heeft.

Een parlementariër vatte deze Sovjetmethode kernachtig samen. Eis het maximum, stel ultimatums en geef in onderhandeling niets toe. Zodra het Westen toenadering zoekt, en er wordt Rusland iets gegund om tot overeenstemming of vrede te komen, heeft Rusland iets gekregen dat nooit van hun is geweest. Dat gedrag belonen, staat gelijk aan een abonnement erop nemen.

We hebben in onze reacties op Poetin te lang aangenomen met een normaal calculerend persoon te maken te hebben. Met iemand die gevoelig zou zijn voor beloningen & sancties. Hij is geen simpele bankier die een moord pleegt voor een kerstbonus. We moeten niet hoe we zelf in elkaar zitten projecteren op Poetin. Hij geloofde onze dreigementen niet, en keek alleen naar militaire macht.

De oorlog in Oekraïne gaat voor hem in rap tempo de verkeerde kant op. Zelfs de nieuwe brug naar de Krim is alsnog uitgeschakeld. Kiev voert een uitputtingsoorlog tegen Rusland, eentje die begint met het saboteren van de bevoorrading van Russische troepen. Zodra de munitie, motivatie, eten en brandstof op is, is het Rode leger een amateurclubje uit de kelderklasse.

Verliezen is voor Poetin geen optie. Hij heeft geen uitweg meer, en een kat in het nauw maakt rare sprongen. Biden waarschuwde eerder voor de inval in Oekraïne, nu voor kernwapens. Het is goed en barmhartig om eerst zo lang mogelijk te de-escaleren, een oplossing te zoeken en out-of-the-box te denken. Maar als er geen oplossing bestaat, kan je maar beter zorgen dat je zelf het probleem wordt.

Je kan het gedrag van Poetin alleen correct voorspellen als hij dood is. 

Reaguursels

Inloggen

Prima stuk Feynman, een overzicht van de chaos van de week ,met bronnen en voornamelijk empirisch gedachtegoed erachter.

Opinie over de sancties ben ik het oneens met je.
De sancties zorgen er op dit moment voor dat Rusland met grote moeite zijn militaire industrie kan laten draaien , of voordat ze het echt zelf kunnen realiseren we een paar jaar verder zijn. Wat betekend dat over enkele maanden ( en dat zie je nu al) Oekraïne bevoorraad zal zijn en Rusland niet.

De Russische staatskas , kan nog prima een paar jaar sancties hebben, maar het is een slang die langzaam maar zeker het strot van Putin dichtknijpt.

Ik vind het juist erg goed dat we eindelijk na al die jaren bewust worden hoe afhankelijk we onszelf als de EU hebben gemaakt van staten waar we al tien jaar geleden eigenlijk moesten weten dat we een onafhankelijke backup moesten bouwen.
Eindelijk discussie over ons afhankelijk van China.
Dat is positief en ik dank die hond Putin daarvoor.

Ben het compleet met je eens dat die paar pijpleidingen naar Scandinavië heel fragiel zijn , blaas die op en de EU gaat veel te hard neer ( wanneer we alleen op die streek kunnen rekenen)
Behalve dat die pijpleidingen verstevigt moeten worden en er een constante militaire controle op is, moeten er extra worden gebouwd, niet in gebruik , maar puur uit backup.
Kost geld , maar is in deze tijden van onschatbare waarde.
En niet weer private bedrijven die er 20 jaar over doen.
Nee dikke pot geld uit de EU, controle , expertise uit de private sector en knallen.

We moeten nu leren als de EU en zorgen dat een volgende crisis niet weer kan gebeuren.
Dat we nu de burgers van de continent moeten helpen dit door te staan , uiteraard. Met een plan zodat het niet weer kan gebeuren.

Fijn weekend !

blamage_fr | 08-10-22 | 21:17 | 6

Misschien off topic? ; In duitsland zijn de spoorwegen in heel het noorden lamgelegd door sabotage, met opzet gepleegd op 2 verschillende plaatsen door zeer deskundige daders aldus de verantwoordelijke minister.

bofferd114 | 08-10-22 | 21:40
▼ 3 antwoorden verborgen

Feynman, graag de bewijzen aanleveren!

De hele wereld weet het nog niet, maar jij wel?

wilderst | 08-10-22 | 21:15

"Poetin is nog steeds het hoofd van zijn KGB"

De KGB bestaat al meer dan dertig jaar niet meer.

Tapu | 08-10-22 | 21:00 | 1

Dat is het mooiste compliment dat een geheime dienst kan krijen!

ZomaarEen | 08-10-22 | 21:09

Toegeven aan de eisen van een oorlogszuchtige gek werkte ook zo goed met Hitler.
Als wij hem Tsjecho-Slowakije maar gaven dan zou hij zich daarna wel in houden.

Osdorpertje | 08-10-22 | 20:59

Zelensky beschuldigt Putin van de aanval op de Krim brug....
Zou best kunnen hoor en misschien zoekt Putin naar een reden om te escaleren. Maar als Putin dat zoekt dan is het misschien duidelijk hoe dicht we bij een totale nucleaire vernietiging zitten. Want als Putin dreigt te verliezen in Oekraïne waar het heel sterk op lijkt dan kan hij niets anders meer. En als Biden zegt daar ook nucleair op te willen reageren dan is het einde over en uit. Voor mij, voor u, voor uw Tesla, bitcoins, uw maîtresse en hamsters.

Zapata10 | 08-10-22 | 20:28 | 10

@DrJaap | 08-10-22 | 21:18: Dat beweer ik niet dat beweerd Zelensky. Maar one way or another, denk niet dat als het nucleair escaleert dat er nog iemand wint, dat ideologie nog zin heeft, dat geo-politiek nog zin heeft, dat links rechts nog zin heeft, dat je bankrekening nog zin heeft. Dat liefde of compassie er nog toe doet, dat je kinderen of grootouders er nog toe doen. Dat je status of wie of wat je bent of ooit was nog enige betekenis hebben. Er rest dan slechts de dood of een ellendig leven wat niets anders inhoudt dan een uitgestelde dood zonder enige betekenis. Niemand op kakkerlakken na kan dan nog winnen.

Zapata10 | 08-10-22 | 21:38

Als de Russen gaan knallen doen wij hetzelfde. Alleen erger.

De_fluitlokker | 08-10-22 | 21:56

@De_fluitlokker | 08-10-22 | 21:56: Ja en dan? Er is geen leven meer mogelijk na een nucleaire escalatie. Althans, niet een leven wat meer te begeren zou zijn dan de dood. Ik hoop voor je dat wij dan winnen, dan hebben wij nog enige vreugde ergens over.

Zapata10 | 08-10-22 | 22:02
▼ 7 antwoorden verborgen
-weggejorist-
wilderst | 08-10-22 | 20:20 | 16
▼ 16 antwoorden verborgen

Toch is het heel simpel.

Wij, mensen, vinden onszelf toch een zeer beschaafde diersoort?

We praten i.p.v. dat we geweld gebruiken. Waarom is het juridisch dan niet strafbaar om oorlog te voeren? Waarom bestaat het woord 'oorlogsmisdaad'? Want als je soldaten van de tegenstander gewoon netjes volgens alle regeltjes doodschiet, dan is dat gewoon oké? Noem me een hippie, maar dat is raar toch? Die soldaten, van beide kanten, zijn ook gewoon mensen met een privé leven.

Stel elke vorm van moord strafbaar op het hoogste wereldwijde niveau, dus ook het voeren van oorlog.

Dat is vast geen haalbaar plan, maar waarom niet? Welk weldenkend mens vindt het diep van binnen oké om iemand anders van het leven te beroven, omdat 'je baas' dat zegt. Niemand toch?

Timide_Aso | 08-10-22 | 20:13 | 11

@Timide_Aso | 08-10-22 | 20:31: eerlijk antwoord? Groepsdruk en weinig empathie. En bang voor gevolgen. Combinatie van beiden. Inzake je andere tegel, het internet polariseert alleen maar is mijn indruk de afgelopen 20 jaar. Helaas maar het is een feit. Hoe het komt? Joost mag het weten, ik gok "cultuur"...

Kartelmaster2000 | 08-10-22 | 20:37

@Kartelmaster2000 | 08-10-22 | 20:37: het internet, dan zijn wij! Het is helaas zo dat veel "social media" geprogrammeerd is om ons apenbrein te stimuleren door lekker je eigen mening naar voren te laten komen, waardoor iedereen toch weer in zijn eigen bubbel terecht komt.

Een interessante opzet voor een nieuw social media programma zou zijn om juist het tegenovergestelde van wat je "liked" naar voren te laten komen. Gewoon, om wat minder blinde vlekken te laten ontstaan.

@Tashtego, hmm, ja, ikzelf ben ook niet voor één wereldregering.

Misschien kunnen we als Nederland wel het verschil maken. We produceren heel veel xtc. Als we dat nu wereldwijd verspreiden en een bepaald tijdstip afspreken dat we het allemaal innemen, en dat dan de wereldleiders ff gaan skypen met elkaar. Dan is de wereldvrede binnen handbereik lijkt me!

(Mocht ik voor dit idee de Nobelprijs voor de vrede winnen, de heren van GeenStijl hebben mijn gegevens!)

Timide_Aso | 08-10-22 | 20:53
▼ 8 antwoorden verborgen

Ik kan het alleen maar met elk woord eens zijn.

Beste_Landgenoten | 08-10-22 | 20:06

Poetin is een heel destructief en machtswellustig mannetje hij geniet er blijkbaar van als alles om hem heen in de vernieling zit.
Behalve hijzelf en het clubje wat een dictator als schil om hem heen heeft.
-
Die Georgiërs krijgen er nu 300.000 Russen bij, wordt dat straks dan ook volgens Poetins logica geannexeerd? Waarom gaan de 300.000 Russen zich niet eens verzetten tegen hun dictator?
Dan wordt het misschien nog wat met Rusland.

bananabanana | 08-10-22 | 20:05 | 1

Altijd fijn om ook eens wat tr lezen van iemand die Poetin zelf kent. Waar ken je hem van? Ben je getrouwd met zijn dochter en ga je regelmatig bij hem op visitie of was je samen met Halbe bij hem op bezoek jn de Datscha?

ZomaarEen | 08-10-22 | 21:13
-weggejorist-
Motorkater | 08-10-22 | 20:02
-weggejorist en opgerot-
janszn | 08-10-22 | 20:01 | 2

Helemaal mee eens. Ze hadden meteen iedereen een pracht villa moeten geven buiten het gebied. Kunnen ze daar Asielzoekers in hutten huisvesten, is beter als daar thuis (geen bommen). Heel links deugd Nederland daarnaast in een Amsterdamse palenwoning. Is goedkoper en kan de rest van Nederland weer gewoon werken om het te betalen en Netfliks kijken.

Ray Skak | 08-10-22 | 19:53

Dat geldt voor iedereen: je kan het gedrag van een individu alleen correct voorspellen als diegene dood is. Dat heet een dooddoener.
*grijnst*
Zo. En nu wijn.

Deksmaat | 08-10-22 | 19:49

Een regering met visie had nu geld vrijgemaakt om minimaal vijf kerncentrales te gaan bouwen en het bekostigd met de torenhoge prijzen voor gas die binnen kunnen komen. Ze houden zich echter liever bezig met een oud kamervoorzitter en lettertjes in het paspoort.

R.F.Pickering | 08-10-22 | 19:49

De veiligste vorm van energie: vertel dat even in Oekraïne. En goedkoop, renewables zijn nu goedkoper en schoon: oké, mag het kernafval in jouw achtertuin? Echt, die hetze tegen kernenergie: je wordt er niet goed van. Niet dat je goed draaiende centrales moet sluiten, je moet in ieder geval de juiste afweging maken, maar ik zou nu eindelijk eens naar de wetenschap luisteren en leren samen te leven met de natuur, ipv (zoals rechts meestal doet) de aarde volledig uit te wonen. (Trouwens links was niet altijd veel beter)

cugel | 08-10-22 | 19:44 | 7

@2voor12 | 08-10-22 | 19:50: En nu staat de grootste kerncentrale middenin een oorlogsgebied en Poetin dreigt voortdurend met tactische kernwapens, maar ongetwijfeld kun je ze daar vast overtuigen dat er volstrekt geen problemen zijn. Ook al zou de hele wereld nu beter af zijn als we altijd alleen maar renewables hadden gebruikt. Maar goed, dat kun je niet meer veranderen.

cugel | 08-10-22 | 20:03

Kernenergie plus opwerking van gebruikte staven is verreweg de veiligste manier van energie opwekking.

Beste_Landgenoten | 08-10-22 | 20:10
▼ 4 antwoorden verborgen

Toch is het tragisch. Stel je nu eens voor: je bent Poetin. Klein mannetje, groot ego. Altijd in de watten gelegd door kritiekloze bewonderaars als Merkel, Salvini en Baudet. Je overschat jezelf en je denkt dat je zo'n onbeduidend buurlandje als Oekraïne wel even kunt annexeren. En dan krijg je ineens het deksel op je neus. Reken maar dat het opblazen van die prachtige brug die je hebt laten bouwen het dieptepunt in jouw leven is. Arme Vlad... Ga maar gauw deaud, beter voor de wereld!

MAD1950 | 08-10-22 | 19:42 | 7

@MAD1950 | 08-10-22 | 20:09:

Nee. Dat was Schroeder van de SPD.

Hoe kom je erop?

En nee, Merkel was helemaal niet van de Erdogan of Poetin. Totaal niet zelfs.

Met dictator 'wannabe' Trump zei ze nog de onsterfelijke woorden "we're on our own now against Russia".

Man, kom op je kan beter dan dit soort nonsense verkopen.

Theodorus.Goldbach | 08-10-22 | 20:26

@Muxje | 08-10-22 | 20:14: Maar wat je haar kwalijk kunt nemen, was dat ze geen plan B. had. Daar wordt die Scholz nu het slachtoffer van.

Après toi | 08-10-22 | 20:52

@Après toi | 08-10-22 | 20:52: Dat plan B hadden we allemaal moeten hebben, in de vorm van kerncentrales waarmee we ons een stuk minder afhankelijk van een paar landjes zouden maken voor onze energievoorziening. Maar dat was destijds politiek lastig. Chernobyl, en niet te vergeten de kosten: kernenergie moest geld bij, het was geen goedkope optie. Dat als alternatief voor Russisch gas verkopen was politieke zelfmoord, in Duitsland maar ook hier.

Muxje | 08-10-22 | 21:36
▼ 4 antwoorden verborgen

De voorraden Himarsrsaketten, javelins, en allerlei andere bommen en granaten in Amerika en Europa zijn op. Misschien ook wel bij de Russen maar die zetten straks een paar miljoen mensen met wat geweertjes in. Ik ben er niet zo zeker van dat Ukraine nog lang kan aanvallen.

Hadena | 08-10-22 | 19:41 | 5

@A.I. van Dee | 08-10-22 | 20:14:

Is hetzelfde wijsneus.

Theodorus.Goldbach | 08-10-22 | 20:27

@A.I. van Dee | 08-10-22 | 20:14: Tungsten (E) = Wolfram = element W.

nancystjago | 08-10-22 | 20:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik mis een alinea waarin staat dat in Nederland nu kinderen, het zijn altijd de kinderen, die honger lijden. In den haag hebben ze een duurzaam koffertje nodig, nou er zijn tig gezinnen met honger. Deze oorlog loopt ook niet goed af de komende weken worden cruciaal. Waarom mobiliseren we eigenlijk niet? Snel schakelen is nu ook niet iets waarmee we zo bekend zijn. Zou die 5000 vacatures bij de krijgsmacht maar eens gedwongen invullen m/v/x

Schilder58 | 08-10-22 | 19:35

Nordstream sabotage door de Russen zou heel dom zijn van de Russen. Gewoon eens kijken wie bij die sabotage de meeste (financiële) voordelen heeft, brengt mij eerder bij andere potentiële daders…

ikworstelengadouchen | 08-10-22 | 19:33 | 4

Het is inderdaad een rare actie. Rusland ontneemt zichzelf hiermee opties; de kraan dicht draaien konden ze al, openzetten in ruil voor iets anders kunnen ze nu niet meer. Als dreigement is het ook niet zo handig, men is opeen zeer alert op andere kwetsbare infrastructuur, en een gewaarschuwd man... Rusland weet inmiddels wel dat zulke dreigementen ons echt niet aan gaan sporen om Oekraïne minder te helpen. En het idee om er een bondgenoot mee zwart te maken is helemaal naïef.

In de theorie van Feynman (voorkomen dat een potentiële couppleger de kraan weer open zet, en hem eventueel ontmoedigd van het plegen van de coup omdat er niets mee te verdienen valt) geloof ik niet.

Muxje | 08-10-22 | 19:57

De ene zou stoppen eerste kwartasl volgend jaar en nummer twee was al afgehamerd als doen we niet ik zie het probleem niet?

Toedels | 08-10-22 | 20:10

Contracten, bij sabotage of aanslag kunnen de Russen zonder boetes of consequenties onder de leveringsvoorwaarden en afspraken uit. Vrij simpel. Kleine lettertjes. Boem. Geen verantwoordelijkheden meer.

P-unit | 08-10-22 | 20:23
▼ 1 antwoord verborgen

"Het komt op mij over alsof Poetin probeert de businesscase om ooit met het westen te verzoenen probeert te blokkeren. Het wordt dan minder lucratief om de macht over te nemen, want je kan er als concurrerende oligarch toch niet aan verdienen." Wel nee. Zodra iemand daar de macht overneemt kan je er van op aan dat men vanuit het Westen in elk geval direct zal beginnen met het normaliseren van de betrekkingen, als de tegenpartij daar tenminste ook open voor staat. Het zal even duren voordat die handel weer op gang komt maar zeker in het begin zal de focus daar wel op liggen, niet op mensenrechten en zo. Het laatste wat je wil is de nieuwe machthebbers weer kwaad maken en ze opnieuw een oorlog (met handel of met staal) in jagen.

Muxje | 08-10-22 | 19:21 | 2

Via het slopen van infrastructuur zoals pijpleidingen heb je in het begin weinig aan herstelde betrekkingen. Daar rookt de schoorsteen niet van. Bruggen, fabrieken, pijpleidingen en dergelijke zijn zaken die jaren duren om te herstellen. De export komt later op gang, de inkomsten dus ook.

Feynman | 08-10-22 | 19:36

@Feynman | 08-10-22 | 19:36: Is wel zo, maar zelfs als hij alle pijpleidingen opblaast blijft er nog genoeg over om mee te handelen. Olie bijvoorbeeld. En die infra (binnenlandse pijpleidingen, raffinaderijen, havens) kan hij niet vernietigen zonder zichzelf enorm in de voet te schieten, die olie gaat namelijk ook naar andere regio's.

Ik denk niet dat dit probleem heel erg hoog op het lijstje van overwegingen van een eventuele couppleger staat, en ook niet dat het een reden voor een nieuwe machthebber zou zijn om de betrekkingen niet snel te normaliseren (misschien hebben ze daar wel andere redenen voor)

Muxje | 08-10-22 | 19:47

Wat gaan de prijzen van voedsel doen in de supermarkt tijdens een nucleaire winter? En redden we het dan nog wel met waxinelichtjes?

Zapata10 | 08-10-22 | 19:13 | 4

@BenZen | 08-10-22 | 19:24: Niet helemaal, geleerden hebben berekend dat na de nucleaire winter waarin de meeste mensen en dieren zullen omkomen omdat er simpelweg niets meer te eten is er een nucleaire hittegolf komt. Dit vanwege een broeikaseffect omdat er een stofdeken om de aarde hangt. Alsnog kunnen de koelkast en de vriezer dan weg omdat er niets meer is om er in te stoppen.

Zapata10 | 08-10-22 | 19:28

De prijzen gaan sowieso omhoog, er gaan meer asielzoekers komen en energie en stromend water wordt ook redelijk een luxeproduct denk ik.
Nederland gaat een hoop boeren uitkopen vanwege teveel stikstof. Dit terwijl we de 2e voedselexporteur ter wereld zijn en dan meteen even bedacht dat er al een wereldwijd voedseltekort is. Gaan we afrika laten verhongeren en dan zeggen "tja, we moesten iets doen om de schrale grond hier te behouden vanwege een paar heideplantjes", maar kom maar naar nederland, we hebben geen huizen, maar wel net genoeg eten voor onszelf en met een beetje geluk kun je ergens onder een stuk zeil slapen. dus de voedselprijzen gaan de komende lange tijd omhoog en er komen meer mensen op ons eten af.

Energie moet groen opgewekt worden vanwege de heideplantjes dus iedereen krijgt straks een mooie hoge paal in de buurt die stroom opwekt, geen wind dan ook geen stroom. Aangezien er al de hele zomer gemekkerd wordt over een watertekort gaat dat alleen maar groter worden aangezien er steeds meer mensen in nederland moeten komen wonen die, allemaal dorst hebben en willen douchen en het toilet doorspoelen dus het is niet dat er meer water verbruikt wordt door mensen tov 20 jaar geleden, er zijn veel meer mensen die water en stroom gebruiken en dat maakt het onbetaalbaar

Met andere woorden, we slopen het hele land door meer mensen toe te laten. en daarbij de voedselvoorziening af te knijpen. Maar ja ,je zou politicus zijn die een stijve krijgt bij het zien van de europeese vlag en weke ogen bij het zien van zielige mensen. Dan moet je toch alles in het werk stellen om alles en iedereen te helpen? Ook als dat ten koste gaat van het welzijn van de mensen die jou gekozen hebben op valse verkiezingsbeloften?

brie-de-penis | 08-10-22 | 19:54

Voedsel gaat stukken goedkoper worden en de rij bij de kassa ook omdat er veel minder klanten zullen zijn. Daar is echter wel 1 voorwaarde aan verbonden: er moet na een kernoorlog nog wel iets van onze it en gewone infrastructuur over zijn. Als er nauwelijks nog bruikbare snelwegen zijn zullen de supermarkten snel leeg zijn. Als onze hele it infrastructuur in puin ligt dan hebben we geen backup, we gebruiken voor planningen ed al 20 jaar geen papier meer, niemand weet nog hou je dat doet. Zonder planning wordt bevoorrading een nachtmerrie. Vooral ook omdat we waar het maar kan met minimale voorraden werken.

ZomaarEen | 08-10-22 | 21:06
▼ 1 antwoord verborgen

Als ik Groningen was zou ik me hand en tand verzetten tegen verdere gaswinning. We hebben in Nederland helaas niet het vermogen om eerlijk met burgers om te gaan, niet in de toeslagenaffaire, niet bij de aardbevingsschade. We kunnen het gewoon niet, net zo min als het Italië lukt om fatsoenlijk financieel beleid te voeren lukt het onze ambtenaren om een schade dossier fatsoenlijk af the handelen. We zoeken de beste mensen om ambtenaar te worden, leiden ze op en betalen ze goed en dan worden ze bevangen door ronddwalende geesten of zo en blijven steken in populieren met ongelijke zuiging. Laten we gewoon de waarheid onder ogen zien, Duitsers hebben geen humor, Amerikanen geen cultuur, Italianen kunnen niet met geld omgaan, Russen niet met vrijheid en Nederlanders niet met hun eigen belang.

Blauwpetje | 08-10-22 | 19:10 | 5

Als er ergens een groot beroep is gedaan op de Sociale Zekerheid, dan is het wel in de Provincie Groningen. Gefinancierd vanuit de gasbaten.

Après toi | 08-10-22 | 20:08

@Area51 | 08-10-22 | 19:12: Tegenwoordig kun je van alles zijn. Een apache helicopter een chick with dick enz enz.

A.I. van Dee | 08-10-22 | 20:19

@Après toi | 08-10-22 | 20:08: Als je het niet al bent kun je zo ambtenaar worden.

Blauwpetje | 08-10-22 | 20:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Waar Nederland weer aan voorbij gaat, zijn Duiters die Poetin ook na de tweede inval bleven beschermen. De beloofde wapens van Duitsland zijn nauwelijks geleverd. Hoor je niemand over. Onze Europese vrienden leerden we weer kennen toen Poetin een vliegtuig met 2002 Brabanders uit de lucht schoot...

Winston1 | 08-10-22 | 19:09 | 1

Duitsland heeft meer wapens geleverd dan Frankrijk, dat -Macron- een erg grote mond had.

Après toi | 08-10-22 | 20:09

Wat gaat Biden doen als Putin tactische kernwapens gaat inzetten. Dat is de vraag.
Wat geen vraag is of hij dat gaat doen, wat wel een vraag is: Wanneer.
Geef even een seintje heren als het zo ver is. Dan haal ik 10 liter goede whisky en een heel stevig touw.

Zapata10 | 08-10-22 | 19:07 | 14

@Zapata10 | 08-10-22 | 20:02:

Het gaat erom of je voor een tiran zwicht of niet. Wat is onze vrijheid nog waard als we buigen voor een maffiabaas? Wat is ons woord nog waard als we zielig aan de zijlijn hangen omdat we bang zijn. Westerse liberale democratie is niet gratis en dat moeten we met hand en tand verdedigen. Wie het voor lief neemt is het ook niet waard.

Theodorus.Goldbach | 08-10-22 | 20:13
▼ 11 antwoorden verborgen

@Ierse_Setter | 08-10-22 | 19:54: Typisch Russische volksaard - er wordt her en der wat geschreeuwd en het ligt altijd aan een ander.

nancystjago | 08-10-22 | 20:36

Juist dat ze zo oppervlakkig reageren alsof het een klein dingetje is, althans volgens het NOS journaal, kan je aan het denken zetten.

Wattman | 08-10-22 | 20:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Geen idee of dit off-topic of toch weer on-topic is, ik had hem al gepost in het opgeblazen brug topic maar toch ik vind dit geweldig.
twitter.com/saintjavelin/status/15787...

Theodorus.Goldbach | 08-10-22 | 19:05 | 2

Kan mij de feestvreugde goed voorstellen.
Hopelijk niet van korte duur, maar wat zal het antwoord van Putin zijn?
Die zit z’n lip kapot te bijten.
Hij moet iets doen en dat zal geen feestje zijn.
Verdomde klootzak.

Ruimedenker | 08-10-22 | 19:18

@Ruimedenker | 08-10-22 | 19:18:

Ik krijg het liedje niet uit mijn hoofd. (hahaha)

"Kerch Bridge on fire! Your defense is terrified, Kerch Bridge on fire! Your defense is terrified, Kerch Bridge on fire! Your defense is terrified, Kerch Bridge on fire! Na na na na na na, na na na na na na, na na na na na na!"

Theodorus.Goldbach | 08-10-22 | 19:33

Gas is fossiel en fossiel is een vies woord geworden.
De afspraken die nu gemaakt worden met bijvoorbeeld Noorwegen, Amerika en Qatar zijn van tijdelijke aard.
Gas gaat eruit.
Groningen gaat niets meer worden.
Alles is erop gebaseerd om verder te gaan met zon & wind.
De belangen rondom “duurzaam” zijn nu al zo groot dat ze liever gas als concurrent zien verdwijnen.
Frankrijk zit goed met hun, wat zijn ‘t?, 32 kerncentrales.
Zo vies is kernenergie blijkbaar niet.
Europa zwalkt wat dat betreft.
Nederland zwalkt zéker.
Die dingen zouden er moeten komen, maar wind & zon willen liever geen kern-concurrent.
En zo blijven we nog jaren afhankelijk en blijven “we” natuur verminken om de aarde te redden.
De techniek is in 50 jaar zo enorm verbeterd en zal de komende 50 nog veel verder verbeteren.
Maw; voor kernafval zal een oplossing bedacht kunnen worden.
Ondertussen zie ik de prijzen voorlopig niet dalen en zeker niet als overheden blijven bijspringen.

Ruimedenker | 08-10-22 | 18:58 | 12

@A.I. van Dee | 08-10-22 | 20:27:
Nou, kijk aan!
Ik heb er verder de ballen verstand van, maar als dát al mogelijk is…
Zoveel meer opbrengst, zonder het landschap en de zeeën te verkrachten.
Ik begrijp niet dat daar niet meer mee gedaan wordt.

Ruimedenker | 08-10-22 | 20:48

Zonder vies fossiel kan met kernenergie. Duurt nog even voordat die centrales er zijn. In de tussentijd moeten de TenneTs, Stedins, Enexissen en Lianders flink aan de bak om een hele berg koper en/of aluminium op te hangen of in de grond te spitten en wat verdeelstationnetjes er bij zetten. Hopelijk hebben ze daar de handjes en de hersens voor tegen die tijd. Nu komen ze flink wat mensen te kort in ieder geval.

Ja, van het fossiel af mag wat kosten, maar het elektrificeren van onze maatschappij gaat niet van zelf.

Peerkeoud | 08-10-22 | 20:57

Zoals ik al zei , ligt er aan waar je het opzoekt , verders heb ik geen idee wat ik per kWh aftik, minder dan in Nederland ,
We hebben goed onze best gedaan het verbruik een beetje te drukken

deathchant | 08-10-22 | 21:33
▼ 9 antwoorden verborgen

Correct het systeem van Poetin lijkt het meeste op maffia. Derhalve hecht ik het meeste waarde aan de analyse van strategen die zijn opgegroeid tussen de maffia zoals bijv. in Italië, dat zijn niet de boekengeleerden die Nederland rijk is in ieder geval.

Kernbommen gaan niet gebruikt worden, wel gaan er nog veel zetten komen in dit schaakspel waar niemand voor kan schuilen. De Nederlandse politiek is nog altijd veel te emotioneel geïnvesteerd (à la Sjoerdsma) of kinderlijk naïef (à la elk Kamerlid) om dit soort tijden door te komen. Derhalve mogen we eindeloos de portemonnee trekken en hopen dat de mannen van de bierkaai ons niet te hard aanpakken. Kort gezegd: het wordt slechter, veel slechter.

HerzlichWillkommen | 08-10-22 | 18:50

Ondertussen neemt Italie weer gewoon Russisch gas af, dit gas, aangevuld met bijna gratis Nederlands gas zorgt er voor dat die spaghetti vreters er weer warmpjes bij zitten deze winter maar ja, principes mogen wat kosten he, tenslotte is 28,65 seconden douchen en de thermostaat op 12 graden ook een prima oplossing.

zwellevertje | 08-10-22 | 18:42 | 8

@Bigi Bana Boy | 08-10-22 | 18:51: Zo rechts waren we hier toch niet, de afgelopen decennia?

wijsvinger | 08-10-22 | 19:03

@HerzlichWillkommen | 08-10-22 | 18:54:
Heb je even wat cijfers? Grafiekje ter vergelijk. En is dat inclusief BTW21% energiebelasting, duurzaamheidsopslag, etc etc?

peterdh | 08-10-22 | 19:14

@Bigi Bana Boy | 08-10-22 | 18:51: Daar gaat het niet om, we hebben toch één EU of geld dat niet als het eventjes niet uit komt?

zwellevertje | 08-10-22 | 19:33
▼ 5 antwoorden verborgen

Even een correctie over de Bermuda-driehoek. Het klopt dat methaan in het water het drijfvermogen van schepen verminderd en dus tot schipbreuk kan leiden. Maar: Het is niet waar dat de wateren van de Bermuda-driehoek buitengewoon gevaarlijk zijn.

Helaas is er niet één specifieke quote van Wikipedia te halen die het lekker duidelijk zegt, maar het artikel als geheel laat er geen twijfel over bestaan: en.wikipedia.org/wiki/Bermuda_Triangl...

Onder andere:
"The idea of the area as uniquely prone to disappearances arose in the mid-20th century, but most reputable sources dismiss the idea that there is any mystery."
"Kusche concluded that the number of ships and aircraft reported missing in the area was not significantly greater, proportionally speaking, than in any other part of the ocean." en "In an area frequented by tropical cyclones, the number of disappearances that did occur were, for the most part, neither disproportionate, unlikely, nor mysterious."
"In a 2013 study, the World Wide Fund for Nature identified the world's 10 most dangerous waters for shipping, but the Bermuda Triangle was not among them."

Enzovoorts.

Leyrann | 08-10-22 | 18:35 | 3

Hij bestaat, die Bermuda Driehoek.
In mijn varenstijd heb ik in Hamilton een meid gekend die er van alles in kun laten verdwijnen.
Met eigen ogen gezien.

Kapitein Sjaak Mus | 08-10-22 | 18:40

Wikipedia is dan ook geen bron te noemen

bowlfabriek | 08-10-22 | 18:42

@bowlfabriek | 08-10-22 | 18:42:
En de bronnen die wikipedia citeert? ook per definitie niet? Of wil je gewoon even een oneliner erin gooien?

peterdh | 08-10-22 | 19:15

De Batman van de Batmans zegt het voortreffelijk. Alle rollen zijn Leonardio di Caprio op het lijf geschreven. Yacht picking

Don't look up! Keep looking down. Ik ben nou eenmaal kleurenblind: www.youtube.com/watch?v=7nKdMuzvGY0

Hetkanverkeren | 08-10-22 | 18:32

Zo lang er diverse politiek clubjes zijn die,hoofddoekjes bij de politie of reclame voor vlees of genderneutrale wc's toch belangrijker vinden dan basisbehoeften voor de burgers, zo lang heb ik niks meer met politiek.
Hypocritie, zelfingenomenheid, nepotisme en leugens zitten in het DNA van vele politici en bestuurders.
Jaren geleden zou er diplomatie worden uitgeoefend bij een escalerende conflict maar nu wordt je een Poetin vriendje genoemd als je zoiets oppert.
Feynman heeft gelijk als hij zegt hoe belachelijk vele politici bezig zijn.
Ik ben moe en heb geen zin meer in praten.

pejoar | 08-10-22 | 18:27 | 1

Bij mij ging het licht uit in 2008 ;
Na de ’vissenkom-motie’ van de Partij voor de Dieren ...
Tijdens een diepe financiële crisis...

MagnificentRon | 08-10-22 | 19:38

"Het is goed en barmhartig om eerst zo lang mogelijk te de-escaleren, een oplossing te zoeken en out-of-the-box te denken."

Poetin zijn motto is: "escalate to de-escalate" lijkt me derhalve vrij evident dat je Poetin (of zijn opvolger) enkel kan knechten door ze op de knietjes te brengen met een fikse escalatie.

De achtergrond? Of waarom?

De Russen hebben zichzelf nabij mythische onoverwinnelijkheid aangemeten maar zo geweldig is het allemaal niet bij nader onderzoek. Een paar belangrijke dingen om te weten over de Russen is dat ze naar het oosten gingen omdat ze niet naar het westen konden. Dat ze moesten leren bootjes maken van ons. Dat hun vlag gewoon verzonnen is op basis van onze vlag, een vlag hadden ze namelijk nog niet. Maar vooral ook dat de Russen zich veel glorie toe eigenen dat helemaal niet van hun is. Beetje cultural appropriation on steroids zeg maar. Zo is hun moderne cultuur grotendeels jatwerk van de Fransen. Nikolai Gogol kwam uit Oekraïne. Wodka komt uit Polen. Hun traditionele gerecht, borsht, komt ook uit Oekraïne, de fameuze kozakkendans komt uit Oekraïne. Zelfs hun eigen "kozakken" zijn gebaseerd op het vrije volk uit Oekraïne. Het is ook dat waarom Russen altijd rancuneus en fatalistisch zijn, ze verstokt in hun misplaatste superioriteitscomplex blijven hangen met een ongezonde dosis minderwaardigheidscomplex. Daarom haten ze de "khokols" ook zo. Waar de Russen bijna allemaal letterlijk slaven waren die met een stukje land erbij werden doorverkocht waren die "heikneuters" in Oekraïne een vrij volk met een vrijmarkt en diplomatieke (*kuch* zie brief naar de Sultan) betrekkingen en stonden hun mannetje als vechters in hun "Sich". De Russen zijn van slaven van de elite doorverkocht als slaven naar de communisten en daarna doorverkocht aan de KGB maffia van Poetin.

Wat doe je met die mensen? Nou eerst maar bij de kop beginnen. De vis rot namelijk aan de kop. Misschien dat ze deze keer leren dat ze zelf moeten opstaan tegen hun "leiders".

Theodorus.Goldbach | 08-10-22 | 18:27 | 4

Met enige trots meld ik dat die gekke Rus die bij ons in Zaandam kwam om de kunst van de scheepsbouw af te kijken binnen de kortste keren de stad uit is gejaagd.
In Amsterdam wilden ze hem wel. Amsterdam is niets voor niets de stal van Nederland. Daar gaan mensen heen voor wie in de rest van het land geen plaats is.

Arnold Layne | 08-10-22 | 20:25

@Tjeodorus Goldbach. Ilja Repin, een fantastische schilder, bijgenaamd de Russische Rembrandt, heeft er een schitterend schilderij over gemaakt. Ilja Repin, zeer de moeite waard.

Aleon | 08-10-22 | 21:18
▼ 1 antwoord verborgen

in het westen een demente VS president, in het oosten een rancuneuze Russiche beer in de penopauze met ontblote bast op pony, in het midden een west-europese regenboog von der Leyen in haar woke bubbel. En in het verre oosten een panda op jacht naar asml chips technologie en minerale grondstoffen. Place your bets.... rien ne va plus

HetOorAakel | 08-10-22 | 18:26 | 13
-weggejorist-
Sinterbikske | 08-10-22 | 20:04

Nou ja zeg… wat is dit nou? Geen woord gezegd wat niet waar is, wat hier niet eerder in topics door de redactie zelf geplaatst is.

Sinterbikske | 08-10-22 | 20:22
-weggejorist-
Peerkeoud | 08-10-22 | 21:06
▼ 10 antwoorden verborgen

Ik snap er geen reet meer van. Zowel van Poetin als het westen.
Ik ga bier drinken.

UnderTheDevil | 08-10-22 | 18:26 | 5

@Kapitein Sjaak Mus | 08-10-22 | 18:36: Hield hij van herdershonden?

Après toi | 08-10-22 | 18:39

@Après toi | 08-10-22 | 18:39:
Niet letterlijk.
Was ook vegetariër.

Kapitein Sjaak Mus | 08-10-22 | 18:42

@Kapitein Sjaak Mus | 08-10-22 | 18:42:
En had maar een bal!

SterF... | 08-10-22 | 18:54
▼ 2 antwoorden verborgen

Groningse analyse van Feynman over kosten & baten van wèl aardgas winnen klopt. De waarde van het aardgas is vele malen hoger dan de totale kosten van zeer ruime compensatie voor alle getroffen huizenbezitters. Zo profiteren de Groningers eindelijk van "hun" aardgas. Dat kan NU in gang gezet worden.
Maar met politici heb je mensen die werken voor de Balkenende-norm of minder. Daar krijg je geen kwaliteit voor, maar bewindslieden die niet buiten de lijntjes kunnen denken en geen knopen durven doorhakken. Elke politicus wil eerst ingedekt worden door rapporten van allerlei commissies, die uit afgedankte nog grijzere min-kukels bestaan. Commissieleden zijn vaak zelfs in de politiek nog geflopt en hebben deze klusjes nodig. Daar komt dus nooit een nuttig rapport uit en gebeurt er helemaal niets.
Ondertussen wachten de Groningers nog steeds op het geld dat ze nodig hebben om behoorlijk te kunnen wonen en heel Nederland betaalt vele malen teveel voor z'n aardgas. Alleen Rob Jetten/D66 wint.

nick.name | 08-10-22 | 18:22 | 9

@Après toi | 08-10-22 | 18:28: ik heb tot zo'n twee jaar geleden in Groningen gewoond en kan u verzekeren dat het gecompenseerd worden voor kleine schades eenvoudig en ruimhartig gaat, maar dat mensen met een grote schade zwaar de klos zijn.

BenZen | 08-10-22 | 19:17

De oplossing ligt niet in het compenseren maar in het evacueren en ergens anders een vergelijkbare woning laten betrekken. Dat hele gebied zet je vol met bomen om zo een kleine groene long te creëren ter compensatie.

Andersdenkend | 08-10-22 | 19:20

Van hun land trappen , met de door u zo bejubelde stikstof/ ammoniak fabels, en boren maar

deathchant | 08-10-22 | 19:23
▼ 6 antwoorden verborgen

Momenteel denk ik dat we vooral helemaal NIETS moeten toegeven aan Poetin. Toegeven aan Poetins gedreigd met kernwapens is voorbaat capituleren. Wie garandeert dat China, Pakistan, Iran of Noord-Korea die precedent niet gaat misbruiken?

Doe zoals de Russen altijd doen: niks toegeven, eist maximum - alle veroverde gebieden terug naar Oekraine, ook Krim - en stel zo nodig ultimatums. Dat Poetin zijn gezicht heeft verloren en nu ook zijn macht begint te wankelen is zijn probleem. Laat Siloviki, militaire bloggers/journalisten, FSB, SOBR Rasgvardia spatsnaz eenheid, Putin's kliek en militaire vertegenwoordigers maar elkaars tent uitvechten.

Ierse_Setter | 08-10-22 | 18:21

Als Nederland Putin nu eens asiel aanbiedt, we hebben weer plek in Ter Apel.

Jan de Vries | 08-10-22 | 18:20 | 1

Een plek in het asiel bedoel.

Lafayette | 08-10-22 | 18:21

Het de-escaleren heb ik blijkbaar even gemist. Vanuit militair-strategisch oogpunt zit Poetin op een dieptepunt. Hij verliest binnen eigen gelederen draagvlak, ook misschien privé. Dat lijkt mij het moment om hem een escape te bieden waarmee hij verder gezichtsverlies kan beperken. Dat is win-win, een Armageddon levert alleen maar zware verliezen op, voor alle betrokkenen.

MickeyGouda | 08-10-22 | 18:19 | 12

@slikspringer | 08-10-22 | 18:46: hoezo niet 10, 20 of 30 jaren eerder oorlog gevoerd? De Russen hebben nog nooit niet oorlog gevoerd. Kutvolk.

BenZen | 08-10-22 | 19:20

@letopuwzaak | 08-10-22 | 19:14:
Your guess is as good as mine, Louz. Ik weet alleen dat de EU, om maar eens wat te noemen, vanaf het begin alleen maar olie op het vuur heeft gegooid. Die Von der Leyen met haar opmerking dat Oekraïne vervroegd mag toetreden en haar oorlogsretoriek ("Poetin zal falen, Europa en de EU zullen zegevieren"), en dan die Biden nog, met zijn "Armageddon". Alsof ze zich niet realiseren hoeveel levens er op het spel staan.

MickeyGouda | 08-10-22 | 19:28
▼ 9 antwoorden verborgen

Kernenergie is veilig. Klopt. Maar de opslag van het afval is toch wel een dingetje voor vele generaties na ons. Daar zit het probleem van kernenergie. Kernfusie dan? Nee. Dat was een belofte toen ik jong was, en zal een belofte blijven als mijn kinderen met pensioen gaan (er zijn nog steeds enkele wezenlijke details onopgelost zoals de duur en hoe de opgewekte energie te onttrekken). Wind dan? Nee. Wind maakt meer kapot dan u lief is (o.a. roofvogels). Zon dan? Wellicht, maar niet bij ons (en de opgewekte kunstmatige brandstoffen worden knetterduur). Dus isoleren, isoleren en beperken van het energieverbruik en onderwijl doorgaan met fossiel. De aarde heeft regelmatig warme tijden gekend. Niets nieuws onder de zon.

Louter Leuter | 08-10-22 | 18:19 | 14

@Montgomery Burns | 08-10-22 | 18:28:
U onderschat onze verre nakomelingen denk ik. In ieder geval een mooi idee, dat ons kernafval later nog eens een mooie bron van energie zou kunnen worden. Laat uw geest eens dwalen, is leuk.

elfenstein | 08-10-22 | 20:19

Kunnen Elon niet vragen of hij het kernafval de zon in wil sturen? Gaat deze straks nog langer mee ook.

Sneerpoets | 08-10-22 | 21:42
▼ 11 antwoorden verborgen

De oppositie tegen kernenergie is de reden dat ik helemaal afgekeerd ben geworden van de milieu aktivisten. Of ten minste, daar begon het mee. De algehele anti-science houding van die lui garandeert dat hun "oplossingen" de problemen alleen maar erger maken. Ik ben nog altijd pro-milieu en anti-steenkool, olie en de algehele vervuiling, maar de "groenen" maken het problem alleen maar erger.

Enrico Palazzo | 08-10-22 | 18:18 | 10

Kernafval is helemaal geen probleem. Borssele leverde in 40 jaar tijd slechts af al ter grootte van een zeecontainer. Dat is prima op te slaan in afwachting van Thorium centrales die het kernafval kunnen hergebruiken.
Het probleem is dat het overgrote deel van Nederland te dom is om dit te begrijpen en dat gaat de kant op die Duitsland ook is ingeslagen. De dommigheid ten top.

Bakkeleures | 08-10-22 | 19:31

@Bakkeleures | 08-10-22 | 19:31:
Er is niet slechts één Borssele. Straks zijn er veel en veel meer (Kleinvieh). Als Thorium de oplossing zou zijn, nou dan vooruit met die geit! Tot die tijd gewoon fossiel blijven gebruiken (en vooral de mensheid verkleinen).

Louter Leuter | 08-10-22 | 20:13
▼ 7 antwoorden verborgen

In deze tijd heb je een Reagan nodig.
Laatst nog even zijn briljante speech over de empires of evil gezien. Geen millimeter gaf hij.

Lafayette | 08-10-22 | 18:17 | 10

@Lafayette | 08-10-22 | 19:04:

Zo zal het ook wel verlopen met Biden die steevast door extreemrechts wordt uitgemaakt voor seniel en sokpop voor de weet ik het.

Theodorus.Goldbach | 08-10-22 | 19:25

@TG Het enige dat Biden in de toekomst zal bereiken is dat Carter niet meer gezien zal worden als de slechtste Amerikaanse president ooit...

At_Dawn_They_Sleep | 08-10-22 | 19:44

@At_Dawn_They_Sleep | 08-10-22 | 19:44:

Dat heeft Trump al voor elkaar. Absoluut de totale winnaar als slechtste en meest waardeloze president ooit. Carter is trouwens een goed mens en een christen zoals een christen behoort te zijn.

Trump heeft Nixon en Bush jr. zo ingehaald in de race voor slechtste president dat Bush eigenlijk wel schappelijk en presidentieel lijkt. Nixon was overigens buiten dat akkefietje helemaal niet zo slecht.

Theodorus.Goldbach | 08-10-22 | 20:21
▼ 7 antwoorden verborgen

Poetin "de kleine" gaat nog een keer de geschiedenis als een klein(e) man.

Low battery | 08-10-22 | 18:16

Ik geloof niet dat een dooie putin veel oplevert. alles en iedereen die daar aan de knoppen draaien zijn net zo verrot.

miko | 08-10-22 | 18:12 | 4

@miko | 08-10-22 | 18:12
Dat land is in en in verrot. En dat gaat ook niet veranderen. Ook niet met een revolutie of regime change.

Lafayette | 08-10-22 | 18:19

Klopt, en die gaan allemaal als neanderthalers op elkaar los als ome Vlad jammerlijk aan z'n eind komt. Na zo'n machtsvertoon weet u toch wel wat er onvermijdelijk gebeurt? Alle niet-leidertjes gaan er mee aan de haal, met doffe ellende tot gevolg, maar voorlopig geen gevaar meer voor de rest van de wereld. Dat mogen ze mooi intern uitzoeken daar maar fraai gaat dat niet worden, beter houden we nog een paar raketinstallaties actief in die regio, geweaun, voor de duidelijkheid.

elfenstein | 08-10-22 | 18:20
▼ 1 antwoord verborgen

"Retreating to the Inhulets would be what a complete moron does... so the russians will do it. "

Hahaha.

omanders | 08-10-22 | 18:12

Bah, ik schrik gewoon.. een evenwichtig stukje.. :)

MadMedic | 08-10-22 | 18:12

Wel allemaal van die lelijke varkenskoppen, die leger patjepejers daar.
.

bqbq | 08-10-22 | 18:12

De echte teringzooi begint nu pas. Kherson is de perfecte val.

omanders | 08-10-22 | 18:11

Die Poetin is allang dood, maar goed iemand moet het hem wel vertellen natuurlijk.

de uitbater | 08-10-22 | 18:05

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl