achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Coronavirus

Er zijn wereldwijd maar 53 level-4 laboratoria bekend

President Xi van China geeft aan dat de verspreiding van het virus aan het versnellen is. Ik vraag me af of zijn cijfers compleet zijn. Volgens de eerste onderzoeken is dit virus zeer besmettelijk, gemiddeld zorgt 1 drager voor 3,8 tot 4,0 nieuwe dragers. Dezelfde bron schat dat maar 5% van de zieken met het coronavirus de juiste diagnose heeft.

De gezondheidszorg in Wuhan is zwaar overbelast, en mede uit angst loopt de zorg vast. Er liggen in een ziekenhuis drie overleden mensen midden in de gang. Ook zijn er beelden van stoffelijke overschotten midden op straat. Stel dat het Coronavirus met een sisser afloopt, dan geeft het gebrek aan zorg, hygiëne en normale uitvaarten onacceptabele risico's.

Een machtig land zoals China zou tientallen slachtoffers makkelijk aankunnen, daarvoor hoeven ze geen nieuwe ziekenhuizen te bouwen. Een nieuw ziekenhuis met duizend bedden, betekent dat de problemen een veel grotere schaal hebben. Taiwan is zelfs al medische voorraden aan het hamsteren.

China heeft inmiddels tien steden onder quarantaine geplaatst. Er wordt alleen gecontroleerd op lichaamstemperatuur, dat geen enkel nut heeft tijdens de incubatietijd. Niet iedere drager heeft symptomen. Zieke patiënten worden verplaatst in plastic tubes en in grotere plastic behuizingen. De artsen wekken een beetje een overspannen indruk. Ze vallen oververmoeid om.

De 62-jarige arts Liang Wudong die 18 januari werd overgeplaatst om de ramp te bestrijden, is vandaag op zijn werk overleden. Dat is binnen negen dagen. Niet alleen zijn de problemen op een veel grotere schaal dan de officiële cijfers, de reactie vanuit de Chinese medische staf is al geen oplossing voor haar eigen personeel, laat staan de plaatselijke bevolking.

De patiënten besmet met het Coronavirus werden in Frankrijk opgehaald door verplegers in witte pakken, met een simpel mondkapje, niet in veiligheidspakken met positieve overdruk. Die zou je voor de zekerheid kunnen aantrekken, of om alvast mee te oefenen. Dit virus is te nieuw om te weten dat een N95-mondkapje afdoende bescherming geeft.

Wuhan ligt nu onder quarantaine. De VS heeft haar diplomaten opgedragen te evacueren. Als China dat toestaat, wordt de quarantaine doorbroken. Eentje die toch al te laat is. Wereldwijd infecties, toeristen die pillen slikken om controles te ontwijken om in Frankrijk te belanden en dat is maar een bloemlezing van 131 miljoen Chinezen die jaarlijks in het buitenland op vakantie gaan.

De inwoners van Wuhan hoeven niet bang te zijn voor een clean sweep bombardement zoals in de film Outbreak, daarvoor is het simpelweg veel te laat. Dit is sowieso al een uncontained verhaal. Dat is ook niet verwonderlijk, sinds de laatste epidemie zijn we steeds meer gaan vliegen. Via flightradar24 zijn al ruim 14 duizend vluchten te volgen. Een gebrek aan grenzen geeft virussen vrij spel.

Binnen enkele dagen na de uitbraak publiceren de Chinezen peer-reviewed onderzoek dat dit virus waarschijnlijk op de straatmarkt is opgelopen, waar vogels, slangen, vleermuizen en andere dieren werden verhandeld. Zulke verkoop heeft plaats in half Azië. Die markten zijn niet uniek. Midden in een crisis zonder eerst een oplossing te hebben, tussendoor de schuldvraag beantwoorden?! Waarom heeft dat prioriteit?

Het komt met een gangbare stelling. HIV komt waarschijnlijk van chimpansees, het virus muteerde in die apen, waardoor het ook in mensen overleefde. Eerste slachtoffer in Kinshasa, de hoofdstad van Kongo. SARS wordt door de WHO toegeschreven aan vleermuizen. Dit spoedonderzoek geeft hele oude wijn in nieuwe zakken, zonder andere opties uit te sluiten.

Alles maar om de andere olifant in de kamer te ontwijken, dat er een nieuwe biohazardlevel-4 laboratorium naast het epicentrum van deze uitbraak staat, Wuhan. Dat is ook de enige bekende in China. Deze laboratoria hebben het hoogste veiligheidsniveau en werken met de meest gevaarlijke virussen. Er zijn wereldwijd maar 53 level-4 laboratoria bekend.

Taiwan heeft bijvoorbeeld een militaire versie staan in Taipei, hier wordt onderzoek gedaan naar biologische wapens zoals virussen, en bescherming daartegen. Er zijn rampenfilms die hun plot baseren op een foutje in zo'n lab, waardoor het virus op straat komt te liggen. Maar zo hypothetisch is dat niet. SARS is sinds 2003 vier keer opgedoken, waarvan drie keer door een foutje in een lab.

Foutjes zijn menselijk, dus dat zal in de toekomst vaker fout gaan. Er werd in 2017 al gewaarschuwd dat het lab in Wuhan niet aan alle eisen voldeed. Virussen zullen blijven muteren en nieuwe uitdagingen geven. Zeker in een wereld waar dankzij zinloze oorlogen en de anti-vaccinatiebeweging verloren gewaande ziektes zoals mazelen en polio uit de dood opstaan.

Straks is er een nieuwe versie van polio of mazelen, waar onze huidige vaccinatie niet tegen beschermen kunnen. Er was ooit eens een visie om van Nederland een kenniseconomie te maken. We bouwen voor honderden miljoenen paleizen die nieuwe medicijnen langdurig vertragen, waarom is er hier geen biohazard level 4 onderzoekslab? Hebben we dat niet nodig? Hoeven we niet mee in de tijd?

Misschien hebben we deze keer geluk, maar blijft dat zo?

Blieft u daar sambal bij?

Blieft u daar sambal bij?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.