Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Zombie Apocalypse op Kensington Avenue: Welcome to the future I

Verslag van de Fentanyl Crisis in de VS, in drie delen. Door Teun Voeten

Ze staan voorover gebukt, met armen die omlaag bungelen, ze strompelen schokkend, in slow motion, zonder te kijken, over de stoep en de straten, ze liggen voor pampus, soms nog met een spuit in de arm, in de goot, tussen geparkeerde auto’s, ze liggen in mekaar gedoken in portieken, ze proberen onder de tong of in de nek te injecteren met behulp van een spiegeltje, ze liggen tussen het vuilnis op straat, met opengesperde benen, neergevallen en in coma geraakt, ze proberen wanhopig nog een adertje te vinden in stukgespoten armen vol open wonden en zweren.        

Welkom op Kensington Avenue Philadelphia. Als het verval van het Westen ergens op een beeldende en dramatische manier wordt geïllustreerd, dan is het wel op dit stukje ellendig Amerika tussen de metrostations Allegheny en Huntingdon Station in Noord-Philadelphia. Vroeger was dit de grootste openluchtmarkt voor heroïne in de Verenigde Staten, waar gebruikers van Ohio tot Florida tot Vermont hun spul kwamen halen. Tegenwoordig is heroïne een zeldzame, dure delicatesse, een organisch natuurproduct, zoals quinoa en havermoutmelk populair zijn in snobistische yuppiekringen. 

Vandaag de dag is alles fentanyl wat de klok slaat op Kensington. Een portie is spotgoedkoop, vijf dollar. Het spul is ook ontzettend sterk, vijftigmaal sterker dan heroïne. Een hoeveelheid van twee milligram, ter grootte van een suikerkorrel, kan al dodelijk zijn. Aanvankelijk gebruikten dealers het om hun heroïne mee te versnijden en sterker te maken. Nu wordt het puur verkocht, of versneden met allerlei tranquillizers die hier op straat bekendstaan als tranc. Soms wordt de fentanyl versneden met carfentanil, een fentanylvariant die honderd keer sterker is en wordt gebruikt in verdovingsgeweren om neushoorns plat te leggen. In feite weet de gebruiker nooit precies wat hij koopt en hoe sterk zijn spul is. Spuiten is een soort Russische roulette geworden. 

Eric is een kleine man met een bochel. Hij lijkt op de jonge Bob Dylan. Voorovergebogen, leunend op een wandelstok bedelt hij onder het metroviaduct bij East Lehigh Avenue tussen auto’s die voor een stoplicht staan te wachten. Hij is geboren en getogen in Philadelphia. ‘Ik ben een minderheid’, zegt hij met een glimlach. ‘Iedereen hier is van out of town.’ Vroeger was hij schilder, verdiende makkelijk duizend dollar per week. Toen raakte hij aan de coke en de fentanyl. Nu haalt hij op een goede dag twintig dollar op met bedelen. ‘Always look on the bright side of life’, zegt hij. ‘In ieder geval te weinig geld om te “overdosen”.’

Sheila is een blanke vrouw met dreadlocks. Ze komt uit Ohio. ‘Het is hier een snoepwinkel voor alle soorten drugs’, zegt ze. ‘De meeste mensen kwamen hier om wat heroïne te scoren. Ze probeerden fentanyl. En zijn nooit meer weggeraakt. Amazing hoe sterk dat spul is.’

Clay is een zwarte man. Hij grijnst met een mond waar geen tand meer in staat. Hij heeft een grijper aan een lange stok. Daarmee plukt hij gebruikte injectienaalden van de straat en stopt ze in een plastic pot. Als hij honderd vuile spuiten heeft, wisselt hij ze om bij de needle exchange en krijgt dan honderd schone spuiten terug. Die verkoopt hij dan voor vijftig cent per stuk aan gebruikers. Zo kan hij zelf ook weer fentanyl scoren. 

Ook Isabelle, een dikkige Latina, heeft een spuitenhandeltje. Ze zit op een klapstoeltje voor een dicht winkeltje met rolluiken. Zij krijgt haar injectienaalden van de hulporganisatie Prevention Point. ‘Maar dat hoeven ze daar niet te weten.’ Ze gebruikt zelf niet, maar verkoopt de spuiten voor een dollar per stuk aan verslaafden. ‘Die hebben er soms tien per dag nodig.’

Ted is een oudere witte man met een baard. Hij woont op een stukje leegstaand terrein, achter een hek waar hij een tentje heeft staan. Omdat hij het sanitation department helpt schoonmaken, wordt hij gedoogd. Na een operatie aan zijn slokdarm kreeg hij opioïden als pijnstiller. Oxycodon, bekend onder de merknaam OxyContin. Zo raakte hij uiteindelijk verslaafd aan fentanyl. Een bundle is één gram, legt Ted uit. Die kost zeventig dollar. Daar komen twintig zakjes uit. Straatprijs vijf dollar. Sommigen gebruiken een of twee zakjes per shot. Andere, meer ervaren gebruikers soms wel zes of zeven zakjes per shot. 

Ik fotografeer ongevraagd een vrouw die in haar enkel spuit. Ze hoort de klik van mijn spiegelreflex en wordt razend. Ze bekogelt me met lege blikjes, pakt dan een stok en begint op me in te slaan. Ze dreigt met een vuile spuit. Ik zie een mix van bloed en andere troep die ik niet in mijn lichaam wil. Ze eist mijn tweedehandse racfiets die ik om de hoek bij een soort Puerto Ricaanse Malle Pietje heb gekocht voor een paar tientjes. Mijn camera laat ze gelukkig met rust. 

Fentanyl is vele malen verslavender dan heroïne. De halfwaardetijd is twee à drie uur, tegen zes à zeven voor heroïne, zodat een gebruiker al na een paar uur zin heeft in een volgende shot. Als verslaafden naar een afkickkliniek gaan, kunnen ze het zelfs niet uithouden om langer dan anderhalf uur in de wachtkamer te zitten. Dan moeten ze naar buiten, een nieuwe shot halen.

Prevention Point richt zich op de populatie van verslaafden in de buurt. Er is een medisch spreekuur, ze delen schone spuiten uit en geven voedselpakketten. Voor het kerkgebouw op Kensington Avenue waar de organisatie gevestigd is, zijn er vijf Dixi-toiletten geïnstalleerd. Elke tweede zaterdag van de maand gaat een groep vrijwilligers de hele ochtend afval in de buurt opruimen. Ik mag ook meehelpen. Het gezelschap bestaat vooral uit nette blanke meisjes die aandachtig luisteren als hulpverlener Clayton Ruley, een imposante zwarte man, instructies geeft over het toedienen van de opioïdenblocker Narcan (medische naam naloxon). Alle hulpverleners, politie en ambulancepersoneel lopen ermee rond. Ook de vrijwilligers krijgen een klein blauw etuitje met het middel. Het wordt nasaal toegediend om gebruikers na een overdosis weer naar het rijk der levenden te brengen.

‘Als iemand bewusteloos en blauwgrijs aangelopen op de grond ligt, is het meestal fentanyl,’ legt Clayton uit. ‘Je trekt hem aan zijn oor, je slaat in zijn gezicht, je belt 911 en je spuit de Narcan in zijn neus met de verstuiver’, instrueert hij. ‘Als het een overdosis van trancs is, werkt het niet.’ Benzodiazepine en ketamine zijn veel misbruikte tranquillizers hier op straat. ‘Als iemand bijkomt, geef hem de ruimte’, gaat Clayton door. ‘En nee, je hoeft niet bang te zijn dat iemand je een proces aandoet. Er is de Good Samaritan Law.’ Dit is een wet die een hulpverlener, of hij nu professioneel of leek is, vrijpleit als er iets misgaat wanneer hij een medemens in overduidelijke nood hulp biedt. We gaan drie uur lang aan de slag en halen vuilniszakken rotzooi op die overal op straat achteloos is weggesmeten. Twee uitgedroogde en platgereden ratten zijn op het wegdek vastgekleefd en ik laat ze maar zitten. Als we een injectienaald zien, moeten we Clayton roepen, die hem dan met een speciaal grijpertje opraapt en in een afgesloten plastic doos stopt met alarmerende bio hazard-stickers erop.

Clayton vertelt dat sommige gebruikers kwaad worden als ze bijkomen uit hun overdosis. Omdat iemand een eind heeft gemaakt aan hun high en ze dan weer opnieuw moeten scoren. Het komt voor dat ze vervolgens een extra grote portie fentanyl gebruikt, omdat de fentanyl door de nog aanwezige Narcan minder werkzaam is. Is de Narcan uitgewerkt, dan kan de gebruiker alsnog sterven aan een overdosis. Een perverse manier van gebruiken gebeurt op de zogenaamde Lazarus parties, genoemd naar de Bijbelse figuur die uit de dood opstond. Een gebruiker neemt expres een overdosis, omdat hij weet dat zijn vrienden hem weer tot leven wekken met Narcan, die ze speciaal voor dit doel bij zich hebben. 

In 2020 vielen er op Kensington Avenue naar schatting negenhonderd doden door een overdosis. Schietpartijen zijn frequent. Meestal zijn het afrekeningen tussen dealers, soms met dodelijke afloop. In de dertig uur die ik in de buurt doorbracht, hoorde ik zelf vijf schietpartijen, telkens op een paar blokken afstand. De ontreddering van Kensington werd wereldbekend door een filmpje uit een langzaam rijdende auto geschoten waarop verslaafden onderuitgezakt op de stoep liggen en in groteske houdingen over straat strompelen: bewegende beelden geven vergeleken met still foto’s een extra dimensie aan de verslaafden die zich onwerkelijk voortbewegen. Inmiddels staan er tientallen clips op YouTube en is the crazy Kensington zombie junkie apocalypse walk een nieuw genre geworden. 

De werkelijkheid overtreft de filmpjes. Het woord zombie-apocalyps is een cliché, maar als een Hollywoodregisseur de ondergang van de Westerse wereld moest verbeelden, zou Kensington Avenue een goed voorbeeld zijn. ‘Dit is niet zoals God de mens geschapen heeft’, zegt Katrina Keating van het buurthuis Community Center at Visitation. Ze neemt me mee in haar auto voor een klein ritje in de buurt en we bekijken de menselijke tragedie die zich voor onze ogen afspeelt. ‘Dit zijn lege omhulsels van wat ooit mensen waren. Als iemand eenmaal fentanyl begint te spuiten is de kans 97 procent dat hij er vroeg of laat aan overlijdt.’

Het Community Center heeft niet de verslaafden als clientèle, maar de buurtbewoners, de andere slachtoffers in deze crisis, die echter nauwelijks in beeld komen. Terug op kantoor laat Keating me een video zien van een uiterst gewelddadige carjacking die om de hoek plaatsvond. ‘Schoolkinderen moeten zich een weg banen tussen verslaafden met vaak nog de naald in de arm. Prostituees doen hun werk zonder schaamte op de openbare weg. Elke dag rond de tien schietpartijen. Er is geen enkele verbetering, het gaat alleen maar slechter. De autoriteiten doen niks, gedogen alleen maar. Dealers kunnen hier straffeloos werken. De stad laat iedereen zijn gang gaan. Alsof ze de buurt hebben opgegeven.’ De buurtbewoners proberen zich soms te organiseren om dealers en verslaafden te ontmoedigen, maar dat is ook niet zonder gevaar. Keating vertelt hoe een block captain, dat is een voorzitter van de buurtvereniging, door een dealer werd doodgeschoten. Point blanc, execution style, verduidelijkt ze. 

‘Deze buurt was al de armste buurt in een van de armste steden van de vs’, gaat Keating door. ‘In de negentiende eeuw was dit een bloeiende industriestad. Maar de fabrieken vestigden zich in de lageloonlanden en de werkloosheid steeg tot rampzalige hoogte. Plastisch beschrijft Keating de teloorgang van de postindustriële samenleving. ‘Wat we hier zien is het resultaat van een gefaald schoolsysteem. Kids van veertien en vijftien worden door dealers gebruikt als runners. Verdienen soms duizend dollar per week. Als ze gepakt worden gaan ze niet naar de cel, omdat ze minderjarig zijn. De dealers gebruiken zelf niet. Ze zouden wel gek zijn. Ze realiseren hoe lucratief de business is. Elke dinsdag is er Free Sample Tuesday hier in het McPherson Square park.’ Het park, waar ook een filiaal van de openbare bibliotheek staat, is nu bekend als Needle Park. Op de statige trappen van de bibliotheek, ooit de Cinderella Steps genoemd, liggen verslaafden. Dinsdag proefpakjesdag. ‘Krijgen de mensen een gratis portie fentanyl om te proberen’, legt Keating uit, ‘Om zo een nog grotere clientèle op te bouwen.’ Meedogenloos kapitalisme. 

Teun Voeten is antropoloog en oorlogsfotograaf, gepromoveerd op het Mexicaanse drugsgeweld. Eerder schreef hij boeken over de ondergrondse daklozen in New York, de oorlog in Sierra Leone en drugscriminaliteit in Antwerpen en Nederland. Voor GeenStijl berichte hij uit Odessa en met Arthur van Amerongen ging hij tien dagen op Safari Eurabia. 

Fragmenten uit deze reportage verschenen in andere vorm al in het laatste boek van Teun Voeten: Drug van de Duivel. De wereldwijde opmars van crystal meth. Wilt u reportages als deze steunen? Dat kan! Alvast dank voor uw donatie!

Reaguursels

Inloggen

Fentanyl, gebruikte Michael Jackson dat ook niet?

Sjeffer | 03-10-22 | 00:08 | 1

Prince?

Après toi | 03-10-22 | 00:16

Kijktip:
“The Crime of the Century”, te zien op HBO.
Niet geschikt voor mensen die heilig geloven in de goedheid van de farmaceutische industrie.

BrulSpin | 02-10-22 | 22:45 | 1

Zijn die gelovigen er zelfs na de pandemie nog dan?

Wayfaring stranger | 03-10-22 | 00:03

Land of the free.. home of the brave... jammer... misschien moeten er toch weer probleemmenschen in instituties zonder uitgaansregeling worden "opgenomen" netjes gedouched/geknipt/geschoren/mooie witte katoen pyjama/ kamillethee/havermoutpap/tandjes poetsen/ vroeg naar het mandje/'wie zeurt krijgt een extra waschbeurt...!!

grapjasz | 02-10-22 | 22:26

Een echte blue city in een blue state, net als San Fran, ook zo’n succes.

DolveVarNiente | 02-10-22 | 22:06 | 2

Portland!

P-unit | 02-10-22 | 22:06

Mooie drugs/kansloze/pauper-porno dit. Laten we het netjes houden in Europa.

SterF... | 02-10-22 | 21:58

Heel veel van die mensen zijn niet of nog niet dakloos. We zijn ondertussen al zo ver in deze drugs crisis dat mensen aan het begin van hun verslaving nog wat pogingen doen om zich veilig te stellen. Zoals huur vooruit betalen, of een adres regelen waar ze in ieder geval kunnen zijn voor twee jaar. Dat is een beetje de levensverwachting van een junk. Als mensen niet vlug hieraan zouden overlijden dan waren de straten veel te vol. Ze komen van ver voor die drugs en gebruiken bij overhandiging direct daar op straat.

GeheidEenGeit | 02-10-22 | 21:38

Camden in Philly. Ik was daar in 2009 bij vrienden die in de uurtje woonden. Zij vertelde ons toen al over de no-go-area Camden. Met Fenanyl en meth zal het er anno 2022 niet veel beter op geworden
Onze Amerikaanse vrienden durfden tien zelfs overdag niet een rondrit door Camden te geven.

pibasso | 02-10-22 | 21:26

The plea from the Drug Enforcement Agency (DEA) comes as US deaths from drug overdoses exceeded 100,000 for the first time in a single calendar year.

Two-thirds were linked to fentanyl, a synthetic opioid some 50 times more powerful than heroin.

Absurde aantallen...

www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news...

Wattman | 02-10-22 | 21:24

Misschien allemaal een gratis overdosis geven een soort win/win situatie.

Nietgek | 02-10-22 | 21:19 | 3

Angel of Death.

Wattman | 02-10-22 | 21:33

Ze kunnen blijkbaar toch overleven met al die drugs in hun lichaam. Moet je eens proberen als je op de Noord pool leeft of ergens in Afrika. Daar is het probleem meteen opgelost, vanwege "natuurlijke" omstandigheden

van_Zelfsprekend | 02-10-22 | 21:06

"Als iemand eenmaal fentanyl begint te spuiten is de kans 97 procent dat hij er vroeg of laat aan overlijdt."
George Floyd behoorde tot de andere 3%.

Fentanyl is overigens een Belgische uitvinding.

Haberdoebas | 02-10-22 | 21:01 | 1

vroeg.... je word er niet oud mee

oblix | 03-10-22 | 00:55

Dystopisch

Nietdanjatoch | 02-10-22 | 20:54

Afgelopen zomer onder meer in Portland Oregon geweest waar ze onder druk van de linkswappies en BLM hard drugs hebben gedecriminaliseerd en de politie hebben de defund. Dit heeft geresulteerd in een absolute shithole, met overal tentjes, zombies, smerigheid. Maar ergens in een restaurant gaan eten met de kinderen erbij kon niet, want onder de 21 mag je niet in contact komen met alcohol. Gelukkig maar.. Het gedroomde D66/GL/CU/VVD land.

bomenduwer | 02-10-22 | 20:53 | 1

Precies. Tot zover het narratief "legaliseer alle drugs".

Spring Bruissteen | 02-10-22 | 20:59

Maar... het grootste mysterie is dit: waarom spreekt vrijwel iedere Amerikaan op TV "fentanyl" uit als "fentynal"?

OverdaanDerOnderheid | 02-10-22 | 20:43 | 2

You aks too many questions.

goettel | 02-10-22 | 21:42

Gewoon uit stupiditeit, zo zegt men vagina terwijl men vulva bedoelt, en Nederland volgt gewoon.
Klok en klepel, en als genoeg mensen de verkeerde terminologie herhalen, heb een nieuwe definitie.
Zoals het geloof in de vvd als kundige regeringspartij is ontstaan, iets als “partij voor de ondernemer” en een “kleinere overheid”. Quod non.

Analia von Solmsch | 02-10-22 | 21:48

Betekent dus dat de zwermen zwervers die ik 's avonds zag verschijnen in het centrum dus de upper-class was van het zwerversvolk. Rather shocking.

Lijkvocht | 02-10-22 | 20:34

In de US of A krijg je ook bij de minste of geringste pijntjes of mentale klachten zware medicatie voorgeschreven. Veelal pijnstillers die in grotere hoeveelheden niet heel veel anders zijn qua werking dan drugs als heroine of fentanyl. Ook dat is onderdeel van dit probleem.

SunKilMoon | 02-10-22 | 20:33 | 2

Klopt, het wordt daar zo makkelijk als een PCM voorgeschreven en de dokters die het voorschrijven hebben er wellicht financiële belangen bij.

Wattman | 02-10-22 | 20:45

Wellicht.......

pibasso | 02-10-22 | 21:11

Het is dus veel goedkoper dan heroine, betekent dat ook dat het moeilijk is om daar voor een tientje aan je gerief te komen? Ik vraag dit voor een vriend.

skoftig | 02-10-22 | 20:13

Klinkt interessant, toch eens proberen.

John McClane | 02-10-22 | 20:08 | 2

hahahahaha, ROFL

oblix | 02-10-22 | 20:22

Zorg dan wel voor een beetje goede voorbereiding, koop bijvoorbeeld eerst 10.000 injectienaalden. Je zal ze nodig hebben.

LD69 | 02-10-22 | 20:45

Wow, die fotoos. Het is nog geen Zaandam, maar toch.

skoftig | 02-10-22 | 20:06

How the West was Lost.

MickeyGouda | 02-10-22 | 20:00

Helaas struikelt Google Translate over de cookiewall, waardoor het artikel niet naar het Engels vertaald kan worden.

HankHill | 02-10-22 | 19:59 | 1

Copy/paste de tekst dan gewoon.

John McClane | 02-10-22 | 20:08

In Seattle zag ik ze kortgeleden in grote aantallen op straat wist niet dat het fetanyl was. Weer wat geleerd dank!

Whisky | 02-10-22 | 19:53

Geinig, doe me denken een beetje jaren 80 deja-vu, kennen jullie niet he, lieve kijkbuis kindertjes!
Was toen ook al een diverse wereld met negerts, blanken, Chinezen die chineesten en heroine hoertjes van allerlei kunnen.

Jan Lange3373 | 02-10-22 | 19:50

Nu onder Biden's "Democraten" moet Amerika een bloementjestuin lijken dus zijn deze beelden alleen op kleine youtube kanaaltjes. Als de republikeinen weer eens winnen komen deze beelden weer op de MSN of talkshows... Want dan is Amerika opeens een hell hole dat gered moet worden.

hetmoetdanmaar | 02-10-22 | 19:41 | 2

Och ja natuurlijk, kon je op wachten... het is de schuld van Joe Biden!

Zenzeo | 02-10-22 | 20:10

Waarom eigenlijk al die moeite doen om die zombies in leven te houden? Preventie is de belangrijkste factor, als de verslaving eenmaal daar is, kun je de persoon net zo makkelijk afschrijven. Zoals in het artikel staat, 97% komt eraan te overlijden en afkicken is er niet bij. Die overige drie procent is de moeite ook niet waard.

PolarWolf | 02-10-22 | 19:30 | 5

Omdat we in een geciviliseerde samenleving niet mensen dood maken omdat ze verkeerde keuzes hebben gemaakt.

Wiezewalakristalix | 02-10-22 | 21:44

U verdient een harde verslaving

DeRechteRug | 02-10-22 | 21:44

@Dandruff | 02-10-22 | 19:54: het zijn allemaal kinderen en het is niet van de een op andere dag. Op een gegeven moment gaan de ouders er aan onder door of nemen net daarvoor afscheid van hun kind. Dat zijn allemaal familie drama's met allemaal verliezers en ik ken daar een paar van. Vreselijk... voor het verdere leven verwoest.

oblix | 03-10-22 | 00:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Land of opportunities, arme stakkers.

Wattman | 02-10-22 | 19:29

Vrijwel alle grondstoffen voor Fentanyl en Meth komen uit China .. , dat land met vrijwel totale controle.
China naait de VS, Canada en Australië

Jack010 | 02-10-22 | 19:23 | 2

In de 19e eeuw propte Groot Brittannië China vol met opium. Toen China opium wilde verbieden want schadelijk voor de Chinese samenleving, verklaarde Groot Brittannië de oorlog aan China (de Opium Oorlog) om China te dwingen de opium handel door te laten gaan. China heeft blijkbaar van de geschiedenis geleerd en speelt nu hetzelfde spelletje tegen de VS.

DutchLion33 | 02-10-22 | 19:57

@DutchLion33 | 02-10-22 | 19:57:
In de 17e eeuw was Willem 3 een tijdje in Lodon en bracht 'gin' mee.
En de Indianen hebben de witte man tabak gegeven.

Alquest | 02-10-22 | 21:03

Christiane F; wir sind Kinder vom Bahnhof Zoo. Precies op juiste moment/leeftijd gelezen; ben wel begonnen met roken en drinken, maar nog nooit iets van de andere drugs genomen. En ja, het is zo dat softdrugs niet meteen verslavend zijn, maar alle harddrugs-gebruikers zijn ooit begonnen met softdrugs. Het is helaas een fenomeen dat je niet uitgeroeid krijgt, omdat aan de dealerskant gewoon nog steeds mee kan worden verdiend. Evengoed schitterende, gruwelijke foto's en fijn te lezen verslag. Onder indruk van die Voeten, beschrijving in zijn boek over de Mexicaanse (drugs)maffia, ook zo gruwelijk, gruwelijk, je moet niet willen in zo'n maatschappij terecht te komen. Waarbij de oorlogscodes zoals die nu toch nog gelden, helemaal worden losgelaten. Pure anarchie.
Dan toch liever, ondanks dat de verzorgingsstaat NL ook op ontploffen staat en het lang geen feest meer is in NL, toch liever het principe hier. Iets van een basis om weg te kunnen blijven van deze ellende. Die afstand wordt echter kleiner en kleiner in NL.

Joyce | 02-10-22 | 19:20 | 4

Een van de weinige films waar ik stil van werd. Aan alle jongeren.... Kijk die film.

mono-culti | 02-10-22 | 20:23

@Zenzeo | 02-10-22 | 20:13:
Ziekenfonds, huursubsidie en de Beeldende Kunstenaarsregeling bedoelt u?

theo-is-dood | 03-10-22 | 00:23

Als je weet hoeveel Mexicanen er al zijn in NL slaat de schrik je om het hart. Kom regelmatig in Zuid/Midden Amerika maar is geen grapje.... lastig probleem om aan te pakken maar de aanpak in NL is niet goed en dat weet dus ook de Mexicanen.....

oblix | 03-10-22 | 01:03
▼ 1 antwoord verborgen

Om maar weer op een obligaat-positieve NOS journaal-noot te eindigen:
'Maar de diversiteitsquota worden hier ruim behaald".

funda | 02-10-22 | 19:11 | 1

Vroeger. Vroeger. Waren we fier op onze diversiteit.

Theodorus.Goldbach | 02-10-22 | 20:03

Goed verhaal, paar stijlfouten her en der, maar het leest heel prettig.

Dat gezegd hebbende doet het drugsgebruik denken aan andere tijden. Het is al genoemd, Amsterdam en Rotterdam CS, Utrecht HC. Andere drugs, zelfde taferelen.

Wat ik mis in het verslag zijn de redenen waarom deze mensen zijn gaan gebruiken? Hier is het meestal door uit de hand gelopen recreatief gebruik...

Roos | 02-10-22 | 19:09 | 5

@halfvolle glas | 02-10-22 | 19:39: dat hoeft niet. Een enkele reden is niet representatief.

Roos | 02-10-22 | 19:41

Ooit een docu gezien over pijnstillers en met name het genoemde OxyContin. Dat is de instapdrug met dank aan de huisarts en Purdue Pharma. Zoek op OxyContin en Fentanyl.

Louter Leuter | 02-10-22 | 20:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik rook wel eens een blowtje. Tja dat zijn ook drugs.

Plukkieplukkie | 02-10-22 | 19:00 | 1

Ruig verhaal man.

elfenstein | 02-10-22 | 19:09

Een onderdeel van de verslaving is vaak het bagatelliseren van de verslaving. Zie je opvallend vaak bij alcoholisten: ze drinken iedere dag, maar denken hun drankgebruik onder controle te hebben.

Après toi | 02-10-22 | 18:56 | 6
-weggejorist-
entredeuxverres | 02-10-22 | 20:35

wat ook kan.... ken aardig wat alcoholisten die toch allemaal goed functioneren voor het werk wat zij doen (zelfs een huisarts) .... al decennia lang. Geen van allen drinkt overdag.... dat scheelt

oblix | 03-10-22 | 01:10
▼ 3 antwoorden verborgen

Kreeg tijdens een medische behandeling ook ooit kleine dosis fentanyl.
Ik had het daarna best naar m’n zin, kan ik me nog herinneren.

laurentius | 02-10-22 | 18:53 | 7

@Peter Emile | 02-10-22 | 19:54:
En in het ziekenhuis krijgen ze het allemaal voorgeschreven. Na een heupoperatie kreeg ik het ook.
Ik wist niet hoe snel ik eraf moet, edoch. toch afkickverschijnselen. Maar ik heb doorgezet!

toetssteen | 02-10-22 | 20:08

Mijn ervaring is met ketamine in de verkoever na een operatie (met ruggenprik). Zag dansende roze olifanten. Nu weet ik wat een bad trip is...

Louter Leuter | 02-10-22 | 20:47

@Peter Emile | 02-10-22 | 19:54: Ik was juist superblij met mijn doosje en heb zelfs een keer verlengd. Bij mij drukte de staaldraad tegen een zenuw en dat moest eerst ingekapseld raken. Een paar weken op 3 oxycodon en 8 PCM per dag gedraaid om het uit te houden. Daarna zonder problemen gestopt trouwens, maar zoals mijn huisarts zei, het is een erg prettig stofje.

Blauwpetje | 02-10-22 | 21:16
▼ 4 antwoorden verborgen

Mijn labrador praat veel met Duitse herders en die zijn niet voor vrijgave van harddrugs.

thanseeuwen | 02-10-22 | 18:53

Biden’s Amerika. Problematiek is dan ook het grootst in de door Democraten geleide steden. Open zuidgrens, liberaal strafrecht, defund the police in combinatie met de eindeloze bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg.

P-unit | 02-10-22 | 18:53 | 12

@P-unit | 02-10-22 | 20:45: Nee, want het is Biden die (nadat Trump trachtte dat te slopen) Obamacare heeft behouden, Republikeinse belastingplannen a la Liz Truss heeft voorkomen (en inzet op hogere belastingen voor de allerrijksten), de veranenzorg beter heeft geregeld en zo nog wat meer. Alle maatregelen die tot een stabielere maatschappij leiden. Waar ik de nivelleringsdrang in Nederland verfoei en er behoorlijk liberale opvattingen op nahoud, zouden de VS wel iets meer vangnet kunnen gebruiken. Bij de Democraten is dat traditioneel in veel betere handen dan bij de Republikeinen. En als het aan Trump ligt zouden al de fetanylverslaafden zich beter aan de chloor laven. Was het immers niet Trump die bloedserieus, zonder enige ironie verklaarde dat corona verholpen kan worden met een glaasje chloor bij het ontbijt? De man onder wiens "leiding" het sowieso een coronapuinhoop werd in de VS, die Biden nog best aardig heeft weten op te lossen. Of Trumps verheerlijking van Putin, is dat misschien zijn kracht? De man die corporate tax en belastingen voor de rijkste 1% afschafte en daarmee de staatsschuld de hoogte in schoot? Die man en zijn partij (die hem op die positie koos) zouden beter zijn voor het land dan Biden is? Laat me niet lachen.

nietzomoeilijk | 02-10-22 | 22:13

@nietzomoeilijk | 02-10-22 | 22:13: je slaat een beetje door met je Trump derangement syndroom. We hebben het over nu. Helaas maken de Democraten er net zo goed een zooitje van. Heb dat gedweep met de Democraten nooit begrepen. Ook een pak ellende. Maar het valt op dat het er in de door de Republikeinen geregeerde Staten er vaak wat beter aan toe gaat. Maar ik ben geen expert dus weet ook niet wat er te lachen valt. Het is nog al een drama daar nu. Al jaren op sommige plekken.

P-unit | 02-10-22 | 22:52
▼ 9 antwoorden verborgen

Wat een teringzooi, wat een doffe ellende, mooi verwoord door Voeten. En dat in het land waarmee ik een haat-liefde verhouding heb. Het mooiste land ter wereld, waar de afwezigheid van een degelijk vangnet pijnlijk duidelijk is, steeds weer.

nietzomoeilijk | 02-10-22 | 18:51 | 2

Sinds de jaren '70 is de USA eigenlijk een soort Derde Wereldland geworden; steden zien er niet uit, slecht onderhouden infrastructuur, elektriciteit komt nog via kabels aan houten palen die langs de wegen staan en die bij elke storm omver waaien, water dat uit een houten reservoir op het dak vandaan moet komen, overal barsten in het asfalt, overal houten huizen die bij elke storm/orkaan/tornado versplinterd de lucht in gaan, metro-stations en -treinen die er niet meer uitzien... Het is een afbladderend land geworden. De meeste steden zien er uit als op onderstaande foto: deprimerende kaarsrechte straten met ernaast & erboven een wirwar van bekabeling, met links & rechts geheel of gedeeltelijk vervallen blokkendozen van gebouwen. In zo'n deprimerende wereld zou ik niet kunnen leven. Dán nog liever Almere, Helmond, Purmerend of Zoetermeer.

www.seanblanda.com/washington-ave-phi...

Peter Emile | 02-10-22 | 20:28

@Peter Emile | 02-10-22 | 20:28: Is jouw glas altijd half leeg? Het beeld dat je schetst komt inderdaad voor, maar om de gehele VS als zodanig af te schilderen vertekent het wel behoorlijk. De scheidslijn is hard, maar als je geld hebt, is het uitstekend toeven in de VS, waar meer dan voldoende prachtige plekken zijn, met - op die plekken - een prima infrastructuur en architectuur. Daar doet het feit dat hele gebieden worden weggeblazen in Florida of een overstroming in Louisiana altijd weer ellende oplevert niet aan af. En vooralsnog is het wel nog steeds de dominante wereldmacht, economisch, militair, wetenschappelijk. Daar kan geen China of welk land ter wereld dan ook tegenop.

nietzomoeilijk | 02-10-22 | 20:35

Ach, vroeger, schateren om iemand die zich “dood stond te zuipen”, VVDers die “hem gisteravond best geraakt” hadden, het was allemaal om je kapot te lachen…
Daar zal ook wel flink gelachen worden.

Normpje | 02-10-22 | 18:49

"Er is de Good Samaritan Law." Alsof je zo'n volkomen kansloos figuur die een overdosis heeft genomen helpt door hem/haar weer naar het rijk der levenden te brengen. Daar is werkelijk niemand bij gebaat.

Spring Bruissteen | 02-10-22 | 18:46

Mijn God, wat een menselijke vuilnisbelt. Wat een nachtmerrie. Net wat filmpjes zitten kijken. Je wordt er beroerd van. Wat een onheilspellende sfeer.

Bigi Bana Boy | 02-10-22 | 18:45 | 4

Ik woonde vroeger eind jaren tachtig vlakbij metro Coolhaven. Mijn vader heeft nog in vroegere betere jaren op de HTS op de GJ de Jonghweg gestudeerd. Dat was in mijn tijd een trieste bedoeling met heroïne hoertjes. Later werkte ik voor de gemeente Rotterdam in een van de drie grote flatgebouwen vlakbij Marconiplein. Zat ik weer vlakbij de Keileweg waar dure Mercedessen de doodzieke hoertjes kwamen oppikken. Nooit begrepen wat die klanten bezielde.

thanseeuwen | 02-10-22 | 19:00

@thanseeuwen | 02-10-22 | 19:00:
Kan me er ook bijzonder weinig bij voorstellen. Vraag het Rob Oudkerk eens als u in de gelegenheid bent.

Spring Bruissteen | 02-10-22 | 19:26

In de jaren 90 zag je ze achter CS heroïne ze waaiden van ellende van de kade maar werden toch meegenomen door automobilisten bizar om te zien het was toen dagelijkse kost

Whisky | 02-10-22 | 20:17
▼ 1 antwoord verborgen

Begin jaren 70tig tot begin jaren 90tig liepen de straten vol met junkies omdat de gemeente er niet tegen op wilde treden, want junkies waren zielig. Junkies waren geen criminelen maar patiënten.
Pas toen men inzette op het schoonveeg/opjaag beleid loste het probleem op en nam ook het aantal junkies af.
De oplossing was datgene wat men bijna 20 jaar vermeed om te doen: optreden

Osdorpertje | 02-10-22 | 18:44

Net als heroïne niet echt een drug voor succesvolle mensen, maar wel heel handig als je echt het diepste stukje van de goot wil leren kennen.

Zeurders | 02-10-22 | 18:43 | 3

Bestaat er een drug voor succesvolle mensen?

JJMS | 02-10-22 | 19:14

@JJMS | 02-10-22 | 19:14: Jazeker!
Geld. Heel veel geld. Meer geld dan gezond is om te hebben.

Abject | 02-10-22 | 21:05

Drugs is zeer zeker niet altijd de oorzaak van problemen. Er zijn veel meer mensen die tijdens een kutleven een keer drugs tegenkomen en daarmee psychische pijn wat kunnen verdoven. En geen maat kunnen houden. En daar kan je van alles van 'vinden'. Maar het is de harde werkelijkheid. Veroordeel niet zomaar iedereen die aan de drugs zit terwijl je zelf een leven leidt dat altijd -op een paar huis, tuin en keuken tegenslagen na- op rolletjes is gelopen.

Leptob | 02-10-22 | 18:42 | 6

Verslaving is een symptoom van een zieke maatschappij, veel meer nog dan van het individu.
Zet een rat in z'n eentje in een kale kooi met een hendeltje om drugs te krijgen en je hebt in twee dagen een verslaafde rat. Maar zet je 'm samen met soortgenoten in een grote kooi, met nestmateriaal en speeltjes en die beesten talen er niet naar.

Tapu | 02-10-22 | 19:18

@Dandruff | 02-10-22 | 18:58:
Het bizarre is dat in Nederland willen en wetens hetzelfde gebeurt. Oxicodon is een grote stijger onder de voorgeschreven medicijnen.

bomenduwer | 02-10-22 | 21:02

@elfenstein | 02-10-22 | 19:07: Voor mij liefst niet eens dat paracetamolletje. Als je koppijn heb probeert je lichaam je blijkbaar iets te vertellen. Deal with it. Die pijnstillers raak je toch aan gewend, dus waarom dan niet meteen gewoon niet gebruiken.

Tenzij er echt iets abnormaals aan de hand is uiteraard. Als de dokter het voorschrijft na een operatie, meteen doen. Maar daarna ook zo snel mogelijk weer stoppen met die rommel.

nieuwe_Deen | 02-10-22 | 21:23
▼ 3 antwoorden verborgen

Tot op de dag vandaag blij dat ik van de drugs heb weten af te blijven. Drugs maken meer kapot dan je lief is.

thanseeuwen | 02-10-22 | 18:39 | 3

Je drinkt ook niet?

Zack Hooi | 02-10-22 | 19:05

@Zack Hooi | 02-10-22 | 19:05: Heel matig. Vooral bij gelegenheden met vrienden. Maar dan ook matig. Ik bezat me nooit. Ik drink vooral spa rood in verband met mijn gewicht.

thanseeuwen | 02-10-22 | 19:21

@thanseeuwen | 02-10-22 | 19:21: Drank heeft ook veel goeds voor me gedaan. Veel gezelligheid en eigenlijk had ik zonder nog alleen op een zolderkamer gezeten. Maar inmiddels wou ik wel dat ik van de drank vanaf kon blijven.

Zack Hooi | 02-10-22 | 19:51

Ik vroeg me al af waarom die US$ zo hard stijgt

likmegaties | 02-10-22 | 18:38 | 1

Door de inkomstenbelasting van de dealers?

halfvolle glas | 02-10-22 | 20:20

Ken eigenlijk best veel mensen die aan drugsgebruik zijn overleden, of de gevolgen van drugsgebruik waarbij ook een aantal zelfmoorden. Maar ken eigenlijk bijna net zoveel mensen die aan anabolen gebruik zijn overleden. Daar hoor je vrijwel nooit iets over.

Sinterbikske | 02-10-22 | 18:36 | 7

Ik ken helemaal niemand die aan de drugs zit of eraan overleden is of zelfmoord heeft gepleegd, of wat ook. Ook niet aan anabolen, trouwens. Misschien kunt u eens overwegen om uw kennis en kinde in een andere maatschappelijke demografie te zoeken?

PolarWolf | 02-10-22 | 19:33
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik zie ook alweer dat China de boosdoener zou zijn. Nou. Zo werkt het dus niet. Dat is een beetje zeggen dat Iran geen drugs en prostitutie probleem heeft ondanks dat ze een doorvoerhaven zijn van heroine. Wat het probleem is dat drugsdealers een stuk slimmer zijn dan men denkt.

Er wordt nogal wat geproduceerd in China qua drugs. Van jouw anti-kater pilletjes tot het meer serieuze spul. Dat gaat gewoon op order zoals heel veel in China geproduceerd wordt. Maar... Tussen de productie daar en aankomst hier zitten nogal wat dikke gaten. Om maar eventjes niet te beginnen over het meest makkelijke en dat is gewoon een laboratorium te maken om het zelf te produceren. Het is nota bene uitgevonden door een Belg. Dat is andere koek dan cocaine. Ja, het klopt dat er heel veel geproduceerd wordt in China, het is niet zo dat China baat heeft bij junkies in het het westen. Ze hebben baat bij mensen die langdurige goedkope troep kopen uit China. Het is eigenlijk zo simpel.

Maar dat "China White" dat blijft wel mooi hangen.

Theodorus.Goldbach | 02-10-22 | 18:36 | 2

Dacht dat China eigenlijk vooral groot was in de productie en verspreiding van grondstoffen die dan elders, over de hele wereld zo ongeveer, dan weer omgezet worden in drugs. Net als pseudo efedrine bijvoorbeeld. Ja het is weer tijd voor Border Security op Veronica nu, Dan zie je al die dombos gepakt worden met dat spul in Australië. India is verder toch een beetje de medicijnfabriek van de wereld waar ook veel synthetische drugs vandaan komen.

Sinterbikske | 02-10-22 | 19:06

Gratis tip: begin niet aan drugs.

TheBigKirth | 02-10-22 | 18:35 | 2

Kudt. Te laat.
Zullen we daar van maken: Begin niet aan drugs waar je een spuitje bij nodig bent?

elfenstein | 02-10-22 | 18:45

@elfenstein | 02-10-22 | 18:45: die pilletjes met schattige logootjes waar je zo lekker van gaat stuiteren zijn geen probleem volgens u?

nieuwe_Deen | 02-10-22 | 21:27

Docu op Netflix. Ten dollar death trip

TRUMP | 02-10-22 | 18:30

Philadelphia is na de BLM-rellen Dems-territory geworden, een Biden-bolwerk met werkschuw klaploperstuig. Dit zou dus geenszins verbazing moeten wekken.

goedverstaander | 02-10-22 | 18:24

Havermaudmelk....?

onbekend | 02-10-22 | 18:24

Laten we gewoon alle drugs legaliseren, volwassenen mensen moeten immers zelf weten wat ze in hun lichaam spuiten! Mijn eigen zoon heb ik overigens liever niet aan de drugs... Maar ach, alsnog legaliseren die handel, want in mijn zuil binnen de "samen"leving doen we hier niet aan. /s

DeterioraSequor | 02-10-22 | 18:22

Toen ik begon met lezen dacht ik dat Teun het ging hebben over Helloween ... maar dit is echt zieke shit.

Het Licht | 02-10-22 | 18:17

Ik dacht dat Cloud 9/Flakka bekent staat als "zombie drugs", maar zo te lezen past Fentanyl ook wel in het rijtje thuis.

Ruikbaard | 02-10-22 | 18:10

Nou snap ik de muziek van gelijknamige band ook beter. Dat hoort ook aan alsof je een spuit in je scrotum gezet krijgt.

horsteknots | 02-10-22 | 18:07

Mijn vader kom zelf fentanyl pufjes innemen vlak voordat het gaaskompres en verband werd verwisseld van zijn gedeeltelijk geamputeerde voet maar dan nog deed het verschrikkelijk veel pijn bij hem en tegelijk was hij haai.

steekmug | 02-10-22 | 18:07 | 5

Ben ervaringsdeskundige, dat is een marteling. Gaat het weer beter met je pa?

De_fluitlokker | 02-10-22 | 18:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Dit komt dus in elke stad voor waar democraten al decennia aan de macht zijn. Uiteindelijk wordt het een grote shit hole.

zaaddodende pasta | 02-10-22 | 18:04 | 11

@Dandruff | 02-10-22 | 18:49: Er word juist heel veel gedaan in die steden. Het probleem is echter dat het probleem zich verplaatst heeft. De fentanyl verslaafden zijn voortgekomen uit het midwesten van de Verenigde Staten. In het mid westen heeft zich een ramp voltrokken waar de Republikeinen ook helemaal niks aan gedaan hebben. Dat het probleem veel visueler is als het dan in een stad aankomt begrijp ik maar om heel kort door de bocht te zeggen dat het Democraten of Linkse partijen zijn klopt gewoon niet. Overigens is Oxy duurder dan Heroine in de VS, en Oxy is waar destijds het mid westen verslaafd is aan geraakt. Toen de Democraten hebben ingrepen bij de producent zijn diezelfde verslaafden overgegaan op Fentanyl en vervolgens en masse naar de grote steden getrokken. Het is echt niet zo gemakkelijk om deze verslaafden te behandelen, zeker niet als de Republikeinen deze verslaafden als crimineel blijven bestempelen en dus die Democraten niet meer kunnen doen dan er reeds gebeurd.

ian | 02-10-22 | 19:22

@ian | 02-10-22 | 19:22:

Je zegt "heel veel" maar noem dan eens iets?
En waaruit blijkt dat deze mensen uit het Mid Westen komen?
Waaruit blijkt dat de Republikeinen er niks aan gedaan hebben?
Dat zijn allemaal aannames.

Wat oxy betreft, dat is nu misschien wel duurder dan heroïne (heb helaas geen prijslijst voorhanden) maar dat probleem ontstond omdat het lange tijd gratis werd verstrekt. En dat valt vooral de fabrikanten aan te rekenen, niet Dems of Reps. Dat verslavingen lastig te behandelen zijn klopt, maar dat is geen excuus om hele wijken te laten vervallen tot zombie territory. Het is in dit draadje al vaak aangehaald; rond de jaren '80 hadden veel grote steden ook een heroïneprobleem. Dat is nergens opgelost door er helemaal niks aan te doen. Op gegeven moment moet je overlastgevers, prostituees en criminelen oppakken. Die plicht heb je naar de niet-verslaafde buurtbewoners en hun kinderen, maar ook naar de verslaafden zelf. Voor wie een gevangenisstraf een moment van bezinning kan zijn en een gelegenheid af te kicken.

Het feit dat een gemeenteraad tienduizenden mensen afschrijft terwijl ze trots "defund the police" scandeert vind ik verbijsterend.

Dandruff | 02-10-22 | 19:52

@Dandruff | 02-10-22 | 19:52: Gratis verstrekking van naalden, alufoil, etc. Vrijwilligers en betaalde professionals die Narcon toedienen om de vele overdosissen tegen te gaan. Een overspannen politie korps die achter dealers aan gaan, dit terwijl er vele andere misdrijven behandeld moeten worden. Het probleem is gestart in het mid westen van de VS, dit is gewoon algemeen bekend. Tien jaar geleden waren er vele docus die over the Oxy epidemie ging in het mid westen. De Republikeinen doen niks als de gebruiker bestempeld wordt als junk of potentieel crimineel. Het enige wat ze doen is mensen oppakken, die dan vanzelfsprekend liever naar plekken gaan waar ze op zijn minst als mens behandeld worden.

Oxy was duurder dan Heroine omdat Oxy vele malen verslavender is dan Heroine en de ontnuchtering vele malen harder aankomt dan Heroine, daarmee is de verslaving gevoeligheid vele malen hoger en dus de prijs/fix ook.

"Dat is nergens opgelost door er helemaal niks aan te doen. Op gegeven moment moet je overlastgevers, prostituees en criminelen oppakken."

En bovenstaande is waarom je er helemaal naast zit. Het Heroine probleem in de jaren 80 is opgelost door juist dat niet meer te doen. De oplossing bleek gratis drugs te vestrekken via medische posten, naalden verstrekken, gebruikersruimtes in te richten waar gebruikers niet vervolgt kunnen worden.

Heroine is overigens een matig goedje vergeleken met Fentanyl, de Fentanyl gebruiker heeft ieder 2-3 uur een fix nodig ipv iedere 6 uur.

ian | 02-10-22 | 20:13
▼ 8 antwoorden verborgen

“Zij krijgt haar injectienaalden van de hulporganisatie Prevention Point.” Sans ironie…

Chuck the plant | 02-10-22 | 18:04 | 11

@sjef-van-iekel | 02-10-22 | 18:55:

Ja. Dus? Ik heb het over de mensen die er wat aan doen en/of geprobeerd te doen.

Dat zijn niet de mensen die de ruk naar rechts hebben gemaakt.

Trump heeft alles gedaan om de ACA af te schaffen en niets gedaan om het beloofde beter en goedkoper te regelen.

Vandaar de verwijzing naar de NHS EN de miljarden die daar nooit zijn gekomen.

Theodorus.Goldbach | 02-10-22 | 20:29

@Theodorus.Goldbach | 02-10-22 | 20:29: ja hoor, Trump.

We wachten Joe zijn termijn af. Maar als het na 12 jaar democraten ( 8 jaar Obama en 4 jaar Biden ) niet lukt dan ligt het niet aan Trump.

Waarschijnlijker is het iets met beperkte concurrentie, contracten en 'the american way'.

Blijf maar in linkse boemannen geloven.

sjef-van-iekel | 02-10-22 | 21:34
▼ 8 antwoorden verborgen

Schijnt wel te werken tegen obesitas? Ik vraag het voor een vriend...

funkyd | 02-10-22 | 18:03 | 2

Dan is amfetamine een voordeligere keuze.

Veepert | 02-10-22 | 18:20

De band Kensington haalt zijn muzikale inspiratie uit fentanyl?

steekmug | 02-10-22 | 17:58

Kun je dat spul nog steeds via internet in China kopen?
Verlate wraakactie voor de opiumoorlogen.

entredeuxverres | 02-10-22 | 17:56 | 2

Ik denk niet dat de mensen op de foto's een mobiele telefoon of een computer hebben.

Mr_Natural | 02-10-22 | 17:58

@Mr_Natural | 02-10-22 | 17:58:
De dealers misschien wel.
Er was een tijdje sprake van dat het met scheepsladingen uit China kwam maar misschien maken de Mexicaanse bendes het nu zelf.
Het zal allemaal wel. Niet mijn opiumoorlog.

entredeuxverres | 02-10-22 | 18:04

Fentanyl, een Belgische uitvinding uit 1959 van Dr. Jansen.
Niet echt een uitvinding om trots op te zijn, maar als je tijdens een oorlog ligt dood te bloeden op het slagveld is fentanyl welkom.

Nonkel Frituur | 02-10-22 | 17:54 | 6

Het is een pijnstiller en wordt ook als zodanig voorgeschreven. Zeer verslavend spul en ook bij voorschrijven dus heel voorzichtig zijn. Fentanyl rukt hier ook op, heel treurig. Helaas een patiënt verloren aan dit spul.

Nuuk | 02-10-22 | 18:30

@Theodorus.Goldbach | 02-10-22 | 18:22: Nagenoeg al uw reaguursels bestaan uit een opgestoken vingertje naar anderen. Wat ben u toch een oude zaag en een betweter. Kom eens wat positiever en origineler uit de hoek, als u dat kan.

Nonkel Frituur | 02-10-22 | 18:30

Fentanyl wordt nu wel vermengd met tranquillizers.

TRUMP | 02-10-22 | 18:45
▼ 3 antwoorden verborgen

In Amerika lopen al duizenden jaren mescaline en peyote junkies rond.

Mr_Natural | 02-10-22 | 17:53

Heb fentanyl gehad bij een medisch onderzoek. Weet niets meer van wat er daarna gebeurde, geheugen weg, werd wakker op de verkoeverkamer, kreeg een bammetje en een kop koffie.

vanBarchum | 02-10-22 | 17:51 | 3

Kijkoperatie via de plasbuis?

steekmug | 02-10-22 | 18:01

@steekmug | 02-10-22 | 18:01: gelukkig was dat het niet. Echter wel via de artiesteningang, en dat was ook geen pretje.

vanBarchum | 02-10-22 | 18:39

@steekmug | 02-10-22 | 18:01: Ja dat is mooi, heb hem gehad voor de niertransplantatie om de blaas te controleren, het is een fantastisch schouwspel hoe je na die nauwe tunnel in een soort geweldige grot terecht komt een enorme hal vol licht en kleuren. echt mooi dat ooit gezien te hebben!

Smoelensmid | 02-10-22 | 22:19

Youtube: 'Soft White Underbelly' voor portretten van gebruikers. Goed kanaal.

Rariteitenkabinet | 02-10-22 | 17:50 | 2

Of van zombies na incidenteel gebruik van het zeer verslavende crystal meth.

drs.Nee | 02-10-22 | 17:53

Tja, het is toch een soort eigen keuze natuurlijk. De mensen die hier geen weerstand aan kunnen bieden, gaan wel voortijdig dood aan iets anders als je het verbiedt. Denken dat je dit op kunt lossen is een illusie.

Octavio | 02-10-22 | 17:49 | 3

Veel verslaafden hebben in het verleden, na een ongeval, door hun dokter het sterk verslavende Oxycontin gekregen dat door de fabrikant sterk gepromoot werd onder artsen. Toen dat niet meer vergoed werd door de verzekering zijn velen, die voor hun ongeval vaak heel normale burgers waren, overgegaan op Heroïne en nu dus Fentonyl. Stel gerust dat de farmaceutische concerns in de USA (mede)verantwoordelijk zijn voor deze epidemie.

Red shirt | 02-10-22 | 18:39

@Red shirt | 02-10-22 | 18:39: Ja, ik ken het verhaal en de film, maar dit zijn geen ex-Oxycontin gebruikers meer natuurlijk. Deze mensen zijn welbewust met fentanyl begonnen, zonder ernstige (fysieke) pijnklachten.

Octavio | 02-10-22 | 18:45

@Octavio | 02-10-22 | 18:45:
Dat weet u niet, die zullen er ook tussenzitten maar vrijwel niemand gaat voor de lol aan de spuiten met fentanyl, daar gaat vrijwel altijd iets anders aan vooraf.

elfenstein | 02-10-22 | 18:57

Daar moet je één keer in je leven gelegen hebben

RickTheDick | 02-10-22 | 17:45 | 3

haha jij liever dan ik, neem jij de Pullman matras mee zorg ik voor het dekbed.

Smoelensmid | 02-10-22 | 17:47

lol

Ir. Wilhelmus | 02-10-22 | 17:53

Samen met de liefde van je leven.

Après toi | 02-10-22 | 18:49

Ze staan voorover gebukt?? Dat sta ik potdorie de hele middag ook al .. met pin inde rug walnoten rapen 8 hele emmers vol Stuur die lui hierheen om te helpen stelletje nietsnutten!

Smoelensmid | 02-10-22 | 17:43 | 11

Koop een notenraper bij bol.. voor €40,- nooit meer rugpijn vanwege rapen.

Dual | 02-10-22 | 20:57

@Dual | 02-10-22 | 20:57: Heb ik ooit overwogen maar in een weide met veel kuilen hoog gras begroeing en hellingen is dat niet praktisch alle voorbeelden die je ziet op fotos en filmpjes zin op strakke gazonnetjes.. Dank voor de tip. deze komt nog het meest in de buurt baganut.com/product/36-pull-behind-en...

Smoelensmid | 02-10-22 | 22:39

@Smoelensmid | 02-10-22 | 22:39: en dan nog,,, Not favorably impressed. Pickup rate is maybe 10 percent on one pass. Have to make so many passes that the device pulling it mashed the walnuts and you end up picking up maybe 40 percent by hand

Smoelensmid | 02-10-22 | 22:42
▼ 8 antwoorden verborgen

Over 20 jaar geheel te bekijken in Amsterdam.

Cunts-en-kitsch | 02-10-22 | 17:42

Wel er nog even een redacteur overheen laten gaan ajb. 'realiseren' = 'realiseren zich'. 'gefaald schoolsysteem' - 'schoolsysteem dat gefaald heeft'.

konjodebonjo | 02-10-22 | 17:41 | 1

mislukt schoolsysteem

J.P.Drapeau | 02-10-22 | 18:35

Goed artikel voor mensen die denken dat vrijgave van allerlei drugs problemen oplost.

Après toi | 02-10-22 | 17:41 | 25

@Après toi | 02-10-22 | 18:53:
Nogmaals. Gedogen is niet hetzelfde als vrijgeven.
Eerst gedogen en een week later je kop eraf hakken is niet echt een goede onderzoeks techniek.
Dus we weten echt niet wat er gebeurt als drugs net zo vrij verkrijgbaar wordt als alcohol.
Trouwens wel schattig dat Mao zo begaan was met de gezondheid van de Chinezen, terwijl hij er zo rond de 50 miljoen vermoord heeft.

entredeuxverres | 02-10-22 | 19:04

@entredeuxverres | 02-10-22 | 19:04: Gedogen komt sterk in de buurt van vrijgegeven als de drug in kwestie erg gemakkelijk en op grote schaal verkrijgbaar is, terwijl er niet/nauwelijks wordt opgetreden tegen het gebruik.

Après toi | 02-10-22 | 19:24

@Après toi | 02-10-22 | 19:24:
Nou ophouden hoor.
Ja het komt inderdaad sterk in de buurt maar gedogen en vrij geven is en blijft absoluut niet hetzelfde.

entredeuxverres | 02-10-22 | 19:28
▼ 22 antwoorden verborgen

Dit soort toestanden zie je vooral in steden waar democraten aan de macht zijn en o.a. het hele politiekorps defunden.

Burgerzaken | 02-10-22 | 17:39
-weggejorist-
Roetveegje | 02-10-22 | 17:39

Mijn man kreeg het in de terminale fase. Het werkt heel goed, maar voor de lol heeft hij nooit overwogen.

toetssteen | 02-10-22 | 17:39 | 4

En veel sterkte voor U in de toekomst gewenst..

broervandenhollander | 02-10-22 | 18:20
▼ 1 antwoord verborgen

Heeft Teun al eens, ik ken de beste man’s leeftijd niet, vroeger niet langs het Centraal Station in Amsterdam gelopen dan? Ik wel, als Amsterdammer. Er was bij de ingang van metrostation CS bij de kerk onderin een plek waar alle verslaafden lagen, net een nieuwe shot gehad. Rond dezelfde plek (schreierstoren etc) lagen de naalden in de bosjes, for every child to find.

Kent u het boek Christiane F?

Ik denk dat u de 80’s niet heeft meegemaakt.

Rene Freauger | 02-10-22 | 17:37 | 12

@Après toi | 02-10-22 | 18:05:

Niet alleen de Zeedijk hehe, de Wallen, maar ook waar die kutkrakers zaten. Ok, misschien waren de krakers in die tijd nog echte krakers, who knows, maar toen al teveel buitenlands tuig er bij

Rene Freauger | 02-10-22 | 18:19

@Rene Freauger | 02-10-22 | 18:19:
Onzin.
De Amsterdamse kraakscene in de jaren 80 bestond uit louter frisgewassen (nou ja, eigenlijk schurftig) Hollands welvaren waarvan, schat ik, 80% studeerde.
Geen buitenlander te bekennen.

entredeuxverres | 02-10-22 | 19:15
▼ 9 antwoorden verborgen

Tja, hoe zou je dit tij nog kunnen keren?
Ik vrees dat het een hopeloze zaak is, wat je ook uitkiest als mogelijke aanpak zal een hoop weerstand krijgen.

EEnzame SchizofrEEN | 02-10-22 | 17:36 | 1

Alles gratis maken, en achter muren drukken. Als je jezelf van kant wil maken door drugs te gebruiken, lekker doen., maar niet in de samenleving, en ook de zorg niet belasten.

Jacques_SiConto | 02-10-22 | 17:40

Gemiddelde achter- of zeemansbeurt zag er 200 jaar geleden er ook wel zo uit. Gewoon het afvoerputje van de samenleving.

heldheino | 02-10-22 | 17:36

Wacht maar tot krokodil de wereldmarkt opgaat en niet alleen in Rusland blijft.

2voor12 | 02-10-22 | 17:33 | 3

Nou. Ik zou dan toch maar kiezen voor Fentanyl als ik jou was. "krokodil" is voor Gopniks en je wil niet eens weten hoe ze dat meestal thuis maken. In het oosten maken ze ook zelf pervetine (speed) zeg maar. Ik was daar ooit eens op zakenreis toen ik een flat zag die geëxplodeerd was. Dus ik vroeg 'wat is daar gebeurd' kerel zei zoiets van 'geen idee, denk junks die speed maakten o.i.d.' dus ik van 'maar dit is bijna hartje centrum' hij 'hoe denk je dat ze geld verdienen'. Tsja.

Theodorus.Goldbach | 02-10-22 | 17:38

Is al lang de wereldmarkt op en ook al in Nederland gevonden. Hier gelukkig nog heel weinig.

Vandeanderekant | 02-10-22 | 17:46

Dat is toch dat spul waarvan wordt beweerd dat het je vlees opeet zodat de botten op een gegeven moment naar buiten steken? Dan krijg je pas echt walking dead taferelen.

matatwork | 02-10-22 | 18:29

Ongevraagd mensen fotograferen. Dr. Voeten verdient een voet in zijn hol.

oldandwise | 02-10-22 | 17:33 | 2

Journalistiek verantwoord, vind ik in deze. Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden.

Après toi | 02-10-22 | 17:42

@Après toi | 02-10-22 | 17:42:
Eens, en laat dit soort foto's op alle scholen zien.

Mr_Natural | 02-10-22 | 17:45

Ministertje zou zeggen: wen er maar aan.

ZZP-er | 02-10-22 | 17:33

Je noemt dat "China White".

Verder is het probleem met junks tegenwoordig bij lange na niet zo erg als in de jaren 70 en 80.

Mijn lieve vader (RIP) draaide er nooit omheen als ik in mijn tienerjaren dronken thuiskwam. "Zoon, alcohol is slecht, was de kots maar uit je haren nu, maar heroine e.d. zijn nog veel erger. Ik heb studievrienden verloren aan die troep, dus drink of rook als je denkt dat dit 'stoer' is maar blijf met je poten van die bende af" (niet verbatim) En zo geschiedde. Ik rook niet eens een jointje. Wel tabak, maar soit.

Als je aan de fentanyl gaat zonder medische redenen ben je echt niet goed wijs. En dat is niet eens de enige 'substantie'. Half (oke overdreven) is verslaafd aan de 'pijnstillers'. Overigens zijn die Sackler familie met hun "Oxycodone" eigenlijk alles kwijt. En terecht. Niet dat dit uitmaakt. Als mensen zich rot voelen dan gaan ze op zoek naar iets. Zelfs in de gevangenis maken ze gewoon "pruno" (toilet wine). Ik heb dan toch nog liever de drugsdealers dan "zakenlieden" eigenlijk.

P.S. Ik moet hier wel bij vertellen dat mijn vader zijn jeugdmaatje en studiegenoot heeft verloren aan een heroine overdosis. Dat hij zichzelf de schuld gaf dat hij het nooit doorhad dat zijn maatje drugs gebruikte tot het te laat was.

Theodorus.Goldbach | 02-10-22 | 17:32

Prachtige afspiegeling van allerlei lui die mislukt zijn, goed beschreven al die ellende. Net aapjes kijken. Nog even de nootjes aanvullen pilsje erbij verwarming iets hoger en de rest van de foto's nog even bekijken. Gezellig zo op de zondagmiddag.

johnyl | 02-10-22 | 17:31 | 6

@Après toi | 02-10-22 | 18:24: Ja.

Verbandmeester | 02-10-22 | 20:14
▼ 3 antwoorden verborgen

China exporteert al te graag fentanyl naar Mexico om het via kartels weer in Amerika te laten belanden. Ik wil graag wat bronnen linken maar dat lukt helaas niet. Ergens is het een manier van oorlog voeren.

Brabeaulander | 02-10-22 | 17:30

Naalden, bah. En dan ook nog eens onder de tong. Bij de tandarts neem ik niet eerder een verdoving dan dat de tandarts zegt 'wat ik nu gaan doen, moet ik écht gaan verdoven'. Neusbier geen probleem.

Leptob | 02-10-22 | 17:30 | 2

Jazeker wel een probleem. Misschien niet zichtbaar voor u, maar u financiert een lange keten van leed, criminaliteit en barre ellende, direct, aantoonbaar.

Wanneer het spul wordt genomen als er ook alcohol in het systeem zit zal dit worden omgezet tot het metabool cocaethyleen (ethylbenzoflecgonine), dat nog vele malen gevaarlijker en giftiger is dan cocaïne en alcohol apart van elkaar. Hartfalen, leverfalen, psychose, enz. zijn o.a. risico's, vooral bij frequent gebruik: „De zuurstofbehoefte neemt toe, terwijl beide stoffen tegelijk zorgen voor een beperking van de zuurstoftoevoer. Dit alles kan leiden tot een acuut zuurstoftekort in de hartspier en tot hartritmestoornissen.” (Bron: www.drugsinfo.nl/cocaine/wat-is-coca-...)

Blijf van die rommel af, is aldus het advies.

vanBarchum | 02-10-22 | 18:02

Onder de tong?? dat is echt een plek waar je niet hoeft te spuiten doe dan een mandibulair blok van de halve onderkaak in de kaakhoek .. is de meest elegante oplossing net als een citoject in de spleet rondom de tandhals.. www.arthodent.nl/kulzer-citoject-rvs-...

Smoelensmid | 02-10-22 | 19:46

Hier werken alleen nog draconische maatregelen.
Levenslange gevangenisstraffen voor dealers.
Verplicht afkicken en onder curatele plaatsen van verslaafden.
En dergelijke.

Aristotalloss | 02-10-22 | 17:29

Tsja, de naam zegt het al: Kensington.
Hun muziek is ook ruk.

2voor12 | 02-10-22 | 17:29

Spannend man, andermans ellende ongewild stiekem fotograferen.... tamelijk respectloos en doet afbreuk aan het verder prima stuk.

brammetaalman | 02-10-22 | 17:28 | 3

Als je altijd de andere kant op kijkt zie je nooit wat.

The-loopy-cowboy | 02-10-22 | 17:30

Moet je het maar binnenshuis doen.
Dit is naast het maatschappelijke en medische probleem, ook 'zeer ernstige overlast geven' en dat mag best gedocumenteerd worden.

Aristotalloss | 02-10-22 | 18:01

Het zal leeg worden in de kranten als je andermans ellende niet meer mag laten zien.
Of zijn foto's van oorlogen, natuurrampen, verkeersongevallen en Libelles zomerweek wel oké.

entredeuxverres | 02-10-22 | 18:23

Ja, dat is al wat jaartjes aan de gang daar.. is van van de betere videos om te laten zien aan kinderen die nieuwsgierig worden betreft dope..
Je zal burgemeester van dat dorp zijn.. totaal drama.. jongeren compleet in de vernieling..

broervandenhollander | 02-10-22 | 17:27

Dit doen wij beter. In de VS loopt dit de spuigaten uit want teveel zware middelen die de rondte doen, ook gewoon publiekelijk in stadscentra terwijl het illegaal is. En ze hebben bijzonder zachte heelmeesters in de vooral democratische staten die geen eisen durven te stellen als ze deze daklozen helpen. Aan middelen schort het niet, enkel aan organisatie en mentaliteit.

Wetshandhaving + harde maar eerlijke aanpak van zorgprofessionals werkt het beste. Tough love en zulks.

HerzlichWillkommen | 02-10-22 | 17:25 | 5

@SDI | 02-10-22 | 17:34: dat is helemaal niet zo. armoe is vooral in red states te vinden, vanwege het beleid van de idioten in het staatsparlement.

AntiZanicz | 02-10-22 | 18:19

@AntiZanicz | 02-10-22 | 18:19: Klopt alle Red States zijn netto ontvanger uit de staatsruif, de Blue States daar entegen . . . .

DePetje | 02-10-22 | 19:06
▼ 2 antwoorden verborgen

"Ted is een oudere WITTE man ..."
?!?!

HogeNood | 02-10-22 | 17:25 | 1

Te lang in de US of Woke rondgelopen zeker...

Aristotalloss | 02-10-22 | 17:32

Deze mensen wilsbekwaam noemen is mij een brug te ver.

Zombies horen in een afkickkliniek. Niet een zoetsappige praatclub, maar een militaire instelling waar niets te krijgen is.

Gemiddelde maatschappelijke kosten van een junk lopen in de tonnen per jaar. U betaalt dit in slachtofferschap kleine criminaliteit, vervangen van gestolen goederen, reparatie braakschade, zorg, politie, recherche, justitie en gevangeniswezen.

Het zijn de Taghi`s en Holleders van deze wereld die op uw kosten in weelde leven.

Feynman | 02-10-22 | 17:24 | 3

Ben het niet vaak met je eens Feynman maar hier sla je de spijker op z'n kop.

johnyl | 02-10-22 | 17:35

@johnyl | 02-10-22 | 17:35:

Valt vies tegen. De Taghi's en Holleeders houden zich meer bezig met grote import/export van de wat meer luxe drugs dan de goedkope bende van de paupers. Wat kost een gram coke tegenwoordig? 50? 100? In de doorvoerhaven van de maffia. In het buitenland kost het minstens 2 keer meer. Daar heeft het plebs de doekoe niet voor. Die gebruiken de goedkope troep gemaakt in een caravan of schuurtje ergens in Brabant of zoiets.

Theodorus.Goldbach | 02-10-22 | 17:48

In het buitenland kost het 2x zoveel omdat Nederland distibutieland is en alles exporteert, cocaibe, xtc, ketamine, hash etc. De Nederlandse drugsmaffia koopt het goedkoop in en verkoopt het voor het dubbele of driedubbele naar het buitend.

johnyl | 02-10-22 | 18:01

Tweedewereldland. Totale aanfluiting en sociaal-economische catastrofe.

Do-na-zi | 02-10-22 | 17:23 | 4

@Allemaal | 02-10-22 | 17:28: gelul, bovendien worden de pillen geleverd door loser Bonkers aanhangers, die zijn ook de organisatoren en grootverdieners.

AntiZanicz | 02-10-22 | 18:14

en om dit nu het verval van het Westen te noemen, het is erg maar er zijn veel belangrijker zaken zoals massale obesitas en diabetes. Ook massale aanwezigheid van tere zieltjes is een belemmering van de maatschappelijke ontwikkeling.

AntiZanicz | 02-10-22 | 18:16
▼ 1 antwoord verborgen

Fentanyl is succesvolle chemische oorlogsvoering. Verbaast me dat we die drugs hier nog niet zoveel zien.

Zuurteregelaar | 02-10-22 | 17:21 | 4

Daar hebben we het hier nog te goed voor. Nog wel. Ook interessant is te weten dat de grondstoffen voor fentanyl uit china komen. En dan via de cartels in de usa komen. Soort van wraak voor de opium wars. Een energiecrisis en een verarmd europa verder en het komt misschien hier.

littlelebowsky | 02-10-22 | 17:39

hmm,ik heb het idee dat artsen hier nog terughoudend zijn met fentanyl,
oxycodon en tramadol zijn intussen goed ingeburgerd en meestal via herhaalrecept weer uitbundig verkrijgbaar.

drastic | 02-10-22 | 18:06

hahaha, Neushoornverdover, alsof dat een grote markt is in USA

AntiZanicz | 02-10-22 | 18:35
▼ 1 antwoord verborgen

Putin ?

Astroturfer | 02-10-22 | 17:18 | 1

Nee dat spul komt uit China.

Wattman | 02-10-22 | 17:19

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl