achtergrond

Geenstijl

Moordenaar Bas van Wijk ontsnapt aan hogere celstraf wegens VORMFOUT

Megablunder Openbaar Ministerie

En dan schakelen we nu over naar Amsterdam, alwaar de rechtbank uitspraak zal doen in de zaak tegen Samir el Yaacoubi, veroorzaker van de Ophefmoord des Vaderlands. De 21-jarige ""verdachte"" wollahde vorig jaar tijdens een warme zonnige dag (dat bestond toen nog) twee kogels in het lichaam van Bas van Wijk, die de aanslag niet overleefde. Wegens een Rolex, wegens stoerdoenerij, wegens 'indruk maken op de groep' en wegens nog meer kutsmoezen om iemand neer te knallen. Ongeleid projectiel Samir rookte '20 tot 25 jointjes per dag' en bij de inhoudelijke behandeling van de zaak bracht de verdediging naar voren dat de moord voor Bas van Wijk geen pretje was, maar toch zeker ook niet voor Samir. De dader vond het immers erg 'intens' en 'ongemakkelijk'. Eis is 18 jaar cel + tbs, niet voor moord, maar voor gekwalificeerde doodslag. Kom er maar in, rechtertje - livetweets na de klik, updates hieronder.
UPDATE: WTF hee. De rechter haalt 9 jaar cel van de eis af. Samir krijgt 9 jaar cel + tbs
UPDATE: Iets met 'gekwalificeerde doodslag' terwijl de rechter uitgaat van doodslag. Over een paar jaar loopt de staatsgevaarlijke Samir el Yaacoubi dus weer gewoon tussen de mensen
UPDATE: Vonnis met gratuit gelul over 'onbeschrijflijk leed' hiero
UPDATE: WAUW. Wauw. Het juridisch zwaardere 'gekwalificeerde doodslag' kon vanwege een VORMFOUT niet behandeld worden door de rechter: er stond geen plaats en pleegdatum bij de tenlastelegging. Daarom kon de rechter alleen uitgaan van 'doodslag'. "Daarmee is de kans groot dat Samir aan een zwaardere celstraf is ontsnapt. De kans dat hij anders voor het juridisch zwaardere ‘gekwalificeerde doodslag’ zou zijn veroordeeld, is groot. Nu liet de rechter het hele vraagstuk of Samir wel of niet uit was op het stelen van een horloge, buiten beschouwing."
UPDATE: Saskia Belleman: "OM heeft geblunderd"
UPDATE: Gelukkig is herstel mogelijk - maar wel pas in hoger beroep.
UPDATE: Familie en advocaat Bas van Wijk geschokt. Advocaat Richard Korver: "De rechtbank zegt niet toe te komen aan de beoordeling of het hier gaat om gekwalificeerde doodslag, omdat er op de dagvaarding geen datum en plaats staat vermeld. Terwijl we hier twee dagen hebben gesproken over een en hetzelfde feitencomplex, en de datum en plaats op de dagvaarding wel worden genoemd bij de overige aanklachten voor moord, doodslag en bedreiging. Dat leidt bij mijn cliënten tot een grote mate van onbegrip. Die krijgen het idee dat ze in een poppenkast terecht zijn gekomen en niet op een plek waar rechtvaardigheid plaatsvindt."

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

LIVE! Seizoen 2 rechtszaak Peter R. de Vries

Spoiler alert: de laatste aflevering krijgt hetzelfde einde, namelijk levenslang

@Mosterd | 23-01-24 | 09:55 | 92 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.