Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Arthur van Amerongen - Mocro’s vieren feest: Halsema wil verkoop wiet aan toeristen verbieden

Even geen Safari door Eurabia of migratietips, vandaag gaan we met Ome Tuur als toerist in eigen land naar de Amsterdamse coffeeshop - nu het nog kan!

De briljante mediastrateeg Halsema toverde deze week iets nieuws uit haar hoed in de war on drugs: een verbod op de verkoop van wiet en hasj aan toeristen. Dat is natuurlijk schitterend nieuws voor de mocro’s want die gaan massaal inferieure zooi verkopen - voor het Centraal Station en door de hele binnenstad - aan de drie miljoen toeristen die jaarlijks een Amsterdamse koffiesjop bezoeken. En een beetje Marokkaan heeft dan ook nog pillen en poeders in de aanbieding, zodat de stepping stone theorie in werking treedt: een 15-jarige rugzaktoeriste van het  Sloveense platteland hopt binnen twee dagen van White Widow naar crystal meth, crack en heroïne - en eindigt achter het raam in een pandje van Grote Mo. 

Ik woonde een blauwe maandag in Maastricht, waar toentertijd een zelfde rampzalig experiment plaatsvond. De invasie van Belgische en Franse drugstoeristen zou dan gaan stoppen, riep de burgemeester. Gevolg: enorme straathandel in softdrugs door naffers plus gigantische toename berovingen en andere misdrijven. Nette, legale Marokkanen kochten met hun identiteitskaart wiet voor toeristen in de officiële koffiesjops, uiteraard met een flinke commissie. 

Als Halsema een keer slim wil zijn, neemt ze criminoloog én cultureel antropoloog Hans Werdmölder in dienst. Die schrijft al decennia lang over Marokkanen. Werdmölder volgde hele generaties boefjes letterlijk op de voet en schreef alles wetenschappelijk onderbouwd op. Dit tot groot verdriet van fopwetenschapper Leo Lucassen, die 's nachts wakker ligt van Werdmölder. 

De gevestigde criminoloog gaf flapdrol Lucassen ooit een flinke draai om de oren in het NRC en toen ging de activistische dilettant nog harder huilen. Vorige week sprak Werdmölder ononderbroken en vrijmoedig veertig minuten lang in de Ongehoord Nieuwscafé-podcast van Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing. 

Wat een verademing, want de aimabele Marokanoloog zul je nooit in een babbelshow van Jinek, Khalid & Sophie of bij Op1 zien. En mocht hij per ongeluk een keer door de ballotage zijn geglipt, dan zitten er meteen twee mediamohammedanen tegenover hem die na 1 minuut brullen: Racist! Islamofoob! Xenofoob! Poetin-groupie!

Ik las de boeken en onderzoeken van Werdmölder voor het bijvak Etnische Studies tijdens mijn studie Semitische Talen aan de Universiteit van Amsterdam. In mijn eerste journalistieke verhaal, voor Intermediair in 1991, gebruikte ik zijn onderzoeken en bevindingen op een iets te rooskleurige manier: ik schreef, met een roze bril, namelijk dat het met de derde generatie Marokkanen in Nederland goed zou komen. Ik had een rondje gemaakt langs tientallen sociaal-werkers en andere deskundigen op het gebied van de Marokkanen-problematiek en de stemming was, zoals altijd in Amsterdam, opgetogen. Niks aan de handa! Komt goed! 

Een paar jaartjes later corrigeerde ik mijn naïeve bevindingen uit die tijd live in het Journaal van TV Brussel en stond ik meteen op de zwarte lijst van de Vlaamse media:

De R zit weer in de vastenmaand

Het kan met de feestelijke vastenmaand ramadan te maken hebben dat er nu echt dagelijks vreugdeknallen klinken in “the projects” van 020. Tenzij een Amsterdams glasbedrijf de dagelijkse beschietingen van ruiten en ramen organiseert en het niks met jongeren te maken heeft. Iedere dag is het raak en meestal na de iftar. Je zou bijna denken dat er whisky in al die theepotten zit. 

Een ander onderdeel van de feestelijkheden zijn de granaten die aan de voordeur van de toko van een exotisch bakkertje of een knus halal vreetschuurtje worden gehangen. Dat zijn uiteraard witwastenten maar het is tevens de meest efficiënte manier om van je concurrent af te komen want burgemeester Halsema sluit meteen de toko. 

En dan zijn er nog die andere jongerenactiviteiten: vergismoorden, supermarkten en winkeltjes overvallen, blinde joodse omaatjes beroven in Amsterdam-zuid, pinautomaten opblazen, met een gestolen BMW bij een plebsjuwelier in de Kinkerstraat naar binnen rijden, met zijn zessen pubermeisjes van hun fietsen meppen, potten en poten rammen, bejaarden thuis beroven in een postbode- of pakjesbestelleruniform etcetera etcetera. 

Sommige bizarre faits divers halen nog net de krant, zoals deze onlangs: Mo & Mo, makkelijk herkenbaar aan hun nichtencoupe (in het Arabisch heet zo’n haartje qaza en de Profeet heeft dit modegruwel nadrukkelijk verboden), zitten zes uur lang te dopen bij “vrienden” in de Bijlmer. Als dank voor de gastvrijheid schieten Mo 1 & Mo 2 vervolgens Mo 3 neer. Lang verhaal kort: de Amsterdamse politie wil uiteindelijk informatie van het publiek over de identiteit van Mo 1 & Mo 2, want gastheer Mo 3 had zogenaamd geen idee wie deze knullen zijn. Puntje uit "het milieu" voor Mo 3, want hij hield zich aan de Mocromerta. 

Wat is er trouwens gebeurd met de vertrouwde Suikerfeest-rellen, waarbij Marokkaanse jongeren hele bioscopen slopen? Mogen de jongelui nergens meer de bioscoop in met Eid al-Fitr vanwege islamofobisch deurbeleid? Wolla, dan kan je natuurlijk ook verwachten dat ze de straat op gaan en kattenkwaad uithalen, al dan niet in geleende Audi’s RS4 met de kofferbak vol semtex, pentriet, TNT, acetyleen en propaan.

Veiligheidscijfers! Juichen!

Al die dagelijkse Mocro-ellende vinden we in de kleine lettertjes terug in de onderzoekjes van de gemeente Amsterdam. Het is een terugkerende lach-of-ik-schiet-show door de driehoek van 020: de presentatie van de veiligheidscijfers. Eerst jubelt deze of gene bobo dat de criminaliteit juist is afgenomen en dat het gevoel van onveiligheid vooral tussen de oren van de Amsterdammer zit. Dat goede nieuws nemen de journalisten uiteraard meteen mee in de kop van hun kattebelletje (leestijd: 1 minuut).  Dan komen er wat minder fraaie conclusies en noemt burgemeester Halsema de cijfers alarmerend en reageert de politiek geschokt. 

Een fatsoenlijk mens denkt: nou mens, wat dacht je van etnisch profileren, preventief fouilleren, overal hoogwaardige camera’s ophangen en zwaar straffen. En benoem het probleem, want heel Amsterdam en Nederland weet heus wel dat het om Marokkanen gaat. 

Maar GroenLinks en D66 en nu ook de Partij van de Allah steken de kop in het zand. Kameraad Groot Wassink is dé Marokkanenknuffelaar bij uitstek, denk maar aan het wegmoffelen van het rapporten over islamitische potenrammerij. Alles is ondergeschikt aan zijn diversiteitsobsessie. 

Openlijk praten over het Marokkanen-drama en verregaande maatregelen nemen blijft een taboe bij politici en bij media. Het uitstekende boek Het Marokkanen-drama van Fleur Jurgens veroorzaakte eventjes opschudding maar daarna ging men weer over tot de orde van de dag. Antropoloog/criminoloog Frank van Gemert publiceerde Ieder voor zich en Paul Scheffer Het Multiculturele Drama maar er gebeurde niets met na die alarmerende publicaties door die keurige en betrouwbare wetenschappers. 

Social

Huilen met de non-binaire Halsemabode

Neem het rapport met de veiligheidscijfers dat recentelijk werd gepresenteerd: De meeste journalisten van bijvoorbeeld de Halsemabode zijn te lui om die rapporten in te zien en interviewen liever een puisterige singersongwriter van veertien met een groene parkietenkuif die net non-binair is geworden en met hullie wenst te worden aangesproken, hetgeen de hoernalist in kwestie maar al te graag doet. 

Ik heb gewoon even het Veiligheidsplan Nieuw West 2019-2022 er bij gepakt.  Kleine moeite. Daar staat alle ellende, zoals recentelijk werd benoemd door de Amsterdamse driehoek, terwijl het plan bijna vier jaar oud is!  Ouwe koek! Samengevat: er is helemaal niets veranderd in al die tijd. Sterker nog: het is alleen maar erger geworden. En Amsterdam doet helemaal niets: stel je toch voor dat je de Marokkaanse gemeenschap stigmatiseert! Halsema klaagt over een tekort van zo’n 300 agenten maar dat zal geen niets uithalen tegen de misdaadepidemie in narcostaat 020 want de politie is met handen en voeten gebonden aan de oekazes en de “fatsoensregels” van Groot Wassink cum suis. 

Ik heb deze maand nog geen lachende agenten bij iftars gezien (wel het Kadaster - red.) en dat is een goed teken. Heeft het gezag in Amsterdam kennelijk toch iets geleerd van de corona. En ik neem aan dat de politie in Nieuw West gewoon een broodje op straat peuzelt tijdens de vastenmaand. Dit in tegenstelling tot Molenbeek, waar de flikken van hogerhand opdracht krijgen om tijdens ramadan niet te roken en niet eten en te drinken op straat tijdens hun zeldzame patrouilles. Stel je voor dat de jongeren boos worden. En dat is precies wat Halsema niet wil: Marokkanen boos maken. Burgemeester, verbied de verkoop van wiet in koffiesjops en het liefst nog vóor het Suikerfeest: dan is je doelgroep niet heel boos maar juist heel blij. Eid Moebarak! 

Reaguursels

Inloggen

We voeren de wiet pas in! Zie het succes in Maastricht! man man man Ben benieuwd welk vriendtje hier weer geld aan gaat verdienen.

ikdenkwat | 14-04-22 | 08:56

De verboden verkoop van verboden middelen verbieden is natuurlijk moeilijk te begrijpen. Ook is moeilijk te begrijpen hoe Amsterdam op het idee komt dat het daar over gaat, zeker na het debacle van het verbieden van verboden onvergunde verhuur via AirBNB waarvoor boetes werden opgelegd die vervolgens vernietigd werden. Amsterdam kan verboden strafbare handelingen niet verbieden. Gewoon óf legaliseren valt veel voor te zeggen, óf handhaven, "gedogen" heeft wat mij betreft zijn langste tijd gehad.

AlexanderVissers | 14-04-22 | 08:26

HIer in de buurt ook alweer de eerste RammenDan activiteit gesignaleerd, lekker met 7 man een langswandelende buurtbewoner molesteren en daarna hard wegrijden op hun scootertjes.

Zeurders | 14-04-22 | 07:55

WTF Kadaster?

Otto Normal | 14-04-22 | 07:47
-weggejorist-
Madame Poitiers | 14-04-22 | 06:47

Website Rijksoverheid:
“ Gedoogcriteria voor coffeeshops
Voor de verkoop van wiet en hasj moeten coffeeshops zich aan regels (de gedoogcriteria) houden. Een coffeeshop moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

Er mag niet meer dan 5 gram softdrugs per dag per persoon worden verkocht.
Er mogen geen harddrugs worden verkocht.
Er mogen geen softdrugs verkocht worden aan minderjarigen.
Minderjarigen mogen niet in een coffeeshop worden binnengelaten.
Er mag geen alcohol worden geschonken.
Er mag geen reclame voor drugs en de coffeeshop worden gemaakt.
Er mag geen overlast voor de omgeving worden veroorzaakt.
De handelsvoorraad mag niet meer dan 500 gram zijn.
Geen toegang voor en verkoop aan anderen dan ingezetenen van Nederland.”

Let op laatste gedoogcriterium. In Roosendaal en Bergen op Zoom houden koffieshops zich daaraan. Waarom dan in Amsterdam niet?

theo-is-dood | 14-04-22 | 06:16 | 1

Kleine nuance: buitenlander = vreemdeling, ingezetene kan buitenlander zijn en Nederlander kan niet-ingezetene zijn. En gedoogbeleid is illegaal zoals vaste rechtspraak EHRM en EU-hof.

AlexanderVissers | 14-04-22 | 08:31

Exterieurbeweging.
Organisatie heeft de basis in kannen en kruiken.
De eigen achterdeuren legaal en degelijk gesloten.
zeggen wat je doet en doen wat je zegt.
Met een visie op de missie handelen volgens waarden.

De keten zou niet worden omgehangen,
de motie verhaalt geen strobreed in de weg te leggen.
Cannabis is haram, dat weet iedere gelovige.

Zowel de moffen als de amerikanen voeren een liberaler beleid,
of geven het vrij.
Groene sacrament is hoeksteen van vreedzame samenleving:
Brandt het af, trap het plat, weed it out.

hallevvezool | 14-04-22 | 03:42

"Als Halsema een keer slim wil zijn" Maar dat KAN toch helemaal niet.

Softbrain | 14-04-22 | 00:33
-weggejorist-
ThalinaBuiten | 14-04-22 | 00:26

Ik steun ollololologrinch: republiek IJdorp!

vladimirows | 13-04-22 | 23:21

Al dat geleuter dat iedereen bevattelijk is voor dat spul.. weed, ghb, crack , lijntje white, xtc, speed, crystal, bruintje (heroine) gebruikt.. (vond het niet echt geweldig, maar verslavingseffect viel mee.. hoogstens 24 uur rot gevoel/dip )... Dit in tegenstelling tot nicotine !!.. en dat laatste ben ik eindelijk van af. .. Dus stepping stone theorie.. ik denk dat er nog wat rand voorwaarden moeten zijn waaraan voldaan moet worden.. Overigens ben ik nu niet iemand die moeilijk gaat zitten doen als iemand op een terrasje zit te roken, als ik daar wat drink/eet

tek | 13-04-22 | 23:15 | 1

Qua nicotine?
Sinds mijn vriend op diagnose longkanker voort moest, besloot ik ook definitief te gaan breken met die verslaving. Het moet gezegd dat hij al eerder, en gewoon uit zichzelf, omwille van het experiment om te zien of hij het kon, veel minder was gaan roken (max 3 per dag). En toch was het gewoon te laat...

Ik ben intussen steeds blijer dat ik niet meer hoef te roken. Mijn mindset is deze:
Alle peuken mag ik nog opsteken, behalve die eerste.

Kudtkip | 14-04-22 | 00:27

Halalsema weet het altijd beter. Wat een slechte plan om toeristen te verbieden wiet en hasj te kopen
Kan die vrouw niet gewoon weg?

pibasso | 13-04-22 | 23:12

Dat er in straatdealers hun appartementjes leuke stapels cash en handelswaar liggen. Zou zonde zijn als ze dat van elkaar zouden afpakken, zoveel ruzie om maar een paar honderd duizend. Kom op jongens, vrienden blijven.

GeheidEenGeit | 13-04-22 | 22:49

Leuk dat Ja21 het een keer eens is met Halsema.

laurentius | 13-04-22 | 22:34 | 3

Als het waar is valt het me knap tegen van Tante Bel. Normaal zegt zij verstandige dingen, maar is nu even de weg kwijt.

quigg | 14-04-22 | 05:14

@quigg | 14-04-22 | 05:14: JA21 is als een soort kind, kruising, van een VVD'r met een pvdd'r.

wakker worden | 14-04-22 | 08:01

@wakker worden | 14-04-22 | 08:01: sorry pvdd ik bedoel pvda'r

wakker worden | 14-04-22 | 08:02

Ik heb zo mijn genoegens beleefd aan hash (Pollum) en wiet (White Widow) en heb er voluit van genoten. Nooit heeft het me aangezet om te schakelen naar coke of zo. Ergo, dat leek me zooo lekker dat het niet leuk meer kon zijn - een goede waker leeft kennelijk in me.

Hooguit paddo's (2 x keer) gebruikt, wat zeer interessant was. Heel leerzaam, om bepaalde levensprocessen te overzien. Visueel ook best magisch - ik zag alles in groothoek. Ik hád me toch een studentenkamer?! (Nu ja, die had ik ook, de halve zolder van een oude melkfabriek).

XTC qua Amsterdam in de jaren '90 enkele keren (ik woonde er vanwege stage) en nadien in Breda nog soms. Over 8 jaar misschien 9 keer. En toen was het wel klaar met "de dope". Vond het spectaculair eerlijk gezegd. Geen greintje spijt.

En hoe kon dat zo leuk verlopen met mij?
Omdat ik mensen had ontmoet die eerlijk waren over de werking van die goedjes. Ik trok op met leute die er wijzer van wilde worden, niet om je erin te verliezen.

Daar ligt volgens mij ook te opgave: onderwijs mensen over dit soort lekkernijgoedjes.
Ergo, doe dat meteen over alcohol en tabak...

Kudtkip | 13-04-22 | 22:28 | 5

@Normpje | 13-04-22 | 22:35: Over het algemeen geven paddo's een stuk "aardsere" trip dan middelen als LSD. Kans op een bad trip is beduidend minder, maar het blijft heel erg aan het individu liggen. Bij sommige mensen kan het iets ongewenst triggeren, net als wiet met hoog THC gehalte. En sommige mensen hebben geen middelen nodig om volledig van het padje te raken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft wel aangetoond dat een paddotrip een positief effect kan hebben op iemands persoonlijke ontwikkeling, ook vele jaren na de trip. Kan dat ook uit eigen ervaring onderschrijven.

Binnenbaan | 13-04-22 | 22:59

Paddo's zijn voor mij het beste, trip nu ongeveer 20 jaar om het half jaar. Het begin is moeilijk je gaat namelijk badtrips meemaken. Als je dat doorstaat ( de meesten haken dan af) begint het pas echt mooi te worden. De beste dagen in mijn leven.

Overtwar | 13-04-22 | 23:10

Hippie troep. Ik hou het bij vim.

Asteroid-B612 | 14-04-22 | 04:15
▼ 2 antwoorden verborgen

10 jaar geleden een dagje naar Amsterdam en even naar de koffieshop.

Mag ik 1 voorgedraaide hashjoint?
-Thats 4 euro's please.
Ik ben non de juu een Nederlander
-Oh dan is het 3 euro.

Het stoorde mij vooral dat ik direct in het Engels aangesproken werd maar die 1 euro korting was wel grappig.

Brabeaulander | 13-04-22 | 22:20 | 1

Brabo in Amsterdam, en dan verwachten dat je als Nederlander wordt gezien...

Man, je had 'm als feestcadeau moeten krijgen!

Kudtkip | 13-04-22 | 22:30

Hier in de buurt kost een joint 3 Euro, in Mokum 7 Euro.
Ik dacht dan; laat maar.
Dus nog duurder maken. Komt er niemand meer.

Normpje | 13-04-22 | 22:19

Ach, het gebruik van die zooi door Nederlanders is vele malen meer dan gebruik van die zooi door touristen. Dus pak dat eerst maar eens aan.

Schadenfreude | 13-04-22 | 22:17

Misschien eens serieus minder goedkope hotels? En een goed toezicht op vakantie verhuur. Minder bral toeristen is minder overlast. En een serieuze toeristenbelasting.

P-unit | 13-04-22 | 22:16 | 1

Miljonairs staan anders ook vaak strak van de drugs.

Alexander des Burgus | 14-04-22 | 01:47

Lachwekkend Nederland: tegenwoordig mag je geen joints meer roken met tabak erin in koffiesjops, alleen nog maar puur. Sinds die regel is ingegaan zitten er nooit meer mensen in de koffieshops te schaken, een gesprek te voeren, poolen of tafelvoetbal te spelen. Het is eigenlijk alleen nog maar een afhaallocatie geworden.

Brabeaulander | 13-04-22 | 22:13

Niets geleerd van de drooglegging in Amerika wat o.a.Al Capone rijk maakt.

periscope | 13-04-22 | 22:10 | 2

Juíst. En daar heb k mijn nick vandaan. De *illegale* boot van Al Capone op de Chicago River, met moonshine en whiskey bottles in koffiekoppen en anderszins.

chicago river | 13-04-22 | 22:21

@chicago river | 13-04-22 | 22:21: Fun fact : Mijn grootouders hebben elkaar ontmoet in Chicago in de 30-er jaren. De beruchte Valentine's day massacre wist mijn oma zich nog wel te herinneren. Dat stond natuurlijk wel in de kranten.

Asteroid-B612 | 13-04-22 | 22:28

Wat een fantastisch idee, ga de gereguleerde handel verbieden..

Krijg je straathandel voor terug.

Wijze uit het Oosten | 13-04-22 | 22:10

Tijdje terug tegelde ik volgens mij, een kijkje in mijn leven.

Laat ik het nog eens doen, oudste zit op de middelbare, daar wordt nog wel eens iemand geschorst wegens drugs, maar dan gaat het om een jong kind van 13/14, dus of die dat zelf heeft bedacht.

Jongste lekker nog op een basisschool in het dorp, met voornamelijk leerlingen uit het dorp en omliggende dorpen, met her en der een gekleurde, en dat is leuk, daarvan zie je dat ze blij zijn, en de meeste ouders ervan zijn hier om te werken, geld verdienen en iets ervan te maken, en het voornaamste, mee te doen, eigen dingetje doen ze achter hun deur.

Kinderen die hier komen spelen snappen hoe het werkt, 't is namelijk vrij simpel, hier mag veel, maar er zijn regels. En daar houden ze zich allemaal aan.

Verders, vanavond een zonsondergang vanuit de kamer en keuken kunnen zien, door onze bomen om onze tuin, goud van onder, lila in het midden, en blauw boven.
Dat, in combinatie met de vogels die druk doende zijn hun nesten in orde te maken, mooi.

Harmonie, dat is wat we hier nog redelijk hebben, omkijken naar buren, dat is wat we hier nog redelijk hebben, daarmee denk ik terug aan mijn jeugd, en dank wijlen mijn vader voor wat hij me meegegeven heeft.

Vijf over tien, en ik begin nu al weer uit mijn nek te lullen.

Ik wil alleen maar zeggen, er zijn nog plekken in dit land waar het nog best leven is, en er zijn nog mensen, die om anderen denken, en helpen.

GKJP | 13-04-22 | 22:06 | 6

Hier vandaag een knokpartij met twee Antillianen in de straat. Verder is er een boa tegen zijn muil geslagen want die stond te schrijven deze keer dus schijnbaar bij de verkeerde. De fiets van het buurmeisje gejat en dat kind is zes. Je jat dus een kinderfiets wtf. Weer iemand tegen mijn poort aan staan zeiken en mijn linker spiegel vd auto voor de 8ste keer eraf getrapt/ gereden. Echt een prachtig land dat Nederland.

Rocknrolla7372 | 13-04-22 | 23:19

@GKJP…je schrijft bijna onze plek! Alleen hebben wij wel regelmatig scooter jochies voor de deur. Nog kleinschalig en redelijk onschuldig. Dat is dan ook de enige reden dat we nog in NL zijn. Maar vrees een kwestie van tijd voordat ook hier de eerste mensen zullen worden omgelegd worden…

Als_je_me_nou | 14-04-22 | 08:37

@GKJP | 13-04-22 | 22:22:
Het is geen onzin. Ik heb jaren in onze hoofdstad gewoond (niet in de goede buurten) en woon nu in een dorp wat niemand kent. Dicht bij de natuur, waar de mensen ook wel eens een week van hun tijd geven om je te helpen, daar waar de kinderen veilig zij en het goed hebben. Verder gaat het bij ons in het gezin op hoofdlijnen zoals bij jullie, ook met het delen.
Kortom, ik heb het verschil ervaren. En u praat geen onzin, in tegendeel. Ik hou nog steeds van de stad, maar dat is voor even. De structurele problemen die daar zijn, zijn ongeneeslijk. Het is een kankerstad, om zowel mijn afkeer als het zieke aan te geven.

Allemaal | 14-04-22 | 08:51
▼ 3 antwoorden verborgen

Datzelfde net vir boitenlanders, werkte hier in Tilburg ook averechts. Maar goed, Halsema, Amsterdam, die weten het allemaal beter. Vooral doen dus.

JanVergoor | 13-04-22 | 22:00 | 1

Maakbaarheidsdenken.

Muxje | 13-04-22 | 22:07

Toch raar; cannabis is groen, hash bruin.
Kleuren die ze daar zo graag zien.
Links is zwaar beneveld.

Normpje | 13-04-22 | 21:59

“ Over de verkoop van cannabis betaalt de coffeeshop geen omzetbelasting (btw) omdat deze heffing over verboden handel op grond van EU-jurisprudentie niet is toegestaan.[26][27] Ook wordt er geen accijns geheven op de softdrugs.[28] Over de behaalde winsten (omzet - kosten) wordt wel belasting geheven”
Bron Wikipedia

theo-is-dood | 13-04-22 | 21:59

WOW! Wat een adembenemend staaltje ''benoemen'' van Arthur van Amerongen!

Ik ga niet alle ''inconvenient truths'' die in het artikel staan, hier nog eens kwoten, maar één wil ik hier toch nog even er uitlichten, want zóóó ontzettend waar:

"En benoem het probleem, want heel Amsterdam en Nederland weet heus wel dat het om Marokkanen gaat.''

En een ander omdat ik ervan schrok:

"En ik neem aan dat de politie in Nieuw West gewoon een broodje op straat peuzelt tijdens de vastenmaand. Dit in tegenstelling tot Molenbeek, waar de flikken van hogerhand opdracht krijgen om tijdens ramadan niet te roken en niet eten en te drinken op straat tijdens hun zeldzame patrouilles."

Is dat echt waar? Krijgen ze echt een soort dienstbevel om tijdens ramadan niet op straat te eten en te drinken? Ik zeg het vaak voor de grap - en een beetje fluitend in het donker - dat over 10 á 15 jaar het in Nederland zal worden verboden tijdens ramadan 'zichtbaar'- dus in de openbare ruimte, iets te nuttigen.

Maar de Belgen zijn kennelijk al zover met hun politie? Ik vind het echt griezelige ontwikkelingen.

Dr_Johnson | 13-04-22 | 21:56 | 2

“Stepping stone theorie”

Normpje | 13-04-22 | 22:02

@Normpje | 13-04-22 | 22:02: tsja, het frappante is dat de 'stepping stone theorie', op de pagina naar gelinkt wordt, juist is ontkracht. Beetje vreemd om 'm dan serieus in je blog te gebruiken. Verder prima stuk, eens.

SomsGenuanceerd | 13-04-22 | 22:11

Je kan geen maatregel nemen of Mo en zijn vrienden verdienen er geld aan. Dat Halsema dat nou nog niet weet... Misschien helpt het als de AH en de Jumbo wiet gaan verkopen.

Dooiemus | 13-04-22 | 21:56

Aan de rand van de stad/industriegebied paar verkoop plekken maken. Alles uit de binnenstad weg. Scheelt vast. Maar dan ook alle horeca eruit. Die brallende Engelsen en mensen uit de Rest van Nederland kunnen we dan wegstrepen. Amsterdam voor de ‘Amsterdammers.’

Normpje | 13-04-22 | 21:53 | 3

Ken nog een paar hoeren die aan de rand van de stad werden weggezet...!!

Enige leuke aan de rand van de stad was "Dino's"...

neonreclame | 13-04-22 | 21:55

Laatste zin is helemaal top!
En een hek eromheen.

Portnoy | 13-04-22 | 22:00

Rare. Daar heeft niemand iets aan,alleen door de onveiligheid in de,,middle of nowhere. En hetzelfde deden ze ook met hoerjes,zo wegsluizen als onmenselijke streek.

periscope | 13-04-22 | 22:06

Alsmede in de encyclopedie het woord " incompetentie" opzoekt, ziet men de foto en het doopceel van Femke Halsema.... lekker links blijven stemmen hè, 020... dom volk!

Nederlanddraaitdoor | 13-04-22 | 21:52 | 2

Hoho...!!

Zonder ons had jij nooit geweten wat er fout kan gaan....

neonreclame | 13-04-22 | 21:54

Dat moet je tegen al die Bakfietsvrrouwtjes (en mannetjes) vertellen.... DIE stemmen op partijen als GL en D66... maar ja, die ''fatoens-rakkers'' lezen geen GS, is ze veel te rechts.

Daarom slaan de PVV en/of FvD geen deuk in 020... het ergste is ook nog eens dat dit soort lui (wegens gebrek aan woningen met tuin en parkeerplaats) naar omliggende steden vertrekken en daar zit men niet te wachten op NOG meer bakfietsen (Gr%$@))

Keyboardspeler | 13-04-22 | 22:31

Heeft mevrouw Kaakklem al Oekraïners in haar tweede huis toegelaten?

eerstneukendanpraten | 13-04-22 | 21:50

Decennia geleden, toen ik nog jong was en hordes junkies door de stad zwierven stonden er verslaafden van kleur gedroogde hondendrollen te verkopen aan de toeristen.
De kunst is door in een kant van zo'n gedroogde hondendrol een heel klein stukje hasj te doen en dit even te verhitten met een aansteker zodat de typische hasjlucht vrij komt.
Beetje geheimzinnigheid en zeggen dat de undercover agenten je gezien hebben en zo'n toerist verdwijn met zijn plakje van een hondendrol zonder het goed te controleren.

Osdorpertje | 13-04-22 | 21:44 | 3

Sommige toeristen worden overal apestoned van...

Dooiemus | 13-04-22 | 21:51

Haha! Ja. Zat regelmatig in de D lijn naar Rdam centraal. Je had toen nog van die "cabines" met 4 rode stoelen tegenover mekaar.
Werd gewoon heroine opgewarmd, lepeltje, alu folie, aansteker. Man, ik wist niet eens wat het nou precies was joh.

chicago river | 13-04-22 | 21:53

Verbieden - ChristenUnie is er koning in - is natuurlijk nooit de oplossing.
Lees je mee, Paul Blokhuis? Ñiét de oplossing.
En wie zegt trouwens dat er uberhaupt een oplossing moet wezen? En hoe gaan die shops buitenlanders van binnenlanders scheiden.
Áls ze dat al echt zouden gaan doen.
Omdat oma Halsema het bevel gaf? Ha! Dacht het niet bitch.
Overigens houd ik het zelf bij het drinken van Duitsers 12%.
Fuqk wiet. Maar misgun het de ander niet.

chicago river | 13-04-22 | 21:41 | 6

@theo-is-dood | 13-04-22 | 22:01:
Oh. Paspoort laten zien. Terwijl je al 4 jaar studeert of werkt in de Uni van Maastricht. Ga toch weg man.
My little pony dromer.

chicago river | 13-04-22 | 22:07

“ De politie in Maastricht viel gisteren de coffeeshop Mississippi binnen, omdat deze shop wiet aan Belgen en Duitsers verkocht, wat verboden is. Drie mensen zijn aangehouden, de gegevens van buitenlandse bezoekers genoteerd en de voorraad is in beslag genomen.

Uitbaters van shops in het Limburgse Maastricht, Roermond en Sittard waren uit protest weer wiet gaan verkopen aan bezoekers uit de andere landen. Ze voelen zich gesteund door een recente uitspraak van de rechter, die oordeelde dat coffeeshop Easy Going in Maastricht onterecht was gesloten nadat die had verkocht aan buitenlanders.

Het is de zoveelste wending in een lange discussie over het softdugsbeleid in het zuiden van Nederland. Na de invoering en de afschaffing van de wietpas, moeten bezoekers zich nu legitimeren in coffeeshops. Buitenlanders mogen geen softdrugs meer aanschaffen”

theo-is-dood | 14-04-22 | 06:13

@chicago river | 13-04-22 | 22:07:
— Gedoogcriteria voor coffeeshops
Voor de verkoop van wiet en hasj moeten coffeeshops zich aan regels (de gedoogcriteria) houden. Een coffeeshop moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

Er mag niet meer dan 5 gram softdrugs per dag per persoon worden verkocht.
Er mogen geen harddrugs worden verkocht.
Er mogen geen softdrugs verkocht worden aan minderjarigen.
Minderjarigen mogen niet in een coffeeshop worden binnengelaten.
Er mag geen alcohol worden geschonken.
Er mag geen reclame voor drugs en de coffeeshop worden gemaakt.
Er mag geen overlast voor de omgeving worden veroorzaakt.
De handelsvoorraad mag niet meer dan 500 gram zijn.
Geen toegang voor en verkoop aan anderen dan ingezetenen van Nederland. —-
Bron Rijksoverheid

theo-is-dood | 14-04-22 | 06:17
▼ 3 antwoorden verborgen

Toentertijd. Ik vind het fijn als iemand dat woord zo opschrijft.

Juffrouw op de fiets | 13-04-22 | 21:40 | 2

Als je in de jaren 50 opgroeide, is dit heel gewoon voor je.... het trieste is dat de generaties vanaf de jaren 80 het veel gemakkelijker kregen met de NL'se taal (ook zoiets : NL'se ! .... en bewust een spatie tussen de laatste letter en uitroepteken, want ZO leerden wij dat toen, welke gek heeft dat allemaal zitten te veranderen ??

Keyboardspeler | 13-04-22 | 22:36

Weet niet hoe iemand anders het onderste plaatje ziet......!!

neonreclame | 13-04-22 | 21:40 | 3

Denk hetzelfde

Juffrouw op de fiets | 13-04-22 | 21:41

Viezerik, jij denkt aan een stifftar.

Mr_Natural | 13-04-22 | 21:42

Asgrauw met een zwarte rouwrand !

Jimmy Mc Clure | 13-04-22 | 21:46

Goede maatregel.. Kotsmisselijk word je ervan ff ruiken en dan weer pinnen doen we niet aan. Alleen maar koppijn

niv01 | 13-04-22 | 21:40

Inderdaad: de mocromaffia is vooral lullig voor al die Brabanders. Zeker nu de varkensteelt van D66 wel op de schop moet. En aan wie je dan de grootste hekel hebt. Niet aan speklappen trouwens.

Hetkanverkeren | 13-04-22 | 21:32

Het is maar een plantje mensen. Legalize it ;)

Hulporganisatie | 13-04-22 | 21:31 | 2

Wacht ff tot uw zoon of dochter een junkie is geworden, dan praten we verder.

Swoop | 13-04-22 | 22:02

Maat van mij had jaarlijks zéven.volle vuilniszakken vanaf zijn balkon.
Maar niks verkopen. Zelf oproken, en weggeven.
Maar k was meer een hasj roker.

chicago river | 13-04-22 | 21:30 | 1

Iets met lalala en ijsblokjes... Ssst

niv01 | 13-04-22 | 21:41

Het heeft geen zin...!!

* Scooter een scheut olie geven doet..*

neonreclame | 13-04-22 | 21:30

Dus dan gaat het de illegaliteit in, veel beter.

Keutels | 13-04-22 | 21:30

Wat zijn dat toch voor mensen die dat hol als het Walhalla zien? Leuk om eens per tien jaar heen te gaan om aapjes te kijken, maar verder...

zwellevertje | 13-04-22 | 21:27 | 1

Al kom je met 40 paarden. Die "eens in de 10 jaar" zijn óók niet aan mij besteed. Ben al namenlijk minstens 15 jaar niet in 020 gewees. En mis er niets van.

chicago river | 13-04-22 | 22:03

Burgermoeder wil drugstoerisme aanpakken. Waarom is dat precies slecht nieuws? Het feit dat Nederland de afgelopen 70 jaar heeft willen profileren als een of ander hedonistisch paradijs heeft ons niets dan ellende opgeleverd. Prostitutie is in 90% van de gevallen je reinste mensenhandel en dankzij ons liberale drugsbeleid maken Taghi c.s. de dienst uit op straat.

de IJsman | 13-04-22 | 21:24 | 4

Die toestroom aan rugzaktoeristen die alleen komen om te blowen levert bovendien weinig op voor de stad.

theo-is-dood | 13-04-22 | 21:33

@neonreclame | 13-04-22 | 21:34:
Hahahaha.
Ten eerste wordt over de verkoop van softdrugs géén btw afgedragen. De reden ga ik nu niet uitleggen

Ten tweede is tachtig procent van de omzet zwart. Praat eens met de wietspecialisten van de Belastingdienst. Die bestaan werkelijk.
Omdat exploitanten van koffieshops zoveel contant zwart geld hebben, vinden er ook relatief veel woningovervallen plaats.

theo-is-dood | 13-04-22 | 21:57
▼ 1 antwoord verborgen

Toch sportief om de toerisme sector in andere steden ook een beetje te steunen, overigens moet je de uitbaters van de coffeeshops toch wel echt haten om dit soort plannen te verzinnen.

Ik dacht overigens altijd dat links over het algemeen pro-drugs was...

Terra | 13-04-22 | 21:21 | 1

Binnenstad moet leeg, dus daarom..

Wederom verplaats het probleem weer naar de achterstandswijken. Waarna je daar later weer een mooi verslag van kan maken met als kop, "Hoe heeft dit zo ver kunnen komen"..

neonreclame | 13-04-22 | 21:34

Het gefaalde Nederlandse gedoogbeleid.

McCain | 13-04-22 | 21:20

Het is een dom idee. Dus gaat amsterdam het doen. Waarom maakt Karin Hildur haar dreigement niet waar? Het zou een zegen voor iedereen zijn.

Frau Merkel | 13-04-22 | 21:20

Inferieure zooi? Dat komt van dezelfde neven hoor.. Duurder waarschijnlijk wel.

tiku99 | 13-04-22 | 21:20

Yernaz Ramautarsing… lol.

Komjehiervaker | 13-04-22 | 21:16

Psssst, joe wunt toe bei hassies?

Brabeaulander | 13-04-22 | 21:16

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl