Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten - Verbrande Aarde

Op weg naar de dood mag alles kapot

Van Mariupol of de voorsteden van Kiev is weinig heel gelaten. Poetin wil graag Oekraïne als een neutraal land of vazalstaat, de bevolking of bebouwing hoeft er niet bij. Stalinorgels worden via Tyumen verplaatst van Aziatisch Rusland richting Oekraïne. Mariupol kreeg een tapijtbombardement. Het is standaard om te schieten op vluchtelingen in een humanitaire corridor. 

Poetin wil gezien de verliezen deze speciale militaire operatie promoveren tot een echte oorlog. Dan mogen miljoenen jongeren de dienstplicht in. Deze worden met te weinig training, kleding, wapens en eten een oorlog in gerommeld. Ze kregen in het zwaar radioactieve afgesloten rode bos van Chernobyl stralingsziekte. Een Russisch of Oekraïens leven is niets meer waard. 

Poetin vindt de oorlog te weinig opleveren en te veel kosten, en dreigt nu met onberekenbare consequenties tegen wapenleveranties aan Oekraïne. Eerder vond Poetin dat aanvallen op Russisch grondgebied door Oekraïne het vredesproces bemoeilijkten... Het lijkt de beste man te ontgaan dat het executeren van 900 burgers ook niet echt helpt. Poetin kruipt graag in de slachtofferrol.

De volgende stap van het Russische leger is waarschijnlijk vanuit Kharkiv of Izium naar het zuiden trekken, achterlangs de ingegraven stellingen van het Oekraïense leger met de Donbass. Hetzelfde vanuit het zuiden, samen een ouderwetse tangbeweging. Oorlog in dergelijk open veld bevalt de Russen een stuk beter dan steden onsuccesvol belegeren. 

Dat stuk Oekraïne is redelijk Russisch georiënteerd, als je kijkt naar stemgedrag in 2010, voormalige handel of gesproken taal. Oost-Oekraïne moet makkelijker te bezetten zijn dan de rest. Het lijkt de bedoeling om van Oost-Oekraïne een buffergebied zoals Wit-Rusland te maken, nu het innemen van Kiev gefaald is. Een beetje het Noord/Zuid-Korea scenario. 

Noord-Korea is ooit als buffer van communistisch China opgezet, maar staat nu een halve eeuw stil in haar ontwikkeling. Het is een soort tijdcapsule met ruim 25 miljoen mensen. 's Nachts een zwart gat zonder elektriciteit. Nu mogen ze het land niet verlaten, maar bij een eventuele val van het regime in Noord-Korea, krijg je direct miljoenen economische vluchtelingen die zich niet kunnen redden.

Verregaande verschillen tussen landen geven instabiliteit die ooit een keertje afgerekend gaat worden. Als je ziet hoe Poetin het vooral met antieke en verroeste troep aflegt tegen infanterie met de laatste speeltjes, dan zie je dat de strijdende partijen uit een ander tijdperk komen. Deze oorlog is de laatste stuiptrekking van een stervende grootmacht, die echt niets meer te verliezen heeft.

Het centrale probleem is dat Poetin geen uitweg meer heeft. Deze oorlog gaat hij niet winnen, hij gaat nooit vijftig jaar aan technologische achterstand inlopen, hij gaat nooit de Russische economie herstellen, daarvoor zijn te weinig jongeren geboren na de val van de Sovjet-Unie. 70.000 ICT'ers net Rusland hebben ontvlucht, een aantal dat kan verdubbelen. Hij heeft de poppetjes niet eens.

Deze oorlog verschuift langzaam van wie het snelst kan reageren, tot wie het langst kan volhouden. Dan zijn niet alleen snelle wapenleveranties belangrijk, maar ook de mogelijkheid voor Rusland om handel te drijven. Mocht je dit binnen een maand willen stoppen, dan stopt Europa met de import van Russische aardolie. Helaas zou Poetin dan op een rood knopje kunnen drukken.

Daarom zien we een langzamere Westerse reactie. Net genoeg om Oekraïne niet te laten sterven, te weinig om Oekraïne te laten leven. Een patstelling is wel zo veilig, rustig wachten totdat de 69-jarige Poetin overlijdt, of de Russische Federatie net zo implodeert als de Sovjet-Unie. De zoveelste proxy-oorlog die onze planeet kent, waar een onschuldig land wordt misbruikt als slagveld en slachtveld.

Finland en Zweden zijn al lid van de EU, NORDEFCO en het Britse Joint Expeditionary Force. Aangezien de EU ook al een defensieve clausule kent, zitten ze al in drie verschillende militaire samenwerkingsverbanden. Neutraal zijn ze al heel lang niet meer, de stap om volledig NAVO-lid te worden is niet zo heel groot. Finland is met 900.000 reservisten een welkome aanvulling.

Toch is deze beperkte symbolische stap voor Poetin reden om allerlei dreigementen te uiten. Eigenlijk spreekt daar ook een stukje wanhoop en onmacht uit. Eigenlijk is Poetin maar een kikker in een pannetje, niet te snel verhitten, want dan springt die eruit. Genoeg afschrikken dat hij niet Europa binnenvalt, maar niet te veel afschrikken dat een kat in het nauw rare sprongen maakt.

Dit gaat nog jaren arbeidsintensieve asymmetrische en irrationele oorlogsvoering opleveren.

Reaguursels

Inloggen

Van mij mag het voorbij zijn, steeds dag gezeur over specifiek deze oorlog, er zijn tot voldoende andere oorlogen die ook aandacht verdienen?

Zoelense Hobbyboer | 17-04-22 | 08:12

Het artikel mist de volslagen steun van China (grootste economie, drukste land ter wereld. Ook in nummer twee India heeft in de politiek en de bevolking steun omdat zij geen verzonnen moreel sprookje hanteren na de westerse afbraakoorlogen in Libië, Afghanistan en Joegoslavië. Waar bij westerse operaties percentueel veel meer burgers stierven t.ov. soldaten dan in Oekraïne. Maar het is waar, blanke mensen tellen blanke levens tiendubbel. Vervelen om te horen van een ander maar alles wijst er op dat het waar is.

"Het lijkt de bedoeling om van Oost-Oekraïne een buffergebied te maken, nu het innemen van Kiev gefaald is."

Militair veroveren van Kiev heeft nooit iemand een Rus iets over uitgesproken noch waren de troepen en het materieel rond Kiev ooit geschikt ervoor. De enige die dit roepen zijn papegaaien. Wat wel de bedoeling leek was een militaire coup de eerste dagen met de rest van de troepen ingevlogen en de rest voor stabilisatie en pockets (verdediging). Die coup lukte niet, aanvallen op vliegveld afgeslagen, geen luchtbrigade, geen dolk in de rug van een verrader in Kiev. Vermoedelijk zijn ze nog een tijd op zoek gegaan naar Zelensky. Rond Kiev werden de troepen een sitting duck, ze waren daar niet om iets te veroveren (maar om dat te zien moet je samenstelling van Russische divisies kennen, wat is oud wat is nieuw, wat is gemotiveerd en getraind en wat is minder). Men sloot eigenlijk vooral bevoorrading af van Donbas en voorkwam herbouw van de vernietigde militaire infrastructuur (command & control ) van Oekraïne. Wat overblijft voor Kiev zijn hopen op de ingegraven pockets in het land, wat verstopte vliegtuigen, SAM en drones in de bossen. De verwachting is dat op korte termijn dat allemaal in elkaar stort en Russische troepen de restanten stuk voor stuk moeten opsporen en opruimen (gevangen nemen). Dat proces zie je nu al. Het proces is lelijk, kostbaar en bloedig. Maar er is geen andere tactiek behalve tactische nucleaire wapens op combat zones gooien. Of als in Afghanistan er 20 jaar overheen vliegen en alsnog wegrennen later.

GeenAccount | 17-04-22 | 07:50 | 3

Vol taalfouten, typefouten en andere gewrochten. Geschreven als een dronken rus :-)

GeenAccount | 17-04-22 | 07:54

We zien wel China doet. Denk dat we maar moeten beginnen wat bedrijven daar op een sanctie lijst te zetten. Vergeet niet China leeft van export en is afhankelijk van voedselimport.
We beginnen dan met een paar grote bedrijven ICT en electronica. Dan wat auto productie bedrijven. Plus hier overal de Chinese webwinkels boycotten.

Wat India betreft zijn er meer aspiraties in de VS dan in Rusland. Ze onthouden zich ook van stemming en kopen inderdaad olie en gas. Er komt natuurlijk een punt dat er een keuze moet worden gemaakt.
India en China gaan niet door één deur. China vindt Poetin lief dus dat India verhaal kan weleens heel anders zijn.

Bovendien wachten we even de zwaardere wapens uit de VS af.
En mocht meneer de judosmurf tactisch gaan kern wapperen ben ik toch bang dat de NAVO in gaat grijpen want dan is de stap naar grotere kernwapens op Europa heel klein geworden.

Dus al met al even afwachten.

SolidRock | 17-04-22 | 08:14

"Maar het is waar, blanke mensen tellen blanke levens tiendubbel."

Net zoals Chinezen Chinese levens belangrijker vinden, of Indiërs Indiase, etc etc. Denk dat je het niet op blank moet gooien maar op de inwoners van het eigen land / continent. Lijkt me een heel stuk realistischer dan de rassenkaart trekken.

oh no | 17-04-22 | 08:33

Dat van dat EU mutual defense act uit het Lisbon akkoord is iets dat niet veel mensen weten. Er zijn meer articles in dat akkoord dat duiden op Europese defensie. In feite komt het er op neer dat alle lidstaten alle military en burgelijke middelen te beschikking moeten stellen. Het is een blueprint voor een Europees leger. Dat is iets waar Macron al een tijdje op hamert.

Zzzzooooffff | 17-04-22 | 07:15

De Graf Spee ging verloren in 1939. Dat was ruim een half jaar voor de grote invasies van Noord en West Europa, en de volledige escalatie naar WW2. Het Russische offensief dat er nu aan komt gaat van een totaal andere orde zijn dan dat geklunkel de afgelopen weken. Mensenlevens spelen dan helemaal geen rol meer. Als de NAVO nu niet per direct Ukraine met troepen binnen trekt dan wordt een kans gemist om een veel groter conflict te voorkomen. De angst voor een groter conflict leidt tot een houding die juist dat conflict gaat veroorzaken. Wat dat betreft is Het Westen laf, en probeert ze haar angst te maskeren met ogenschijnlijk rationele argumenten als 'ja, maar hij heeft nukes, en hij dreigt er zelfs mee'.

WW3 is al begonnen, dit zal later geduid worden als de openingschermutselingen. En dit gaat nog vele jaren duren. Misschien wel 10 jaar. China en India hebben al hun posities ingenomen. De USA natuurlijk ook. Maar vooral in Europa is men nog in ontkenning. Dat is de situatie (zoals ik deze zie natuurlijk), en zo lang die zo niet onderkend wordt zal Het Westen geen controle hebben over de mogelijke afloop.

Lafayette | 17-04-22 | 03:42 | 1

Het verhaal zou overtuigender zijn als je zelf onderdeel was van de binnentrekkende NAVO troepen. En die hebben niet eens een armored division klaar staan ergens, bij lange na niet. En op een andere manier binnentrekken maakt van jezelf een schietschijf. Wel zijn er quick reaction forces voor kleine gevechten rond een brandhaard, luchtverdediging, marine en luchtmacht. Die laatste drie worden redelijk snel weggeblazen door wat nog wel goed functioneert bij het Russische leger en waar ze echt nog wel voorop lopen: raketten. Ergo, het toont aan dat NAVO weinig tot geen macht heeft bij een conflict met een militair ontwikkelde macht. De wereld maakt notities.

GeenAccount | 17-04-22 | 08:09
-weggejorist-
ChantalleHuijberts | 17-04-22 | 00:03

"Ze kregen in het zwaar radioactieve afgesloten rode bos van Chernobyl stralingsziekte."

Niet alle Oekraïense propaganda geloven.
Zijn ze blootgesteld aan (veel) te hoge doses straling? Ja.
Gaan ze daar later in hun leven gezondheidsschade van ondervinden? Hoogstwaarschijnlijk.
Zijn ze met symptomen van acute stralingsziekte vertrokken? Zeer onwaarschijnlijk.
Daar zijn doses straling voor nodig die je krijgt van hoog-energetische isotopen met korte halfwaardetijden. Die zijn allemaal al vervallen.

Ik geloof eerder professor Turkenburg dan Feynman die wat Oekraïense propaganda gegoogled heeft:

www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/ar...

Tapu | 16-04-22 | 23:27 | 2

CNN heeft er een rondleiding gekregen. De meter sloeg door op kantoor waar ze werkte. youtube.com/watch?v=8jWnuvrPgu4&t... Die straling komt dan ook van het bos, omdat zij dus loopgraven hebben gegraven daar.

Alexander des Burgus | 17-04-22 | 00:26

Het licht radioactieve stof in de lucht naar de gevechten zou zonder maskers op een probleem kunnen vormen op termijn ("verhoogd risico op", soort van equivalent van levenslang roken). Maar verder inderdaad: "The International Atomic Energy Agency (IAEA) said on Feb. 25 that radiation levels at the Chernobyl site reached 9.46 microsieverts per hour but remained "within an operating range" recorded in the exclusion zone from the moment of its creation and posed no threat to the general population."

"The safe levels, by IAEA standards listed on the agency's official website, are up to 1 millisievert per year for the general population and 20 millisievert per year for those who deal with radiation professionally"

NB: 1 milli = 1000 micro ...

GeenAccount | 17-04-22 | 08:15

Jeetje, er zijn dus mensen die denken dat de Oekraïnse mariniers en Azov gasten ergens in een fabriek zitten opgesloten met boze Russen aan de voordeur.

Dat kan. Maar het is weinig logisch. Logischer is kleine "fire-teams" maken. 2-4 man en minstens een spotter, killer en anti-tank man en als het kan support. Zo kan je die Russen knettergek maken en voor een hele lange tijd. Troepen neerknallen vanuit het niets, liefst hier en daar een APC of tank pakken. Onderdrukken als ze moven en natuurlijk (kan hier niet denk ik, informatie doorgeven, iets van 3 tanks in sector x... y... kan je ze pakken?)

Theodorus.Goldbach | 16-04-22 | 23:01 | 3

Die Azovstalfabriek blijkt allemaal tunnels te hebben waar je je heel goed kunt verstoppen.

Alexander des Burgus | 17-04-22 | 00:32

Denken hoeft niet. Er zijn duizenden video's van gevechten rond het complex, satelliet beelden en honderden interviews met burgers over wat zij zien. Maar goed geloof maar lekker in je fire-teams zonder command-control of coördinatie. Daar heb je bij een wijzigend theater steeds minder aan. En comms worden standaard geblokt door Russen. Natuurlijk heb je je hinderlagen en kills in het begin. Maar men raakt steeds verder geïsoleerd en eindigen dan in een kelder in een fabriek dus.

GeenAccount | 17-04-22 | 08:19
-weggejorist-
Komjehiervaker | 16-04-22 | 22:52 | 3

Maar ja....
Wat brengt het post-Poetin-tijdperk..
Als er nog meer van dat soort types zitten, die anno 2022 nog in landjepik denken en dat succes noemen, in plaats eens iets te doen voor je eigen bevolking, kan het nog wel even duren.

AdvocatusDiaboli | 16-04-22 | 22:49
-weggejorist-
Rhenium | 16-04-22 | 22:31 | 3

Een Russisch superjacht van 700 miljoen op naam van de zuster van zo'n top oligarch. Ik snap nog steeds niet waar zo'n schip dan van gemaakt is, helemaal van goud. Dat je met zo'n raketdingetje vanaf je schouder een tank kan laten ontploffen hebben ze niet doorgehad. Het is nou meer een digitale oorlog en Rusland is de grote faal.

En dan die Moskva laten zinken is wel een faal voor de geschiedenisboekjes. Wij weten dat het niet aan de admiraal ligt, maar Putin gaat hem dan straffen . . . Het kan anders zo leuk worden, een democratisch Rusland zonder Putin, lekker bier zuipen met die mannen na een voetbalwedstrijd en een dikke plakzoen met zo'n Russiche berin . . . hmm, ik droom er al van.

VolgendjaarkrygikAOW | 16-04-22 | 22:19 | 3

Nou ik droom er niet van om vrouwen met een snor een "plakzoen" te geven hoor.

Ommezwaai | 16-04-22 | 22:27

Zo'n jacht wordt minstens 7 jaar aan gewerkt door de beste ingenieurs en architecten. Alles maar dan ook alles is van de hoogste kwaliteit tot in de kleinste details. Het is maatwerk, dus je kunt het concept niet nogmaals gebruiken. Dat zou afbreuk doen aan de exclusiviteit. Dan nog is het een bizar bedrag en kan ik me het niet voorstellen. Maar blijkbaar klopt het. Wat ik ook opmerkelijk vind is dat dit soort superjachten slaapplaats hebben voor zeg maar 40 gasten en dat er dan 120 man personeel nodig is. Ik vind dat onwerkelijk.

R. Skickr | 16-04-22 | 22:27

En de rederij pakt ook nog een beetje marge. Qua personeel, mensen hebben een 8-urige werkdag, dus je hebt 2x zoveel mensen nodig als je 16 uur per dag voorzien wil zijn. Op zo'n bootje is er altijd wel ergens wat te stofzuigen, koken of op te ruimen.

Het brein erachter | 16-04-22 | 23:36

Zit te bedenken hoe zonder bloedvergieten wij een onafhankelijke republiek Brabant kunnen maken.

Brabeaulander | 16-04-22 | 22:07 | 10

@W_F | 16-04-22 | 22:20: Als je het hertogdom Brabant in ere wilt herstellen dan zit Brussel er gewoon bij.

Verbandmeester | 16-04-22 | 22:54
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik lees vooral veel aannames gebracht als feiten. Er zijn meer scenario’s denkbaar. Permanente chaos in Oekraïne is er 1 van, wat in het voordeel van Poetin kan zijn. Maar niemand die het weet, ook Feynman niet.

Komjehiervaker | 16-04-22 | 22:07 | 2

Maar niemand die het weet, ook Feynman niet.

Nee dat klopt ,maar het kan wel elke dag is het weer anders.

pegaje | 16-04-22 | 22:24

Wat er in Oekraïne gebeurt is veel minder belangrijk dan wat het Westen doet in reactie. De sancties, de leveranties, het dreigen met. Er zijn veel grote landen die daar op letten en over de streep getrokken worden om zich daar tegen te wapenen. Want wie weet welke land het volgende is om te dwingen zich te conformeren aan de door de VS geleide "ordening" met een redelijk voor de hand liggende faux humanitaire pose.

GeenAccount | 17-04-22 | 08:25

Dat Russische offensief gaat nog weken op zich laten wachten. De Russen hebben te weinig trucks, te weinig vervoer, te weinig manschappen, het regent en de boel is drassig. Nu aanvallen is zelfmoord. Het gaat een race worden wie zich het beste kan bevoorraden.

Beste_Landgenoten | 16-04-22 | 22:05 | 6

Het gaat een race tegen de tijd worden, maar dan voornamelijk aan Russische kant. Negen mei moet Putin de overwinning kunnen claimen in de vorm van behaalde gestelde doelen Op zijn minst de twee regio's in het Oosten).
Rekenend op tegenstand zoals tot nu toe ontmoet zal hij niet zo opportunistisch zijn als in het begin en misschien wel rekening moeten houden met een week of twee (weersomstandigheden lijken ook niet mee te zitten). Dan rest er maximaal één week om de troepenverplaatsingen redelijk op orde te hebben.
Oekraïne zit op wapenleveranties te wachten en reken maar dat daar 24/7 aan gewerkt wordt door verschillende, voornamelijk NAVO-lidstaten.
Met mijn boerenverstand komt bij mij dan steeds 'de eerste klap is een daalder waard' bij me boven en mag ik hopen dat Oekraïne de Russen en de rest van de wereld verrast met een tactiek die Israël in de zesdaagse oorlog hanteerde. Die lijkt me hier, ook omdat de schaal kleiner is, uitvoerbaar en zal onder andere leiden tot minder aantallen slachtoffers onder de burgerbevolking dan wachten op het moment dat de Russen 'full power' tot de aanval overgaan. Uw reacties lees ik graag.

PPuk | 17-04-22 | 00:06

En voor Oekraïense troepen is dat niet veel lastiger dan? Die hebben al helemaal geen vervoer meer en zit op veel plekken al vele weken te teren op eigen voorraad. De uitkomst van zo'n race lijkt me dan op voorhand beslist, regen of geen regen (PS helikopters en air drops hebben geen last van regen).

GeenAccount | 17-04-22 | 08:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Is er een of ander internationaal agentschap die ooit heeft gecontroleerd of Rusland echt zo'n grote kernmacht is?
Ze zullen er vast een paar hebben hoor, maar wie zegt dat die dingen niet zitten vastgeroest in de steigers....

SterF... | 16-04-22 | 22:04 | 3

Tja al doet 1 op de 20 het maar, dan hebben we een groot probleem, vroeger kon de wereld 14 keer vernietigd met de Amerikaanse en Russische kernwapens te zamen. je heb dan al snel geen hoofdstad meer in alle Navostaten.

Shoarmamasutra | 16-04-22 | 22:30

@Shoarmamasutra | 16-04-22 | 22:30:
Ze moeten ook nog aankomen...
Nee, atoombommen zijn geen geintje, je hebt gelijk, maar toch, misschien is er veel blufpoker.

SterF... | 16-04-22 | 22:44

M.A.D.

Acidstain | 16-04-22 | 23:42

Het Russische ministerie van defensie claimt Mariupol te hebben 'schoongeveegd'.

Dat zou je niet zeggen als je de epische puinhopen overziet.

Bovendien claimen de Russische slachters dat er 'Geen Oekraïense troepen meer zijn in bewoond gebied van Mariupol'.

Ze vergeten erbij te zeggen dat ze de stad - die nu geen stad meer is maar een verzameling ruïnes - volledig onbewoonbaar hebben gemaakt.

Wat bezielt die Russische maniakken toch - ze zijn straks heer & meester over een gigantische puinhoop waar alles kapot is, niets meer werkt en waar bovendien de lijkenlucht hangt en de geesten rondwaren van vele duizenden vermoorde, onschuldige burgers; niets dan negatieve energie.
Fijne overwinning is dat.

Peter Emile | 16-04-22 | 21:55 | 10

De Iwans hebben geen enkele boodschap aan de Ukrainers ... behalve dat ze wat hun betreft Untermenschen zijn die hun ziel aan het Westen verkocht hebben.. en in de puinhopen het verder maar uit moeten zoeken... met dit in gedachten is de enige uitweg doorvechten tot de laatste kogel.

grapjasz | 16-04-22 | 22:14

Putin is dan de burgermeester van het afgebrande dorp...

Ommezwaai | 16-04-22 | 22:25

Bewoond gebied? Dat sluit millitairen op het enorme Azovstaalterrein niet uit

Shoarmamasutra | 16-04-22 | 22:31
▼ 7 antwoorden verborgen

"Dat stuk Oekraïne is redelijk Russisch georiënteerd, als je kijkt naar stemgedrag in 2010, voormalige handel of gesproken taal. Oost-Oekraïne moet makkelijker te bezetten zijn dan de rest."

Faliekante fout in je analyse Feynman. Juist daar dat stukje hebben ze leren kennen dat het nare corrupte Oekraïne nog een paar slagen erger kan. Je spreekt waarschijnlijk geen Russisch of Oekraïns maar bijna alle "Ukraine blows up tank" filmpjes worden in het Russisch gesproken.

Deze lezing, dat etnische Russen of Russischtaligen "sympathie" zouden hebben voor het Kremlin is bullshit. Ja, ze voelen zich "Roes" maar dan meer verwant aan Kyiv dan Mockba. Ze lijden, en vechten daar het hardst.

En nog iets. "De Krim is Russisch"

Nou de Tataren denken daar heel anders over maar dat telt niet meer sinds Stalin. De Krim-Russen zeggen nu ook "dit was een toeristentrekpleister, nu politiestaat en militaire bases"

Geen grapje.

Theodorus.Goldbach | 16-04-22 | 21:52 | 3

Tjeez man, denk aan je hart. Ik heb wel Russisch gestudeerd in de jaren 80. Dacht toen met mijn kippenverstand dat met het vallen van de muur er leuke handeltjes mogelijk waren wat betreft antiek. Ben er niet rijk van geworden. Dat terzijde. Ben er dus ook redelijk vaak geweest en als ik er ben kan ik me aardig redden in de taal maar de gemiddelde Rus ziet me spottend toch als een dilettant wat betreft hun taal. De laatste paar jaar ben ik er ook een paar keer geweest voor werk.
De jonge Rus heeft gelukkig helemaal niets met oude sovjet propaganda en met Poetin en zijn droom van het groot Russische rijk. Op die mensen vertrouw ik meer dan op de fossielen die voortkomen uit de Sovjetunie. Geef het nog een jaar of twintig en al die idioten zijn begraven. En ja het is nu oorlog, en ja onschuldige mensen gaan dood. Zoals overal op deze aardkloot waar oorlogen zijn. Maar Poetin en zijn kliek krijgen een pak op hun falie. Oekraïne houdt vol. Een enorme winst zou ik toch zeggen.

Zapata10 | 16-04-22 | 22:13

Het is toch wel een groot misverstand dat de Russisch sprekende ook automatisch onder de dictator Poetin zou willen leven.

SterF... | 16-04-22 | 22:18

Ik kan het kaartje op Wikipedia aanraden waarin je kan zien welk percentage in 1991 op onafhankelijkheid stemde. Dat was zelfs op de Krim nog 60% en in het oosten wel 80%.
Intussen is er natuurlijk veel gebeurd. In de regel worden mensen niet heeel enthousiast van anderen die hun als burgers pogen te beschieten en bombarderen. Ik heb zelf halfrussen gesproken die rennend voor de beschietingen hier naar toe kwamen. Het moge geen verrassing zijn dat zij zeer weinig enthousiast zijn over de Russen nu.

Shoarmamasutra | 16-04-22 | 22:36
-weggejorist-
ChanelleWatson | 16-04-22 | 21:52 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Verscheidene Russen online (in lange bruine regenjassen) geven aan dat vanaf de 27ste de Staat van beleg wordt afgekondigd in Rusland en dat er mobilisatie volgt.

Die geruchten gingen al eerder op verschillende Telegram kanalen. Het zal ook betekenen dat zoals ik eerder al aangaf er geen russen tueen een bepaalde leeftijd meer het land mogen verlaten.

litebyte | 16-04-22 | 21:47 | 8

Klopt. Vriendin van mij probeert Novosibirsk te ontsnappen. Lukt niet.

Maar technisch gezien moeten ze de reservisten oproepen, die al jaren niet getraind hebben en dan ook nog eens die opslag tanks, BTR, BMP afstoffen en aan de praat krijgen. Het vermoeden is dat daar alleen nog pantser staat en alle techniek gediefd is en verkocht.

Theodorus.Goldbach | 16-04-22 | 22:01

@Mr Moore | 16-04-22 | 22:00: Absoluut, maar het toejuichen van doden vind ik altijd achterlijk.
Iedere dode Oekraïner is er eentje minder die hier een huis in komt nemen. Maar toch hoop ik niet dat er veel zullen omkomen.

C1O2 | 16-04-22 | 22:09

@Beste_Landgenoten | 16-04-22 | 21:56:
Allemachtig B-L.
Uw krompraat -dood aan alle Russen- krijgt wel een dwangmatig narratief.
Uw opdrachtgever heeft zijn windvaan weer eens verhangen?

We hebben in de panelen een Theo die wat zakelijke teleurstellingen heeft ervaren met personen die zich Russisch identificeerden en die dientengevolge vol het orgel van -Alle Russen Moeten Dood- hanteert, maar van u zouden we toch een iets gebalanceerdere kijk mogen verwachten?
Waar ging het fout?

reservebelgië | 16-04-22 | 22:29
▼ 5 antwoorden verborgen

Where is BoJo when you need him... :-)

litebyte | 16-04-22 | 21:48

Best simpel. Binnenkort zijn zn tanks en al het andere materiaal wat het nog wel doet op. Dan kun je wel heel veel spul hebben, als het weggerot in een veld in Siberië is kun je er niks meer mee.

Dan helpen duizenden manschappen ook niet meer hoor.

Nice_Wheels | 16-04-22 | 21:37

De tijd komt dat een patatje 10 euro en poffertjes 20 euro kosten. De vis wordt duur betaald en wel door ons.

jan huppeldepup | 16-04-22 | 21:34 | 7

Dat kan zijn en dat is naar, maar wij kunnen dat betalen en de meeste Russen niet

Shoarmamasutra | 16-04-22 | 22:44

@DrFibonacci | 16-04-22 | 21:58: Dat hadden we overigens een paar keer bijna niet. En precies die situatie die de paar ontsnappingen aan globale nucleaire destructie door niets anders dan pure schijtmazzel onderligt worden in de nabije toekomst vermenigvuldigt. Hierover is denk ik wel een aardig brede consensus aan het ontstaan: nucleaire proliferatie is het devies. Meer knoppen, meer vingers, meer ongelukken. En ergens op enige moment is een keer het geluk op.

Mazzelstof | 17-04-22 | 06:49

@Jan
Lekker af en toe een friet SMO met ketchup. Voor maar tien euro? Dat wordt dan gepromoveerd tot heerlijke delicatesse.

SolidRock | 17-04-22 | 08:34
▼ 4 antwoorden verborgen

Het waren vooral de Verenigde Staten die om geopolitieke redenen Oekraïne naar het Westerse kamp wilde overhalen maar de Verenigde Staten hoeven geen Oekraïense oorlogsvluchtelingen op ter vangen en zijn ook niet afhankelijk van Russisch gas.
Joe Biden wil niet eens 70 F16's aan Polen geven zodat Polen 70 MIG's aan Oekraïne kan schenken omdat de Oekraïne luchtmacht die MIG's wel kan gebruiken en de Oekraïense piloten er in kunnen vliegen.
Waarschijnlijk omdat Polen dacht met deze deal gratis zijn defensie te kunnen upgraden.
Als het oorlog is is er geen tijd voor liefdadigheid, dan zul jij je wapens moeten kopen. Daar weten ze in Groot Brittannië alles vanaf, er was geen land in Europa die tijdens de Tweede Wereldoorlog zo veel geleend heeft van de Amerikanen om zichzelf te kunnen verdedigen.
Daarom was voedsel 15 jaar na de Tweede Wereldoorlog nog op de bon in Groot Brittannië omdat zij al de steun moesten terugbetalen terwijl de rest van Europa met geleend geld opnieuw werd opgebouwd.
Ga er maar van uit dat Oekraïne deze oorlog verlaat met heel veel schulden aan de Verenigde Staten en dat wij mogen betalen voor de wederopbouw.

Osdorpertje | 16-04-22 | 21:27 | 13
-weggejorist-
Ashtrey | 16-04-22 | 22:01

@ Osdorpertje. Uw tegel wordt ondersteund door Russell Brand. Ik weet, het is een komiek, maar wat deze man de laatste maanden op zijn youtube kanaal plempt is zeer bewonderingswaardig.

NerdAlert | 16-04-22 | 22:14

Het zijn ook de VS die in oorlog zijn met Rusland. Zelensky is een useful idiot in dit spelletje. Het is weer een van de vele proxy-oorlogen van de VS. Alles om de petro-dollar te redden.
De werkelijke reden van de groene droom van Fransje is de onafhankelijkheid van de EU van olie. Dat CO2 geneuzel is slechts een rookgordijn.

Frau Merkel | 17-04-22 | 01:59
▼ 10 antwoorden verborgen

Drinktip: Neem een shot Vodka elke keer dat je op deze pagina "Poetin" leest.
Proost!

pjotr nicknaamtov | 16-04-22 | 21:23 | 2

Ik wil toch morgen niet met kopijn wakker worden en poetin is schuld.

jan huppeldepup | 16-04-22 | 21:30

Daarom is het ook Putler...

litebyte | 16-04-22 | 21:50

"Dat stuk Oekraïne is redelijk Russisch georiënteerd, als je kijkt naar stemgedrag in 2010, voormalige handel of gesproken taal."
Ah daar is de dooddoener (nu letterlijk) weer, want het zijn toch halve Russen daar. Leuk stukjes typen aan de hand van 10 jaar oude 'waarheden', losjes geplaatst in het heden. 10 jaar geleden had Feynman nog een iPhone 3 en was de Arabische lente net aangevangen. Ze spreken idd Russisch, maar dat doen ze in Kiev/Kyiv, Kharkiv en Odessa ook (nog steeds) in redelijke meerderheid. Tip: bel een willekeurige Donbas bewoner (links of rechts van de loopgraven) en vraag hem/haar naar een huidige mening over De Rus. Zij zijn het namelijk die de overgrote meerderheid van de klappen, kogels, bommen en Russische/Tjetsjeense/Syrische lullen mogen ontvangen...

duf | 16-04-22 | 21:22 | 2

Die Russen zijn daar langzaam heen gesijpeld, als woestijn zand. Het Kremlin stuurt de immigratie daar aan toe (dit moet ik voor mezelf nog wat beter onderbouwen, maar het lijkt er sterk op). Als Rus over de grens weet je het ook niet, maar je luistert toch lekker naar Russische nieuws, Russische taal hou je d'r in, je houdt de lijntjes warm. En na jou komen er zo veel anderen. Hoger betaald werk zoeken, familie stichten. Dan komt de originele bevolking in verdringing en krijg je de clash. Plots ben je een enclave compleet met propaganda machine en een gemilitariseerde grens. Hmm, oke dit keer gaat het dan zo... maar kan nooit gebeuren in andere Russische grens gebieden, toch? Al lopen ze daar slechts een paar jaar achter met de zelfde ontwikkelingen. Van Finland tot Korea, overal is een verdachte interesse in het versterken van de Russische politieke gezindheid.

GeheidEenGeit | 16-04-22 | 21:45

De Vlamingen zijn ook halve Nederlanders omdat we ooit dachten een wereldrijk te zijn.. wil nog niet zeggen dat er nu een of andere totaal debiele extreem rechtse fascistoide randebiel besluit omdat deel maar weer eventjes te anexeren want er zijn bepaalde cultuur historische banden en de Fransen krijgen nu wel heel veel invloed.

Snap je hem nu een beetje?

litebyte | 16-04-22 | 21:54

Haha..!! Die tweede..!!!

Ik is lui.. Ken je die Fransje nog..??

neonreclame | 16-04-22 | 21:23

"...rustig wachten totdat de 69-jarige Poetin overlijdt...", zo langzamerhand wordt het tijd hem een handje te helpen, met overlijden bedoel ik, niet met zijn "speciale operatie".

Spring Bruissteen | 16-04-22 | 21:16 | 1

De mislukte verovering van Kiev....
Als Putin (de lul) Kiev helemaal aan gort bombadeert dan lopen daar toch de padvinders ook gewoon naar binnen?

Ik snap volkomen de haat richting Putin en deel deze ook, maar als Jan en Alleman de Russen nu beschuldigt van het gaan bombaderen van complete steden dan kan hij dat toch ook met Kiev?

Bootvisser | 16-04-22 | 21:15 | 2

Hij heeft stukken aardig stuk geschoten maar achter iedere berg beton ligt een Oekrainer die het slopen van zijn stad niet tof vind. En die oekrainer heeft spul waar Russische tanks boter bij lijken.

Shoarmamasutra | 16-04-22 | 22:50

De belegering van Kiev had als doel het binden van de troepen, niet per se de inname van de stad.

Frau Merkel | 17-04-22 | 02:01

Ja neon, ga eens pruttelen hehe.

Lukiluuk | 16-04-22 | 21:14

Wapens leveren = lange oorlog en veel slachtoffers.

Pensionista | 16-04-22 | 21:12 | 3

Maar niet onze kinderen. En leveranties van gas en olie blijven veilig.

Bootvisser | 16-04-22 | 21:17

Geen wapens leveren is lange oorlog die ook nog eens steeds dichtbij komt.
Deze oorlog is een grens, jammer dat velen dat niet zien.

litebyte | 16-04-22 | 21:57

Geen wapens leveren= korte oorlog en de Oekraïne wordt een groot Boetsja.

Shoarmamasutra | 16-04-22 | 22:51

Zijn de condooms al duurder?

Lukiluuk | 16-04-22 | 21:07 | 1

U gebruikt ze toch niet.

BrutusBosch | 16-04-22 | 21:12

Voordat deze oorlog is uitgewoed is het door gebrek aan granen en grondstoffen uit Oekraïne elders op de wereld al weer oorlog. Omdat Rusland weinig nodig heeft, de bevolking is grotendeels nog vrij zelfvoorzienend op het platteland, heeft Europa meer last van de sancties. Dus zolang India, China ed niet ook gaan boycotten, zou Putin de komende 5 jaar wel eens de kangste adem kunnen hebben. De EU valt waarschijnlijk eerder uitelkaar. Maar uiteraard hoop ik van niet en stopt deze wrede verschrikking snel.

Hadena | 16-04-22 | 20:51 | 3

Hey Roeskie trol, wat zei je nou ook alweer over brandje op het schip? Onder controle toch?

Ashtrey | 16-04-22 | 21:05

Alles kapot dus de eu ook. Dan maar iedereen aan de bedelstaf.

Lukiluuk | 16-04-22 | 21:11

En dat rode knopje..??

Die drukt ie echt niet in...

neonreclame | 16-04-22 | 20:48 | 5

Radioactief graan..

Longhorn | 16-04-22 | 21:04

@neonreclame | 16-04-22 | 20:57: Er is geen andere oplossing. Ook Feynman heeft die niet. Het is net een cafe ruzie, je bemoeit je er mee; de hele kroeg aan het vechten. En dan gaat er meer kapot dan wat glazen en krukken.

Normpje | 16-04-22 | 21:09
▼ 2 antwoorden verborgen

" Daarom zien we een langzamere Westerse reactie. Net genoeg om Oekraïne niet te laten sterven, te weinig om Oekraïne te laten leven. Een patstelling is wel zo veilig, rustig wachten totdat de 69-jarige Poetin overlijdt, of de Russische Federatie net zo implodeert als de Sovjet-Unie. De zoveelste proxy-oorlog die onze planeet kent, waar een onschuldig land wordt misbruikt als slagveld en slachtveld."

Dus waarom al die drukte...

neonreclame | 16-04-22 | 20:46 | 8

@Bootvisser | 16-04-22 | 21:23: Ik denk dat niet werd verwacht dat Putin zo dom was er daadwerkelijk mee door te gaan. Hij sloopt niet alleen Ukraine.

Neuth | 16-04-22 | 21:43

@Bootvisser | 16-04-22 | 21:23:
De veiligheidsdiensten maakten dit publiekelijk bekend. Er zijn daarop vele ontmoetingen met Putin geweest om deze oorlog te voorkomen. Dit was slechts 2 maanden geleden.
Lees eens een krant anders

RandyBiel | 16-04-22 | 22:22
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl