Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Fed Crash

Peop raakt de ventilator

Nou, het is zo ver. Zoals eerder beschreven op dit blog had de Fed een dilemma op haar bord over hoe om te gaan met de stijgende inflatie. Wat toen nog theoretisch was, wordt nu in de praktijk uitgevoerd: de Fed heeft besloten sneller de rente te verhogen en QE af te bouwen. Maar dit heeft, zoals verwacht, tot heftige reacties geleid op de beurs. Blijft de Fed bij haar gekozen koers, of niet?

Het inflatieprobleem is vooral veroorzaakt door de problemen in de aanvoerlijnen. De lockups (het plotseling simultaan open gaan van de economie) hebben voor een plotselinge toename van de vraag en verstoppingen bij het aanbod gezorgd. Veelal daarom zijn de prijzen van goederen omhoog gegaan. 

Nu was het oude verhaal van de Fed dat deze inflatie maar tijdelijk is, want zodra de aanvoerlijnen weer op orde zijn, zullen de prijzen normaliseren. An sich begrijpelijk dus dat de Fed eerst niks wilde horen van monetair op de rem trappen; een renteverhoging lost immers de aanvoerlijnproblemen niet op. Maar waar inflatie eerst begint als een symptoom, kan het een eigen leven gaan leiden: het wordt zelf de oorzaak van meer inflatie. Eerst passen de prijzen zich aan de geregistreerde inflatie aan (no worries), maar als deze periode te lang duurt dan passen de prijzen zich aan de verwachte prijsstijgingen (sh*t hits the fan).  

Social

De Fed koos eieren voor haar geld en switchte van scenario 1 naar scenario 2 en besloot dus harder in te grijpen. En ja, dit gaat niet het aanbodprobleem oplossen, maar zal de economie zodanig afremmen dat de vraag flink wordt verlaagd/afgeremd en er zo weer een balans ontstaat tussen vraag en aanbod. Dit is dus de meest pijnlijke oplossing: de economie wordt in een nekklem gelegd om de inflatie te beteugelen. 

Social

 Wall Street reageerde dan ook negatief over de verdere koersverandering van de Fed en vooral de groeiaandelen kregen het voor de kiezen. 

Vraag is nu of de Fed de pijn aankan. Dit potje touwtrekken tussen de Fed en Wall Street heeft al vaker plaatsgevonden en uiteindelijk won Wall Street (krijg je als de economie veel te financialized is). De Fed spreekt dit nu tegen, zoals hieronder valt te lezen.

Social

Ook putten sommige marktvorsers hoop uit het verleden door te kijken naar de vorige reacties van de beurs op de eerste renteverhogingen en die vallen alleszins mee. In 80% van de gevallen liet de beurs een positief resultaat zien.

Social

Maar wellicht is het deze keer echt anders, want de reële rente is negatief en de inflatie ligt nu erg ver boven de 2%-doelstelling, zoals Holger hieronder opmerkt. Daarmee zijn de voornoemde beursreacties wellicht niet representatief. 

Social

Het lijkt er dus op dat er de komende tijd een game of chicken is tussen de Fed en de financiële markten. Hoe lang laat de Fed toe dat de koersen dalen? En ook hier is het verhaal niet simpel af te meten, want er zijn allerlei feedback loops en tresholds waarbij opeens de pleuris uit kan breken. Zoals we in 2008 hebben meegemaakt, hebben waardedalingen van financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties en derivaten tot hevige dislocaties geleid in de financiële sector. De effecten van de faillissementen van Bear Stearns and Lehman werden in den beginne enorm onderschat, want door de verwevenheid van al deze instituties verspreidde dit probleem zich met een R-getal waar Omikron jaloers op kan zijn. Als je de boeken over die tijd naleest, dan wordt duidelijk dat de gevreesde systeemcrisis op het nippertje is afgewend. 

Uiteindelijk heeft Wall Street dus de beste kaarten om deze wedstrijd te winnen, maar dit sluit niet uit dat de Fed te laat van koers verandert en dat de systeemcrisis iedereen een koppie kleiner maakt. Mocht de Fed op tijd opgeven, dan komt er een periode van hoge inflatie. Uiteindelijk leidt dit ook weer tot ellende (zie de Dalio cyclus), maar regenten prefereren twee keer pijn in de toekomst dan één keer pijn nu. 

Dus geniet zonder mate nu het nog kan.

Reaguursels

Inloggen

Vergeetachtigheid is iets waarvan niet alleen premier Rutte last heeft. En met hernieuwde kennis van onze naoorlogse geschiedenis kunnen veel aspirant huizenkopers op de oververhitte huizenmarkt denk ik hun voordeel doen door de aankoop van een huis nog even uit te stellen. Want wat blijkt, we zijn nog steeds allemaal oorlogsslachtoffers. Zo dat is dat, nu heb ik de Tweede Wereldoorlog er ook bijgehaald, de reden daarvoor kan je lezen in het artikel "Waarom zijn de huizen in Nederland zo duur?" waarnaar het linkje onder mijn reaguursel verwijst.

Flinke renteverhogingen zijn, denk ik, aanstaande, dat zal de hoogste tijd worden. En misschien ga ik dan op mijn spaarbankboekje weer wat debetrente ontvangen. Wat? tja, da's waar, mensen die een rijtjeshuis voor bijna een half miljoen kopen zullen de klos zijn. Dat is wel weer sneu, maar so what? Er bestaat geen "such as a society" zei Thatcher. Dus wat kan mij het schelen dat het afbraakbeleid (vaak links genoemd) uiteindelijk voor allen meer kapot maakt dan ons lief is.

Nederlanders hebben de hoogste private schuldenlast ter wereld opgebouwd wat onze economie extra kwetsbaar maakt. En nu kan het niet meer anders, de boel gaat net als in 1979 en 2008 alweer in elkaar donderen en de ijzeren Fed en ECB bezems zullen ongenadig de financiële puinhopen van Rutte en Trudeau moeten opruimen. Nog een laatste vraagje, is trucker Corrie in het westen des lands al gaan toeteren? Bij mij in de straat is het nog saai stil. npokennis.nl/longread/7757/waarom-zij...

Vuurspuger | 31-01-22 | 08:09

De Green Deal uit Brussel zorgt dat de inflatie nog wel even hoog blijft…

Thorbecke | 31-01-22 | 02:18 | 1

Yep. Greenflation.

Bataafje | 31-01-22 | 07:38

Inflatie is veroorzaakt door problemen in aanvoerlijnen ? Dat de Staatsomroep die kolder uitkraamt is al erg genoeg, gaan Geenstijl nu ook al mee in die genante leugen ?

Deze inflatie is veroorzaakt door enorme QE geldinjecties, duizenden miljarden euro's en dollars zijn in de economie gepompt. En dus wordt ons geld minder waard. Simpele kwestie van vraag en aanbod.

euroka | 31-01-22 | 00:38 | 1

Het is een opkoop programma (geweest) van schuldpapier. Het geld zat al in de economie.

Sierstrip | 31-01-22 | 09:11

Als particulier kan ik deze omstandigheden niet beïnvloeden en maar matig voorspellen. Ik kan slechts het volgende doen: mijn persoonlijke schuldenpositie
zo rap mogelijk afbouwen, verstandig investeren, mijn uitgaven laag houden en een zo hoog mogelijk inkomen te genereren. En een extra pensioenpot aanleggen.

de IJsman | 30-01-22 | 22:56 | 3

- Schulden positie afbouwen: heb ik gedaan.
- Verstandig inversteren: Dit wordt al lastiger maar heb het appartement aangehouden bij het verhuizen naar een nieuw huis
- Uitgaven laag houden: Altijd makkelijk voor me geweest. Gegeven moment wordt het een sport zonder een vrek te worden.
- Zo hoog mogelijk inkomen genereren: Done that
- Extra pensioenpot aanleggen: goed pensioen maar denk je niet dat in de toekomst de AOW onbetaalbaar wordt en dat men als eerste die mensen gaat korten die voor een goed pensioen gezorg heeft. Dan heb je <gedeeltelijk> voor niets gespaard. EEn soort van nivilering. Geen enkele politici die zich hierover <AOW onbetaalbaarheid> durft uit te spreken.

Los van het boenstaande wat te doen met in deze tijd nog beschikbaar cash vermogen?

Ervaringsdeskundige | 30-01-22 | 23:46

Lol, schuldenpositie zo snel mogelijk afbouwen.... Als je niets afbouwt gaat het veel makkelijker, daar heeft de FED / EU / China voor gezorgd....

Dankzij al het gratis geld van de laatste 14 jaar is er zo'n schuldenberg, dat je die alleen wegkrijgt met waanzinnige inflatie. Verhouding Schulden BBP voor de verschillende regio's zit in ratio's die eerder alleen voorgekomen zijn na de 2e wereldoorlog, 1e wereldoorlog en Amerikaanse burgeroorlog. Alle 3 de keer is de oplossing hetzelfde geweest. Niet aflossen, maar tijden lang hoge inflatie hebben.

Gevolg van de langdurig hoge inflatie is dat schulden rap minder waard worden en daardoor als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Helaas is iedereen die cash aanhoudt zwaar de dupe en zal alleen maar armer worden. Schulden aflossen is hetzelfde als geld weggooien.

Beste wat je kan doen is de schulden aanhouden en je geld investeren in inflatiebestendige beleggingen (bijv huizen ....). Deze stijgen mooi mee met de inflatie en het rendement is niet super hoog, maar wel heel regelmatig. Kan je de rest van je leven mee voort (en dit rendement heeft vaak ook de neiging mee te stijgen met de inflatie.

ikpislauwbier | 30-01-22 | 23:53

@Ervaringsdeskundige | 30-01-22 | 23:46:

Met betrekking tot het in de toekomst mogelijk gekort worden op pensioen en/of AOW: ja, dat zal wel. Maar ik wil voor mijn bestaanszekerheid zo min mogelijk afhankelijk zijn van de grillen van de politiek. Ik richt me op mezelf en vergelijk mezelf daarbij niet met anderen.

Wat te doen met beschikbaar cash vermogen. I dunno. Eurobonds zouden wel een goede optie zijn: een betrouwbare schuldenaar en een aantrekkelijke rente.

de IJsman | 31-01-22 | 00:18

Inflatie is altijd en overal het gevolg van een te ruim monetair beleid. Als dat te lang doorgaat leidt het tot speculatie. De problemen met de aanvoerlijnen is niet de werkelijke oorzaak.

Antigoog | 30-01-22 | 21:37 | 1

De slechtste smoes tot nu toe. Natuurlijk is te ruim beleid de oorzaak.

Wattman | 30-01-22 | 21:40

Italië heeft een staatsschuld van 155%

De ECB gaat dus dit jaar de rente nog steeds niet verhogen en men neemt de hoge inflatie voor lief. Wat een waardeloze munt die Euro.
www.nrc.nl/nieuws/2022/01/11/de-infla...

Wattman | 30-01-22 | 21:23 | 1

Dat de euro kut is roep ik al 15 jaar, en in die tijd heeft iedereen mij voor gek verklaart en op mijn kop gezeken. Ik ben blij dat ik ondertussen wel gelijk ga krijgen met de barsten in het europese systeem, lijkt ook wel of steeds meer mensen het bos gaan zien ipv de bomen

ikpislauwbier | 30-01-22 | 23:56

Inflatie volgt volgens mij uit een overschot aan geld. De mensen die dit in handen hebben zoeken rendement. Omdat er een dusdanig overschot is aan geld wordt met alles gespeculeerd. De inflatie is al jaren te zien in de prijzen van vastgoed, kunst, grond. Nu wordt er steeds meer ook met voedsel en grondstoffen gespeculeerd. Dat in combinatie met de logistieke ontregelingen, zorgt voor de inflatie. Dat gaat pas over na kapitaalvernietiging.

zeeman73 | 30-01-22 | 20:51

Ben benieuwd of de ECB de rente ook verhoogt en wanneer dan.

Wattman | 30-01-22 | 20:55

@Wattman | 30-01-22 | 20:55: ik ook. Vrees het ergste. De Zuid-Europese landen zijn nog steeds verslaafd aan de cocaïne van gratis geld. Ook Rutte IV strooit met geld alsof het zonder consequenties is.

Antigoog | 30-01-22 | 22:21
-weggejorist-
getergde kaasboer | 30-01-22 | 20:38

Ik vermoed dat de inflatie niet alleen door transport- en productieproblemen komt. Men wijst naar corona om het grote economische probleem te bagatelliseren en paniek te voorkomen zodat iedereen in elk geval blijft consumeren.
Bedrijven hebben flinke economische groei doorgemaakt terwijl de productie op z’n gat lag, dat kan alleen omdat in plaats van productie een ongekende hoeveel gratis geld de economie in gepompt is.. Anderzijds hebben we ook haarfijn kunnen zien dat een groot gedeelte van de huidige economie puur op speculatie draait en dus sowieso gebakken lucht is. Mooi voorbeeld was de energiesector waar ze met alle economische spelletjes vergeten waren dat mensen ook nog daadwerkelijk voorzien moeten worden van energie. Maar goed, dat gratis geld, de liquiditeit zit nu in de markt en gaat niet weg en dat zorgt simpelweg ook voor ontwaarding van goederen volgens mij.
Voor zover ik weet moet rente het monetaire systeem beschermen door de waarde van het bestaande geld mee te laten stijgen (zoals uw spaargeld) en consumptie te remmen wat in theorie tot lagere prijzen moet leiden. Het prijskaartje van rente is een rem van de economische groei en werkloosheid, maar wellicht is dat toch beter dan het alternatief. We kunnen ook zelf proberen de inflatie te drukken door zo weinig mogelijk uit te geven, laat het terras en het strand gewoon met z’n allen liggen deze zomer en koop alleen wat strikt noodzakelijk is.

Dr.Kravitz | 30-01-22 | 20:05 | 3

De grap is eigenlijk dat steeds meer financiele journalisten en mensen als Sassen van Esloo denken dat inflatie onbeperkt kan zijn terwijl de rente 0% is.
De inflatie zit inmiddels boven de 5% en de ECB houd de voet vol op het gaspedaal om deze aan te jagen (is de verklaring van het huidige ECB beleid dat als doelstelling had de inflatie van 0 naar 2% te brengen, en daar zitten we ruim boven). Markt overspoelen met geld en dan komt inflatie vanzelf is de theorie.
Nou wat zou er gebeuren als je dat beleid blijft doorzetten bij een infaltie van 5%.
En hoelang blijven de financiele markten stabiel met dit beleid? En dan moet je niet alleen zoals hierboven naar de aandelen beurs kijken. Het huidige financiele beleid staat voor een totale ineenstorting want 0% rente bij 0,5 to 1% inflatie werd gaccepteerd omdat de obligaties "veilig waren". Dar laatste is voorbij als de rente 0% blijft en de inflatie richting 10% giert. Dan verdwijnt je obligatie geld waar je bij staat zonder dat je er wat voor terugkrijgt. Dat levert geen paniek op de beurs op, maar paniek om de enorme obligatiemarkt en dat kan het hele financiele systeem laten omvallen

ZomaarEen | 30-01-22 | 20:41

@ZomaarEen | 30-01-22 | 20:41: Op de vervaldag krijg je de nominale waarde van de obligatielening terug. Dus hoogstens is de reele waarde door de inflatie wat minder geworden. Het verwachte rendement was de afgelopen periode toch al laag, aangezien de couponrente nul is. Er bestaat zelfs een kans dat bij een vlucht uit aandelen juist wordt gekozen voor obligaties, wat in het verleden als safe haven werd gezien, dus dan kan de beurswaarde mogelijk juist gaan stijgen.

Piet9547 | 30-01-22 | 21:05

De inflatie wordt ook aangewakkerd door de energieprijzen. En die gaan, omdat we een transitie proberen door te voeren, voorlopig ook nog flink hoog blijven. Dat werkt door in alles. Want waar heb je energie voor nodig? Juist! Overal voor!

Het brein erachter | 30-01-22 | 21:25

Het zou wijs zijn over te stappen naar de zuid Europese levenswijze. Lees: ik moet mijn auto laten repareren, Mario zegt: ga naar mijn neef en als jij als tegenprestatie mijn kozijn repareert als timmerman, dan gaat het toppie. O, en dan help ik neef een dag in zijn tuin. (dom voorbeeld, maar het gaat om dit soort deals waar de beurs niet voor wordt getrokken en de belasting geen vat op heeft.

toetssteen | 30-01-22 | 20:01 | 2

Circulaire economie?

Bataafje | 30-01-22 | 20:03

Ik mis twee dingen die afgelopen week zijn gebeurd.

Er was een "undisclosed" marktpartij die voor 50 miljard aan derivaten heeft gekocht, met als gevolg dat de markt omhoog werd gezet.

Een schuldeiser heeft voor miljarden een 'hypotheekrecht' uitgevoerd op Evergrande. Een van de weinige schuldeisers, de rest moet maar wachten.

Beide zijn bizar.... dit bovenstaande stukje kan elke brugpieper bij elkaar flansen.

Kaas de Vies | 30-01-22 | 20:00 | 8

@Kaas de Vies | 30-01-22 | 21:27:

Zou je mij kunnen uitleggen hoe een recht van hypotheek tot eigendomsverkrijging kan leiden?

de IJsman | 31-01-22 | 00:36

@Kaas : mogelijk heeft het Plunge Protection Team (geen grap; google) wat te maken met die derivaten die de markt omhoog hielpen.

Copyrechts | 31-01-22 | 12:21
▼ 5 antwoorden verborgen

Aha, vandaar dat het rendement sinds 1 januari van mijn beleggingsrekening op -7 procent staat...

En wat gaat er gebeuren als Poetin na de Winterspelen de Oekraïne binnenvalt? Nog verder dippen?

Professor Superhirn | 30-01-22 | 19:58 | 6

@Beste_Landgenoten | 30-01-22 | 20:14:
Dat doen de westerse media maar dan dat de russen europa invallen.
Gelul van de bovenste plank nu dat de Oekraïne zelf vraagt of het westen ff rustig wil zijn. Hoor je geen oorlogsretoriek meer.
Seniel Biden slaat wederom de plank mis.
Loopt met sisser af, Oekraïne te afhankelijk van het oosten.

Rest In Privacy | 30-01-22 | 20:47

@Beste_Landgenoten | 30-01-22 | 20:14: hetzelfde gezeik als tijdens de eerste helft van de koude oorlog. De Russen waren er heilig van overtuigd dat de VS de intentie had ooit een first-strike uit te voeren als ze er de kans toe kregen en de VS was er heilig van overtuigd dat de USSR de VS en het westen aan zou vallen om hun communistische heilstaat te verspreiden. Achteraf blijkt dat het onwaarschijnlijk is geweest dat een van de twee dat ooit daadwerkelijk gedaan zou hebben. De VS bleek de langste adem te hebben in ronde 1, maar lijkt nu dankzij de door die koude oorlog opgerichte militair industriële industrie voor ronde 2 een stuk minder goede kaarten in handen te hebben.

Gregovic | 30-01-22 | 21:21

Door het gedoe stijgt de gasprijs, en de olieprijs ook. Putin heeft zolang dit duurt, zijn doel bereikt. Er komt met dezelfde export, veeel meer geld binnen. Hij heeft geen belang bij een daadwerkelijke inval.

Het brein erachter | 30-01-22 | 22:43
▼ 3 antwoorden verborgen

De FED kan ook proberen om de aarde iets sneller te laten draaien zodat iedereen wat langer leeft; Het schiet zo weinig op. En je kan de lange rente uiteindelijk niet temmen. Bovendien komt er eerder gelazer met China, wat juist aan het verruimen is om de crisis in o.a. de vastgoedsector te bezweren. Ik ga vrezen met grote vreze. 2022 wordt er weer eentje.

squadra | 30-01-22 | 19:57

Ik moest vanochtend even denken aan deze auteur toen ik op een bekend weblog de volgende zinsnede las: "[...] jongetjes met Amsterdam-Zuid-accentjes die op Facebook linkjes plaatsen naar hele lange stukken waar niks instaat en die niemand leest."

OverdaanDerOnderheid | 30-01-22 | 19:56

De NASDAQ stond in 1980 op 200 punten en nu op bijna 14,000. Ondanks meerdere crashes bv in 2000 en 2008. Long term maakt het dus allemaal weinig uit, een crash is juist een mooi moment om op koopjesjacht te gaan en anders gewoon niks doen. De markt herstelt zich vanzelf wel weer (zie bv 20/21).

Diederik_Ezel | 30-01-22 | 19:56 | 6

@squadra | 30-01-22 | 19:59: Ik zag een meneer van het ABP vorige week op het journaal trots vertellen dat hij 11% rendement had gehaald. Terwijl de markt 28% heeft gedaan. Ongelooflijk, die man moet z'n ogen uit z'n kop schamen.

Diederik_Ezel | 30-01-22 | 20:02

@Bierum | 30-01-22 | 20:02: Altijd een noodfonds aanhouden zodat je nooit gedwongen hoeft te verkopen.

Diederik_Ezel | 30-01-22 | 20:03

@Diederik_Ezel | 30-01-22 | 20:02: Ik ken dat. Hij zal tegenwerpen dat zijn rendement met veeel minder risico is behaald. Ze lullen je er altijd uit.

squadra | 30-01-22 | 20:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Kinderen van de rekening moeten betalen.

Neuth | 30-01-22 | 19:53

Duuus.. Daar komt ie dan, de lang verwachte plof van de zeepbel! Laat de band doorspelen, er zijn genoeg reddingboten voor iedereen! *rent naar de twee enige opblaaskussens aan boord*

Beste_Landgenoten | 30-01-22 | 19:46 | 3

Rustig aan. Mijn voorspelling is en blijft. Oktober.

strawdog | 30-01-22 | 19:56

Niet vergeten om nog de stoelen aan dek een beetje leuk neer te zetten.

squadra | 30-01-22 | 20:02

Deutsche Bank heeft na onderzoek geconstateerd dat er ook sprake is van greenflation. Negatieve invloed van klimaatbeleid op inflatie.
Die inflatie gaat alleen maar toenemen.
Door ECB beleid en klimaatbeleid lidstaten en EU kan dat niet anders.

Bataafje | 30-01-22 | 19:40

Een stevige correctie op de aandelenmarkt is zo verkeerd nog niet. Laat de lucht er maar een beetje uit lopen. Beter dan dat de inflatie uit de klauwen loopt.

guldenmiddenweg | 30-01-22 | 19:38 | 1

Inderdaad. Zeker uit de tech en platform aandelen zou geen overbodige zijn. Enige realiteit op de beurs ten aanzien van verwachte koers winst verhouding is bij veel van die aandelen echt totaal zoek. Als dat ongecontroleerd klapt dan lijden de koersen van de bedrijven met een meer realistische koers winst verhouding ook enorm en dan voelen we het allemaal heel snel in de reële economie in de vorm van ontslagen en faillissementen.

oh no | 30-01-22 | 22:49

*Over hectares landerijen uitkijken doet…*

Wat is ook alweer het probleem?

Wijze uit het Oosten | 30-01-22 | 19:38 | 1

Juist hier ook vele hectares die alleen maar meer waard worden.

MargauxGrandCru | 30-01-22 | 19:38

Geld is maar een hulpmiddel als je daar de laatste jaren meer van hebt dan dat je nodig hebt voor je dagelijkse dingen dan ben je behoorlijk dom.

MargauxGrandCru | 30-01-22 | 19:31 | 1

Ja nou!

Denkhetnjet | 30-01-22 | 19:50

Gewoon je geld in biljetten onder een matras, dat is ten minste geld van de centrale bank, die 1en en 0en zijn geld van de commerciele banken.

Trofl | 30-01-22 | 19:26 | 1

Trol of Trofl?

Cadaver | 31-01-22 | 11:18

De inflatie is een gevolg van de falende overheden, hebberige bedrijven zoals Shell, KLM, banken en geldzieke beleggers.

loekdeleeuw | 30-01-22 | 19:23 | 1

Je bedoeld te zeggen dat de beurs zo verziekt is door jan en alleman die maar ergens probeert iets van een rendement te behalen vanwege renteloze spaarrekeningen / deposito's, doorgaande inflatie, en een overheid die nooit genoeg heeft en telkens weer voor meer aanklopt...

oh no | 30-01-22 | 22:52

Maar gaat de spaarrente nu stijgen? Ik heb ooit begrepen dat bij inflatie de spaarrente stijgt.

yeps | 30-01-22 | 19:22 | 5

Het gaat net als dat goedkopere olie eerst een reisje door de vele leidingen moeten maken om bij de pomp uit te komen, en duurdere olie meteen de volgende dag op de bordjes te kennen staat.

Betere rentes komen nadat banken hun verlies-leidende onderdelen afgezet hebben. Tot nu had de ECB jouw koopkracht ervoor over om die verliezen te verplegen. Maar dat gaat wellicht anders nu. Een betere spaarrente komt zodra er te weinig krediet is. Dan wil elke bank weer tot de nok zitten met particulieren contanten. Wellicht 2024 beginnen ze eraan te denken. Als ik het met m'n Havo economie goed begrepen heb.

GeheidEenGeit | 30-01-22 | 19:38

Het feit dat je geen rente krijgt over je spaargeld betekent dat je bestolen wordt.

Dr.Kravitz | 30-01-22 | 20:14
▼ 2 antwoorden verborgen

2008 is back with a vengeance

Trofl | 30-01-22 | 19:17 | 1

Crypto munten wegen niet op tegen de energie kosten.

Trofl | 30-01-22 | 19:19

Voor de overige cryptoboys:
Het gaat erg kut worden. Altcoins alleen als je in de pump zit (niet te doen zonder inside info) , BTC zal fake moves gaan maken die je op het nog verkeerdere been zullen zetten alsdan normaal.
Er is geen coin meer die je overnight rijk maakt.
Tip hier: uit laten doven, volg dit soort nieuws (bijv. op newsnow/crypto) en heb geduld. Veel.

NiCeY | 30-01-22 | 19:13 | 4

crypto is het ultieme ongereguleerde casino

Trofl | 30-01-22 | 19:20


Ik zou maar eens gaan kijken naar Polyswarm. Cyber en blockchain security.
Klinkt goed, product is nog beter.

Maya de Blij | 30-01-22 | 19:21

GET protocol vrienden, dat is een mooi project. Tickets als NFTs. Grote caberatiers als Youp en Jochem verkopen kaarten gebruikmakend van dit protocol en gaan daar ook succesvol oneigenlijke doorverkoop mee tegen.

FogerRederer | 30-01-22 | 19:25
▼ 1 antwoord verborgen

Wel raar dat de US$ de laatste tijd niet anders doet dan stijgen ? Of zou die munt toch iets stabieler zijn dan de pleuro .

likmegaties | 30-01-22 | 19:11 | 5

De dollar neemt alvast een voorschot op de "marshallhulp" die ze straks aan een kapotgebombardeerd Europa gaan uitdelen.

strawdog | 30-01-22 | 20:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Ok, en wat betekend dit voor m’n crypto?

ventilatiesysteem | 30-01-22 | 19:11 | 5

Crypto zal ook crashen naarmate hedge funds meer liquiditeit nodig hebben.

zaaddodende pasta | 30-01-22 | 19:52

Cryptos zijn de tulpenbollen van deze eeuw. De laatste die ze in de hand heeft is zwaar de lul.

Antigoog | 30-01-22 | 22:25
-weggejorist-
SaintNick | 31-01-22 | 02:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Prijzen die zullen normaliseren is een eufemisme voor stijgende prijzen want dat doen ze al jaren sinds het kwartje van kok en de Euro en btw switch... niks inflatie alles wordt altijd weer duurder dat is het gevolg van de menselijke hebberigheid.

Smoelensmid | 30-01-22 | 19:11

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl