Nog altijd prima idee: schoolkeuzeleeftijd omhoog
Want dat hep gestaan op GeenStijl
Iedereen en zijn N=1-wetenschapper (tu quoque, Breukinator) gaat vandaag weer helemaal apeshit op het plan in het Onderwijspact om het moment waarop leerlingen een definitief schooladvies voor de middelbare school krijgen. Want voor alle tere zieltjes die tegenwoordig overal een grote bek over hebben (hoi) moet het welhaast ONVERDRAAGLIJK zijn geweest om vroeger nog drie jaar langer met een paar cognitief wat minder sterke kinderen in de klas te zitten. Zoals wij hier al eerder schreven: die leeftijd verhogen is helemaal zo'n gek idee nog niet en eigenlijk zou je al die niveaus gewoon moeten afschaffen. Natuurlijk lost dat niet in één klap het lerarentekort op, of doet het iets aan de werkdruk in het onderwijs. Maar tussen alle 21st century skills, curriculum.nu-waanideeën en andere onderwijsverrommeling is dit nu eindelijk een plan waar we als land misschien een beetje slimmer van worden. En dat is hard nodig.
INSTANT UPDATE: HELE DIEPE ZUCHT. Minister neemt idee niet over, houdt wel vast aan desastreus plan om de Cito-toets nog minder belangrijker te maken.
Hier. Een video
Of daar: een draadje
Reaguursels
InloggenJa leuk hoor, maar een ding blijft heel mooi onbenoemd. Maken kinderen met een gelijke cito-score uit een lager sociaalmilieu vaker de middelbare en vervolgopleiding af dan schoolgenoten uit een hoger sociaalmilieu.
Dat is een heel slecht idee want wat doe je in de tussentijd met de kinderen waarvan je op de basisschool al hebt kunnen zien dat ze van MBO-niveau zijn? Kinderen moeten zo snel mogelijk in een leeromgeving die aansluit op hun niveau. Hoe langer je wacht hoe groter de ellende, ook voor het kind. De minder begaafden worden gefrusteerd en onzeker omdat ze niet mee kunnen en de slimmers raken gefrustreerd omdat ze te traag gaan. De Middenschool werd een flop maar joh, we gaan het nog een keer proberen joh. NIET DOEN! Zorg nou voor goede doorstroom zoals destijds in de Mammoetwet. Dat was nog steeds het beste systeem want laatbloeiers konden altijd van mavo naar VWO. Dat blijven roeren en experimenteren in het onderwijssysteem draagt niet bij aan de stabiliteit en rust waar scholen zo om schreeuwen.
Na jarenlang op de basisschool te horen dat ik niks kon scoorde ik 548 uit 550 op de cito toets, dat was in 1993.
Maar dankzij falend onderwijs waar men het verschil niet kon zien tussen iemand op laag niveau of iemand die zich achterover zit te vervelen is het enige dat ik die tijd heb geleerd hoe je het beste geen zak uitvoert op school. Wat puur volgens de toets met gemak een VWO advies zou zijn werd HAVO die ik niet haalde, MAVO maar gedaan met 0 uren besteed aan studie of huiswerk, daarna op dezelfde manier een MBO opleiding net niet afgemaakt. In de tussentijd mezelf geleerd te programmeren (geen huiswerk = veel vrije tijd om zelf in te delen) en nu haal ik een modaal salaris op voor 32 uur per week enigsinds productief zijn.
Het was in mijn geval niet slecht uitgekomen als er in het basisonderwijs ook uitgesplitst zou worden.
Conclusie: scholen zijn voor vissen. En de overheid heeft geen idee waar het mee bezig is, lekker privatiseren die handel. Van een beetje concurrentie wordt alles beter.
Ik weet niet of je de overheid de schuld kan geven van je eigen luiheid
@Fijn_dat_je_er_bent | 22-01-20 | 11:05: ik weet niet of je een kind van onder de twaalf kan beschuldigen van luiheid
Ik werd mavo getest maar nee, ik kon wel naar de havo vonden mijn ouders. Dus naar de havo. Volledig gestrand. Naar de mavo terug. Fljuitend gedaan, toen havo nog fluitender en vwo met 2 vingers in de neus. Was de test dan niet goed geweest? Welnee, ik was er gewoon nog niet aan toe. Deze route bleek voor mij de beste. Niks mis mee.
Moet er niet aan denken dat ik nog 3 jaar langer met allemaal zwakbegaafde kneusjes in de klas had moeten zitten. Op het vwo zaten al genoeg kids die er niet thuishoorden.
Zoals jou?
@SinisterNL | 22-01-20 | 07:43:
Jij bent 8 jaar, aan je taalgebruik te zien? Met je "zoals jou"... Man man man....
@SinisterNL | 22-01-20 | 07:43: Zoals jij....:)
Wat een hopeloos kulverhaal wat alleen van een hipster kan komen.
Op je 12e word er wel degenlijk een schets gemaakt voor wat voor vorm van onderwijs je geschikt bent, op dat moment. Er zijn wel degelijk voorbeelden(ken er in persoon genoeg) die LBO>MBO>HBO en een enkeling ernaast(als die nog tijd en zin over had) die daarna een universitaire studie gedaan hebben.
Dat er meer "allochtonen" in de lagere onderwijsrangen zitten is gewoon een feit, en of je daar nou achtergrond of genetica achter zoekt heeft geen invloed op de feitelijke situatie zoals die nou eenmaal is. Zie de chinezen of de eenzame VWO hoofddoekmiep maar als compensatie.
Met "Algemeen voortgezet onderwijs", en zelfs VMBO heb je nog steeds de gelegenheid om op je 16e t/m 18e(of later) die keuze alsnog te maken. Maar ga eerst maar eens kaf van koren scheiden en houd op met de lat lager te leggen en iedereen die eronder zit als "speciaal" te bestempelen.
Zoveelse generatiërs krijgen van huis uit gemiddeld gezien weinig mee; geen (nlse) boeken voorgelezen, paar jaar later dan de rest op zwemles (als het al gebeurt), zitten veel minder op verenigingen (misschien voetbal, maar dan het liefst met soortgenoten) en ga zo door. De instelling 'school leert alles wel'. Weinig betrokken, hoewel zeker uitzonderingen.
Ik vind het wel bijzonder: 3e/4e generatie 'nieuwe Nederlander' en dan amper normaal nederlands kunnen praten/schrijven.
Het is ergens misgegaan; misschien moeten we onderwijs in de moederlandse talen gaan geven (het iq zal ongetwijfeld omhoog gaan op tests).
Het wolla rasjies gebeuren.
*ken overigens genoeg buitenlanders die wél wat van hun leven maken of hun kinderen de goede weg op helpen. Een beetje aanpassen (vooral de taal) aan de maatschappij mag.
@Kleine_Deugniet | 21-01-20 | 23:53: dat is ook de taak van onderwijsinstellingen in Islamitische landen, zoals Turkije. Daar worden ook de opvoedkundige taken bij het onderwijssysteem neergelegd.
Precies dat zie je hier in NL helemaal mis gaan.
Bij de twee middelbare scholen hier in de buurt, kan de kinderen per vak een niveau worden aangemeten. De eersten van dit systeem doen over een jaar examen. Dus een puber kan examens doen op verschillende niveau's. Goed in Engels? Examen op vwo-niveau, minder in wiskunde? Examen op vmbo-niveau. Bij de vakken die je interesseren zit je dus met mede-geïnteresseerden op je eigen niveau te werken. Best wel slim.
En een examen is volkomen betekenisloos geworden. Nee bedankt, doe maar niet.
Dom argument, dat 'anders gaan ze zo langs elkaar heen leven'.
Alsof dat later niet gaat gebeuren?
Sommige contacten krijg je op school, andere bij sport/vereniging (dat onderklassen daar in tekort schieten is een ander verhaal) om maar even wat te noemen.
De een gaat darten, voetballen (op de bank met een biertje). De ander zit bij de rotary of golfclub.
Bovendien, het wordt allemaal steeds specialistischer. Je wilt helemaal niet lekker gemiddeld.
Prima, samenleven enzo, maar mensen zijn niet bedoeld om met honderden op elkaar te zitten. En ze zoeken toch hun eigen bubbeltje op, zowel online als offline.
De raakvlakken onderling verbreden prima, maar een school lijkt mij niet de plek daarvoor. Je schrapt daarmee namelijk verdieping en uitdaging. (Allicht krijg je er hele geduldige kinderen van)
Zowel aan de bovenkant als de onderkant schiet je daar weinig mee op.
..
Wat is de volgende stap, alleen nog maar films of cabaratiers die iedereen 'wel aardig' vindt? (Die zijn er overigens al)
Zelfs voor 'domme arbeiders' heb je dit; bijv mensen die gespecialiseerd zijn in kitten, of beton boren.
Toch veel handiger als die binnen hun eigen kringen blijven, om zo bekend te raken met omliggende vakken/disciplines?
Moeten die dan bij de filosofieles (noem maar wat) verplicht blijven zitten?
*dus die timmerman of stukadoor die niets weet van leidingwerk die dan bij jou iets komt doen, en dan een loodgieter of electricien in moet laten vliegen omdat hij geen idee heeft wat dit nu weer is en hoe hij verder kan.
Maar je tijdens het wachten wel kan vertellen met een gewichtig argument over waarom Baudet er verkeerd naar kijkt.
@Kleine_Deugniet | 21-01-20 | 22:10: met sporten ook; alleen de kleintjes zet je bij elkaar (m/v/2-3jaar leeftijdsverschil).
Moeten we de kleuters, dames en gehandicapten (en transweetikveel) bij het nationale elftal of willekeurige profclub zetten? Want dat is lekker incluis.
Geven we iedereen een bal ook. Want dat voelt goed.
*en alle gelovigen verplicht met regelmaat bij elkaars gebedshuis aanschuiven.
@Kleine_Deugniet | 21-01-20 | 22:10: *niet denigrerend bedoeld; ik ben helemaal fan van wat mensen die slim zijn met hun handen.
laat maar zitten. Wat een dommigheid bij elkaar.
Voor wie nog niet weet hoe verschrikkelijk dom dit idee is,: luister hier het interview terug tussen een docent en Pedante Paultje (die het allemaal beter weet, want hij heeft nog nooit voor de klas gestaan).
www.nporadio1.nl/dit-is-de-dag/onderw...
Mijn kinderen gaan niet naar school om Marokkanen bij te spijkeren maar om zelf iets te leren.
Ik vind het heel jammer voor Paul Rosenmöller, maar mijn kinderen zijn geen sociaal experiment.
@Ronaldo (Update) : "minder belangrijk" is het tegenovergestelde van "belangrijker".
Minder belangrijker is dus zoiets als "minder meer belangrijk".
Wie dit plan doorvoert maakt heel veel talent kapot. Vanaf een jaar of 11/12 gaan de interesse van kinderen uiteenlopen, omdat er nou eenmaal dommeriken en slimmeriken zijn. De slimmeriken nog langer bij de dommeriken houden, remt hun ontwikkeling en daarmee intrinsieke motivatie enorm. Erg onzalig plan voortgekomen uit dom links wens- en maakbaarheidsdenken.
Klopt inderdaad. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat elke keer dat ik een schoolkeuze moest maken (basis naar middelbare, profielkeuze bovenbouw etc) Ik meer het idee had op mijn plek te zitten met de juiste mensen om mij heen.
Ga je verschillende stromingen mengen dan kan het gemiddeld wellicht wel goed gaan, maar heb je meer uitschieters van leerlingen voor wie het te theoretisch is, en leerlingen die juist wel een meer theoretische opleiding nodig hebben.
Wat we moeten doen is stoppen met neerkijken op VMBO, die mensen zijn hard nodig. De keuzestress wordt vooral veroorzaakt door de samenleving zelf, die loopt te pushen om zo 'hoog' mogelijk opgeleid te worden. Daar moet iets in veranderen.
En ja, als je dan toch een verkeerde keus hebt gemaakt, zorg dan dat je kan overstappen, maar naar mijn weten is die mogelijkheid er al.
@elco485 | 21-01-20 | 21:27: We moeten zeker niet neerkijken op het VMBO, maar het juist opwaarderen. Het belang van een goede vakman is heden ten dage vele malen groter dan ten tijde van de periode waarin onze salarisstructuur werd vastgelegd. Toen was hoogopgeleid ook echt hoogopgeleid en erg nodig. En rechtvaardigde dat nog het verschil in salaris. Heden ten dage verdient iemand met een afgestuurd universiteitsdiploma communicatie of een andere fopopleiding in zijn eerste jaar al meer dan een een vakkundig en betrouwbaar bouwvakker met 15 jaar ervaring. En dit terwijl de verhouding 'maatschappelijk nut' volledig veranderd is. Die HTS'er is nog steeds erg nodig, maar het maatschappelijk belang van die ervaren en kundige bouwvakker is tegenwoordig vele malen groter dan de zoveelste sociale studies miep. Kortom, de CAO's moeten grondig herzien worden en bepaalde beroepsgroepen gedowngrade en anderen geupgrade.
Grachus,
11/12?
Na 2 jaar en misschien al eerder zie de verschillen..... Slim ben je namelijk al bij je geboorte omdat het genetisch bepaald is..... Dit zegt overigens niets over succesvol zijn want daar komt zoiets als doorzettingsvermogen en "gevoeligheid" voor allerlei factoren bij kijken.... Talent zonder doorzettingsvermogen of te emotioneel enz.... blijkt alles er uit halen wat er in zit nogal tegen te werken....
@dijkbewaker | 21-01-20 | 22:39: Het is voor een groot deel genetisch bepaald. Er is altijd een deel dat zich later al lerende ontwikkelt, Anders zou er ook geen evolutie zijn. En ja, werken is de basis voor alles. Hoogbegaafden zijn vaak juist veel emotioneler dan gemiddeld (en daarmee ook een hogere kans op drop-out).
Volgende stap naar 2081 (kurt vonnegut)
Onzalig idee. Gewoon soort bij soort en klasse bij klasse en buurt bij buurt. Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt in geen enkel systeem een kwartje, Wie dat ontkent, lijdt aan subjectieve cognitie (of heet Paul Rosenmöller). Terug naar ouderwets, effectief, prestatiegericht en doelgericht onderwijs met goed opgeleide leraren waarvoor hoge instroomnormen gelden. (Gewoon iets meer betalen, kun je ook meer eisen stellen)
-
En oh ja: graag serieuze aandacht voor werkelijk hoogbegaafde kids.
Eh... wat is subjectieve cognitie?
Neen,
Hoogvliegers moeten snel hoog kunnen gaan vliegen,
en niet meegetrokken worden in het moeras
van het immer dalende onderwijsnivo van NL.
Hé! Jos van Kemenade is uit zijn socialistiche graf opgestaan! De Middenschool is terug!
Jos is nog onder ons. (bijna 83)
De layhoog opgeleide leraren zullen dan het VO ontvluchten. Maar dat geeft niets hoor: hun baan wordt overgenomen door sociale bewogen MBO'ers die onderwijs sowieso niet belangrijk vinden.... maar ongehinderd door enige kennis over gevoelens e.d. praten des te meer. Walgelijk.
Ik zag bij RTL zo'n "onderwijskundige" (een "vak" dat geloof ik nergens anders in Europa bestaat) die 50 jaar na dato toch weer met dat middenschool-idee aan komt zetten. Ouders willen het niet, kinderen zitten er niet op te wachten en de scholen hebben er ook geen goede ervaringen mee.
Waarom komen die mensen er dan toch steeds weer mee aanzetten? Aangezien pedagogie / onderwijskunde helemaal geen wetenschap is kun je op je vingers natellen dat de onderwijskundigen zelf ook niet de meest begaafde leerlingen op school waren. Denkt u dat ze goed waren in wiskunde, natuurkunde of Frans? Ik niet. Anders hadden ze wel een echt vak gekozen.
Dit pleiten voor een middenschool is een subtiele wraakneming op de kinderen die wèl wat kunnen. Daarnaast moeten de onderwijskundigen eens in de zoveel tijd in het nieuws komen (om zichzelf toch nog ERGENS te bewijzen), dus dan laten ze maar weer eens zo'n natte scheet vliegen.
Nee hoor, komt gewoon voort uit het communisme/socialisme. De leer der maakbaarheidswanen.
@Grachus | 21-01-20 | 20:57: Apart, ik verbind wanen van maakbaarheid altijd aan liberalisme.
Het is voor een goede leerling in het VWO al lastig om niet neergetrokken te worden door de massa. Ik moet er niet aan denken dat je daar middel en laag intelligent volk mee gaat mengen. Elkaar tegenkomen doen ze wel in de kantine, na schooltijd, en tijdens het stappen. Als het daarom te doen is kan je beter Facebook aanpakken. Bedenk maar eens hoeveel mensen van buiten uw bubbel u spreekt in Facebook. Waarschijnlijk geen enkele. Dus iedereen kan lekker roeptoeteren in zijn eigen groepjes. Vervolgens komen ze iemand op straat tegen die anders denkt, en dan zijn de poppen aan het dansen.
U onderschat hoe groot de verschillen al binnen de eigen groepjes zijn. Ruim voldoende gelegenheid om de poppen aan het dansen te krijgen. Maak u geen zorgen.
www.youtube.com/watch?v=7V12tRrJ3Is
Deze kant gaan wij op.
Goed idee GS! Kijk naar dit videootje en begrijp dat dit het niveau gaat worden:
youtu.be/MHtDF-z77wk
''Lunch Scholars'' > Youtube
Zeker geen prima idee!!
.
Is GS nu ook al voorvechter geworden van dat linkse 'gelijkheid voor allen' gereutel?
.
De splitsing zou juist 1 of 2 jaar eerder moeten worden gemaakt. Talentvolle 11 en 12 jarigen worden in het huidige systeem juist gekneveld. De kansarmen die men met een latere keuze tegemoet wil komen hebben in de regel toch al een dusdanige taalachterstand dat ze sowieso verloren zijn.
Laten we het oude stapelen weer in ere herstellen. Zo van: een Mavo/ VMBO-T diploma geeft automatisch toegang tot een HAVO opleiding. Ben zelf een mavo-havo-hbo-wo type wat uiteindelijk ook nog gepromoveerd is. Is nu bijna onmogelijk omdat vervolg middelbare scholen allerlei aanvullende eisen stellen.
Ken in mijn directe omgeving best wel wat jongens die VWO-advies kregen en inmiddels zijn ''afgezakt'' naar VMBO en erger. Nooit meisjes, het hele onderwijs is compleet gefeminiseerd. Stoere meesters een uitzondering.
Ik ben het er niet zo mee eens. Eigen ervaring: 2 jaar gymnasium gedaan, toen heel terecht van school gestuurd vanwege abominabele resultaten. Derde leerjaar één jaar havo moeten doen en dat niveauverschil was werkelijk heel erg groot. De helft van de stof had ik in feite al gehad.
Als je excellente leerlingen wilt is dit geen goed idee denk ik. Als je het gemiddelde wilt ophalen misschien wel.
Die keuzeleeftijd omhoog is een gevalletje anderen voor je karretje spannen, in dit geval, begaafde kinderen voor het integratie-karretje spannen. We hebben de afgelopen jaren vele duizenden probleemgevallen de onderbouw ingewelkommed en die moeten een beetje meegesleept worden. Dit heeft met zelfontplooiing niks te maken, dit komt uit de cursus "hoe bouw ik een 2e wereld land".
Basisvorming 2.0 Ze proberen dus alsnog de basisvorming erdoor te krijgen.... want ieder kind is in hun ogen hetzelfde/gelijk...
helaas is dit totaal niet het geval. Het niveauverschil tussen een vmbo basis leerling in klas 3 en een vwo leerling is enorm. En deze leerlingen moeten dus 3 jaar bij elkaar blijven.
Vanochtend dit plan voorgelegd aan een vierde klas vmbo BK bij het vak maatschappijleer. Een leerling zei dat hij dan dus drie jaar al die klote theorie vakken moest volgen.... en dat dit plan vreselijk stom is voor leerlingen als hij... maar ja... daar wordt natuurlijk niet naar geluisterd...
Multiculti is prima maar niet in de brugklas van Sterre.
En terecht. De Sterres van deze wereld hebben het recht om voor hun eigen ontwikkeling en toekomst te enen male gevrijwaard te blijven van zompige gedachtengangen. Te krankjorum voor woorden dat dat kinderen niet tot hun volle potentiëel ontwikkeld worden omdat er toevallig wat Mo's, jaynaro's, Fatima's of Khalids verderop wonen.
Zolang Mo en Kadisja liever helemaal niks lezen, gaat hun onderwijsniveau niet omhoog. Zolang Romeo uit De Bijlmer liever ghettotaal spreekt in plaats van De Kameleon te lezen, gaan zijn onderwijsprestaties niet verbeteren. Zolang jeugdigen zich onderdompelen in hun parallelle samenlevingen gaat geen enkele onderwijsvernieuwing hun onderwijsprestaties verbeteren.
Zo, deze roze olifant moest ook weer benoemd worden.
Laatbloeiers nemen de vmbo-havo-vwo-route.
Studiehoofden nemen de Gymnasiumroute.
Prima toch.
Probleem is echter dat het zgn stapelen al jaren bijna onmogelijk wordt gemaakt.
@Weerduivel | 21-01-20 | 18:34:
Ja inderdaad. In het eerste halfjaar kun je alsnog naar de havo, als je gelijk al het licht ziet. Maar als je aankloot op het vmbo wordt het lastig ja.
@Papa Jones | 21-01-20 | 19:06: Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak worden er vreemde eisen gesteld aan het omhoog gaan van vmbo naar havo. De lesstof in de meeste brugklassen is ongeveer hetzelfde of het nou om vmbo havo of vwo gaat. De vraagstelling en scoring is iets anders. Maar een vmbo'r moet voor NL, EN en WI bijv. een 7,5 staan om uberhaupt aanspraak te maken om naar de havo te gaan. Iemand die al in de havo klas zit kan met allemaal zessen mag gewoon blijven. En een 7,5 klinkt makkelijk maar geloof me.. er hoeft maar 1 proefwerk te mislukken en het is niet meer haalbaar.
En wie wilde de kiesleeftijd verlagen omdat kinderen alles zo goed weten???
Welke kinderen weten alles al van het klimaat af????
Als ervaringsdeskundige: Waarom moet een VMBO-ert al op zijn 14e beslissen wat zijn toekomstige beroep wordt en een VWO-er, als ie een keer blijft zitten, pas op zijn of haar 19e? Ben verder schijtklaar met die debiele loting in 020. Als je in Utrecht of Maarssen woont ga je lekker daar maar op een gymnasium, ook al heeft pappie ook op het Amsterdam Barleus of het Vossius gezeten. Had ie niet moeten verhuizen. Met je regiofunctie, waardoor Amsterdamse kinderen op de school van hun 11-e keus terecht komen in Osdorp.
Een VWO-er beslist helemaal niet op zijn 18-19-20 wat zijn of haar beroep wordt. Die gaat meestal een jaartje reizen of wat anders doen, en gaat dan studeren. Maar een studie Psychologie, Geschiedenis, Rechten of Letterkunde zegt helegaar niets over het beroep van de persoon .
als je familie op het Barleus zat heb je voorrang.
De overgrote meerderheid van de mensen met een hogere opleiding op zak, komen doorgaans totaal ergens anders te werken dan waarvoor zij gestudeerd hebben.
Eigenlijk zou je ze halverwege de basisschool al moeten scheiden.
Zij de sowieso naar het VMBO gaan en waar je niet te veel eisen aan stelt, maar wel graag op het rechte pad houdt.
En zij die meer in hun mars hebben en alvast extra gestimuleerd worden met meer uitdagingen en meer huiswerk.
Ja
@Reaguurst | 21-01-20 | 18:57:
Nee
@MathiasRots | 21-01-20 | 21:19: leg uit, graag. Want als ervaringsdeskundige zeg ik dat @Osdorpertje 200% gelijk heeft.
Yep, gooi ze maar gewoon wat langer bij elkaar. Niks eerder verdelen. Geef ze maar de kans, en tijd, om zichzelf te bewijzen.
Nee
@Reaguurst | 21-01-20 | 18:57: U vergeet uw punt
@Reaguurst | 21-01-20 | 18:57: Ja
Er bestaat niet zoiets als "onderwijswetenschap". Onderwijspsychologie wel, en heel veel ervaring ook.
Mijn ervaring van de laatste 20 jaar vertelt me dat (i.h.a.) hoe hoger het intelligentieniveau, des te rustiger het in een klasje is. Men kan zich gemiddeld wat langer concentreren en men kan wat langer aan het werk blijven zonder anderen te hinderen.
Houd je alle niveaus twee of drie jaar langer bij elkaar, dan zullen de drukken en de ongeconcentreerden onvermijdelijk de rustige kinderen hinderen. Daarnaast begrijp ik niet wie er nut van kan hebben om alles maar bij elkaar te houden. In de sport zie je ook dat men na verloop van korte tijd kinderen plaatst in een hoger of een lager team. Zijn de verschillen te groot, dan ontstaat er altijd ergernis.
Soort zoekt soort en dat is helemaal niet zo erg.
Dat heet voorbereiding op een plek in de samenleving. Ze moeten hun hele leven lang door dezelfde deur.
@Dr. Blechtrummel | 21-01-20 | 17:54:
Nee, er zijn bijzonder veel mensen waar ik nooit mee door dezelfde deur heb gehoeven. Dat zal ook niet meer veranderen.
Wat u bedoelt is dat het goed is om met allerlei verschillend slag mensen om te leren gaan. Nog afgezien van de vraag of zoiets überhaupt wel te leren is (Rutte doet dat bijv. heel goed, maar die heeft echt niet op een middenschool gezeten) zijn dat verschillen die niet per se samenhangen met het intelligentieniveau. Ik heb het over verschillen in onderwijsaanleg die niet te groot moeten worden.
@JvanDeventer | 21-01-20 | 18:37: In uw dagelijks leven komt u(hopelijk) mensen tegen van allerlei pluimage. Allemaal mensen waarmee je mee moet dealen, graag of niet.
Maar goed, onderwijs niet verder versoften, boel bij elkaar en mogelijkheid om extra's te kunnen doen. Niks speciaals, niks hokjes. Onderwijs is niet alleen opdoen van kennis maar ook vorming van karakter. Angstvallig je kind willen weghouden van onwelgevallige invloeden is een gebrek van vertrouwen in je eigen kroost.
@Dr. Blechtrummel | 21-01-20 | 17:54: Een kennis van me is docent op een VMBO-school. Zij vertelt me dat ze voor driekwart van de tijd bezig is die kinderen op te voeden. De lesstof is sluitpost.
@Dr. Blechtrummel | 21-01-20 | 19:19:
Wanneer de helft van de klas van mijn zoon uit dealertjes van 14 of 15 bestaat en de andere helft uit debiele schreeuwlelijken zit hij in een door de school gesanctioneerde chaos waarin het recht van de sterkste geldt. Dat is geen onderwijs en ook geen opvoeding. Dus haal ik hem van school. Dat heeft niets met vertrouwen in eigen kroost te maken. Het kroost heeft daar namelijk zelf helemaal geen invloed op. Een ouder die zijn kind op een te laag niveau laat zitten verwaarloost zijn kind. Kennis maken met de nare kantjes van de mens doet hij toch wel, maar dan liever pas na de schoolperiode.
@JvanDeventer | 21-01-20 | 19:30: Snap de frustratie helemaal maar genoemd voorbeeld is ook best extreem. Erg jammer. Passend onderwijs is (een hopelijk korte) zoektocht. Vroegtijdig schiften is niet zaligmakend.
@Dr. Blechtrummel | 21-01-20 | 19:19: Die onwelvallige invloeden vermijden is het punt niet in deze (alhoewel dat natuurlijk wel je plicht is als ouder). Punt is dat kinderen op die leeftijd enorm van elkaar gaan verschillen, Interesses, begrip van dingen krijgen etc. Als je dat gaat afremmen doordat onzalige middenschool idee gaat dat ten koste van de talentontwikkeling van de slimmere en zijn intrinsieke motivatie om grotere hoogten te bereiken. Dat moet het doel zijn, niet de maatschappelijke quatsch.
@Dr. Blechtrummel | 21-01-20 | 17:54:
Ze hoeven helemaal niet door dezelfde deur. De een gaat werken bij een accountantskantoor op de Zuidas, de ander bij een hoveniersbedrijf in Assen.
Daarmee is dus werkelijk helemaal niets gezegd over wie de meeste maatschappelijke waardering verdient! Maar er zijn nu eenmaal verschillen. Overigens zijn die in de Nederlandse samenleving bijzonder klein. Hier zijn geen 'public schools' (Engelse kostscholen) of Ivy League universiteiten met een colegeled van $50K of meer p/j.
@Grachus | 21-01-20 | 21:32: Het vormen van karakter zou dan moeten worden voortgezet of worden bevorderd. Niet opdelen naar intellect.
@Dr. Blechtrummel | 21-01-20 | 21:59: Het vormen van karakter. Wat is dat? Laat mensen dat alsjeblieft zelf in hun leven kweken. "karakter krijgen" leer je niet op school. Dat hoort bij je eigen leven.
Wat een fucking achterlijk idee. Iedereen gaat even snel moeten lopen als de aller- allertraagste. Hiermee is echt NIEMAND geholpen.
De Hans Spektruimethode, nivelleren is een feest. Wel heel typisch passend in de huidige tijdgeest van inclusiviteit etc. maar ja, de burelen van GS zit niet voor niets in Amsterdam.
@Langshetrandje | 21-01-20 | 17:55:
Lees Thilo Sarrazzin: "Deutschland schafft sich ab". Aan de hand van de cijfers uit de onderwijsbegroting van de verschillende Duitse deelstaten, gekoppeld aan de gemeten onderwijsprestaties, toont Sarrazzin aan dat de socialistisch geregeerde deelstaten slechter scoren. Zelfs terwijl in die Bundeslaender MEER geld naar onderwijs gaat.
www.bol.com/nl/p/deutschland-schafft-...
@theo-is-dood | 21-01-20 | 18:47: Dit is een economische wetmatigheid. Een van de weinige echte. Socialistische beleidskeuzes leiden tot rampzalige resultaten.
@Langshetrandje | 21-01-20 | 18:53:
Lachen: Lunch Scholars: youtu.be/MHtDF-z77wk
@Langshetrandje | 21-01-20 | 18:53:
Citaat: "SPD mag publicist Sarrazin uit partij zetten
Kort nieuws - 11 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De SPD mag de omstreden auteur Thilo Sarrazin uit de partij zetten, heeft een arbitragecommissie bepaald.
Volgens de commissie zijn Sarrazins uitspraken over de islam en islamitische immigranten in strijd met de grondbeginselen van de sociaal-democraten. Sarrazin heeft aangekondigd tegen de beslissing in beroep te gaan.
Ex-bankier, politicus en publicist Thilo Sarrazin heeft in 2010 een debat over integratie losgemaakt met zijn boek 'Deutschland schafft sich ab'. Dat maakte hem zeer omstreden binnen de partij. In 2018 publiceerde hij 'Feindliche Übernahme', waarin hij waarschuwt voor Überfremdung. Sarrazin vreest dat de islam in Duitsland gaat overheersen door de immigratie van moslims."
Bron: duitslandinstituut.nl/artikel/32541/s...
Je moet toch wel minder slim zijn als je gaat schieten op de politie. Je verhoogt er alleen maar je straf mee, want je wint het echt niet van de politie-organisatie.
Zoveel verschillen kan je niet oplossen met iedereen dezelfde voorgekookte pap te voeren.
Een kleinkind kan zich voor 6 jaar uitzonderlijk concentreren om een werkstuk te maken.... Het kabaal wat de rest van de wilde horde kindertjes maken maken haar helemaal gek.... Trekken vloeken rennen springen gillen..... Zal wel normaal zijn, maar er zijn er ook die gewoon willen werken om wat te leren..... Daarbij zijn bepaalde scholen beter dan andere wat dan weer een run oplevert en je opeens van 20 naar 35 kinderen moet..... Leraren die nogal van kwaliteit verschillen waar je bij de 1 het geweldig doet en bij de ander niets goed kan doen......
Jongens, schooltijd op deze collectieve manier is volkomen uit de tijd. Veel te lang en veel te veel info waar niemand wat aan heeft.... Alles moet veel individueler. Vroeger spijbelde ik regelmatig en had nog steeds de beste cijfers...
Al dat geouwehoer over niets..... je verveelt je kapot.. Waar je hart ligt wordt al snel duidelijk. Maak van je hobby je werk en vergeet verder alles....
ehm... nee.. dit is misschien wel goed voor de wat minder slimmen onder de kinderen, die kunnen zich wellicht opkrikken aan iets meer niveau, maar voor iedereen die een IQ hoger dan 85 heeft zullen de laagIQers een stoorzender zijn. Voor de echt slimmen zal de traagheid in de klas gaan vervelen, en ook zij raken gedemotiveerd. Nog even los van andere integratie problemen. Ik zou zeggen dat iedereen het best af is met onderwijs dat op de individuele kwaliteiten is afgestemd, en dat dit (helaas) zorgt voor verschillende niveaus.
Het zou ook de onderwijsministers sieren om eens een keer niet alles overhoop te gooien. Blijkbaar wil iedereen het anders doen dan de voorgangers, maar ik heb nog niet het idee dat het onderwijs beter wordt.. integendeel
Hoezo zijn verschillende niveaus jammerlijk? Ik kijk naar sport, verschillende niveaus van dezelfde tak zorgt alleen maar voor betere en eerlijkere concurrentie.
@dorkovic | 21-01-20 | 18:27: Je bedoelt Ajax tegen VV Schubbekutteveen 6? Zoiets?
Dus kids kunnen niet kiezen hoe hun eigen toekomst er uit moet zien, maar krijgen straks wel stemrecht om mee te stemmen hoe uw en mijn toekomst er uit gaan zien. Rrrrright....
Voor intelligente kinderen kan het basisonderwijs terug naar vier jaar. En meteen door naar VWO. Oftewel: nog juist meer en aangemeten voorsorteren. Het IQ van de jongeren in algemeen daalt. Vermoedelijk door taalachterstand, achterlijke tradities en genetische dommerheid. Daar gaat steeds meer tijd, arbeid en geld in zitten. Want denk je nou heus dat Ali niet meer spijbelt en er geen teringzooi van maakt als Henk-Willem uitlegt hoe dom dat is?
Een kind van 9 op de middelbare school?
Dat wordt dwergwerpen.
@Papa Jones | 21-01-20 | 18:14: Scherp. Ik wat minder. In tegenwoordige tijd zou ik geschreven hebben: groep zes ipv nu groep acht.
Leren en levenservaring opdoen is van nature een individueel proces. En als het dan om redenen van efficiency in groepsverband moet, dan svp zo gedifferentieerd mogelijk. Massale mensproductie op een soort lopende band is verwerpelijk. En het gelijkheidsideaal is helemaal geen ideaal.
Juist ongelijkheid, individualiteit, oorspronkelijkheid moet je hoog waarderen.
Mijns inziens, dat dan weer wel.
mag niet van het socialisme.
moet allemaal 1 grijze hersenloze massa werkers worden zonder wil en tegenspraak.
Ah, dus meer en mindere op gescheiden lopende banden zal leiden tot meer acceptatie van ieders vermogen. Differentiatie moet een proces zijn, snotneuzen van twaalf hebben nog geen benul, hun docenten al helemaal niet.
Privescholen gaan op deze manier wel groot worden - die "Daan" zijn ouders hebben veul geld per maand over.
Niet effectief dit.
www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/arti...
Hoi Daan
Je moet toch wat om van het tuig af te komen, zeker in de rampstad.
Grappig, de meeste Daantjes die ik ken, waren allemaal van die wannabe-kakkers met halve tokkie ouders.
@Harry21: dan moet je eens proberen een school op te richten. Dat wordt de facto onmogelijk gemaakt.
Op zich is het trouwens niet zo'n heel slecht idee om wat meer te mixen, maar zonder dat ze elkaar tot last zijn. Splits de niveaus op waar het moet, en mix het waar het kan. Laat bijvoorbeeld VWO-ertjes met twee linkerhanden maar eens autotechniek (oid) gaan volgen op het VMBO. Dan leren ze wellicht dat ze niet voor ieder wissewasje de ANWB of garage hoeven te bellen, maar nog veel belangrijker je leert de VWO-ers dat mensen die theoretisch wat minder sterk zijn, nog steeds veel beter in bepaalde dingen kunnen zijn dan zij.
Sterker nog.... wellicht kan je eindexamen kandidaten VMBO autotechniek wel les laten geven aan Havo/VWO brugpiepers. Tackle je meteen een stukje leraren tekort.
laat me raden, jij doet vmbo autotechniek. wat jij kan dat kan een vwo-er ook, enige wat hij/zij hoeft te doen is de lesboeken door te lezen en wat praktijk volgen. er is een reden waarom er vmbo autotechniek is, of je daar ooit achter komt betwijfel ik.
@prototyp | 21-01-20 | 17:18: Nee, precies andersom! Ik ben de VWO-er die het al lastig vind dat er benzine in zo'n ding moet. En autotechniek was zomaar een voorbeeld. Wat ik probeerde te zeggen is dat het voor VWO-ers soms een goede les kan zijn dat meer praktische zaken ook belangrijk zijn
iemand die op vwo niveau functioneert heeft wel het besef wat voor hem of haar belangrijk is en wat niet. daarom zitten ze daar.
@prototyp | 21-01-20 | 17:30:
Je hebt het punt van trottle niet begrepen.
Volgens de wet op de comparitieve voordelen doet deze VWO'ert niet knutselen aan z'n eigen auto. Daar is de ANWB voor. Ik zet mijn kennis en vaardigheden op mijn niveau in. Is economisch beter voor iedereen
En dan zitten de mensen van de wegenwacht of de garage zonder werk? Lijkt me niet echt bevorderlijk. Waarom mogen mensen niet meer laten zien waar ze goed in zijn? Slimme mensen, domme mensen, normale mensen: allemaal hun eigen denk- en werkniveau. Niet het gras voor andermans voeten wegmaaien door als leerbeer ook aan auto's te leren sleutelen. En niet als vakman te leren hoe je theoretisch moet neuzelen. Dat is niet efficiënt.
Hmmm... dit nivellerende advies van de Afdeling Onderwijs van GeenStijl gaan we dus niet overnemen. De kids moeten eerder, eerder dan later gescheiden worden. Verheffing klinkt wel mooi en socialistisch maar over het tegenovergestelde - verlaging - wordt wijselijk nooit gesproken.
De nieuwe Einstein-in-spé moet zo min mogelijk last hebben van die vmbo-types. Hup denivellering!
Einstein was een late leerling en had overigens een hekel aan school.
@ZwarteDag | 21-01-20 | 17:15:
Vandaar dat velen die een hekel aan school hebben, denken dat ze eigenlijk een Einstein zijn.
@ZwarteDag | 21-01-20 | 17:15: ik had ook een hekel aan school, maar die Einstein kon ik wel schieten.
@ZwarteDag | 21-01-20 | 17:15: Komt vaker voor dat hoogbegaafden drop-outs zijn. Teveel onaangeboord talent dat gefrustreerd wordt door een niet uitdagende omgeving. De extreem begaafden redden het alsnog, maar bij velen onder de 'hors-categorie' is dat niet zo.
@ZwarteDag | 21-01-20 | 17:15: Nee, de school had een hekel aan hem. Docenten en medeklasgenoten konden hem wel levend villen.
En de dumbing-down gaat onverdroten voort.
Wereldwijd overigens.
Lees Thilo Sarazzin: en.wikipedia.org/wiki/Thilo_Sarrazin
link: duitslandinstituut.nl/artikel/32541/s...
Die Cito zou helemaal afgeschaft moeten worden. Onding van een momentopname
Daarom moet die toets ook iedere 2 weken afgenomen worden.
Gadverdamme nog meer nivellering. Gelukkig heeft van Oef niet langer dan tot 12 bij die laagschedelige types in de klas moeten zitten. Varkens zijn het. Je moet er niet aan denken dat dit soort lieden de begaafden dwars blijven zitten tot hun 15e. Wat een belachelijk idee.
Accepteren dat er nu eenmaal verschil in denkvermogen bestaat is niet direct uw gave. Wellicht had u, met uw onvoorstelbare intelligentie, qua Inlevingsvermogen wat kunnen meepikken bij de laagschedelige varkens.
@Dr. Blechtrummel | 21-01-20 | 17:32:
Op dit moment krijg je in een brugklas Havo-VWO al engels, frans en soms ook nog Duits erbij. In het tweede en derde jaar krijg je vast en zeker die drie talen.
Wat heeft een kind daaraan dat veel liever met zijn handen werkt?
@theo-is-dood | 21-01-20 | 18:55: Engels krijgen ze al op de basisschool. Als vakman is een beetje Duits, Frans best handig. Al is het maar om te kunnen zeggen dat je de taal niet machtig bent.
@Dr. Blechtrummel | 21-01-20 | 19:28:
''Al is het maar om te kunnen zeggen dat je de taal niet machtig bent.'' Dan had ik ze voor dat geld liever stukadoren, lassen of metselen geleerd.
@theo-is-dood | 21-01-20 | 19:33: Daarom was de lts nog niet zo'n slecht idee. Maar nee: het moet anders, want laatbloeiers.
Je wil niet weten hoevel geld er naar onderwijskundigen en adviseurs is gegaan. Goedbetaalde kantoorbanen zijn het. Maar mensen met DIE hersenen moeten we juist voor de klas hebben. En elke keer weer een nieuw systeem dat een verslechtering is van het vorige. Alsof er wordt gekeken naar een systeem dat goed is voor de bijzondere gevallen, en niet wat goed is voor de samenleving. Desalniettemin heb ik veel respect voor kinderen die vanuit een laag schooladvies stapelen.
"Maar mensen met DIE hersenen moeten we juist voor de klas hebben."
contradictio in terminis
Onderwijskunde zou gewoon verboden moeten worden op de uni. Dat is dat volk met een dwangmatige behoefte om tot wanhoop van docenten het onderwijs iedere vijf jaar te kantelen.
@5611 | 21-01-20 | 18:53: HEAR HEAR!
Ach, als je alles veul beter weet dan de rest ben je toch gewoon superieur? Vraag maar aan een willekeurige twaalfjarige. Die weten dingen, joh. Ik was ook zo'n wonderkind. Pluk er elke dag nog de vruchten van.
*biertje pakt en eenzaam naar de muur staren doet*
Ik was dan weer een totaalmongool op de mavo. We waren vast vriendjes geworden.
Zo is het. De meeste mensen denken dat hun kinderen bijzonder zijn.
Uiteindelijk blijkt iedereen gewoon kanonnevoer des levens.
Ik herken het, je wordt er bij de klas niet populairder van als je geen reet doet en toch continue hoge cijfers haalt en je afvraagt waarom de rest van de klas zo aan het zwoegen is.
Aan de andere kant: fuck'm, ben klaar en aan het biljarten. Moehahahahaha.
Totaal onzinnig. Verschillende talenten zo vroeg mogelijk scheiden en goed begeleiden.Het heeft totaal geen zin slimme kinderen zich te laten vervelen terwijl je domme kinderen per se op een minimaal niveau probeert te krijgen, terwijl ze beter wat met hun handen kunnen gaan doen.
en dat minimale niveau word ook steeds verder verlaagd om mensen op papier slimmer te laten lijken. zodat je ook met iq 70 recht hebt op een beroep als hersenchirurg.
Juist.
Nederland bestaat volgend jaar niet meer, Europa is dan klaar, dus je kunt je kinderen beter verwennen door ze mee te nemen naar pretparken enz want volgend jaar is het uit met de pret.
Het oude plan van de Middenschool is blijkbaar weer afgestoft. Kansloos. Scholen gaan zelf in de Brugklas al selecteren om het in de klas werkbaar te houden. Bovendien is de gedachte om slimme kinderen op te offeren aan de minder slimme leerlingen in feite bizar. Zie wat de opoffering van de Mavo aan het Lbo heeft opgeleverd: het vmbo!!
kun je je nog die reclamecampagne op tv herinneren over het supergave flitsende nieuwe vmbo waar iedereen echt naar toe moest komen want dat was het gaafste wat er bestond?
@prototyp | 21-01-20 | 17:07:
Netelenbos vond het een goed plan om de zelfstandige MAVO af te schaffen en veroorzaakte daarmee een diep gat tussen VMBO en HAVO.
Nog steeds vraag ik mij af wat die linkse vrouw bezield heeft.
MAVO was voor later-bloeiers juist een goed verlengtraject richting HAVO.
achterlijk plan, net als de brugklas.
de middelbare school havo/vwo waar ik zat hebben ze destijds helemaal naar de klote geholpen door te fuseren en er mavo bij te zetten.
xtc, lsd, coke, speed, paddo's echt alles ging er nog voor half 9 in en tijdens de eerste pauze ook standaard weer de eerste vechtpartij van de dag.
leraren die op hun bek werden geslagen, iedereen kreeg een kluisje omdat alles gejat werd of in de fik gestoken werd.
is natuurlijk niet overal zo, maar die school heeft het wel naar de klote geholpen en van mij en veel anderen een heel ander mens gemaakt dan zonder die mavo fusie.
"Schoolkeuzeleeftijd omhoog" Niet niet niet doen !
Dit valt in het kader van "het onderwijs leuk maken". Iets wat al jaren bezig is en het onderwijs zo ondertussen op een bedroevend niveau heeft gebracht.
Op zichzelf zit ik er niet mee dat kinderen steeds dommer worden en allen nog maar in korte kreten kunnen wauwelen. Ware het niet dat zo ooit mijn AOW moeten opbrengen.
Ach kijk, Ronaldo is ook van de gelijkheid voor iedereen. Het is toch ook niet te verteren, als mensen die wat beter zijn in denken en onthouden meer kansen krijgen. Geen Stijl als Partij van de Afgunst.
Ja, fouter dan fout.
kan er geen touw meer aan vast knopen wat de richting van geenstijl is, de ene keer komt de wind van links, dan van rechts, dan weer van boven en nu van onder.
Mijn oudste (9) zit nu in groep 6 en is echt geen briljante hoogvlieger (wij schatten haar vooralsnog in als klant voor de Havo), maar die loopt nu al te klagen dat ze simpel wordt van sommige klasgenootjes met zaken als ADHD of algehele domheid. En dan zitten er (raar maar waar voor Den Haag) nog niet eens kinderen in de klas met gammela gammela taalstoornissen.
Ik hoop dat ze je reaguursel nooit leest.
Precies, zo gaat dat. Die oudste van mij wordt ook naast wat dreutels en ADHD-patiëntjes gezet om het een beetje te nivelleren, zeg maar.
Ik moet nog gehoorbescherming voor 'r aanvragen - ze wil graag ook eens rustig wat lezen.
@Super Vaagstra | 21-01-20 | 16:50: Nee toch, waarom niet??
In de VS is het nog veel erger met cognitief minder bedeelden. Bij al die scholen zie je waarschuwingen met ‘slow children’
Public schools misschien, bij private schools zul je dat niet snel zien...
@ZwarteDag | 21-01-20 | 16:52: Public schools zijn vaak ook voor de minder kansrijke pupillen.
Wat een ontzettend slecht idee is dat ook. Ik heb bij iedereen en alles in alle soorten en maten in de klas gezeten, maar het enige waar je je lekker bij voelt zijn je eigen soortgenoten. Dat moet GS toch weten?
Mensen van een veel hoger en/of lager niveau begrijpen elkaar simpelweg niet. Er ontstaat wrijving. Sociaal gewenst gedrag (wat altijd alleen maar inhoudt dat je beneden je niveau presteert, boven je niveau presteren werkt niet) sloopt het beetje verstand wat we nog hebben uit de samenleving.
Ik zeg: eerder scheiden, maar de scheiding vloeibaarder maken. Al meteen op de lagere school onderwijs naar kunnen aanbieden en kinderen daarnaar in klassen indelen.
Schifting is al zichtbaar in kleuterklas.
De kennisniveaus gaan nu eenmaal steeds verder uit elkaar lopen, en dus werd het onvermijdelijk dat het VO verschillende niveaus kent. Een leerling die gymnasium-stof kan behappen, heeft er geen voordeel bij nog 3 jaar bij VMBO-niveaus te zitten. Andersom trouwens ook niet.
Maar kennis schijnt een achterhaald begrip te zijn bij de gelijkheidshervormers.
@arie-hoax | 21-01-20 | 16:53:
Hier een blik in de toekomst:
thetruthwins.com/archives/how-stupid-a...
Citaat: "
According to a survey conducted a while back by the National Geographic Society, only 37 percent of all Americans between the ages of 18 and 24 can find the nation of Iraq on a map of the world."
Het was het idee van de brugklas: Nog een jaartje allemaal gelijk.
Maar het werkt totaal niet zo. Dan zou een 3-jarige brugklas wel helpen bij de 'gelijkheid'? Hou toch op.
Ik heb 3 jaar brugklas gehad, was 30 jaar geleden bij sommige scholen gangbaar. Het heeft voor-en nadelen zoals alles.
Maar bij deze discussie in nederland heb ik eerder het idee dat andere problemen verbloemd worden.. Welk urgent onderwijs probleem denkt men op te lossen door 3 brugjaren in te voeren?
Kwaliteit verbetert er niet door, integendeel. Voor docenten wordt het niet makkelijker en onrust etc nemen enkel toe.
Dus welk onderwijs probleem wil men hiermee oplossen?
@Gazelle | 21-01-20 | 16:52: Basisvorming heette dat. Compleet gefaald.
Gymnasiasten samen met wollah wollah en/of brommers kiek'n. Kweenie hoor.
Nooit.
@van Oeffelen | 21-01-20 | 17:01: Dat is misschien niet zo'n goed idee.
Cito minder belangrijk maken is een prima idee. De Cito is en blijft nl een moment opname. Is een kind op dat moment moe of niet lekker te pas of whatever = slechtere scores. Mijn dochter maakte zich altijd veel te druk voor de Cito. dit resulteerde in hele vreemde Cito scores. De andere test methode die de school toepaste gaat over de mogelijkheden van het kind. Uiteindelijk na groep 8: Cito = Vmbo-t. Andere test = Havo + vermogen. Schooladvies. Vmbo-t met een beetje Havo en niets aan te doen want Cito!!
Had zoonlief ook, advies genegeerd. School fors onder druk gezet. Zoonlief doet nu examen vwo en heeft hoogste score van de klas (8,8 pws net). Fuck cito.
De cito is inderdaad heel apart en zeker een momentopname. Een van mijn kinderen presteert heeft het gepresteerd om voor rekenen het ene moment onderin niveau 5 te scoren (of te wel niveau "volkomen achterlijk") om het schooljaar daarna helemaal aan de bovenkant van niveau 1 te zitten (of te wel niveau "Einstein wannabe")
@trottle | 21-01-20 | 16:51: Die van mij heeft dat zelfs in dezelfde cito voor elkaar gekregen. Stond speciaal commentaar bij van de Cito zelf met heel bijzonder!! Onderdelen van rekenen op 96 waar 60 gemiddeld is maar ook scores van 42 in diezelfde rekentest.... en idd ook cito's op vmbo-t niveau maar ook scores van 1+
@Keumus | 21-01-20 | 19:25: Heel herkenbaar. De volgende keer dat hij een zelfde soort toets zou doen, zou hij van die 60 een 96 hebben. Als kind kun je bij bepaalde rekenen onderdelen vast houden aan een bepaalde gedachtegang. Op datmoment ben je als kind nog niet in staat te reflecteren of de methodiek echt juist is, Pas nadat je gezien hebt dat de gedachtegang niet klopte, doe je het nooit meer fout.
Je kan al heel vroeg iemands capaciteiten inschatting, en voorspellen waar hij/zij over 20 jaar zal zijn: hoe is het gedrag in de klas? betrokken ouders? is er thuis een boekencultuur? gescheiden ouders of intact? De schoolkeuzeleeftijd zou dus niet omhoog maar omlaag moeten. Domme, of anders gemankeerde, kinderen onnodig lang in de schoolbanken houden zorgt voor veel frustratie bij de leerling, zijn medeleerlingen en de docenten.
Aan u is een groot pedagoog verloren gegaan.
Ik durf het je sterker te vertellen............ op basis van alleen de naam valt ook wel een eerste schifting te maken. Diederik zal het meestal toch iets verder schoppen dan Jayfano, Dylano of Jordy.
"Domme, of anders gemankeerde, kinderen onnodig lang in de schoolbanken houden zorgt voor veel frustratie bij de leerling, zijn medeleerlingen en de docenten."
Die zou ingelijst moeten worden en bij de beleidsbepalers aan de muur moeten worden gespijkerd.
Goed idee! Alleen jammer dat 85% van de bevolking een IQ van 115 of minder heeft, dan wordt het toch een minder goed idee. 3 jaar lang naast een primaat zitten gaat toch een keer vervelen...
Met 3 jaar brugklas gaat een Atheneum ineens heel erg populair worden!
Oneens met GS, je kunt niet snel genoeg splitsen. Zwakkeren hebben extra aandacht nodig, slimmeren ook. Die moet je niet bij normalio's in de klas zetten, is voor geen van de 3 groepen goed. Een van de extremen moet eruit wmb.
En zeker wat betreft krimpscholen zijn combinatieklassen een mogelijke oplossing, klas 2 ( groep 4 ) zwak zet je bij klas 1 en klas 2 sterk bij klas 3. Kun je vanaf een jaar of 11 t/m 14 gericht naar de mogelijkheden van zo'n kind kijken en het in praktisch, standaard of voorbereiden hoger ( VWO ) onderwijs sturen. Klassikaal kon tot de jaren 90 nog wel maar met al die massa-influx van domoren, andere culturen en andere niveaus is dat niet meer te doen, niet voor leerlingen en niet voor leraren. En Kwame van 12 - die 3x is blijven zitten of net is aangekomen en zijn naam amper kan spellen - heeft niets te zoeken in dezelfde klas als Lotte van 9, komen alleen maar ongelukken van.
Maar ja, dit land heeft gekozen voor feelgooddebilisering en onze kinderen plukken daar de zure vruchten van. Ga je met je kenniseconomie en het outsourcen van je maakindustrie...
@Graaisnaaiert
Volkomen eens!
Het hoofddoel van school is natuurlijk dat u later loonbelasting gaat afdragen. Deze mensen worden de rendabelen genoemd.
Mijn kind is geboren als professor. Nu is hij gynaecoloog.
Kutbaan.
@Premier Trutte | 21-01-20 | 16:44: Ik zou daar dus geen gat in zien.
@Premier Trutte | 21-01-20 | 16:45: Fijn , om een hele dag door de schaamlippen te bladeren.
@Premier Trutte | 21-01-20 | 16:45: Kan dat kind niks aan doen; zit in z'n genen.
@onfray | 21-01-20 | 16:58: dat, en bitcoins in Zuid Afrika of Dubai verzamelen.
@Langshetrandje | 21-01-20 | 17:52: Ik liep wat in de weg als patholoog , en ik lust geen shitcoins , wel munten van 1 Oz , zilver en goud
@onfray | 21-01-20 | 18:01: Dat is ook goed te regelen bij dezelfde bron. Pathologen zijn inderdaad risicomijders.
@Langshetrandje | 21-01-20 | 18:15: Dat is wel de onnozelste uitspraak die ik in mijn 68 jarig bestaan toegeworpen heb gekregen , of ik begrijp u verkeerd.
En wat doet je dochter?
Ik ben voor gescheiden onderwijs. Soort bij soort en dan is dat niet persé racistisch bedoeld.
slimme kinderen moeten wel uitgedaagd blijven
In het huidige onderwijs worden slimme kinderen gebruikt om domme kinderen te stimuleren.
@BozePaarseMan | 21-01-20 | 16:38:
-
In het huidige onderwijs worden slimme kinderen gebruikt om op te gaan in de zesjescultuur van de grauwe middelmaat.
@bisbisbis | 21-01-20 | 16:45: dat ook
Mijn kinderen hebben Franse systeem doorlopen (école, collège, lycée) en pas doorsorteren dus in Lycée (ronde 15e levensjaar dus). Wij hebben het als een groot drama beleefd. Voor "onderpresteerders" en "bovengemiddeld presteerders" is het véél en véél te lang en het enige effect is dat bovengemiddelde presteerders zich gaan vervelen en gaan lopen lanterfanten in de klas en buiten school en dat de onderpresteerders volledig zonder zelfvertrouwen van school afgaan. Bovendien moeten de bovenpresteerders opeens op het lycée gaan aanpoten, omdat er nog gewerkt moet worden om tot een acceptabel niveau te kunnen komen om in te kunnen stromen in universiteit. Sterker nog. Veel kinderen gaan na middelbare school eerst nog een voorbereidingsjaar in om daarna pas op universiteit in te stromen.
In Italie is er ook zo'n tussenvorm de scuola media. In feite wordt het lijden van de mavoklanten hier tot het uiterste gerekt en worden de intelligente kinderen lui gemaakt.
Alle kinderen krijgen blablabla individueel onderwijs. Wat maakt het dan nog uit in welk pand, met welk bord op de gevel het zit? Ik word hier kotsmisselijk van. Om de haverklap wordt ik geconfronteerd met juffrouws over wat er allemaal gebeurd op school en hoe passend alles wel niet is. En ohja, of er ouders zijn die willen ramenlappen.
Ik wil met die hele school niets te maken hebben. Ik heb een school uitgezocht voor mijn kinderen en ik verwacht dat zij onderwezen worden door kundig personeel. En dat zij mijn kinderen rond hun twaalfde het nodige hebben bijgebracht. Het uitstellen van een schoolkeuze is misschien goed voor een enkeling. Maar voor de massa werkt het alleen maar luiheid in de hand. En dan nòg drie jaar langer naar school. Dus met pensioen op hun achtentachtigste.
Hoge verwachtingen heb jij van school. Waar je kind op zijn 12e staat is vooral afhankelijk van jouw keuzes.
Weer een zoektocht om al het mislukte te verbasteren....
pedagogen die experimenteren met het geluk van uw kinderen en het niveau van onze toekomstige collega`s. Mochten ze er hoofdelijk voor verantwoordelijk kunnen gesteld worden er zou iets dieper nagedacht worden.
Daarom heb je daar als ouder zelf ook een flink aandeel in. Wie denkt dat de school het wel regelt is al af..
Belang van "Minister"
Een volk dat nèt niet te dom is om de veters te strikken op stempbusdag.
Dom kuddevolk is goed voor 2 dingen:
- belastingopbrengsten
- aantoonbaar draagvlak voor den regeering op basis van stembusmetrieken.
Hallevvezool. In mijn gedachten vergelijk ik u met Jack Nickolson in de ... flew over the cuckoo´s nest.... Te slim om het allemaal nog serieus te nemen. Klopt dat een beetje?
ik zat midden jaren 80 al in een proefproject met een 3-jarige brugperiode. Na 3 jaar pas kiezen voor HAVO of Atheneum in plaats van na één jaar brugklas.
We verveelden ons met een groepje nerds stierlijk, maar goed, seksboekjes en commodore spelletjes waren toch belangrijker.
Hahaha, komt bekend voor, Funderend Onderwijs? Rampenproject for those who can. Al was het wel gezellig!
Bij mij hetzelfde.
HAVO/VWO is nog 1 ding. Om er ook LBO'ers en met-de-hakken-over-de-sloot-MAVO (al dan niet een beetje geholpen door de basisschool) tussen te zetten is heel wat anders. Dat is gewoon vragen om moeilijkheden.
VWO was Atheneum of Gymnasium waar je bij de laatste ook klassieke talen (Latijn en Grieks) kreeg.
Ik ging in 1974 naar het middelbaar onderwijs en toen was er al een tweejarige brugklas. Pas in het 3e jaar werd je ingedeeld per schooltype mavo/havo/vwo.
Klinkt als een herhaling van zetten, de middenschool. Bij elk idee of wijziging lijkt de kwaliteit achteruit te gaan.
En de lijdensweg van 'integratie' en 'inclusiveren' langduriger...
Die keuzeleeftijd zou omlaag moeten, kinderen weten immers alles al? Nou ja, een beetje klopt het wel, politici zijn stukken stommer.
Iedereen moet dommer
Dat is wel zo eerlijk. Daarom hoop ik dat mijn kinderen na hun studie het land verlaten, dat ben ik ook van plan met mijn pensioen.
Ik vind dat een vrouw moet leren koken op school.
Vroeger had je de huishoudschool, daar werden de fijne kneepjes van het vak aan de vrouw geleerd.
Speciaal voor jou zal ik een gifschotel maken met een explosief toetje...
Wij hadden "textiele werkvormen" maar een knoop aanzetten of iets anders nuttigs, DAT leerde je daar niet.
@ZwarteDag | 21-01-20 | 16:39:
Lief van je...
@BozePaarseMan | 21-01-20 | 16:29: De spinazie-academie, heette dat bij ons op het dorp. En je weet wat die meisjes goed konden...
@Kuifje-naar-Brussel | 21-01-20 | 16:55: Wat dan ?
Mannen ook. Kan gewoon in het scheikunde lokaal: iedereen een bunsenbrander en een Erlenmeyer, en gaan met die banaan.
Tegenwoordig is het onderwijsinstituut meer een kweekschool voor een kudde ´social justice warriors´ geworden. Compleet voorgeprogrammeerd om vooral niet verder te kijken dan hun neus lang is.
De kinderen die willen en kunnen hebben genoeg aan een bibliotheekpas van 50,- per jaar. En een bibliothecaresse die wat leestips geeft.
De kinderen die niet willen of kunnen moet je bezig houden middels industrieel ophokken zodat de ouders geld kunnen verdienen. Met een zgn. leraar ervoor om orde te houden.
Hoezo de ouders? Die kinderen kunnen ook geld verdienen. Gewoon leerplicht naar 12 jaar en daarna de mijnen in.
Wasknijpers in elkaar zetten? Of connectoren aan netwerkkabels?
Curriculum algemener houden, maar niveaus gescheiden laten (vmbo, havo, vwo). Leerlingen minder pushen om direct na de middelbare school een studie te volgen. Althans, dat was voor mij en vele in mijn omgeving beter geweest. Ik wist voor mijn 24e niet welke studie geschikt voor mij was en ik had bij nader inzien liever na de middelbare een paar jaar full-time gewerkt (heb ik ook even gedaan) of een militaire dienst vervuld.
@instant update. Arie Slobber gaat natuurlijk geen ideeen overnemen die op GeenStijl hebben gestaan. Duh
Het is gewoon een uitstekend idee, maar dan moet er in het onderwijs geïnvesteerd worden. Om bijvoorbeeld voldoende gekwalificeerd personeel te krijgen. En dat wil dit kabinet niet, net als zij zo veel andere zaken waarvoor ze betaald worden niet willen. Handhaving bijvoorbeeld, om de open deur in te trappen.
Vroeger gaf ik economie les aan het HBO in de avonduren (puur idealisme, voor het geld hoefde je dat niet te doen) en daar had je ook de energievreters: die mensen die het maar niet snapten - en maar vragen stellen. De hele klas rolde met de ogen, of riep "neeeee, niet weer". Uitvlucht was dan om ze na de les te laten komen en dat kostte dan ook weer nog meer tijd. En als ze het tentamen niet hadden gehaald lag er al een vellen dikke klacht bij de directie. Heerlijk volk, deze minder begaafde, maar oh zo zelfbewuste jonge mensen. Boodschap voor alle niveaus: probeer NIET mensen die het eigenlijk niet bij kunnen benen TOCH mee te krijgen. Sommige mensen zijn laatbloeiers, dus dan moet ouderwets "stapelen" gewoon weer kunnen. Maar ja - VMBO: het veronderstelde domein der verdoemden... dáár zit de bron van dit probleem - de VMBO vluchteling!
Van die gastjes die eigenlijk havo hadden kunnen doen, maar vmbo was lekker makkelijk. En die dan alsnog naar het hbo willen en dan vier jaar gaan zieken op het mbo, in plaats van 2 jaar havo erbij te doen.
Ja leuk, zit je potentieel-VWO kind nog langer in de klas met twee paspoorters VMBO-import. Zal hij/zij/het erg veel mee opschieten.
Dan weet je zeker dat ze thuiskomen en Wollah roepen..
Precies. En Rachid's niveau opkrikken is utopie.
Heel de zooi wordt aangepast aan al die zwakke leerlingen maar de vervolg keuze moet dan wel weer snel gemaakt worden, lekker logisch allemaal
Klinkt solide. Keuzeselectie opschalen naar 16 jaar.
Kwetsbaar talent beschermen door zo vroeg mogelijk kaf en koren te scheiden.
Een talent voor kwetsbaarheid stimuleren?
@Polarisator | 21-01-20 | 16:22: Ruis overstemt rede, zoals je treffend demonstreert.
@Ronaldo: je stelt voor om leerlingen niet op niveau in te delen bij de start van de middelbare school. Ik mis echter de argumentatie, zowel in het artikel zelf als in de hyperlinks. Ik sta als docent best open voor het idee, maar ik mis het 'waarom'. Ja, er wordt iets geroepen over kansengelijkheid of dat dit iets aan het niveau van de Nederlandse leerling zou doen. Maar waarop is dat dan gebaseerd? Mijn leerlingen in VWO1 en in VMBO1 verschillen behoorlijk van elkaar. Hoe geef je die les? De ene kan simpelweg (veel) meer aan de ander. En kom dan niet aan met de kreet 'differentiëren' of 'gepersonaliseerd leren', want dan wil ik ook daarvan weten hoe je dat concreet voor je ziet.
Zo zie ik het ook. Een van mijn dochters vindt het met zekerheid niet leuk als je d'r in een klas bij VMBO'ers zet. Die wil gewoon graag leren, en kan het ook gewoon.
Als overig probleem, betekent een dergelijk plan het einde van het categorale onderwijs. Je weet wel, de stedelijke gymnasia. Zonder advies geen toelating.
Overigens, de andere werd behoorlijk beperkt doordat de school geen onderwijs op haar niveau aan kon bieden. En dan aan de bovenkant. Kind verveelde zich op dinsdag al krom, en dan moest ze nog de hele week. Die is blij dat ze nu moeite moet doen.
Omdat gebleken is dat zowel voor de ontwikkeling van de slimste als de domste van de klas is gebleken dat dit voor beide verbetert als ze bij elkaar zitten. Differentiëren en gepersonaliseerd leren zouden manieren kunnen zijn om dit te bereiken (er zijn er meer). Helaas ontbreken bij veel docenten de benodigde pedagogische vaardigheden om een dergelijk gemêleerde klas te bestieren. Of de wurggreep van het curriculum, of e.e.a. manager, dwingt docenten de nadruk op alleen de inhoud, het vak, te leggen. Ook moet alles meetbaar zijn, terwijl heel veel belangrijke vaardigheden moeilijk te meten zijn.
Ik kan nog even doorgaan. Recent 5 jaar voor de klas gestaan op het VO
@Nice_Wheels | 21-01-20 | 16:21: gewoon vrijwillige uren maken. De domme kinderen gaan hangen en roken, de slimmere blijven zitten.. meer uren is hogere score. Laten we het op die manier proberen..
@de visser | 21-01-20 | 16:35: Ik heb VWO gedaan (1 jaar brugklas HAVO/VWO) en ben maar wat blij dat er geen MAVO of lager bij zat. Ik heb namelijk de huiswerk/leer discipline van mijn medeleerlingen meegekregen wat goed voor mij was. Op de basisschool voerde ik nooit een klap uit, hoefde alleen de "laatste rijtjes" (dat waren de moeilijksten) te doen en als daar geen enkele fout in zat was dat voldoende.
@de visser | 21-01-20 | 16:35: welke ontwikkeling bedoel je? Welk onderwijs probleem wordt opgelost door 3 brugjaren? En dan graag onderwijs probleem en niet maatschappelijk probleem. Kinderen zitten op school om kennis te vergaren, iets te leren. Niet om maatschappelijke problemen op te lossen. Ik heb het idee dat dit nogal eens verward wordt tegenwoordig.
Hoe wil jij mijn kinderen beter les geven en ze met meer en goede kennis verder te kunnen laten gaan, door ze 3 brugjaren te geven?
Kinderen zijn de afgelopen decennia niet veranderd.
Halveer eerst maar eens het onderwijs budget en schrap het ministerie van Onderwijs. Daar knap het meer van op dan allerlei plannetjes om die jongelui lastig te vallen.
Nu al medelijden met de 25% slimme leerlingen in elke klas die dan tot 15 jaar met rellende tintiërs e.a. zitten opgescheept.
Onderwijs is sowieso in 30 jaar totaal gesloopt o.a. door de feminisering, er is geen man meer die aan dat slechte circus nog wil meedoen.(in de randstad is het geen circus meer maar de hel)
Ga de uitkering in,hoef je geen onderwijs voor.
Filmpje met Nu punt En El logo. Die geloof ik dus bij voorbaat niet.
Het maakt toch niet zoveel uit wanneer ze kiezen om genderstudies of diversity te studeren?
Zolang die gleuven maar genderstudies gaan studeren, dan zijn ze tenminste van de straat en kunnen ze niemand lastigvallen, ohh wacht.
Havo/vwo wat langer samen laten zitten, prima, maar je kan toch wel de oliedomme kinderen scheiden van de rest?
Dat zal binnen de kortste keren "racisme" genoemd worden.
Cito-toets is zwaar overschat. Zelf geen gehad, wel universiteit op zak (haha). Geloven in jezelf én doorzettingsvermogen tonen helpt wel, overigens.
Die Cito-toets blijkt in de praktijk een veel betere voorspeller dan het advies van de docent.
@Kuifje-naar-Brussel | 21-01-20 | 17:16:
De CITO-toets is een intelligentietest, waardoor hij inderdaad geschikt is om te voorspellen. De basisschooldocent behoort te weten of een kind kan rekenen en schrijven (dat wordt niet door de CITO gemeten). De voorspelling en de feitelijke kennis zijn vaak niet met elkaar in overeenstemming.
Er wordt in elke klas een CITO gemaakt, niet alleen in groep 8.
Daarmee heb je gedurende de basisschool toch een behoorlijke indicatie.
Ben niet voor of tegen.
Tempo onderwijs wordt bepaald door de slechtste leerling.........
Dat is inderdaad een probleem. Ik herinner me de lagere school, met een paar halve analfabeten in de klas. En daar moest je dan klassikaal mee lezen. Dat schoot voor geen meter op.
@Kuifje-naar-Brussel | 21-01-20 | 16:10: Serieus waar! Ik hoefde niet klassikaal mee te lezen omdat ze mijn ongeduld (lief bedoeld) niet langer konden aanzien. Vrij lezen voor mij.
@Kuifje-naar-Brussel | 21-01-20 | 16:10:
Als ik ziehoe groot het verschil was bij mijn kinderen op de lagere school dan is het goed dat ze daarna snel gingen splitsen. De langzaamste bepaalde de snelheid van leren dus de snellere kinderen verveelden zich heel veel. Er was trouwens ook daar een flink meningsverschil met de leraren, mijn dochter zit nu op vwo nadat ze moest straten op de mavo, ieder half jaar is ze vervolgens een klas hoger gekomen en dat koste haar veel energie die niet nodig was. Maar ja, de leraren weten het zooo goed.
@bobby33 | 21-01-20 | 16:19: Ik ken het, we hebben dat onze jongste kunnen besparen doordat we door de weg die we met de oudste hebben gevolgd al de weg wisten. Met als effect dat nu beide op het gymnasium zitten, en er ook echt voor moeten aanpoten. En da's ook goed, leren ze tenminste om te werken.
@Nice_Wheels | 21-01-20 | 16:28:
Ze heel wel geleerd om door te zetten. Het jammere was dat het contact met de andere klasgenoten lastig was. Ieder half jaar was ze het nieuwe meisje in de klas en daar waren de groepjes al gemaakt. Ze heeft het overleefd maar het kan zoveel makkelijker.
@Kuifje-naar-Brussel | 21-01-20 | 16:10: Of dat je een proefwerk waar een uur voor stond na 10 minuten af had. 50 minuten stil zitten en kijken naar medeleerlingen die het toch niet af zouden krijgen.
@Kuifje-naar-Brussel | 21-01-20 | 16:10: Hou op schei uit. En dan een half boek verder zijn, een beurt krijgen, niet weten waar de rest gebleven was en een uitbrander krijgen. Socialisme op z'n foutst.
Leerlingen moeten vooral wiskunde kiezen. Erg belangrijk vak. De rest geloof ik wel.
Nee, de nieuwe generaties moeten niet opgevoed worden met een drang naar feiten en bewijzen maar met "gevoel".
Ja, geschoolde vakkundige bouwvakkers en andere ambachtslieden halen we gewoon in Polen, toch?
Juist. Wiskunde verplicht, en 3 talen (Nederlands, Engels en een derde) verplicht.
@WahedPissebed | 21-01-20 | 16:14: Java, php of python?
@Frans Laarmans | 21-01-20 | 16:17: C
@MoonBeebe | 21-01-20 | 16:13: Enig wiskundig en natuurkundig inzicht is bij het bouwen best handig.
@Frans Laarmans | 21-01-20 | 16:17: R
Hoeveel is 52x700?
@RickTheDick | 21-01-20 | 16:27:
Dat is hoofdrekenen, geen wiskunde.
@RickTheDick | 21-01-20 | 16:27: (350 + 14) * 100
Best makkelijk.
Nope, dat is wekelijkse verrijking
@2voor12 | 21-01-20 | 16:13: Toch niet onderbuikgevoel zeker want dat wordt niet geaccepteerd in de maatschappij Nederland .
@RickTheDick | 21-01-20 | 16:27: Ik pak even mijn rekenmachine.
@WahedPissebed | 21-01-20 | 16:14: Ja, dat is een belangrijke basis.
Wiskunde is zeker belangrijk, maar voor een 12 jarige op de wijze dat het gebracht wordt niet! Totaal van de wereld voor een beginnende puber. De 'savants' uitgezonderd.
Zekers, maar natuurkunde is nog belangrijker. Het is niet voor niets dat de wiskunde vol zit met door natuurkundigen ontdekte stellingen. Daarnaast geeft natuurkunde nog de extra mogelijkheid om er creativiteit in te brengen door bv modellen op kleine schaal in praktijk te brengen, problemen onder woorden brengen etc. itt puur gortdroog rekenwerk. Toch is het gortdroge rekenwerk benodigd om een van de belangrijkste zaken in je hersenen vast te leggen, nml logica.
Maar wiskunde is racism, net als Nederlands enzo, examens ook. Afschaffen, basis inkomen voor iedereen, gratis Drugs66 en Miele (mits de juiste huidskleur). Klaar!!
REAGEER OOK