Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

BANKBLOG - Meneer Rutte, DOE HET NIET!

Het coronavirus grijpt om zich heen. 

Zoals met elke griepepidemie, lopen de besmetting een bepaalde curve door en Nederland zit nog maar aan het begin. Het nieuws gaat de komende tijd dus slechter en slechter worden. Het kabinet heeft echter nu al ingrijpende maatregelen getroffen en als deze set aan maatregelen eenzelfde curve gaat doorlopen als die in Italië en België, dan zal de economische impact van de aanpak van het coronavirus enorm zijn. Deze economische impact wordt door veel politici onderschat (of wellicht gezien als een politieke kans), terwijl het dempend effect op de verspreiding (en aantal dodelijke slachtoffers) van het coronavirus twijfelachtig is. Daarom roep ik de heer Rutte c.s. op om het niet te doen! Volg niet het voorbeeld van België en Italië. 

De coronacijfers lopen nogal wat uiteen. Dit komt met name door het beleid om wel of niet te testen. In Italië werd actief getest, waardoor de cijfers in dat land hoog zijn. Ook bij sterfgevallen is het de vraag hoe de doodsoorzaak geboekt wordt. Veel mensen worden niet eens getest, gezien de beperkte capaciteit en de kosten. Zij krijgen de opdracht om thuis te blijven en uit te zieken. 

Dat is slecht nieuws als we kijken naar het daadwerkelijke aantal geïnfecteerde mensen (ligt dus veel hoger dan gerapporteerd), maar goed nieuws als we kijken naar het daadwerkelijke sterftepercentage (ligt dus lager). Nou zorgt een lager percentage over een grotere populatie nog steeds voor een groot aantal doden. "Groot" is in deze context in vergelijking met de gangbare griepepidemieën. Nou gaat deze vergelijking wellicht al mank vanwege het feit dat het coronavirus niet echt een griep is (WHO) maar een besmettelijke longziekte. Maar de vergelijking met een normale griepepidemie kan wel een bruikbare context geven over sterftecijfers, infectiegraad en de institutionele aanpak die wordt gehanteerd.

Bron: Chinese Center for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 

Zoals in de grafiek te zien is (Amerikaanse griepcijfers versus de Chinese coronacijfers), is het coronavirus echt van een andere orde wat betreft sterftecijfers. Nogmaals, die coronacijfers zijn niet allemaal gerapporteerd, dus het sterftepercentage ligt uiteindelijk wat lager. Verder is het zo dat een longontsteking bij de groep ouderen altijd al een groot gevaar oplevert. 80 procent van de sterftegevallen heeft de leeftijd van boven de 60 en 75% daarvan had dan ook al een onderliggend gezondheidsprobleem (71% van de dodelijke slachtoffers was man, male privilige noemen ze dat). Verder is de besmettelijkheid van het coronavirus ook een stuk hoger (iedere coronapatiënt infecteert rond de drie anderen), terwijl dat bij een griepepidemie ergens tussen de 1 en 2 zit.  

Dus is het geen slechte maatregel om contact te vermijden waar dat mogelijk is, maar het hele land dichtgooien is te extreem. Het advies voor contactbeperking zou ook met name voor de kwetsbare groepen (dus boven de 60 jaar oud en de mensen met longziekte, hart- en vaatproblemen en diabetes) moeten gelden. 

Mocht Rutte besluiten om een one-size-fits-all benadering te hanteren zoals Italië en België, dan gaat er het volgende gebeuren:

- Het economisch verkeer komt stil te liggen.

- Een groot gedeelte van de bedrijven komt in acute liquiditeitsproblemen.

- Faillissementen zullen exponentieel groeien.

- De werkloosheid zal hard stijgen. Persoonlijke financiële reserves zullen worden aangesproken. 

- Banken komen in de problemen met niet-inbare leningen en een kapitaalmarkt die niet meer functioneert.

- Overheden zullen niet alleen de banken een bailout moeten geven, maar aan zowat ieder bedrijf in Nederland.

- De overheid zal dan 85% van de economie domineren. 

- Het vertrouwen in de houdbaarheid van de overheidsfinanciën van Nederland (en de alle andere landen met dergelijke maatregelen) zal een enorme klap krijgen. De doom loop tussen banken en de staat zal dan van een grotere orde zijn dan in de kredietcrisis. Weimar ligt dan op de loer.

- Financiële markten zullen ophouden te functioneren. De beurzen zullen wellicht tijdelijk gesloten moeten worden.

Het lijstje is natuurlijk langer, maar het moge duidelijk zijn dat de economische impact van het op slot gooien van het land niet meer te vergelijken is met de kredietcrisis van 12 jaar terug, maar meer met de depressie van de jaren '30. De effecten zullen niet tijdelijk zijn; een land op slot gooien zal voor blijvende schade zorgen, die pas na heel veel tijd kan worden ingelopen. Net zoals je adem inhouden voor een uur en dan weer ademen je niet op het oude niveau zal terugbrengen... De gezondheidseffecten, de sociale effecten, de demografische effecten, de staatsrechtelijke effecten en de politieke stabiliteitseffecten van een economische depressie zullen enorm zijn. Het land Nederland zal na deze maatregelen nooit meer de oude zijn. Het medicijn is dan echt erger dan de kwaal. 

Doe wat redelijkerwijs mogelijk is en laten we met name de maatregelen toespitsen op de kwetsbare groepen. Laten we hen beschermen die echt bescherming nodig hebben en laat de rest van het land werken zodat dat we met zijn allen een veilige en welvarende toekomst kunnen veiligstellen.  

Reaguursels

Inloggen

Als dit Corona -virus echt een beetje doorzet kan de AOW leeftijd weer omlaag.

Magmacarta | 14-03-20 | 06:26

Natte droom van Jesse -“wanneer iedereen in overheidsdienst is heb je ook groei”- Klaver. Totale overheidscontrole.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 19:21

Iemand nog lekkere neuq sex gehad vandaag of gisteren?
Dacht ik al.

Maya de Blij | 13-03-20 | 18:41

Je kunt wel logisch redeneren, maar dat houdt een 'bankrun' of hamsteren niet tegen, omdat niet iedereen hetzelfde is/denkt.

piet7003 | 13-03-20 | 17:25

En regering die hele sectoren om zeep helpt door niet bestaande problemen zoals welke daar zijn de stikstof, pfas en CO2 verwacht ik weinig goeds voor hoe ze dit probleem aangaan pakken.
Vandaag werden netjes supermarkten geplunderd volgende week verwacht ik niet zo netjes de MediaMarkten en BCC's van dit land als ze doen wat GS schetst.

Miezerig | 13-03-20 | 17:23

"terwijl het dempend effect op de verspreiding (en aantal dodelijke slachtoffers) van het coronavirus twijfelachtig is"

ik wil hierbij maar nog een keer benadrukken dat het hele betoog van deze heer op deze veronderstelling is gebaseerd. En we hebben de cijfers om te laten zien dat dit pertinent NIET WAAR IS! De maatregelen in China werken en waarschijnlijk zullen ze in Nederland ook werken, maar je ziet het resultaat pas als iedereen die NU geinfecteerd raakt over 14 dagen ziek is (of niet). Het resultaat van elke maatregel die je neemt zie je pas na 12 tot 14 dagen terug in de statistiek. Dat maakt het juist zo belangrijk om NU strikte en harde maatregelen te namen. Omdat als blijft over 14 dagen dat je meer had moeten doen je 14 dagen exponentiële groei hebt laten gebeuren. Dat zijn mogelijk tienduizenden extra besmettingen en tientallen extra doden.

Nogmaals Geenstijl, ontsla deze figuur, haal dit lulverhaal offline en rectificeer. Ik had jullie echt hoger zitten. En meneer Sassen van Elsloo, ga je in een hoekje zitten schamen voor dit ongeïnformeerde gedrocht.

Gregovic | 13-03-20 | 17:11 | 1

ongeïnformeerde gedrocht? Ik zou zover niet willen gaan. Een zware langdurige economische crisis veroorzaakt ook gezondheidsproblemen. Het is zaak om productie zo lang mogelijk op redelijk niveau te houden zonder al te grote gezondheidsrisico's te nemen. Hierin ligt veel verantwoordelijkheid bij werkgevers en werknemers. Sociale contacten verminderen, zo veel mogelijk thuis werken, vaak handen wassen, afstand houden, en contactoppervlakken vaak schoonmaken.Iedereen met (jonge) kinderen weet dat het mobiele verspreiders zijn, en aangezien de meeste vrouwen toch al part time werken, zal er in het geval van kinderen thuishouden niet heel veel ingeleverd moeten worden op productieve uren. Terwijl dat zal wel veel schelen in besmettingen. Veel bedrijven waar ik kom kunnen sowieso al wat overhead en management lagen missen, dus een goede kans om eens te kijken wat echt noodzakelijk is en waar minder uren in gestoken kunnen worden. Al met al is het een hele fijne lijn tussen zware crisis en milde recessie, zeker als je rekening moet houden met het beperkte aantal ziekenhuisbedden, en belangrijker, de mensen in de zorg.

Jacques_SiConto | 13-03-20 | 17:52

Het is eigenlijk logisch.
Je zondert de kwetsbare groepen af. Degene die allemaal (van de gezonde mensen) ziek worden vormen later een gevaccineerde buffer tegen de ziekte.
Daarbij komt dat het virus al op zijn retour is door het aankomende warme weer.
De vaccinatie (eind april is er een vaccin) met voorrang voor de kwetsbare beschikbaar stellen eind oktober tijdens de griepvaccinatie.

ja-ja-nee-nee | 13-03-20 | 16:51 | 2

Het is maar ZEER de vraag of het virus wel af zal nemen met warmer weer. Daar is nog geen enkel bewijs voor. (het is in veel van de landen waar het nu voorkomt al warmer als hier en tot nu toe lijkt dat geen invloed te hebben)

Gregovic | 13-03-20 | 17:05

Oh, en dat vaccin is er misschien eind april 2021. Op zn vroegst.

Gregovic | 13-03-20 | 17:05

"De overheid zal dan 85% van de economie domineren. "

De roverheid ziet dit vooral als een kans en zeker niet als bedreiging.

van heinde en verre | 13-03-20 | 16:41

'Don't waste a good crisis'
Denken ze in den Haag en Brussel:
'Nu kunnen we, uit het zicht van de aandacht, allerlei beslissingen nemen waar geen haan naar mag kraaien.
Simpel omdat iedereen de andere kant opkijkt.

Kijkeensaan | 13-03-20 | 15:15 | 3

Even de bankenunie er door heen drukken.
Straks negatieve rente op EU-staatsobligaties.

De verwarde man | 13-03-20 | 16:07

Met een beetje geluk ontploft de EU juist.

5611 | 13-03-20 | 16:12

Dit draagt zeker bij aan het aantonen dat landen als besmetting bij puntpaaltje komt, de beschermingsmiddelen gwn voor zichzelf houden, niks Europese samenwerking, laat staan iets van samenhang in aanpak en maatregelen. De werkelijkheid fileert messcherp hoe de verhoudingen werkelijk liggen.

Het brein erachter | 14-03-20 | 01:51

Duitsland heeft 500 miljard klaar liggen om de economie te steunen.

"De Duitse regering is bereid miljarden in de economie te pompen om daarmee bedrijven die worden geraakt door het nieuwe coronavirus bij te staan. Volgens de Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, zit er geen limiet aan het steunprogramma voor bedrijven."

www.lc.nl/economie/Duitsland-belooft-...

sprietatoom | 13-03-20 | 15:11 | 2

Mooi, zullen ze nodig zijn wanneer Deutsche Bank omvalt. Technisch al failliet, en met de recessie op de stoep in Italie kan het nooit lang duren.

Jacques_SiConto | 13-03-20 | 17:55

Tsja, de Euro zal een keertje vallen, hopelijk brengt dit het dichterbij. Lucky Denen, die hebben nog gewoon de kroon.

Het brein erachter | 14-03-20 | 01:57

Meer dan 6 miljoen Australiers krijgen 750 Dollar (1 Australian Dollar = 0,56 Euro) van de regering om de economie te stimuleren. Dat is een andere benadering dan de Europese Centrale Bank, die vooral geld geeft aan financiele instellingen door de rente laag te houden, waardoor de winsten van die financiele instellingen verbeteren.

petersteenkamp | 13-03-20 | 15:08

Wat een ontzettend kul verhaal. Deze ziekte is over 2-3 maanden uitgewoekerd. Bedrijvigheid zal dan snel weer toenemen en terugkeren op het oude niveau. Verschil met anderen andere crisissen is dat nu er geen economische oorzaken zijn. Denk dat het hele stikstof gedoe een veel grotere impact op onze economie zal hebben. Corona is heftig maar kort. Bouwstop door stikstof veel minder heftig maar kan wel 2-3 jaar duren voor dat er weer volop gebouwd kan worden.

Sunir | 13-03-20 | 15:06 | 3

Zit wat in ja...

Fanshitter | 13-03-20 | 16:32

Hoogstwaarschijnlijk, maar een lekkere hype / rel, daar werken de media, GS incluus, nou eenmaal graag aan mee.
Niks beter voor de pers dan een flinke bak hysterie.

EefjeWentelteefje | 13-03-20 | 17:58

@sunir: mee eens. De enige manier om besmettingen te stoppen, is nou eenmaal om contact tussen overdragers te stoppen. Beter eerder dan later. De bedrijvigheid kan daarna gewoon verder, eventueel met wat overbruggingskrediet. De economische impact van heftige overreactie op stikstof en PFAS kost heel veel meer inderdaad!

Het brein erachter | 14-03-20 | 02:02

Ik stel voor om die 100 miljard van Timmerfrans hiervoor te benutten.
Milieu blijft wel.

ZZP-er | 13-03-20 | 15:03 | 2

Het is de agenda van de klimaatreligie om CO2 en milieuvervuiling aan elkaar gelijk te stellen. CO2 in relevante concentraties is in werkelijkheid geen vervuiling maar slechts plantenvoedsel.

petersteenkamp | 13-03-20 | 15:11

1000 miljard bedoel je,toch.

storm op komst | 13-03-20 | 16:09

ipv banken bailout te geven, zou overheid beter leningen kunnen schrappen

me | 13-03-20 | 14:58 | 1

Helikoptergeld, Bouterse heeft het een keer gedaan gevolg vele doden.
Geef het volk geld en ze gaan rare dingen doen.

Miezerig | 13-03-20 | 17:25

Wat me opvalt aan de cijfers is dat ze niet boven de 15% uitkomen.
Maar als ik de cijfers van worldometer gebruik de cijfers van China en Iran verwijder en kijk naar sterfte vs hersteld komt eruit dat 31,8% overlijdt over het geheel jomg en oud.

Bsl4Wuhan | 13-03-20 | 14:46 | 1

10 doden over 850 geïnfecteerden is volgens u 31,8%?
Op dezelfde lagere school gezeten als Jesse Klaver?

EefjeWentelteefje | 13-03-20 | 17:59

Ik snap het niet, ik dacht dat geenstijl geen Chinese cijfers geloofde en de grafiek is gebaseerd op Chinese leugens.

Bsl4Wuhan | 13-03-20 | 14:42 | 1

Chinese cijfers gebruiken kan, als je er dan maar vanuit gaat dat het een absoluut minimum betreft en de werkelijkheid altijd slechter is. Je kunt ze alleen als bodem gebruiken dus, niet als gemiddelde.

Het brein erachter | 14-03-20 | 02:06

En terwijl dit topic gelezen wordt zijn er minstens 100 mln Chinezen volop aan het neuken - hoor je ook niemand over.

Ook dat is vreemd.

Ichneumonidae | 13-03-20 | 14:37 | 2

Statistisch gezien zijn veel andere doodsoorzaken veel gevaarlijker. Hoor je ook niks over.

Harry.Langezwaal | 13-03-20 | 14:42

@Harry.Langezwaal | 13-03-20 | 14:42: De pandemie is nog maar net begonnen. Als het aantal besmettingen helemaal uit de klauwen loopt en de ziekenhuizen moeten sluiten want overvol dan praten we wel verder, mkay?

petersteenkamp | 13-03-20 | 15:13

Er zit ook een voordeel aan, die Green Deal kan die EU-zeppelin op zijn dikke pens schrijven. 20 Ruggen aftikken voor een matig werkende warmtepomp zal er ook niet meer in zitten voor de gemiddelde huizenbezitter, want van een kale kikker kan je immers niet plukken. Daar heb ik na de coronacrisis en een eventuele economische depressie best vijf jaar regenwormen en tulpenbollen vreten voor over.

Schulzie | 13-03-20 | 14:36

Het komt allemaal door de buitenlanders en door de Rabobank. Dat virus komt uit het buitenland en daardoor gaan we allemaal deaud en door de Rabobank gaan we allemaal failliet.

Fijn_dat_je_er_bent | 13-03-20 | 14:31 | 1

U hebt geen familie zoals ouders en grootouders? Vanmorgen - in gedachten - bij de begrafenis van mijn zwager geweest want hij is i.v.m. het virus in zeer kleine kring begraven.

Lupuslupus | 13-03-20 | 14:41

Als ik dat allemaal zo lees geloof ik dat ik mijn firma maar voor een maand sluit en lekker op vakantie naar Italien ga.........oh wacht.

jan huppeldepup | 13-03-20 | 14:23

Aardig stuk, maar ik vrees dat de schrijver een cruciale denkfout maakt: als we de ouderen en zieken isoleren en de rest van de jonge, fitte maatschappij wel laten loslopen,, grijpt ook het virus om zich heen onder (tot ~40-70% van) de jonge en fitte mensen, en met nog steeds aanzienlijke percentages hospitalisatie ook in die categorie mensen en nog steeds enige mortaliteit in die groep zal ook dan overbelasting van ziekenhuizen en specifiek ICs het gevolg zijn. Die overbelasting is de crux: nu al wordt er in het Amphia gesproken over "code rood" en ligt "code zwart" op de loer. Met overbelasting van ziekenhuizen/ICs zal er veel meer, ook niet COVD-19-gerelateerde, sterfte optreden (de voortekenen van zo'n scenario zijn al te zien in Italië). De economische schade dáárvan, daar had ik graag een analyse van gezien.

Wetenschopper | 13-03-20 | 14:21

We kunnen wel een reset gebruiken. Al die expats weg uit Amsterdam, die idiote huizenmarkt in meltdown en daarna kunnen mijn kinderen eindelijk een huisje huren in de stad waar ze geboren zijn.

medusa324 | 13-03-20 | 14:20 | 5

En ik ben benieuwd waar links na deze pandemie het klimaat- en immigratiegeld nog vandaan denkt te halen. Misschien ook een momentje voor een reset.

Axolotl | 13-03-20 | 15:10

@Iknowall | 13-03-20 | 14:23: Goed idee, zeker nu er oorlog dreigt tussen Erogak en Europa, we weten allemaal welke kant zij zullen kiezen.

Kim-Jung-Un | 13-03-20 | 15:28

Als je in het ziekenhuis in Amstelveen bent geboren, in 1 van die 2 verloskamers die zijn omgedoopt tot "amsterdam", dan ben je nog geen amsterdammert hoor! Al hoop ik wel gewoon dat uw kinderen een huisje vinden.

Het brein erachter | 14-03-20 | 02:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Deels eens. Als we voorbereid waren geweest, grenzen controleerden, quarantaine van 2 tot 4 weken ingesteld op reizigers uit risicogebieden, goederen doorlaten zonder contact met buitenlandse bemanning na ontsmetten, zorgen dat zowel overheid als individu voedsel, medicijnen, etc. op voorraad hebben, konden we de risicogroepen zeggen even 2 tot 3 maanden binnen te blijven bij uitbraak in NL, desnoods per gemeente waar het "aankomt". Dan kan de rest doorgaan met leven, mits die niet 10% kans op beademingsnood lopen en daarmee de zorg overbelasten. Dan hoeft de grens niet dicht, maar selectief poreus te zijn.

Maar als je het zoals het huidige kabinet, volkomen onvoorbereid gierend uit de hand laat lopen tot er overal ziektevectoren rondlopen die al dan niet met symptomen links en rechts de kwetsbare groepen lopen te besmetten, moet je toch wel ingrijpen, lijkt me. Minimaal nu zeggen: ben je 60+, en\of heb je risicofactoren, blijf binnen tot het uitgewoed is. Bestel je voedsel online, desnoods komen we het aan de deur brengen als de distributie overbelast is. Je mag niet ontslagen worden, ook als je niet kunt thuiswerken.

En ook een depressie komt uiteindelijk goed hoor. We moeten nog steeds eten en drinken en overleven en ons onledig houden. Boeren blijven boeren, fysieke productiemiddelen en eigendommen verdwijnen niet. Prijzen vormen door vraag en aanbod, ook de prijs van arbeid, mits de overheid niet in de weg staat...

Wol | 13-03-20 | 14:16 | 3

Inderdaad. Als je het op zijn beloop laat wordt het een dure poppenkast. Dus dat hebben we nu. Konden het niet zien aankomen. Was pas 7 weken geleden bekend. Dank aan de poppetjes aan de macht.

jan99 | 13-03-20 | 14:22

Het punt bij een lockdown is dat je het goed moet synchroniseren met de buurlanden. Stel Nederland was al een tijd geleden in lockdown gegaan met uitstekende resultaten maar zodra de lockdown er weer afgaat krijg je weer besmettingen uit buurlanden. Mij lijkt een lockdown vooral zinvol om de top van de piek af te vlakken.

Der Schnitzeljäger | 13-03-20 | 15:06

@Der Schnitzeljäger | 13-03-20 | 15:06:
Ik heb het niet over een lockdown hoor. Zelfisolatie van de risicogroepen vereist geen lockdown. Quarantaine van mensen die de grens overgaan is ook geen lockdown, maar slechts een vertraging van het vrije verkeer en het doorlaten van slechts de veilige of uitgeziekte gevallen.

Wol | 13-03-20 | 15:33

Dat de mortaliteit van de hele wereldbevolking op 100% ligt, daar hoor je dan weer niemand over.

Vreemd.

Ichneumonidae | 13-03-20 | 14:13 | 4

Ja we gaan allemaal ergens aan dood.

Dus rij gerust met 220 km/uur volkomen dronken en doorgesnoven door een woonwijk, mits daar alleen ouderen en zieken wonen, steek een paar vuurwerkbommen voor hun deur af, maak de bekleding van alle flatgebouwen van brandbaar gifgas producerend plastic, stop met die Voedsel en Warenautoriteit, verkoop harddrugs vanuit iedere supermarkt, in de schappen naast het snoepgoed, loop gerust rond met open TBC, laat kinderen lekker ongezond vreten en niet bewegen, want voorzorg hoeft niet en anders ga je ergens anders wel aan dood. En anders word je oud, wat de grootste vloek is natuurlijk voor mens en maatschappij.

Oh wacht, nee, die relatief veel kleinere risico's proberen we hysterisch allemaal te verbieden onder het motto "Du hast die Pflicht gesund zu sein", maar potentieel een paar honderdduizend doden door Corona is niet erg, want ouderen en zieken hebben geen recht op leven.

Wol | 13-03-20 | 14:22

@Wol | 13-03-20 | 14:22: Jij weet er wel een spannend verhaal van te maken... jammer dat het niets te maken heeft met mijn comment. Beetje hysterisch brallen kan elke baviaan ja.

O ja, dodenteller staat op 5K, niet op 200K. Mss een typo van je.

Ichneumonidae | 13-03-20 | 14:35

@Ichneumonidae | 13-03-20 | 14:35:
Je ben gewoon de zoveelste bagatelliseerder, sluipwesp...

En het gaat natuurlijk bij een paar honderdduizend om de gevallen die nog komen gaan als het ongehinderd voortwoekert, al hoop ik van niet.

Heeft verder niks te maken met hysterie. Je kunt ook droogjes constateren dat wat we nu aan het doen zijn heel veel doden en ellende op gaat leveren. Of liever gezegd, de lakse houding tot nu toe.

Wol | 13-03-20 | 15:31
▼ 1 antwoord verborgen

Aantal doden is slechts verdubbeld. Dat valt best mee.

ikbenerweer! | 13-03-20 | 14:08 | 3

Van 1 naar 2 is een verdubbeling. Van 1 miljoen naar 2 miljoen ook. Absolute getallen maken het verschil. Van 5 naar 10 is peanuts vergeleken met andere landen.

The2Amendment | 13-03-20 | 14:14

@The2Amendment | 13-03-20 | 14:14: We liggen wel een paar weken achter op Italie. Daar zijn nu ruim 1000 mensen oerleden op een bevolking die ongeveer 4 keer zo groot is als Nederland. Over 2 weken is het belangrijk om te weten hoeveel doden wij hier hebben. Zijn dit er 250 of meer dan doen we het nog steeds fout en liggen we op schema van Italie van nu. Zijn het er beduidend minder dan 250, zeg 100-150 dan heeft de regering het goed gedaan en is het einde in zicht. Bron: ikzelf door uit te rekenen het aantal inwoners, het aantal besmettingen en het sterftecijfer (zowel voor Italie als voor Nederland).

Graaf Monte Cristo | 13-03-20 | 14:39

Voordeel van deze crisis is dat heel duideljik wordt dat we veel te afhankelijk zijn geworden van het buitenland en met name China voor al onze handel. Het zou goed zijn deze crisis aan te grijpen om wat meer autarkisch te worden. Bij voorkeur nationaal maar in ieder geval Europees gezien.

JanVergoor | 13-03-20 | 14:06 | 2

Hear hear

Der Schnitzeljäger | 13-03-20 | 15:02

Als deze crisis voorbij, moet dit absoluut ter sprake komen. Op dit moment zijn we ons alleen maar meer meer meer afhankelijk aan het maken van het buitenland, bv ten aanzien van de voedselvoorziening.

5611 | 13-03-20 | 16:19

De totale mortaliteit ligt in Italië op 6,7%, dus ik denk eerder dat Rutte niet ver genoeg gaat.

Het probleem lag natuurlijk al in de geschiedenis. Nederland is totaal niet voorbereid op dit soort situaties, waarbij we alle mogelijkheid hadden om dat wel te zijn. Maar van politici verwachten dat ze vooruit denken is te veel gevraagd.

Economische schade is er hoe we ook handelen. Juist door het onder controle te houden kun je de schade misschien nog wat beperken. Anno 2020 is in veel (niet alle) gevallen thuiswerken een optie. Verplicht bedrijven medewerkers die thuis kunnen werken, thuis te werken. Schade aan de economie door zo’n regel? 0.

DerUnterMensch | 13-03-20 | 14:05 | 1

Kun je nu nog niks van zeggen. Ze testen in Italië veel meer dan hier.

Super Vaagstra | 13-03-20 | 14:40

Politiek houdt de gekte wel erg in stand. Misschien wel om aandacht te verleggen.

Heeft iedereen meegekregen dat de brandstofprijs afgelopen week met 12 ct/liter gezakt is?

Jos Tiebent | 13-03-20 | 14:04 | 2

Ja, is uitgebreid in het nieuws geweest. Reden is een olie-prijzenoorlog.

DerUnterMensch | 13-03-20 | 14:06

Dat was het voor Duitsland tankers al voor het virus.

steekmug | 13-03-20 | 14:08

Zo lang we gezond kunnen eten en wonen is er niets aan de hand.

HogeNood | 13-03-20 | 14:04

Over de horeca. Je kunt wel janken dat het leeg blijft maar je kunt ook omschakelen en maaltijden voor thuis bereiden, een bezorgservice dus voor mensen die die pizza en babi bangang wel zat zijn. Desnoods maak je er een dagpot van, ook met afhaalmogelijkheid. Zorg je in ieder geval dat er iets binnenkomt en je personeel niet staat te neuspulken.

Graaisnaaiert | 13-03-20 | 14:04 | 3

Goed idee! Iedere dag een andere stamppot.

HogeNood | 13-03-20 | 14:06

Yups. Zeker omdat mensen echt ziek thuiszitten of met zwakke gezondheid niet naar buiten durven is dat gewoon een tafeltje dekje 2.0. Moet je je als restaurant of cafe niet te groot voor voelen maar gewoon flexibel wezen.

Graaisnaaiert | 13-03-20 | 14:54

In Duitsland kun je overal eten voor 7,50. Of het nu een dagmenu bij een restaurant is of het lopende buffet van 12.00 to 15.00 bij de Chinees.
Glaasje drinken erbij en je zit rond de 10 euro.

Der Schnitzeljäger | 13-03-20 | 15:01

Staan we dus nog niet in de top 10 he.

ikbenerweer! | 13-03-20 | 14:07

Op 17 miljoen mensen. Is dus niets.

Mark_D_NL | 13-03-20 | 14:11

Regeringen staan dezer dagen voor een zware afweging tussen economische schade beperken en het beschermen van de gezondheidsrisico's van zwakke burger.
Dat daarbij eerder neoliberaal geöriënteerde regeringen als die in Nederland en vooral die in Duitsland ertoe neigen economische belangen zwaarder te laten wegen dan het beschermen van de volksgezondheid, hoeft dus niet te verwonderen. Ik heb trouwens de indruk dat die afweging in België en Frankrijk niet zo neoliberaal gemaakt wordt. En daarbij gold Macron voor mij tot nu ook nog als een model-neoliberaal.

WirMachenMusik | 13-03-20 | 14:03 | 2

Macron - waar ik geen hoge pet van op had - pakt deze crisis - tot mijn verbijstering eigenlijk - geweldig goed aan.

Lupuslupus | 13-03-20 | 14:15

De totale harteloosheid. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik Rutte cs er ook van verdenk om deze kaalslag onder de bejaarden toe te juichen.
Alle mensen hebben vanaf hun eerste tot en met hun laatste ademteug recht op goede zorg.
Eens met @Schietmijmaarlek | 13-03-20 | 13:48

eastender | 13-03-20 | 14:03 | 7

@Rhenium | 13-03-20 | 14:21:
En juist omdat je die IC Hangar niet hebt voor het geval dat, moet je dus roeien met de riemen die je wel hebt, het aantal IC bedden en personeel dat je wel hebt, en die zo efficiënt mogelijk gebruiken en inzetten. Dat doe je door het aantal gevallen te beperken.... En dat doe je met maatregelen waardoor het virus zo langzaam mogelijk door de populatie wordt verspreid.... En dat doe je door scholen te sluiten, evenementen op te schorten en zoveel mogelijk thuis te werken enzovoorts.
Flattening the curve, heet dat.
Het is geen fokking rocket science.

Stormageddon | 13-03-20 | 14:41

Ik beschouw Mark Rutte als een door en door slecht mens maar dit schrijf ik hem niet toe. D666 verdenk ik hier wel van, waarbij ze vooral zullen balen dat deze aanstaande uitdunning geen bruikbare organen oplevert.

5611 | 13-03-20 | 16:23

@Stormageddon | 13-03-20 | 14:41: Zo is dat, indammen en efficient werken. En dat wordt niet vooraf gegaan door kwade wil tav de ouderen en zwakkeren.

eastender | 13-03-20 | 16:52
▼ 4 antwoorden verborgen

Persoonlijk denk ik dat het probleem is dat landen afspraken maken op EU niveau waarbij niet het belang van de burger voorop ligt, maar het belang van de grote bedrijven.
Je ziet dat nu bijvoorbeeld op de manier waarmee wordt omgegaan met het Coronna probleem in Nederland.
Het beleid wordt op EU niveau afgesproken voor alle EU landen. Het effect van dat beleid wordt stroperig omdat het te lang duurt. Landen wachten op elkaar en kijken naar elkaar wat het effect is. Zelfstandig handelen is er niet meer bij.
Het is ook niet interessant, want wat voor de EU echt belangrijk is, de grote bedrijven, die moeten worden gered.

Mr.Crowley | 13-03-20 | 14:02

190 nieuwe gevallen. We tellen rustig door.

quatro32 | 13-03-20 | 14:02 | 3

Is maar een stijging van 30%. Waar hebben we het over.

ikbenerweer! | 13-03-20 | 14:03

Met de nadruk op rustig. 190 besmettingen, met het aantoonbaar minimaal risico, is helemaal niks. De economische gevolgen van de op de loer liggende draconische maatregelen gaan een veelvoud van mensenlevens verwoesten. Dit stuk van Alexander snijdt hout.

LaPetite | 13-03-20 | 14:09

Dit getal zegt meer over de strategie van testen dan wat er feitelijk aan de hand is. En die Chinezen in januari maar uitlachen dat ze niet konden testen...

5611 | 13-03-20 | 16:25

Dan de economie in Zandvoort : is vooralsnog de 1e race die op de agenda staat. Wat voor agenda, dat zal later blijken.

ikbenerweer! | 13-03-20 | 14:02

Helaas is Corona ook al gepolitiseerd. Het gaat er niet alleen om wat iemand zegt, maar vooral wie iets zegt.

Jan de Vries | 13-03-20 | 14:02 | 2

Heeft Tara Singh Varma er al wat over gezegd?

ikbenerweer! | 13-03-20 | 14:02

@ikbenerweer! | 13-03-20 | 14:02: Ik kon niets vinden over deze medewerkster in een Surinaamse broodjeszaak in relatie tot Corona

Jan de Vries | 13-03-20 | 20:01

Liever dood dan slaaf van Corona. Bovendien lopen alleen mensen die een immoreel leven leiden de kans gestraft te worden door de Heer. Dus...

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:57 | 1

De heer???.. Die is allang omgebouwd toch? ;)

Welles! Nietes! | 13-03-20 | 14:09

De uitbraak van een dusdanige besmettelijke ziekte, kan slechts in een heel pril stadium worden ingedamd. Dat moment was al ergens eind 2019 voorbij.

Er zal dus wereldwijd een behoorlijk aantal mensen aan dit virus sterven. Daaraan is niet zo heel veel meer aan te doen. Wat daadwerkelijk het relatieve sterftecijfer van Corona is, zal nog moeten blijken. Juist omdat er bij heel veel besmette mensen geen of slechts lichte symptomen zijn. Een fenomeen overigens dat de overdracht van het virus enorm bevordert. Momenteel is er -vanwege de geringe testcapaciteit- nauwelijks een reëel zicht op aantallen besmettingen en (alle vormen van) ziektegevallen.

Het is zaak om de schade aan maatschappij en economie te beperken. In Nederland kiest men voor list en bedrog. Men maakt er een "gecontroleerde botsing" van. Ik vind dat ergerlijk.

Liever kies ik voor de Duitse benadering. Merkel zegt gewoon dat 60 miljoen Duitsers besmet zullen worden. En dat is de simpele waarheid. En daarmee zal men moeten dealen.

De mensen die nu sterven zijn de ouden en de zwakken. Althans in meerderheid. Dat was bij de Spaanse griep heel anders. En bovendien kwam die pandemie bovenop WOI.

Uiteindelijk komt alles goed!

balustrade | 13-03-20 | 13:57

Iedereen buiten de 'baibul-beldurs' hebben vaccinprik gehad. Daar profiteren die niet-geprikten van mee.
Als wij nu gratis meeprofiteren van Corona-maatregelen in Duitsland en België, en dan keihard liegen dat we gewoon het juiste beleid hebben gekozen, dan zijn we economisch 'boven Jan'.

HogeNood | 13-03-20 | 13:54 | 1

Is het nòg steeds niet tot u doorgedrongen dat gevaccineerd zijn tegen 'griep' het coronavirus in geen enkel opzicht tegenhoudt? Omdat het een compleet nieuw virus betreft? De wereld stevent af op een enorme recessie die ook Nederland vol zal treffen.

Lupuslupus | 13-03-20 | 14:33

Het is deze week met name 'rabiaat rechts' dat het hardst loopt te krijsen om draconische 'maatregelen'. Terwijl ze doorgaans zo rationeel redeneren. Kan natuurlijk ook een puur politiek afzeikbokje zijn. Dit stukje klinkt dan weer puur rationeel.

GormSuil | 13-03-20 | 13:54 | 3

Ze wilden alleen de scholen nog dicht net zoals veel landen. Dat is geen complete lockdown net zoals bij de Belgen en Italianen.

sprietatoom | 13-03-20 | 13:57

@sprietatoom | 13-03-20 | 13:57:
Precies, begin met het voortgezet onderwijs. Kinderen van die leeftijd kunnen voor zichzelf zorgen. En zorg dat scholen les gaan geven via internet. Een laptop en uitzenden via YouTube oid. moet toch mogelijk zijn? Basisscholen zijn wel lastiger. Maak daar het beleid dat als iemand een beetje ziek is, niet mag komen. Ook een meldingsplicht dat als iemand (waarschijnlijk) corona heeft, de school en andere ouders onmiddellijk geïnformeerd worden.

kortebroek | 13-03-20 | 14:12

@kortebroek | 13-03-20 | 14:12: Kinderen van 6 jaar lopen al met een foontje en er zal daar thuis zeker wel een laptop of computer aanwezig zijn. Alle scholen dicht en les via internet voor alle scholieren. Dat had tijdens de uitbraak in China al in de steigers moeten staan. Nu is het te laat want Nederland loopt wéér achter de feiten aan.

Lupuslupus | 13-03-20 | 14:37

Waren al die freelancers nou maar verpleegkundige, hadden we het misschien gered!

dog1995 | 13-03-20 | 13:53 | 1

En de freelancers ook

kapotte_stafzuiger | 13-03-20 | 14:04

Wat zal D66 blij zijn met deze cijfers op het grafiek scheelt zorg kosten en ouderen rijmen zich zo op wat ze graag willen.

gerrit5042 | 13-03-20 | 13:52

Voor Italië is het natuurlijk het perfect excuus om de staatsschulden nog maar eens verder op te laten lopen.
Dat is het slechte nieuws - na de gezondheidscrisis, mogen we ook nog eens opdraaien voor een nieuwe financiële crisis.
Dan is de cynische constatering dat het voor pensioenfondsen -die verder leeggeroofd gaan worden- op zich wel beter is dat ze minder oudjes hebben om aan uit te keren.

De verwarde man | 13-03-20 | 13:51

Flikker op met dat neo-liberale gejank over dat frauduleuze bankentuig dat de hele bevolking de stress van de financiele schulden in gewerkt heeft, waardoor het immuunsysteem van die arme donders niks meer kan hebben,en zelf jongeren al de schulden ingejaagd zijn en thuis als generatie hopeloos depressief en uitzichtloos aan de antidepressiva zitten.

Ook de boeren worden door dat tuigh de nel omgedraaid als ze niet voldoende tegenstand bieden om hun kop boven water te houden,en het volk te voeden.
Kinderen en jongeren worden op scholen geofferd aan de economische EU droom om met geld de maakbaarheid van een asiel instroom stop te bekostigen.
Want er moet gewerkt worden,het systeem kan zich geen remmende factor meer veroorloven. Omdat het kuis verrot is,en het eerst echt kapot moet om van scratch opnieuw te beginnen! Zonder dat daarvoor doden vallen. Hooguit een paar maffiose banken en hun aandeelhouders. Het zij maar zo dan.

Welles! Nietes! | 13-03-20 | 13:51

Stoppen met ontwikkelingshulp en uitkeringen naar mensen zonder NL paspoort en dat geld naar getroffen ondernemers. Wachtgeld voor asielzoekers ook stop lijkt me

MrFloppy1986 | 13-03-20 | 13:51 | 1

"Het advies voor contactbeperking zou ook met name voor de kwetsbare groepen (dus boven de 60 jaar oud en de mensen met longziekte, hart- en vaatproblemen en diabetes) moeten gelden. "
Als je niet snapt hoe virussen zich verspreiden houd dan simpelweg je bek dicht. Dit artikel staat zo vol met onwaarheden en slechte of foutieve informatie dat het nooit gepubliceerd had moeten worden. Dit valt me echt ZEER zwaar tegen Geenstijl. Schop deze figuur zo snel mogelijk de deur uit!

Gregovic | 13-03-20 | 13:50 | 1

Laat ik het hier nu volledig mee eens zijn. Totale nonsens en gevaarlijke bangmakerij

Eendragtmaaktmagt | 13-03-20 | 13:59

Fucking makke schapen hier te 0344. Hele supermarkt is bijna leeg. Ik hoop echt dat deze kneuzen het allemaal krijgen.

LewsTherinTelamon | 13-03-20 | 13:50 | 1

Dan wens ik jou hetzelfde toe. Gecondoleerd alvast.

ikbenerweer! | 13-03-20 | 13:51

Maak je geen illusie, Italië zal op zijn reet gaan met daarbij ook de banken en als die gaan gaat de rest van de EU. We are fucked.

Ik_ben_geen_robot | 13-03-20 | 13:48 | 2

Zit er dik in.

sprietatoom | 13-03-20 | 13:54

Klopt, de Ducati's worden zeldzamer en duurder. Zie link hier net boven.

Der Schnitzeljäger | 13-03-20 | 14:55

WTF, de Lamborghini-fabriek is nu ook 2 weken dicht. Komt wel erg dichtbij nu.

ikbenerweer! | 13-03-20 | 13:48 | 1

De kwetsbaren kosten teveel geld. Rutte geeft het geld liever aan kerngezonde jonge mannen in de kracht van hun leven die massaal onze wetten en grenzen negeren.

Schietmijmaarlek | 13-03-20 | 13:48 | 1

He, ik dacht daar mochten we niet over praten dat rutte liever geld geeft aan mooie kerngezonde jonge mannen in de kracht van hun leven. Dat is toch prive.

jan huppeldepup | 13-03-20 | 14:28

Hey, ik heb een idee!
Misschien een topic of twee wijden aan het coronavirus ofzo?

NietRonBrandsteder | 13-03-20 | 13:46 | 4

Goed idee er is zo weinig over te vinden..

spamzuiger | 13-03-20 | 13:46

Ga lekker buitenspelen ofzo.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:50

Watskeburt?
Zou ook passen in de vorige topic.

steekmug | 13-03-20 | 13:51
▼ 1 antwoord verborgen

In tegenstelling tot andere crises is redelijk nauwkeurig te voorspellen hoe lang de financiële ellende duurt. Namelijk 2 tot 3 maanden. Uitzingen is enige optie. En als altijd: geen vet op de botten is snel aan de beurt bij tegenwind.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:45 | 2

Creatieve destructie. De slechte bedrijven vallen als eerste om.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:50

Wat een gelul. Harde maatregelen zijn gewoon nodig. En met specifieke groepen targetten bereik je niks bij een R0 van 3.8

Devox85 | 13-03-20 | 13:43 | 1

Flikker toch op met je harde maatregelen. Het is een veenbrandje. Uit laten Branden en we gaan doorrrr

Mark_D_NL | 13-03-20 | 13:58

Rutte doet het eigenlijk prima in deze crisis. Je had er niet aan moeten denken dat zo'n paniekhaas als die marokkaanse krullenbol uit Roosendaal of de geperoxeerde Venlonaar (klemtoon op Ven) nu aan de knoppen hadden gezeten.

PS - toch nog goed nieuws uit Brabant: De BGNU wil één fabeltje wel de wereld uit helpen: een overleden coronapatiënt is niet meer besmettelijk. Bij lage temperaturen (door koeling) en hoge luchtvochtigheid kan het virus nog tot 3 dagen na overlijden aanwezig zijn. Maar het virus wordt verspreid bij hoesten of niezen, en dat doet een overledene niet meer. De laatste zucht, voor zover dit plaatsvindt, is te zwak om een besmetting te veroorzaken, meldt de brancheorganisatie. Van Haastert: ,,Bovendien wordt het lichaam gewassen. Wel raden wij mensen aan om hun overleden dierbare niet meer te kussen.”

van Oeffelen | 13-03-20 | 13:43 | 3

Dooie mensen kussen is niet mijn hobby. En je hebt gelijk dat kalm blijven een prima houding is.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:48

Dat lijken nog besmettelijk zijn wist ik niet. Dadelijk op straat als ik naar de Appie ga loop ik dus maar met een grote boog er om heen, dank je wel voor de tip.

jan huppeldepup | 13-03-20 | 13:56

Kijk, daar hebben we wat aan !

Der Schnitzeljäger | 13-03-20 | 14:51

Uiteindelijk gaat dit over hoeveel (oude) mensenlevens waard zijn. In landen waar een leven niet veel waard is, zal het dagelijks leven niet erg veranderen als 3% sterft.

Hadena | 13-03-20 | 13:42 | 2

Precies het plan van Rutte. Laat alle kinderen lekker naar school, die genezen toch wel. Maar zorgen er wel voor dat de vergrijzing lekker uitdunt. Pensioen probleem opgelost!

klaasjanhenk | 13-03-20 | 13:51

@Hadena & @ klaasjanhenk, Zo is dat!

eastender | 13-03-20 | 14:12

Het blijkt dat het RNA een onbekende code bevat die de sleutel tot de oplossing zou kunnen zijn: tccacg cacgca gacgcc cgagcg ccat. Wie dit oplost wint misschien de Nobelprijs.

lulleficatie | 13-03-20 | 13:41 | 10

@steekmug | 13-03-20 | 14:05:
Het meest interessante deel van die prijs wordt op uw bankrekening overgemaakr.

Der Schnitzeljäger | 13-03-20 | 14:50
▼ 7 antwoorden verborgen

Dit artikel is misleidend en fout. De impact en de sterftecijfers worden ENORM onderschat door dit heerschap. Er gaan hier 30 keer MEER mensen aan dood als aan normale griep. Ongeveer 20% van de mensen die ziek worden moeten opgenomen worden. Ongeveer 10% van de mensen die opgenomen moet worden moet aan de beademing of hartlongmachine. Maar zoveel ziekenhuis bedden en ziekenhuis personeel hebben we niet. Zoveel IC bedden met beademingsmachines al helemaal niet!. Er moeten juist NU drastische maatregelen genomen worden. Fuck de economie. Die gaat toch wel instorten.

Lees dit verhaal even: medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-ac... voor de werkelijke situatie!

Gregovic | 13-03-20 | 13:41
-weggejorist-
NietRonBrandsteder | 13-03-20 | 13:41

Dat zal allemaal Alexander, maar het punt is dat Nederland geen eiland is. Economisch zeker niet. Dus als de wereld om ons heen in lock down gaat, dan zal dat (ongeacht maatregelen van het kabinet Rutte) desastreuze effecten hebben op de NL economie. Zelfs als Rutte helemaal niets zou doen zou dat voor de bedrijven hetzelfde effect hebben als een totale lock down in Nederland. Linksom of rechtsom: dit is een economische crisis, full stop. Onvermijdelijk.

En dan kun je twee dingen doen: na de crisis de boel snel weer kunnen opstarten met de bedrijven en economische infrastructuur die je al hebt, of het zooitje laten imploderen en vanzelf opnieuw laten ontstaan. Het eerste betekent bail-outs, het tweede betekent uiteindelijk dat je je waarschijnlijk uitlevert aan buitenlandse marktpartijen die de failliete boedel hier voor een appel en ei opkopen. Voor de Nederlandse samenleving is het allebei duur. Heel duur.

Het gaat bij de hele drastische maatregelen ook niet om het dodental te beperken. Hoe cru het ook klinkt: dat is eigenlijk onbelangrijk, het belangrijkste is dat je het aantal ziektegevallen en dus sterfgevallen zoveel mogelijk spreidt in de tijd zodat de zorgverleners en de ziekenhuizen het aankunnen. En dat doe je door te zorgen dat het virus zich zo traag mogelijk door de populatie voortplant.

Het uiteindelijke probleem is namelijk dat als je het zorgsysteem overbelast, het hele effect op de samenleving veel groter is, ook economisch. En het is waarschijnlijk helemaal geen slecht idee om de effectenbeurzen voorlopig even te sluiten.
En het is waarschijnlijk ook geen slecht idee om als overheid de banken crisiskrediet te laten verlenen aan bedrijvend ie getroffen worden, zodat er geen gedwongen ontslagen hoeven te vallen en de bedrijven gewoon een maandje dicht kunnen zonder betalingsmoeilijkheden te krijgen. Het is ook idee om de belastingdienst een maand geen BTW, loonbelasting en werkgeverspremies laten innen.

Dat zijn allemaal maatregelen, ideeën en gedachten die al veel eerder uitgewerkt als protocol hadden moeten klaarliggen, vind ik, maar ja...
Alsof dit de eerste pandemie ever ooit is. Alsof we niet weten wat de effecten van pandemieën op langere termijn zijn, ook economisch. Daar kun je noodmaatregelen, noodwetten en protocollen voor klaar hebben liggen, lijkt mij. Ze liggen er niet. Ze zijn er niet. Rutte zei het gisteravond herhaaldelijk (en ik parafraseer): we nemen per fase maatregelen die het OTM adviseert die bij de situatie op dat moment horen.
Ad hoc paniekmaatregelen dus.

En dát, Alexander, moet hij dus niet doen. Dát had voorkomen kunnen worden door een generiek protocol, een noodwet, een noodmaatregel op de plank te hebben liggen die je alleen in detail op de specifieke situatie hoeft aan te passen, en dan door de kamer kan jassen

Stormageddon | 13-03-20 | 13:41

Ik ben short gegaan in WC papier en nu heb ik een vreemde geur aan mijn handen..........

Broadsquire | 13-03-20 | 13:39 | 3

Verdubbel je inzet en vergeet niet te stiften.

ikbenerweer! | 13-03-20 | 13:46

Geen handen schudden meer en handen wassen, dan gaat de geur na verloop van tijd weer weg.

jan huppeldepup | 13-03-20 | 14:30

Volledig mee eens met de schrijver. En dan die lui die lopen te zwatelen dat we nu moeten kiezen voor de voksgezondheid in plaats van de economie. Alsof er een verschil is!!!

Zonder die economie wonen er max. 10 duizend mensen met een levensverwachting van 30 in dit land. De gezondheidszorg in dit land is de grootste sector in de economie met een budget van 90-100 miljard op een totaal BBP van rond de 800 miljard. Het effect op de gezondheidszorg in dit land van enkele procenten minder groei/krimp zal gigantisch zijn om nog maar niet te spreken van overige negatieve gezondheidseffecten van hogere werkloosheid, depressies, verslechterde voedingspatronen, etc.

Maargoed, praten over economie is toch maar kwaadaardig 'neoliberalisme' in de hoofdjes van de volledig marxistisch gehersenspoelde hoofdjes van mensen hier...

Antiquerulant | 13-03-20 | 13:39 | 7

@Trumme | 13-03-20 | 13:43:
Ja, dat zien we. Het eerste dat het kabinet doet is extra subsidie geven aan de 'cultuursector'. Alleen met verkiezingen komen is er een mogelijkhied dat we van al die krankzinnige plannen afkomen en gezien de verregaande indoctrinatie van het overgrote deel van de bevolking zie ik dat nogal somber in. Laat de economie verder liever met rust.

Antiquerulant | 13-03-20 | 13:50

@Gregovic | 13-03-20 | 13:44:
10% dood? Klets toch niet man. Het sterftecijfer is echt totaal verwaarloosbaar. Van de mensen die getest worden is het sterftecijfer al gigantisch veel lager. En er wordt bijna niemand getest, zelfs als mensen al heel erg ziek zijn!

Antiquerulant | 13-03-20 | 13:59

@Antiquerulant | 13-03-20 | 13:59: Waarom kan het Italiaanse zorgsysteem het dan nu al niet meer aan? We zijn pas net begonnen...

Gewone-Nederlander | 13-03-20 | 14:09
▼ 4 antwoorden verborgen

Zelfs als NL zou willen doorwerken... Wat dan? NL heeft helemaal geen zelfstandige maakindustrie en vangt alleen wat centen van doorvoer naar Duitsland.

redanx | 13-03-20 | 13:38

Ah, niet testen op corona geeft dus aantoonbaar minder besmettingen in de statistieken. Dat lijkt een oplossing die mijn overheid op het lijf geschreven staat.
Gisteren overigens voor het eerst geconfronteerd met een corona-handdruk, beetje bizar was het wel.

Jan Passant mk2 | 13-03-20 | 13:38

Het is wat te kort door de bocht maar vergelijkt u deze eens met de bailouts en aanstaande green deals van de 21e eeuw: historiek.net/new-deal/78704/ (*)

Het zit 'm in de begunstigden. Menselijke maat en zeau......

(*) Voor Liberals dient u tegenwoordig uiteraard Conservatives te lezen. Niet dat die twee ook nog maar iets met hun oorsprong te maken hebben.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:36

Het is de economische collaps die al jaren in de maak is. Onvermijdelijk. En in technische zin wellicht verfrissend. Tijd voor een systeem dat wel houdbaar is.
Echter, het niet indammen van het virus zal uiteindelijk dezelfde ontwrichting veroorzaken, dan wordt immers een enorm percentage van de bevolking ziek. Dan blijven mensen ook thuis. En zal, ook in de economisch krachtigere leeftijdscategorien het sterftecijfer fors toe nemen. Functies die permanent komen stil te liggen door overlijden zullen zorgen ook voor verdere ontwrichting.
De doomsday is zich al aan het voltrekken, of meneer de econoom het nu wil of niet.

Joostmochtnietsweten | 13-03-20 | 13:36 | 4

Er is helemaal geen beter systeem.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:46

Nu al kan 30% van de beroepsbevolking stoppen met hun zinloze, te automatiseren werk. Of ze dan gezond of ziek thuis zitten maakt dan ook geen moer meer uit.

Stel je voor dat alle ambtenaren in NL, ongeveer een miljoen, de komende maanden thuis blijven - nix aan de hand. En dan de rest nog...

Ichneumonidae | 13-03-20 | 14:03
▼ 1 antwoord verborgen

Rutte doet maar twee dingen:
1. Zorgen dat de taxfarm blijft renderen. Die moeders moeten gewoon blijven werken zodat de fiscus voldoende kan innen;
2. De aandeelhouders van Unilever, Shell c.s. steunen. Die hebben het al moeilijk genoeg met hun aandelen, huisjes melken, F1 en rentenieren.
.
De rest kan de pleuris krijgen. Tenminste, dat las ik gisteren in de versprekingen, mimiek en lichaamshouding van die lakei.

Piet Karbiet | 13-03-20 | 13:35

Lijkt mij een beetje onzin. Duitsland is in de tweede wereld oorlog helemaal plat gebombardeerd en nu het rijkste land van Europa. Op het moment dat veel bedrijven failliet gaan biedt dat juist weer kansen voor andere bedrijven. Net als veel jonge bomen een kans krijgen als oude bomen door storm omvallen. Veel kapitaal wat overigens "vernietigd" wordt is gebaseerd op lucht zoals de bijvoorbeeld de beurskoers.

Het lijkt mij juist goed om de piek van het aantal besmette mensen een beetje uit te smeren zodat we het medisch gezien allemaal aan kunnen.

Als mensen straks massaal te horen krijgen dat ze maar thuis dood moeten gaan want het ziekenhuis is vol (zoals in China) breekt de hel past echt los in ons "nuchtere" land.

Gewone-Nederlander | 13-03-20 | 13:34 | 5

@Gewone-Nederlander | 13-03-20 | 13:48: Marshall plan. Ooit van gehoord? Google het even. Je stelling dat ze op eigen kracht van zero naar hero zijn gegaan is niet juist.

Wedstrijdkrokodil | 13-03-20 | 13:56

@Wedstrijdkrokodil | 13-03-20 | 13:56: Als alles weer opgebouwd moet worden is er werk voor iedereen. Kan de geldpers weer aan en gaat het economisch goed. Amerika is ook in 200 jaar opgebouwd en die hadden geen Marshall plan.

Een land kan wel degelijk van zero naar hero gaan met de juiste mentaliteit en kennis. Geld kun je tenslotte uit het niets creëren.

Gewone-Nederlander | 13-03-20 | 14:15

@Gewone-Nederlander | 13-03-20 | 14:15: Je voorbeeld van Amerika wat in 200 jaar zou zijn opgebouwd vind ik ook enigzins fantasierijk en scheef belicht.

Een door immigratie steeds groter groeiende groep kolonisten is van oost naar west getrokken en heeft in principe al het land wat ze tegenkwamen zich toegeëigend. Daarnaast is er een pure landjepik-oorlog met Mexico uitgevochten (1846). Om nog maar te zwijgen over de slavernij waarop een groot deel van de Amerikaanse economie gebaseerd was. Die is in 1865 afgeschaft. Dat is nog geeneens 200 jaar geleden.

Je roept maar wat.

Wedstrijdkrokodil | 13-03-20 | 15:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Gaat hard ineens.

sprietatoom | 13-03-20 | 15:06

Ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen staan alleen maar in de weg!

A la snackbar | 13-03-20 | 13:34 | 5

Pas op wat U zegt. Toen ik 18 was vond ik een dertig/veertiger een ouwe lul. Als U tot deze categorie behoort, loopt U dus een groot risico.

wakker worden | 13-03-20 | 13:43

Hebben jullie ook vegetarische frikandellen?

Trumme | 13-03-20 | 13:45

en wat moet jij met de boel die de ouwe lullen hebben opgebouwd? zelf op je reet blijven zitten zonder dank je wel te zeggen?

witchmaster | 13-03-20 | 13:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Het sterftepverschot twee jaar geleden mbt griep was 9600. Dus ruim 10000 slachtoffers ten gevolge van de griep in dat jaar. Daar zitten we niet eens in de buurt. Toen hoorden we er niets over, behalve dan dat helaas een verkeerde cocktail voor d egriepprik was gekozen en nu? Nu gedragen we ons als idioten. 80% van de mensen heeft milde klachten, 15% heeft medische behandeling nodig en 5% IC. Sorry hoor maar het is geen builenpest of cholera.

Durkmans | 13-03-20 | 13:33 | 11

Ja die 9600 doden door de griep is waterdicht. Weet niet hoe ze die geteld hebben maar bij ons in de buurt en familie is er nog niemand aan griep gestorven, een ouder familielid ligt nu wel in het ic wegen corona.

jan huppeldepup | 13-03-20 | 14:15

@jan huppeldepup | 13-03-20 | 14:15:
Het is hoogst onwaarschijnlijk dat er op al die 9600 "griepdoden" obductie is uitgevoerd. Het is goochelen met cijfers.

spamzuiger | 13-03-20 | 14:39

Sterfteoverschot is niet „gevolg“. Het ist pur correlatie. En dan nog - met Coroan hebben jonge mensen IC nodig. Heb je met griep nooit. Verder is dat de hele saison niet 2 - 4 weken.

redanx | 13-03-20 | 18:33
▼ 8 antwoorden verborgen

"Groot is in deze context in vergelijking met de gangbare griepepidemieën"

Bij normale griep gaan de meeste niet naar de dokter dus de echte sterftecijfers liggen daar ook lager. De verhouding met Corono/Griep zal dus gewoon kunnen kloppen, wat betekent iets van 50x dodelijker + vaker naar IC. Verder kunnen dus veel meer mensen het krijgen dan een gewone griep vanwege nieuw voor afweersysteem.

De statistische verwachting van de EXPERTS is dat 60% (zegt oa Merkel bv nav experts) van de wereldbevolking het krijgt, als we NIET de "hysterische" maatregelen nemen, als het niet al te laat is. Dat betekent een half miljard mensen op IC en 60 miljoen dood (indien er genoeg IC zou zijn, anders hoger). In vergelijking met de gewone griep: 5-10% krijgt dat en 3/5 miljoen op IC en 250.000/500.000 doden. Scheelt een factor of 100. This is pretty much shyte.

een_mike | 13-03-20 | 13:32

Een idioot idee dat je als zeer open economie - terwijl de wereldeconomie om je heen instort - denkt dat je nationale beleid überhaupt invloed gaat hebben. Stuitende naïviteit.

Binnenbaan | 13-03-20 | 13:30 | 1

Dat dus, dank u!

MokumsMoppie | 13-03-20 | 13:50

Als in oorlogstijd, de rijken vluchten. Mijn opa werd vermoord door de Duitsers, mijn oma opgesloten in een kamp na de oorlog. Mijn ouders toen ze nog leefden getraumatiseerd maar gingen wel gewoon door zolang ze konden. In mijn jeugd begonnen we op vroege leeftijd met werken, alles was en werd opgebouwd, een nieuw begin als het ware. Koop Nederlandse waar dan helpen we elkaar enz enz. Maar de fascisten zijn teruggekeerd of nooit weggeweest en hebben op een bijzonder lage manier, de Timmermansmethode eigenlijk de boel helemaal naar de donder geholpen en kotst ons de Nederlander uit waar we bij staan. We zijn ver gekomen, hard gewerkt, veel opgebouwd, nu geen pensioenen meer en kleinkinderen betalen de rekening en wij ontzettende verwende lafhartige Nederlanders laten het gewoon gebeuren. Hoe is dit mogelijk.

Plat-forum | 13-03-20 | 13:30 | 1

Je slaat wartaal uit die totaal niets met het onderwerp van doen heeft. Check je temperatuur even, wellicht ijl je en heb je medische zorg nodig.

Marko_ | 13-03-20 | 13:40

Wat een gelul.
Alexander Sassen van Elsloo is zeker bang voor zijn aandeeltjes. Fuck de ouderen en zwakkeren maar, toch? Nou fuck you

eerlijke joop | 13-03-20 | 13:30 | 1

Nope, hij is zzper dus heeft geen inkomen meer als iedereen overal mee stopt

New Quacka | 13-03-20 | 13:47

Welke randdebiel maakt zet 2 grafieken met verschillende Y-assen naast elkaar. Het lijkt wel alsof tegenwoordig niemand de school nog afmaakt.

foka | 13-03-20 | 13:29 | 3

Doe eens je ogen open. Y-assen zijn gelijk, school niet afgemaakt?

redanx | 13-03-20 | 13:31

U bedoelt de x as?

Gomezlopez | 13-03-20 | 13:44

Wat Sassen van Elsloo betoogt is dat economie primair is en wij zijn allen slaaf aan dat systeem. In plaats dat we en samenleving hebben en middels economie eea vorm geven.

Indien er nadelige effecten zijn en die zijn er is het aan de overheid om dat zo veel mogelijk te matigen voor die groepen. Daar heb je een overheid ook voor om bij bijzondere situatie in te grijpen.

Verder is het bullshit van de kwetsbaren te beschermen. Ten eerste weet je niet altijd wie kwetsbaar is en wie niet. Ja er is natuurlijk duidelijk dat 70+ en vooral 80+ kwetsbaar zijn. Wil je die dan uit de 'mix' halen? Wat mensen met kanker en zwakke gezondheid? Mensen met long aandoeningen / COPD? COVID-19 is een virus dat vooral op de ademhalingssysteem inhaakt.
Daarnaast weten we de transmissie niveau's niet precies.

Als je als samenleving de impact ECHT wil inperken moet je ZEER SNEL en zeer drastisch maatregelen nemen. En ja dat doet pijn, maar dan ben je er in twee weken door heen. Kan het virus uitdoven.

Nu is het voortdurend achter de feiten aanlopen en opschalen achteraf.

Maar ik snap dat van bovenstaande meneer zijn referentie kader vooral economie en kapitaal is, dat wat zijn klokje doet tikken en aldus via dat kader zijn levensbeeld verder uit bouwt naar deze situatie.

iustus | 13-03-20 | 13:29

Gelijk heeft hij deels deels. Als 70 % van de mensen besmet is en weer gezond wordt, stopt het virus. Als je de oudere en zwakken radicaal beschermd tegen het virus dan kan het werken. Het kan echter ook volledig uit de klauw lopen met duizenden doden. We weten misschien eerst later wat het beste geweest was en als we geluk hebben doen we dat misschien nu.

jan huppeldepup | 13-03-20 | 13:29

weer zo'n betweter die in zijn uppie denkt meer te weten dan honderden deskundigen bij elkaar. kappen Alexander!

langzullenweleven | 13-03-20 | 13:29

Goed stuk. Corona is niets meer dan een stevige griep. In Nederland sterven er altijd 2 tot 4 mensen per dag aan de griep. Op hoogtepunten zijn dat er zelfs 25.
Kortom een volkomen overspannen, zeer schadelijke reactie.
Mijn advies: koop nu aandelen want over minder dan 2 maanden is het weer gewoon weer het belangrijkste gespreksonderwerp.

0112358 | 13-03-20 | 13:29 | 1

De doden van griep komen voort uit 200.000 besmettingen. Reken zelf maar eens uit hoeveel doden er zijn als ook zoveel mensen Corona krijgen. En bedenk dat dan ook veel meer naar IC nodig hebben waar veel te weinig plek voor is. Nu valt het aantal doden nog mee, maar om dat zo te houden moet de verspreiding dus wel voorkomen worden. Dat heet vooruit denken.

een_mike | 13-03-20 | 13:37

Buy the dip was het toch?

postmodernismisdead | 13-03-20 | 13:28

Het huidige beleid dus. Lijkt me prima.

beldewouten | 13-03-20 | 13:28 | 6

@Trumme | 13-03-20 | 13:48: Top actie van rutte. Iedereen Snapte het gelijk. Rutte bespeelt ook jouw heel erg goed.

Mark_D_NL | 13-03-20 | 13:55

@Mark_D_NL | 13-03-20 | 13:55: die rutte van je zal maar je dokter zijn op de IC met zijn handenschudden. Als dat al niet eens lukt, dan zal de rest ook wel te moeilijk zijn.

thephysicist | 13-03-20 | 14:02

Het beleid van de kat uit de boom kijken. Geweldig proactief allemaal </sarcasm>

thephysicist | 13-03-20 | 14:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Is dit een artikeltje van Henk Krol, Lodewijk Asscher of een andere grote geest ? Man man man. Als de wereld vergaat zijn we allemaal weg. Après van Oef le déluge mensen.

van Oeffelen | 13-03-20 | 13:27 | 1

Welke Lodewijk zei dit ook al weer?

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:35

Nee. Alleen de doden tellen is voorbarig op dit moment. Het is nog niet duidelijk of er sprake gaat zijn van blijvende schade aan de longen. De boel op z'n beloop laten, wat nu gepusht wordt als 'herd community' is daarom volstrekt roekeloos. Ook gaat het voorbij aan een van de grootste zorgen, namelijk het moment waarop er geen vrije IC bedden meer zijn. Die kun je ook nodig hebben als je door een wesp gestoken wordt. Niet luisteren naar dit advies dus.

Wedstrijdkrokodil | 13-03-20 | 13:27

Aangezien de halve wereld al op slot zit, zal het wel meevallen. Tenzij je natuurlijk net voor de uitbraak je aandeeltjes hebt aangeschaft.

Gomezlopez | 13-03-20 | 13:26

Je hebt het het hier over de ideale wereld waar iedereen zich aan de adviezen houdt. Helaas heb ik al gezien dat het ieder voor zich is. Italianen die zich vlak voor een lockdown uit het af te sluiten gebied vluchten. Studenten die een ski-vakantie toch belangrijker vinden. Boomers die in de supermarkt luid hoestend boven de groenten staan, ipv in de armen de hoesten.
Het mag wel wat strakker vind ik.

BrutusBosch | 13-03-20 | 13:26 | 1

Chinezen die 3 tomaten willen, en er 9 bestuderen/keren.

HogeNood | 13-03-20 | 13:35

De DAX, Dow Futures en de AEX zeggen vandaag dat alles goed komt. Een horrordag voor de shortsellers vandaag.

van Oeffelen | 13-03-20 | 13:25

Macht van de grote getallen, we gaan het merken.
Net een voorraad N²O binnen.
Als ik dan toch in thuisisolatie moet dan maar lachend mijn eind afwachten.

Miezerig | 13-03-20 | 13:23

Ik heb zojuist 10 hamsters aangeschaft want je weet maar nooit !

Minus Richels | 13-03-20 | 13:22 | 4

Heeft U er wc papier bij gekregen?

jan huppeldepup | 13-03-20 | 13:32

8 is al genoeg voor een octaaf dus ik raad u zoiets aan:
youtu.be/5rCoseZkII0

Der Schnitzeljäger | 13-03-20 | 14:25
▼ 1 antwoord verborgen

Kan ik me grotendeels in vinden. De sterftecijfers lijken op die van een flinke griep, en daar doen we over het algemeen vrij laconiek over. Dus waarom dan nu allerlei overdreven maatregelen nemen die de economie fors schaden en uiteindelijk ook de gezondheidszorg. Want waar gaan we die dan van betalen, als de inkomsten fors teruglopen?
Geen paniek, ga rustig slapen.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:22 | 13

U leest blijkbaar alleen wat u wilt lezen want hier word nogmaals benadrukt dat het totaal iets anders is dan een griep. Het coronavirus is een zeer besmettelijke longziekte. Ik ben natuurlijk helemaal geen ervaringsdeskundige, maar mijn gezond verstand zegt dat het beter is om een korte tijd drastische maatregelen te nemen in plaats van een lange tijd zo maar aan te modderen, dan is de uiteindelijke schade zowel voor mens en economie veel groter.

Mr. C | 13-03-20 | 13:37

@redanx | 13-03-20 | 13:35: Er komen nu oude mensen op de IC terecht die tijdens een zware griep in een gewoon ziekenhuisbed blijven liggen. Of doodgaan in een verpleegtehuis.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:37

@Mr. C | 13-03-20 | 13:37: Ruim 80 procent heeft nauwelijks klachten. En dat cijfer gaat waarschijnlijk nog wel omhoog, omdat heel veel symptoomloze geïnfecteerden helemaal niet worden getest. De groep die wel erg ziek wordt is grotendeels de groep die ook getroffen wordt tijdens een zware griep. Heel veel 80-plussers en daarnaast mensen die al ziek zijn cq andere medische problemen hebben.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:43
▼ 10 antwoorden verborgen

Het begrip 'economische impact' is een vies begrip. Het is rot. Het is een begrip vol etter. Het zegt alleen maar in welke mate de mensen, die al zat geld hebben, een bedrag mislopen op een begrootte eigenverrijking. Economische impact klinkt heel stoer en gevaarlijk. Maar het is een fictief iets.

Leptob | 13-03-20 | 13:22 | 5

Als bedrijven failliet gaan en andere bedrijven in problemen komen, denk je dat je dan niet 2-3 maanden zonder werk kan zitten? Met de huidige overheid die kosten alleen maar doet oplopen, dat je dat kan hendelen? Ik denk dat je binnen no time aan de grond zit. Of je nu modaal of 2x modaal verdiend.

BBRDWR | 13-03-20 | 13:32

@Kuifje-naar-Brussel | 13-03-20 | 13:23: kuif als we nu eens beginnen om Erdogan vlgd week nul euro te geven op de migranten top. En de hele EU op slot voor asielzoekers het is immers een noodsituatie dat scheelt al miljarden.
Al iets gehoord vanuit Brussel ?

Trumme | 13-03-20 | 13:32
▼ 2 antwoorden verborgen

Met een schaal van 0 - 15% ziet het er best indrukwekkend uit.

Harry.Langezwaal | 13-03-20 | 13:22

In India zijn er nu 73 gevallen waarvan eentje met fatale afloop. Dat gaat ongetwijfeld heel hard stijgen.

Nehemia | 13-03-20 | 13:21 | 5

@Trumme | 13-03-20 | 13:33: Geen idee. Mss een cultuurdingetje daar en mogelijk staan ze te liegen over het aantal corona-doden, maar al zou dat 10 keer zo hoog zijn is er nog steeds niets aan de hand (relatief gezien dan).

Ichneumonidae | 13-03-20 | 13:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Zeg nou maar gewoon wat & wanneer ik moet kopen zodat ik ook kan profiteren van de massahysterie.

LewsTherinTelamon | 13-03-20 | 13:21 | 12

@thephysicist | 13-03-20 | 13:54: Ook jij trapt er in. Hij geeft een advies, houdt zich er vervolgens zelf niet aan en iedereen praat erover. Kortom: alle aandacht voor zijn advies.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 14:00

@Kuifje-naar-Brussel | 13-03-20 | 14:00:

Ik had het al over de onmetelijke domheid van je, maar "I stand corrected", het kan nog dommer. Heb je eigenlijk wel de video bekeken ?
Paar seconden later geeft die rutte die rivm vent nog een aai over zijn bol en legt rutte zijn hand in de nek van die vent.

Hoort dat ook allemaal bij het "toneelstukje" van je rutte opdat zijn boodschap (niet handen schudden) beter overkomt voor mensen zoals jezelf want anders snap je het niet ?

Die rutte van je, wordt door de rest van de wereld totaal niet serieus genomen en uitgelachen, zou je ook moeten doen.

thephysicist | 13-03-20 | 14:11
▼ 9 antwoorden verborgen

Iemand die "we-met-zijn-allen" gebruikt is niet serieus te nemen en is af.

klön | 13-03-20 | 13:21

Sterftecijfer hangt ook sterk af van of er genoeg ziekenhuiscapaciteit is om kritieke gevallen te behandelen. Als de ziekenhuizen overbelast raken, neemt ook het sterftepercentage toe, zoals in Italie, Iran en Wuhan het geval is

Fijn_dat_je_er_bent | 13-03-20 | 13:21 | 2

Precies

Der Schnitzeljäger | 13-03-20 | 14:18

En daarom proberen ene piek te vermijden.

Der Schnitzeljäger | 13-03-20 | 14:18

Gelukkig zitten we in de EU en de euro. Als er echt een crisis komt worden wij straks ook gered door een noodfonds.

T. Rammel(l)an(d)t | 13-03-20 | 13:21 | 1

Ik vind het op een wrange manier wel komisch dat de EU in de problemen komt niet door massa-migratie, klimaatkolder of waardeloze politici, maar door een stom longvirusje.

threeheadedmonkey | 13-03-20 | 13:26

Alle meningen en cijfers wijzen op 1 ding: onbetrouwbaar! Cijfers zijn onbetrouwbaar omdat ze gebaseerd zijn op verschillende en onvolledige metingen. Meningen zijn onbetrouwbaar, want gebaseerd op onbetrouwbare cijfers. Enige wat overblijft is eigen, gezonde boerenverstand.

Paradijs | 13-03-20 | 13:19

Van wie komt dit lulverhaal ineens op geenstijl? Ben dit soort idiote onzin niet gewend van de redactie.

Shitting Bull | 13-03-20 | 13:18 | 4

Onderbouw dat eens? Het stuk is niet erg lijvig, maar ik kan de redenering goed volgen.

Bvdb | 13-03-20 | 13:22

De naam van de schrijver staat er gewoon onder. Tweedens: lees eens een andere opinie dan de rabiate vvd-fanboys met een diploma Geschiedenis.
Er gaat een wereld voor je open als je niet steeds wegkijkt.

Analia von Solmsch | 13-03-20 | 13:23

Je bedoelt dat je het niet snapt omdat er cijfertjes in voorkomen.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:25
▼ 1 antwoord verborgen

Is het op dit moment nog wel ethisch verantwoord om de waarheid zo te verdraaien ? #winterbanddode

Kraagspiegel | 13-03-20 | 13:17

Ik denk dat je je vergist. Zeker de zwakkeren zullen het eerst krijgen, maar je ziet in Italië (en ook China) dat ook gezonde (artsen, verpleegkundigen) personen kunnen overlijden.
De druk op de IC's zal hoe dan ook te groot worden bij geen shutdown.
Beter snel een shutdown en dan weer door, dan straks te laat.

DeDatumEnTijd-> | 13-03-20 | 13:17

Hebben we weer zo'n rekenwonder die net effe te laat de aandelen verkocht heeft en met puur economisch gezwam z'n portefeuille omhoog wil lullen.

Dima Beeline | 13-03-20 | 13:17 | 1

Hahahaha, nou shell is op dit moment heerlijk goedkoop... je kan nog eventjes wachten overigens.

litebyte | 13-03-20 | 13:18

Noem het voortaan "BANGBLOG"

litebyte | 13-03-20 | 13:17

De overheid zal dan 85% van de economie domineren. Want die zitten niet in de zak van VNO-NCW. Gelukkig ben ik eigen baas over 85% van mijn particuliere bruto-inkomen.

Vuilnisman?

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:15 | 7

@thephysicist | 13-03-20 | 13:56: Dat raad ik af. Verdiep u liever in de fiscale behandeling van kleine rechtspersonen, waaronder BV's, maatschappen en eenmanszaken. Ongeacht uw verlies en winstrekening, kunt u reserveren anders dan pensioentechnisch (en dat ligt ook al onder schot) op uw buik schrijven, want inkomstenbelasting.

Particulier ondernemerschap valt zonder connecties nog helemaal niet mee in Nederlandje. Iets meer on topic: het effect van maatschappen binnen een "ziekenhuis" op de optimale verdeling van de nationale zorg in Nederlandje. U zult versteld staan. Zeker als u de gangbare rechtspersoonlijkheid van verzekeraars onder de loep neemt. En dan de fiscale/verslaggevingstechnische regels daar voor.

De perfecte strontstorm. Die we nu dus volop in de bakkes bekomen.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 14:25

Ik ben zelf een ZZP'er, dus weet precies wat u bedoelt.

thephysicist | 13-03-20 | 14:27
▼ 4 antwoorden verborgen

Als de economie maar draait. De bevolking kan de tyfus krijgen. Flikker op Alexander. Ga lekker met je naamgenoot van de d66 konkelen.

Linke Soep | 13-03-20 | 13:15 | 1

De bevoking leeft van de economie.

Bvdb | 13-03-20 | 13:23

Wat Rutte doet -- linksom of rechtsom -- maakt economisch niets uit. Nederland is verre van autonoom. Italie, Duitsland, Frankrijk, de VS, China sleuren Nederland mee het ravijn in. Geen haan die er naar kraait. Het was leuk zolang het duurde. Doei!

tectonicos | 13-03-20 | 13:15 | 4

Vooral Duitsland is onze gastheer (wij zijn niets meer dan een teek met een arrogante grote bek en VOC mentaliteit... althans een deel van de BeV.)

litebyte | 13-03-20 | 13:19

@litebyte | 13-03-20 | 13:19: Overigens dit was voor de EU, tijdesn de EU, en zal ook straks zo zijn na de huidige EU.

litebyte | 13-03-20 | 13:20

Precies. Maakt weinig uit wat NL wel of niet doet, klappen krijgen we sowieso.

threeheadedmonkey | 13-03-20 | 13:21
▼ 1 antwoord verborgen

..he he, net terug van het hamsteren. Pas toen Rutte zei dat het niet nodig was, wist ik dat menens was... Kom maar door met je lock down. Deze zolderkamer is er klaar voor.

Janneman | 13-03-20 | 13:15 | 1

..het..

Janneman | 13-03-20 | 13:16

Mooi zwart scenario. Meer dan massapsychose kan ik er werkelijk niet in zien.

Over een week of 6 heeft niemand het er nog over.

Ichneumonidae | 13-03-20 | 13:15 | 7

@jan huppeldepup | 13-03-20 | 13:24: de "oranjes"

thephysicist | 13-03-20 | 13:27

@jan huppeldepup | 13-03-20 | 13:24: Er wonen iets van een half miljard mensen in de eu. Overlijdt 1%, dan zit je al op 5 mln doden.

Dat gaat helemaal niet gebeuren. Teller worldwide staat op een 5K. Nou, dan kan iedereen wel de math doen.

Ichneumonidae | 13-03-20 | 13:28

@Ichneumonidae | 13-03-20 | 13:28: Oh bedoelde u dat, ik dacht "
Over een week of 6 heeft niemand het er nog over." dat er dan niemand meer over was zodat ook niemand meer over het virus spreken kan. Foutje, bedankt.

jan huppeldepup | 13-03-20 | 14:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Alexandertje toch. Al die verwachte doden zijn dus accepteerbare "collateral damage"?
Code zwart in ziekenhuizen vind jij ook aanvaardbaar? Code zwart Alexander.
Wat is dat toch met mensen die Alexander heten?

ParaPiet | 13-03-20 | 13:15 | 5

@thephysicist | 13-03-20 | 13:25: De gezondheidszorg financieren, sukkel. Dat is nu al veruit de grootste post op de Overheidsbegroting. En hoe wil je die uitdijende zorg blijven betalen als de inkomsten fors teruglopen? Heb je daar wel eens over nagedacht, paniekvogel?

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:30

@Kuifje-naar-Brussel | 13-03-20 | 13:30:
Jij doet ook iets met geld tellen ? Wacht eens even, laatst gaf je toe dat je geen baan/werk had maar dat dit Coronavirus slechts een "griepje/verkoudheid" is. Je voelde je gesterkt door de GS poll, iets met 51%. Echt lachen met jou, niet om je humor, want die heb je niet, gewoon om je onmetelijke domheid
.
Volgens mij kom jij net terug van je hamsterronde. Begin je het een beetje benauwd te krijgen omdat je niet voorbereid bent, paniekkuifje ?

Al die vragen opeens, weet allemaal niet waar je die vandaan haalt, is dat wat trollen proberen te doen, het gespreksonderwerp dicteren. Helaas pindakaas, doe ik niet aan mee.

thephysicist | 13-03-20 | 13:37
▼ 2 antwoorden verborgen

Klopt grotendeels lijkt mij echter met één cruciaal element dat u over het hoofd ziet. De snelheid en daarmee de grote hoeveelheid mensen die zich in korte tijd voor de deur van het ziekenhuis zullen opstapelen met uw benadering en dat is niet acceptabel ihkv uw zorgen over uw aandelen Alexander.

zokanhetookja | 13-03-20 | 13:14

Hoezeer ik het vaak oneens ben Rutte, kan ik mij in deze aanpak wel vinden.
De boel lamleggen lijkt me weinig zinvol, omdat het virus toch wel doorwoekert. Dan stel je de klap uit.
Nu gaat het misschien nog gefaseerd.

Punt is in deze, dat niemand weet wat juist is. En de politiek, zeker Baudet en Wilders, proberen er op een slaatje uit te slaan.

Toetsenbordcomplex | 13-03-20 | 13:14 | 3

De bedoeling van "lamleggen" is juist dat het virus niet meer kan doorwoekeren en bijkomstig voordeel dat de druk op de gezondheidszorg wordt uitgespreid in de tijd.

thephysicist | 13-03-20 | 13:22

Vergelijk anders effe Italië en Zuid Korea met elkaar en zoek de verschillen in aanpak en resultaat. Singapore is ook zo'n voorbeeld waar men echt heel goed is omgegaan met de situatie, in tegenstelling tot veel Europese landen. En waar zit dat gespuis van de EU eigenlijk? Daar hoor je toch maar erg weinig van op het moment.

Shitting Bull | 13-03-20 | 13:23

Er zijn toch voorbeelden waaruit blijkt dat een vroege lockdown wel werkt. Hongkong Singapore en Taiwan

Trumme | 13-03-20 | 13:23

Ik heb al weken een droge hoest. Gelukkig kan ik volgende week wel op vakantie met het vliegtuig.

Ookalweer | 13-03-20 | 13:13

Dus als scholen en horeca op slot gaan is 85% van de economie in handen vd overheid? Horeca is enkele procenten vd economie. Heel kut voor deze ondernemers. Steun ze maximaal zou ik voorstellen, maar dit stuk is compleet geraaskal. Wat Rutte doet is slechts uitstellen van het onvermijdelijke waardoor de materiele en immateriële schade aan het eind van de rit alleen maar hoger zullen zijn.

kokkie klaphaak | 13-03-20 | 13:13

" Laten we hen beschermen die echt bescherming nodig hebben en laat de rest van het land werken zodat dat we met zijn allen een veilige en welvarende toekomst kunnen veiligstellen. "

Laten wij dan meteen ophouden om e 25.000.000.000 per jaar in het klimafaat te pompen en slechts e 25.000.000 eenmalig in het ontwikkelen van een medicijn tegen virussen.
Overigens nu is het een virus maar op termijn gaat dit ook met bacteriën gebeuren daar deze steeds meer resistent worden tegen antibiotica. Daarvoor geldt dat daartegen niets meer wordt ontwikkeld. Voor de farmaciebedrijven niet (meer) interessant. Waarom wordt dit niet opgepakt door de overheid?

Het is een schande.

ProAsfalt | 13-03-20 | 13:13 | 1

how dare we(!!11!)

Joffri | 13-03-20 | 13:18

"Het advies voor contactbeperking zou ook met name voor de kwetsbare groepen (dus boven de 60 jaar oud)"" . Helder ! Derhalve is de verhoging van de AOW leeftijd tot 68 dus kennelijk een hele slechte actie geweest ! Immers mensen van boven de 60 zijn toch al meer kwetsbaar ??

oostermoer | 13-03-20 | 13:13

Waarom geeft ECB wederom geld aan banken om aan burgers uit te lenen.
Banken lenen niets uit of tegen rare voorwaarden en zeker NIET aan mensen die het nodig hebben want niet solvabel.
Gewoon banken spekken dus met een smoesje.

Als je burgers ademruimte wilt geven dan stel je belastingen uit of af of geef je eenmalige toeslag. Hier heeft de burger en dus de economie niets aan.

Kaas de Vies | 13-03-20 | 13:13 | 4

Banken selecteren aan wie ze uitlenen. Niet iedere idioot met een wereldvreemd idee krijgt zomaar geld. Logisch.

Rest In Privacy | 13-03-20 | 13:20
▼ 1 antwoord verborgen

Sorry maar bij de zin ; ‘het kabinet heeft echter nu al ingrijpende maatregelen genomen’ ben ik afgehaakt.

Trumme | 13-03-20 | 13:12 | 2

Ik wilde al stoppen bij de zin "Zoals met elke griepepidemie", maar toch echt toen ik zag dat de schrijver als bron van de grafiekjes o.a de data uit China gebruikt. Laat maar, deze zelfbenoemde bankier kan beter zijn geld tellen.

thephysicist | 13-03-20 | 13:15

Zelfde. Wat een mafkees...

Trekpleister | 13-03-20 | 13:16

Zonder lockdown houdt men de verspreiding en dus het risico voor de kwetsbaren. Niet te scheiden die twee. Twee tot drie weken lockdown moet men wel kunnen uitzingen. Anders stelt het bedrijf in kwestie ook geen bal voor, zeg... Daarnaast meer IC, hop met die noodhospitaals, hop met de mondkapjes. Beschermen en bieden van middelen aan zorpersoneel voor deze patiënten heeft topprioriteit.

Canis.bonus.es | 13-03-20 | 13:12 | 1

Heldere logische taal, waar ik het 100% mee eens ben.
Gebruik de ter beschikking staande tijd nu optimaal, in plaats van weer halfslachtig....
En lieden die een lockdown willen uitstellen uit economische redenen....
Dat uw familie het moge kr.......... laat maar.

Roadblock | 13-03-20 | 13:20

Alexander weet wat goed voor je is. Pleur op debiel

Groene Horzel | 13-03-20 | 13:11 | 2

Lekker kort wel...

Canis.bonus.es | 13-03-20 | 13:12

Het hele idee van het op slot gooien van het land is om te voorkomen dat het coronavirus even wijdverspreid gaat worden als het gewone griepvirus. Want dan zit je elke winter te kijken met een coronagolf naast de griepgolf.

Het is ook helemaal niet ongewoon om het land op slot te gooien. Dat doen we eigenlijk elke zomervakantie. De schade is ook te overzien, omdat veel werknemers een stuwmeer aan vakantiedagen hebben staan die toch op moeten. Daarnaast stelt het de toeleveranciers van halffabrikaten in de gelegenheid om de productie weer op orde te krijgen.

Liever nu twee weken het land op slot dan nog een maand doormodderen.

MFvGeel | 13-03-20 | 13:11 | 2

Is 3 weken te laat. Hadden ze voor de carnaval en krokusvakantie moeten doen. Toen lachten ze nog om de Chinezen met hun drones.

Trumme | 13-03-20 | 13:13

Hamsteren is nu niet zo'n gek idee.
Niet vanwege Corona lockdowns, maar vanwege een financieel systeem wat op instorten staat.

Harry Turtle | 13-03-20 | 13:11 | 2

Al geld gepind? Anders staan we zo weer in de rij voor 50,- per dag per persoon max.

Canis.bonus.es | 13-03-20 | 13:13

Stoppen met janken iedereen.
Doorgaan met werken.
Kinderen naar school, zolang iedereen kinderen die verkouden zijn thuishouden (1 ritje door de stad hier maakte duidelijk dat infantiel Nederland dat nog steeds niet begrepen heeft)

de Voorzittert | 13-03-20 | 13:11 | 2

Ja kinderen naar school. Kunnen ze elkaar per honderden besmetten en dan als tijdbommetjes thuiskomen bij ouders/grootouders.
Goed plan.

Roadblock | 13-03-20 | 13:22

@Roadblock | 13-03-20 | 13:22: mensen als u maken dat het hele land in totaalpaniek raakt. Kinderen zijn niet besmettelijk zonder de proestkuch of snottekop. Daar moet je dus wel kritisch op zijn. Gewoon bij de poort. Terugdouwen en ouders een reprimande als er eentje zich toch meldt.

de Voorzittert | 13-03-20 | 13:40

En wederom sast alexander weer eens uit zijn nek: banken komen niet in de problemen als je kleuters en tieners thuis houdt.

geenjagergeenneeger | 13-03-20 | 13:10

Prachtig schrijfsel en ik ben het met u eens. Richten op de kwetsbare groepen en de rest gewoon doordraaien, er is genoeg te doen.

Nipplechip | 13-03-20 | 13:08

Wat België gaat doen met het 3 weken sluiten van alle horeca gaat een diepe recessie opleveren. Ze krijgen een compensatie van eenmalig 4000 euro en 160 euro per dag.

sprietatoom | 13-03-20 | 13:07 | 5

@sprietatoom | 13-03-20 | 13:17:
Als inderdaad 60-70% van de mensen besmet zal raken en 1 op de 10 daarvan intensieve zorg nodig hebben dan zit hij er anders niet heel veel naast. Laten we dus maar hopen dat het overdreven is.

Erectus Giganticus | 13-03-20 | 13:24

@sprietatoom | 13-03-20 | 13:17: Niet als je rekent met de volgende getallen: Merkel voor 60% - 70% vd bevolking zal besmet raken. Neem dan 10% van alle besmette mensen die aan de beademing moeten (is optimistische schatting, googlet u maar, kan ook 15% zijn). Op een bevolking van 17 miljoen bij 60% en 10% komt u precies uit op 1 miljoen.

Realisties | 13-03-20 | 13:24
▼ 2 antwoorden verborgen

Volgens mij is dat ook precies wat Rutte doet en het hysterische volk hem verwijt.

Re:Kniftig | 13-03-20 | 13:06 | 2

Mee eens. Het land laten ontwrichten door een ziekte die voor de grote meerderheid niet dodelijk is, zorgt op de lange termijn voor een onafzienbare schade.
Ben geen fan van Rutte, maar hier neemt hij toch zo goed en zo kwaad als het kan de leiding.

Gajus | 13-03-20 | 13:11

@Gajus | 13-03-20 | 13:11: is er al enig idee of dit virus op de lange termijn niet schadelijk is? Ooit van de Q koorts epidemie gehoord?

Trumme | 13-03-20 | 13:16

Jump fu*kers!
Gaan we dit keer niet de banken de schuld geven?

Is dit nog nieuws? | 13-03-20 | 13:06 | 2

Over een tijdje wel. Verliezen gaan weer voor rekening van de belastingbetaler komen. Iedereen weet dat toch.

luto333 | 13-03-20 | 13:11

Als je de Y-as van die 'total cases' grafiek niet laat verspringen met 25K, maar met 100K is de lijn vrijwel horizontaal.
Interessante grafiek, geeft precies de mallotige massapsychose weer.

Ichneumonidae | 13-03-20 | 13:20

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen