achtergrond

Geenstijl

'Cardioloog' 'Jacco Schreuder' blijkt voetbalfantast

Zucht, als je vage accounts op twitter al niet eens meer kunt vertrouwen

Hallo allemaal. U kunt stoppen met het linktippen van de tweets van 'cardioloog' 'Jacco Schreuder'. Ja, hij twitterde op 25 februari al over een coronageval in Noord-Brabant bij iemand die in Noord-Italië was geweest. Maar, zoals wij de 27e al vermeldden: hij had die tweet zelf alweer ingetrokken en verwijderde vervolgens eigenhandig zijn account. Niet lang daarna kwam het account echter weer terug, deed lekker vaag over zijn bronnen, maakte allerlei niet uitgekomen voorspellingen over een coronagolf in de regio Veghel-Gemert-Uden en toen was @cardio_jacco AF. Maar wat blijkt nu? Het lijkt er sterk op dat de beheerder van dit account hetzelfde trucje al eens eerder heeft geflikt met het voetbaltransfervirus. 

Op Twitter kun je namelijk van accountnaam veranderen en je volgers behouden. Het account @cardio_jacco (dat lijkt begonnen als @madeliennepien) heette in het verleden kennelijk @arno_nos (met het alias Jacco Bijlsma en een foto van Arno Vermeulen) en verspreidde allemaal niet kloppende voetbaltransfergeruchten. Inmiddels zijn alle tweets verwijderd, maar de reacties niet. Deze reactie (die is gestuurd aan het account toen dat nog @arno_nos heette) heeft zelfs nog een like van @cardio_jacco. Het lijkt er dus op dat Schreuder geen schuilnaam is, maar een nepaccount, net als al die Coronanieuws-types.
UPDATE: Account verwijderd. Graag gedaan RIVM!
UPDATE ZONDAG 8 MAART 10u30: Het account is weer online, inclusief oude tweets, maar zonder alle oude volgers. Noemt zich nu "de voetbalFantast" en schrijft in zijn bio "Jacco Bijlsma a.k.a. Jacco Schreuder. Wie is het nou?". De like bij de tweet van Ruben2610 is niet meer te zien, maar gelukkig hebben we een screenshot.
UPDATE 8 MAART 10u45: Bio even aangepast naar "Nepnieuws over voetbal en andere aanverwante zaken".
UPDATE 8 MAART 15u42: @cardio_jacco noemt zich niet meer "de Voetbalfantast" maar gewoon weer "Jacco Schreuder".
UPDATE 8 maart 16u13: Alle oude volgers (ook van @arno_nos en @madeliennepien) lijken weer terug.
UPDATE 8 maart 20u54: En nu stopt cardio_jacco er toch mee. Met een heel raar draadje. Zie hieronder.
UPDATE 11 maart 8u42: Hij is weer terug. Het lukt hem dus niet eens om eerlijk te zijn over het stoppen van zijn account.

DOEIII

DOEIII

Gelukkig hebben we de screenshots nog

Gelukkig hebben we de screenshots nog

Bonustip: kijk uit met mondkapjes bestellen

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.