Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Morgen revolutie in Beiroet? Uw verslaggever live ter plaatse geeft een voorbeschouwing!

Revolutie ligt op de loer. Morgen zijn er demonstraties gepland om de ontploffing in de haven van Beiroet te herdenken, er worden minimaal 200.000 demonstranten verwacht. Uw verslaggever (@Samuel Schampers) is morgen om 15:00 Nederlandse tijd ter plaatse.

Woensdag 4 augustus is het exact één jaar geleden dat de ontploffing in de haven van Beirut een groot gedeelte van de stad in puin legde. De ramp kostte zeker 220 mensen het leven, 6.500 mensen raakten gewond en 300.000 mensen verloren hun huis. Na de explosie braken er protesten uit, gewonden liepen mee. Zonder scrupules heeft de regering het leger laten schieten op de betogers. Bij de wederopbouw is de regering totaal afwezig. Het onderzoek naar de schuldigen van de explosie - een deel van de bevolking is er van overtuigd dat er wapens van Hezbollah waren opgeslagen in de haven en dat Israël die heeft gebombardeerd - heeft nog niks opgeleverd. De rechter die het onderzoek uitvoert wordt van alle kanten tegengewerkt, niemand verwacht dat er ooit een vonnis zal volgen.

Nu, bijna precies een jaar later staat het land er slecht voor. De lokale munt is in een jaar tijd circa 90% van haar waarde verloren, waardoor een steeds groter deel van het land onder de armoedegrens leeft. De chirurg die voorheen (ook voor Nederlandse begrippen) een prima salaris verdiende in Libanese ponden, heeft zijn spaargeld zien verdampen en wordt weggekocht door Qatar of de Emiraten. Alle vitale beroepen kampen hierdoor met onderbezetting. Brandstof is schaars, dagelijks staan er lange rijen voor de pomp en ontstaan er vechtpartijen om het laatste restje benzine. Maar de explosie heeft nog een verandering teweeg gebracht: de Libanezen zijn de corrupte politieke elite die van de parel van de Levant een maffiastaat hebben gemaakt eindelijk beu.

Sinds de burgeroorlog is de greep van de drie sektarische politieke groeperingen op Libanon steeds sterker geworden. De verdeling van de machtsposities is zo een dwingende gewoonte dat de meeste Libanezen niet eens weten dat het niet wettelijk is vastgelegd. De sjiieten leveren de voorzitter (Speaker) van het parlement, de maronitisch-christenen de president en de soennieten de minister-president. Samen vertegenwoordigen deze drie groepen zo’n 85% van het land en samen verdelen ze het land. Doordat er geen directe concurrentie bestaat om posities en de drie facties belang hebben bij deze status quo kunnen alle partijen ongestoord hun positie misbruiken om Libanon leeg te roven. 5 van de 10 rijkste Libanezen zijn politicus, allen miljardair. Deze week is de dochter van een parlementslid van Hezbollah getrouwd. Kosten? $350.000, het equivalent van 6 jaarsalarissen voor de eerder genoemde chirurg. 

Dit gebrek aan concurrentie werkt ook door op andere gebieden in de maatschappij. Het economische leven wordt bepaald door de gevestigde belangen van deze groepen. Bijvoorbeeld in de energiesector: Vandaag heb ik 2 uur stroom, 1 uur ‘s ochtends, 1 uur ‘s avonds. Een simpele manier om de continue power outtages te voorkomen is door zonnepanelen te bouwen. Zowel de energiebedrijven als de producenten van generatoren zijn in handen van politici. Dus gebeurt dit niet. Er ging de afgelopen jaren circa 40 miljard subsidie naar de energiesector, ruim voldoende om alle 1.3 miljoen huishoudens van zonnepanelen te voorzien. Zo zijn er voor elke simpele oplossing voor een maatschappelijk probleem drie overzichtelijke redenen die dat verhinderen. Geld, macht en invloed.

Het was niet altijd zo. Het stukje land, ingeklemd tussen Syrië en Israël dat we tegenwoordig Libanon noemen, was meermaals een van de rijkste stukjes grond van de wereld. 3.500 jaar geleden voeren de Feniciërs vanuit Libanon de Middellandse Zee over om de rest van Europa van wijn te voorzien. Bacchus heeft in Libanon nog altijd een fenomenaal intact gebleven tempel die hier door de Romeinen is gebouwd. Het niveau van detail in het marmer van de Corintische zuilen verraadt de rijkdom van die tijd. De vraag is hoe lang dit Werelderfgoed nog bestaat als Hezbollah de overhand krijgt en het voorbeeld van Syrië en Taliban volgt in het slopen van Romeinse (en dus ‘Westerse’) geschiedenis. Slechts 65 jaar geleden was Libanon een van de meest welvarende landen ter wereld. Vandaag krijg ik 18.800 Libanese ponden voor mijn dollar, toen was het 3(!). Het liberale klimaat, een slimme en bedrijvige bevolking en de diversiteit aan afkomsten en religies zorgden er júist voor dat Beiroet lange tijd het Parijs van het Midden-Oosten werd genoemd. De technoscène was tot vorig jaar van wereldklasse, elk weekend werden DJ’s ingevlogen uit Berlijn. Vandaag ben ik één van de weinige toeristen en zijn de meeste clubs nog steeds gesloten.

Persoonlijke belangen verdeeld over religieuze lijnen verlammen Libanon. De politieke machtsverdeling voert tot ver buiten de eigen grenzen. De Soennieten worden gesteund door de Saudi’s, de maronieten zijn van oorsprong Syrisch en Hezbollah (sjiietisch), een van de grootste terroristische organisaties ter wereld, wordt gefinancierd door Iran. Buurland Israël heeft het (terecht) niet zo op met Hezbollah waardoor ook de Verenigde Staten belanghebbende zijn. Het resultaat is een proxy-oorlog tussen sjiietisch Iran met soennitisch Saudi-Arabië met Israël als lachende derde. De Libanezen zitten ondertussen met een maffiastaat, een verdwenen middenklassse en toenemend deel van de bevolking zonder eten. Een niet functionerende staat, een gigantische kloof tussen rijk en arm en een groot gedeelte van de bevolking met honger; de perfecte ingrediënten voor een revolutie.

Er zijn tientallen oorzaken aan te wijzen hoe de Libanezen in deze shitshow zijn beland, maar hoe komen ze er weer uit? Ik heb de oplossing niet, maar de jeugd in Libanon ziet in revolutie haar enige uitweg. Morgen staan demonstraties gepland waarbij in Beiroet minimaal 200.000 mensen worden verwacht. 

Ik breng morgen vanaf 15:00 Nederlandse tijd live verslag vanuit Beiroet, volg het hier.

Reaguursels

Inloggen

helder stuk. Die revolutie komt er zeker en vast, daar hoef je niet over te twijfelen, de mensen die er nu de dienst uitmaken zullen zich merendeels tijdig uit weten te redden met in door corruptie, fraude en weet ik wat meer verkregen centen en macht. Het beroerde is dat die mensen die er nu de dienst uitmaken en er schandelijk aan verdienen zonder hun volk te dienen zonder enige twijfel goede connecties hebben met politici, bedrijven en andere machtige en rijke machthebbers wereldwijd waarvan iedereen maar al te goed weet dat ze elkaar de hand boven het hoofd houden ongeacht wat ze hebben uitgevreten zolang ze er zelf maar beter van worden, zonder enige twijfel een netwerk wat ook zijn tentakels in ons land heeft. Oftewel rechtmatig op juridische gronden een dergelijke regerende en heersende macht aanpakken op bewezen onrechtmatigheden zal niet lukken, waardoor als vanzelf een revolutie vooral in dergelijke landen zal leiden tot verval in een orde als wat er nu gaande is in een land als Afghanistan.

GuruOuwehuru | 04-08-21 | 18:08

de krijgsheren van de milities van de burgeroorlog zijn nog steeds aan de macht, of anders hun zoons.
walid jumblatt
michel aoun
nabih berri

Hemmenaar7 | 04-08-21 | 13:53

Goed verhaal. Niet tendentieus, gefundeerd en ook niet kwetsend.
Ik ben van slag.

Dickie1908 | 04-08-21 | 13:38

Israël als lachende derde is een zeer voorbarige conclusie. Ten eerste: Als Iran zijn greep op Libanon weet te vergroten dan staat de sjiitische vijand definitief aan de grens. En die kans is groot, kijk maar naar de bewezen incompetentie van Saudi-Arabië in bijvoorbeeld Jemen en de bewezen competentie van Iran in Syrië. Ten tweede: het conflict kan overslaan naar Israël en gezien de bias van de internationale media zal Israël daar altijd weer de schuld van krijgen. Ergo: Israël is gebaat bij rust in de regio, zeker ook gezien de recente positieve ontwikkelingen in de handelsrelaties van Israël in het Midden-Oosten.

WodieBlumensind | 04-08-21 | 11:56

Met mannetjes zoals de videograaf die bij de minste tegenslag en al na een halve seconde 'Allah akbar' roepen kunnen er gekke dingen gebeuren. Dat weten ze in Beiroet maar al te goed.

SIogra | 04-08-21 | 10:02

Ach mevrouw Kaag heeft net met de publieke randomreader een extra 10 miljoen overgemaakt .... ik neem aan dat Limburg ook in zijn geheel geholpen is, en dat we miljoenen als gift gekregen hebben voor de wederopbouw voor het overstromingsgebied? Dus ik betaal belastinggeld om iedereen te helpen behalve de wederopbouw van het land na rampen en biologische oorlogsvoeringen (lees Covid) van Nederland?

FapMaster | 04-08-21 | 09:55

Het lijkt Nederland wel, met een heersende elite (hoi VVD-D66), en uitholling van het maatschappelijk middenveld (elimineren van de boeren, misbruik subsidies, import asielzoekers).
Hier straks ook revolutie????

Leffe Blonde | 04-08-21 | 07:31

Weet alleen van Libanon dat je binnen 30 minuten van de skis zo op strand ligt..

feiten_en _cijfers | 04-08-21 | 00:23

Het is tijd dat de islam echt zijn stempel gaat drukken op dat land. Daar wordt het veel slechter van. Het is voorbeschikt. Dat laatste restje christenen emigreert maar of moet op het hakblok. Ik speel even voor de duivel.

Willibald von Klúúúk | 03-08-21 | 22:33

... en dan zijn er verkiezingen na de revolutie, wint er een partij van een of andere conservatieve moslimstrekking, want religie heeft natuurlijk de waarheid in pacht en zit je van de regen in de drup, zoals bijna overal in die regio.

Zyprexa20mg | 03-08-21 | 22:31

Aangezien het een shithole country is , vraag ik me af hoeveel % van het BNP uit het buitenland komt cq gelieerd aan regimes zoals iran irak etc etc
En hoeveel gaat hiervan op aan wapens cq grondstoffen voor wapens

666d | 03-08-21 | 22:15 | 4

Wlde zwanen, bestaat dat nog?! Dat brengt me 40 jaar terug. Toen geluk nog heel gewoon was..

feiten_en _cijfers | 04-08-21 | 00:21

@feiten_en _cijfers | 04-08-21 | 00:21: Wilde Ganzen heten ze en ja die bestaan nog. www.wildeganzen.nl/

Mijn GS nick magnie | 04-08-21 | 01:58

@Mijn GS nick magnie | 04-08-21 | 01:58: doneer eens wat aan wilde ganzen! Doen goed werk!

Kattie | 04-08-21 | 10:26
▼ 1 antwoord verborgen

Binnenkort bij u in de vinex.

winkelwagenmuntje | 03-08-21 | 21:59

Je zou toch bijna gaan denken dat ze in het MO of N-afrika niet in staat zijn samenleving op te bouwen waar stabiliteit en een zekere basiswelvaart voor allen worden nagestreefd. Je zou toch bijna gaan denken dat dit allemaal islamitische landen zijn, en dat alleen de aanwezigheid van olie dit enigzins verdoezelt. Je zou toch bijna gaan denken dat onze westerse cultuur en samenleving het veel beter doet en dat die lieden dat daar ook wel zien. Daarom komen ze graag hierheen. Je zou dan toch denken dat ze met liefde onze samenleving, wetten en gebruiken omarmen, omdat ze graag onze goed functionerende samenleving willen. Je ziu het bijna gaan denken.

zeeman73 | 03-08-21 | 21:46

"Er zijn tientallen oorzaken aan te wijzen hoe de Libanezen in deze shitshow zijn beland, maar hoe komen ze er weer uit?"

Een biertje zegt met behulp van smokkelaars, dobberbootjes, etc, die de Libanezen tegen grof geld naar (Noord)West-Europese landen zullen doen landverhuizen. En dan zijn ze er "uit", letterlijk.

Dr_Johnson | 03-08-21 | 21:40

Tjah, Libanon is met recht een "shithole country".
Dan maakt je er wel bewust van dat NL "kutland" noemen zeer relatief is.

hotmint | 03-08-21 | 21:18

Met al die import uit noord-afrika en het MO vrees ik dat Libanon wel eens het voorland van europa zou kunnen zijn...

panthoseen | 03-08-21 | 21:08 | 1

Met name noord Europa.

Lochos | 03-08-21 | 21:17

Libanon wilde deugen en nam vele Palestijnse vluchtelingen op.
Net als hier mag je vluchtelingen niet vragen zich te gedragen naar de gewoonten van het land. Ze mogen ontevreden zijn, eisen afdwingen, hun weldoeners haten etc... Logisch toch media en politiek ?!

G.M.I.M. Pet | 03-08-21 | 20:59 | 3

Maar wij willen immers dat ze in de regio worden opgevangen.

Santtulainen | 03-08-21 | 21:19

@G.M.I.M. Pet | 03-08-21 | 22:18: Nou ja, wel als je weet dat 60-70 jaar terug het percentage moslims in Libanon veel lager was. Rond, of nog niet eens, de helft. Maar door al die Palli's en andere import, is het nu wel praktisch een mislim - sorry moslim- land. Dus het was geen moslims bij moslims.....

Bigaroque | 03-08-21 | 23:38

De Libanezen zijn de corrupte politieke elite helemaal niet beu genoeg. Hun clan en loyaliteit eraan is veel belangrijker. Het overheerst alles in hun leven. Het bijdragen aan de religieuze fanatici, de liefde voor Iran, de haat tegen Israël- is zoveel groter dan hun woede om de corruptie en het politieke falen. Zelfs voor de hippe, vlot geklede ogenschijnlijk liberale Beiruti. Libanezen, offeren net als alle andere (grotendeels) islamitische met liefde hun leven en kinderen op aan haat en religieuze waanzin. Dat Libanon vroeger, net als Iran trouwens, vroeger relatief vrije en liberale naties waren is zonder waarde. De burgeroorlog en de geschiedenis erna heeft het een failed state en achterlijk islamitisch/sektarisch/terroristisch land gemaakt. En dat gaat nog generaties zo door.

nonfortiscedtenax | 03-08-21 | 20:46 | 2

Dat Libanon tussen 1950 en pakweg 1975 zo liberaal leek kwam vooral door een elite die getraind en opgegroeid was tijdens de Franse overheersing, het Westen bewonderde en nabootste. Dat soort elites vind je niet meer.

Stachauer1971 | 03-08-21 | 21:05

Heeft Kaag al een regerings of prive vliegtuig gecharterd met nieuwe mieles en geld voor de raketten eh ik bedoel ontwikkelingsgeld niet voor het ontwikkelen van raketten , eh
Ontwikkelingsgeld dus

666d | 03-08-21 | 20:45

Ah zo ziet dus ons voorland er uit. "De Libanezen zitten ondertussen met een maffiastaat, een verdwenen middenklassse en toenemend deel van de bevolking zonder eten."

A.I. van Dee | 03-08-21 | 20:44

Heerlijk zo'n idealist hier aan de praat. Het is alweer even geleden dat we een geslaagde revolutie meemaakten. Ik ben er morgen bij. Alleen een kleine precisering: de Taliban stuit niet op Romeinse resten maar Griekse.

Stachauer1971 | 03-08-21 | 20:35

Wanneer is die burgeroorlog begonnen? Toen ene Jassar Arafat de in Libanon verblijvende Palestijnen begon op te stoken.

Haberdoebas | 03-08-21 | 20:33 | 1

Was dat niet een vriend van de familie dan die andere slechterik en Jodenhater, Kaag?

Graaier | 03-08-21 | 20:42

Hezbollah heeft vele tienduizenden raketten van eigen en Iraanse makelij, veel preciezer dan die DIY-Katyusha's van Hamas. De spanningen tussen Iran en Israël lopen dermate op dat het potje battleship (wederzijdse aanvallen op vrachtschepen) escaleert dermate dat er doden vallen en schepen worden geënterd. iran.liveuamap.com/en/2021/3-august-b...

De nucleaire onderhandelingen zijn vastgelopen, de dreiging van geweld escaleert, en Hezbollah heeft in deze Libanese crisis niks te verliezen en alles te winnen als het nu met Iran een oorlog provoceert. Israël is een externe vijand die toch al verdacht wordt van de ramp van vorig jaar, oorlog zal het volk verenigen achter Hezbollah die de facto gedurende de oorlog de baas in Libanon, en zal haar machtsbasis vergroten.

Die revolutie gaat er niet komen vrees ik.

Abject | 03-08-21 | 20:18 | 5

@bisbisbis | 03-08-21 | 20:27: Iran wel, maar Libanon hoeft dat niet te vrezen als buurland van Israël. Iran kan Hezbollah inzetten als proxy. En Hezbollah wil maar wat graag.

Abject | 03-08-21 | 20:42

@Graaier | 03-08-21 | 20:41: De grootste bedreiging voor Israël zijn vooralsnog de Arabieren met een Israëlisch paspoort. En ook de bekeerlingen die geen greintje joods DNA hebben. Daarom krijgen de orthodoxe joden meer kinderen dan de moslim-Israeli's. De liberale joden zien het gevaar niet zo aankomen.

Mijn GS nick magnie | 04-08-21 | 02:12
▼ 2 antwoorden verborgen

overal waar de islam gedijt wordt het een teringzooi.

ariedeknaller | 03-08-21 | 20:11 | 5

@Omtzigtig | 03-08-21 | 20:33: En besnijdenis, geen alcohol, geen seks voor het huwelijk, vijf keer per dag bidden naar Mekka, vrouwen in tenten en met hoofddoekjes, wekenlang vasten, verplichte feesten, de groepsdruk ondergaan en bevorderen, verplicht ongelovigen het leven zuur maken, geen kritiek accepteren over de profeet, niet geloven maar zeker weten dat de Koran etc. de waarheid zijn, dat je Allah de hele dag moet prijzen, naar de moskee enz. enz. Kortom, groepsdruk en tig controles ondergaan die wel of niet laten zien of je nog wel doet wat de groep eist.

Graaier | 03-08-21 | 20:49

Overal waar olie uit de grond komt. (al zit het daar meer op zee)

W_F | 03-08-21 | 20:56

@Omtzigtig | 03-08-21 | 20:33: Nee, dan beginnen ze te bakkeleien over de juiste leer en andere dingen. Turken gaan bijvoorbeeld alleen samen met Arabieren zolang ze een gemeenschappelijk doel hebben, zodra dat voltooid is beginnen ze onderling.

hisxxx | 04-08-21 | 00:13
▼ 2 antwoorden verborgen

Zo zie je maar dat een welvarend land in enkele decennia kan instorten. Ik heb geen illusies dat dat dus niet ook in Europa kan gebeuren.

Hadena | 03-08-21 | 20:11

Heel Libanon en Afghanistan zijn nu bezig hun koffers te pakken
Op naar Holland voor gratis huis, Miele, uitkering voor de rest van je leven, gratis gezondheidszorg, tandarts en op termijn AOW.

meneer Q | 03-08-21 | 20:07 | 9

@unstable | 03-08-21 | 20:09: Hoe werkt dat dan precies? Jij als Nederlander betaalt een paar jaar geen AOW premie en wordt gekort, terwijl een nieuwkomer gewoon altijd volle AOW krijgt ongeacht hoeveel premie er betaald is? Dat zou ik toch wel heel erg vinden als dit echt zo werkt.

Old_Spice | 04-08-21 | 00:05
▼ 6 antwoorden verborgen

Klinkt wel eng, je wil toch echt niet dat die Hezbollah de macht grijpt in Libanon. Volslagen absurd die grenzeloze corruptie, wist niet eens dat het land niet meer zo welvarend is. Bizar hoe snel dan zoiets gaat.

Jan, Leiden | 03-08-21 | 20:06

Vitale beroepen kennen een onderbezetting - en het volk is de regering zat ..... waar kennen we dat van .....? Niet van Nederland uiteraard - we hebben hier een hele kolonne kansenparels die de tekorten op kan vangen en de kennis die wegtrekt (en dat zijn er veel) ruimschoots opvangt - het zijn allemaal hooggeschoolde mensen die hier binnenkomen .... we zijn ook zo blij met ze- dat wij ze gelijk een huiis met inrichting geven.

Het is wel vreemd dat de oorspronkelijke bevolking voor het over grote deel Nederland ineens een Kudtland vindt ....... zit toch ergens wat dwars schijnt het .... weet het ook niet precies ....
Was vroeger de parel van de Benelux - nu een soort narcostaat ...

unstable | 03-08-21 | 20:04 | 2

In het NRC onlangs een artikel met de kop "Nederland is een van de meest misdadige lkanden ter wereld" door Italiaanse journalist Roberto Saviano. Hij slaat naar mijn mening wel de plank een paar keer mis, met name wat betreft de stelling dat NL als "belastingparadijs voor multinationals" georganiseerde misdaad aanwakkert. Dat geloof ik eigenlijk niet zo. NL is weliswaar een belastingparadijs voor multinationals, maar dat is omdat de NL overheid liever die paar procentjes belasting meepikt, dan dat die worden "misgelopen". Typisch Nederlands inderdaad.

Asteroid-B612 | 03-08-21 | 20:59

Is rasieste

666d | 03-08-21 | 22:18
-weggejorist-
BuffetGates | 03-08-21 | 20:03

Moeten "we" ons niet voorbereiden op een Europa/Westen, waar geen enkele binding of afhankelijkheid meer is met het Midden Oosten en Afrika? Net als de Koude Oorlog met het Sovjet Unie? Compleet afgrendelen en geen/nauwelijks handel/diplomatieke banden/relatie met Turkije als "bufferstaat" en de Med als "ijzeren gordijn"?

De Soennieten en de Sjiieten vechten het dan een paar decaden uit en daarna wordt China de baas ofziets.

Odin | 03-08-21 | 20:03
-weggejorist-
Peterhooft | 03-08-21 | 20:03 | 2

De Maronieten van oorsprong Syrisch? Nee hoor.

Gualtiero | 03-08-21 | 20:01 | 2

Volgens mij is heel Libanon van oorsprong Syrisch.

de_gevlekte | 03-08-21 | 20:27

@de_gevlekte | 03-08-21 | 20:27:
-
Hangt er van af hoe ver u in de geschiedenis wilt teruggaan ... het huidige Libanon bestaat sinds het onafhankelijk werd van Frankrijk in 1943. (was een Frans protectoraat, erfenis van het Ottomaanse rijk, vanaf 1920)

bisbisbis | 03-08-21 | 20:31

Ik ga dit zeker volgen. Ik houdt mijn hart vast, want de vorige keer dat er daar gedemonstreerd werd liet de politieke elite zonder blikken of blozen ook gewoon het leger op de eigen bevolking schieten. Het zou mij allemaal geen reet meer moeten schelen, maar toch leef ik mee met deze moedige mensen die hun mond niet gaan houden.

VBO_B_Niveau | 03-08-21 | 20:01

Wij zeggen 'godnondeju' wat een variant is van 'nom de dieu' maar omgetoverd tot 'non de dieu'. God bestaat niet. We doen het zelf wel. Nadenken, opbouwen.

In dit filmpje hoor ik 'allah akbar' ofwel god is groot. Dat is het verschil. Het is de wil van god, laat het maar gebeuren, we hebben geen invloed. Slachtoffergedrag.

Laat hun god het maar oplossen daar.

Knufter | 03-08-21 | 20:01 | 3

Ik zie hier een rol voor tante Kaag weggelegd.

eentweehuppekee | 03-08-21 | 20:06

@eentweehuppekee | 03-08-21 | 20:06: Kaag lijkt mij de meest geschikte persoon ooit, zolang ze daar blijft tot Libanon weer een stabiel land is geworden wil ik haar met veel plezier nog soepsidie mee geven.

Abject | 03-08-21 | 20:26

Hopen dat het rustig blijft. Wil er graag heen voor een vakantie volgend jaar.

m@rkus | 03-08-21 | 20:01

Duidelijk verhaal Samuel, waarvoor dank!
Schrijnend te lezen dat de meesten (zoals artsen) uiteindelijk eieren voor hun geld kiezen en het land verlaten. Triest beeld.

Vroeger had ik een buurman die uitgezonden was naar Libanon. Als klein kind maakten zijn verhalen na terugkomst grote indruk op mij. De man werd een zichzelf gekeerde postbode, die deemoedig zijn hand op stak als hij het pad naar de voordeur kwam opgelopen.

Als ik dit zo lees, is het uitzenden van 'onze jongens' min of meer voor niets geweest. Dat stemt ook treurig, met terugwerkende kracht.

De mens tracht en God lacht.
(Jiddisch)

Roos | 03-08-21 | 20:00 | 5

@VBO, dat ben ik met je eens.
Als je je er mee bemoeit als buitenlandse macht, krijg je die inmenging ook nog eens als een boomerang terug ( Sbrenica)

"War, where is it good for.."

Roos | 03-08-21 | 20:13
▼ 2 antwoorden verborgen

Kan me nog herinneren dat onze jongens terugkwamen uit Libanon. Ze waren niet veel ouder dan ik, een jaar of 4, 5. Ze kwamen knettergek terug. PTSS was toen nog niet bekend (althans in Zuid-Limburg niet), dus laat staan een adequate behandeling. Dag jeugd.

Deksmaat | 03-08-21 | 19:58 | 1

Herinner me, ca 1984 ofzo een Franse knakker herinner me hem (alleen omdat hij de zelfde voornaam had als ik) die daar als soldaat (evt. Vreemdelingenlegioen, weet niet meer) op een landmijn was gestapt. BOEM ! Voetje er half af ofzo. Hij kreeg naar eigen zeggen een riante uitkering tot zijn dood van de Franse overheid, en was daar zeer mee in zijn nopjes. Ik dacht iets van 8000 gulden per maand (maar kan me in het bedrag vergissen).

Asteroid-B612 | 03-08-21 | 21:04

Twee huizen verder woont een Libanees gezin. Dertig jaar geleden hier komen wonen. Hier drie kinderen gemaakt. Beide ouders hebben nog nooit een keer betaald werk gedaan. Uiteraard wel grote eengezinswoning, auto, enz . Ouders spreken zowaar redelijk Nederlands. Enige wat ze doen is klagen over alles. Gemeente sjlecht. Halen onkruid niet weg. Woningbouw sjlecht. Onderhouden huis niet goed. TV sjlecht. Jij moet Al Jazeera kijken wat Amerika en Israël allemaal sjlecht doen daar. Elke zondag staat straat vol met Mercedessen met familie en vrienden van Libanese afkomst en maar barbecueën en schreeuwen in de tuin. Alles sjlecht in Nederland. Lang wachten in ziekenhuis enz. Maar er gaat nooit iemand terug om te helpen het land op te bouwen. Gek hè?

Kattie | 03-08-21 | 19:55 | 4

Oh meid, ik heb met je te doen, als zoiets naast je komt wonen. Zelf verhuizen doe je ook niet graag, dus elke dag de verbazing en ergernis. Dankzij de VVD/PvdA/D66.

Normpje | 03-08-21 | 20:02

Woestijnvolk. Het zijn natuurlijk nomaden. Ze blijven ergens net zo lang tot er niks meer te halen valt, dan trekken ze verder naar het volgende gebied. Nog even wachten dus tot Nederland geen geld meer heeft, dan gaan ze vanzelf weer weg.

Old_Spice | 04-08-21 | 00:17

Ik werk met een Libanees die naar Dubai vertrokken is toen z'n huis in Libanon kapotgeschoten was. Klaagt nooit en werkt hard en heeft een grote afkeer van de huidige import naar Europa. Hij is toevalligerwijs geen mossel, waarschijnlijk de reden van zijn gedrag tegenover die van het Libanees gezin.

hisxxx | 04-08-21 | 00:22
▼ 1 antwoord verborgen

Wat is er nu aan de hand in Kristianstad?

theo-is-dood | 03-08-21 | 19:54 | 2

Schietpartij in winkelcentrum met doden.

ChalinaRosa | 03-08-21 | 23:14

Laten we vooral de grenzen open houden. Dat kan niet verkeerd gaan.

Frau Merkel | 03-08-21 | 19:52

Maakt geen moer uit welke regering er zit. Maakt ook niet uit in welk moslimland dit speelt. Wat wel belangrijk is dat dat volk niet hierheen komt.

K. Westergaard | 03-08-21 | 19:52

@Samuel

Laat je van een iets oudere dame een wijze levensles geven: maak dat je daar weg komt!

Of er ooit DJ"s naar toe werden gebracht, of het ooit een welvarend land was, maakt allemaal weinig uit.

Het is nu volkomen kut, kutter dan in NL (en dat wil iets zeggen).
Dat ga jij niet wijzigen. Ga weg, kijk terug en denk dat je ooit op de vulkaan gedanst hebt, en doe iets anders.

hangtiet met knoop | 03-08-21 | 19:50 | 2

Ik gok dat Samuel in Israel woont en niet daar.

jaja | 03-08-21 | 19:54
-weggejorist-
zolderkamerverbouwer | 03-08-21 | 20:01

En ook who the hell is topicauteur.

Peterhooft | 03-08-21 | 19:44

Gaan jullie nou een herdenking beeldvormen als een demonstratie of wat?

Balgesjaakt | 03-08-21 | 19:42
-weggejorist-
Peterhooft | 03-08-21 | 19:41 | 2

Ken wat mensen die er naar toe zijn gegaan (beiden in den Here, met een licht verstandelijk gehandicapt kind). Op mijn vraag wat ze in de zandbak willen en wat er beter zou zijn dan in NL kwam alleen een wazige blik, hoe ik zo dom kon zijn, want Libanon was supertof.

Ieder land waar de mossels het voor het zeggen hebben zijn shithole countries (en dat woord gebruikte ik al voordat Donald het van mij jatte).

hangtiet met knoop | 03-08-21 | 19:39

Welke godsdienst hebben sjiieten en soeniten gemeen ??
Btw, ik ga er vanuit dat er wel genoeg geld gaat naar "defensie"

Winston1 | 03-08-21 | 19:39 | 1

Soennieten en maronieten (christenen) konden het altijd goed met elkaar vinden. Het zijn Iran en Syrië geweest die het land, met steun van de sjiitische bevolkingsgroep, naar de sodemieter hebben geholpen.

J.P.Drapeau | 03-08-21 | 19:45

De hele wereld kijkt gespannen toe en zal oordelen.
Laat impactvolle lieden goed doordrongen zijn van dit gegeven.
Hou je veilig, en ook de mensen om je heen.

hallevvezool | 03-08-21 | 19:37

"De rechter die het onderzoek uitvoert wordt van alle kanten tegengewerkt, niemand verwacht dat er ooit een vonnis zal volgen."

Goh.

Rutte-doctrine.

gaffelbaard | 03-08-21 | 19:36

oja .. die ontploffing daar heb ik nog geld voor gestort op giro 777

Wat over was hebben hebben ze netjes teruggestort.

Ervaringsdeskundige | 03-08-21 | 19:35 | 2

Oh, je stortte als een van de laatsten ,haha

Nico_the_Sparrow | 03-08-21 | 19:49

Was er wat over na de bruiloft? Of wilden ze je kaffergeld niet?

Sneerpoets | 03-08-21 | 20:40

Ik heb daar vrienden wonen, het land was 20 jaar geleden in mijn ogen praktisch een westers land. Bij die generatie was bij de meeste moslims dat hele islam niet zo boeiend. Net als de meeste christenen hier, cultureel en niet praktiserend.
Ze hadden er dus ook internet en waren dus ook redelijk internationaal ontwikkeld zoals de rest.
Zelfs Hezbollah leek wat moderner te worden, heeft zich in 2006 als beschermer van Libanon ingezet en is ook opgehouden toen Israël weer vertrokken was incident met die 2 Israëlische soldaten werd veroorzaakt door Fatah Al-Islam, wat in Libanon een heel klein terroristisch groepje was (waar Hezbollah ook ruzie mee had). Het Libanese leger stelde (nog steeds niet) geen kut voor en kon Fatah al niets maken, laat staan Hezbollah of Israël.

Ik vond dat land echt een voorbeeld van hoe het -buiten Israël- ook kon in het midden-oosten. Soort baken van vrijheid en liberaliteit, zoals Nederland dat was (nog steeds beetje is) voor Europa.

Maar 5 a 10 jaar geleden ergens is dat omgeslagen. Sinds enkele jaren is het met een sneltreinvaart de verkeerde kant op gegaan. De harde hand van de islam heeft zijn greep weten te vestigen op dat land. Hele hordes christenen zijn de afgelopen 10 jaar het land ontvlucht, de agnostieke 'moslims' zijn ondertussen ook bijna allemaal vertrokken. Corruptie is slechts een teken, er is daar iets veel ergers aan de hand. @samuel
De strijd tussen de soenieten en sji-iten is al gestreden. De sji-iten (honderduizend spellingen van) waren de 'gematigde' moslims, vooral cultureel, niet streng/amper praktiserend en heel liberaal. Bijna al die hoogopgeleiden die het land verlaten hebben zijn, je raad het nooit, sji-iten.
Maar Hezbollah is, shi-it en ook weer veel extremer aan het worden. De pure anti-Israël haat is ook weer terug gezien ze met Hamas samengewerkt hebben (Hezbollah en Hamas(soenieten) hadden niet zo lang geleden een tyfushekel aan elkaar). De extremistische facistische shiiten en sunnis hebben de handen in 1 geslagen lijkt het wel, die konden 20 jaar geleden echt niet door 1 deur.

Een paar vrienden is het gelukt Libanon te verlaten, maar een paar hebben geen enkele kans gehad, als je enkel een Libanees of Syrisch (wonen veel Syriërs die de islam zat waren) paspoort hebt, heb je geen enkele kans in het westen. Redelijk wat Libanezen hadden geluk met het Franse paspoort, maar dat hebben de meeste ook niet.

Echt zonde man, het land was zo machtig mooi op weg begin deze eeuw. Ik heb de afgelopen 20 jaar de afgang uit eerste hand mee mogen maken.

Shadowzz | 03-08-21 | 19:34 | 6

@Shadowzz | 03-08-21 | 19:54: Ik hoop dat je je iets opgelucht voelt, maar het zal tijdelijk zijn. We moeten allemaal op de bidmat, uw buren en bekenden willen dat graag.

Normpje | 03-08-21 | 20:08
▼ 3 antwoorden verborgen

200.000 mensen gaan protesteren tegen wanbeleid en vriendjespoltiek. En in Nederland gaat geen kip de straat op tegen het partijkartel...
(droomt weg)

MAD1950 | 03-08-21 | 19:34

Ik heb het verhaal gelezen, totdat ie begon over zonnepanelen. Dat is geen oplossing in deze situatie. Dat werkt in een land met een betrouwbaar netwerk, en met voldoende roterende machines om stroom te maken. Wat als het bewolkt is? Wat in de donkere uren? De verhouding mag hoogstens 50/50 zijn, meer solar dan draaiend vermogen, en je gaat alsnog onderuit.

hotnot | 03-08-21 | 19:34 | 1

Voor persoonlijk gebruik, niet aangesloten op het net is zonne-energie daar zeker een aanvulling bovenop de 2 uur dagelijkse stroom.

hisxxx | 04-08-21 | 00:31

Die ammoniumnitraat is een kunstmest die inderdaad veel voor explosieven wordt gebruikt, en de vrienden van Kaag zijn inderdaad grootafnemers van explosieven.
Maar wat ik begrepen had was dat het een in beslag genomen lading was omdat iemand zijn belastingen niet had betaald. Hezbollah was dus niet noodzakelijkerwijs betrokken.
Ammoniumnitraat heeft de vervelende eigenschap om spontaan te ontbranden en spontaan te ontploffen als je het te lang opslaat. Daar heeft het de hulp van Israël niet voor nodig.

Osdorpertje | 03-08-21 | 19:34 | 1

Ammoniumnitraat is als vaste stof een kristal en is bij normale druk en temperaturen heel stabiel. Als het verwerkt is tot explosief (door een brandstof toe te voegen) dan wordt het pas spannend.

zaaddodende pasta | 03-08-21 | 19:49

Tijd voor Nederland om zich ermee te gaan bemoeien. Met een invasie bijvoorbeeld. Vredesmissie. Of non lethal steun voor de oppositie. Want altijd de oppositie steunen.

Is dit nog nieuws? | 03-08-21 | 19:34 | 4

Onze grote en dappere strateeg Thomas Karremans is al lang met pensioen.

wijsvinger | 03-08-21 | 19:47

Alsjeblieft niet nog een keer.

Deksmaat | 03-08-21 | 20:00
-weggejorist-
zolderkamerverbouwer | 03-08-21 | 20:11
▼ 1 antwoord verborgen

"Het liberale klimaat, een slimme en bedrijvige bevolking en de diversiteit aan afkomsten en religies zorgden er júist voor dat Beiroet lange tijd het Parijs van het Midden-Oosten werd genoemd.".
.
Diezelfde slimme bevolking had het kennelijk te druk met slim zijn om in te zien dat het politiek bestuurlijk volledig de verkeerde kant op ging. Of het kon ze niet schelen en nu is het te laat. De machthebbers hebben zich weten in te nestelen in hun machtpositie dankzij de bevolking (en hun apathie), niet ondanks. Zoiets komt niet uit de lucht vallen. Iets met bed opgemaakt en er nu in moeten liggen. Geldt voor veel landen, inclusief dat van ons. Wij halen ook gewoon de schouders op en laten het gebeuren dat er veel van ons word afgenomen en opgedrongen. Vrijheden. Geschiedenis (we krijgen gewoon een nieuwe opgedrongen). Religie. Meningen. Het gaat stukje bij beetje, langzaam maar zeker. Euro voor euro, mening voor mening. En op een dag wordt je wakker en ben je ofwel blij dat je de ellende tijdig bent onvlucht, of je denkt serieus aan revolutie.

PolarWolf | 03-08-21 | 19:31

Libanon wordt verscheurd door de verschillende religies, datzelfde gaat met Nederland gebeuren als de alla aanhangers door geboorte hier de overhand krijgen. Dus kijk naar Libanon, binnenkort ook in dit theater.

jan huppeldepup | 03-08-21 | 19:31 | 3

Het gaat in heel Europa gebeuren, niet binnen een paar jaar , maar binnen nu en 75 jaar zo goed als zeker, helaas zijn die dwazen die die ellende veroorzaakt hebben ,welkom ,welkom , zie ons eens deugen , dan ook al gecremeerd ,

Nico_the_Sparrow | 03-08-21 | 19:54

Het geboortecijfer onder moslims in nl daalt rap

Shoarmamasutra | 03-08-21 | 22:06

Waanzinnige wimpers heeft die vrouw, lijkt wel een drag queen.

Asteroid-B612 | 03-08-21 | 19:30

...'de Libanezen zijn de corrupte politieke elite die van de parel van de Levant een maffiastaat hebben gemaakt eindelijk beu'... Vervang 'Libanezen' door 'Nederlanders' en 'parel van de Levant' door 'welvaartsstaat' en je hebt de huidige situatie hier perfect omschreven.

Zenzeo | 03-08-21 | 19:29

Wat is het verschil met andere ontploffingen? In een werelddeel waar explosies dagelijks plaatsvinden zit het verschil toch alleen maar in de grootte en het bereik? En alles went, heb ik wel eens gehoord.

Aisie | 03-08-21 | 19:28

Het gaat daar vanaf 2010 steeds minder en minder met de economie waardoor er veel geleend is door de overheid.
De staatsschuld is nu 200%.
Die explosie en Corona is de nekslag geweest daar in combi met economisch wanbeleid.
Kan helaas geen links plaatsen.

jaja | 03-08-21 | 19:27 | 1

Mega crisis, defaulted op de staatsobligaties en een grote bankencrisis

Hemmenaar7 | 04-08-21 | 13:59

"Nu, bijna precies een jaar later staat het land er slecht voor"
Is er ooit een tijd geweest dat dit land er "goed" voor gestaan heeft dan!?

TijdelijkOptimist | 03-08-21 | 19:27 | 1

Ja, maar het is een tijd geleden. Er is zelf een Asterix strip over.

hangtiet met knoop | 03-08-21 | 19:42

Careful what you wish for... na een volksopstand of paleizenrevolutie wordt het zelden beter...

Odin | 03-08-21 | 19:27 | 1

Vergeet ook niet dat in de meeste revoluties de revolutionairen zelf als tweede groep tegen de muur gaan.

PolarWolf | 03-08-21 | 19:33

Ik pas. Dit kan zomaar weer uitmonden in de zoveelste vluchtelingenstroom richting Europa.
Mijn les is: niet mee bemoeien en laat ze het lekker dáár uitzoeken. Bemoeienis of steun uitspreken heeft een prijs..

Amsterdamsko | 03-08-21 | 19:24 | 2

Zijn er best wel veel
The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) reports that Lebanon has 865,530 registered Syrian refugees and estimates all Syrians in Lebanon at 1.5 million.15 apr. 2021. Meer dan 20% van de bevolking.

meneer der meneren | 03-08-21 | 19:39

@meneer der meneren | 03-08-21 | 19:39: En dat is uiteraard één van de redenen waarom Libanon failliet is

theo-is-dood | 03-08-21 | 19:50

.. en Kaag zag, vanuit haar ivoren toren dat het goed was.

photto | 03-08-21 | 19:23 | 1

En gaat asap terug naar haar mooie Beiroet.

ChalinaRosa | 03-08-21 | 20:10

Libanon werd overspoeld met "Palestijnse vluchtelingen" nadat in 1970 koning Hoessein de "Palestijnen" na een mislukte staatsgreep Jordanië uit joeg. Daarmee werd het precaire evenwicht tussen diverse bevolkingsgroepen verstoord en was de burgeroorlog sinds 1976 een feit. Kijk naar de geschiedenis van Libanon de afgelopen 50 jaar en je ziet de toekomst van West-Europa en Nederland in het bijzonder. Iedere multiculturele samenleving gaat ten onder in burgeroorlog.

discriminazie | 03-08-21 | 19:23 | 3

Singapore heeft het wel onder controle

BASinnic | 03-08-21 | 19:32

Exact.

theo-is-dood | 03-08-21 | 19:51

doorgaan met het hier halen van muzelmannen en muzelvrouwen en over 25 jaar is het hier net zo bal als Libanon

15121937 | 03-08-21 | 19:21 | 1

Yep. Helaas.

Graaisnaaiert | 03-08-21 | 23:52

Misschien moeten de landen uit het MO zich verenigen zodat ze geen geld meer hoeven te wisselen bij de grens en er nooit meer oorlog komt. In 65 jaar van 100 naar 0, dat klinkt als een oplossing die om het probleem EU roept. Stuur Van Baalen, Verhofstadt, Sophietje en Zimmerschwanz allemaal die kant op en het komt goed. Dat Van Baalen opstartproblemen heeft is triviaal, want het zijn toch allemaal fossielen.

Frau Merkel | 03-08-21 | 19:20 | 2

Frau Merkel ,
'Stuur Van Baalen, Verhofstadt, Sophietje en Zimmerschwanz allemaal die kant op....',
ik vind dit een briljant idee - kunnen we crowdfunding of zo iets ervoor opstarten??

vliegende knorrepot | 03-08-21 | 19:28

@vliegende knorrepot | 03-08-21 | 19:28:
Al Qaq-Kaag heeft een vliegtuig dat ze regelmatig gebruikt en ze is bekend in de regio.

Frau Merkel | 03-08-21 | 19:51

Beetje flauw dat hier de versie met de 'allah hu akbar' wordt getoond.

Omtzigtig | 03-08-21 | 19:20

Welke Amerikaanse generaal was het ook al weer die dit al 10 jaar.geleden aankondigde ?
Noemde ze op,Irak,iran,Libië,Libanon.
Zouden gesloopt worden door de VS.

Roger-Rabbit | 03-08-21 | 19:19 | 1

Een verbod op de Islam en op religieuze partijen zou wonderen doen. Maar dat gaat nooit gebeuren, en dus zullen de Libanezen moeten leren leven met de puinhoop die ze veroorzaken.

Reaguurdeskundige | 03-08-21 | 19:18

GS live vanuit de zandbak. Wat is dit voor een wereld! Wat is er met deze blog?

I like

The-loopy-cowboy | 03-08-21 | 19:15

Goeie drone wel, puik spul. Zo te zien was ook dit een bruiloft die aardig in de papieren liep.

DommeNeger | 03-08-21 | 19:15

Samuel, ik ken je verder niet, maar jouw leven is veel waard. Wees niet dom.

Normpje | 03-08-21 | 19:14

14:00 CET of EOSZ?
Hou je veilig!

Bad_Pritt | 03-08-21 | 19:14

Doe maar.
Better wordt het niet, entertainmentwize wel.
Weinig brood, veel show…

wezen | 03-08-21 | 19:12

Israel is geen lachende derde. Wanneer het daar mis gaat zal de Libanese afleidingsmanoeuvre raketten op Israel betekenen. Dus lachende derde? Niet in de echte wereld.

Berkemef | 03-08-21 | 19:11 | 4

@Graaier | 03-08-21 | 19:35: Perzen zitten echt niet te wachten op de vernietiging van de Joden. De politieke elite wel, maar ja, in Nederland wordt de mening van het volk al niet zo relevant gevonden, in een dictatuur als Iran doen ze helemaal niet wat het volk wil.

DePsych | 03-08-21 | 20:58

Zeur niet. De Libanon, welke factie dan ook, is wel gek maar niet levensmoe.
Een raket op Israël en het IDF (israëlische verdedigings macht), start een luchtaanval en trekt vervolgens de Libanon binnen om het a la Golanhoogte te bezetten (annexatie is de volgende stap). En Israël wordt volledig en blind gesteund door de VS. Samen ze de Arabische landen arm, afhankelijk en in constante vrees voor beschietingen, bombardementen of economische oorlogsvoering.

Het IDF bombardeerde de laatste in bedrijf zijn de synagoge; dit onder het excuus dat er terroristen en wapens in zaten/lagen. Als gevolg daarvan vertrok praktisch de hele joodse gemeenschap uit Libanon.

Arachne | 03-08-21 | 21:20

@Graaier | 03-08-21 | 19:35: De Perzen erkennen de staat Israël niet. Zij zijn van mening dat deze is gesticht op valse grond, waaronder het schuldgevoel van het westen inzake WO2. En op de leugen: een land zonder volk voor een volk zonder land. Dit platgetreden verhaal is inmiddels ontkracht door menig historicus, inclusief Israëlisch Joodse.

Op theologische grond, de staat Israël van 1948 is de vervulling van de belofte van God aan de joden enzovoorts, stellen de Iraanse geestelijken en de leiders van Hezbollah, dat de staat Israël 1948 een seculiere staat is, die voortduren wordt geleid door seculiere leiders (alle Israëlische premiers zijn atheïsten, de oost europese joden (vanaf 1948 de maatschappelijke top) zijn communisten en dus atheïsten). Waar zijn de priesters, waar zijn de dagelijkse offers in de tempel? Wie zegt een staat te stichten, die de voortzetting moet zijn van het Israël van de Thora, moet dat doen volgens de wetten van diezelfde Thora. En dat is niet gebeurd.
En daar hebben de islamitische geestelijken dus gelijk in.

Beide facties, theologisch en staatsrechtelijk, stellen dat de staat Israël haar bestaansrecht ontleend aan leugens en halve waarheden.

Arachne | 03-08-21 | 21:34
▼ 1 antwoord verborgen

Succes daar. Revoluties geven ook vaak veel slachtoffers.

MondKapper | 03-08-21 | 19:11

morgen ben ik 25 jaar getrouwd. moab

newray | 03-08-21 | 19:11 | 3

Moet ik je feliciteren of condoleren?

jaja | 03-08-21 | 19:16

Marriage of all bombs?

Acidstain | 03-08-21 | 19:25

Feli's, taart endie *Polp* voor je, jonguh
of wacht, taart en bier mogen niet van haar want mollig echtgenootje
dus alleen die feli's dan maar

Tobi | 03-08-21 | 19:30

Ooit het Monaco van het oostelijkdeel der Middellandse zee.
Gaat lekker daar.

De Profundus | 03-08-21 | 19:10 | 1

Parijs.

Basil Fawlty | 03-08-21 | 19:34

En wij leven in een kutland volgens sommigen?

jaja | 03-08-21 | 19:09 | 5

Dat is een argument van het niveau "een auto stelen is niet erg want andere mensen plegen moorden".

Leyrann | 03-08-21 | 19:31

Voor zo'n 30% van de mensen is dit land inderdaad een kutland geworden. Ik wil je best vertellen waarom, maar dat past allemaal niet in één tegel. Laat ik het er maar bij houden dat wanneer er bepaalde principes opgegeven worden, en bepaalde groepen mensen als overbodig beschouwd worden, en er lacherig gedaan wordt over bepaalde sociale waarden, er niet zo heel veel voor nodig is om verder af te glijden naar het niveau waarop bijvoorbeeld Libanon zich momenteel bevindt. Ik twijfel er niet aan dat mijn perceptie van Nederland anders is dan jouw perceptie, omdat ik wél onderaan de ladder leef en als ongewenst sujet behandeld wordt en jij waarschijnlijk niet. Want als dit wel het geval was, dan had jij dit óók een kutland gevonden. En mocht je er over willen beginnen, begin dan alsjeblieft niet over eigen verantwoordelijkheid, want er zijn hier alweer een tijdje geleden behoorlijk wat top-down beslissingen genomen die mij en vele anderen het leven stelselmatig zuur hebben gemaakt, maar daar hebben we het liever niet over in dit gave land. Ik zou wel kunnen zeggen dat het mooi weer is wanneer het pijpenstelen regent, maar daar zie ik het nut niet zo van in.

VBO_B_Niveau | 03-08-21 | 19:49
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland