achtergrond

Geenstijl

Gemeenten in vijf jaar 126 miljoen euro kwijt aan wachtgeld oud-wethouders

Duur hè, al dat eten deze zomer? Nou, niet voor die paar wethouders aan het ontvangende eind van de ambtelijke transferunie hoor.

Maar liefst €126.000.000 aan wachtgelden trokken 's lands gemeenten afgelopen vijf jaar uit voor de lokale ambtenarijen. EenVandaag vroeg alle 355 gemeenten naar hun nazorgprogramma, 84% reageerde. De top 3 wordt bemand door Lelystad met ruim 1,8 miljoen, Oude IJsselstreek (1,7 miljoen euro) en Eindhoven (1,2 miljoen euro). De hoofdprijs gaat met 510.00 euro naar "een voormalig bestuurder uit Capelle aan den IJssel". Zilver naar met 373.000 euro naar "een oud-wethouder van de gemeente Hulst" en een gedeelde derde plaats is met 367.000 en 362.000 euro voor "twee wethouders uit Helmond". 

Maar, voordat u dat gele hesje weer over de borst trekt, vergeet dan niet dat er ook tien gemeenten waren die helemaal niets uitkeerden. Daar mag u dus niet demonstreren. Volgens een belangenvereniging Wachten = Werken is het voor oud-wethouders moeilijker een nieuwe baan te krijgen omdat werkgevers "bang zijn dat deze zich niet meer kan schikken in een ondergeschikte rol". Ze zijn zich bewust van de beeldvorming rondom de wachtgeldregeling, "Maar afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur. Wij horen nu al van gemeenten en politieke partijen dat het steeds moeilijker wordt nieuwe wethouders te vinden. Goede arbeidsvoorwaarden, waaronder een fatsoenlijke regeling in geval van ontslag, zijn keihard nodig als je in de toekomst goede bestuurders wil behouden." Marktconformiteit! Check hier onderaan op het interactieve kaartje wat uw oud-wethouders kosten.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.