Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – De Coronadans

Als iemand hoest is het goedkoper die een paar keer te testen, dan deze als een Covid-19 verdachte wekenlang in huis op te sluiten.

Het lijkt binnen de papieren werkelijkheid dat de voorgestelde maatregelen in voldoende mate zijn uitgevoerd om de groei van het aantal ziekenhuisbezoeken, het IC gebruik en aantal slachtoffers te temperen. Echt niets is zeker, want veel slachtoffers worden niet getest.

Van de congregatie Zusters van Liefde overleden er binnen een paar uur drie, twee waren getest en gaan de boeken in als Covid-19 slachtoffer, de derde had dezelfde klachten, maar werd niet getest. Dat is landelijk beleid in verpleegtehuizen, als het drie keer op een afdeling is aangetoond, wordt de rest niet meer getest, ze tellen letterlijk niet meer mee.

Andersom worden te weinig mensen zonder klachten getest, Nederland heeft geen inschatting bij het Imperial College London over het percentage van de bevolking dat besmet is. (PDF) Italië is tussen de 3,2% en 26% besmet, misschien hebben de zwaarst getroffen regio's daar groepsimmuniteit. Het RIVM is pas vorige week begonnen aan zo'n steekproef.

RIVM baseert haar modellen om het reproductiegetal in te schatten op eerste ziektedag van gehospitaliseerde cases. (PDF p15) Dat geeft een vrij indirect, vertraagd en vertekend beeld. Mensen zijn nu zo bang, dat zelfs de instroom van hartklachten stevig gedaald is. De triage-regels worden continu herschreven om de druk op ziekenhuizen te verminderen.

Het RIVM ging in haar presentatie aan de Kamercommissie er vanuit dat Nederland al twee weken een reproductiecijfer heeft van gemiddeld een half. Dan zou je niet op het huidige plateau moeten uitkomen, maar al een daling verwachten. Er zit dus sowieso enige afstand tussen het gepresenteerde model, en wat we zien gebeuren.

Elke maatregel heeft niet alleen een nuttig effect op het verlagen van het reproductiecijfer, een maatregel heeft ook een kostprijs voor de samenleving. De ene maatregel is effectiever dan de andere. Er moet nu eenmaal een pakket gekozen worden dat in samenhang het reproductiecijfer ver onder de 1 brengt, maar dat biedt wel beleidsruimte om verantwoord te kiezen.

Kinderen reageren anders op de ziekte, ze missen de cytokinestormfase, waardoor ze minder kans hebben benauwd te worden of een ander ernstig ziekteverloop. Andere fasen van de ziekte, besmet raken, het virus vermenigvuldigen en rondsproeien door te hoesten, doorlopen ze wel volgens hoogleraar immunologie Huub Savelkoul van de Wageningen Universiteit.

Het dichthouden van scholen en kinderen niet op elkaar laten spelen heeft dus zin. Wat economisch problematisch is, want het is vrij kostbaar als ze een jaartje later afstuderen en dan pas meedoen aan het arbeidsproces om rekeningen en belasting te betalen. Die arbeidsproductie is zo gigantisch, dat zonder centraal eindexamen doorstromen als enige maatregel betaalbaar was.

Het kabinet presenteerde met veel bombarie een doekje voor het bloeden richting ondernemers, ZZP-ers en flexwerkers. 90% loondoorbetaling voor drie of zes maanden was voor KLM en vele andere reuzen niet genoeg. Hetzelfde met een paar duizend euro voor kleinere bedrijven en ZZP-ers. Dat is soms een weekomzet. Uit financiële nood zullen sommige zieken doorwerken.

Als lonen niet worden betaald en winsten niet meer worden geboekt, zullen werknemers en werkgevers veel minder belasting hoeven te betalen. Tegelijkertijd ontstaat er bij voormalige werknemers een extra recht op uitkeringen en toeslagen. Een krimpende private sector is onbetaalbaar voor een overheid die de andere helft van economie vormt.

Een (intelligente) shutdown is extreem kostbaar. We moeten nu goed kijken welke maatregelen effectief en betaalbaar zijn, zodat we ook economisch goed uit deze crisis komen. Helaas ontbreekt per maatregel duidelijk bewijs van de impact en een inschatting van de kosten. Eigenlijk heb je een model met tabellen nodig zoals in deze chart 15 en 16.  

Ook vandaag. Megafoon Drone bij IKEA Heerlen

Dat we per maatregel weten wat effect op het reproductiegetal is, hoe betrouwbaar die inschatting is, hoeveel het kost per week, hoe betrouwbaar die kostprijs is. Dan kan de politiek in goed overleg bepalen welke maatregelen we mee doorgaan, welke we straks kunnen stoppen en welke we kunnen invoeren. Een week te laat dicht gaf ons overvolle ziekenhuizen, een week te lang is onbetaalbaar.

Het lijkt mij goedkoper om wanneer de IC weer halfleeg raakt, mensen met een provisorisch mondkapje toch naar hun werk te laten gaan, dan ze extra thuis te houden. Zelfs de WHO twijfelt over haar advies rond mondkapjes. Als iemand hoest is het goedkoper die een paar keer te testen, dan deze als een Covid-19 verdachte wekenlang in huis op te sluiten.

De mate van risico die we ooit kunnen nemen, hangt af van de beschikbare opgevoerde IC-capaciteit. De beperkende factor daarin wordt gevormd door het aantal beschikbare, volledig opgeleide en ervaren IC-verpleegkundigen. 2400 IC bedden is een hard maximum, er zijn nu 1360 Covid-19 patiënten plus een paar honderd non-Covid.

We moeten dus extreem zuinig zijn op medici. In Lombardije raakte 20% van het medisch personeel besmet, mede doordat ze dagenlang rondliepen met hetzelfde mondkapje, terwijl dit maar drie uur mag. In het Verenigd Koninkrijk zijn gisteren Areema Nasreen (36) en Aimee O'Rourke (39) overleden. Twee verpleegkundigen, gezonde moeders. Hoe veilig waren zij? Hoe veilig zijn ze hier?

Italië heeft de derde goudvoorraad ter wereld, maar rijkdom druk je uit in gezondheid.

Reaguursels

Inloggen

Net met de huisarts aan de telefoon gezeten. Hij is vrij zeker dat ik Corona heb vanwege de symptomen. Er wordt niet getest. Gewoon thuis blijven en regelmatig temperaturen. Bij blijvend hoge koorts weer bellen. Pas bij ademhalingsklachten verder actie ondernemen.

van_Zelfsprekend | 06-04-20 | 12:31

How convenient, we nemen gewoon een heleboel slachtoffers niet mee in de statistieken. Doet China ook niet en die gelden nu plots als lichtend voorbeeld met een door henzelf de wereld in gebracht virus. Maar goed, zelfs als het aantal doden in werkelijkheid het dubbele is, tikken we nog de griepgolf van 2018 niet aan. Wel waakzaam blijven voor jezelf, de rest is namelijk niet geheel te vertrouwen

Rest In Privacy | 06-04-20 | 07:55

President of Ghana provides much-needed perspective in these troubling times:

"We know how to bring the economy back to life. What we do not know is how to bring people back to life".

www.thelondoneconomic.com/politics/pr...

Jan de Vries | 05-04-20 | 14:31

Voorzichtig positieve berichten uit het noorden van Italië terwijl de bom dreigt te barsten in het zuiden waar een belangrijk deel van de beroepsbevolking in het zwarte circuit inkomen verwerft en een italiaanse crisis 2 (in het kwadraat) in de maak is edition.cnn.com/2020/04/04/europe/sou...

suscrofa | 05-04-20 | 11:13 | 2

Er is nooit geen crisis geweest in italie. En nu komt CNN er achter dat er een crisis komt. Wie leest in godsnaam CNN?!?!?!?!

Sjefke_pro | 05-04-20 | 11:49

@Sjefke_pro | 05-04-20 | 11:49: Italie is de laatste 100 jaar alleen maar crisis geweest. Alleen neukt het nu iedereen de moeder ( en de vader).

ET007 | 05-04-20 | 12:02

"In het Verenigd Koninkrijk zijn gisteren Areema Nasreen (36) en Aimee O'Rourke (39) overleden. Twee verpleegkundigen, gezonde moeders."
Gezonde moeders?
Google eens een foto van ze!
Beide veel te dik en Areema zelfs heel dik.
Is maar wat je gezond noemt.
Aimee zie je nog een oude foto toen ze slanker was. Maar recente foto's laten ook zien dat ze veels te dik is.

envelopepusher | 05-04-20 | 10:40 | 3

Gezond voor Britse maatstaven.

TitanFoxX | 05-04-20 | 11:13

Slank en geschoren koppen worden de nieuwe mode.

ET007 | 05-04-20 | 12:11

De meeste last die ik momenteel van het coronavirus heb is dat mijn lawaaierige buurvrouw door de huidige beperkingen nog steeds thuis is terwijl ze eigenlijk vorige maand permanent naar Portugal zou optyfen.

TitanFoxX | 05-04-20 | 10:26

Zag gisteren voor het eerst cijfers van de IC. Rond de 300 mensen zijn intussen geholpen, maar slechts 56 hiervan hebben het overleeft. Een death rate van 80%. Heb je dus niet zo veel aan, IC. Kan natuurlijk dat dit vnl 80+ mensen waren, en dan begrijp ik nu enigszins dat ze die niet meer op de IC willen hebben.

NerdAlert | 05-04-20 | 08:54 | 2

Met deze PR artsen is de IC een dure manier om te sterven.

van Oeffelen | 05-04-20 | 09:01

Trek je op het laatst een conclusie op basis van een vermoeden dat je aangepraat wordt. Misschien moeten mensen het anders bekijken: het gaat niet om het feit dat er mensen sterven, maar de manier waarop.
Laat je ook niet gek maken door cijfers. Die cijfers zijn zo gemanipuleerd en niet representatief, omdat anders de bevolking wel eens in paniek kan raken. De overheid is banger voor de bevolking dan het virus onder de bevolking. Controle van macht en economie. Dus volg je verstand en niet de zo genaamde publieke peilingen in de media.
Ik vraag me overigens af waarom er de laatste jaren zo moeilijk over euthanasie gedaan wordt, nu de ouderen direct afgeschreven worden (geen IC, geen reanimatie etc)?
Een mens mag niet over eigen leven bepalen, maar als het zo uitkomt mag de rest dat wel doen over die specifieke gevallen?
Alles zo krom .... schenk me een rum-cola in, steek een joint op en ga de bbq aansteken. Want morgen weer werken. Groepsimmuniteit .... Zodat de kinderen nog meer ouderen een handje kunnen helpen in het hiernamaals.

ET007 | 05-04-20 | 11:47

Zo, fijn om te zien dat het gezonde verstand zijn intrede weer doet. Nog maar en week geleden werd je, ook hier op Geenstijl, zo ongeveer verketterd als je vraagtekens zette bij de belachlijke en zwaar overtrokken corona-massa-hysterie.

0112358 | 05-04-20 | 08:47 | 1

Noem het acceptatie. Sommige mensen breng je nu eenmaal dingen niet aan het verstand. Op een bepaald moment zien de meeste in dat het geen zin heeft.
Lijkt echter erop dat jij zo een persoon bent met een uitgesproken mening, maar geen ruimte voor een tegenwoord en waarschuwing.
Mij maakt het geen reet uit of je sterft of moet lijden. Wat me wel uitmaakt is door problemen niet serieus te nemen meestal anderen de klos zijn. Hoe denk je dat de verpleging denkt over jouw beperkte beeld? Als de capaciteit van een iets een maximum bereikt, dan is enige paniek wel terecht. Gezonde paniek wel te verstaan. Zo kom je ook tot snelle beslissingen en mogelijke oplossingen en controle van de struggles.

ET007 | 05-04-20 | 11:57

Er heest momenteel een cytokinestorm in onze economie. Ons wordt gevraagd om op ongekende wijze empathie op te brengen voor een natuurlijk fenomeen dat ons eerder als massa nog nooit collectieve pijn heeft gebracht. Dat het hier een 'nieuw' virus betreft is helemaal niet spannend. Er sterft maar een oneindig klein deel van de bevolking zuiver aan Corona. Misschien kunnen mensen met ervaring in het gebruik van harddrugs eens hier op reageren, want het lijkt er een beetje op alsof wij massaal onder invloed zijn van psychotropen. Wij zitten met zn allen op een Jacobsladder rechtstreeks naar onze lagere instincten.

Zoltan | 05-04-20 | 07:55 | 2

Koop liever een puzzelboekje en probeer daar wat dure woorden te gebruiken.

ET007 | 05-04-20 | 12:00

@ET007 | 05-04-20 | 12:00: Wat een ongelooflijke zaad-reactie. Dan neem je er maar een woordenboek bij, als het te moeilijk voor je wordt.

Gladiator Fap | 05-04-20 | 12:22

Bij deze wil ik even de ebola-tyfus-aids toewensen aan onze internationale Deugmedia die het voor elkaar krijgt om het concept "eenmaal besmet en genezen kan je het normale leven weer op pikken"te vertalen naar “It looks like it splits humanity into two, the strong and the weak,” said Michela Marzano, a professor of moral philosophy at the Paris Descartes University. “But this is actually the case.”
From an ethical perspective, she argued, the question of using antibodies as a basis for free movement reconciles a utilitarian vision of what is best for society with respect for individual humanity by protecting “the most fragile, not marginalizing them.”

“It’s not discriminating,” she said. “It’s protecting.”

"But the outcomes may not be great news for individuals who, potentially under the law, will remain marginalized from society."
www.nytimes.com/2020/04/04/world/euro...

Abject | 05-04-20 | 03:35

Trouwens smart lock down zei de slager die eigen vlees keurt, de pers vindt het allemaal best.

G.M.I.M. Pet | 05-04-20 | 02:20

Regering en media wees eens één keer niet laf.
Verplicht gepensioneerde mensen ouder dan 67 gedurende 3 weken binnen te blijven.
Op straffe van hoge boete.
Dan gaan de IC opnames sterk dalen, we krijgen ook nu immers alleen maar de IC doden te horen. De cijfers zullen dramatisch dalen, en laten dan zien dat we de z.g. smart, maar economisch fatale lock down, kunnen versoepelen
Dan zie je het aantal geregistreerde Corona doden afnemen tot wel 90%.
Ben zelf 70, zou van harte meedoen aan die maatregel, >67 bepalen die dodencijfers.
Wees reëel.

G.M.I.M. Pet | 05-04-20 | 02:12 | 3

Wat een onzin pet.
Het barst in Nederland buiten de steden van een open omgeving waar je nauwelijks iemand tegenkomt.... Als je de weg weet..... Als je wat ouder bent weet je meestal de weg of je hebt nooit echt geleefd en om je heen gekeken.... Buiten die gevallen die om medische redenen zich niet op normale manier kunnen voortbewegen....... Om een voorbeeld te geven: Op "onze" dijken liggen wat paden die wat moeilijker te belopen zijn en fietsen lukt helemaal niet. Een etage lager liggen links en rechts ook paden waar 1 keer in het half uur een fietser overheen gaat...
Als het druk is..... Als ik ga vissen is er soms iemand op 500 meter afstand wat ik al dichtbij vind.... Als ik het water op ga met mijn boot kan de andere mens op kilometers afstand van mij bevinden.... Op het eiland zitten alleen vogels naast me.. De wereld is dan heel ver weg. Net als de Corona..... Dus hup gepensioneerde het veld in weg van de corona...

dijkbewaker | 05-04-20 | 02:43

De IC cijfers spreken je tegen. Ook jonge mensen hebben IC nodig.

DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 11:51

Hier worden de fietspaden massaal bevolkt door bejaarden die in zich groepen voortbewegen en nul-komma-nul afstand houden. “Ach ik krijg het toch niet”. Nee lull JIJ geeft het misschien door!

Rechtsdraaiend | 05-04-20 | 23:58

Ik begin langzaam boos te worden, mag zelfs met bescherming niet bij mijn vader op bezoek, vertelde een “onbeschermde” verzorgster me. Wat een waanzin

Noujazeg | 05-04-20 | 01:04 | 3

Ik neem aan dat je best begrijpt waarom dat is.

Joostmochtnietsweten | 05-04-20 | 01:20

Vergelijk Rutte met een schaker op het schaakbord.
Een goede schaker denkt minimaal 5-10 zetten vooruit. Mark Rutte niet, immers voor visie moet je naar de opticien.
Sterker nog, Mark Rutte doet zijn zetten pas nadat zijn tegenstander al heeft toegeslagen en plots staat Mark Rutte vanwege zijn onvermogen schaakmat.
Het enige wat Mark als het beste jongetje van de klas kan is oneindig veel praten zonder iets te zeggen.
Het is mooi geweest Mark, de feiten hebben jou en die kliek, met name de MSM,
ingehaald.

oakmont | 05-04-20 | 00:24 | 4

Oakmont, ik neem het je niet kwalijk, maar een beetje schaker denkt niet in een aantal "zetten vooruit". Het is een combinatie van strategie, intuïtie, patronen, theorie-kennis, het kijken naar activiteit, tempo, psychologie en nog meer bepalende factoren. En ja, je kijkt daarbij vooruit ja, dat ook. Waarom is het toch zo dat leken altijd denken dat schaken gaat om "zetten vooruit kijken". Als je dat doet, wordt je nóóit beter dan middelmatig clubniveau en heb je een niveautje hoger geen schijn, ik herhaal: geen schijn van kans. Als we bij dezelfde analogie van het schaken willen blijven, dan heeft Rutte verstoten tegen twee van de meest basale regels van het spel:
1) Ontwikkel een plan. Doe niets zonder plan. Alles dat je doet moet vervolgens in meer of mindere mate in dienst van dat plan zijn. Als dat niet het geval is, doe je het niet, zélfs niet als het goed is!
2) Als de aanval zich niet duidelijk aan één kant aftekent, concentreer de ontwikkeling van je stukken dan in en op het centrum.

Deze regels gelden eigenlijk voor alles waar je strategie nodig hebt en er is dus ook veel analogie met het schaken. Denk maar aan voetbal... waarom wordt er voor spelbepalende middenvelders als Iniesta, Xavi, De Jong, etc zo veel geld betaald? --> juist. Daarom. In het bedrijfsleven is dit al niet veel anders: hoe vaak lees je niet dat bedrijven in de problemen zich weer "concentreren op de kerntaken"? --> juist.

Welnu, vertaald naar Corona:
Regel 1: Rutte's plan was oorspronkelijk: "afwachten wat de tegenstander doet". Kijk, dan verlies je dus in de opening al meerdere Tempi. In het moderne (hoger niveau) schaak is dan het spelletje gewoon al voorbij. C'est fini!
Regel 2: Rutte heeft zijn ontwikkeling NIET op het centrum concentreert. Wát is hier de kerntaak van de regering? --> een paar voorbeelden: de bevolking beschermen. De economie beschermen. Het in stand houden van de rechtstaat. En wat doet Rutte? --> hij "vraagt vriendelijk" of we misschien niet naar buiten willen gaan, hij jaagt de complete welvaart voor de komende generatie in één klap over de kling door zijn maatregelen ook op de niet-risico groepen door te trekken en plotseling worden er achter de schermen een paar zeer gevoelige besluiten doorheengejast (Stikstof, Albanie, wéér gratis geld voor de Knoflooklanden met een economie velen malen de onze, etc)

Dus je hebt gelijk, Oakmont, ik wou het alleen even een beetje correcter duiden, want in principe is de analogie wel heel erg goed. Mark heeft géén kans meer op remise, want dat gaat zijn tegenstander dus niet accepteren.

Gladiator Fap | 05-04-20 | 12:40

@Gladiator Fap | 05-04-20 | 12:40: We zijn het eens Gladiator, jouw
omschrijving is wat beter als de mijne, dank daarvoor.

oakmont | 05-04-20 | 13:11

@Gladiator Fap | 05-04-20 | 12:40:
Dat is een schitterend verhaal en klopt als een bus. Dat wil zeggen, als Mark inderdaad tegen een virus aan het schaken is, is hij een hele slechte schaker. Maar volgens mij weet Rutte zelf ook wel dat een virus te dood is om met stukken te schuiven. Dus tegen wie schaakt hij echt en doet hij dat werkelijk zo slecht?

luistukvreten | 05-04-20 | 14:02
▼ 1 antwoord verborgen

Zit je dan als je een jonge zestiger bent: al meer dan veertig jaar gewerkt en altijd de hoofdprijs betaald aan belasting en premie. Ondanks een onderliggend kwaaltje altijd fulltime doorgewerkt en dan, juist vanwege dat werk, besmet geraakt.

Maar helaas, geen IC plek. Die gaat naar een drugsrunnertje van een jaar of 30 die een paar jaar geleden hier is gekomen omdat 'de wereld van iedereen is': is al een keer of 6 op een IC opgelapt als gevolg van steek- en schietpartijen en kost de maatschappij ook anderszins een godsvermogen....
maar ja, 'meneer heeft een een hogere levens (uitkerings) verwachting', dus dan moet die brave, betalende burger maar -letterlijk- stikken? Want ouder....

Wering | 05-04-20 | 00:23 | 4

En daar legt u de vinger precies op de zere plek. Prima uitgelegd. Pinokkio, lees je nog mee?

Kinkfactor | 05-04-20 | 02:27

Perfect geformuleerd, hulde!

Roelpaardensmoel | 05-04-20 | 10:01

Hear hear.

DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 11:52
▼ 1 antwoord verborgen

Eigenlijk zouden de dames en heren beleidsmakers/politici precies dezelfde financiële offers moeten ondergaan, precies dezelfde stress moeten ondervinden en precies dezelfde deprimerende toekomstverwachtingen (faillissementen inclusief) moeten hebben als ondernemend Nederland dat nu dus het lijdend voorwerp is van al deze maatregelen.

Die maandelijkse bezoldiging, normaal grotendeels gefinancierd door ondernemend Nederland en nu dus ook door leningen van tientallen miljarden, komt bij hen gewoon keurig op tijd op de afgesproken dag binnen.

Er wordt nu toch net iets te gemakkelijk vanuit de spreekwoordelijk gerieflijke leunstoel geluld. Met de publieke opinie van angstig Nederland bovendien als trouwe ruggesteun.

Aan de andere kant schijten dames en heren politici in hun broek bij de gedachte dat zij de lockdown te snel moeten opheffen, en het virus weer toeslaat. Hetgeen hoe dan ook toch wel weer gaat gebeuren.

Maar voor de opinie maakt dat niet uit. Zelfs indien het opheffen objectief absoluut de juiste beslissing zou zijn geweest, iedere extra dode wordt hoe dan ook op jouw conto geschreven. De politici worden door deze angst gegijzeld, zodat dit “feest” nog erg lang gaat duren. Het devies luidt dus: “liever te laat (= tientallen miljarden extra kosten) dan publiekelijk de lul”.

Maar omdat zij zich weten te verschuilen achter niet-gekozen deskundigen (zij zijn trouwens ook verzekerd van hun maandelijkse inkomen), die wat hen betreft het land tot in het oneindige in lockdown zouden willen zetten, kunnen politici hun lafheid nog lekker lang blijven maskeren en hun handen tegelijkertijd in onschuld wassen.

Iedere beleidsmaker/politicus zou dus gewoon precies dezelfde “shit burger” moeten vreten als ondernemend Nederland. Deel maar lekker mee in die ellende.

Eens kijken hoe lang het dan nog duurt voordat die “intelligente” lockdown wordt opgeheven.

Kompromat | 04-04-20 | 23:27 | 1

Een halfslachtige 'intelligent lockdown' duurt langer dan een totale lockdown. Ik denk dat een totale lockdown met daarna een Taiwan pakket aan maatregelen het intelligentst is. Qua economie en qua volksgezondheid.

Maar Rutte en het RIVM weigeren naar het buitenland te kijken. Corona was iets totaal onbekends waar alles nog over uitgevonden moest worden en waarbij alles zelf gestest en ondervonden moet zijn voordat het 'echt' is.

DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 11:54

Ik zou graag een wetenschappelijke studie willen zien over de dodelijke gevolgen van de vernietiging van een economie en laat dan door de msm een bodycount bijhouden met dagelijkse trashtalk in de avondshows. Laten we zorginstellingen inrichten op de te verwachten patienten zodat er een bottleneck ontstaat en we gruwelijke reportaties kunnen maken aan het 'front'.
Op dit moment zuiver doodgaan aan niets anders dan Corona is extreem zeldzaam. De op psychedelische massa beinvloeding lijkende gestoelde trigger van het lagere instinct en de door de msm opgehitste empathie voor Coronapatienten lijdt waarschijnlijk tot meer doden, namelijk meer dood door economie..

Zoltan | 04-04-20 | 23:26 | 5
-weggejorist-
DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 11:57

@Ronnie | 05-04-20 | 08:35: Inhoudelijk heb je duidelijk niet veel te vertellen. Daarmee ben je dus af. @Zoltan maakt tenminste een punt, of je het er nu mee eens bent of niet. Jij doet.... niets. Inhoudsloos. Bekende linkse truucje. Jammer voor je dan.

Gladiator Fap | 05-04-20 | 12:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Allee dat zijn dure inschattingsfoutjes.

’België vernietigde vorig jaar miljoenen FFP2-maskers’
De zowat zes miljoen FFP2-mondmaskers werden aangekocht naar aanleiding van de H1N1-griepepidemie in 2009. Omdat de maskers hun vervaldatum hadden bereikt, werd vorig jaar besloten om ze te vernietigen.
Uit besparingsoverwegingen besloot minister Maggie De Block de voorraad niet te hernieuwen, volgens Le Vif. Het weekblad baseert zijn informatie op een kopie van het proces-verbaal van de bijeenkomst van de Belgische Risk Management Group op 6 februari.

Dat is niet waar, stelt Marc Caekebeke, die de voorraad mondkapjes beheerde.
“De belangrijkste reden was volgens mij plaatsgebrek,” zei hij tegenover Het Nieuwsblad. “In 2015 besliste de overheid dat het Rode Kruis een deel van de gebouwen zou benutten om vluchtelingen op te vangen. Twee hangars van 30 bij 50 meter waren tot de nok toe gevuld met dozen vol mondkapjes.Er moest worden plaatsgemaakt, waarmee ik zeker geen steen wil werpen naar de hulporganisatie of wie ook.”

“De houdbaarheidsdatum heeft vooral betrekking op het elastiekje dat aan het masker zit, niet op de filterkwaliteit van besmette lucht,” aldus viroloog Marc Van Ranst.

Nehemia | 04-04-20 | 23:09 | 2

Elke keer als je denkt dat het niet dommer kan, komt er weer een feit boven water waar je broek van naar China zakt.

We worden geregeerd door idioten.

DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 11:59

@DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 11:59: de ironie is: als ze überhaupt iets gekund hadden, waren ze nu getroffen door de maatregelen van de idioten. Het loont zich dus een idioot te zijn en de idioten zorgen zelf wel dat dat zo blijft.

Gladiator Fap | 05-04-20 | 12:51

Komt-ie weer met de anekdotische uitzonderingen die de regel eerder bevestigen. Mensen die nu nog besmet raken hebben de regels niet in acht genomen en zijn asociale egoisten. In Ticino mogen ouderen vanaf 65 de komende weken niet meer de straat op. Volkomen terecht. Had die bejaardenhuizen meteen dichtgegpoid dan had de rest gewoon doorgekund.

van Oeffelen | 04-04-20 | 22:46 | 4

Werkt goed, ze sterven bij bosjes in verpleeghuizen.

Zapata10 | 04-04-20 | 23:05

In Turkije mogen jongeren ook de straat niet meer op.

Gazelle | 05-04-20 | 00:01
▼ 1 antwoord verborgen

Gaat enorm ontnuchterend zijn voor een hoop mensen die over een paar weken gewoon weer haar hun werk moeten en over straat gaan. Zonder wonder serum, niet geënt een illusie armer en een hoop centjes verdampt.

Misschien bedenken ze nog een soort placebo om een vriendje te laten cashen, en het sluit mij op volk, tevreden te stellen. Anders gaan ze lopen rellen.

Ach, wij verbieden gewoon gelijk het gas, CV ketel in een achterkamer verlinkt tiplijn en het volk kan daar weer ophef over maken.

Diepstrotje | 04-04-20 | 22:44 | 2

Dan krijg je gewoon een tweede golf.

Als je je ogen sluit voor landen die het goed doen, ZOALS TAIWAN, en eerst persé je eigen Wuhan moet hebben, dan dan zelf alle medische papers wil schrijven, en daarna zegt: 'We weten niet wat slim is', dan heb je een ongelofelijke plaat voor je harses.

DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 12:01

Voordeel: het gas en de bezine/diesel zijn op dit moment SPOTgoedkoop hier in Duitsland. Diesel hier om de hoek zojuist: 1 euro en 4 cent (!) Dat zijn bijna pre-millennium prijsniveaus!

Gladiator Fap | 05-04-20 | 12:53

Ach ja, lastig altijd dat soort onderzoeken begrijpend lezen. Hier een hulpstuk "Door beelden van hoest- en niesbuien van testpersonen te filmen en extreem vertraagd af te spelen, blijkt dat de effecten van een niesbui meters ver kunnen te reiken".

Dus dit wordt gebruikt door mondkapjesfanaten om te beargumenteren dat je toch een een kapje op moet? Hoeveel mensen niezen zonder bescherming in jouw buurt naar jou toe? Ooit eigenlijk? En voor die academische bezigheid moeten we allemaal kapjes op. De kans dat die vies raken of niet tijdig ververst worden is ongeveer 12395 x groter dan dat u zo'n asociale niesbui tegenkomt.

GeenAccount | 04-04-20 | 22:44 | 3

Helemaal mee eens!

Gravin v Kippenbouth | 04-04-20 | 22:51

Haaaaaaaaatsjoe !!!
pak an

Bakschuif | 04-04-20 | 22:53

Het coronavirus zit in de keel, maar kan ook met praten al in een wolk om een persoon hangen. Dat geeft minder besmettingsgevaar, maar er is wel een kans op overdracht.
En hoe vaak hoest iemand niet (zeg netjes in de elleboog) niet helemaal omsloten. Er komen altijd druppels en dus virusdeeltjes vrij.
Als jij daar dan net doorheen loopt kan je besmet raken.
Blijft een feit dat het heel effectief als je zelf besmet bent het bij je te houden.
Moet je wel even leren hoe je een mondkapje moet afdoen, dat is wel aan te leren.

letopuwzaak | 04-04-20 | 23:39

Die Feynman heeft overal verstand van. Of toch niet? Verwarrend. Beetje symbool van deze tijd. We geloven de experts niet meer. Je ziet het overal, bij de klimaatdiscussie, de energie transitie, de stikstof discussie en nu bij Covid-19. De nitwits weten het beter dan de deskundigen met de juiste opleiding en ervaring. En toch laat ik me liever voorlichten door een arts dan door Feynman.

Janpoepeenuitje | 04-04-20 | 22:42 | 8

@Dr. Ka wo lo | 04-04-20 | 23:18: Kijk ik hoef al niks meer te zeggen.

LiniaalRectaal | 05-04-20 | 00:08

Klimaat experts? Energie tranistie experts? Stikstof experts?

MathiasRots | 05-04-20 | 08:39

@MathiasRots | 05-04-20 | 08:39: Zeker. Die zijn er. In Delft aan de TU daar. Maar daar luisteren we niet naar. Die weten dat het niet kan zoals in de Klimaatwetenschap staat. Dus luistert Den Haag niet naar die echte experts.

Janpoepeenuitje | 05-04-20 | 13:56
▼ 5 antwoorden verborgen

Je zit de artikelen van Tomas Pueyo te herkauwen Fijnmans. En die hebben wij net als jij ook al lang gelezen.

Mark Smeeks | 04-04-20 | 22:38 | 1

gevalletje rumag?

Droppot_dk | 05-04-20 | 09:05

Iedereen weet dat wanneer je geprezen wordt, worden tegelijk de messen al worden geslepen. Er is nul procent kans dat men op het einde van de rit zal zeggen: Goed gedaan, Zo iemand als Jaap van Dissel doet zijn werk op basis van een morzel informatie. Binnen een paar weken zal men alle informatie hebben, en dan komen de analyses. Ofwel zal alles nogal meevallen, en dan heeft hij schandalig overdreven en nodeloos paniek gezaaid. Ofwel wordt het een enorme ramp, en heeft hij veel te weinig gedaan.”

Guillermo | 04-04-20 | 22:38

Hoorde net op BNR dat Nederland nu als risicogebied is aangewezen door omliggende landen.

RickRD | 04-04-20 | 22:37 | 6

Tja, slap beleid, te laat ingezet en niet testen. Zelfs het zorgpersoneel en huisartsen niet. Die incompetente Jaap mag van mij direct met pensioen. Nog nooit zo'n nitwit gezien. Wat een loser en eikel 1e klas. Ze zeggen wel eens dat slechte leiders zwakke mensen om zich heen verzamelen om zelf sterker te lijken. Nou dat klopt bij hufter Rutte helemaal...

Bewondering voor al het zorgpersoneel, Diederik Gommers en de huisartsen. Zij moeten roeien met de weinige riemen die ze hebben. Chapeau!

FrankOngerust | 04-04-20 | 23:42

@Guillermo | 04-04-20 | 23:16: Neem maar 2 jaar hoor. 2020 is kapot. Begin 2021 komt er hopelijk een goed werkend vaccin en dan moet iedereen ingeënt worden. Dan zijn we al eind 2021... Dan is de economie kapot, Rutte dood, en Nederland failliet.

FrankOngerust | 04-04-20 | 23:46

@FrankOngerust | 04-04-20 | 23:46 |
Tel je zegeningen: EU naar de kloten, emigratie gekeerd, Nexit, productie terug uit China, en ja, wat minder luxe, wen d'r maar an....

Bakschuif | 04-04-20 | 23:55
▼ 3 antwoorden verborgen

Geynman weet het weer mooi achteraf te duiden. Net zoals veel reaguurders nu allemaal precies weten hoe fout het RIVM en de overheid de boel hebben ingeschat. En nu svp even een goede wetenschappelijk onderbouwde inschatting van waar dit heen gaat.

Jankvogel | 04-04-20 | 22:30 | 10

@TonieKolonie | 04-04-20 | 23:26: 900 intellectuele toppers. De toekomstige geleerden, experts en beleidsambtenaren. Zijn ze eigenlijk getest bij terugkomst?

Heiner | 05-04-20 | 00:38

Bij iedere maatregel was het duidelijk dat we gingen falen, bij voorbaat al.

Dat is niet omdat veel reaguurders het beter inschatten, maar dat is omdat je naar het wetenschappelijk onderzoek van andere landen kunt kijken. Landen die er al ervaring mee hadden.

En omdat je een maatregelen van een slim land ZOALS TAIWAN kan vergelijken met de maatregelen van een dom land, zoals Nederland.

Je kunt dit ook terugzien in de gemiddelde IQ's van landen. Dommere landen reageren ook dommer. Geen verrassing.

DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 12:04

@Heiner | 05-04-20 | 00:38: Nee, want testen heeft geen zin. Je bent toch pas besmettelijk als je symptomen hebt.

Bron: RIVM. (En alleen het RIVM, iedere andere wetenschapper op aarde weet dat het ook asymptomatisch besmettelijk is).

DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 12:07
▼ 7 antwoorden verborgen
-weggejorist-
zaadkanarie | 04-04-20 | 22:14 | 3

Jort Kelder ?

Het coronavirus is voor het eerst vastgesteld bij een bewoner van Terschelling. Dat heeft waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld van het waddeneiland zaterdag bekendgemaakt. „Het gaat om een ouder persoon. Omwille van de privacy geven we geen verdere informatie over de patiënt.
www.telegraaf.nl/nieuws/1463754896/li...

AntonJansen | 04-04-20 | 21:59 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Roadsurfer | 04-04-20 | 21:57 | 2
-weggejorist-
frank4444 | 04-04-20 | 21:56 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

24-01-2020,

De kans dat het virus naar Nederland komt is klein. Het virus komt vooral voor in Wuhan en er is relatief weinig reisverkeer tussen die plaats en Nederland.’Maar als het gebeurt, zijn we volgens RIVM-woordvoerder Harald Wychgel. ‘heel goed voorbereid’.
www.ad.nl/binnenland/dit-doet-nederla...

AntonJansen | 04-04-20 | 21:47 | 11

@beldewouten | 04-04-20 | 21:5
Gelul! Zuid-Korea (en nog een paar landen die ervaring hadden met SARS e.d.) waren uitstekend voorbereid. Dat zie je nu terug in de statistieken.

Bakschuif | 04-04-20 | 23:12

@beldewouten | 04-04-20 | 21:58:
Op 8 maart, de dag dat in ons land de eerste coronadode al een feit was en ieder weldenkend mens kon begrijpen dat de Coronauitbraak in Noord Italie en Brabant alles te maken moest hebben met resp. het wintersportgebeuren en het carnaval, gi g in Den Haag gewoon de CPCloop van start

Hoe haal je het in je hoofd om op zo'n moment nog 42000 mensen te laten samendrommen om deel te nemen aan een hardloopwedstrijd.
We zien nu dat de hotspot van de uitbraak zich verplaatst heeft naar de regio Haaglanden.

Bena | 05-04-20 | 00:01
▼ 8 antwoorden verborgen

Er komt een nieuw soort hondenvanger, niet voor honden, maar voor bejaarden en vetkleppen. We kunnen maandag weer naar kantoor en naar school.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 21:42

Gek hè, dat alle “bazen” in de wereld worstelen met het nemen van de juiste maatregelen.
Jammer dat sommige reaguurders het niet voor het zeggen hebben.
Het probleem zou verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Chuck Norris is er een mietje bij.

Ruimedenker | 04-04-20 | 21:39 | 6

Dat dacht je. Bij Chuck Norris is het coronavirus zelf twee weken in quarantaine gegaan.

schedewindje | 04-04-20 | 22:02

maar.... dat issie toch ook?.... of haal ik nou mensen door elkaar?

Bakschuif | 04-04-20 | 23:13

Kijk naar Taiwan en Korea. En houd verder je mond. Er komt weinig verstandigs uit.

DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 12:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Beste Feynman,

Voordat men gaat zeggen of maatregelen al dan niet zinvol zijn, dient men naar mijn mening toch écht eerst de volledige overweging te maken. De volgende punten mis ik in uw stukje:

1) de maatregelen doen een aantoonbare en enorm grote economische schade
2) economische schade levert doden op. Deze relatie is uitgebreid onderzocht en gedocumenteerd
3) uw hele argumentatie is gestoeld op de aanname dat het al dan niet 'overbelast' zijn van de IC, een indicatie is voor of een maatregel werkt of niet.

Dit maakt uw hele relaas waardeloos. De maatregelen zijn stomzinnig, want ze halen NIETS uit. Sure, zonder die maatregelen zou men hardere keuzes moeten maken (wie wel en wie niet op de IC). Echter, de mensen die in dat scenario niet op de IC zouden komen en overlijden, komen nu wel op de IC en overlijden. Netto effect: 0.

Ondertussen wordt de wereldwijd economie gesloopt, wat een gigantisch aantal doden zal gaan opleveren. In tegenstelling tot corona, waarbij 95% van de doden ouder dan 75 is, en slechts iets van 5-10% niet al een ondeliggende dodelijke aandoening hadden (concreet: die gingen al dood), betreffen de doden door economische schade mensen in de categorie 20-60, productieve jonge mensen dus.

We nemen dus niet werkende draconische maatregelen om bejaarden te beschermen, zonder dat ze daarmee beschermd worden (ze gaan alsnog dood). Daarmee offeren we in de toekomst bakken vol jongere gezonde mensen op.

OmNietPresent | 04-04-20 | 21:38 | 17

Laten we het goede nieuws niet uit het oog verliezen: na corona zijn binnen 2 jaar wel mooi van de Euro af!

Het brein erachter | 04-04-20 | 23:55

Weet je waar de economie niet kapot gaat? In Taiwan, Korea en Singapore.

Hoe denk je zelf dat dit komt?

DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 12:12

@Het brein erachter | 04-04-20 | 23:55: lol

ET007 | 05-04-20 | 12:15
▼ 14 antwoorden verborgen

Lief Dagboek. Vanmiddag ging ik op de fiets mijn gerepareerde laptop ophalen bij PCRepair. Dicht. Dan maar een koud biertje halen bij de Appie in de Wibautstraat. Politie bij de local drunks. Dus ik dan maar veilig op een bankje aan de Amstel. Bootjes met max. 3 personen varen voorbij. Politieboot. Een jogger waarschuwde studenten bij De Hoop voor controle. Blikjes weg. Drie Engelse jongedames werden bruut door 2 patrouillerende agenten van een bankje ernaast weggestuurd. Want te dicht opeen. Giechelen. Zelf liepen de agenten wel schouder aan schouder. Dan maar voor een tussenstop naar het Oosterpark. Druk, maar met keurig voldoende afstand. Spandoeken met: OLVG Bedankt. Dappere Strijders. Veel jonge mensen met 6xpack Hertog Jan (In de bonus) in het gras. Naast mij op de andere bank een stel met flesjes van Brouwerij Oedipus. Zonnetje. Rust. Muziekje.
Twee agenten op de racefiets uit het niets:
"Meneer, het is verboden in het park te drinken"
Oh, ik zie overal ...
"Ja, euh klopt, nieuwe regels"
OK, dan ga ik wel weg.
"Gooit u wel het lege blikje in de prullenbak?"
.
Heerlijk elders op een verlaten terras het restant opgedronken.
Samen met wat andere passanten. In de zon.

Piet Karbiet | 04-04-20 | 21:35 | 9

Hele dag lekker in de tuin bezig geweest. Geen overlast van de vliegtuigen en lekker aan het klooien geweest met steigerplanken. Vanavond nog ff een rondje gereden op de mountainbike in de verlaten polder.
Het erf niet verder niet afgeweest, en geen mensch gezien. Morgen een ritje op de motor, koffie mee. Helemaal top.

Crossing_The_Rubicon | 04-04-20 | 22:14

@Piet Karbiet | 04-04-20 | 22:00:
Mooi sfeerbeeld van mijn stadje en favoriete wijk. Je kan het meisje wel uit Amsterdam-Oost halen...

medusa324 | 04-04-20 | 22:15

Hee Pietje, mooi beeld man, go with the flow...
@medusa324 | 04-04-20 | 22:15 | Oost forever

Bakschuif | 04-04-20 | 23:30
▼ 6 antwoorden verborgen

Het spijt me Feijnman maar hier sla je de plank mis. Hoezo, doekje voor het bloeden? Sinds wanneer is de overheid verantwoordelijk voor de gemiddelde ZZP'er? Gaan we de winsten van al die bedrijven en ZZP'ers weer afromen als overheid als weer belachelijke winsten worden gemaakt?

'Het kabinet presenteerde met veel bombarie een doekje voor het bloeden richting ondernemers, ZZP-ers en flexwerkers. 90% loondoorbetaling voor drie of zes maanden was voor KLM en vele andere reuzen niet genoeg.'

Crossing_The_Rubicon | 04-04-20 | 21:32 | 7
-weggejorist-
zaadkanarie | 04-04-20 | 22:10

Ben je ambtenaar, of vakbondslid a.k.a. loonslaaf?

de honden blaffen... | 04-04-20 | 22:52

@Crossing_The_Rubicon | 04-04-20 | 21:41: Ben ik zo naïef? Ik ben ZZP-er met een (comfortabele) sedan, maar verre van een Tesla. Ik heb vet genoeg op de botten. Ik zing dit echt wel uit. ZZP-ers om mij heen (met Tesla!) hebben al helemaal geen last van die huidige crisis. Nog meer vet op de botten. M.i. worden op dit moment vooral de ZZP-ers geholpen die in een bestelbus of op een fiets rondrijden. De maatregelen voor ZZP-ers zijn toch echt gericht om bestaansminimum, en niet op mensen die daarnaast een ton voor een te dure auto beschikbaar hebben?

Exodus | 04-04-20 | 23:29
▼ 4 antwoorden verborgen

Een pandemie was altijd al voorspeld desastreus te zijn voor de mensheid. En dat blijkt nu ook. Er valt nu niet meer zoveel te voorspellen. Pas als de ziekte is uitgeraasd, kun je weer enigszins vooruitkijken met de wereld die er dan is.
Hele landen kunnen zijn ingestort, maar welke? De Euro is denk ik geklapt (elk land treft nu andere besluiten qua steun en extra uitgaves, dus inflatie is ook per land verschillend). Welke valuta's deugen nog. Uit welke landen kunnen we nog goederen importeren danwel naar exporteren? We weten het net zo goed als de politiek.
Ook als je kiest voor laat maar waaien, heb je economische schade. En hoeveel jonge mensen overlijden? De cijfers blijven onduidelijk.

Hadena | 04-04-20 | 21:31 | 8
-weggejorist-
zaadkanarie | 04-04-20 | 22:23

@marcoplarco | 04-04-20 | 22:12: Zeker, ook dat maar vlak de sneeuwvlokken niet uit die nooit in hun leven iets ergers hebben meegemaakt dan dat hun foontje niet meer oplaadde. Die weten helemaal niets van arm zijn, meteen na de middelbare school aan het werk en niet tot je 28e 'studeren', je rot werken voor een paar centen, heel zuinig aan moeten(!) doen enz. enz. Nee, met dit tot op het bot verwende deel van de bevolking gaan we de komende crash echt niet winnen. Maar goed, eerst dit vervloekte virus onder de knie krijgen.

Lupuslupus | 04-04-20 | 22:23

@zaadkanarie | 04-04-20 | 22:23: Voor Nederland begrijp ik uw reactie, is zelfs heel plausibel, maar de hele wereld?? Duitse economen (toch echt niet de minsten) zien een situatie als in 1929 aankomen.... Een wereldwijde crash.

Lupuslupus | 04-04-20 | 22:27
▼ 5 antwoorden verborgen

Zou er al een datum zijn geprikt voor de parlementair enquête met alle verantwoordelijken in het bankje? Of volstaan een “met de kennis van nu” voldoende?

Kwelbeller | 04-04-20 | 21:30 | 7

“Ik heb er geen herinnering aan”

fryskenvry | 04-04-20 | 22:11

@Kuifje-het is maar een griepje- : het reaguursels dat je wist dat zou komen.

Kwelbeller | 04-04-20 | 22:30
▼ 4 antwoorden verborgen

Wie nog geloof in het RIVM heeft moet zo wie zo worden opgenomen.

Mo het varken | 04-04-20 | 21:29 | 11

@Kuifje-naar-Brussel | 04-04-20 | 21:31: Yeah right Japie is zoals ik al vaker schreef hiero geen viroloog, geen immunoloog maar van oorsprong arts-infectieziekten. Jaap heeft dus de ballen verstand van virussen en het immuunsysteem. Ik ben zelf of beter gezegd was medisch analist op vele verschillende research- en specialistische laboratoria. Een arts is goed in dingen als anamnese, symptomen, ziektes dat is zijn vak maar zodra het op labkennis aankomt weten ze gewoon nul komma nada. Dat zuig ik niet uit mijn duim maar is gewoon de keiharde waarheid. Als ik een arts iets vertel over de kwaliteit van een embryo tijdens het terugplaatsen in de baarmoeder en ik zeg dat de kwaliteit van het embryo een 8C3 is of een M2 of een B3.1 dan staan ze mij echt aan te kijken waar heeft die gast het over. Kijk dat is mijn vak ik weet dingen van het menselijk lichaam die een arts echt niet weet. Jaap van Dissel vond ik altijd een grapjurk die zowel zijn werk als promovendus en arts totaal niet serieus nam. Je kunt een keer grapjes maken en mensen afzeiken maar dat houdt ook een keer op. Zijn Limburgse analiste en ik waren altijd blij als we samen op het lab zaten. En geloof me hij is niets veranderd, ik nam hem toen niet serieus, later als professor niet (complete faalprofessor!) en nu dus ook niet!

Roadsurfer | 04-04-20 | 21:49

@beldewouten | 04-04-20 | 21:39: Je kunt je wel de ballen uit de broek werken, maar je kunt ook slim werken.

Slim is kijken naar landen die het wel goed doen, zoals Korea, Taiwan en Singapore.

En daar dan van leren. Dat is slim. Dom werken is dom.

DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 12:13
▼ 8 antwoorden verborgen

Te hoge bloeddruk , diabetes en overgewicht. Neem daarbij de dubbele longontsteking die menigeen fataal wordt en je zou denken dat de overheid mensen niet enkel oproept om vooral thuis te blijven maar daar bovenop vooral de eigen gezondheid eens af te wegen tegen de levensstijl, en waar nodig dat zo eenvoudige laaghangende fruit van gezond eten, genoeg bewegen en stoppen met roken toch echt even op het hart te drukken als zijnde je kans op overleven vergroten. En het is zo makkelijk. Gewoon geen suikers en verzadigde vetten, weinig zetmeel en zout. Gewoon ouderwets groente, fruit, vlees&vis. Half uur wandelen per dag, allemaal zo eenvoudig, kost niks extra, kan iedereen.
Hoef je je biertje niet voor te laten staan.
Helpt niet enkel bij covid-19, maar ook bij influenza etc. Let op wat je eet. www.sciencedaily.com/releases/2013/12...

Abject | 04-04-20 | 21:27 | 3

Als dat zo simpel was, dan gebeurde het wel.

Hadena | 04-04-20 | 21:32

@Hadena | 04-04-20 | 21:32:
- man, check
- 55 jaar, check
- 1.92m, check
- 117 kilo, check
- diabetes, nope
- gebruikt medicijnen, nope
- rookt, nope
- drinkt, nope
- nog 17 kilo te gaan, check
- bloeddruk 130 over 80, check
- 15000 stappen per dag, check
- graag geziene gast bij Sanquin, bloeddonor 0+
Nu u weer!

Crossing_The_Rubicon | 04-04-20 | 21:36

@Hadena | 04-04-20 | 21:32: Wel sommige dingen zijn inderdaad erg simpel daar heeft Abject helemaal gelijk in. De oudjes die mijn jongste zus moet prikken zitten de hele dag binnen (geen Vit. D en geen beweging), krijgen een doorgekookt prakkie dat je nog niet aan een varken wil voeren dus ja het klopt écht wel wat hij schrijft. Ze sterven niet voor niets bij bosjes in de verzorgingstehuizen.

Roadsurfer | 04-04-20 | 21:36

Dat plateau zijn we reeds voorbij: i.imgur.com/DNudfFr.jpg

Kosten is nou net iets dat je aan de markt kunt overlaten. De grote fout is geweest dat we de hele problematiek gecollectiviseerd hebben. Laat mensen die willen werken en hogere materiele behoefte hebben gewoon werken, en betaal ze voor het additionele risico. Mensen die meer veiligheid willen kunnen zich terugtrekken, en ja, dat beperkt je inkomen.

Max Headroom | 04-04-20 | 21:25 | 8

@Andersdenkend | 04-04-20 | 21:40:

We leven in een welvaartsstaat met hoge belastingen. Een minimum standaard is voor iedereen te garanderen.

Als je het risico neemt moet je uiteraard ook de (mogelijke) gevolgen aanvaarden. Je kunt uiteraard een extra verzekering voor medische hulp afsluiten als je dat wilt. Dat resulteert in meer IC capaciteit. Op die manier kan de markt een optimum vinden tussen inkomsten uit werk en medische (verzekerings)kosten.

Max Headroom | 04-04-20 | 22:00

@Max Headroom | 04-04-20 | 21:49: Hartelijk dank voor uw reactie! Er zijn in Dld nog duizenden ic bedden beschikbaar en er is beloofd dat ook Nederlandse zieken daar terecht kunnen (er zijn al een paar overgenomen). Dld heeft maar 1208 slachtoffers, voor zo'n groot land is dat beduidend minder dan in ons land met 1651 overledenen door het virus. Maar goed, ik hoop met u dat het virus niet weer de kop opsteekt. En dank u voor al uw uitleg van nu en de afgelopen tijd. Ik kijk er altijd naar uit.

Lupuslupus | 04-04-20 | 22:35
▼ 5 antwoorden verborgen

Zolang we evenementen niet meer doen, restaurants en bars dichthouden dan blijft die R factor straks wel onder 1 denk ik. Daar kom je gewoon teveel mensen tegen.

flame_me | 04-04-20 | 21:23

@Trumme | 04-04-20 | 21:44:

Kijk, daar boeken we vooruitgang mee. Het Erasmus in Rotterdam heeft reeds een antistof en Janssen in Leiden heeft een zeer goed kandidaat-vaccin. Tijdens de tests wordt het al in productie genomen zodat het bij positieve uitkomsten meteen beschikbaar is.

Max Headroom | 04-04-20 | 22:06
▼ 3 antwoorden verborgen

"Dat we per maatregel weten wat effect op het reproductiegetal is, hoe betrouwbaar die inschatting is." Ja, dat zou mooi zijn. Maar dat weten we dus niet.

beldewouten | 04-04-20 | 21:22 | 3

Zo simpel als Feynman het schetst is het ook niet. Er zijn onderlinge afhankelijkheden en reproductiegetallen zijn geen natuurconstanten, ze worden bepaald door omgeving, gewoontes, cultuur, het weer en talloze andere zaken.

Max Headroom | 04-04-20 | 21:36

@Max Headroom | 04-04-20 | 21:36: Feynman is vaak veel te kort door de bocht. En nogal een pessimist.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 21:45

Je kunt dat wel een beetje inschatten. Maar dan moet je je neus uit de verouderde RIVM modellen halen, en naar landen kijken met goede maatregelen.

Zoals Taiwan, Korea en Singapore.

DezeNicknameBestaat | 05-04-20 | 12:15

Beste Feynman, normaal vind ik jouw stukken goed geschreven en onderbouwt, echter in dit geval mis ik oplossingen, en spreken zelfs de klaagzangen elkaar tegen. Ten eerste is niemand tegen meer testen, echter is er een beschikbaarheidsprobleem. Het doen alsof de regering er bewust voor kiest om niet te testen is dus volledig ongegrond. Met de beperkte middelen vind ik de afwegingen juist.
Idem weer het idee met mondkapjes. Het moge duidelijk zijn dat risicogroepen nu al een tekort hebben, maar de oplossing is blijkbaar om iedereen een grote voorraad mondkapjes cadeau te doen.
Uiteindelijk zal de lockdown echt niet duren tot er geen corona meer is, dit is namelijk onbegonnen werk. Anderzijds is het niet te verkopen als veel mensen onnodig sterven omdat er geen plek is. De oplossing is dus de groei afzwakken en mensen te laten wennen aan 1.5 meter afstand. Als mensen dit onder de knie hebben, hoeft er geen enkele lockdown meer te zijn. Het hangt dus niet alleen van de regering af, maar zeker net zo goed van het volk zelf.

wolfjemidas | 04-04-20 | 21:19 | 16
-weggejorist-
Roadsurfer | 04-04-20 | 21:54

Stel dat we morgen iedereen kunnen testen. Moeten we dat overmorgen dan weer doen? De resultaten van een test zijn een momentopname en geven geen enkele garantie.

Reppertje | 04-04-20 | 21:58

@Mo het varken | 04-04-20 | 21:46: Dat zie je nu al. Trump wordt aan alle kanten belachelijk gemaakt omdat ie de zaak onderschatte. Rutte en het RIVM worden de hemel ingeprezen, terwijl (of omdat) ze precies hetzelfde deden. Rutte wordt geprijsd voor zijn doortastende beleid, terwijl dat beleid achter de gebeurtenissen aanloopt. Toen Baudet en Wilders al in een eerder stadium opteerden voor dergelijke maatregelen, waaronder ook het sluiten van de grenzen, werden ze als paniekzaaiers en populisten weggezet.

Heiner | 04-04-20 | 22:21
▼ 13 antwoorden verborgen

Als dit voorbij is dan start er vanuit de EU een campagne om ons bewust te maken van het feit dat dit niet zou zijn gebeurd als er méér, méér, méér EU was geweest vóór de uitbraak van het virus. Dus overhevelen de bevoegdheden van die soevereine staten naar Brussel want dan komt alles goed. En vanaf 2021 komt de blauwe envelop ook uit Brussel en dat geldt voor alle inwoners van de EU. In Brussel wordt er dan een verdeelsleutel gemaakt om al die honderden miljarden over de lidstaten te verdelen. Stoute jongetjes zoals Hongarije krijgen dan niets want die zijn islamofoob en xenofoob. Zeg niet dat ik niet heb gewaarschuwd!

eerstneukendanpraten | 04-04-20 | 21:17 | 14
▼ 11 antwoorden verborgen

Tja, wat is gezond. Als ik de dames opzoek op het internet, lijkt het er toch aardig op dat ze behoorlijk veel overgewicht hadden. En niet zomaar wat pondjes te veel, zeker niet voor iemand tussen de 30-40 jaar.

Voeg daar aan toe dat deze mensen waarschijnlijk nog tijdens het ziek worden door blijven werken, en daarmee een aanslag plegen op hun eigen lichaam.

Nohara | 04-04-20 | 21:12

Ik weet niet aan welk syndroom Feynman lijdt, want ik ben geen psychiater. Alles wordt erbij gesleept, maar de samenhang ontbreekt volkomen. De conclusie is dan wel weer duidelijk: Alles is kudt.

bdn01 | 04-04-20 | 21:12 | 3

Ik heb nooit problemen met het begrijpen van Feynman's topics. Misschien ligt het aan de lezer?

A.I. van Dee | 04-04-20 | 21:49

Misschien is hij getroffen door het virus?

Rest In Privacy | 04-04-20 | 21:52

Dat maakt het nu juist zo leuk voor de reaguurders.

Baron Clappique | 04-04-20 | 21:58

Na een middagje hospitaal heb ik veel geleerd. Iedereen bevestigde dat het RIVM al vanaf het begin achter de feiten aan loopt, niemand gelooft de cijfers van het RIVM en niemand staat achter het niet testen beleid van de RIVM. En de MSM komt ook niet met echte feiten.
Zij die in de frontlinie staan zeggen het en ik vind het schandalig dat er niet naar hun geluisterd wordt en dat er zelfs niet getestl wordt als een verpleegster alle symptomen heeft. Die werd gewoon naar haar gezin gestuurd om uit te zieken! Wat een onzekerheid.
Waar is het RIVM in godsnaam mee bezig? . Respect voor de zorgverleners! <3

Schietmijmaarlek | 04-04-20 | 21:10 | 5

Kreeg net te horen via mijn jongste zus dat een verpleegkundige haar in vertrouwen had verteld dat in het verzorgingstehuis waar ze bloed prikt bij oude mensen er extreem veel oudjes overlijden. En niet allemaal tellen ze mee als corona-dode maar de verpleegster vertelde haar dat het niet anders kan want de niet geteste oudjes die overleden hadden exact dezelfde symptomen als de positief geteste oudjes. Tja cijfertjes wie gelooft ze nog???

Roadsurfer | 04-04-20 | 21:25
-weggejorist-
Zeikerd | 04-04-20 | 21:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Naar aanleiding van die steeds weer terugkerende Cytokinestorm ben ik me eens wat gaan verdiepen in het fenomeen. Ik kwam toen een mooi zeer uitgebreid artikel tegen waarin te lezen was dat het onder ook met het polymorfisme van de receptoren op je cellen te maken heeft en of je een high-/low-responder bent.
Google maar op: Into the Eye of the Cytokine Storm - NCBI
Eén citaat uit het wetenschappelijke artikel maakte wel duidelijk hoe weinig we nog weten over alles rondom acute infecties (die dus niet iedereen heeft van het corona-virus) en het fenomeen Cytokinestorm: As we have discussed, many acute infections are characterized by a powerful and potentially destructive immune response, and it would seem logical to target this response in order to reduce the self-inflicted damage initiated by the host in response to infection. Yet to date, successful targeting of the immune system during acute infections has proved to be extraordinarily difficult and largely unsuccessful.

Roadsurfer | 04-04-20 | 21:09 | 4

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 04-04-20 | 21:23: Mijn dank is weer zeer groot.

Roadsurfer | 04-04-20 | 21:31
-weggejorist-
Zeikerd | 04-04-20 | 21:33

@Zeikerd | 04-04-20 | 21:33: CBD zet het eigen afweersysteem aan het werk. Daarom werkt het ook bij dieren.

Lupuslupus | 04-04-20 | 21:58
▼ 1 antwoord verborgen

“Italië heeft de derde goudvoorraad ter wereld, maar rijkdom druk je uit in gezondheid.”

Waarom moeten wij dan 1 miljard schenken ?

Tee Of Cup | 04-04-20 | 21:09 | 4

Druk van de EU. Ze zouden anders de EU opblazen en dat willen de megalomane mannen en vrouwen in het Brusselse pluche niet. Dokken dus.

BozePaarseMan | 04-04-20 | 21:26
-weggejorist-
Zeikerd | 04-04-20 | 21:35
▼ 1 antwoord verborgen

Wat stelt tegenwoordig het in bezit hebben van grote bergen goud nog voor? Het is niet meer dan symboliek. Als een land in het nauw gedreven wordt en zich genoodzaakt zou voelen het goud ergens te gaan cashen, dan gaat dit mislukken. Die informatie gaat zo snel de wereld rond dat de markten er niet in trappen. De totale berg goud is net zoveel waard als de berg ingezameld plastic afval.

Leptob | 04-04-20 | 21:08 | 4

Maar niet helemaal waar

Roelpaardensmoel | 04-04-20 | 21:18

Ik heb het idee dat ze bij verkoop van goud ook hun huidige onderpand voor uitstaande leningen kwijt raken, en daarmee extreem veel duurder uit zijn met het hernieuwen van staatsleningen. (Ik ben een leek op dit gebied maar toch..)

Abject | 04-04-20 | 21:42

In dit geval toont het hebben van grote bergen goud de hypocrisie aan van een land dat overal zijn hand en nooit zijn eigen broek ophoudt.

marcoplarco | 04-04-20 | 22:01
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb het idee dat men in Heerde ook perventief aan het ruimen is. De Hanzeheerd is een onderdeel van woonzorgcentrum Brinkhoven in Heerde. Ze gaan daar bij bosjes dood, MAAR NIEMAND WORDT GETEST. Dit gaat toch nergens meer over. Hier de kille cijfers. In de Hanzeheerd verblijven 70 bewoners.
28 maart > 22 besmet - 4 overleden
30 maart > 23 besmet - 8 overleden
1 april > 23 bestemt - 12 overleden
3 april > ? besmet - 18 overleden

28 maart > Bron > www.destentor.nl/heerde/tien-militair...)
30 maart > Bron > www.destentor.nl/veluwe/al-acht-bewon...)
1 april > Bron > www.destentor.nl/veluwe/groot-verdrie...)
3 april > Bron > www.telegraaf.nl/nieuws/2009926669/18...)

Fi-Bu-Bla | 04-04-20 | 21:06 | 4

Als er een week of twee/drie geleden in zo'n verzorgingstehuis met alleen maar oudere, al verzwakte bejaarden twee of drie besmet zijn geraakt en je komt daar een paar dagen later pas achter, dan hebben die twee of drie al anderen besmet. Dan hou je het in zo'n tehuis niet meer tegen, snap dat dan. Bij een virus loop je nu eenmaal eerst een bepaalde tijd achter de feiten aan. Flatten the curve is echt de enige goede oplossing voor NL... Nog even volhouden mensen, dan komt alles goed. Alleen de bevolkingsgroep 60-90 jaar oud wordt in beschaafde landen behoorlijk uitgedund door Covid-19. C'est cà. In derde wereld landen (zie Equador nu) wordt het nog veel en veel erger.

JBKiller | 04-04-20 | 21:29

OK, stel ze worden allemaal getest. En 50% test positief. Wat dan? Worden ze dan minder ziek? Of zet je ze alvast in de 'voltooid leven' vleugel? Misschien alleen de D'66 kiezers bij elkaar?

marcoplarco | 04-04-20 | 22:00
▼ 1 antwoord verborgen

Stel u kunt 1 bejaarde redden ten koste van de toekomst van 1000 kinderen. Dat is. 1000 kinderen gaan een levenlang op straat moeten leven.
Stel u kunt 1000 kinderen redden ten koste van de toekomst van 1 bejaarde. Dat is de bejaarde moet de rest van zijn leven op straat leven.

Nu. Het lijkt mij evident dat het overgrote meerderheid van de mensen zegt: “spijtig voor de bejaarde, de toekomst van de 1000 kinderen is meer waard.” & “1000 kinderen hun leven redden t.o.v. de laatste jaren van een bejaarde is meer waard.”

Nou. Dit zijn extremen. Kortom. Ergens in het midden is een kantelpunt. DIT is het ethische dilemma van HET moment. Maar geen enkele ECHTE leider durft dit uit te spreken. ERGO, we hebben geen leiders. Enkel LAFBEKKEN.

TheBurnerMan | 04-04-20 | 21:02 | 23

@HoerieHarry | 04-04-20 | 21:49: Afzeiken? Nee natuurlijk niet. Dat zou echt tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend zijn.

TheBurnerMan | 04-04-20 | 21:56

@Mark_D_NL | 04-04-20 | 21:22:
Hou nou toch op. 50% van wat er op de IC ligt is jonger dan 50 jaar. Als je denkt dat dit alleen over bejaarden gaat, heb je een dik bord voor je kop. Kijk ff wat er in Ecuador gebeurt. Daar wordt niet ingegrepen en gaat de natuur zijn gang. En je denkt dat dat geen impact heeft op de economie. Zalig zijn de onwetenden...

medusa324 | 04-04-20 | 22:30

@medusa324 | 04-04-20 | 22:30: 50%? Wat is de bron, heb je een linkje oid?
--
Ecuador vergelijken met Nederland. Tsja. Paniek zaaien dus. Dat is wat je doet. En vertel eens vriend, hoe zit de healthcare van Ecuador in elkaar. Hoeveel ziekenhuizen per 100.000 mensen e.d. Hoor het graag van je.

Mark_D_NL | 04-04-20 | 22:34
▼ 20 antwoorden verborgen

Er is in Nederland nog steeds te weinig testmateriaal. Er is verder aan hulpmiddelen van alles en nog wat tekort. Gelukkig zit het haar van de Jonge weer goed.

Mijn klomp breekt | 04-04-20 | 21:01

Ik ben groot voorstander van de immuniteitstest. Helaas is die in Engeland maar 90% betrouwbaar, schijnt, maar in theorie hebben we veel meer aan het weten van immuniteit, dan het weten van het al dan niet geïnfecteerd zijn.

Ben je immuun, back to work.

Dubz | 04-04-20 | 20:59 | 9
▼ 6 antwoorden verborgen

Er zijn dan wel 2400 IC bedden. Maar 520 zijn voor niet corona gerelateerde gevallen. Dus 1340/1880 ligt al vol.

sjef-van-iekel | 04-04-20 | 20:59

Ook Raar: In Zweden doen ze Laat maar waaien maar hier zijn alle IKEA's al 2 weken dicht.

Piet Karbiet | 04-04-20 | 20:54 | 2

Het gebeurt wel vaker dat gebeurtenissen Zweden overslaan.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 21:38

Het gaat niet om corona, maar om de herverkiezing van Rutte en een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau voor Jaap van Dissel.

Baron Clappique | 04-04-20 | 20:50 | 6

Ook de oppositie is meer bezig met de verkiezingen dan het aanpakken van deze crisis. Rob Jetten is Thierry Baudet aan het afzeiken zonder de feiten te checken en Jesse Klaver scoorde zowaar tegen de eigen verwachting in een succesje toen hij Bruno Bruins aanviel terwijl dat alleen bedoeld was om als filmpje op het YouTube kanaal van de Groene Khmer te zetten.

Osdorpertje | 04-04-20 | 21:31
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat wij nodig hebben, en Zuid Korea vanaf het begin gedaan heeft, is massaal aan de mondkapjes in het dagelijks leven. In combinatie met anderhalve meter afstand, het verbieden van grote evenementen, veel testen en een heel actief quarantaine beleid zorgt er voor dat de economie al snel voor een groot deel kan draaien.

Vanmiddag in het tuincentrum hield iedereen mooi afstand, was er een goed werkend bezoekersbeleid en zorgde extra personeel (werkgelegenheid!) voor hulp waar nodig. Kennelijk kan het wel.

van heinde en verre | 04-04-20 | 20:49 | 3

En fietshelm dragen is ook bewezen veel veiliger dan zonder, iedereen weet het wel maar niemand doet het op de opzij opzij roepende wielrenners na dan.
Waarom niemand het doet is ontstaan het suf is net als met een mondkapje rondlopen.

Miezerig | 04-04-20 | 21:01

@Miezerig | 04-04-20 | 21:01: Gaat wellicht komen. Met skien was het eerst ook niets, maar nu doet iedereen het. (Na Schumacher wellicht)

van heinde en verre | 04-04-20 | 22:21

Dat is het resultaat van 20 jaar Protestants kruideniersbeleid, penny wise, pound foolish.
Door de jarenlange afbraak van alle nutsvoorzieningen, moet je nu op de blaren zitten door het chequeboekje te trekken.

Dauthi | 04-04-20 | 20:49 | 10

@Dauthi | 04-04-20 | 22:20: Die IC-s zitten nu vol, want een pandemie. Maar normaal gesproken is er overcapaciteit. En wanneer was de laatste pandemie in Nederland? 100 jaar geleden?

Rest In Privacy | 04-04-20 | 22:39

@Kuifje-naar-Brussel | 04-04-20 | 22:39:
Kuifmans, dik 4 jaar geleden hadden we nog 75.000 personen meer in de zorg werken. Handjes die ze nu ernstig tekort komen.

gemeentereiniging | 04-04-20 | 23:08

Het was het CDA met hun 'rentmeesterschap'. En toen de eigenaar op vakantie was, heeft Balkenende de winkel verkocht waar hij op moest passen, tegen de laagste prijs.

LiniaalRectaal | 04-04-20 | 23:17
▼ 7 antwoorden verborgen

Als je als land echt wilt weten hoe de vlag ervoor hangt dan test je degenen met klachten.
Doe je dat niet dan weet je de waarheid niet.
En kom dan ook niet met bullshitcijfers uit alleen ziekenhuizen.

HoerieHarry | 04-04-20 | 20:48 | 1

Dat doet NL om de waarheid te achterhouden.
Mijn vraag is, waarom?

pickalilly | 04-04-20 | 21:02

Waarom?

Kaas de Vies | 04-04-20 | 20:56

@Kaas de Vies | 04-04-20 | 20:56: aan de andere kant. Waarom niet?

sjef-van-iekel | 04-04-20 | 21:03

Ik snap dat niet.
Is het nu nog niet doorgedrongen dat er geen capaciteit was (is) om iedereen te testen.

botbot | 04-04-20 | 20:47 | 2

Natuurlijk is dat doorgedrongen en die capaciteit had er allang moeten zijn. Máánden de tijd daarvoor gehad. Het is niet voor niets dat de ziekenhuizen in de noordelijke provincies t/m twente hun eigen koers zijn gaan varen, zich niets meer aantrekken van die klunzen bij het RIVM.

Lupuslupus | 04-04-20 | 20:53

Ja, en is gvd een groot schandaal.

Fi-Bu-Bla | 04-04-20 | 21:11

Als gezond medisch personeel overlijdt, dan vraag je je toch af of dat mate van blootstelling aan het virus meespeelt bij de impact ervan op de gezondheid. Corona blijft grillig en ongrijpbaar. In China ging het voor mannelijke rokers, in Nederland kiest het mensen met obesitas, patiënten kunnen lage saturatiewaarden hebben zonder benauwdheidklachten, het verloop en de symptomen lijken per patiënt te verschillen.

MickeyGouda | 04-04-20 | 20:46 | 9

@Lupuslupus | 04-04-20 | 21:36: Geloof helemaal niets , maar dat paniek godoe over een x aantal extra, oudere, doden, gaat velen mensen in de bloei van hun leven keihard treffen. Ik snap dat U als oudere bang bent en uw eigen hachje wilt redden. Maar, wanneer U mag kiezen. U een jaar eerder dood of duizenden jongen zonder toekomst Zeg het maar lupus. U of 1000en jonge gezinnen de armoede in met alle gevolgen van dien? Dan nog iets scherper, U nog 1 jaar extra of 100 kinderen een goede toekomst.

Mark_D_NL | 04-04-20 | 21:57

@Mark_D_NL | 04-04-20 | 21:57:
Als ik de keuze mocht maken. ;-)
En Lupus, het is een morbide grapje hoor. Wens je een gezond leven verder.

miko | 04-04-20 | 22:54

@Mark_D_NL | 04-04-20 | 21:57:
Wat een rare vergelijking. Alsof het leven van LupusLupus 1000en gaat redden. Het maak haar niet uit als de economie weer 'aan' gaat. Zij beschermt zich wel hoor.

LiniaalRectaal | 04-04-20 | 23:00
▼ 6 antwoorden verborgen

Mooie laatste zin Feynman.

Maar voor alles, zodat je R ver onder 1 kan krijgen: test, test, test.

de visser | 04-04-20 | 20:46 | 1

Hier word Russisch roulette gespeeld met de gezondheid van anderen.
Zolang er nog wijkverpleegkundigen ongetest de wijk in worden gedwongen waarvan de partner 99% zeker corona-besmet is (gelukkig inhuizige quarantaine) heb ik geen vertrouwen in een goede of spoedige afloop.

gemeentereiniging | 04-04-20 | 23:01

Weet je hoe dat testen te werk gaat? Waarschijnlijk niet, want je gaat echt niet de handen in Nederland massaal op elkaar krijgen als mensen er echt achter komen hoe dat in zijn werk gaat.

Waskraan | 04-04-20 | 20:43 | 10

@Waskraan | 04-04-20 | 21:10: Dat zal best dus laten ze het om te beginnen maar vrijwillig maken. Zal wel een vrome wens blijven schat ik zo in.

Lupuslupus | 04-04-20 | 21:19

@Lupuslupus | 04-04-20 | 21:07: maaghevel,,ik.heb er een trauma van.. in 2018 na een ernstige complicatie na een operatie hebben ze 4 uur lang met mij moeten knokken om die dikke kloteslang mijn neus in t duwen naar mijn maag. Nee niet een dun slangetje als een sonde ,maar een stugge dikke slang .. verdomme als ik daar nog aan denk.. dat afschuwelijke gevoel als die slang je huig.raakt .. na 4 uur gaf ik me maar.over,ik had geen keuze. 1 week in gehad.. t eruit halen voelde ook weer heel naar trouwens.. maar.de.opluchting.toen ie er eenmaal uitwas vergeet ik ook nooit.meer.

haatsmurfin | 05-04-20 | 00:24
▼ 7 antwoorden verborgen

Dus.
Ik denk dat je vooral mensen die vage verschijnselen hebben gehad maar niet echt ziek geworden zijn op antistoffen moet testen. Dus niet of ze corona hebben - mosterd na de maaltijd, want klachten is quarantaine - maar daarna, dus of ze inderdaad antistoffen hebben ontwikkeld dus wellicht immuun zijn. Zo ja, prima, kunnen die in principe niet ziek meer worden dus in achtneming met de geldende maatregelen weer aan de slag kunnen. Is zinloos dat deze mensen thuis blijven en zo minder tot geen geld uitgeven. Zet je wel-niet-wel-niet-toch wel-oh nee toch niet- of misschien... op die herd-immunity in, dan wil je deze mensen dus juist weer hun gewone leven oppakken en geld gaan uitgeven.

Graaisnaaiert | 04-04-20 | 20:43 | 3

Helemaal eens met het testen op antistoffen dus een bevolkingsonderzoek. Net zoals dat voor borst- en darmkanker nog steeds gebeurt.

Lupuslupus | 04-04-20 | 21:11

Precies wacht hier ook op! Deze testen schijnen trouwens nog goedkoper te zijn dan de covid test, blijkbaar nog te duur voor onze redder in nood Rutte...

Infrage | 04-04-20 | 21:21

Jep, stempel op paspoort&medisch dossier, aan de bak en antistoffen laten aftappen bij de bloedbank, om zo weer levens te redden.
Ik ben d'r vrij zeker van dat ik het gehad heb dus kom maar op, in ruil voor een test mogen ze me iedere week opnieuw lek prikken.

Abject | 04-04-20 | 21:53

Het gaat niet om de kosten
Het gaat niet om gezondheid.

Het gaat om vrijheid. Vrijheid waarvoor onder andere miljoenen soldaten 75 jaar geleden het leven lieten om ons te bevrijden.
Nu laten wij ons vrijwillig opsluiten zonder dat er tanks in de straten rollen.

Jensen, maart / april 2020.

R.I.P. Vrijheid.

ProAsfalt | 04-04-20 | 20:42 | 20
▼ 17 antwoorden verborgen

Daar is het RIVM en eigenlijk de hele overheid. Beleid passeren op verkeerde aannames. Toppertjes. Kijk naar China, Hing Jong en Korea hoe ze het aanpakken. Zij hebben ervaring. Maanden hebben ze lachend naast de zijlijn gestaan kijk die Gekke Chinezen nou. Vandaag de dag weet je dat zo'n virus hier ook komt. Je weet niet wanneer maar het komt 100% zeker. RIVM eldt nog steeds dat je niet bbesmettelijk bent als je geen symptomen hebt. Korea laat duidelijke andere cijfers zien net als China. Die 2400 bedden zijn niet genoeg denk ik.

EmilioEsteves | 04-04-20 | 20:41

En dat dit allemaal beter voorbereid had kunnen zijn als die violen die motie hadden aangenomen om er zich als kamer / regering op voor te bereiden. Ik ben eind januari al aan het voorbereiden geslagen en heb alleen maar griepje-roepers gezien, ook hier (de horror).

toperwtje | 04-04-20 | 20:40 | 2

Ik heb ook in januari mijn maatregelen al genomen, alleen vergeten mondkapjes te kopen toen ze nog normaal geprijsd waren. Dus het werden noodgedwongen dure. Op de griepjes roepers heb ik nooit gereageerd, gezien de vreselijke beelden uit Wuhan vond ik dat de moeite niet waard.

Lupuslupus | 04-04-20 | 20:49

@Lupuslupus | 04-04-20 | 20:49: enige wat ik nog moet kopen is een drone, een paar tie-wraps en een megafoon om de buurtjes tot rust te manen.

toperwtje | 04-04-20 | 22:49

Testen: Veel vals-positieven, nogal wat vals negatieven, in Korea was slechts 1 op de 20 testen raak. Je kan op maandag negatief resten en op dinsdag positief et cetera. Bepaald geen wondermiddel dus.

Rest In Privacy | 04-04-20 | 20:40 | 5

Kuifje-naar-Brussel | 04-04-20 | 20:40
*test 123*
Ja maar probeer dat eens in gewoon nette Nederlandse zinnen uit te leggen zoals:
'In veel testen tot nu toe met betrekking tot het nieuwe corona-virus blijkt dat resultaten daarvan nogal verschillen.'
Misschien dat dat jou dan iets geloofwaardiger maakt?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 04-04-20 | 21:18

Virus-test wellicht, de antilichamen-test is een stuk eenvoudiger en zekerder.

Abject | 04-04-20 | 21:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Rutte doet maar of hij het onder controle heeft.
Het RIVM ondersteunt dat met cijfers.
En bij de volgende verkiezingen gaan we hem herkiezen omdat hij het zo goed gedaan heeft tijdens de Corona apocalyps.

Osdorpertje | 04-04-20 | 20:39 | 2

Ik hoor Baudet, Wilders, Klager, Marijnisse(n), Azarkan en weet ik wie ook alleen maar zeuren maar geen van hen steekt de handen uit de mouwen. Dus als we het hebben over crisismanagers en angsthazen, dan moet ik Rutte met pijn in 't hart het voordeel van de twijfel geven.

Busverhuur | 05-04-20 | 09:46

@Busverhuur | 05-04-20 | 09:46:
De door u genoemde lieden zijn geen bestuurders en kùnnen de handen dus niet uit de mouwen steken.

langelat | 05-04-20 | 10:43

Ook hier is de vraag niet duidelijk.

wilderst | 04-04-20 | 20:38

Duitsland heef 10.000 lege ic bedden.

Lupuslupus | 04-04-20 | 20:38 | 4

@wilderst | 04-04-20 | 20:40: Duitsland heeft in verhouding minder besmettingen en doden dan Nederland. En die 10.000 lege ic bedden. Er zijn trouwens al Nederlandse coronapatienten in Duitse ziekenhuizen opgenomen.

Lupuslupus | 04-04-20 | 21:25

@Lupuslupus | 04-04-20 | 21:25: Ja 13 duh. En Duitsland komt ook nog aan de beurt. Ze zullen ons nog hard nodig hebben. Maar welk statement wil je nou eigenlijk maken?

wilderst | 05-04-20 | 00:32

Duitsland heeft sowieso meer IC bedden omdat ze daar oude mensjes tot in lengte van dagen het leven oprekken. Dat willen wij in Nederland niet over het algemeen, dus hebben wij minder bedden, ruim voldoende normaliter.
Je kunt wat vinden van de Duitsers die hun oudjes uitmelken, maar je doet er nu niks meer aan.

Busverhuur | 05-04-20 | 09:44
▼ 1 antwoord verborgen

Hoorde zonet van mijn moeder aan de telefoon dat mijn jongste zus die bloed prikt bij oudjes thuis en ook nog in de Thuiszorg werkt EINDELIJK getest gaat worden komende week. Man, man wat zijn het toch een stel vieze vuile gore typhusratten daar in Den Haag.

Roadsurfer | 04-04-20 | 20:37 | 12

@Berbaar | 04-04-20 | 21:06: Je gevoelloze reacties kenmerken je niet Berbaar.
Over het algemeen ben je recalcitrant, gevat, en over het randje.
Maar gevoelloos en hautain zijn nieuw voor mij en ze doen je geen goed.

Maya de Blij | 04-04-20 | 21:41

En dan? Dan is je zus getest, wat weet je dan? Dat ze het al gehad heeft? Of niet? En hoe gaat ze de dag erna naar 't werk?
Je kunt makkelijk lullen maar de Nederlandse maatregelen werken prima. En het aantal IC bedden is zo laag omdat u liever oma thuis laat sterven dan haar leven te rekken op een IC, zoals in Duitsland wel gebeurt. Mag je wat van vinden maar dat is dus de situatie. En vanaf uw zolderkamer gaat u daar niets aan veranderen.
Dus bek houden en meedoen, achteraf kijken we een koe in de kont.

Busverhuur | 05-04-20 | 09:43
▼ 9 antwoorden verborgen

Ach ja, aluhoedjes kom er maar in.

Pluisbaard | 04-04-20 | 20:36 | 3

Nee ben ff Jensen kijken

Aluhoedje | 04-04-20 | 21:00

“ Helaas ontbreekt per maatregel duidelijk bewijs van de impact en een inschatting van de kosten”.
Das dus het probleem.
Wie het weet mag het zeggen...
Overigens gaat het linkje erna direct naar mijn mailbox. Dat zal de bedoeling niet zijn.

Ruimedenker | 04-04-20 | 20:35 | 1

Het is dit, zonder mailto: ervoor. Denk dat het CMS dat ervoor zet of zo:

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56

Knufter | 04-04-20 | 20:37

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen