Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Wat nou koopkrachtherstel, deel III

Wat nu

Vorige weken beschreef ik hoe het koopkrachtherstelpakket de inflatie verder zal aanwakkeren. In die context schreef ik ook wat dan de hoofdoorzaken zijn van de inflatie, om zo tot een betere oplossing te komen. Die oorzaken zijn een veel te ruim monetair beleid, en, daarmee samenhangend, de grote overheidstekorten in de eurozone die gefinancierd werden door schulden. Eenzelfde beeld was waar te nemen in bepaalde bedrijfssectoren en bij particulieren. Dit alles werkte dus (uiteindelijk) inflatoir. Vandaag komen de andere hoofdoorzaken aan bod: de te snelle Groene transitie en het geopolitieke spel met Rusland.

Een groot punt in het inflatiedossier is de transitie naar groene energie. De gasprijs nam namelijk al toe voordat Poetin Oekraïne daadwerkelijk aanviel. Reden hiervoor was dat de groene energie uit wind, zon en water (uit Noorwegen) door de slechte zomer flink tegenvielen. Hierdoor moesten de gasvoorraden worden aangesproken. Dit is dan ook één van de grootste problemen aan groene energie: de levering is niet constant doordat de windsnelheid verandert, de zon minder of niet schijnt, of dat waterniveaus niet voldoende zijn. Dit lijkt een klein probleem maar is dat niet.

Ons stroomnet in Europa is het meest geavanceerde op aard en dat moet ook wel. De netbeheerders moeten altijd zorgen dat het aanbod en vraag precies in evenwicht zijn. Het betreft hier de frequentie die in een zeer smalle bandbreedte moet blijven anders zou het netwerk beschadigd kunnen raken en kan de stroom tevens uitvallen. Er zit een zeer geavanceerd "handelsplatform" achter dat continu voor deze balans moet zorgen. Soms zijn er incidenten waar de vraag en aanbod dreigen uiteen te lopen. Helaas lopen deze incidenten flink op, in 2021 al met meer dan 50%. 

Reden hiervoor is de transitie naar Groen. Enerzijds vergroot dit de onbetrouwbaarheid van het aanbod zoals hierboven beschreven, anderzijds heeft de transitie ervoor gezorgd dat goedkope zeer betrouwbare fossiele en nucleaire energie wordt afgeschaald. Zie bijvoorbeeld de trend bij Duitsland in de bovenstaande tabel! Dit zal omslaan in import, als de Duitse regering haar plan doorzet om de Duitse kerncentrales te sluiten. Onder aan de streep wordt deze groep dus een net importeur van energie. Maar ook de door de Groene transitie afgedwongen stopzetting van investeringen in fossiel, begint zich nu te wreken.  

De tekorten die dit alles hebben veroorzaakt en gaan veroorzaken, moesten/moeten verholpen worden door Noorwegen, Zweden en het VK. Maar daar hebben ze nu ook allerlei problemen met de opwekking. Verder heeft Frankrijk te lang het onderhoud aan zijn nucleaire reactoren uitgesteld. Hierdoor wekken ze flink minder op. En zo zijn er meer groene plannen/consequenties die dus het aanbod en vraag in onbalans brengen en daarmee de stabiliteit van het elektriciteitsnet bedreigen. Dit is dan ook waarom de energieprijs al aan het oplopen was voor dat het Oekraïneconflict losbarstte.

Nu met de inval door Rusland, zien we in een verkorte tijd wat een te snelle Groene transitie zou veroorzaken. Gas uit Rusland zorgde ervoor dat de balans in het netwerk bleef, maar deze optie is nu van tafel door de geopolitieke strijd die EU en Rusland met elkaar voeren. 

Overigens importeren we nog steeds Russische energie, een beetje direct, maar veel indirect; China en India verwerken de Russische energie en verkopen deze weer doodleuk aan ons. Dus sancties werken niet tegen Rusland, maar zijn wel zeer negatief voor onszelf. Maar ja, er is nu geen weg terug meer en Poetin zou sowieso de gaskaart wel hebben gespeeld. Ik denk alleen dat als de EU het iets tactischer had gespeeld, we eerst nog zo veel mogelijk gas hadden kunnen afnemen (tegen een nog bescheiden prijs, nog een jaar of zo hadden om meerder terminals te bouwen zoals bij het wonder bij de Eemshaven). Dit had het allemaal wat minder pijnlijk kunnen maken.

Tot dusver het acute verhaal omtrent de stijging van de energieprijzen. Deze zullen met vertraging worden doorgeprijsd, dus de inflatie zal nog een tijd hoog blijven (totdat de jaar op jaar vergelijking een afbuigende inflatie zal laten zien door de hoge vergelijkingsbasis; rond einde jaar). 

In zijn algemeen heb ik al vaker betoogd dat groene energie inflatoir werkt (zelfs stagflatoir). Het is immers duurder om te genereren, duurder om de infra ervoor aan te leggen (allemaal EROEI argumenten), onbetrouwbaar, en heeft niet de energiedichtheid die benodigd is. 

Dat groen nu al duur is, zal worden verergerd, want de groene transitie vraagt om meer metalen en mineralen dan er wereldwijd zijn. De oplopende energietekorten zouden verholpen kunnen worden op een groene manier als er 3146 windmolens van 15 MW worden geïnstalleerd in de komende 7 jaar, aldus Stahel (volgtip); iets wat gewoon onmogelijk is. 

Zolang we geen goede en goedkope manier hebben om energie op te slaan, zou Europa dus zijn kernreactoren niet moeten uitschakelen en het aantal reactoren zelfs moeten uitbreiden. In de tussentijd zal het de fossiele energieopwekking nog niet moeten afschalen; je gooit je schoenen immers niet weg voordat je een nieuw paar hebt. 

Maar politici denken niet in cijfers, alleen maar in beelden (de exacte woorden die Bolkestein naar mij uitte toen hij het had over Kohl, Mitterand en de totstandkoming van de euro). Hierdoor ben ik niet positief gestemd en denk ik dat politici in Europa en specifiek in de EU zichzelf nu in een uiterst kwetsbare situatie hebben gebracht. Als Rusland niet snel een akkoord sluit wat naar de zin van de EU is, dan worden de komende jaren inderdaad zwaar. Erg zwaar. Er zal wel weer geprint en geleend worden, maar dat zal hooguit de boel wat verzachten op korte termijn, maar de boel verergeren op lange termijn. De euro zal wel verder door het putje gaan door de energiecrisis, economische crisis, fiscale verruiming en oplopende en uiteenlopende rentes (tussen Italië en Duitsland bijvoorbeeld). Dus inflatie zal nooit terugkeren naar de 2% maar zal eerder zo rond de 5% gaan zijn (met grote bewegingen daaromheen,een  soort harmonica-inflatie). 

Kortom, koopkracht wordt niet gered, maar de komende jaren verder uitgehold. Poetin speelt een rol, maar onderliggend is het vooral aan onszelf te danken. Monetair beleid moet worden omgegooid, fossiel moet weer de ruimte krijgen totdat nucleaire energie het stokje kan overnemen en de gehaaste transitie naar Groen moet minder gehaast gaan plaatsvinden en slimmer (volgens Sahel dus geen zonne-energie bijvoorbeeld). 

Reaguursels

Inloggen

Bonuslink over wat voor gedoe er met vergunningen is om een windpark aan te sluiten:
Een zonnepark was afgelopen zomer gereed maarhad blijkbaar geen rekening gehouden met de aansluiting. Er was nog geen aansluiting omdat netbeheerder Stedin geen vergunning van Prorail kreeg om onder het spoor door te boren. Nu wijst de gemeentelijke politicus als vertegenwoordiger van de overheid naar de netbeheerder, bedrijf in eigendom van verschillende gemeenten, die tegen de regeltjes van diezelfde overheid (landelijke spoorwet, er moet toestemming van de minister zijn) aanloopt.

Noem het maar een overheidsprobleem.

www.rijnmond.nl/nieuws/1552208/zonnev...

Barre_de_k | 19-09-22 | 07:26

Goed geschreven artikel, toch twee punten van kritiek om de volgende discussie over groene energie nog beter te maken:
1. De energieprijzen liepen op voor de Oekraïneoorlog omdat Rusland geen (zegge nul) gas aanbood op de spotmarkt afgelopen winter en bovendien gasberging in Nederland in beheer had en die leeg liet staan. Rusland bleef wel voldoen aan de lange termijn contracten.

Het argument dat de Russen hierover communiceerden was dat ze lange termijn contracten wilden. Daarmee zouden ze voorkomen dat met een voorraad waardeloze gas bleven zitten.

De stijgende gasprijs was niet direct de schuld van de groene transitie maar indirect, de kosten voor gaswinning bleven immers ongeveer hetzelfde.

2. Groene energie is extreem goedkoop op te wekken, je OPEX bestaat uit inspectie en af en toe een reparatie uitvoeren. Iets dat bij elke andere centrale of fossiele winning ook moet. Het is zelfs iets goedkoper omdat je geen rekening hoeft te houden met het gevaar van onzichtbare gassen zoals in de fossiele industrie of radioactiviteit zoals in kerncentrales.

Qua aanleg zijn offshore windparken of zonnepanelen niet eens zo duur per opgestelde MW. De aanleg van het elektriciteitsnet is daarentegen wel een gedoe (vergunningen op land) of duur (offshore hoogspanningsstations).

Wat groene energie duur maakt is de onvoorspelbaarheid en gebrek aan opslag. De operationele kosten en de aanlegkosten zijn niet hoog in vergelijking met andere centrales.

Barre_de_k | 19-09-22 | 07:14 | 1

U mag de kostprijs van elektriciteit die geproduceerd is met zon- of windstroom niet vergelijken met stroom uit centrales omdat de eerste weersafhankelijk is en de tweede altijd beschikbaar is, een totaal ander product wat meer waarde vertegenwoordigt.

therealbraindump | 19-09-22 | 07:24

Zolang ‘groen’ en ‘duurzaam’ roepen nog politieke winst opleveren en dus opportuun is gaan we nog wel even door op deze weg. Nu kun je al een oorlog winnen in Oekraïne door korter te douchen! Potver, gewoon onder de douche oorlogsheld worden...
Als halftamme geestelijke gehandicapte fan van Wim Hof spaart mij dat in die twee dagelijkse minuutjes geen jota gas uit, bovendien een gas aansluiting is er hier niet... Dat terzijde, maar tegelijk hoor je dat de hysterische EU propaganda van corona naadloos is overgaan op de oorlog tegen Oekraïne.
Met een beetje geluk blijft Zweden gidsland, dan zal de groene hysterie weldra naar de achtergrond verdwijnen en mogen Ursula, Frans, Diederik, Frans en Rob definitief het veld ruimen. Maar voorlopig is het nog goed cashen de groene leugen. Vattenval draait er lekker op.
Nu al zin in de toekomst, zonder ironie van afhankelijkheid van Rusland voor olie en gas naar afhankelijkheid van Rusland van lithium. Want China is nu de grootste verwerker van deze grindstof voor batterijen. Omdat het eindige fossiel tot satan is verklaard stappen we nu over op lithium uit mijnen voor duurzame batterijen met duurzame levensduur van 10 jaar.
Ach, Frans, Ursula, Diederik, Mark en Rob hebben niet te klagen die verdienen er een goede boterham mee van publieksgeld. Niemand heeft gezegd dat je er iets voor terug hoeft te geven. Als mensen op cruciale momenten je leugens maar geloven.

ratelaar | 19-09-22 | 06:47

Warmhoudtips : 3x per dag naaien en een dikke trui breien ( en aantrekken ). Krijg je het dan nog niet warm ga dan een uurtje boven de open haard hangen , je ruikt dan naar gerookte makreel en je voeten worden mooi donkerbruin .

Minus Richels | 19-09-22 | 05:48 | 1

Euh, nieuw contractje energie kost hier gewoon weer €5/mnd. En ja, wij hebben wel ingezet op isolatie (dak, muur, spauw), een warmtepompje, zonnepanelen en laden de zakelijke wagen electrisch op bij onze openbare prive-lader.
Inderdaad, dat is een investering ( subsidies en duurzaamheid kredieten zijn beschikbaar) maar mensen zijn gewoonte dieren en zullen dat zo laaaang mogelijk blijven uitstellen (want gaan liever op vakantie).
Eind van het contract jaar krijg ik nogsteeds geld terug.
En nu zelfs nog iets meer dan vorig jaar!

boerk | 19-09-22 | 07:07

De gasprijs nam namelijk al toe voordat Poetin Oekraïne daadwerkelijk aanviel.

Dit schreef ik dus vanmorgen. Werd gelijk weggejorist.
Dank voor volgtip.

masahide | 18-09-22 | 22:46 | 4

Toen de lockdown eraf ging in maart 2021, zag je aankomen dat er weer meer energie zou worden gebruikt, winkels en horeca weer open, meer rijden/vervoer. Toen voor 3 jaar vastgelegd, dus ik zit prima. Maar wat de politiek niet ziet is de iets langere termijn....
Zon en wind zijn mooi maar niet constant. Als je serieus bent over reductie van CO2, hoe kun je dan de enige CO2-vrije betrouwbare, constante bron: kernenergie versneld afbouwen (Duitsland).... en er in Nederland niet mee beginnen, of er niet eens over nadenken. Mooi hoor, al die elektrische auto's en vanaf 2026 verplichte warmtepompen ipv cv-ketel, alleen jammer dat we ze niet kunnen opladen/laten draaien. Kleinigheidjes hou je toch.

Het brein erachter | 19-09-22 | 01:59

Je wordt tegenwoordig erg snel gejorist. En als je verhaal gaat halen krijg je nul reactie/ uitleg over de joris of de ban.

boerk | 19-09-22 | 07:09
▼ 1 antwoord verborgen

"De oplopende energietekorten zouden verholpen kunnen worden op een groene manier als er 3146 windmolens van 15 MW worden geïnstalleerd in de komende 7 jaar, aldus Stahel (volgtip); iets wat gewoon onmogelijk is. "

Exponentiële groei blijft moeilijk te begrijpen. Het is wellicht onmogelijk wanneer je kijkt naar de huidige toestand, maar zowel het vermogen per turbine als het aantal turbines dat wordt gebouwd stijgt.

Siemens heeft al een 14MW turbine op de testsite staan ( en.wikipedia.org/wiki/%C3%98sterild_W... ) , en die van concurrent Vestas wordt weldra gebouwd ( www.offshorewind.biz/2022/08/23/vesta... ) Typisch gezien komt daar na een jaar een upgrade overheen met een paar MW extra, en na twee jaar een grote update. Dus over 2 jaar een - pak 'm beet - 20MW turbine, over 4 jaar wellicht een 30MW.

Aantallen turbines gaan ook omhoog aangezien de grote windmolenboeren voortdurend fabrieken bijbouwen. Kijk eens naar het jaarverslag van Siemens. Order intake over 2020 is 17GW, order backlog was 24GW. Ja dat is wereldwijd, maar het is ook slechts over 1 jaar, en het zijn cijfers van 2 jaar geleden.

Die 19GW is veel dichterbij dan u denkt. En nog maar een linkje: english.rvo.nl/information/offshore-w...

nieuwe_Deen | 18-09-22 | 22:20 | 9

@nieuwe_Deen | 19-09-22 | 00:01: eigenlijk zeg je dat stervende vogels door windmolens niet boeien omdat vogels ook door andere oorzaken dood gaan. Het zou best kunnen dat de sterftecijfers niet alarmerend zijn maar dat is wel echt een ontzettend slecht argument.

Frits de Vriez | 19-09-22 | 00:18

@nieuwe_Deen | 19-09-22 | 00:01: Reden temeer om over te stappen naar nucleaire energie. Dan heb je qua volume vele malen minder afval. En helemaal als je naar TMS centrales overstapt, want dan kun je een groot deel van het huidige nucleaire afval nog verder reduceren.

Verbandmeester | 19-09-22 | 02:54

@nieuwe_Deen | 19-09-22 | 00:01: en er zijn tegenwoordig vogel detectie systemen die de productie stil leggen voor die arme vogeltjes

boerk | 19-09-22 | 07:10
▼ 6 antwoorden verborgen

Wanneer je de link naar de Stahel tweets volgt dan staat daar als je er doorscrolt al iets veel verontrustenders dan wat in het artikel wordt beschreven. In een vd tweets wordt letterlijk gezegd dat de duitse elektriciteits productie nu al vaak instabiel is tijdens piekmomenten. Als er tijdens piekmomenten onvoldoende groene stroom wordt geproduceerd dan helpt nu heel europa al om te voorkomen dat het Duitsland net omvalt en daarmee het hele net. Het is wachten op het moment dat dat dus gebeurd want niet alleen Duitsland maar iedereen in europa is bezig met het destabiliseren van de productie

ZomaarEen | 18-09-22 | 22:14 | 3

Zonnenpanelen horen in zonnige landen thuis en windmolens in winderige landen. Dat we hier zwaargesubsidieerde zonnenpanelen hebben, is dat het zo lekker deugt.

Swoop | 18-09-22 | 23:16

Klopt. In Duitsland worden Black outs verwacht en is de paniek echt wel groot. Duitse media staan echt al geruime tijd vol met aandacht aan energie. Diverse ministers zijn er ook mee bezig en spreken regelmatig de bevolking toe ivm de stand van zaken.

Dat Franse kerncentrales niet allemaal goed zijn, speelt ook een rol. En alleen Denemarken en Oostenrijk hebben toegezegd Duitsland te helpen wanneer er acute nood ontstaat, was vorige week te lezen. De verwachtingen daar zijn niet heel hoopvol. Want als er Black outs komen, heeft dat ook een enorme impact op bijvoorbeeld veiligheid. Erg veel spanning dus in Duitse coalitie.

Bataafje | 18-09-22 | 23:21

@Bataafje | 18-09-22 | 23:21: Terecht. Hadden die groene idioten maar niet zulke waanzinnige plannen er doorheen moeten drukken.

Deflatiemonster | 18-09-22 | 23:35

Klok, klepel: er is een verband,
maar ook nu weer kan freule saxofoon van seksloos werkelijk niets correct te duiden … kan er een echte econoom opstaan vanuit de panelen?

Analia von Solmsch | 18-09-22 | 22:02 | 5

@Nuchternederland | 18-09-22 | 22:19: Dat de groene exercitie te snel gaat. Hoef je geen deskundige voor te zijn. Dat de gasprijs hoog is komt de groenen wel goed uit.
Maar iets gesnopen van technische gevolgen doen ze pas als de verwarming en de laptop het niet meer doet.

Oprisp | 18-09-22 | 22:37
▼ 2 antwoorden verborgen

Warmte zou op zich nog wel gaan. Wel de grootste energievreter trouwens.
Maar als het dan zo nodig groen moet, dan ga je maar een eind lopen. Of werken, ook niet verkeerd.
Maar dat doen de Jetten en de Klavers liever niet. Die rijden elektrisch om de netfrequentie voor ons in balans te houden. En stippelen beleid uit hoe binnenkort de houtkachel moet worden verboden.
Uit solidariteit krijgt iedereen dan een houtje.

Oprisp | 18-09-22 | 21:59

Goed artikel trouwens

Nederlanddraaitdoor | 18-09-22 | 21:38 | 3
-weggejorist-
Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:44

Ik weet niet wat jij wil horen... daar ga ik niet over.

Nederlanddraaitdoor | 19-09-22 | 00:03

Even heel kort door de bocht ;
Willen we vergroenen ( ja een kut woord) : nee.
We moeten en gaat dat meer kosten dan niet vergroenen ; Ja
Waarom moeten we vergroenen ?
Omdat we anders over 10/15 jaar dit sowieso moeten doen en dan kost het meer en hebben we de planeet zodanig verneukt dat we waarschijnlijk alleen maar in een neerwaartse spiraal belanden.

Hoe dan ?

1) Europees kijken , of ieder geval west europa. Ieder land voor zich is alleen maar problemen wegduwen naar hun buurman en dat komt net zo hard terug je eigen kant op.

2) Nucleaire reactoren verspreid op strategische plekken. Met Europees geld , onderhoud en (militaire)beveiliging. Dit als basis energie totdat we over kunnen op andere energie vormen.

3) Een plan voor grondstoffen die we nodig hebben voor de "groene revolutie" , China is al jaren bezig deze te jatten uit Afrika. Voor batterijen, zonnecellen , windmolens etc. Dit plan is er NADA NOPES op dit moment. Het enige Europese land die belangrijke grondstoffen heeft voor onze toekomst is... Oekraïne !
Donder die Russen er met kracht uit en gooi Oekraïne in de EU,alleen al voor de grondstoffen. Stop met de rest van de uitbreiding van de EU , Albanië ,Servië.
Die hebben crue gezegd , niks toe te voegen. Humaniteit graag, maar eerst zelf de zaken op orde.

4) Bouw met de EU een nieuw elektriciteit netwerk door Europa die groene energie kan opvangen en delegeren naar de landen eromheen. Bouw en onderzoek zelf nieuwe batterijen aka opslagplaatsen en plaats ze door Europa op efficiënte plekken.

5) Fusion Onderzoek !
www.weforum.org/agenda/2022/02/nuclea...

Wacht niet op onderzoek buiten de EU. Maar pomp ongelooflijk veel geld ( die er is) in eigen onderzoek naar fusion ( de mogelijkheid om echt uit al onze energie zorgen te komen ) . Nu is er een klein budget vanuit de EU in Frankrijk , de rest is verdomme privaat. Bedrijven! Op hun site is duidelijk dat ze smeken om meer geld .. absurd. Maak het niet privaat , en zorg dat het een prioriteit krijgt en donder er absurd veel geld in. Als we het voor elkaar krijgen, zijn we van onze zorgen af. www.iter.org/
De ontwikkelingen zijn positief, maar hebben gewoon meer geniën en vooral geld nodig.
Wat denk je dat de Chinezen nu aan het doen zijn ? Wachten op investeerders?

6) Eb en vloed en de zeeën om ons heen. Je kan energie opwekken uit de zee naast ons. De theorie is dat je met geplaatste wallen in de zee je met eb en vloed energie kan opwekken. Deze energie zou constant zijn , gezien de maan ( en dus eb en vloed) constant is.
Ben geen journalist en het is zondag, google zelf maar. hier een inkijkje .. www.rtvnoord.nl/nieuws/765071/groene-...
Het absurde is dat Nederland weinig tot geen subsidies heeft verstrekt aan dit soort onderzoeken ( wat verbaasd me nog in dit land).
Waar je met windmolens en zonnecellen afhankelijk bent aan het weer , ben je met getijden alleen afhankelijk van de maan en de plus energie uit stormen.
Nederland .. land der zeeën, als we eindelijk weer eens groot willen zijn , dan ontwikkelen we dit !

Fijne avond en google ze de pleuris voor betere oplossingen.

blamage_fr | 18-09-22 | 21:31 | 6

Schroom niet om uw plannen aan de Europese Commissie toe te sturen!

theo-is-dood | 18-09-22 | 22:18

@Jan, Leiden | 18-09-22 | 21:51:
Basis ingrediënten voor onze groene revolutie :
Even in het Engels, zodat je beter kan zoeken :
copper, silicon, aluminum, lithium, cobalt, and silver
Ik had Stap 7 moeten toevoegen : Recycle de batterijen die we hebben en haal de grondstoffen eruit. De meeste worden nu vernietigd omdat een privaat bedrijf dat goedkoper vindt. De staat moet dit overnemen en die grondstoffen bewaren, we zullen ze hard nodig hebben.

blamage_fr | 18-09-22 | 22:19

@Jan, Leiden | 18-09-22 | 21:51: in principe nu alleen kolen in de Donbas, dus inmiddels onbereikbaar en een beetje kolen in het uiterste westen aan de grens met Polen.
Verder mogelijk gas in het kustgebied van de Zwarte Zee, maar dat vergt nog een jarenlange ontwikkeling. Bovendien heeft Rusland daar ongetwijfeld een oogje op. Kort gezegd: het wordt een heel koude winter, zeker als Rusland meer elektriciteitscentrales gaat bombarderen als vergelding wegens aanvallen van Oekraïne op burgerdoelen in Rusland, Donbas, De Krim en Cherson. Kortom: het ziet er deze winter ronduit beroerd uit voor Oekraïne en Europa.

Spie | 19-09-22 | 02:56
▼ 3 antwoorden verborgen

Investeer in groen en in kernenergie. Zorg ervoor dat je onafhankelijk bent van de schurkenstaten. Zo moeilijk is het niet. Zeg het al jaren. Jammer dat er een oorlog voor nodig is, maar nu gaat het wel lukken. Wens putin en de sjeiks heel veel plezier met dat gas en olie.

TheManiac | 18-09-22 | 21:29 | 2

Die emirs en koning zijn slimmer dan de Russen. Die zetten al flink wat jaartjes in op 'na de fossiele energie' ze hebben nog een lange weg te gaan maar ik heb er meer vertrouwen in dat de emiraten het redden dan de Russen. Saoedi's blijven schoften in mijn ogen. Wel eens geweest? Niet doen. Wat een kutland.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:49

@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:49: Wat zou er überhaupt interessant zijn aan Saudi-Arabië? Het is er heet, er is volgens mij nauwelijks natuurschoon en naar mijn beleving zijn er vrij weinig historische zaken te bezichtigen. Veel steen en beton en zand heb ik het idee.

Verbandmeester | 19-09-22 | 03:06

Blij dat ze in mijn volgende ‘thuishaven’ nl. Estland juist erg open staan voor kernenergie. Operationeel waarschijnlijk 2031. Dus het kan wel. Finland is al veel verder. Helaas kan ik geen link(en) plaatsen.

Kaitseliit | 18-09-22 | 21:24

“Precies zoals Desmet ook zegt: de elite de schuld geven of zelfs afzetten lost niks op; die worden gewoon weer vervangen. Het gevaar zit in de bevolking zelf.”

davidhasseltoff | 18-09-22 | 21:15 | 3

Nee, meer in mensen die het steevast hebben over "de elite" en "het volk" we hoeven niet ver terug in de tijd om te weten waarom.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:20

Ik denk dat Putin door eigen mensen "eruit" wordt gewerkt (lees: ongeval). Daarna begint de liefdesdans tussen Rusland en de EU en zal Rusland pro-westers worden. Uiteraard blijf ik hout stoken want dat is tenminste CO2 neutraal ;)

WellusNietus | 18-09-22 | 21:12 | 4

Ik help het je hopen.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:20

De idealist die zijn voorspelling bouwt op de ervaring die we hebben opgedaan bij het omleggen van de dictators van Irak, Libie, Syrie, Afghanistan (bij de laatste 2 nog checken of dat echt gelukt is) Somalie, Ethiopie etc etc en dat er dan iemand de macht overneemt die netjes op zijn knieen gaat zitten luisteren naar de wensen van de EU en de VS. Die eigenlijk altijd zijn wij willen rijk worden en daar krijgen jullie niks voor terug, euh sorry daarvoor maken we van jou land een mooi woke democraties paradijs. Iets in mij zegt dat ook de russen daar niet in zullen trappen, als China al zou accepteren dat Rusland een kolonie van het vrije westen zou worden.

ZomaarEen | 18-09-22 | 22:02

Alle mogelijke opvolgers van Poetin staan een nog veel hardere koers tegen het westen voor. Lees bijv. maar eens wat Medvjedev zegt. Die nog veel extremer in zijn opvattingen. Pas dus op wat je wenst. Het kan altijd nog beroerder.

Spie | 19-09-22 | 03:02
▼ 1 antwoord verborgen

Het is overigens tamelijk kortzichtig te denken dat welvaartsgroei alleen kan bestaan uit meer centjes erbij. In Zuid-Europa hebben ze al een welvaartskrimp kunnen ervaren deze zomer in de saheltemperaturen. Ik denk dat daar in de toekomst een groter probleem ligt dan de vraag hoe duur ons gas is en hoeveel langer je daardoor met je iphone moet doen.

BobDobalina | 18-09-22 | 21:07 | 2

Toevallig ben ik nu vrienden opzoeken in Spanje en die zeggen idd hetzelfde. Afgelopen zomer was het niet te harden en bleef vrijwel iedereen binnen zitten in de airco tot minstens 19uur. Vermoeiend. Nu in september is het overigens erg aangenaam.

Diederik_Ezel | 18-09-22 | 21:15

@Diederik_Ezel | 18-09-22 | 21:15:

De olijfolie productie is mislukt. Sowieso nu al 20% duurder dan eerst. Lijkt niets, is een ramp.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:21

Olie, gas en kolen zijn ook groene energie. Honderden eeuwen oude bomen en vegetatie.

Piet Karbiet | 18-09-22 | 21:01

ach. de onderste laag wordt omgekocht met geld van de middenklasse. geen gezeik iedereen arm.

Ir. Wilhelmus | 18-09-22 | 20:59 | 6

@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:23: volgens mij begrijp je het punt niet. Inflatie voor iedereen in gelijke mate corrigeren zorgt alleen maar voor meer inflatie. Het is namelijk grotendeels een aanbodprobleem. Als het aanbod niet toeneemt gaat meer geld geven aan de vraagkant er alleen maar toe leiden dat de prijzen hoger worden.

BobDobalina | 18-09-22 | 22:06

@BobDobalina | 18-09-22 | 22:06: aha jij denkt dus dat de inflatie uit de hand loopt door een compensatie pakket van 16 miljard voor de burgers als er niet dusdanig genivelleerd wirdt dat elke burger met een salaris tot 3000 euro netto pm op bijstandsniveau uitkomt?
16 miljard is een fooi vergeleken met de 100en miljarden die de ecb en de eu in de economie pompen om de rente laag te houden en via allerlei steunpakketen voor de landen

ZomaarEen | 18-09-22 | 23:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Hier in Frankrijk is de ontwikkeling van kernenergie eigenlijk tot stilstand gebracht onder Valérie Giscard-Desteing

Met de huidige 4e generatie kerncentrales zou Frankrijk op basis van het bestaande kernafval volkomen CO2-Neutraal voor 2000 jaar (tweeduizend!) in de eigen primaire energiebehoefte kunnen voorzien. Dus kolen, gas, benzine, stroom, enzovoorts...

Schiet mij maar lek...

VanRechts | 18-09-22 | 20:58 | 4

Als er één land is dat wel bereid is om voor de eigen bevolking op te komen in deze is het Frankrijk wel, ik denk dat die moderne kerncentrales er opvallend snel zullen zijn, EU/groene Kmer gezever of niet.

zwellevertje | 18-09-22 | 21:13
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben weinig hoopvol dat de komende jaren goedkomt met zoveel onbenul in onze TK en EU. Een grote politieke zwendel, puur gericht om zichzelf zoveel mogelijk te verrijken ten koste van anderen/onderdanen. Dat noemen we corruptie. Dit is nou net een van de hoofdoorzaken dat een land/continent arm is of wordt. Kijk maar naar Afrika, een grote corrupte bende met als gevolg een grote armoede.

Ierse_Setter | 18-09-22 | 20:56 | 3

Met de rol van topambtenaren in de Mondkapjes miljoenenzwendel als bewijs.

Piet Karbiet | 18-09-22 | 21:04

@Piet Karbiet | 18-09-22 | 21:04: Ja, een van de vele voorbeelden. Men denkt ten onrechte dat politici in Nederland niet zo corrupt is.

Ierse_Setter | 18-09-22 | 21:12

ja ze zijn allemaal corrupt.. iedereen .. teveel om op te noemen zoveel zijn er corrupt. En u heeft gelijk vwb Afrika, met de huidige opwarming van de aarde wonen we inderdaad zodirect ook in de woestijn net als in Afrika. Dan wonen we ook in rietenhutjes maar wel in grote rijkdom en niet in armoede want we hebben dan geen torenhoge energierekeningen meer.

johnyl | 18-09-22 | 21:21

Ik lees in het FD dat Kaag Financiën bestuur op "een abstract niveau". Een mooi eufemisme voor het feit dat ze er niets van begrijpt.

Vula | 18-09-22 | 20:56 | 1

en dat het haar geen zak interesseert

Ir. Wilhelmus | 18-09-22 | 20:58

De politici die tegen de oliemaatschappijen hebben gezegd dat de markt voor fossiele brandstoffen kapot gemaakt gaat worden vanaf 2030, en die mijnbouw bedrijven 20 jaar laten wachten op een vergunning huilen krokodillentranen nu er schaarste dreigt te ontstaan. De onnozelheid en hypocrisie zijn erg amusant.

intrigant | 18-09-22 | 20:55

"Overigens importeren we nog steeds Russische energie, een beetje direct, maar veel indirect; China en India verwerken de Russische energie en verkopen deze weer doodleuk aan ons"

Oh ja, hoe dan? Er loopt een veel te kleine gasleiding naar China en India moet nog een peperdure pijplijn naar Rusland bouwen. Ze hebben ze ook de capaciteiten niet voor LNG. Je zuigt dit dus uit je duim. Olie? Daar hebben ze de capaciteiten helemaal niet voor.

Wel is het heel verdacht dat Saoedi-Arabië nogal veel olie koopt voor dumpprijzen uit Rusland. M.a.w. de Saoedi's kopen hartstikke goedkoop uit Rusland en verkopen het aan ons voor de marktprijs. Waar ligt de winst voor Rusland dan?

De werkelijkheid is dat Rusland zijn grootste klant verliest (zo'n 40% van haar inkomen) en voor dumpprijzen olie moet leveren aan schurkenstaten zoals Saoedi-Arabië. En wij zijn de sukkels? Alsjeblieft zeg. Het gaan wel zware tijden worden, nou ja, zwaarder in ieder geval, maar dit epistel snijdt gewoon geen hout. Als je wil betogen dat we gewoon maar opnieuw moesten wegkijken terwijl die kwaadaardig dwerg uit het Kremlin niet alleen zijn buurlanden sloopt maar ook zijn eigen volk, doe dat dan gewoon direct en zeg "die Oekraïners zullen me aan mijn derriere oxideren, ik wil gewoon mijn rijkeluien leventje zonder kopzorgen".

Wel ben ik het eens dat we op heel veel fronten al veel en veel eerder hadden moeten beginnen naar energieonafhankelijkheid en natuurlijk zo groen als maar mogelijk. Dat wel.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 20:54 | 7

Twee oliepijpleidingen van Rusland naar China:

— Separately, China is set to receive approximately 880,000 bpd of Russian oil via the two East Siberia-Pacific Ocean Pipelines (ESPO) and the Kazakhstan-China pipeline under government deals, with all the three projects pumping at maximum rates, said two traders with knowledge of the matter.6 jul. 2022—
Bron Reuters

Gasleiding: “"Power of Siberia" — as the portion located in Russia is called — began delivering natural gas to northern China in December 2019, according to Chinese state media.”

www.cnbc.com/amp/2022/07/27/map-of-po...

theo-is-dood | 18-09-22 | 22:26

@theo-is-dood | 18-09-22 | 22:26:

Dus? Wat is je punt? China gaat in de toekomst nog meer olie voor dumpprijzen kopen. The Power of Siberia is een kleine pijpleiding. Hoe dan ook ze hebben helemaal geen capaciteiten om olie of gas te exporteren. En als ze wel olie gaan exporteren dan is dat tegen marktprijs. Ik zie het probleem niet. Rusland blijft de Sjaak.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 22:37

@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 22:37: China kan door de forse korting op Russische energie nog beter concurreren dan het westen, zeker in de groeimarkt Azië. Verder exporteert Rusland ook gas via tankers. Tot slot is men al bezig met de aanleg van een 2e gasleiding naar China en is met begonnen met het ontwerp voor een derde gaspijpleiding naar China die Pakistan en India graag naar hun land doorgetrokken willen hebben.

Spie | 19-09-22 | 03:08
▼ 4 antwoorden verborgen

OT: Maar zie Daghap. Ik stond een aantal jaren geleden naast haar bij de stoplichten in Den Haag. Toen we optrokken naar het volgende stoplicht dacht ik dat ze zwaaide, dus ik zwaaide terug. Bleek dat het de wapperende kipfilets te zijn aan haar armen. Uiteindelijk zwaaide ik nogmaals bij het volgende stoplicht en zwaaide ze echt terug. Tot zover mijn spannende leven.

roosvrij | 18-09-22 | 20:53

Je hoort altijd dat de politieke partijen in dit land moeten polderen en concessies moeten doen voor regeringsdeelname. Waarom worden de krankzinnige energieplannen van GL en X66 en die ondemocratische klimaattafels dan klakkeloos voor 120% doorgevoerd? Nood breekt wet.

Piet Karbiet | 18-09-22 | 20:52 | 1

D66 zal wel de overhand hebben in dit kabinet.
Totdat de bom barst en de economie te veel klappen krijgt.

ChalinaRosa | 18-09-22 | 21:05

Heb begrepen dat Frans een 24-uurs autorace voor electrische auto's gaat organiseren. Hij wil het de TimmerLeMans gaan noemen.

Leptob | 18-09-22 | 20:52 | 1

zou ik wel willen zien hoe ze tijdens een pitstop de banden en het accupakket wisselen.

Stijlloser_from_NL | 18-09-22 | 21:10

@intrigant | 18-09-22 | 21:13: zodat we deze in dezelfde mate blijven consumeren en de prijzen naar een nieuwe hoogte gaan waar iedereen weer dezelfde pijn heeft? Lijkt me geen oplossing.

BobDobalina | 18-09-22 | 21:19

@BobDobalina | 18-09-22 | 20:59:

In een trits van maatregelen waardoor gemiddeld de werkenden er met 1.000 euro op vooruit gingen. Dat klopt ook, maar de ene had uiteraard meer baat dan de andere. Gemiddeld dus.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:33
▼ 7 antwoorden verborgen

Had Jetten maar wat Rutte heeft..... geen visie. Dat zou een heel stuk schelen in deze.

Fark Mutte | 18-09-22 | 20:44

Uitstekend stuk. Het staat echter onvoldoende stil bij de maatschappelijke ontwrichting die ons m.i. waarschijnlijk te wachten staat (ik hoop natuurlijk van niet). Als de dominostenen eenmaal vallen dan is dat onomkeerbaar. De huidige inflatie heeft al onderhouds veel kapotgemaakt, en het is nog zomer. Maar snel komen die aangepaste energierekeningen binnen. En dan gaat die bakker op de hoek kapot. En dan het zwembad, het ziekenhuis, enz. De een na de ander. Een prijsplafond dat de _gebruikers_ denken af te kunnen dwingen is bizar. Een matige tot strenge winter duwt Europa razendsnel de afgrond in.

tectonicos | 18-09-22 | 20:43 | 8

@theo -- Ik vermoed dat u vooralsnog niet tot de groep Nieuwe Armen gaat behoren. In NL alleen al meer dan 1.000.000 personen. Kritische massa. Maar goed, ik hoop dat u gelijk krijgt en niet ik.

tectonicos | 18-09-22 | 21:28

@tectonicos | 18-09-22 | 21:28:

Als je straatarm bent in Nederland doe je iets niet goed, dat voorop gesteld. En daarbij is onze definitie van arm nogal breed. Zo is niet op vakantie kunnen een teken van armoede in Nederland. Nooit nieuwe kleren kunnen kopen ook. Armoede, echte armoede? Nee dat bestaat niet in Nederland. Zelfs mensen die zelf hun leven helemaal op de kop gezet hebben door wat dan ook krijgen een tweede (of derde of vierde) kans. Voor echte armoede moet je naar Afrika of Azië of Zuid-Amerika of Rusland.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:37
▼ 5 antwoorden verborgen

De transitie bij de Oosterburen heeft al aangetoond dat het niet werkt en honderden miljarden kost. Er is daar simpelweg te weinig wind en zon. Een no brainer maar gevaarlijke types als Rob Jetten kijken niet naar feiten.

Piet Karbiet | 18-09-22 | 20:39 | 3

Ook een no brainer dus...

Louter Leuter | 18-09-22 | 20:45

@Louter Leuter | 18-09-22 | 20:45: Ha, ik snap hem.

Piet Karbiet | 18-09-22 | 20:54

Duitsland kan nog wat GWs aan Offshore wind neerzetten, maar relatief weinig want hun maritiem gebied is niet zo groot.

Swoop | 18-09-22 | 23:52

Regeren is vooruitzien zien, alleen draaien er tegenwoordig veel kortzichtige egocentrische groene mafketels met tunnelvisie aan de knoppen, met een agenda die niet verder gaat dan snel scoren. Helaas voor Nederland zal dit ook niet snel veranderen, omdat ons politieke landschap simpelweg te versplinterd is, en tegengeluid steevast in cordon sanitaire zit (mocht deze al relevante andere ideeen hebben).

Nederlanddraaitdoor | 18-09-22 | 20:37

Ondertussen is het kabinet er dit niet uit gekomen met een prijsplafond over een deel van de energie. Ze wil de uitvoering afschuiven naar de energiebedrijven. De kans dat het voor Prinsjesdag rond is kun je dus wel op je buik schrijven, het potlood hangt eronder.

goedverstaander | 18-09-22 | 20:34 | 2

Lees ik net bij de staatsomroep.

goedverstaander | 18-09-22 | 20:44

Gelukkig heeft het personeel van een aantal energieleveranciers als kusje voor het personeel wel een prijsplafond voor energie geleverd door de werkgever. En een korting op de vaste kosten. Fijn voor die mensen.

Leptob | 18-09-22 | 20:45

Meerdere opeenvolgende presidenten in Frankrijk eisten sluiting van kerncentrales
De edf heeft er dus niks meer dan noodzakelijk in geïnvesteerd
Nu moeten ze in Aller ijl
Weer open ( sommigen stonden al
Stil)
En dat blijkt dan in realiteit een beetje lastig te zijn in de aanloop

deathchant | 18-09-22 | 20:33

Nu investeren in kernenergie. Helaas las ik ergens anders dat het tegenwoordig al 8 jaar duurt voordat een gemiddeld bouwproject van start kan gaan, en dan gaat het dus om gewone woonwijken. Hoe lang voordat de eerste spade voor een nieuwe kerncentrale de grond in gaat?

Verder fors investeren in verder ontwikkelen van opslag. Voor korte pieken en dalen (ook belangrijk bij veel zon en wind in de mix) vooral kijken wat Tesla nu doet met "virtuele energiecentrales", in Californië en nu ook in Japan. Subsidieer dat desnoods, want het blijkt buitengewoon kosteneffectief. En onderzoek opslag in waterstof. De cyclus stroom naar waterstof en terug naar stroom gaat nu richting de 40-45%, en dat is economisch interessant. Je gebruikt immers stroom die op dat moment min of meer gratis is, er is tijdens pieken geen opportunity cost want niemand koopt op dat moment stroom.

En reken niet op Noorwegen voor stroomopslag. Die hebben al herhaaldelijk aangegeven dat ze niet de batterij van Europa kunnen zijn.

Muxje | 18-09-22 | 20:28 | 4

SMR's zijn een goede optie. Maar links houdt gewoon lekker populistisch kernenergie in de taboesfeer.

Spring Bruissteen | 18-09-22 | 20:40

D66'ers doen alles aan om kernenergie in negatief daglicht te plaatsen.

https://wwwPUNTtelegraafPUNTnl/nieuws/1802917581/advies-kernenergie-bij-voorbaat-besmet-rapport-rli-ziet-geen-stralende-toekomst-tegemoet

Ierse_Setter | 18-09-22 | 20:41

@goedverstaander | 18-09-22 | 20:35: wedden dat Greenpeace dwars gaat liggen? Nee redt je niet in 5. De kolencentrale op de Maasvlakte, van E.On, heeft er ook ruim 7 jaar over gedaan voordat ie klaar was.

Stijlloser_from_NL | 18-09-22 | 21:06
▼ 1 antwoord verborgen

Niet genoemd probleem bij deze analyse is de opwarming van de aarde. Hoe langer we doorgaan met fossiele brandstoffen, hoe groter de opwarming. We zijn al veel te laat en dat hele parijse akkoord wordt never nooit niet gehaald. Dus omschakelen moet zeer snel. Helaas kiest men dan niet rationeel.
Beter china 100 kerncentrales cadeau geven dan zelf maar zonnepaneeltjes in de wei leggen.

zeeman73 | 18-09-22 | 20:27 | 6

Mijnheer Zeeman. Na een kleine ijstijd warmt de aarde op. Einde van de laatste kleine ijstijd was 1850. Precies de datum waar uw grafiekjes beginnen.

Louter Leuter | 18-09-22 | 20:48

@Piet Karbiet | 18-09-22 | 20:44:

November? Meer ijs? Ik begin me zorgen te maken Piet. Oprecht.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:02

Men was al niet rationeel bij het ondertekenen van het Parijs akkoord. Miljarden en miljarden stuk smijten zonder de effectiviteit daarvan vooraf te kunnen bepalen met een acceptabele mate van zekerheid. Wensdenken in zijn zuiverste vorm.

intrigant | 18-09-22 | 21:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Ach zolang we een kolencentrale subsidie geven om dicht te blijven met een lage gasprijs, En als ze dan opengaan (omdat gas te duur wordt), moeten we alsnog de hoofdprijs betalen. Het klopt voor geen apenootje... Maar gelukkig bruggemeest appie gaat naar new york. terwijl zijn werkvolk naar de voedselbank gaat. (kanjers die politici).

pieterS | 18-09-22 | 20:26

Die transitie is al te lang uitgesteld en verder uitstel zal een groter lange termijn probleem opleveren dan wat inflatie.

Neuth | 18-09-22 | 20:23 | 4

Heb gelezen dat er in een aantal cao's al is opgenomen dat je betaald vrij kan krijgen voor de transitie.

Leptob | 18-09-22 | 20:48

@Bootvisser | 18-09-22 | 20:30:

Best wel. Van Sassen schijnt niet te weten dat deze "mineralen" *kuch* (kunnen) worden gerecycled. Zoals wel meer troep euh resources. Sterker nog "groener" is een groeimarkt. Een gigantische groeimarkt. Maar daar zijn de fossiele energie handelaren het niet zo mee eens. Vandaar ook dat ze al jaar en dag lobbyisten inhuren. Let er maar eens. Het zijn altijd lieden die eigenlijk van toeten noch blazen weten maar heel stellig overkomen en je influisteren wat je wil horen, niet hoe het zit.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:05
▼ 1 antwoord verborgen

Infrastructuur verkwanseld aan buitenlandse speculanten en gas aan landen veel te goedkoop verkopen brengt ons nu in de problemen. Nederland zou normaliter zelfvoorzienend zijn.

Overigens mag dat Rusland en zn vriendjes nog veel harder aangepakt worden. Dan maar wat minder luxe en een extra trui aan. Ben opgegroeid met een kolenkachel en eenvoud en was toen niet minder gelukkig.

Cornelis12 | 18-09-22 | 20:23 | 2

En die kolenkachel brandde alleen overdags, dus 's morgens rillend van de kou aanmaakhoutjes hakken in het halfsteen arbeiderskrot met enkel glas. Mijn ouders deden dat nog tot ik op mijn 14e ging werken en een gaskachel voor ze kocht.

Nivelleermarionet | 18-09-22 | 20:30

Juist die kolenkachel bracht ons tot dit punt. Dat was een luxe die ze de eeuwen daarvoor nog niet hadden. Dus u was al verwend.

Bootvisser | 18-09-22 | 20:33

Ik ben het zeer met dit stuk eens, op één punt na.
En dat is dat Poetin sowieso de gaskaart wel zou hebben gespeeld.
Dat geloof ik niet. Zonder de sancties denk ik dat Rusland de gaskaart niet zou hebben gespeeld. Ze zouden wel gek zijn.
Overigens volgt binnenkort de olie boycot door de EU. Dat gaat ook voor de nodige problemen zorgen.

ChalinaRosa | 18-09-22 | 20:20 | 7

@fatty | 18-09-22 | 20:42: Hey kijk, het begint met een ad hominem dus dat verhaal moet wel als een huis staan.

nikolaos | 18-09-22 | 20:54

Ben ook helemaal met dit stuk eens. Europese politici denken niet meer in termen als zelfbehoud. Zowel niet op economisch als volk/cultureel vlak. Zij zien zich als wereldburgers. Ze beseffen niet dat de wereld gevormd is door de verdiensten van het Europese volk in het verleden. Zij, net als veel linksen, zien alleen maar de schaduwkant. Overigens vond en vind ik de destijds afgekondigde sancties tegen Rusland zo ongelooflijk dom, dat er haast wel een andere (groene) agenda achter moest zitten. Door het verbreken van alle wederzijdse afhankelijkheden, zoals aangekondigd door de EU, is de kans op conflicten in de toekomst alleen maar groter geworden: Het vergroot de armoede in Rusland en de Russen hebben niks meer te verliezen bij een groot conflict.
Dus ik vermoed een achterliggende groene agenda en in dat licht passen ook de uitspraken van Jetten dat gas nooit meer goedkoop wordt.
Overigens was en ben ik een groot voorstander van een maximale militaire ondersteuning van de Oekraïne om de Russen te ontmoedigen om dergelijke toekomstige exercities uit te voeren.

kortebroek | 18-09-22 | 21:01

Dus gewoon Poetin zijn gang laten gaan.

"Overigens volgt binnenkort de olie boycot door de EU. Dat gaat ook voor de nodige problemen zorgen."

Nee hoor, niet voor ons. Zat plekken waar we olie kunnen kopen. De *kuch* "bondgenoten" van Poetin zullen wel een mooi dumpprijsje voor zichzelf regelen en Poetin moet wel want hij is zijn grootste en beste klant kwijt. Permanent.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:09
▼ 4 antwoorden verborgen

Enige groene en constante energie, is kernenergie. Daar komt nauwelijks afval van af. De rest is voor de bühne zogenaamd groen en schoon. Helaas, het is niet groen, niet rendabel en debiel.

Gaat het niet dan? | 18-09-22 | 20:17 | 7

@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:11:
Onze bijdrage aan de temperatuurstijging is zeer miniem. Vroeg laatst aan een hoge ambtenaar die de "onderhandelingen" "voor Nederland" in Parijs gedaan had of hij mij kon vertellen hoe die temperatuur gedefinieerd werd en wat de foutmarge was (en nog wat technische vragen over de gebruikte transportmodellen en -vergelijkingen en de gebruikte numerieke methoden). Antwoord: geen idee.

Louter Leuter | 18-09-22 | 21:28

@Louter Leuter | 18-09-22 | 21:28:

Ja joh, zo werkt het. Of we doen het allemaal samen op deze mooie planeet of we slopen het dermate dat we over 100 jaar de real-life versie van Planet of the Apes hebben o.i.d.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:40

@Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:40:
Zolang de reductie van de omvang van de mensheid niet voorop staat naar orde grootte 2 miljard, liefst minder, dan hebben we genoeg energie en water voor iedereen, oerwouden voor de orang oetans, vis in de zeeën, kunnen we natuurvriendelijk voedsel verbouwen. Tot die tijd blijft het geleuter over CO2 (dat we nodig hebben voor ons voedsel) gerommel in de marge dat niets zal uithalen. Het kost teveel en levert niet eens iets op. Eerst minder werpen!

Louter Leuter | 18-09-22 | 22:35
▼ 4 antwoorden verborgen

Er is nog voor zo’n 300 jaar aardgas obv bekende reserves. En laat gas nou ideaal zijn om bij- of af te schakelen in de energiemix om netbalans te regelen. Paniekvoetbal dus.

_pacman_ | 18-09-22 | 20:14 | 6

@Japannert | 18-09-22 | 20:37:
Waarom niet gebruiken als je het nodig hebt? Wanneer kernfusie een feit is zijn we goed in staat om zelf grote hoeveelheden methaan te maken en deze evt. weer de grond in te pompem. Beter zou zijn om CO2 direct in koolstof om te zetten ten einde de CO2 concentratie te verkleinen.

kortebroek | 18-09-22 | 21:12

Zolang we het niet kopen van de Russen en blijven doorwerken om energieonafhankelijk te zijn prima toch. Wel mag ik hopen dat het ons geen 300 jaar kost om volledig onafhankelijk te zijn. Ik vind 8 jaar wel genoeg.

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:13

@kortebroek | 18-09-22 | 21:12: hoe hoger de concentratie Co2 hoe rijker de plantengroei. En neen, meer co2 in de lucht draagt praktisch niet meer bij aan de opwarming, die in feite een zegen is voor de mensheid.

kokenrel | 19-09-22 | 00:42
▼ 3 antwoorden verborgen

Grondstoffen staatje even bij Jetten onder de neus drukken want dat heeft hij vast nooit gezien of de inhoud maar vermoed. Denk dat er daarom niet op accu's ingezet moet worden maar op waterstof ook al is de laatste minder efficiënt. Duitse spoor gaat die kant op, kan me ook geen locomotief op accu's voorstellen.

Der Schnitzeljäger | 18-09-22 | 20:13 | 1

Vrachtauto's in Italië, Spanje en Frankrijk zijn ook al druk bezig met waterstof. Onze kenniseconomie moet nog gaan beginnen met nadenken.

Boeloeboe | 18-09-22 | 21:16

Zij die ons leiden hebben er verstand van en weten wat goed is voor ons. Wetende dat het allemaal goed gaat komen, hoef ik me geen kopzorgen erover te maken. Ik kan dus lekker gaan slapen!

Rest In Privacy | 18-09-22 | 20:12 | 2

U heeft echt geen flauw idee hé?

elfenstein | 18-09-22 | 20:13

@elfenstein | 18-09-22 | 20:13: De tegel van Ikhebgeeflauwidee is een schoolvoorbeeld van sarcasme. Althans, dat hoop ik. Daarentegen weet ik bijna zeker dat het sarcasme is, ik heb reaguurders hoog zitten namelijk.

EmilioEsteves | 18-09-22 | 20:48

Net zo snel als Duitsland is afgeschaafd van steenkool en bruinkool kan het weer opschalen. Helaas zitten de socialisten en de Grünen in de Duitse regering.

theo-is-dood | 18-09-22 | 20:08 | 3

*afgeschaaLd

theo-is-dood | 18-09-22 | 20:09

Jetten: kolencentrales staan aan dus meer klimaatmaatregelen.

klaas24 | 18-09-22 | 20:21

Niet verder vertellen om het sprookje niet op te blazen. De Duitsers stoken nu meer bruinkool...

Louter Leuter | 18-09-22 | 20:41

Misschien moet er deze winter maar gewoon een verbod op Tesla rijden komen, je kunt wel na gaan hoe gruwelijk het mis gaat als deze winter ineens half NL z'n elektrische deken aan zet als het 5 graden vriest, je kunt die stumpers toch ook niet dood laten vriezen omdat een paar welgestelden zo nodig met hun subsidie speeltje naar het werk willen rijden?

zwellevertje | 18-09-22 | 20:04 | 3

Ik ben voor. Maar laat ze daar nu al mee beginnen, dan zeuren ze er niet meer over in de winter.

oh no | 18-09-22 | 20:09

oh, eerst Poetin, en nu Elon Musk de boosdoener.. Denk dat je de oorzaken en oplossing beter elders kan zoeken.. Wie schopte de mensen in een electrieke auto?

Ouwe Semelaar | 18-09-22 | 20:11

@Ouwe Semelaar | 18-09-22 | 20:11: Dat dus.

ChalinaRosa | 18-09-22 | 20:21

Zojuist op het 8 uur journaal 60% van Nederland wil meer asielzoekers opvangen. WTF ? Oh wacht uit een representatief onderzoek gehouden in opdracht van de NPO. Dat verklaart het weer.

HaaiBaai | 18-09-22 | 20:03 | 5

Hart van Nederland: Kabinet 'moet werk maken van asielstop': 86 procent Nederlanders is er klaar mee.

drs.Nee | 18-09-22 | 20:12

61% steunt in bet algemeen dat mensen op de vlucht voor oorlog worden opgevangen.

Bataafje | 18-09-22 | 20:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Had verwacht dat de naam GeldBlog nu wel een keer gewijzigd zou zijn in DoemscenarioBlog. Maar nee hoor.

Spring Bruissteen | 18-09-22 | 20:02

De EU heeft nooit goed gewerkt je kan beter de grenzen weer dicht gooien alles wat hier niet hoort eruit gooien en opnieuw beginnen .Zonder Rutte en ze zooitje.

kuus | 18-09-22 | 20:01 | 3

Terug naar de EEG dus. Ik ben voor.

oh no | 18-09-22 | 20:11

@oh no | 18-09-22 | 20:11: Ik ook.

Mbovenka | 18-09-22 | 20:20

Helemaal mee eens, en één van de redenen waarom ik FvD lid ben.

intrigant | 18-09-22 | 20:46

Begrijp niet dat van Elsoo nog pleit voor 'ruimte geven aan fossiele brandstof' .... dit is een doodlopende weg. Ouderwets en fossiel denken. De transitie naar schone en groene energie is noodzakelijk en de toekomst ligt in innovatie, niet in conservatief en behoudend blijven vasthouden aan vervuilende fossiele brandstoffen.

johnyl | 18-09-22 | 20:01 | 11

oude schoenen weg gooien en dan aan nieuwe denken,......
domkopf.

Z-E-U-S | 18-09-22 | 20:53

Begrijp niet dat u nog pleit voor schone en groene energie want ze is noch schoon noch groen maar wel stinkend duur en put alle reserves qua metalen en mineralen uit. Men weet niet wat te doen met dat giftige afval en destabiliseert het net. Maar u deugt!

kokenrel | 19-09-22 | 00:36
▼ 8 antwoorden verborgen

Waarom wordt er overal de hele tijd maar gezegd dat de gasprijzen door de Russische inval in Oekraïne zo hoog zijn? De prijzen gingen eind vorig jaar, ruim voor de inval in Oekraïne al door het dak. Vorig jaar oktober viel hier de eerste energiemaatschappij al om. images.app.goo.gl/g7obsLyfAz5dmPnZ9

Wat snap ik niet?

Leptob | 18-09-22 | 19:56 | 4

Dat is wegduiken voor de eigen verantwoordelijkheid en gewoon makkelijk een ander de schuld geven van eigen falen. Mensen trappen er wel in.

ChalinaRosa | 18-09-22 | 20:14

Dat noemen we propaganda. Het is allemaal de schuld van Rusland.

Ierse_Setter | 18-09-22 | 20:31

@ChalinaRosa | 18-09-22 | 20:14:

Dus Poetin heeft er niets mee te maken? En de energiehandelaars zijn allemaal idioten die de bui al zagen hangen? Of gewone hobbyisten zoals ik en nog vele anderen hier?

Theodorus.Goldbach | 18-09-22 | 21:18
▼ 1 antwoord verborgen

Ik joris mezelf alvast maar preventief, want ik wil nu iets heel ongepasts zeggen over al die PvdA, CDA, VVD en vooral D66 politici die ons afgelopen decennia in deze kut situatie gefrommeld hebben. Oh ja...ook over die Belg met dat rotte gebit en die jampot-glazen...eh...dinges.

Baron_von_Rijswijck | 18-09-22 | 19:55 | 4

Vergeet die Duitse niet.

Andersdenkend | 18-09-22 | 20:07

@johnyl | 18-09-22 | 20:02:
En nu op de inhoud? De Baron heeft nog iets van een punt, die rotte Belg is een schertsfiguur met huiveringwekkend veel macht, hebben we om 'm gevraagd? Kunnen we 'm wegjorissen? Nee. Het is een ongekozen lamlul die denkt dat ie Keizer van het Groot Europeesch Rijk is, en alleen dat al is doodeng. Hoe lang mag zo'n zonnekoning eigenlijk aanblijven, wat is de termijn voor zo'n Eurodictatortje eigenlijk? 4 jaar, 8 jaar, de Ruttestandaard, wanneer zijn de verkiezingen?

elfenstein | 18-09-22 | 20:22

We mogen inderdAad de zure vruchten plukken van decennia lang wanbeleid op zo ongeveer elk vlak.
Maar hey, het old boys network heeft goed de zakken kunnen vullen.
Terwijl het volk zich heeft laten afleiden met troep en amusement.
En we vonden het wel best zo , met zijn allen.
En dan komt een beurs cowboy elke zondag met een ander doem scenario , wat rechtstreeks voorkomt uit dit sprinkhanen kapitalisme , en mij brace yourself voor de de door u te betalen rekening die ik en mijn old boys voor u veroorzaken.

deathchant | 18-09-22 | 20:52
▼ 1 antwoord verborgen

'Ik rij fossielvrij!' zag deze week op een klein vrachtautootje van zo'n groene deuggemeente staan. Toen ik even later zag wie er achter het stuur zat bleek dit niet te kloppen.

goedverstaander | 18-09-22 | 19:54

ach zie het maar zo we hebben het altijd nog beter dan het Russisch bevolking. scheel me een hoop ergernis in dit falend land.

Out_of_the_box | 18-09-22 | 19:53

Uiteindelijk zijn we gewoon met teveel mensen op aarde. Qua voedsel en qua energie (wat ook nodig is voor voedsel.

Hadena | 18-09-22 | 19:47 | 2

Juist!

Louter Leuter | 18-09-22 | 20:44

Klopt!, moeilijk punt maar waar

Poespas | 18-09-22 | 21:36

Dat koopkrachtherstel is een wassen neus. Eerst zijn we er 20% op achteruit gegaan en volgend jaar gaat het een paar procentjes de andere kant op, uitgaande van een hele lage inflatie (2,6%). Weet u met welke inlatie het kabinet vorig jaar rekende? 1,8%.
De bonden willen nu in gaan zetten op automatische prijscompensatie, maar daarmee krijg je die 20% dus niet mee terug. Maar gelukkig zetten ze ook in op een thuiswerkvergoeding van drie heuse euro's, dus dan weet u: die bonden gaan helemaal niets voor elkaar krijgen.
Net als het kabinet, die hooguit ervoor gaat zorgen dat onze werkloze apothekers er warmpjes bij zitten. Maar werkend Nederland mag gewoon zijn spaarbankboekje afgeven bij de congsi van energiebedrijven en Rijksoverheid.

wapster | 18-09-22 | 19:45 | 1

Bonden, de grootste hufters die alles naar de kloten hebben geholpen voor eigen gewin.
Niets gedaan voor de leden,

Z-E-U-S | 18-09-22 | 20:47

"De gasprijs nam namelijk al toe voordat Poetin Oekraïne daadwerkelijk aanviel. Reden hiervoor was dat de groene energie uit wind, zon en water (uit Noorwegen) door de slechte zomer flink tegenvielen." Rusland begon al ver vantevoren minder te leveren en de voorraden niet aan te vullen. Oftewel prijs ging ook daar door toen al omhoog

Hadena | 18-09-22 | 19:44 | 3

De reden is dat de EU het gebruik van electriciteit op grote schaal heeft zitten aanmoedigen, terwijl het aanbod werd afgeknepen: kolencentrales werden gesloten, van kernenergie wil men niets weten en er werd massaal ingezet op zon en wind, terwijl iedereen wist dat dat nooit in de vraag kan voorzien. Deze crisis overkomt ons niet; het is beleid.

wapster | 18-09-22 | 19:52

@wapster | 18-09-22 | 19:52: Exact. Hiernaast worden we ook nog eens bestuurd door wensdenkers zonder enig energietechnisch of economisch besef. Het dak staat in brand maar het beschikbare bluswater wordt de kelder in gepompt. Dit kan alleen maar fout gaan.

goedverstaander | 18-09-22 | 19:58

@wapster | 18-09-22 | 19:52: ze zijn duizenden malen gewaarschuwd, maar de politici dramden gewoon door. Maar ja, met een dikke plaat voor je kop zie je ook niets.

Stijlloser_from_NL | 18-09-22 | 20:50

We moeten van fossiele brandstoffen af, anders is de natuur straks uitgestorven.

Mr_Natural | 18-09-22 | 19:43 | 11

@Harry_Witkamp | 18-09-22 | 20:18: Met fracking kun je er nog wat meer uitpersen, maar daardoor pomp je de atmosfeer nog voller met broeikasgassen. Nu weet ik dat rechts dom genoeg is om zich daar niets van aan te trekken (zie
ChalinaRosa | 18-09-22 | 20:26) maar probeer toch eens om wat meer vertrouwen in de wetenschap te hebben. Uiteindelijk type je op iets dankzij de wetenschap. Maar ja, rechtse mensen zijn soms extreem dom.

cugel | 18-09-22 | 20:46

@cugel | 18-09-22 | 20:46:
U lijkt mij bijzonder intelligent. En zeker wetenschappelijk onderlegd.
Maar u heeft het bovenstaande artikel dus niet begrepen.
Ach, dat heb je meer met linksige deugerts.

J-van-de-Bontekoe | 18-09-22 | 21:20
▼ 8 antwoorden verborgen

Kort samengevat we zijn blut.
Met dank aan de eu (kleine letters)

Flightless bird | 18-09-22 | 19:42 | 2

Nog korter: stroom is. Dat is een reëel natuurkundig ding. Het is zelfs noodzakelijk. Dit in tegenstelling tot al die zelfbenoemde markten.

Ik als burger heb er alleen maar last van, letterlijk. Zowel op de korte als lange termijn.

Hetkanverkeren | 18-09-22 | 19:48

Precies, maar hoe gaan we de kudde tot rus brengen als dit duidelijk word?

Z-E-U-S | 18-09-22 | 20:44

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl