achtergrond

Geenstijl

Leraren DOODSBANG op eigen werkplek

Het Virus zorgt voor vrees

HET lockdowndilemma van dit najaar: wat te doen met de scholen? Sluiten die hap betekent dat heel veel ouders ook thuis vast komen te zitten (en niet iedereen verkeert in de relatieve luxepositie om thuis te kunnen werken), dus dan zet je de hele economie stil. Scholen open houden betekent dat je sluizen bouwt waar het vleermuisvirus vrij verkeer kan hebben tussen personen. En dat laatste maakt leraren nerveus: "Met angst en beven gaan leraren de winter in. Op zeker 342 van de 648 Nederlandse middelbare scholen is sinds augustus een coronageval geweest", opent De T. vandaag. Er is ook te weinig ventilatie, en daarom wordt het koud in de klas omdat van Maurice de Hond alle ramen open moeten.

Eerste uur: Maatschappijleer
LIA wil actie van minister Slob, maar daar heeft de minister geen zin in. LIA op de eigen website: "Het water staat het hele onderwijs aan de lippen, regering, houd leerlingen, leraren, ondersteunend personeel en ouders heel, zodat het onderwijs zo goed en veilig mogelijk door kan gaan." Uit een peiling door de onderwijsclub blijkt dat 55% het onveilig vindt om voor volle klassen te staan. 79% maakt zich zorgen over het toenemende aantal besmettingen onder leerlingen en leraren. En de combi van fysiek en digitaal lesgeven leidt bij eveneens 79% tot te hoge werkdruk. 

Tweede uur: Wiskunde
Nog wat getallen: 22% vindt mondkapjes in scholen een goede zaak, maar 48% vindt mondkapjes niet genoeg. En hoewel de LIA een boel stampij maakt, vindt 48% van de gepeilde leden dat scholen in oktober volledig open moeten blijven, een kwart twijfelt en slechts een vijfde vindt dat de scholen weer helemaal moeten sluiten.

Ondertussen, in de lerarenkamer
GeenStijl sprak dit weekend zelf een lerares (n=1) die schamper reageert op het LIA-onderzoek: op haar school zijn ook coronagevallen geconstateerd, maar onder minder dan een half procent van de leerlingen en daarmee weinig reden tot zorg. "Als je opschrijft dat 'op de helft van de scholen corona is geconstateerd', dan is dat feitelijk misschien wel correct, maar het suggereert ten onrechte dat je rondloopt in een gevaarlijke brandhaard." Mondkapjes in de gangen vindt ze prima, in de klas niet: "Pubers bij de les houden vergt veel zuurstof."

Een onvoldoende voor de NOS!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.