UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 46 – Aan de rand van het riool
Dit is deel 46 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.
Eind 2010 - 2011
Gedurende 2010 wordt het steeds duidelijker dat het UWV van de Haagse radar is verdwenen. Onhaalbaar gebleken VVD-plannen om het UWV op te doeken maken het UWV tot een politieke no go area. Het betekent dat het UWV-management vrij spel heeft. Dat Ketenmanager Cor Franke eind 2010 vertrekt is een opluchting, maar daar hebben we David Jongen voor teruggekregen.
Ik word behoorlijk cynisch van de politieke desinteresse. Honderden miljoenen belastinggeld verdwenen richting Capgemini, CGI, IBM en een horde zzp'ers, en niemand die er iets van wil weten. Tegelijk slaat politiek Den Haag aan op de meest onbenullige incidentjes. Het dieptepunt is ophef in de Kamer wanneer het UWV besluit om voor meer naamsbekendheid een Amerikaanse zwarte schaatser te sponsoren. Het gangbare niveau in de Kamer is werkelijk nul.
Zoals dat gaat in een democratisch land weerspiegelt de belangstelling van het parlement dat van de Nederlandse burger. Henk en Ingrid kunnen zich niets voorstellen bij negencijferige bedragen aan verspild belastinggeld, verdwenen in softwareprojecten waar ze niets van kunnen en willen begrijpen. Volk en hun volksvertegenwoordigers zien software als zoiets als ontwikkelingshulp: "nuttig, moeten we doen, maar buiten onze leefwereld, iets voor experts". Een vijfcijferig bedrag spenderen aan sponsoring is wel tastbaar voor die burger. De flutincidentjes maskeren permanente verspilling en corruptie die te moeilijk is om aan te pakken.
Je hoeft geen forensisch expert te zijn om te snappen dat de softwaresector, waarin enorme bedragen vrijwel ongecontroleerd omgaan, een walhalla vormt voor verspilling en fraude. En anders dan in bij hulp in verre landen, waar ook veel fout gaat, liggen hier de schandaalverhalen voor het oprapen. Maar dat gebeurt niet. Ik begrijp dat corruptie in bestuurskamers en rond Europese aanbestedingen en zelfs in de ontsporende projecten moeilijk bewijsbaar is, maar de ranzige geur rond uitgaven aan software is gewoonweg niet te missen. Niet alleen bij het UWV, maar overal waar met andermans publiek geld wordt geautomatiseerd.
Dat het UWV op automatiseringsgebied een corrupte bende is, is een publiek geheim. Hoewel de corruptie-tot-in-de-top al speelde vóór David Jongen in 2006 aantrad, bloeit het onder hem als nooit tevoren, ook in zijn directe omgeving. Zijn vriend Ronald W. ben ik in 2009 al tegengekomen, maar er zijn er meer. Nu ik er belangstelling voor krijg is een patroon niet te missen. Naast de standaard dubieuze constructies met grote spelers als Capgemini en IBM zitten er bij het UWV diverse MKB-softwarebedrijven – microbedrijfjes voor de UWV-inkopers – waarvan de directeur-eigenaren niet alleen hun mensen maar ook zichzelf aan het UWV verhuren. Het levert niet te missen corrupte constructies op.
Allereerst is er Jan K. die zijn complete bedrijf A2B bij UWV heeft ondergebracht. Zelf is hij projectleider van een van de grootste en meest langlopende projecten bij het UWV: het uitfaseren van stokoude pre-UWV systemen. Het UWV huurt Jan en alleman in om ze dan weer te laten aansturen door Jan K. Om de constructie wit te wassen worden Jans mensen niet direct ingehuurd maar via IBM. Dat Jan en David goed bevriend zijn is bij het UWV geen geheim.
Vergelijkbaar met Jan K. is Chris P., directeur van het bedrijf Conspect. Ook Chris verhuurt zichzelf en zijn mensen aan het UWV, leidt projecten en staat op zeer goede voet met topman David. Hier wordt niet de IBM-route gevolgd. Met twee andere bedrijfjes staat Conspect op een shortlist van UWV-leveranciers. Als ik verder zoek kom ik elders bij het UWV nog zo’n club tegen. De directeur van het bedrijf Hot Item, Dick M., zet doodleuk op zijn LinkedIn-cv dat hij naast het aansturen van zijn bedrijf ook de dagelijkse leiding heeft over een grote analyse-afdeling van het UWV. Wat verder zoeken op LinkedIn laat zien dat die afdeling vol zit met zijn eigen medewerkers.
Dat er binnen het UWV niemand zichtbaar aan de bel trekt is erg genoeg, maar waarom pakt geen enkele journalist dit op? Als heel Den Haag op tilt slaat van geldverspilling aan een sponsorcontract, hoe erg moet het dan wel niet zijn wanneer duidelijk wordt wat er hier door het putje wordt gespoeld en bij wie al dat belastinggeld terechtkomt? Hier ligt voor mij de route om David Jongen en misschien Diantha C. aan te pakken. Bij gebrek aan Haags niveau loopt de noodzakelijke belangstelling voor het UWV onvermijdelijk via het riool.
Helaas ken ik geen journalisten en ik kom niet op de gedachte om onze Haagse lobbyist Marcel Kummel hiervoor in te schakelen. Het duurt daarom tot in 2011 tot er perspectief ontstaat. Op dit moment stapt er eindelijk een journalist naar voren die zijn werk doet. Onderzoekjournalist Siebe Sietsma van RTL introduceert het begrip 'spookburgers', mensen die de overheid tillen door te frauderen met hun woonadres. Het is het schandaalverhaal dat al tien jaar ligt te wachten op een journalist die niet wegloopt voor systemen en data.
Voor veel mensen loont het om te liegen over hun adres: thuiswonende studenten, samenwonende bijstandstrekkers, samenwonende werkenden met elk een eigen huis die hun hypotheekrente willen blijven aftrekken. In Amsterdam zijn er zelfs mensen die hun kind inschrijven op een adres nabij een witte school. Lang interesseert het de overheid niet. Gemeenten stellen zich op het bizarre standpunt dat de burger de 'authentieke bron' van de adresinformatie is. De gemeente heeft het slechts te noteren. Een enkeling wordt wakker wanneer na de Bijlmerramp in 1992 en de Vuurwerkramp in 2000 blijkt dat er in de getroffen (pauper-)wijken heel andere mensen wonen dan volgens de Gemeentelijke Basisadministraties van Amsterdam en Enschede. Echt schokkend wordt het wanneer in 2002 de kroonprins in de hoofdstad trouwt met een Argentijnse en de veiligheidsdiensten vaststellen dat ook de adresadministratie van de Amsterdamse goudkust voor geen meter klopt.
Dat iedereen in 2002 wakker is, betekent niet dat er iets gebeurt. Als journalist Sietsma er negen jaar later induikt, is de situatie door de influx van EU-medeburgers alleen maar verslechterd (en Airbnb zal adresfraude nog lucratiever maken). Journalist Sietsma is de man die ik moet hebben, en omgekeerd. Zijn nieuwsfeiten gaan over falende gemeenten, dit type journalist kan ik ook voor het UWV interesseren. En misschien hoef ik niet eens het riool in, want het UWV speelt een hoofdrol in de spookburger-toestanden. Een korte mail aan Sietsma volstaat. Hij wil graag meer weten over de UWV-spookburgerconnectie.
Naschrift: Het bedrijf A2B bestaat niet meer. Het bedrijf Conspect opereert al sinds lange tijd 'under new management'. Na het bewind van David Jongen is er (net als daarvoor) bij het UWV geen belangrijke rol meer weggelegd voor kleinere (software)bedrijven.
Reaguursels
InloggenWanner was die ook al weer ? De bouw fraude enquète ?
Doooeeeiii !
Niet stoppen met schrijven Rene. Dank GS voor het plaatsen.
Nog steeds interessant hoe miljoenen verdwijnen zonder dat de Tweede Kamer er wat aan doet of controleert, het is echter menselijk. Als er een weg in een gemeente moet worden aangelegd voor een paar miljoen, knikt iedereen in de gemeenteraad een keer. Wordt echter het dak vernieuwd van een jeugdhuis weet iedereen waar je 20 cent op dakpannen kunt besparen en zijn ze er dagen zoet mee.
Deze reeks is een juweel in het roze kroontje. Een ontknoping kan gegeven de status quo niet, de ironie waarvan inderdaad zo langzamerhand letterlijk onbetaalbaar begint te worden. Publiek-Privaatrechtelijke samenwerking in je belastingbetalersbroekje: oftewel geïnstitutionaliseerde corruptie. Zoals het in de ons omringende wel beschaafde landen heet.
Allemaal mogelijk gemaakt juist door de automatisering.
Soms verlang ik terug naar de tijd dat alles met de hand op systeemkaarten werd bijgehouden en in een bak onder a-b-c- tabs werden opgeborgen en na het werk sloot de chef 's avonds de ladenkasten af.
Hoeveel besparing zou dat opleveren als we overstappen op zo'n systeem?
De privacy krijgen we er dan gratis bij.
@Wering | 30-08-20 | 19:50: Doe maar niet. Het probleem zijn de zogeheten Whiz kids. Al dan niet autistische lineaire denkers die de werkelijkheid menen te kunnen coderen. Zij zijn de enablers van een compleet andere categorie, sociopaten, die de essentie van verslaving/Stockholmsyndroom hebben doorgrond. Het triggeren van het gelukshormoontje in onze hersenen. En dat zonder religie! Hosanna in den Cloud.
Wat betreft onze overheid: inderdaad de prachtmogelijkheid om je achter de onmaakbaarheid van de samenleving te verschuilen. Het IT project als schaamlap voor de waanzin van beleid als doelstelling op zich. Als de uitkomst bij voorbaat al niet telt: al zet je de beste supercomputers in het Rijks Computer Centrum: Shall We Play a Game?
Boter, kaas en eieren. Net als Aap, Noot, Mies. Ik begrijp uw sentiment, denk ik, maar hoe relevant zijn dit soort gedachten nog?
@Wering | 30-08-20 | 19:50: het is intens dom om te denken dat voor de automatisering corruptie niet bestond. Wel is het zo dat automatisering al het mensenwerk dat overblijft degradeert tot het werk waar vroeger iemand zonder enige opleiding geschikt voor was, dus de huidige gebruikers van deze systemen zullen corruptie en fraude nooit ontdekken of er naar kunnen handelen.
@Hetkanverkeren | 30-08-20 | 20:24:
Nou... het bespaart niet alleen alles rond automatisering, maar je zou dan ook weer in de situatie komen dat werknemers echte verantwoordelijkheid krijgen en (durven) nemen. En maatwerk. Rotte appels worden sneller door en mens herkend dan door en systeem.
En het gaat verder: al dat beleid schrijven, programma's, voor verbinden, eenzaamheid, inclusie kunnen overboord als we weer gewoon van mens-tot-mens contact overgaan.
Maar u hebt gelijk: niet meer relevant. Dat geld dat rondgepompt wordt door al die 'tweede banen' die we erbij verzonnen hebben, is nodig om alle nieuwlanders te kunnen onderhouden.
Terug naar het oude normaal van de jaren '80 en '90 is dus niet mogelijk.
@Wering | 30-08-20 | 20:46: NEEN! Hoeveel beleidsbepalende allochtonen kent u zelf in Nederland? Precies. Verwart u de boodschapper (de media) niet met de werkelijkheid. Zij brengen slechts bericht. Dat doorfluisterspelletje kent u vast zelf ook wel, mogelijk van vroeger. En dat dan maal een xmiljard aantal social media gebruikers.
Als er één lemming over de dam is. Verdeel en heers. Maar wat u zegt: we pompen zielloos honderden miljarden euro's om in Nederlandje. Op Beursplein 5, in Den Haag en in Brussel. Maar ach en de wee, de godsgruwel van een nationaal basisinkomen voor de burger! Wat als je werk inderdaad als slechts een facet van de pyramidetop van Maslow kunt gaan zien? In de ambtenarij is het staande praktijk, evenals in de hoogste gremia van wat er tegenwoordig veel te vaak voor "bedrijfsleven" (wat betekent dat woord überhaupt?) door moet gaan.
Het kunnen voorzien in je levensonderhoud, was dat niet ergens gedefinieerd als mensenrecht? Waarom zou de staat niet de belangenbehartiger van de samenleving kunnen zijn? Nogmaals, en voor de zoveelste keer: kan iemand mij het economische bewijs leveren voor het bestaan van marktwerking? Oftewel: het nut van arbeid? Winst maken? Over het Stockholm syndroom gesproken.
U weet wel, de Hand van God van de calvinist Adam Smith.
@Hetkanverkeren | 30-08-20 | 21:23:
"NEEN! Hoeveel beleidsbepalende allochtonen kent u zelf in Nederland? "
Akwasi, Airfryer, Arib, de mannen van DENK, de sukkels van BIJ1, alle moskee besturen, alle besturen van Islam scholen...
U bent ziende blind en horende doof!
Die directeuren van Conspect waren echt foute klanten. In de ICT loop je normaal gesproken niet met een dik pak cash op zak rond.
In een commercieel bedrijf houd jij je aan de regel:
- Lang werk doe je met vast personeel.
- Kort werk doe je met uitzendkrachten, want die kosten het dubbele.
- Tijdelijk inval werk doe je met consultants en ZZP'ers want die kosten een kapitaal, maar zijn snel beschikbaar en je stuurt zo ook weer snel weg.
Bij de overheid en ook bij de publieke omroep wordt lang werk door consultants en ZZP'ers gedaan want het geld klots toch tegen de plinten op. Bij de publieke omroep staan een Pauw, een Van Nieuwkerk of een De Leeuw niet op de loonlijst maar laten zich via hun eigen BVtjes inhuren om de kosten maar ze veel mogelijk op te drijven.
Natuurlijk is dit misbruik.
Maar het is niet verboden.
De overheid houdt deze kermis in stand want het is natuurlijk zeer eenvoudig om mensen die ze nodig hebben in vaste dienst te nemen, dat scheelt enorm in de kosten. Maar het is altijd al zo geweest, heb in de jaren '70 3 jaar gewerkt bij wat toen nog heette het Ministerie van Landbouw en Visserij. Mijn baas was een landbouwingenieur en ik werd betaald door een uitzendbureau omdat de ministeries geen vast personeel mochten aannemen: personeelstop. Dat ik 3x zoveel kostte dan dat ik in vaste dienst zou zijn geweest, was niet belangrijk. Na die 3 jaar was een vaste baan bij de Luchtmachtstaf gelukkig geen probleem.
@Lupuslupus | 30-08-20 | 19:07:
Zo heb ik 3 jaar bij een bank gewerkt als uitzendkracht terwijl diverse chefs bonussen kregen omdat ze het aantal vaste medewerkers zo laag wisten te houden terwijl ze drie keer zo veel kwijt waren aan uitzendkrachten. Er waren zelfs afdelingen zonder vast personeel. Daar liepen alleen uitzendkrachten rond die werden aangestuurd door consultants.
Moreel verval is het betonrot van een democratie.
Helemaal mee eens. Maar dat is toch het grote doel geweest: "Geen God, geen meester'? En daar plukken we nu de zure vruchten van.
Dit feuilleton:
We zijn nu net een stuk in 13 delen
Aan het einde zijn we allemaal de klos
En leven trouw het leven van zovelen
Ik wil iets meer, ik wil een beetje los
Is dit alles?
Is dit alles?
Oh, Is dit alles wat er is
Mmm, Is dit alles?
Op het eind heeft de butler het gedaan en winnen de Duitsers toch nog...
Het blijft (voor mij) schokkend om te lezen met welk gemak er miljoenen en miljoenen weggepist worden en de controlerende instanties geen ene fluit doen..
Subsidies aan biomassa ~ 10 miljard weggesmeten
@Diederik_Ezel | 30-08-20 | 18:46: zovéél?
Toen mijn zoon werkloos was en weer een nieuwe baan vond, kon hij pas na een maand zijn nieuwe inkomsten doorgeven. En reken maar dat het 'teveel betaalde' teruggevorderd is. En terecht natuurlijk. Ik denk eerder dat de controlerende instanties falen bij bepaalde bevolkingsgroepen en niet bij de beste brave Nederlander. Dat weet ik wel zeker. Uit die hoek komen ook de meeste gevallen van zorgfraude, wat te voorzien was door alle 'zorgkantoortjes' die als paddestoelen uit de grond schoten. Ik heb tenminste in mijn 75-jarige leven nog nooit anders meegemaakt dan dat ik elke cent die 'onterecht' ontvangen was, moest terugbetalen. Toen mijn zoon een paar jaar geleden vanwege een relatiebreuk bij mij kwam inwonen (waar moest hij anders heen??) kreeg ik nog geen 2 weken later(!) bericht van de belastingdienst dat mijn huursubsidie per direct was vervallen. Maar ja, dat is nou eenmaal het gevolg als je eerlijk bent en je dus aan de regels houdt.
@Lupuslupus | 30-08-20 | 18:55: Ik zei laatst tegen mijn vrouw (die uit z-Amerika komt) : in Nederland leeft iedereen in een glazen huis: de overheid weet ALLES van je: je banksaldo, je salaris, wie er in je huis woont, hoeveel gas je gebruikt, waar je bent geweest, met wie je hebt gebeld, wat je koopt in de winkel, wat je schrijft op internet. Je bent eigenlijk een slaaf die denkt dat hij vrij is, want geen kettingen aan zijn voet, maar je wordt gewoon goed gemonitord, voornamelijk volautomatisch door computers.
Ik ben geen complotgekkie, het is namelijk gewoon zo. Je hoeft bijv. niet eens je belastingformulier meer in te vullen; het IS al ingevuld.
Aan de andere kant, doordat dit allemaal door software gebeurd, wordt er veel gesjoemeld, want de eerste data moet je voornamelijk eerst zelf opgeven.
@King of the Oneliner | 30-08-20 | 19:12: Dat u toch nog dat ene knoppie op uw speedbootje heeft gevonden. Respect!
Ach, wat zouden die ambtenaren anders moeten doen. Te dom om te poepon dus zouden ze allemaal werkeloos worden en krijgt het UWV het druk. Oh wacht...
Uitstekend dat deze meneer de moeite neemt om dit allemaal te beschrijven. Het schijnt licht op de ziekte van teveel overheid waar dit land aan lijdt.
Een feuilletondeel per werkdag. Lekker lang genieten nog!
Een feuilleton in 800 delen.
Aan het eind trouwen ze allemaal en leven nog lang en gelukkig.
@Varende_Reaguurder | 30-08-20 | 18:26: ik hoop eigenlijk op een deus ex machina einde
@Varende_Reaguurder | 30-08-20 | 18:26: In the end it doesn't really matter.....(Linking Park).
Intelligente witteboorden criminelen: volgens de wet doen ze niks fout, maar moreel gezien des te meer.
Belangenverstrengeling, vriendjespolitiek, ja, ook bijvoorbeeld het jarenlang opsouperen van wachtgeld, en een salaris krijgen door zitting te nemen in één of andere flutcommisie, voor een enorm salaris in verhouding tot de gemaakte uren, vind ik daaronder vallen.
En dit is geen jaloezie van mijn kant, maar een oprecht rechtvaardigheidsgevoel.
Ook vind ik het bijvoorbeeld niet terecht dat het Koningshuis, wat simpel gezegd al gratis kost en inwoning en vervoer en beveiliging en onderhoud heeft, etc. daarbovenop nog een enorm "salaris" moet ontvangen.
Maar goed, ik behoor inderdaad zelf ook, net als 95% van de bevolking, ook tot het plebs, de nobody's en de not-have's.
Maar volgens mij is de tijd wel voorbij dat het plebs/de arbeiders/het voetvolk ook nog eens lachend en zingend naar het slagveld ging marcheren, om zich te laten vermoorden voor de belangen van koningen en grootaandeelhouders en fabriekseigenaren.
Een Oneliner met diamanten kanten. Hulde!
@kwark001 | 30-08-20 | 18:29: Ja, ik keek de laatste tijd veel docu's over WW I en WWII, en dan al die arbeiders/soldaten die zomaar zinloos uit hun loopgraven moeten komen, en binnen 1 minuut worden neergemaaid.
En waarvoor? Voor de belangen van de koningshuizen en (wapen)industrie, terwijl de koningshuizen in die tijd allemaal familie waren.
Ik heb met terugwerkende kracht gewoon medelijden. En woede.
Hulde, King of the Oneliner!
Ik vergeef je acuut de "have-nots"
Nu loopt het pleps / voetvolk op straat te marcheren met een mondkapje op , het is alvast een begin .
Gelukkig hebben we corona nog .
@King of the Oneliner | 30-08-20 | 18:36:
WW 1 is een groote oorlogs misdaad begaan door de toen heersende monarchieën.
De helft kwam gestoord terug , en deinzde niet terug voor WW2 .
@De Droit | 30-08-20 | 18:41: hahahahaha nou dank. Ik ben eigenlijk volgens mijn eigen verhaal dus een socialistische pacifistische dagdromende hippie? Maar goed, ik ken die mannetjes zo goed, ze laten zich nergens op pakken, zo glad als een aal, intelligent, jazeker, maar ook weten ze heel goed spelletjes te spelen, politieke spelletjes.
Terwijl het maken van een ICT systeem eigenlijk gewoon een technische klus hoort te zijn, net als bijvoorbeeld het plaatsen van een CV.
Maar zij weten het zo te spelen, door bewuste faal software, dat het project opgerekt wordt.
Daarom: Pas betalen als het product af is en foutloos werkt. Klaar. Desnoods gewoon bestellen bij Microsoft of Google of zo. Nu hebben ze er dus belang bij om de boel bewust te rekken en te saboteren, dit is wat in al de verhalen naar voren komt.
@Kale von Doom5748 | 30-08-20 | 18:54: WWII is gewoon de tweede helft van WWI. En weer had Duitsland het bijna gewonnen.
Grootste fout was de enorme boetes/herstelbetalingen van Versailles.
Dit leidde tot honger, onvrede, opstand, de joden de schuld geven, en eigenlijk was WWII de persoonlijke revanche van Hitler. Hij kreeg steun van de middenklasse, want die wilden absoluut geen Russische toestanden. Afpakken van hun bezit, en zelfs simpelweg vermoorden van de bourgeoisie door de Sovjets.
@King of the Oneliner | 30-08-20 | 18:59:
Kleine nuance. Het product dat de IT-bedrijven leveren voldoet vaak precies aan wat is gevraagd. Een van de meest cruciale problemen is dat de originele opdracht wordt verstrekt door mensen die eigenlijk geen idee van IT hebben, en eigenlijk ook niet goed door hebben hoe de contracten die gesloten worden werken.
De IT-club levert tot de letter wat er was gevraagd. Dat product is vaak niet geschikt/praktisch voor degenen die er mee moeten werken. Aanpassingen die je dan doet is meerwerk, geen fout herstel, waarvoor de meter begint te lopen. Dan kom je tot de conclusie dat nieuwe functionaliteit die je wil, niet past in het rigide systeem dat is geleverd. Dat betekent dat het systeem weer moet worden aangepast. En dan hebben ze je, en gaat het heel lang duren, en heel veel geld kosten.
Had naast de directeur / managementteam ook nog een slimme jongen/meisje die er mee moet werken en in systemen kan denken (hoeft niet eens een IT'er te zijn) gezeten, bespaar je jezelf heel veel moeite.
Wat ik de IT sector en grote bedrijven aanreken is dat ze het bewust doen en hun klanten bewust niet adviseren. Onderliggende systemen hoeven helemaal niet zo rigide te zijn. (Klanten die er in trappen zijn natuurlijk ook niet slim bezig, zeker als het herhaaldelijk gebeurt)
@Sjors W. | 30-08-20 | 19:14: Ja, ik vermoed dat u in de ICT werkt. En ik snap wat u zegt: het pakket van eisen is te onduidelijk in het begin, en teveel last-minute aanpassingen en work arounds, en systemen willen vervlechten, die niet echt goed te koppelen zijn.
En, inderdaad, het verdienmodel is de nazorg, niet het systeem an sich.
De grond oorzaak is natuurlijk hebzucht, graaien wat je graaien kan uit de grote pot van de overheid, en de top die geschiedenis heeft gestudeerd of niet resultaatgericht is, maar zorgt om buiten schot te blijven en niet de verantwoording neemt, die bij hun functie hoort en salaris.
In WWII had je Bletchley Park, waar de Enigma encryptie werd ontcijferd door o.a. Turing.
Deze mensen werkten wel doelmatig, creatief en resultaatgericht.
Omdat iedereen aangenomen was op zijn talenten, capaciteiten.
En niet om hun baan, salaris, of politieke vrienden zo lang mogelijk uit te buiten.
Volgens de wet doen ze ook wat fout hoor. Want de wet heeft gewoon regels voor aanbesteding. Toen ook al.
REAGEER OOK