achtergrond

Geenstijl

Experts waarschuwen: stop je mondkapje niet in je poepgat

Belangrijk bericht

Wie reist met het openbaar vervoer of  op vakantie gaat, kan er niet onderuit: mondmaskers moeten mee. En dus belanden de papieren of stoffen exemplaren vaak verfrommeld in je poepgat, bilnaad of achteruitgang. „Niet veilig”, zeggen experts. „Zo verspreid je het coronavirus in je kont.”

Je poeppgat, bilnaad of achteruitgang: het zijn „vuile zones.” „Plaatsen met veel bacteriën en zeker niet alleen die van jezelf”, zegt verpleegkundige-ziekenhuishygiënist Frank Van Laer van UZA-ziekenhuis in Antwerpen tegen Het Nieuwsblad. „Een mondmasker wordt er vies. En als je het daarna weer opzet, breng je al dat vuil naar je mond.”

En wat belangrijker is niet alleen viezigheid, maar ook het coronavirus krijgt zo vrij spel. „Met je handen pak je deurklinken vast, daarna steek je diezelfde handen in je poepgat waar ook je mondmasker zit. Wanneer je dat masker opzet, kan je zelf besmet raken en zo ook anderen besmetten. Op die manier strooi je het virus volop in het rond”, zegt Katrien Lagrou, hoofd van het labo klinische microbiologie aan UZ Leuven.

Weer wat geleerd!

Ondertussen in Den Haag

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.