Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Het gaat goed en het gaat niet goed met Nederland

Bloemenkracht & Rozenwater-Inzending van een ons bekende amateur-filosoof uit De Rest van Nederland

Als je een Nederlander vraagt hoe het gaat, dan is de Nederlander gelukkiger, gezonder, hoger opgeleid, gelijkwaardiger, welvarender en rijker dan ooit. Ja natuurlijk kan het altijd beter. Uitzonderingen daargelaten gaat het echt gewoon hartstikke goed met ons Nederlanders. Beter dan ooit. Pessimisten hebben ongelijk gekregen. Hoera! Alle pessimisten terug naar Pessimistië!

Maar… als je een Nederlander vraagt hoe het met dit land gaat, dan is men bij lange na niet zo positief. Niet over de toekomst. Niet over het klimaat, in alle betekenissen van het woord. In het bijzonder is er onvrede over hoe guur het debat tegenwoordig wordt gevoerd. In de politiek, in het nieuws en op de socials. Men is niet positief over de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent, om creatief te kunnen zijn, om je te kunnen uiten. 

Waar komt die tegenstelling toch vandaan? We waren toch dat bijzondere, tolerante landje waar iedereen vredig met elkaar samenleeft? Waar is die nuchtere, open-minded en soms lekker botte Nederlander die tegen een grap en een stootje kon? Onze tolerantie werd een dogma waardoor te lang weg is gekeken voor problemen in de maatschappij. Niet elke cultuur bleek even verenigbaar met onze open maatschappij, met onze sociale en liberale normen en waarden. 

In plaats van argwanend te zijn naar de ondermijnende drugscriminaliteit en de minder vrijdenkende levensovertuigingen, werd de overheid argwanend naar de burger. Met bijvoorbeeld geautomatiseerde boetesystemen, privacy schendende systemen en totaal uit de hand gelopen dossiers als de toeslagenaffaire en het Groninger aardbevingsdossier. Burgers zijn kapot gemaakt, argwanend gemaakt. 

Als je bij problemen in de maatschappij wegkijkt, of ze weglacht, en als je als overheid, kabinet en regeringspartijen grote problemen veroorzaakt en deze niet daadkrachtig oplost, maar wegduikt, als je vooral bezig bent met beeldvorming in plaats van feiten, dan schep je zelf de perfecte voedingsbodem voor populisme. Populisten weten als geen ander de vinger op die zere plek te leggen, maar zijn niet de oplossing voor het probleem. 

Met de opkomst van populisme verhardt de toon in Nederland. Men wordt extremer in opvattingen, komt in loopgraven terecht. Hoe mensen zich in de Tweede Kamer gedragen is gênant.

Gevestigde partijen doen tegenwoordig niet onder voor populisten in hun toon, houding en afkeer van een ander. Het niveau van steeds meer Kamerleden is om te huilen. Je hebt een voorbeeldfunctie. Met je vooroordelen, je haat, je selfies, je valse beschuldigingen. 

Ze glijden inmiddels af tot waar men altijd tegen heeft geageerd. Soms lijkt het alsof de gevestigde partijen en de populisten elkaar nodig hebben, als tegenpolen, om de eigen achterban electoraal vast te kunnen houden. De inhoud en het bestuur liggen allang op het politieke kerkhof. 

De afgelopen decennia is Nederland afgegleden van de liefdevolle maar naïeve ideeën van flowerpower en humanisme, tot een meer realistische kijk op samenleven, naar polariserende afkeer en haat. We zijn allang dat tolerante landje niet meer. Laat staan dat we nog respect, bewondering of waardering hebben voor andermans levensstijl of opvattingen. Kijk maar:

60’s: Liefde, flowerpower

We houden onvoorwaardelijk van elk mens, ook al zijn we totaal verschillend. 

De seksuele revolutie. Weg met de oude zuilen, weg met de dominantie van de middelmatigheid, weg met de verstikkende religie, iedereen is gelijk, de toekomst is sociaal en vrij. 

70’s: Bewondering, humaniteit

Onze diversiteit aan levensstijlen maakt ons allen rijker. 

Weg met de taboes, hier is de gelijkwaardigheid. Abortus, homorechten, euthanasie, vrouwenrechten, racisme: het werd allemaal grondig aangepakt, ruim 40 jaar geleden. Leve de vrijheid. 

80’s: Respect

We zijn individualistisch, iedereen is uniek en heeft zijn levensstijl, en we respecteren die van de ander. 

Een tijdperk van individualisme, realisme en vrijheid. Je kan zijn wie je wil, zonder het sociale juk van de groep. 

90’s: Tolerantie

We keuren elkaars levensstijl af, maar tolereren het nog wel. 

Het respect voor anderen neemt af. Nederland glijdt af van respect naar tolerantie en dogma’s. We kijken weg bij problemen, die zijn taboe. 

2000’s: Koude oorlog

We vinden elkaars levensstijl verwerpelijk, maar bemoeien ons niet met elkaar.

Tolerantie glijdt verder af tot een koude oorlog. We keren elkaar de rug toe. Nederland houdt de boel bij elkaar met een ongeschreven regel: bemoei je niet met mij, dan bemoei ik me niet met jou. 

2010’s: Afkeer

Ik vind mijn levensstijl superieur en die van jou verwerpelijk, en wil dat je je aan die van mij conformeert.

Mensen houden zich niet meer aan de ongeschreven regel om zich afzijdig te houden en beginnen zich openlijk te bemoeien met elkaars levensstijl, ze beginnen elkaar de maat te nemen. 

2020’s: Haat

Mijn feitenloze mening is mijn waarheid, je kwetst me met jouw levensstijl, ik haat je, wil je de mond snoeren en cancelen.

Mede door de social media algoritmen ontstane loopgraven en bubbels in de samenleving doen feiten er niet meer toe, kun je jezelf niet meer zijn, niet meer uiten, niet meer creatief zijn, laat staan grappen maken. 

Wappies draaien door in hun paranoia, ‘doen zelf onderzoek’, manipuleren anderen en bedreigen mensen met een andere levensstijl. Ze zijn allesbehalve tolerant, ze staan anderen soms zelfs letterlijk naar het leven, tot en met gewelddadige acties. 

Inspiratieloze wokies willen alles in hokjes stoppen, en bepalen welke woorden en mensen goed of fout zijn. In plaats van gelijkwaardigheid na te streven dwingen ze met quota ongelijkwaardigheid af. Ze claimen de moral high ground in tolerantie maar zijn net als de wappies allesbehalve tolerant voor alles dat buiten hun biased agenda valt. Ze slepen mensen op een publiekelijk schavot.  

Laat staan dat de wappies en de wokies andere levensstijlen of opvatting nog respecteren, waarderen of bewonderen. In elk debat zijn beiden agressief, paranoïde, hatelijk en zwart-wit, er is geen ruimte meer voor zelfreflectie. Ze worden extremer en schreeuwen om aandacht in het publieke debat, dat ze nog krijgen ook. Wappies en wokies hebben meer met elkaar gemeen dan ze durven toegeven. 

Individueel gaat het dus beter dan ooit tevoren, met het overgrote deel van ons Nederlanders. Maatschappelijk zijn we echter decennia terug de tijd in gegaan. De massa keert murw het maatschappelijke debat de rug toe en durft zichzelf niet meer openlijk te zijn.

Wat kun jij eraan doen om het tij te keren?

1)   Ga met mate om met social media. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die met social media stoppen meteen positiever, minder extreem en creatiever worden. Algoritmen stoppen je namelijk in een bubbeltje waardoor je eenzijdig informatie krijgt, met alleen maar gelijkgestemden. Dat leuke groepje wordt al snel een tribe, of nog erger, een sekte. Je wordt zo die rabbit hole ingezogen. Echt, stop met Facebook, Instagram en doe rustig aan op Twitter. Al dat scrollen stompt je af. Elk uur minder op de socials betekent een uur meer met familie en vrienden. 

2)  Doe niet mee aan die feitenloze roddels, meningen, fake waarheden, ophef en haat waar politici, pers, spindoctors, wokies en wappies je zo graag in meezuigen. Trek je niks aan van de aandachtstrekkers, klagers en haters. Probeer ze niet te overtuigen. Ga niet eens met ze in gesprek. Haters gonna hate. Wees creatief. Wees jezelf. Het is hun beperking dat ze niet buiten hun wereldje kunnen denken, het is hun probleem dat ze gefrustreerd zijn, niet jouw probleem. Relativeer eens wat meer, neem ze niet zo serieus en lach erom. 

3)  Ga leuke gesprekken met totaal verschillende mensen aan over hoe zij van Nederland weer een positieve maatschappij willen maken. Mensen waarmee wel inhoudelijke dialoog en een open en scherp debat mogelijk zijn. Mensen die tegenspraak en humor wel als nuttig ervaren, om tot betere inzichten te komen en met elkaar verder te komen. Ze zijn er echt.

Reaguursels

Inloggen

Tegenstrijdige adviezen alom. 'Ga niet in gesprek'., tegenover 'Ga leuke gesprekken aan'. 'Luister niet naar feitenvrije opmerkingen', tegenover 'Wees creatief'. Oproepen tot uitsluiten geeft haters gelijk. Aandachttrekkers ( blm? kozp? moslims? genderneutralen? ) negeren? Was het maar zo'n feest. Had deze column maar gestopt, vóór je die 3 punten neerpende.

vladimirows | 11-12-21 | 16:49

Dat de overheid haar burgers wantrouwt is natuurlijk helemaal terecht. We hebben al drie keer de verkeerde keus gemaakt bij een referendum! De overheid heeft voor alle zekerheid het referendum maar afgeschaft, maar we blijven natuurlijk niet te vertrouwen. Dus moet de overheid zorgen dat we de juiste informatie onder ogen krijgen en daaruit ook de juiste keuzes maken. Geen nepnieuws, maar alleen informatie die de overheid zorgvuldig voor ons geselecteerd heeft.

MAD1950 | 11-12-21 | 13:46

Ik heb niet het gevoel dat de 60s nou zo'n enorm gevecht tegen de middelmatigheid was. Het gelijkwaardigheidsideaal zorgde ervoor dat op universiteiten het minder geaccepteerd werd je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Zo werd aan de universiteit van Amsterdam in die periode het predikaat "cum laude" afgeschaft omdat dat niet egalitair zou zijn (later is dit weer ingesteld).

DaisyC | 11-12-21 | 12:59

Tip 34: val terug in je oude patroon, dat leeft een stuk gemakkelijker dan te veranderen.
Tip 35: begin weer bij tip 1.

Schadenfreude | 11-12-21 | 12:11

Tip 3a: gesprekken aangaan met mensen over hoe zij de samenleving leuker gaan maken? Ik zou zeggen: ga zelf gewoon wat doen. Ik ruim zwerfvuil bijv. Iemand anders in mijn straat houdt een openbare bloembak bij. Het zijn kleine dingen, maar ook makkelijk te doen .Begin gewoon ergens.

Poes Fiep | 11-12-21 | 11:51

Ik mis toch een beetje puntje vier: ga lekkere wijven neuken. Als je ergens positief van wordt is het dat wel.

brawler | 11-12-21 | 11:37 | 3

Tot je over de 60 komt, dan wordt het tobben hoor.

Poes Fiep | 11-12-21 | 11:51

@Poes Fiep | 11-12-21 | 11:51: 60 jaar, bedoel ik.

Poes Fiep | 11-12-21 | 11:52

Dat vind ik dan weer een wat eenzijdige, hetero-normatieve benadering. Ik zou zeggen: Ga neuken, punt.

Rhenium | 11-12-21 | 12:03

Mooi lijstje met tips op het einde, maar 1 keer (per ongeluk) naar 'Opsporing Verzocht' zappen, en alle goede voornemens verdwijnen weer, als sneeuw voor de zon...

Zenzeo | 11-12-21 | 09:54 | 1

Dan als tip nummer vier: stop met TV kijken

PolarWolf | 11-12-21 | 10:31

Om ongevraagd 'goedbedoeld' advies te voorkomen, zeg ik dat het goed gaat.

happen_maar | 11-12-21 | 09:41

Haha, die tips op het einde. Net of ik de flair voor mannen zit te lezen.

SterF... | 11-12-21 | 09:33 | 1
-weggejorist-
Otto Normal | 11-12-21 | 09:42

Zo meteen weer gaan 5 totaal verschillende mensen waaronder ik, samen muziek maken onder de bezielende leiding van een jonge muziekleraar. Verschillend in afkomst, politieke en maatschappelijke opvattingen en heel gewoon omdat het gewoon is samen een fijn uur doorbrengen met muziek. Eigenlijk niks bijzonders. Vroeger toen de Christelijke kerken nog vol zaten had je hetzelfde. Iedereen was welkom. Vandaag de dag heb je de kerken van uitsluiting, de haat. De Klimaatkerk, de BLM kerk, de Alfabet kerk vol met dogma's waar de bezoeker aan moet voldoen al bij de voordeur, anders wordt die gebrandmerkt de stoep afgesmeten.

forecastle | 11-12-21 | 09:10 | 4

@SterF... | 11-12-21 | 09:35: In het kader van de Kerst, stond Santa Baby gezongen door Eartha Kitt en Have yourself a Merry little Christmas gezongen door Ella Fitzgerald op de rol. Zo ook Please come home for Christmas, waar de funkversie die ik voorstelde het niet haalde bij de rest. Toen maar die van de Eagles, een beetje saai.

forecastle | 11-12-21 | 14:56
▼ 1 antwoord verborgen

Common knowledge for blue collars zou ik zeggen...... mensen met geld hebben weinig tot geen maatschappelijke problemen en dus bolderen we gewoon verder.

Koning BongoBongo | 11-12-21 | 07:52

Minderheden leven hier compleet in hun eigen wereld. Eigen taal, cultuur en ze luisteren zelfs naar de overheid in hun vaderland en trekken ze zich niets aan wat hier gebeurt wat onze maatschappij op tijd compleet zal ontwrichten. Onder elkaar en tussen familieleden is er niet de valse jaloezie en de vooroordelen zoals tegenwoordig onder onze bevolking standaard is. Tegenover de andere bevolkingsgroepen laten wij elkaar stikken mocht het erop aan komen en de overheid doet daar vrolijk aan mee met o.a. positieve discriminatie.

Misterspok | 11-12-21 | 07:51 | 1

In verleden hebben ze geprobeerd de bevolking puur te houden en de minderheden te laten verhuizen, maar daar kwam een abrupt einde aan in 1945.

Cobarde | 11-12-21 | 09:27

Als je echte haat wil horen, moet je niet bij ''wappies'' zijn, wat dat ook wil zeggen, maar bij de vaccinazi's. Ga daar je oor eens te luisteren leggen niet-gevaccineerden. Pure haat, opgezweept door overheid en media. Ze moeten uitgesloten worden van de zorg, geweigerd op de IC, afgevoerd naar kampen, ze houden 'bedden bezet' voor kankerpatiënten.
Hallucinant wat er door gewone burgers wordt uitgekraamd.

de_profeet | 11-12-21 | 07:49 | 5

Dit dus.

Prinsje66 | 11-12-21 | 09:41

Als je door een gewoon veilig vaccin je een bed vrij houdt voor iemand met acute leukemie is dat toch fijn?

Harris Pilton | 11-12-21 | 09:55

Ik heb in mijn bubbel van gevaccineerden, niemand gehoord over afvoeren naar kampen of iets dergelijks. En zoals hierboven al staat, dat bedden bezet houden is toch gewoon waar....

Het brein erachter | 11-12-21 | 14:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Zo hoor je tegenwoordig ook vaak ,of je het wilt of niet, tot een "community" . Iets wat ik persoonlijk hoogst ongewenst vindt.

streknek | 11-12-21 | 07:24 | 1

"community", dat is een nieuw woord voor "hokje" of "zuil"

plamoen | 11-12-21 | 10:24

Auteur is Bruls ?

Wattman | 11-12-21 | 01:14

nuchtere nederlander bestaat al lang niet meer. Het opgroeien in onzekerheden geeft stress.
Wereldwijd gezien doen we het gewoon goed, het virusje maakt China ook kapot. (lang leve onze economie).

reinaerde12 | 11-12-21 | 00:48

Chapeau, zit geen woord Chinees bij.

broekzakbellert | 11-12-21 | 00:41

De 80's en 70's waren ook een tijd van vrijheid door het goede sociale vangnet. Iets wat totaal aan het verdwijnen is door het huidige beleid (o.a. massa import)

Alexander | 11-12-21 | 00:28 | 2

Dat sociale vangnet in de 70's was wel een beetje over de top heur. Beroepswerkelozen die in hun premie A woning met zalig nietsdoen hun dagen sleten. Niet dat het nu beter is. Tegenwoordig zitten ze in een sociale huurwoning met gratis Miele en krijgen begeleiding van een kudde sociaal werkers om te voorkomen dat ze radicaliseren.

kaplaarzenverkoper | 11-12-21 | 09:40

@kaplaarzenverkoper | 11-12-21 | 09:40: betaald met het schaamteloos voor een habbekrats verpatsen van de gasbel. Er is zo ongelooflijk veel onherstelbare schade aangericht in die jaren.

_pacman_ | 11-12-21 | 10:55

Vergeet niet dat we een paar miljoen beroepsgekrenkten binnen hebben gehaald.

Patatter | 11-12-21 | 00:01

De meeste mensen deugen….?

laurentius | 10-12-21 | 23:39 | 1

Kan zijn ,maar ze zijn waarschijnlijk alleen op de deugtrein gesprongen omdat deugen een uitstekend verdienmodel is gebleken .

Koning BongoBongo | 11-12-21 | 07:54

Ik weet niet wat het precies is maar de Nederlander is me te afhankelijk van de staat, niet expres, maar gewoon als het resultaat van het wonen in een stadsstaat. Zelfvoorziening is geen vies woord maar men kent/kan het gewoon niet meer. De NLer woont in een veel te duur vinex krot of "appartement" ergens in de randstad in de hoop dat z'n gedoetje nog een keer over de kop gaat zodat hij ook een keer een beetje kan cashen a la v. Oef. Zolang twee keer per jaar de vakantie gewoon door kon gaan was dit geen enkel probleem de laatste tijd gooit echter covid roet in het eten. Twee weekje lock down en men trekt het niet meer, covid regeltjes maak Demensen nerveus, twee jaar covid heeft een ongekende tweedeling veroorzaakt die in een dichtbevolkt landje als NL nog eens extra op de zenuwen werkt bij een hoop mensen. Een echte oplossing is er niet maar hoe dan ook, ik ben blij dat ik in een gebied net zo groot als NL woon waar geen 17 maar 2 miljoen mensen wonen, dat, icm een gezondheidszorg die zeker zo goed is als die in NL voelt gewoon toch een beetje meer relaxed.

zwellevertje | 10-12-21 | 22:42

Tip: Oprutten hier voordat je geoprut wordt

g[E]ulden | 10-12-21 | 22:22

't Is ook maar hoe je social media gebruikt. FB is voor mensen die ik persoonlijk ken, en door de nieuwsfeed scrollen doe ik wat dat betreft niet zoveel.
Twitter gebruik ik voornamelijk om te volgen, reageer wel eens op wat, maar gq nooit discussies aan. Het is eigenlijk, voor mij iig, een ideale RSS feed.
En qua bubbles? Heb altijd me best gedaan om een zeer breed palet te volgen. Velen die ik volg zijn best ongerust over het klimaat, velen ontkennen het gewoon, genoeg zijn bruut anti "wappie", anderen zijn begripvoller, of meer principieel realistisch anti (Nijman bijv), ik volg mensen van SP, PVV, JA21, PvdA, VVD
en etc, zelfde verhaal qua andere topics..
YouTube: Er is zoveel interessants, maar het meeste wat ik kijk is waarop ik een abbo heb, af en toe check ik eens wat wat door YT word gesuggereerd. Het gebeeurt vele malen vaker dat ik iets check buiten mijn abbos om omdat bijv GS iets tipt. Of wat voorbij komt op me Twitter feeds.

Laat je niet gek maken, en blijf bewust. Net als met TV.

Klompz | 10-12-21 | 22:13 | 1

Ik vind social media een enorme verrijking, heeft m'n blik enorm verbreed, en blijft dat doen.
Er valt die Tech bedrijven enorm veel te verwijten, maar niets houd je tegen om gewoon wat bewuster er mee om te gaan. Er is, naar mijn mening, geen excuus, op een kleine minderheid na dan. Alles maar op algoritmes gooien trekt teveel van je eigen verantwoordelijkheid weg.

Klompz | 10-12-21 | 22:19

Lees ik nou goed dat Hugeau 2000 boosterprikken bij de gemeentes wil afdwingen, vóór de Kerst. En dat Broekersknol ook vóór de Kerst 3 miljoen buitenlandistanen hier naar toe wil halen?

dathoujetoch | 10-12-21 | 22:11

"We waren toch dat bijzondere, tolerante landje waar iedereen vredig met elkaar samenleeft?"

Onder het motto: "Doe wat je wil en wees wie je wil zijn, Als ik er maar geen last van heb." Wordt tolerantie al decennia lang verward met onverschilligheid.

Prinsje66 | 10-12-21 | 22:10 | 2

Tolerant alleen voor minderheden en hun deugvolgers.

Koning BongoBongo | 11-12-21 | 07:58

We zijn zelfs zo tolerant dat wij een Ghanees laten bepalen hoe wij het sinterklaasfeest vieren!

MAD1950 | 11-12-21 | 13:41

Wel leuk deze preek, maar de grote roze olifant is nu extreem opgeblazen, en kan elk moment barsten. Dat is een probleem die als eerste geadresseerd moet worden, dan pas kennen we lekker filosofisch doen!

lanexx | 10-12-21 | 22:08 | 4

In de preek wordt aanvankelijk terecht opgemerkt "Niet elke cultuur bleek even verenigbaar met onze open maatschappij, met onze sociale en liberale normen en waarden." Maar in het vervolg van het betoog wordt er met die constatering niets gedaan en gaat het enkel over wokies en wappies en hatende individualisten.

Schoorsteenveger | 10-12-21 | 22:12

Misschien begrijp je dan niet helemaal het punt, namelijk dat de wappie/woke cultuur dus niet passend is bij onze waarden. Waar jij verschil denkt te zien, is die er in feite dus niet, en dat duidt op de blinde vlek van wokie- en wappienederland.

KritischeKrikker | 10-12-21 | 23:36
▼ 1 antwoord verborgen

Kort door de bocht wonen we nog steeds in een van beste landen van de Wereld.
En wie het anders vindt moet het maar zeggen.
Dat negatieve gezeur over Nederland begint mijn strot wat uit te hangen.
Als je het ergens anders beter denkt te kunnen vinden dan ga je maar lekker emigreren.

jaja | 10-12-21 | 22:06 | 13

Ben ik toch benieuwd waar zwellevertje nu woont dan?

KritischeKrikker | 10-12-21 | 23:40

@Glasgow Argus | 10-12-21 | 22:08: Goede samenvatting die hij dus niet snapt. Bovendien gaan trollen er van uit dat iedereen het geld heeft om te emigreren. Wereldvreemd.

Koning BongoBongo | 11-12-21 | 08:00
▼ 10 antwoorden verborgen

Iran was vroeger ook best tolerant.

Hadena | 10-12-21 | 22:06

Neem 2g advies. Zou 50% beter zijn dan 1 of 3 g. Maar is bijv 59% zelftest herkenning in mee gerekend terwijl Europees 90% de norm is. Op die manier zonder variabele aantallen meegerekend licht je iedereen verkeerd voor. De overheid neemt niet het voortouw , maar liegt en bedriegt. Check follow the money.

Lukiluuk | 10-12-21 | 22:03

Vroeger was niet alles beter. Veel ongelijkheid en achterstanden dateren al van de jaren tachtig.

thanseeuwen | 10-12-21 | 22:02 | 1

van de 18e eeuw, daarvoor was het kastensysteem duidelijk en onbreekbaar de maatschappelijke ontwikkeling staat dus in de achteruit.

Pensionista | 10-12-21 | 22:13

www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...
Kabinet wil opvang voor 2000 asielzoekers afdwingen bij gemeenten
Het gaat fantastisch in Nederland.
Welkom.

700 Per week was het toch? Nou, dan halen we net de kerst.

Is dit nog nieuws? | 10-12-21 | 22:02 | 2

Hoe zouden gemeenten dat moeten doen?

ChalinaRosa | 10-12-21 | 23:23

@Pietie | 10-12-21 | 23:23: met wat goeie wil zijn er echt wel plekken te vinden. Genoeg gebouwen die leeg staan. Maar over een paar maanden zijn er GR verkiezingen dus gemeentelijke politici wachten even tot na de verkiezingen met impopulair beleid.

Bataafje | 11-12-21 | 00:40

Wat een gelul.

Asteroid-B612 | 10-12-21 | 21:56 | 2

U heeft geld en voor de rest bent u dik tevreden . De minder bedeelden hebben dat aan zichzelf te danken en zijn ondankbaar. Zoiets ?

Koning BongoBongo | 11-12-21 | 08:04

@Koning BongoBongo | 11-12-21 | 08:04: Nope. Heb gewoon geen zin om "leuke gesprekken aan tegaan", en geld heb ik ook al niet.

Asteroid-B612 | 11-12-21 | 09:20

Ik heb nog nooit een filosoof instructies zien geven

Auchie | 10-12-21 | 21:52 | 2

Het is ook meer een preek.

Schoorsteenveger | 10-12-21 | 21:56

Filosoof? Iedereen noemt zich tegenwoordig maar zo. Dit is gewoon een stukjes schrijver.

SterF... | 11-12-21 | 09:44

Ik denk dat de auteur zich op een bepaald vlak zelf van zwart-wit denken bedient.

nikolaos | 10-12-21 | 21:52

Wat dus ook niet helpt is dat het tegenwoordig nog amper uitmaakt of je goed verdient of in de bijstand zit. Ik zie het om me heen.

John McClane | 10-12-21 | 21:52

Waar is Sywert als je hem nodig hebt, of zou hij in Litouwen zitten.
Maar het maakt blijkbaar niet uit als er miljoenen belastinggeld aan buitenlandse mondkapjes handelaren verkwanseld worden.

likdoorn | 10-12-21 | 21:51 | 2

Sywert met zijn 9 miljoen is klein bier vergeleken met de 5,1 miljard die zonder bonnetjes is uitgegeven.

Glasgow Argus | 10-12-21 | 21:52

@Glasgow Argus | 10-12-21 | 21:52: alles te danken aan het CdA.

dathoujetoch | 10-12-21 | 21:58

Een ga-af land.

Cor Netto | 10-12-21 | 21:48

"Ga met mate om met social media."
Ik zeg liever: probeer te snappen wat social media doen, en doe daar vervolgens je voordeel mee. Die "leuke gesprekken met totaal verschillende mensen", die kun je reuze goed voeren binnen de social media. Ga creatief en pro-actief om met social media, en dan zijn ze geen vloek maar een zegen.
En of het in de sixties en seventies allemaal zoveel beter was, ik geloof er geen reet van. Met het over-romantiseren en daarmee dus het vervalsen van het verleden schieten we niet echt veel op. Je bent zeker vergeten hoe vierkant het generatieconflict destijds was, met bijvoorbeeld de Vietnamoorlog als splijtzwam. En die hippies waren, als het erop aankwam, ook verdomd onverdraagzaam richting eenieder die zich niet meteen kon vinden in die naïeve 'make love, not war"-doctrine. En weet je nog, hoe de nieuwe generatie 'en bloc' naar India vertrok in een vertwijfelde poging om enige zin in het leven te vinden omdat die thuis in dat verderfelijke kapitalistische milieu niet gevonden werd? Of hoe velen maar meteen aan de heroïne gingen of aan de LSD?

Schoorsteenveger | 10-12-21 | 21:41 | 16
-weggejorist-
KritischeKrikker | 10-12-21 | 23:47

@Wering | 10-12-21 | 22:51:
Inderdaad. Er zit altijd een volgorde in, in wat goed is en wat slecht. Nieuwlichterij wordt altijd gezien als een bedreiging van de status quo, en alles wat er mis is wordt geweten aan het nieuwlichten.
Het opmerkelijke van social media, van het internet überhaupt, is dat het niet door vooruitstrevende revolutionairen is ingevoerd als een breekijzer om oude waarden te vernietigen en de onderdrukten te bevrijden van hun ketenen. Integendeel zelfs. In de beginjaren heeft links nog wel geprobeerd om het te claimen (met hier in Nederland initiatieven als De Digitale Stad waar figuren als Marleen Stikker bekend van zijn geworden) maar dat heeft niet echt doorgezet. De technologie is zijn eigen weg gegaan en de commercie heeft zich er al snel op geworpen, met alle gevolgen van dien.
We vinden het boek al lang niet meer gevaarlijk, terwijl er toch dagelijks een hoop shit in de markt verschijnt, overbodig, bedenkelijk, slecht, vervlakkend, leeg, en soms inderdaad gevaarlijk. Maar dat ligt niet aan het boek als drager, dat gaat enkel om de inhoud. Waarom het met social media anders zou zijn weet ik echt niet. De social media zijn niet het probleem, nee, wat wij ermee willen doen, daar gaat het om. We zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken, het is er allemaal nog maar net. Maar één ding is zeker, het gaat niet meer weg, zoals het boek ook niet verdwijnt.

Schoorsteenveger | 11-12-21 | 10:42
▼ 13 antwoorden verborgen

De NEderlandse jeugd krijgt ook door dat de msm wegkijken en Brussel- en Den Haag gehoorzamen…

Verderkijkert | 10-12-21 | 21:40

Lang verhaal, maar de kern wordt aan het eind wel duidelijk, namelijk het geloof in een nuchtere blik op de wereldgebeurtenissen, relativerend en je eigen gezonde boerenverstand gebruiken. Helaas velen missen dit vermogen en lopen achter allerlei charlatans aan, zodat ze zelf zich niet in de materie hoeven te verdiepen.

johnyl | 10-12-21 | 21:36 | 2

Dat zegt net niks Sjonnie....

neonreclame | 10-12-21 | 21:38

Inderdaad charlatans als rutte, kaag, van dissel, enz. enz.

A.I. van Dee | 10-12-21 | 21:44

We hebben nieuwe Pim nodig..

TRUMP | 10-12-21 | 21:35

Wat een gezeur.
In andere landen veranderen er ook zaken zoals als in Nederland.
De wereld verandert.
Wen er maar aan.

jaja | 10-12-21 | 21:29 | 3

Globalisering van veranderingen gaat nog eens groot worden.

aflaatverkoper | 10-12-21 | 21:38

Beetje kort door de bocht. Beetje voc mentaliteit is niks mis mee. Bovendien, In andere landen gaat het ook uit de klauwen lopen. Engeland is er al uit. Frankrijk, Polen hoop gezeik. Zuid Europa is nog koest want wij betalen wel. Maar dit is allemaal op termijn onhoudbaar. December nog hier 2k opvangplaatsen nodig, volgend jaar 50k import en geen huizen. Ik zie niet hoe daar aan te wennen valt, al snap ik je relativerings vermogen.

Lukiluuk | 10-12-21 | 21:46

Allemaal maar laten gebeuren... tuurlijk.

Koning BongoBongo | 11-12-21 | 08:16

respect en liefde voor elkaar,daar hoort ook bij dat je iemand anders zijn/haar mening respecteerd.

Spychopaat | 10-12-21 | 21:29

De overheid heeft met het liegen en bedriegen de toon gezet. Daar raakt iedereen mee besmet. Wat is het nog waard integer te zijn?

Lukiluuk | 10-12-21 | 21:28 | 6

@jaja | 10-12-21 | 21:38: Mee eens. Kranten hadden redelijk fatsoenlijke ingezonden brieven. Op het internet kan iedereen elkaar ongelimiteerd afmaken. Kranten en boeken hebben redacties. Het internet niet.

cugel | 10-12-21 | 21:44

@Asteroid-B612 | 10-12-21 | 22:00: Gedeeltelijk mee eens: er zit wat in dat iedereen vrijuit kan praten, maar Sam Bal, de schrijver van het stuk heeft gelijk dat er soms een redelijk giftige internet bubbel cultuur kan ontstaan.

cugel | 10-12-21 | 22:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Oh oh wat gaat het goed met dit land, armoede is nog nooit zo hoog geweest, energie markt ... kapot, zorg systeem ... kapot en ga maar door. Volgend jaar mogen naast de mega hoge brandstofprijzen ook betalen per kilometer, als ik hoor dat men voor bepaalde trajecten 0,25ct tot 1 euro per km durven te gaan vragen ... wat heeft het dan nut nog om naar je werk te gaan. Wat een wanbeleid hier, er zijn meer dan 17.000 medewerkers uit de zorg vertrokken omdat men allemaal hard wegrende toen er gestemd moest gaan worden voor een paar extra centen voor de zorgmedewerkers.... maar ondertussen 500 nieuwe gelukzoekers binnen laten ... en maar gratis geld weggeven ... aub denk eerst om eigen economie en welvaart weer opgang te brengen ...

FapMaster | 10-12-21 | 21:28 | 5

Voor de rest heeft u het wel naar de zin? Man, wat praat je onzin.

FordPrefect | 10-12-21 | 21:45

Ja energie is zo hoog dat 800.000 mensen het niet meer kunnen betalen, zorgpremie ongekend, zieken verzorgers stoppen ermee, politie overbelast, leger roept pang pang om te schieten hebben geen kogels. Lekker afbraak beleid op heel Nederland. Onderwijs verwaardeloost. Ga zo nog maar door. 10 jaar wachten op huurwoning. Koop woning mega duur. Gaaf land.

foxhunter | 10-12-21 | 22:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik ben het helemaal eens met de schrijver van dit stuk! Maar voor mij is GS het strijdtoneel waar ik al 15 jaar kom. Ik doe niet aan verdere socials en word daar niet boos van. Hier kwam ik omdat je hier wel negatief mocht zijn over de islam maar niet bij Anja Meulenbelt.
Het is dus waar dat ik zelf begon met negatief zijn: over moslims. Maar nu, door persoonlijke omstandigheden doe ik dat iets minder, maar nu val ik hier over het rechtse "internet" populisme. En ik zie dat echt als een probleem. Met nostalgie naar de opvattingen van de jaren '60 en '70. Bravo voor de decennia analyse waar ik het grotendeels mee eens ben.
Ik had vooral moeite met Trump, Brexit en klimaatontkenning en een reaguurder, Dandruff, hoewel we nu iets respectvoller met elkaar om lijken te gaan. Over woke en zwarte piet etc ben ik het wel min of meer met de mensen hier eens.

cugel | 10-12-21 | 21:28 | 8

@cugel | 10-12-21 | 21:40: Raar. Dus jij begrijpt wat biden zegt als hij een persconferentie of iets dergelijks geeft?
Zelfs met een autocue maakt biden er nog een zooitje van.
Maar iets zegt me dat je de biden helemaal niet volgt, op twitter na dan. Maar hoogst waarschijnlijk doet hij zelf helemaal niets met twitter maar heeft daar een communicatie team voor.

A.I. van Dee | 10-12-21 | 21:52

@A.I. van Dee | 10-12-21 | 21:52: "Maar iets zegt me dat je de biden helemaal niet volgt, op twitter na dan" Klopt. Maar twitter doe ik ook niet. Maar wat ik over Biden lees in het NRC, de NYT, de Guardian geeft mij het idee dat hij het redelijk doet. Maar ik zie hem inderdaad nooit live.

cugel | 10-12-21 | 22:00

@A.I. van Dee | 10-12-21 | 21:36: lol

lanexx | 10-12-21 | 23:36
▼ 5 antwoorden verborgen

Kwam vorige week ergens in het buitenland een nogal bereisde Indiër tegen die een poosje in Nederland had gewoond. Hij zei dat de Nederlanders waarschijnlijk een manier gevonden hadden om het meestal klotenweer te laten zijn, anders was het land gewoon te perfect en zou iedereen er willen wonen. Ik dacht “verdomd, je hebt gelijk”.

Azijnist | 10-12-21 | 21:28 | 1

Een vergelijking tussen het smerigste land ter wereld en Nederland.....

Koning BongoBongo | 11-12-21 | 08:21

Maar goed. De onlinewereld heeft ook een boel gebracht. Zoals porno.

Leptob | 10-12-21 | 21:27 | 2

Ja, dat heeft veel aftrek.

Glasgow Argus | 10-12-21 | 21:28

Gelukkig wel, iedere vader is bezorgd dat zijn dochters geen baan krijgen. Deze jongen hoeft zich in ieder geval nergens meer druk om te maken.

skoftig | 10-12-21 | 21:31

De opkomst van populisme is een rechtstreeks gevolg van het feit dat zogenaamde beginselpartijen in een partijtje kaartspelen bereid zijn om alle principes te laten varen.

Het kartel doet uitverkoop en is verbaasd dat degenen die zich bekocht voelen met hun voeten stemmen.

Immigratie, integratie, islam, klimaat, woningmarkt, EU. De grote kwestie is de overdracht aan soevereiniteit buiten iedere democratische controle en de onderwerping aan agenda' s van big government en large corporate.

Nee, veel gezelliger wordt het niet.

Glasgow Argus | 10-12-21 | 21:25

De oplossing is heel simpel: meer vrouwen aan het roer.
*faillissement aanvragen gaat doen*

aflaatverkoper | 10-12-21 | 21:25 | 1

Volgens de regels van Nieuw Bezopen Nederlands moet de laatste zin zijn:
*faillissement doen gaan aanvragen doet*

JohanF | 11-12-21 | 12:45

Ha ha, maar 0.05 %van de slachtoffers van de Toelagenaffaire heeft zelfmoord gepleegd. Rutte: Ha Gaaf!! Ha ha!

Piet Karbiet | 10-12-21 | 21:22 | 2

Dat is maar een vrij geringe bijdrage aan de Co2 uitstoot, die 0.05%, dat moet volgende keer beter kunnen.

skoftig | 10-12-21 | 21:26

Daar zou Mark niet om lachen. Dit houdt namelijk in dat 99,95 % nog steeds gecompenseerd moet worden.

Zapata10 | 10-12-21 | 21:37

Neem de hele schulden industrie. Worden bakken met geld mee verdiend. Zorgpremie niet betaald, boete. Dan deurwaarder. Is het nou zo moeilijk om die premie bij werkgever of uitkeringsinstantie te innen? Huurtoeslag rechtstreeks naar coöperatie, scheelt ook weer hoop gezeik. Nee joh, lekker deurwaarders op die kansarmen af blijven sturen en uiteraard sanering in. Gaaf land.

Lukiluuk | 10-12-21 | 21:21 | 8

Daarom wordt de kinderopvang nu gratis voor de armsten. Geen rondpompen van geld meer nodig en de belastingdienst die jou een loer draait. Hadden ze veel eerder moeten doen.

Colin.Fart | 10-12-21 | 22:14

Toen die hele industrie rond schulden nog niet bestond, gold gewoon "wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten".
Maar e wordt té goed verdiend aan/in die schuldenbusiness.

Wering | 10-12-21 | 22:36

Bullshit. Dan ontstaan die schulden ergens anders.

Mee eens dat een groot deel van het incassobureau systeem niet deugt, begrijp mij niet verkeerd. Maar wat ik probeer te zeggen is dat de aard van het probleem bij de omgang van het geld ligt. Niet bij de profiteurs. Dat draait op de Nederlandse wet en makkelijke prooien.

Tolo | 11-12-21 | 01:05
▼ 5 antwoorden verborgen

1 Door de bezuinigingen werden wij groepsgewijs tegen elkaar opgezet. De boodschap vanuit de overheid was steeds: werknemers willen teveel, bejaarden hebben teveel, studenten mogen teveel, enz. enz. enz. al 40 jaar lang. Dit heeft de samenleving mede stuk gemaakt. Ook nu we beseffen dat het neoliberalisme de boosdoener is kunnen we elkaar niet meer waarderen of elkaars slachtofferschap van die ideologie erkennen. De vijandigheid blijft.
2 Daarbovenop kwam de islam op als nieuwe ijzersterke zuil die zich wereldwijd op een afschuwelijke manier als een hernieuwde wereldmacht presenteerde. Als geen ander weten moslimorganisaties tegenstellingen in de maatschappij zich toe te eigenen. Eerst om moslims van dienst te zijn maar nu meer en meer om alle allochtonen hun versie van de waarheid aan te smeren.
3 In alles moeten we zonodig de VS nadoen. Op het bizarre af. De één begrijpt niet dat we allemaal all american een pose moeten aannemen en waarom er overal een wedstijdelement in moet zitten, de ander denkt er heel belangrijk mee te kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de cancelculture: het geeft en verwoest carrières.
4 De overbevolking en het vertechnologiseren van de interactie met overheid en bedrijven is ook Nederland niet voorbij gegaan. We zijn de verbinding met de natuur en onze oorsprong kwijt. We zijn kunstmatig tot stadsfat gereduceerd en zitten vast in die stedelijke bubbel vol gevaren en miskleunen.

zeurmachine | 10-12-21 | 21:20 | 2

Helemaal mee eens.

cugel | 10-12-21 | 21:34

Goed gezien!
Niet voor niets dat ik ben vertrokken naar beter oorden. Ze zoeken het maar lekker uit, daar in de Randstad, verloren zaak.

Eric Newby | 10-12-21 | 21:47

Belangrijk punt is dat democratie verworden is van de meerderheid houdt rekening met de minderheid, naar de minderheid heeft het voor het zeggen. Dat komt omdat die meerderheid tolerant was, bereid was om enige vrijheid af te staan zodat de minderheid ook ruimte kreeg.

Helaas maakt die minderheid daar maar al te gretig gebruik van. We zien het gebeuren maar grijpen niet in.

FordPrefect | 10-12-21 | 21:18 | 1

Mooi geformuleerd!

Maar nu, nu bij de meeste mensen die tolerantie tot het nulpunt is gedaald...,
hoe nu verder? Stil verzet? Onverschilligheid?

Wering | 10-12-21 | 22:29

Sweeping generalisations en geromantiseerde voorbije decennia. Afgetopt met hippie non-oplossingen. Pfffffffff vermoeiend

Gen. Maximus | 10-12-21 | 21:18

If you put the cow on it's side than the cow will not be able to repsont.. If the cow does not respont than the cow knows a calf is coming...

neonreclame | 10-12-21 | 21:18 | 12

U is fan van die koeiendokter?

Hadena | 10-12-21 | 22:11
▼ 9 antwoorden verborgen

Wat is goed? Wat is niet goed? En wat is Nederland?
Vragen, vragen, vragen.

Duwbak_Linda | 10-12-21 | 21:17 | 2

"Wat kun jij eraan doen om het tij te keren?"

Heel simpel anders stemmen FvD of PVV maar dat durven de meeste medelanders niet dus is Agenda 2030 nader bij dan volledig soevereiniteit.

Graaf_van_Hogendorp | 10-12-21 | 21:15 | 5

@TeeJee | 10-12-21 | 21:22: Nee. En daar ben ik bedroefd over. Op dit moment zie ik in Den Haag geen enkele oplossing. Geen enkele realiteitszin. Nog iets bij Carolien. Maar dat is het dan wel.

FordPrefect | 10-12-21 | 22:47

@Zapata10 | 10-12-21 | 21:25: Erg flauwe opmerking. Ik heb ook geen antwoorden. Het moet anders, maar niet met iemand die langzamerhand krankzinnig begint te worden of met iemand die alleen maar over de islam kan schreeuwen,

FordPrefect | 10-12-21 | 22:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik heb 2 weken geleden wegenbelasting a 78 euro kwartaal betaald tot januari. Vandaag naheffing 55 euro, net te laat betaald. Zeg het maar. Gaaf land.

Lukiluuk | 10-12-21 | 21:10 | 9

En terecht, ik ken een familie die door uw laksheid een Miele door de neus geboord krijgt.

skoftig | 10-12-21 | 21:22

@Lukiluuk | 10-12-21 | 21:16: Is die boete procentueel of vast? Toevallig voor u dan 70% maar dat komt doordat u in een boodschappenkarretje rijdt.

Kaposi_Sarcoom | 11-12-21 | 00:35
▼ 6 antwoorden verborgen

5de alinea. Populisme is niet de oplossing.

Punt is denk ik wel dat sommige populistische oplossingen een goed begin zouden zijn. Echter, wat je voor jaar lang gezaaid hebt is niet zomaar uit de grond.

Von Bliksum | 10-12-21 | 21:09 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Iets met vaasjes toevallig?

B*tchmeister | 10-12-21 | 21:09

Neemt u mij niet kwalijk maar ik heb helemaal geen behoefte om leuke gesprekken aan te gaan met lieden die ruim veertig jaar lang mijn leven en dat van anderen verzieken. Gaat GS een soort van hippie resort worden?

Zapata10 | 10-12-21 | 21:09 | 3

Nee, jij bent gewoon afgestompt door al het scrollen.

Lorejas | 10-12-21 | 21:13

Aha! Moet ik dat doen?

Baardvansinterklaas | 10-12-21 | 21:06

"Waar is die nuchtere, open-minded en soms lekker botte Nederlander die tegen een grap en een stootje kon?"

My two cents?

9/11 was de mondiale 'game-changer', en ''die nuchtere, open-minded en soms lekker botte Nederlander die tegen een grap en een stootje kon'' is drie jaar later door Mohammed B. in Amsterdam 'geslacht'.

Daarna was niets meer hetzelfde.

Dr_Johnson | 10-12-21 | 21:05 | 1

Ver daarvoor al....

neonreclame | 10-12-21 | 21:08

Is het internet en social media de oorzaak dat we op eilandjes zitten. Of zitten we juist op internet en social media omdat we iets missen. Ja of beide.

Zodra ik uitlog en naar buiten ga blijken de meeste mensen wel te deugen (maar ik woon dan ook niet in Amsterdam :p ). In opsporing verzocht wekelijks een samenvatting van mensen die niet deugen. Social media is een soort vergrootglas in het zonlicht op elk sprankeltje onrecht. En dat 24/7.

Duwbak_Linda | 10-12-21 | 21:03 | 3

Die 1e tegenstelling is een hele mooie.

Lukiluuk | 10-12-21 | 21:04

"welvarender en rijker" Precies ja, te rijk voor duurzame voortzetting ervan.

Neuth | 10-12-21 | 21:01

Heel simpel en niet filosofisch geformuleerd, zijn we van een levensstijlen maatschappij waarbij verschillende levensstijlen onderling gerespecteerd en gedoogd werden , gegaan naar een zelfverkozen levenswaarden maatschappij, waarbij de verschillende nagejaagde levens waarden niet verenigbaar zijn en vaak haaks op elkaar staan zonder wederzijds respect en gedogen.

Smoelensmid | 10-12-21 | 20:59

Kutland.

TonAlias | 10-12-21 | 20:57 | 2

Nee-hee, Ton, verkeerde conclusie. Lol.

MickeyGouda | 10-12-21 | 21:13

We hebben regeringen die kiezen voor een groter gammel vehikel genaamd de EU . De focus ligt verkeerd.

Koning BongoBongo | 11-12-21 | 08:29

Mooi stuk! Echter dient wel rekening gehouden te worden met de verandering in de samenstelling van de maatschappij, en dat mis ik in de punten na 2000.

Sinterbikske | 10-12-21 | 20:56 | 2

Dan komt u waarschijnlijk niet uit de randstad.

the brush | 10-12-21 | 21:04

Idd niet, en Nederland is groter dan de randstad. De meeste mensen wonen niet in de randstad.

Sinterbikske | 10-12-21 | 22:01

ik zie een verband tussen drukker worden ("overbevolking") , importculturen ( zonder te stigmatiseren) en gedwongen aanpassing cq verdunning van eigen cultuur al dan niet via een overschot aan regeltjes.

Het gevolg is terugtrekken, cocoonen en individualistisch gedrag. De cultuureilandjes worden gewoon kleiner.

Dr.Utker | 10-12-21 | 20:54 | 2

En dat wordt overgecompenseerd door de overheid met gekleurde spotjes en zogenaamde gezelligheid. En die het bedenken zitten veilig in de villa’s met een lap grond en dito hek erom heen. Zeg de Claudia’s van nu. En maar roeptoeteren maar bijdragen of inleven, ho maar. Dat zijn natuurlijk problemen die het gepeupel maar moet dragen.

Lukiluuk | 10-12-21 | 20:59

Het enorme overschot aan regeltjes maakt dat mensen zich minder vrij voelen en ook zijn.

ChalinaRosa | 10-12-21 | 23:34

4) Betaal steeds meer en krijg er steeds minder voor terug. Op een gegeven moment zijn er teveel haters en dan is het te laat.

Deflatiemonster | 10-12-21 | 20:53

Namasteetjes!

YoMoms | 10-12-21 | 20:53

Ik zie een heel duidelijk verschil tussen de gang van zaken online en de gang van zaken in het echte leven. En met in het echte leven bedoel ik waar ikin de realiteit mee te maken heb. En ik kom allerlei mensen tegen. Op straat, in de supermarkt enz. En iedereen is vriendelijk. Online bestaat 'iedereen' niet. Daar gaat het over negers, blanken, vrouwen met hoofddoeken, transgenders en alle hokjes die je maar kan verzinnen. En dat komt allemaal door de media. En online reageer ik op die hokjes en tegenstellingen. Maar in het echte leven kom ik die tegenstellingen niet tegen. De meeste mensen hier hebben zoiets van leven en laten leven. Dat wil niet zeggen dat er nooit eens aan de bar iets wordt gezegd over anderen. Maar het gaat nooit zo hard als in de online comments. Maar dat is soms leuk aan online reageren. Even lekker je mening neerzetten. En je kan nog zo'n hekel hebben aan hoofddoeken, maar als Fatima (met hoofddoek) van twee huizen verderop koekjes komt brengen, zal nagenoeg elke online hoofddoekhater, die koekjes vriendelijk in ontvangst nemen. Hoop ik.

Leptob | 10-12-21 | 20:49 | 5

'Het Dorp', bestaat niet meer. Ga eens als jongemeid door een achterstandswijk wandelen. Geen koekjes hoor. Doet me denken aan verkiezingsleuzes: we doen het samen; de samenleving dat zijn wij; praten doet geen pijn; de toekomst is voor iedereen. Teiltje.

dathoujetoch | 10-12-21 | 20:55

"Fatima" enkele deuren verderop negeert ons. Haar man vertelt ons niet eens dat ze een baby hebben. Ze komt de deur nooit uit, hij begon zelfs uit te vallen om niets. En, Leptob, dat is ons eerder overkomen. Ik heb er niet voor niets genoeg van. Je voelt je eerst volkomen belachelijk gemaakt bij die gedragsverandering, later wordt het afkeer. Ooit was ik groenlinks tolerant, juist door de media. De realiteit heeft mijn mening veranderd.

zeurmachine | 10-12-21 | 20:58

@Lukiluuk | 10-12-21 | 20:54: Ik heb het even over waar ik nu woon. Ik heb een aantal jaren in Utrecht gewoond gewerkt en ook in Den Haag. Ik ken de problemen aan die kant van het land.

Leptob | 10-12-21 | 21:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Nederlanders zijn niet tolerant.
Ze zijn onverschillig.

buicksquad | 10-12-21 | 20:48 | 5

@marcoplarco | 10-12-21 | 20:58:
De gemiddelde Nederlander heeft veel te verliezen en verliezen zul je, wanneer je niet mee buigt.
De gemiddelde Nederlander heeft een familie om voor te zorgen, vaak ook ouders en vrienden die op hen leunen.

Noem het vooral laf, dat zij er niet voor kiezen om dit allemaal in de waagschaal te leggen. Het als zodanig betitelen slaat dus helemaal nergens op, en is niks meer dan luie-stoel-neuzelarij van een toetsenbord ridder die echt geen haar beter is dan de mensen die hij (of zij) zo beschimpt.

TeeJee | 10-12-21 | 21:16

@TeeJee | 10-12-21 | 21:16: ja de meeste nederlanders zijn laf en huichelaars,denken alleen aan hun baantjes en draaien mee met de woke cultuur
Totdat het te laat is 2030 allemaal even arm

Therrie | 10-12-21 | 21:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Ben t eens met de schrijver.

dhrat | 10-12-21 | 20:48

De verveling slaat toe in het land, overal. Waarom niet een prachtstuk over de deur op het Plein. Is die deur van tropisch hardhout, zit er lood in de verf of asbest, uit welk bos komt die deur, is er gecompenseerd. Vertel eens wat over oudere bewoners die ook door die deur gingen zoals Seyss Inquart. Hoe kan het toch dat die deur zo goed past in het gebouw. Kortom, in het land van vervelia en nietsigheid had dit ook gekund, bedoel ik maar. Een echte socioloog had trouwens bovenstaand relaas over Nederland... ach, laat ook maar.

dathoujetoch | 10-12-21 | 20:46

Wat een vreemd verhaal. Vooral de laatste 10 jaar word je geconfronteerd met een enorme feminisering van de samenleving en de daarmee gepaard gaande emotie die tot afbraak van de maatschappij leidt. De zieligste met de grootste muil wordt op het schild gehesen en krijgt de krankzinnigste zaken voor elkaar. De wereld is van iedereen en geen mens is illegaal. Tel uit je winst.

gestoptmetroken | 10-12-21 | 20:46 | 3

Ik ben het zelden meer eens geweest met iemand.

janjoker | 10-12-21 | 20:51

Ja, behoorlijk mee eens.

ChalinaRosa | 10-12-21 | 23:37

En als je zielig bent krijg je ALTIJD gelijk! (zolang je geen blanke hetero man bent uiteraard)

BekiekUtMoar | 11-12-21 | 09:49

Het gaat goed voor de grachtengordel bewonenden D'66 en GroenLinks stemmers. Die hoeven in hun kleine bubbel ten slotte niet te leven met de ellende die het beleid van D'66 en GroenLinks veroorzaakt. Sterker nog, sommigen verdienen er een goed belegde boterham aan.
Het gaat een stuk slechter met diegene die moeten werken voor hun geld, het gelach mogen betalen, en met de gevolgen van het beleid zitten.
En dat gaat de komende 4 jaar niet beter worden nu Sigrid Kaag zo'n sterke positie heeft binnen het kabinet (zonder haar was er geen kabinet geweest).

Osdorpertje | 10-12-21 | 20:45
-weggejorist-
3Xniks | 10-12-21 | 20:44 | 2

Geen idee wat ik net heb gelezen en wat ik hier mee moet. Spijt me. Zal wel te amateur-filosofisch voor mij zijn.

Lorejas | 10-12-21 | 20:43

De term wappie staat voor mij tegenwoordig gelijk aan 'dappere verzetsstrijders' of 'zij die het al heel vroeg zagen'.
Er gaat een gruwelijk dedain uit van dit 'filosofische' betoog van Sam Bal.
Hij heeft een hopeloos verouderde kijk op de actualiteit.
Het lijkt wel een stuk uit begin 2020.

keestelpro | 10-12-21 | 20:42 | 1

Copernicus, de eerste Wappie!

skoftig | 10-12-21 | 21:09

Het handige wat @ Sammie doet is niet benoemen wie de populisten zijn...

Samie.... " Hoera is van Lezeres"

neonreclame | 10-12-21 | 20:41

Toch bijzonder. Veel van mijn vrienden en kennissen hebben uw punt 1 al gevonden en zijn inmiddels afgestapt van FB, Twitter en andere open riolen, en gaan ook op punt 2 lekker. Door aan punt 3 te werken zijn veel van mijn vrienden tot wappie bestempeld (mijzelf incluis). Zit de waarheid nu binnen of buiten de bubbel(s)?

marcoplarco | 10-12-21 | 20:40

Opstel van een leerling uit 3 VWO?

Roos | 10-12-21 | 20:39 | 3

Kan ook zomaar een stukje zijn van een linkdin kut die iets met communicatie als beroep heeft

Patjep | 10-12-21 | 20:42

Ja maar dan van toen ie nog in 2 VWO zat.

keestelpro | 10-12-21 | 20:43

@Roos
Sterker, niveau dissertatie van de gemiddelde UVA/VU student. En met deze onzin komen ze ook nog mee weg en studeren ze af.

Basil Fawlty | 10-12-21 | 22:21

Populisme is een regententerm waarmee politici en hooggeplaatste linkse mensen zonder gêne de minachting voor de burger uitspreken. De politiek is er niet voor de burger maar voor de ontmenselijkende globalistische EU.

keestelpro | 10-12-21 | 20:37

Jammer dat er toch weer een sneer naar de wappies moet worden gegeven. Daarmee valt de auteur in dezelfde valkuil waar hij juist oor probeert te waarschuwen.

lekgoot | 10-12-21 | 20:36 | 4

Ja.

ChalinaRosa | 10-12-21 | 23:39

Valt wel wat voor te zeggen, zo giftig en soms rond uitgevaarlijk als Pegida, Antifa, Wokies, en BLM zijn, zo zijn sommige wappies ook echt het spoor bijster en bereid geweld of intimidatie te gebruiken hun doel te bereiken.

Je gaat voor bij aan 't feit dat niet iedereen die vragen stelt bij de afhandeling van de pandemie, vaccindrang, of een controle maatschappij, van hetzelfde kaliber wappie is als die met pedospandoeken en Reptilian beschuldigingen voor het binnenhof staan, politici belagen of intimideren, test straten afbranden en weet ik wat.

Door 'wappies' als een coherente groep te zien in plaats van een spectrum van 'goh heb ik dit vaccin wel nodig' tot 'ze moeten iedereen ophangen die dat gif in z'n lijf heeft', maak je precies de fout waar de auteur voor waarschuwt enkel om vervolgens de auteur van hetzelfde te beschuldigen. Daarmee maak je een genuanceerde discussie onmogelijk.

Zo is ook niet iedereen die zich druk maakt om het klimaat, immigratie, ongelijkheid, islam, gelijke rechten of discriminatie, uitbuiting van huurders meteen bereid daar geweld of intimidatie voor te gebruiken. Ook zijn ze niet per definitie compleet fout, ze hebben allemaal wel een kern van waarheid.

ReyNemaattori | 10-12-21 | 23:46

@ReyNemaattori | 10-12-21 | 23:46:
Er zijn nog veel meer groepen te noemen die het spoor bijster zijn. Door enkel op wappies en wokies te focussen wordt het verhaal erg eenzijdig en ongenuanceerd. Het had door H. de Jonge zelf kunnen zijn geschreven.

lekgoot | 11-12-21 | 10:44
▼ 1 antwoord verborgen

Met mate omgaan met social media. Succes.

Lukiluuk | 10-12-21 | 20:32 | 1

Exact. Weten dat Twitter bestaat maar je niet laten verleiden tot 569 woedende tweets per dag.

de Voorzittert | 10-12-21 | 20:37

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen