Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Covid-19 Hammertime

Anderhalve meter is volstrekt onvoldoende

Woensdagavond werd ieder kritisch geluid bij Op1 netjes kaltgestellt. We moeten netjes het RIVM volgen. Dat lijkt me een slim plan van de NPO. Maar zouden ze dan ook willen vertellen welke versie? Ik herinner me een paar uitspraken: “We zijn goed voorbereid”, “de kans op een besmetting in Nederland "nihil" is”, “Het is niet heel erg besmettelijk” en “als je niet ziek bent, kunt je het niet overdragen”.

Ik vraag me af of de groep die vorige weekend verketterd werd voor nonchalant buitenspelen, zich nog lieten misleiden door achterhaalde bagatelliserende adviezen. Het kabinet wilde de scholen niet sluiten, maar werd ingehaald door de werkelijkheid. Noorwegen vond vijf gevallen waar kinderen de ziekte mogelijk doorgaven, ons kabinet wil dinsdag besluiten wat er allemaal weer opengaat.

Deze zachte heelmeesters draaien laat, onduidelijk en behoedzaam aan knopjes. Gisteren werden de regels om thuis te blijven aangescherpt. Niet alleen bij koorts blijft het complete gezin thuis, maar ook als een gezinslid benauwdheid ontwikkeld. Het werd zo subtiel gebracht, dat het iedereen is ontgaan. De andere gezinsleden met of zonder waargenomen klachten vormen in de ogen van het RIVM nu wel een onaanvaardbaar risico.

De zoektocht naar een balans tussen pijnlijke maatregelen, de economie en volksgezondheid kost veel tijd, tijd die tientallen procenten slachtoffers per dag scheelt. Het effect is pas na een gemiddelde incubatieperiode van vijf dagen zichtbaar. Het lijkt alsof de groei iets is beperkt, maar de zorg wordt tot het uiterste belast, we hebben minstens een dag te laat gereageerd.

Stichting NICE, de stichting voor evaluatie van intensieve zorg, houdt bij hoeveel bewezen en verdachte Covid-19 patiënten op de speciaal geïsoleerde intensive care belanden. Het zijn al dagen rond de honderd per dag. Patiënten die overlijden doen dat gemiddeld in zeven dagen, patiënten die het overleven liggen er gemiddeld drie weken.

Honderd per dag die graag 21 dagen willen blijven. Dat vertaalt zich langzaam naar een behoefte van 2100. De huidige instroom is niet vol te houden. Vanmiddag waren er 894 IC-bedden bezet door bewezen & verdachte Covid-19 patiënten. Je zou bijna vergeten dat de intensive care lang voor corona al vol lag. Samen met reguliere vraag ontstaat een IC behoefte van duizenden bedden.

Rutte stond nog op de kansel dat we niet hoefden te hamsteren. Er was toiletpapier en voedsel genoeg. Nu luiden de intensivisten de noodklok over een medicijnentekort. Veel Covid-19 patiënten moeten zo geforceerd en diep beademd worden, dat ze bewusteloos moeten blijven. Anders gaat de patiënt ertegenin ademen, en vechten tegen de machine, die energie heeft de patiënt niet over.

Beademingsapparatuur die er ook niet is. Minister Martin van Rijn beloofde er meer dan tweeduizend te bestellen. Minister Hugo de Jonge beloofde schoorvoetend 1600 IC-bedden. Hoe nijpend het tekort is, blijkt uit de site voor zorgcapaciteit. Intensive care bedden bestaan in de categorieën wel of niet geschikt voor Covid-19 en in wel of niet voorzien van beademingsapparatuur.

Trump sommeerde GM tienduizenden beademingsapparaten te maken. Philips leverde vandaag de eerste honderd vanuit VS aan Nederland, we verwachten er nog 900, ze proberen in acht weken de productie te verdubbelen. Helaas blijven leveringen vanuit de VS onzeker. Technici proberen simpelere beademing te maken onder begeleiding van dokter Hugo Touw van het Radboud UMC.

Ondernemers die overgestapt zijn op de levering van mondkapjes, kregen die niet verkocht aan het ministerie voor volksgezondheid. Ze hebben op eigen initiatief de voorraden naar Nederland gevlogen en hebben zelf de distributie op zich genomen. Een risicovol verhaal door moeizame exportvergunningen en geconfisqueerde ladingen onderweg.

Het ministerie had vol ingezet op het kopen van partijen in Noordwest Europa, waarvan ze het bestaan fysiek konden controleren. Dan ben je met half Europa in dezelfde vijver aan het vissen, terwijl de vijver die altijd produceerde en leverde, in Azië ligt. Hier proberen ambtenaren met hun ellebogen iets te bemachtigen, wat je beter met je handen kan maken.

Het maakt niet uit naar welk tekort je kijkt, geld ertegenaan gooien is geen oplossing meer. We moeten deze uitbraak eerst met een hamer platslaan, voordat we kunnen dromen over een levensgevaarlijke dans met meer vrijheden. We kunnen pas nieuwe risico's nemen als de IC weer half leeg is en door veel gericht te testen de omvang van de ziekte scherp in beeld is.

Zuid-Korea laat al een maand geen exponentiële groei zien. 29 februari & 3 maart hadden ze ruim achthonderd nieuwe besmettingen, dat is al weken beheersbaar rond de honderd. Het kan wel, en hoe ze het deden wordt in dit interview rustig uitgelegd. Hoe snel en vaak we elkaar besmetten, is afhankelijk van ons gedrag, we kunnen dit alleen met elkaar oplossen.

Anderhalve meter is volstrekt onvoldoende, acht meter onhaalbaar.

Reaguursels

Inloggen

Volgens mij niet veel mis met adviezen RIVM. Doorfeestende brabo’s, tuffende Finnen in het OV en natuurliefhebbers die rotten van vier de postzegeltjes Natura2000 gebieden intrekken, lijken mij het ware probleem

Rest In Privacy | 30-03-20 | 00:05

Er is geen einde aan het geblunder van de RIVM. \

van heinde en verre | 29-03-20 | 17:26

Over de hele wereld zijn ze druk met genoomstudies en welke virus-strain waarvandaan kwam (Erasmus is door ook nauw bij betrokken), maar dichter bij huis: is er al een studie gedaan naar de uitbraak in Groningen en correlatie met "de 900 studenten"? Zonde dat het in het noorden steeds maar langzaam ging, en nu ...

MisterC | 29-03-20 | 13:14 | 1

Welke uitbraak in Groningen? Groningen heeft nog steeds procentueel vele malen minder besmettingen dan andere grote steden.

dz5b604587 | 29-03-20 | 14:02

Feynman vergeet nog wat uitspraken. Het was OK om te gaan carnavallen. Het RIVM zag ook geen probleem in het thuis laten spelen van Willem II Tilburg enkele dagen nadat de eerste coronagevallen daar waren gevonden. De BE vroeg de NL overheid of de situatie onder controle was, omdat er een beurs bij Turnhout was - 15 km van Tilburg met naar verwachting 25.000 mensen. Het antwoord was: ja hoor, laat maar doorgaan.
In Belgie maakte viroloog Marc Goossen het nog bonter om vlak voor de voorjaarsvakantie te roepen dat iedereen vooral naar Italie op vakantie moest gaan - geen ENKEL probleem. Hij moest om de vraag gniffelen. De Belgische federale minister Maggie De Block weigerde in januari mondkapjes te bestellen "want die werken niet se", en weigerde meer te doen dan wat aanbevelingen voor gemeenten.
Als deze crisis ons iets geleerd heeft, is dat Europese overheden en instanties volstrekt niet toegerust zijn op virologisch gevaar. Mijn moeder - jawel - zei nog "maar wij hebben toch experts?". Minister Bruins moest ook even binnensmonds lachen toen Thierry Baudet hem vroeg of hij het Singaporese beleid kende. "Nee, we kijken liever naar Belgie."

drs. Levi Samsonov | 29-03-20 | 13:05 | 5

@Noltie | 29-03-20 | 13:50:

Hindsight? Er is ons de weelderige luxe toegekend de ontwikkeling van dit virus in een andere biotoop te observeren. Met de opgedane kennis is nauwelijks iets gedaan. Het is lastig een koe in de kont te kijken als de kop al in het zand is gestoken.

Joffri | 29-03-20 | 15:25

@Joffri | 29-03-20 | 15:25:
@jan huppeldepup | 14:59:

Als je dit denkt, dan heb je geen enkel begrip van wetenschap.
In de wetenschap is dit noch 'weelderige luxe' aan data, noch een relevant tijdsbestek waarin werkelijk geleerd kan worden.
Politiek en beleid laten zich adviseren door een discipline dat doorgaans meer tijd nodig heeft om te leren.

Dat de ontwikkeling van een vaccin doorgaan 2 á 4 jaar in beslag neemt zou je toch moeten vertellen dat een virus aan de andere kant van de wereld nooit goed bestudeerd kan worden in 1 á 3 maanden, op afstand.
Zeker als de overgrote meerderheid van de data en informatie onvolledig en niet betrouwbaar is.

Een virus uitbraak aan de andere kant van de wereld is niets nieuws, je land bij voorbaat op slot gooien omdat er ergens een virus uitbreekt is een absurd voorstel. Het virus was hier nog niet en de eerste informatie was noch bemoedigend, noch extreem zorgwekkend voor hier.

Jullie zijn zwartkijkers wat betreft beoordelen wat er goed of slecht is gegaan.

Gaandeweg neemt men besluiten met de informatie die het heeft. Jullie kijken terug met de kennis van nu en enorme waarde hechtend aan informatie die pas achteraf betrouwbaar bleek (maar ook een hele hoop niet) maar toen nog niet.

Noltie | 29-03-20 | 16:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat ons hoog ontwikkelde land niet voorbereid was is wel duidelijk, check Zuid-Korea.

piet7003 | 29-03-20 | 12:46 | 3

Het is een gevecht tegen de natuur met een zeer lage voorspelbaarheid.

Ongelooflijk hoeveel hautain cynisme je kunt uiten in één zin én tegelijkertijd je volledige onkunde etaleren.

Noltie | 29-03-20 | 12:58

@Noltie | 29-03-20 | 12:58: Juist vanwege die lage voorspelbaarheid moet je snel en doortastend ingrijpen. Zuid-Korea, Taiwan en Singapore hebben dat gedaan en ons gesmeekt dat ook te doen. China moest Nederland en Belgie DWINGEN terugreizigers uit China in quarantaine te zetten. Zo niet, dan stonden ze terugreizen naar Europa niet toe. Wij wilden dat niet en zouden ook bij Italie heel erg lang wachten verkeer stil te leggen en quarantaine te vragen.

drs. Levi Samsonov | 29-03-20 | 13:07

@drs. Levi Samsonov | 29-03-20 | 13:07:
“Gesmeekt”, wat betekend dat in grote mensen realiteit?

Die landen hebben overigens al soortgelijke uitbraken gezien en dus ervaring.

Hoe reëel is het om je land stil te leggen op advies van een land dat je nog geen solide cijfers of resultaten kan bieden? Zeker als je een handelsland bent.

Taiwan is een eiland, Zuid-Korea praktisch ook. De doorvoer die zij zien zijn voornamelijk mensen en goederen in een select deel van het land, in tegenstelling tot Nederland. Dit hoogontwikkelde land heeft nou eenmaal andere geografische, demografische en economische variabelen die van belang zijn voor ons functioneren en we nemen niet alles zomaar aan. Dat is prijzenswaardig.

Gezien de huidige resultaten van de maatregelen hebben we het niet slecht gedaan. Zeker als je kijkt naar de absolute aantallen zieken en doden.

Het kan altijd beter, daarom moeten we hiervan leren. Volgende keer gaat het nog beter.

Noltie | 29-03-20 | 13:43

Als ik zo lees dat VWS zelfs mondkapjes die je als het ware voor je neus gebungeld krijgt, afwijst, krijg ik hetzelfde gevoel erbij als met 'vormfouten' bij Justitie. Het is al jaren een beproefd middel om misdadigers met een smoes te kunnen laten lopen. Die 'inkoopprocedures' geven ook de indruk niet echt serieus nood te willen lenigen. Geheel in lijn met de herd-immunity doctrine.
Het RIVM heeft dan toch eindelijk die chlorokine ingekocht, maar dan? Gooien ze de tabletten in zee of wat zijn ze van plan?
Ik lees nu her en der over bejaarden die naar huis worden gestuurd om te sterven omdat er geen plek op IC's is. Dit is het land dat het klimaat wil redden, weet u nog? Geen cent was te veel.

Datsun_Cherry | 29-03-20 | 12:35 | 1

Laten we eerlijk zijn, de idee dat mondkapjes niet werken was altijd belachelijk. Waarom zetten chirurgen ze dan op?

drs. Levi Samsonov | 29-03-20 | 13:08

Ik denk dat Corona virussen blijven, we hebben al SARS en MERS gehad, nu Covid19. Laat de economisch actieve laag risico groepen en diegene die het al gehad hebben weer gefaseerd aan het werk gaan en leven net als in Zweden. Dan crasht de economie niet. De hoge risco groep dikkerds en 50+ werknemers moeten langer thuis wachten om IC capaciteit te behouden. Test iedereen in deze hogere risico groep op antilichamen. Hou de allerhoogste risico groep; ouderen, zwakkeren en zieken (de niet economisch actieven) in volledige isolatie, tot er een vaccin is. Misschien is dit proces door virulogen op basis van demografie te berekenen en uit te voeren per regio. Het lijkt er op dat we op een gecontroleerde manier weerstand moeten opbouwen, ik geloof niet meer dat Corona virussen van deze planeet verdwijnen.

vlotterik | 29-03-20 | 12:05 | 5

@kortebroek | 29-03-20 | 12:11: Ik denk dat het virus uitroeien niet gaat lukken, die het aankunnen moeten weerstand opbouwen, een vaccin is nodig voor de ouderen, zieken en zwakken.

vlotterik | 29-03-20 | 12:24

@WdVteL | 29-03-20 | 12:17: Volgens mij hebben Ebola, SARS en MERS een lagere besmettingsgraad dan Covid19.

vlotterik | 29-03-20 | 12:26

Nou dan bring de bevolkingsdichtheid in NL op zweeds niveau... .

redanx | 29-03-20 | 17:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Nee, de economie tot stilstand brengen Feynman, dat is fantastisch. Raar emotioneel stuk van iemand die zich naar de grote natuurkundige vernoemd. Die economie hebben we evengoed nodig om te kunnen vreten en voortbestaan. De wereld draait niet alleen om ziekenhuiszorg hoe belangrijk dat nu ook is. En daarom is men terecht terughoudend met totale lockdowns enzovoort.

Gräf&Stift | 29-03-20 | 11:21 | 4

+ heel veel

TheBurnerMan | 29-03-20 | 11:47

Er wordt nog weinig gereaguurd over het gevaar van blijvende beperking van vrijheden van de autochtone- kennelijk niet voor de allochtone - bevolking.
De enorme restricties komen veel regeringen goed uit. Globalisten en elites als de Rockefeller Foundation hebben in 2010 reeds een 'scenario met mondiale lockdown vanwege een virus' uitgewerkt. Alle aspecten voor een pandemie zijn in Okt 2019 uitgebreid besproken incl. hoe de pers te sturen (zie Event 201). Bill Gates praat al 3 jaar over verwachte pandemieën en de noodzaak van reductie van de wereldbevolking voor het klimaat..
Daarnaast stond het mondiale financiële system met Centrale banken en het drukken van geld om tekorten te drukken al lang onder druk. Met het stilvallen van de economieën en de enorme kosten om de virus crisis te bedwingen, wordt het punt van collaps van het mondiale financiële system (banken, dollar als betalingsanker etc.) dichterbij gebracht. De UN en globalisten gaan voluit voor het digitaliseren van financiële transacties dus afschaffing van contant geld. Daarmee is iedereen te volgen en volledig te controleren.
Dus in hoeverre de virus crisis toevallig opduikt... Zie ook bv dollarvigilante www.youtube.com/watch?v=hVBDUpgtY1k en interview David Icke www.youtube.com/watch?v=gMTZu6_TjU8 voor leerzame specificaties.
Van belang is te eisen dat de vrijheden die we nu kwijtgeraakt zijn vanwege ‘de crisis’ snel weer hersteld worden.

Cesna | 29-03-20 | 16:33

Die glijdende schaal qua inperkende maatregelen en unies die vormen over de hoofden van de “Europese” burgers hoor je maar wat weinig over

Straks, als de stofwolken zijn opgetrokken en men erachter komt welk roof er heeft plaatsgevonden dan is het te laat

Men dempt pas de put als het kalf verdronken is

Koning één oog | 29-03-20 | 18:36
▼ 1 antwoord verborgen

Er vinden nog dagelijks retourvluchten New York Schiphol plaats en dan moeten wij allemaal binnen blijven????

penis-aqua-rosA | 29-03-20 | 11:11

Nederland en in feite heel europa zijn in grote paniek en terecht want ze bakken er weinig tot niks van. Als je de cijfers goed naast elkaar zet dan kun je dit ook zien.

Zuid Korea heeft de eerste besmetting op 19 januari, Nederland op 26 februari. In Zuid Korea heeft men tot heden bijna 200 minder besmettingen vastgesteld dan in Nederland. Daarbij heeft Z-Korea een bevolking van 51 miljoen mensen oftewel 3 x zoveel als Nederland. Je zou verwachten dat ze dan 3 x zoveel besmettingen zouden hebben als wij hier en omdat ze al een maand eerder hun eerste geval hadden dat dit aantal nog veel hoger zou liggen. Niets is minder waar.

Maar hier kunnen we alleen met belerende vingertjes wijzen. Idem dito als je kijkt naar de USA. Ja 123.000 besmettingen, wel het eerste geval op 10 januari waargenomen dus ruim voor Europa. Vandaag er slechts 200 bij. De bevolking is wel 327 miljoen. Vergelijk de cijfers nu eens met Duitsland ! Een bevolking van 85 miljoen. Duitsland doet het volgens velen echt goed. 58.000 besmettingen! Eerste besmetting op 26 januari (2 weken later dan de USA). Bevolking dus bijna 4 x zo klein en toch bijna de helft van het aantal besmettingen dat de USA heeft. Tja.....

Graaf Monte Cristo | 29-03-20 | 10:58 | 2

Ik ben niet in paniek. Wel zwaar teleurgesteld in heel veel mensen. Gingen door het leven als zombies. En ineens is er wat meer shit dan gebruikelijk en de zombies roepen ipv om hersenen het volgende: “overheid, overheid, overheid.”

TheBurnerMan | 29-03-20 | 11:49

Besmettingen zijn totaal niet met elkaar vergelijkbaar. Uiteindelijk alleen de oversterfte want zelfs de Nederlandse RIVM corona sterftecijfers zijn slechts een indicator.

kortebroek | 29-03-20 | 12:14

dat er explosief veel mensen in amerika dood gaan , is om dat ze boven op elkaar zitten dus de besmetting kans is maximaal

Banenenrepubliek | 29-03-20 | 10:53 | 1

In China, Spanje, Italie, Frankrijk en Iran gaan er nog altijd veel meer dood dan in Amerika.

Graaf Monte Cristo | 29-03-20 | 11:02

Zat net YouTube kanaal van climate change debunker Tony Heller te kijken, hij heeft een video van een Duitse viroloog die zegt dat Wuhan en Noord Italië veel meer doden hebben dan je zou verwachten van een coronavirus, omdat ze een ding gemeen hebben. Extreem vervuilde lucht.

me,myself and IK | 29-03-20 | 10:35 | 2

Het RIVM zei in Trouw middels diezelfde woordvoerder Beekman nog op 22 februari dat 'de kans erg klein was dat het virus Nederland zou bereiken'. Dat zegt mij alles over de naieviteit en de manier waarop dit instituut voorbereid was op wat komen zou. En datzelfde instituut bepaalt nu wat goed voor het land zou zijn...

MeneerdeHaas | 29-03-20 | 10:24 | 6

Wat is vandaag nog de relevantie van een miskleun die een maand geleden gemaakt is? Ja RIVM en overheid waren te laat en te laks maar daar hebben we nu niets aan, dat is iets voor een parlementaire enquête nadien.

Wat hadden ze moeten doen? Het RIVM over de schutting gooien en een andere club inhuren? Alsof een andere club wel met een op de juiste data gebaseerde panklare oplossing zou zijn gekomen. Welnee, ook dan gingen er een boel mensen dood en ook dan hadden we een tekort aan beschermingsmiddelen en IC bedden.

normanius | 29-03-20 | 11:21

@mmx | 29-03-20 | 10:56:
Die data en informatie waren onvolledig, vaak indirect en onbetrouwbaar. Het is nu bijna april en de besmettelijkheidsgraad is nog steeds niet unaniem vastgesteld.

Voordat je iets weet wil niet zeggen dat je geen inschattingen mag maken, zeker als adviesorgaan.

In wetenschap maak je inschattingen voordat je iets te weten komt.

Achteraf is het makkelijk praten.

Noltie | 29-03-20 | 11:49

@mmx | 29-03-20 | 10:56:
Precies, als je iets niet precies weet maar het lijkt op het eerste gezicht wel erg gevaarlijk, wees dan extra voorzichtig. Zo ook met besmettingen door kinderen: Het RIVM advies is ronduit naïef dat deze de besmetting bijna niet overbrengen. Hoe weten ze dat? Maar toch dat advies.

kortebroek | 29-03-20 | 12:17
▼ 3 antwoorden verborgen

Nog steeds zie ik reageerders, ook hieronder weer, die glashard blijven beweren dat deze Corona-epidemie 'gewoon een griepje' is. Ja, dat er zelfs sprake is van "ondersterfte".
Als dat zo is, waarom zien we dan die beelden uit Italië en Spanje etc.? Hebben ze daar elk jaar zo'n 'griepje', en werden die beelden alleen in het verleden niet aan ons doorgegeven?
Schei toch a.u.b. uit! Al die doctoren en verplegenden in die ziekenhuizen hebben al God weet hoeveel griepepidemieën meegemaakt, en kunnen heel goed vergelijken wat ze nu meemaken en hoe het bijv. in 2018, het rampjaar waar mee de Corona-relativeerders voortdurend zwaaien, er uit zag.
Dit is een ernstige epidemie, of je het nu wilt toegeven of niet.

KeesBruin | 29-03-20 | 10:11 | 11

@TheBurnerMan | 29-03-20 | 11:55:

Dan zadel je het hele land toch op met een trauma van de stervende mensen overal, dat doet ze vast goed.
Productiviteit zal daar vast niet onder leiden en het tekort aan GGZ personeel zorgt er vast voor dat ze met die problemen geholpen kunnen worden.

Tot een bepaalde hoogte is snijden in het eigen vlees een stuk voordeliger dan het risico nemen van 500.000 doden, zelfs in een sterk vergrijst land.

Daarbij wordt net zo goed de arbeidsbevolking tussen de 40 en 70 jaar geraakt - daar waar de grootste verdiencapaciteit zit. Die sterven minder snel maar willen ze het risico van 0,5% (ouderen >60jr ligt >3%) nemen op enkele miljoenen mensen?

We zullen ouderen moeten isoleren, maar omtot dat punt te komen moet je eerst iedereen (gedeeltelijk) isoleren zoals we nu doen. Als we weer weten over de beheersbaarheid van de zieken, doden, en de kosten krijg jij je vrijheid terug hoor.

Gelukkig zijn we naast een bedrijvig volkje ook nog eens humaan, ondanks mentaal beperkte dwaallichten zoals jij.

Noltie | 29-03-20 | 12:24
▼ 8 antwoorden verborgen

Ik krijg als 61 jarige hartpatiënt toch een beetje het gevoel dat de Groene Kmer aan de winnende hand. Wat krijgen we straks kampen en massagraven?

mondkapje | 29-03-20 | 10:09 | 1

Is niet nodig we hebben genoeg capaciteit in onze crematoria

mmx | 29-03-20 | 10:25

Elk jaar raken circa gemiddeld 400.000 mensen besmet met influenza (griep).
In het griepseizoen 2016/207 stierven ws 7500 mensen aan influenza.
In het griepseizoen 2017/2018 stierven ws 9400 mensen aan influenza.
Veruit het grootste deel van deze sterfgevallen (96%) betrof mensen boven de 60 jaar. Deze cijfers geven echter een onderschatting, omdat influenza niet altijd wordt gemeld als onderliggende doodsoorzaak.
Bijna 17.000 mensen, ws meer in twee seizoenen griep.
Een sterfte van meer dan 4%....

Geen lockdown, geen paniek, geen krantenkoppen, geen paniekerige politici.
Wel hardwerkende zorgverleners, in stilte lijdende patienten.
Derhalve vaak geen opname van ouderen op de IC want een pneumonie (longontsteking) is op je 90ste jaar je ¨old mans best friend¨,
Griep is een zeer besmettelijke en ernstige aandoening.

We hebben nu circa 10,000 besmettingen met covid-19 en laten we zeggen 700 doden, dus 7%. Ws zijn er veel en veel meer mensen besmet en inmiddels hersteld. Covid-19 kan heftig zijn en je kunt er aan dood gaan.

Laten we elk griepseizoen dus over gaan naar een beperkte lockdown.
Laten we elk griepseizoen dus onze oude van dagen op onze IC´s opnemen.
Laten we elk griepseizoen onze economie sluiten.

Dat had in de jaren 2016 - 2018 ruim 17.000 levens gescheeld.

Jan Lange3373 | 29-03-20 | 10:03 | 6

@Noltie | 29-03-20 | 11:03: Heb je ook al extrapolatie en causaliteit toegepast op alle sectoren en aspecten van het leven zodra een economie abrupt met 30% krimpt, 25% werkloos is en inflatie 5% per maand is?

Denk je dan dat mensen netjes braaf thuis gaan zitten wachten op betere tijden? Of denk je dat criminaliteit, opstanden, drugmisbruik, geweld, stress, etc. door het dak gaat? En niet genoeg geld voor overheden om dergelijke problemen aan te pakken.

Zitten een partij veel crypto-anarchisten hier in de burelen. Denken dat je goed doet door alle ballen op de zorg te spelen. Ondertussen vergeten dat je je eigen doel onverdedigd laat. De statistieken na de wedstrijd: meest succesvolle passes op de zorg gespeeld maar de wedstrijd wel verloren.

TheBurnerMan | 29-03-20 | 12:07

@TheBurnerMan | 29-03-20 | 12:07:

Bron? Kom eens met je goed onderbouwde berekeningen.

Nederland kan dit qua kosten overigens gewoon 2 maanden vol houden.

Het land staat daarbij economisch niet stil, louter de consumentensectoren worden écht hard geraakt. De rest draait, al zij het verminderd.

Als het je om economisch belang gaat laten we dan ook gewoon heel erg eerlijk zijn, die consumentensectoren stellen economisch weinig voor vergeleken met serieuze industrieën. Horeca is verantwoordelijk voor 2,5% van het BNP, €23,5 miljard.

Retail kan zich gedeeltelijk bedruipen met eCommerce, net als veel horeca gelegenheden overigens. Dus het is niet dat totaal stilvalt.

Die kunnen we met cashflow influx wel staande houden. De bedrijven waar écht veel waarde wordt gecreëerd worden hier gered, bedrijven die op afstand kunnen werken of zonder samenkomst van enorme groepen mensen. Procesindustrie, finance, zakelijke dienstverlening, IT etc.

Je overdrijft de economische schade volgens mij enorm. We beheersen een uitbraak uit humane motivatie, maar behouden het belangrijke deel van de economische motor. De rest wordt gecompenseerd.

Misschien ben je gewoon veel onbenulliger dan je dacht, inwisselbaar.

Noltie | 29-03-20 | 12:41

@Noltie | 29-03-20 | 12:41: oh, dus het gefluit tegen NL uit Portugal, Italie en Spanje en de 90 miljard van Wopke zijn overbodig?

Nichtsneues | 29-03-20 | 17:21
▼ 3 antwoorden verborgen

Feestende jongeren die het virus in volgepakte hutjes opgepakt hebben, besmetten thuis op hun werk de oudjes in ziekenhuizen en verzorgingshuizen en nu moet ik opeens afstand houden. Onzin, ze hadden veel eerder grote bijeenkomsten moeten verbieden en kroegen moeten sluiten. Alles wat we nu doen is mosterd na de maaltijd.

mok | 29-03-20 | 09:55 | 5

@Quib | 29-03-20 | 11:11: klopt, als boomer het niet gedaan heeft dan is het de jeugd wel..... en andersom natuurlijk.

Ben5570 | 29-03-20 | 11:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Niemand die het echt weet maar ook niemand die dat durft toe te geven. Kan niet meer in deze tijd. Achteraf gaan we natuurlijk terugkijken met pseudo-wijsneuzen en elkaar de schuld geven maar we moeten eens accepteren dat ons soms iets overkomt waarmee we ons geen raad weten. We doen alsof we als mensheid zo fucking briljant zijn maar de waarheid is dat we de chimpansees nog maar net zijn ontgroeid. We weten helemaal geen ruk. We moeten eerst onze arrogantie loslaten voordat we verder kunnen. En ondertussen de planeet rustig haar opruimklus laten doen. Want het grootste probleem op aarde wordt nu wel aangepakt, zij het vooralsnog op een bescheiden wijze. En virologen moeten terug naar de schoolbank om zich eens echt te verdiepen in virussen en de bestrijding ervan. Want het RIVM draait harder dan een gemiddelde tornado.

Giotto | 29-03-20 | 09:45 | 3

Wijze woorden.

Noltie | 29-03-20 | 11:10

"Achteraf gaan we natuurlijk terugkijken met pseudo-wijsneuzen en elkaar de schuld geven..."

Dat doen we vooraf al en zeker tijdens. In de nabeschouwingen gaan we het inderdaad nog een paar keer doen.

Rest In Privacy | 29-03-20 | 11:12

Klopt wel denk ik,het mechaniek van het lichaam is wel bekend.Is ook vrij simpel.Maar de aansturing van dat mechaniek is andere koek.Een hartklep vervangen of een leiding (bloedvat) is easy.. maar in het hart zitten ook cellen die meezwellen met de bloeddruk.Dat is andere koek..

Ben5570 | 29-03-20 | 11:43

Toen Jaap van Dissel en Rutte hun geniale 'groepsimmuniteit' lanceerden, werd dat onder meer gemotiveerd met de gedachte dat 'we' aldus om de kwetsbare groepen als bejaarden en chronisch zieken gingen staan, om ze te beschermen.
Straks zijn de IC-bedden vol. En wat gebeurt er dan met die kwetsbare groepen, waar het zogenaamd allemaal om ging? Dan komen die niet in aanmerking voor de IC, omdat meer kansrijke mensen vóór gaan.

KeesBruin | 29-03-20 | 09:34 | 2

Ik vraag me af of de politiek iets geeft om burgers, in zoverre dat er zonder burgers niets te regeren valt. Het liefst hebben ze volgens mij dat iedereen blijft werken tot hij sterft, en daar zit hem het verdelen van ic bedden, jongeren moeten nog lang belasting betalen voor ze geld gaan kosten, en hoe ouder je wordt des te meer geld je gaat kosten en dat, moet als het kan, beperkt worden.
Iedereen die sterft betaald weer erfbelasting en de begrafenis wordt ook weer belast dus de staat vind het niet zo heel erg. En dat alles om de uitvreters van ons land en de diknekken in brussel tevreden te houden. Oh en niet te vergeten ontwikkelingshulp, wat ook een bodemloze put is.

brie-de-penis | 29-03-20 | 11:16

@brie-de-penis | 29-03-20 | 11:16: wel met je eens.Hoe kan het anders dat jan lul de arbeider met z'n overall aan gewoon mag doorwerken?Je kunt elkaar in een fabriek niet constant op afstand houden... en dan nog.

Ben5570 | 29-03-20 | 11:45

Voor de lezers onder ons zoek eens op Thomas Hobbes (1588-1679) was een filosoof met een heldere blik.

Sjefke_pro | 29-03-20 | 09:33 | 3

Ik ken Hobbes redelijk goed, maar vraag me af wat zijn relevantie is m.b.t. een virus uitbraak, of het moet zijn dat je op grond van zijn visie stelt dat mensen macht moeten overdragen aan een centrale zorgautoriteit die de distributie van mondkapjes regelt.

Rest In Privacy | 29-03-20 | 09:42

@Van Duyvenbode | 29-03-20 | 09:42: Hobbes vrij vertaald: de mens is geneigd tot geweld om zijn eigen belangen te verdedigen. Alleen een sterke man met heel veel macht en bevoegdheden houdt dat in toom en alleen dan zijn mensen bereid dat gezag te accepteren en hem die macht toe te kennen (in hun eigen belang). Bij een zwakke autoriteit (vgl. bij deze crisis EU. Rutte, RIVM) gaat het dus fout. Dan prevaleert weer het egoisme.

LucaBrasi | 29-03-20 | 10:41

Homo homini lupus ?

Nichtsneues | 29-03-20 | 17:22

Ik snap het en ben het er deels mee eens, maar door het niet testen op corona van eigenlijk iedereen. En anders iedereen die verkouden of griepverschijnselen heeft, speel je al een verloren wedstrijd, als het gaat om het in kaart brengen hoe ver (immuun) we zijn. We hebben nu geen idee, heeft nu 10% corona gehad of 80%. Dus elke maatregel is een soort geblinddoekt een pijl naar een dartbord gooien en hopen dat het effect heeft. Het enige cijfer waar je nu wat mee kan is de bezetting op de IC, maar dat gaat enkel over de zorg capaciteit. Kunnen we het aan, of niet. Niet over de prognose of er nog meer aan zit te komen. Dus hoe lang moeten we nog.. Dit is hét moment om hier van te leren. Dit is nu een keer voorgekomen. Er komt vast nog een keer. En hopelijk dan geen virus die dodelijker is.
Nu is het levens redden, straks de economie. Daar moet ook naar gekeken worden. Hoe overleef je straks? Als je bedrijf failliet is en je baan verloren gaat? Of gaan we dan met z'n allen bij de belastingdienst werken?

upbeat | 29-03-20 | 09:24 | 4

Een probleem is dat de data waarop maatregelen genomen worden ter bestrijding van het virus laat staan beleid voor de toekomstige samenleving op gemaakt wordt totnutoe niet betrouwbaar zijn. Zie ook interview www.youtube.com/watch?v=d6MZy-2fcBw. Het aantal doden ten gevolge van Corona ligt ver onder dat van de Swine flue van enkele jaren terug. Het opsluiten van mensen in eigen huis cq het vernietigen van de mondiale supply chains voor voedsel en andere goederen zal veel grotere calamiteiten teweeg brengen dan het virus. Het lijkt dat niemand hier een schatting van gemaakt heeft. Dat naast de kans op toename van suicides. Dus: goed meten, besmette groepen isoleren, noodmaatregelen achter de hand houden net als de USA doet en dan snel- een paar dagen ipv maanden- weer de economie openen.

Cesna | 29-03-20 | 09:42

@Cesna | 29-03-20 | 09:42: De USA is in een shitstorm terecht aan het komen die zijn weerga niet kent. Ik zou nog even een paar dagen wachten, voor ik de USA als het voorbeeld aan zou halen hoe het zou moeten...

Dr_Prepper | 29-03-20 | 10:12

@Cesna | 29-03-20 | 09:42: Eens. In West-Europa zal het nog meevallen, maar in armere landen, waar mensen echt nergens op kunnen terugvallen wanneer hun baantje stopt door die lock-down, zullen rellen/opstanden/burgeroorlogen ontstaan. Kun je op je vingers natellen.

MeneerdeHaas | 29-03-20 | 10:35
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
dirk1 | 29-03-20 | 08:52 | 1

De huidige maatregelen kosten miljarden.
En 80% van wat doodgaat is veel te dik, vaak roker, en oud.
Onze economie op het spel zetten voor voornamelijk die groep vind ik onverantwoord.

Buiten wat vervelende gevallen van jongeren of gezondere ouderen uiteraard.

mark1487 | 29-03-20 | 08:36 | 22

@Dr_Prepper | 29-03-20 | 11:20: wel nee je kletst. Die ethiek is er nauwelijks. De meeste mensen worden tegen alle prognoses in tot het uiterste behandeld. Pas op het allerlaatste overwegen mensen om behandeling te stoppen. Vaak is de patiënt dan al niet meer aanspreekbaar. Juist hierdoor is het systeem zwaar belast en zijn ziektekosten hoog. Zet je emotie even opzij en vraag je af of het zin heeft iemand in de laatste drie maanden van zijn leven, waarbij de dood vast staat, voor 50k€ te behandelen (vele uitschieters naar boven maar even vergetend). Palliatieve zorg wordt veel minder toegepast dan dat zou kunnen en acceptabel zou zijn als dit bijtijds werd uitgelegd.

Tapioca pudding | 29-03-20 | 12:00

@Arcie1971 | 29-03-20 | 09:11: Ga zo door en er is in 2022 geen geld meer om gezondheidszorg te laten bestaan.
En die bejaarden in kaalgekleden bejaardentehuizen kun je dan ook preventief ruimen omdat niemand die oudjes en hun pensioen meer kan betalen.

TheBurnerMan | 29-03-20 | 12:02

@TheBurnerMan | 29-03-20 | 12:02:
De maatregelen die nu worden genomen zijn verre van ideaal, voornamelijk om tijd te kopen en de gezondheidszorg te ontlasten. De hoop en verwachting is dat de stijgende lijn zal afvlakken en controleerbaar(der) wordt. Als dat na enkele tijd blijkt, dan kunnen maatregelen bij worden gesteld. Tevens hoopt men dan meer kennis (vaccin/medicijn/verspreiding) over deze virus te hebben.
Uiteraard is er niets zeker, maar er zit wel een (logisch) idee achter om de situatie niet (volledig) uit de hand te laten lopen.
De boel, de boel laten en tegen het advies van medisch personeel de ziekenhuizen bewust laten verzuipen terwijl we gewoon met zijn allen naar Feyenoord-Ajax gaan en doen alsof er niets aan de hand is, zal wellicht in eerste instantie nog werken. Maar als het medisch personeel de handdoek dan in de ring gooit en ziekenhuizen op slot gaan, dan is de orde in het land definitief weg en doet de economie er helemaal niet meer toe.
Ik zie, zeker op korte termijn, geen andere (humane) optie dan de huidige gekozen maatregelen. Als u dat wel ziet, dan verneem ik dat graag.

Arcie1971 | 29-03-20 | 12:36
▼ 19 antwoorden verborgen

Dus hier op GS niet gaan lopen klagen als we de konende jaren 500% overcapacifeit IC aanhouden en daar allemaal 500 euro zorgpremie per maand voor betalen.

Petroselinum crispum | 29-03-20 | 08:26 | 7

Het lijkt heel indrukwekkend maar er klopt niks van. De IC is zo'n klein deel van de totale zorg kosten dat voor 500% extra we nog over maximaal tientjes in de maand praten als het niet minder is.

mmx | 29-03-20 | 10:50

En bij de volgende epidemie is er geen behoefte aan ic-bedden met beademingsapparatuur maar aan iets anders. Dan kunnen we opnieuw gaan klagen dat we onvoorbereid waren door marktwerking, te weinig sterke mannen in de regering etc. Misschien is de wereld niet zo maakbaar als gedacht ? Verzin iets dat flexibel allerlei productiecapaciteit kan inzetten en dat is het dan.

Nichtsneues | 29-03-20 | 17:27
▼ 4 antwoorden verborgen

mijn "cijfers": we hebben vrijwel 42000 besmettingen rondlopen of in huis lummelen (in Korea is 100 doden ongeveer gelijk aan 6500 case zo bij va 650 doden heb je dan 42000 Besmettingen, Korea test vet). wellicht nog een paar meer.Een filmpje op dumpert 106 verzorgt, allemaal dood, lees 39 artsen overleden negenendertig!! in Italië. Noodziekenhuizen in Wuhan in 10 dagen gebouwd.. nu niet meer nodig, zou het niet kunnen zijn dat genezen betekent "gewoon allemaal dood" .Ziekenhuis kan dicht. Mijn onmenselijke gedachte: er hoeven niet meer bedden bij, niet meer intensive care maar een strakke triage is nodig waarbij de personen die toch gaan sterven niet meer dat bed krijgen. Geen personeel besmetten etc. Deze triage gaat goed zo lang er genoeg bedden zijn voor de kansrijke corona's en andere zieken, dus daarom moeten we alles doen om niet besmet te geraken. Volhouden dus, flatten the curve, dan zijn er genoeg bedden. Maar nu wel vol op het orgel besmettingen vinden, telefoongegevens gebruiken, testen en nog eens testen. Iets anders,onze economie is ook belangrijk, gooi de stikstof regels in de kachel en gaan voor een enorme impuls in de bouw en infrastructuur, verder thuiswerken biedt enorme mogelijkheden. Het zijn bijzondere tijden in vele opzichten. Sterkte voor een ieder.

Schilder58 | 29-03-20 | 08:00 | 2

weet je wie er ook een strakke triage toepasten?

Morgenstern064 | 29-03-20 | 10:44

Die triage is weken terug al geregeld. Of dacht je dat die tenten tien dagen geleden uit het niks verschenen. Laten we alleen alsjeblieft geen privacy inleveren voor mensen die toch al dood gaan.

mmx | 29-03-20 | 10:54

Elke dode is er 1 te veel. Toch vraag ik me af wat onze "leiders" bezielt om de wereldeconomie kapot te maken voor een aantal doden waar ISIS of Boko Haram hun handen niet voor omdraaien.

Je weet wel, die heilige economie waarvoor wij jaar na jaar "het zuur" moeten hebben, gezondheidszorg de nek omgedraaid is, gegarandeerde pensioenen gegarandeerd binnenkort gekort gaan worden, en iedereen tot zijn zeventigste moet gaan werken. Na COVID komt het superzuur.

Noem mij maar een aluhoedje, maar ik vertrouw Merkelunie,China,Twamp en Wladimir voor geen meter en Recep al helemaal niet.

bergsbeklimmer | 29-03-20 | 07:18 | 1

Goed gezien bergbeklimmer.
Maar met schuimbekkende paranoide angsthazen is niet te praten.
Heb het geprobeerd, vergeet het maar.

joppo0 | 29-03-20 | 10:31

Wie werkt in de zorg zal weten hoe het er voor staat en dat het kabinet de 'gewone burger' keer op keer weet te bedriegen.

In een streekziekenhuis in het Noorden van het land liep gisteren een arts met mondkapje en handschoenen op. Niet vanwege Covid-19. Welnee. Deze arts liep met persoonlijke beschermingsmiddelen omdat de arts in kwestie koorts had. Er was geen vervanger beschikbaar, dus dan maar zo. Ik kan het niet aanraden om iemand met koorts complexe zorgkwesties te laten uitvoeren. Eigenlijk is het te bizar voor woorden, maar we kijken nergens meer op in de zorg. De zorg is ziek.

Barbaartje97 | 29-03-20 | 06:46

100 MILJARD EURO per jaar betalen we aan de zorg. Het is duur, inefficient en niet flexibel. De mensen die er werken worden voor onmogelijke taken gesteld (en werken 2 weken in het Erasmus MC nadat zij van vakantie terugkwamen in Noord-Italië; dat dan ook nog). Beter krijg je geen CCP Corona, want als je pech hebt is er geen bedje voor je. Om te huilen. Maar Rutte is een sterk leider, heb ik gehoord van horen lopen te zeggen. #stockholmsyndroom

_ILT_ | 29-03-20 | 04:42

Heeft iemand ooit overwogen deze situatie vanuit een ander perspectief te bekijken?

Bijvoorbeeld dat van de mensen die leven in hogere kringen en andere maatstaven, normen en waarden. Met grote invloed en zwaarwegende politieke en financiële belangen.

Diegene die de middelen hebben om de koers van een land of natie te sturen

De captains of industry, de aristocraten, de CEO’s van grote multinationals

Dat selecte groepje

Hoe kan het RIVM zo’n inschattingsfout hebben gemaakt mbt de ontwikkeling met Corona?
Hoe kan de regering zo weerbarstig zijn om adequaat te handelen, in verleden en heden?
Waarom zoveel onduidelijkheden en verwarring?
Waar was de doortastendheid van het kabinet?

Toch heeft er in oktober 2019 een internationale oefening plaatsgevonden met een pandemie als onderwerp. Event 201

Niets van geleerd blijkbaar

3 maanden, China
1 maand Italië

Heel economisch Europa ligt lam, hoe kan niemand dit hebben zien aankomen? Geen enkele politicus die Corona op een agenda kreeg?

Geen enkele denktank die een ander constructief scenario kan verzinnen behalve de volledige Europese middenstand te offferen?

Een opeenstapeling van inschattingsfouten, miskleunen en onwil in mijn ogen

Dan de cijfers en verklaringen die worden gepubliceerd door de media. Er is zoveel tegen geluid wat niet wordt gehoord

Er is een oorlog tegen het virus maar ook die tegen de middenstand

En wie varen er straks wel bij?

De Amazons, Uber’s en McDonald’s staan al handenwrijvend toe te kijken hoe ze de gaten kunnen gaan vullen voor de komende decennia

Never let a good crisis go to waste

Koning één oog | 29-03-20 | 01:56 | 10

Er is werkelijk bijna niemand die hier bij stil staat

We worden simpelweg als makke schapen naar de slachtbank geleid

Zoveel moedwillige onwetendheid en tegenstrijdig handelen is gewoon geen toeval

Hier zou dieper in gegraven moeten worden

Connect the dots en ontrafel de puzzel

We worden verkocht en we staan erbij en klappen ervoor

Zit iedereen vanmiddag weer netjes voor de buis als Rutte verschijnt en met z’n leger stropdasjes het volk een tik op de vingers geeft?

Koning één oog | 29-03-20 | 11:23

Dat je niet in staat ben om de lijntjes door te trekken en mogelijk tot conclusies komt die je veilige wereldbeeld doet veranderen betekend niet dat dit soort belangen niet gediend worden en mensen een andere agenda nastreven dan die van jou of het andere klootjesvolk

Maar laat je veilige wereldbeeld vooral niet veranderen door kritische geluiden of andere inzichten dan die je doorkrijgt van de immer betrouwbare heren uit Den Haag

Zoals ik zei, het is echt een kwestie van perspectief

De regering is er niet voor ons, wij zijn er voor de regering

Koning één oog | 29-03-20 | 12:35
▼ 7 antwoorden verborgen

Wanneer je het hele verloop bekijkt in Brabant alleen al. Onwaarschijnlijk dat het in ons land zou komen. Toen slechts enkelen. Carnaval viert u in groepjes. Patient 0 zou slechts enkelen kunnen hebben besmet. Motorfestijn gewoon alsnog door laten gaan, houdt u een beetje afstand van elkaar? Bijeenkomen tot 100 personen kan best nog steeds wel. ... Moet ik het dan nog toeval vinden dat dit door een politiek dat zich verschuilt achter deskundigen dat het zo en masse is uitgebroken. En dan de mantra van politici: de specialisten hebben het goed met ons voor. Meer krijg ik de smaak dat dit virus gewoon niet toevallig is uitgebroken zodat het kan worden gereguleerd?

Er gaan nog honderden doden vallen, IC's kunnen alsnog te vol raken, tenzij wij het domme geluk hebben dat het virus zich ombuigt in cijfers naar beneden. En nog zullen er dan nog veel, dan wel minder eraan sterven. Maar er sterven eraan die we niet meetellen.

En dat terwijl de middelen: IC bedden, gewoon beademingsapparatuur en mondkapjes er niet zijn. Wanneer dit experiment fout gaat eindigt dit in een catastrofe met ongekende onmenselijke onwaardige taferelen van verstikking op gewone bedden zonder zuurstof en een grote spuit richting hart.

Jan, Leiden | 29-03-20 | 01:27 | 2

Er is morphine hoor..

Ben Adam | 29-03-20 | 07:10

@Ben Adam | 29-03-20 | 07:10:
Ja, in die spuit dus.

Jan, Leiden | 29-03-20 | 07:13

Heerlijk die serene rust in Nederland.
Allemaal verbonden met elkaar en eensgezind bezig met de"corona" griep.
Een prachtig deug nummer van BN'ers haha heerlijk. De kers op de taart!!!
2020 is echt genieten.

deugnietmee | 29-03-20 | 00:54

Zonder afbreuk aan je artikel te willen doen want er staan rake dingen in. Een totale lockdown is geen oplossing, als ik naar de landen om ons heen kijk. Mensen die om de haverklap met brute oerkracht moeten niezen of het nu veroorzaakt wordt door hooikoorts, influenza of corona behoren nu zekerheidshalve thuis te blijven. Goedenacht.

suscrofa | 29-03-20 | 00:01 | 2

U zegt een lockdown is geen oplossing, en daarna geeft u de reden om WEL een lockdown te doen.
Vreemd.
Behoren is geen doen namelijk.

Roadblock | 29-03-20 | 00:03

@Roadblock | 29-03-20 | 00:03: Naja hij zegt een *totale* lockdown niet. Maar wel iedereeen die om de haverklap niest. Dat is niet iedereen. Maar hij vergeet dat het virus overdraagbaar is zonder symptomen te hebben.

peterdh | 29-03-20 | 03:35

Ik zat naar OP1 te kijken, en daar werd gesuggereerd, dat mensen van een bepaalde leeftijd met bepaalde kwalen en/of beperkingen die Corona kregen, maar eens een goed gesprek met hun huisarts moesten gaan voeren, want anders zouden ze zo schrikken, als de arts in het ziekenhuis hun mededeelde, dat ze niet meer geholpen zouden worden.
Ze konden dan beter in hun eigen 'vertrouwde' omgeving doodgaan.
Ik viel zowat van mijn stoel.
Iedereen die in een verzorgingstehuis ligt, is dan blijkbaar al opgegeven.
Iedereen die thuishulp nodig heeft bij aankleden etc, wordt dan blijkbaar niet meer geholpen.

Roadblock | 28-03-20 | 23:55 | 7

@Roadblock | 29-03-20 | 09:20:
Nee deze zij vrij slim, er wordt gekozen voor landsbelang over individueel belang. Daarnaast is er ook al zo veel geschoven met verantwoordelijkheid dat niemand meer verantwoordelijk is. Je kan alleen niet zeggen begin februari jongens we gaan +-100.000 mensen opofferen voor het groter goed. Het moet een foutje worden. Net als een oorlog situatie waarbij je niet kiest voor het verlies van honderdduizenden jonge mannen, maar je wordt er toe "gedwongen"

mmx | 29-03-20 | 09:42

@Huwelijksgeluk | 29-03-20 | 08:59: dat was altijd al zo. Het komt nu aan de oppervlakte, maar bedenk je dat artsen deze gesprekken altijd voeren. De kans om op je 86ste te overleven op een IC is heel klein. In Italie rotten ze iedereen op een IC en dus is de sterfte daar enorm. In 2016-2018 17.000 doden door griep, hoor jij niets van want ws ben je boekhouder, garagist of kelner en geen medicus. Ver van je bed show die dichtbij komt, eng dichtbij. Get used to it.

Jan Lange3373 | 29-03-20 | 10:10
▼ 4 antwoorden verborgen

Even serieus. We zitten nu al een week of 2/3 aan het mekkeren over te weinig mondkapjes. Hoe is het in godnaam mogelijk dat we niet in 2 dagen een fabriek optuigen die die dingen maakt. Het is godver geen rocketscience, een paar doekjes op elkaar naaien, meer niet.

TheBigKirth | 28-03-20 | 23:48 | 7

@Roadblock | 29-03-20 | 00:01
De aanvankelijke tactiek van groepsinmuniteit, die is weggestemd & afgeschoten, kan de facto nog steeds worden afgedwongen door lieden die zich niet aan de maatregelen houden. Of ze het wel of niet willen toepassen is dan ook niet meer zo relevant tot wat er gewoon gebeurt. Ze kunnen wel de verdenking krijgen van het er door drukken, in negatieve zin, of het zijn van visionair achteraf, in positieve zin. Lastig om nog te bepalen wat het is.

Bakschuif | 29-03-20 | 01:13

Die zijn er al, maar ministerie wil ze niet hebben.

jip_86 | 29-03-20 | 11:53
▼ 4 antwoorden verborgen

Zou iemand een linkje kunnen maken voor de webshops van al die ondernemers die nu voorraden met mondkapjes hebben?

EenGoedBegin | 28-03-20 | 23:34 | 1

Die Mondkapjes moeten dan wel eerst getest worden, er zijn veel fake mondkapjes in de handel. De overheid is er ook ingetuind. De mondkapjes die verspreid zijn deugen niet. Nu is er echt schreiend te kort.

Baander | 29-03-20 | 08:27

De coronacrisis maakt weer duidelijk dat het niet vertrouwen van deskundigen en specialisten een belangrijk thema is. :met alleen wat basale kennis denkt men het beter te weten dan de hoogst opgeleide en meest ervaren specialisten op dit gebied. Onderliggend is dan wantrouwen en paranoia naar autoriteiten en regressie naar een soort narcistische overcompenserende betweterij, als een manier om eigen angst en onwetendheid af te weren. Het is rationeel om de inzichten van onze specialistennserieus te nemen. Beter hebben we niet, en het is zeer onwaarschijnlijk dat een reagurende betweter het echt beter weet. Beter hebben we niet in deze tijden.

zeeman73 | 28-03-20 | 23:28 | 5

De maatregelen zijn wel goed, maar ik denk niet dat het niet opvolgen van de regels het probleem is. Het is hier gekomen door feestende jongeren in een apre-ski hut, gaat daarna we in het ziekenhuis of verzorgingshuis aan het werk. Werken gewoon door ondanks klachten, want vitaal beroep, en zo komen de oudjes op een IC.

mok | 29-03-20 | 09:46

@mok | 29-03-20 | 09:46:
Als een situatie die onwenselijk is zo makkelijk kan ontstaan. Zijn de maatregelen dus niet goed.

mmx | 29-03-20 | 10:22

En vergeet de media niet , die super vaccin oplichter Osterwaus maar blijft uitnodigen.

joppo0 | 29-03-20 | 10:36
▼ 2 antwoorden verborgen

ergste is nog dat onze zorgmedewerkers niet getest worden?????
30% van de artsen is reeds besmet ????

alsjeallesweet | 28-03-20 | 23:18

Hadden we maar die Koreaanse arts uit het interview als eindbaas van het RIVM. Wat een verschil in kwaliteit dan degenen waar wij maar op moeten vertrouwen. Amateuristisch gedoe hier en in de rest van de Westerse landen.....

Pummetje | 28-03-20 | 23:18 | 1

Die man heeft in het interview heel wat interessante dingen gezegd. 30 jaar ervaring. Goed interview.

EmilioEsteves | 29-03-20 | 00:08

1,5 M is niet genoeg. In Taiwan 23.000.000 inwoners weten ze hoe hier mee om te gaan. Iedereen draagt mondbescherming. Zodat je andere minder snel kunt besmetten. Handig toch ? Resultaat tot nu toe maar 2 doden door COVID-19. (nog andere maatregelen hierop aansluitend) En wat ? De scholen zijn gewoon open. We zijn een 3e wereldland geworden.
www.youtube.com/watch?v=l4OOOcsjNC8
vanaf 32:00
statistieken www.ft.com/coronavirus-latest

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:58 | 5

@EenGoedBegin | 28-03-20 | 23:35:
De meerderheid begrijpt überhaupt de opbouw van ons politiek stelsel niet laat staan dat ze een wel overwogen keuze kunnen maken. Daarom is democratie ook zo fantastisch.

mmx | 29-03-20 | 10:24

@mmx | 29-03-20 | 10:24: Men begrijpt boetes. Sinds overtreding van de noodmaatregelen beboet kan worden, worden de regels beter nageleefd. M.a.w. het zou misschien effectiever geweest als er meteen duidelijke regels en een duidelijk repressief beleid was geweest. Dan hadden meer mensen het begrepen.

Heiner | 29-03-20 | 11:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Met de hele wereld op een zinkend schip. Sommigen blijven positief sommigen pessimistisch. Maar we zitten allemaal op zinkend schip! Hou je hoofd boven water iedereen of het nou is om adem te halen of financieel. Succes is wat ik iedereen wil wensen en vergeet niet samen zitten we allemaal in zelfde schuitje. Zullen we maar zeggen vrouw en kinderen eerst? Dat is het beste te realiseren.

Moetjeditzien | 28-03-20 | 22:56

en.wikipedia.org/wiki/Antifragile

Nederland moet antifragiel worden, een stap verder dan robuust: veerkracht. Niet dat Nederland heel fragiel is, maar het kan beter. Voor essentiële goederen, diensten en kennis moeten niet vertrouwen op verre vreemde landen. We kunnen alleen vertrouwen op landen die in onze invloedsfeer liggen. Landen die zelf fragiel zijn, daar kun je ook niet op rekenen. We moeten produceren in Nederland, fysiek. We moeten althans de productie van alles wat essentieel is voor Nederland in Nederland kunnen opstarten als het nodig blijkt. We hebben dus die kennis en kunde, en het kapitaal, nodig. We moeten niet denken: o dat doen die Chinezen wel, die kunnen dat veel goedkoper, die kennis hebben we niet meer nodig. Nee, behoud die kennis in en voor Nederland. We moeten kunnen schakelen. Vooruitzien en flexibel zijn. En wat we dus niet nodig hebben zijn allerlei decadente onzinberoepen en onzinstudies, bullshit functies. Gewoon schrappen, want als er te veel bullshit en decadentie in je economie en je mensen zit, dan ga je in een zware crisis keihard onderuit.

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:52 | 2

Defensie leerde dat met Srebrenica, hoewel iedereen je kon vertellen dat ze verneukt zouden worden door de Fransen en dat de regering op een doodsmissie gestuurd had zonder afdoende bewapening, wit geschilderde voertuigen en veel te weinig voorraden. De Denen reden met Leopards rond en hebben zich kunnen verdedigen. Inmiddels maken ze weer dezelfde fouten, dus beklijven doet het niet.

Frau Merkel | 29-03-20 | 04:04

@Frau Merkel | 29-03-20 | 04:04: Het was te wensen dat de Nederlandse politiek een wat meer naar Denemarken zou kijken bij de aanpak van problemen of de voorbereiding op dreigende problemen. Zou men nog veel van kunnen leren. De NL politiek wil heel graag een eigen gezicht tonen, maar slaat toch vaak de plank mis. Doet men in DK toch beter. Bij Asscher vielen de schellen van zijn ogen toen ie zag hoe de Deense Sociaal Democraten met problemen als integratie van immigranten omgaan.

Heiner | 29-03-20 | 12:01

Mevr. Lupuslupus: mijn advies: stop met al die berichtjes over corona te lezen. U maakt zich alleen maar meer en meer zorgen. U zit relatief veilig, ver van veel menselijk contact. Ga niet naar een ziekenhuis, dat is juist zeer gevaarlijk. Alles is daar besmet, ook al zullen ze uiteraard zeggen van niet. Ga ook liever niet naar de kerk. 30 mensen of 100, wat is het verschil? Zo zijn die grote clusters op Goeree-Overflakkee ontstaan.
Trek die stekker uit de TV, en zet u gedachten op iets anders.

King of the Oneliner | 28-03-20 | 22:50 | 2

Goede morgen en dank voor uw lieve woorden/advies, @King. Ik weet hoe 'besmet' een ziekenhuis is en hoop daar ver vandaan te blijven. Een jaar geleden ben ik naar de Eerste Hulp gebracht door mijn zoon vanwege een enorme aanval van Ménière: dan weegt je hoofd 25 kg. en probeer dat maar eens recht te houden. Het duurde meer dan een maand voordat het over was. Maar nu weet ik dat er niets aan te doen is en vanzelf moet overgaan (mocht het nog een keer terugkomen). Naar de kerk ga ik niet meer want die is gesloten sinds 3 weken, de dominee houdt een dienst - die op internet wordt uitgezonden - voor een lege kerk. De diensten zijn meteen gestopt toen er nog 100 mensen mochten komen want er zijn altijd meer dan die 100 en 'voor de veiligheid van onze oudere gemeenteleden'. Een t.v. heb ik al jaren niet meer, al het nieuws haal ik van internet. Als ik naar buiten kijk zie ik niemand lopen op straat, geen auto, helemaal niets. De angst houdt mij gevangen en dan is b.v. GS mijn enige afleiding, ook al is het hier net zo goed kommer en kwel. Afleiding door de artikelen te lezen en te reageren, het van mij af te schrijven. Dat klinkt raar maar het helpt wel. Met mijn zoon kan ik niet discussieren over het virus want die maak ik daarmee alleen nog maar banger want hij is doodsbang dat ik het krijg. En doen alsof er niets aan de hand is kan gewoon niet. Maar goed, ik ga zo de kerkdienst volgen om mij weer opnieuw te realiseren Wie alle macht in handen heeft en dat is niet het virus...

Lupuslupus | 29-03-20 | 08:37

@Lupuslupus | 29-03-20 | 08:37:
Hou je taai WolfWolf.
Als ik het doodvermoeiende gezeik op de TV en Internet zat wordt, ga ik mijn oudere kennissen, en familie bellen hoe het er mee gaat.
Anders een boek lezen, of die film kijken, die ik altijd nog eens een tweede keer wilde zien, gamen, of iets met mijn handen doen; (een mondkapje naaien bijvoorbeeld), schilderen, zingen, muziek maken.

Roadblock | 29-03-20 | 09:33

Laat het klagende arbeidersvolkje daar maar eens een voorbeeld aan nemen.

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:49

@Gulliver | 28-03-20 | 22:49: als dat klagende arbeidsvolkje ook iedere maand een miljoen op hun rekening bijgeschreven krijgen, net als die voetballers, zouden ze niet klagen.

rob007 | 29-03-20 | 08:38

@Feynman... zo ff een beetje info. Al deze Democratie en Economie ondermijnende maatregelen zijn absolute bullshit.

In de winter van (2017/2018) was de sterfte 15 weken lang verhoogd (week 51 2017 t/m 14 2018). De verhoogde sterfte viel samen met de griepepidemie die plaatsvond van week 50 2017 tot en met week 15 2018. De oversterfte tijdens de 18 weken griepepidemie werd geschat op 9.444 (8.885 voor de gehele winter periode van week 40 t/m 20). Hiermee was de oversterfte het hoogst ooit gemeten sinds het begin van de monitoring in 2009. De oversterfte betrof voornamelijk mensen van 75 jaar en ouder, maar er waren ook enkele weken waarin de sterfte verhoogd was in mensen tussen de 55-64 jaar en 65-74 jaar.

In de winter van (2016/2017) was de sterfte 12 weken lang verhoogd (week 48 2016 t/m 10 2017). De verhoogde sterfte begon 2 weken nadat de griepepidemie begon en duurde tot en met de laatste week van de epidemie (met uitzondering van week 52 2016). De oversterfte betrof voornamelijk de mensen van 75 jaar en ouder. Tijdens de 15 weken griepepidemie werd de oversterfte geschat op 7.503 (8.890 voor de gehele winter periode van week 40 t/m 20). Hiermee was de oversterfte relatief hoog. In de voorafgaande 5 jaar was de oversterfte alleen hoger in 2014/2015, toen de langste griepepidemie heerste ooit gemeten in Nederland (oversterfte van 8.600 in 21 weken).

In de winter van (2015/2016) was de sterfte verhoogd van week 1 t/m 14 van 2016 (met uitzondering van week 7). De verhoogde sterfte viel samen met en duurde 3 weken langer dan de griepepidemie (die plaatsvond van week 1 t/m 11). Tijdens de 11 weken griepepidemie werd de oversterfte geschat op 3,900 sterfgevallen (6.085 voor de gehele winterperiode van week 40-20) en was daarmee gemiddeld vergeleken met de afgelopen 5 jaar. Dit betrof voornamelijk 75-plussers maar er waren enkele weken waarin de sterfte ook verhoogd was in 65-74 jarigen.

De winter ervoor (2014/2015) lag de piek van de totale sterfte in de week van 8 tot en met 14 januari 2015 en de piek was hoger dan de pieken in de afgelopen 5 jaar. Tijdens de gehele lange griepepidemie van de afgelopen winter was de sterfte verhoogd. Er stierven ruim 65.000 mensen, dat is ruim 8.600 meer dan in deze 21 weken was verwacht (voornamelijk onder de 75-plussers). De oversterfte was hoger dan in de 4 eerdere influenza seizoenen.

In de winter van (2013/2014) was de sterfte niet verhoogd. Dit viel samen met een mild griepseizoen (een lage incidentie griep-achtig ziektebeeld en een korte griepepidemie van 4 weken).

vonStauffenberg | 28-03-20 | 22:37 | 11

@cibeest | 28-03-20 | 23:28: Ik stel voor dat u een cursus begrijpend lezen gaat volgen. Daarnaast zou u een cursus Nederlands voor gevorderden kunnen bezoeken. Mischien verbetert dat uw woordkeuze en zinsopbouw. En A´propos verhuizen, ik woon al 11 jaar niet meer in Nederland. Maar ik gun alle Nederlanders wel geluk en gezondheid. En daarnaast mag u weten dat ik niet geheel onwetend ben. Ik werk als Ambulance Broeder. Amen

vonStauffenberg | 28-03-20 | 23:45

Uiteraard heb je groot gelijk met dit verhaal. Maar net als met de hysterische klimaathorde en andere godsdienstwaanzinnigen gaat het je niet lukken om de mensen de waarheid onder ogen te laten zien. Zelfs het merendeel van de "vrijdenkende" geenstijlers loopt wat dit betreft achter de goedgelovige meute aan. Nogmaals: het is maar een griepje. Er is nu zelfs sprake van ondersterfte.

0112358 | 29-03-20 | 07:22

Laten we je eerste voorbeeld gebruiken.
9444 doden in een periods van 18 weken. Dit is 524 per week-->75 per dag.

Op dit moment zitten we met alle extreme maatregelen die er nu al zijn genomen op ca. 95 doden per dag. (Terwijl we al geen handen meer schudden, aardig afstand houden, geen grote evenementen meer hebben gehad etc.) Wanneer we op de normale voet waren doorgegaan was dit aantal vele maslen hoger geweest.

Daarnaast zijn er bij een gewone griep epidemie ook niet zulke extreme hulpmiddelen nodig ter bescherming van de hulpverleners, dit is bij Corona wel het geval.

Daarnaast nog de impact op de ic. Ja , tijdens een gewone griep epidemie Komen er ook mensen op ic terecht. En moet er ook op piekmomenten worden uitgeweken naar andere locaties en soms Zelfs een ander land. Het probleem is nu alleen dat alle locaties en selfs andere landen tegelijkertijd hetzelfde probleem hebben. Dat is nu ook de grootste uitdaging. De focus van ziekenhuizen is nu binne primair Corona en nog liggen de ics bijna vol evenals de normale afdelingen.

Nickname85 | 29-03-20 | 08:40
▼ 8 antwoorden verborgen

Mijn mening en ervaring:
Perfectie is onmogelijk.
Ook is complete informatie onmogelijk.
Dus je moet
1-proberen het ergste te voorkomen
-2-doen wat je op dit moment kan doen
-3-rekening houden met collateral damage
-4-gebruik maken van noodoplossingen, die tenminste enigszins werken

oftewel: roeien met de riemen die je hebt
-waar gewerkt wordt, vallen spaanders
-achteraf weet iedereen het altijd beter

En wat ook belangrijk is: niet het volk overladen met cijfers, grafieken en constant gezever over corona.
Op een gegeven moment wordt je er simpelweg gek van.
Als je bijvoorbeeld vroeger zou volgen wat een griepgolf teweeg brent in verpleeghuizen en ouderen in het algemeen, mensen die sterven in het ziekenhuis, zou misschien ook de angst voor griep groter worden, maar bijna niemand maakte zich vroeger druk over griep.

En de statistieken laten gewoon zien, dat de grootste sterfte ligt bij 70/80/90 jarigen en 50+ ers met hart/diabetes/en gewichtsproblemen.
En die enkele stroman redenering van : ja, een meisje van 16, ja; een baby, ja: ook eentje van 44 jaar. Dat zijn uitzonderingen op de regel.
Er zijn ook gevallen geweest van kinderen die overleden als gevolg van een vaccinatie: minder dan 10 over de hele wereld gezien.
Daarom denk ik dat we gewoon maar door moeten gaan, want dit virus is nu niet meer weg te krijgen, het blijft nog jaren onder ons, en je kan toch niet altijd binnen blijven.

Maar inderdaad: houdt mensen in verpleegtehuizen veiilig door zo weinig mogelijk fysiek contact/ beperken van kansen op het virus.
Oftewel zeer voorzichtig in de buurt van ouderen blijven.
De rest kan het oude leven weer oppakken.
En misschien dit jaar komt er een medicijn.
Of in ieder geval een methode om de uitwerking van het virus te minderen.

King of the Oneliner | 28-03-20 | 22:36 | 1

Voor een King of the oneliner is dit nogal veel.
Maar goed, roeien met de riemen die we hebben is nogal kletspraat achteraf.
Iedereen had kunnen weten dat zodra China zoiets bekend maakt het serieus is.
Bij mij ging iig het alarm toen af.

Infrage | 28-03-20 | 22:57

Het probleem van geen paniek zaaien is dat nu nog steeds iedereen het op mijn werk als een griepje voor ouderen ziet. Afstand houden is geen mogelijkheid we werken samen en verdringen elkaar om storingen te verhelpen. Op papier is alles geregeld dat wel.

decepticon | 28-03-20 | 22:35 | 7

@GeenHeil | 28-03-20 | 22:55:

Tapijt en textiel industrie. Wij maken half fabrikaat voor allerlei verschillende toepassingen. Installaties in grote gymzalen waar verschillende producten vanaf komen en verwerkt, verpakt, opslag en verzending tot product ontwikkeling , administratie etc.

Een grote speeltuin vol techniek en bedieningspanelen, touchscreens, robotarmen, heftrucks, reachtrucks en overal onderhoud en gesleutel door buiten bedrijven.

leuke werkomgeving een dag is zo voorbij in een fabriek met lekker veel beweging ,toeters, bellen, alarmen en paniek.

decepticon | 28-03-20 | 23:10

@decepticon | 28-03-20 | 23:10:

Dat klinkt als een leuke werkomgeving. Het is in ieder geval nooit saai, zo te horen. Ik wil dan wel een functie hebben die bij me past, waarschijnlijk een functie rondom het gebied van verkoop en het contact met inkopers en verkopers.

Zo een robotarm is niks voor mij, daar kan ik niet mee omgaan. En met heftrucks en reachtrucks ben ik een ramp voor mijn omgeving. Ik heb een keer een pallet vol met verfpotten laten vallen met zo een reachtruck en toen mocht ik alleen nog orders picken met een rijdende elektrische pompwagen.

GeenHeil | 28-03-20 | 23:28

@GeenHeil | 28-03-20 | 23:28:

Ik ben eens een dag mee gegaan met verkoop naar een beurs en via de OR zat ik vaak met een verkoper te praten.
Veel reizen naast het kantoor werk. Overal rondleidingen, vergaderingen, hotels, toespraken en visites.
Daar komt aardig wat bij kijken nog veraste me toen wel.

decepticon | 29-03-20 | 00:22
▼ 4 antwoorden verborgen

Experimenteel medicijn 'Leronlimab' helpt SARS 2 patiënten in New York binnen twee dagen af van kunstmatige ademhaling www.dailymail.co.uk/health/article-81... Bij goede verdere resultaten wordt het versneld goedgekeurd.

Eeuwig..Op..Vakantie | 28-03-20 | 22:32 | 1

Dat is een hoopvol bericht! Dank voor het delen.

Lupuslupus | 28-03-20 | 22:40

Voor alle ‘bejaarden maatregelen ruïneren onze economie’ denkers; vanavond is in België een 30 jarige verpleegster overleden omdat het virus op haar hart sloeg. De was kerngezond en deed veel aan cross-fit.

Trumme | 28-03-20 | 22:32 | 13

@BenZen | 28-03-20 | 23:10|
Spijker. Kop. Raak!

China is een communistisch dictatorschap. Die op hun mooie blauwe ogen geloven is niet gewoon een beetje naïef, dat is oliedom. Ze hadden gelijk al het vliegverkeer tussen China en Europa plat moeten leggen toen duidelijk werd wat daar loos was. Geen kip meer in of uit. Dat had al een hoop ellende bespaard. Daarna hadden ze gelijk Carnaval plat moeten leggen zodat de besmetting niet verder kon gaan op het moment dat het duidelijk werd dat er een geïnfecteerd iemand in Brabant was die volop Carnaval had gevierd. Dan was er een kans geweest dat we de boel nog een beetje in de hand hadden kunnen houden.

Sjefke7807 | 29-03-20 | 00:19
▼ 10 antwoorden verborgen

Karretjes op Mars die wezenloos rondrijden en heel veel geld kosten, drones, robots , maar een "virus" kunnen we niet bestrijden.
Vreemde wereld. Iets zegt mij (maar wie ben ik) dat dit een ellendig biowapen is, die ons naar de NWO drukt. Aluhoedje? Ik hoop het van harte.

oostermoer | 28-03-20 | 22:32 | 5

@Lupuslupus | 28-03-20 | 22:42: SARS 2 is inderdaad voor 80% gelijk aan SARS 1 (met een mortaliteit van 10%). Maar hoe meer 'strains' hoe langer het virus reeds kon muteren. Daar stuit men dan op tegenstrijdigheden: hoe kan dit virus zo oud (november 2019) zijn als China / Wuhan de bron moet zijn?

Eeuwig..Op..Vakantie | 28-03-20 | 23:07
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
out-of-de-box | 28-03-20 | 22:28

Waarom niet een beademingsregister opzetten, zoals het donorregister. Wilt u wel of niet aan de doodreutelmachina

Ragnar_Lodbrok | 28-03-20 | 22:28 | 5

Zijn de huisartsen al mee bezig! Realiteit. Bizar!

Infrage | 28-03-20 | 23:01

Is niet nodig wordt voor je besloten in de triage tent voor het ziekenhuis

mmx | 29-03-20 | 11:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Tuurlijk te ze hebben fouten gemaakt en de politiek heeft te laat gewacht met opschalen.
Maar wat hadden ze dan moeten doen?
Direct nadat het is opgedoken in Italië voor een Lockdown gaan.
Dat accepteert niemand in dit land zelfs deze situatie is ergens al bezopen en niet nodig geweest als ze draaiboeken hadden gehad voor een pandemie zodat ze niet paniekvoetbal hoeven te spelen.
Johan Cruijff zei "aanval is de beste verdediging" maar de overheid loopt telkens achter de feiten aan.
Was niet nodig als ze naar de 'feiten' in China o.a. keken.

Miezerig | 28-03-20 | 22:28 | 2

Toen het opdook in Italië was het al te laat. Het had moeten gebeuren toen de landen rond China besmet werden. Ook toen nog bleven ze gewoon besmette personen over de hele wereld vliegen! Mensen gingen gewoon met vakantie. De idioten. Geen ènkel verantwoordelijkheidsgevoel. Ikke ikke ikke.

Lupuslupus | 28-03-20 | 22:37

Er wereken ruim 100.000 chinezen in italie in fabrieken voor oa gucci en iets met hugg a chinese anti rascisme actie in italie. Google it!

Sjefke_pro | 29-03-20 | 10:02

beldewouten | 28-03-20 | 22:01
Je hoeft niet eens dilettant viroloog te zijn om te bedenken dat de verspreiding van dit virus zich mondiaal voltrekt. En dat dus ieder land zo rap mogelijk de kans daarop moet indammen.

De maatregelen in NL zijn vooral naar de volksaard gericht dat 'we' sowieso een club van vrije geesten zijn. Die zich niet zo makkelijk laten beperken.
Alles is in overwogen stappen gedaan om ons eraan te laten wennen dat dus wél de bewegingsvrijheid moest beperkt.

Daar valt best wat vóór te pleiten (anders te grote spanningen, paniek en oh oh excessen - wie is hier nu eigenlijk in paniek?)...
Tegen valt te pleiten dat lockdowns de gelegenheid geeft om tijd te kopen.

Tijd om de beste behandelmethode te ontwikkelen, nog meer tijd voor vaccins.
Want kijk, het virus bereikt onderhand ook de landen (in o.a. Afrika) waar het opleggen van leefregels nog lastiger is dan in ons veilige Nederlandje.
Onderwijl zal er gereisd worden, óók na verschillende lockdowns.

Om korter te gaan: dit virus zal voorlopig transport blijven houden.
Zie China, dat nu weer kampt met herintroductie door reizigers.
Het beste wat je intern kunt doen per land, is iedereen ervan te laten doordringen welke EXTRA bedreiging dit virus op je gezondheid heeft.

En dus wat je gewoon moet doen, nee vooral LATEN, om tenminste geen katalysator te zijn ervan.

Kudtkip | 28-03-20 | 22:24 | 1

Maar welke bedreiging is dat dan? Ik vraag dit voor een oude, dikke vriend met diabetes.

Guusneus | 28-03-20 | 22:42

Mensen gaan er onwillekeurig van uit dat tests 100% betrouwbaar zijn. Een Covid-19 test die China aan Spanje geleverd had bleek maar 30% betrouwbaar.

petersteenkamp | 28-03-20 | 22:21 | 1

De vraag is: Scoort-ie dan 70% vals positief of vals negatief? Het antwoord op de vraag zou wel het e.e.a. verklaren.

Guusneus | 28-03-20 | 22:40

iets anders wat in me afvraag is hoe hoog is het dodental in china echt?
3299 doden dan denk ik zouden ze dat wel merken met zo grote bevolking
gaat voor 3299 doden de economie van china stil
iets klopt er niet

janneman1977 | 28-03-20 | 22:17 | 11

@Dirk III | 28-03-20 | 22:35:
Goed om te horen! Bedankt voor de update, fijn dat het haar goed gaat.

letopuwzaak | 28-03-20 | 22:52

Dat gaan we nu zien, het virus is los in New York.
Wuhan - 11 miljoen inwoners
New York - 9 miljoen inwoners
Als het virus uitgeraasd is in New York en de doden geteld, dan weten we de echte cijfers. Die 3299 is een lachertje.

medusa324 | 28-03-20 | 23:12

@medusa324 | 28-03-20 | 23:12: Dat zeiden velen al hier in de panelen in januari. We werden voor gek versleten maar kijk nu naar de dagscore in Europa alleen al. Ongeveer 2000 doden per dag nu gok ik.

Dirk III | 28-03-20 | 23:24
▼ 8 antwoorden verborgen

Zolang Rutten met z'n VVD aan het roer zit weet je dat je voor 100% wordt voorgelogen. De RIVM is ook maar een verlengstuk van vak K net als de MSM, kan je ook niets mee. Eigen verstand gebruiken is een beter plan.

poisonivy | 28-03-20 | 22:17 | 2
-weggejorist-
GeenPaniek | 28-03-20 | 22:35

Fred?

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:39

Ik ben blij als ik de zogenaamd omstreden Ab Osterhaus ergens zie zitten.

Hij spreekt tenminste klare taal. Arrogant? Ja.
Prima, hij weet tenminste veel.
Laat hem maar praten en uitleggen, alsjeblieft.

Het RIVM vond ' niet bewezen dat..' (bijv dat je besmettelijk bent voor je klachten hebt) voldoende om maatregelen en beleid op te maken.
'Niet bewezen dat' betekent dat je iets gewoon niet weet!
En in het geval van niet weten, doe je toch het uiterste en neem je misschien maatregelen die achteraf onnodig bleken?
Rivm deed het tegenóvergestelde. Spelen met onze gezondheid.

Op de IC en de covid afdelingen raken de materialen op. Een verpleegkundige moet 1 hele dag met hetzelfde schort doen en je krijgt een mondkapje op waar weliswaar je collega gister al de hele dag in heeft lopen ademen maar wel het virus gedood is volgens een straalmethode.. lekker.

Vrolijke Frans (hoe heet hij) zat gister bij Op1 te vertellen dat niemand dit had kunnen zien aankomen.
Osterhaus zei terecht dat dit gewoon niet waar is.
Natuurlijk kan je niet altijd een lege ic afdeling ongebruikt houden 'voor het geval dat' maar medicijnen en middelen hadden alláng al in grote opslagloodsen klaar moeten liggen.

Wat een stel sukkels met al hun leugens en aannames.
Weken verloren door dat wanbeleid.
Laten we hopen dat het volgende week beter wordt.

letopuwzaak | 28-03-20 | 22:14 | 6

Bedoelt met een t. Ik ga helemaal raar typen in mijn emotie.

letopuwzaak | 28-03-20 | 22:34

Probleem met Osterhaus: The boy who cried wolf

De Treinende Rechter | 28-03-20 | 22:36

@De Treinende Rechter | 28-03-20 | 22:36:
Dat maatregelen eerder achteraf onnodig bleken, gelukkig, wil nog niet zeggen dat dit niet voorzien was en er permanent medicijnen en beschermingsmiddelen klaar hadden moeten liggen.
Helemaal toen de situatie zich voltrok en duidelijk werd dat het ook hier zou komen.

Medicatie om mensen op.de IC te behandelen (bijv in slaap houden) zijn ook niet afhankelijk van een type virus. Het zijn gewoon middelen om iemand in slaap te houden.
Zo ook met beschermingsmiddelen.

letopuwzaak | 28-03-20 | 23:04
▼ 3 antwoorden verborgen

Een afvlakking van een exponentiële groei is nog steeds een exponentiële groei. Bovendien gaan de rapportages van RIVM mank onder begrenzende factoren. De bewezen besmettingen worden begrenst door de aantallen afgenomen testen. De ziekenhuisopnamen worden begrenst door opnamecapaciteit en steeds strengere triage. Terugrekenend in de cijfers van het RIVM over een periode van 12 dagen

14 maart – totaal doden 25, 25 maart – totaal doden 517

valt te berekenen dat in deze periode de gemiddelde dagelijkse groei ca. 29% was. Extrapoleer ik die 29% met 12 extra dagen, dan komt dat uit op een totaal van ca. 11.000 doden per 5 april.

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:13 | 5

Dan kan Corona zich tegen die tijd een zeer zware griep noemen. Waarvan niemand bestrijdt dat het dat is overigens. We zullen het zien.

Guusneus | 28-03-20 | 22:31

Nog even de formule voor wie er mee aan de gang wil.
eindwaarde = waarde * (1 + (groeipercentage / 100) )^aantal

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Totaal niet gehinderd door kennis of feiten je stukkie typen, heerlijk lijkt me dat.

captainobvious | 28-03-20 | 22:12 | 2

Probeer het dan eens ipv. vanaf de zijlijn staan te schreeuwen. Jij bent ook zo’n type als capt. Schettino die als eerste het schip verlaat.

Trumme | 28-03-20 | 22:15

Sinds Covid-19 type ik zelfs met de ogen dicht. Neimand die het opvalt.

Plofkap | 28-03-20 | 22:50

Was ik op fiets haal ik iemand in hoe moet ik mij houden aan de 1,5m als een fietspad vaak niet breder is.
En ook aan de wandel als ik ergens loop en er komt een tegemoet loper aan moet ik opzij.
Wat een kul in beide gevallen binnen één tel ben ik weer een paar meter ervan verwijderd.
Ik ga de berm niet voor een ander. Als de ander mij wil ontwijken, prima dan wijkt hij maar uit maar ik doe niet mee met die idioterie.

Miezerig | 28-03-20 | 22:12 | 4

Ik heb verleden week voor het laatst gewandeld.
En ik ben toen heel wat van uw typen tegengekomen.
MIezerige figuren met schijt aan iedereen, en midden op het pad lopend.
Ik ga dan van het pad af.
Niet omdat ik zo'n gast niet makkelijk omver zou kunnen lopen (1.93m), maar omdat ik mij aan de regels wil houden.
Iets wat u niet begrijpt.

Roadblock | 28-03-20 | 23:28

Houden jullie ook rekening met de windrichting dan? Hatsjoe

Isditandersgenoeg | 29-03-20 | 10:26

@Blauwe Wafel | 28-03-20 | 22:32: Egoïsme is eerst een voorbijganger, daarna een bezoeker en tenslotte de heer des huizes.

Lupuslupus | 29-03-20 | 11:51
▼ 1 antwoord verborgen

Wat mark bedoelde met intelligentie lockdown.is eigenlijk dit.. alle slimme verstandige mensen beperken contactmomenten.. alle anderen.. lees allochtonen.. doe je ding

nimeminjemunde | 28-03-20 | 22:12 | 1

Of de regelaar net boven je?

beldewouten | 28-03-20 | 22:25

Inmiddels draagt in Tsjechië IEDEREEN een (zelfgemaakt) gezichtsmasker. Dat is daar verplicht. Waarom kan dat in Nederland niet?
twitter.com/jeremyphoward/status/1242...

Het Future of Humanity Institute in Oxford (onder leiden van Nick Boström) heeft overigens hier een tool openbaar gemaakt die de verloop van de epidemie in 150+ landen kan voorspellen:
epidemicforecasting.org/

fronsman | 28-03-20 | 22:12 | 3

Heb je die voor Nederland ook bekeken? Interessante cijfers. Op dit moment 640 doden, ruim 8000 bevestigde gevallen maar 375.000 vermoede gevallen. Dus 367.000 mensen met geen of milde symptomen? Wat zegt dat? Daarnaast de verwachting dat wel 65-80 procent van de bevolking besmet zal raken maar niet allemaal tegelijk. Hoe ernstig is het dan nou echt op landelijke schaal?

Guusneus | 28-03-20 | 22:27

"Waarom kan dat in Nederland niet? Omdat het RIVM blijft vasthouden aan het idee dat mondkapjes alleen kunnen werken voor medisch personeel. Het probleem is ook dat als ze de noodzaak van maskers erkennen, ze ook hun eigen fout zullen moeten toegeven, nl. dat asymptomatische dragers van het virus ook besmettelijk kunnen zijn. Als iemand die niet weet dat hij/zij al besmet is een mondkapje draagt dan worden er uiteindelijk minder mensen besmet, m.n. aerosolen die vrijkomen als je aan het praten bent worden opgevangen. Zelfs een sjaal zou kunnen helpen, maar zelfs geen enkele aanbeveling voor gebouwen en besloten ruimtes om een mondkapje te dragen, helemaal niets tot nu toe.

#enpassant | 28-03-20 | 22:34

Omdat onze RIVM EN onze virologen herhaaldelijk, en met dus succes verteld hebben op TV dat ze beslist niet helpen.
Nu is dat de standaard kreet geworden.
Ik heb er inmiddels verschillende zelf gemaakt en gedragen.
Ook om te kijken hoeveel werk dat nou was, en hoe je ze efficient en afsluitend kan maken.
Iedereen kan dit.
Helpen ze niet > 90% zoals een FFP2, of FFP3 dan helpen ze in ieder geval voor 70 a 80 %.
En sowieso om je eventuele eigen besmettelijkheid tegen te houden.
Ik vind het ronduit misdadig dat de overheid dat niet vertelt op TV.
Maar fouten toegeven, daar is het RIVM, en deze overheid erg slecht in.

Roadblock | 28-03-20 | 23:36

Dat krijg je ervan als er geen scheiding is tussen arts en staat,.. dokters moeten geen politiek bedrijven maar zich aan hun afgelegde eed houden. Zo het hoge woord is eruit,..

Je_Mantiendrai | 28-03-20 | 22:10 | 1

zo, en nou een plasje maken. flink.

Plofkap | 28-03-20 | 22:52

In Israel is het virus om zich heen aan het slaan binnen de streng orthodoxe gemeenschap te Jeruzalem en elders www.timesofisrael.com/ultra-orthodox-... Er bestaat nog onenigheid tussen de leiders van de Haredim om mobiele telefoons op Sjabbath toe te staan die virus waarschuwingen melden.

Eeuwig..Op..Vakantie | 28-03-20 | 22:10 | 4

De strenge kerken hier blijven ook nog stug doorgaan, dus dat zien we hier straks ook denk ik..

tiku99 | 28-03-20 | 22:17
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een kneus is het ook. Ik zou als hagenees niet eens op 1 foto willen staan met die neukfout.

anti-fatwa | 28-03-20 | 22:17

Social distancing? 1,5 meter afstand bewaren? Samenscholingsverbod? Lekker voorbeeld zo.

dubbeldekkert | 28-03-20 | 22:19
▼ 1 antwoord verborgen

Hoelang moesten kappers niet smeken om een uitspraak te krijgen of hun situatie ook risicovol was.
Daar hebben ze kennelijk lang over moeten vergaderen, ik hoor niemand over een fout.
Raar dat ze ook geen onderste steen boven willen hebben, als je nu doodgaat met Corona verschijnselen maar niet getest was, was het geen Corona voor de statistieken en nabestaanden.

G.M.I.M. Pet | 28-03-20 | 22:09

bevalt me wel die afstand en relatieve rust in de supermarkten.. maar ja voor het grote geheel hoop ik dat binnenkort de poep stopt

Troumoetblijcken | 28-03-20 | 22:09

Het RIVM valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Broadsquire | 28-03-20 | 22:06 | 2

en zo sprak de heer

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:17

Jezus wat een ongefundeerd zeikverhaal weer. Niet de tijd voor dit soort zuur mierengeneuk. Gewoon de richtlijnen volgen en daarmee de overdracht van 2a3 naar VER VER onder de 1 krijgen.

Marral | 28-03-20 | 22:06 | 3

En toch gebeurt het niet ... maar het is ook pas een week geleden dat het volk massaal naar het strand ging en de laatsten terug kwamen van wintersport. Deze week moet het gaan gebeuren, ik hoop echt op het beste.

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:09

Elke.week.weer

captainobvious | 28-03-20 | 22:09

@Marral | 28-03-20 | 22:06 |
U claimt, dus het staat u vrij een kloosreed te doen en alles dat @Feynman hier stelt te debunken met onderbouwde feiten. Verbaas ons met uw kennis.

Sjefke7807 | 28-03-20 | 22:15

BINGO!

LiniaalRectaal | 28-03-20 | 22:04 | 2

Als je de gouden bal trekt heb je een vakantie.

HoerieHarry | 28-03-20 | 22:07
-weggejorist en opgerot-
Delaropie | 28-03-20 | 22:03

Niet zeiken en met de stofkam erdoorheen ... mark zei t al .. we worden allemaal ziek en ik doe er geen reet aan.

nimeminjemunde | 28-03-20 | 22:03 | 1

Mark de Leugenaar zei dat het virus hier nooit zou komen en dat we zo goed voorbereid waren. Was ook niet van mens op mens overdraagbaar en de scholen moesten openblijven want kinderen geven het niet door. En carnaval kon gewoon doorgaan want dat vier je toch in kleine groepjes..... pffffff alsjeblieft zeg

anti-fatwa | 28-03-20 | 22:21

"Het maakt niet uit naar welk tekort je kijkt, geld ertegenaan gooien is geen oplossing meer. We moeten deze uitbraak eerst met een hamer platslaan, voordat we kunnen dromen over een levensgevaarlijke dans met meer vrijheden"

Damn you're good.

Robert Haynes | 28-03-20 | 22:02 | 1

Poëtisch!

letopuwzaak | 28-03-20 | 22:17

#MakeChinaPay #DefundChina
omanders | 28-03-20 | 21:44
Nee joh, apentarrel. Onze regering, met VVD aan het hoofd, is verantwoordelijk.
Jij gaat betalen. Extra, voor deze miskoop.

Haha, maar geen paniek verder.
Berbaar | 28-03-20 | 21:46
Haha, nee joh. Gewoon adequaat handelen nu blijkt dat ons zorgpersoneel alsnog een flink tekort heeft aan beschermingmiddelen.
Past dat een beetje in je laconieke breintje?
Goed zo, jochie. Haha, of niet, kan mij het bommen. lol

Kudtkip | 28-03-20 | 22:02 | 3

Kom je dit hier weer tegen.
Leer eens onder de betreffende tegel reaguren slimpie.

Berbaar | 28-03-20 | 22:08

Ik werk in de ICT (volgens mij zoals velen) dus ik vergelijk de Corona uitbraak met de ICT. Niet te vergelijken zou je zeggen, misschien. Wat ik me afvraag. Op het moment dat er zo'n uitbraak is in China en dat binnen no-time honderden mensen besmet raken en tientallen mensen dood gaan dan moeten er toch alarmbellen af gaan bij de internationale instanties? En dan nu de vergelijking met de ICT. Stel *ergens* in de wereld wordt een lek gevonden in het SSH protocol. Het lek wordt geclassificeerd op "high risk" en patchen is noodzakelijk. Binnen een paar uur of uiterlijk binnen een halve dag is de gehele ICT wereld op de hoogte (muv. de overheid, ok...) en kunnen de noodzakelijke maatregelen genomen worden. Dan mijn vraag. Waarom werkt het bij de internationale instituten voor Public Health dan niet zo? Waarom blijft het RIVM in januari / februari nog gewoon onzin uitspraken doen? Is dat echt domheid OF mogen ze geen paniek zaaien?
.
En nog een vraag. Waar is Europa in dit geheel? Grenzen sluiten & elk land zoekt het voor zichzelf uit. Erg bedroevend en teleurstellend. Ik kan samenvaten dat Europa er maar is voor een ding: geld en meer niet.
.
En de laatste vraag. Hoe kan het dat er nu nog zoveel besmettingen bij komen elke dag? Zijn er echt zoveel debielen die bovenop elkaars lip lopen hangen? De maatregelen moeten nu toch langzamerhand toch echt wel effect hebben. Als ik om me heen kijk zie ik meer dan voldoende mensen die er niet aan houden?

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:02 | 7

@beldewouten | 28-03-20 | 22:10: Nee. China en Italië waren op dat moment al zo ver voor op onze situatie dat de initiële onderschatting nooit had hoeven plaatsvinden. Klaarblijkelijk ging het RIVM er om wat voor reden dan ook, vanuit dat het virus zich in Nederland minder snel zou ontwikkelen; een kwalijke en onzinnige redenering.

jemagookniksmeer | 28-03-20 | 22:29

@ruudvangeelen
Ik kan me vergissen maar ik meen me te herinneren dat Microsoft een aantal jaren geleden een Zero day exploit onvolledig gepatcht heeft met alle problemen van dien. De ICT is ook niet heilig.

Gravin v Kippenbouth | 28-03-20 | 22:31

@beldewouten | 28-03-20 | 22:10:

Het was de taak van de overheid om de Chinese actualiteit te extrapoleren naar mogelijke toekomstige scenario’s voor Nederland, en te anticiperen op het worst case scenario.

Naarwijdachten | 28-03-20 | 22:46
▼ 4 antwoorden verborgen

Los van de ellende die nog komen gaat en de enorme hoeveelheden mensen die opgenomen en komen te overlijden krijgen we grote aantallen faillissementen en werkloze erbij als gevolg van de Corona. Dan zou je toch denken dat we de grens sluiten voor de komende jaren voor asielzoekers en per direct stoppen met het uitkeren van vergoedingen aan asielzoekers dat minimaal 1 miljoen euro per week de belasting betaler kost.

Hollandse_blauwe | 28-03-20 | 22:01 | 4

Maar hoe aantrekkelijk is Nederland (Europa) nog nu de nieuwe pest dood en verderf in het land zaait? Ik heb het al vaker gezegd: Er spelen allerlei parallelle belangen.

Guusneus | 28-03-20 | 22:11

@Guusneus | 28-03-20 | 22:11: daar is Nederland koning in; je kunt er een boek over schrijven. Ik geloof nog steeds niet in de dood van Simon Spoor

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:22

@Guusneus | 28-03-20 | 22:11:
Geforceerde economische stop zorgt voor het volgende:
Kunstmatige recessie door gemeenschappelijk gevaar of vijand.
Onvoldoende financiele middelen op nationaal niveaux.
ECB lening aangaan want rente is laag.
Alle landen vast aan langlopende monsterlening.
Euro moeilijk te ontbinden.
ECB gered, euro gered. Deutsche bank van faillissement geholpen. Dat soort rare praktijken.

kudjens | 28-03-20 | 22:36
▼ 1 antwoord verborgen

En daar gaan we weer los in de panelen. Gaten schieten in de aanpak van een ongekende situatie, zonder enige verantwoordelijkheid schreeuwen dat ‘men’ het allemaal verkeerd doet. Lekker makkelijk. Ik denk dat het RIVM haarfijn kan uitleggen waar bepaalde standpunten vandaan komen. Tot nu toe handelen ze vrij transparant en op basis van de kennis die op elk moment voor handen is. Neem het standpunt dat nu zo vaak uit context wordt getrokken, over de uiterst kleine kans dat corona in Europa zou landen. Met de wijsheid van nu heb je makkelijk lullen, maar toen was dit gewoon de lijn van o.a. de WHO. Dat iedereen en zijn moeder nu door de werkelijkheid wordt ingehaald betekent niet dat de mensen die vorig jaar december al een lockdown wilden toen de wijsheid in pacht handen. De mensen van het RIVM verdienen eerder een lintje dan dit veel te makkelijke gezeik van google-virologen.

beldewouten | 28-03-20 | 22:01 | 7

"Carnaval wordt in kleine kring gevierd". Alleen deze opmerking is al genoeg om een organisatie nooit meer serieus te nemen.

LesPaul | 28-03-20 | 22:25

Het is heel simpel, de eerste besmettingen waren al in Nederland toen RIVM dit bericht verstuurde;

De ziekte lijkt, met wat er nu bekend is, niet heel besmettelijk. De ziekte lijkt ook niet makkelijk van mens op mens overdraagbaar is. ^MS

Ze dan nog voordragen voor een lintje...

How dare you

Diepstrotje | 28-03-20 | 22:41

@LesPaul | 28-03-20 | 22:25:
Inderdaad vreemd dat die raamambtenaren van het RIVM niet hebben gezien dat het hele zuiden stond te hossen. Alaaf.

Nivelleermarionet | 28-03-20 | 22:42
▼ 4 antwoorden verborgen

En dan laat Rutte de koning zoiets zeggen als "dat we het RIVM moeten vertrouwen". Met als gevolg, dat als je onderbouwt dat het RIVM onbetrouwbaar bleek te zijn je het koningshuis omtrekt. Rutte gebruikt op die manier Willem-Alexander gewoon als levend schild voor zijn eigen falen......

Boeser_Onkel | 28-03-20 | 22:01

Hoe ging dat oude economie adagium ook weer: als Duitsland verkouden is heeft Nederland de griep. Degenen die zich vooral druk maken over de in hun ogen onevenredige financiële inspanning die het kabinet levert om bejaarden en chronisch zieken te redden i.p.v. eenpitters (al dan niet de eigen toko), dienen hun blik ook eens over de landsgrenzen te werpen. Veel zal afhangen van hoe het de grote spelers op de wereldmarkt vergaat. Of die diepe recessie er komt valt en staat echt niet met de Nederlandse corona maatregelen, hoe graag men dat ook wil (doen) geloven.

Schulzie | 28-03-20 | 21:55 | 2

Dus kunnen we die maatregelen net zo goed afschaffen? Aub?

jemagookniksmeer | 28-03-20 | 22:31

@jemagookniksmeer | 28-03-20 | 22:31: Die vraag zou ik willen beantwoorden met een wedervraag: dus als Nederland alle maatregelen opheft komen we niet in een diepe recessie?

Schulzie | 28-03-20 | 22:58
-weggejorist-
Delaropie | 28-03-20 | 21:54 | 2

20:45 GMT - UN donates 250,000 masks to hard-hit New York

UN Secretary-General Antonio Guterres announced the donation of the 250,000 masks, which had just been located in United Nations storage facilities, to the United States for use in hard-hit New York City.
www.aljazeera.com/news/2020/03/corona...

AntonJansen | 28-03-20 | 21:54 | 1

lekker man

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:25

Quote:
Niet alleen bij koorts blijft het complete gezin thuis, maar ook als een gezinslid benauwdheid ontwikkeld. Het werd zo subtiel gebracht, dat het iedereen is ontgaan. De andere gezinsleden met of zonder waargenomen klachten vormen in de ogen van het RIVM nu wel een onaanvaardbaar risico.
Einde quote

Mij is een geval bekend dat de man van een wijk-vpk aan symptomen lijdt die 90% zeker Covid-19 is, hij wordt niet getest! Zij moet van haar organisatie "gewoon" aan het werk, op naar weerloze oudjes. Totaal onverantwoord!
Verder hoor ik zojuist op de TV dat we de RIVM sterftecijfers ook met een korrel zout moeten nemen. Personen met een bijna zekere Covid-19 besmetting die komen te overlijden worden niet meegerekend. Een beetje lees en kijkwerk vandaag leverde mij al 4 van deze gevallen op.

gemeentereiniging | 28-03-20 | 21:54 | 3

Ik heb ook zo'n beetje alle shit gehad, maar geen koorts, en dan tel je dus niet mee. 1 Dag zo ziek als een krab geweest, pijn alsof ik in de fik stond. Leuk ook voor mijn kinderen en anderen, we weten niet waar we aan toe zijn. Topbeleid, petje af.

Eric Newby | 28-03-20 | 22:02

En dat is ook wel een beetje terecht, aangezien meer dan 99(!)% van alle overledenen bij wie Covid-19 is geconstateerd, daarnaast een andere ernstige chronische aandoening had, zonder welke zij niet zouden zijn overleden...

jemagookniksmeer | 28-03-20 | 22:34

Ieder hoestje is tegenwoordig 'bijna zeker' Corona. Vorige jaren hadden we een oversterfte van soms wel 10.000 in een jaar door de gewone griep, maar daar lijdt dit jaar helemaal niemand aan. Mj is nog geen enkel geval bekend en ik luister niet graag naar onheilsprofeten.

Sans Comique | 29-03-20 | 08:35

CoffeePatch | 28-03-20 | 21:42
Nog een keer lezen:
"Een aantal ziekenhuizen heeft de maskers op eigen initiatief laten testen door TNO".
De uitgedeelde bestelling door de regering, ja?
Die heeft verzaakt de juiste versies met hoogste normen in te laten vliegen.
Ziekenhuizen hebben helemaal niks op eigen initiatief besteld - wees svp correct in citeren.

Kudtkip | 28-03-20 | 21:53 | 2

Nee geen lijst maken met verantwoordelijken.
Gewoon doormodderen.

Kaas de Vies | 28-03-20 | 22:12

Hallo? Met China? Een miljoen mondkappies graag. Eergistermorgen vroeg leveren en het mag niet te duur zijn. Probleem is dat China exact maakt wat Nederland bestelt. Oh wacht, probleem is dat ons in Nederland zuunig bent.

Nivelleermarionet | 28-03-20 | 22:36

Het lijkt wel een live rampenfilm apnews.com/069d01bafbb1f15b1f6c4a4479... Een vijfde van de Detroitse politie, inclusief de topbaas, is geveld door SARS 2. Straks is er in de VS geen politiemacht meer om onrust/opstand/berovingen enz. te beteugelen.

Eeuwig..Op..Vakantie | 28-03-20 | 21:50 | 2

Daarom koopt iedereen een wapen, want ze hebben het recht op verdediging.

Schemerlamp | 28-03-20 | 21:52

Je kijkt te veel films.

Rest In Privacy | 28-03-20 | 21:52

@AntonJansen | 28-03-20 | 22:00: Ben niet RK maar vind het erg indrukwekkend. Die biddende oude man op dat grote, totaal verlaten, verregende plein. Kippenvel. Dank voor de link.!

Lupuslupus | 28-03-20 | 22:32
▼ 5 antwoorden verborgen

916 COVID-19 infecties op de Nederlandse IC’s, Laatste update: 28-03-2020 21:47 www.stichting-nice.nl/

Feynman | 28-03-20 | 21:50 | 1

bedankt voor de fax

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:27

We zitten nu op het hoogtepunt.
Vanaf woensdag zou de daling moeten inzetten.

Rest In Privacy | 28-03-20 | 21:55

Het gemene hier vind ik dat doordat de overheid en de ziekenhuizen IC's zo beperkt hebben de afgelopen 10? 15? jaar, er nu een probleem is. Tekort aan IC's.

Ik vind dit niet mijn of iemand anders hun probleem maar de overheid hun probleem.

Nu moet iedereen en zijn moeder angstig binnenblijven. Bedrijven die sluiten hun deuren (al dan niet verplicht) en moet er een gigantisch noodpakket opgetrokken worden om de economie en huishoudens te redden. Omdat er niet genoeg IC's zijn komt het op neer.

De overheid maakt van hun probleem nu mijn probleem. Ons probleem eigenlijk. Heel kwalijk.

Meer IC's lossen dit niet op? 60% of meer gaat ziek worden voor de 'groeps immuniteit'. Zeggen ze zelf. Onoverkomelijk dat nagenoeg iedereen ziek wordt. En er dus meer IC's nodig zijn/waren. We zijn nu enkel de curve aan het flatten.

Meer IC's. Wil je dan 500 euro per maand betalen aan zorgpremies? Lees ik in de panelen. Wat kost die (in 1e instantie) 90 miljard? Is dat gratis? Nee dat kost een godsvermogen.

En wat zegt Mark (of misschien dhr. Van Dissel) bij de evaluatie? Jullie hielden je niet aan onze adviezen! Het is jullie schuld.

Iedereen slikt dat als zoete koek. Kijk maar naar de #stayhome en de manie onder mensen van het elkaar in de gaten houden.

sjef-van-iekel | 28-03-20 | 21:48 | 7

@Gulliver | 28-03-20 | 21:57: ik vind het vooral een punt dat de mensen nu de slechterik zijn.

'Blijf binnen. We gaan boetes of celstraf uitdelen als je niet aan adviezen houd.'

En het enige wat we doen is uitstellen omdat er simpelweg geen capaciteit is. Alles wegbezuinigd. Zorgpersoneel op straat gegooid vorig jaar nog zelfs.

U leest het in dit stukje. IC's lagen al aardig vol.

Dit is niet iets onvoorbereids. Dit is zuinigheid. Mag niks kosten. Maar wel betalen graag.

sjef-van-iekel | 28-03-20 | 22:07

@sjef-van-iekel | 28-03-20 | 22:07:

De gezondheidszorg is net als het woningaanbod niet aangepast aan 5 miljoen immigranten.
Doen we dat wel dan gaat Nederland failliet.

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:14
▼ 4 antwoorden verborgen

Baudet van Forum voor Democratie sloeg eind januari toen het virus nog alleen in China heerste al alarm. Hij stelde twee keer voor een kamerdebat te houden over de dreiging van het Coronavirus. Daar was bij zijn ambtgenoten geen interesse voor. En ook het kabinet bleef stil. Het RIVM meldde begin februari nog dat er geen gevaar was dat het virus naar Europa zou komen. Rutte en zijn ministers steunden volledig op het RIVM. Daardoor heeft Nederland de kans laten lopen om een maand eerder voorbereidingen op deze crisis te treffen. Bij alle maatregelen sindsdien liep het kabinet achter de feiten aan. En dan wordt nu gezegd vooral op het RIVM te vertrouwen. Mooi niet.

Zonder erg | 28-03-20 | 21:45 | 10

En dan laat Rutte de koning zoiets zeggen als "dat we het RIVM moeten vertrouwen". Met als gevolg, dat als je onderbouwt dat het RIVM onbetrouwbaar bleek te zijn je het koningshuis omtrekt. Rutte gebruikt op die manier Willem-Alexander gewoon als levend schild voor zijn eigen falen......

Boeser_Onkel | 28-03-20 | 22:02

@Mark_D_NL | 28-03-20 | 21:58: Ja, inderdaad, waarom zou je je druk maken. We zijn overbevolkt en de Timmermans ferries staan klaar om een eventueel tekort aan te vullen.

Monsarrat | 28-03-20 | 22:37

@sjef-van-iekel | 28-03-20 | 22:00: is Baudet dan directeur van het rijksinkoopbureau? Baudet wilde alleen maar een serieus kamerdebat omdat hij de ernst van de situatie inzag. Hij vroeg toen niet om de economie op slot te gooien. Maar een maand eerder voorbereidingen treffen zou al heel mooi zijn geweest. En wellicht zou als gevolg van een debat het naderende carnaval zijn besproken en wellicht zijn verboden. Dat had met name Brabant leed kunnen besparen.

Zonder erg | 29-03-20 | 11:27
▼ 7 antwoorden verborgen

Feynman overigens bedankt voor uw uitleg van exponentiële groei in een artikel anderhalf jaar geleden. Het heeft me zakelijk geholpen en ook nu bij het inschatten van de huidige crisis. Uw spelfouten en af en toe wat hak-op-de-tak stijl vergeef ik u.

toperwtje | 28-03-20 | 21:45 | 6

Als iemand dermate veel kennis als Feynman heeft, kan het wel eens zo overkomen.

GKJP | 28-03-20 | 22:19

@Kaas de Vies | 28-03-20 | 22:14:
Nee, die had Brabbelbeer eerst aan zijn familie en bekenden uitgedeeld, en daarna dezelfde mondkapjes voor een paar duizend verkocht.
Wat dat betreft is hij in zijn verhalen net zo betrouwbaar als het RIVM.

Roadblock | 28-03-20 | 23:42

@Kaas de Vies | 28-03-20 | 22:14:
Die had hij inderdaad met winst verkocht.
Zei met trots dat de "bier pot" weer gevuld was.

ditotje | 29-03-20 | 00:34
▼ 3 antwoorden verborgen

Pak die Chinezen. Tijd voor een handelsboycott.

omanders | 28-03-20 | 21:45

Asymptomatisch doorgeven was ook allang bekent. Echter wilt iedere natiestaat eigen onderzoek doen? We zijn te dom om te stoppen.

Neuth | 28-03-20 | 21:42 | 2

Daarom heeft die lockdown ook geen enkele zin. De onopgemerkte besmetting is al gigantisch. Tijd voor een aselecte steekproef.

Gezonde_Roker | 28-03-20 | 21:54

@Gezonde_Roker | 28-03-20 | 21:54: Lockdown is de rem erop. Het heeft zin voor "ons". Feit is dat dit een symptoom is van de ziekte die de mensheid is heet.

Neuth | 28-03-20 | 22:47

Ik kom het woord exponentieel ineens zo exponentieel vaak tegen.

Juffrouw op de fiets | 28-03-20 | 21:42 | 1

Klopt het geeft mij het gevoel dat ik erg geleerd en verleden ben.
Net als significant, ook zo'n mooi woord.
Eerlijk ik heb geen idee wat ze betekenen.
Maar ach dat geeft niet volgens het RIVM vier je carnaval in bescheiden kring dus was er geen gevaar voor anderen.

Miezerig | 28-03-20 | 21:56

Hier een grafiek die laat zien hoe ernstig de VS er voor staat i.imgur.com/8xIpMAN.jpg Ernstiger dan Italië en Spanje.

Eeuwig..Op..Vakantie | 28-03-20 | 21:41 | 11

@frank4444 | 28-03-20 | 21:52: 1 op 350.000 is 3 op de miljoen is 51 op de Nederlandse bevolking. Het gaat daar dus heel goed, want in Nederland zijn er al een paar honderd doden op de Nederlandse bevolking.

Guusneus | 28-03-20 | 22:02

@Guusneus | 28-03-20 | 22:02: Dit ondanks het feit dat Amerikanen gemiddeld veel obeser en suikerzieker zijn dan Nederlanders.

Guusneus | 28-03-20 | 22:03

Per 1M inwoners ziet hun curve er veel minder beroerd uit dan de Europese

Gen. Maximus | 28-03-20 | 22:18
▼ 8 antwoorden verborgen

Onderwijl zijn de eerste 600.000 nog door Bruins bestelde mondkapjes uit China afgekeurd.
nos.nl/artikel/2328673-honderdduizend...
Lees ook even wat reaguurder W_F te vertellen heeft over de handelswijze van ons kabinet richting importeurs.
www.geenstijl.nl/5152661/economie-ger...
In allerijl besteld, zonder voorwaarden behalve de spoed.

Dit typeert voor mij het onbeperkte falen van onze regering in deze bedreigde gezondheidssituatie. Uit paniekvoetbal die mondkapjes uit fuckin' China moeten laten komen!
Tegen welke prijs?
En goedver je wil toch niet denken aan de prijs voor het geleverde wanproduct?

Daarbij denk ik voorop aan onze zorgspecialisten aan het bed, in de gangen, praktijken etc.
En dan aan de financiële consequenties van deze miskoop - die komt straks ook op conto van den burger.
Voorwaar, hier zal tegen geageerd moeten worden! En snel ook.

Oja, en onderwijl zullen we zelf als een speer alle naaiateliers vol in bedrijf moeten krijgen. Zélf produceren die kapjes. Geen tijd meer te verliezen.

Kudtkip | 28-03-20 | 21:39 | 6

Dat zelf produceren had een maand geleden al van start moeten gaan. Wéér te laat! Zoals echt met alles v.w.b. het virus.

Lupuslupus | 28-03-20 | 21:58
-weggejorist-
Roadblock | 28-03-20 | 23:46
▼ 3 antwoorden verborgen

Prijs van citrusvruchten gaan fors omhoog vanwege Corona. Eenmaal per week ga ik shoppen, vers spul, maar werp ook even vlug een blik op de rest. Telkens is er geen spoor van WC-papier noch keukenrollen en ik woon niet in een stad.Hoezo geen tekorten? Hoeze geen problemen met de distributie?

De_Veelvraat | 28-03-20 | 21:38 | 3

problemen met die kut hamsteraars

Rest In Privacy | 28-03-20 | 21:53

Hier in het oosten is echt alles steeds voorradig. Zelfs geen lege schappen van toiletpapier. Twee weken geleden had Deka zelfs toiletpapier in de aanbieding.

Lupuslupus | 28-03-20 | 22:00

Je hebt group hurd maar de mind van een groep mensen hebben dikwijls altijd gelijk.
Als iedereen iets vraag wil hebben op hetzelfde moment dan is dat voorgeprogrammeerd.

Miezerig | 28-03-20 | 22:02

Topstuk Feynman! Er bestaan nog journalisten. Proficiat!

anti-fatwa | 28-03-20 | 21:38 | 1

Nou zeg, niet meteen gaan schelden.

jemagookniksmeer | 28-03-20 | 22:42

Anderhalve meter is onvoldoende wanneer iemand niest. Maar bij normaal adem halen (moet je ook niet te dicht op elkaar doen want: rete-besmettelijk) moet 1,5 meter voldoende zijn. Ik mag toch hopen dat menden van anderen af niezen, naar beneden en het liefst in een zakdoek? Want de eerste de beste die mij in mijn gezicht niest die krijgt via mij gratis de neus in het verband.

De waard zijn gast | 28-03-20 | 21:38 | 2

Er is een artikel, ik geloof op The Lancet, over onderzoek met betrekking tot de veilige afstanden. Zonder mondkapje de veilige afstand 4 meter is en met mondkapje 2 meter.

Shitting Bull | 28-03-20 | 21:42

@Shitting Bull | 28-03-20 | 21:42:
Oh wow... nou, 4 meter dan. Dan moet mijn meissie maar uit het stapelbed en in een andere kamer gaan wonen.

De waard zijn gast | 28-03-20 | 21:52

Bierfabrikanten maken inmiddels handgels. Zijn er al Nederlandse fabrikanten die productielijnen hebben omgebouwd om FFP2/FFP3 stofmaskers te maken?

toperwtje | 28-03-20 | 21:33 | 4

@Is dit nog nieuws? | 28-03-20 | 21:38:
Het lijkt mogelijk te zijn: www.youtube.com/watch?v=hwIt8GYNXL0
Waarschijnlijk nooit onder EUropese regelgeving, dat zou minstens tien jaar duren om een vergunning te krijgen. Toegegeven. Extra reden om eens na te denken over enorme overheden.

Jan Passant mk2 | 28-03-20 | 21:41

Ja, Christine le Duc, maar ook Livera. En zelfs Marlies Dekker naait zich nu de tering.

De waard zijn gast | 28-03-20 | 21:55

@Jan Passant mk2 | 28-03-20 | 21:41: er wordt in Nederland nog door genoeg bedrijven bedrijfskleding in elkaar genaaid. Ook worden er naaimachines geproduceerd. Dit moet toch te doen zijn.

toperwtje | 28-03-20 | 21:56
▼ 1 antwoord verborgen

Kritiek geven is altijd makkelijk vanaf de zijlijn en achteraf hadden ze dit en dat moeten doen bla bla bla.
Zo werkt het leven niet.

HoerieHarry | 28-03-20 | 21:33 | 15

@LiniaalRectaal | 28-03-20 | 21:51:
Da's gewoon Rammstein zonder zanger.
//Ouwelullenmodus AAN//
Kunnen jullie jonge gasten nou niks zelf verzinnen? Allemaal hippe en moderne muziek, zoals uit de rap- en hip-hopscene, maar wel met een sampletje erachter van een nummer uit de tijd van je ouwe heer. Lekker progressief. Nee schavuit, die vlieger gaat niet op! Wat ik je brom.
//Ouwelullenmodus UIN//

De waard zijn gast | 28-03-20 | 22:02

@De waard zijn gast | 28-03-20 | 22:02: Dat was juist de grap ;-)

LiniaalRectaal | 28-03-20 | 22:07
▼ 12 antwoorden verborgen

Ik heb vanmiddag dat interview dat aangehaald wordt helemaal bekeken en daarin wordt verteld dat een patient die helemaal genezen was het na 7 dagen weer had. Daar sta je dan met je verhaaltjes over immuniteit.
Ook vertelde de arts dat het virus tot drie dagen op een tafel kan overleven dus dan denk je in een lege kamer te komen en netjes afstand te houden maar dan ben je alsnog de sjaak.

Kritiek caster | 28-03-20 | 21:32 | 3

Te vroege conclusies.
Er zijn tig gevallen bekend van mensen die eerst een false negative scoren en dan positive. Ook is te snel testen een optie. Er kan dan nog inactief virusmateriaal in je lichaam zitten. Ten derde kan het langer in diepere weefsels zitten, met geringe besmettingskans.
Nou geloof ik best in herbesmetting, maar binnen een week lijkt me heel stug.
Hoe het lichaam het dan überhaupt eruit heeft gekregen, lijkt magisch.

Vage_eddie | 28-03-20 | 21:35

@Infrage | 28-03-20 | 22:14:
Nee. Ik bedoel het sceptisch. Misschien moet u het nog een keer lezen en dan niet alles letterlijk nemen. Misschien.

Vage_eddie | 28-03-20 | 23:57

Het rivm zijn prutsers stellen binnen dagen hun uitspraken bij en dat al weken lang , dat kan echt niet dan geef je het idee dat je achter de feiten aan loopt.
We hebben wel een grote mond in dit land maar we waren echt nergens op voorbereid, dat kan ook niet echt want je weet nooit wat er komen gaat. Maar bezuinigingen op gezondheidszorg was nooit slim. We kunnen veel leren van duitsland !

Banenenrepubliek | 28-03-20 | 21:32 | 6

We kunnen vooral leren van Japanners. Die klagen amper.

Rest In Privacy | 28-03-20 | 21:52
▼ 3 antwoorden verborgen

En de koning hij ploegde voort,

Een fabrikant van beademingsapparatuur zegt dat koning Willem-Alexander onder de prominenten is die hem de afgelopen dagen hebben gebeld om apparatuur en maskers te bestellen. Hij zegt dat in een gesprek met het Duitse Der Spiegel.
www.telegraaf.nl/nieuws/1459161175/ko...

AntonJansen | 28-03-20 | 21:29 | 5

@Frau Merkel | 28-03-20 | 21:38
Nee die verbrand alleen belastinggeld. Ook alleen maar bezig om nederland weg te geven. Opheffen dat koningshuis. Waren al fout in de oorlog.

anti-fatwa | 28-03-20 | 21:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Je kan niet het hele land en de totale economie opofferen voor een paar duizend ouderen, zieken en dikkerds. Je kunt het niet stoppen, wel.vertragen en proberen te beheersen zonder je hele land naar de klote te helpen. Jaarlijks sterven er 153.000 mensen in NL. Om het even in perspectief te plaatsen.

YoMoms | 28-03-20 | 21:28 | 18

He pipo hier is je perspectief: 3 weken geleden begon deze ellende en nu liggen er al 2 collega's van me op de ic te vechten voor hun leven. Zulke berichten zijn anders heel uitzonderlijk. Dit is het begin slimbo! jouwn perspectief komt nog wel!

Moetjeditzien | 28-03-20 | 22:31

@Trumme | 28-03-20 | 22:04: Toevallig heb ik een zeer goede vriendin in New York. Gisteren nog gesproken. Werkt op de kraamafdeling. Moet nu ook dubbele shiften draaien. We zijn hier meer in paniek over New York, dan dat ze daar zijn.

Kluukluuk | 28-03-20 | 22:37

@Bubske | 28-03-20 | 21:35:
Goed beargumenteerd Bubske. Leg anders meteen even uit waarom.
Oh. Laat me raden: Kan je niet. Kneus.

Vage_eddie | 28-03-20 | 23:58
▼ 15 antwoorden verborgen

Ik hoop alleen dat ze IC bedden genoeg krijgen voor een exponentiële groei.
Als dat lukt kan de Lockdown er af.
Maar uiterlijk maandag zullen ze vol liggen en moeten mensen op stretchers aan de zijkant van de gangen liggen in veel ziekenhuizen.
Dat is de horror die ons te wachten staat.
Wij zeggen het hier maar hun bij het RIVM willen het niet weten of uitspreken dat dit zoals wij al zien in Spanje en New York ons voorland is.
Be prepared en verwacht deze komende week het onverwachte.

Miezerig | 28-03-20 | 21:27 | 4

Welkom in de realiteit, plop de zeepbel van de jaren ‘10 is gebarsten.

Schemerlamp | 28-03-20 | 21:48
▼ 1 antwoord verborgen

Net een uur gekeken naar wat de president van de Verenigde Staten tegen het virus doet. In samenwerking met zijn industrie, krijgsmacht, bedrijven, burgers, vrijwilligers. Zelfs met de schoorvoetende hulp van zijn doodsvijanden in congress. Ik hoop dat onze lachende derde heeft opgelet.

Poep op de doemberichten over de VS door "onze media". Gebaseerd op de naar massale sterfte snakkende CNN/MSNBC Deugerts.

Trump had het niet eens over het "Chinese virus", hoewel het wel duidelijk mag zijn dat het daar vandaan komt. Dat de chinezen een toontje lager zingen zal daar debet aan zijn.

Nergens gejammer over burgers die zich niet aan richtlijnen houden. Geen drones in de lucht. Geen vingerwijzen. Alleen maar actie.

Nu mogen de mouthanen weer een onhygiënisch plasje doen, in de hoop op meer patiënten

Jan Passant mk2 | 28-03-20 | 21:26 | 19
-weggejorist-
anti-fatwa | 28-03-20 | 22:07

@Jan Passant mk2 | 28-03-20 | 21:34: Carnaval wordt slechts in kleine kring gevierd.....

Lupuslupus | 28-03-20 | 22:09
▼ 16 antwoorden verborgen

Maar wie was de bron dat het niet zo besmettelijk was.

botbot | 28-03-20 | 21:25 | 1

Ik woon in het zuiden van Brabant, waar al bijna vier weken een extreme verkeersstilte heerst in alle vormen. De volksaard is hier open voor gezag
en regels, maar overal zondigen hier de meesten wel tegen die 1.5 meter.
In het westen en vooral in en om Amsterdam is men vaak wars van gezag,
terwijl daar corona vooral nu in opmars is.
Misschien een lock down voor Amsterdam, want die schrijf je niet de wettu voor.
als

Emile | 28-03-20 | 21:54

Oew, is dat niet racisme - voorspelbare feiten die zichzelf bewijzen herhalen?

Jan Passant mk2 | 28-03-20 | 21:30

Olieworstelen in tijden van Corona is geen goed idee.

Rest In Privacy | 28-03-20 | 21:30

In ons land doen ze exact hetzelfde de huisartsen tellen veel meer doden.

Trumme | 28-03-20 | 21:44

In Nederland zal het ook hoger zijn, niet getest bij overlijden. Terwijl de huisarts het vermoeden heeft van corona, worden die meldingen compleet genegeerd door de ggd.

Wim Venijn | 28-03-20 | 21:28

Om je een idee te geven: de Spaanse griep begon in 1918 als pandemie en is als pandemie gëeindigd in 1920 maar doorgegaan tot 1950. Covid-19 is here to stay. De illusie dat dit in een paar maandjes over is, helaas. Economische schade: enorm. Vergeet je vakantie, vergeet je baan. We gaan weer naar een werkeloosheid van boven de 10% (groter dan jaren ‘80). Ben je jong en kan je leren, blijf lekker studeren want de komende decennia is er geen werk voor je. Heb je een hypotheek sluit hem nu vast voor 20 jaar want die gaat boven de 10% komen (jaren ‘80 was die 13%). Koester de zomer van 2019, want die onbezonnen tijd is het komende decennia echt voorbij. Welkom in de depressie van 2020, u gaat de geschiedenis in als de roaring (20)20 van economische neergang en herstel tot?

Schemerlamp | 28-03-20 | 21:25 | 9

Haha de draad oppakken alsof er niks is gebeurd gaat niet gebeuren., Je leeft in een verleden wat niet meer bestaat. De toekomst ziet er niet meer zo rooskleurig uit als je gewend bent. Het aanpassen zal pijnlijk voor je zijn, Wen er maar aan en besef in welke luxe je de afgelopen tijd hebt geleefd.

Schemerlamp | 28-03-20 | 22:10

@Mark_D_NL | 28-03-20 | 21:49: ga eens filmpjes bekijken op YouTube lutser dan zie je artsen uit Nederland Italië of Spanje die jongeren voor hun leven zien vechten. Jij met je bejaarden. Een fake news verspreider ben je. En die armoede dan had je maar moeten zorgen dat je gespaard had en 6 weken kunt overbruggen.

Trumme | 28-03-20 | 22:11

@Mark_D_NL | 28-03-20 | 21:49: Ik wens niet snel mensen een ziekte toe, maar voor jou maak ik graag een uitzondering.

LesPaul | 28-03-20 | 22:54
▼ 6 antwoorden verborgen

"Dan ben je met half Europa in dezelfde vijver aan het vissen, terwijl de vijver die altijd produceerde en leverde, in Azië ligt."

#DefundChina

omanders | 28-03-20 | 21:24 | 1

Wat gebruik jij nou voor stoere hashtag dan zo vanachter je scherm?

Rest In Privacy | 28-03-20 | 22:01

Altijd wordt alles van het RIVM klakkeloos aangenomen. Wat zullen ze zich daar belangrijk voelen. Nu het er écht op aan komt, valt die hele club, keihard door de mand. Het enige waar ze altijd mee bezig zijn is schattingen. En met schattingen om eerdere schattingen van schattingen recht te lullen. Ze leven daar in een grote (natte) droom van theorieen. En de regering doet lekker mee. Schaf het hele RIVM per direct af. Met keiharde cijfers kunnen zij niet werken. Alleen maar met sjoemelcijfers om er een eigen draai aan te geven.

Leptob | 28-03-20 | 21:22 | 5

@brownsugar | 28-03-20 | 21:27: Vooringenomenheid jegens Wilders is daarentegen een bewijs van intelligentie. Lul jij maar lekker.

Eric Newby | 28-03-20 | 21:56

@brownsugar | 28-03-20 | 21:27: Een fax naar Japan of Zuid-Korea voor hun plan van aanpak. Je hebt alleen een tolk nodig. En uitvoeren die hap. Daar heb je niet zo'n duur gedrocht voor nodig.

Kluukluuk | 28-03-20 | 22:15
▼ 2 antwoorden verborgen

"Anderhalve meter is volstrekt onvoldoende"

Wat moet het dan wel zijn? Anderhalve kilometer?
Anderhalve meter is al volstrekt onwerkbaar.

Wij moeten nog wel kunnen leven!
Jensen, week 13 2020

En daar kan ik mij volledig in vinden.

ProAsfalt | 28-03-20 | 21:21 | 3

Ah, het gaat dus om de afstand, het fysieke deel. Niet om wat qua gezondheid beter voor u is. Mooi, Jensen for President zou ik zeggen, wat een topper, wat een staatsman!

Crossing_The_Rubicon | 28-03-20 | 21:26

In Engeland houden ze 2 meter aan.

Lupuslupus | 28-03-20 | 22:14

Enige landen die goed reageerden waren zuid Korea en Japan. Rest van de wereld deed een rivmetje met lalala we willen niets horen en valt wel mee. Compleet de beelden uit China negeren.
Ze hadden iedereen vanuit het buitenland in quarantaine moeten zetten, testen en isoleren.
Maar economie moest door. Die ligt lekker op z'n gat inmiddels. Alles wat nu nog gedaan wordt in Nederland is de klap proberen te verzachten. Dat die klap eraan komt, is een zekerheid.

Wim Venijn | 28-03-20 | 21:21 | 2

Juist. Zo zie ik het ook!

anti-fatwa | 28-03-20 | 21:25

Japan verzwijgt de cijfers ivm Olympische Spelen. Dus we gaan zien wat er nu gaat gebeuren.

Bubske | 28-03-20 | 21:39

Slok vodka en je kan er tegen in wit-rusland volgens hun president.

CarelJan7937 | 28-03-20 | 21:20 | 3

Dat is hun oplossing voor alles.

Muxje | 28-03-20 | 21:22

@Muxje | 28-03-20 | 21:22:
Betrouwbaarder dan het rivm waar genderneutrale markje op steunt. Proost!

anti-fatwa | 28-03-20 | 21:26
-weggejorist-
zaadkanarie | 28-03-20 | 21:19 | 10
▼ 10 antwoorden verborgen

Rutte heeft het helemaal niet zo gek gedaan in deze crisis. Inderdaad, door vooral geen paniek te zaaien, en dan helpt het als je soms niet de hele waarheid vertelt. Neem die 1.5 meter: onvoldoende om 100% van de besmettingen te voorkomen, maar veel beter dan niets *, en zo'n maatregel werkt een stuk beter als het gros van de mensen gelooft dat het zin heeft. Nee, ga de mensen lekker wijsmaken dat je eigenlijk een onwerkbare 100 meter afstand moet houden, en dat je elkaar dus net zo goed in de bek kan fluimen.

Rutte heeft in tegenstelling tot sommige andere leiders ook goed naar zijn wetenschappelijke adviseurs geluisterd. Beetje jammer alleen dat hun adviezen telkens too little too late waren. Wat je Rutte kan verwijten is dat hij zich niet heeft afgevraagd waarom de richtlijnen van het RIVM zoveel afweek van de ervaring in China en de adviezen van de WHO. Ook waren en zijn we nogal slecht voorbereid op een epidemie. Het gevaar van een pandemie lag al langer op de loer maar we hebben geen noodvoorraden, geen reservecapaciteit in de mottenballen, en nauwelijks draaiboeken. Wat dat betreft mogen we nog van geluk spreken dat dit een tamelijk milde ziekte is. Zie dit als een brandoefening voor het echte werk later.

*) Dat is wat je met een beperkte lockdown probeert te bereiken: een heleboel "beter dan niets" maatregelen, elk met een beetje effect, maar die gecombineerd tot een reductie van besmettingen leidt die voldoende is om de epidemie onder controle te krijgen.

Muxje | 28-03-20 | 21:18 | 6

@Lafayette | 28-03-20 | 21:27: Dat is het probleem: hij volgde de verkeerde adviezen op. Hij is geen medicus en geen viroloog, dus dat kan je hem niet verwijten. Ook niet als andere landen wel strengere maatregelen namen, dat was (in het licht van de adviezen van het RIVM) wellicht een overreactie. Wat ik hem verwijt is dat hij duidelijke aanwijzingen negeerde waaruit bleek dat het RIVM de boel zwaar onderschatte. Daar ben ik zelf ook ingestonken.

Muxje | 28-03-20 | 21:36

@Muxje | 28-03-20 | 21:36:
Nee, dat is veel te makkelijk en een heel erg zwakke verdediging. Als leider neem je niet genoegen met beperkte bronnen. Dat is een keuze van de leider, en zeker als blijkt dat die adviseur keer op keer ongelijk blijkt te hebben. En aangezien deze adviseur niet onafhankelijk is kan je makkelijk stellen dat de adviezen prima pasten in het te voeren beleid. Hoe dan ook een leider kan nooit ontzien worden van zijn fouten als hij zich op 'verkeerde' informatie beroept.

Lafayette | 28-03-20 | 21:46

@Muxje | 28-03-20 | 21:36: Hij heeft herhaaldelijk verzoeken uit het buitenland gekregen, verdeeld over een langere periode. Hij had de cijfers liggen. Hij ging pas wat doen bij de Belgische grens, toen de Belgen dreigden en de grens sloten. Hij ging aan de Duitse grens pas wat doen, toen NRW dreigde opnieuw een poging te doen waar ze eerder faalden. De media had dit vervolgens kunnen corrigeren, maar aangezien de onderzoeksjournalistiek in Belgische handen geraakt is en de opleiding nog steeds een bachelor opleiding is en daarbij elkaar helemaal woke de maat neemt, is ook afgeschreven.

Frau Merkel | 28-03-20 | 21:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat apart dat er zoveel reaguursels "gemeld" worden, terwijl helemaal geen huisregels overschreden worden. Wat vinden we het blijkbaar fijn om afwijkende meningen direct aan te moeten geven!

Der Lehrer | 28-03-20 | 21:18 | 4

Wablieft? Kan je dat tegenwoordig ook al zien?

Wc-kip | 28-03-20 | 21:22

@Wc-kip | 28-03-20 | 21:22:
Ook nieuwsgierig dus het vvd damage control team drukt massaal ook nog eens op de aangeefknop na hun nepnieuws mening op te dringen?

anti-fatwa | 28-03-20 | 21:34

Kunt u dat even verduidelijken, aub?

Kinkfactor | 28-03-20 | 21:37
▼ 1 antwoord verborgen

RIVM werkt met modellen niet met feiten.

Als t straks is verdwenen mag ik hopen dat daar en in het kabinet flink wat koppen gaan rollen.

klaas24 | 28-03-20 | 21:16 | 2

Dat doet het RIVM overal mee. Net zoals met de Stikstof.

bosmaloot | 28-03-20 | 21:25

Berlusconi werkte ook met modellen.

Kaas de Vies | 28-03-20 | 21:52

Manmanman, wat is dat toch altijd met die collectieve zwakzinigheid bij dit soort toestanden. De paarse broeken draaien overuren om maar wat met het virus te doen. De algehele vertrutting dat iederen constant maar op 1,5meter moet wijzen. Wat ben ik klaar met die hele poppenkast.

GOEM | 28-03-20 | 21:16 | 5

@GOEM | 28-03-20 | 21:20: Die actie kon ik, als hulpverlener, ook niet helemaal plaatsen. Vals sentiment.

Crossing_The_Rubicon | 28-03-20 | 21:29

Oude mensen zitten in isolement. Mensen die ongeneeslijk ziek zijn (ook niet corona gerelateerd) kunnen soms geen afscheid nemen van hun kinderen. Er zijn veel mensen die momenteel hun leven letterlijk verliezen en er zijn ook veel mensen die hun leven figuurlijk verliezen. Chemokuren, operaties geestelijke gezondheidszorg, behandelingen die soms met grote gevolgen niet plaats kunnen vinden Heel veel mensen lijden. Maar voor jou is het pas echt erg want jij bent de poppenkast zat. Zeik niet. Met je vertrutting.

osolemio | 28-03-20 | 21:30

@osolemio | 28-03-20 | 21:30: Ja, superkut allemaal. Dat meen ik echt, maar we schieten er geen kut mee op om met z’n allen rond een paar hashtags te gaan zitten circlejerken. Die algehele kneuterigheid waar ons land altijd in terugvalt is verschrikkelijk.

GOEM | 28-03-20 | 21:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Als je een instituut als het RIVM bent die cijfermatige beleidsinformatie verstrekt aan de regering van dit land, dan moet je naar mijn smaak wel heel gedegen je werk verrichten. Dan zou je van zo'n instituut de professionaliteit moeten kunnen verwachten dat ze zich nimmer wagen aan uitspraken of inschattingen die ze niet kunnen staven. Nu wil ik niet beweren dat deze ambtelijke telramen geen fouten mogen maken, nee dat niet. Maar het slaat toch als een natte drol op een sluisdeur dat je onzin uitkraamt over de drukte bij het carnaval, over de besmettelijkheid van een virus of de kans dat een virus zich wel of niet mondiaal kan verspreiden, zonder dat je dus de onderliggende feiten kent, of sterker de feiten gewoon negeert.
Dat is puur te verwijten aan het RIVM en een regering die dit opmerkt zou zich toch hard achter de oren moeten krabben bij het horen van zulk gebrabbel.
Zoiets flik je eens maar nooit meer. Maar nee Jaap en zijn RIVM krijgen bijna een standbeeld. Straks zul je horen dat deze statistische cijfer neukerij de crisis heeft bezworen.

Broadsquire | 28-03-20 | 21:12 | 2

Een regering die zo idolaat is van RIVM en GGD is kwetsbaar. Aan de andere kant schept Rutte een 'wetenschappelijke muur' om zich heen. Hij zal zich achteraf altijd kunnen beroepen op de dwingende adviezen van genoemde clubs. Hij zal geen 'actieve herinnering' hebben aan zijn eigen initiatief. In dit geval klopt dat: dat is er ook gedurende de gehele coronacrisis niet geweest.

Crossing_The_Rubicon | 28-03-20 | 21:19
-weggejorist-
naraga | 28-03-20 | 23:43

Ondertussen staat aan de achterkant de besmettingspoort wagenwijd open richting de meest kwetsbaren. Medewerkers van de thuiszorg krijgen geen beschermingsmiddelen van hun werkgever. Miljarden worden beschikbaar gesteld maar elementaire bescherming van zieke en zwakke ouderen ontbreekt volkomen.

Gezonde_Roker | 28-03-20 | 21:09 | 2

Inderdaad, we zitten hier met zoveel mogelijk mensen mondkapjes te fabriceren voor thuiszorg en mort medewerkers.

wurzel | 28-03-20 | 21:29

Het is inderdaad om te janken. We waren zo goed voorbereid (rivm en Leugenaar rutte)

anti-fatwa | 28-03-20 | 22:13

Alllemaal leuk en aardig maar we hebben gewoon totaal geen controle meer. Binnen 1 maand is 70+ procent van Nederland besmet. en gaan er veel doden vallen. Italië en Spanje laten precies zien hoe het gaat. 800+ doden per dag. Elke dag weer.

Zuid-aardappeltje | 28-03-20 | 21:08 | 2

Was het maar zo, dan zijn we er over 1.5 maand helemaal van af en kunnen we weer verder.

highpotential | 28-03-20 | 21:12

@highpotential | 28-03-20 | 21:12: Alle dikkerds en bejaarden veilig ophokken in de Flevopolder en daarna op de Maasvlakte een paar grote festivals en concerten organiseren. Belastingkorting als je komt.

Der Lehrer | 28-03-20 | 21:21

Na het lezen van Feynman moet ik altijd zachtjes wenen (gevoelig typje).

Rest In Privacy | 28-03-20 | 21:07 | 2

Je kunt het beste keihard janken en erbij schreeuwen.
Ben je het sneller kwijt.

HoerieHarry | 28-03-20 | 21:14

feyntje heeft een loopneus.

newray | 28-03-20 | 21:07

Is er bij de overheid, GGD, RIVM en weet ik veel welke organisatie nu helemaal geen mogelijkheid iets verder dan 2 dagen vooruit te kijken? Als het zo doorgaat kunnen ze de schaatsbanen nog wat langer openhouden, net als in Spanje. Dan heb je een grote koelcel voor alle lijken. De productie van beademingsapparatuur is niet zo moeilijk. We horen echter al weken dat het een probleem is en opeens beginnen allerlei bedrijven nieuwe modellen te ontwikkelen. Die dingen zijn er al. Dus schaal die productie op in een paar hallen en zet er een stel bijdehante inkopers op om de voorraden te regelen. Wat er niet is los je creatief op. Welke medicijnen gebruikt worden voor de verdoving is ook al lang bekend. Als een apotheek ze kan maken, kunnen meerdere apotheken het ook. Het is een kwestie van een dag meelopen en de procedures goed documenteren. Die bereidingsapotheek heeft geen waferproductiemachines staan, dus dat moet redelijk eenvoudig te doen zijn. De coördinatie mist en het gevoel van urgentie lijkt afwezig. Als het bij het ministerie tweede prioriteit is, dan zet je er extra mensen op zodat alles eerste prioriteit kan zijn. De komende weken heb je nog veel meer nodig, dus je koopt niet te snel teveel in.

Frau Merkel | 28-03-20 | 21:07

@FrankVeer | 28-03-20 | 21:58:
Ja da's leuk in tijden van rust en welzijn. Kunnen ze lekker neuzelen over non-issues om hier en daar wat geld te ontfutselen en wat macht naar zich toe te trekken.
Maar nu er echt deskundigheid en daadkracht gevraagd wordt vallen ze keihard door de mand.

keestelpro | 28-03-20 | 22:13
▼ 8 antwoorden verborgen

Feynman, mag ik even? Goed stuk. Hulde!

Crossing_The_Rubicon | 28-03-20 | 21:07

Man man man, U is nu ook een viroloog? Peter je weetwel 2.0 ? Die wezentjes bestaan al, pakweg anderhal miljard jaar. Op dit moment zijn wij als wandelende zak zeewater de taxi. Virus is net als een mier, samen een organisme altijd zo geweest. De genenpool wordt bij infecteren van een nieuwe taxi afgetast. te veel mortaliteit dan ff dimmen. Wat je ook doe 100 meter whatever, als er eentje doorslipt gaat het gewoon verder tot een zeker moment van stabilisati.

larie | 28-03-20 | 21:03 | 8

Klopt wel, die wandelende zak zeewater. "You. Ugly bags. 90% water." Een scene uit de SF-serie Space 1999, waarin levende kristallen ons lelijke zakken met water noemden.

Nivelleermarionet | 28-03-20 | 22:09

@Zapata10 | 28-03-20 | 21:30:
net als vlooieneieren, leven ook niet gedurende maanden tot iemand thuis komt

klimaat-chantage | 29-03-20 | 00:12
▼ 5 antwoorden verborgen

De maakbare samenleving blijkt toch niet zo maakbaar te zijn en de verantwoordelijken zullen erop afgerekend moeten worden. Dit is moedwillige incompetente die op massale schaal onnodige slachtoffers heeft gemaakt en blijft maken.

smdyasc | 28-03-20 | 21:02

"Het maakt niet uit naar welk tekort je kijkt, geld ertegenaan gooien is geen oplossing meer."
Jamaar zo regeren we hier toch? Gooi ergens geld er tegenaan en het probleem lost zich vanzelf op. Zelf oplossen - ho maar, want complex. Controleren - vergeet het maar, want dan zouden we wel eens geconfronteerd kunnen worden met feiten en waarheden. Dit is het beste dat we van onze regenten kunnen verwachten. We er maar aan want je hebt ze zelf gekozen.

ScumbaggusMaximus | 28-03-20 | 21:00

Laat één ding duidelijk zijn: de MSM lopen aan het handje van de overheid, er wordt geen enkele kritische vraag gesteld.

Bolder | 28-03-20 | 21:00 | 13

@Der Lehrer | 28-03-20 | 21:31: Lol, feuilleton bedoel je?

beldewouten | 28-03-20 | 21:37
-weggejorist-
klimaat-chantage | 29-03-20 | 00:09
▼ 10 antwoorden verborgen

Nog 2 weekjes thuis werken dan maar...

Drs. D. | 28-03-20 | 20:59 | 8

@Der Lehrer | 28-03-20 | 21:13: reken er maar wel op

hetgeleteken | 28-03-20 | 21:25

In China was 2.5/3 maanden lockdown? En ook een flinke echte communistische lockdown want dat kunnen ze daar. In de EU en in Nederland kan dat niet dus reken hier maar op 4 maanden voordat de boel onder controle is. Dus niet eerder dan 1 juli, tenzij warmer weer echt van invloed is maar dat is afwachten.

klaas24 | 28-03-20 | 21:25

@Trumme | 28-03-20 | 21:21: In Duitsland valt hier nog wel een Paasvakantie binnen die gisteren officieel is gestart t/m 14 april.

Huftert | 28-03-20 | 21:56
▼ 5 antwoorden verborgen

Gaan we nu eindelijk eens dood? Het wordt vermoeiend zo.

Frau Merkel | 28-03-20 | 20:59 | 2

Uw naamgenoot in jeweetwel is hard op weg.........

Crossing_The_Rubicon | 28-03-20 | 21:12
-weggejorist-
LiniaalRectaal | 28-03-20 | 20:58 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Waarom doen we zo ingewikkeld. Er heerst een nare griep. Die griep is vaak dodelijk voor o.a. dikke bejaarden. Dan is het toch de taak dat die lui zich isoleren; het is de taak van hun huisgenoten om te checken dat ze niet kunnen besmetten; idem voor het verpleeghuis personeel als men in een tehuis zit. Dan kan voor 99,9 % van ons het leven weer normaal doorgaan.

CiTy3 | 28-03-20 | 20:58 | 20

@Guillermo | 28-03-20 | 21:27:
Voor wie zijn leven op orde heeft, is er vaak ook het besef dat er een tijd van komen en een tijd van gaan is. En zoals u weet liggen de kerkhoven al tienduizenden jaren vol met mensen die onmisbaar werden genoemd.

CiTy3 | 28-03-20 | 22:32

@Der Lehrer | 28-03-20
Het gemak waarmee u met mensen wilt doen schuiven alsof het dingen zijn en de wereldvreemde onderschatting wat het kost aan tijd en geld om de Flevopolder geschikt te maken tot "quarantainekamp" zijn nog steeds het bagatelliseren van wat er gebeurt met mensen. Het boven werkelijk ALLES prevaleren van het doorgaan van uw gewone leven is nog steeds stuitend. Alles stil leggen is net zo min realistisch als alles door laten gaan. In de afwegingen van nut en offer zijn er vele nuances die het leven van mensen ingrijpend bepalen.
Zo niet in uw visie.
Uw leven moet gewoon doorgaan, want u bent belangrijk, want u moet zorgen voor al die zwakkeren en die laatste groep moet niet zeuren en zich zsm melden in Stalag Flevo in de gloednieuwe quarantaine barakken. Daar heeft de triage plaats van wie terugkeert naar het "gewoon doorgaan" of afsterven in het kamp.
U bent kennelijk meer bezorgd om uw levensstandaard dan het welzijn van duizenden mensen.
Stuitend, nog steeds.

Bakschuif | 28-03-20 | 23:46

@Der Lehrer | 28-03-20 | 22:27:
ook ouderen boven de zestig die zich niet bejaard voelen en niet dik zijn en altijd hebben doorgewerkt kunnen dan doorleven,
en kwetsbaren helpen.

klimaat-chantage | 29-03-20 | 00:02
▼ 17 antwoorden verborgen

Hoe durf je het RIVM in twijfel te trekken?
Jaap van Dissel heeft samen met de Chinese autoriteiten zelf vleermuis zero kaltgestellt en van zijn dna hoestdrank gemaakt.

keestelpro | 28-03-20 | 20:56 | 5

@Lafayette | 28-03-20 | 21:00: Die "wir haben es nicht gewusst" heeft Rutte al gedropt: "Met de kennis van dat moment"

ScumbaggusMaximus | 28-03-20 | 21:01

Dat hebben ze goed voor elkaar in de wereld van msm. Heel de aardkloof geloofd in dat vleermuizen verhaal. Ongelooflijk.

Trumme | 28-03-20 | 21:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Je moeder

deugnietmee | 28-03-20 | 20:55 | 2

U bent niet van vreemde smetten vrij?

LiniaalRectaal | 28-03-20 | 21:02

Lol

beldewouten | 28-03-20 | 21:35

Hier staan toch een aantal fouten in. Die 1,5 meter houdt verband met de afstand die aerosol af kan leggen met dit virus. Dan is die 1,5 voldoende. Bij hoesten of niezen is dat onvoldoende.

Volgende punt wat niet klopt is dat verblijf op de IC gemiddeld 3 weken is. Dit is vaak 3 weken maar ook korter. Gommers had het laatst over 2 tot 3 weken.

LibertyCity | 28-03-20 | 20:55 | 1

Een trut die een youtube filmpje in elkaar heeft gesnot als bron !

Guillermo | 28-03-20 | 21:03
-weggejorist-
Kaas de Vies | 28-03-20 | 20:54 | 13
▼ 13 antwoorden verborgen

Trump trekt Amerika in de afgrond. Niemand die hier het einde van kan voorzien.

Voorbeeldige burger | 28-03-20 | 20:53 | 5

Pfffff ja Trump trekt amerika in de afgrond.
Misschien waren dat de democratten wel. Trump wilde het chinees nieuwjaar niet door laten gaan. En de democratten wilden als teken van verzet tegen racistische Trump het chinees nieuwjaar wel door laten gaan. Vandaar de besmettingsexplosie daar.

Links zijn moordenaars man. In de hele geschiedenis al

Maar orange man bad. Je zuster.

anti-fatwa | 28-03-20 | 21:16

Even wachten op een reactie van Jensen. Is over het algemeen meer om te lachen dan een show van Jüp.

Crossing_The_Rubicon | 28-03-20 | 21:16

Leg uit, omdat hij er geld tegenaan gooid wetten gebruikt die ze daar hebben beter dan halfzachte trutte met het rivm, maar feitelijk gooit het huis en dd senaat dat geld de economie in Trump tekent alleen, we regt hij via wetten dat beademing apparatuur en veiligheid middelen relatief snel geleverd worden, groeten van de eu op vankantie

Idiot456 | 28-03-20 | 21:17
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik gebruik het RIVM voornamelijk als reminder voor wat 2-3 weken geleden een goed idee leek. Maar eerlijk? Die lui doen maar wat. Hebben geen enkele visie of plan.

BRR76 | 28-03-20 | 20:53 | 7

Achteraf kijk je een koe in de kont. Het RIVM moet advies geven op een klein beetje info en het ontberen van een glazen bol. Daar kun je achteraf heel slim proberen op te fulmineren, feit blijft dat zij wetenschappelijk bezig zijn en Feynman het alleen achteraf juist kan hebben. Had hij het vooraf juist, met onderbouwing, dan had hij bij het RIVM gewerkt en niet bij een marginaal weblog.

Busverhuur | 29-03-20 | 10:16
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen