Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fictie Feuilleton - Dagboek van een uitkeringstrekker, deel 42: Turkse patat

Onze roman in stukjes gaat verder! Vorige week las u deel 41, vandaag deel 42. Het complete verhaal leest u van onder naar boven in ons Fictie Feuilleton dossier.

Donderdag 11 augustus 2016  

De universiteit waaraan de aardappelen-professor verbonden is, ligt in het oosten van Turkije, ver weg van grote steden als Istanbul en Ankara. Vanuit Ankara is het bijna zes uur rijden naar de universiteit. Vanuit Istanbul kun je beter vliegen. Gelukkig is professor Serdal Demir een paar dagen in Istanbul zodat wij hem kunnen spreken.

Professor Demir weet alles van landbouw en nog veel meer van aardappelen. Hij heeft een nieuw soort ras ontwikkeld dat tegen de Turkse hitte kan. Daardoor kunnen aardappelen eindelijk op een succesvolle wijze in Turkije worden geteeld. Tegen aanzienlijk lagere kosten dan in Nederland.  

“Dus Eren,” zegt mijn vader terwijl we in een taxi naar het restaurant rijden waar we met Serdal hebben afgesproken, “wij gaan die professor vragen om betaald adviseur te worden van ons bedrijf, ja? Wij kunnen zijn kennis goed gebruiken, hij is een genie Eren, een genie.”

De friet zal als “Turkse patat” in de markt worden gezet. Dat bestaat nog niet in Nederland. Eerst zal de patat alleen via snackbars worden verkocht. Daarna via restaurants. En tot slot via diepvries in de supermarkt. Eerst alleen in Nederland en dan in alle landen waar Turken zitten.

“Eren,” zegt mijn vader. “Als wij dat Turkse patat noemen, dan gaan alle Turken dat eten. Is zeker. En weet jij Eren, die Nederlanders houden van eten uit het buitenland. Kijk maar naar pizza’s. Weet jij hoeveel pizza’s de gemiddelde Nederlander per jaar eet? ”  

“Nou,” reageer ik. “Stuk of tien?”

“Bijna twintig! Begrijp je? De markt is enorm!” Hij glundert. Hij zegt: “Wij gaan die wereld veroveren Eren. En jij moet meedoen. Ga jij meedoen?” Hij kijkt zijwaarts, in mijn richting, bijna smekend.  

“Ik weet het niet papa,” zeg ik. “Ik denk daar nog over. Laten wij nu eerst met professor Serdal praten. Dan kijken we daarna verder.”

Even later lopen we restaurant Erhan binnen en nemen we plaats aan een tafeltje dat door de professor is gereserveerd. Mijn vader had liever een plek bezocht waar we friet konden eten, maar professor Serdal had een voorkeur voor dit restaurant.  

Als wij onze drankjes krijgen geserveerd, verschijnt de professor. Een kleine man met een rond brilletje. Ik schat hem een jaar of vijftig. Bruin pak, grijs haar. Mijn vader duwt mij bijkans opzij om zo snel mogelijk bij Serdal te kunnen komen. Na enkele hartelijke begroetingen tussen het tweetal valt ook mij een omhelzing ten deel, alsof ik de man al jaren ken. En dan volgt een monoloog van een minuut of twintig over het telen van aardappelen. Komt erop neer dat Serdal een ingenieuze methode heeft ontwikkeld om aardappelen nu eindelijk echt goed te laten groeien in Turkije. Kost bijna niks, althans, vergeleken bij het telen in Nederland.

Anderhalf uur later ronden we af. Serdal geeft aan het verzoek van mijn vader om toe te treden als adviseur van de onderneming in overweging te nemen. Er volgen nog enkele omhelzingen waarna Serdal vertrekt en mijn vader de rekening krijgt gepresenteerd. Honderdtwintig euro. “Een kleine investering Eren,” zegt mijn vader. “Je weet toch wat ze zeggen in Nederland? Het eerste kopje thee moet je altijd zelf betalen.”

“Kopje koffie papa, koffie,” zeg ik.

Koffie van 120 euro.

Reaguursels

Inloggen

Feuilleton-terreur: het houdt niet op, niet vanzelf....

Thegogglesdonothing | 19-08-19 | 07:48

Ik verbaas mij over de reaguurders die de moeite nemen om deze rubriek van inhoudelijk repliek te dienen.

Sprinkhaan | 18-08-19 | 23:42 | 1

Rubriek? Het is hier de story niet. Ghehe

grapo | 19-08-19 | 00:46

Het is deze keer zo anders geschreven op de een of andere manier. Net zo vermakelijk als altijd. Maar de zinnen, het woordgebruik,.. dit is niet des Erens .

grapo | 18-08-19 | 22:33

Waarom zou ik in godsnaam Turkse friet willen eten?

SterF... | 18-08-19 | 22:28 | 1

Smaakt hetzelfde en kost minder duur

Graftak | 19-08-19 | 05:59
-weggejorist-
Graftak | 18-08-19 | 21:36

11 augustus 2016 in het verhaal. Het is nog niet veel geworden met die patattekes.

whatsinaname | 18-08-19 | 21:06

Even nagevraagd bij m’n Turkse boerman: ‘met 3 man uit eten in Toerkije en dan 120 euro moeten aftikken? Dan ben je als Turk, net als de toeristen, goed genaaid.’

Haringkoning | 18-08-19 | 20:31

Aardappeltjes van Malta zijn wereldberoemd.
Heel Europa smacht naar nieuwe aardappels na een winter van oude knollen vreten.
Daar ligt een kans voor Turkije, ze kunnen als eerste oogsten.

snapal | 18-08-19 | 19:34

Eren's vader is een schat, dat dan weer wel.

MickeyGouda | 18-08-19 | 19:34 | 8

Als het op een klinker eindigt in sommige gevallen; Anna's friet bijvoorbeeld. Dus alleen als het op één enkele a, i, o, u of y eindigt, of op een enkele e die als [ee] klinkt.

knutsel_ | 18-08-19 | 20:21

@Kuifje-in-de-EU | 18-08-19 | 20:15: Turks fruit, turkse koffie. Dat is iets anders dan Turks fiets; in casu de fiets die eigendom is van de heer Turk.

laatste_waarschuwing | 19-08-19 | 09:58
▼ 5 antwoorden verborgen

Scherp

grapo | 18-08-19 | 22:20

Turkse Raspatat!
Dat is m!

Misschien is die wel te Eren?
Ik bedoel te eten?

Bon-sens | 18-08-19 | 19:32

Inderdaad kletskoek van die aardappels. Ze kunnen prima worden geteeld in Israël, Malta en Egypte. Dus wat zou de moeilijkheid in Turkije moeten zijn?

staat het bier koud? | 18-08-19 | 19:32 | 2

Hihi... Ik heb net het Genootschap onze Taal geraadpleegd en de twijfel sloeg inderdaad al toe. "In onze tijd" enzo. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik begrijp waarom nieuwe Nederlanders worstelen met onze taal, want veel van de huidige regels tarten de logica en het taalgevoel.

MickeyGouda | 18-08-19 | 20:00

Wat een gelul. op Malta lukt aardappels telen heel goed, maar in Turkije niet?

snapal | 18-08-19 | 19:23 | 1

Deze stukjes waren al irritant, maar nu ook uiterst ongeloofwaardig met dat onnozele gelul....

SterF... | 18-08-19 | 22:26

Volgens mij schrijft een Marokaan dit. Nederlands is van goede kwaliteit.

MeneerGuggenheimer | 18-08-19 | 19:21

Turken schrijven en zeggen de e niet in het bijvoeglijk gebruik van Turkse.
Zij zeggen Turks pizza, Turks koffie, Turks thee, Turks shoarma, dus eh... ook Turks patat.

Stormageddon | 18-08-19 | 19:13 | 2

Bah. En ik had me nog zo ingeleefd in het personage.

Oprisp | 18-08-19 | 19:18

En als het niet nodig is, dan doen ze het waarschijnlijk weer wel, zoals in Turkse fruit.

Bad_Pritt | 19-08-19 | 10:46

Hoeveel delen nog?

Peter_la_Selie | 18-08-19 | 19:09 | 2

11 augustus 2016 in het verhaal. Kan er weleens tegenop zien als dit nog tot 2019 doorgaat.

de Voorzittert | 18-08-19 | 19:15

@de Voorzittert | 18-08-19 | 19:15:

2022 dus. We kijken er naar uit!

Peter_la_Selie | 18-08-19 | 19:16

Dit is de eerste keer dat ik een Turk het woordje "bijkans" zie gebruiken. Je zou bijna geloven dat het allemaal nep is...

nieuwe_Deen | 18-08-19 | 19:04 | 1

Grappig dat bijkans viel me ook op. Mijn gedachte was toenh " hahaa nu weet ik het. Eren is iedere week een ander redactie lid." Bijkans lijkt me typisch een woord voor pritt of joris himself. Ik gok deze weeks Eren to be von loghausen. Volgende week eens ff opletten wiens stijl er te ontdekken is.

grapo | 18-08-19 | 22:28

Volgens mij kan hij beter komkommers gaan telen.

Bon-sens | 18-08-19 | 18:58

Wat Turkse patat met die uitkering te maken heeft ontgaat me even.

HoerieHarry | 18-08-19 | 18:55 | 1

Ik denk dat zigzaggend de moraal is dat je oet de oetkerings moet komen, en eens een keer niet de ceo van de spermabank gaat uithangen.

Oprisp | 18-08-19 | 19:06

Een beetje echte Nederlander als hij weet wat er werkelijk in (chemische bom) en ook nog aan waarde in zijn pizza zit dan koopt hij nooit weer een.
Hoop dat die patat beter is.

gebrokenvleugel | 18-08-19 | 18:49 | 2

Daarom maak ik ze gewoon lekker zelf, op zijn Italiaans...

Moet je wel een oven hebben die 300 graden kan..

Wijze uit het Oosten | 18-08-19 | 18:56

. Was voor vuile Harry. Foudtje bedankt.

Oprisp | 18-08-19 | 19:05

Het telen kan dan wel goedkoop, maar wat is de opbrengst per hectare ?

En wat zijn de transportkosten per ton ?

En de belangrijkste vraag : Zijn de aardappelen geschikt om friet ervan te maken ?

Vragen, vragen...

Wijze uit het Oosten | 18-08-19 | 18:36 | 3

Met stalen kogels enzo? Dank u.

kwark001 | 18-08-19 | 18:38

Je kunt ze altijd nog als goedkope ammunitie voor Master Milo's contraptie inzetten.

nieuwe_Deen | 18-08-19 | 19:06
-weggejorist-
nonloso | 18-08-19 | 18:34 | 1

Doordeweeks eten de Belgen patatten, zondags friet.

bwanabanjo | 18-08-19 | 18:30 | 3

Echt niet, op zondag eet ik ook gewoon fritten. . . .
Fries is Nederlands.

Tilburgse bluf | 18-08-19 | 18:41

@Tilburgse bluf | 18-08-19 | 18:41: Fries is Fries. *just a joke*

kwark001 | 18-08-19 | 18:44

@Tilburgse bluf | 18-08-19 | 18:41: Nee, Fries is een eigen, zelfstandig spraakgebrek.

Nivelleermarionet | 18-08-19 | 22:28

Nog meer reaguurders, die deze column standaard overslaan?

Ronman2k | 18-08-19 | 18:24 | 10

@mr. dude | 18-08-19 | 19:07: Ik lees 'm ook nooit hoor. Nu ook niet. Toevallig dacht ik laat ik 's kijken bij de reacties.

A333aan | 18-08-19 | 19:39

@miko | 18-08-19 | 19:32:Ieder zijn smaak toch, ouwe chagrijn. Ben je weer begonnen met drinken?

Kuifje-in-de-EU | 18-08-19 | 20:18
▼ 7 antwoorden verborgen

Een nieuw soort ras?
Wat is dat voor gekke zin?

frank4444 | 18-08-19 | 18:18 | 2

Ja, maar is het een pleonasme of een tautologie? Die kan ik nooit uit elkaar houden.

JamesMurphy | 18-08-19 | 18:27

Dat is om beschuldigingen van discriminatie te voorkomen.

nieuwe_Deen | 18-08-19 | 19:08

Wordt hem niet. Vervoerskosten zijn te hoog.
Goed plan, doen we niks mee.
next

frank4444 | 18-08-19 | 18:15 | 1

Aardappelen komen nu al van Malta, asperges uit Zuid-Amerika. Wat nu te duur?
Oh, bovendien. Het is fictie......

tetra | 18-08-19 | 18:34

'Hij heeft een nieuw soort ras ontwikkeld dat tegen de Turkse hitte kan. Daardoor kunnen aardappelen eindelijk op een succesvolle wijze in Turkije worden geteeld. Tegen aanzienlijk lagere kosten dan in Nederland.'
Dat kunnen ze in veel landen al jaren. Hitte bestendige aardapelen worden al tientallen jaren geteelt in de tropen. Maar je kunt wel een goed ras hebben maar dat wil niet zeggen dat je goede boeren hebt. Eren,de moderne maar toch vreselijke nationalistische Turk en islamlikkert. Flikker eens op met je 1.5 stuiververhaaltje.
En dat alles omdat pritt en consorten de zondag vrij willen zijn.

miko | 18-08-19 | 18:14

Het verstandig om voor Turkse patat te gaan, denk dat de markt voor Turkse friet een stuk kleiner is.
Wat die Turkse professor wel vergeten is is dat je ook pinda's moet verbouwen. Voor de satehsaus. Voor over de patat.

Osdorpertje | 18-08-19 | 18:12 | 2

@tetra | 18-08-19 | 18:37:
Daar maak je wel voldoende satehsaus mee. Versnippert uitje er over en dippen maar met die patatjes.

Osdorpertje | 18-08-19 | 19:01

Geweldig weer, bedankt!

Kuifje-in-de-EU | 18-08-19 | 18:10 | 1

Ik moet weer lachen. Dank u.

Promedio | 18-08-19 | 22:09

Nee, nee, neen. Ga weg, Bandidinges

r frier tuck | 18-08-19 | 18:09

Aardappelteelt. Ik geloof er geen zak. Zal wel papaverteelt zijn.

brutus68 | 18-08-19 | 18:06 | 2

Je kunt moeilijk 100 kilo heroïne tussen de Turkse bananen smokkelen want er groeien geen bananen in Turkije.

Osdorpertje | 18-08-19 | 18:14
-weggejorist-
miko | 18-08-19 | 18:21

Turkse "patat".
Ja ja. . . . .

Tilburgse bluf | 18-08-19 | 18:05

Hee nice Eren is er weer!!

Berbaar | 18-08-19 | 18:03 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Twee jaar en zeven dagen later is alles anders, zelfs de uitvreterswetgeving.

kwark001 | 18-08-19 | 18:02

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken