achtergrond

Geenstijl

Denemarken stopt tijdelijk met AstraZeneca wegens "mogelijk ernstige bijwerking in de vorm van dodelijk bloedstolsel"

Onderstaand de Deense minister van Volksgezondheid.

Denemarken sowieso gidsland. Maar goed, het land stopt dus uit voorzorg tijdelijk met het AstraZeneca-vaccin wegens "een signaal van een mogelijk ernstige bijwerking in de vorm van dodelijke bloedstolsels." Met de nadruk op "mogelijk", want "Het is momenteel niet mogelijk om te concluderen of er een verband is. We handelen vroeg, het moet grondig worden onderzocht." Maar goed, AstraZeneca dus. Relevant, want dat is toch wel het werkpaard van het Nederlandse vaccinatieprogramma (zorgmedewerkers en niet-zorgmedewerkers). Zo'n beetje de hele zorg is gegadigde, en ook vanaf 18 jaar uit medische risicogroepen kom je al in aanmerking. Enfin, en wij nu?

WORDT VERVOLGD (net als straks het kabinet wegens een illegaal vaccinatiepaspoort).

Update: "Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland maar één melding van een mogelijke trombose over het vaccin AstraZeneca ontvangen. „Het gaat om een verdenking van een trombose, zonder ernstige gevolgen.”"
Update: Janssen-vaccin goedgekeurd door EMA. Nederland verwacht drie miljoen doses in tweede kwartaal. In totaal heeft Nederland 11,3 miljoen doses besteld.
Update: Vandaag 5.380 positieve neusgekriebelden
Update: Nederland gaat door met AstraZeneca. Volgens EMA is er "hoogstwaarschijnlijk" geen verband tussen trombose en het vaccin. NOU DAT BEPALEN WE ZELF WEL!@

Appendix: afgelopen zondag stopte Oostenrijk ook al tijdelijk met AstraZeneca nadat een 49-jarige vrouw door bloedstolsels overleed en een 35-jarig persoon met dezelfde klacht in het ziekenhuis belandde. Volgens de European Medicines Agency "there is currently no indication that vaccination has caused these conditions, which are not listed as side effects with this vaccine." Aan Nederland zijn vaccins uit diezelfde 'batch' geleverd. Ook Zwitserland heeft het vaccin nog altijd niet goedgekeurd.

Vaccinatieplan voor zorgmedewerkers

Vaccinatieplan voor zorgmedewerkers

Vaccinatieplan voor niet-zorgmedewerkers

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.