Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

LIVE - Technische Briefing in Troelstrazaal

Jaap en zijn mensen, deel zoveel

We gaat weer rechtstreeks naar Den Haag voor de allerlaatste technische ontwikkelingen inzake het coronavirus. Jaap en zijn mensen brengen u op de hoogte van de laatste stand van zaken over testen, mondkapjes, en de schrijnende situatie in verzorgingstehuizen en verpleeghuizen. Heee, ook toevallig. Om ongeveer 09:30 uur komt het CBS met nieuwe cijfers over de slagvelden in onze Huizes Avondrood. Dit bericht wordt aangevuld.
Update: CBS: Oversterfte verzorgingshuizen bijna verdubbeld.
Update: Maar liefst DRIE PROCENT van NL heeft corona gehad.

Deze curve gaat goed

curve

Reaguursels

Inloggen

Nordrhein Westfalen: iets kleiner dan NL met 18 mln inwoners en veel grote steden (Duisburg, Keulen, Dortmund, Essen, Aken). Vieze Ruhrgebiedlucht met stikstof, fijnstof, PFAS en nog veel meer. Aantal coronadoden ..... 760 www.waz.de/thema/coronavirus/

Vergelijk dát nu eens met Nederland: 3.315 doden, 4-5 keer zoveel. Ofwel 2.500 doden meer. Dat zijn 8 MH17's. Er zijn premiers voor minder weggestuurd Mark !

beniknouzoslim | 16-04-20 | 19:33

Vroeger bestond er in Nederland de BB (Bescherming Burgerbevolking). In de Sovjet Unie bestond iets vergelijkbaars onder de hoede van de communistische partij. Hier een artikel uit 'Russia Beyond the Headlines' www.rbth.com/history/332017-civil-def... over hoe zij werden opgevoed tot voorbeeldige Sovjet burgers die weten om te gaan met gasmaskers.

Eeuwig..Op..Vakantie | 16-04-20 | 14:03

Er is altijd lul boven lul

bart2653 | 16-04-20 | 14:03

Ais je ergens een (publieke) ruimte in wil kapje op en verplicht temperatuur opnemen. Zieke en zwakke en BANGE mensen gewoon thuisblijven ,eigen verantwoordelijkheid.

streknek | 16-04-20 | 14:00

Wat weer een eindeloos gezeik op het RIVM en van Dissel. De reaguurder weet het allemaal beter en al helemaal met de wijsheid achteraf. Wetende dat de gemiddelde reaguurder of PVV of FvD stemt, weet je dat deze partijen maar beter nooit het land moeten gaan besturen. Van de zijlijn roepen dat het allemaal niet goed is, prima, een soort nuttige folklore, maar je wil dit geteisem echt niet aan de knoppen hebben van je land.

Mocht het zo zijn dat er een meerderheid onstaat, dan weet je: Orbaneske toestanden. Gelijkschakeling van pers en de intelligentsia onder de knoet, afbraak van de democratie en om het minste de afzetting van het parlement. Het zal de gemiddelde PVV-er als muziek in de oren klinken, maar dat gaat dus niet gebeuren in dit land.

Beste_Landgenoten | 16-04-20 | 13:58 | 3

Nou,nou,nou,zeg. Stel je niet zo aan.

streknek | 16-04-20 | 14:11

@streknek | 16-04-20 | 14:11:
In Hongarije is het beschrevene al werkelijkheid. Maar waarschijnlijk ben jij er eentje die dat allemaal prachtig vindt.

Beste_Landgenoten | 16-04-20 | 14:18

Die laatste grafiek. Als dit covid gebeuren nog een jaar doorgaat zijn er zowat geen 80plussers meer over.

sjef-van-iekel | 16-04-20 | 13:57 | 2

Oke. Diagram.

sjef-van-iekel | 16-04-20 | 13:57

Dat valt wel mee, we hebben ongeveer 800.000 80-plussers in dit land. Als er geen bijkomen en de sterfte lineair op 3000 per week blijft zijn ze pas over 5 jaar op. Maar vanwege verjaardagen komen er ook 4000-5000 80-plussers per week bij... per saldo groeit de groep dus nog steeds met duizenden per week, ondanks de Corona.

Badderbeest! | 16-04-20 | 18:45

Wanneer we nu eens mondkapjes verplichten in supermarkten, winkels, kappers horeca ( laatste met wat maatregelen qua afstand ), OV, en andere contactberoepen zijn we al een stuk verder. En laat die van Dissel in de politiek gaan ipv ons misleiden.

ceesreis | 16-04-20 | 13:51 | 1

Wat moet hij in de politiek als hij ons niet mag misleiden?!!!

Paulzitineenkaul | 16-04-20 | 13:57

Het verhaal van het vaccin tegen polio (bron: Jewish.ru)
"Hij redde de wereld van polio. Populaire roem maakte hem een verschoppeling in de wetenschap, maar dat weerhield Jonas Salk er niet van om een medicijn voor de behandeling van aids te ontwikkelen.
In de zomer van 1916 waren de speeltuinen van New York leeg: polio heerste in de stad. In augustus waren alle ziekenhuizen vol met kinderen, maar toen het koeler werd, verdween de infectie zo onverwachts als ze leek. En twee jaar later trof een andere ziekte de stad - de beroemde "Spanjaard", die in anderhalf jaar geleden een derde van de wereldbevolking leed.

In die tijd was Jonas Salk nog een kind: hij werd geboren op 28 oktober 1914 in de familie van Dora en Daniel Salk. Zijn moeder was een dominante vrouw en zijn vader had daarentegen een zachtaardig karakter. Dat was wat hem, de uitstekende kleermaker, ervan weerhield zijn talent in geld om te zetten.

Op school was de jongen een 'nerd'. Moeder zei onvermoeibaar tegen hem: 'Het is beter een zwakke intellectueel te zijn dan een hersenloze spierberg.' Jonas verzette zich niet: op zijn vijftiende ging hij naar het City College van New York, dat voor de grap de 'haven van joodse geesten' werd genoemd. Hij wilde rechten studeren, maar Dora protesteerde: 'Wie van jullie is advocaat, u vermijdt op alle mogelijke manieren conflicten!' Moeder had ook kritiek op de wens van haar zoon om dokter te worden, maar deze keer gehoorzaamde Jonas haar niet. In 1934 ging hij naar de School of Medicine aan de New York University. Toen een van de professoren de man waarschuwde dat dit werk geen grote financiën zou opleveren, haalde hij alleen zijn schouders op: 'Er is meer in het leven dan geld.'

In 1938 werd Thomas Francis het hoofd van de afdeling Geneeskunde, die het type B-influenzavirus ontdekte. Dit bracht Jonas tot nieuw onderzoek: hij probeerde te controleren of het virus kon worden gedood, terwijl het zijn vermogen om de productie van antilichamen te stimuleren, handhaafde. De antivirale vaccins die op dat moment bekend waren, waren 'levend', omdat de heersende overtuiging was dat alleen een levend, zij het verzwakt, virus een adequate immuunrespons kon opwekken.

Op 8 juni 1939 behaalde Jonas Salk zijn MD-graad. De volgende dag trouwde hij met Donna Lindsey, die uit een rijke familie in New York kwam. Donna's vader, een succesvolle tandarts in Manhattan, was niet gelukkig met dit huwelijk: hij verwachtte niet dat haar dochter zou trouwen met een student uit de Bronx. Dora Salk was ook niet enthousiast over haar schoondochter, die niet overeenkwam met het beeld van de 'juiste joodse vrouw': ze observeerde geen Kasjroet en vierde geen joodse feestdagen, maar zette een kerstboom op.

Omdat Jonas twee jaar stage moest lopen, ging Donna aan de slag bij de Joodse Vereniging voor Kinderopvang. Salk, aan de andere kant, eindigde in een dozijn gelukkigen die waren geselecteerd voor stages bij een van de beste ziekenhuizen van de berg Sinaï. De jonge glimlachende arts won meteen de liefde van patiënten en personeel: beleefd en opgewekt, hij stond altijd klaar om andere stagiaires te helpen en klaagde niet over chronisch slaapgebrek vanwege 36-uursdiensten.

In april 1942 verhuisden de Salkies naar Ann Arbor: Jonas werd aangesteld als research fellow bij de afdeling Epidemiology van de University of Michigan. Zijn mentor was opnieuw Thomas Francis. In 1943 creëerden ze samen een geïnactiveerd griepvaccin, dat eerst werd getest op patiënten in psychiatrische ziekenhuizen en vervolgens op soldaten. Dankzij deze ervaring raakte Salk ervan overtuigd dat gedode vaccins ook effectief kunnen zijn, hoewel ze meerdere keren moeten worden toegediend om de immuunrespons te versterken.

In oktober 1947 verhuisden Donna en Jonas naar Pittsburgh. Tegen die tijd hadden ze al twee zonen. Aan de Universiteit van Pittsburgh kreeg Solku een laboratorium toegewezen waar hij het leeuwendeel van de tijd doorbracht. Tijdens pogingen om een ​​universeel vaccin tegen influenza te creëren, ontmoette een jonge viroloog Harry Weaver, onderzoeksdirecteur van de National Foundation for the Study of Children's Paralysis. Weaver voelde dat Salk de potentie had om een ​​poliovaccin te maken en nodigde hem uit om deel te nemen aan een project om verschillende soorten poliovirussen te identificeren. De tijd die Jonas met Donna en zijn zonen doorbracht, werd tot een minimum beperkt.

Eeuwig..Op..Vakantie | 16-04-20 | 13:49 | 1

In 1951 voltooide het Salk-team de eerste fase van het werk, waarin de onderzoekers ontdekten dat alle poliovirussen in drie typen zijn verdeeld. Om erachter te komen, waren er 20 duizend apen en een half miljoen dollar nodig. Maar Salk begreep: primaten konden hier niet mee, voor de productie van een vaccin was het nodig om het virus in vitro te kunnen vermeerderen. Een paar jaar eerder ontwikkelden John Enders, Thomas Weller en Frederick Robbins een techniek voor het kweken van poliovirus in weefselculturen, en Salk kon niet anders dan hun prestatie gebruiken. Hij vroeg om aanvullende financiering en huurde een jonge weefselkweekspecialist in.

Salk was niet alleen een getalenteerde wetenschapper, maar ook een echte magneet voor de pers en bekende mensen. Hij werd letterlijk verliefd op donateurs tijdens een liefdadigheidsavond in Washington. Daarna begon Weaver een jonge viroloog te "nomineren" in elke situatie waarin het de aandacht van het publiek moest trekken. Toen Good Housekeeping magazine een artikel aan het voorbereiden was over de activiteiten van de stichting, was het Salk die hem fotografeerde, hij sprak ook over het project op CBS radio. Jonas begon een "icoon van de wetenschap" te worden, maar voelde daar geen vreugde over.

Salk voltooide begin 1952 het werk aan een geïnactiveerd vaccin. Ze besloten het eerst te testen op kinderen die de strijd met polio al hebben overleefd, en vervolgens op baby's met aangeboren afwijkingen. Geen enkel kind werd ziek door vaccinatie. Dit nieuws verspreidde zich door de media en Salk kreeg een golf van brieven, telefoontjes en interviewverzoeken. De wetenschapper verklaarde publiekelijk dat de tests nog niet zijn afgerond en dat er in de nabije toekomst geen vaccin zal zijn.

Al snel kwam er een ander probleem bij: de viroloog zou verantwoordelijk kunnen zijn voor een door hem gemaakt vaccin, maar niet voor het product van farmaceutische bedrijven. Uiteindelijk stond hij erop dat alle vaccins ook in zijn laboratorium op veiligheid worden getest. In het voorjaar van 1954 vond de eerste massale vaccinatie tegen polio plaats. 750 duizend kinderen namen deel aan de steekproef, ongeveer een half miljoen ontving het vaccin op vrijwillige basis. De efficiëntie had precies een jaar later moeten worden bevestigd of weerlegd.

Op 11 april 1955 vloog Jonas Salk naar Ann Arbor, zonder de resultaten van de tests te kennen: hij moest ze allemaal van Thomas Francis horen. Maar het verliep niet volgens plan. Kranten mochten de resultaten pas om 10.00 uur bekendmaken, maar een uur daarvoor, toen de bewaker de rapporten afleverde, omringden verslaggevers hem bij de liftdeuren en begonnen kopieën te pakken. 'Het werkt, het werkt!' Ze huilden, haastten zich naar de telefoons en typemachines. Dus voordat Francis een woord uitsprak, wist iedereen al dat het Salk-vaccin effectief was.

Jonas werd 's nachts' een ridder in glanzend harnas, die de wereld kwam redden van een dodelijke ziekte '. En toen hij zei dat er geen octrooi was voor het vaccin, omdat het "als het patenteren van de zon" was, hadden zelfs de strengste journalisten hun hart verloren. Jonas begon zelfs vaker om een ​​interview te vragen, Warner Bros. Pictures en 20th Century Fox wilden een film over hem maken. De wetenschapper lachte weg: 'Dergelijke banden kunnen het beste worden gemaakt na de dood van de held. Het is oké, ik wacht wel. "

Salk kon miljonair worden, maar hij had nooit zo'n ambitie. Het gezin bleef leven van 25 duizend dollar jaarsalaris. Erger nog, door talloze interviews en fotoshoots zijn veel leden van de medische gemeenschap Jonas gaan noemen "een ijdele balabol die met de pers flirt". In feite belastte de wetenschapper de status van een superster. Toen hem bij een van de recepties werd gevraagd wat het beste is: de rest van de dag genieten van de glorie, of onopgemerkt werken, koos de viroloog voor de tweede.

In 1960 richtte Salk het Institute for Biological Research op in San Diego, waar hij kanker en multiple sclerose nauwlettend ging bestuderen. De pers bleef elke stap van de wetenschapper volgen, wat zijn familie vreselijk belastte. De drie zonen van Salk werden met de vader van de vlieger de cel in gelanceerd, hoewel ze in feite Jonas een half uur per dag zagen, speelde zijn vrouw de rol van de 'first lady' met een strakke glimlach. In 1968 brak het huwelijk met Donna uit. Twee jaar later trouwde Jonas opnieuw: zijn tweede vrouw was de Franse kunstenaar Francoise Gilot, de minnares van Pablo Picasso en schreef een boek over zijn relatie met de beroemde kunstenaar.

Francoise waardeerde vrijheid, wat ideaal was voor Salk: hij verdween nog steeds op het werk, in de hoop een remedie voor multiple sclerose te creëren. Tientallen vrijwilligers die aan deze ziekte leden, werden dagelijks geïnjecteerd met het belangrijkste myeline-eiwit van het varken, en de proefpersonen vertoonden een significante verbetering. Al snel begonnen patiënten te klagen over jeuk: bijna iedereen ontwikkelde een overgevoeligheid van het vertraagde type. Salk probeerde de dosis, tijd en injectiemethode te veranderen, gaf proefpersonen antihistaminica, maar tevergeefs. Zonder voldoende financiering voltooide hij de studie, hoewel dit medicijn zijn grote ontdekking zou kunnen zijn.

Sinds het midden van de jaren 80 werkt Salk aan een aids-vaccin. Hij herhaalde steeds: 'We moeten dit doen voordat ik sterf.' Tegelijkertijd opende de viroloog het bedrijf Immune Response, waar voor het eerst immunologische preparaten werden ontwikkeld tegen de 'plaag van de 20e eeuw. In 1995 had de Food and Drug Administration toestemming gegeven voor een gerandomiseerde proef met Remune, een door Solk ontwikkeld medicijn op basis van delen van een gedood virus. Helaas gaven ze het pas uit na de dood van de wetenschapper. Op 19 juni 1995 schreef hij in zijn notitieboek: "Hoe kan ik mijn vaardigheden toepassen of ze door anderen laten gebruiken om op een of andere manier het leven van de mensheid in de toekomst te verbeteren?" Vier dagen later stierf Salk aan hartfalen in het Green Hospital in San Diego.

jewish.ru/ru/people/science/192691/

Eeuwig..Op..Vakantie | 16-04-20 | 13:54

Werk ik eindelijk niet meer ergens met veel statistiek, krijg je het nog dagelijks om je oren. Maar goed nog meer nietszeggende cijfers.

Pluisbaard | 16-04-20 | 13:43

Jaap van eh, eh, eh, u heeft kunnen lezen op bladzijde, bla, bla, bla, dat heeft u verkeerd gelezen, van Diesel.

De zoveelste verandering van een duidelijke stelling, van boven genoemde, is een feit. Slechts 3% van de geïnfecteerden bouwt iets van een immuniteit op, derhalve worden de maatregelen in het noorden van het land waarschijnlijk versoepelt. Alleen nog even die elektronische enkelband om mensen en dan wordt de ophokplicht voor de niet BNer een stukje versoepelt. Kan iemand een keer een lijstje publiceren van de vrijheidsbeperkende maatregelen en of noodwetten die in de laatste weken door het kabinet zijn ingevoerd?

BadPatNL | 16-04-20 | 13:38

Die 3% kan nog verdubbelen:

www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...

"De huidige gegevens lopen een week of vier ‘achter’, omdat de opbouw van immuniteit tijd kost. ‘Maar laten we straks uitkomen op 6 procent, het dubbele’, zegt Koopmans. ‘Dan nog zal het niet veel invloed hebben op het remmen van de epidemie.’"

Verder is dit gebaseerd op bloedbanken waarvoor het volgende geldt:

www.sanquin.nl/donor-worden/voorberei...

"Checklist - Dit vink je af met de donortest!

Niet ziek geweest (zoals verkoudheid, griep, blaasontsteking of bronchitis) en geen antibiotica de afgelopen 14 dagen"

omanders | 16-04-20 | 13:34 | 3

Wat een rollercoaster met die RIVM. Van Dissel roept een cijfer en dan schrik je je een hoedje en dan blijkt dat het cijfer van weken geleden. Gelukkig.

tipo | 16-04-20 | 13:39

En hoezo verdubbelt het aantal besmettingen in vier weken, volgens Koopmans? Binnen vier weken vindt er meer dan een verdubbeling plaats, alleen al omdat een gemiddeld huishouden 2,1 mensen groot is. Dan kunnen we er toch van uitgaan dat meer dan een miljoen mensen reeds besmet zijn (geweest). En ligt het sterftecijfer idd rond de 0,6%. En vallen er 73.000 doden totdat er 70% groepsimmuniteit is over 17 maanden (september 2021).

tipo | 16-04-20 | 13:50

@tipo | 16-04-20 | 13:50: Het kost 2 weken totdat je antistoffen aanmaakt heb ik gehoord. Misschien zelfs wel tot 4 weken. Of misschien telt ze die 2 weken wachttijd na ziekte bij bloedgeven wel mee.

omanders | 16-04-20 | 14:13

In de Telebelg:
Dat andere landen wel voor mondkapjes kiezen, komt volgens de RIVM-directeur onder meer omdat het daar door kleinere winkels moeilijker is om genoeg afstand te houden.

Really ?

Kwelbeller | 16-04-20 | 13:33 | 1

Die Jaap weet niet waar hij het over heeft. Het buitenland heeft namelijk hypermarkten in de periferie, iets wat we in Nederland nog steeds niet kennen, ondanks dat de VVD alles op alles heeft gezet dit te legaliseren.

Alexander des Burgus | 16-04-20 | 15:51

Van Dissel zei dus: "Ik bedoel dit niet grappig, maar in veel Aziatische landen lopen mensen al tijden met mondkapjes en dat heeft daar ook de coronauitbraak niet kunnen tegenhouden." Met hetzelfde argument kunnen we de lockdown morgen opheffen. Alle maatregelen hebben immers de uitbraak ook hier niet tegengehouden. Dat de uitbraak is afgeremd doet ineens niet meer ter zake, en laten we vooral ook niet kijken naar de effecten van het dragen van mondkapjes in het buitenland:
pbs.twimg.com/media/EUUppgLX0AEWSiP.j...
Wetenschappelijk onderzoek uit 2008 notabene gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de preventieve werking van mondkapjes zowel zelfgemaakt als professioneel bestaat volgens het RIVM gewoon niet meer:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC...
Blijkbaar is er ook al intimidatie gaande vanuit de overheid richting zorgverleners, citaat: "Hij is nog gewaarschuwd: wees voorzichtig met wat je zegt. & "U bent ook gebeld door de Inspectie, dat de mensen bij Buurtzorg te veel beschermd worden."
www.nrc.nl/nieuws/2020/04/13/de-zorgv...
1,5 meter afstand houden in de zorg kan niet, dus wat kun je dan het beste doen? Mondmaskers zelf maken of hergebruiken, en dus ongeschikt voor de IC. Als het RIVM zegt: "Mondmaskers geven schijnveiligheid" dan betekent dat "We hebben ze niet en dat is onze fout maar we gaan de mensen die ze wel dragen daarvan de schuld geven".

#enpassant | 16-04-20 | 13:18 | 4

Ja, het is ongelofelijk dat het enorme falen en liegen van het RIVM niet heel groot op de voorpagina's van alle kranten staat. Rutte vond ik aanvankelijk nog wel vrij te pleiten maar na al het falen van het RIVM is het niet ingrijpen van hem verworden tot grove nalatigheid. Die Van Dissel moet weg bij die knoppen en iemand anders (Jaap Goudsmit?) moet op die positie.

Zijl5824 | 16-04-20 | 13:34

@Zijl5824 | 16-04-20 | 13:34: Helemaal mee eens , wat een leugenaars daar bij het RIVM, zonder mondkapje wordt dus rechtstreeks in je gezicht gespugt en dat weerhoud je ook niet om aan je gezicht en je ogen te vegen. Je wast toch ook niet na ieder gesprek met een mogelijk geinfecteerd persoon zonder verschijnselen je gezicht? Slappe argumentatie van die deskundigen. Zeg gewoon we kunnen ze niet leveren en vertellen deze leugens omdat we bang zijn dat mensen gaan hamsteren.

ebonk | 16-04-20 | 13:51

Nirvana Fallacy van Van Dissel.
Pfff, vervang die man snel, want hij kletst.

tipo | 16-04-20 | 13:54
▼ 1 antwoord verborgen

Ik krijg het al een poosje niet meer voor elkaar de betaalde artikelen in de telegraaf anoniem te openen en lezen. Doe ik nu iets verkeerd?

fluiter | 16-04-20 | 13:17 | 1

U kunt het beste even met de helpdesk in India bellen.

Simon_GS | 16-04-20 | 13:19

Die 3% die het virus heeft gehad moet met een korrel zout genomen worden, hoop ik. Want er zijn alleen bloeddonors getest vanaf begin april. En om bloed te doneren moet je je aan de volgende regel houden: "We roepen donors op die 14 dagen vrij zijn van klachten, geen zieke huisgenoten hebben, jonger dan 70 jaar zijn én een oproep hebben gekregen of een afspraak hebben staan om te komen doneren op een van onze afnamelocaties." Of en hoe daar op gecorrigeerd is, is vervolgens weer een aanname. En nu nog te vroeg om conculsies uit te trekken. zie: www.sanquin.nl/artikelen/nieuwsberich...

tipo | 16-04-20 | 13:08 | 1

Grote farce maar zoete koek voor de kuddes die niet verder dan de headlines lezen

HdJ | 16-04-20 | 13:42

Een slagveld dus maar wel onder een specifieke groep/leeftijdscategorie. Daar zou beleid op te maken moeten zijn, in afwachting van een eventueel vaccin. Het idee van groepsimmuniteit kunnen we denk ik loslaten bij deze cijfers, is alleen een bonus als het ooit zover gaat komen.
Het wachten is op de cijfers van mensen met (semi-)permanente schade aan longen en organen. Als we daar een goed beeld van hebben kunnen we verder.
Tot die tijd wordt het de rit uitzingen en soepel zijn met ondersteunen van bedrijven en mensen die nu niet aan de slag mogen. Kappers etc.

Graaisnaaiert | 16-04-20 | 12:56

Nee. Niet 3 procent van Nederland heeft Corona gehad. Bij 3 procent van de bloeddonoren zijn anti-stoffen aangetroffen in het bloed.
Of de populatie bloeddonoren een representatieve steekproef uit de samenleving vormt is nog maar de vraag. Niet iedereen geeft bloed. Niet iedereen mag bloed geven. Vanwege leeftijd of gezondheid. Bloeddonoren gaan wellicht anders met hun gezondheid om dan andere inwoners van Nederland. Het is slechts een zeer zachte indicatie en meer niet.

Rest In Privacy | 16-04-20 | 12:54

Allemaal een boer-ka dan maar?

Tjemig | 16-04-20 | 12:49 | 1

Belt Lowlands voor Boerka schoonmoeder, hebben vast nog wel een tent over.

Pluisbaard | 16-04-20 | 13:44

Om 60% groepsimmumiteit te bereiken moeten bij 3% nu dus nog 20 keer zoveel mensen besmet worden. Als ik diezelfde factor op het aantal doden loslaat dan kom ik bij officiële cijfers op 60.000 a 70.000. Met onofficiële cijfers op het dubbele.

down | 16-04-20 | 12:47 | 3

Hetzelfde aantal doden als gevallen is in de Vietnam oorlog. Maar ach, veel van die jongens waren anders toch vroeg omgekomen in een bende-oorlog, economische depressie of invasie van Russen.

First Contact | 16-04-20 | 13:22

@First Contact | 16-04-20 | 13:22:
"Hetzelfde aantal doden als gevallen is in de Vietnam oorlog."
Niet bepaald! Alleen van Amerikaanse kant, Onder de Vietnamezen enkele miljoenen. Maar die tellen we niet.

Beste_Landgenoten | 16-04-20 | 14:03

@Beste_Landgenoten | 16-04-20 | 14:03: Die waren zonder oorlog nu toch allemaal Ook al overleden aan slangen, Malaria en difterie dus die hoeven we inderdaad niet mee te tellen.

down | 16-04-20 | 15:43

Hebben we al een herpes vaccin? Hebben we al een hiv vaccin? Waar komen die stellige 12 tot 18 maanden toch vandaan?

jan99 | 16-04-20 | 12:45

Hier de opinie van Rusland's meest vooraanstaande wetenschapper: (Bron Topspb.tv)
"Professor aan de St. Petersburg State University vergeleek prognoses van coronavirus met waarzeggerij op basis koffiedik kijken"
"Directeur van het Institute of Translational Biomedicine, St. Petersburg State University Raul Gainetdinov zei dat alle cijfers over het aantal geïnfecteerde COVID-19 uit de lucht waren gegrepen. En dit betekent dat het onmogelijk is om voorspellingen te doen over de ontwikkeling van coronavirus. Dit werd gemeld aan de televisiezender in St. Petersburg door de persdienst van de St. Petersburg State University.

Volgens Gainettinov kunnen wetenschappers alleen raden welk percentage van de bevolking daadwerkelijk met het virus is besmet. De meest radicale mening wordt dus geuit door Duitse epidemiologen. Ze schatten dat voor de tienduizend mensen die met het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen, er tot een miljoen zijn die dat niet hebben gedaan.

Volgens een andere versie kan 40 tot 80% van de bevolking drager zijn van het virus. Bovendien kent de wetenschappelijke gemeenschap volgens de hoogleraar het aantal sterfgevallen niet precies uit COVID-19. Aangezien vooral mensen met een groot aantal bijkomende ziekten overlijden en of het coronavirus de dood heeft veroorzaakt, is het niet altijd mogelijk om met zekerheid te zeggen.

Gainetdinov is er zeker van dat de Wereldgezondheidsorganisatie een grote rol heeft gespeeld bij het verspreiden van onjuiste informatie. De professor merkte op dat hij als wetenschapper boos was op enkele uitspraken van de WHO. De sterfte door COVID-19 is bijvoorbeeld veel hoger dan door influenza. Volgens Gainettdinov kunnen ze dit niet zeggen, omdat niemand weet hoeveel mensen precies ziek zijn geworden van het coronavirus.

Daarom beweert Gaynetdinov dat alle voorspellingen over de verdere verspreiding van het virus onmogelijk zijn. Vanwege het gebrek aan nauwkeurige informatie geven alle lay-outs onrealistische cijfers weer die niets met de realiteit te maken hebben.

Tegelijkertijd stelt de hoogleraar dat het aantal besmette mensen in Sint-Petersburg veel groter is dan de officiële cijfers. Tegelijkertijd stelt hij de stedelingen gerust. Volgens hem moet men niet bang zijn voor dergelijke hypothesen: hoe hoger het aantal geïnfecteerde mensen, hoe hoger de collectieve immuniteit, stelt Gainetdinov.

Raul Gainettdinov - Professor, directeur van het Institute of Translational Biomedicine, St. Petersburg State University, wetenschappelijk directeur van de High Medical Technology Clinic vernoemd naar N. I. Pirogov St. Petersburg State University en een van de meest geciteerde wetenschappers ter wereld volgens WoS."

Eeuwig..Op..Vakantie | 16-04-20 | 12:45 | 3

Altijd fijn als wetenschappers zeggen dat ze het niet weten. Beter dan gokken met mooie grafiekjes en aannames. Rutte zou deze man al ontslagen hebben, want hem kun je achteraf niet de schuld geven. RIVM met al zijn onkunde en het tegenovergestelde snuggeren is voor de Rattus politicus veel bruikbaarder.

Graaier | 16-04-20 | 12:53

Ik wilde het anders zeggen ; mijn zoon moest een creatieve opdracht maken, daar lijkt die curve-tekening wel op.

Kim-Jung-Un | 16-04-20 | 12:57

Grafiek klopt niet! Aantal doden per week overstijgt het totaal aantal doden in Nederland!

s.a.dj | 16-04-20 | 12:44

Mondkapjes helpen niet volgens het RIVM, alleen wel voor zorgverleners in het ziekenhuis. Voor gewone mensen is het genoeg om handen te wassen.
Blijkbaar hebben we te maken met een kieskeurig virus, dat vooral een voorkeur heeft om op handen van mensen te landen. Het landt dus blijkbaar niet op het gezicht en zweeft dus ook niet enthousiast de neus of mond binnen.
Maar op mondkapjes landt het blijkbaar wel graag en dat is dus gevaarlijk, omdat mensen niet weten hoe ze een mondkapje moeten gebruiken.
Geen mondkapje is dus beter volgens het RIVM. Dus gelukkig maar, dat er een groot gebrek aan die dingen is en als ze wel beschikbaar zijn, dan deugen ze gelukkig ook niet. En je gezicht wassen, neus schoon houden en mond spoelen
en gorgelen hoeft dan gelukkig ook niet.
Er zijn landen waar mensen worden gearresteerd of een extreem hoge boete moeten betalen, als ze zo'n ding niet dragen.
Maar ja, in de rest van de wereld wonen natuurlijk alleen maar idioten.
Gelukkig maar dat Nederland alles veel beter doet.
Tot zover een stukje sarcasme.

Vigil | 16-04-20 | 12:38 | 7

Ja, daar wonen inderdaad idioten. Alleen wij zitten namelijk in een INTELLIGENTE lockdown. Die anderen zitten allemaal in een debiele lockdown. Want in Azië daar doen ze het zooooo dom.

Zijl5824 | 16-04-20 | 13:48

Nee druif. Dit is een veelgehoorde domheid. In de zorg is er sprake van nabij contact, waarbij mondkapjes, mits correct gebruikt ook nog, extra bescherming bieden. In het openbaar is afstand houden voldoende en voegen mondkapjes nauwelijks iets toe, integendeel, mondkapjes vormen verzamelplaatsen voor druppels, viezigheid en virus, dus bij aanraking met de hand is alles voor niets. Mondkapjes mpoeten 1 keer gebruikt worden, maar dat zie ik de gemiddelde sufkees op straat niet zo strikt doen en dan werkt het dus weer averechts, waarbij ook nog het gevoel kan ontstaan dat men nu beschermd is met mondkapje en dus het afstand houden er bij inschiet.

Dus nee, je schiet er niks extra's mee op. Maar het is altijd leuk om iemand ermee te bashen. Q.E.D.

Beste_Landgenoten | 16-04-20 | 14:07
▼ 4 antwoorden verborgen

Jaap van Duizelen weet dondersgoed dat mondkapjes werken. Als hij zijn vak verstaat heeft hij dit zelfs geadviseerd aan het crisisteam. Maar Jaap moet z’n muil houden want schaarste. Lekker onafhankelijk baantje. In de perso je 100x verschuilen achter “experts”, en diezelfde experts hun mond snoeren.

Kwelbeller | 16-04-20 | 12:24 | 3

Aan de andere kant. Als hij zegt: mondkapjes werken, zou goed zijn te dragen, maar er is momenteel schaarste dus beter doet de zorg het alleen, dan gaan mensen alsnog massaal hamsteren in mondkapjes en komt de zorg in de problemen. Maar je het gelijk, Japie doet dit advies uit politieke druk. Dat zie je aan zijn smoesjes. Schaarste en schijnveiligheid. Wat is het nou. Zijn ze schaars en wil je ze liever in de zorg (maar werken ze dus wel?) of werken ze niet en is het schijnveilig (bewijs dan dat ze niet werken!).

BBRDWR | 16-04-20 | 12:27

Hij zegt niet dat ze niet werken. Hij zegt dat de meerwaarde zeer gering is als mensen zich gewoon aan de regels houden.

van Oeffelen | 16-04-20 | 12:28

@van Oeffelen | 16-04-20 | 12:28: hij zegt dat ze voor schijnveiligheid zorgen. Dus dan impliceer je dat ze niet werken. Als je beweert dat je maatregelen (handen wassen etc.) net zo goed werken als mondkapjes, dan moet je dat wetenschappelijk bewijzen. Anders lijkt het nogal willekeurig. Dat vind ik voor een 'wetenschapper' als Van Dissel nogal dubieus. Dan lijkt het politiek. En niet onafhankelijk. De vraag is dus eigenlijk: stel dat Unilever 100.000.000 mondkapjes per dag kan produceren en tekorten niet bestaan. Zou je dan mensen aanraden mondkapjes te dragen? Al was het maar omdat je mensen zonder mondkapjes makkelijker identificeert dan mensen die hun handen niet wassen (en dus een risico vormen).

BBRDWR | 16-04-20 | 12:37

Svp meer pragmatiek dan wetenschap, het wetenschappelijk denken is protocolair, langcyclisch, soms met doelredenering en soms gestuurd.

Er is nu behoefte aan doortastendheid op alle velden met scenario denken voor de nederlandse eigen oorspronkelijke bevolking. Geen moneydrains, zeker nu niet, naar buitenlanden of EU.

Bloopers O.a. CARNEVAL,nl ontspringt dans,niet per lucht overdraagbaar,mondkapjes werken zg niet,groepsimmuniteit, eerst een maandIC platleggen met hoogbejaarden, personeel uitputten op kleine groep, geldstroom naar Italie etc etc etc. Wanneer gaan we weer eens normaal denken.

2CVOcean | 16-04-20 | 12:23 | 1

Juist. Volgens mij zeggen de gegevens: dit gebeurt er als we Corona onder ons hebben en met een miljoen brabanders 3 dagen in de kroeg gaan staan. Mijn advies: laten we dat nou eens de rest van het jaar niet doen. Geen festivals, geen bijeenkomsten van meer dan 100 man. Geen publiek bij voetbalwedstrijden. Maar we gaan wel weer gewoon restaurants openen (misschien kroegen nog even niet), scholen openen, winkels openen, misschien met een beperkte openingstijd, misschien beperkte capaciteit. Verzin hebt maar. Maar laten we weer gaan leven met z'n allen. Met je 'nieuwe normaal'. laten we niet te veel luisteren naar al die virologen. En passant moeten we ook gewoon de 'normale' IC capaciteit opschroeven naar minimaal 2000 natuurlijk. Just in case.

BBRDWR | 16-04-20 | 12:31

5.183 nieuwe besmettingen in Spanje, de lockdown hel van Europa.

van Oeffelen | 16-04-20 | 12:19 | 1

Ja, het is bekend dat iedereen zich daar aan de wet houdt, laat staan aan een verzoek.
Dat werkt in Nederlandje toch wat beter.

watergeus | 16-04-20 | 12:48

Meer fake: 3%? Op basis waarvan dan? Het tienvoudige is net zo waarschijnlijk

Rest In Privacy | 16-04-20 | 11:57 | 7

@Simon_GS 12:08:
Okay, maar dan ligt dat percentage waarschijnlijk hoger, want niemand met (recente) griep of een snotneus gaat nu bloed doneren, want je mag de deur niet uit. Dat zou positief zijn.

tipo | 16-04-20 | 12:50

@tipo | 16-04-20 | 12:50: Je mag so wie so tot 2 weken na genezing van luchtwegklachten geen bloed geven.

omanders | 16-04-20 | 14:15
▼ 4 antwoorden verborgen

Volgens Japie Von Dizzle zijn mondkapjes voor de ‘gewone mensen’ slechts schijnveiligheid... deze stripfiguur praat politiek wenselijk. Onze buurlanden zijn een beetje achterlijk.
Het voortschreidend inzicht van deze opperburocraat zal pas wijzigen als de politiek meldt dat er voldoende mondkapjes zijn.

Euriool | 16-04-20 | 11:56 | 3

Volgens mij willen ze de waarheid niet onthullen. We zijn weer lekker hollands zo goedkoop mogleijk aan het inkopen. We hebben niet de luxe om mondkapjes voor te schrijven want dat gaan iedereen ze kopen. Overigens denk ik dat ze maar beperkt werken hoor. Misschien in supermarkten of andere winkels. Maar buiten? Lijkt me sterk.

BBRDWR | 16-04-20 | 12:17

Precies.

SIogra | 16-04-20 | 12:17

En carnaval vier je in kleine kring. En het virus is niet overdraagbaar zonder symptomen. En Nederland is heel goed voorbereid.

Is er nog iemand die “Jaap en z’n mensen” gelooft? Buiten Rutte en het kabinet, dan.

Stormageddon | 16-04-20 | 12:47
-weggejorist-
PatriciaBiddle | 16-04-20 | 11:49

Hoeveel nieuwe hospitalen heeft de Koning de afgelopen maand geopend?

hallevvezool | 16-04-20 | 11:46 | 1

En de paus?

piloot47 | 16-04-20 | 12:12

Het is best simpel: Mondkapjes werken óf wel óf niet. (Spoiler: wel).
Je kan zelfs testen, in hoeverre ze werken, hoeveel virus het wel en niet tegenhoudt. En dat is in de geschiedenis der mensheid al gedaan.

Dat effectiviteit, bepaald door andere factoren (hoe men het gebruikt, of men andere maatregelen al dan niet in acht neemt en ander gedrag van de mens) is een ánder verhaal.
Haal aub die twee dingen en uit elkaar en zeg gewoon ja jongens het werkt wel maar we hebben er niet genoeg en we geloven niet in een juiste toepassing ervan.

letopuwzaak | 16-04-20 | 11:44 | 4

Klopt. Opmerkelijk ook dat geen van de vragensteller hierop doorpakt en Dissel de als.... dan vraag stelt.

klön | 16-04-20 | 11:53

@klön | 16-04-20 | 11:53:
Onbegrijpelijk.
Ik kan me best voorstellen dat we besluiten ' het is niet effectief'.
Maar dat is wel iets anders.

letopuwzaak | 16-04-20 | 12:03

Dat zal Jaap niet zeggen, want dat geeft de incompetentie van de overheid weer waar hij namens spreekt. Dat gegeven an sich is al incompetent.

SIogra | 16-04-20 | 12:22
▼ 1 antwoord verborgen

Eindelijk weten we iets zinnigs: 3% heeft corona gehad. Dat zijn er plm. 500.000.
bij plm. 3000 doden is het sterftecijfer dus 0,7 %. ( NL=17 mjn. inwoners )
DUS 99,3 % ! OVERLEEFT!! deze griepvariant.
Gelukkig maar.. Van die 0,7 % is 75% oud en heeft bijkomende ziektes.
We kunnen allemaal weer aan het werk. Yes we Can.

ceesreis | 16-04-20 | 11:44 | 6

Er worden elke dag 400 baby’s geboren die moeten ook weer in de statistieken.

Rallywally | 16-04-20 | 12:06

U bedoelt als uiteindelijk iedereen corona krijgt dan sterft 0,7% van de NL bevolking is 119.000 doden! Maar dat is gelukkig niet zo.

Simon_GS | 16-04-20 | 12:22
▼ 3 antwoorden verborgen

En op de grafzerk van opa staat de tekst:

Corona heeft opa ons doen ontvallen.
Maar niet vanwege carnavallen.
Want China is te ver weg.
Misschien had opa gewoon pech.

Jaap v. Dissel vers 1 tot 12.

Broadsquire | 16-04-20 | 11:43

De vraag naar thuissterfte van Agema is ok, maar in landen met een lockdown a la Spanje, Italie en Frankrijk waar de PVV zo voor was is die helemaal dramatisch. Met grote families opgehokt zitten is gewoon een heel slecht idee.

van Oeffelen | 16-04-20 | 11:42 | 1

Als ze niet "opgehokt" zouden zitten, zou die thuissterfte dan minder zijn?

Heiner | 16-04-20 | 13:48

Als nu 3% immuun is, dan zijn er 512.000 mensen die het gehad hebben.
Daar zijn 6000 doden bij gevallen. (rekening houdend met werkelijke oversterfte afgelopen 4 weken)
Dan gaat 1,17% dood aan Corona, als IC intact blijft.
70% groepsimmuniteit betekent 12.18 miljoen mensen die het gehad moeten hebben.
-> Nog 136.506 doden (1,17% van 12.18 miljoen) te gaan en we hebben groepsimmuniteit over 33 maanden (in januari 2023)!
Oftewel: Zonder medicijn of vaccin op korte termijn zijn we allemaal de klos de komende 3 jaar en daarna ook nog wel even om de financiele crisis te overwinnen.

tipo | 16-04-20 | 11:42 | 8

@tipo | 16-04-20 | 12:32: Het weinige testen van RIVM en de gedrukte cijfers van China zou overeen kunnen komen. Het getal komt nu van bloedbanktesten of dat gecorrigeerd is voor wegblijvers en uitgesloten risicogroepen, is de vraag? En genetische afwijkingen tussen China en Europa zou een rol kunnen spelen.

arlen | 16-04-20 | 12:48

@arlen 12:48: Ik begrijp ook nu pas dat het enkel om bloeddoneren gaat. Dat doe ju nu niet met een (recent) griepje of verkoudheid. Dus hopelijk is die 3% ook een onderregistratie. Dat scheelt een hoop tijd en doden namelijk.

tipo | 16-04-20 | 12:52

Tegen die tijd zijn we een soort Griekenland. Qua economie.

van heinde en verre | 16-04-20 | 13:27
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat is dit voor inspecteur-generaal? Vanaf de zijlijn het probleem benoemen lukt mij ook wel. Het gaat erom wat je er aan doet. Veel woorden maar nergens concreet.

Vula | 16-04-20 | 11:41

Een vooraanstaande wiskunde professor in Israel beweert dat het SARS-Co-2 virus over 40 dagen (in Israel) zal pieken en over 70 dagen geheel verdwenen zal zijn. www.timesofisrael.com/top-israeli-pro... Hij baseert zich daarbij enkel op het lezen van de grafieken.
"Een vooraanstaande Israëlische wiskundige, analist en voormalig generaal beweert dat eenvoudige statistische analyse aantoont dat de verspreiding van COVID-19 piekt na ongeveer 40 dagen en na 70 dagen afneemt tot bijna nul - ongeacht waar het toeslaat, en ongeacht welke maatregelen regeringen opleggen om te proberen om het te dwarsbomen.

Prof Isaac Ben-Israel, hoofd van het Security Studies-programma aan de Universiteit van Tel Aviv en de voorzitter van de Nationale Raad voor Onderzoek en Ontwikkeling, vertelde maandagavond aan Israëls Channel 12 (Hebreeuws) dat hij onderzoek deed met een collega-professor, waarbij hij de groei en daling van nieuwe gevallen in landen over de hele wereld, toonde herhaaldelijk aan dat "er een vast patroon is" en "de cijfers voor zichzelf spreken"."
"Hoewel hij zei dat hij de sociale distantie ondersteunt, vormt de wijdverbreide afsluiting van economieën wereldwijd een aantoonbare fout in het licht van die statistieken. In het geval van Israël, merkte hij op, sterven normaal gesproken elke dag ongeveer 140 mensen. Een groot deel van de economie te hebben afgesloten vanwege een virus dat één of twee keer per dag doodt, is een radicale fout die Israël onnodig 20% van zijn BBP kost, zei hij."
"Prof. Gabi Barbash, een ziekenhuisdirecteur en de voormalige directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, drong er in een bittere tv-uitwisseling op aan dat Ben-Israël zich vergist en dat het dodental veel hoger zou zijn geweest als Israël en andere landen niet de stappen hadden genomen die ze hadden genomen deed."

Eeuwig..Op..Vakantie | 16-04-20 | 11:40 | 8

@Simon_GS | 16-04-20 | 12:29: Exact. Nu lijkt mij het in het algemeen goed om alle religieuze bijeenkomsten te verbieden. Of juist aan te moedigen, afhankelijk van hoe donker je ziel is...

BBRDWR | 16-04-20 | 12:33

@van Oeffelen | 16-04-20 | 12:31: joggen, ik zou het niet in groepen doen want had het over samenkomsten. In de buitenlucht is overigens ook weer anders dan binnen. Sportscholen opengooien lijkt mij vragen om problemen.

Simon_GS | 16-04-20 | 12:41
▼ 5 antwoorden verborgen

De Trolstrazaal.

Piet Karbiet | 16-04-20 | 11:39

Jaap liegt gewoon, mondkapjes werken natuurlijk wel. Waarom liegt hij? Om tekorten voor zorgpersoneel te voorkomen. Prima. Maar zeg dat dan.

TheBigKirth | 16-04-20 | 11:39 | 1

Het is dat permanente liegen dat zo desastreus is voor het vertrouwen in de overheid.

van heinde en verre | 16-04-20 | 13:39

Door de uitermate onbekwaamheid van het RIVM en de regering worden we al 4 maanden bedonderd.

Alles te laat besteld door een veel te late reactie en gebrek aan visie.
Daardoor zijn er tekorten, en dáárdoor wordt het misdadige advies gegeven om geen mondkapjes te dragen.

Niets anders.

Een parlementaire enquete is op zijn minst wat nodig is, maar beter een strafzaak.
Crimineel gedrag door de regering en het RIVM.

Hiram | 16-04-20 | 11:38

Wat elke boerenlul op zn klompen aanvoelt klopt: mondkapjes schelen wel degelijk een slok op een borrel. Zelfs een boerenzakdoek om de mond knopen heeft zin, meneertje van Dissel. Er is schaarste van mondkapjes, DUS voegen mondkapjes niets toe. Bovendien gaat het gepeupel dan helemaal los, en geheid dat ze er met hun dronken kop aan gaan lopen frunniken. Klaagt het volk over schaarste aan mondkapjes? Dan houden ze toch afstand. Arrogantie, aannames en drogredeneringen, sinds wanneer is dat geoorloofd in de wetenschap?

www.cambridge.org/core/journals/disas...

Wiebenick | 16-04-20 | 11:34 | 5

@me,myself and IK | 16-04-20 | 11:41: het werkt niet 100%, dat is een feit. Het dempt, zeker in gevallen waar de afstand niet kan worden bewaard en een besmetting nabij is.

van Oeffelen | 16-04-20 | 11:47

@van Oeffelen | 16-04-20 | 11:47: nee maar alle maatregelen zijn gericht op kans van geïnfecteerd raken te verkleinen en daarmee de groeifactor omlaag te brengen. Daarvoor is het dragen van mondbedekking een heel goede maatregel.

Rennieflox | 16-04-20 | 12:24

@Rennieflox | 16-04-20 | 12:24: voor medisch personeel wel, voor de burgers die zich aan de regels zouden moeten houden eerder niet.

van Oeffelen | 16-04-20 | 12:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Die controle over de burgers, dat willen 'ze' gewoon nooit meer kwijt. Dit vinden ze veel te fijn zo. Zelf doen 'ze' toch wel hun dingetjes. Nu hebben 'ze' bovendien minder last er van dat 'ze' struikelen over de gewone burgers. Of is mijn paranoiaparanoia-brein dat hier spreekt?

Vraag: Hoe viert u 5 mei?

kweethetooknietbeter | 16-04-20 | 11:30 | 4

De overheid struikelt al jaren over 'gewone' burgers.

Dat is het gevolg van de afstand die ze zelf hebben gecreëerd door niet te luisteren naar de 'gewone' burgers.

Hier in Noord Nederland is vaak: Nee, een echte Nee en blijft het ook een Nee. Als je dat gaswinning of windmolens door drukt, IC bedden in gebruik neemt wegens symptoom bestrijding wat voorkomen had kunnen worden door preventief te handelen.

Sja, dan krijg je gestruikel over 'gewone' burgers.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 11:33

Laatste als eerste. Al jaaren niet meer, Sinds dit duidelijk is geworden.
'ze' zijn zelf de 'dit' in het on-denkende mantra 'Dit nooit meer'.
De vrijheid vierend onder het eigen BoekStamNummer in dispersiekamp EU.
Verstandige overheid heeft geleerd dat al te ijverige registratie foutief kan uitwerken. Verstandige burger heeft geleerd geen koekjes van vreemden aan te nemen en niet bij ze in de auto te stappen, zelfs niet als het een limousine is.

hallevvezool | 16-04-20 | 12:00
▼ 1 antwoord verborgen

Jos de Blok van buurtzorg, een thuiszorgorganisatie met minimale overhead, hooggeschoold personeel en lage kosten beschermt zijn personeel en clienten wel. www.nrc.nl/nieuws/2020/04/13/de-zorgv...
Buurtzorg wordt driftig tegen gewerkt wegens geen overbodig management dus geen vette baantjes voor uitgerangeerde politici en aanverwant.

bijna_raak | 16-04-20 | 11:26 | 1

Ja had het gisteren ook met stijgende verbazing en verontwaardiging gelezen!

2tribes | 16-04-20 | 12:20

Update van Max Hellroom:
.
Als je letters van COVID19 omzet in cijfers (A=1 etc) is de som 53 + 19 = 72.
Dat is 6 + 6 x 6....
Dat is Lucifer 2.0, Satan To The M6X !! 6ashj6 Ollon6ren !!!1!

Piet Karbiet | 16-04-20 | 11:26 | 3

Het is COVID-19, dus moet het 53 - 19 = 34 zijn.

me,myself and IK | 16-04-20 | 11:44

God is van de plagen, pandemieën, rampen enz. Satan is Heavy Metal en Orgies!

Nalek | 16-04-20 | 11:55

Nee hoor, 72 is iets met maagden

PieterPassant | 16-04-20 | 13:28

Disselen : Het veranderen van een wetenschappelijke mening met de kennis van nu t.o.v. de economische voorraden in de toekomst.

Miljarden worden er aan het zuiden gegeven. Daar delen ze mondkapjes uit in winkels, openbaar vervoer en waar niet meer. Hier delen we niks uit want HET IS ER NIET. Dat is nu de echte VOC mentaliteit. Het dagelijkse programma van van D. heet ''tussen kunst en niets''. Ik neem nog een banaan.

InSight | 16-04-20 | 11:22

De kwetsbaarste van de kwetsbaren zijn het kwetsbaarst, je meent het.
De armste van de armsten zijn het armst.
De rijkste van de rijken zijn het rijkst.
En we moeten niet vergeten dat dit een pandemie is dus het treft veel mensen.
Men moet de tijd toch volmaken hé.

spamzuiger | 16-04-20 | 11:22

Slechts 3 % besmet. Het virus is nu al enkele weken onder ons. Inclusief wintersportvakantie en carnaval. Dan is de besmettelijk wat mij betreft nogal een meevaller. 97% heeft het nog steeds niet gehad.

Graaier | 16-04-20 | 11:21 | 4

@van Oeffelen | 16-04-20 | 11:27: merendeel van die saaie Zwitsers is al jaren schijndood, corona merken ze niet. Dat is de verklaring.

dathoujetoch | 16-04-20 | 11:38

@van Oeffelen | 16-04-20 | 11:27:
Ken uit mijn omgeving 4 mensen die eraan zijn overleden en hoor van veel mensen die ziek zijn geweest. Dacht daarom dat het veel sneller rondwaard dan aangenomen.

me,myself and IK | 16-04-20 | 11:46

@me,myself and IK | 16-04-20 | 11:46: waar, wanneer en hoe hebben die mensen dat opgelopen ?

van Oeffelen | 16-04-20 | 11:50
▼ 1 antwoord verborgen

SCHAN.DALIG hoe die aap maar blijft verdedigen dat mondkapjes niet werken.
De omstandigheden zijn anders.. Hoe dan? Hogere buitenlucht in Oostenrijk? "Omdat in sommige omstandigheden de 1.5mtr niet gegarandeerd kan worden." Echt? Ben je ooit wel eens in die andere landen geweest? Hebben ze daar alleen maar hele kleine inieminie supermarkten?

Nee he.. je lult uit je nek!

Het is werkelijk onbestaanbaar dat dit soort mensen onze overheid moeten adviseren.

DatInternetDingetje | 16-04-20 | 11:20 | 1

Wierd Duk heeft op twitter hier een draadje over, van nytimes, guardian tot wetenschappelijke publicaties ook Taleb u wel bekend van zwarte zwanen en fat tailed kansverdelingen heeft er ok zinnige dingen over gezegd. Simon Roosendaal heeft de medische tak van het RIVM hoog zitten ben benieuwd naar zijn mening hierover.

bijna_raak | 16-04-20 | 11:30

En die 1,5m afstand regel, leuk voor ruime omgeving maar voor heel veel andere dagelijkse locaties is dit niet haalbaar. Iedereen moet dus een kapje bij zich hebben. Via mond en neus kan je besmet raken... virus aan je vingers en handen is geen probleem. Als iemand besmet is en vrij voor zich uit niest( per ongeluk) dan kan hij op dat moment als enge tijd erna mensen besmetten die geen kapje dragen. Mondkapjes klasse 2 of 3 helpen dus echt wel besmettingen te voorkomen. RIVM roept nu niet op tot het dragen van mondkapjes omdat er bij lange na niet voldoende is, sterker nog er zijn nog veel te weinig kapjes om zorgpersoneel te voorzien... en dat is uiterst kwalijke zaak!

Hollandse_blauwe | 16-04-20 | 11:17 | 4

@Lupuslupus | 16-04-20 | 11:23: de Spaanse regering heeft 3 weken geleden in dolle paniek 20 miljoen mondkapjes besteld buiten alle aanbestedingsregels om bij vriendjes met offshore firma's in Malta. Nu loopt er justitieel onderzoek.

van Oeffelen | 16-04-20 | 11:29

@Lupuslupus | 16-04-20 | 11:23: Zelfs stoffen mondkapjes helpen, zie nytimes, bekend van het Trumpbashen, hoe het moet.

bijna_raak | 16-04-20 | 11:32

@Lupuslupus | 16-04-20 | 11:23: Scherp en duidelijk. Hier spreekt geen ouwe taart, zoete broodjes gaan er niet in. Klep houden niet bemoeien.
Ik zag de mensen van Nederland sneller in sociale lockdown gaan dan dat de bazen van het Land dit schoorvoetend waarnamen en uitspraken.

Nu kijken we aan hoeveel hosptitalen er geopend worden, hoe snel de wachtlijsten oplossen omdat de mensen geholpen worden en hoe snel de gezichtmaskers "made in Holland" massaal in de aanbieding gaan.

hallevvezool | 16-04-20 | 13:01
▼ 1 antwoord verborgen

Lijkt wel een politicus die v.Dissel.
En maar oeverloos er omheen lullen met zijn wollige irritante domineesstem.
Mondkapjes effectief in de publieke ruimte, ja of nee?
Antwoord: Nee, en verder is er een tekort.... man, wat een stompzinnig antwoord.

klön | 16-04-20 | 11:16 | 4

Snap gewoon niet dat journalisten daar niet scherper op doorvragen.

2tribes | 16-04-20 | 12:27
▼ 1 antwoord verborgen

Valt tegen, 3%

omanders | 16-04-20 | 11:14 | 9

@Graaier 11:36: Great minds!

tipo | 16-04-20 | 11:39
▼ 6 antwoorden verborgen

We hebben te weinig testen = testen werkt niet, te weinig mondkapjes=mondkapjes helpen niet, wat is het volgende te weinig ic bedden =ic plekken werken niet.

hatschjoe | 16-04-20 | 11:13 | 2

Daar komt het wel op neer ja. Het zijn gewoon compleet idioten en dáár zou de bevolking naar moeten luisteren? Het RIVM = een Rijksinstituut = 'wiens brood men eet, diens woord men spreekt'.

Lupuslupus | 16-04-20 | 11:27

@Lupuslupus | 16-04-20 | 11:27: Trekt u nu de integriteit van het RIVM in twijfel? Dacht eerst ook dat je niet vanuit kwaadaardigheid moet verklaren wat je ook uit incompetentie moet verklaren maar in dit geval moet je echt van zo'n enorme incompetentie uitgaan, zie Wierd Duk Swyvert van Lienden en Jos de Blok op twitter.

bijna_raak | 16-04-20 | 11:38

Jaap is de paarse krokodil badmeester... mondkapjes helpen punt! NL is gewoon nalatig geweest... heeft zelf miljoenen goederen weg gegeven want Jaap en zijn experts dachten dat wij hier geen Corona zouden krijgen... ooh wat zaten deze experts ernaast zeg! We hebben trouwens al die tekorten aan materiaal en bedden te danken aan dit kabinet die alles heeft weg bezuinigd en als een kruidenier alles heeft afgewogen tot de ondergrens. En ja daar kan de NL bevolking de overheid voor aanklagen.

Hollandse_blauwe | 16-04-20 | 11:11 | 9

Het is ook razend knap dat men vooral bij het moment wil blijven. Er zal nou nooit eens iemand aan Van Dissel vragen, hoe of het zou zijn gegaan als men het niet had gebagatelliseerd. Misschien later, bij een eventuele parlementaire enquete of een verhoor door een kamercommissie.

Heiner | 16-04-20 | 11:33

@bijna_raak | 16-04-20 | 11:39: De meerderheid is ook de coalitie + GL. Een flink deel van die TK heeft toch een soort identiteitscrisis. Inplaats van datgene te doen wat een volksvertegenwoordiger zou moeten doen, springen ze vooral in de bres om hun ministers te beschermen tegen al te veel kritiek. Ik kan nou niet echt zeggen dat de volksvertegenwoordigers van VVD, CDA en D'66 zich echt profileren door hun kritische houding. Wie ik in die technische briefings steeds mis, is DENK. Hebben die het te druk met onderling ruzie zoeken of zo?

Heiner | 16-04-20 | 12:35
▼ 6 antwoorden verborgen

Leon de Winter had gisteren weer een rake column in de Telebelg; wie in het huidige kabinet durft v Dissel en zijn Virologen tegengas te geven? Het zijn de generaals in de oorlog tegen corona en die zullen nooit de afweging maken tussen mensenlevens en onze economie.

Trumme | 16-04-20 | 11:10 | 3

Leon, spijker kop. Gisteren was het alsof er alleen onderwijs en zorg van belang zijn in onze samenleving. Rutte lulde om het economievraagstuk heen. Via hele lange tijdrovende antwoorden en maar te herhalen dat we(hij) geen risico’s moeten lopen kwam hij er makkelijk vanaf. Toch lekker als je de MSM zo makkelijk kunt sturen.

Graaier | 16-04-20 | 11:18

Van Dissel cs. zijn technocraten wier taak het is om te adviseren over het medische verhaal. Voor de economische aspecten zijn er weer andere deskundigen. Het is de regering die moet beslissen.

LucaBrasi | 16-04-20 | 11:20

Het ouwehoert maar wat, alles is, onzeker, mogelijk, afwachten, misschien, het kan zo zijn, wij verwachten, we denken, bla bla bla. En dat zijn dan specialisten?

zoalsikhetzeg | 16-04-20 | 11:10

3%
Gaat goed met de groeps- immuniteit.
Of is het dat 3% het gehad heeft en gewoon nog een keer kan krijgen?

Is dit nog nieuws? | 16-04-20 | 11:07 | 2

Ja, vroeg ik me ook al af. Volgens Marcos Ruttos hebben we toch 60% groepsimmuniteit nodig?

LJBrinkhorst | 16-04-20 | 11:08

groeps- immuniteit is dan ook luchtfietserij onbewezen en er lijken toch ook steeds meer signalen te zijn dat het niet werkt.
Alleen ze hebben zwaar ingezet op het verhaal dus nu weer zeggen dat je wat geluld hebt in de ruimte is uiteraard erg lastig.

Ronnie | 16-04-20 | 11:18

Het begint wel degelijk erop te lijken dat de besmettingen dalen EN dat dat door de maatregelen komt. Allerlei andere typische infectieziektes dalen ook spectaculair: buikgriep, oorontsteking.

www.nivel.nl/nl/weekcijfers-griep-en-...

omanders | 16-04-20 | 11:03 | 3

Dat is idd. de korte termijn. Beperken van instroom op IC. Maar die 3% immuniteit is erg laag. Op deze wijze gaat dit erg lang duren. Dus mogen er nu wel wat meer besmettingen komen.

LucaBrasi | 16-04-20 | 11:23

Ik heb het artikel niet helemaal gelezen wat je bijvoegde, maar kan dat ook niet komen omdat mensen zich nu niet (ziek) durven te melden bij de huisarts, en een heel groot deel van de bevolking 'toch' al thuis zit? Ziek melden met een koudje/griepje/baal-dag hoeft in dit geval niet meer.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 11:23

Niet te geloven Jezias vraagt of we nu niet moeten beginnen met mondkapjes te bestellen.
Misschien ook maar meteen 70+ers uitsluiten van gebruik om daarmee schaarste te voorkomen.

likdoorn | 16-04-20 | 11:03

Mondkapjes werken niet want ze zijn in Nederland niet voorradig. In andere (Europese) landen wel. Nogal opmerkelijk.

AntonJansen | 16-04-20 | 11:02 | 4

Het begint steeds meer op een genocide te lijken.

stijlloospeilloos | 16-04-20 | 11:06

@stijlloospeilloos | 16-04-20 | 11:06: maar dan heel specifiek op een bepaalde leeftijdscategorie: de ene groep onrendabelen vervangen door de andere, dat is wat nu gebeurt. Alleen heeft die eerste groep zelf lang actief bijgedragen aan het sociale stelsel waar zij gebruik van mochten maken.

2tribes | 16-04-20 | 12:32
▼ 1 antwoord verborgen

Alles verloopt volgens plan, de Telebelg staat er helemaal bol van, we moeten met z’n allen een nieuwe wereld maken.
Hoe?
Nou, volgens deze blauwdruk:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontwikkelingssamenwerking/internationale-afspraken-ontwikkelingssamenwerking/global-goals-werelddoelen-voor-duurzame-ontwikkeling

Als u het er niet mee eens bent, doet u niet meer mee.
Alles volgens de Fascistische doctrine.

Bolder | 16-04-20 | 11:00 | 4

Opgesteld door Kaag zeker.

sprietatoom | 16-04-20 | 11:08

Yup, de VN agenda 2030, voorheen agenda 21 in volle uitrol

paulis | 16-04-20 | 11:17

Jezus is er beroemd mee geworden !

LucaBrasi | 16-04-20 | 11:26
▼ 1 antwoord verborgen

Van Dissel: Mondkapjes hebben in Azië de verspreiding ook niet voorkomen.

Dus daarom is hij van mening dat het niet werkt? man man. Zoveel voorbeelden van de Diamond Prince hoe snel, en hoe makkelijk het omzich heen greep.

Tot 72 uur blijft het virus actief op glas/metaal en plasticen ondergronden. Dit is al maanden bekend en bevestigd door het CDC, de RKI en de WHO.

Maar nee, elkaar zonder mondkapje recht in de bek fluimen is ondergeschikt want in Azië hielp t ook niet.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:57 | 1

Het BAG wil er ook niet aan als enig zaligmakende oplossing. En hier liggen de mondkapjes op iedere toonbank, maar nemen de mensen ze niet af.

van Oeffelen | 16-04-20 | 11:09

Die context van Japie is fout. Het was opsporen, isoleren (en een inreisverbod vanuit China) en mondkapjes.

starbuck280 | 16-04-20 | 10:55

Huh? van Haga met een Engeland knoop in zn mouw?

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:52

Als de schaarste minder wordt dan werken mondkapjes wellicht wel. Aldus Japie

sprietatoom | 16-04-20 | 10:49

Hoeveel % van de echte Corona doden kreeg de benodigde hydroxychloroquine en zink ?

RichardBandler | 16-04-20 | 10:47 | 9

Tja de data rond die middelen zijn mij ook niet duidelijk. In Brazilië is een test met ruim 80 patiënten afgebroken omdat de deelnemers hartritmestoornissen kregen en elders worden successen gemeld.

Simon_GS | 16-04-20 | 10:59

@Simon_GS | 16-04-20 | 10:59: Dat is met àlle medicijnen zo, de een heeft totaal geen bijwerkingen en anderen hebben er 10. Waarom denkt u dat die bijsluiters zoveel bijwerkingen vermelden? Als ik het virus zou krijgen - wat God verhoede - mogen ze mij alles geven wat eventueel zou kunnen werken. Waarbij hydroxychloroquine en zink bovenaan mijn lijstje zouden staan en op de 2e plaats Ivermectine. Als je op het randje van de dood staat heb je weinig keus òf het leven moet je niets waard zijn.

Lupuslupus | 16-04-20 | 11:41

@Lupuslupus | 16-04-20 | 11:41: als je op het randje van de dood staat is inderdaad wel een andere kwestie maar niet zoveel mensen gaan dood aan corona en de meesten die ik ken die hebben een weekje of 2 klachten gehad. 50% schijnt overigens helemaal geen klachten te krijgen en dat is een conservatieve schatting.

Simon_GS | 16-04-20 | 12:45
▼ 6 antwoorden verborgen

jaap is tegen mondkapjes, want hij heeft het idee dat iedereen die verkouden is binnen blijft
in het verleden heb ik wel zzpers op een bouwplaats gezien met een arm in het gips, dus lijkt me naïef

janneman1977 | 16-04-20 | 10:46 | 5

@van Oeffelen | 16-04-20 | 11:15: U praat ècht volkomen nonsens. Kinderen die gewoon met andere kinderen mogen spelen en besmet zijn met het virus vertonen zelf géén symptomen maar kunnen wèl anderen, zoals hun ouders en andere kinderen en die weer hun ouders, besmetten. Hoezo 'niet aan de regels houden'.

Lupuslupus | 16-04-20 | 11:46
▼ 2 antwoorden verborgen

3 procent dat is meer dan een half miljoen personen die het mogelijk heeft gehad. Hoelang blijven die anti stoffen in je lichaam

stipjes | 16-04-20 | 10:46 | 5

@Zwizalletju | 16-04-20 | 10:47: Dit virus is pas 4 maanden 'oud' dus niemand heeft nog een idee hoe lang die antistoffen in het lichaam blijven. Er zijn mensen die na genezing voor de 2e en zelfs 3e keer de ziekte kregen. Dus 'levenslang' lijkt mij op zijn minst zéér voorbarig. Dit virus heeft 80% gelijkenis met SARS, wordt daarom ook wel SARS-II genoemd. Zelfs als er onderzoek is gedaan naar de immuniteit van SARS, is ook die 20% afwijking van belang. En die 20% kan alles weer overhoop gooien. Dus niemand weet het nog.

Lupuslupus | 16-04-20 | 11:01

In Duitsland hebben ze random 1000 mensen getest in een zwaar getroffen gebied en daar was het 15%. We moeten naar 60-70% om van immuniteit van de bevolking te kunnen spreken.

Simon_GS | 16-04-20 | 11:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Dhr van Dissel zegt net dat 1 test 70 euro kost?

Ik begin steeds meer op te zien naar de belasting en zorgverzekering van 2021.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:45 | 2

Dat ging over particuliere testen

Capt. Iglo | 16-04-20 | 10:47

@Capt. Iglo Troep dus

born2killn00bs | 16-04-20 | 10:49

Autogordels zijn schijnveiligheid. Men voelt zich, strak ingesnoerd, veel te zeker en gaat dan roekeloos rijden. Moeten we niet willen.

Rest In Privacy | 16-04-20 | 10:43 | 3

dat had ik toevallig ook iets eerder getegeld. Het is 'bijzonder' wat dit 'zak hooi' keer op keer blijft zeggen. En hier wij betalen belastinggeld voor.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:47

@FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:47: Oh sorry, zie het nu pas.
Vind het een aparte manier van redeneren. Met alleen handen wassen kom je er ook niet. Toch is het goed dat wel te blijven doen.

Rest In Privacy | 16-04-20 | 10:48

Een oude carnavals kraker van de Twee Pinten:

Bij Jaap staat op de keukendeur,
Het is niet altijd rozengeur,
En ons Jaapje schreef op het behang,
Virussen die maken mij niet bang,
En op de deur van het toilet,
Daar heeft ons Jaapje op gezet,
En wat er in China ook gebeuren zal,
Slechts weinig mensen vieren carnaval.

Broadsquire | 16-04-20 | 10:43 | 3

Carnaval viert men in besloten kring. Gehoord van een expert.

RickTheDick | 16-04-20 | 10:45

@RickTheDick | 16-04-20 | 10:45: Jaap zal na afloop van deze crisis op het schild gehesen worden. Koninklijke onderscheidingen, Nobel prijzen zullen hem ten deel vallen. En als kers op de taart wordt Jaap benoemd tot prins Carnaval 2021

Broadsquire | 16-04-20 | 10:54

Via CBS Statline aangemaakte vergelijking sterfte cijfers 2017 -2020 week 1 t/m14 , plaatje. De Query kun je niet saven zo te zien : imgur.com/a/95AZHyQ , COVID-19 effect begint goed zichtbaar te worden.

Zwizalletju | 16-04-20 | 10:41 | 6

Het tweede knopje rechtsboven is 'delen', daarmee krijg je een link naar je selectie.

Locusta | 16-04-20 | 11:17

In Brabant sterven er nu gemiddeld 340 mensen per week in een zorginstelling. Dat is bijna de helft van alle gevallen in héél Nederland in die eerste 10 weken. Die sterftecijfers die het RIVM bekend maakt kun je gerust verdrievoudigen.

Trumme | 16-04-20 | 11:19
▼ 3 antwoorden verborgen

Nee meneer van Dissel, we moeten oppassen met schijnveiligheid.

Laten we dan ook maar dat verhaal bij auto's van 'vroeger' er dan eens bij halen, dat mensen 'onverantwoordelijker' worden door het gevoel van schijnveiligheid. ABS, veiligheidsgordels en Stuurbekrachtiging en winterbanden.

Het grootste variabel is de mens, niet 'de' maatregel.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:40

Jezus voorzitter hou aub even je bek dicht! Wat is nou belangrijker geïnformeerd worden of om 12 uur aan de lunch zitten?! Irritant mens.

Capt. Iglo | 16-04-20 | 10:40

als Nederlanders zó voor mondkapjes dragen zijn, waarom dragen ze die niet gewoon?
(p.s. van Dissel: in Nederland blijven zieken thuis - hij gaat er even aan voorbij dat er al 2-3 dagen vóór symptomen (als er al symptomen plaatsvinden) besmetting plaatsvindt, dan is het uiteraard wél aan te raden om transmissie te voorkomen).

MaximusAurelius | 16-04-20 | 10:39

Geachte Geenstijl, wilt u mij aub uitleggen wat die cijfers nu zeggen, ik begrijp er werkelijk niets van. Geef mij aub een tabel.

Schilder58 | 16-04-20 | 10:39 | 2

Wacht op Max.

Gulliver | 16-04-20 | 10:40

zie Zwizalletju | 16-04-20 | 10:41

Zwizalletju | 16-04-20 | 10:45

Die van Dissel moet steeds meer in allerlei bochten draaien om zich eruit te lullen,

peter van dijk1186 | 16-04-20 | 10:37

Laten we als maatschappij accepteren dat mensen dood kunnen gaan. Zieke mensen sneller dan gezonde mensen. Oud sneller dan jong.
Uit deze statistiek zie ik niet dat het nuttig is om mensen onder de 65 hun vrijheid af te nemen. Laten we beleid voor kwetsbare mensen maken en de economie zo snel mogelijk weer laten werken. Zonder economie bestaat er immers ook geen gezondheidszorg.

rectormagnificus | 16-04-20 | 10:37 | 3

100% mee eens, durf te voorspellen dat nóg eens 1 maand stillegging van het land het zaakje wel eens naar de onplezierige kant zou kunnen kantelen.

grindbak | 16-04-20 | 10:40

Juist. Het is op een ongekende manier doorgeslagen. Focus op de verzorgingstehuizen, verpleeghuizen etc. En iedereen die ergens naar binnen wil waar veel mensen relatief dicht opelkaar zitten bij de poort met laserpen temperatuur opnemen, rood komt er niet in.

van Oeffelen | 16-04-20 | 10:55

@van Oeffelen | 16-04-20 | 10:55: Want ja, iedereen die het virus heeft vertoont koorts.

Lupuslupus | 16-04-20 | 11:49

Even wat cijfers uit Spanje. In de periode 17 maart tot en met 13 april kende Spanje 51680 overleden personen. Tot 65 jaar 4986, tussen de 65-74 jaar 6813 en maar liefst 39892 mensen boven de 74 jaar. Normaal gesproken sterven er gemiddeld ongeveer 36000 mensen per maand. Tijdens de griepgolf van 2018 stierven er in de topmaand januari 48000 mensen. Spanje heeft een bevolking van 47 miljoen.

XaviMalaga | 16-04-20 | 10:36 | 2

Spanje had net een nieuwe regering toen de crisis uitbrak. Wanstaltige misstanden in vele armoedige verzorgingstehuizen gekoppeld aan desinteresse bij veel Madrilenen en hun vlucht naar de Costa's. El Mundo gaat er regelmatig met gestrekt been in.

van Oeffelen | 16-04-20 | 10:58

Op dit moment loopt er in Spanje een justitieel onderzoek naar de bestelling van 20 miljoen gezichtsmaskers via Maltese off-shore firma's. Zelfs in Spanje is dit te gortig.

van Oeffelen | 16-04-20 | 11:17

We sluiten bejaarden wekenlang binnen op aan het einde van de winter midden in het griepseizoen, met een verzwakt immuunsysteem en vitamine D levels onder zeeniveau en zijn dan verbaasd dat ze bij bosjes vallen. Het is gewoon een bejaarden (onrendabelen) genocide.

En als er voornamelijk ouderen uit verzorgingstehuizen doodgaan, dan blijkt die isolatie strategie toch niet zo goed te werken of mis ik iets?

paulis | 16-04-20 | 10:35 | 4

Nou ja, iedereen heeft nu een goed excuus waarom die oudjes nooit meer hun familie te zien krijgen. Anders dan door een afgesloten raam of een apparaat waarmee zij niet om kunnen gaan.
Zelfs zonder een virus was dat wel dodelijk geweest.

Jan Passant mk2 | 16-04-20 | 10:38

"Het is gewoon een bejaarden (onrendabelen) genocide." Wat dan weer als voordeel heeft dat we geen doktoren en apothekers uit Afrika hoeven binnen te halen (als ik de redenatie van Rob Jetten volg).

MikeTheBull | 16-04-20 | 10:51
▼ 1 antwoord verborgen

Mondkapjes zijn schijnveiligheid, maar een volstrekt arbitraire 1,5m afstand natuurlijk niet.

Harry Turtle | 16-04-20 | 10:34 | 7

@Simon_GS | 16-04-20 | 10:56: dat is te kort door de bocht. Hebben ze daar ook verzorgingstehuizen waar iedereen maar zomaar binnenbanjert ? In Azie wordt ook behoorlijk afstand gehouden waar mogelijk.

van Oeffelen | 16-04-20 | 11:02

@van Oeffelen | 16-04-20 | 11:02: als je het over cultuurverschillen wil hebben over de omgang met ouderen heb je daar waarschijnlijk veel meer bejaarden die bij hun kinderen wonen dus het lijkt mij geen verklarende factor.

Simon_GS | 16-04-20 | 11:09
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik vond op www.maurice.nl een heel interessante uitleg van alles omtrent besmetting enzo en als het waar is, zitten ze in NL redelijk verkeerd.
Het is het artikel:
Zo gaat de verspreiding van het COVID-19 virus vooral

BoerinFrance | 16-04-20 | 10:33 | 4

Natuurllijk zitten we verkeerd. Moest ook wel lachen om de selectieve grafieken van van Dissel als het gaat om aantal corona doden per 100.000 inwoners want daar keek hij niet buiten Europa hoewel het wel nuttig en leerzaam is dat te doen want daar nemen ze andere maatregelen.

Simon_GS | 16-04-20 | 10:54

@Simon_GS | 16-04-20 | 10:54: Van Dissel is niet zo gecharmeerd van landen als Singapore of Taiwan. En dat kabinet ook niet.

Heiner | 16-04-20 | 11:37
▼ 1 antwoord verborgen

.. hoor de gebruikelijke verdachten al een hele poos niet meer over ons "vergrijzingsprobleem". Een probleem dat eerst aangepakt moest worden met massa-immigratie door verwarde mannen.
Alibaba brengt uitkomst?

Jan Passant mk2 | 16-04-20 | 10:33 | 1

Zo sneuvelden er wel meer drogredenen:
"grenzen dicht heeft geen zin"
"er is geen verband tussen de gratis NGO veerdienst met het gegarandeerd afleveren in Europa en toevloed van potentiele passagiers";
"zielige vluchtelingen bij Turkse grens moeten direct opgehaald worden, en gaan echt niet uit zichzelf weg"

LucaBrasi | 16-04-20 | 11:06

Er is (nog) geen vaccin. Dus volgens mij zie ik al de hele Corona periode maar twee opties. Of in complete 100% lockdown gaan, en blijven, tot er een vaccin is. Dat is in de praktijk onmogelijk. Of het risico -en de onvermijdelijke voortijdige dood van veel zwakkeren- accepteren door verder te gaan zoals het was. Maar dat ligt ethisch, maatschappelijk en politiek zo moeilijk dat ook dat vrijwel onmogelijk is. Dus wat er overblijft is een beetje van alles en een beetje van niks. Dan doe je het dus nooit goed, er is gewoon geen goede oplossing, behalve een vaccin. En dat is er (nog) niet. Dus ben je weer terug bij het begin. Mmmmmoeilijk.

Macroglossum | 16-04-20 | 10:32 | 1

citaat: "Maar dat ligt ethisch, maatschappelijk en politiek zo moeilijk dat ook dat vrijwel onmogelijk is."' >>> En daar moeten we debat over voeren! Niks is onmogelijk.

rectormagnificus | 16-04-20 | 10:45

Moeten we dat Corona niet afschaffen? Die crematoria zijn niet goed voor het milieu.

En hoeveel PFAS komt er wel niet vrij bij het graven voor kisten?

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:31 | 2

Tenzij we de doden als bio massa beschouwen, dan gaan ze gewoon de verbrandingscentrale in.
Vraag maar aan Wiebes dat is 100% duurzaam.

Broadsquire | 16-04-20 | 10:37

Inderdaad. Hoogste tijd om corona tot ongewenst vreemdeling te verklaren en uit te zetten.

MikeTheBull | 16-04-20 | 11:00

Snap niet dat er elke week zo’n briefing is, 2e kamerleden hoeven alleen maar naar GeenStijl te komen want de mensen hier hebben alle kennis in huis. We hebben geen feiten meer nodig.

Capt. Iglo | 16-04-20 | 10:29 | 3

Ach hadden wij maar mondkapjes voor iedereen, dan waren we binnen één dag van het virus verlost.

botbot | 16-04-20 | 10:34

en zo is het maar net!

U hebt er oog voor.

WachTMeesteR | 16-04-20 | 10:48

Zeg, maar ik hoor en lees niks meer over de dikkertjes,weet je wel,die 80% op de ic.
Ik lees ook niet veel meer over t onoemelijke aantal wat op de ic zou komen liggen. Vooral dikkertjes dus.
Wat ik wel lees is dat vooral de 80 plussers in verzorgingshuizen en met onderliggende gezondheidsproblemen de dupe zijn. Die gommers zie je nu ineens niet zo vaak meer toen hij t een paar weken geleden met dat zelfvoldane hoofd met grimas de dikkertjes eens flink door de fatshame mangel haalde.En waarom?Omdat hij er flink naast zat. Corona pakt je vooral op bloedstolsels in je longen. En dat heeft niks met dik zijn te maken. Mischien wel dik idvv teveel vet vreten ivm je cholostorol. Maar dat geldt ook voor rokers.

haatsmurfin | 16-04-20 | 10:26 | 12

@Lupuslupus | 16-04-20 | 11:15:
Dank voor uw mooie woorden.
We zitten allebei in het zelfde schuitje in aanraking komen met het virus is dodelijk.
Gelukkig woon ik buiten af en is er nog zat in en om het huis te doen.
Desnoods ga ik vissen.
Het is moeilijk om de gang te krijgen ik mis de klanten maar alles went.

botbot | 16-04-20 | 11:41

U haalt dingen door elkaar.

Op de IC bleek het grootste deel overgewicht te hebben, maar dat wilt niet zeggen dat ouderen niet OOK gevoelig zijn. Het is bewust beleid om ouderen in verzorging en verpleeghuizen niet op de IC op te nemen als ze weinig kans maken. Anders zouden de getallen daar ook anders zijn.

Jongere mensen met meer overlevingskans worden wel op de IC opgenomen. Overgewicht is niet direct een bepalende factor om iemand niet op te nemen. Ouderdom en reeds opgenomen zijn in een verpleeghuis is dat wel.

omwenteling | 16-04-20 | 12:38

gewist.

haatsmurfin | 16-04-20 | 13:20
▼ 9 antwoorden verborgen

Is de oversterfte verdubbeld of de sterfte?

Pardoes | 16-04-20 | 10:26

Gelukkig weet Timmermans weer wat goed voor ons is. Geen miljarden naar het volk maar naar de Greendeal. Zie teletekst. Weer even lekker Timmerplasje over ons heen. Gaat allen deaud but in a green way.

Lorejas | 16-04-20 | 10:21 | 3

Graag overmaken via rekening Timmerfrans zelve, die sluist het dan wel door voor u. Alleen wat administratiekosten er af.

dathoujetoch | 16-04-20 | 10:24

Het geld voor die deal lijkt op te raken.

van Oeffelen | 16-04-20 | 10:25

''Het Europese herstelplan om uit de
crisis te komen,moet groen worden."We
moeten niet terug naar een koolstof
spuwende economie",staat in een open
brief van Eurocommissaris Timmermans in
zeven Europese kranten,waaronder NRC. ''

En vervolgens zet Timmerfrans zijn tanden in een gigantische eco-onvriendelijk geproduceerde varkenslap

pga | 16-04-20 | 10:25

Zieken en besmetten in quarantaine, en de rest een mondkap.

De hele bevolking in quarantaine is tyrannie.

MooseNL | 16-04-20 | 10:19 | 1

Daarom zit de hele bevolking ook niet in quarantaine.

omanders | 16-04-20 | 10:28

De schatkist krijgt dus nu (over een jaar ofzo) effe een boost door de erfenisbelasting.

Hadena | 16-04-20 | 10:16 | 4

wees maar voorzichtig. Ik kijk op naar de premie van de zorgverzekering van volgend jaar. En kijk er nog meer tegen op wat we via de belastingdienst de komende 'jaren' moeten gaan betalen.

Die 'verkapte' eurobonds voor Italië moeten ergens van betaald worden.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:21

Ik heb even zo geen zin in de toekomst, als in 'ouder worden' in dit land! :(

2tribes | 16-04-20 | 12:46
▼ 1 antwoord verborgen

Als Jaap zijn uiteraard te verwachten lintje opgespeld krijgt, flink doordrukken.

dathoujetoch | 16-04-20 | 10:15 | 2

Haha, wat heerlijk fout.

droeveling | 16-04-20 | 10:19

Wat zou ik daar toch als nabestaande van een geriatrisch corona slachtoffer driftig van worden. Ben ik -gelukkig nog- niet, maar kan me dat helemaal zo voorstellen.

2tribes | 16-04-20 | 12:45

Jaap van Dissel.
In de categorie uitspraken:
Vromer dan de Paus zijn >
Daapser dan Jaap zijn.

Die daapse baard zal je aangetrouwde familie toch wezen zeg.
L' Horreur.

chicago river | 16-04-20 | 10:13 | 2

Jaap is qua intellect de Hancock Tower van het Binnenhof.

van Oeffelen | 16-04-20 | 10:23

U bent de échte deskundige hè?

IJsbrekert | 16-04-20 | 10:24

Hoeveel mensen stierven er ook alweer in Srebrenica als gevolg van ernstig falen van de Nederlandse overheid?

WachTMeesteR | 16-04-20 | 10:11 | 8

@Heiner | 16-04-20 | 10:25: Op zich niet, ook in Srebrenica stuurde de overheid de mensen naar de frontlinie zonder de benodigde middelen. Ook hier gebeurt dat weer.

WachTMeesteR | 16-04-20 | 10:33

@WachTMeesteR | 16-04-20 | 10:33: Was dat door de overheid of door de politici die de mandaten opstelden? Je weet dat VN troepen geen partij mogen kiezen en doorgaans vrij licht bewapend zijn. Waren, want tegenwoordig gaat er wel bij iedere missie bescherming in de vorm van jachtvliegtuigen of Apaches mee. Men dacht destijds nog dat men op bondgenoten kon vertrouwen. Desalniettemin, zou Srebrenica waarschijnlijk sowieso zijn gevallen, ook als de NLers veel meer wapens hadden gehad of met meer mensen zouden zijn geweest, alleen dan met veel meer slachtoffers, ook Nederlanders. . Alleen al door de geografische eigenaardigheden van het gebied. Hoe vaak men het ook probeert, je kunt wat er in Srebrenica is gebeurd niet toerekenen aan de Nederlanders of de NL politiek zonder ook die andere partijen te noemen. Overigens weet ik niet of de overheid die destijds over de inzet van VN militairen ging, dezelfde was als de overheid die hier de mist in ging. Ik denk dat het in dit specifieke geval eerlijker is om te kijken naar de varkenspest in de Peel in 1997.

Heiner | 16-04-20 | 12:10

Ik ben trouwens wel met u eens dat bijvoorbeeld de Denen het beter deden, die hadden tanks mee, dat maakte toch wel indruk. Lieten zich ook niet zo makkelijk door partijen, of Serviers of Kroaten of Bosniérs in de hoek drukken mede door die tanks. Maar ja Deense methodes, dat moest je toen niet willen en nu nog steeds niet. Past niet bij dit land.

Heiner | 16-04-20 | 12:14
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik hoop voor Dissel en Rutte dat Zweden het heel slecht gaat doen of in ieder geval niet beter dan Nederland ,want dan kunnen ze beter verhuizen naar de maan ,met zijn tweetjes en nog vele wereldleiders met hun.

streknek | 16-04-20 | 10:09 | 5

@azijnseikerT | 16-04-20 | 10:19: Mijn woorden waren: 'lijken de regels zoals hier in NL'.

Kaartje van dhr. van Dissel waren blauwe icoontjes, waar in de legenda rechts in beeld stond dat het 'lokale' bepaalde regels waren.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:23

@FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:23: ja dat klopt. De regels worden net als in de VS lokaal bepaald. Maar dat zegt niet dat het beleid daar anders is. Dus wat je suggereert, is niet waar. Het " lijkt" er niet op.

azijnseikerT | 16-04-20 | 10:28

In Zweden zijn inmiddels meer mensen aan COVID-19 overleden dan bij alle buurlanden bij elkaar opgeteld.
Niet echt een succes dat Zweedse experiment.

Gulliver | 16-04-20 | 10:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Is de goudprijs al aan het dalen?
Kan me voorstellen dat er veel mensen zijn op leeftijd die goud in hun mond hebben.

HoerieHarry | 16-04-20 | 10:08 | 2

Dat is de kunstgebittengeneratie Harry.
Voor het goud moet je bij de babyboomers zijn.

Gulliver | 16-04-20 | 10:10

Wel eerlijk, naast een andere baan is hij hoofd landelijke bestrijding infectieziekten al 17 jaar, en "de eerste 16 jaar was dat een rustig baantje". Hij zei het echt.

stipjes | 16-04-20 | 10:08 | 1

Ja, deze mensen weten niet wat hen overkomt. Vervangbaar.

van Oeffelen | 16-04-20 | 10:10

Word nu toch nieuwsgierig wat de R nul in de zorginstellingen is.

likdoorn | 16-04-20 | 10:07 | 2

Dit is een belangrijke opmerking. R(nul) is regionaal en lokaal verschillend. Dat is in Duitsland en Zwitserland ook heel erg zichtbaar.

van Oeffelen | 16-04-20 | 10:21

@van Oeffelen | 16-04-20 | 10:21: ja, Timbuktu ook. (zucht, man spring op je slee)

dathoujetoch | 16-04-20 | 10:37

Oh jee, die man gaat dood.
Kwamen twee personen binnen de anderhalve meter om zijn mic te checken.

Miezerig | 16-04-20 | 10:06

Jaap na-aap Aap gaat na de Corona crisis op zakenreis naar Japan om daar uit te leggen aan ca. 130 miljoen Japanners dat mondkapjes qua bescherming totaal nutteloos zijn.
Met maar liefst 8600 besmettingen en 178 doden op die hele Japanse populatie, sinds de uitbraak, zal men dat daar wel in dank opvolging geven.
De maatregelen die men in Japan heeft genomen zijn natuurlijk lang niet zo goed als die van Nederland/RIVM/OMT, laat dat vooral voorop staan.
Mondkapjes die zijn er voor stukadoors, en bij zaagmachines; soms voor medische doeleinden maar niet het beschermen van je bevolking. Domme Japanners.
Laat die app maar komen, dat geeft pas lucht. Vooral in Brabant werkt hij het beste en bij carnaval.

Broadsquire | 16-04-20 | 10:06 | 2

We worden voorgelogen, gister ook al weer Hugo Schoen. België, Dld, Japan etc. mondkapjes, Hugo vindt het niet nodig, omdat er dus gewoon te weinig voorraad was en is.

dathoujetoch | 16-04-20 | 10:13

@dathoujetoch | 16-04-20 | 10:13: De Nederlandse regering is ernstig in gebreke en volstrekt nalatig daar waar het beschermingsmiddelen betreft. Niet alleen voor de zorg, maar met name voor de populatie als geheel. Mensen die blind varen op adviezen dat mondkapjes helemaal niet helpen zijn bedroevend aan lager wal geraakt. Als ze niet helpen waarom draagt de zorg ze dan wel, en waarom heeft mijn tandarts altijd, op beroepsvoorschrift, een mondkapje. Wat mankeert er dan aan? Akkoord je verslaat er geen Corona crisis mee, maar het helpt wel degelijk in zekere mate. Nog steeds, en dat merk je aan de loze woorden van minister Zalando, zijn voorraden niet op peil. Nog steeds lopen er met name in de (thuis) zorg mensen onbeschermd rond. De verdeling van wat er is, is nog steeds niet in alle geledingen van de zorg doorgedrongen.
Dat is verwijtbaar te noemen.

Broadsquire | 16-04-20 | 10:26

écht erg dat een 'wetenschapper' denkt dat het geen probleem is om situatie in land x (Singapore) zonder problemen te extrapoleren is naar land y (Nederland). gaat even voorbij aan cultuurverschillen, verschillen maatregelen, verschillen demografie, verschillen andere epidimiologische factoren etc. etc..
wat een lamlul.

MaximusAurelius | 16-04-20 | 10:06 | 5

Op eerdere kritische vragen zei hij juist dat je niet zomaar kon extrapoleren.
Het is net hoe de wind waait.

Harry Turtle | 16-04-20 | 10:17

De man is dan ook geen wetenschapper maar een goed betaalde ambtenaar.

Solar666 | 16-04-20 | 10:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Jaap en zijn mensen kunnen beter niets zeggen, dan doen ze tenminste geen schade.
Geen mondkapjes voor personeel in de bejaardenzorg. Personeel verplichten te komen werken met symptomen zonder te testen. Allemaal op advies van Jaap en zijn mensen. Ik weet nog dat er geroepen werd dat we de kwetsbaren toch vooral moesten beschermen. Geen ene hol komt er van terecht. Van mij dus geen applaus.

hoejeheette | 16-04-20 | 10:02 | 1

Nee, een rechtszaak is beter op zijn plaats. Dood door schuld ofzo

MooseNL | 16-04-20 | 10:10

Begrijp ik goed dat Van Dissel zegt dat we al enkele honderdduizenden besmettingen hebben in Nederland?

Nuchternederland | 16-04-20 | 10:01 | 9

Zeker enkele honderduizenden momenteel. Kan je uit NIVEL onderzoek afleiden.

omanders | 16-04-20 | 10:38
▼ 6 antwoorden verborgen

Zodra er wél genoeg mondkapjes zijn is Hugo de Jong de eerste die er drie over zijn oren trekt. Het is nu schrijnend om te zien hoe deze man bijvoorbeeld het supermarktpersoneel totaal onbeschermd risico's laat lopen. Om maar eens een beroepsgroep er uit te pikken. Was gisteren bij de Jumbo, de klanten en de vakkenvullers stonden elkaar nog net niet op de hielen te trappen.

Koonkluk Huis | 16-04-20 | 10:01 | 4

Vakkenvullers gaan niet dood aan corona. Vakkenvullers geen bescherming geven is vooral het probleem van een ander.

jemagookniksmeer | 16-04-20 | 10:18

@Dauthi | 16-04-20 | 10:08: Klopt, zag ik ook. De baas van Jumbo grijpt niet in. De Jumbo staat bekend om zijn lange gangpaden die nauwelijks 1,5 meter breed zijn. Zelfs een simpel in te voeren eenrichtingverkeer door die paden voeren ze niet in.

Koonkluk Huis | 16-04-20 | 10:24

@Koonkluk Huis | 16-04-20 | 10:24: Dus ze bij mijn Jumbo weer wel, ieder gangpad heeft pijltjes, niet dat iedereen zich daar wat van aantrekt. Maar het management mag rustig wat mensen aanspreken maar dat zie ik niet.

Apollo | 16-04-20 | 10:35
▼ 1 antwoord verborgen

Total antibody antigen sandwich assay. Fleur al gillend op weg naar de uitgang ?

van Oeffelen | 16-04-20 | 10:01 | 5

U mist Nederland blijkbaar wel erg, is er geen soortgelijk forum in Zwitserland?

dathoujetoch | 16-04-20 | 10:17
▼ 2 antwoorden verborgen

Spreken ze in crematoria ook over de x- en y-as?

Mr_Natural | 16-04-20 | 10:00 | 4

@van Oeffelen | 16-04-20 | 10:01: met als voorzitter Dijkhof van de crematorium partij?

likdoorn | 16-04-20 | 10:17

@van Oeffelen | 16-04-20 | 10:01: VVD'ers opmerkingen over crematoria (hallo Henry Keizer) maken. Beetje vreemd.

dathoujetoch | 16-04-20 | 10:22
▼ 1 antwoord verborgen

Naast het gemiddelde van week 1 tm 10, zou ik ook wel een piekjaar willen zien, bv.
2017//2018.

de honden blaffen... | 16-04-20 | 09:59 | 1

Inderdaad... 10.000 doden en geen haan kraaide er naar...

MooseNL | 16-04-20 | 10:12

Blijkt het dan toch een iets stevigere griep te zijn?

loopsbrother | 16-04-20 | 09:59 | 1

Meer een kung flu

the Jackdawn | 16-04-20 | 10:01

De R_0 is nog steeds amper onder de 1. Zie hier het failliet van de huidige intelligente lockdown. Maar dat zegt Jaap uiteraard niet. #Facemasks4all

Dr. Ka wo lo | 16-04-20 | 09:58 | 5

@van Oeffelen | 16-04-20 | 10:04: In Tjechie droeg de complete bevolking na 18 maart binnen 3 dagen maskers. De R_0 is daar nu 0.8. De gevoeligheid is uw Dr. bekend.

Dr. Ka wo lo | 16-04-20 | 10:13

@Dr. Ka wo lo | 16-04-20 | 10:13: de Tsjechische Republiek heeft een vergelijkbaar beeld als Polen. Behalve Praag en Brno. In het rurale stuk had het ook Drenthe of Groningen kunnen zijn. Mondkapjes dragen biedt weinig tot geen extra bescherming volgens het BAG hier in Zwitserland, een land waar je op de balies van de tankstations mondkapjes in de verkoop hebt, maar niemand is erin geinteresseerd.

van Oeffelen | 16-04-20 | 10:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Waarom wordt de sterfte afgezet tegen het gemiddelde van week 1 tm 10? Ik zou denken dat het zinvoller is om bijv. de sterfte in week 12 af te zetten tegen het gemiddelde van week 12 van de afgelopen 5 jaar. Dan neem je ook de seizoensinvloeden mee (gewone griepjes).

Muxje | 16-04-20 | 09:57 | 3

Of tegenover de griepepidemie die plaatsvond van week 50 2017 tot en met week 15 2018.

loopsbrother | 16-04-20 | 10:01

Zijn die data openbaar? Zoek ze effe op.

Hadena | 16-04-20 | 10:19

Ik ben het daar helemaal mee eens. Voor wat mijn mening waard is...

Pardoes | 16-04-20 | 10:30

Kijkend naar de mooi gekleurde grafieken is mijn conclusie dat alle loonslaven eigenlijk gewoon weer aan het werk kunnen. Niks aan de hand, doorlopen graag...
Baby-boomers en bejaarden daarentegen wel ophokken, maar die hebben al lang genoeg geprofiteerd van de maatschappij.

McFreek | 16-04-20 | 09:57 | 3

Uw ouders en grootouders die er voor gezorgd hebben dat u een makkelijk leventje hebt mogen inderdaad nu wel dood.

Ik roep maar wat | 16-04-20 | 10:01

Alle McFreaks ook ophokken graag.

Usumani | 16-04-20 | 10:26

Hoe lees jij de grafiek als ik vragen mag?

Apollo | 16-04-20 | 10:28

De leeftijdscohorten op de Y-as. Ligt dat PVV vrouwtje, die lady in red, al onder tafel ?

van Oeffelen | 16-04-20 | 09:57 | 3

misschien kun je beter naar het inhoudelijke en rationele commentaar van die andere lady in red, Lilian Marijnissen, luisteren.... o wacht ff, die is druk bezig met het zevenendertigste fake SP-meldpunt.....

Morgenstern064 | 16-04-20 | 10:07

Die frisse berglucht lijkt je geen goed te hebben gedaan.

Usumani | 16-04-20 | 10:27

Ahha daar hadden we de bell curve van van dissel, wat is het toch een pro he?

Leibniz | 16-04-20 | 09:57

Mijn reproductie getal is door die anderhalve meter dogma tot het nulpunt gedaald.
Bedankt hoor.

Miezerig | 16-04-20 | 09:56

Van alle metaforen die je kunt gebruiken, kiest de Disselman altijd ‘weer lucht krijgen’..
Eikel.

RickTheDick | 16-04-20 | 09:56 | 2

Helemaal mee eens. Het is benauwend.

Normpje | 16-04-20 | 10:26

De samenleving snakt naar adem ...

Usumani | 16-04-20 | 10:28

Vanaf volgende week doe ik niet meer mee met dit gezeiks. Het heeft lang genoeg geduurd. En met mij meerderen. Er zijn meer manieren om ouderen te beschermen dan apps en de hele economie kapot maken.

opblaasschaap | 16-04-20 | 09:55 | 4

Die apps zijn een uitstekend modern middel om de bevolking te beschermen.
Als jij liever op een IC eindigt met een slang in je strot moet je dat natuurlijk zelf weten.

Gulliver | 16-04-20 | 09:59

@Gulliver | 16-04-20 | 09:59: Ah, dus het is of een app, of een slang door mn strot? Nee, kritisch denken moeten we vooral niet doen. De overheid weet wat goed is, en als we allemaal braaf luisteren kost het slechts wat geld en vrijheid.

opblaasschaap | 16-04-20 | 10:06

Over welke 'bescherming van de ouderen' hebt u het? De 'bescherming' in de verzorgings- en verpleeghuizen waar de bewoners door het personeel worden besmet (want ze krijgen allang geen bezoek meer) en bij tientallen tegelijk het leven laten? Bedoelt u die 'bescherming'? Veel ouderen die nog 'thuis' wonen (zoals ik) en mijn buurman die diabetes heeft zitten al 6 weken thuis, vrijwillig. Daar heb ik helemaal het RIVM en Rutte niet voor nodig. En ook hoeft voor mij de economie niet op slot/kapot. Daar steekt iets heel anders achter maar het wordt opgehangen aan de 'zwakken' als kapstok. Zó verschrikkelijk laf! Maar de waarheid zal t.z.t. wel boven water komen, tenminste, dat is te hopen.

Lupuslupus | 16-04-20 | 10:06
▼ 1 antwoord verborgen

Calibratie, gecalibreerd. Henk Krol kijkt nu al glazig voor zich uit.

van Oeffelen | 16-04-20 | 09:54 | 1

Sta je op repeat ofzo?

Usumani | 16-04-20 | 10:30

Die spotjes van het RIVM op de tv. Dat is of er een kleuterleider tegen zijn kleutertjes iets probeerd uit te leggen! Jeetje, is het niveau van de Nederlander zo laag tegenwoordig?

Drunken_Pumpkins | 16-04-20 | 09:53 | 1

Scholen zijn dicht he...

born2killn00bs | 16-04-20 | 09:54

Het meest recent is het cijfer van 2(!) weken geleden. Toen waren in 900 van de 2.500 verpleeghuizen al minimaal 2 corona besmettingen. Dat zijn 1800 besmettingen.

Lupuslupus | 16-04-20 | 09:53 | 1

Werk zelf in tehuis ,zet nu achter die 2 maar een 0.

pga | 16-04-20 | 10:28

Als je het verschil niet weet tussen sterfte en oversterfte......

Onkel Bratwurstbude | 16-04-20 | 09:52

Verzorgingshuizen worden in kleine kring gevierd.
Beschermende kleding is niet van mens tot mens overdraagbaar.
Bla. Bla. Bla. Platte bult.

Normpje | 16-04-20 | 09:52

Fleur Agema stelt een kritische vraag over de grafiek en Jaap van Dissel begint een partij te stotteren en te hakkelen .
Gewoon lachwekkend .

leo59 | 16-04-20 | 09:52 | 5

@van Oeffelen | 16-04-20 | 09:55: is dat echt zo? Dat kan toch niet? Vertel me dat dat niet het niveau van onze volksvertegenwoordigers is. Alsjeblieft.

Enter Yeti | 16-04-20 | 10:13

@Enter Yeti | 16-04-20 | 10:13: en van hun achterban...

van Oeffelen | 16-04-20 | 10:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Belangrijkste boodschap er zijn onzekerheden in de aantallen, we gaan nu verder met animal crackers.

likdoorn | 16-04-20 | 09:51

Heel de wereld: Draag mondkapjes. Rivm: Nee hoor, helpt niet, tenzij je een zorgmedewerker bent. Ik ben eigenlijk al gestopt met nieuws op tv kijken, zeker als rutte of zo een pipo van het rivm zijn lippen beweegt. Dan weet je dat er standaard onzin en leugens uit komt.

Kakmadam | 16-04-20 | 09:50 | 8

Zolang er een groot tekort is krijgen mensen in de zorg voorrang boven mensen die 1.5 meter afstand van elkaar houden dat lijkt mij niet meer dan logisch.

Gulliver | 16-04-20 | 10:01

U bent helemaal niet gestopt. U kijkt iedere dag en ieder uur.
Iedere deskundige zegt dat monddoekjes op straat nergens goed voor zijn. Het is een schaamlapje. Zodat mensen toch het idee kunnen hebben iets te doen.

MaarFeitelijk | 16-04-20 | 10:15

Niet zo negatief over die sessies. Zie het eens als een cursus gebarentaal. Helemaal gratis en dat gedurende vele weken! Inmiddels begrijp ik Irma steeds beter.

Pardoes | 16-04-20 | 10:38
▼ 5 antwoorden verborgen

Jammer van Dissel, mevrouw Agema was wel wakker en lette goed op.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 09:50 | 2

De vraag van Agema was waste of time.

van Oeffelen | 16-04-20 | 10:07

@van Oeffelen | 16-04-20 | 10:07: Jou reaguursels vandaag ook. Veel plezier met je blockje Trol.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:07

Huize Avondrood is meer veranderd in huize De eindsprint,

Bena | 16-04-20 | 09:46

Binnen nu en een paar weken stort horeca Nederland in elkaar, Rutte vraagt ze om na te denken over een 1,5m oplossing en de horeca roept dat dit niet werkt. Rutte lacht, Japio mompelt nog wat onzin, tovert weer wat onduidelijke statistieken uit zijn hoge hoed en we zijn weer een stap verder bij de afgrond. Ik heb toch de indruk dat het in Zweden wel gewoon werkt met het openhouden van horeca zaken, of is China daar ook de baas?

Balletje Mayo | 16-04-20 | 09:45 | 3

Die hele anderhalve meter samenleving/economie is bullshit.
Gewoon nokken met die onzinnige bangmakerij en hup de boel weer opstarten.
Dit nog 2 tot 3 maanden volhouden gaat veel meer kapot maken dan dat hele Corona.

normanius | 16-04-20 | 10:11

Misschien is dat niet verkeerd. De zaak nu laten klappen. Nieuw zaakje opzetten. Gunstiger huurcontractje uitonderhandelen. Opnieuw opstarten na de crisis en je bent spekkoper. Of denk ik nu te simplistisch?

Enter Yeti | 16-04-20 | 10:11

@normanius | 16-04-20 | 10:11: "Dit nog 2 tot 3 maanden volhouden gaat veel meer kapot maken dan dat hele Corona" Over bangmakerij gesproken. Gaat u op de IC afdeling staan als we zo een 2 de golf van besmettingen creëren die vele malen groter zal zijn?

obzzcure | 16-04-20 | 10:29

Jeee, hoera, piek IC patienten is geweest.

Wacht maar tot je de sluizen weer open gaat zetten.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 09:44 | 9

@TheBurnerMan | 16-04-20 | 10:54: Dat ben ik niet met je eens.

Als alle ziekenhuis bedden bezet zijn door dit 'tuig' wat volgens jou hun goed recht is om 'meer' risico te nemen, maar wanneer jij iets krijgt..

Dan denk je daar wel anders over.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:59

@FLP_du_Stok | 16-04-20 | 10:59: Dan laat je de cascade zo lopen dat er xx% IC voor reguliere gevallen beschikbaar blijft. Ik heb begrepen dat dat ook het geval is. Beschikbare IC bedden voor Corona is niet gelijk aan alle beschikbare IC’s. En dat zou ik terecht vinden. Laat je mensen zelf bepalen of Corona iets voor ons allen is of voor een risicogroep.

Ik ben al gestopt met de #blijfthuis. Iedereen in ons gezin is fit, jong en gezond. De oude ouders van mij bezoeken we wel. Maar lekker in de achtertuin. Met gepast afstanden en bescherming. Gek he? Dat dat ook kan ipv iedereen en zijn moeder in deze dwaze lockdowns te werpen die de machinekamer van ons land (de economie) kapot tropordeerd.

Straks niet klagen dat je pensioen met 20% afgeschaald word. Of dat ze bezuinigen op de zaken die je voor lief zijn. Of je belastingen omhoog gaan. Ok? Dan ga ik niet klagen dat de dood mij komt halen. Ik leef volgens een filosofie van Nietzsche. A life worth living over and over till eternity. Over dood gesproken. Die ontmoet ik wekelijks. Ik kan vrede vinden heb ik reeds geleerd. Meeste zombies in NL blijkbaar niet.

TheBurnerMan | 16-04-20 | 11:47

@TheBurnerMan | 16-04-20 | 11:47: Dat is (niet) je goed recht, en gaat je 390 euro de neus kosten.

De adviezen die door de overheid gegeven worden zijn de wet en je recht of je het leuk vind of niet.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 11:51
▼ 6 antwoorden verborgen

Het maakt niet uit wat Dr van Dissel, de premier of de minister zeggen, het is nooit goed voor de volgelingen van Geert&Graus. Alleen deze twee Limburgse heikneuters hadden alles beter gedaan.

van Oeffelen | 16-04-20 | 09:43 | 12

@Lupuslupus | 16-04-20 | 10:21: Doet die iedere dag, alleen vandaag is hij het interessante feit dat z'n fiets niet zomaar een fiets is maar een echte, van merk X is. ( á 1500 euro of zo)

zwellevertje | 16-04-20 | 10:35

@van Oeffelen | 16-04-20 | 10:42: Ja exact, hoe kon ik zoiets belangrijks nou toch vergeten lol.

zwellevertje | 16-04-20 | 10:56
▼ 9 antwoorden verborgen

Met inaccurate cijfers lopen goochelen en vervolgens het doen voorkomen of ze het geweldig doen.

Ronnie | 16-04-20 | 09:43

Dhr. Gommers er niet bij? Dan sla ik over. Het geneuzel van die Dissel sla ik over. Man vind zichzelf zo belangrijk en houdt zoveel van zichzelf ! De onzin die hij in het begin utkraamde over het virus staat mij zo bij dat ik dit heerschap totaal niet serieus kan en wil nemen. Opzouten. De enige persoon die ik in deze tijd geloof is Dhr. Gommers. Zeer adequaat man. Durft gewoon de waarheid te vertellen zoals het is. Zeer sympathieke man die ik als enige geloof daar hij zeer to the point is ook al is de boodschap zeer onplezierig.

Mispel | 16-04-20 | 09:42

De oversterfte is de enige metric die door Jaap niet gemanipuleerd kan worden. Er omheen lullen, dat kan hij uiteraard wel maar daar trapt uw Dr. niet in.

Dr. Ka wo lo | 16-04-20 | 09:41 | 2

Juist. Maar met die cijfers zijn ze niet zo scheutig...

hoejeheette | 16-04-20 | 09:52

Oversterfte van 2000 vorige week (of de week ervoor, in ieder geval de laatste cijfers). Dat was het dubbele van wat er aan officiële Coronadoden gemeld werd.
Lijkt China wel...(en dan moeten we maar vertrouwen op het CBS)

Nuchternederland | 16-04-20 | 09:55

Aan testcapaciteit is geen gebrek, zie de man van de Buurtzorg gisteren bij Nieuwsuur,
De regering voert gewoon geen klap uit.
Met mondkapjes is hetzelfde verhaal.
Rutte & co zijn compleet incompetent.

Als er niet getest wordt is een app ook nog eens compleet nutteloos.

Ja, wat dan?

VanderGeelen-Coppens | 16-04-20 | 09:41 | 2

Jos de Blok for president. Ik meen het. Die man snapt dingen EN is integer. Dat is vrij uniek.

hoejeheette | 16-04-20 | 09:54

Klopt....testen,testen en isoleren
Zorg goed beschermen er gaat anders veel zorgpersoneel ziek worden
En met die uren die ze nu werken is hun immuun systeem ook niet optimaal

Therrie | 16-04-20 | 10:08

Naar die bespottelijke, idiote clowns van het RIVM kijken? Dacht het toch niet, ik lees de commentaren wel.

Lupuslupus | 16-04-20 | 09:41

Jaap en CO beginnen inmiddels langzaam te draaien. Duurde 3 maand, maar dan krijg je ook wat.

FLP_du_Stok | 16-04-20 | 09:40

Mooi dat dit allemaal zo kan in dit land van overleg en rust. Onruststokers stoken alleen in eigen nest of eigen parochie. Onruststokers interesseren niemand.

MaarFeitelijk | 16-04-20 | 09:40

Verlangen jullie ook zo terug naar de waterstanden op de radio?
'Lobith, plus 5, Nijmegen plus 3...'

Mr_Natural | 16-04-20 | 09:39 | 6

Ha! Ja! En bij elke windsterkte hoger dan 1 -> "Veer Anna Jacobapolder-Zijpe uit de vaart genomen".

Maytheforcebewithyou | 16-04-20 | 12:44
▼ 3 antwoorden verborgen

De leugen regeert...

Swaffelkaffert | 16-04-20 | 09:39 | 1

Pinokkio van Dissel...
Het enige wat hij doet is zijn eigen beleid goedpraten.
Weg met die prutser!

Aristotalloss | 16-04-20 | 10:32

Jaap is een zeer interessante tovenaar die alle kanten op gaat met woorden.

Xaffier | 16-04-20 | 09:38 | 1

Alleen niet de goede kant. Een tovenaar niet gehinderd door enige kennis.

Bram-Jr | 16-04-20 | 10:00

Verpleeg- en verzorgingshuizen. Een soort cruiseschepen in coronatijd, maar dan zonder mooi uitzicht, zonder bestemming en waarvan de gehele populatie sowieso al last heeft heeft van onderliggend lijden. Wat niet meet, wat niet deert.

Rest In Privacy | 16-04-20 | 09:38 | 8

@Ben Adam | 16-04-20 | 09:52:

Dank!

MickeyGouda | 16-04-20 | 10:15

@MickeyGouda | 16-04-20 | 09:46: Mickey, wat triest!
Echter het RIVM beleid, dat iedereen aanraadde om met klachten thuis te blijven, behalve als je in de zorg werkzaam bent, heeft tot gevolg dat iedereen in de zorg iedere zorgbehoevende kan en moe(s)t besmetten. Daar hoef je niet voor doorgeleerd te hebben. Het RIVM is met dit labbekakkerige beleid (?) de oorzaak van alle verpleeghuisellende!
Sterkte met moederlief!

pibasso | 16-04-20 | 10:21

@pibasso | 16-04-20 | 10:21:

Dankjewel, pibasso en: precies dat! Mijn hoogbejaarde tante heeft zelf één en één opgeteld en de zorg preventief afgezegd. Wat bij haar komt mag namelijk geen bescherming dragen. Onze oudjes snappen beter hoe het werkt dan het RIVM.

MickeyGouda | 16-04-20 | 10:38
▼ 5 antwoorden verborgen

Mijn interesseniveau schommelt inmiddels een beetje tussen de 0 en 5 graden Celsius.

John McClane | 16-04-20 | 09:36

De minister van clownsschoenen gaat straks verkondigen dat het goed gaat met onze verpleeghuizen en dat er gemiddeld per verpleeghuis maar 3 Corona doden zijn.
Na de derde wordt er namelijk niet meer gemeten.

Osdorpertje | 16-04-20 | 09:36

Mensen dood. Economie dood. Vakantie dood.
Next...

marcoplarco | 16-04-20 | 09:33 | 5

@onesizefitsall | 16-04-20 | 09:57: “Maar gelukkig hebben we alles aan gedaan om de bejaarden op te sluiten in halfslachtige quarantaines omdat het betere PPE materiaal naar de ziekenhuizen moet.” - Kabinet en RIVM

TheBurnerMan | 16-04-20 | 10:51

Lopen jullie ook mee in de 1.5m-polonaise?!

Nibdib Niddib | 16-04-20 | 12:20

Mijn bier was niet dood. Gisterenavond nog uitgebreid gecontroleerd.

Der Schnitzeljäger | 16-04-20 | 15:37
▼ 2 antwoorden verborgen

Ugh. Dat slaapverwekkende gelul van Jaap met zijn afgevlakte lul sla ik even over.

First Contact | 16-04-20 | 09:30 | 3

Hoeveel verder kan het niveau nog dalen?

Guillermo | 16-04-20 | 09:36

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino

#BREEK

HEXIT. SIGRID KAAG WEG ALS MINISTER VAN HOOP