Leraren: 'Ouders zeiken te veel over schooladvies'
Terwijl: het ligt aan het systeem
En daar gaan we weer lekker een rondje tut-tutten tegen bemoeizuchtige ouders die zich zomaar durven te bemoeien met de onfeilbare geweldige mensen die voor de klas staan, en met een simpele pennenstreek de toekomst van kinderen bepalen en daarbij liever niet gestoord worden. "Duizenden ouders hebben zich vorig schooljaar bij groep 8-leerkrachten beklaagd over het schooladvies van hun kinderen. Bijna allemaal vonden ze dat advies te laag." Natuurlijk zijn ouders die hun eigen domme kind briljant irritant vinden vervelend, maar als je een systeem creëert waarin als een kind 12 is de belangrijkste beslissing uit zijn schoolloopbaan genomen gaat worden op basis van ondoorzichtige criteria, lijkt het ons nogal wiedes dat ouders er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het kwartje voor hun kroost de goede kant opvalt. Onderzoek geeft die ouders ook gelijk: kinderen met een 'te hoog' advies "ontwikkelen hogere ambities om boven hun niveau uit te stijgen". Bovendien is het advies van de leraar (met dank aan """onderwijspartij""" D66) de afgelopen jaren slechter geworden, omdat objectieve eindtoetsinformatie ontbreekt. Maar goed, het AD negeert deze feiten, gooit er een fopenquête tegenaan en laat leraren lekker leeglopen op ouders. Terwijl het dus niet aan die ouders ligt. HET LIGT AAN HET SYSTEEM.
Hallo juf Marloes, heel vervelend dat ouders het beste voor hun kind willen
Huh, dus een leerling met een positief zelfbeeld is een probleem?
Reaguursels
InloggenIk moet wel nog even kwijt dat ik niet begrijp waarom tegenwoordig afgegaan wordt op subjectieve oordelen, zowel van leraren met hun onmogelijk uit te sluiten persoonlijke sym- en antipathiën als ook van ouders die de intellectuele capaciteit van hun kroost vrijwel per definitie overschatten. Gewoon weer terug naar objectieve uitkomsten van toelatingsexamens op elk niveau van het voortgezet onderwijs. Als je score daarbij veel hoger dan het gemiddelde is, ben je daar niet op je plaats en moet je direct door naar een hoger niveau van onderwijs, als je het niet haalt dan ben je net zo min op je plaats daar en moet je naar een lager niveau. Dat houdt wel in dat de financiering van het onderwijs een totaal andere basis moet krijgen zodat scholen niet de neiging meer hebben om zoveel mogelijk leerlingen in hun boeken te hebben.
Wie is hier niet hoogbegaafd vraag ik me af.
Schaf dat verwoestende nivelleren af dat de met meer intelligentie en doorzettingsvermogen gezegenden afremt, breng de inhoud van het onderwijs terug naar reële wetenschappen ("sociale" zijn dat niet) en test iedereen weer met objectieve examens. Ëén onvoldoende? Jammer dan, maar niet geslaagd en geen diploma. Een land heeft een intellectuele toplaag als leiders nodig, niet dat verpamperde proletariaat dat tegenwoordig de dienst uitmaakt.
Ben zelf zzp PO-docent en draai vaak groep 8. Ik zoek altijd de kinderen van de grootste kakkers uit. Liefst met nieuw geld. Zie je vaak al aan de Audi Q7 of de BMW X6. Die geef ik dat een vmbo-kader adviesje. Met een beetje fraude met de cijfertjes is dat wel hard te maken. Vervolgens breng ik de ouders het slechte nieuws. En als pappa dokt wil ik daar best VWO van maken. En mijn collega's maar afvragen waar ik die Model S P100D van betaal. Tegen de tijd dat de school argwaan krijgt ben ik allang weer vertrokken. Waar ik werk? Door heel Nederland.
Nou ECLP, gezien jouw taalgebruik kan jij beter aan groep één gaan lesgeven, of ga groep één 'draaien'.
Menig ouders projecteren hun eigen falen vaak op hun eigen kroost, dat ze daarbij alle realiteit uit het oog verliezen is meer regel dan uitzondering.
Vroegha, zat je op de HBS of het Gymnasium, ( dat toen colleges werden genoemd ), deed je de mulo of de huishoudschool, volgde je een technisch of beroepsopleiding en studeerde je aan de universiteit. Mijn lagere school deelde gewoon de klas naar status in: de kinderen van advocaten, artsen en ambtenaren zaten in de voorste rijen en kregen op woensdag alvast Engels en Frans. De kleine middenstand ging automatisch naar de Mulo en kreeg de middenrijen toebedeeld. Tot slot het klootjesvolk: met weinig of veel verstand, het maakte niets uit, zij gingen automatisch naar de spinazieacademie of de technische school en zaten dus achterin de klas. Ondanks dat ik, als dochter van een kleine middenstander, een plek in het midden had, wilde ik naar de HBS. En dat gebeurde ook, nadat ik met lof het toelatingsexamen had gehaald. Dat alles was voor de vermaledijde Mammoet wet.
Is het tegenwoordig anders dan? Behalve dat er moment opnames zijn zoals iq testen tegenwoordig. Uiteindelijk worden kinderen in hokjes gestopt, misschien op een iets wat mindere rare manier dan vroeger maar volgens hetzelde principe.
@Makkelijkonthouden | 11-02-20 | 17:44:, toch niet: de moment opnames waren er toen natuurlijk ook. Echter, buiten het oneerlijke van status indelen, besliste de middelbare school of je hoger onderwijs kon volgen. Níet de lagere school. Maar dat je als ouders alles scherp in de gaten moet houden, is belangrijk. Zo presteerde de lagere school van mijn dochter het om haar door te verwijzen naar de LOM school. Leek hun beter gezien het passieve gedrag van haar. Enfin. Lang verhaal kort, wij hebben haar laten testen en zij bleek zeer hoog begaafd. Met twee vingers in de neus vervolgens het Gymnasium en de universiteit doorlopen. Het kan verkeren. Dus.
@Oud wijf | 11-02-20 | 18:09: Ik kan mijzelf erg vinden in het verhaal van uw dochter, vandaar mijn hoge emotie rond dit onderwerp. Helaas zie ik dit soort situaties nog steeds veel te vaak uitspelen, en dan ook helaas bij ouders die niet zo oplettend zijn als u.
Ik ben ook van die tijd en opgegroeid in het katholieke Limburg, waar status een groot deel van de maatschappij bepaalde. Desondanks heb ik daar Uw lagere schoolklassenervaring nergens gezien. Ik heb op drie RK lagere scholen en op een RK lyceum gezeten en op alle werd zwaar aan de leerlingen getrokken, zonder een maatschappelijke uitzondering te maken. Proefwerk onvoldoende? Tjonge, je kreeg het te weten. Consistent daarin? Dan zat je op een te hoog niveau school. Eindexamen met één onvoldoende? Jammer dan, geen diploma. En toen begon de ellende met de Mammoetwet, waarmee een begin gemaakt werd om biologische verschillen te ontkennen en proberen te elimineren. Waar dat ondertussen toe geleid heeft, zie je aan de rampzaligheid van de diversiteitsdwang van nu. En, Oud wijf, een anekdote, hoe waar en betreurenswaardig zij ook moge zijn, is subjectief en verandert niets aan de waarheid van het geheel.
Jankverhaal Ronaldo. Ik zie in de raad van toezicht van onze school de getallen van advies en uiteindelijk de afgeronde opleiding. De leerkracht heeft echt een goed beeld van wat een kind kan.
Mooi ook dat die leerkrachten geen fouten kunnen maken als mens
Buiten dat. Wat ook belangrijk voor een kind is dat zij of hij niet op hun tenen hoeven te lopen. Er moet ook nog een bepaalde kwaliteit van leven zijn. Je kan met hangen en wurgen het allerhoogste niveau halen, maar als dat impliceert dat er nergens anders meer tijd voor is, gaat er ergens iets fout.
Ach, bij onze kinderen staan er grafieken op hun rapport met niveaus a TM e. Scores van groep 3 TM 8 erin en je ziet echt wel het niveau van je kind daarin terugkomen. Zelf ook 2 hoogbegaafde kinderen IQ 145 + die hebben het redelijk goed gehad op school. Maar ze wijken statistisch net zoveel van de mediaan af als. Zwakbegaafde kids.
Ronaldo, enorme snowflake, hier spreekt een ouder. Het ligt wel degelijk vooral aan de ouders. Ik begrijp dat het in the age of entitlement moeilijk te bevatten is, maar het kan niet zo zijn dat ieder kind een VWO klantje is. Normaal verdeling enzo. Als ik me niet vergis dan is die verdeling al veel rechts schever dan dat hij ooit is geweest.
Bovendien is het ook niet per definitie de belangrijkste beslissing uit een school loopbaan. Van een iets langere route wordt je niet persé slechter. Idem voor de situatie dat je kind godbetert iets met z'n handen gaat doen ipv de zoveelste witte boorden kantoorklerk te worden. Stel je voor.
Precies dit dus - dank U! Er zijn kinderen die goed kunnen leren en er zijn kinderen die goed met hun handen kunnen werken - we hebben ze allebei nodig.
@Goldfinger | 11-02-20 | 16:27: Ik denk dat ik ze allebei heb, alhoewel die met de handjes moet het nog maar laten zien. Misschien kan ie wel niks.
@Goldfinger | 11-02-20 | 16:27: dat klopt .. alleen moeten we zorgen dat iemand die met zijn handen kan werken ook gewoon kan leven van zijn salaris en zelfs ook in staat is in steden als Amsterdam te wonen .
Onzin allemaal. Je ziet, door de bank genomen, al aan een zesjarige welke kant die op zal gaan.
Zonder glazen bol.
Doe toch niet zo achterlijk man, alsof jij aan een 6 jarige Einstein, Hawking of whatever zou hebben kunnen zien wat zij zouden gaan bereiken. Wat een acherlijke statement.
@Makkelijkonthouden | 11-02-20 | 15:34:
Er staat ook "door de bank genomen". De mensen die jij noemt zijn extreme uitschieters. Vandaar ook dat ze zo bekent zijn.
Nou en? Je kan niet aan een 6 jarig kind zien wat hij kan gaan bereiken, doe toch niet zo achterlijk, manmanman
@Makkelijkonthouden | 11-02-20 | 15:51:
Zeer zeker wel. Van kinderen in groep 3 en 4 kan je al heel behoorlijk voorspellen waar ze zullen eindigen qua school en werk. Kan je aan elke docent vragen. Tuurlijk zal je altijd uitzonderingen hebben maar over het algemeen is het te voorspellen. Je kan het zien aan de thuissituatie, de ouders, discipline en of iemand zichzelf kan motiveren. Een kind dat niet vooruit te branden is zal zelfs met een hoge intelligentie niet ver komen. Heb je daarentegen een kind met een bescheiden intelligentie maar een stabiele thuissituatie, ouders die veel ondersteuning bieden en een gedisciplineerde werkhouding dan kan je in het Nederlandse onderwijssysteem heel ver komen.
@koter | 11-02-20 | 16:10: Ja in dit soort achterlijke meningen zijn waarom ons onderwijssysteem zo slecht is.
@Makkelijkonthouden | 11-02-20 | 16:33: Jjj hebt waarschijnlijk geen kotertjes. Denk ik dan.
@Wiezewalakristalix | 11-02-20 | 16:45: Ik hoef ook geen kinderen te hebben om mening hierover te hebben toch?
Heel leuk dat idee over het verhogen van de leeftijd voor schoolkeuze. Maar laten we het eens vergelijken met sport: je gaat toch ook niet zeggen doe wat kneusjes in de eredivisie want misschien gaan ze dan beter voetballen.
Waarom dan niet de kinderen die goed zijn op school in de "school eredivisie" stoppen.
Nivellering icm gelijke kansen. We kijken niet naar wat je kunt maar wie je bent en vooral wat voor kleurtje of achtergrond eraan vast zit. Willen we toch allemaal, plaatjes van een universiteit met een gelijke verdeling van hoofddoekjes, kroeshoofdjes, gingers met sproetjes, baardjes met overcomb, knotjes op sandalen en chinezen met bril, een grote blije familie, iedereen moet namelijk een VU-diploma kunnen halen want daar hebben we immers allemaal recht op.
Kinderen met een eigen mening worden niet gewaardeerd/geaccepteerd. Roep maar eens "Trump!" in de klas..... eigen ervaring. Toen mijn dochter nog op school zat, werd zij door de directrice ala meisje "maar ze heeft er wel een kop op" veroordeeld. Aan tafel, met nog 10 anderen erbij. Ze staat nog op mijn "bucketlist".
Was daar niet iets mee?
Hele hoge zelfmoord cijfers oid..
Want.. Als paps en mams dan weer besluiten dat je de slimste van de klas moet zijn tussen borderline autisten het wellicht allemaal wat uitzichtloos wordt..
Vermoedelijk vaak succesvol geplanned tussen vioolles en bijles geven omdat je dan net 14 minuten niet op de vingers wordt gekeken.
Als je slim bent kan het geen kwaad een tegenwicht op andere vlakken te krijgen idem voor de ouders (of vooral).
Tenzij je heel specifieke plannen hebt en financieel zeer sterk hebt ingezet op rubberen tegels zul je het overdadige IQ toch ergens over de grens pas vol kunnen benutten, belastingtechnisch lijkt het me klote om vanaf hier te wachten tot je droomvlucht naar de maan of mars vertrekt.
Als je uitnodiging al aankomt via de post.nltpgwhateversnext..
Zijn hele leven aan de wetenschap gegeven en doodgereden door een geruisloos boodschappenbezorgwagentje *hoger heeft hij nooit gevlogen*
Ere divisie voor kneusjes.. Kijk eens om je heen en probeer dat idee nogmaals te claimen als uw eigen, weten we allemaal dat je gekt bent we zien u dan wel terug als Kamerlid of burgemeester.
Of misschien zijn we niet te laat om te runnen tegen Greta voordat zij zichzelf van kant maakt wanneer ze met lesstof in aanraking komt (lezen niet schrijven!) of we op een andere manier allemaal vergeten zijn wat al die co2 bullshit ook weer was.
We pitchen jou dan als iemand die bereid is alle obvious dingen een 3e maal te schreeuwen alsof het knipklare probleemloze oplossingen zijn.
Omdat ouders pas sinds kort het syndroom van mijn.kind.kan.alles. Ontwikkeld hebben.
Eisen verhogen zodat de zieltjes nog jonger gekraakt worden, elk niveau gewoon paar winnaars en de rest in dezelfde emmer, minimale schade en achterstand mocht je terug in de emmer belanden.
Die emmer noemen we zzp (of pzz) en basta geen gezeik bij kleine Kids wat ze willen worden en hoe goed dat zal een eventuele beursnotitie wel aantonen of whatever maatstaf dan relevant blijkt te zijn.
Of zie je een enorme diversificatie van het banenaanbod aan de horizon?
Wel graag gelijk de belasting drastisch omlaag want allerlei pseudo diversiteitsgedram kan men mooi in de eigen tijd gaan doen: zgn 3 sterren accomodatie van weleer wordt wel betaald maar toch zeker niet meer geleverd.
Intelligente ouders staan doorgaans niet te schreeuwen op een ouderavond dus de inschatting maken wie uit vrije wil/zonder cheaten hoge ogen gooit is niet zo moeilijk als men hier voorspiegelt immers toch?
Tenzij het een discussie wordt over of elke diamant evenveel waard moet zijn, ze zijn immers insintriek zonder waarde tenzij je glas wil snijden of een paar andere specifieke toepassingen die de Egyptenaren met zand en koper afdeden.
Ing. Dijkenbouwer *uit het land dat al haar geld aan zwendelende statististici gaf ipv te vertrouwen op de dijken waar ze vroeger om bekend stonden*
Hij is vandaag in de klas om te vertellen waarom zijn hele gezin verzoop en waarom het ontzettend dom is om op basis van wat "99% (van de wetenschappers, is dat relevant?) van de mensen wat schreeuwt, je daar al je geld in moet steken (of beleid).
99% van de mensen is nml dom.
Gros hulpverlening en scholen (h)er-kennen het verschil tussen psychiatrische aandoeningen en hoogbegaafdheid niet. Waardoor er hb kinderen te maken krijgen met OTS en UHP (onder toezicht stelling & uithuisplaatsing). Nivo daarvan is schrikbarend.
Ik heb gezien. Zit er met kop en kont in en dat allemaal ongevraagd omdat mijn dochter hb is. Zelfs het woord hoog egaafd zorgt al voor allerlei spastische reacties. Laten we zeggen: "getalenteerd" . Anders krijgen ze het hun strot niet uit.
En sta samen met mijn kind met een strop om onze nek te wachten tot er weer één of andere jeugdzorgmedewerker verschijnt die aan de handel trekt. Zo leven wij al jaaaaaaaren en dat kan gewoon in dit gave land. Mijn kind wordt langzaam gewurgd. De waarheid is hard. Soms hoop ik zelfs stiekum op die betreffende handel. Lang leve de leerplicht! Gefeliciteerd regering, Arie Slob, jeugdzorg, scholen, enz.
Over discriminatie gesproken......
Ik ken een tien jarig meisje die HB is, heeft een school waar zij zeer goed begeleid wordt regio Utrecht, weet niet of je ervan zou willen weten? Ik ben het veder op veel punten met je eens, er blijven heel veel kansen voor deze doelgroep liggen.
Maat van me is leraar ( bovenbouw VWO ). Volgens hem zijn leerlingen dus inderdaad door de jaren heen dommer geworden. Probleem is dat ze tegenwoordig niet meer leren stampen maar ook niet snugger genoeg zijn om dingen snel op te zoeken, en dat terwijl het internet het zo ontiegelijk makkelijk heeft gemaakt.
Maar goed, kijk eens naar de vrijetijdsbesteding van tegnwoordig? Dat waren vroeger soldaatjes, bouwpakketjes, postzegels, muziek, lezen, rollenspellen of naar buiten ( actief bezig zijn dus, niet hangen ). Tegenwoordig zijn ze vooral bezig met het posten van plaatjes op het internet en besteden ze uren aan hun uiterlijk voor die ene foto. Sja, dan blijft er ook weinig tijd over voor de zelfontwikkeling. En het niveau op tv sluit er naadloos bij aan, stompzinnige beltegoedreclames, een overvloed aan "iedereen is een uniek talent" shows, jeugdprogramma's over scholen met de complete ral-kleurenkaart die alleen maar zingen, dansen en heppiedepeppie lollig en onnozel doen etc. etc.
Als je al niet afgestompt bent ga je het daar wel van worden. De totale leegte ook. Geen wonder dat ze allemaal aan de snuif en de pillen zijn; zonder die zooi zouden ze allemaal head first van het balkon afspringen.
Aan al de reaguurders die zich aangesproken voelen, aan al de reaguurders die een mening hebben over ouders van hoogbegaafde kinderen en aan al de reaguurders die van mening zijn dat "het vanzelf boven water komt".
Zoals het onderwijs er nu voorstaat voor hoogbegaafde kinderen, is dramatisch, destructief en levensbedreigend! Hoogbegaafde kinderen vragen niet om excellente behandeling, om anders te zijn, om excellente scholen, leerkrachten, enz. Zij wensen onderwijs op gepast nivo. Leerkrachten die daarvoor opgeleid zijn en kennis hebben over hun belevingswereld en gedrag. Net als kinderen die gemiddeld zijn en kinderen die zich onder het gemiddelde bevinden. Stel je voor dat een leerling op het regulier basisonderwijs op speciaal onderwijs geplaatst wordt. Wat dacht u? Dat zij zich daar kunnen ontwikkelen, dat zij zich prettig voelen en gemotiveerd blijven? Hoogbegaafde kinderen hebben ook begeleiding nodig, meer dan velen beseffen. Ik voel me persoonlijk aangesproken en neem het hierbij voor mijn 12-jarige, HOOGBEGAAFDE dochter op en voor al de andere hoogbegaafde kinderen en hun ouders!
Het is schrijnend dat er zo weinig (h)erkenning is van hb kinderen. Voor mijn dochter vecht ik al 6 jaar(!!!!) om haar een kans te kunnen geven maar helaas, zij zit al 3 jaar (!!) ernstig beschadigd door toedoen van scholen en hulpverleners thuis! 3 basisscholen achter de rug, net VO gesprekken gevoerd maar GEEN ÉÈN school wil haar aannemen. Mijn dochter wil dood. En nu u weer.
Blijven knokken. Opgeven is uw dochter opgeven. Is er niet iets als een Leonardoschool voor haar in de buurt?
@Graaisnaaiert | 11-02-20 | 13:19: Dank u voor uw support. Leonardoscholen zijn failliet. Er zijn vele initiatieven voor hb kinderen, maar dat wordt niet ondersteund vanuit het rijk, ouders moeten zelf alles grotendeels organiseren en betalen, leerkrachten die hiervoor opgeleid zijn ontbreken, vervoer wordt niet vergoed (ik moest bv bijzondere bijstand aanvragen wat de kosten niet voldoende dekt), Dagobert Duck is niets vergeleken bij de samenwerkingsverbanden, enzovoorts!
Thuisonderwijs? Nee. Plusklas? Nee.
Andere passende mogelijkheden: Nee.
Geld voor begeleiding? Nee.
Enz. Ik begrijp dat er ouders zijn die vluchten met hun kind(eren). Ik ken er wel wat persoonlijk. Het lijkt ook wel een parallelle samenleving, de wereld van hoogbegaafden en daar zit net zoveel verschil in personen als bij elke andere groep. En het laatste wat ik (ook hb ja en mijn vader ook) zou wensen, is om als apartheid behandeld te worden. Wij willen ook meedoen maar worden buitengesloten. De rechten van mijn kind worden ernstig geschonden! Het is, helaas, tijd voor het juridische. Heeft iemand advies? Tips? Verwijzingsmogelijkheden? Iets? Door de situatie ben ik mijn baan kwijt. Heerlijk in de bijstand. Eindelijk op de bank zappen en pakken Oreo's naar binnen werken. Mooi voor elkaar nietwaar? Om te huilen! Spaarpot leeg. Jeugdbeschermingsraad Amsterdam heeft medegedeeld het stokje van mij over te gaan nemen en stellen mij verantwoordelijk voor deze situatie. Hoe denkt u dat ik mij voel?! Emigreren!
@Dodelijkeleerplicht | 11-02-20 | 13:54: Sterkte.
alles goed en wel maar denk dat hoog begaafden eerst moeten leren met normale kindjes om te gaan .. en als ze echt zo hoog begaafd zijn kunnen ze altijd wel een klasje over slaan .. maar het val me op dat er de laatste jaren een enorme stortvloed van hoog begaafden en hoog gevoelige kindjes ontstaan is .Vaak zo geniaal dat ze niet eens een basisschool af kunnen ( of willen ? ) maken . Merkwaardige daarnaast is dat het vaak kinderen zijn van ouders diezelf geen uitblinkers zijn; maar wel constant op hun tenen lopen, om ooit ook eens ergens in uit te blinken .. ( wellichtdoor prestaties van hun kind ;-P )
Hier op school ouders met een mongooltje, kind werd onder druk elk jaar bevorderd, maar kreeg aan het einde niet bepaald het advies om vwo te gaan doen. Ouders waren het er niet mee eens waarop alles uit de kast werd getrokken om de betrokken zwart te maken..
Na SE 2 staat hier 35 procent van havo 5 op zakken. Rara hoe kan dat nou? De correlatie tussen citoscore en cijfers op havo vijf is tering hoog maar oh wee als ik de cito score aandraag tijdens een rapportvergadering. Als we zo doorgaan zijn we over twee jaar een zwakke school. Angst voor de ouders en leerlingen bij het management. Bang om tijdens demografische krimp een paar leerlingen te verliezen. Een fucking perverse prikkel op een collectieve instelling. Wat zijn we als maatschappij hard aan het vallen. En het enige wat me verbaast is hoe het in godsnaam mogelijk is dat het vroeger wel goed functioneerde. Mensen zijn zo'n cunts. Was dat vroeger niet?
Andere bevolkingssamenstelling. En die paar nieuwkomers en autochtone zwakke broeders die er rondliepen werden gewoon bijgespijkerd na schooltijd. En ik kan me nog herinneren dat er bij ons eentje naar de "7e klas" ging ( groep 9 zou dat nu dus heten ), die was nog niet toe aan de brugklas.
"En het enige wat me verbaast is hoe het in godsnaam mogelijk is dat het vroeger wel goed functioneerde. "
hustler01 | 11-02-20 | 12:48 | 1 | reageer
Zwakke - overwegend vrouwelijke - docenten: kunnen lesstof niet goed overbrengen, geen discipline houden en geen betrokkenheid richten hun leerlingen.... zijn om de verkeerde redenen docent geworden.
Zwakke leerlingen die zwak zijn omdat de thuissituatie instabiel is. Vaak gescheiden ouders, moeder die fulltime werkt en dus geen toezicht. Kinderen moeten zichzelf opvoeden.
Een ongefocust curriculum. Te veel vakken en te weinig tijd voor, met name, wiskunde.
"Dus een leerling met een positief zelfbeeld is een probleem?" Ja, want niks is zo goed voor je positieve zelfbeeld als te horen krijgen dat je ondanks je harde werk toch te dom blijkt voor een bepaald niveau en je ouders je dus te hoog hadden ingeschat.
Wat wel spijtig is in het onderwijsveld is dat vooral de linker hersenhelft geprikkeld (de analytische kant) en dat de rechterhersenhelft (het creatieve brein) vaak volkomen verwaarloosd wordt.
Vraag me af hoeveel van die mekkerende ouders hun kinderen hebben geholpen met huiswerk, hebben gezorgd dat het af was en het hebben nagekeken om te zien of het goed was.
Die van mij had moeite met z'n tafels. Nou, dan ga je dus gewoon in de auto oefenen. Als je hem aan z'n huiswerk zette en hij was verdacht snel klaar, ok, laat maar zien. Is normaal opvoedgedrag plus je kind krijgt op school niet op zijn flikker als hij de volgende dag zijn huiswerk niet heeft gedaan.
En als je geen auto hebt, wat dan?
@Rhenium | 11-02-20 | 13:00:
Dan steel je d'r maar een. Leren ze vast wel op de zwarte school.
Tegenwoordig ben je met een IQ van 130 hoogbegaafd: was in de jaren 80 niet genoeg voor een beta of gamma studie aan de universiteit.
Beter weer terug naar de jaren zestig: was je wat dommer dan de rest, dan mocht je thee rondbrengen of plantjes water geven, was je wat slimmer dan de rest, idem dito. Was best goed voor de ontmoeting.
Mijn labrador was hoogbegaafd maar dacht dat hij een Shetland Pony was, nog voor de hele LHQBT-hype. Hij had veel mentale problemen. Jammer, uiteindelijk hebben we hem op marktplaats gezet, in laten slapen en per postpakket verzonden.
Het is allemaal de schuld van D66.
Wat apart. Ouders worden/werden door het onderwijsveld sterk opgeroepen om betrokken te zijn bij de school en schoolloopbaan van hun kind. Nou doen ouders dat ook, en vervolgens worden ze afgezeken door hetzelfde onderwijsveld. Het is ook nooit goed.
Precies dat!
Mijn advies; mavo nu is hetzelfde niveau als LBO 25 jaar geleden. Havo heeft leerlingen die overschatte mavo leerlingen zijn die sterk zijn in 2 a 3 vakken, of het zijn luie vwo-ers. Vwo heeft leerlingen die kunnen concentreren. Klopt allemaal geen kont meer van.
Toch zijn al die intellectueel onderschatte kinderen goed terecht gekomen. Kijk maar bij Geenstijl, waar meer dan de helft van de teaguurders niet weet wanneer er een d, een t of een dt moet staan.
Ik ben ook hoog opgelijtd!
De vraag is waar zijn de overschatte kinderen? Die lijken er niet te zijn. Hieronder vooral reacties van onderschatten.
of een r of een t.
Wel of nied weten wadt met je d of dt sgreivt is natuurlijk ook de beste garantie dat je goet terechd komdt.
En het systeem is gemaakt door .. mensen. En wie zijn die mensen dan? Politici in Den Haag? Waarom komen we zo vaak dáár uit als er gezeik is over overheids-ICT, belastingdienst, jeugdzorg, rechtspraak, onzinnige regelgeving, zwabberend beleid, wensdenken, EU inmenging, immigratie en ontbrekende actie van de Dienst Terugkeer en Vertrek (wat een heerlijke naam), enz. ..
Mijn dochter heeft na de basisschool de hele mavo, havo en vwo gedaan, toen de hele universiteit.
Ik ben nog steeds trots.
Nadat ze de hele afdeling R&D gedaan heeft, is ze nu aan Sales en Marketing begonnen.
Ik weet niet of je trots moet zijn. Dat 'gedaan'vind ik nogal dubbelzinnig...
Als mijn dochter de hele school had gedaan, zou ik denk ik niet bepaald trots zijn...
@Iknowall | 11-02-20 | 12:23:
Ben je nu mijn dochter aan het 'shamen'?
Zal ik jou eens een schooladviesje geven, vlerk!
Dan ben je wel een tijd bezig. Met zo'n route ben je pas rond je 30ste klaar met je opleiding(en). Mag hopen dat het een serieuze opleiding was op de universiteit anders is het een hele dure grap. Alleen al aan opportuniteitskosten zit je dat al op minimaal anderhalve ton. Collegegeld en studieschuld niet eens meegerekend.
@koter | 11-02-20 | 12:28:
Ze is uiteindelijk rijk getrouwd.
Blijkbaar neemt ze haar vader als voorbeeld.
@Kaas de Vies | 11-02-20 | 12:34:
Onmogelijk. 'Rijk getrouwd' kan alleen als ze fysiek exceptioneel mooi is. Aangezien het jouw dochter is lijkt me dit uitgesloten.
@koter | 11-02-20 | 12:44:
Nou ja ik vertrouwde het ook niet helemaal dus we zijn nog op zoek naar haar echte moeder.
Ik snap die ouders niet.. waar halen die de informatie vandaan dat hun kind een hogere school kunnen halen dan de leraren denken. En hoezo komt het tot een verrassing als de ouders de ouderavonden bezoeken ? Dan geef je als leraar toch al je mening in welke richting het gaat. Als je dat volgt, wat zou een ouder dan nog te zeuren moeten hebben. Of zijn het van die soorten die niet naar de ouderavonden komen en het graag in de kennisenkring gooien dat hun pietje wel hoog begaafd is... Mensen die graag de schijn ophouden tenkoste van alles ?
En dan zon enorm kromme gedachten gang dat het zielige kindje er last van krijgt als ze het VWO niet aankunnen... ja en dan ? Ga bij je ouders klagen dan.
Misschien houden die ouders niet van gezelligheid?
www.volkskrant.nl/columns-opinie/ja-s...
Ouders hebben het beste voor met hun kind. Maar het beste betekent niet altijd het hoogste niveau. Als je kijkt hoeveel vwo-leerlingen er tegenwoordig omvallen tijdens hun schooltijd, vraag je je af of het voor hun geestelijke welzijn nou echt goed was om constant op de tenen te lopen. Want ja, met een 6 ga je over. Maar kijk ook hóe die zes wordt gehaald. En daarvoor heb je dus professionals in het onderwijs die dat kunnen overzien. En dat begint op de basisschool. En als je te laag wordt ingeschat qua niveau, dan zal een goede middelbare school dat zeker zien en daar wat aan doen.
Ik werk op een school waar een gymnasiumafdeling is, nou daar zitten tegenwoordig dankzij druk van de ouders leerlingen in de klassen die qua houding beter op een lager niveau kunnen starten. Sommigen hebben niet eens het benul van wat een gymnasium is...
... En als je te laag wordt ingeschat qua niveau, dan zal een goede middelbare school dat zeker zien en daar wat aan doen....
Denk je dat je grappig bent of ben je echt zo ontstellend naïef dat je dat gelooft?
Ik ken trouwens weinig scholen 'met een gymnasium-afdeling': de term gymnasium wordt vrijwel uitsluitend gebruikt door zelfstandige gymnasia die liever een kind 3 keer laten zitten dan een leerling kwijtraken.
Op gemengde scholen heet het VWO, waar een klein aantal kinderen kiezen voor Latijn en/of Grieks. En als je niet presteert op het VWO wordt je gewoon naar de HAVO geschopt.
Mijn zoon kreeg ook het advies HAVO te doen, terwijl zijn toets HAVO/VWO aangaf. De lerares zei dat hij echt niet hoger kon. Hij wilde zelf persé naar het VWO. Dat heeft hij fluitend gehaald en daarop, op z'n slofjes, zijn master aan de universiteit.
Mijn dochter had Havo/VWO. Eerste jaar net te weinig voor VWO. In klas 3 Havo ging het snel achteruit. Uitgaan, jongens, baantje. Uiteindelijk geslaagd met de hakken over de sloot zonder 1 dag serieus studeren. Dus, zit veel meer in maar niet te motiveren. Nu heeft ze toch haar zinnen gezet op universitaire opleiding na het halen van haar bachelor.
Ook ik heb een omweg genomen. Van Havo naar Mavo naar MTS en daarna 2 HBO opleidingen gedaan, techniek en bedrijfskunde. Met een bruto salaris van +120k en leuk werk ben ik erg tevreden. Denk dat een ieder uiteindelijk wel terecht komt waar hij of zij hoort en niet te dramatisch doen over het advies van de basisschool.
@Sunir | 11-02-20 | 12:09:
Je dochter heeft dus een gigantische studievertraging omdat ze een kech is?
@Sunir | 11-02-20 | 12:09: gaf u uw dochter voldoende aandacht en opvoeding ? Hielp u haar met huiswerk ? Gewoon nieuwsgierig hoor.
@grapo | 11-02-20 | 12:47:
Met een salaris van meer dan 120k ben je niet vaak thuis. Dat zijn werkweken van zeker 80 uur. Bovendien waarschijnlijk ook niet in Nederland. In Nederland zit je met 8k bruto ongeveer op je max in loondienst. Antwoord op je vraag is dus geheid.... NEE.
Uitzondering op de regel waarschijnlijk. Niveauverval op havo is momenteel dramatisch. Vmbo lijkt besmet onderwijs voor de meeste ouders
De rapportcijfers zijn natuurlijk wel een goede indicatie wat betreft de mogelijkheden. Als dat klinkende cijfers zijn, dan is de VWO een prima keus.
Onderwijzend personeel dat dergelijk advies moet geven, zou eerst minimum 5 jaar in het echte leven moeten hebben gestaan. Dus niet in de beschermde micro cosmos van de school maar in de keiharde realiteit van het bedrijfsleven.
Dan zou er misschien iets zinnigs uitkomen en beseffen ze misschien ook dat het om meer dan alleen schoolse kennis gaat, maar hoe je die practisch kunt toepassen, atitude en werklust.
Dat laat je slagen aan de hoge school / unief, niet wat je als 12 jarige uit je hoofd kunt opdreunen.
Ga toch weg met je practisch (sic) toepassen.
De leraar in het PO moet inschatten waar Ibrahim, Dzjanel en Guus goed kunnen presteren op het voortgezet onderwijs. Te hoog dan vallen ze uit, te laag dan vallen ze uit. Een enkeling daargelaten. Juist de leraar die ze een of meerder jaren in de klas heeft gehad kan iets zinnigs zeggen over attitude en werklust (realy?)
Wat heeft het bedrijfsleven te maken met een schooladvies ? De meesten krijgen al een HBO opleiding om iets te mogen op school. Lijkt me hoog genoeg voor een advies gebaseerd op meerdere jaren ervaring met de leerling en de input van meerdere andere leraren.
@Ronaldo:
Cherry picking much?
Voor sommige leerlingen zorgt overadvisering op de lange termijn voor betere resultaten.
Over het algemeen echter zorgt overadvisering voor lagere cijfers, zitten blijven, afstroom of uitval.
Oh ja, werkhouding en motivatie blijken OOK nog mee te spelen.
Kortom het ligt juist niet aan het systeem. Het ligt aan de kinderen/ouders.
Onderadvisering zorgt net zo goed voor uitstroom en slechte resultaten: kind wordt niet gemotiveerd, krijgt een laag zelfbeeld, en stopt uiteindelijk uit frustratie helemaal met school.
Vraag maar eens rond in de gehandicapten-gemeenschap wat een enorme frustratie het geeft als leraren denken dat iedereen in een rolstoel zwakzinnig is.
Those who can, do; those who can't, teach.
(en vergeet niet dat het a.s. vrijdag Valentijnsdag is.)
Valentijnsdag ? Is dat iets nieuws ?
In dit verhaal worden de ouders die hun kind later naar het UWV willen hebben niet vertegenwoordigt.. Da's toch ook raar?
Laatst was ik op een reünie van onze middelbare school. De meerderheid van de vwo-ers had suffe kantoorbaantjes die nauwelijks boven modaal uitkwamen. Eén van ons bulkte van het geld. Hij had een schilderopleiding gevolgd, was dan een schildersbedrijf begonnen met flink wat personeel en had zijn winst in een heleboel vastgoed gestopt, dat alleen maar meer inkomsten opleverde. Talent komt wel bovendrijven, iedereen volgt zijn of haar pad en dat is niet noodzakelijk het eenheidsworstpad dat het onderwijs uitstippelt.
Ik heb hetzelfde alleen hoefde ik niet te verven, alleen te erven.
Dat zie je wel vaker bij De Reunie, een miljonair die niemand aan zag komen.
@Piet Karbiet | 11-02-20 | 11:57:
Nee want ik ga ook meestal nooit naar dat soort dingen. Willen ze weer geld lenen enzo. Ik blijf lekker in Antibe.
Kan iemand mij uitleggen waarom scholen altujd willen weten wat voor opleiding de ouders hebben genoten? Is dit van belang bij het bepalen welke schoolopleiding het kind na de basisschool gaat volgen? En zo niet, waarom wil men dit dan weten? Ik heb er altijd een beetje een " onderbuikgevoel " bij.
Juffen willen dat graag weten zodat ze hun 'aanzien' erop aan kunnen passen en niet door de mand vallen bij ouderavonden en dergelijke.
@grapo | 11-02-20 | 11:25:
Mijn advies.
Indien hoog geschapen, zonder broek naar de ouderavonden gaan. Gegarandeerd reactie!
IQ is erfelijk en niet leerbaar.
@laagvliegert | 11-02-20 | 11:45:
Waarom moet het bij jou altijd over het Marokkanenprobleem gaan?
Racist!
@Kaas de Vies | 11-02-20 | 11:29: lol
@laagvliegert | 11-02-20 | 11:45: nonsens.
Opleiding van de ouders zegt heel veel. Ten eerste is intelligentie voor een groot deel erfelijk. Ten tweede zegt het iets over je socio-economische positie - goede opleiding vertaalt zich vaak in relatief ruime financiële middelen.... waarmee je bijvoorbeeld extra huiswerkbegeleiding kan financieren voor je kind. Ten derde voorspeld het betrokkenheid - hoogopgeleide ouders vinden onderwijs heel belangrijk, en zullen er dus veel energie in steken. Ten vierde, hoogopgeleide ouders kunnen hun kinderen helpen bij het maken van huiswerk.... of ze hebben iemand in hun netwerk die kan assisteren. Ten vijfde, kennen ze het Nederlandse onderwijssysteem als hun broekzak, je kan ze dus minder iets wijsmaken. En zo zijn er nog tig punten te noemen.
@koter | 11-02-20 | 11:52:
Zo mijn kinderen hebben geluk.
Als ze vannacht uit de kobaltmijnen komen zal ik ze dit nog even inwrijven hoeveel geluk ze hebben met mij als ouder.
@koter | 11-02-20 | 11:52: uw 5de is de enige reden .
@koter | 11-02-20 | 11:52:
Dat dus: voor goedwillende juffen betekent het dat ouders hun kind voorlezen en begeleiden met huiswerk, voor kwaadwillende juffen betekent het 'oeps opletten, als ik dit kind kapotmaak krijg ik niet extra subsidie maar een aanklacht aan mijn broek'
Ik denk bij zulke onderwerpen vaak terug aan Kees van Kooten als Jacobse, die makkelijk "klasse had kenne overslaan" maar uiteindelijk op een duizendste punt was gezakt bij het doorleren voor "kantoor".
Kijk en geniet www.youtube.com/watch?v=hZ0BBrl23r8.
en dan nog: ik had vriendjes die naar de LTS gingen en nu een bloeiend bedrijf hebben met tientallen medewerkers en een Porsche Cayenne. En ik had vriendjes die naar Atheneum en universiteit gingen en nu wegkwijnen in een bibliotheek met een OV kaart. Als je talenten hebt komen die er toch wel uit.
Neem bijvoorbeeld Redouan Taghi. Die kon heus ook niet zo goed leren, maar hij was als scholier wel al ondernemend. Een schoolcarrière zegt ook niet alles.
Een Porsche Cayenne. Ja, dat is toch wel een teken dat iemand heel erg geslaagd is in het leven. (Kots)
@JvanDeventer | 11-02-20 | 11:27:
Taghi zat op het VWO. Kon juist heel goed leren.
@koter | 11-02-20 | 11:54:
Zie mijn andere post op dit onderwerp. Het "zitten" op het VWO is geen bewijs dat je goed kunt leren. Maar ik sluit het niet uit. Daarna heeft hij zeker scheikunde gestudeerd?
@wijsvinger | 11-02-20 | 11:48: Met trekhaak dan ook nog.
@JvanDeventer | 11-02-20 | 12:14: Niet afgemaakt, vermoed ik. Op talent nog een paar klasjes goed doorlopen, maar toen het op studeren en huiswerk maken aankwam, afgehaakt.
Toelatingseis Pabo verhogen naar VWO niveau.
Precies. Juffen die aanzien krijgen door kennis !
@grapo | 11-02-20 | 11:15:
... blijven juffen. Een substantieel deel van de bevolking blijft dat toch minderwaardig vinden.
Dat is uitgesloten in deze inclusieve samenleving. Ze kunnen nu al moeilijk docenten vinden.
Kreeg destijds LBO advies maar op Uni geëindigd.
Zie het ook nog gebeuren bij mijn zoontje van 5. Best slim mannetje. Maar zijn focus is overal en nergens. Zal wel weer zoiets worden.
Maatschappij duwt je in een keurslijf en in een systeem met parameters en getallen. Daar moet je aan voldoen. En de output is geldig. Computer says no.
Op de uni geëindigd.
Na een ramkraak daar klemgereden door de politie?
Je moet na je 40e levensjaar ook geen kinderen meer verwekken.
Reuze leuk, die leraren denken dat ze mijn kinderen kennen; ik ken ze nog veel langer. Ik weet wat erin zit, en wat eruit te halen valt.
In ons geval leidde dat ertoe dat we met moeite een VWO advies kregen, ofschoon de CITO dat direct aangaf, en mijn ervaring met beide kinderen ook was dat ze gewoon naar een VWO moeten. Nou, de leraar was daar maar matig positief over.
Paar jaar later, beide kinderen op een gymnasium, en ze gaan allebei lekker, zitten lekker in hun vel, maar moeten er inderdaad wel voor werken, wat ook goed is.
Nu zitten we voor de oudste weer met de profielkeuze. Mentor raadt op basis van 1 minder cijfer een bepaald profiel af, terwijl ik beide blagen ken, en weet dat ze diep ongelukkig worden als ze het aangeraadde profiel volgen. Mijn advies: Volg je hart, dan kom je vanzelf op je plek. Dus wordt het gewoon hun eigen plan trekken.
Daar hebben we geen docent voor nodig. Laten ze die tijd maar besteden aan goed lesgeven, want daar valt nogal wat winst te halen.
Ik voel een voorstel van de politiek opborrelen. Meer zelfredzaamheid, opleiding thuis door ouders en mantelzorgers. In geval van nood uitwijken naar de moskee.
Ik vond de grootste fout dat de mavo vmbo-t werd. De lesstof tussen have en vwo is de eerste 3 jaar bijna hetzelfde, alleen een puntje andere normering, dus dat is makkelijk switchen. Maar die arme slimmere vmbo'ers worden omlaag getrokken door omgang met die 3 dommere stromingen waar veel criminelen en ander gespuis tussen zit.
ja kan toch voor elk schooltype na de brugklas een heroverweging doen? Iedereen die te hoog is ingeschat kan een stapje terug doen en iedereen die te laag werd ingeschat een stapje omhoog.
@small_town_dude | 11-02-20 | 11:18: in een ideale wereld zou dat zo werken ja: regelmatig controleren of iemand nog op het goede niveau zit en indien nodig omhoog of omlaag zetten.
Wat je dan ook moet hebben is dat het arbeidsmarktperspectief voor al die niveaus redelijk acceptabel is: als je met hogere opleiding 10x zoveel verdient dan wil iedereen zo hoog mogelijk
Het schooladvies is veel minder belangrijk dan wordt gedacht. 12 jaar is te jong. Als het kind het kan en wil, dan komt het vanzelf naar boven. Soms duurt het een paar jaar langer. Dat is niet zo belangrijk. Ik zie veel kinderen via mavo, mbo naar Hbo gaan en ook via Vwo eindigen met een Mavo diploma, of lager...
Ik haalde, samen met een meisje dat erom bekend stond, de hoogste score op een soort van Cito toets. Advies (van de toetscommissie): hoogste vervolgschool. Maarja. Christelijke lagere school = christelijke vervolgopleiding. Dus christelijke Mavo. Anders was er niet. Uiteindelijk val je toch wel op (zijn plek), maar soms vraag je je wel eens af waar die poppenkast voor nodig is
Het Christendom?
Ach ja die Christelijke MAVO. Tuig was dat! Altijd vechten met onze school, onze meisjes versieren met die honda MT's. Ik heb nooit kunnen ontdekken wat er Christelijk was aan die school .
@small_town_dude | 11-02-20 | 11:22:
Voorkeur voor kruizen.
@small_town_dude | 11-02-20 | 11:22: Gaat en vermenigvuldigt u?
Te veel 'eigenaardigheden' in het hele stuk. Waar te beginnen?
1:" maar als je een systeem creëert waarin als een kind 12 is de belangrijkste beslissing uit zijn schoolloopbaan genomen gaat worden op basis van ondoorzichtige criteria, lijkt het ons nogal wiedes dat ouders er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het kwartje voor hun kroost de goede kant opvalt"
Tel daar dan nog bij op dat 'het kroost' tegen die tijd ook al aardig wat kesuren heeft gemist door ziekte e.d en het algehele tekort aan leerkrachten. En er ook nog eens slecht lesmateriaal is dat leerlingen niet naar een bepaald standaard niveau brengt.
2:" je merkt dat de leerkracht minder aanzien heeft"
Echt ? Hallo, je bent leerkracht op een basisschool. Met je aanzien! Geef gewoon les zodat de kinderen een beter niveau krijgen. En nou niet gaan lopen janken dat het zwaar is of de drukte hoog. Gewoon je werk doen, en wat minder pc zijn en onderwijs moet leuk zijn quatsch bedenken. Juffie!
3: ik wil niet..,ik wil geen.. ik bemoei me toch ook niet met de opvoeding ?
IK Ik Ik, Wat u ? Wat wilt u nu ? Ja het systeem klopt al jaren niet meer. U zou eigenlijk leerlingen naar een bepaald niveau moeten brengen zodat ze een vervolg opleiding kunnen doen die ze dan weer naar een niveau brengt zodat ze een studie kunnen doen dan wel klaar zijn voor de arbeidsmarkt die bij ze past. Nogmaals ja, het systeem klopt niet meer, maar het is mis gegaan toen juffen als u dachten dat het systeem niet goed was, niet leuk genoeg, niet speels genoeg. En daarover gingen demonstreren en veranderingen afdwingen, deze zelfs zelf gingen bedenken. Leren is gewoon uitleg krijgen en daarna erin stampen.
Weet u wat we vroeger deden om het saaie stampen 'te belonen' ?
Slagballen op het schoolplein. Met een plank en een knuppel en een gele tennisbal !
Kregen ze gelijk wat 'lichaamlijke opvoeding' mee.
Jankballen.
Gewoon kennisoverdracht tot een niveau waar de maatschappij wat aan heeft en je er verder niet mee bemoeien.
Er is goed onderwijs te geven en slecht. Welke kiest u ? Met je staken voor meer geld in eigen portemonee.
Raak!
Veel hangt af van de intrinsieke motivatie van een kind. Kind kan qua intelligentie wel VWO hebben, maar als het de pet ernaar gooit vanwege allemaal redenen dan zakt het af.
Krijgt een kind HAVO advies, maar heeft het intrinsieke motivatie, dan kan ie naar VWO. Maar dat hoeft niet. Sommige Havisten zijn gewoon beter af om zo snel mogelijk via het HBO aan het werk te gaan.
Degenen die het eerste jaar halen hebben allemaal de behoefte om meer te weten te komen, niet voor de prestatie, maar omdat ze ALLES interessant vinden of genoeg logica bezitten om toetsen fluitend te halen.
Zonder herinnert te worden huiswerk maken, uit zichzelf meer doen dan nodig, creatief zijn in plaats van opdreunen van kennis..
Wel belangrijk is om die kinderen geïnteresseerd te houden. Sommige VWO'ers vervelen zich en zakken daarom af.
Nog belangrijker is denk ik dat we af moeten van het heilige VWO en de mogelijkheid om wetenschap te studeren. Technische beroepen op VMBO niveau zijn echt de moeite waard en mensen groeien binnen een bedrijf op tot echte projectleiders waar een wetenschapper U tegen moet zeggen.
Laten wij maar eens beginnen met de in- en uitstroomeisen voor de PABO naar boven bij te stellen.
Hear hear.
Daar heeft niemand belang bij: VVD wil het volk dom houden, PvdA wil domme leraren aan het werk houden, de volksverheffings-moraal van de christenen is tegenwoordig ook ver te zoeken, en wat betreft D66 zijn alleen de letters LGBTIQ het leren waard.
Fijn is ook dat scholen “alle kinderen” moeten accepteren hoe groot hun rugzakje ook is. Ik zie het bij het basisonderwijs gebeuren daar komen soms kinderen die al op meerdere scholen hebben gezeten en zijn amper 9! Jaar oud. Triest hoor dat die kinderen niet snel passend onderwijs krijgen maar tussen het reguliere onderwijs moeten passen. Gevolg is trouwens dat de lerares halverwege het jaar overspannen thuis kwam te zitten en de klas van ruim 30 kinderen een enorme achterstand hebben opgelopen, dusdanig groot dat eigenlijk iedereen groep 6 opnieuw moet doen. Kind met rugzakje is eind van dat schooljaar wederom naar een nieuwe school gegaan nu wel speciaal onderwijs.. maar heeft dus bij 3 andere scholen voor heel wat problemen en kopzorgen gezorgd. Triest voor dat ene kind en triest voor die 3 scholen. Dit systeem moet echt op de schop. Speciaal onderwijs moet terug en eerder moeten kinderen toegewezen worden.
Krijg je met ouders die óf een kind hebben met een rugzakje óf ze zijn hoog begaaft. En maar janken dat de overheid er maar voor moet zorgen.. Elk kind dat een betje druk is heeft ADHD en hop meteen in speciaal onderwijs... Doe eens normaal.. maarja normaal is niet speciaal genoeg..
Je kletst onzin:
-er zitten nog evenveel kinderen op speciaal onderwijs als 10 jaar geleden, de verschuiving richting gewoon onderwijs heeft nooit plaatsgevonden
-meeste scholen hebben 10-20 leerlingen in een klas, alleen een paar mega-populaire scholen hebben er 30
-veel rugzakjes komen tot stand onder dwang van scholen (tegen de wil vd ouders) die graag in dat rugzakje willen graaien
Er moet maar eens een bezem door het opleidingsniveau van de PABO worden gehaald; een goede docent, uitgerust met een natuurlijk overwicht, kennis van zaken en ook nog pedagogische kwaliteiten, is bijna een zeldzaam ras wat met uitsterven wordt bedreigd.
Gek, want er is dus wel hoogopgeleid personeel bij functies die daar naar betalen.
Gek!
Het zeiken heeft wel succes, want het percentage kinderen dat naar een "geleerdere" vorm van onderwijs gaat stijgt ieder jaar. Zou dat echt iets betekenen, dan was Nederland in 50 jaar veel en veel slimmer geworden.
Maar uiteraard betekent het helemaal niets. Iemand die nu zijn gymnasiumdiploma haalt zou wellicht heel slim kunnen zijn, maar hij kan net zo goed een vader met een grote bek hebben en een school met een dociele schoolleiding.
De kern is, dat het zeer weinig ouders boeit WAT die kinderen leren, of ze nu een hoog of een laag advies hebben. De kinderen moeten een aantal jaren opgeborgen zitten en daarna moeten ze met een mooi uitziend diploma de school verlaten. Daar betalen ze voor, of niet soms?
Bijzonder goed omschreven!
En het effect is dat universiteiten belachelijke eisen gaan stellen aan eerstejaars, zoals het halen van alle 60 propedeusepunten in het eerste cursusjaar. Wat uiteindelijk misschien weer een voordeel is, omdat zo alleen de échte academici worden geselecteerd en niet de mensen wiens ouders voldoende kunnen bijdragen gedurende 10 jaar.
@Mr Dixit | 11-02-20 | 11:22: Hbo is dan ook niet academisch, hooguit een opmaat daar naar toe.
@Mr Dixit | 11-02-20 | 11:22:
Er lopen op de universiteit al tientallen jaren geen academici rond.
Flynn-effect
Ook in het onderwijs heeft de linkse kerk de afgelopen decennia haar destructieve invloed uitgeoefend. Om allochtone kinderen toch vooral "mee te laten doen", ondanks het feit dat ze de Nederlandse taal onvoldoende kunnen spreken en uiteraard ook vanwege de bekende culturele en religieuze verschillen, is het niveau van met name het VMBO en het MBO dramatisch gedaald. Daar leren kinderen tegenwoordig echt niks meer, het niveau wordt aangepast aan de slechtst presterende leerlingen, zodat die vooral niet "uit de boot vallen". Dan krijg je dus waardeloos onderwijs. Een VMBO / MBO diploma is geen drol meer waard en ik kan ouders begrijpen die willen voorkomen dat hun kind daar naartoe gaat.
Dat VMBO moet zo snel mogelijk weg en vervangen worden door goede vakopleidingen zoals de LTS en voor net iets meer met het hoofd lerenden de MAVO.
Bij ons thuis is school een vies woord. Nadenken doe je maar als je dood bent.
Vooruit denken! Dat is het sleutelwoord.
Bij mij hebben ze toen prima advies gegeven, zoon Atheneum, ik stond met mijn oren te klappen, want er was altijd commentaar als ik op school kwam, Verder universiteit, met doorzettingvermogen, twee stdies, was een makkie.
Dochter Mavo, ik dacht , nou die kan hoger, maar Mavo was echt genoeg voor haar.
Zelfs ouders kunnen het blijkbaar moeilijk inschatten.
In de psychologiepraktijk van mijn vrouw komen regelmatig ouders die de hoogbegaafdheid van hun kind bevestigd willen zien. Vaak naar aanleiding van leer- en/of concentratieproblemen welke natuurlijk verklaard dienen te worden door het label ‘hoogbegaafdheid’. Minder aangenaam zijn dan de gesprekken die dan volgen als het gekoesterde wonderkind over een volstrekt normaal IQ van 95-115 punten blijkt te beschikken.
Overigens komt hoogbegaafdheid (iq 130 tot hoger) veel minder voor dan al die roeptoetende ouders beweren.
Ik weet ervaring dat je niets hebt aan een IQ boven de 150, of vind jij van wel?
@Kaas de Vies | 11-02-20 | 10:58: Weet ik niet, ik heb het IQ van de schillenboer.
Ik wil mijn hoogbegaafdheid ook bevestigd zien. Maar ondanks mijn langdurige verwoede pogingen is dat nog niet gelukt. Kaas heeft zo te zien een gelijkaardig probleem. Hoogbegaafden van Nederland, laat van u horen. Hallo? Is daar iemand? Echo!
@Nivelleermarionet | 11-02-20 | 11:06:
Het enige wat ik bevestigd kreeg bij een psycholoog tijdens mijn schooltijd was dat ik schijnzwanger was.
Ik had er twee in de klas vroeger.
Eentje die écht in sommige dingen zéér goed was, maar zo sociaal gestoord als wat.
De ander riep vooral elke dag dat 'ie hoogbegaafd was. Zijn ouders riepen dat waarschijnlijk op de achtergrond ook heel hard.
Maar daar was verder weinig speciaals aan, buiten het feit dat het een buitenbeentje was (hij plaatste zichzelf met name buiten de rest).
Beiden ook een klas overgeslagen, en laat dát nou hetgeen zijn wat niet werkt, ze konden aantoonbaar op sociaal vlak niet mee.
Nu, zo'n 20+ jaar later, zijn beide figuren maatschappelijk gezien 'gewoon' middelmaat.
Sta je dan, te roepen dat je hoogdbegaafd bent..
@Nosky | 11-02-20 | 11:20:
Met andere woorden: Heel leuk een IQ test, en op basis daarvan iemand tot "hoogbegaafd" verklaren, maar het zegt zo weinig.
Wat een hoog IQ in mijn ervaring/beleving met name zegt, is dat je met mensen te maken hebt met lichte vorm van autisme.
Of van die idioten die één ding heeeel goed kunnen, en voor de rest niks. Nee daar heb je wat aan,
Flikker op met gemekker over hoog IQ en hoogbegaafdheid. Dat is niets meer dan 'aantonen dat je slim bent'. Wel, daar heb ik geen hoog IQ voor nodig, ik laat mijn prestaties spreken.
@Nosky | 11-02-20 | 11:23:
Als ik op de tiende verdieping sta en jij op de tweede is mijn IQ hoger.
Als uw vrouw zo'n ster is in het bepalen van het IQ, waarom is ze dan met u getrouwd?
@wijsvinger | 11-02-20 | 11:37:
Wellicht is hij ook hoog beschapen.
@Nivelleermarionet | 11-02-20 | 11:06: Lang geleden scoorde ik 136. En nu zit ik, met een blik schultenbrau naast een halfvergaan toetsenbord en een desktop van de kringloop, met sleetse kleren om het afgetakelde lijf te reaguren op GS,
@Nosky | 11-02-20 | 11:23: "Of van die idioten die één ding heeeel goed kunnen, en voor de rest niks. Nee daar heb je wat aan"
Daarom bestaan iq testen uit meerdere onderdelen van meerdere vaardigheden en niet uit slechts 1 ding.
Daar zijn tests voor. Die ga je toch niet op je eerste date voorleggen aan je potentieel toekomstige partner? Dat is raar...
Moet men trouwens hoogbegaafd zijn om psychologe te worden ?
ik had ook een VMBO-T advies, Middelbare school heeft me in een Havo/VMBO brugklas gezet ( soort van voorselectie dus). en zowaar HAVO afgemaakt, HBO gehaald. soms werkt de motivatie wel. ik vraag me af of ze die gemengde brugklassen nog hebben.
Ja die gemengde brugklassen zijn er nog wel. Ben ik voor. Bij de categorale gymnasia is het probleem anders om, een kind met advies gymnasium moet na een jaar van school als het niet lukt met bv Grieks. Kan dan niet afzakken naar het atheneum want die is er niet.
Niks mis met hoog inzetten om later een niveau lager te dalen. Vroeger was er ook niks mis met de LTS, vaak jaloers geweest op die kinderen die met een draaibank werkten of aan een brommer zaten te knutselen.
Probleem van nu is dat het LTS / VMBO een allochtonen vergaarbak is waar macho/rap/straat cultuur belangrijker is dan leren!
en daarna op t mbo dingen gaan volgen als een dansopleiding of zo iets on nuttigs. al bestaat dat op de universiteit ook. noemen ze daar Gender studies.
Mijn LTS opleiding was vergeleken met VMBO een Havo opleiding. Nederlands, Engels, Duits, wiskunde, scheikunde, geschiedenis, biologie, natuurkunde, maatschappijleer, handvaardigheid, gymnastiek, orde en netheid, autotechniek praktijk en theorie. Achteraf best een gedegen opleiding. Cito zei havo, maar dat was niet mijn ding.
@[x] Ongeschikt | 11-02-20 | 11:05:
Klinkt bekend. Hier een stevig katholieke MTS gedaan, orde en tucht, strakke lessen, hard werken. Topschool. Ik snap onze overheid wel dat ze dat afgeschaft hebben, vakmensen die ook weet hebben van imaginaire getallen, natuurkunde en latijn moeten we niet hebben, liever schoppen we die allemaal op een hoop naar het vmbo zodat ze arabisch leren en met wapens kunnen omgaan.
@elfenstein | 11-02-20 | 11:11: ze houden het volk sowieso liever dom. makkelijker te controleren. en de "slimme kinderen" die indoctrineren we gewoon zo lang mogelijk.
VMBO is meer een bezigheidstherapie om onaangepasten hun leerplichttijd door te laten komen, ze van de straat te houden. Die scholen worden dan ook bevolkt door tuig van de richel waar je kind alleen maar slechte dingen leert. Iedere ouder met enig fatsoen zal hemel en aarde bewegen om hun kind van het VMBO af te houden. Feitelijk is dat jammer want de LTS was een prima vakopleiding waar je ook nog een prima boterham mee kon verdienen. Volledig kapotgemaakt door linkse politiek.
Ik heb bij twee van mijn kinderen volkomen schijt gehad aan het schooladvies, en ze, wat ze ook wilden, laten doorstuderen.Met succes.
Ze kregen in groep 8 het advies om een baan te zoeken?
@DrumPiet | 11-02-20 | 10:55:
Niet altijd van je eigen ervaringen uitgaan DramPiet.
@Roadblock | 11-02-20 | 10:58:
Is ook niet mijn ervaring, maar de jouwe zo te lezen. Ik benieuwd wat een schooladvies in groep 8 met doorstuderen te maken heeft.
Gelukkig had mijn moeder ook schijt aan het advies Huishoudschool . Met succes mavo en havo doorlopen zonder een keer te blijven zitten en in een keer geslaagd. Ben haar daar nog dankbaar voor.
Ouders die het woord 'hoogbegaafd' hebben horen vallen zijn het ergste. Ze weten niet wat voor ramp ze hebben gefabriceerd, zeker niet als ze niet weten hoe er mee om te gaan.
Mijn ouders zeiden altijd dat ik hoog geschapen was.
Moest daarna altijd bij de juffen op schoot.
@Kaas de Vies | 11-02-20 | 10:52: voordeel van hoog geschapen zijn, is dat je niet gauw op je eigen ballen gaat zitten. zeker als de leeftijdszwaartekracht is 'ingedaald'.
Greta!!!! Deze naam kwam meteen bij mij op.
Maar even zonder gekheid. Ik weet niet of ik het advies van zo'n links geitenwollen knuffelaar zou overnemen. Je wilt je kind toch ongekleurd laten opgroeien!
@Harrie7949 | 11-02-20 | 10:54: Iedereen groeit op in een bubbel. Sommigen kunnen kiezen welke bubbel.
Greta heeft een hele resem aan syndromen, een van de opvallendste is het "ma hep teveel gezope tijdens de zwangerschap" syndroom. Sneu voor dat kind maar greta had allang tegen haar idiote acitvistische ouders in bescherming genomen moeten worden.
Postnatale A. Bortusschool. Nooit gezeik met leerlingen, ouders of leraren.
Nogal wiedes, het 'niveau' van een kind baseren op een toets die in een paar uurtjes gemaakt wordt.
In mijn tijd kregen we die CITO toes (in tegenstelling tot de landelijke norm) begin vna het schooljaar. Waarvan je best mag vermoeden dat dit niet de beste periode is vlak na een vakantie, in plaats van na een aantal maanden lesstof in het laatste schooljaar.
Van de 31 leerlingen in mijn klas, zijn er voor zover ik desijds heb kunnen consateren minimaal 15 na het brugklasjaar een niveau gestegen.
Zo zijn er ook een aantal die vanuit MAVO uiteindelijk nu met een master rondlopen.
Hoe bedoel je laag ingeschat destijds?
Is dus weinig een recent probleem.
Het probleem is dan ook meer dat dit advies teveel afhangt van een enkele leerkracht en een toets en daarmee maar een heel smal georienteerd besluit is.
Het is meer dan alleen maar een simpel testje. Er wordt 8 jaar lang getest en gemonitord. Blijkbaar op uw basisschool niet goed, maar toch.
Buiten dat is het een momentopname. Een kind ontwikkelt zich, de één vroeger, de ander later. Dat mavo en master zegt dus eigenlijk ook niets.
@DrumPiet | 11-02-20 | 10:58:
Is natuurlijk waar wat u zegt, maar de invloed van een enkele docent is alsnog erg (en misschien té) groot. In mijn beschreven specifieke geval werd eigenlijk van iedereen het CITO advies aangehouden, terwijl een groot deel aantoonbaar (zo bleek later) hoger aankon.
Er is dus gewoon teveel aan een enkele toets vastgehouden, in plaats van van eigen en bredere waarnemingen uit te gaan. En dat zal per school en per leraar verschillen.
Dus een bredere, landelijke norm en systematiek met dito criteria lijkt mij wel wenselijk.
Hoog of laag schooladvies, het moet ook bij iemand passen. Zowel op kennis/kunde alsook op gedrag en ambitie.
Ik had iemand in de klas die vanaf die van jongs af aan in de scheepvaart wilde werken (met z'n handen). Die kon met gemak naar Havo of VWO, hoorde bij de intelligentere kinderen van de klas. Het had echt totaal geen zin gehad om die naar de Havo te sturen. Geen match.
Je zal maar les geven op een kakschool. Ben je als docent het pispaaltje van goedgebekte advocaten, dokters en hoogleraren, die hun irritante prinsjes en prinsessen nooit terechtwijzen maar de hemel in prijzen
Maar verder klink je helemáál niet gefrustreerd.
Maar dat zijn toch allemaal migranten/vluchtelingen? Er zal ook nog wel een tandarts tussen zitten.
Een wereld van vooroordelen.
Misschien een wake-up call:
De maatschappij bestaat al een tijdje niet meer uit boeren/arbeiders/soldaten en kapitalisten.
Een feit is dat hoogopgeleide ouders zeer vaak voor hoogopgeleide kinderen zorgen. Vaak is het de middenmoot en lager opgeleide ouders die moeite hebben om hun kind naar een hoger niveau te brengen. Het lesgeven aan dit soort kakkers is vaak ook nog makkelijker puur door omgangsvormen die ze vanuit huis meekrijgen dit verstevigd ook de selectie voor de schoolkeuze aan het eind van groep 8.
Bij de bespreking van de uitslag van mijn CITO toets moest ik de woonkamer uit. Back in the day...
Op de HBS was ik de beste van de klas, maar op de Kweekschool was het best wel aanpoten.
Hoezo? Kreeg je de aardappelen niet in de grond?
Kweken met poten is uitermate onsuccesvol, weet toch iedereen?
Tweeën en drieën op school. Voor ouders een indicatie dat het kind begaafd is. Voor de omstanders en lerarenen duidelijk dat er niets mee te beginnen is.
Tweeën en drieën? Zo hoog?
Mijn zus (nu 30) kreeg advies MAVO mee vanaf de basisschool. Zij heeft ondertussen een HBO en Universitaire opleiding afgerond. Nooit de MAVO afgerond want ze werd binnen no time naar de HAVO doorgeschoven omdat ze alleen maar 9s en 10en haalde.
Dus ja, het systeem is bij lange na niet perfect, maar er zullen ook zat ouders tussen zitten die hun kruisvocht te hoog inschatten, maar dan voornamelijk omdat ze zelf niet kunnen dealen met het feit dat hun kind misschien geen superster is maar gewoon een vuilnisman.
Als kind van 12 heb ik de CITO-toets geweigerd. Het leek me allemaal geen goed idee, ik bepaalde zelf wel waar ik naartoe ging. Mijn vader vond dit wel grappig en steunde me hierin. Kan dat niet meer? (Het is gymnasium β geworden.)
We zouden het geloven als het niet zo onwaarschijnlijk was. Het negeren van het schooladvies is decennia (tientallen jaren) niet mogelijk.
@MaarFeitelijk | 11-02-20 | 10:47:
Maar het beinvloeden van dit advies is vrij goed mogelijk.
Dus zo onwaarscijnlijk hoeft het niet te zijn.
Wil niet zeggen overigens dat ik het niet met u eens ben, vind het ook nogal grootspraak.
Nou, nou, een eigen willetje. Petje af!
Best gek, want tot 2 jaar geleden was bij wet vastgelegd dat je 545 of hoger op de CITO moest scoren, óf overleg met de school en een toelatingsexamen. Gelet je mededeling "gymnasium-β" is het voor 1998 geweest, een tijd waarin die eisen nog serieus waren. Uiteindelijk zal je dan een toelatingstest hebben gedaan die identiek was aan de CITO. Wettelijk gezien zat daar voor een middelbare school niets anders op, omdat het aannemen van een leerling zonder de juiste kwalificaties betekende dat er geen subsidie werd verstrekt en zelfs een risico op een boete. Dus...
Eigen willetje.
Het had ook anders kunnen lopen: afhankelijk van uw vader had u helemaal niet meer naar school gegaan en een 4-tal jaren later "how dare you" kunnen roepen tegen allerlei regeringsleiders.
@Maytheforcebewithyou | 11-02-20 | 11:41: Mijn vader was tuinder.
Leerkrachten moeten om te beginnen het kind centraal te zetten ipv de resultaten van de school. Op dit moment is het slagingspercentage van de school de bepalende factor. Als wij als ouders onze bek niet hadden opengetrokken na 2x kader advies hadden onze kinderen op het MBO gezeten. Niets mis mee natuurlijk maar ze zouden wel ernstig beperkt zijn in hun kunnen... temeer ze nu beide studeren aan de universiteit (financiële economie en econometrie).
Zou de ouders centraal zetten. Die weten alles zo goed tegenwoordig. Hebben niemand meer nodig haha
Jouw kinderen gaan onze pensioenen laten verdampen. Had ze maar naar het MBO gestuurd!
Helemaal mee eens! Heeft vaak te maken met het niveau van de docent.
@Kaas de Vies | 11-02-20 | 10:56: Mijn kinderen zijn wel diegenen die straks onze pensioenen betalen!
@Zeiss | 11-02-20 | 10:42: tuurlijk... en ons konijn flappie ook
@Max7310 | 11-02-20 | 11:12:
Mooi, want ik bouw geen pensioen op via jullie systeem. Nog bedankt voor het cadeautje van je intelligente kinderen.
@Kaas de Vies | 11-02-20 | 11:18: eerst de schuld geven aan mijn kinderen voor het verdampen van je pensioen en nu is je pensioen opeens via een ander systeem... volkomen duidelijk...
@Max7310 | 11-02-20 | 11:58:
Het verstoort wel de beurs en de economie, die windhandel.
Nuttige vakken ook, die economische studies. Daar kun je de wereld beter mee maken. We hebben vakmensen nodig, die iets kunnen maken en/of repareren.
Allemaal gejank hier om een ander de schuld in te schoenen te kunnen schuiven. Een aantal leraren geeft een voor hun op dat moment een schooladvies (onthoud dit woord). Het kan natuurlijk altijd dat een leerling daarna explodeert in kennis of implodeert. Maar altijd dat gezeik over leraren als het tegenvalt, of het systeem deugt niet. Er bestaat geen feilloos systeem. Wel hypocriet volk, dat bestaat wel.
Radar had een tijd geleden een boeiend tweeluik over het VMBO. Pikant was te zien hoe de politiek dit onderdeel, waar de meeste kinderen naar toe gaan, negeerde. Bij discussie over het VMBO gaat het binnen 5 minuten over het HBO en Universiteit. Het merendeel van de politici en bestuurders hebben zelf gestudeerd. Hun kinderen ook. Het VMBO is voor hen iets op Pluto. Geen enkele band mee.
Het merendeel HEEFT (nu wij het er toch over hebben...)
Klopt wel, het VMBO wordt totaal genegeerd, ook omdat hun eigen kinderen daar doorgaans niet belanden. En dat terwijl er met goede vakopleidingen een wereld te winnen is, ook voor die kinderen.
Gelul, iedere ouder weet dondersgoed het niveau zijn zijn/haar kind maar WIL het soms niet zien. Mijn zoon is 5 en zijn halve klas kan ik al indelen in vmbo/havo/vwo. Als ze 12 zijn dan kan dat helemaal wel.
Je kunt trouwens beter een elektromonteur zijn met MBO dan een cultureel antropoloog op WO niveau.
Culturele elektromonteur, lijkt me wel wat.
Ik zou als ouders vooral op de scores van de Cito-toets letten. Dat is de meest betrouwbare voorspeller.
Klopt.
Ik kon zo altijd makkelijk mijn schoenmaat onthouden.
Is een momentopname.
De onderbouw coördinator is geen neerlandicus. Ook daar is eea misgegaan.
Vroeger in de oertijd moest je in de zesde klas van de lagere school kiezen welk beroep je later ging uitoefenen. Metselaar, timmerman enz. En dat kwam omdat de school in een arbeiderswijk stond. Je vader was arbeider, dus jij ook, punt. Dat was een mooi, selectief systeem dat voorkwam dat je later raketgeleerden met een IQ van 80 kreeg. Helaas is dat systeem verwaterd. We hebben nu wel te maken met grote aantallen raketgeleerden, kwantumfysici en apothekers met een IQ van 80. En de meesten van deze sneeuwvlokjes zijn analfabeet, en dat komt weer omdat de imam zelf ook niet kon lezen.
Er is een mooi land waar u naar toe kunt emigreren, dat hebben ze het caste systeem nog. India heet het.
Flauwekul. Niemand met een IQ van 80 krijgt enige middelbare school af. Laat staan dat ze een week op een universiteit zouden kunnen functioneren.
U zegt dat nu zo, maar ik hoor inderdaad van mijn dochter in het basisonderwijs, dat van haar nieuwe klas 1/3 niet kan lezen.
En het is een school in een betere buurt met heel weinig allochtonen.
Dit lijkt mij toch een probleem wat bij de ouders gezocht moet worden.
@Linke Soep | 11-02-20 | 10:48:
-
Er is een mooi land waar een eigen taal gesproken wordt: Nederland.
En daar spreken wij gewoonlijk over het 'kastenstelsel'.
-
Mijn kleinzoon kreeg MBO advies,haalt continu hoge cijfers en is niet gemotiveerd.
En met hoge cijfers bedoel ik tienen.
Gefeliciteerd! en toch snap ik dat je dan liever zessen en zevens had gezien op het HBO.
@FLP_du_Stok | 11-02-20 | 10:36: Duim omhoog.
En daar zit een deel van het probleem. De brugklassen ontbreken, in een ouderwetse mavo/havo/vwo brugklas had hij nooit op VMBO/Mavo terechtgekomen.
@FLP_du_Stok | 11-02-20 | 10:36: Van hard werken voor zessen en zevens is nooit iemand slechter geworden. Met je ogen dicht hoge cijfers halen echt wel, leren leren en doorzetten en beloond worden voor inzet is echt belangrijk!
@DidgeriDodo | 11-02-20 | 10:40:
Uh? Beweert u nu, dat iemand die onder zijn niveau op een school zit, hierdoor een minder karakter krijgt?
Dat wordt natuurlijk niet gebaseerd op de uitslag van 1 test, daar is al 6 jaar onderwijs aan vooraf gegaan, waar ook rapporten van worden opgemaakt die je 2 of 3 keer per jaar thuis krijgt en waaraan je kunt afleiden hoe vaardig je kind is. Dat ouders dan te druk zijn met werken en het bij de kinderopvang dumpen ligt toch echt aan hun zelf. En dan op het einde ineens de zorgzame ouder die voor zijn kind opkomt uithangen, misschien had je wat meer met je kind moeten werken aan de terreinen waar, uit rapporten in groep 3, 4, 5, 6, 7 en 8, bleek dat ze moeite mee hadden.
Ieder ouder wil dat zijn kant naar het gymnasium gaat en daarna informatica of geneeskunde gaat studeren. Vaak niet zo realistisch.
8 jaar.
@Piet Karbiet | 11-02-20 | 10:45: ik tel groep 1 en 2 niet mee want dan is nog niet echt leren
Ga je nou ouders de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van hun kind(eren) in de schoenen schuiven?
Waar moeten die de tijd vandaan halen? Naast hun fulltime baan* hebben deze nog allerhande hobby's, sociale contacten en dies meer zij. En vergeet vooral niet dat het voor dergelijke mensen ook cruciaal is om ten minste drie (3) uur per dag te besteden aan activiteiten op den smartphone.
Nee, opvoeding en ontwikkeling van hun kind(eren) is exclusief de verantwoordelijkheid van de dagopvang, BSO, school en diverse oppasfiguren.
Wel even reeel blijven hè!
*Uiteraard beiden een fulltime baan, want we moeten tenslotte wel in de zomer op een zo exotisch mogelijke vakantie. Want de social media moet tenslotte worden aangevuld met indrukwekkende foto's. En we leven uiteraard doorgaans graag boven onze stand, dus geld dient er in het laatje te komen.
@Nosky | 11-02-20 | 11:04:
Iets te kort door de bocht.
Niet elk gezin waarvan beide ouders werken, doet dat omdat ze zich in weelde willen wentelen.
@Roadblock | 11-02-20 | 11:07:
Uiteraard kort door de bocht, neem het ook deels met een knipoog.
Wat betreft het werken van beide ouders, daar heb je natuurlijk gelijk in, maar in veel gevallen is het ook een kwestie van prioriteiten en keuzes maken. Veel ouders willen wél kinderen, maar daar vrijwel niets voor opgeven,
Ook putjesscheppers zijn nodig in de toekomst! Een nobel beroep met diepgang!
En niet te vergeten een doorstroom naar de rioolkrant.
Volgens de heilige CITO toets moest ik naar de mavo. Dankzij mijn bemoeizuchtige ouders toch naar een mavo/havo brugklas. Na 6 maanden in mavo/havo overgeplaatst naar een havo/vwo klas en daarna op m'n sloffen het vwo afgerond.
Uiteraard begrijp dat er een hoop ouders zijn met een onrealistisch beeld van hun kind. Maar van de CITO toets en de gemiddelde basisschool leraar heb ik een niet zo heel veel hogere pet op.
Wellicht is de beste oplossing dat de ouders ook een CITO toets doen en daarmee bij een bepaalde score een bemoeirecht verwerven.
'een niet zo heel veel hogere pet', geen Nederlands gehad op het vwo ?
@aren123 | 11-02-20 | 10:32: jawel hoor. Bijles nodig?
Een dierenarts vriendin van mij irriteert het dat men naar haar opkijkt. Een goede vakman verdient meer zegt ze. Ze werkt in een maatschap. Daarbij te weten hoe hoog de kosten zijn bij bezoek.
Is uw vriendin 2 meter lang?
@D-Fens_1963 | 11-02-20 | 11:44: Ze is van gemiddelde lengte. Ze heeft wel een pittige `hoge` studie afgerond. Ze verdient niet navenant. Een goede vakman verdient meer. Wat ze wil zeggen is, kijk niet naar me op, ik verdien niet meer dan een vakman. Ze is ook niet direct uit een laag nest gevallen, zal ik maar zeggen. Status ontleen je aan je gedrag en niet aan je banksaldo. Er zijn omhooggevallenen die wat graag van haar status gebruik zouden maken. Meer uitleg nodig? Sta tot uw beschikking ;-).
Een sterkliniek? De prijzen die ze de klant vragen zijn best pittig. De artsen in loondienst krijgen wat minder. Vroeger waren dierenartsen vaak zelfstandiger toen konden ze ook nog een woning met praktijkruimte bekostigen.
Soms hebben ouders gelijk.
Ik kon niet aarden op mijn basisschool. Wat gevolgen had voor mijn resultaten en advies: MAVO.
Mijn moeder heeft toen bergen verzet om mij op de HAVO/VWO brugklas te krijgen.
Na het afronden van het VWO, mijn universitaire studie Natuur- en Sterrenkunde, en een doctoraat in de fysica, durf ik te zeggen dat wel degelijk zij gelijk had en niet mijn basisschool.
Huh!
Dat is nogal wat.
Kunt u daar ook bewijzen van overleggen?
Je bent me voor. Zelfde ervaring hier.
Ik neem aan dat uw ouders er meteen op sloegen toen ze het advies van de school te horen kregen?
@WalterSobchack | 11-02-20 | 10:29:
Dat kan ik zeker. Maar je hoeft niet academisch geschoold te zijn om in te zien dat ik niet mijn digitale anonimiteit op het spel ga zetten, of dat ik enige behoefte heb om mijzelf te bewijzen omdat iemand op het internet aan mij twijfelt.
@quantumcollider | 11-02-20 | 10:34: Had je slechte scores op de Cito-toetsen?
@Super Vaagstra | 11-02-20 | 10:32:
Zeker niet. Maar het was mijn moeder die de school duidelijk moest maken dat mijn matige prestaties kwamen omdat ik problemen had met de cultuur op school; mijn klasgenoten, de ongeorganiseerdheid van het lesmateriaal. Iets wat niet zou verbeteren op de MAVO. De HAVO/VWO was strakker in de discipline, individualistischer en uitdagender in de lesstof. Dat heeft mij veel goed gedaan en begon ik eindelijk te gedijen.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-02-20 | 10:40:
CITO-toest was toen nog niet landelijk ingevoerd. Mijn school deed de BSM toets of hoe-heette-het-ook-alweer. Ik kan me niet meer herinneren wat mijn testresultaten waren, maar het schooladvies was dus MAVO.
Een kind dat zich niet prettig voelt laat niet alles zien wat het kan. En al helemaal niet aan een slechte waarnemer. Mama wist in uw geval beter. Gelukkig maar.
@quantumcollider | 11-02-20 | 10:47: Zou interessant zijn om die resultaten nog eens terug te zien. Zeker met de kennis die je nu hebt.
Een algemeen lager advies creëert uiteindelijk ook een tweesplitsing in de samenleving en in combinatie met die studielening realiseer je dit sneller. In combinatie met het toenemen van het aantal immigranten vorder je dit proces. Je zou bijna denken dat er een agenda achter zit. Nu het Marxisme de vrije loop laten en je bent er zeker van dat mensen die niet tot de elite horen en te intelligent zijn tegen een muurtje aan mogen staan.
... en met een simpele pennenstreek de toekomst van kinderen bepalen... , haha @ronaldo toch, zo simpel gaat dat niet. Daar gaat bijna 8 jaar van monitoren en testen aan vooraf. Het systeem is niet feilloos, maar behoorlijk accuraat. 96% van het advies valt goed uit.
Ik was een Duitstalig kind in het naoorlogse NL, mijn schooladvies was LTS, ouders boos, second opinie bij een gymnasium gehaald, daar 1 klas overgeslagen, Ir en Dr hoogleraar geworden. Leraren zijn ook gewoon mensen met sym- en antipathiën, het is goed dat ouders voor de toekomst van hun kinderen opkomen. Overigens werd ik, op basis van mijn afkomst, op het Gym en de Uni, gedurende mijn gehele loopbaan scheef aangekeken.
@TriestGeval | 11-02-20 | 10:47: Dat bedoel ik, u behoort bij die 4, 5%.
@TriestGeval | 11-02-20 | 10:47:
Sja, wij ( jaren 70 kinderen ) zijn nog opgevoed met het idee dat Duitsers slecht waren. Had het er laatst met een maat over; we gingen niet naar Duitsland op vakantie en reden er eigenlijk alleen door op vakantie als we haast hadden, anders was het door de Benelux.
Maar goed, de generatie die de oorlog bewust hebben meegemaakt is er bijna niet meer, dus...
@TriestGeval | 11-02-20 | 10:47: Voor een Duitstalige schrijf je anders heel behoorlijk Nederlands.
De ene zit op een VMBO in Amsterdam Zuid Oost, de ander doet VWO in Amsterdam Oud Zuid. Roept u maar om een advies.
Ga verhuizen.
Die in Oud-Zuid lijkt op zijn/haar moeder.
@kwark001 | 11-02-20 | 10:30:
Dat, en zet een metaaldetectorpoortje voor uw voordeur.
Ik heb mijn zoon aangeraden om op reis te gaan, en om dan via Syrië weer terug te komen, zonder paspoort.
Eerst even onder de zonnebank.
Levenslange inkomensgarantie.
En een hoop vrije tijd!
Een droom voor elke ouder!
"Mevrouw, uw kind is gewoon DOM."
Dat wil je als ouder niet horen.
Je zou als linkse ouders altijd maar D66, PvdA of GL gestemd hebben. En dan krijg je kind als advies VMBO! Dat moet je softe kind tussen al die mocro's, turken en anti's zitten! Paniek!
En het is allemaal zo eenvoudig. Vraag een jongen van 12 wat hij wil worden en geef hem het daarbijbehorende advies.
Brandweerman naar de MAVO.
Piloot naar het VWO.
Politieagent naar het VMBO.
Mavo?
@Toetsenbordcomplex | 11-02-20 | 10:33: Er zijn nog steeds scholen die het woord Mavo gebruiken. Volgens mij voor de extra verwarring.
@DidgeriDodo | 11-02-20 | 10:44: mavo is de vmbo+ klas, zeg maar kinderen die wel vragen of ze naar de wc mogen.
Begin eens met de status van vakopleidingen te verbeteren. In "mijn" tijd had de MTS nog 2 klassen met metaaljongens in het eerste jaar, toen ik er 3 jaar later wegging was dat nog maar 1 halve klas. De rest werd afgeserveerd naar vmbo. Resultaat: er is geen fatsoenlijke bankwerker, draaier of frezer meer te vinden, tenzij je geen probleem hebt met pools of marokkaans. Niemand wil z'n kind ook in de vmbo tyfuszooi hebben, je leert er niet alleen hoe je een wapen zou kunnen maken op een freesbank, nee van je klasgenootjes leer je ook gelijk hoe 'm te gebruiken. Vakopleidingen in nederland zijn tegenwoordig het laagste van het laagste maar we vergeten even, ouders en leraren/adviseurs alike, dat niet iedereen advocaat of dokter kan worden. Ook hier is de invloed van het grote nivelleren van de socialisten voelbaar, iedereen moet slagen, iedereen erbij horen, aan winnaars hebben we een hekel en verliezers moet je helemaal doodknuffelen zodat ze nooit iets gaan presteren.
Laat je kind vooral doen waar ie goed in is, fuck die leraar met z'n advies, is henkie goed met z'n handjes laat 'm die dan leren gebruiken. Goeie metaaljongens en elektromontuers verdienen goud tegenwoordig, ze zijn zeldzamer dan dat edelmetaal.
Ee vsm mij verdient mindet dan een giedr vskman
@CalamityJane | 11-02-20 | 10:24:
ZIe je wel, niemand die nog handig genoeg is om toetsenborden te repareren.
-edit- ue moet eu zijn, stop de tijd.
Hear Hear, helemaal mee eens alsof met je handen werken iets onder de maat zou zijn. Wacht maar over een tiental jaar dan mag je op je knieen bedelen of de loodgieter of electro monteur bij jou thuis wil komen. De ambachtsmensen zijn schaars aan het worden, en ook bij ambachten werkt het vraag en aanbod principe.
@CalamityJane | 11-02-20 | 10:24: LBO gehad of toetsenbord kapot?
@Johnroe | 11-02-20 | 10:29:
Dat is nu al zo. Op werkelijk ieder busje van installatiebedrijven staat een knots van een vacature, je kan direct beginnen en wordt met open armen binnengehaald. Zelfde bij metaalbedrijven, ik heb ooit ook nog eens een jaar vakopleiding gedaan als cnc-draaier/frezer en ook daarna stonden de opdrachtgevers te dringen. Grappig genoeg ben ik ook dj en draai met computers en controllers, als een van de eersten nog voor er dingen als Traktor bestonden. Toch nog helemaal goed gekomen.
Mooiste vind ik de eenmanszaakjes, vaklui die naast bijvoorbeeld stukadoor ook nog werkvoorbereider, planner en administratief medewerker zijn. Vervolgens noemen ze die mensen "laag opgeleid" maar Sterre van de UVA met een twaalf in een dozijn opleiding is dan een topper.
@Barkruk2 | 11-02-20 | 12:07:
Heau heau, wel eeen beeje respect graag voor Vrijetijdsmanager Sterre en Recreatietherapeut Mees.
De grootste klaagouders hebben thuis de minste inbreng!
(oud-leraar)
Onze oudste heeft behoorlijk laat op de basisschool een klas overgeslagen; van groep 6 naar 8. Vervolgens haalde hij door enerzijds faalangst en anderzijds gemiste kennis uit groep 7 op de CITO-toets een behoorlijk lage score, uitkomend op een toetsadvies VMBO-HAVO. Gelukkig bleef zijn juf en wij overtuigd dat hij makkelijk VWO aan moest kunnen.
Inmiddels zit hij in 3 Gymnasium en het gaat prima. We willen niet weten wat er had gebeurd als hij in een HAVO-klas was gekomen. Die leerlingen zijn gewoon anders (zegt mijn vrouw, die les geeft op een middelbare school), veel minder serieus, waardoor ons kind zoveel afgeleid zou worden dat hij waarschijnlijk HAVO niet eens had volgehouden.
Wat ik hiermee wil zeggen: Als kinderen te laag ingedeeld worden, kan dat ook heel nadelig uitpakken.
Oh jee. De ramp was niet te overzien bij je tere kindzieltje.
Het hebben van kids is het grootste nadeel!
(vader 2 dochters)
U vergeet dat HAVO in Nederland het op 1 na Hoogste onderwijsnivo is. Het zijn geen aliens, wat praktischer, Niks mis mee.
@Piet Karbiet | 11-02-20 | 10:27:
U bent al een tijdje niet meer fysiek aanwezig geweest op onderwijsinstellingen, vermoed ik?
@jemagookniksmeer | 11-02-20 | 10:36: Bijna maandelijks. Uw punt is?
Ik zou wat aan die faalangst (laten) doen.
@Piet Karbiet | 11-02-20 | 10:27:
De havo opleiding die ik gehad heb was een zeer doorwrochte veelzijdige leerschool, van latijn via natuur- en wiskunde tot de kunsten, alles zat erin. Ik vraag me wel eens af of de huidige scholen nog steeds dat niveau hebben of dat het allemaal op een lager niveau zit om alle streberige ouders tevree te houden en de kids die eigenlijk op een iets lager niveau hadden moeten zitten nog uitzicht op een diploma te geven. Er is iets mis in onderwijsland, dat is sowieso zeker.
Ouders moeten niet zeiken. Het probleem ligt bij hen. Als je kind daadwerkelijk te laag is ingeschat, komt het vanzelf wel bovendrijven.
Als je kind naar een school zou moeten waar hij de enige Nederlander is , snap ik de paniek bij sommige ouders enigszins.
Dit, dus. Het niveau zal de meeste ouders een biet zijn. Het is voornamelijk vluchtgedrag.
VMBO in de steden zijn vergaarbakken voor kansloze zielen. Die enkele die echt wat van zijn leven wilt maken gaat 4 jaar de hel door.
HAVO-VWO scholen zit ook tuig op maar procentueel gewoon minder.
Zo simpel is het. Mijn zoon wilde heel graag op een VMBO maar 2 jaar daar kijken heeft ons doen besluiten toch een MAVO/HAVO klas te zoeken die zo blank/wit mogelijk was.
Wat dat betreft had Femke Halsema gelijk.
Oh had Femke gelijk, goh..... wat een fijn mensch.
Femke ziet men hier als een gezwel!
@AMX pri | 11-02-20 | 10:49:
Femke IS een gezwel. MvrGr: een Amsterdammer.
@elfenstein | 11-02-20 | 10:59:
Echt medelijden met je. Zelfs ik gun je geen Femke toe.
Femke haalde naar kids ook naar een blanke school omdat ze te scheiterig was om ze op een “diverse” school te plaatsen. Daar had ze gelijk in.
@RechtseKnakker | 11-02-20 | 11:46:
Wie zijn kind bewust op een zwarte school plaatst terwijl er ruimte is op witte scholen mag van mij de onderwijsinspectie en de raad voor de kinderbescherming over de vloer krijgen. Serieus, je wilt je zoon of of dochter toch niet bloot stellen aan die milieus?
Er zijn ouders die uit de stad verhuizen om maar een blankere school te vinden voor de kinderen.
Ik zie bij mijn vriendin hoeveel tijd een mondige leerling met mondige ouders en een te hoog advies kost. Elk jaar zijn er wel twee en ze krijgen 50x zo veel tijd als een normale leerling om uiteindelijk toch af te vloeien. Je kan makkelijk vanuit een lager niveau opklimmen door gewoon het volgende niveau op te pakken nadat je klaar bent.
Gewoon niet meedoen aan die onzi. Citotoets, universiteit, het is slechts een manier tot succes, maar niet de enige. Kinderen die vroeg een passie ontwikkelen komen veel verder, bijvoorbeeld. Goed met geld omgaan leert men evenmin op school (dus niet alleen sparen, maar ook hoe verstandig te investeren). Staar je dus niet dood op schoolcijfers, het is geen meetlat voor succes en geluk.
De les die ik heel snel ingeprent kreeg was dit: ga niet naar de universiteit omdat je een (bepaalde) baan wilt hebben, maar omdat je de kennis die je leert interessant vindt.
Ik ga er nog steeds van uit dat de leerkrachten het beste voorhebben met mijn kind en dat die echt wel kunnen beoordelen wat voor niveau mijn kind heeft.
Of dat nou LBO of VWO is maakt mij geen reedt uit , ik heb niks aan een kind dat door een te hoog niveau depri wordt omdat ze terug gezet wordt.
Het hangt van je kind af, sommige kinderen hebben wat druk nodig om te leren presteren en andere kinderen doen dat uit zichzelf. Daarnaast is het wel goed om doelen te zetten en daarvoor te vechten.
Mee eens maar ook dat ziet een leerkracht en kan dus een ouder daarover inlichten en daarmee thuis aan de slag kan om het kind te stimuleren. En daarom hebben mij vrouw en ik gekozen voor een werkende ouder en een die thuis de kinderen kan helpen.
Bedenk wel dat de (les)cultuur varieert per school, en sommige kinderen gedijen beter in de ene cultuur dan de andere. Sommige hebben behoefte aan discipline, andere aan vrijheid. Als een kind matig presteert op een school, moet je niet alleen overwegen of hij de lesstoef niet aan kan, maar ook of hij de schoolcultuur niet aan kan. Sommige kinderen die matig scoren op een vrije basisschool kunnen opbloeien in de gestructureerde VWO. Ik spreek hier uit ervaring.
Mwah, ik denk dat veel leraren zo'n twijfelkind toch maar doorsturen naar een hoger advies onder het mom van niet geschoten altijd mis. Ze kunnen altijd nog afstromen en dat gebeurt dan ook massaal na de brugklassen. De vraag is of dat allemaal zo handig is. De meeste kinderen krijgen pas later rond hun 16e 17e door wat ze echt willen en kunnen dan altijd nog vervolgen naar een hogere opleiding, mochten ze tot die enkeling behoren met een te laag advies.
Vroegah had je de LTS, prima opleiding voor kinderen die geen zin hadden (of geen talent) voor theoretische rommel maar wel twee rechterhanden wilden ontwikkelen. Prima zaak, want daarna zag je velen doorgaan naar MTS, HTS. Sommigen niet, die gingen lekker naar een garage of de bouw in. Waarom dat systeem ooit is verlaten voor die onzalige VMBO-nonsens is me een raadsel.
Dat laatste: mij ook. Ik moest en zou naar het VWO, liefst plus. Ja, leuk al die brains maar ondertussen was ik hét voorbeeld van iemand met gouden handjes. Met dank aan mijn ouders niet het hoogst haalbare gedaan maar naar de HAVO gegaan, glansrijk geslaagd en doorrrr naar MTS elektronica. Ik heb de stage niet eens afgemaakt, werd weggekaapt door Philips/ASML en daar de tijd van m'n leven gehad, incusief riant salaris. Tegenwoordig vrije jongen in de techniek, gaat nog steeds fantastisch en ik moet de aanbiedingen voor klussen van me afslaan, kan doen wat ik wil, wanneer ik wil en hoe ik wil. Alles beter dan wegkwijnen achter een bureautje zoals destijds het advies was. Geef talent ruimte, ook handwerk is een talent maar dat is tegenwoordig gedegradeerd tot het laagtste van het laagste. Dat is, totdat er iets stuk is dan. Dán moet het ineens nununu en mag het bakken met geld kosten. dat hele idee dat handwerk iets goors is, dat nekt ons nu geweldig en al die ouders die hun koter met alle geweld naar de universiteit willen hebben moeten nog eens goed naar hun pareltje kijken of die toch niet toevallig heel erg goed is in dingen maken. Doe 't 'm niet aan, laat 'm dat talent ontwikkelen, is beter voor iedereen.
@elfenstein | 11-02-20 | 10:37: Goed verhaal, met je eens.
Zou willen dat er in mijn tijd nog LTS was.. Vind ook dat we moeten kappen met praktijk mensen laag opgeleid te noemen. De ene kan heel goed een boek uit ze kop leren en een ander weet prima hoe ze een complete cv installatie moeten plaatsen.
@elfenstein | 11-02-20 | 10:37: eens, u heeft het heel goed gedaan!
Ouders, en voornamelijk zeikouders die in de overtuiging zijn een prinsje of prinsesje te hebben, of nog erger een kind met een "rugzakje" zijn de voornaamste reden dat de werkdruk voor docenten veel te hoog is.
Hetzelfde geldt voor "ouders" die de opvoeding van hun kinderen aan de BSO overlaten en geen zin meer hebben om hun overprikkelde kind, dat van 7 tot 18 uur 's avonds nog wat basisopvoeding bij te brengen in het uurtje tussen eten en slapen en het 's weekends uit schuldgevoel stokverwennen.
Terwijl ook nog eens bijna iedereen in de veronderstelling is een wonderkind te hebben.
Ga er maar aan staan.
*dat van 7 tot 18 uur 's avonds tussen andere kinderen heeft gezeten
Ken ook veel voorbeelden van leerkrachten die VMBO advies geven en die leerlingen ronden succesvol het VWO af.
Mee eens. Even uitgezonderd mijn zoon dan. Hij is wel echt een wondertje.
@i-Wonder | 11-02-20 | 10:16: Meestal zijn dit hoogbegaafden die zwaar onderpresteren op de basisschool. Tegenwoordig komt het minder vaak voor dan vroeger, maar het gebeurt helaas nog steeds.
@DrumPiet | 11-02-20 | 10:14: Dyslectisch zijn is blijkbaar in opmars bij kinderen. En hoe heet dat ook al weer, als je niet kunt rekenen? Dyscalculie of zo? Dat hadden we vroeger niet.
@Kuifje-naar-Brussel | 11-02-20 | 10:45:
Nee, net als ADHD, PDD nos of hoe die modeziektes die door medicijfabrikanten zijn uitgevonden ook mogen heten.
Vroeger had iedere klas wel een slome, een druktemaker en een paar dompies.
Die deden gewoon met de rest mee en zijn er ook wel gekomen.
Ik ken er genoeg die hun overprikkelde kind na school en BSO rustig de hele rest van de middag en avond aan de Ipad laten zitten. Lekker rustig............
@Kuifje-naar-Brussel | 11-02-20 | 10:45: Leeslui en bij rekenen alles gokken.
het is zo'n puinhoop dat het net lijkt alsof er een hoopje bestuurskunde en politicologie studenten aan de teugels hebben gezeten. Oh... wacht.
En dat terwijl er bij het vwo inmiddels veel is gedaan om het makkelijker te maken (wiskunde C, brrrr).
Dat is optelkunde.
Het "systeem" is totaal gefeminiseerd... en dat is funest voor een evenwichtige ontwikkeling van kinderen EN klagende OUDERS, om over de kwaliteit van het onderwijs nog maar te zwijgen, in 30 jaar totaal ingezakt.
Ik heb dat gezeur meegemaakt dochter van een vriendin, schooladvies vmbo, kon makkelijk havo doen maar ging niet door vanwege advies, op scholen stap omhoog onmogelijk gemaakt bijna dus stoppen met school advies
dan doet ze er toch een jaartje langer over vmbo >havo dan eventueel> vwo of hbo en dan wo master.
Er moet gewoon gekozen worden op 12-jarige leeftijd. En de basisschooljuffen en meneren weten er vast genoeg van. De basisschool verlengen tot groep 12 slaat nergens op. Ons land staat bol van slimme mensen die allemaal op hun 12e een richting hebben gekozen. Het uitstellen van die keuze betekent dat iedereen nog langer naar school moet. Een nog hogere studieschuld opbouwt en nog later met pensioen kan.
En je blijft hebben dat kinderen nóg langer in een klas zitten met veel verschillende niveau's. Onze jongens vonden het allebei een verademing toen ze eindelijk naar een school konden waarbij in hun klas allemaal kinderen zitten die ongeveer hetzelfde niveau zijn.
@Mohguh | 11-02-20 | 10:38: Het niveauverschil op de basisscholen is te groot, wat vroeger werd onder gebracht in een speciaal schooltje zit nu allemaal in de klas. Zitten blijven mag niet meer dus krijg je kinderen met een groep 6 niveau in de 8ste groep. Een VMBO advies is tegen doodsvonnis voor de blanke jeugd. Daar zitten ze weer tussen alles wat niks kan en nog naar school moet.
Geloof me, de ouders zijn het probleem. Als je vanaf 3 jaar je kind nauwelijks voorleest, moet je niet denken dat het vanzelf gaat gebeuren met de leesvaardigheid. Moeite doen is er tegenwoordig nauwelijks meer bij, opvoeden ook niet, want de telefoon of ipad is veel interessanter. Teveel megaulen nemen kinderen zonder überhaupt een boek over opvoeding te lezen. Veel succes met je VMBO-kind!
+veel
Opvoeden zou een onderdeel moeten zijn van het lesmateriaal ergens tussen het 16e en 18e levensjaar. Ik snap er ook niks van. Ik doe ook maar wat.
Rustig, u generaliseert nogal. Er wordt meer voorgelezen dan u denkt. Wel eens op een lagere school geweest tijdens de Boekenweek?
@Piet Karbiet | 11-02-20 | 10:16: Het gaat om dagelijks voorlezen Piet. niet éénmalig voor de bühne. Ik inmiddels alles van Roald Dahl herlezen met mijn blaag, erg leuk!
@Piet Karbiet | 11-02-20 | 10:16: Dat is dus het probleem: ouders denken dat voorlezen wel op school gedaan wordt. Lekker makkelijk. En dan achteraf klagen.
@Piet Karbiet | 11-02-20 | 10:16: dat is goed maar thuis moet ook gelezen worden
Wil je kind naar een school sturen waar gangsterrap of waar vioolspelen de norm is.
Daarom doen mensen zo panisch.
Er zijn bijna geen ouders die toegeven dat hun kind te dom is om te poepen
Alle kinderen zijn tegenwoordig speciale talenten, en moeten ze naar het VWO anders lopen ze hun carrière mis en is de rest van hun leven verknalt.
Is wel zo. Er zijn voldoende voorbeelden van bedrijven die niet alleen een WO, maar ook een VWO diploma eisen.
Was vroeger al zo. Kinderen van specialisten die te dom om te schijten waren ( hadden wss het iq van hun moeder geerfd ) gingen naar een huiswerkinstituut van kennissen. Zaten ze daar tegen een godsvermogen onder begeleiding tussen 4 en 6 hun sommetjes te maken want ja, zoonlief moest wel gaan studeren...
Kinderarbeid weer invoeren, vanaf zes jaar.
Een verplichte door de overheid gestuurde school heeft al veel weg van kinderarbeid. Doel is niet zo zeer verstandige burgers op te leiden, maar vooral gehoorzame burgers die niet snel in verzet komen en braaf belasting betalen.
Of gewoon loten. Per school 33% vmbo, 33% havo, 33% vwo. En klaar.
Is nogal wat onderzoek naar geweest. Blijkt dat kinderen uit een lager milieu een lager schooladvies krijgen bij gelijk IQ. Het systeem waar een paar testen in groep 8 beslissen over de toekomst van je kind is belachelijk. Er zouden veel meer momenten moeten zijn waarop je kan laten zien wat je kunt.
Daarom is er toch ook een schooladvies?
Denk dat voor >95% van de kinderen CITO en schooladvies overeenkomen. Er zit een rare focus op uitzonderingen in.
Dit is wel weer het topic waarop je weer even kan pochen met een citoscore van 550 (mijn zus had de CITO toets zelfs foutloos gemaakt en kreeg daarvoor bloemen) en ik scoorde de hele basisschool goede cijfers. Kwam dus prima overeen.
@Tarak | 11-02-20 | 10:11:
Het blijkt dus dat het schooladvies structureel te laag is voor kinderen uit een laag sociaal nivo.
@Tarak | 11-02-20 | 10:11:
Waarom maakte jouw zus jouw CITO?
Zal best. Maar dan vermoed ik ook wel dat andere oorzaken een lager schooladvies tot gevolg hebben. Als een kind zeer sclecht Nederlands spreekt en de helft al niet begrijpt dan gaat die het niet redden. Al heeft het een iq van 1000.
REAGEER OOK