achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Nederland moet ook Oekraïense oorlogsmisdaden onderzoeken

Drie redenen waarom

Het werd deze week bekend dat het kabinet een 'forensisch opsporingsteam' naar Oekraïne stuurt, hoofdzakelijk bestaande uit personeel van de Koninklijke Marechaussee (KMAR). Oekraïne heeft het Internationaal Strafhof en de EU-lidstaten gevraagd om ondersteuning bij het opsporingsonderzoek met betrekking tot oorlogsmisdrijven gepleegd in Oekraïne. Het forensisch opsporingsteam gaat begin mei aan de slag. In principe gebeurt dat gedurende twee weken op diverse locaties in de omgeving van Kiev. 

Naast forensische opsporingsambtenaren bestaat het ongeveer 30-koppige team uit rechercheurs van de KMAR, opruimingsexperts van de Explosieven Opruimingsdienst, medisch personeel, een tolk en een team van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. Aanleiding zijn natuurlijk de vreselijke beelden uit Bucha en Irpin, wandaden gepleegd door de Russen.

Waar echter met geen woord over wordt gerept in het communiqué van de Rijksoverheid vrijdag, zijn de mogelijke oorlogsmisdrijven gepleegd door de Oekraïense strijdkrachten. Daar zijn namelijk ook aanwijzingen voor. Mensenrechtenwaakhond Human Rights Watch riep in maart Oekraïne op te stoppen met het vernederen van Russische krijgsgevangenen, dat is volgens de organisatie in strijd met de Geneefse Conventies.

Later die maand verscheen een video van Oekraïense troepen die gevangengenomen Russische soldaten knieschoten gaven. VN-organisatie Human Rights Monitoring Mission in Ukraine (HRMMU) is ontstemd. Meest recent zijn de beelden van een gewonde Russische soldaat die wordt geëxecuteerd door Oekraïense troepen.

De stad Den Haag is de Wereldhoofdstad van Vrede en Recht, terecht daar het Internationaal Strafhof aldaar gevestigd is. Goed dat de Nederlandse overheid alles op alles zet Russische oorlogsmisdadigers ter verantwoording te roepen. Maar wees dan wel consequent. Want ook de mogelijke Oekraïense oorlogsmisdrijven - waar zoals hierboven beschreven serieuze aanwijzingen voor bestaan - dienen dan onderzocht te worden. Deze door het kabinet afgekondigde operatie heeft echter iets dubbels.

Het is nu alsof het Openbaar Ministerie wel een onderzoek gelast naar een mogelijke verkrachting door een TV-presentator en niet die door een voormalig politiek leider van D66.

Oh, wacht...

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Bassiehof – XR Pogrom

Tegen uitroeiing van de aarde, voor die van Israël

@Bas Paternotte | 22-10-23 | 11:11 | 410 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.