Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – ECB op ramkoers met DNB

Landen zoals Portugal, Spanje, Italië en Griekenland zitten te springen om stevige inflatie van de euro.

Christine Lagarde kondigde aan dat de economische vooruitzichten van de EU tegenvallen, de inflatie is te laag en de ECB gaat er onder haar leiding met een gestrekt been in. Kunstmatig lage rente en het opkoopprogramma wordt herstart. Ongekend agressief beleid gezien de huidige economische voorspoed van gemiddeld anderhalf procent groei. Christine geeft in het EP toe dat rijke landen de rekening krijgen.

Klaas Knot haalt namens De Nederlandse Bank hard uit naar haar ideeën. Werkloosheid is laag, lonen stijgen (=inflatie), de prijsvorming op financiële markten is verstoord en “overmatig risicozoekend gedrag” op de huizenmarkt geeft stijgende huizenprijzen. (=inflatie). De vertraging van de economie zorgt er alleen voor dat de gewenste geldontwaarding iets op zich laat wachten.

Landen zoals Portugal, Spanje, Italië en Griekenland zitten te springen om stevige inflatie van de euro. Deze landen hebben hun staatsschuld altijd via inflatie laten verschrompelen, in plaats van daadwerkelijk af te lossen. De staatschuld van Italië zit ruim boven de 2400 miljard, een procentje extra inflatie levert hun 24 miljard op, een procentje minder rente 24 miljard.

Een meerderheid van de EU heeft problematische schulden, dus is er een politieke meerderheid die te laten verwateren. Italië betaalt nu al 70 miljard per jaar aan rente. Zelfs hun onderwijs is goedkoper. Mocht de rente op haar staatsobligaties van 3% naar 4% stijgen, dan stijgt hun begrotingstekort van 2,4% naar 3,7% BBP. (hun staatsschuld is immers 132% BBP).

De armere landen van de EU kunnen hogere rentes simpelweg niet betalen, en hebben enorme inflatie nodig om hun staatsschulden te verwateren. Het lukt hun niet hard genoeg te groeien om oude schulden in verhouding te krijgen. De euro is te sterk. Ze dromen nog van een wereld waar schulden katholiek werden vergeven en vergeten. De euro eist discipline die er niet is.

Vrouwen uit Portugal, Spanje & Italië aan het luieren in Griekenland

Het opkoopbeleid van de ECB heeft inmiddels 2600 miljard uit de markt gehaald, met haar Big Bazooka. Dat monetaire geweld blijft niet zonder bijwerkingen. Wanneer de kredietverlening vanuit de ECB zo gemakkelijk en goedkoop is, zit niemand meer te wachten op pensioengeld dat meer zorgvuldigheid en rente vraagt. Minder investeringsmogelijkheden geeft lagere rekenrentes.

De Nederlandse pensioenpot is nu 1428 miljard euro. Bijna drie keer zo veel als tien jaar geleden, toen premievakanties en gratis vervroegde pensioenen de stam van de geldboom maximaal had uitgepeesd. Een procentpuntje extra inflatie kost 14 miljard, een procentpuntje minder rendement kost 14 miljard euro. Deze jaarlijkse externe ellende wordt verstrekt door interne problemen:

Het is echt bezopen hoe pensioenfondsen in 2007 dachten dat crisissen niet bestonden, de rekenrente altijd torenhoog zou blijven en de beurs het verschil tussen pensioenpremie en beloften altijd betrouwbaar zou bijleggen. Directeuren kregen hun laatste maand een salarisverhoging, zo kregen ze dankzij de eindloonregeling decennialang een hoger pensioen.

Pensioenen die voor driekwart gebaseerd waren op vermogensgroei op de beurs waren geen uitzondering. Er was ook blind vertrouwen op een lage levensverwachting. Een tijdgeest die uitnamewetten onder Lubbers mogelijk maakte, waar het kabinet als een dief in de nacht een greep in de kas deed van het ABP, want op papier was de dekkingsgraad toen fantastisch.

Wanneer het ABP dit geld decennia had mogen beleggen, was er nu niets aan de hand. 32 miljard gulden werd in 1990 gejat, als dat een kwart eeuw belegd met een gemiddeld resultaat van 6,2%, dan had het ABP 67 miljard extra in kas in 2015. Daarmee hadden ze een dekkingsgraad van 117% gehad en hadden ze het nooit hoeven korten. Nu het ABP in nood is, zwijgt de dader het kabinet.

Niet alleen repareert Rutte deze ereschulden niet, hij laat de ECB haar gang gaan. Dat geeft een verkapte verschuiving van welvaart. Om de enorme staatsschulden te laten verwateren met inflatie, raken pensioenfondsen en andere bezittingen van rijkere landen in problemen. Er wordt indirect via een achterdeurtje afgeroomd en doorgegeven. Een transferunie, zonder inspraak of transparantie.

De ECB overspeelt ook haar hand. Het gedraagt zich als een olifant in de porseleinkast door hard in te grijpen wanneer het economisch nog best redelijk gaat. Mocht er door een externe oorzaak zoals de stikstofwaanzin alsnog een recessie gestart worden, staat de ECB met lege handen. Al het monetaire gereedschap is al volledig in gebruik, op helikoptergeld na.

Dat alleen al geeft een instabiel monetair systeem. Het maakt dan niet meer uit wat er in de EU gebeurt, de centrale bank ligt als scheidsrechter in een hoekje van het speelveld, vastgebonden en gekneveld. Een beetje als een zolderkamergeleerde te pruttelen, zonder bewezen betrouwbaar materiaal om in te grijpen. U mag overleven op basis van een nieuw inkomen, zonder vangnet.

De rentmeesters worden weggestemd en de wedstrijdleiding is haar fluitje kwijt.

Reaguursels

Inloggen

waar is de GeenStijl schuld meter gebleven? ondertussen is de ecb nog steeds euro's aan het printen sinds de crisis en waarom moeten we die landen redden? ze maken er zelf een zooitje van kunnen we ze gewoon niet lid houden van europa maar dan met eigen munt want deze volgende economische ramp gaan we echt voelen of lacht Rutte het naar de volgende generatie sneeuwvlok

Generatie_1984 | 16-09-19 | 13:06

Die tekorten van Eurolanden kunnen eenvoudig opgelost worden door verkoop van grondgebied aan andere landen. Als Italië, Griekenland, etc de tekorten te hoog op laten lopen verliezen die landen dus grondgebied.

IJStengel | 15-09-19 | 17:10 | 3

Hoeveel Griekenland krijgen we voor 15miljard?

Pyrolobus | 15-09-19 | 18:02

Zo zijn hun havens al voor een appel en een ei naar China gegaan. Gaf ons een paar eurocenten per uitgeleende euro, terwijl de EU als geheel haar verlies definitief maakte ten opzichte van China. www.npr.org/2018/10/09/642587456/chin...

Feynman | 15-09-19 | 18:25

Gevolgen miljarden pensioenroof is te arme opa's en oma's.
Gevolgen slechte arbeidsmarkt voor jongeren is laat en te weinig kinderen in een te duur huis. Mede oorzaak van een huidig geboortecijfer van 1,6 kind, een half kind te laag per gemiddeld gezin.
Dit gaat steeds pijnlijker gigantisch fout lopen. Onze overheid stimuleert de verkeerde groepen en verzwakt zo onze toekomst.

Flappie2006 | 15-09-19 | 20:04

Hoogste tijd om een einde te maken aan het grootste oplichtersspel ter wereld en uit de geschiedenis, fractioneel bankieren.
Hoe mooi de termen ook allemaal zijn, geld behoort een ruilmiddel te zijn voor goederen en diensten. Op het moment dat je geld uit niets gaat toveren ben je aan het oplichten.

Laat ik een voorbeeld geven voor de mensen die fractioneel bankieren niet snappen.

Stel, ik spreek met u af dat u dit jaar voor mij 100 uur gaat werken. Vervolgens heeft u 100 uur arbeid van mij tegoed die u in de toekomst kunt opnemen.
Volgend jaar wilt u uw 100 uur opnemen, van mij krijgt u het antwoord dat u nog maar 95 uur tegoed heeft i.p.v. 100.
Uiteraard wordt u woest en gaat u mij betichten van oplichting. (Wat het ook is)

Helaas pindakaas, ik ga u vertellen dat u die 5 uur op de buik kunt schrijven ivm inflatie.

Heel in het kort komt fractional banking hierop neer.

neemjemoederindemali | 15-09-19 | 15:30 | 1

Voor de mensen die het nog steeds niet snappen, het ponzi systeem van fractional bankieren gaat goed zolang er groei is. Als de groei tot stilstand komt volgt er een diepe crisis en is er een reset nodig. Ondertussen is uw huis bezit Vd oplichter geworden. (de bank)

neemjemoederindemali | 15-09-19 | 15:33

We
zijn
verloren
dankzij
te
lage
geboortecijfers.
youtu.be/3ZzRoXlTvp0
Heel Europa gaat er aan door brede negatieve bevolkingsgroei!
Jammer maar helaas, het is over en uit.
Onze overheid heeft zich onvoldoende aangepast aan de nieuwe krimp situatie.
Zij blijft groeien tegen deze krimp in, dit is uiteindelijk onhoudbaar!
Je kunt niet eindeloos de belastingen blijven verhogen.
De overheid moet mee krimpen en niet de pensioenen afpakken en aan de werkgevers geven. Dat is niet de oplossing maar contractbreuk en diefstal.
Er gaat een enorme economische ramp plaatsvinden waarin de overheid enkel op het geld van de laatste burger uit is. Dit is verschrikkelijk want je kunt niet winnen van de bierkaai.
De overheid kan deze verschrikkelijke krimp-recessie iets verminderen door de burger te stimuleren tot bloei middels belastingverlagingen en gegarandeerde pensioenen maar onze overheid kiest feilloos voor het pappen en nat houden, de wij doen niks mooipraat, belastingverhogingen, geld voor kanslozen import,
steriel makende belastingverhogingen, afbraak van de sociale vangnetten, nutteloze milieu en klimaat sprookjes, corruptie, vriendjes voortrekken, politieke processen, faalbeleid in criminaliteit, verrotte gezondheidszorg, en eindeloos wegkijken. Het wordt een guur, onherkenbaar, on-Hollands Nederland. Alles wat ooit opgebouwd is wordt weer vakkundig afgebroken.
Onze overheid kiest voor zichzelf en is hierdoor tegen de burger.
Kies voor onze kinderen, en kies zo voor onze toekomst!
Zeg niet minder, minder, minder maar meer, meer, meer Nederlandse kindertjes.
Zegt het voort.

Flappie2006 | 15-09-19 | 15:28 | 3

De wereldbevolking ontploft zowat uit z'n voegen en is de voornaamste oorzaak van armoede, achterlijkheid, oorlogen en - vooral niet te vergeten! - ongebreidelde migratie, maar jij jammert over de krimp...

Tsja.

EefjeWentelteefje | 15-09-19 | 18:09

@EefjeWentelteefje | 15-09-19 | 18:09: Beste Eefje, de krimp is reëel bij
en een serieus probleem. www.nrc.nl/nieuws/2018/09/21/we-ligge...
Jan Latten durft nu hij gepensioneerd is wel te vertellen welke kant het op gaat. Het geboorte cijfer daalt steeds verder!
>
Het aantal kinderen dat geboren wordt, is sinds 2010 gedaald. Al enkele jaren zijn dat er ongeveer 170 duizend per jaar, een vergelijkbaar aantal als midden jaren tachtig. Vooral minder jonge vrouwen krijgen kinderen. De gemiddelde leeftijd van vrouwen bij de geboorte van het eerste kind is de laatste jaren weer verder opgelopen, het gemiddeld kindertal is gedaald. In 2010 werden er nog 1,8 kinderen per vrouw geboren, in 2018 zoals het er nu uitziet nog maar 1,6.<
Dit is een probleem voor ons als volk en voor onze overheid die zijn inkomsten ziet teruglopen.
De overheid is niet eerlijk over haar oplossingsrichting nl. het stimuleren van niet westerse migratie naar Nederland.
Zij kiest hiermee tegen de autochtone Nederlander die liever westerse kindertjes ziet opgroeien. Ook is de maatschappij te hard en jachtig voor een groot gezin. Hierdoor dwingt de overheid lage geboortecijfers af terwijl de keus voor meer kinderen en minder import de enige juiste zou zijn als je de burger die keuze zou geven. Dit is ons land.
Voor alle duidelijkheid, voor een stabiele bevolking moet het geboorte cijfer ongeveer 2,1 zijn.

Flappie2006 | 15-09-19 | 19:52

Je vergeet dat de Aarde daar geen plaats voor heeft. De Aarde groeit helaas niet mee. De natuur is geen maakbaar proces, het is de natuur. Wij mensen moeten ons aan de Aarde aanpassen, de Aarde niet aan ons.

borgmonster | 15-09-19 | 23:27

We moeten onze gepensioneerden tegemoetkomen. Een zwakke Euro (door lage rente) leidt naar veel export, goed voor de economie dus. Een schakeltje werkt dus negatief, de ander positief. Als we de andere uitwerkingen kunnen effenen, dan kunnen we Zuid-Europeed monetair beleid prima overleven.

heldheino | 15-09-19 | 15:26 | 1

Ja, de AOW moet gewoon omhoog. En inkomensafhankelijk worden, misschien.

Poes Fiep | 15-09-19 | 19:03

Onze pensioenfondsen gaat kapot omdat ze hun geld tegen -0.5% ECB rente moeten wegzetten. De huizen zijn al onbetaalbaar en worden nu nog duurder omdat hypotheekrente richting 0 gaat (of zelfs negatief wordt zoals in Denemarken). Alles gaat duurder worden vanwege deze nieuwe QE ronde. En dat alles omdat we zo graag samen met top landen zoals Griekenland, Spanje en Portugal een economische unie wilden vormen. Heel erg jammer dat het grote publiek dit allemaal boven de pet gaat

despecialist | 15-09-19 | 14:24

we kunnen huilen over 30 miljard die ons 30 jaar geleden zijn ontnomen maar het wordt pas echt leuk als er een echte economische crisis uitbreekt en de ECB 'helaas genoodzaakt' zal zijn een ingreep in onze pensioenfondsen te doen ( onder het mom van €Uropese loyaliteit ) omdat ze haar kruit reeds verschoten heeft ten gunste van de knoflookregio.

ronin1962 | 15-09-19 | 13:42

De klimaatreligie wordt gebruikt om het financiële systeem wereldwijd te redden.

luto333 | 15-09-19 | 13:13

Oh ja, Christine Lagarde. Jaren geleden stond ene Dominique Strauss-Kahn op het punt om de hoogste baas van het IMF te worden, toen hij plotseling pootje werd gelicht via een sex zaak waar een geur van opzet aan hing. Toen dacht ik nog, dit moet opgezet zijn door een rivaal die van hem af wil. Kort daarna werd Christine Lagarde de hoogste baas van het IMF. Ze had toen al de reputatie spijkerhard te zijn.

gekwetst | 15-09-19 | 13:08 | 3

Christine Lagarde, strovrouw van de elite. Dat wordt straks codetaal ontcijferen bij de persconferenties van de ECB. Herinnert u zich nog 14 januari 2014? "As you can tell, I do as I'm told" & "Now I don't know if the G7 will have anything to do with it". Let op de tijdlijn, pas op 24 maart 2014 werd Rusland uit de G8 gezet. M.a.w. ze wist het al.

#enpassant | 15-09-19 | 13:59

Aanvulling, met Christine Lagarde kunt u in de toekomst magische negatieve rentepercentages verwachten en redistributie van alle rijkdom in de noordelijke eurolanden naar de zuidelijke eurolanden.

#enpassant | 15-09-19 | 14:28

Interessante materie Feynman, maar leer nou eens 'hen' en 'hun' correct te gebruiken.

Mark Smeeks | 15-09-19 | 13:05

Dat totalitaire "EU"-konstrukt, is een propaganda-machine geworden.

"Klimaat"-alarmisme is larie-koek, want het is wetenschappelijk weerlegd.
En economisch gaan we er aan kapot. Wat "investeringen" genoemd wordt,
zijn kosten / schulden.

Cool Pete | 15-09-19 | 12:47

Daarom moeten we precies doen waar Dijselbloem de Grieken van beschuldigde, geld uitgeven aan drank en vrouwen en later om hulp vragen.
Dus laten we maar wat kerncentrales bouwen, eilandjes met vliegvelden voor de kust, waterstof fabrieken, hogessnelheidslijnen alle kanten op. En alles nationaal belang verklaren zodat alleen nederlandse bedrijven mee mogen doen.

threebees | 15-09-19 | 12:25 | 1

Investeren is iets anders dan uitgeven.

heldheino | 15-09-19 | 15:30

Het merdendeel van het volk gelooft deze populistische praat niet ................. pas als het kalf verdronken is ...... gaat men opzoek naar de oorzaak en de oplossing.

Oplossing is in deze meestal een linksche oplossing ..... het leegtrekken van et laatste plukje mensen die ' onterecht' nog wel vermogen hebben.

Dit land is hoe dan ook teverdeeld en daarom verloren ........ daarnaast wordt het ook nog steeds volgepompt met kansloze import die vanaf de wieg (binnenkomst) tot het graf onderhouden moeten worden.

Ervaringsdeskundige | 15-09-19 | 11:59

Uit 1998:
"Maar als men straks het gevoel heeft er te zijn ingeluisd, dan wordt het wel een issue."
En dat wordt het......

Tuinhekje | 15-09-19 | 11:55

Gelukkig hebben de burgers nu instant payments gekregen op de bankrekeningen zodat er nog maar max. 10 seconden verwerkingstijd tussen een overboeking zit.
Alleen zijn ze vergeten te vertellen dat de tussenrekening en de TIPS computers van de ECB zijn, zo zijn wij overgeleverd aan de grillen van de ECB...

steekmug | 15-09-19 | 11:53

Ik heb het in de jaren 90 al gezegd, de Euro is geen goed idee.
Kijk naar de vakantie landen (Italië, Griekenland, Spanje) ieder jaar kreeg je meer Lire's, Drachmes en Pesetas voor je gulden. De gulden was met de duitse Mark redelijk stabiel.

voldemort | 15-09-19 | 11:52

Wilders heeft ooit laten uitrekenen wat het zou kosten als we toen uit de Euro zouden stappen. Werd weggehoond. Nu is het inmiddels 5 keer zo duur. En het wordt nog steeds weggehoond.

Janas | 15-09-19 | 11:41

Crimineel... geen andere woorden voor.

Je kunt het verhullen met prachtige jargon als quantitive easing maar het komt
er uiteindelijk op neer dat er heel veel geld onder de kopieerautomaat word gelegd.

Banken die maar 10% echt in kas moeten hebben voor wat ze lenen. Waardoor er *hocus pocus pilatus paf!* magisch geld ontstaat door schuld.

En staatsobligaties en bonden, twee benen van hetzelfde onheilige monster dat de arbeid verkoopt van de nog ongeboren generatie na ons. Waardoor iedereen
als een melkkoe met een schuld word geboren op de belastingboerderij van dit 'gave land'.

KutFilosoof | 15-09-19 | 11:41

Crimineel beleid, is gericht op de toekomst, ga maar lenen overheid of multinational, investeer die centen en met de eventuiele opnbrengst in de toekomst maken we de schade die we nu aanrichten wel goed.
Mijn idee is blijf bij het heden en regel als overheid de burger niet financieel het graf in.
Elke EU belasting betaler zit er bij de ECB voor 10.000 in elke NL bel.betaler in NL voor 40.000 heb je al een rugzakje van min. 50.000 dank zij de boven ons gestelden.

Uw Verzekeringsadvis | 15-09-19 | 11:22 | 1

Hoeveel belastinggeld gaf ze weg aan een vriendje?250 miljoen?

Ben5570 | 15-09-19 | 11:24

Daar begint het gelazer al. Een knoflook land in charge over onze portemonnee en pensioenen. Hoezo willen we meer inflatie, helemaal niet.
Moeten we nog meer euros gaan betalen maar met een gelijk blijvend inkomen.
Dus als je 1000 euro per maand verdiend en een product 100 kost dan gaat dat product straks 110 euro kosten maar jouw inkomen blijft 1000 euro. Gek he dat de economie in elkaar zakt. En dit gaat nu al jaren zo. En als we niet gepakt worden door de ECB, doet de Nederlandse regering zelf nog wel ff een duit in het zakje (of eigenlijk eruit met BTW en belasting verhogingen) NEXIT, baas over eigen portemonnee.

clockandhammergame | 15-09-19 | 11:17 | 6

Je zou ook kunnen proberen zelf een product te maken/kopen en dat met 5% netto marge op Bol, Amazon, enz. te verkopen.

De eCommerce markt is gigantisch groot.

TriestGeval | 15-09-19 | 11:42
-weggejorist-
Rest In Privacy | 15-09-19 | 11:47

@woordgrap van de dag | 15-09-19 | 11:28: haha en ie wilden er GEEN euro, wilden NIET bij de EU en wie hebben de zuidelijke landen de euro in gerommeld? Niet wij, Nederlandse burgers . Dus ga es even heel gauw je mond spoelen vriend, met je egoisme.

boerk | 15-09-19 | 11:59
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik opteer voor het woord 'Rampkoers:
Dat is nog uit mijn kindertijd met 'konijnenkaas, hele stiekkies' enzo.
En omdat kinderen altijd gelijk hebben is het dus rampkoers.

Premier Trutte | 15-09-19 | 11:11

Benieuwd wanneer we het punt bereiken waar de economische schade veroorzaakt door de ECB die van WO2 overtreft. Als we daar al niet voorbij zijn..
In de ECB heeft ieder land een gelijke stem (dus Duitsland weegt even zwaar als Malta). Aangezien het aantal landen met een corrupte dan wel anderszins falend economisch beleid groter is dan het aantal landen met een gezond beleid zal het huidige ECB beleid onveranderd doorgaan (Draghi is Italiaan, LaGarde Frans; beide landen hebben een ongezond grote staatsschuld en ongezond economisch beleid; zowel Draghi als Lagarde zullen altijd voor hun eigen landsbelang gaan). De enige hoop is dat een land als Duitsland het genoeg geweest vindt en maatregelen neemt. Merkel kán ingrijpen; ze heeft misschien ook maar één stem in de ECB, maar Duitsland is een economische grootmacht in Europa, dus ze heft genoeg hefbomen om dingen in de ECB gedaan of ongedaan te krijgen. Maar helaas geeft Merkel's doorgaande destructieve gedrag in bijv. de migrantencrisis op dat punt weinig hoop.
De Euro was misschien een goed idee als eenheidsmunt voor een groep landen die een gelijkaardig stabiel en verstandig economisch beleid voerden (Benelux, Duitsland, Scandinavië). Maar helaas moest voor het sprookje "Europese eenwording" de Euro ook ingevoerd worden in landen die daar niet aan toe waren en er door het huidige beleid ook niet aan toe hoeven komen. Resultaat: het noorden betaald de schulden van het zuiden en oosten. Wen er maar aan.

Pyrolobus | 15-09-19 | 11:08 | 2

Duitsland is een gekkenhuis. We zijn nog niet toe aan de finale denk ik. Nog even geduld. Boeiend maar treurig.

Rest In Privacy | 15-09-19 | 11:22

Merkel staat te trillen als een rietje en stapt binnenkort uit de politiek zoals het ratten betaamd als het schip zinkt.

ronin1962 | 15-09-19 | 13:49

1% inflatie betekent niet 24 miljard minder bij Italië. 100% inflatie betekent dat de waarde van je geld is gehalveerd. Je kosten stijgen ook mee, dus begrotingstechnisch betekent het vrijwel niets als er een financieringstekort is. Misschien zou Knot kunnen vertellen wat de exit voor dit beleid is en hoeveel Europa mag kosten? Bij zorgkosten weet hij het wel en hier houdt hij heel hypocriet zijn mond.

arlen | 15-09-19 | 11:01 | 1

Eensch, net als die andere taboepost van kosten van immigratie en bijbehorende levenslange gratis geld uitkeringen.

B.Spiritus | 15-09-19 | 11:27

De Nederlandse overheid zit ook te springen om inflatie en een lage rente. Elke hypotheekbezitter zit te springen om inflatie en een lage rente. Kortom elke potverteerder zit te springen om inflatie en een lage rente. En wie mag daar allemaal voor opdraaien? De zuinige spaarzame burger. Wordt tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.

Mart6037 | 15-09-19 | 10:47 | 6

Hè ja, laten we eens burgerlijk ongehoorzaam gaan doen over een luxe first world problem, in plaats van over dingen die er écht toe doen. Man man, kijk toch eens wat verder dan je eigen veilige schuttinkje.

Rest In Privacy | 15-09-19 | 11:30

Poeh en nu eens inhoudelijks graag want tor nu toe maakt u alleen nog woordgrappen..

boerk | 15-09-19 | 12:04
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik heb een aanzienlijk deel van mijn spaargeld in fysiek goud gestopt. Dat kun je niet bijdrukken. Het fundament onder de euro is slechts vertrouwen. Ik heb evenveel vertrouwen in mevrouw Lagarde als in meneer Draghi en meneer Knot.

intrigant | 15-09-19 | 10:47 | 4

Kan nooit kwaad om wat in goud te steken, wie weet wat er nog gaat gebeuren.

sprietatoom | 15-09-19 | 10:58

Precies!! ontneem de banken hun macht en ben de inflatie voor....

surffee11 | 15-09-19 | 11:51

Recent heb ik een deel van m'n spaargeld omgezet in Bitcoin. Dat is nu mooi weg voor de belasting en niet meer onderhavig aan de inflatie van de euro. Hoogstens in positieve zin.

T. Rammel(l)an(d)t | 15-09-19 | 12:10
▼ 1 antwoord verborgen

En wat gaat Nederland hieraan doen.

wiers | 15-09-19 | 10:40 | 1

Niets, wij hebben al helemaal geen visie, doen we in NL niet aan.
Petje af voor Knot trouwens, dat dan weer wel.

Uw Verzekeringsadvis | 15-09-19 | 11:23

Fijn dat dit soort onderwerpen ook aan bod komen, steek er meer van op dan uit economiekatern van m'n avondkrant, dank voor leerzaam topic. Aan reaguurders de vraag of er iets meer glinkt kan worden naar gevalideerde bronnen die de diverse redeneringen en conclusies substantieren, dan wordt het helemaal interessante bijscholing.

Giddejid | 15-09-19 | 10:40 | 1

Het is voor mij ook een eye-opener. Dit zijn onderwerpen waar ik zeer interesse in heb omdat ik er eigenlijk de ballen verstand van heb zeg maar. Heb geen economie gestudeerd of werk niet in de financiele sector. Dan is het altijd goed om te zien dat er reaguurders zijn die hier wel het nodige van weten en het ook van 2 kanten kunnen belichten.

clockandhammergame | 15-09-19 | 12:22

Wij weten allemaal hoe het systeem rutte werkt. Eerst grote broek aantrekken, veel Nederlanders denken dan verdomme die rutte heeft wel kloten, om een paar dagen later in het diepste geheim bij het kruisje te tekenen, met of zonder inlegkruisje. En zo zal het bij Klaas ook wel gaan, nu moet hij volgens zijn baas rutte even een grote bek opzetten en verder tekenen bij het kruisje. Ze hebben dan, lezen we straks in de kranten ‘gevochten als leeuwen’ om de belangen van Nederland veilig te stellen, maar helaas pindakaas. En zoals het nu is, zo zal het ook in de toekomst blijven gaan, het noorden zal betalen voor het zuiden, want hoe prachtig mooi is toch onze eu. Misschien de jouwe, maar niet de mijne.

Boy Cot | 15-09-19 | 10:39

wat ik niet snap is dat die pensioengelden niet gebruikt worden om goedkoop extreem veel te lenen. als je nu een 1542 Miljard hebt, en voor elke euro die je hebt 10 euro gaat lenen. dan is er per direct 154200Miljard en een schuld waar je met negatieve rente nog geld voor krijgt ook. Op het moment van rentestijgingen verkoop je de zooi weer en heb je 1542 miljard + een hoop maatschappelijke investeringen die gedaan zijn met geleend geld. Maargoed ik ben maar een straatmaker.

pieterS | 15-09-19 | 10:39 | 2

Je zou hypotheken kunnen verstrekken uit deze spaarpot. Meer renteopbrengst dan 0.01% en je beschermt jezelf tegen de EU. Dit vinden de banken echter niet leuk dus gebeurt het niet onder Rutte. Denemarken heeft dacht ik zo’n soort systeem met hypotheken waar banken tussenpersoon zijn en dat is al eeuwen stabiel. Ook nadat half Kopenhagen een keer was afgefikt.

Nichtsneues | 15-09-19 | 11:11

pieterS | 15-09-19 | 10:39,

Elke cent die je leent moet je ooit terug betalen. En het is maar de vraag of onze kinderen daartoe in staat zijn, gezien de vele kostenposten die wij hen nalaten; EU, massa-immigratie, islamisering, energietransitie etc.

Bij zulke grote bedragen gaat bovendien de witteboordencriminaliteit meespelen. Nu is er een kunstmatige negatieve rente; maar op de dag dat NL zoveel geld leent kan en zal dat veranderen. Er zijn veel voorbeelden bekend van internationale financiers die individuele landen ernstig proberen te benadelen. De bekende oorlogshitser George Soros verdiende een groot deel van zijn vermogen door te speculeren tegen GB, en door zijn rol in de kredietcrisis van 20008. nl.wikipedia.org/wiki/George_Soros#Za...

Dandruff | 15-09-19 | 11:30

Ik vergelijk de eurozone altijd met een soort combi-school waar alle leerlingen in één klas zitten. Waarin de kinderen van 6 tot en met 16 allemaal dezelfde lesstof behandelen, en allemaal dezelfde toetsen moeten maken.

Natuurlijk pakt dat slecht uit, voor elke leerling.
De kleinsten kunnen de stof onmogelijk bijhouden, de grootsten blijven achter omdat ze niet gestimuleerd worden. Zelfs in een klas vol 16-jarigen kunnen de slimsten niet maximaal presteren, omdat ze door de rest worden "opgehouden". Vandaar het onderscheid tussen VMBO, MAVO en VWO.

Is zo'n school die kinderen van 6 tot 16 aan elkaar vastklinkt een goed Idee?
Nee natuurlijk niet, en iedereen kan bedenken waarom.
Is een combi-munt die tientallen totaal verschillende economieën aan elkaar vastklinkt dan een goed idee?
Nee, en iedereen kon destijds bedenken waarom.
En iedereen kan nu constateren waarom.
Jammer dat er destijds niet naar de volstrekt logische tegengeluiden geluisterd is. Uit 1998; "we bouwen op drijfzand". retro.nrc.nl/W2/Lab/Euro/980321.html

Dandruff | 15-09-19 | 10:35 | 2

Dronken van hebzucht. De wijsheid in de kan.
Alle economen, filosofen etc, ten spijt. Het is een gotspe.

Rest In Privacy | 15-09-19 | 11:27

Zeer goeie vergelijking en dat is precies wat er loos is in de EU op het ogenblik. Er zijn te snel, teveel landen bij de EU gerommeld die helemaal niet voldeden aan de minimale eisen. We konden erop wachten dat dit fout ging. Uiteindelijk allemaal even arm.

clockandhammergame | 15-09-19 | 12:27

ECB landen als Nederland en Duitsland stemmen voor de vorm tegen, Nederland heeft zelfs een brief geschreven aan Draghi zeg. Poeh wat een heldhaftige verzetsdaad, allemaal om de grootste leugen óóit, de Euro, in stand te houden.

sprietatoom | 15-09-19 | 10:27

Wat doet de BIB
/BIS in deze ongewone monetaire tijden?

steekmug | 15-09-19 | 10:19

Onbeperkt geld bijdrukken zoals ECB nu doet gaat uiteindelijk zorgen voor hyperinflatie, de euro zal waardeloos worden. Simpel.

scorpio777 | 15-09-19 | 10:18 | 1

En dat gaat bespoedigd worden door helicopter geld (MMT)

intrigant | 15-09-19 | 11:06

'Bankieren' is sowieso gelegaliseerde diefstal. Ga maar na: U heeft 5000,-? 10000,-? spaargeld. Daarvoor heeft u een rekening bij een bank nodig. Kosten tussen de 5,- en 10,- per maand. Rente 0,2 % is 5,- á 10,- per jaar. Netto opbrengst voor de bank 55,- tot 110,- per jaar. Wat 'leveren' ze daarvoor? Idd. niets.

pa_niek | 15-09-19 | 10:03 | 3

"Kosten tussen de 5,- en 10,- per maand."

U parkeert uw spaargeld nog bij een grootbank, of zo?
Mijn (internet-)spaarbank beheert mijn centjes volledig gratis-kosteloos-voor niks.

EefjeWentelteefje | 15-09-19 | 10:06

@W_F | 15-09-19 | 10:21:
Da's waar, u heeft een punt. Maar toch. De deposito's bij de Estse Bigbank renderen naar verhouding toch nog okee hoor. En ook in Estland heeft men een depositiogarantiestelling van € 100K.
Voor zolang het duurt, uiteraard.

EefjeWentelteefje | 15-09-19 | 10:47

Valt het niet op dat de gebruikelijke media steeds meer nitwitnieuws in de wereld helpen en dat dit soort onderwerpen zo veel mogelijk vermeden worden?

Mr.Crowley | 15-09-19 | 10:02 | 2

Nee.

Rest In Privacy | 15-09-19 | 11:31

@woordgrap van de dag | 15-09-19 | 11:31:

Beter opletten dan.
Straks gaat Buitenhof over dit falende ECB-beleid.
Wat denk je; zullen de werkelijke pijnpunten serieus behandeld worden?
Of blijft het bij nieszeggende blabla?

Dandruff | 15-09-19 | 11:56

Het Europe van de twee snelheden perfect uitgelegd door Feynman. De werkelijke inflatie ligt veel hoger want samenstelling " mandje" wordt continue gewijzigd,dus de afname/omverdeling van vermogen/welvaart van Noord naar Zuid wordt door Lagarde en haar Bilderbergvriendjes( Rutte,Ollongren,zijne Majesteit de Koning) ondersteund. Onze welvaart is/was gebaseerd op vlijt,12 uurtje mee naar de zaak/fabriek ter wijl werknemers in Frankrijk een dinner check van de baas krijgen (elke werkdag) om copieus te lunchen met een paar glazen wijn,om daarna niets meer te preseteren. Dat is het verschil tussen Noord en Zuid. Italianen eten twee keer warm per dag,'s middags en 's avonds... Wie denkt dat de € er over 5 jaar nog is,is ziende blind,want wie de Goden haten slaan zij met blindheid...
De scheuring/deling tussen Neuro (Gulden/Mark) en Zeuro( Franc,Lire,Peseta's) komt met een sneltreinvaart aangesneld.
Discipline is een vies woord ten Zuid-Westeb van de Nederlandse landsgrenzen. Zoals Feynman het zo mooi opmerkte" hopen op katholieke vergeving " = kwijtschelding van de schulden van de Zuidelijke landen. Daar zal Lagarde ( Francaise) wel voor zorgen. Ergo,de inflatie ontwaardt onze renteloze spaartegoeden,huizenprijzen worden nog véél hoger en de Euro gaat ons nekken,om zeep helpen. Italiaanse toestanden dankzij Draghi die van de sterke Euro een Lire heeft gemaakt.
Alles wordt peperduur en in het Zuiden lacht men zich de lul uit de broek dat die domme Hollanders en Duitsers,Finnen en Oostenrijkers zo graag hard willen werken en kapitaal vergaren.... Leve de Neuro ( Gulden/Mark)!!!

Eendragtmaaktmagt | 15-09-19 | 09:59

Wil m' oude app terug. Kan niet inloggen.

Rest In Privacy | 15-09-19 | 09:52

als dnb en de ecb op ramkoers liggen weet je wel wie er gaat uitwijken of vermorzeld wordt.

noerg | 15-09-19 | 09:51 | 1

Is voor de vorm, denk je echt als Duitsland en Frankrijk tegen het ECB beleid zouden zíjn dat het zou gebeuren ? Nee ze veinsen verzet en moeten zich zogenaamd neerleggen bij het ECB beleid. Onze werkelijk inflatie zit in de huizenprijzen en in de AEX.

sprietatoom | 15-09-19 | 10:42

Ik lees hier niets over de vergrijzing. In heel Europa. Finland bijvoorbeeld, nog maar 1.4 kind per vrouw. Dus qua pensioenen gaat dat sowieso niet werken. En veel import draagt ook niet bij. Ook qua productie gaat het onvermijdelijk verminderen. Alle economische mechanismes zijn op groei gestoeld, evt korte pozen van krimp.

Hadena | 15-09-19 | 09:49 | 5

@Jan70 | 15-09-19 | 10:21: voorlopig levert automatisering netto werk op. De levensstandaard gaat gewoon omhoog. Apple iPhone á 1200€ anyone?

Continuum | 15-09-19 | 10:35

Hadena | 15-09-19 | 09:49,

Dit artikel gaat vooral over ECB-beleid, niet over vergrijzing.

Je hebt wel gelijk dat vergrijzing een probleem lijkt, maar dat probleem wordt veel groter gemaakt dan het is. Er was een tijd dat getrouwde vrouwen doorgaans geen betaalde baan hadden. Behalve misschien helpen in de zaak van hun echtgenoten. Hoe we daar nu moreel ook over denken; het is dus mogelijk om heel veel meer dan de helft van de bevolking te onderhouden van relatief weinig salarissen.

Voorwaarde is wel dat we weer aan de slag gaan.
Dus niet iedereen tot zijn 30e laten studeren; je kunt het of niet.
En dure non-studies als diversiteits- en gender- wetenschappen stoppen we. Als leerlingen ervoor kiezen om dommer te worden dan hun huisdieren dan mag dat, maar wel op eigen kosten.
Onze kartelpartijen zouden hun competenties moeten verveelvoudigen, tot ze minimaal dezelfde prestaties leveren als een huisvrouw zonder schulden. Ooit hadden we een sociaaldemocratisch politicus die naast sociaal en democratisch, ook nog verstandig met geld omging. Drees was de man die NL de naam gaf van het goedkope kaakje bij de thee; zo ontving hij staatshoofden.

Ik ben blij dat wij hem niet meer hoeven uitleggen dat we nu jaarlijks tientallen miljarden euro's weggeven aan landen die ons haten; tientallen miljarden aan immigranten die ons haten; gelukkig ook tientallen miljarden aan immigranten die ons niet haten; maar weer wel tientallen miljarden aan veiligheidsmaatregelen tegen groepen die ons haten; tientallen miljarden aan reeksen stalinistische "mensenrechtenclubjes" die ons faillissement nastreven; en nog eens tientallen miljarden aan talloze "milieuclubjes" die ons faillissement nastreven; en nog eens tientallen miljarden aan fraudeurs die Drees' vangnet onbetaalbaar maken; etc.

De lijst is eindeloos, en dan zijn we nog lang niet bij de ambtenarij. Of de komende 1.000 miljard aan een "energietransitie" die de co2-uitstoot moet verduizendvoudigen; zodat we daarna boetes aan Urgenda kunnen betalen. Overigens is het maar de vraag of die 1.000 miljard haalbaar is; het tekort aan technisch personeel zal de kosten van de co2-maximalisering waarschijnlijk flink opjagen.

Er is zat geld, we moeten alleen stoppen met de grootschalige verbranding daarvan.

Dandruff | 15-09-19 | 11:11

Die "import" zal straks een staat binnen de staat gaan vormen, met een eigen cultuur, wetten en economie. Die zou ik dus sowieso niet meetellen

me163komet | 15-09-19 | 11:12
▼ 2 antwoorden verborgen

Klaas Knot doet dat voor de vorm ....... zodat later niet gezegd kan worden dat hij zich niet verweerd heeft. De sleutel van de NL-kluis is allang niet meer in z'n handen.

NL is bezig het CO2 probleem op te losssen ........ hahahaha

Ervaringsdeskundige | 15-09-19 | 09:46

Een beetje inflatie is welkom maar die gaat hierdoor niet komen, het drijft alleen de beleggingsmarkten nog verder omhoog, aandelen vastgoed en hypotheken. De pensioenfondsen en -deelnemers betalen al jaren de rekening voor het gebrek aan discipline van de zuid-Europeanen die wel de lusten maar niet de lasten van een sterke munt willen dragen. En dan te bedenken dat er geen enkele noodzaak bestond voor de invoering van de Euro, zie Denemarken en Zweden. En de vrijbrief voor de ECB om dat te doen wat diametraal staat op de afspraken die aan de invoering van de Euro ten grondslag lagen is pervers.

AlexanderVissers | 15-09-19 | 09:46 | 5

@Eendragtmaaktmagt | 15-09-19 | 10:21:
Bolkestein en Zalm? U bedoelt Lubbers, (Lubbers III CDA/PVDA kabinet) en Kok. Want toen is de Euro gevormd en goedgekeurd (Maastricht 1992).

Basil Fawlty | 15-09-19 | 11:34

@Basil Fawlty | 15-09-19 | 11:34: verkiezingen mei 1998 vergeten ? Bolkestein;" nee,wij mogen de twee emmers met zuiver water ( gulden/mark) niet mengen met de 10 emmers met" murky "water... VVD werd de grootste... Bolkenstein de eerste NL Eurocommissaris en de € werd door Zalm ingevoerd als Min.Fin.
Gewoon kiezersbedrog,maar VVD kiezers willen graag bedrogen worden.

Eendragtmaaktmagt | 15-09-19 | 12:37

@Eendragtmaaktmagt | 15-09-19 | 12:37:
Sorry maar de Euro werd niet ingevoerd door Zalm. Ja misschien het praktische gedeelte is uitgevoerd door Zalm maar de beslissing komt uit 1992 en dat waren Lubbers en Kok. Verder geen waardeoordeel maar voor de zuiverheid van de discussie. Wel zo handig.

Basil Fawlty | 15-09-19 | 19:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Waarom kan ik niet inloggen op de nieuwe app. Doe ik iets fout?
Wie weet het?

Rest In Privacy | 15-09-19 | 09:46 | 1

Mooi Feynman!

Rest In Privacy | 15-09-19 | 09:47

Helder overzicht van een complex probleem, complimenten. Slechts 1 aanvulling: het Nederlandse woord voor inflatie is geldontwaarding. Letterlijk dat ons geld minder waard wordt (technisch: stijging van M1 nl.wikipedia.org/wiki/Geldhoeveelheid...) , met als gevolg (!) prijsstijging.

En dat is het bizarre van het huidige monetaire beleid: de ECB verruimt nu al jaren de geldhoeveelheid maar inflatie in reële zin blijft uit. Wat de ECB doet is opkopen van schulden van overheden en vooral ook bedrijven (ik vermoed vooral van banken). In plaats van te focussen op het beleid aan zich, lijkt me het zeer dringend gewenst dat iemand (wie houdt er eigenlijk toezicht op de ECB ?) zich zeer nadrukkelijk gaat verdiepen in de kwaliteit van de opgekochte leningen.

Ik vrees het ergste. Het zou zo maar kunnen zijn dat de ECB inmiddels de Bad Bank van Europa is, een bekend vehikel waarin slechte leningen worden ondergebracht. Letterlijk een sterfhuisconstructie. Als dat waar is en het gaat zo meteen echt economisch tegen zitten, zijn de gevolgen niet te overzien als de ECB failliet gaat als de schuldenaren hun afbetalingsverplichtingen niet kunnen nakomen. Een mogelijk scenario: nl.wikipedia.org/wiki/Hyperinflatie

Hopelijk zie ik het verkeerd.

Rest In Privacy | 15-09-19 | 09:31 | 6

@Pianoman | 15-09-19 | 09:45:
Gelul. De ECB wordt bestuurd en dus gereguleerd door de centrale Europese landen: die nemen de beslissingen. Draghi, binnenkort dus Lagarde, is niet meer dan een soort voorzitter XL.

Koning_Meh_1 | 15-09-19 | 09:55

Precies ! Lagarde geeft de Noordelijke landen in de Euro de "coup de grace",door de opgekochte waardeloze schuldenberg af te boeken wegens oninbaarheid.... in goed Nederlands betekent dit dat de Nederlanders,Duitsers,Oostenrijkers en Finnen (de toekomstige Noordelijke monetaire eenheid) het gelag gaan betalen en het mooie ongedisciplineerde leventje in het zonnige zuiden vanaf 1999 bekostigd hebben...
Gerrit Zalm van de Vereniging Van Dieven moeten wij alsnog laten oppakken en als volksverlakker van de firma O.P.Lichter laten veroordelen. De Euro lijdt voor ons Noordelingen naar hoge inflatie,waardeloze pensioenen en nog meer bezuinigingen door de Staat. Kortom een doodlopende weg. Nederland let op uw zaak !!!

Eendragtmaaktmagt | 15-09-19 | 10:17
▼ 3 antwoorden verborgen

De EUropese Unie is goed voor de rijke mensen in arme landen, beter voor bobo's en handlangers van dit criminele politieke systeem.
De EUropese Unie is slecht voor de middenklasse en arme mensen in rijke landen. Die moeten het gelag betalen. "Haha" ook.

Behalve wanneer de EU die arme mensen ter bestrijding van de westerse samenleving als immigrant ophaalde. Dan krijgen zij huis, bed, bad, miele, gezondheidszorg en een kleine uitkering gratis voor de rest van hun leven. Rijk leven kan, maar dan moeten zij zelf bijklussen in de criminaliteit.

Jan Passant mk2 | 15-09-19 | 09:31

Allemaal leuk bedacht, en ook de actie van Klaas Knot geeft een beeld van "goed bedoeld". We zitten, in Nederland, behoorlijk met die Euro in onze maag. De waarde van de munt is veel te laag t.o.v de bezittingen in dit land. Er zijn een paar Euro landen die in hetzelfde schuitje zitten maar bij de rest is het precies andersom ( waarde van de munt is te hoog voor de bezittingen) Dat gaat schuren natuurlijk. Wij als Nederland moeten een godsvermogen betalen wanneer we een huis kopen, een huis huren, een iPhone kopen etc etc. We kunnen het en doen het dus ook. Maar de prijzen zijn te hoog t.o.v de welvaart die wij hebben, de prijzen zouden lager moeten zijn ten opzichte van de Nederlandse publieke prestatie. Onze collectieve prestatie is goed maar we voelen dat niet in onze portemonnee. Dit komt omdat wij in een gezamenlijke muntunie zitten. De munt waar wij ons in laten uitbetalen is zwak en wordt steeds zwakker gezien wij ook landen moeten mee trekken die lang zo goed niet presteren als die.17 miljoen mensen op dit kleine stukje aarde. Het is een dilemma van Politiek t.o.v welvaart. Politiek gezien willen we geen oorlog meer in Europa en dat is de belangrijkste peiler van de EU. Welvaart willen we ook maar een land als het onze is niet welvarender geworden sinds de Euro is ingevoerd. Misschien staat er een politicus op die dit ook ziet en een alternatief vindt voor de muntunie zonder dat de Politieke fundamenten van de EU worden beschadigd.

Toetsiemonster | 15-09-19 | 09:30 | 2

En Joegoslavië had ook geen oorlog meer nadat ze totaal verschillende landen verenigden? Ik begrijp die gedachtengang totaal niet. Is ook niet bewezen.

azijnseikerT | 15-09-19 | 09:37

@azijnseikerT | 15-09-19 | 09:37: of kijk naar België. Dat is geen land. Niet toevallig dat het daar beter gaat als de regering is gevallen en zich moet inhouden.

Nichtsneues | 15-09-19 | 11:17

Hoe dan ook, de EU wordt steeds meer een onderwerp voor kritiek.
De ingeslagen weg, blijkt een doodlopende.
Europa wordt links en rechts ingehaald door de VS en China.

Mr.Crowley | 15-09-19 | 09:27

Onze banken hebben vooral schulden (aan de ECB) en veel minder spaartegoeden, dus die zien een hoge inflatie ook wel zitten. De DNB maakt zich wat zorgen over onze economie, maar heeft verder weinig te vertellen bij de EU, en kunnen ook prima verdienen aan een dalende economie, vooral als ze van te voren exact weten wanneer ze het laatste zetje gaan geven.

Onze overheid heeft door een verouderde wisselkoers al een keer een deel van het vermogen van Nederlandse spaarders weggegeven aan spaarders in andere euro landen, dus daar heb ik ook niet veel vertrouwen in.

De EU vind het belangrijker om Italië bij de euro te houden dan alles en iedereen in Nederland, dus we worden gegarandeerd nog een keer genaaid.

Amerika zal het ook niet nalaten om hun geldpers harder te laten draaien dan de EU geldpers, maar toch net iets minder hard zodat ze alleen de voordelen hebben en niet de nadelen.
Dus een paar euro's om in de parkeermeter te stoppen en verder alles in (Amerikaanse)aandelen en bitcoins, en dan maar zien waar het schip strand.

W_F | 15-09-19 | 09:23

De luie uitvreters moeten gewoon harder werken. Productiviteitsstijging najagen ipv staatspensioen wat gewoon een bijstandsuitkering is. Dan Neuro en Zeuro, zolang ze dat niet willen is nexit de best of the rest.

PIS-Alchimis | 15-09-19 | 09:19 | 1

Dan gaat de zeuro keihard onderuit. Want er is geen dekking meer. Soort Lire, maar dan nog erger.

Nichtsneues | 15-09-19 | 11:18

Ik ben bang dat onze goedgevulde pensioenpotten over tig jaar ergens in Europa verdwijnen. Dan is het weg en je krijgt het nooit meer terug.

quigg | 15-09-19 | 09:14 | 3

Dat is wel het vooruitzicht ja. Die worden opgeofferd om de schijn van éénheid in de EU op te houden. Terwijl de verschillen niet groter konden zijn tussen het nijvere, zuinige en innovatieve noorden/noordwesten en het potverterende, belastingontduikende en corrupte zuiden. Die kloof wordt met onze pensioenen en spaarcenten gedicht. Tevens leidt dit beleid er toe dat men nog meer gaat potverteren want, he...de rente is superlaag jongens. Dan kunnen we makkelijk met geleend geld een gokje wagen want tegen de tijd dat we terug moeten betalen is die schuld nog maar tweederde van zijn aanvankelijke waarde. Dus als je faiiliet gaat, ach...dat valt te overzien.
Ik begin steeds meer tot de overtuiging te komen dat we de EU in tweeën moeten splitsen. De ene helft: Nederland, Belgie, Luxemburg, Scandinavie, Duitsland, Engeland, Oostenrijk en wellicht Frankrijk en iets oost Europees (onder strenge voorwaarden) en de andere helft: de rest van de EU

Koning_Meh_1 | 15-09-19 | 09:25

Ik denk niet dat Italië nog tig jaar kan wachten. reken maar op binnen 2 jaar.

W_F | 15-09-19 | 09:28

@Koning_Meh_1 | 15-09-19 | 09:25:
Denemarken heeft het licht gezien en is goed bezig. Noorwegen is ook geen probleem want een rijk en welvarend land, maar Zweden is al reddeloos verloren ben ik bang. Frankrijk ben ik ook niet dol op. Uiteindelijk komt het erop neer dat de euro gefaald heeft en zo snel mogelijk weer omgezet moet worden in een nationale munt zoals in ons geval de gulden. Geen standbeeld voor Gerrit Zalm, imho,.

quigg | 15-09-19 | 10:10

Hahaha, Nederland is op ramkoers, hoe lachwekkend wil je het hebben!

lanexx | 15-09-19 | 09:09 | 2

Tja, het is bijna om te lachen. Nederland op ramkoers. Maar dan wel op ramkoers tegen het vasteland en de kustrotsen van Frankrijk. Waar Lagarda lachend van bovenaf toeziet hoe de domme Nederlanders zichzelf met hun bootje kansloos te pletter varen op de rotsen. Overigens is er niemand van onze regering aan boord. Die zitten veilig in Den Haag en kijken weg en heffen het glas op de zegeningen van de EU.

Graaier | 15-09-19 | 09:15

Ja, sinds de MH17 weet iedereen dat je niet moet spotten met Nederland.

intrigant | 15-09-19 | 10:19

Mario Draghi, ex-Goldman Sachs, handelt nog steeds als een Goldman Sachs bankier.

Mario Draghi is dezelfde klootzak die jaren geleden de Griekse crisis heeft veroorzaakt en Europa in zijn val heeft meegesleept, door te frauderen met cijfers van de Griekse staatskas om zo toelating van Griekenland tot de EU te bevorderen toen hij nog als bankier voor Goldman Sacchs werkte. Het was dezelfde Draghi en Goldman Sachs die tegelijkertijd op de val van Griekenland hebben gespeculeerd. Dubbelspel heeft hij gespeeld. Het is voor mij en alle slimme mensen met mij, onbegrijpelijk dat deze Italiaan later de baas werd van de ECB. Er spelen vieze spelletjes achter de schermen..... Wie herinnert zich nog de naam Barosso???

Draghi probeert nu hetzelfde maar dan in het groot. Met de EU... Enorme bubbels creeren op de financiele en huizenmarkten zodat de hele boel in elkaar stort en Europa in een nog grotere crisis belandt dan hiervoor. En wedden dat Goldman Sachs inmiddels gespeculeerd heeft op de val van Europa?

Beste mensen, het is een spel die over onze ruggen worden gespeeld. En onze Kabinet weet ervan immers, Min. van Financien is hier allang van op de hoogte maar doet niets omdat ze er zelf belang van hebben. Immers als het weer fout gaat dan draaien we er allemaal weer voor op. Het is te misdadig voor woorden.

Pak die lummel van een Draghi bij zijn ballen en gooi hem onmiddelijk in de gevangenis.

Johgeefmijmaarpatat | 15-09-19 | 09:06

Ik heb mijn pensioen al afgeschreven sinds het beheer door onze geeerde Tweede Kamerleden zonder de stukken goed te lezen naar de EU mocht worden De EU wil altijd meer, de ECB ook. Geen verrassing, hoe komt D66 er toch bij dat dit soort zaken Europees moet gaan. Je hoefde alleen maar te kijken wat de landen buiten NW-Europa altijd Net zoals Roemenie en Bulgarije nog lang corrupt blijven, verandert de staatshuishoudkunde in Zuid-EU ook niet. Ze doen het al eeuwen zo.

De EU is gewoon een groot wensdenkproject. En ze maken ongelukken die niet eens te overzien zijn.

Nichtsneues | 15-09-19 | 08:59 | 3

Pensioen? Is dat straks niet wat ooit was?..

All_Anonymous | 15-09-19 | 09:21

Het lijkt me voor de hand liggen dat u een straks negatief pensioen krijgt.

Mr_Natural | 15-09-19 | 09:27

@Mr_Natural | 15-09-19 | 09:27: Dat heet belasting. De EU is een soort natuurramp als je lid blijft. Beter nu verlies nemen dan straks alles kwijt.

Nichtsneues | 15-09-19 | 11:21

Een conservative lid in Engeland is met een hoop hoeha net overgelopen naar een andere partijd de lib dems in Engeland. De lib dems willen Brexit stoppen. Tot mijn verwondering (?) zag ik Guy Verhofstadt in de menigte tijdens de benoeming.... tja het carrierepad van een politicus heeft een betere kans zolang de stap naar Brussel kan worden gemaakt.

Slough | 15-09-19 | 08:58 | 4

@lanexx | 15-09-19 | 09:06: Of je het nou eens bent met Brexit of niet.... lib dem heeft Dem voor democratic in de naam. Brexit stoppen is alles behalve democratisch. Voor bepaalde mensen geldt democratisch aleen als het in hun straatje past.

Slough | 15-09-19 | 09:13

@Slough | 15-09-19 | 09:13:
Brexit stoppen is helemaal niet ondemocratisch. Peiling na peiling wijst uit dat het grootste deel van de bevolking tegen een harde Brexit is. De Brexit doorzetten terwijl men weet dat het grootste deel van de bevoling tegen is, is ondemocratisch. Net zoals het uitschakelen van het parlement trouwens.

* Il Principe * | 15-09-19 | 09:48

@* Il Principe * | 15-09-19 | 09:48: Das knap, u heet de uitslag al gezien van het 2de neverendum dat nog niet heeft plaatsgevonden. Of refereert u aan artikelen in de Guardian of Independent want die zijn gelukkig niet bias.... net zo min bias als de vergadering van de lib dems waar onze Guy zat

Slough | 15-09-19 | 15:15
▼ 1 antwoord verborgen

Haal de macht weg bij die oplichters, ben je eigen bank! Koop fysiek goed/zilver leg t ergens in Zwitserland/Singapore/NZ in de kluis en gebruik dat als je -vervroegde- pensioen... Als ik 20-er was zou ik t wel weten...!!

surffee11 | 15-09-19 | 08:57 | 4

@onesizefitsall | 15-09-19 | 09:17: Die studieschuld is een grapje als je bedenkt wat inflatie doet met je geld.... nl. verpulveren, rente krijg je niet en als je het in je voordeel gebruikt los je die studieschuld lachend af als die nog maar evenveel waard is als een kopje koffie straks over 30 jr. maar meneer was zeker geen economie student?

surffee11 | 15-09-19 | 10:52

@surffee11 | 15-09-19 | 10:52: zie het gedragvan de bevolking tijdens de Weimar republiek met hyperinflatie. Eerst moeizaam 100 mark sparen dat dan vervolgens weg is. Een brood kost dan ineens 2 miljoen. Je leeft dan heel anders. Geen zorgen over morgen want je kunt er vandaag niets meer voor regelen.

Nichtsneues | 15-09-19 | 11:24
▼ 1 antwoord verborgen

Tijd dat het kabinet geld gaat lenen van die EU banken en dit in de pensioenpotten stopt om deze destructive verdwijning van de oudedomsvoorziening van miljoenen Nederlanders te compenseren.. De staatsschuld niet lager brengen met geld dat van de bevolking wordt gejat door exhorbitante belastingen op levensbehoeften te blijven verhogen, zodat er schulden ontstaan in Nl en deze niet langer als netto betaler zich leeg laat trekken..

maar goed die Knot zat jaren bij de bilderberg kliek en jaren genoten van de opkoop van schulden van de Nl banken door dat k*tvolk.. wrs is hij nu vooral boos omdat er ergens uit zijn portomonee geld gaat verdwijnen.

Ik ga ervan uit dat er nada en niets wijzigt daar in Den Haag dat geld blijven rondstrooien voor Gouden Koetsen en het dubbel vergoeden aan de Keuning en vervolgens een akkoord gaat geven om Nederland als klimaatland voor de hele wereld niet alleen het braafste jongetje te laten zijn maar vooral het domste jongetje..
wie gaat het doen, wie zit het netjes met de handen over elkaar.. wie gaat het betalen:
Ik zei de gek.. dat is Nederland anno 21e eeuw

fikkieblijf! | 15-09-19 | 08:54

Nederland is een rijk land met arme mensen. Wat we hebben is uitgestelde welvaart, die in handen is van de overheid, waar wij een blind vertrouwen in hebben. Het moment dat dit vertrouwen beschaamd wordt, staat de Nederlander met lege handen. En lacht de Belg, de Italiaan, zelfs de Griek zich de ballen uit zijn broek. Die heeft allang geleerd dat hij voor zichzelf moet zorgen, heeft ergens een tweede huisje dat hij verhuurt. Heeft zijn huis hypotheekvrij...

Dr_Prepper | 15-09-19 | 08:50

Knot heeft jarenlang in de raad van bestuur gezeten. Ergo het is zijn beleid

azijnseikerT | 15-09-19 | 08:45

Tja, mooi verhaal. Links of rechtom. Om het plaatje wat makkelijker op je netvlies te krijgen kun je ook bedenken dat wanneer rijke en arme landen samengevoegd worden en het resultaat moet gelijk worden dat er getopt gaat worden en bijgevoegd zodat het een geheel wordt. Wet van de communicerende vaten.

Mark van Leeuwen | 15-09-19 | 08:37 | 4

Wet van de communistische vaten.....

Koning BongoBongo | 15-09-19 | 09:43

En zo zal het ook gaan met de door ons opgebrachte pensioenen.Sneller dan we denken.

Ben5570 | 15-09-19 | 09:44
▼ 1 antwoord verborgen

Helaas voor Knotje heeft hij helemaal niets te vertellen en zal hij alles moeten accepteren. Nederland is klein en irrelevant. Iedereen die dat nog niet wist komt daar wel achter als het klimaat niet verandert nadat we alle Urgenda-idioterie hebben doorgevoerd.

Nederland80 | 15-09-19 | 08:36 | 1

Wat Urgenda te maken heeft met dat we klein en irrelevant zijn, mag Joost weten. Het is wel de eerste in de reeks van schendingen van de Trias van de laatste tijd.

azijnseikerT | 15-09-19 | 09:16

Ik denk met weemoed terug aan de HFL, de gulden, de Hollandse Florijn. Eeuwenlang een ijzersterke valuta, een rots in de branding. Tot een paar narcistische idioten (o.a. Lubbers en Duisenberg), die zo nodig "geschiedenis" wilden schrijven, de gulden inwisselden voor een papieren tijger, de euro. Er komt nog een moment dat die euro minder waard is dan het papier waarop ie is gedrukt, wanneer dat hele door Mario Draghi (voormalig medewerker van boevenbende Goldman Sachs) kunstmatig overeind gehouden financiële kaartenhuis in elkaar dondert. En dan ? Tsja, wat dan...

Motleycrew | 15-09-19 | 08:34 | 3

Genoeg munitie in huis hebben lijkt mij ...

swebe | 15-09-19 | 08:41

Ruilhandel. Terug vallen op oude bewezen wetten. Het ging fout toen men eraan ging sleutelen

Mark van Leeuwen | 15-09-19 | 08:43

Kort omschreven hoe het drama eruit ziet.

Graaier | 15-09-19 | 08:47

Waar Lagarde staat moet Draakie staan.

Koning_Meh_1 | 15-09-19 | 08:34

Lang leve de eu we houden van de eu eu eu een zegen voor iedereen. Ow wat is uk toch dom dat ze deze heilige unie willen verlaaaaten.

David000000007 | 15-09-19 | 08:18

2,4 biljoen dus. Getallen boven de miljoen, altijd lastig.

Antigoog | 15-09-19 | 08:04

Laat die rente maar flink zakken. Mag ook onder de nul. Dat levert mij aan minder te betalen hypotheekrente mij meer op dan per maand een paar tientjes pensioen extra.

Leptob | 15-09-19 | 07:54 | 3

Lees het verhaal nog eens. Het gaat niet alleen om je pensioen. Het gaat om het financiele stelsel. Daarmee worden grote risico's genomen. Terwijl we een stabiele economie hebben. Mocht er, en die komt er altijd, een echte crisis komen dan is de ECB zijn wapens kwijt. Opkopen schulden kan niet meer, rente verlagen kan niet meer en vertrouwen vliegt overal sneller weg dan je het kunt uitspreken. U tientjes worden dan al heel snel duizenden euro's en bij uw werkloze buurman en buurvrouw slaan de stoppen door.

Graaier | 15-09-19 | 08:54

@Graaier | 15-09-19 | 08:54: 'Het' financiele stelsel? Dat bestaat al lang niet meer. De centrale banken hadden instrumenten om landelijk zaken bij te sturen. Sinds de euro is dat allemaal van de baan. De invloeden van buiten de EU zoals China worden ook steeds groter. Daar helpen de traditionele monetaire instrumenten niet meer bij. Per land monetaire grapjes uithalen was veel effectiever dan zoals het nu gaat. Wij vinden concurrentie tussen bedrijven belangrijk omdat de voorwaarden en prijzen van hun produkten voor de consument zo goed mogelijk worden. Door alle landen op een hoop te gooien wordt die gewenste concurrentie weer ondermijnd. Ons monetaire stelsel is sowieso drijfzand omdat wij hier crisis krijgen nadat er in amerika crisis is. Er wordt nu al gezegd het gaat in amerika slechter. Wanneer slaat dit over naar ons? Zo slap en zwak zijn onze monetaire EU-specialisten.

Leptob | 15-09-19 | 09:30

goed, maar over zeg vijf jaar dan maar naar 10%?
En die dag komt... maar niet direct natuurlijk.Eens moet geld weer te duur worden voor het plebs.

Ben5570 | 15-09-19 | 09:48

Uiteindelijk maakt het voor het gewone klootjesvolk niet uit. Ze hadden niet veel en zullen nooit veel hebben (relatief). Maar, als iedereen er op achteruit gaat zal er vast ook iemand op vooruitgaan. Meestal zijn dat diegenen die al veel hebben. Of het zijn bedrijven, die alle macht naar zich toe trekken.

Hadena | 15-09-19 | 06:47 | 1

En de huidige hypotheek-gever denkt ook dat ie op goud zit...

Ben5570 | 15-09-19 | 09:51

Wie had er hier ook alweer zo'n grote smoel destijds over de transferunie die een populistisch construct zou zijn?

Schulzie | 15-09-19 | 04:06 | 2

Klukkluk.

HoerieHarry | 15-09-19 | 04:07

Ik moest overigens zwaar cynisch lachen over het feit dat Klaas Knot, baas van de DNB nu kritiek uit op Draghi. Oh hoe goedkoop. Ja Klaas. Nu durf je wel nu Draghi afscheid heeft genomen. Baas is weg en dan ferme taal. Effe goedkoop natrapen. Stoer doen op een vrijdagmiddag op het terras bij cafe de Oosterling (ken jij zeker). Man man man. Waar was je de afgelopen jaren? Want iedere beslissing werd unaniem genomen ook met jouw toestemming. Dit is weer zo goedkoop Nederlands. Eerst volgzaam keffen maar kijk mij nu eens stoer zijn als de baas afscheid heeft genomen.
Verhaal is. Knot is een technocraat en ambtenaar (gevaarlijkste mensen die er zijn). Nooit een commerciele bank van binnen gezien en weet dus niet hoe het werkt. Maar denkt wel te weten hoe het werkt omdat hij zelf nog nooit een cent heeft hoeven te verdienen.

Probleem is de DNB heeft de afgelopen decennia keihard gefaald. OA met de DSB en ABN/AMRO maar zoals technocraten betaamd. Ze kijken niet naar hun eigen falen maar proberen dat af te wentelen door nog meer regels te maken. Ze geven ieder ander de schuld en komen dus met een gigantische shitload aan nieuwe onzinnige regels die ook gezonde banken raken puur en alleen om hun eigen huid te redden.

En laten we eerlijk zijn als je een goede bankier bent ga je niet bij de DNB werken. Bij de DNB werken zoals Engelsen zeggen "dross" (vrij vertaald, onwetende rommel, troep). Probleem is, die "dross" heeft veel invloed.

Basil Fawlty | 15-09-19 | 04:03 | 3

Wat een geblaat. Zoveel onzin.

Henk5 | 15-09-19 | 08:48

En dat wil het dross ook weten, die invloed.

Ben5570 | 15-09-19 | 09:54

Stabiliteitspact, Dublin-verdrag, pulsvisserij, benoemingen, Nederlandse koeien, KLM-Air France, pensioenfondsen etc. Op werkelijk elk vlak lijden we een nederlaag.

Toninhocerezo | 15-09-19 | 02:51 | 1

We varen er wel bij die eu!
not.

pickalilly | 15-09-19 | 07:15

Ja dat wordt een "feest" met Lagarde. Bijzonder gladde carriere madamme (ellebogen en lakens) uit de hoek van "social en labor law." maw geen idee van financien.

uit de wiki: "After her baccalauréat in 1973, she went on an American Field Service scholarship to the Holton-Arms School in Bethesda, Maryland.[18][19] During her year in the United States, Lagarde worked as an intern at the U.S. Capitol as Representative William Cohen's congressional assistant, helping him correspond with French-speaking constituents during the Watergate hearings.[18][19] She graduated from Paris West University Nanterre La Défense, where she obtained master's degrees in English, labor law, and social law.[20][21] She also holds a master's degree from the Institut d'études politiques in Aix-en-Provence.[17][22] Since 2010, she has presided over the Aix school's board of directors.[23] She also prepared for the École nationale d'administration's entrance exam but ultimately failed to gain admission to the elite school.[24]"

Maw nul financiele opleiding of ervaring. Nooit een bank van binnen gezien, behalve als ze vroeger cash centjes ging halen bij de balie van oa Credit Mutuel of BNP maar nu wel door die kleine ransbak Macron gepromoveerd is tot bazin van de ECB (met toestemming van bibber madamme Merkel). Ze heeft geen idee hoe het werkt. Maw maak uw borst maar nat.

Basil Fawlty | 15-09-19 | 02:47 | 6

@Koning_Meh_1 | 15-09-19 | 09:16: Ja , hoe zou dat toch komen ? Vertrouwen in alles wat de EU voor Nederland doet ? U denkt dat de komst van Lagarde positief uit zal vallen voor de Nederlander op straat ? Er komt weer spaarrente ?

Koning BongoBongo | 15-09-19 | 09:53

Hebben de bankiers er dan wel verstand van ? Kijk eens om je heen en zie hoe ze het monopolie dat ze vd overheid hebben gekregen gebruiken.

Nichtsneues | 15-09-19 | 11:26

@Nichtsneues | 15-09-19 | 11:26:
Zouden ze willen dat ze een monopolie hadden gekregen. DNB zit tegenwoordig op de stoel van de commerciele bankier, althans zeker in Nederland. Heeft ook te maken met het feit dat de DNB een bijkantoor is geworden van de ECB en dus alleen op details beleid mag maken. En dat lieten die pennenlikkers zich geen 2 keer zeggen want in een normale wereld waren ze voor een groot gedeelte overbodig geworden. Maar om hun bestaan te verantwoorden zijn ze als een dolle aan het reguleren, reguleren, reguleren (beste jongetje van de klas) geslagen en wie is de dupe? MKB. "Nederlandse mkb'er komt moeilijk aan krediet." www.tql.nl/nl/content/61450/nederland...
Waarom is die kloof zo groot? Banken willen wel krediet geven maar DNB eist op straffe van boetes en als het moet intrekken licentie dat bijna alle kredieten risicovrij zijn. Waanzin want ondernemen is risico. Je zult daar weinig over lezen want bankiers zijn zeer terughoudend met publiek commentaar onder het mom: Strijk je de DNB (olv van technocraat Knot) tegen de haren in dan heb je een probleem. Zij zijn almachtig in financieel Nederland.

Basil Fawlty | 15-09-19 | 12:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Na al deze sombere berichten van vandaag:
De salafisten nemen dit land over,
Een levensgrote recessie komt op ons af,
ga ik een euthanasie-verklaring opstellen.
Wegens een voltooid leven.

Jan Dribbel | 15-09-19 | 02:00 | 4

Overdrijven is ook een vak.

HoerieHarry | 15-09-19 | 04:02

Beste Jan: mogen wij je nieren dan hebben? Groetjes, Pia Dijkstra en trawanten.

Schulzie | 15-09-19 | 04:29

Dat is precies wat de Dédain666-elite wil.

EefjeWentelteefje | 15-09-19 | 08:58
▼ 1 antwoord verborgen

Christine Lagarde met haar vingertje.
Aan welke staatsman/v/m/x doet me dat denken?

Ah, ons aller Joopje den Uyl.
De grote linkse ziener,
die Nederland/Groningen letterlijk vergast heeft.

Kanarie_Geil | 15-09-19 | 01:41

Leuk dat een procentje inflatie de Italianen op 2400 miljard staatsschuld 24 miljard ‘oplevert’, echter, dan stijgt de rente op hun over te sluiten leningen ook. En die stijgt meer dan een procentje, want het is nu eenmaal zo dat een geldverstrekker dat nooit uitleent met verlies tot doel..

Epistulae_Morales | 15-09-19 | 01:14 | 3

Nou blijkbaar gebeurt dat wel, in augustus heeft Italië een staatsobligatie geplaatst met een looptijd van 50 jaar. Nou hoef je geen econoom te zijn of te worden noch hoef je naar de waarzegger en een geit te offeren. Om te kunnen voorspellen dat tussen nu en 50 jaar Italië een keer failliet gaat.

Blijkbaar denken de kopers dat de markt zo liquide is dat zij zonder risico weer van die obligatie af kunnen. Ik zelf zou zo'n ding nooit kopen zonder een CDS (Credit Default Swap).

Beroep = Boerenlul | 15-09-19 | 01:44

@Beroep = Boerenlul | 15-09-19 | 01:44: kopers van die vijftig jarige junkbond weten zeker dat ze binnen vijftig dagen hun geld met winst van de ECB terugkrijgen. Dit is pure monetaire financiering, begrotingstekorten betalen met de geldpers. Er zit voor de vorm nog een investeerder een paar dagen tussen.

Feynman | 15-09-19 | 05:31

@Beroep = Boerenlul | 15-09-19 | 01:44: Ze gaan er van uit dat Italië toch wel gered gaat worden. O ja, ook CDS verstrekkers kunnen failliet gaan.

Hollandmix | 15-09-19 | 07:10
-weggejorist-
steekmug | 15-09-19 | 01:10 | 1

ECB op ramkoers met DNB, maar niet voordat Merkel de achterdeur van Italië heeft opengezet voor NGO vluchtelingen bootjes. Na "La telefonata della Merkel al Pd" werd Salvini buiten gezet. Binnen 48 uur doken de eerste NGO boten in de Middellandse zee op. Afgelopen vrijdag was de Coup compleet en kwam er een ambtsbericht dat Merkel nooit met de "rode baron" PD-Minister-president Paolo Gentiloni had gebeld. www.youtube.com/watch?v=jEnS8vHJPbE

rmstock | 15-09-19 | 01:03

Klaasje moet niet zeiken, hij heeft namelijk niets te zeggen. Hij is toch zo'n voorstander van de EUSSR. btw, wat heeft Klaasje eigenlijk ooit zelf in het bedrijfsleven gedaan ??

Winston1 | 15-09-19 | 01:02 | 1

Onze overheid zit op zijn centen. Er is 1 project dat maximaal moet worden ingezet. Schiphol op zee en de bestaande locatie ontwikkelen tot natuur en woningbouw.

-=PyP=- | 15-09-19 | 00:57 | 1

Schiphol op zee kun je ondertussen wel vergeten. Het kabinet is bezig de zee voor onze kust vol te plempen met windmolens. Een vliegtuig moet ten alle tijde ruimte hebben om te kunnen uitwijken. Als je eenmaal tussen die windmolens zit heb je die ruimte niet meer. Geen enkele gezagvoerder zal het in zijn hoofd halen om onder dergelijke omstandigheden ( plus mist duisternis) tussen die molens door te laveren om te kunnen landen.

copywriter | 15-09-19 | 05:35

Nederland moet het bedrag van de staatsschuld lenen tegen de negatieve rente.
Daarmee de huidige staatsschuld aflossen.

de honden blaffen... | 15-09-19 | 00:51 | 2

Dat doet Nederland al jaren. Wij lenen zelfs geld aan de Grieken tegen 11% dat we zelf tegen 3% leenden. Handel..

Epistulae_Morales | 15-09-19 | 01:17

Ahhh, waar waren de tijden dat de rente 10% was zowel op sparen als hypotheken. Veul beter.

skoftig | 15-09-19 | 00:37 | 1

Yep! En voor de helft weer aftrekbaar.
Geld is lenen is veel te goedkoop, waardoor het geen reedt meer waard is.
Geldontwaarding is killing voor een gezonde economie.

Ruimedenker | 15-09-19 | 00:53

Er zitten hier een hele hoop economen die precies weten hoe het moet, zoveel is duidelijk.

captainobvious | 15-09-19 | 00:30 | 2

Het heeft niet zoveel te maken met 'weten hoe het moet' dat is inderdaad niet zo moeilijk vanuit een maatschappelijk oogpunt. De crux zit hem in 'wie heeft welke belangen'. Die belangen leiden ertoe dat duurbetaalde topfunctionarissen niet doen wat ze in het maatschappelijk belang zouden moeten doen, ookal is het overduidelijk. Derhalve (wellicht juíst daarom) komt iemand zonder financiële ervaring op een dergelijke toppositie bij de ECB.

Joostmochtnietsweten | 15-09-19 | 10:34

De economen weten het ook niet. Ze redeneren ceteris paribus, in de echte wereld is dat niet zo. De a.s. in olierijk gebied waardoor de olie duur werd stond ook niet in hun modellen. Vergelijk maar eens de CPB voorspellingen met de realiteit. Stond de crisis van 2007/8 er bv al in ?

Nichtsneues | 15-09-19 | 11:31

"Het is echt bezopen hoe pensioenfondsen in 2007 dachten dat crisissen niet bestonden, de rekenrente altijd torenhoog zou blijven en de beurs het verschil tussen pensioenpremie en beloften altijd betrouwbaar zou bijleggen."

Wie had er kunnen denken dat de EU de rente op geld op 0% rente zou gaan zetten. Zo raar is dat niet. Maar de overheid mag zich wel gaan verantwoorden over de 32 Miljard i.c.m. het huidige rentebeleid waar de regering een verlengstuk is van de EU.

Als we niet oppassen worden we (DE, NL, FR) door de arme landen mee gezogen!

Atlantis-95 | 15-09-19 | 00:23 | 4

Behalve het ABP was geen enkel pensioenfonds er in 2007 van overtuigd dat crisissen niet bestaan en de rekenrente op de 4% bleef staan. De hoofdschuldige hier is de overheid zelf.

Niet alleen was er sprake eind jaren '80 begin '90 van de uitnamewetten (zoals Feynman betoogt) ook was er sprake in die tijd dat vanuit het CDA werd geopperd om het pensioenvermogen boven de 120% af te romen als belasting om de staatskas te spekken. DIt dreigement heeft geheel de jaren '90 boven de markt gehangen en dus heeft menig pensioenfonds de graafmachine in hun vermogen gezet naast een premieholiday voor menig groot bedrijf.

Ik ken diverse babyboomers die op staande voet op 50-55 jarige leeftijd 1 miljoen euro aan uitkeringen uit hun pensioenfonds kregen aangeboden als ze op zo ongeveer staande voet zouden vertrekken gedurende de jaren 2000-2004. DIt was het gevolg van de dreigende belasting op het pensioenvermogen/dekkingsgraad van boven de 120%.

Beroep = Boerenlul | 15-09-19 | 00:49

@Beroep = Boerenlul | 15-09-19 | 00:49:
Het is nauwelijks meer voor te stellen, maar u beschrijft precies zoals het is gebeurd.
Daarom is het ook domme onzin om de babyboomers te verwijten dat ze pensioenpotten hebben leeggeroofd, zoals ik regelmatig lees, helaas ook hier. Het 'systeem' werkte zo, en zeg nou zelf, zou u zo'n aanbieding weigeren? Ik ben eerlijk genoeg om te zeggen, 'echt niet!'.

EefjeWentelteefje | 15-09-19 | 09:03

Dat kan nooit, want de premies van de 60-plusser gaat voor 80% rechststreeks naar de buffers van bina 1500 miljard.Dus krijg je over die overblijvende 20% het rendement ofwel 0,0.Hoezo gestolen geld, hoezo de jeugd op laten draaien voor de pensioenen van nu.

Ben5570 | 15-09-19 | 10:11
▼ 1 antwoord verborgen

Als de Zuidelijken tegen negatieve rente kunnen lenen dan verdienen ze aan hun schulden. Je zou zeggen: leen oneindig dan en zelfs de hemel zal geen limiet blijken. Het is nu 2 voor 12. Maar achteraf zullen de verantwoordelijken verklaren dat dit debacle niet was te voorzien... Klaas heeft duidelijk geen zin in zo´n vertoning. Hij doorziet de kunsten van maffiabaas Draghi. Nu nog de daad bij het woord voegen. Pleite dus, en snel!

squadra | 15-09-19 | 00:02 | 1

Pleite gaat niet gebeuren, je kan beter zorgen dat je klaar bent voor de komende storm.

Ongeblustekalk | 15-09-19 | 00:10
-weggejorist-
steekmug | 14-09-19 | 23:54 | 1

de bv Nederland is een extreem gehefboomd hedgefund. 85% van het pensioenvermogen is belegd buiten de landsgrenzen, uiteenlopend van Amerikaanse staatsschuld tot mexicaanse windparken en woningbouw op de Filiipijnen. Tegelijkertijd is er geen land met een zo grote publieke schuld (hypotheken) als Nederland.

Tegelijkertijd is de combi van belastingen en verplichte pensioenbesparingen een cash-drain van jewelste op de koopkracht hiero.

Beter geven we de EU de vinger, verkopen we de hele rotzooi extern en stappen we de euro uit. Zo niet zijn we de ATM van Frankfurt, terwijl de andere geldautomaat Duitsland een vendor loan provider is aan zuid europa. Nederland als transito en handelsland is geen verkoper van auto's en machines en heeft daarmee een heel ander model.

De Brexit maakt Nederland tot een wingewest van Frankrijk en Duitsland en we doen er beter aan om het voorbeeld van de UK te volgen.

De opbrengst van de pensioenbeleggingen gebruiken voor de aflossing in een keer van de hypotheekschulden, geef de corporatiewoningen aan de huurder. Latere verkoop mag best belast worden, heeft niemand last van (en tegelijkertijd kunnen de woningprijzen naar een normaal niveau teruggaan).

Anders blijven we op dezelfde, onhoudbare, weg doorgaan.

Glasgow Argus | 14-09-19 | 23:46 | 2

jij kan je melden voor de zetel met Financiën bij ome Hiddema en zeurneef Tjerrie

Kladderadatsch | 14-09-19 | 23:55

Mooi verhaal helaas als er een zin met beter wort begonnen kan ik het niet meer serieus nemen.

dam-dame | 15-09-19 | 08:25

Tja,
Ieder nadeel heeft ook z’n voordeel.

Waarom zit Trump steeds zo op de Duitsers te zeiken met hun export (van bijvoorbeeld auto’s) richting de VS?

Omdat de euro zwakker is dan wat een D-Mark zou zijn geweest op grond van Duitslands economie. Door de combinatie van zwakke Eurolanden, tezamen met Duitsland, is de euro eigenlijk te zwak voor wat je op grond van die Duitse economie zou kunnen verwachten.

Gevolg: goedkope Duitse export, want lonen betaal je in euro’s. Daar is Trump dus zo pissig over. Mede omdat hij daarmee de Duitsers eigenlijk niets kan verwijten, omdat het niet hun schuld is dat het zo’n zooitje is in Zuid-Europa.

En wat betreft die lage rentes op spaartegoeden. Nederland heeft in het guldentijdperk ook perioden gekend van veel hogere inflatie. Dan moet je dus die toenmalige hogere rente op spaartegoeden wegstrepen tegen de toenmalige hoge inflatie. Schiet je uiteindelijk dus (qua reële waarde) ook weinig/niets mee op.

Maar ja, dit hele gedoe met dat opkopen door de ECB word je (bijvoorbeeld als pensioenfonds) natuurlijk niet gelukkig van. Gelukkig dat andere landen het niet veel beter doen (negatieve rentes heb je ook in Zwitserland, Zweden, Denemarken en Japan).

Goud kopen dan maar?

Kompromat | 14-09-19 | 23:37 | 3

Spreiden over goud, bitcoin en bakstenen.
En misschien maar investeren in blikvoer, water, generator, een vat diesel, een rol prikkeldraad en een wapen.

Harry Turtle | 14-09-19 | 23:46

@Harry Turtle | 14-09-19 | 23:46: en wat sixpacks om aan te lurken terwijl je met geweer op schoot door de periscoop naar de hordes boven loert. *Zet Mad Max op"

Kladderadatsch | 14-09-19 | 23:52

Als ze de diefstal geheten inkomstenbelasting zouden afschaffen, zou iedereen genoeg hebben om aan een appeltje voor de dorstige oude dag te werken.

xpto | 14-09-19 | 23:33

Geen nood, volgend jaar gaan we er allemaal 2% op voorruit is ons onlangs beloofd.
Een overheerlijke sigaar uit eigen belastingdoos, en dat alles met een reële inflatie van een procent of 5.
Zin an Prinsjesdag zeg.

Harry Turtle | 14-09-19 | 23:31 | 1

Wut, de aanstaande gepensioneerden gaan toch minimaal 8% in pensioenuitkering achteruit.

steekmug | 15-09-19 | 00:14

Feynman het is weer een mooie uiteenzetting maar reageer aub ook op de reacties.
Zelfs van Rossem die nooit reaguurder was voegt zich in de discussie.

keestelpro | 14-09-19 | 23:30 | 3

Ik denk dat herr doctor Feyman aan een welverdiende pot bier zit te lurken met de sigare links en de mooie deerne rechts. Mooie opinie dus grote proost!

Kladderadatsch | 14-09-19 | 23:48

Ik voeg me vaker in discussies dan van Rossem

Feynman | 14-09-19 | 23:55

Goed stuk. Hij is weer Feyn, man

Derkaderr | 14-09-19 | 23:27

Het zou zo maar kunnen dat de kosten om een bestaande hypotheek te laten oversluiten een lachertje word over één jaar en dat je bij de nieuwe hypotheek zelfs geld toekrijgt als je hem afsluit en honderden euro's per maand goedkoper uit bent t.o.v de oude hypotheek met dezelfde maandelijkse aflossing.

steekmug | 14-09-19 | 23:25

Leg een paar extra spoorlijnen aan. Doe eens een tunnel naar de waddeneilanden. Investeer in een zwikje tram- en metrolijnen. Kortom: kabinet geef eens geld uit. Het kan gemakkelijk en levert een hoop op.

Bauchschmertzen | 14-09-19 | 23:24 | 2

Het waddengebied is Natura 2000 natuurgebied dus geld er nu een bouwstop ivm de stikstofuitspraak.

steekmug | 14-09-19 | 23:28

het kabinet geeft al heel veel uit. Aan uitkeringen, subsidies, ambtenarensalarissen. Van die uitgaven die net zoveel groei opleveren als tunnels van niks naar nergens. Kunnen ze beter met een helicopter geld uitstrooien.

Glasgow Argus | 14-09-19 | 23:30

If you can't beat them, join them. Dus Nederland moet veel meer staatsschuld opbouwen, onder andere door stortingen in de pensioenfondsen en het kopen van aandelen wereldwijd. De ECB koopt de staatsschuld toch wel op. Rente op de schuld is bijna niets of zelfs negatief, waarmee de extra staatsschuld dus rendeert. Als het ingelegde geld 5% rendement oplevert, dan worden we welvarender zonder dat we iets hiervoor hoeven te doen. We profiteren dan net als de arme landen van het ECB beleid!

Pianoman | 14-09-19 | 23:22 | 1

Precies.

lacucaracha | 14-09-19 | 23:34

Feynman begrijpt het en langzaam maar zeker beginnen steeds meer mensen het te begrijpen.
Jammer genoeg niet die idioten van de vakbonden die zich een totaal idioot pensioenakkoord hebben laten inluizen.
Ik moet toch wel een beetje gniffelen hoor want de kadavers van dat FNV die heel egoïstisch voor dat akkoord gestemd hebben omdat ze dan lekker vroeger met pensioen mochten komen er nu achter dat ze zelf die eerdere pensioenleeftijd mogen betalen. O o o wat zijn ze boos nu de hypocriete egoïstische schoften. Dat terzijde.
Het is toch totaal idioot dat wij (u en ik en zovele andere Nederlanders) het economisch onvermogen van andere landen moeten gaan opvangen. Waarom?
Nu ken ik de argumentatie wel van de Joopers en ander domvolk op deze wereld als zouden we solidair moeten zijn met de arme Grieken en Italianen. Ik kan u gerust vertellen dat het geen Griek of Italiaan een drol interesseert als wij hier morgen allemaal bij de gaarkeuken lopen. De totale idioterie als zouden we solidair moeten zijn met iedere ziel hier op deze aardkloot en daarvoor de knip zouden moeten trekken,
Die hele klote EU en al haar instituties zijn voor normale mensen die gedwongen solidariteit moeten betrachten een totale clusterfuck.
Welk doel dient het nog?
Geen pensioen meer, doorwerken tot 75 jaar, een totaal uitgewoond en overbevolkt land? Geen betaalbare woningen meer, een gezondheidszorg die niet meer te dragen is. Waarvoor nog?
Voor wie nog?
Waanzin.

Zapata10 | 14-09-19 | 23:19 | 3

Dank u wel.

J-van-de-Bontekoe | 14-09-19 | 23:24

Duidelijk verhaal waar de koteletjes hier het zeker niet mee eensch zijn, want ja diversity...

Ongeblustekalk | 14-09-19 | 23:33

ALs 63-jarige en tegenstemmer helemaal meel eens.

Ben5570 | 15-09-19 | 10:24

Dit kan niet goed gaan, maar ben wel benieuwd hoe het fout gaat.
Waarschijnlijk uit pure lafheid met oogkleppen op zo lang mogelijk doormodderen, negatieve rentes, helikoptergeld, iedereen arm dmv inflatie, en de onvermijdelijke greep uit de pensioenkas onder het mom crisis of solidariteitsheffing.
Of een verdeling naar Neuro en Zeuro, waarbij de waardebepaling daarvan er mooi weer in 1 klap pak hem beet 25% inflatie doorgejaagd kan worden.
Of een mondiale big reset, leuk Weltschmerz gesprek met Paul Buitink en Willem Middelkoop hierover vorige week.
Welk scenario het ook gaat worden, reken er maar op dat je pensioen, spaartegoed en beleggingen flinke klappen gaan krijgen.

Harry Turtle | 14-09-19 | 23:19 | 1

Er zijn nog steeds tientallen koffer formaat kernbommen met een kracht van 1 tot 10 kiloton tnt vermist sinds de koude oorlog afgelopen is.
nuclearweaponarchive.org/News/Lebedbom...
Kans dat ze tijdens of na de aankomende financiële crisis als chaos bevorderende middel worden ingezet is aannemelijk.

steekmug | 14-09-19 | 23:44

De architect-daders iervan zijn met pensioen of liggen op het kerkhof.

Onze spaarzame opgebouwde welvaart wordt weggegeven aan t zuiden, totdat het op is en dan zijn we beiden gelijk, maar ook naar de kloten.

Ervaringsdeskundige | 14-09-19 | 23:17

Die gozer van 10 over 12 bij BNR waaarschuwde voor die Lagarde bitch. Ze zou ook geld gaan gebruiken om het "populisme" te gaan bestrijden! Deze ongekozen troel, benoemd door ongekozen fascisten van de EU, gaat ons allemaal bestrijden.

funkyd | 14-09-19 | 23:12 | 2

Wie de kiezer niet altijd gelijk geeft, is geen democraat. Populisme krijgt pas voet aan de grond bij slecht onderwijs en slechte volksvertegenwoordiging. Die zetels zijn niet gewonnen, maar weggegeven.

Feynman | 14-09-19 | 23:57

Wel een heel griezelig spuitpoepprikkelend onderbuikgevoel als die brokkenpiloot/ maffe trekpopgriet van een Lagarde zich met jouw (spaar)centjes gaat bemoeien.... als je die nog had... hahahaha..............

grapjasz | 14-09-19 | 23:10

Wat mij steeds verbaasd is het kennelijk hardnekkig onbegrip als het gaat om pensioenfinanciering. Een pensioen opbouwen zonder een gezonde rendementsverwachting is onmogelijk. Ga maar na: een pensioenduur van pak hem bet gemiddeld 20 jaar met idealiter 0,7 jaarloon als pensioenhoogte vergt al nominaal een kapitaal ter grootte van 14 (gemiddelde) jaarsalarissen. Om dat in (wederom) idealiter 40 jaar bijeen te sparen vergt een jaarpremie die minimaal 35% van je bruto jaarsalaris bedraagt. En dan moet je nog ieder jaar de inflatie over de totale inleg erbij sparen om nominaal de eindstreep te halen. Dan kom je in de buurt van een half bruto jaarsalaris aan inleg per jaar. Daar gaat niemand in mee. Vandaar ook dat pensioenpremies belegd moeten worden. Dat gebeurt natuurlijk ook, het kan eenvoudigweg niet anders. En dat gaat prudent. Dat kan omdat het zeer lang lopende beleggingen zijn. De normale situatie is dat de totale jaarinleg bij een fonds ongeveer de benodigde pensioenuitkeringen van dat fonds dekt. Dat houdt in dat de kern van de beleggingen, nu rond de 1400 miljard constant in diverse beleggingen zit met lange horizon en met zorgvuldige afdekking van risico door spreiding en gebruik van diverse derivaten. Al decennia lang is de opbrengst zodanig geweest dat 3/4 van het nu beschikbare vermogen afkomstig is uit rendement. De rest uit premies. Zonder rendement geen fatsoenlijk pensioen.

Terugkijkend kan je een heleboel zeggen over premieholiday en vermogensonttrekking, maar de kern is dat er destijds een zodanig ontwikkeling was in de vermogensopbouw dat de dekkingsgraden onwaarschijnlijk hoog werden. Zo hoog zelfs dat de regering met de voorgenomen Wet Brede Herwaardering het voornemen had om fors belasting te gaan heffen op de vermogensaangroei van pensioenfondsen. Het gevolg laat zich raden: binnen no time werden premies bijna op 0 gezet en/of werden pensioenreglementen uitgebreid en ingangsdatum naar voren gehaald. Alles beter dan godbetert fucking belasting te gaan betalen.

Daarmee is de ABP roof natuurlijk niet goed te keuren, want dat ging alle fatsoen te buiten, maar te stellen dat er zonder die roof nu ineens 67 miljard extra in de kas zat is bullshit. Zo zit de wereld nu eenmaal niet in elkaar.

En dan nog even het gegoochel met rente. Een lage rente maakt de verplichtingen van fondsen sterk hoger hoger. Een 1% rente verlaging heeft hetzelfde effect op de dekkingsgraad van pensioenfondsen als een daling van 22% van de aandelenmarkt op hun beleggingen. Maar dat wil dus niet zeggen dat fondsen dus ineens minder kapitaal in kas hebben. Verre van dat, het is een boekhoudkundig effect waarmee de verplichtingen worden berekend alsof het renteklimaat tot in de eeuwigheid zo blijft als vandaag en dan ook de rendementen zo sterk zullen dalen. Maar de fondsen maken tot op de huidige dag genoegzaam rendement. Natuurlijk heeft een aandelencrash effect, maar dat is op de lange termijn niet ernstig, omdat na een daling ook historisch gezien altijd weer een stijging volgt. En bij in principe eeuwigdurende beleggingscope is dat risico inbegrepen.
De meest verontrustende redenering van de toezichthouders en de politieke onbenullen die daarin meegaan is wel de idee dat de rente voor eeuwig zo laag zal blijven en dat dus uiteindelijk het rendement van beleggingen langzaam maar zeker onderuit zal gaan. Dat zou een ongekend unicum zijn in de laatste 300 jaar van renteontwikkelingen en effecten koersen. Als je dat echt geloof, dan moet je consequent zijn en ieder jaar 50% van je bruto salaris als premie accepteren. Dan ga je het nog niet redden, want de indexatie (zeg gemakshalve inflatie) is al meer dan 10 jaar op 0 gezet, ook voor de opbouwende populaties. Ze hebben geen flauw idee wat dat op termijn voor dodelijk effect heeft op het uiteindelijk resultaat. Als dat geen roof is dan weet ik het niet meer.

Buerman | 14-09-19 | 23:06 | 10

Sorry maar 32 miljard gulden is 14 miljard euro. 1990 tot 2015 is 25 jaar. Bij 6,2% rendement geeft dat 1,062^25 maal 14 is 67 miljard. Dat is niet ineens; maar basale wiskunde en economie.

Feynman | 15-09-19 | 00:00

@Feynman | 15-09-19 | 00:00: Extra in kas is jouw stelling. Bij een jaarlijkse vaststelling van de te betalen premie en een pas sinds enkele jaren geldende verplichting tot kostprijs dekkende premies, geloof jij dus dat ABP in al die 25 jaren dan exact dezelfde premie zou hebben geheven? Mijn punt is dat het wel roof is, maar zonder die roof zou er simpelweg geen 67 miljard extra zijn in de kas.

Buerman | 15-09-19 | 09:25
▼ 7 antwoorden verborgen

DNB is niet op ramkoers met de ECb, het is tijd rekken.

Ongeblustekalk | 14-09-19 | 23:06

Altijd fijn een topic over zaken waar ik de ballen verstand van heb. Kan ik tenminste wat leren.

Maar ik heb wel een vraag. Een goede vriend van mij woont in Verweggistan. Die had daar een aantal zaken. Heeft die verkocht. En een deel dat geld gestopt in het opkopen van schulden van de overheid. Gegarandeerd rendement zegt hij. Met de rest speculeert hij op de beurs. Hij heeft inmiddels iets van 5 of 6 appartementen gekocht die hij weer verhuurt. Hij is iets van 52 of 53. En met "pensioen".

Is dat niet hoe het zou moeten? Gewoon 20, 30, 40 jaar ploeteren en daarna de vruchten van je arbeid plukken? Ik heb mezelf nooit echt verdiept in dit soort zaken. Vandaar de vraag.

Andrew Deen | 14-09-19 | 23:04 | 2

Meestal als je een gefundeerde reactie geeft op jouw frustratie, wordt het gejorist.
Dus laat maar.....

Ongeblustekalk | 14-09-19 | 23:07

Kennelijk verkeer jij in rijke kringen . Een doorsnee fabriekswerker kan ploeteren wat ie wil ,maar aan het eind van het lied vallen er echt geen vruchten te plukken ,maar een kaalgevreten pensioentje. En ik kan het weten....

Koning BongoBongo | 15-09-19 | 10:04

@McSplutter | 14-09-19 | 22:32 | Uwe Jorisheid, Ik weet absoluut niet meer wat ik om 22:32 heb gepost, maar ben meestal erg voorzichtig en meegaand. Wilt u mij zeggen wat op genoemde tijd uw heilige toorn heeft opgewekt? Ik leer graag van mijn fouten.

McSplutter | 14-09-19 | 23:01

Al het goede is overboord gekieperd t.g.v. de EUnie/Brussel/Euro

frisenfruitig | 14-09-19 | 23:00

De inflatie is de grootste zwendel van de afgelopen 20 jaar. Die arme landen doen wat ze vroeger ook deden; teveel uitgeven, boven stand leven, enz. Zie Griekenland. Vroeger losten ze dat op door een periode van gigantische devaluatie. Dat doen ze nu eigenlijk nog steeds, maar wordt het door het formaat van de EU gebufferd.

In feite is de Inflatie in nederland sinds de inflatie NIET onder de 5% geweest. Dit is hard te maken met prijzen van alledaagse boodschappen, huren, koopprijzen huizen, zeg maar alles waar je als consument mee te maken hebt.

Door handig goochelen met cijfers, en te profiteren van dalende prijzen in de techniek- en witgoedsector, weet het CBS te doen alsof de inflatie veel lager is.

Alleen; een wasmachine of TV koop je eens in de 10 jaar. Een brood, elke dag.

Het is groenlinks strategie. Als je maar vaak genoeg roept, geloven mensen dat de inflatie laag is. Dat is hij NIET. Hij is nog nooit zo hoog geweest. Op z'n denks: trap er niet in!

Bedenk je zelf maar eens hoe de waarde van de euro nu zich verhoudt tot destijds de gulden. Eén euro nu is MINDER waard dan de gulden destijds was. Overal. Met de inflatiecijfers zoals gepresenteerd door het CBS,

DuperSildo | 14-09-19 | 22:56 | 3

.. CBS, had dat niet gekund. En waar staat "sinds de inflatie" had "sinds de invoering van de euro" moeten staan. En vergeet niet dat de invoering van de euro zélf ook al een 10% inflatie was, omdat Landverrader Gerrit Zalm de gulden doelbewust te goedkoop weggedaan heeft.

DuperSildo | 14-09-19 | 23:06

Vergeet de BTW verhoging niet, was ook een lekkere inflatieknallerrrrr.

Harry Turtle | 14-09-19 | 23:22

Exact. als je over meerdere jaren kijkt dan kunnen de officiële inflatiecijfers nooit kloppen. het klopt niet eens met de koopkracht cijfers. Niet volgens de rekenmethode van onze overheid en ook niet volgens de rekenmethode van de EU. Met de maandelijkse inflatie cijfers word nog veel meer geknoeid, door lukraak allerlei seizoensinvloeden te "compenseren".

W_F | 15-09-19 | 10:38

Het is altijd hetzelfde verhaal dat we er niet aan hadden moeten beginnen.
Wat is de prognose? En hoelang duurt het?

Ongeblustekalk | 14-09-19 | 22:47 | 1

Tsssss, het verbaast mij nog het meest dat na al die jaren er nog mensen zijn die er nu pas achter komen dat één munt voor zo’n diversiteit aan economieën een slecht idee is.
Met de meest minimale kennis was dit en wat er nog komt te voorspellen.

J-van-de-Bontekoe | 14-09-19 | 23:20

Leuk gezemel over details...
Waar het eigenlijk over gaat is om Europa, en haar kinderen over de hele wereld (US, commonwealth) helemaal leegzuigen en de destabilisatie garant stellen. De overrompeling door de derde wereld, en daarmee de totale vernietiging van onze culturele, politieke en genetische grondslag is dan een eitje. Er zijn mensen die ons ernstig haten.

Flamouscage | 14-09-19 | 22:46 | 3

Bingo.

lacucaracha | 14-09-19 | 22:52

maar wel gratis meevreten.....

Ben5570 | 15-09-19 | 10:37

@Ben5570 | 15-09-19 | 10:37: Het is gewoon beantwoorden aan innerlijke, basale motivaties. Iets voor niets krijgen.
Werkt zelfs heel goed bij slimme volkeren, mits je ze lekker afgeleid houdt met onnuttige informatie.
Soort van Hans Kagan googletruc.

Flamouscage | 15-09-19 | 11:30

Al die diepgravende financieel-economische bespiegelingen hier ten spijt, iedereen met een beetje boerenverstand weet toch dat dit niet goed kan gaan. Hee, ik geef die euro nog hooguit drie jaar.

VanBukkem | 14-09-19 | 22:44 | 1

Dat laatste hoorde ik tien jaar geleden al geroepen worden. Intussen zijn we verder in de shit gezakt, maar de EU moet en zal overeind blijven vanwege te lucratieve baantjes om op te geven.

Akiron | 15-09-19 | 13:46

Noord en zuid, waar kennen we dat van?

3Xniks | 14-09-19 | 22:42 | 3

Doet de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog misschien een belletje rinkelen?

Welles! Nietes! | 14-09-19 | 23:03

Noord-Zuidlijn? Ook zo’n bodemloze put

kapoerewiet | 15-09-19 | 09:46

Ik roep het al jaren: onze pensioenen zijn geofferd om de Euro te redden.

De euro gaat als splijtzwam opkomen in Eu veel erger dan een ieder durft te geloven, en in Brussel slapen ze lekker verder.....

Tee Of Cup | 14-09-19 | 22:42 | 4

Neuro en Zeuro binnenkort?

steekmug | 15-09-19 | 00:17

wees ervan overtuigd dat alles wat er beurt of niet gebeurt beleid is.

Ben5570 | 15-09-19 | 10:39

@McSplutter | 14-09-19 | 22:47: Als je o.a. Bosnië en Oekraïne als gewapend conflict omschrijft en terrorisme niet als oorlog classificeert en onze oorlogen net buiten de grens (Libië) en iets verder weg ("vredes missies") niet meerekent, dan hebben we inderdaad vrij lang vrede.

W_F | 15-09-19 | 10:42
▼ 1 antwoord verborgen

Draghi had het over een niet bestaand investeringspotje van 50 miljard van de NL regering Goed voor uitbreiding infrastructuur, bouw en wegen etc. Verder had hij nog nooit van het stikstofbesluit gehoord. Carola Schouten weet ook niet wat ze er mee moet. Ellende is ontstaan door een nepoplossing van Samsom.

Baron Clappique | 14-09-19 | 22:39

We moeten en zullen betalen volgens Drakie en zijn armzalige vrinden.
Blijkbaar en gelukkig misschien, staan we nog in “het linker rijtje”, van landen die zich dat kunnen permitteren.
Vrienden, van wie ik weet dat ze op te grote voet leven, kunnen van mij één keer, en misschien twee keer een doorslaggie krijgen. Daarna kunnen ze de tering krijgen.
Je helpt junkies niet door hun verslaving in stand te houden.
Afkicken is de enige oplossing.

Ruimedenker | 14-09-19 | 22:38

Sparen loont niet meer. Wij noorderlingen moeten kennelijk ons net zo in de schulden storten als de mediterranen. Dat is wat die Italiaan Draghi lijkt te willen, en zijn opvolger Lagarde net zo. De succesvollen moeten zich hetzelfde gedragen als de matig presterenden. Het klopt niet.
En Knot wist allang dat de nieuwe big bazooka eraan zat te komen. Hij protesteert nu, maar dat is theater. Maar hij heeft ook geen politieke rugdekking. Rutte wil door met de Euro. Wie houdt hem tegen? D66 in ieder geval niet. Met D66 gaan we helemaal in volle vaart de afgrond in.
Stap uit die Euro. aub. Laat Nederland weer Nederland zijn. Een land waar sparen loont. Een land dat niet leeggeplukt wordt door uitvretende landen.

Rest In Privacy | 14-09-19 | 22:38 | 3

Het verbaast mij ook hoe een splintergroepering als D66 de politiek in Nederland weet te gijzelen. De meest recente en abjecte waanideeën komen van deze non-valeurs. Mijn organen zijn van mij, en ik bepaal wanneer mijn leven niks meer waard is!

McSplutter | 14-09-19 | 22:55

wat dacht je van 700 miljard hypotheekschuld?En daar komen nog de overige schulden, zoals autolease, persoonlijke leningen en doorlopende kredieten bij.
Vernederland als goudmijn voor de banken...

Ben5570 | 15-09-19 | 10:42

"De ECB overspeelt ook haar hand. Het gedraagt zich als een olifant in de porseleinkast door hard in te grijpen wanneer het economisch nog best redelijk gaat. Mocht er door een externe oorzaak zoals de stikstofwaanzin alsnog een recessie gestart worden, staat de ECB met lege handen."

Kan zo zijn,al denk ik eerder dat Cristientje een ongewenste wisseling van de wacht verwacht via een vallend kabinet dat door corrupte rechtsspraakinterventie de hele boel zal stagneren,en misschien zelf nog een nieuwe MP kan opleveren die zegt liever een Nexit te ontrollen voor die verloren miljarden.

Welles! Nietes! | 14-09-19 | 22:35

Zorg dat je schulden rente vast zijn en je bezittingen niet van papier zijn.

Cadaver | 14-09-19 | 22:32 | 8

@kotelet | 14-09-19 | 23:29:
De rente op hypotheken voor 30 jaar blijft extreem laag en rond de 1.5%.
Vooral leuk als je een zzpert bent.

Ongeblustekalk | 14-09-19 | 23:40

@DuperSildo | 14-09-19 | 23:38: Nee, dat is niet 'normaal', dat is een eigen beleid van de banken, wat sinds een jaar of 20 gemeengoed is geworden. En verder: u heeft echt geen flauw benul van economie. "Leuk voor de ZZP,er"... Wat, dat die over een jaar naar het Leger des Heils kan gaan, omdat zijn/haar opdracht is opgehouden en de hut onder water staat met een ton of anderhalf?

kotelet | 15-09-19 | 00:30

Het beste is en blijft een eigen huis, zonder hypotheek. Zie bijvoorbeeld "Hypotheekvrij"" van schrijver Gerhard Hormann, waarom dit ene goed plan is en hoe je dit stapsgewijs kan bereiken. En nee, niet alleen voor de happy few.
Overigens nog even kort door de bocht: de rente is laag en daardoor de huizenprijzen hoog. De maandlasten zijn toch nog best hoog, doordat de hele lening afbetaald moet worden. Als we weer deels naar aflossingsvrij gaan, of wanneer je 60 jaar over je aflossing mag doen, dan gaan de huizenprijzen pas echt omhoog. Mij zal dit niet verbazen als een dergelijke maatregel zal worden genomen als er teveel starters zijn die geen gewoon huis meer kunnen kopen.
In ieder geval heb je aan spaargeld nu niet veel, behalve als een buffer, dus je kunt beter vastgoed kopen en aflossen wat je teveel aan spaargeld hebt. Uiteindelijk ben je dan ook autonomer, als je van de lening af bent.

Ad_Hoc | 15-09-19 | 08:49
▼ 5 antwoorden verborgen
-weggejorist-
McSplutter | 14-09-19 | 22:32

The Flow.

Robert Haynes | 14-09-19 | 22:29

Je voelt gewoon aan je water dat er een nieuwe financiële crisis aan zit te komen. Het moment dat er geen bankbiljetten meer uit de geldautomaat komen komt rap dichterbij.

VanBukkem | 14-09-19 | 22:29 | 4

Bankbiljetten zijn allang passé. Het blokkeren van uw tegoeden kan inmiddels geheel digitaal.

McSplutter | 14-09-19 | 22:39

Die crisis al al begonnen hoor.

DuperSildo | 14-09-19 | 23:39
▼ 1 antwoord verborgen

duidelijk verhaal... en een zeer mooie sfeer verhogende billen partij.

Schepvogel | 14-09-19 | 22:25 | 1

Vond ik ook fijn .... man

Kladderadatsch | 14-09-19 | 23:34

Voor de invoering van de Euro had je 2 soorten landen.
- Landen waar iedereen belasting betaalde en de inflatie laag was.
- Landen waar veel geld werd bijgedrukt omdat iedereen de belasting ontdook.
Na de invoering van de Euro hadden de Zuid Europese landen ineens het voordeel van een lage inflatie maar ze weigerde om het begrotingstekort daar op aan te passen en om het zwarte geld aan te pakken.
Voorheen was het zwarte geld in peseta's, drachmen en lires geen probleem, de geldontwaarding van het zwarte geld was even groot als het geld dat de Spaanse, Griekse en Italiaanse overheid bij drukte om het verlies aan belastinginkomsten te compenseren.
Nu we in een Europa zitten kan dat niet meer. Er wordt nog steeds belasting ontdoken maar er kan niet meer onbeperkt geld worden bijgedrukt. Dat mag niet van de landen die hun begroting wel op orde hebben.

Osdorpertje | 14-09-19 | 22:21 | 1

Dat klopt, en daarom wordt de rekening van deze gein vrolijk bij die landen gelegd 'waar iedereen belasting betaalt en de inflatie laag is'... u raadt al welke landen dat zijn.

EefjeWentelteefje | 15-09-19 | 09:16

De rente wordt kunstmatig laag gehouden, om bananenleden lekker goedkoop met hun schulden weg te laten komen.... What else is new, binnen de EU? Wat zo mogelijk nog veel erger is, de Nederlandse koopkracht! Het Westen heeft een enorme spurt doorgemaakt de afgelopen jaren, maar de NL consument wordt klein gehouden met bizarre extra belastingen (op o.a energie en boodschappen) en hoge zorgkosten....... 14 jaar geleden sprak Balkenende: "Na het zuur, komt het zoet". We wachten daar als economie nog steeds op, en intussen is iedereen aan het hollen, rennen en springen op flexcontractjes...... Nee, het is er de afgelopen 20 jaar niet leuker op geworden hier.

kotelet | 14-09-19 | 22:21 | 4

@Kesbeke-augurk 14-09-19 | 22:50: Dus kritiek hebben mag niet. Even uw redenering volgend, ben je dan namelijk "geen patriot", "een socialist", en nog meer van dat soort zaken....... Wat een sneu perspectief.

kotelet | 14-09-19 | 23:09

@M | 14-09-19 | 23:09:
Nouja als ik met de hele familia hier zou landen en al deze mogelijkheden mocht benutten, dan zou ik mijn kleine muil houden.
Kijk dat je in amsterdam allerlei indrukken krijgt, wil niet zeggen dat de rest van de bevolking dat goedkeurt, profiteur.

Ongeblustekalk | 14-09-19 | 23:28
▼ 1 antwoord verborgen

Wat te doen als spaarder gezien dit verhaal en negatieve spaarrentes

1) geld opnemen, contant (kluis, matras)
2) naar rekening courant, tijdelijk negatieve rente omzeilen
3) goud/zilver kopen (ook niet handig)
4) deposito's voor bijv 3 jaren
5) beleggen op beurs
6) uitgeven aan dure dingen
7) huis kopen
8) iets anders ..

thephysicist | 14-09-19 | 22:14 | 5

@VanBukkem | 14-09-19 | 22:35: dat lijk me niet handig, daar je het niet kan uitgeven, je zult dan weer wat goud in contanten moeten omzetten en je zult iets van een kluis moeten aanschaffen maar ik sta open voor suggesties ...

thephysicist | 14-09-19 | 22:49

excuus lijk -> lijkt

thephysicist | 14-09-19 | 22:50

Als je een hypotheek heb, dan extra aflossen. Als je alles reeds afgelost heb, dan investeren in woonruimte voor verhuur (oftewel huizenmelker worden). Dat drijft de kosten van woningen omhoog, wat het eigenlijk een beetje immoreel maakt, maar wat het verder doet is ook de gemiddelde hypotheek schuld omhoog drukken en daarmee kan meer geld uit het niets worden gecreëerd. Daarvan is het blijven functioneren van de huidige financiële systeem afhankelijk en heel misschien is dat een achterliggende bedoeling.

unshift | 14-09-19 | 23:17
▼ 2 antwoorden verborgen

En hoewel gestemd om uit de EU te stappen wil een aardig geel van de Engelsen toch blijven want als je alles moet geloven zijn hun het zinkende eiland als ze uitgestapt zijn. Als ik dit zo lees zijn wij het zinkende continent.....

Sinclair | 14-09-19 | 22:13 | 5

@lacucaracha | 14-09-19 | 22:33: Daar hebt u nou precies de filosofie van het socialisme te pakken: Gelijk welvaartsniveau, niet door de ene partij omhoog te brengen, maar door de andere te slopen.

McSplutter | 14-09-19 | 22:37
▼ 2 antwoorden verborgen

We zijn al bedonderd bij de invoering van de euro met een onjuiste wisselkoers, we hebben Griekenland enorm moeten spekken en nu dit weer. What´s next ?

Stratum | 14-09-19 | 22:08 | 1

Die rekening van Griekenland moet nog komen, de schuld van Griekenland zit namelijk bij het ESM en EFSF. Die leningen moeten nog afgeschreven gaan worden, dat gebeurt pas vanaf 2024 weet je wel uitstel van betaling.
Dit geintje hebben we te danken aan jawel Jeroen Dijsselbloem, zijn oplossing was de ellende uitstellen en verbergen.

Beroep = Boerenlul | 14-09-19 | 22:10

Waarom is het toch groot nieuws dat Klaas Knot boos is?
Klaas Knot=Pieter Omtzigt=Wopke Hoekstra. Grote bek voor de bühne, in de praktijk schandknapen zonder enige inbreng.

gestoptmetroken | 14-09-19 | 22:05 | 1

Klaas wil ook meedoen: Groepje boos over de eu, ander groepje verbaasd over het salafisme. Je kunt het als bestuurder haast niet meer bijhouden.

McSplutter | 14-09-19 | 22:11

Hé...…….. een bekend (ongewenst) wijsvingertje !

demaup | 14-09-19 | 22:04

Schulden verwateren...?! Dat wil ik ook...!

Nemo_Tenetur | 14-09-19 | 22:04 | 2

Lol

IkwilJinekwel | 14-09-19 | 22:09

Schültenbrau?

steekmug | 14-09-19 | 22:49

Geldcreatie is gewoon diefstal ten koste van het bestaande geld. Pensioenen, spaargeld, salaris.

MaxiCosi24 | 14-09-19 | 22:03

Maar wat fijn dat ik, tijdens mijn zeldzame vakanties, geen transactiekosten meer hoef te betalen als ik geld wissel.

McSplutter | 14-09-19 | 21:59 | 6

Nou, ene Zalm zei dat het licht uit zou gaan in Europa, daarom was ik er maar blij mee.. stel je voor!

vmk | 14-09-19 | 22:32

Vergeet de gedaalde roaming kosten niet, lekker graties internetten op de camping in Italië! Yup

Kladderadatsch | 14-09-19 | 23:29

U wisselt uw Nederlandse Euro’s om voor Griekse Euro’s als u op vakantie gaat?
Dat hoeft helemaal niet.

Osdorpertje | 15-09-19 | 09:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Klaas Knot is natuurlijk een laffe hond. Anderhalf maand voor het afscheid van die Italiaan trekt hij pas zijn mond open. Hij had vaker met de Duitsers c.s. van zich af moeten bijten. Maar er werd mooi weer gespeeld de afgelopen jaren. Klaas de Laffe heeft zijn schaapjes natuurlijk al op het droge. Ik gun en zijn schaapjes hoefrot toe. ( Om het maar netjes te houden)

BrutusBosch | 14-09-19 | 21:59 | 1

Dat vond Kees de Kort ook, Klaas de Laffe.

steekmug | 14-09-19 | 22:54

Welke landen profiteren eigenlijk van de EU? Nederland en de rijke landen mogen bloeden qua bijdrage en immigratie en arme landen mogen bloeden. De rijke landen deppen wel.
Maar met deze maatregelen en crisis in het vooruitzicht bloeden de belastingbetalers en niet de beleidsbepalers.

Olleke | 14-09-19 | 21:59 | 1

Wat zou ik blij zijn als ik er middels een stemming iets over te zeggen had.

McSplutter | 14-09-19 | 22:15

Draghi vond dat we onze mond maar moesten houden..

Kleine_Deugniet | 14-09-19 | 21:57

De ECB is als de geestelijkheid van een bepaalde 'religie'. Star, onbuigzaam, en met een absolute 'waarheid' waaraan niet getwijfeld mag worden. En ondanks gemopper en gezeik van de DNB elite: er zal niets veranderen, want het gaat om de heilige EU. Liever laten de politici ons lallend ten onder gaan dan daaraan te morrelen. Bange Nederlandse schijtluizen. Net als met die 'religie'.

Fijnstoffer | 14-09-19 | 21:57
-weggejorist-
mijn_naam_is_ben | 14-09-19 | 21:56

Laat me raden: Nederland zit bij die rijke landen die *de rekening krijgen"?

MickeyGouda | 14-09-19 | 21:54 | 7

@MickeyGouda | 14-09-19 | 22:00: de super lage rentes verzieken onze pensioenen, en bijv woningmarkt.

Gratis geld = niet goed.

Naja, ik profiteer wel van de lage hypotheekrente, dat wel.

Kleine_Deugniet | 14-09-19 | 22:56

arme bevolking.......

Ben5570 | 15-09-19 | 10:57
▼ 4 antwoorden verborgen

Mag ik als kroontjesdrager wat extra format-mogelijkheden? Dan zou ik NEXIT met een beeldvullend lettertype tikken.

McSplutter | 14-09-19 | 21:53 | 3

Aantal keren CTRL + rammen.

Vanilla | 14-09-19 | 21:56

Of bij voorlopig de EU blijven maar uit de Euro stappen.

W_F | 15-09-19 | 10:07

Lol, de economische vooruitzichten van de EU gaan tegenvallen.

Nou, ik denk nog een jaar, en dan valt Spanje weer in een complete vastgoed crisis, en neemt daarmee weer een hoop banken mee. De prijzen (huur en koop)van vastgoed op de toeristen locaties zijn in 3 jaar tijd bijna verdubbeld. En alles wordt weer lekker geleend. Maakt ook niet uit jullie in Nederland betalen wel.

Henk de Vries2074 | 14-09-19 | 21:51

Rutte’s volgende baantje is erg kostbaar.

down | 14-09-19 | 21:49

Goed verhaal van Feynman.
Conclusie: uit de EUSSR en vooral uit de EURO.

ProAsfalt | 14-09-19 | 21:49 | 3

Ondanks al die idioten die ons hel en verdoemenis beloven, is het gewoon beter om alles vaarwel te zeggen en weer lekker ouderwets autonoom gaan handelen.

Ommezwaai | 14-09-19 | 21:52

"Christine geeft in het EP toe dat rijke landen de rekening krijgen." Als ik dat geweten had, was ik allang tegen de eu geweest. Joris zal, met goede redenen, de zeer onparlementaire verwensingen wel ausradieren, dus ik houd me in, maar wat een promo voor NEXIT is dit, zeg!

McSplutter | 14-09-19 | 21:48

Feynman, wat u schrijft is al voor de fysieke invoering van de Euro, voor gewaarschuwd. Dat is ook één van de redenen dat ik vel tegenstander ben van de Euro.

Mo het varken | 14-09-19 | 21:47 | 4

Ga eerst Nederlands leren voordat je ergens fel tegen bent. Totaal ongeloofwaardig op deze manier.

-=PyP=- | 15-09-19 | 00:59

Taalzeikers. De F en de V zitten naast elkaar op het toetsenbord. Een tyfpout dus,

kwark001 | 15-09-19 | 02:02
▼ 1 antwoord verborgen

"Het opkoopbeleid van de ECB heeft inmiddels 2600 miljard uit de markt gehaald"

Eh, nee.
Het opkoopbeleid van de ECB heeft inmiddels 2600 miljard aan vers gedrukte euro's in de markt gepompt.

FW Ta-183 Huckebein | 14-09-19 | 21:46 | 2

ja en nee..., de assets zijn uit de markt gehaald. Het versgedrukt geld is in de markt gepompt.

Pimp my Voortuin | 14-09-19 | 21:49

Die assets zijn allemaal obligaties, als 5 procent niet afgelost wordt is de ECB technisch failliet. En wie denkt u dat de ECB mag redden?

witwas | 14-09-19 | 21:55

Draghi is de luis in de pels. Over zijn schaduw heen heeft hij nog ff Lagarde met een serieus probleem opgezadeld. Het opkoop programma word opgestart en kan niet zomaar beëindigd worden. De rente zal nog jaren 0 blijven en de Euro tov. de Dollar onnodig laag. Daar wordt Trump weer boos over en speelt het VK weer in de kaart. De nivellering zet door.

Trumme | 14-09-19 | 21:45 | 1

Zonder de lage rente en het opkoopprogramma was het huidige vermogen van pensioenfondsen natuurlijk wel veel lager geweest

Hemmenaar7 | 15-09-19 | 01:28

Deze ontwikkelingen zouden BTC weleens een flink duwtje in de rug kunnen geven

twijfelbewaren | 14-09-19 | 21:44

Maakt de funding voor de investering in de ontwikkelkosten van mijn tijdmachine wel een stuk makkelijker. Nog even en ik kan ontsnappen... naar vroeger.

Pimp my Voortuin | 14-09-19 | 21:44 | 6

@McSplutter | 14-09-19 | 22:04:

Ik dacht eerder aan een poedelpermanentje en grote schoudervullingen. Er zijn dingen waarvan je je later afvraagt: waarom?!

MickeyGouda | 14-09-19 | 22:17

Te laat de USA heeft er al een werkende tijdmachine waarmee je makkelijker in de toekomst kan zien dan wat al in het verleden ligt.

steekmug | 14-09-19 | 23:17
▼ 3 antwoorden verborgen

We gaan hard bergaf. Kei en kei hard.

Vanilla | 14-09-19 | 21:43 | 1

La Haine (1996) quote
“Heard about the guy who fell off a skyscraper? On his way down past each floor, he kept saying to reassure himself: So far so good... so far so good... so far so good. How you fall doesn't matter. It's how you land!”

Kladderadatsch | 14-09-19 | 23:25

Niet de ECB, maar Draghi. En die is binnenkort weg.

Rest In Privacy | 14-09-19 | 21:41 | 4

Ja Draghi is binnenkort weg, maar daar krijgen we voor terug Paolo Gentiloni als EU-commissaris die over begrotingen gaat.
Er zou dus de situatie ontstaan dat een Italiaan de Italiaanse begroting moet gaan afkeuren omdat de schuld van Italië te groot is, en dat gaat nou juist niet gebeuren.

Daarmee komt de bal te liggen bij de rating agencies, zodra zij de waardering omlaag schroeven van Italië knalt de rente pas omhoog. Exact hetzelfde verhaal als bij de vorige crisis uit 2008, maar dan met huizen.

Beroep = Boerenlul | 14-09-19 | 21:46

Daarom is het ook ongelooflijk dat hij nog deze belangrijke beslissingen mag nemen en alle (noordelijke) lidstaten dit pikken.

Trumme | 14-09-19 | 21:46

Dan wordt volgende Muppet geïnstalleerd.

lacucaracha | 14-09-19 | 22:36
▼ 1 antwoord verborgen

Tamelijk bleek vooruitzicht dit
de damesbilletjes in het zand overigens ook

Tobi | 14-09-19 | 21:40

Ik wil ook naar Griekenland.

mijn_naam_is_ben | 14-09-19 | 21:38

Hou maar rekening met nog veel negatievere rentes als deze dame haar agenda kan uitvoeren. Lees voor de aardigheid deze IMF working paper maar eens....
www.imf.org/en/Publications/WP/Issues...

Arie Pastafari | 14-09-19 | 21:38

Ik ben halverwege. Leuke foto.

keestelpro | 14-09-19 | 21:36 | 3

Die vinger past ons allemaal.

Ommezwaai | 14-09-19 | 21:45

Ik wil die kontjes wel even helpen, die zuid Europese meiden hebben het al moeilijk genoeg.

Dutch_Holland | 14-09-19 | 22:08

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen