achtergrond

Geenstijl

RIVM-cijfers: 811 nieuwe gevallen, 63 overleden

Totaalstand positieve gevallen nu 5560 mensen, 276 mensen overleden in totaal.

Zondag en maandag zagen we een afvlakking in de stijging van het aantal gevallen, met een totaalstand van 4749 positief geteste coronalijders. In totaal overleden 213 mensen, die een gemiddelde leeftijd van 82 jaar hadden. Voor mensen die nog behoefte hebben aan relativering of een beetje cijfermatige houvast zoeken: dat soort cijfers vallen vooralsnog in het niet bij de gemiddelde oversterfte tijdens griepepidemieën, die soms wel tussen de 7500 en 10.000 kunnen liggen en een gemiddelde leeftijd van 75 jaar hebben. Ook deze winter werden vele andere vormen van griep gemeten en daarover hoor je doorgaans niet of nauwelijks iets in de media. Natuurlijk moeten we dat even disclaimeren, want de vrees blijft dat we binnen afzienbare tijd collectief in het Italiaans kuchen. Maar we wilden het in deze pandemedia toch even vermeld hebben want niemand heeft iets aan paniekzaaierij of het aanmoedigen van social distance shaming. Aangezien Nederlandje zich uiterst netjes aan de thuisblijfregels houdt terwijl het land de economie al voor 70% in lockdown is tot 1 juno, hopen we dat de nieuwe cijfers vandaag wederom een verplatting van de curve laten zien. We gaan niet F5'en want daar kan de RIVM-site niet tegen, we houden anderhalve meter afstand en updaten zodadelijk de nieuwste cijfers in dit topic.
UPDATE: Forse stijging vandaag, dagrecord van 811 nieuwe gevallen, maarrr: in parallelle dodengrafiek een minder snelle stijging dan Italië!
UPDATE:
Epidemologische cijfertjes update van het RIVM in deze pdf (via deze pagina)

63 patiënten overleden, 811 nieuwe patiënten, totaal 5560

*Sinds gisteren zijn 811 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 5560. Onder hen zijn 1495 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). *

63 patiënten zijn sinds de vorige update gemeld als overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 276 mensen gemeld als overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1739 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (758) en Noord-Holland (740).

*Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners. *

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.