Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Wat nou koopkrachtherstel deel II

14 miljard

Vorige week werd het koopkrachtpakket van EUR 14 miljard besproken. Kwam er op neer dat het koopkrachtpakket eerder inflatoir zou werken aangezien de overheid die EUR 14 miljard niet zou bereiken door zichzelf kleiner te maken, maar door deels te lenen, waardoor de aanbodzijde dus groeit wat dus tot hogere prijzen zal leiden. In dit deel wordt één van de hoofdoorzaken van de inflatie besproken: monetair beleid. In deel drie wordt greenflation en de geopolitieke toestand omtrent de Russische inval besproken.

De hoofdoorzaken van de inflatie, zijn ruim monetair beleid, overhaaste groene transitie, de Russische inval en de daaropvolgende sancties op Russische energiebronnen, en fiscaal onverantwoord beleid. Dat laatste is deels aan bod gekomen in deel 1, en vandaag staat het monetair beleid op het menu.

De ECB heeft sinds de kredietcrisis in 2008 veel voor de kiezen gehad. Deze crisis leidde al snel tot de eurocrisis en na allerlei conflicten en noodmaatregelen, ging de ECB over tot QE in 2015. QE staat voor Quantitative Easing en heel simpel gezegd “print” de ECB geld waarmee het staatsobligaties (staatsschulden) van de eurolidstaten koopt. Hiermee bereikte het verschillende doelen.

Allereerst had dat een drukkend effect op de rentes van staatsobligaties (van de lidstaten), want meer kapitaal ging eenzelfde hoeveelheid staatsobligaties najagen, waardoor de prijs omhoog en dus de rente erop omlaag ging (hoe een obligatie werkt wordt hier uitgelegd). Overheden konden daardoor goedkoop lenen en schulden die afliepen goedkoop/goedkoper herfinancieren. Overigens waren er meer programma’s zoals bijvoorbeeld de LTRO’s om de liquiditeit in de markt te pompen; tezamen met QE werd dit monetair beleid omschreven als ruim.

Het tweede doel van de ECB was om de waarde van de bezittingen bij financiële instellingen (met name banken) omhoog te krikken. Aangezien staatsobligaties een groot gedeelte vormen van de balans van veel van deze instellingen, verbeterde de balans (de bezittingen werden immers meer waard). Dit had een rimpeleffect op de rest van de financiële sector. Uiteindelijk leidde dit tot flink gestegen obligatie- en aandelenkoersen, prijsstijgingen in vastgoed, kunst, oldtimers en zo verder. Dus de balansen (de bezittingen kant) van bedrijven en particulieren verbeterden ook. Veel van deze bezittingen dienen weer als onderpand bij financiële instellingen. Dus u ziet, met deze truc herstelde de ECB de balansen van velen. Tevens heeft het gevoel van welvaart (papieren vermogen) dat hierdoor is gecreëerd, de vraagzijde van de economie gestimuleerd.

Ten derde, gelieerd aan punt 1, is dat door de lagere rentes, overheden meer leenruimte krijgen (rente is lager dus kunnen overheden nog meer lenen). Daardoor is het makkelijker om begrotingstekorten te voeren (de overheid krijgt te weinig inkomsten ten opzichte van de uitgaven, dus leent zij bij). Hierdoor werd het makkelijker om economische klappen te verzachten. Verder gold dit ook voor andere leningen, aangezien deze leningen geprijsd worden vanaf de risicovrije rente (o.a. de 10 jaar rente op staatsobligatie). Dus niet alleen overheden konden goedkoper lenen en herfinancieren, ook bedrijven en particulieren.

Vraag is nu hoe dit heeft bijgedragen tot de inflatie. Welnu, punt 1 laat duidelijk zien dat financiële waarden flink omhoog gingen in prijs; ofwel inflatie in de financiële sector, maar niet alles daarvan zit in het inflatiemandje, dus blijf dat vaak onbelicht in de discussies over inflatie. Punt 2 laat zien dat door de dalende/laaggedrukte rentes op schulden, overheden bedrijven en consumenten flink meer geld konden besteden dan ze binnenkregen; de tekorten werden immers opgevangen door meer schulden (overigens laat de eurozone een diffuus beeld zien; sommige lidstaten gebruikten de ruimte niet, anderen wel, maar het totale effect is zoals beschreven). Hierdoor wordt de vraag (tijdelijk) flink verhoogd.

Het kan even duren, maar uiteindelijk werkt dit inflatoir (en later deflatoir, maar dat is een verhaal voor een andere keer). Veel daarvan was niet te zien door globalisatie & innovatie (wat een prijsdrukkend effect had) en de deflatoire effecten van de 2008 en daaropvolgende crises. Toen het deflatoire gat was opgevuld, de vraagzijde steeds verder toenam en de aanbodzijde haperde door terugkerende lockdowns (en teruglopende productiviteit), werd de opgebouwde inflatie pas goed zichtbaar.

De ECB is verantwoordelijk voor het kruitvat. De lont was de totale dislocatie van de energiesector en de response op corona. Vroeg of laat zou deze vlam hebben gevat, maar Putin en de EU besloten dat proces (onbewust neem ik aan) te versnellen. Hoe dat zit (greenflation, Russische inval & sanctioneren Rusland), zal ik in deel 3 uit de doeken doen.     

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
FrankOngerust | 12-09-22 | 00:58
-weggejorist-
FrankOngerust | 12-09-22 | 00:38

Een belangrijk puntje... we zijn -nog altijd niet- uit de financiële crisis van 2008! Het beleid is nog nooit helemaal afgebouwd, enkel van naam veranderd. En de onderliggende problemen zijn gelaten voor wat ze zijn en etteren alleen maar verder om bij de volgende echte klap keihard in ons gezicht te ontploffen.

oh no | 11-09-22 | 23:32 | 1

Vandaar ook de jaarlijkse crisisheffing van 15 miljard die nog steeds opgehaald wordt bij ons. Toen het 20 miljard was, enorme opheffing, 5 miljard eraf en iedereen is het vergeten. Het zoet moet nog komen, dat werd ons daarvoor nog beloofd.

Stonecity | 11-09-22 | 23:53

Alexander legt het wat ingewikkeld uit, maar het is simpel. Geleend geld uitgeven gaf kort plezier en schijn rijkdom, geleend geld terugbetalen vraagt offers, pijn en armoede.
Helaas, maar we zitten nu in deel 2 van het verhaal. Niet terugbetalen kan ook, maar dan is het vertrouwen weg en kan je niet meer lenen.

Portemonnee van de A | 11-09-22 | 23:07 | 1

Gelukkig gaat Italie ons voor naar de rand van de afgrond, Griekenland kan ons niet meer afleiden.

funda | 11-09-22 | 23:29

Volgens mij moet het heel simpel zijn:

Je bent een overheid en in deze tijden zorg je ervoor dat je geen cent extra binnenharkt van je 'onderdanen'. Je harkt binnen wat je nodig hebt om interne problemen op te lossen en de toko draaiende te houden. Geen cent meer!

Zo moeilijk is het niet.

Stonecity | 11-09-22 | 23:01

Verkeerde post..

Wattman | 11-09-22 | 21:41

Probleem met dit hele relaas van Van Sassen: er klopt geen hout van.
De ECB heeft al jaren lang honderden miljarden bijgeprint en schulden opgekocht, maar de inflatie gaf geen krimp, de inflatie bleef te laag, het deflatie monster lag op de loer!
En nu zou de 14 miljard “staatssteun” in Nederland het verschil maken? Wordt dit gefinancierd met staatsschulden?
Neen, er wordt 14 miljard *minder* aan belastinggeld binnen geharkt, of te wel: grenzen aan de groei.
Net als de Tesla “subsidie”: het is slechts een vrijstelling van belasting, de staatskas loopt geld mis, maar geeft geen stuiver er aan uit.
Dat snapt Van Sassen niet, dus de rest van zijn relaas zal ik verder niet analyseren.

Analia von Solmsch | 11-09-22 | 21:01 | 10

Ik had al het idee dat van Sassen er geen reret van begreep gezien zijn woordkeuze door veel moeilijke termen te gebruiken om zijn status te verhogen. Nodeloze complexiteit leidt tot negatieve evaluaties en kom je erg dom over.

johnyl | 11-09-22 | 22:50

@johnyl | 11-09-22 | 22:50: Dan heb je de terminologie van de centrale banken overal ter wereld, en FED en ECB in het bijzonder, niet gevolgd, de ene idiote afkorting na de andere, nog afgezien van de onzinnige aannames.
Om dat tegen de schrijver te gebruiken die de terminologie kent en begrijpt komt pas echt dom over.

funda | 11-09-22 | 23:03
▼ 7 antwoorden verborgen

Achteraf kijk je een koe in haar kont. Hebbie dus geen reet aan. Wat zijn scenario´s bij vooruit kijken? Ik vrees voor opbreking van de euro. En zou kort Amerikaans treasury papier willen hebben. Daarnaast wat risico met sterke internationale bedrijven, lage KW, hoge EPS en dividend. Liquide beleggingen dus ook. En eventueel voor goud geldt: alleen fysiek (baar) of fysiek gedekt. Dan wens ik u allen veel succes, Want het wordt chaos.

squadra | 11-09-22 | 20:55

Stabiliteitspact werkte vanaf het begin niet. En ook na aanscherpingen werden afspraken door landen niet nagekomen. In strijd met de oorspronkelijke afspraken schulden van Zuid-Europa overgenomen. Honderden miljarden extra euro's geschept. Rente al jaren kunstmatig lager gehouden dan de inflatie. Blunder dus op blunder en genoeg waarschuwingen van economen en centrale banken in de wind geslagen. En dan vervolgens beweren dat men de inflatie niet zag aankomen. Gevolg is wel dat heel veel Europeanen hun spaargeld zien verdampen.

Lagarde moet weg en er moet een plan komen om de euro op te splitsen voor landen die niet voldeden aan de oorspronkelijke afspraken. Zo niet, dan is het enige alternatief om nog erger te voorkomen is eruit. Bedrijven of particulieren die euro's willen aanhouden om valutarisico's af te dekken kunnen dan een eurorekening bij de bank aanhouden (zoals dat vroeger ook kon met de ECU). Het zal allemaal wel heel veel geld kosten, maar zoals het nu gaat heeft het ons ook heel veel geld gekost.

jochum1980 | 11-09-22 | 20:35 | 1

Het stabiliteitspact heeft nooit een kans van slagen gekend omdat het door het schrappen van de benodigde clausules in de verdragen van Maastricht en Lissabon maar een slap aftreksel was van wat het had moeten zijn. Hiernaast doen de zuidelijke landen gewoon maling hebben aan de afspraken en regels, tenzij ze zich er op kunnen beroepen om solidariteitseuro's uit het noorden te ontvangen , uiteraard zonder het leven zelf te verbeteren.

oh no | 11-09-22 | 23:35

Gezien de harde klappen van de hoge energiekosten en de gierende inflatie nog zullen kopen, verwacht ik dat de euro behoorlijk gaat kelderen, al dan niet aangejaagd door onze zuid Europese vrienden. Nou wil ik mijn spaargeld niet zien verdampen, en vind ik crypto toch wat te volatiel. Wat te doen? Omzetten naar Zwitserse Franc of wellicht goud een betere optie? Aandelen biopharma? Iemand die hier iets zinnigs over kan roepen?

amateurrr | 11-09-22 | 20:26 | 10

Goud zou ik ook zeggen. Goed verhandelbaar, dus redelijk liquide. En stabiel genoeg. Plus dingen doen die je leuk vindt, maak die reis, maar dan ben je het daarna kwijt.

Het brein erachter | 11-09-22 | 21:43

Zilver mag hier niet onvermeld blijven. Fysiek zilver in de juiste vorm is net zo eenvoudig verhandelbaar als goud.

Rhenium | 11-09-22 | 23:14
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik had vandaag wat nieuws verwacht over de verkiezingen in Zweden en Italië.
De favorieten worden uiteraard rechts-populisten genoemd in bijvoorbeeld nu, nl en de NOS.
In Zweden gaat het over het bendegeweld, de schietpartijen, vrijwel allemaal tussen immigranten onderling.
Iedereen in Zweden is het erover eens dat het zo niet langer kan.
De linkse oplossingen (geld smijten en law & order) en de rechtse, grenzen dicht.
Dan worden die laatsten als populist/rechts-extremist weggezet.
In Italië gaat een rechts-conservatieve dame, christen, aan kop.
Uiteraard een populist.
In NL zie je hetzelfde beeld. PVV en BBB groeien, evenals JA.
Populisten natuurlijk.
Was eerst de neo-liberaal aartsvijand nr1, nu is dat de populist M/V.
Maar hé! De “socialistische klimaat communisten maken er zelf zo’n potje van.
Zij hebben het leven onbetaalbaar gemaakt in Europa, met te dure, onhaalbare ambities.
Er was kennelijk maar een oorlogje voor nodig om de hele trein te laten ontsporen.
Een oplossing is er niet, dan enkel met miljarden en miljarden smijten.
Maarrrrr, “ze willen de ellende niet doorschuiven naar de volgende generatie.”
Nee, hèhè, de ellende is allang compleet voor de volgende generatie.
Op sommige succesnummers na, moeten 30ers een relatie hebben en per persoon twee banen, om rond te komen.
Da’s natuurlijk niet de schuld van links, maar in dit geval in Nederland, dat groen-rechtse, van alles net niks, VVD66 clubje.
Rechts lullen, GroenLinks vullen.
En dan die onbetaalbare immigranten, die ons verkocht worden als onze pensioengarantie.
Rutte bedoelt die 60 jarige moeder uit Syrië, die elke dag met haar zoon belt in Ter Apel, wanneer ze eindelijk naar NederUtopia mag komen.
“Gezinshereniging”….. ahmehoelaah!
Familiehereniging bedoelt ie, opa’s,oma’, vaders, moeders, de kat en de kanarie.
Dan kunnen we het hier onder regie van Sassen van Elsloo over geld gaan hebben…
Dat probleem hebben we straks niet meer, want dan is er geen geld meer.
Nivelleren is een feest! toch, Spekman?
Iedereen even arm, socialisme ten top, met een groen klimaatsausje en een mespuntje communisme.
En dan breekt de pleuris uit.
Kapitalisme heeft ons welvaart en daarmee stabiliteit gebracht.
Mede daardoor werd de verzorgingsstaat een succes.
De verzorgingsstaat wordt in rap tempo gesloopt.
Die twee anders ismes brengen in de toekomst alleen maar ellende.
En die schuiven ze door naar de volgende generaties.

Ruimedenker | 11-09-22 | 20:19 | 6

Die moeder gaat op haar 70ste vast nog wel wat dixies schoonmaken. Bente Becker heeft het beloofd.

Deflatiemonster | 11-09-22 | 20:34

@Wattman | 11-09-22 | 20:28: Het is een heel genre op zich in bepaalde gremia. De stiefmoeder. Niet te verwarren met lulletje cuckold. Want Sigrid Kaag.

Zullen mijn referentiekaders niet kloppen. En dan Pieter Omtzigt. #getkinky

Hetkanverkeren | 11-09-22 | 20:39
▼ 3 antwoorden verborgen

Mensen. Goed dat jullie dit bericht lezen. Laat ik nu 1 ding zeggen. Je mag zelf besluiten wat je er mee doet. Lees je in, in Ripple (XRP). Analyseer dat geen wat je tot je hebt genomen en besluit vervolgens of je wel of geen Ripple moet kopen. Ik zeg doen, maar ik ben geen FA.

Deze hele chaos. De schuldenberg in de wereld. De hele media hype rondom de rechtzaak van XRP.

Dit bericht zal wel weer verwijderd worden. Ik probeer een ieder alleen te attenderen. Niet meer, niet minder.

CryptoFurby | 11-09-22 | 20:18 | 3

Je weet dat ze vuistdiep in het WEF van topgozer Klausie zitten?

Headshrinker | 11-09-22 | 20:26

Staat er niet heel lekker voor als ik de koers over de langere termijn bekijk. Zou mijn spaargeld er niet in durven steken.

amateurrr | 11-09-22 | 20:32

@amateurrr | 11-09-22 | 20:32: Koop er dan 1000. Dat is nog te overzien lijkt mij. Wat maakt het uit dat de WEF erbij betrokken is. Het gaat om de knaken. Als ze de rechtzaak winnen is het straks voor landen mogelijk om met XRP de schuldenberg af te lossen zonder nieuw geld bij te hoeven drukken. De koers wordt al zo lang laag gehouden dat mensen het links laten liggen.

CryptoFurby | 11-09-22 | 20:51

De droomprins van de VVD, dixit de T., wil dat de leden van de VVD uiteindelijk over het regeerakkoord gaan. Dat niet kunnen begrijpen van opiniepeilingen: www.youtube.com/watch?v=FhsFZDrRvoM

Hetkanverkeren | 11-09-22 | 20:11

Wij de spaarzame Nederlanders hebben een staatsschuld van 58%, de gemiddelde staatsschuld in de Eurozone is 103% en hieruit volgt dat er een aantal nog veel hoger zitten zoals Italië met 150 %. Ook heeft Italië een groot aandeel in de totale Eurozone.

Je zou dan wel de gekke Henkie zijn van Europa om op de centen te letten. Gewoon doen wat nodig is om mensen niet door het ijs te laten zakken.

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prin...

Wattman | 11-09-22 | 20:06 | 7

@Wattman | 11-09-22 | 21:20: eensch, maar het gaat mij meer om het feit dat iedereen in NL doet alsof NL het beste jongetje van de klas is, qua dingen op orde hebben, in werkelijkheid valt dat dus vies tegen.

zwellevertje | 11-09-22 | 22:25

Wacht maar tot in Frankrijk de vergrijzing ècht toeslaat. De mooie pensioenen komen allemaal van de staatsbegroting. Er zijn daar geen pensioenfondsen, niemand heeft gespaard. Dat wordt massaal bijlenen of massaal bezuinigen, want denkt u dat ze gaan kiezen?!?

Het brein erachter | 11-09-22 | 23:07
▼ 4 antwoorden verborgen

Zoals de meesten wel weten leeft vooral Italië op de pof. Niet alleen financieel maar ook energie-technisch. Italië genereert geen eigen energie, het merendeel wordt geïmporteerd. Zeker met de huidige energieprijzen kan je van verre zien aankomen dat Italië grandioos tegen de klippen gaat lopen.

Voor een mooie maar beangstigende beschrijving van het energie grid in Europa, zie dit Twitter draadje: twitter.com/burggrabenh/status/156792...

marcoplarco | 11-09-22 | 20:04 | 7

Gelukkig is NL wel self supporting als het op energie aan komt! ... Oh wacht, die verkopen hun gas voor een schijntje aan Italie, dit terwijl de NL bevolking de hoofdprijs betaald voor gas...

zwellevertje | 11-09-22 | 21:11

Interessant draadje. Het ziet er niet rooskleurig uit. Misschien moet ik maar een dieselgenerator gaan aanschaffen om mijn vrieskist van stroom te voorzien tijdens de onvermijdelijke blackouts.

lekgoot | 11-09-22 | 22:28

Bedankt voor de inderdaad zeer interessante twitterdraad. Wat gaan we doen, als in februari 2023 een heel brood in Nederland gemiddeld zeven euro kost?

Rhenium | 11-09-22 | 23:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik ken de namen van grote economen als bijvoorbeeld Jan Tinbergen, Milton Friedman, Max Weber, Paul Samuelson etc... maar ik begrijp dat ik de naam van Sassen van Elsloo aan dit rijtje kan toevoegen. Ik neem aan dat het multiplier-accerelator-model, de consumptiefunctie, de spaarparadox en de kwantiteits theorie (MV = PT) voor hem geen onbekende begrippen zijn. Ik kijk nu al uit naar deel III !

johnyl | 11-09-22 | 20:04 | 3

Geen idee waar je het over hebt maar als de geldprinter aanstaat dan krijg je inflatie.

Wattman | 11-09-22 | 20:19

Economie zorgt niet voor volle magen en nieuwe huizen. Al uw modellen zijn fijne theorieën voor investeerders die vasthouden aan het idee dat je zonder productie lees werk en zonder consumptie geld kunt blijven genereren uit de lege zakken van de werkende massa. Alle truukjes ten spijt zan de wal lees arbeidersmassa op een gegeven moment het schip(kapitaal) keren . de geschiedenis herhaalt zich.

strawdog | 11-09-22 | 20:35

MV=PT verkeersvergelijking Van Fisher, pinkt een traantje weg bij zoveel Arnold Heertje boeken nostalgie.

thanseeuwen | 11-09-22 | 20:41

Groningen gaat weer open, mark my words, problem solved

Drs. D. | 11-09-22 | 19:58 | 1

Groningen is gewoon open, alleen stroomt het gas naar buitenland.

UpdateAvailable | 11-09-22 | 20:19

En dan krijg ik ook nog de ten onrechte geheven spaartaks niet terug. Stap-budget was vorige week ook al niet aan mij besteed. Een oprotpremie is natuurlijk ook niet voor mij weggelegd. Ga toch mijn koffers pakken. Ik heb genoeg van dit land!

Ongekend2022 | 11-09-22 | 19:52 | 3

Niet dreigen maar doen!
Ik heb ook genoeg van dit land, maar ik blijf!
Het openbaar vervoer op zondag is kudt!

Ruimedenker | 11-09-22 | 19:55

Waar naar toe? Ik heb al zo lang mijn buik er van vol. Maar gelukkig is mijn buitenlands huis bijna af. Max 1-2 jaar en doei

Kaitseliit | 11-09-22 | 21:04

De wijze les van "ik vertrek": leer voor je gaat ff de taal en lees je een beetje in over in welke corrupte traag malende maatschappij je terecht komt!

Het brein erachter | 11-09-22 | 23:09

Wat ik u afvraag meneer Sonneberg: als de economie in elkaar dondert en het oproer kraait, voelt onze moerasdelta zich dan nog steeds geroepen iedereen binnen te laten die niet eens op de deur klopt?

gestoptmetroken | 11-09-22 | 19:50 | 2

Een meer gerechtvaardigde vraag is, kunnen we met de hoeveelheid die hier al binnengehaald zijn, het tij nog keren, of gaan we ten onder aan 'the enemy within'?

marcoplarco | 11-09-22 | 20:07

Kerketten!! Heerlijke sketch.

Het brein erachter | 11-09-22 | 23:10

"De ECB is verantwoordelijk voor het kruitvat. De lont was de totale dislocatie van de energiesector en de response op corona."

Nou, waarom voelt nagenoeg de hele wereld het dan? Het is een leuk verhaal met dure woordjes en begrippen die an sich niet eens verkeerd zijn maar de interpretatie wel. Voor Jan met de korte achternaam is het veel simpeler uit te leggen door te vertellen dat de verhoudingen (mede door corona en zeker ook Poetin) scheef liggen qua vraag en aanbod. Simpel gezegd. Tijdens corona lag de vraag zeer laag qua alles vooral olie en nu na corona is de vraag als een tierelier ophoog gegaan en het aanbod bleef nagenoeg laag. Dat is voor elke leek te bevatten. Als er 10.000 mensen 1 tulpenbol willen hebben en er is er maar 1 dan wordt de tulpenbol heel duur. Veel duurder dan de eigenlijke waarde. Maar dat voelt Jan lul niet. Dat is voor de rijkeren. Maar olie. MBS, Poetin dus OPEC+ produceren op niveau corona en de vraag is vele malen hoger. En alles wordt daarna dus duurder. Dat Poetin oorlog moest voeren hielp natuurlijk niet. Maar wij zijn al sinds 2008 (de inval in Georgië) blind geweest voor Poetin. Want goedkoop gas en olie ofzo. Ergens moet je de grens trekken. Lang verhaal kort. De ECB zal echt niet alles perfect gedaan hebben maar het probleem is wereldwijd. Dat ondermijnt het hele betoog.

Theodorus.Goldbach | 11-09-22 | 19:49 | 8

Veel dingen gingen tijdens corona wel gewoon door hoor. Sterker nog, transportkosten gingen JUIST omhoog. En nee dit kwam niet alleen door het incident bij het Suez kanaal. Tegelijk stegen de hout- en staalprijzen ook gestaag. Aandelenkoersen kelderden maart 2020 maar dit was meer emotie dan logisch nadenken. De maak-economie draaide door en juist consumentengoederen kregen meer vraag omdat dienstverlening / horeca wegvielen. Energiecrisis was al langer van gang, corona was een pauze maar tegelijk stapelden de problemen zich op

Kartelmaster2000 | 11-09-22 | 20:24

Flikker toch op met je zwets verhalen, de prijs voor een vat ruwe olie verschilt nauwelijks van de prijs die er tien jaar geleden werd betaald, leg eerst dat maar eens uit.
oilprice.com/

zwellevertje | 11-09-22 | 21:07

@Kaas de Vies | 11-09-22 | 20:07: *krekels*

naglfar | 11-09-22 | 21:41
▼ 5 antwoorden verborgen

We komen allemaal nog aan het schoffelen in volkstuintje!

jhverhaegh | 11-09-22 | 19:44 | 2

Ze noemen het herstel, maar het is vooral nivelleren.
U bent opeen 50% van uw inkomsten kwijt aan gas/licht, van deze 50% ziet u een paar procent terug met het herstelplan.
Zorg: de premie 2023 zal met tientallen per maand stijgen, onder andere door tekort personeel en stijgende energiekosten.

En er gaan veel meer mensen overlijden door CO vergiftiging, die poogden alternatief te verwarmen, en alle verse lucht toevoer hebben afgesloten.

Gijsbert | 11-09-22 | 19:42 | 4

Het is ook vooral het vergroten van jouw afhankelijkheid van de overheid.

Muxje | 11-09-22 | 21:06

Gijsbert,ik vroeg de energie-toeslag aan op 7-06 dit jaar,niets ontvangen.A.O.W.????Zit nog in een heel grote molen.

peerdy | 11-09-22 | 21:59
▼ 1 antwoord verborgen

14 miljard? Voor de veeboeren, varkenshouders e.d. is meer dan twee keer zoveel weggelegd. Je begint je toch af te vragen waar de prioriteiten liggen bij de regering. Van mij mogen de vleesfokkers en overmatige melkproducenten sowieso in de stront zakken tezamen met de "big-agro" van Lientje. Maar je hebt als overheid je prioriteit niet in orde als je een veelvoud aan miljarden weglegt voor die pak 'm beet 10-20.000 boeren die moeten stoppen omdat ze al decennia onze leefomgeving vervuilen.

Theodorus.Goldbach | 11-09-22 | 19:42 | 5

Die boeren hebben er niet om gevraagd om weggesaneerd te worden, ga maar klagen bij de partijen die dit soort waanzin faciliteren ipv Lientje weer te scapegoaten.

zwellevertje | 11-09-22 | 21:00

De prioriteiten liggen bij het D66-programma. Onderdeel daarvan is het saneren van de veestapel; de stikstofuitstoot is slechts een handig excuus. Vandaar ook dat men niets wil weten van technische innovaties, er lijkt inmiddels wel een mediaoffensief gaande om technische verbeteringen 1 voor 1 af te schieten.
Ik zou graag een "doe niets" scenario zien: we laten de stikstof voor wat het is, de boeren blijven gewoon boeren, en staatsbosbeheer gaat met vervroegd pensioen. Wat zijn de effecten?

Muxje | 11-09-22 | 21:09

@muxje: dan wordt de heide een bos. In mijn ogen ook natuur, maar niet in de ogen van D66 cs. Natuurlijk doorgaan met uitstoot ammoniak beperken, maar verder niet keihard saneren maakt NL een nog prima leefbaar land!

Het brein erachter | 11-09-22 | 23:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Nope. De prijsstijgingen komen tot stand door het handjevol veilingen dat over de eerste levensbehoeften gaat. Een schitterende casus blijft de veiling voor de zendfrequenties naast wat toen nog de PTT was. En de tientallen miljarden aan belastinggeld om het fluks daarna geprivatiseerde KPN (let op het predicaat koninklijk) niet failliet te laten gaan.

De schrijver heeft in zoverre gelijk dat het niet om de burger gaat. Maar de financiële markten gaan ook niet over de burger, alle suggesties ten spijt. Mijn vraag als liberaal: wat wil de scribent met zijn stukjes eigenlijk wel bereiken?

Met gangbare economische theorieën, belachelijk genoeg van zich zelf, lijkt het weinig van doen te hebben. Ik heb lang gedacht dat economie een valide levensloop was. En dan de praktijk.

Greed is good. Ter verdediging: ik zat in mijn eindexamens van het VWO en militaire dienst. Die clou kwam veel te laat.

Just in case: de ECB als veilingmeester van de euro. Maak dan meteen Alexander Pechtold president van de EU.

Hetkanverkeren | 11-09-22 | 19:39

De EU gaat aan complexiteit ten onder. Hoeveel eenvoudiger zou het pad der verlichting te traceren zijn als we heer en meester waren over onze eigen munt (en grenzen)?

MickeyGouda | 11-09-22 | 19:33 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat moet ik nu doen dan als Piet particulier?

U-boot | 11-09-22 | 19:28 | 12

@Juffrouw op de fiets | 11-09-22 | 21:09:
Kan digitaal (gold republic) of fysiek (goudwisselkantoor en vele anderen). Let wel dat de goudprijzen aanmerkelijk kunnen verschillen bij diverse handelaren. Tevens ter overweging dat grotere baren relatief goedkoper worden, maar ook moeilijker in de reele economie in te zetten zijn in geval van nood. Tevens is de spread bij fysiek goud hoger dan digitaal.

Barend1814 | 11-09-22 | 21:49

@Juffrouw op de fiets | 11-09-22 | Goudwisselkantoor is een optie. Die zijn er in meerdere steden in Nederland en je kunt er volledig anoniem en met contant geld goud kopen: in baren (goudstaafjes) of als munten (Krugerrands, gouden tientjes, Sovereigns).
Makkelijk en niemand die het weet.

staat het bier koud? | 11-09-22 | 21:56

Dingen kopen die je rekening verlagen, zonnepanelen, airco's (voor verwarming), elektrische auto (dient tevens als thuisbatterij, zodat je 7 maanden per jaar geen stroom van het net hoeft te kopen). Dan raakt wat er gebeurt je minder. En voor wat er overblijft: goud. Waardevast, redelijk makkelijk verhandelbaar, alleen niemand zeggen als je het thuis bewaart.

Het brein erachter | 11-09-22 | 23:24
▼ 9 antwoorden verborgen

Justemont.

Gizmo579 | 11-09-22 | 19:38

Is al waar in Amerika, dus helemaal in Nederland met veel hogere belastingen. Als de overheid dan ook nog minimumlonen en alles wat daar aan gekoppeld is gaat verhogen, en de belastingen voor het MKB verhogen, dan is inflatie niet meer te voorkomen.

W_F | 11-09-22 | 20:50

Het is fijn om Putin de schuld te kunnen geven van onze energieproblemen, maar we (pardon, dat elitaire kliekje in Den Haag) hebben dat toch echt zelf veroorzaakt.
De energietransitie is een luxe die we ons nu simpelweg niet kunnen veroorloven. Geen windparken en zonnevelden, maar kerncentrales en Gronings gas.

Zeddegeizot | 11-09-22 | 19:26 | 1

Dat hebben wij ook zelf veroorzaakt.
En vervolgens hebben wij er een grote schep bovenop gedaan d.m.v. ondoordachte sancties.

ChalinaRosa | 11-09-22 | 20:43

Welvaart komt te voet, gaat te paard. We sprokkelen onze rijkdom langzaam bij elkaar, nu donderen in we 1 keer decennia terug. Wishful thinking van de de politiek over eeuwige vrede op ons continent en soepele energietransitie, gevoed door gratis geld. Regeren is vooruit zien, maar niet in de EU.

Diminutive | 11-09-22 | 19:24

worden trouwens bordkartonnen huizen die men wil gaan bouwen als overheid.. afgelopen week langs heel wat steen fabrieken gefiets…was een stilleven.. met die gasprijs geen bakstenen

tek | 11-09-22 | 19:21 | 3

Wienerberger?

Wijze uit het Oosten | 11-09-22 | 19:23

Nederhemert denk ik

HD50 | 11-09-22 | 19:48

Gek genoeg wordt er in Duitsland enorm gebouwd. Woningen en nogmaals woningen.

ChalinaRosa | 11-09-22 | 20:44

Wij zitten in het 'arme EU landen' gedeelte qua inflatie. Hoe kan dat dan?

Wel schokkend om te zien dat die 'arme EU landen' echt extreme inflatie hebben nu. 20%+!!

www.google.com/search?q=inflation+eur...

sjef-van-iekel | 11-09-22 | 19:19 | 4

Ja maar wat maar veel zorgelijker is, is dat als je naast de lijstje het bbp van de Europese landen zet, wij op de 5e plaats staan.

enfant_terrible | 11-09-22 | 19:57

LOL, nederland als eerste land na de voormalige Sovjet satelliet staten.

UpdateAvailable | 11-09-22 | 20:17
▼ 1 antwoord verborgen

Willen we meer, of minder daklozen.

AdvocatusDiaboli | 11-09-22 | 19:17 | 1

Meer meer blijkbaar.. Laat ik schuldsanering nog ff weg.. Laat staan zelfdoding overbelasting GGZ enz

niv01 | 11-09-22 | 19:28

We gaan straks als een raket naar beneden met zijn allen. Alles wat de consument meer kwijt is aan energie (honderden euro's per maand maal zes miljoen huishoudens) wordt niet elders uitgegeven. Er gaan heel wat bedrijven omvallen en het begint bij de kleine ondernemers.

goedverstaander | 11-09-22 | 19:11 | 15

@TotDeSchijtOnsDoodt | 11-09-22 | 19:23: Nee, u gaat daar volgend jaar februari een brood van kopen, zeven euro voor een heel brood. En als een diner voor twee personen in uw favoriete restaurant dan vijfhonderd euro kost in plaats van honderdvijftig bent u wel klaar om uw eigen moestuin in te gaan richten, denk ik.

Rhenium | 11-09-22 | 23:53
▼ 12 antwoorden verborgen

Ik zie Zalm nog schateren

B.agger | 11-09-22 | 19:10 | 3

De Lachende Vis, brasserie in Den Bosch.

goedverstaander | 11-09-22 | 19:14

Vertrouw geen lachende mannen in de politiek.

roosvrij | 11-09-22 | 19:36

Ik durf een recessie te voorspellen.

thanseeuwen | 11-09-22 | 19:07 | 3

Great minds…

Wijze uit het Oosten | 11-09-22 | 19:09

Ik ben blij als het bij een stevige recessie blijft

enfant_terrible | 11-09-22 | 20:01

@enfant_terrible | 11-09-22 | 20:01:

Hier ook, ze doen of er niets aan de hand is. Het lijkt het orkest op de Titanic wel. CBS durft te zeggen dat de recessie vooral nog tussen de oren zit, niemand trapt daar nog in mag je veronderstellen. Depressie ligt op de loer.

Wattman | 11-09-22 | 20:45

“Nederlanders denken altijd in in termen van winst en nut"

Duwbak_Linda | 11-09-22 | 19:07 | 2

Ambtenaren denken altijd in meer belastingen.

MorgenEenAnder | 11-09-22 | 19:14

Van goed rentmeesterschap naar gratis lalala geld.

Pekketrikker | 11-09-22 | 19:04

Maak je maar op voor een recessie…

Wijze uit het Oosten | 11-09-22 | 19:03 | 7

Stagflatie

pibasso | 11-09-22 | 22:51
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl