Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Gedonder om de Donbass - de oplossing bestaat al

Inzending over de oplopende spanningen in Associatieverdragië

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is tegelijkertijd een conflict tussen Rusland aan de ene kant en de Verenigde Staten en Europa aan de andere kant. De afgelopen maanden is de spanning hoog opgelopen. Mede door de Russische troepenopbouw in de grensstreek, lijkt een eventuele oplossing ver weg. Maar die is tegelijkertijd dichterbij dan we denken. Sterker nog, de oplossing bestaat de facto al sinds februari 2015, maar wordt niet geïmplementeerd.

Deze week verscheen er in het AD een artikel met de titel ‘Marine legt ruzie met Rusland bij na schijnaanvallen’. Afgelopen juni was het fregat Zr. Ms Evertsen, samen met een Brits vlootverband, op oefening in de Zwarte Zee. Tijdens deze oefening voerden Russische gevechtsvliegtuigen schijnaanvallen uit op het fregat. Een en ander heeft er toe geleid dat er nieuwe afspraken zijn gemaakt om eventuele misverstanden die tot nodeloze escalatie kunnen leiden te voorkomen. Goed nieuws zou je denken. Maar tegelijkertijd rijst de vraag: Waarom oefenen wij in de Zwarte Zee? Wat is daar het nut van? Het is toch logisch dat Russische gevechtsvliegtuigen onze marine dan een bezoekje brengt om polshoogte te nemen? Wij doen immers hetzelfde als Russische gevechtsvliegtuigen ons luchtruim binnendringen. De Russische marinebasis in Sebastopol, aan de Zwarte Zee, was in 2014 een van Ruslands motieven om de Krim te annexeren. Het is dan vanzelfsprekend dat onze oefeningen in de Zwarte Zee een Russische tegenreactie oproepen.

Wij winden ons op over Russische provocaties in ons luchtruim, maar we kunnen ons beter druk maken over de excessen van onze eigen luchtmacht en hoe wij onze verantwoordelijkheid daarvoor gaan nemen. Natuurlijk is het niet prettig als Rusland ons luchtruim binnendringt, maar het is evenmin plezierig als wij oefeningen houden in de Zwarte Zee. Dat soort pesterijtjes zijn van hetzelfde bedenkelijke kleuterschoolniveau als een ‘wedstrijdje ver plassen’. In zulke situaties kan een menselijke fout potentieel uitmonden in een grootschalig conflict, met alle catastrofale gevolgen van dien. Zowel Europa als Rusland moeten hiermee ophouden om zodoende zinloze spanningen weg te nemen. Ook dit jaar weer stonden er diverse militaire oefeningen van de NAVO gepland in Oost-Europa.. We kunnen het kinderachtig vinden dat de Russen dit als bedreiging opvatten, maar hoe zouden wij het vinden als Rusland grootschalige militaire oefeningen hield in België? Hoe zouden de Amerikanen reageren als Russische troepen met groot machtsvertoon militaire oefeningen uitvoerde in de Sonorawoestijn?

Commander van de communisten in Donbass (still uit een Vice docu)

Terug naar de onrust van de laatste maanden. De Russische troepenopbouw in het zuiden van Rusland lijkt er op te wijzen dat Rusland op korte termijn de Donbass gaat bezetten, maar of dat daadwerkelijk zal gebeuren valt nog te bezien. De interventieoorlogen die de internationale coalities de afgelopen twintig jaar in Afghanistan en Irak voerden laten zien dat dit soort “korte klappen” kunnen uitmonden in zeer bloedige, kostbare en langdurige conflicten. Het is maar de vraag of Poetin daar zijn vingers aan wil branden, al is het natuurlijk niet uitgesloten. Als Rusland daadwerkelijk de Donbass bezet of annexeert is het de vraag wie Oekraïne gaat helpen. De bereidwilligheid van Europa om een gewapend conflict met Rusland aan te gaan is laag. Duitsland en Frankrijk blokkeren nog steeds een eventueel NAVO-lidmaatschap van Oekraïne en hebben zich nog niet uitgesproken over het verlenen van militaire steun, mocht het zover komen. Een reactie van Amerikaanse zijde is onvermijdelijk, al zullen zij zich waarschijnlijk niet om de Donbass laten meeslepen in een conventionele oorlog met Rusland. Misschien gebruikt Biden de situatie om zich te revancheren na het debacle in Afghanistan, dat zal dan waarschijnlijk gebeuren door middel van niets ontziende sancties. Een andere optie is financiële en materiële ondersteuning van de Oekraïense troepen.

In april 2014 begonnen de onlusten in Oekraïne. Een afvaardiging van de Europese Unie, met daaronder Europarlementariër (VVD) Hans van Baalen (zalige nagedachtenis) en onze zuiderbuur Guy Verhofstadt reisde af naar het Maidanplein en gooiden met hun opruiende speeches voor de pro-Europese betogers nog een flinke scheut olie op het vuur. Draai ook deze situatie eens om, dat Sergej Lavrov afreist naar Amsterdam om midden op de Dam een zooitje pro-Russische betogers op te naaien met de belofte: ‘Er komt iedere week een nieuwe delegatie hierheen totdat jullie de strijd hebben gewonnen.’ In september 2014 werd het Akkoord van Minsk gesloten, maar door nalatigheid van beide partijen had deze weinig effect, waarna in februari 2015 het zogenaamde ‘Minsk II’ akkoord, onder toeziend oog van de Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE), werd gesloten tussen Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk. Het akkoord werd unaniem gesteund door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waaronder dus ook de Verenigde Staten. 

Dit Minsk II akkoord is onder de huidige omstandigheden nog altijd de beste oplossing. In feite komt dit neer op een staakt het vuren, de ontwapening van de separatisten en de terugtrekking van de “vrijwillige” Russische strijdkrachten. Verder moet de grondwet in Oekraïne worden hervormd, zodat decentralisatie van de districten Donetsk en Loegansk (Donbass) mogelijk worden. Interessant gegeven is dat beide districten zich hebben uitgeroepen tot een onafhankelijke volksrepubliek, maar dat Rusland deze onafhankelijkheid (nog) niet heeft erkend. Naast dit Minsk II akkoord is er nog iets dat moet gebeuren. Het was war president George W. Bush die Oekraïne uitnodigde om lid te worden van de NAVO, Obama volgde deze lijn. Dit wordt tot op heden terecht door Duitsland en Frankrijk gevetood. Het is namelijk ondenkbaar dat Rusland zich neer zal leggen bij het toetreden van Oekraïne tot de NAVO. De Verenigde Staten zullen deze uitnodiging moeten intrekken en in plaats daarvan samen met de EU de twee antagonisten helpen bij het implementeren van Minsk II.

Het laten dooretteren van dit conflict door af te wachten wat Poetin gaat doen is geen oplossing. De onderlinge provocaties moeten stoppen. Verder moet voorkomen worden dat het onderlinge vertrouwen nog verder afkalft dan recent gebeurde. Niemand zit op een (grootschalige) oorlog te wachten, maar dat betekent niet dat het ons niet toch kan overkomen. Dit gebeurde namelijk ook in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog, zoals Christopher Clark magistraal beschrijft in zijn boek ‘Slaapwandelaars’. Minsk II is bijna zeven jaar oud, maar kan nog steeds dienen als sleutel tot de oplossing.

Reaguursels

Inloggen

Mocht de pleuris uitbreken: Victoria Koblenko, Verhofstadt en Rutte als eerste de aanval laten leiden, met inlegvelletje als bewapening. Daarna die overige 1.571.874 oekraine fanboys de strijd injagen. Jullie wilden dit zo graag, los het maar op.

Johan C. | 28-12-21 | 18:36

Dan nog iets over de Zwarte Zee en de Straat van Bosporus. Hier mogen volgens geldende verdragen geen Amerikaanse onderzeeboten en vliegkampschepen doorheen. En wat gaat vriend Erdogan doen? Die gaat een kanaaltje ernaast graven. Wat zou daar nou de reden van zijn? En wat krijgt de heer Erdogan ervoor in return?

squadra | 28-12-21 | 16:42

Charkov, Odessa en Donetsk werden alleen Oekraïense regio's dankzij de bolsjewieken, die op deze manier besloten het nationalistische Oekraïne te "verdunnen".
De bolsjewieken voegden Russische regio's toe aan het historisch Oekraïense land dat bewoond werd door de Oekraïense bevolking. De regio Charkov is een Russische regio, Odessa is een Russische regio. Donetsk, Lugansk, Nikolaev, regio Cherson - dit waren allemaal Russische regio's. Waarom deden de bolsjewieken dit? Omdat ze bang waren voor Oekraïens nationalisme. Dat was Hitler trouwens ook met Stephan Bandera,
Het Oekraïense nationalisme was al in volle gang en anti-Russisch van aard. Daarom was het idee dat het nodig was om daar Russische regio's aan toe te voegen, waardoor het nationalistische Oekraïne zou verdwijnen.
Toen Oekraïne in 1991 een onafhankelijke staat werd, kreeg het plotseling gebieden die nooit door Oekraïners werden bewoond, een grote toename in de vorm van Russische regio's. Ze hadden niets met Oekraïne te maken.
Oekraïne heeft van oudsher geen toegang tot de zee, want Odessa, etc. waren Russische regio's, er waren geen Oekraïense havens. Verder is Transkarpatië een kwestie voor de Hongaren en Chernivtsi voor de roemenen...
Van de vele etnische minderheden zijn de meer dan 15 miljoen Russen de belangrijkste van de 45 miljoen.
Een Oekraïense natie met een eigen bevolking/identiteit is zelfs voor de Oekraïners een recente vaststelling want ze is een geschiedenis van alle volkeren die leefden en leven in het gebied dat nu Oekraïne heet.
Ieder overheerser legde zijn taal op (Pools, Russisch, Duits) alsmede middels het inlands dialect is het huidige Oekraïens (en Oekraïne) ontstaan.

faraday | 28-12-21 | 15:58 | 5

@faraday | 28-12-21 | 16:35:
Ik neem aan dat "NAVO" nog ergens tussen had gemoeten? ;-)
Als dat zo is, lees dan even het stukje van Beste_Landgenoten @ 09:54 ...

De NAVO is trouwens niet opgeschoven. Vrije landen hebben zich vrijwillig aangesloten. Dat is heel wat anders dan landen die zich "vrijwillig" aansluiten bij de Russen zoals bijvoorbeeld tijdens de Praagse lente.

* Il Principe * | 28-12-21 | 16:42

Ah nu de besmeuring van Oekraine, a la Poetin. Uit het genre "eigenlijk zijn het allemaal onbetrouwbare fascisten", en natuurlijk: Altijd al geweest en daarom "moest" Rusland dat land wel russificeren door overal Russen heen te verhuizen. "Ethnic cleansing" noemen we dat nu. Maar afijn, het maakt niet uit toch "faraday", want het past in de Poetin praatjes dat Oekraine "geen echt land" is.

Inmiddels denken de Oekrainers daar heel anders over en willen zij ome Vlad niet meer. Ze willen met de EU verder, misschien zelfs met de NAVO en weet je waarom? Poetin maakt geen vrienden, die dreigt ze alleen met onderwerping en dat vinden demense niet leuk faraday. Dat vinden de mensen niet leuk en dan kiezen ze nieuwe vrienden! Die nieuwe vrienden, dat zijn wij, jij en ik. Nou ja, jij dan wat minder lees ik.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 17:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Eindelijk eens een eerlijk verslag over deze kwestie….

Roetveegje | 28-12-21 | 15:13 | 7

@faraday | 28-12-21 | 17:37:
Ik zie het. Het lag aan Malaysia airlines. En die arme Russische special forces, die illegaal aan het vechten waren in de niet-verklaarde oorlog in een buurland, die moesten zich toch kunnen verdedigen? Dus was het heel logisch en rechtvaardig ook dat Poetin moderne luchtafweer leverde, ook illegaal en stiekem in de nacht. Om zijn arme, maar dappere strijders tegen de Bamdera-fascisten te steunen, die met de CIA samen probeerden een nieuwe NAVO basis op te stellen, toch?

Daarom was het ook geheel rechtvaardig dat zij, omdat het ook een bommenwerper had kunnen zijn, schoten op een burgertoestel? UIteraard, eigen schuld! Al had een korte blik op Flightradar al kunnen bevestigen dat het om de MH-17 ging, maar kom op jongens, dat was toch teveel gevraagd! Er liepen levens gevaar. Er moest in een split second besloten worden.

En dus is in jouw ogen de luchtverkeersl;eiding de schuldige, die ahd moete raden da daar stiekem een BUK was opgesteld in de voorgaande nacht. Die had dat automatisch moeten snappen. Nee de echte schuldige, dat is uiteraard niet de schutter van de BUK, die dappere mannen, strijders tegen onrecht.

En dan nog dit: Het was vogens jou Oekraine, dat braaf met de armen over elkaar had moeten afwachten tot Russische troepen Donbass annexeerden, om slachtoffers onder de bevolking te voorkomen?

Daarom ook had Nederland geen verzet moeten plegen tegen de Duitse inval, want dat had 900 Rotterdammers het leven gescheeld. Faraday, in ons land noemen ze zo iemand als jij een "landverrader". Je weet wel waarom denk ik. De moord op 200 Nederlanders recht lullen met nonsens. Je moet het maar durven. Vier van die passagiers waren bekenden van me. Waaronder 3 kinderen.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 17:55

@Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 17:55:
Dat laatste praat jouw taalgebruik niet goed, we dienen hoe dan ook respect te hebben voor mekaar, het maakt je alleen maar ongeloofwaardiger.

faraday | 28-12-21 | 18:10

@faraday | 28-12-21 | 18:10:
Ik vind dat ook echt, dat je hier een laakbaar standpunt inneemt. Het feit verdedigen dat de MH-17 werd neergehaald als legitiem militair doel, bij vergissing dan weliswaar maar begrijpelijk, vind ik stuitend. De schuld ligt hoe je er ook naar kijkt, bij de schutters die willens en misschien zelfs - maar laten we hopen van niet - wetens op een burgertoestel schoten. Dat is sowieso een oorlogsmisdad, zeker als die werd gepleegd door non-combattants, wat juridisch gezien de Russischye huurlingen en militarien "op vakantie" waren die in Oekrainie vochten.

Je dent het om te keren: Die Russen waren daar illegaal en dat wisten ze. Ook dat de kans bestond op burgerluchtvaart, aangezien ze zelf uitraard niet hun aanwezigheid hadden aangekondigd. Dat vereist dan een bepaalde voorzichtigheid. Maar het is overduidelijk dat deze Russen daar schijt aan hadden. Dat praat jij dan goed, met een kletsverhaal over Bandera en CIA en weet ik wat je erbij sleept.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 18:16
▼ 4 antwoorden verborgen

Wij hebben hier in de straat een dikke rode kater, waarvan de meeste katten weten dat ze niet met hem moeten sollen (de onze in ieder geval, op een harde manier geleerd). Als die rooie een andere kat ook maar in een straal van meter of 10 bij zijn tuin ziet, is het gelijk á l’attack.

Miyagi | 28-12-21 | 14:09 | 4

@* Il Principe * | 28-12-21 | 14:18: onzin. Het Russchische bnp mag dan relatief bescheiden zijn, het vermogen daarentegen is enorm, de natuurlijke rijkdommen zijn gigantisch. Daarbij heeft Rusland i.t.t. West Europa een zeer lage staatsschuld.

therealbraindump | 28-12-21 | 14:36

@therealbraindump | 28-12-21 | 14:36: relatief bescheiden ? bespottelijk laag ..
en van dat enorme vermogen ziet de gemiddelde Rus in ieder geval niet veel terug .. reel besteedbaar inkomen, voorzieningen , behuizing, infrastructuur, gezondheidszorg etc .. bescheiden zou ik het niet willen noemen , eerder allerbelabberst , zeker verhoudingsgewijs .. democratisch gehalte en rechtsstaat laten we dan nog maar even buiten beschouwing .. dat Oekraïners hier definitief niets meer mee van doen willen hebben in welk verband dan ook is goed te begrijpen ..

justinianus | 28-12-21 | 15:39
▼ 1 antwoord verborgen

Iedereen hier anti Rusland net of Putin verantwoordelijk is voor de puinhoop in de EU. Europa vernietigt zichzelf wel daar hebben we Putin niet voor nodig. De MSM lekker bezig met Putin als vijand af te schilderen maar kan zich beter eens bezig houden met de mensen meer voorlichting te geven hoe hun toekomst door het beleid v/d EU naar de klote wordt geholpen. Geen woning te krijgen, pensioenen die al 10 jaar niet geïndexeerd worden (wat ook direct de werkenden hun pensioenen treft maar dat hebben ze niet in de gaten), belastingen gaan alleen maar omhoog, prijzen stijgen, de zorg wordt afgebroken, het geld gaat via de EU naar Italië enz. maar wij maken ons druk om de Krim en Oekraïne. De EU wil zelfs een leger maar geen EU-er die erin wil en tegen wie gaan we vechten? Tegen Rusland om de Krim? Ik dus niet! Ondertussen maken we ons afhankelijk van Rusland voor gas en olie omdat we zelf niets hebben en kerncentrales willen we niet. We laten ons wijsmaken dat we het met windmolens en zonnepanelen-energie wel op kunnen lossen. Maar iedereen weet nu hoeveel windmolens, 115, je nodig hebt voor een datacenter. Lijkt mij dat we beter Rusland te vriend kunnen houden want Russen zijn Europeanen waar we mee moeten samenwerken. Doen we dit niet dan staan we dadelijk tegen Rusland en China en zijn we helemaal verloren. Daarbij komt dat Putin er gewoon genoeg van heeft dat er steeds meer wapens aan de grens met Rusland in Europa geplaatst worden. Zoiets als destijds met die raketten die Rusland op Cuba plaatste. Gebeurd dit straks in de Oekraïne dan zal Putin (zijn rode lijn waar Biden geen boodschap aan heeft zoals hij laatst zei) net zo reageren als de USA destijds deed toen Rusland raketten op Cuba plaatste. Als je oorlog met Rusland uitlokt dan zal het ook een keer gebeuren. Vervelende is dat deze oorlog uitgelokt door de USA plaats zal vinden in Europa.

johnelec | 28-12-21 | 13:55 | 4

Rusland beleid is een ramp. Ophitsende leugens over Groot Rusland van VVD/Zijlstra, Kajsa Ollongren (D66) zonder voorbeelden van (Russisch) nepnieuws, onverstandige uitbreiding NAVO, sancties die onszelf raken, enz. Dat hoort anders. In ons belang. Rusland moet een partner worden, ook in de strijd tegen islamterreur en massa-immigratie.

faraday | 28-12-21 | 15:26

@faraday | 28-12-21 | 15:26:
Beste faraday, Poetin zal nooit je partner worden in wat dan ook. Geef het idee op dat hij je vriend is op welk vlak dan ook. Je bent zoals dat heet een "nuttige idioot". Een sukkel die hij hier in het westen kan misbruiken om zijn agenda te pluggen. Nuttig voor hem, maar verder nutteloos. Domoren, die trappen in de goedkope praatjes en die vatbaar zijn voor complotten. Die zijn de target van Russchie beinvloeding, en het werkt fantastisch. Bij jou dan.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 18:03

@Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 18:03: De Russen lachen zich kapot op die/uw paranoia. Sergej Lavrov, de minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, kreeg in Parijs de vraag hoe zijn land zich voorbereidt op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij reageerde laconiek tot hilariteit van het aanwezige publiek.: “we lossen het probleem wel op maak je maar niet ongerust".

faraday | 28-12-21 | 18:26
▼ 1 antwoord verborgen

Een in mijn ogen veel beter, veel accurater en feitelijk onderlegd stuk dan dit hierboven, staat op deze website. Een analyse van de stakes-and-wins voor Poetin, over de kansen op succes voor zijn risicovolle gok op de westerse desinteresse voor het lot van Oekraine:
thehill.com/opinion/international/587...
Samengevat: Poetins strategie is een high risk - high win kans voor hem om de zaken in zijn voordeel te brengen. terwijl hij zich misschien verrekent in het mogelijk langdurige verzet van de Oekraiense bevolking zelf.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 13:19 | 2

Ligt er maar net aan hoe diep Putin wil gaan. Ik ken een paar mensen uit de Donbas, en die zijn proz-Russich tot op het bot. Ze vallen feitelijk ook niet meer onder het gezag van Kiev. Ik denk dat Putin geote delen van Oost-Oekraine zonder problemen in kan nemen en zo zijn gewenste bufferzone instellen.

Nappa | 28-12-21 | 13:29

De Russische mensenrechtenorganisatie Memorial moet worden opgeheven. Dat heeft het Hooggerechtshof in het land dinsdag bepaald, meldt het Russische persbureau RIA. De Russische rechter heeft Memorial veroordeeld voor een „ernstige schending van de wet op buitenlandse agenten” Een andere beschuldiging van de rechter is het steunen van „extremisme en terrorisme”, omdat de organisatie een lijst bijhoudt van politieke gevangenen (.) ..

Wat vinden we daarvan, Graaier, Faraday, @Hobbs c.s. ? ..

Maakt Rusland weer een stukje veiliger en leefbaarder ? ..

justinianus | 28-12-21 | 13:02 | 1

Assange bracht de reputatie in gevaar van liegende politici en bureaucraten die soldaten de dood in sturen.
De waarheid vertellen is gevaarlijk in het huidige westerse politieke systeem.
www.bol.com/nl/nl/p/de-wikileaks-docu...

faraday | 28-12-21 | 15:33
-weggejorist-
panthoseen | 28-12-21 | 12:49

Volgens mij wordt de Donbass bevolkt door etnisch Russen dus dat is even wat anders dan Afghanistan.

bijna_raak | 28-12-21 | 12:42
-weggejorist-
heppykemper | 28-12-21 | 12:33

Het is uiteraard naïef om te zeggen dat de NAVO of Rusland alleen goed of slecht is. Beide partijen spelen een geopolitiek spelletje. De NAVO probeert iedereen en alles in te lijven dat grenst aan Rusland. Ik kan me voorstellen dat Rusland dit ziet als een bedreiging. Net als dat de NAVO het als een bedreiging ziet dat Rusland stukken land annexeert. Ze spelen beide hetzelfde spelletje alleen de methodiek is anders.

Old_Spice | 28-12-21 | 12:06 | 4

Geen enkel land wordt gedwongen om bij de NAVO te gaan. Sterker nog, je komt er niet eens zomaar in, er zijn veel voorwaarden.

heppykemper | 28-12-21 | 12:32

Aan beide heren hierboven: Er zijn veel landen met geld gepaaid om bij de NAVO te komen. Je kan mij niet vertellen dat landen als Letland, Estland en Litouwen in de NAVO zitten omdat ze militair zoveel bijdragen. Ze zitten er in omdat ze van strategisch belang zijn in het geopolitieke spel. Net als Turkije bij de NAVO zit om maar 1 reden, strategisch belang in de regio; de zwarte zee en voormalig sovjetstaat Georgië. Je bent best wel naïef als je denkt dat de NAVO niet pro-actief deze landen heeft ingelijfd met als doel strategisch belang t.o.v. Rusland.

Old_Spice | 28-12-21 | 16:18

@Old_Spice | 28-12-21 | 16:18:
"Ze zitten er in omdat ze van strategisch belang zijn in het geopolitieke spel. "

Ze zitten erbij uit eigen vrije keuze. Niet omdat de NAVO dat zo graag wilde. Sterker nog, de NAVO, in casu de ministers van de NAVO landen, overleggen op geregelde basis over nieuwe kandidaten. De stemmingen daarover zijn lang niet altijd unaniem voor de toetreding.

De NAVO is geen afzonderlijke entiteit, die zomaar boven de lidstaten uit bepaalt wie lid kan worden. Zo werkt dat niet. En nee, geostrategisch is lidmaatschap van de Baltische landen juist heel slecht, want militair nauwelijks verdedigbaar. Veel NAVO generaals waren ook helemaal niet zo blij met hun lidmaatschap.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 18:26
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb geen idee wie @Hobbs is maar hier " . . Natuurlijk is het niet prettig als Rusland ons luchtruim binnendringt, maar het is evenmin plezierig als wij oefeningen houden in de Zwarte Zee . . " heeft ie in ieder geval geen verstand van.

Repliek_in_stijl | 28-12-21 | 10:44 | 5

Yes, dat stoort me ook. Soms zijn ze zo ontzettend naïef. Wat ook kan, is dat landen als Oekraïne ze geen reet kan schelen. Dat ze die liever bij Rusland zien horen dan als eigen staat. Vraag me af of dat hele onzinnige Oekraïne referendum hier nog meespeelt.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 12:27

Als ik zie wie steun betuigen ben ik voor.

bijna_raak | 28-12-21 | 12:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Hier vlak bij de Russische grens is niets te merken wel is overal Nato prikkeldraad gespannen en geen militair te zien.
Ben druk met de kleinkinderen, altijd een goede afleiding.
Mijn partner haalt haar schouders op over de oplopende spanningen al ze heeft de Russische bezetting wel meegemaakt.

polderaar | 28-12-21 | 10:22

De geschiedenis leert dat je daar weg moet blijven

Den-Pol | 28-12-21 | 10:18

Zouden we tijdens een derde wereldoorlog ook nog miljarden besteden aan klimaat en stikstofproblematiek…?

Mark zit te Dutten | 28-12-21 | 09:57

Een door pro Russen, en natuurlijk Poetin zelf, rond gepompte mythe is dat Gorbatsjov ooit beloofd was dat de NAVO nooit richting oosten zou uitbreiden. Degene die dat het beste kan weten is Gorbatsjov zelf. Dit zegt hij er zelf over.
www.brookings.edu/blog/up-front/2014/...

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 09:54 | 11

@Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 11:48:
Over die 5000 kernkoppen heb ik je al eerder verteld, die hebben juist ironisch genoeg voor vrede gezorgd. Putin en Biden weten dag een ‘all out’ nucleare contfrontatie zelfmoord zou zijn.

Over militaire acties kan ik me niks herinneren, maar ben ook van 95’. Ik hoop dat er een nieuwe generatie opstaat, zowel hier in het Westen als in Rusland, die een nieuwe pad inslaat. Heb vrienden in Rusland die geen vlieg kwaad doen.

Nappa | 28-12-21 | 11:58

@Sinterbikske | 28-12-21 | 11:50:
Edoch, de zaken zijn op zijn minst onduidelijk. Sowieso is er nergens een formele vastlegging, dat zou al een hoop schelen. En of er mondelinge toezeggingen zijn gedaan, daarover is dus controverse:
www.rferl.org/a/nato-expansion-russia...
Hoe dan ook, je kan er een hele rechtvaardiging in zien dat Rusland was "genaaid" door het westen, dat klinkt nogal trutttig uit de mond van een dictator die zonder probleem zijn militairen een buurland instuurt en daarbij formele en ondertekende handvesten aan zijn laars lapt. Het ene, een eventueel mondelinge toezegging gedaan in 1990, 30 jaar geleden, of een formeel verdrag schenden plus een militaire inval plegen en een annexatie? Ik zie daar enig licht tussendoor schijnen zeg maar.

Poetin probeert het zo te schilderen dat hij en Rusland op een heel oneerlijke manier zijn behandeld. Wat voorbijgaat aan de totale collaps van de Sovjet_Unie zelf, doopr corruptie, machtsmisbruik en een verrot politiek en economisch systeem. Het is als de voetbalwedstrijd verliezen met 10 - 1 en dan zeuren over de plaats van de hoekvlag.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 12:00

@Nappa | 28-12-21 | 11:58:
Ah ja van 95. Ik was in 1991 in Moskou toen Gorbatsjov werd afgezet in een militaire staatsgreep. Sindsdien interesseert het land me extra. En ja, aardige mensen, echter een politiek systeem dat niet bepaald mensvriendelijk is.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 12:03
▼ 8 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Zatkniss | 28-12-21 | 09:49 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Heb heel veel meer waardering voor Rusland (onze bevrijders in oorlogstijd) dan voor de EU (onze onderdrukkers in vredestijd).

Zoelense Hobbyboer | 28-12-21 | 09:33 | 22

@faraday | 28-12-21 | 20:05:
Haha je lult eromheen, ik weet het. Er zijn nooit lopende onderhandelingen geweest over vrede met de VS. Als dat zo was, had ik dat 100% geweten. Je komt ook niet met quotes, wat je ongelijk maar weer aantoont. Hubris kerel, dat is een dingetje dat mensen wel eens parten speelt. Ik heb het je eerder zien vertonen. Of moet ik zeggen, Stan?

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 20:09

@faraday | 28-12-21 | 20:12:

Je komt met de *mening* van een "historicus beeldvorming" die enkele andere *meningen* beschrijft.
En zelfs die column suggereert nergens dat de atoombommen bedoeld waren als oorlogsmisdaad. Alle feiten over het Japanse fanatisme worden bevestigd, en zonder de snelle Russische opmars in Mantsoerije had de Japanse legerleiding nog wel meer atoombommen geriskeerd.
Jouw bron bevestigt dus jouw ongelijk.

Hoe staat het ondertussen met jouw berekening van het aantal slachtoffers dat Japan per dag maakte keer het aantal maanden dat Japan de oorlog kon rekken; versus het aantal slachtoffers van die atoombommen?

Dandruff | 28-12-21 | 20:49
▼ 19 antwoorden verborgen

Je moet ergens een grens trekken wat betreft machtspolitieke spelletjes, maar die hoeft niet in de Oekraïne te liggen.

Zeurders | 28-12-21 | 09:31

Rusland is een beetje het jaloerse ex-vriendje. Het maakt alle domme beslissingen en eist dat haar exen nog steeds loyaal zijn. Dit terwijl de exen veel gelukkiger zijn in hun nieuwe situatie. Wat wel frappant is dat Rusland onze extreemrechtse en ook stalinistische groepjes financiert. Op een of andere manier heeft moeten onze nazi's overtuigt dat hij de frontlinie tegen moslims is. Niets is minder waar. Poetin omarmt moslims ziet ze als helden van Rusland. Bizar.

GrandMechantLoup | 28-12-21 | 09:12 | 4

@GrandMechantLoup | 28-12-21 | 09:26: waarheid als een koe ..

en van een dreiging naar rusland is natuurlijk geen sprake, dat wordt als zodanig geframed door putin , biedt immers best mogelijke garantie voor instandhouden van machtsstructuren en lijfsbehoud.. het volk laat zich eenvoudig paaien door de volledig door kremlin gestuurde staatszenders, daar wordt zonder blikken of blozen beweerd dat men zich moet voorbereiden op een door het westen aangestuurde kernoorlog .. het is nauwelijks voor te stellen hoever gelijkschakelijking en ontmanteling van de rechtstaat daar zijn voortgeschreden ..

justinianus | 28-12-21 | 09:54
▼ 1 antwoord verborgen

Met die 1000 miljard van Timmerfrans zou de EU een best leger kunnen opzetten om een vuist maken tegen de Russen en de Chinezen. Maar ja, prioriteiten. Dit leger zou alleen kunnen bestaan uit goed betaalde huurlingen. Een probleem daarbij is dat elke individuele soldaat, marinier, piloot e.d. zijn eigen idee heeft wat rechtvaardig is door zijn culturele achtergrond en voor of tegen wie hij zijn leven op het spel wil zetten. Bij nader inzien wordt het idee van een EU leger toch niks. Hoewel, de SS bestond voor een groot deel ook uit niet Duitsers, waar de Nederlanders de grootste groep waren. Misschien dat er nog genoeg psychopaten rondlopen in de EU om het EU leger te bemannen. Verstand op nul en blik op oneindig en moorden maar. Misschien toch beter om die 1000 miljard weg te geven aan de klimaatkerk.

forecastle | 28-12-21 | 08:57 | 1

Ja, de Oostfronters,... dáár ligt Rusland..

faraday | 28-12-21 | 17:19

"Natuurlijk is het niet prettig als Rusland ons luchtruim binnendringt, maar het is evenmin plezierig als wij oefeningen houden in de Zwarte Zee."

Appels - peren. Eigen luchtruim, internationale wateren. De vergelijking over Russische oefeningen in België of de Sonora is zo mogelijk nog dommer.

Tapu | 28-12-21 | 08:51 | 2

Russen vliegen ook gewoon door internationale ruimte.

Rest In Privacy | 28-12-21 | 09:02

Ze mogen den bosch van mij hebben!

the brush | 28-12-21 | 08:50 | 1

Nee kudt!

Sinterbikske | 28-12-21 | 08:57

Zo’n kudtonderwerp waar iedereen een beetje gelijk heeft, waarbij de waarheid in het midden ligt.
Over en weer wijzen en beschuldigen.
Een beetje Israël en de Arabieren, maar dan wat groter.
Verwijten, uitlokking, vergelding, provocatie, beide kampen maken zich eraan schuldig.
Waar twee ruzie maken hebben er twee schuld.
Dit potje blufpoker gaat weer over.
Dit “conflict” is niet hetzelfde als een zandbak bombarderen.
Blufpoker, ver pissen, penismeten, meer is het niet en dat zie en hoor ik al 40 jaar (ben 51).
Russen slecht, Westen goed, de bom, wie drukt er op de knop en zo meer.
Het is me allemaal wat.

Ruimedenker | 28-12-21 | 08:28 | 3

Zo gecompliceerd is het niet hoor. Oekraine gaf haar atoomwapens op voor garantie van soevereiniteit. Frankrijk, het VK, Amerika en Rusland zouden dit garanderen. Rusland hield zich weer eens niet aan de afspraken want Poetin is als de dood voor democratie. De rest hield zich ook niet aan de afspraken.

GrandMechantLoup | 28-12-21 | 08:49

Ook de koude oorlog met rusland is ons vrije westerlingen ingeprent door onze eigen politici...

Ben5570 | 28-12-21 | 10:36

@Ben5570 | 28-12-21 | 10:36: Vooral rusland etaleren als superslechte staat.Nee, dan wij, wij zijn pas goeeeeeed.

Ben5570 | 28-12-21 | 10:37

De NAVO was het antwoord op de USSR, die al sinds mid jaren negentig (?) nu proberen wij de ex-USSR landen bij de NAVO te krijgen, dus idd, wij zijn eigenlijk fout.

YG | 28-12-21 | 08:09 | 17

@justinianus | 28-12-21 | 10:06: Geen fan. Maar hij wordt gewaardeerd door een groot gedeelte van zijn bevolking. De protesten zijn opgedroogd, de msassale stakingen bleven uit. Kortom, de bevolking vindt het in meerderheid wel prima met Loek. De NPO etc. willen dat niet begrijpen. Net zoals verreweg de meeste Russen Poetin dikke prima vinden. Meer dan 20 jaar stabiliteit, steeds meer welvaart en een mooie toekomst. Maar de Russofoben hier zullen het wel anders zien.

Graaier | 28-12-21 | 10:32

Inderdaad, als polen of een ander oostblokland weer terug wil onder russische knoet, wat best kan want politici hebben toch niks op met hun bevolking / plebs, breekt hier in de eu ook de pleuris uit.Zie Brexit...

Ben5570 | 28-12-21 | 10:40

Ah dus omdat er geen demonstraties meer zijn denk jij dat wit Russen toch wel blij zijn met Loekasjenko? Heb je überhaupt het nieuws een beetje gevolgd daarover? Ben je zo makkelijk te paaien door een dictator?

Als jouw terrasje vrij is van mieren, nadat de mierenverdelger is langs geweest met de gifspuit, zeg je dan ook dat de mieren geen zin meer lijken te hebben in demonstraties op jouw terrasje?

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 10:46
▼ 14 antwoorden verborgen

Je kunt één ding zeggen over de uitbreiding van de NAVO met landen als Estland of Litouwen, dat het militair gezien een domme zet was. Politiek is wat anders, maar militair gezien onverstandig.

De belangrijkste NAVO clausule is artikel 5. De aanval op één is een aanval op allen. De hele NAVO verplicht zich daarmee militair te reageren. Bij de Baltische landen is dat onmogelijk, ze liggen zo dicht bij Rusland en zo slecht bereikbaar vanuit Europa dat het nooit effectief verdedigd kan worden.

Als Poetin besluit straks Estland in te nemen staat de NAVO er dus bijzonder beroerd voor. En dan gaat er niet militair geantwoord worden want het risico is militair gezien veel te groot. Bovendien is geen Spaanse soldaat bereid te sterven voor Estland. Er gaat dan dus niks gebeuren en dan hebben we feitelijk het einde van de NAVO als effectief defensief bondgenootschap.

Met de Krim en Donbass heeft Poetin reeds gevoeld dat het water niet gloeiend heet is en de inname van niet NAVO land Oekraïne kan een extra test zijn voor de bereidheid van het westen in iets te doen. Sancties die zijn ingesteld wegens eerdere oorlogen van Rusland stelden niet veel voor en waren vooral bedoeld als publiek gebaar. Wordt Oekraïne veroverd dan zal het westen hooguit met sancties reageren, dat is zelfs al gezegd.

Wat Poetin nog kan tegenhouden is de publieke opinie is eigen land. Ook Russen zitten niet te wachten op dode zonen of een kostbare langdurige bezetting van Oekraïne. Al doet Poetin er alles aan om zo'n bezetting af te schilderen als een noodzaak tegen de "agressie" van de NAVO. En dan ook nog, Oekraïners zijn niet meer de makke schapen van toen, ze hebben ondertussen een sterke afkeer van Rusland gekregen en zijn zo zeggen ze bij navraag, bereid om langdurig verzet te leveren. Rusland heeft daarvoor een permanent een legermacht van honderd duizend man nodig. Duur en onhandig.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 08:03 | 9

Altijd handig om erbij te hebben, dan kun je ze later weer uitruilen in het politieke machtsspel.

Zeurders | 28-12-21 | 09:32

@Nappa | 28-12-21 | 09:09: beste Nappa, het lijkt of je een fascinatie hebt voor Putin en zijn beleid. Hoewel ik niet blij ben met onze huidige regering zou ik toch niet willen ruilen met de gemiddelde Rus om het beleid qua vrijheid en dergelijke onder Putin te ervaren.

Demolitionman | 28-12-21 | 17:31
▼ 6 antwoorden verborgen

Tuurlijk moet het westen hand in eigen boezem steken. Maar waarom zou een ex Sovjet staat niet lidmaatschap mogen aanvragen bij een organisatie zoals NAVO? Omdat Rusland dat eng vind is het verboden? Putin moet zich bemoeien met zijn eigen dictatuur dat hij heeft. En als Oekraïne lid wil worden van NAVO of EU moeten ze dat zelf weten.

zorgan | 28-12-21 | 08:02 | 1

Uh, de Russen hebben in de vorige eeuw twee keer grote legermachten vanuit datzelfde Westen dood en verderf zien zaaien onder hun bevolking. In de eeuw daarvoor was het Napoleon die met een enorm leger de boel kort en klein sloeg. Ten koste van miljoenen levens konden de Russen de voorouders van de NAVO leden eruit knikkeren.

Graaier | 28-12-21 | 08:38

Het is duidelijk dat Rusland zich niet meer houdt aan het Budapest Memorandum. De oplossing is dus Oekraïne kernwapens te geven.

* Il Principe * | 28-12-21 | 07:48 | 2

We kunnen ook ons immigratiebeleid aanpassen en alleen nog lekkere wijven uit Oekraïne toelaten.

Stijlicoon | 28-12-21 | 07:52

@Stijlicoon | 28-12-21 | 07:52:
Best, maar dan moeten we hier ook gaan werken aan wetten om polygamie wat makkelijker te maken...

* Il Principe * | 28-12-21 | 08:26

Als je de aandacht af wil leiden van de teringzooi in de EU en de VS ga je met je vinger wapperen naar Rusland en China. De dreiging van een oorlog zetten politici altijd in bij problemen in eigen land/clubje van landen. Fijne dag.

Zemko | 28-12-21 | 07:35 | 2

Wie wappert er nu al weken met de vinger? Dacht niet dat er iemand wappert naar Rusland. Er is eentje die al weken het nieuws probeert te halen met steeds extremer eisen en aanspraken.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 07:48

5 dikke duimen verdiend, want wij vergeten makkelijk de ellende en pleuriszooi in europa.

Ben5570 | 28-12-21 | 10:49

In mijn ogen is Poetin hier de gematigde en is met name de EU degene die provoceert. Van een grote bek (met slechte tanden) tot Duitse en Nederlandse mislukkelaars in Brussel. Daarbij zijn degenen die de meeste redenen hebben USSRusland te haten degenen die toenadering zoeken (Hongarije, Polen).

bergsbeklimmer | 28-12-21 | 07:10

Och , laat de macropolitieke problemen maar over aan de EU ,dat enorme machtsorgaan met allemaal landen die op een lijn zitten. Ik voel me veilig met von der Leyen aan het stuur . Wie wil er nou geen vrouw aan het stuur ?? Bovendien heeft ze enorm veel ervaring opgedaan als zeer succesvol minister van defensie in Duitsland. ...... wat kan er misgaan ?

Koning BongoBongo | 28-12-21 | 07:07 | 3

Maar een Europees leger wil je dan weer niet. Of meer Europese macht. En zo blijft de EU dan inderdaad een tandeloze tijger. Waarvan jij weer smalend kan zeggen, dat het een tandeloze tijger is. Helemaal geen EU, dat zou ons krachtig maken tegenover Rusland of China, toch?

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 08:16

@Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 08:16: stapje voor stapje BL. De EU moet eerst nog leren hoe zij in een crisissituatie vaccins moet inkopen. Daarbij dient de invoering van een EU leger eerst via een referendum voorgelegd te worden aan de bevolking, de EU is natuurlijk niet de USSR ;)

therealbraindump | 28-12-21 | 08:51

Het grappige is altijd, dat de EU slapte wordt verweten, dat ze geen gezamenlijk beleid kunnen uitstralen of daadkracht hebben, maar aan de andere kant alle kaarten gezet worden op afbreken van de EU. Wat wil je dan eigenlijk, een sterke EU samenwerking of iedereen voor zichzelf?

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 10:54

Waar is James Bond 007 als je hem nodig hebt?

ReneDeGelder | 28-12-21 | 05:52 | 3

Ja , die hoeft ook nooit te oefenen. Die gaat ergens heen en klaart de klus.

Koning BongoBongo | 28-12-21 | 06:27

Die is deaud en vervangen door een "diversity hire". Of heb je de laatste Bondfilm niet gezien?

Mijn GS nick magnie | 28-12-21 | 08:41

@Mijn GS nick magnie | 28-12-21 | 08:41: dan hebben we altijd nog rambo en politieman mc clane

Ben5570 | 28-12-21 | 10:51

Goede analyse, ik heb ook nóóit begrepen waarom de NAVO/EU het nodig vonden alle voormalige Oostbloklanden en Estland, Letland en Litouwen te bezetten. Heb begrip voor de Russische reactie.

meneer Q | 28-12-21 | 01:08 | 6

Het is niet mijn perceptie, het zijn de feiten. Dat Poetin niet begrijpt dat landen democratisch en uit vrije wil zoiets kunnen besluiten, daar kan ik inkomen, want hij ziet alles door de bril van een dictator. Daarmee is het nog niet waar of moeten we daar begrip voor hebben. Integendeel zelfs.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 08:20

@meneer Q | 28-12-21 | 01:12: net als hier, gemanipuleerde verkiezingen...

Ben5570 | 28-12-21 | 10:52
▼ 3 antwoorden verborgen

He dictator Poetin, Europa wil Konigsbergen terug.

Mokum Kosher | 28-12-21 | 00:47 | 4

Königsbergen is eigendom van de Pruisen. Net zoals Danzig (Gdansk) gewoon van Pruisen/ Duitsland is.

Trasnochador | 28-12-21 | 01:53

Hmm, tickeltje te wild Amigo..

IosefTarasov | 28-12-21 | 03:21

@Spie | 28-12-21 | 00:51: Alaska is zelf door de Russen verkocht. Koningsbergen, is zoals velen hier zeggen "bevrijd"door de Russen. Het wordt tijd dat ze het teruggeven.

Mokum Kosher | 28-12-21 | 09:53
▼ 1 antwoord verborgen

Leuk stuk tekst van de FSB, mooi verdraaid, zoals alleen de russen het kunnen.
Ik wilde al stoppen met lezen toen ik het volgende las ;

"In april 2014 begonnen de onlusten in Oekraïne. Een afvaardiging van de Europese Unie, met daaronder Europarlementariër (VVD) Hans van Baalen (zalige nagedachtenis) en onze zuiderbuur Guy Verhofstadt reisde af naar het Maidanplein en gooiden met hun opruiende speeches voor de pro-Europese betogers nog een flinke scheut olie op het vuur."

Uhm , misschien omdat Rusland een maand ervoor de Krim annexeerde achterlijk stuk hooi.

En kom nou niet met dat gelul dat dat district niks anders wilde dan zich voegen tot moeder Rusland.
Ik ben twee jaar ervoor er geweest, o.a. op het ​festival kazantip.

www.youtube.com/watch?v=CnSDfNLN_l8

Alleen al voor het einde van het mooiste festival op aarde,een dikke vinger Putain.

Heb toen ook rondgereisd daar en als er een ding duidelijk was , was het wel de haat en angst voor de Russen.
Rusland heeft landje pik gedaan en wij moeten ons schamen als Europa dat we niet krachtiger ertegen in zijn gegaan.

Dat we wat zwakkig nu wat bootjes rond Oekraïne de zwarte zee op sturen om aan te geven dat Rusland echt niet verder mag gaan is matig.
Van mijn part mogen ze daar onze hele Europese vloot neerzetten ( 4 bootjes?) om duidelijk te stellen dat Rusland het niet moet flikken om Oekraïne nog meer binnen te vallen.

Het nu op een prachtige Russische manier om te draaien is natuurlijk te idioot voor woorden.
Rusland is de agressor geweest in februari/maart 2014 , de EU/Navo reageert sloom , maar reageert.
Rusland meer speling geven is nog meer onze zwakte tonen.
Klaar nu met die rat, hij speelt het spel goed , maar hij weet donders goed dat zijn land instort als de EU en de VS wat krachtiger zouden optreden.

De Krim had nooit mogen gebeuren ... We zouden ons moeten schamen dat we het hebben laten gebeuren.

blamage_fr | 28-12-21 | 00:45 | 20

Maar... de krim wilde het zelf... oww wacht.... iets met russische marinehaven?Logisch dat ze de krim terug wilde hebben.

Ben5570 | 28-12-21 | 10:57

Sebastopol werd van Oekraïne geleased. Geheel volgens vastgestelde verdragen. Echter dat contract zou aflopen, zodat de haven in Oekraïnse handen zou komen. Overigens nog steeds volgens afspraak.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 12:39
▼ 17 antwoorden verborgen

Ja de Russen zijn onze vrienden en Poetin is te vertrouwen, ooit iets goeds gezien dat uit dat land kwam ? Nou ? Iemand ? En nee de Russen hebben ons niet bevrijd in '45, de Russen hebben niemand bevrijd in '45, alleen maar bezet.

onesolution | 28-12-21 | 00:32 | 3

Politici kun je niet vertrouwen. Alle politici! Of ben je die recente akkefietjes rondom Het zorgdossier en omtrent de functie elders alweer vergeten?

Spie | 28-12-21 | 00:57

Precies dat. Never trust a communist. En ook niet zijn achterkleinzoon.

IosefTarasov | 28-12-21 | 03:31

Polen bijvoorbeeld, is systematisch leeg geroofd na 1945. En middels keiharde terreur onder Sovjet leiding gebracht. Dat ging niet zonder slag of stoot. Er is ook onder de Russische bezetting Pools verzet geweest. Dat is hier niet zo bekend maar ondanks de enorme onderdrukking hebben sommige Polen zich niet zomaar overgegeven aan de nieuwe bezetter. Ja Polen is bevrijd van de nazi's maar kregen de NKVD ervoor terug. Katyn is door de Polen nooit vergeten bijvoorbeeld.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 08:33

We kunnen kort zijn: de Kosovo-oorlog was een gegeven en de Serviërs (1998-1999) waren uit op onmenselijke daden. Goed dat dat gestopt is.
Maar we hadden Servië (en daarmee Rusland) niet moeten schofferen door dat door illegale geïmporteerde Albanezen bevolkte deel van Servië onafhankelijk te verklaren. Dat was dom en fout. Servië is in feite een deel van (nabij-) West-Europa en kan onze ambassadeur zijn naar onze Russische buren.

IosefTarasov | 28-12-21 | 00:18

De Russische regering kan ook kiezen de gas leveringen aan de eu stop te zetten. Doordat de eu zonodig herrie moet zoeken met Rusland. In plaats een dialoog tegaan met de Russen dreigen ze met boycotten .De eu doet wat USA verlangt dat is alles. De eu zijn schijtluizen durfen niets te regelen met Rusland zonder de USA

Limburgse-Harry | 27-12-21 | 23:54 | 23

@IosefTarasov | 28-12-21 | 03:59: Sinds er geen sprake meer is van een ideologie, communisme socialisme en wereldrevolutie is er eigenlijk helemaal geen reden meer voor tegenstellingen tussen Rusland en de EU. Alleen wat nostalgische Russen die terugverlangen naar de kameraadschap in het Rode Leger en de glorie van een wereldmacht. En politici die moeten vrezen voor vervolging en ontneming wanneer hun handelen tegen het licht van het recht wordt gehouden. Maar fundamenteel is er meer dat ons bindt dan dat ons scheidt. De gedachte dat Poetin een Machiavellist is lijkt mij onjuist, hij is in die positie gerold terwijl het helemaal niet zijn ding is als eindpunt van een traject de relatieve armoede te ontkomen en een beter leven voor zichzelf en zijn gezin te verwezenlijken, een absolute rationele opportunist, zelf gaat hij liever vissen, jagen of paardrijden, politiek is niet zijn ding. Niet voor niets is hij soms tijden zoek.

AlexanderVissers | 28-12-21 | 08:58

@Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 08:52:
Wat is een navo status waard?
Ja als je die hebt en genoeg rotzooi geschopt hebt totdat je aangevallen wordt en je status je beschermt en de vijand aanvalt.
Daar zijn de meeste voormalige ussr landen mee bezig.
Gewoon uit de navo, die kan ook opgedoekt worden, en nieuwe verdragen afsluiten.

Rest In Privacy | 28-12-21 | 09:55

@enra | 28-12-21 | 09:55:
"Daar zijn de meeste voormalige ussr landen mee bezig."
Vertel, wat zijn die allemaal voor vreselijks aan het doen dan?

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 12:48
▼ 20 antwoorden verborgen

Enorm naïef stuk. Wie nu nog niet begrijpt dat Poetin bezig is naar de aanloop van de inname van Oekraïne, is kansloos. Zijn troepen zijn nog niet helemaal op sterkte, dus deze maand gebruikt hij nog om de zaken zodanig op scherp te zetten, dat duidelijk is voor zijn volk dat het westen eigenlijk de dader is van dit onvermijdelijke. Poetin wil natuurlijk geen oorlog, maar de NAVO dwingt hem ertoe, die wilde niet luisteren. Nu moet Poetin wel. Net als toen hij de Krim wel moest veroveren, want ja, de haven van Sebastopol.

Mocht Poetin inderdaad besluiten tot een oorlog, dan hoop ik op een zware prijs voor hem, zijn land en zijn militairen.

Er zijn nog steeds sufferds in ons land die menen dat Poetin op de één of andere manier de good guy is, de in principe onze vriend als het erop aankomt. Dat is hij niet en helaas nooit geweest ook. Word eens wakker.

Beste_Landgenoten | 27-12-21 | 23:50 | 15
-weggejorist-
Therrie | 28-12-21 | 06:38

@Sir_Cumalot | 28-12-21 | 04:48: Een staatsgreep door Russisch gezinden ligt veel meer voor de hand, er is kennelijk al een poging verijdelt.

AlexanderVissers | 28-12-21 | 09:02

@Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 00:30:
Koude Oorlog
Dat waren de communisten tegen de rest van de wereld( zou je kunnen vergelijken met de islam) die hadden de wil om de hele wereld te onderwerpen.
Dit Rusland is anders, niet wat ideaal is maar grote stap voorwaarts.
In de gaten houden maar niet kleineren of uitdagen.
Wij hebben niks wat de rus wil behalve auto’s en luxe artikelen. De Rus barst van de grondstoffen waar westerse zaken lieden erg ver voor gaan zoals de laatste decennia duidelijk is geworden.
Dit zou zomaar het keerpunt kunnen zijn en de Russische burger is zeer gemotiveerd tegen het westen.

Rest In Privacy | 28-12-21 | 10:12
▼ 12 antwoorden verborgen

Ook Finland is als buur van Rusland geen NAVO-lid. En ze waren ooit onderdeel van Rusland. Putin zou ook dat land graag weer willen inlijven. De Finnen vertrouwen Putin voor geen meter en zijn vooral bang voor oorlogsvoering via bijvoorbeeld asielzoekers. Ze durven zich nu niet eens meer aan te sluiten bij NAVO en hopen op militaire samenwerking met Zweden.

Hadena | 27-12-21 | 23:44 | 1

Finlandisering is zo gek nog niet. Zeker een idee voor de Oekraïne.

AlexanderVissers | 28-12-21 | 09:03

Het is een tamelijk akelig geopolitiek dilemma. Putin is een ondemocratische smeerlap. Daar ga ik niet zoveel woorden aan vuil maken. Verder heeft Rusland zich in het verleden nogal tyranniek gedragen richting hun directe buurlanden. Alle reden om Rusland in toom te houden en de directe buurlanden enige zekerheid te bieden. Anderzijds begrijp ik ook heel goed dat de Russen zich door de NAVO omsingeld en bedreigd voelen. Daar heeft Putin gewoon een punt. Vergeet niet dat Rusland York drie keer toe ernstige invasies vanuit het Westen heeft moeten ondergaan (Napoleon, WO1 en WO2). Dat zit diep in de Russische ziel. De fout die we gemaakt hebben is dat we het post-Soviet Rusland niet hebben willen opnemen in de Westerse structuren en gemeenschappen maar het land getraumatiseerd alleen lieten staan en verder geïsoleerd hebben. Nu is het te laat. Putin is een engnek, maar het is ook voor een flink deel onze eigen stomme schuld.

Bigi Bana Boy | 27-12-21 | 23:36 | 14

@Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 00:41:

Je vertelt me niks dat ik niet al wist.
Poetin is ex-KGB, corrupt, een moorddadige dictator; ik heb nooit anders beweerd. Ga je nog terugnemen dat ik alles wat Poetin volgens jou zegt geloof?

Dat Poetin een klootzak is weerlegt echter niet het feit dat de echte dreiging niet van Russisch gas komt maar van veel moorddadiger dictators. "Bondgenoten" zoals Erdogan die ons in ons gezicht haten, uitschelden en bedreigen. En daar nog subsidies en ontwikkelingshulp voor krijgen ook.

En of het nu om Poetin of om Erdogan gaat; zolang Westerse politici corruptie, nepotisme en "diversiteit" belangrijker vinden dan een echt leger lopen al die dictators over ons heen.

Dandruff | 28-12-21 | 01:03

@Dandruff | 28-12-21 | 01:03: Heel simpel: vrijwel alle politici zijn schoften en gedragen zich dienovereenkomstig. En dan hoef je nog niet eens naar Hitler, Stalin, Mao of Pol-Pot te wijzen. Kijk naar Rutte, naar Erdogan, naar Trump, naar Biden enz. enz. Ik vrees dus dat Poetin niet beter of slechter is dan elke andere moderne politicus.

Spie | 28-12-21 | 01:26

Erdogan is geen vriendelijke man. Ben ik helemaal met je eens. Maar hij heeft geen paar duizend kernwapens. En daarom vind ik Rusland toch nog een iets grotere dreiging. Die kernwapens kunnen zomaar ook hier komen. Daarmee dreigt Poetin dan ook geregeld.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 01:27
▼ 11 antwoorden verborgen

Oh hier kan ik heel erg slecht tegen. Één grote goedpraterij van het idee dat voormalige Sovjet staten eigenlijk nog steeds onderdeel zijn van één of andere Russische bufferzone.

Let's be very clear. Alle landen die NAVO lid zijn geworden deden dat zeer overtuigende vrijwillige basis en puur en alleen in zich defensief beschermd te weten tegen Poetin.

Er is nooit, geen enkele keer, agressief gedreigd vanuit de NAVO om delen van Rusland te annexeren of aan te vallen. Er is dus ook geen dreiging vanuit de NAVO, die is puur defensief van aard.

Oekraïne is sinds 1994 gegarandeerd door Rusland dat de grenzen veilig zouden blijven in ruil voor inlevering van een enorm arsenaal aan kernwapens. Het Boedapest Memorandum. Expliciet ondertekend door Rusland. Edoch, inmiddels is de Krim en de Donbass veroverd.

Poetin wil geen succesvolle democratie naast de deur, omdat dit slecht staat voor zijn eigen track record. Al dat gezeur over dat het westen hem bedreigt is pure show. Poetin is een man die zich enorm gekwetst voelt door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Iets dat onvermijdelijk was wegens interne rot.

Nu eist hij niets minder dan dat vrije westerse democratieën afstand doen van de NAVO zoals Polen en Hongarije. Een onmogelijke eis, die hij, als deze niet wordt gehonoreerd, zal gebruiken als excuus voor de inname van Oekraïne.

Beste_Landgenoten | 27-12-21 | 23:28

Russen worden in grote delen van Oost en Midden Europa nog best gehaat, net als Duitsers trouwens. Historisch gezien begrijpelijk, al moeten we ook beseffen dat de Russen van nu niet verantwoordelijk zijn voor de misdaden van Rusland destijds, oa onder Stalin. En trouwens toen waren de meeste Russen zelf ook slachtoffer van Stalin cs.

Onder het socialisme werden landen als Oekraïne gerussificeerd; dwz autochtonen werden massaal vermoord, verhongerd of gedeporteerd en vervangen door Russen. Vandaar dat er in bepaalde regio's nog steeds grote Russische minderheden en zelfs meerderheden wonen. Het is niet raar dat die Russen liever bij Rusland horen, en dat Poetin daar graag voor op komt. De geschiedenis kan nou eenmaal niet worden teruggedraaid, daarom is het zo belangrijk daar van te leren.

Alle volken in die regio zijn gebaat bij ontspanning. De provocaties komen inderdaad van twee kanten, nota bene Jaap de Hoop Scheffer wees jaren geleden al op onze rol daarin. Los van het feit dat alle Oekraïners daar heel veel ellende mee gehad hebben moeten we ons ook afvragen of EU en Navo wel belang bij escalatie hebben. We zijn nogal afhankelijk van Russisch gas, bovendien zal ons pang pang roepende leger dat van Poetin echt niet terugdringen. Er zijn maar een paar Navo-landen die hun contributie op orde hebben en we zijn net uit het pre-Middeleeuwse Afghanistan verjaagd.

En ja Poetin is een brute dictator, net als onze zogenaamde "bondgenoten" Erdogan en al-Saoed. Maar waarom verwijten we dat Poetin meer dan die islamitische dictators? Die nota bene in hun "Westerse" moskeeën en hun media oproepen West Europa te ondermijnen?
Poetin doet dat niet.

Bovendien is Poetin een politicus zonder godsdienstwaanzinnige aanhang zoals Erdogan en al-Saoed. Poetin heeft geen reden een oorlog te beginnen, zolang wij uit zijn invloedssfeer blijven. En als we dat doen zijn er met Poetin waarschijnlijk ook redelijke afspraken te maken over bijvoorbeeld terugtrekking uit Oekraïne.

Dandruff | 27-12-21 | 23:24 | 11

@Dandruff | 28-12-21 | 00:50: precies! De grenzen van Oekraïne zijn door Lenin (of Stalin) destijds vrij arbitrair vastgelegd, waarbij men doelbewust de grenzen zo trok dat er overal minderheden ontstonden. De regio in Oost-Oekraïne heette altijd al “Mala Rossia” (Klein Rusland) en daar woonden al heel lang vóór de Russische revolutie voornamelijk Russischtaligen. Ook nu is ongeveer 40 procent van de bevolking Russischtalig, maar die taal mag niet op school, bij de gemeente of bij andere officiële instanties gebruikt worden. Dat kweekt kwaad bloed. Mede daardoor is Oekraïne een sterk verdeeld land en slaagde men er nooit in om een werkbare maatschappij op te bouwen. Dat speelt al sinds het einde van de Sovjet-Unie. Dat is ook een van de redenen waarom Rusland Oekraïne absoluut niet wil annexeren, want dat levert alleen maar ellende op.

Spie | 28-12-21 | 01:46

Buurland Wit Rusland. Is dat nou serieus bedoeld? Of vind je Loekasjenko een voorbeeld van een vrije democraat?

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 09:32
▼ 8 antwoorden verborgen

Oekraïne is de zoveelste nuttige idioot van de exclusieve Amerikaanse belangen
en Europa werkt er samen met hun oligarchen, hun fascisten en hun neonazi's:
www.groene.nl/artikel/in-oekraine-wer...

faraday | 27-12-21 | 23:02 | 10

@faraday | 28-12-21 | 13:10:
Syrie is beslist niet "op gang gebracht door westerse wapens", echt dat is weer zo'n flagrante leugen zoals je wel meer gewend bent op te dissen. Meer dan 90% van de daar gebruikte wapens zijn Russische en dat is ook niet zo gek, aangezien Assad werd voorzien van Russische wapens en Rusland daar zelf ook - gek genoeg - Russische wapens gebruikte.

Maar nee, Stan weet het beter! Het waren Amerikaanse wapens, want de schuld (van alles) zal en moet bij de VS liggen. Ik heb je door faraday, ik weet hoe je denkt en waar je blinde vlek zit, cq welke rode lap jouw stier in beweging brengt. Het heeft met arghumenten alleen niets meer te maken, alleen met ideologische vooroordelen. Het is duidelijk. Amerika heeft het gedaan, dat is je motto. Om het geld, de olie, overal, altijd. Er zit echt een schroefje los bij je. Maar je bent waarschijnlijk al te oud om dit zelf nog te kunnen inzien, te roestig blijven vastzitten in je jaren 80 ban-de-bom activisme.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 17:21

@faraday | 28-12-21 | 17:28:
Oh wacht ff! Je "bewijst" nu dat in Syrie ook Amerikaanse wapens werden gebruikt door de rebellen en ISIS. Joh. Echt? En je wil impliciet beweren dat de VS die expres heeft geleverd? Nee vriend, dat gaat te ver, die wapens zijn afkomstig uit stockpiles van het Iraakse leger vooral en buitgemaakt op Iraakse soldaten. Verder zijn vele jihadisten afgekomen op Syrie en die hebben meest wapens gekocht op de vrije markt, dus misschien ook wel Amerikaanse. En ja er zal ook ooit wel eens een raketje geleverd zijn aan het SLA, toen dat nog actief was.

Maar nog steeds, Assad: bijna 100% Russisch, en Rusland: 100% Russisch. De bommen en granaten op de burgers van Syrie waren vrijwel allemaal Russisch.

Maar DAT past niet in je verhaal dus daar blijf je dan graag bij weg Stan. Jammer. Is het nou niet vermoeiend om iedere dag weer die oogkleppen op te moeten zetten?

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 17:47
▼ 7 antwoorden verborgen

Ooit gehoord van de EU landen Roemenie en Bulgarije? Die hebben ook een kust aan de Zwarte Zee. Als een artikel zo'n rare aannames bevat, dat we "niks te zoeken hebben in de Zwarte Zee" en dat een keer of 5 herhaalt, dan kan ik de rest van het stuk ook niet serieus nemen.

DePsych | 27-12-21 | 22:58 | 7

De laatste keer dat ik was, lag ook nagenoeg de gehele Noordkust van Turkije (NAVO-lid) aan de Zwarte Zee. Maar, ik kan me voorstellen dat als je plannen hebt Oekraïne binnen te rijden, je liever geen pottenkijkers hebt.

Sneerpoets | 27-12-21 | 23:47

@Beste_Landgenoten | 27-12-21 | 23:37:

Tja, sinds Rusland geen concentratiekampen meer heeft is links inderdaad helemaal klaar met Rusland.
Maar rechtse bewonderaars van Poetin?
Op een paar engnekken na valt dat wel mee volgens mij.

Dandruff | 27-12-21 | 23:55

Geert nog, was heel erg blij dat hij van Poetin, de moordenaar van 200 Nederlandse reizigers, een vrienschapsspeldje kreeg.
eenvandaag.avrotros.nl/item/nabestaan...

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 00:51
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
TheFirstYelle | 27-12-21 | 22:58 | 1

Niet toevallig dat de "Russia Russia Russia" obsessie weer centraal staat. De EU overlords hebben dadelijk een zondebok nodig voor de energie clusterfuck die de komende maanden waarschijnlijk erger wordt. Het Biden regime staat aan de vooravond van de ontmaskering van de "Russia Hoax". In potentie een schandaal groter en smeriger dan Watergate. Door nu het Rusland vijandbeeld op te spelen hoopt Biden een preventieve afleiding te creeren. Tot slot: voor de linkse elites is Putin de natte droom van een boeman hij is namelijk: blank, man, hoger opgeleid, Christen en van rechts politiek signatuur (oftewel GS reaguurders demographic). Over de werkelijke drie grote bedreigingen voor de Westerse beschaving mag je niets zeggen dan ben je namelijk racist. De grote bedreingen zijn: China, Islam en overbevolking.

Rest In Privacy | 27-12-21 | 22:55 | 1

In de jacht op zo min mogelijk CO2 uitstoot, zal de prijs van de minst vervuilende fossiele brandstof, echt niet zomaar opeens heel hard dalen. Los van alles rondom Oekraïne

Het brein erachter | 27-12-21 | 23:12

Wel wrang dat ongevaccineerden nu al meer rechten hebben in Rusland dan in het 'vrije Westen'. Wat heb je aan je democratische rechten als je bijna nergens meer naartoe mag? In Frankrijk geldt binnenkort niet eens meer een herstelbewijs..

Nappa | 27-12-21 | 22:51 | 2

Toch knap dat je vaccinaties er bij weet te halen

Gaz21 | 27-12-21 | 23:27

@Gaz21 | 27-12-21 | 23:27: Och... luchtig tussendoortje met een terechte sneer naar het (niet bestaande) EU beleid omtrent Corona...

Koning BongoBongo | 28-12-21 | 07:01

De werkelijke reden dat ze de Krim terug pakten , was de krim champagne. Geen lekkerder drank dan dat. mjam mjam.

JamesYounger | 27-12-21 | 22:48

Het debacle van Afghanistan moet zo snel mogelijk vergeten worden. Daarom keft Biden's hondje Zelenskiy, die echter weet dat geen enkel NAVO land UA te hulp schiet wanneer UA op avontuur gaat in de Donbass. Heerlijk, zo'n lockdown!

Eeuwig..Op..Vakantie | 27-12-21 | 22:26

Putin als afleiding voor de machtshonger en incompetentie van onze leiders.
Bovendien heeft Duitsland dan een excuus de Russische gasleiding niet aan te sluiten tot de bruinkool op is.

Pensionista | 27-12-21 | 22:24

De claim can Rusland op de Oekraïne is lachwekkend. Men heeft een o gelooflijkw pesthekel aan Rusland. Stalin heeft miljoenen Oekraïners vermoord. Europa dat moet stoppen met provocaties is ten dele een oplossing. Rusland legt namelijk ook claim op de Baltische Staten en zelfs Finland. Kortom Russen begrijpen maar 1 ding en dat is er vol voor gaan. Bovenstaande is dan ook wat mij betreft kolder.

Briver | 27-12-21 | 22:19 | 3

Oekraïne is verdeeld. Het westen is nationalistisch Oekraïens, in het midden is het een mengelmoes en in het oosten zijn ze, zeker in de Donbass, pro Russisch.

Graaier | 27-12-21 | 22:30

@Graaier | 27-12-21 | 22:30:
Klopt, nadat de oorspronkelijke bewoners er zijn uitgeroeid zijn er Russen neergeplant in de tijd van Stalin. Hetzelfde zie je in Estland, Letland en Litouwen waar zo'n 15% van de bevolking etnische Russen zijn. Ze zijn tot op het bot gehaat in deze landen en worden door een ''bezorgde'' Poetin gebruikt om in die landen een vinger in de pap te houden.
Wat overigens niets te maken heeft met het feit dat Poetin niet geheel ongelijk heeft, beide zijden zouden moeten proberen de spanning te reduceren.

me163komet | 27-12-21 | 22:52

Juist gezegd Briver. Rusland begrijpt maar 1 ding, en dat is actie. Woorden zijn mooi, maar trek je er maar niks van aan. Kolder is een juiste kwalificatie.

Het brein erachter | 27-12-21 | 23:15

De Zwarte Zee geldt (behalve in de 12-mijls kustzones) als 'internationale wateren' (overigens ooit door Rusland zelf afgedwongen om door de Bosporus te kunnen blijven varen). Er zijn vigerende verdragen over de Exclusieve Economische Zones. De Evertsen voer niet binnen Russische territoriale wateren en had dus alle recht om zich ongehinderd te bevinden daar waar zij zich ten tijde van de schijnaanvallen bevond, ongeacht enig achterliggend motief.
-
NAVO - lidstaaten voeren ook geen schijnaanvallen uit op Russische oorlogsbodems, als die voor de kust van Noorwegen of door de Noordzee varen.
-
En de Russen oefenen niet grootschalig in België, omdat België nu eenmaal van de Belgen is.

bisbisbis | 27-12-21 | 22:18 | 3

Zou de Chinese en Russische marine ook 'alle recht' hebben om grootschalig nabij Cuba militaire oefeningen te doen? Denk je dat de Amerikanen dat zullen accepteren? Ik ben alles behalve pro-Rusland, maar je kan niet ontkennen dat Westerse landen provocatief de Russische grenzen opzoeken.

Nappa | 27-12-21 | 22:55

De russen vliegen met enige regelmaat het door Nederland gecontroleerde luchtruim binnen. In de media meestal aangeduid als ‘het Nederlandse luchtruim’. Dat laatste is geenszins het geval, wij reageren steevast door er een paar vliegtuigjes een intercept op te laten doen. Exact hetzelfde als de russen doen als nato-bootjes in de zwarte zee varen. Ook een gebied dat door de russen gecontroleerd wordt zonder dat het officieel russisch is. In ons geval schijnt dat dan terecht of begrijpelijk te zijn, omgekeerd zijn we verontwaardigd. De verontwaardiging zou m.i. hooguit mogen zitten in de wijze waarop de russen hun intercept uitvoeren; op zeer geringe afstand, soms echt wel risicovol. Dat is echter een andere discussie.

Major-Disaster | 27-12-21 | 23:24

Ho ho ho. Andere landen dan Rusland grenzen aan de Zwarte Zee, Waaronder NATO lid Turkije. Dus niks van: waarom oefenen we daar? Daarom oefenen we daar!

konjodebonjo | 27-12-21 | 22:18 | 1

Omdat het Verdrag van Montreux de toegang tot de Zwarte Zee zeer sterk beperkt: alleen oorlogsschepen van landen rondom de Zwarte Zee hebben er toegang toe. Andere staten mogen er slechts enkele kleine oorlogsschepen hebben en hun vliegdekschepen zijn er zelfs compleet verboden. Daarom, dus. De marines van Roemenië en Bulgarije zijn absoluut niet indrukwekkend en Turkije wil geen ruzie met Rusland. Dus vlootoefeningen zijn slechts.in zeer bescheiden omvang mogelijk.

Spie | 28-12-21 | 02:05

De schrijver heeft zijn feiten niet op een rij en vergelijkt bovendien appels met peren. De zwarte zee is niet van Rusland. Turkije, een zeer lange NAVO bondgenoot, grenst hier het meeste aan evenals wat meer recentere bondgenoten. Bovendien is Lavrov in Amsterdam niet hetzelfde als Europarlementariërs in Kiev. De eerste is al onderdeel van de NAVO, de tweede niet van Rusland. De schrijver denkt, wilt, hoopt dat de Sovjet-Unie nog bestaat en onderschrijft de agenda van Poetin. Maar de geschiedenis herschrijven is al vaker getracht in het verleden en vaak met desastreuze gevolgen. Laten we dit niet gaan goedpraten.

mijosa | 27-12-21 | 22:18 | 5

@mijosa | 27-12-21 | 22:37: Frankrijk gaat peperdure fregatten leveren aan NAVO bondgenoot Griekenland. Weet u waarom? Niet vanwege Rusland (Griekenland onderhoudt zeer hartelijke banden met RU net als Bulgarije), maar vanwege NAVO bondgenoot Turkije. U denkt dat Turkije naar Rusland kijkt als een dreiging? Nop, Griekenland is voor hen de dreiging en belemmering voor hun expansiewens (op Cyprus en elders). Wat stelt zo'n NAVO bondgenootschap voor met zulke 'bondgenoten'?

Eeuwig..Op..Vakantie | 27-12-21 | 23:16

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 27-12-21 | 23:16: Je vraagt je af, "waar doen ze het van?" Volgens mij staat Griekenland dik bij ons in de schuld (met rente !). Overigens prima hoor, maar je hebt volgens mij meer aan een berg kruisraketten om een paleisje plat te gooien.

Sneerpoets | 27-12-21 | 23:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Het Poetin afkatten en uitdagen is al geruime tijd aan de gang. Maakt niet uit wat hij doet, al doet hij niks dan nog krijgt hij van alles en nog wat over zich heen. En begrijp me goed het MH17 gebeuren is voor mij een 50/50 Rusland/Oekraïne schuldvraag. Vooral van de zijde van VVD en D66 wordt Rusland/gepest en wordt een sfeer gecreëerd die vijandig overkomt in plaats van een meer bemiddelende aard. Iedereen die daar kritisch over is wordt meteen kinderachtig weggezet als een Poetin lover. Het lijkt Sylvana wel met haar sneue racisme kaart. De EU expansie politiek die ervoor zorgt dat het westen steeds meer en verder in Poetin's achtertuin loopt te grazen is een zeer risicovolle aanpak die vraagt om een reactie uit Moskou. Laat Rusland met rust en zorg eerst eens voor een grondige schoonmaak in eigen keuken.

Broadsquire | 27-12-21 | 22:14 | 2

Als je de geschiedenis volgt dan wordt Rusland al vanaf de 2de wereldoorlog benadeeld en onheus bejegend. Maken afspraken en vervolgens ga je die afspraken schenden en Rusland krijgt de schuld. Enig respect richting Rusland had een Koude Oorlog minder warm doen verlopen

EmilioEsteves | 27-12-21 | 22:23

Helemaal mee eens.

gato | 27-12-21 | 22:57

Oprukkende Russische gaslighting op GS. We zijn van ver gekomen en mogen trots zijn.

funda | 27-12-21 | 22:09 | 1

Leg uit....

me163komet | 27-12-21 | 22:57

Duitsland is haar uit Rusland geleverd gas aan het doorverkopen cq doorsturen aan Polen en Oekraine volgens Reuters,
www.reuters.com/markets/commodities/r...
Ik vermoed dat de Duitse Energie Wende ook daarachter zit nu ze de macht in Duitsland hebben om zo het omschakelen naar groene of alternatieve energie te versnellen door de gasprijs kunstmatig te verhogen.

steekmug | 27-12-21 | 22:08 | 4

Uit Tsjechië weet ik dat ze helemaal niet blij zijn met die Duitse EU vinger in hun akkevieten en liever rechtstreeks met RU te maken hebben.

Eeuwig..Op..Vakantie | 27-12-21 | 22:23

@ChalinaRosa | 27-12-21 | 22:18: Zodat die Grünen en Fransje kunnen zeggen fossiele energie kan niet meer uit, je zal aan de Siemens windmolens of Bosch warmtepompen moeten.

steekmug | 27-12-21 | 23:02

Ik denk dat daar meer achter zit: Rusland wil Oekraïne geen goedkoop gas meer leveren, maar alleen tegen marktprijzen, ook willen ze geen extra transitkosten voor gas naar Eurpa betalen, want Nordstream 1 (en straks 2) zijn goedkoper. Bovendien ligt Wit-Rusland mogelijk dwars bij doorvoer van gas door hun land naar Polen. Daarom moet Duitsland als suikeroom voor Oekraïne en wellicht ook voor Polen fungeren.

Spie | 28-12-21 | 02:12
▼ 1 antwoord verborgen

Nederland kan een conventionele oorlog met tanks en infanterie niet meer aan met al die sneeuwvlokjes hier. Misschien dat die drillrappers, scooterbontkraagjes en ramkrakers wel in de frontlinie willen dienen voor een paar nieuwe sneakers

HetOorAakel | 27-12-21 | 22:08 | 1

Ik zou er op rekenen dat die dan net ff op vakantie op curaçao of Marokko zitten en hun telefoon toevallig geen bereik heeft.

me163komet | 27-12-21 | 22:59

Het belangrijkste is het dagelijkse rantsoen van haat en angst voor Rusland. Het lastige voor Oekraïne is hoe een oorlog te beginnen die groot genoeg is om de aandacht van de mensen af ​​te leiden van de problemen en ellende thuis en te focussen op externe "agressie", maar klein genoeg om niet vernietigd te worden door de Russen. Groot genoeg dat de VS en hun bondgenoten "Russische agressie" kunnen schreeuwen, maar klein genoeg dat ze eigenlijk geen troepen hoeven in te zetten. Het is zoals gewoonlijk afval van de mediaconsumptie, evenals de meedogenloze, alomtegenwoordige CIA propaganda die bruist van angst en fondsenwerving voor dezelfde angstzaaiers analoog heeft de NAVO een vijand nodig, hoe gaan ze anders aan meer geld scoren?

faraday | 27-12-21 | 22:07 | 2

Wat een vreemde reactie. Heeft u enig idee waar dit over gaat? Of citeert u nu een personage uit een stalinistische propagandafilm van 70 jaar geleden?

Dandruff | 27-12-21 | 22:15

Je bent een rare gek Faraday.

Beste_Landgenoten | 28-12-21 | 01:39

En wat zouden de Brusselaars ervan vinden als morgen het Atomium opeens 900 meter hoog was?

funda | 27-12-21 | 22:03

Het verwende, decadente westen is veel meer bezig met kinderachtige inclusiviteits bullshit dan met reëele dreigingen vanuit het oosten, m.u.v Frankrijk wellicht. Een stuk (je) Europa innemen is in theorie een eitje voor Putin als ie zou willen, zeker nu de VS militair gezien steeds verder de handen afhaalt van Europa. Maargoed, ik heb begrepen dat Jetten en Belhaj Putin zullen laten sidderen van angst, dus we zullen zien.

Rest In Privacy | 27-12-21 | 22:02

Volgens mij had ik gelezen dat Rusland in principe binnen 1 a 2 weken heel noord west europa kon veroveren als het moest.

sjef-van-iekel | 27-12-21 | 22:00 | 2

Ja, Command & Conquer 2 of Strategic Monitor Clingendael, een van die twee.

funda | 27-12-21 | 22:06

En dat met een BNP van nog geen twee keer dat van Nederland.

J.P.Drapeau | 27-12-21 | 22:11

Dus je hebt het zakenleven; die handelt lekker door.
En de politiek; die speelt schoolpleintje en maakt ruzie.
En de jonge mannen en vrouwen die het dadelijk weer op moeten lossen worden herdacht op 4 mei en soortgelijke data.

Ik vind het enigzins walgelijk.

Bootvisser | 27-12-21 | 21:59 | 1

Eens!

A.I. van Dee | 27-12-21 | 22:00

We zijn blijkbaar alweer vergeten dat Rusland een stuk van Oekraïne - de Krim - heeft ingepikt. Dat is van alle kanten vergoelijkt, maar het deugt natuurlijk niet. (Stel je eens voor dat Duitsland volgende maand de Duitssprekende gemeenten in de Belgische Ardennen maar even annexeert.) En omdat de decennialange Sovjetbezetting een flinke Russische minderheid in de Baltische landen, vooral Estland en Letland, heeft achtergelaten, is de situatie van die kleine landjes best precair.

J.P.Drapeau | 27-12-21 | 21:57 | 12

De Krim was altijd al Russisch.

Zwizalletju | 27-12-21 | 22:50

@Zwizalletju | 27-12-21 | 22:50: Precies, daarbij hebben ze afspraken gemaakt, niet verder komen, maar de EU moet zo nodig uitbreiden, tegen de afspraken in, Putin heeft ooit beloofd, dat nooit te laten gebeuren, Eens, al snel , doet hij die belofte.en dan is het einde EU.

gato | 27-12-21 | 23:03

Stel dat die gebieden vroeger tot Duitsland behoorden (volgens mij was dat voor 1918 ook deels het geval en werden die gebieden zonder raadpleging en inspraak van de toenmalige bewoners aan België toegewezen). Als de overgrote meerdeheid van de bewoners van dat gebied weer deel wil ui5maken van Duitsland, dan lijkt mij dat heel redelijk. In Kosovo stemden we daar ook mee in, terwijl dat gebied al eeuwenlang deel uitmaakte van Servië. Bovendien was dat gebied eerst Russisch en ging de overgang naar Oekraïne zelfs zonder volksraadpleging.

Spie | 28-12-21 | 00:17
▼ 9 antwoorden verborgen

Laten we een muur bouwen om ons te beschermen.

Jan de Vries | 27-12-21 | 21:54

Kei goed stuk, helemaal eens

wilderst | 27-12-21 | 21:54

Waarschijnlijk delen velen de mening van Hobbs, wat veel zegt over het geschiedenis onderwijs in Nederland in relatie tot Oost Europa.
In musea in Riga en Tallinn kun je zien waarom de Russen er zo gewantrouwd worden, omvolking, deportatie, meer dan veertig jaar bezetting.
De zogenaamde provocaties van de NAVO stellen niets voor en dat weten de Russen.
Dat Biden met Poetin gaat overleggen is hier niet in goede aan de gevallen.
Men is het Molotov Ribbentrop pact niet vergeten.
Europa is weer niet voorbereid op een militair conflict.
IK hoop dat het gezond verstand wint.

polderaar | 27-12-21 | 21:53 | 14

@Graaier | 27-12-21 | 22:19: En hoeveel mensen staan er paraat aan de grens? Een paar divisies zonder bijzondere offensieve capaciteiten.

RandomAct | 27-12-21 | 22:22

@polderaar | 27-12-21 | 22:18: Onverbeterlijk zijn fanatieke SS aanhangers. De Baltische staten dachten dat ze het beter zouden krijgen onder de EU dan ze het hadden onder de Sovjet vlag. Dat is spijtig genoeg niet bewaarheid.

Eeuwig..Op..Vakantie | 27-12-21 | 22:38

Dat was de Sovjet-Unie en werd uitgevoerd door communisten. Deels waren het Russen, maar de misdadige leiders waren niet alleen Russen, maar ook allerlei andere nationaliteiten/volken.

Spie | 28-12-21 | 00:22
▼ 11 antwoorden verborgen

Als Ukraine het Budapest memorandum niet had ondertekend zou de situatie er in de regio nu heel anders uitzien.

devil13 | 27-12-21 | 21:49

Poetin speelt normaal met de gaskraan, bij conflicten een handig argument. jammer dat die Amerikanen nu gas leveren aan Europa. Zal Poetin niet zo leuk vinden

Stijlloser_from_NL | 27-12-21 | 21:44 | 7

Probleem is wel dat de Amerikanen dat gas ook zelf kunnen gebruiken. Levering door Amerika aan Europa drijft de prijs van gas in Amerika op. En ze zitten al met een flinke inflatie. Het is de vraag of de Amerikanen wel zo solidair met Europa wil zijn dat een hoge gasprijs accepteren.

Rest In Privacy | 27-12-21 | 21:52

@Sitting_targets | 27-12-21 | 21:52: De Build Back Better deal van president Biden is in rook opgegaan vanwege 1 tegenstem van een conservatieve DEM senator. Nog nooit heeft een Amerikaanse president zo lopen sukkelen als Biden nu doet. Omikron gooit de VS plat.

Eeuwig..Op..Vakantie | 27-12-21 | 22:14

Ik denk niet dat het hem erg dwarszit. Er zijn in de EU nauwelijks havens voor die schepen en verder kunnen die slechts heel beperkt hoeveelheden leven en tot slot is dat gas vele malen duurder dan Russisch gas. Voor de Europese industrie is dat veel te duur. Is dus alleen maar iets voor propagandadoelen, geen ‘duurzame’ oplossing ( in de oorspronkelijke betekenis van het woord).

Spie | 28-12-21 | 00:28
▼ 4 antwoorden verborgen

Kusje, Ome Vlad!

Ow, u dacht dat ik nog op onze defensie vertrouwde?

En ik ben niet bepaald een Putin troll, maar wel een realist.

Wijze uit het Oosten | 27-12-21 | 21:43

Het is maar net hoe je in de toekomst een verdrag denkt te interpreteren.
Zoals het Noord-Atlantisch Verdrag,
www.nato.int › pdf › 2... PDF
De beschuldigingen van Rusland - De feiten op een rij - NATO

steekmug | 27-12-21 | 21:38 | 5

Ah dank je.

A.I. van Dee | 27-12-21 | 21:45
▼ 2 antwoorden verborgen

De schrijver offert Oekraïne op aan de Russen. Zo kunnen en mogen we niet omgaan met een land dat democratie en veiligheid zoekt. Dat is nog iets naders dan kernraketten stationeren. Mijn oplossing zou zijn "groene mannetjes" naar Kaliningrad te sturen om daar hetzelfde te doen als de Russen in de Krim. Van zachtheid naar Rusland onder Poetin worden we niet beter. Kijk wat Poetin allemaal uitspookt. Daar moet paal en perk aan gesteld worden. Denk aan Chamberlain.

nancystjago | 27-12-21 | 21:38 | 7

Een politicus die z'n territoriale grenzen bewaakt. Tsja, da's even wennen als je EU-politici gewend bent. Die zetten de grenzen wagenwijd open voor gelukzoekers waarvan tweederde uit een veilig land komt....

borderlijntje | 27-12-21 | 21:45

@RandomAct | 27-12-21 | 21:44: Kijk het knip en plakwerk van de NOS er is op na. En ja een hoop media bedrijven die de MSM vertegenwoordigen vertellen leugens. Volgens hen is rittenhouse nog steeds een rechts-extremist die 3 zwarten neergeschoten heeft of die aanslag op die kerstparade was een auto ongelukje. Het was een verwarde man. En hier kan ik nog wel even mee doorgaan. Maar dat heeft geen zin daar krijg ik die betonnen plaat voor je hoofd niet mee weg.

A.I. van Dee | 27-12-21 | 21:55

'Democratie' en 'veiligheid'? In Ukraïna? Hoor ik u dat nu écht zeggen?

bisbisbis | 27-12-21 | 22:25
▼ 4 antwoorden verborgen

Als Rusland grootschalige oefeningen jn België gaat houden, kan dat slechts op 2 manieren.
1: met goedkeuring van EU en Nato.
Of
2: Als ze het hebben overgenomen.
De vergelijking met onze oefeningen daar gaat mank.
De enige juiste vergelijking is als rusland aan de europese buitengrenzen oefeningen gaat houden. Zoals dat nu (ook door ons) al gebeurt.
Verder zou ik als de EU en de Nato zijnde maar gewoon een beetje minder megalomaan denken. Natuurlijk bewaakt Putin zijn grenzen. Het is zijn recht.

grapo | 27-12-21 | 21:36 | 2

Het is ook maar een voorbeeld wij hebben natuurlijk niet zo'n vazalstaat naast ons. Rusland heeft toevallig wel zo'n buurland. Alhoewel wij hebben ook een vazal staat naast ons (officieel is duitsland nog gewoon bezet door de USA). Maar dat is geen vijand van ons.

A.I. van Dee | 27-12-21 | 21:41

@A.I. van Dee | 27-12-21 | 21:41: Het is maar een voorbeeld. Wellicht.
Maar appels zijn echt geen peren.

grapo | 27-12-21 | 21:43

Ik zie usland niet als het grootste gevaar momenteel. Poetin is overduidelijk geopolitiek bezig om Rusland weer een beetje cachet te geven en hij gaat zijn gang maar. Wat wij als het westen moeten doen is ervoor te zorgen dat onze oostgrens veilig en stabiel is, dus naast Noorwegen en Finland ook de Baltische staten, Polen, Roemenie en Bulgarije. Wat betreft Oekraine, dat zal altijd deels op ons en deels op Rusland gericht zijn, iig wat betreft de bevolking. Dus zelfs al zou er nu een jaar of 10-15 een pro-EU/VS koers worden gevoerd, dan zit je nog met een groot deel van de bevolking dat daar niets van moet hebben. Denk ook niet dat dat ooit gaat veranderen, tenzij je met bevolkingsgroepen gaat schuiven en dat heeft over het algemeen genocides tot gevolg; niet doen dus. Denk dat we het beste een soort van status Quo met Rusland kunnen uitonderhandelen, waarbij Oekraine als bufferstaat tussen oost en west gewoon neutraal en heel blijft, willekeurig welke regering ze daar hebben.
Volgende probleem, Servie en de republieken eromheen, met name het moslimgedeelte in die republieken, Ik voel alweer een volgende schifing aankomen met een Poetin die de Serven backt/opstookt en wij die onverbloemd partij voor de Bosdiakken en andere moslims kiezen. Ook niet doen, neutraal in blijven. Serven en moslims beiden als volwaardige gesprekpartners behandelen en niet de ene bestraffen en de andere politiek - of meer - steunen, zoals wij in de jaren 90 wel gedaan hebben ( wil ik overigens niet de genocide door de Serven mee bagatellliseren. Ik vind wel dat we ook de moslims, te beginnen met Izetbekovic - geen fijne vent - hadden moeten aanklagen en net zoals Milosevic en Karadzic levenslang hadden moeten behandelen, namelijk als de hitsers en verantwoordelijken voor misdaden tegen de mensheid die ze alle drie hebben begaan, dus niet alleen de Serven.
Bon, blijft het probleem Turkije ( Erdolf met name ) en China bestaan. Laten we ons daar maar eens op concentreren, te beginnen om Erdolf met zijn nare kliek en religieuze en politieke vertakkingen binnen de EU op te rollen en uit te zetten. Niet door die nog extremere tak van Gulen te gaan steunen maar wel pogingen om een seculiere staat te propageren en te faciliteren. We zitten toch al tot onze nek in het Midden-Oosten, kunnen we beter meteen doorpakken wbt religekkies en ze weren uit ons continent en de aangrenzende streken. Wil je fel in de leer, prima. Vanaf Turkije en Israel oostwaarts, veel plezier, schrijf ons niet, doen wij ook niet.
En China tenslotte, sja.
*meewarig naar de EU kijkt en er het zwijgen toe doet*

Graaisnaaiert | 27-12-21 | 21:35 | 1

Zo is het precies.
In deze wereld zullen sowieso de allemansvriendjes het afleggen.

grapo | 27-12-21 | 21:41

Als Rob Jetten dadelijk minister van defensie gaat worden,
dan gaat hij die Russen leren!!
Zo, dat wordt eindelijk weer rustig slapen.

De_Middelvinger | 27-12-21 | 21:34 | 3

Zolang er geen pianospeler als hoofd van de troepenmacht wordt aangesteld komt het wel goed denk ik.

grapo | 27-12-21 | 21:46
-weggejorist en opgerot-
DeDSR | 27-12-21 | 21:31 | 12
▼ 12 antwoorden verborgen

En verder kwam/komt het die politiek zeer slecht uit als de Oekraïne iets te verwijten valt over de MH-17...

faraday | 27-12-21 | 21:30

ik Rusland = IN Rusland

Keyboardspeler | 27-12-21 | 21:30

Van de bouw van de Berlijnse muur, begin jaren 60 t/m het afbreken ervan in 1989, heb ik allemaal bewust meegemaakt... toen was de USSR onze grote vijand met als dieptepunt de Cubacrisis met Kennedy, ik voelde die angst mee met mijn ouders toen wij voor bijna een totale atoombommen oorlog stonden... men zegt dat dit te danken is geweest aan Kennedy en Chroestjov.... maar er scheen toen ik Rusland een militair te zijn geweest die de wereld totale vernietiging heeft bespaard.... hoe die man heet en of hij nog leeft, weet ik niet.... maar ben hem hoe dan ook erg dankbaar.

Tenslotte, ik zie Rusland eerder als vriend nu dan als vijand en laten we wel zijn... ze hebben daar gasbellen, daar is Slochteren niks bij, dus van mij mag WA meer biertjes gaan drinken met Putin, hou hem vooral te vriend.

Keyboardspeler | 27-12-21 | 21:28 | 7

Zjoekov, de generaal die Berlijn veroverde was een meesterstrateeg. Erg op de achtergrond.
Lavrov is zijn leerling.

reservebelgië | 27-12-21 | 22:05

@Earl_of_Doncaster | 27-12-21 | 21:32:
Petrov, ook iemand die het verstand dat hij had gebruikte.
Russen (Medvedev en Jeltsin) en USA (Reagan) met Kohl in de tweede lijn.
Hebben de wereld gevrijwaard van een kernoorlog,

Zelfs de recente geschiedenis wordt vergeten, of ten dienste van eigenbelang door het putje gespoeld.

reservebelgië | 27-12-21 | 22:11

@Earl_of_Doncaster | 27-12-21 | 21:32: Het zal ongetwijfeld waar zijn, maar ik bedoelde dus een miltair tentijde van de crisis rond 1962/63... toen de Cubacrisis speelde en er wat zenuwachtige Russen rondliepen, de spanning steeg ten top, het was hard tegen hard.... en blijkbaar was er toen een vrij onbeduidende miltair die dus NIET de knop indrukte waarbij de 1e atoomraket zou worden gelanceerd.... ALS die eenmaal zou zijn gelanceerd was er geen weg meer terug.... ik zal nog eens goed zoeken op Google of die dat geval nog ergens tegenkom, morgenna het slapen.

Keyboardspeler | 28-12-21 | 01:04
▼ 4 antwoorden verborgen

Test de nieuwe straaljagers maar meteen.

van Oeffelen | 27-12-21 | 21:28 | 2

En dus dames en heren, graag uw aandacht voor het volgende: Ja, oorlog, goed voor de aandelen; mensenlevens, barmhartigheid en naastenliefde, " schei toch uit, bah, bah"

dathoujetoch | 27-12-21 | 21:35

Wat, die 3 of 4 die we hebben?

Keyboardspeler | 27-12-21 | 21:39

Wat een dom gewauwel, Oekraïne is ondanks zichzelf een democratisch land wat zelf aansluiting bij het Westen zoekt en daardoor te maken heeft gehad met een Russische invasie en afsluiting van toegang tot delen van de Zwarte Zee.

Als Rusland in België gaat oefenen zou het hoogstens het resultaat van een Russische militaire overname van België zijn. Door die zaken als equivalent te proberen af te schilderen maak je jezelf als stukjesschrijver ongeloofwaardig.

RandomAct | 27-12-21 | 21:26 | 1
-weggejorist-
SirCharlesPoploch | 28-12-21 | 16:36

Wat zeiden de Amerikanen tijdens de Cubacrisis over raketten in hun achtertuin? En nu mogen de Russen er niet op wijzen dat beloofd werd dat de Oekraïne geen lid van de NATO zou worden?

Louter Leuter | 27-12-21 | 21:26 | 17

@RandomAct | 27-12-21 | 21:54: nee, maar reele argumenten dringen niet door, vandaar naar een wat begrijpelijker, lager niveau nedergedaald, speciaal voor u.

dathoujetoch | 27-12-21 | 21:57

@RandomAct | 27-12-21 | 21:41: DIe plannen zijn er zogenaamd nooit maar het gebeurt toch. Zelfde laken een pak met dat oekraine verdrag.

A.I. van Dee | 27-12-21 | 22:13

@A.I. van Dee | 27-12-21 | 21:35: ja en dat was o.a. voor Rusland reden om hypersonische raketten te gaan bouwen, waardoor ze op dat gebied minstens 10 jaar voorliggen op de VS. Dat is vrij zorgelijk, dus ik zou die 4 vliegtuigen daar maar niet inzetten. De kans dat ze uit de lucht geschoten worden is vrij reëel en in een gewone oorlog is de NAVO kansloos tegen de Russen: de Eoropese landen omdat ze veel te weinig materiaal en getrainde troepen hebben en de VS omdat de aanvoerlijnen veel te lang zijn.

Spie | 28-12-21 | 00:39
▼ 14 antwoorden verborgen

Ik voel me sowieso 8 vd 10 keer meer verwant met Oost-Europese opvattingen dan die van ezels uit het westen. Volgens mij hebben ze een veel standvastiger cultuur dan de valse schaamte en zelfhaat die hier hoogtij viert. Toen die Van Baalen en Verhofstadt stonden te gillen op het Mayden plein, werden een paar honderd meter verder vijftig Oekraïnse politieagenten opgesloten en levend verbrand door de vriendjes van Van Baalen. En de KLM en NL'se verkeersleiding hebben zich nooit hoeven verantwoorden waarom ze de MH17 op advies van Kiev notabene vrolijk boven de war zone lieten vliegen. We mogen blij zijn dat Rusland een leider heeft die de ongebreidelde expansiedrift van NAVO en EU met hun modieuze flut-ideeën nog een halt toeroept.

borderlijntje | 27-12-21 | 21:25 | 7

Zo is dat! En niet te vergeten die verfoeilijke Orban, die zomaar een hek bouwt om die arme drommels uit woestijnië tegen te houden, die notabene van plan waren om richting NL door te reizen. En wat dacht u van die akelige Polen die de sneaky indringers uit Syrië, via Belarus, in het bos de pas afsnijden met behulp van zo’n 22 duizend soldaten (bijna even groot als het NLse leger). Nee dat oost Europa met hun opvattingen en hun koppigheid moet maar eens afgelopen zijn. Nazdrovie.

Lochos | 27-12-21 | 21:38

Vwb de MH17 over de war zone blijft het idd oorverdovend stil. Terwijl vorige week nog werd verteld,bij een uitzending over het proces en de vonnissen,dat er al eerder vliegtuigen op die route beschoten waren.
Huichel,huichel..

roberto9715 | 27-12-21 | 22:00

@RandomAct | 27-12-21 | 21:36: Libie is nog niet zo heel lang geleden hoor en daarna als isis doorgegaan naar syrie. En IS maar sponsoren ook nederland deed daar aan mee.

A.I. van Dee | 27-12-21 | 22:11
▼ 4 antwoorden verborgen

"Peace for our" time wat Geenstijl hier wil Oekraine is een soeverein land, en zo zullen we het land moeten behandelen, en niet als een kolonie van rusland,

panthoseen | 27-12-21 | 21:24 | 6

@panthoseen | 27-12-21 | 21:35: Napoleon had nederland wel goed op de kaart gezet. Alle nederlands taligen in 1 land. Stukje west duitsland erbij en stukje van belgie erbij. De walen naar frankrijk. Dat had velen malen beter voor iedereen geweest.

A.I. van Dee | 27-12-21 | 22:09

@A.I. van Dee | 27-12-21 | 22:09: klopt niet, de zuidgrens was de Maas, limboland en een stuk Brabant vielen er niet onder, wel een gedeelte oost friesland. Ken uw geschiedenis

dathoujetoch | 27-12-21 | 22:33
▼ 3 antwoorden verborgen

Andersom: hoe Rusland en China de illusie van die precieuze Natiestaat wel in ere houden? Op basis waarvan dan? Het tot op het bot doodgemanipuleerde gepeupel?

Momenteel is het allemaal van het zelfde laken een dood pak. Als liefhebber van de democratische rechtsstaat heb je stomweg geen fatsoenlijke keuze meer.

Hetkanverkeren | 27-12-21 | 21:23 | 4

@A.I. van Dee | 27-12-21 | 21:29: Cynisme is een boodschap die je maar beter ernstig onderkoeld verpakt verkondigen doet. De weeffouten van ons Koninkrijk versus de EU.

Die machtsgeilen van eigen kweek versus al het nepnieuws van "buitenaf". Van de categorie buitensporig kleinmenselijk leed: wie Sander Dekker nog wil hebben. Succes is een keuze: https://www.youtube.com/watch?v=9ckv6-yhnIY Gelukkig ben ik geen jurist.

Hetkanverkeren | 27-12-21 | 21:41

Wat was er voor de natiestaat? Empire. Dat is wat Poetin wil. Empire is trouwens ook wat de EU is.

Rest In Privacy | 27-12-21 | 21:46

@Sitting_targets | 27-12-21 | 21:46: Niet dat ik kan schaken, maar onze voormalige Aartsvijand van de Republiek. The United Kingdom. The Commonwealth. Eindelijk via Brexit de 51e staat van de USA. Winnen de Red Coats!

Die deconfiture, niet te verwarren met de perfecte sjem. The Jam https://www.youtube.com/watch?v=RQa7SvVCdZk Whatever tickles your Fancy!

Hetkanverkeren | 27-12-21 | 21:55
▼ 1 antwoord verborgen

Ja maar Rusland is toch de vijand en het boze. Ik lees dat toch iedere dag in de msm en dan moet het toch gewoon waar zijn? Ook het nos journaal staat er bol van. Ik wil geen communist worden, moet je iedere dag wodka drinken bij het ontbijt.

jan huppeldepup | 27-12-21 | 21:22 | 1

Ik ben het knip en plakwerk van de NOS in de video's nog niet vergeten. En ik hoop dat niemand dat vergeten is.

A.I. van Dee | 27-12-21 | 21:26

@Hobbs:
Het is poOlshoogte ...

Patrick-Haemers | 27-12-21 | 21:20

Als Russische schepen door de Noord Zee varen, dan doen ze dat. De wijze waarop de Russische luchtmacht zich gedroeg is meer een issue.

Hoe zouden wij het vinden als Rusland een militaire oefening in België zou houden? Kletsverhaal. Hoe vindt Oekraïne het?

El Rico Grande | 27-12-21 | 21:19 | 2

Even navragen aan Cuba en Nicaragua.

Duwbak_Linda | 27-12-21 | 21:21

Oekraine is een complex verhaal en zoals de grenzen nu lopen niet echt een culturele eenheid. De groot deel land is Russisch talig en voelt zich verbonden met Rusland. Een ander groot deel van het land spreekt Oekraïens en kijkt richting Europa. Aangezien dat laatste gedeelte het eerste gedeelte geen autonomie gunt lijkt me afsplitsing de enige fastoenlijke oplossing.

straatsurfer | 27-12-21 | 21:16

Eindelijk eens een verstandig topic over propaganda.

WirMachenMusik | 27-12-21 | 21:16

Putin ziet een zwak en zwalkend westen.Met het gas heeft hij West Europa bij de ballen.
De Krim heeft hem geen militaire deuk opgeleverd. Er komt een false flag en Putin pakt een stuk Oekraïne.

Earl_of_Doncaster | 27-12-21 | 21:11 | 7

Nee, doet hij gegarandeerd niet. Reden: financieel onaantrekkelijk / onhaalbaar. Rusland heeft grond on overvloed, ook goede landbouwgrond in overvloed. Waar het hem om gaat, is dat er geen vijandige staat is die de NAVO bases biedt om Rusland onder druk te zetten of te bedreigen. Voor de rest mogen de Oekraïeners het van hem en van de meeste Russen helemaal zelf uitzoeken.

Spie | 28-12-21 | 00:50
▼ 4 antwoorden verborgen

Bij de verzoening tussen het Westen en het Oosten waarbij de Sovjet Unie uit elkaar viel en de Berlijnse Muur eveneens viel kwam er na meer dan 40 jaar eindelijk een einde aan die verstikkende Koude Oorlog.
Die onderhandelingen tussen Reagan en Gorbatsjov zijn compleet teniet gedaan door de schandalige Europese Unie.
De arrogantie: De Sovjet Unie ontmantelen om zelf een Europese Unie op te richten en de voormalige Oostbloklanden in te pikken.
Donder op met de EU! #nexit
(welkom trouwens op GS @Hobbs.)

keestelpro | 27-12-21 | 21:09 | 2

Er is geen deelrepubliek van de "echte" Sovjet-unie lid geworden van de EU of de NAVO. De Baltische Staten waren meer geannexeerd gebied dan echt lid van de Sovjet-Unie en door het Westen is die inlijving nooit erkend. Dat ligt natuurlijk anders met de Oekraïne, Kiev was ooit de hoofdstad van Rusland, daar moet je vanaf blijven net als van Wit-Rusland als deel van het oude Rusland en Georgië, want daar kwam Stalin vandaan.

AlexanderVissers | 27-12-21 | 21:18

onzin uit st petersburgse redactie, De EU doet geen militaire verdragen en Rusland wil zelf wel bij de EU. De EU bestaat al veel langer. De NATO had beter een tandje minder gedaan.

AntiZanicz | 27-12-21 | 23:46

We moeten Rusland tot de NAVO toe laten treden als reactie op de Chinese expansiedrift.

Only the lonely | 27-12-21 | 21:09 | 2

Boris heeft daar toen wel om gevraagd maar afgewezen door pedo bill clinton.

A.I. van Dee | 27-12-21 | 21:12

Te laat. Russen zijn inmiddels totaal in de Chinese armen geduwd. Met als gevolg dat ze zelfs samen wapens aan het ontwikkelen zijn.

straatsurfer | 27-12-21 | 21:20

Die vreselijke Verhofstad en van Balen die zonder enig mandaat daar wat zijn gaan roepen. Onbegrijpelijk. Als ze iets mochten zeggen was het oproepen tot dialoog en een einde van geweld maar toch niet iets onzinnigs roepen over steun.

AlexanderVissers | 27-12-21 | 21:09

Tja, gewoon eens met Hobbs

Duwbak_Linda | 27-12-21 | 21:08

Waar er twee ruzie maken hebben er twee schuld.
De Chinezen lachen zich rot en de wapenhandelaren lachen nog harder.

Ruimedenker | 27-12-21 | 21:08 | 1

die lachen niet, die zien hun energievoorziening in gevaar en hun grootste klanten-gemeenschappen bedreigd.

AntiZanicz | 27-12-21 | 23:44

Je moet Poetin gewoon geven wat hij wil.
En als hij dan meer wil, gewoon geven.

Desnoods teken je een akkoord in een treincoupé, ergens. Maar wat je ook doet... altijd toegeven.

Rest In Privacy | 27-12-21 | 21:05 | 5

@A.I. van Dee | 27-12-21 | 21:11: zDan zijn de yanks niet veel wijzer geworden. Men doet alsof de Chinese zee aan de kust van de US ligt en alsof de Botnische golf Chesapeak bay is.

AntiZanicz | 27-12-21 | 23:43

@dathoujetoch | 27-12-21 | 21:13:
Je zou BIJNA denken dat ik die beeldspraak gebruik om een punt te maken.
Of gaat je dat boven het petje, met je 10?

Rest In Privacy | 28-12-21 | 10:44

@TeeJee | 28-12-21 | 10:44: fout maken, en dan later zeggen, beeldspraak. Ja hoor. Moeilijk, fout toegeven?

dathoujetoch | 28-12-21 | 11:22
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl