Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Aboutaleb wil Nederlandse excuses slavenhandel

Citaatje van Abou Taleb is al van gisterenavond, maar we waren lui en we hoeven natuurlijk niet altijd slaafs achter de kettingquotende vlaggenscheepjes van de nedermedia aan te hobbelen.

Social

Maar goed, excuses dus. Van het kabinet, voor het slavernijverleden van het handelslandje met de VOC-mentaliteit. Sorry zeggen is niet genoeg en spijt betuigen levert ook geen knaken op voor de generaties na de generatie na de generatie na de generatie van de generatie die de slavernij aan den lijve heeft ondervonden. Er moeten échte excuses komen, want dan kunnen we 'een punt achter de donkere pagina in de Nederlandse geschiedenis zetten'. Lees: met excuses komen de lawsuits en uit die lawsuits komt gratis geld voor nabestaanden van de nabestaanden van de nabestaanden van de slavernij, betaald uit de zakken van mensen die nooit slaven hielden, geen slaven willen, slavernij verwerpelijk vinden en nooit meer slavernij zouden invoeren.

Als we zo gaan beginnen, willen we ook excuses voor wat Alva en Napoleon hier geflikt hebben, van de Friezen voor wat ze met Bonifatius deden, van de nabestaanden van die lutsers die New Amsterdam weggaven aan de Britten, van Merkel voor het bombardement op Rotterdam en uit Aboutalebs eigen kringen dan ook graag een voorschot in keiharde excuusknaken voor de oplopende sociale kosten die we kennen als Het Marokkanenprobleem. Of we accepteren gewoon dat iedereen slavernij een denigrerend, inhumaan en gewelddadig kut-idee vindt dat ons spijt en dat we nooit meer in zouden willen voeren, en we verenen de kracht om voortbestaande slavernij in Afrika de wereld uit te helpen in plaats van de witte man het geld uit de katoenen broekzakken te plukken voor onomkeerbare feiten uit het verleden. Je kan het verleden niet repareren, je kan alleen de toekomst verbeteren.

Reaguursels

Inloggen

Nou die is ver van het paadje die aboetaler

pedro300 | 02-07-18 | 09:29

De friezen hadden gelijk.
Bonifatius heeft de poorten opengezet voor typen zoals abou.
Ik vergeef de Vikingen voor de christenhandel.
Dat was slechts aan de keizer terugbezorgen dat wat thuishoort bij de keizer.

hallevvezool | 02-07-18 | 06:13

Ja het is toch wat om je realiseren dat je voorouders het bos ingingen om slaven te jagen om die weer in de west te verkopen.

Oh Wacht, de Nederlanders gingen helemaal Afrika niet in! De slaven werden aangeleverd door Moslim handelaren. Sterker nog de meeste (vooral vrouwelijke) slaven gingen voor sex naar noord Afrika. De mannen waren eigenlijk een ongewenst bijproduct.
Laten we daarom eerst even het excuus van Landen als Marokko, Tunesië en zo voorts afwachten. Misschien kan de Mufti van Mekka ook eventjes met het verleden van zijn geloofsbroeders in het reine komen.

Munchhausen | 02-07-18 | 00:19

Aboutaleb is een verbindende splijtzwam, die Nederland en al haar import aan het verdelen is, zodat in de strijd voor de Islamitische zaak de Nederlanders haar gelederen niet kunnen sluiten omdat ze te verdeeld zijn door het gif van dit soort slangen en alle andere SJW-ers, zwarte piet haters en ander links tuig dat blind is voor duivelse praktijken vermomd als geloof. Sta niet vreemd te kijken als de slavenkinderen bondgenoten worden van het geloof der Arabieren dat slavernij eeuwen heeft gepropageerd en stiekem nog steeds niet heeft afgezworen. DENKt Abou dat we echt zo dom zijn?

Flappie2006 | 01-07-18 | 23:40

Tegenwoordig zie je geen enkele slavendrijver op die boten met dobberslaven in de Middellandse zee. Je kunt de slavernij wel afschaffen, maar de slaven blijven maar komen. We blijven aan de gang om katoenplantages voor ze aan te leggen.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 23:32

Deze Marokkaan heeft helemaal geen recht van spreken.In het verleden waren de Barbarijse Zeerovers (Berbers) eeuwenlang een gesel voor Europese kustplaatsen waar ze talloze blanken tot slaaf maakten.Marokko schafte pas in 1959 de slavernij af en volgens bepaalde bronnen zijn er nog steeds inwoners die al slaaf worden behandeld.

hoeman | 01-07-18 | 23:24

Is mijnheer Aboutaleb er van op de hoogte dat de Afrikaanse slavernij begon bij de Afrikanen zelf? Dat slavernij reeds een onderdeel was van de Afrikaanse wereld, lang voordat de Europeaan er deel aan naam?
youtu.be/RfIcDEI1jWU
Nu maakt dit onze aandeel in het geheel niet minder ernstig. Zeer zeker niet. Laat het een vast onderdeel van ons curriculum zijn. Leer elke generatie weer: dit nooit meer.
Maar..., laten we dit wel in een béétje perspectief zien. Nederland was een zeer late speler in het spel en één van de eersten om er weer vanaf te stappen.
Afrikaanse slavernij was voornamelijk van, voor en door Afrikanen, met de Arabieren als grootste "externe" speler.
Tot op de dag van vandaag.
Geloof mij niet op mijn woord...
Geloof professor Henry Louis Gates Jr. op zíjn woord...

Atheist.Vader | 01-07-18 | 23:05

Aboutaleb, ik ga sorry zeggen als jij en al je moslimbroeders sorry zeggen voor de slavernij die zij eeuwen hebben bedreven en trouwens nog steeds doen. Daarna zeg ik sorry. Ga je nu schamen voor je kokervisiegeleuter.

De waard zijn gast | 01-07-18 | 23:02

Je hoort nooit iemand over de islamitische slavenhandel. Heeft 1300 jaar geduurd en was van een ongekende wreedheid. Mannelijke slaven werden standaard gecastreerd. Men stond namelijk geen voortplantende negers toe. Tja, dan ook geen diaspora van nakomelingen die eeuwen later hun gebrek aan succes kunnen legitimeren.

Croisantneuf | 01-07-18 | 22:30

En Abou Wolf-al-Schaapskleer dacht: laat ik maar vroeg beginnen met mijn PR-campagne om ooit de eerste mohammedaanse minister-president van Nederland te worden.

De Vrijlansier | 01-07-18 | 22:24

Al die nazaten van de slaven wonen nu wel in het rijke westen ipv dat ze in Afrika in armoede, of erger, moeten leven. Geen dank!

a4p | 01-07-18 | 22:23

En toch lijkt het me heerlijk. Iemand die je gratis de hele dag masseert als je dat wilt. Oh wacht..

Rietpieper | 01-07-18 | 22:22

Moslims zijn de grootste slavendrijvers ooit, ever, Aboutaleb.
Weet je waarom er in Saudi-Arabië geen zwarten rondlopen, ondanks dat er miljoenen slaven naar toe zijn getransporteerd?
de mannen werden er op de bekende vreedzame islamitische wijze allemaal gecastreerd. Ze kregen een ijzeren pijp waardoor ze konden plassen. Gingen ze dood? Dan roofden ze toch gewoon nieuwe.
Dat is de Islam.
Geen respect voor ander mensen. Totaal niet.
Het is een duivels geloof, geen Goddelijk geloof.

watergeus | 01-07-18 | 22:17

Nee. Ik wil niet dat excuses gemaakt worden voor wat iemand anders gedaan heeft. Niet ik, niet mijn familie, niemand op Geenstijl zelfs. Ik wil best zeggen dat het totaal fout was. Maar niet dat het onze schuld is.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 22:07

Het aandikken van dat slaafe gedoe is wel echt een links ding opnaaierij ik ben totaal niet onder de indruk interesseer mijn geen reed
Helemaal niks nada ik ga ook niet vragen aan een Duitser voor excuses of wat dan ook

automaat | 01-07-18 | 22:03

Ik wil onderhand ook excuses voor alle ellende die het import-tuig heeft veroorzaakt in de laatste 20 jaar. Ja Aboutaleb, jouw etnische groep. Doe dat en we kunnen het misschien een keer hebben over oprechte excuses (die overigens al ettelijke keren gemaakt zijn, mocht je het willen weten) voor de slavernij. Het stikt van de monumenten ter gedenking van de afschaffing van de slavernij en alle slachtoffers die dat gemaakt heeft. Is het ooit genoeg???? En voor het geval je het interessant vind, beste Aboutaleb, de religie die jij aanhangt keurt slavernij met alles wat niet-moslim is, gewoon goed. En dat dat geen dode letter is (voor het geval we weer met akelige bijbelcitaten om de oren geslagen gaan worden) zie je aan alle landen waar islam de overhand heeft. Echt Abou, je hebt bij mij vooralsnog het voordeel van de twijfel. Maar om 150 jaar na het afschaffen van de slavernij in Nederland, als bevolking nog altijd te horen krijgen hoe fout je volk ooit was terwijl al de hedendaags aanwezige slavernij wordt genegeerd, verzwegen of geaccepteerd als zijnde iets cultureels is van een ongekende hypocrisie.

Braboblanke | 01-07-18 | 21:54

Nederland moet nog een dikke rekening sturen naar den inboorling voor het versneld introduceren van moderne verworvenheden. Zonder koloniale activiteiten hadden velen nog zitten sidderen voor de bliksem in een hutje van koeienpoep.

HaatbaardKnipper | 01-07-18 | 21:20

Als er eventueel compensatie aan de nazaten van slaven betaald zou worden, dan zou dat betaald moeten worden van het geld dat de huidige belastingbetalers bij elkaar afdragen aan de schatkist. Daaronder dus ook veel nakomelingen van slaven die hier belasting betalen en daarmee dus voor een deel hun eigen schadevergoeding financieren. Mijn voorouders komen niet uit Nederland en hebben al helemaal niets met slavenhandel te maken gehad, maar ik zou eventueel wel mee moeten betalen mocht het zover komen en dat zou dan ook weer zeer onredelijk zijn. Ik denk dat de huidige afstammelingen van slavernij genoegen moeten nemen met excuses en schadevergoeding uit hun hoofd moeten zetten, het is gewoon te onredelijk om de huidige generaties daar financieel voor op te laten draaien simpelweg omdat zij geen schuld hebben aan het verleden. Sympathie en erkenning mbt het dit vreselijke verleden lijkt mij vanzelfsprekend.

devil13 | 01-07-18 | 20:25

Graag wil ik Excuses van het nageslacht van fabrieksbazen voor mijn fabrieksverleden. Ik heb zelf nooit in de fabriek gestaan maar zo'n behandeling van je voorouders blijft toch bij je!

Zodra ze diep genoeg door het stof zijn gegaan, hun geestelijke zelfvernedering voldoende is, dan hoor ik graag een zelf kastijdend-excuses. Vervolgens zal ik het schuldgevoel er verder in rammen met een fluwelenvuist, hun empathie zal ik gebruiken om hun weerbaarheid en ratio stilletjes te wurgen met mijn zieligheid.

Daarna zie ik graag verdere stappen zoals: gratis geld, wat wetten die mij dingen geven, en graag ook een voorbinddildo.

1337haxxor | 01-07-18 | 20:17 | 1

Dat gratisgeld ga je dan toch wel met je Mercedes en voorgebonden Dildo ophalen neem ik aan?

boterhamtevredenheid | 01-07-18 | 23:18

En zijn excuses tegen de Europeanen voor de barbarijse slavennemers?

SicSeb | 01-07-18 | 20:06

Hoe heet die domkop?Hij moet gewoon zijn smoel houden.En zeker als zogenaamde burgemeester.

flesje | 01-07-18 | 19:24

Ik stel voor dat we alle nazaten van slaven weer gratis terug varen naar land van herkomst, als boetedoening voor ons verwerpelijke gedrag toen.

DeBelastingbetaler | 01-07-18 | 18:52

Als we toen alle slaven hadden verkocht aan de russen, hadden we dit gezeik nu niet gehad..

Gokmaar | 01-07-18 | 18:32 | 1

Russen werden juist als slaaf verkocht aan arabieren door Duitsers. nl.wikipedia.org/wiki/Slaaf Nou ja Russen, Slaven althans.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 18:46

Oh en voor de VOC bashers: Die slavenhandel was meer die andere club, de West-Indische Compagnie (WIC). Ook wel Geoctroyeerde Westindische Compagnie (GWIC).

Dr.Jay | 01-07-18 | 17:37 | 1

Die overigens net als de VOC failliet ging. Van de WIC zijn we - net als van de VOC - niet rijk geworden.

Hommel | 01-07-18 | 19:21

Nederlanders zaten voornamelijk in de tussenhandel. Dus de slaven uit Afrika ophalen om ze vervolgens naar een plek te brengen waar ze werden verkocht aan plantage-eigenaren.

Suriname en de Antillen mochten dan van Nederland zijn, maar er woonden allerlei soorten mensen daar. Veel Joden kwamen daar om een plantage of fabriek op te richten en hadden daar slaven voor nodig. Wat Nederlanders hebben gedaan is echt niks vergeleken met de Britten, Portugezen en Spanjaarden. Hoe ze destijds met negers omgingen was gewoon de norm in Europa en echt niet uniek voor Nederland.

Erno-NL | 01-07-18 | 17:19

verplicht werken is belachelijk
behalve als je in Rotterdam in de bijstand zit natuurlijk.

zazkia | 01-07-18 | 17:03 | 1

Vergelijk je de bijstand nu met slavenarbeid?

Tegenprestatie voor gratis geld versus werken onder dwang zonder vrijheid?

Op je luie reet geld ontvangen versus een zweepslag...

Gast... zoek een baan

BillyVetnippel | 01-07-18 | 19:47

Niet alleen roofden de moordende en slavenrovende Noord-Afrikaanse moslim Berbers Europese blanke vrouwen en kinderen in Spanje, Frankrijk, Italie, maar ook uit Engeland en Ierland (zie linkje)
Ik vind dat dat de algarijnse, marokkaanse, tunesische, enz, regeringen ons daarvoor hun excuses moeten aanbieden en ons onmiddellijk vele miljarden conpensatie moeten betalen.
youtu.be/Jka3ZeOG49o?t=121
en
www.irelandbeforeyoudie.com/6-places-...

telelezer | 01-07-18 | 16:50

Misschien moet iemand Aboutaleb vertellen welk land de top drie slavendrijvers en makers behoorde, naast Libie (Tripolitania) en Algerije, maar zeker ruim voor Tunesie.

Dr.Jay | 01-07-18 | 16:49 | 1

En de Europeese handelaren kochten al hun slaven aan de Afrikaanse kust, zowel van locale als Arabische slavendrijvers. Ook diep in Afrika speelden de Noord-Afrikanen daarin een grote rol.
Arabische slavendrijvers hielden dat heel lang vol, onder andere op Zanzibar.

Een paar miljoen Europeanen werden door de Berbers tot slaaf gemaakt, dat ging door tot ver in de 19e eeuw (vandaar in het lied van de USMC: 'to the shores of Tripoli') en hield pas grotendeels op met de Franse invasie en verovering van Algerije (1830-1847).
OK de Marrokanen hielden er iets eerder mee op dan hun buren.

Dr.Jay | 01-07-18 | 17:00

Als de oorspronkelijke Europese volken wat meer frisian stijl waren gegaan hadden we die ellende met die zandbak religies niet gehad.

miko | 01-07-18 | 16:49

Velen zien niet in dat zodra je excuses maakt, je impliciet schuld bekent; en als je schuld bekent dan volgen snel de compensatieclaims; en DAT is waar het om gaat: geld. Dat is dan ook de reden waarom Turkije de volkerenmoord op de Armeense christenen blijft ontkennen.
Wat betreft de afrikaanse slavenhandel:
""Honderden jaren hebben Algerijnse, Tunesische en Marokkaanse piraten Europa's kusten geterroriseerd zen zijn honderdduizenden blanke Europeanen slaaf gemaakt.
Laat dit stuk pvda verrader daar eens excuus voor aan bieden i.p.v. ons een schuldcomplex opdringen.""
@ Pelforth | 01-07-18 | 14:17
Professor Warner heeft de moslim miljoenen slavenroof in kaart gebracht (zie dit linkje)
youtu.be/I_To-cV94Bo?t=112

telelezer | 01-07-18 | 16:31

Die heeft dus ook al het historisch besef van een aardappel.

Hommel | 01-07-18 | 16:29

En voor mij graag excuses omdat ik via belastingen wordt uitgebuit om grote groepen Marokkanen van uitkeringen te voorzien.
En voor al de slaven in Zuid-Marokko een interventie om hen vrij te krijgen.

Montesquieue | 01-07-18 | 16:28

Aboe-Laadklep moet immers meehuilen met wolven in het politieke bos: Ollongren en Van Aartsen janken al huilend over (ik citeer) "kille feiten waarvan elke Nederlander voelt dat het vreselijk is dat ze deel uitmaken van de Nederlandse geschiedenis"
Pure huichelaars, want dat was toen immers gewoon de tijdsgeest overal in de hele wereld (en voornamelijk de noord-afrikanse wereld) .
www.telegraaf.nl/nieuws/2241943/slave...

telelezer | 01-07-18 | 16:05

Waar bemoeit die berber zich mee, hij moet eerst even in het register kijken van de bijstand dan ziet hij dat Rotterdam al jaren een gratis uitkering betaald aan de zgn nazaten van ex slaven woonachtig rondom de Kruiskade en het oude westen. Allemaal te lui om te werken. Idem dat geïmporteerde tuig uit Marokko de beste man ligt de prioriteiten verkeerd. En tracht met zijn boute uitspraken zijn ego op tevijzelen. Langzaam krijgen de burgers van Rotterdam door dat deze rooie PvdA burgemeester maar een belang dient, en dat is zijn eigen belang, opzouten met die kwal.
A

Goedverdoemme | 01-07-18 | 16:02

Er gingen 2 tot 3 keer meer slaven van West-Afrika naar de Islamitische/Arabische wereld dan naar Noord- en Zuidamerika. Zoiets van 25 miljoen tegen 10 miljoen. Daarvan getuigen grote populaties zwarten op het hedendaagse Amerikaanse continent. In de Arabische wereld zijn die er niet. Omdat alle zwarten na gebruik/verbruik, of hoe je het ook noemen wil, werden afgemaakt. Of de castratie tot eunuch niet overleefden. En nou wil die flut-Marokkaan ons de les lezen. Dat ie doodvalt.

Wachtmeester R | 01-07-18 | 16:00 | 1

En de meeste die slaven die naar Noord- en Zuid-Amerika gingen waren aan de kust gekocht van Arabische slavedrijvers. Vrijwel de gehele rest van locale Afrikaanse stammen (na een of andere oorlog).

Oh en o.a. de Britten hadden zelf ook blanke slaven in de West, dat kon namelijk tot ergens in de 17e eeuw, in ieder gavl tijdens het Protectoraat waren veel van die slaven niet eens criminelen of zo, maar gewoon mensen die ergens een verkeerd steegje waren ingegaan. Maar goed dat soort praktijken werd ergens in de 17e eeuw verboden, Het idiote was dat in De West het houden van slaven wel was toegestaan, terwijl dat in de meeste landen in Europa al lang niet meer mocht. Afgezien van strafkampen en galijdienst voor criminelen natuurlijk...

Dr.Jay | 01-07-18 | 17:15
-weggejorist-
Mau777 | 01-07-18 | 15:58 | 1

De man weet elke keer weer op exact het juiste moment zichzelf op sluwe wijze naar voren te schuiven als de meest deugdzame der deugdzamen. Ik begin een steeds grotere hekel aan 'm te krijgen.

Schoorsteenveger | 01-07-18 | 15:43

Aboutaleb zou zich eens moeten verdiepen in het slavernijverleden van Marokko.
Als er één land is dat excuses zou moeten maken dan is het zijn vaderland wel.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 15:33 | 1

+1

telelezer | 01-07-18 | 15:59

Ik wil excuses voor de euro invoering, de privatisering van de zorg die volgens hoogervorst goedkoper zou worden, mijn gemiste en beloofde 1000 euro van Rutte, het afpakken van AOW partnertoeslag, het van tafel vegen van inspraak via referendum, het betalen van hoge belastingen daar waar dividend belasting wordt afgeschaft, het weggooien van mijn aangifte bij politie omdat men geen tijd heeft, het mij ontzeggen van verdediging van lijf en goederen door mij aan te merken als dader ipv slachtoffer en zo kan ik nog wel ff doorgaan.

MoonBeebe | 01-07-18 | 15:19 | 1

Het verkopen van Nederland aan de EU tegen de zin van het merendeel van de bevolking...

Slipsnifter | 01-07-18 | 17:20

Neelie Kroes VVD hield slavinnen, 16 tot 18 uur werken tegen 2.50 gld. S'nachts standby en kliekjes vreten.
Uitleveren aan aboe zou ik zeggen.
Take care.

PopeyeKamper | 01-07-18 | 15:09

En daar gaan we weer....... oprotten met die aboetaleb!!

Slipsnifter | 01-07-18 | 15:07

Bovendien was de VOC juist niet staatgesteund, in vergelijking met andere landen. Daarom waren we niet zo groot als Portugal en Spanje. Bewuste keuze. Dus ga maar naar families die aandelen hadden van deze eerste Naamloze vennootschap.

merel veld | 01-07-18 | 14:49

Net zoals je de Gutmenschen en pleitbezorgers van de massa-immigratie regelmatig hoort zeggen: migratie is van alle tijden, kon je ook over slavernij zeggen: slavernij "was" iets van alle tijden. Want inderdaad, slavernij werd voor het eerst afgeschaft in de westerse wereld, op verschillende momenten in de 19e eeuw, voor Nederland dus kennelijk in 1863.

Maar in grote delen van de wereld - buiten de westerse samenlevingen - bestaat nog steeds slavernij (of een "virtuele" slavernij). Daar gaat het zelden of nooit over. Nee, de slavernij die de grootste schandvlek uit de geschiedenis vormt, betreft uitsluitend de trans-Atlantische, door "witten" bedreven slavernij. En dat wordt uitsluitend zo ervaren door "mensen van kleur" die in het westen wonen. Minderheden, en dus ook mensen van kleur, bevinden zich over het algemeen - met uiteraard de nodige uitzonderingen - op de laagste sporten van de maatschappelijke ladder. Dat kan en mag niet hun eigen schuld zijn. Dat moet komen door die vroegere slavernij.

Kijk, in een land als Nederland krijgt over het algemeen iedereen toch echt alle kansen en alle gelegenheid om er wat van te maken: ondanks de altijd breed uitgemeten resultaten van "onderzoek" waaruit blijkt dat er in Nederland sprake is van "discriminatie" (en ik ontken niet dat dat er ook is; maar m.i. niet meer of minder dan in heel veel andere landen), zijn alle scholen en opleidingen voor iedereen toegankelijk, kun je hier, als je je best doet, een redelijke tot goede baan krijgen, en wordt er door de overheid al ca 50 jaar met dik geld aan "subsidies" gestrooid om het leven voor minderheden te vergemakkelijken.

Dus het vervelende is dat het in Nederland zo verdomde moeilijk is om "slachtoffer" te zijn. Vandaar die enorme heisa en verontwaardiging over die slavernij. Eindelijk hebben de mensen van kleur een stok om de "witte" mee te slaan: wij hebben ze vroeger tot slaaf gemaakt en tot in de vijfde/zesde generatie ondervinden ze daar de mentale en maatschappelijke gevolgen van. In plaats dat men zegt: ja, dat was onrechtvaardig en een nare tijd, maar die tijd is allang voorbij; laten we de schouders eronder zetten en er het beste van maken, gaat men zich werkelijk ongegeneerd wentelen in (vergezocht) slachtofferschap.

Nou ja, ik vraag me af of ze daarmee veel indruk maken op en respect afdwingen bij al die oorspronkelijke Nederlanders, die nazaten van de slavendrijvers. Bij mij in ieder geval niet.

Dr_Johnson | 01-07-18 | 14:46 | 1

Mee eens.

Beste_Landgenoten | 01-07-18 | 17:01

Om die schuldvraag-discussie voor eens en altijd af te kappen: het afschaffen van de slavernij was vóór de instelling van het algemeen kiesrecht. Dat was de eerste keer dat de burger daadwerkelijk invloed kon uitoefenen. Dus niets erfzonde.

Rico Tampeloerus | 01-07-18 | 14:44 | 1

Hulde voor deze aanvulling.

Hommel | 01-07-18 | 16:30

Nog een laatste vraag...

Waarom herdenken we met de dag van de (afschaffing van) slavernij alleen de zwarte slaven?

Ik bedoel maar te zeggen dat met de dodenherdenking al vele jaren lang niet meer alleen de joodse slachtoffers worden herdacht, maar alle slachtoffers van dat regime alsook alle andere slachtoffers van andere oorlogen, toen en nu.

Door de herdenking van de (afschaffing van) slavernij enkel en alleen voorbestemd te houden voor mensen met een niet-blanke huidskleur, word het bestaan van (historische maar ook moderne) slavernij van blanke mensen ten onrechte ontkent, word die gehele groep bewust uitgesloten van herdenking van (de afschaffing van) slavernij, wat het uiteindelijk ook maakt tot een anti-wit racistisch feestje. Daar komt bij dat alleen de trans atlantische slavernij word herdacht. En niet de sub Sahara slavernij. Terwijl in NL ongetwijfeld ook nazaten van die slavernij leven.

Het lijkt me daarom beter om de naam Keti Koti (festival) te schrappen, te blijven bij het neutralere 'dag van de (afschaffing van) slavernij' en daarbij vanaf nu expliciet ook alle andere vroegere en moderne vormen van slavernij te herdenken. Op die manier is de herdenking ook toegankelijk voor blanke autochtone mensen, voor alle slachtoffers van moderne slavernij, voor alle nazaten van slavernij anders dan die van de trans-atlantische en word er recht gedaan aan ook het slavernijverleden van andere volkeren.

Slavernij is erg. Maar op basis van je huidskleur slavernijherdenking claimen en anderen de facto daarvan uitsluiten vind ik nog erger. Wie dat doet en denkt te mogen rechtvaardigen is geen haar beter dan de slavenhandelaren van zijn voorouders.

gaffelbaard | 01-07-18 | 14:37

Als Nederlanders principieel van mening zijn dat Turken de gebeurtenis met de Armeniërs aan het begin van de 20ste eeuw een genocide noemen... en zich dus in een positie zetten waarin ze helemaal naar de kenker zullen worden geclaimed is het alleen maar consequent als Nederland haar slavernijverleden erkent. De hypocrisie is weer stuitend. Wat gaat Frankrijk alweer inzake Algerije doen?

koter | 01-07-18 | 14:37 | 2

Eerst moet Algeriej excuses aanbieden voor het binnenvallen van Frankrijk in de 8e eeuw na Chr. en de handel in Franse slaven.
Wie het eerst misdaden tegen de menselijkheid pleegt, moet als eerst zijn excuses aanbieden aan de slachtoffers, dus Algerijnen, Turken ( de grootste slavendrijvers en racisten ter wereld ) en Marokkanen, wat let U?
Of heeft U andere bedoelingen?.

Pelforth | 01-07-18 | 14:56

Pelforth | 01-07-18 | 14:56

Vergelijking van niks. Die piraten handelden overwegend vanuit eigen particuliere belang. Noord Afrika was in die dagen (zelfs vandaag de dag nog in iets mindere mate) grotendeels een anarchie. Een centrale bestuur was er nauwelijks en wisselde bovendien met de regelmaat van de klok van hand. Toen Frankrijk Algerije onder de duim had stond het onder leiding van een sterke centraal geleide staat. De militairen die daar tekeer gingen deden dit in opdracht van de staat en vaak ook met goedkeuring van veel nationalistisch Fransen.

koter | 01-07-18 | 16:26

Marokkanenzijn moeten excuses aanbieden voor geweld tegen homo's vrouwen
Tegen. de Nederlandse bewolking voor leegroven aanslagen plegen en nog veel meer

automaat | 01-07-18 | 14:37 | 1

Duidelijk verhaal man, goed geschreven.

Durak | 01-07-18 | 15:59

Deze wijze woorden van onze Rotterkaan brengen de volkeren tezamen, toch? Hoeveel Nederlanders zijn destijds bij de slavernij betrokken geweest? 10.000 op een bevolking van destijds 5 miljoen of zo. Atoulebber ga gvd fietsen en liefst terug naar Marakkech

Slough | 01-07-18 | 14:36

Het was een mooi onderwerp geweest voor een bindend referendum. "En de uitslag is: 10% van de Nederlanders zegt sorry, 90% zegt ongezien de tyfus" En Abu die de uitslag dan mag voorlezen. Kan nog steeds eigenlijk. Rutte die de Nederlandse excuses aanbied namens 10% van de bevolking.

echtpaul | 01-07-18 | 14:35 | 1

echtpaul | 01-07-18 | 14:35 | Prutte heeft toch geschiedenis gestudeerd, dus die moet het weten, Proest !
Take care.

PopeyeKamper | 01-07-18 | 16:03

Ze haten ons allemaal. Geen uitzondering. Laat alitoubeb eerst excuus maken voor het complete mocrovolk. Dan voor moslims. En dan mag hij komen zeuren over sommige van onze voorvaderen. En als ik thuis of op het werk om mij heen kijk stam ik eerder van die slaven zelf af dan dat er iemand van mijn familie ooit heeft geprofiteerd van die bende. Marokkaanse mol.

Repetitive Beats | 01-07-18 | 14:22

Och, die man is gewoon door SJWers met de dood bedreigd als hij dit niet roepen zou. En als politicus ga je dan door de knieën. Als hij hier echt voor zou staan, zou hij dit wel eerder aan de orde gesteld hebben.

Leffe Blonde | 01-07-18 | 14:18

Laat die AbouBlaBla eerst eens excuses aanbieden aan de Europeanen, die door zijn Maghrebijnse volk slaaf zijn gemaakt en vermoord.
Honderden jaren hebben Algerijnse, Tunesische en Marokkaanse piraten Europa's kusten geterroriseerd zen zijn honderdduizenden blanke Europeanen slaaf gemaakt.
Laat dit stuk pvda verrader daar eens excuus voor aan bieden i.p.v. ons een schuldcomplex opdringen.

Pelforth | 01-07-18 | 14:17

Excuses kan je alleen aanbieden als je zelf de handeling gedaan hebt. En niemand van ons heeft dat gedaan, die zijn allemaal al door de wormen opgegeten. We kunnen wel zeggen dat het ons spijt en dat we er van leren om het anders te doen. O, en dat hebben we dus gedaan.
De Aboutalebs op deze wereld zijn gek geworden. Er zijn vandaag heel veel echte misstanden die we aan moeten pakken. Doe dat eens. En ik wil al helemaal zoiets niet horen uit de mond van een PvdA excuus-Marokkaan.

Gele Beer | 01-07-18 | 14:13

En Portugal dan?
Dat selectief shoppen in de geschiedenis het is zo reete sneu. Enig Europese land wat meerdere slavenmonumten heeft. Het wordt herkend. Het wordt verteld in geschiedenis boeken. In musea. Etc en maar blijven zeiken. Aboutaleb je staat bij een monument dan betekend dat het niet vergeten wordt. Steek liever je energie in goed onderwijs. Opvoeden van mensen. Je inzetten voor de samenleving. Mensen helpen er een betere wereld van te maken.

stilverleden.nl/lagos-portugal-begin-t...

franck7020 | 01-07-18 | 14:13

Excuses?? Een dankjewel voor het bestaansbeginsel van den Exoot in de westerse wereld doet tenminste recht aan de realiteit.

PIS-Alchimis | 01-07-18 | 14:12

Gaat de regering van Marokko ook excuses aanbieden voor het met het zwaard en dwang bekeren en afslachten van de Berbers tot de Islam en het Arabiseren van hun taal en cultuur? De Kerken hun portemonnee trekken voor het met grof geweld kerstenen van Europa? Het is absurd om excuses te eisen van de Nederlandse Staat voor iets dat die staat zelf nooit begonnen is. De VOC en WIC waren private ondernemingen.

Je kunt geen geloofwaardige excuses aanbieden of aanvaarden namens een dader en slachtoffer dat je niet zelf bent. Wij waren nooit slavenhouders, zij waren nooit slaven. Onze relatieve welvaart is opgebouwd na de Wereldoorlogen toen slavernij al ruimschoots afgeschaft was en het kolonialisme werd opgeheven. Ze hebben alle gelegenheid gehad sinds 1860 (en deels zelfs daarvoor, je bleef niet altijd slaaf) om zich te ontwikkelen. Dezelfde scholen, vakken en ondernemingen stonden en staan voor hen open. Zowel met de hersenen als met de handen kun je een prima betaalde baan krijgen, desnoods voor jezelf beginnend als de "racisten" je niet willen aannemen wegens de reputatie en het gedrag van je kleurgenoten.

En de afstammelingen die erin slaagden op de pakjesboot naar Nederland luilekkerland te komen hebben al helemaal de jackpot. Buiten iedere verhouding profiteren van de verzorgingsstaat, betaald door blanke Nederlanders, vaker man dan vrouw, en nog die kip met de gouden eieren uitfoeteren en een schop onder de reet willen geven voor het niet genoeg geven of niet kruiperig genoeg je excuses aanbieden voor iets dat je nooit gedaan hebt aan iemand die daar nooit werkelijk onder geleden heeft. Je moet het maar durven.

Als ze al centjes willen ter "compensatie", dan wel graag in ruil voor maandelijks een flinke afranseling met de zweep. Dan kunnen ze tenminste met recht zeggen dat ze weten hoe het voelt om slaaf te zijn.

Wol | 01-07-18 | 14:03

Als alle wereld leiders nu eens gezamelijk excuus aanbieden, Duitsers voor de oorlog, Nederlanders voor de slavernij, Spanjaarden voor de 80 jarige oorlog, Rusland voor krim, Usa voor oorlog vietnam etc.. Dan strepen we alle vorderingen en herstelbetalingen tegen elkaar weg. Eindresultaat: iedereen zijn excuus en 0 euro te claimen. Nu weer allemaal aan het werk. Stelletje zeurpieten.

TilburgDeGekste | 01-07-18 | 14:00

Ab, doe mij ook eens zo'n zak gratis geld. Ik ben zo'n slaaf van mijn hypotheek.

ScumbaggusMaximus | 01-07-18 | 13:59

Laat je niet in de hoek drukken! De Westerse landen me toen nog roomblanke christelijke inwoners - hebben als eerste de slavernij afgeschaft in een wereld waarin slavernij de gewoonste zaak van die wereld was. In tegenstelling tot de islamitische voorouders van Aboutaleb waarvan de laatste barbaren rond 1960 de slavernij afschaften. Weliswaar met moeite want vergeet niet dat "de perfecte mens" genaamd Mohammed, zelf slavenhandelaar was. Zullen we het dan tevens hebben over herstelbetalingen voor de blanke slaven geroofd door moslims? youtu.be/SbrGNXuC8hc
Alle slavernij is mensonterend en verwerpelijk. De blanke slavenhandel is echter niet meer verwerpelijk dan de islamitische, Chinese, Turkse of de Afrikaanse onderlinge slavenhandel. Feit is dat onze Westerse samenleving er als eerste mee is gestopt en de rest pas veel later. Gut. Wat hadden we toch een mooie cultuur.

matrixbluepill | 01-07-18 | 13:57 | 3

"De blanke slavenhandel is echter niet meer verwerpelijk dan de islamitische, Chinese, Turkse of de Afrikaanse onderlinge slavenhandel."

Niet helemaal waar. Het verschil met bijvoorbeeld de Marokkanen en Turken is dat slaven (vooral bij de Ottomanen) zich in die maatschappijen konden opwerken, vrijkopen en hoge posities konden bemachtigen. M.a.w. men zag ze niet intrinsiek als inferieur. Veel van de elite eenheden in het Ottomaanse leger waren ooit slaaf: de Janitsaren bijvoorbeeld en de Mamelukken in Egypte. Europese slavernij was toch echt van een andere orde. Ten eerste omdat zwarten werkelijk als minder werden gezien. Iets tussen mens en dier in. Hiervoor werd ook de bijbel gebruikt als rechtvaardiging... in het specifiek het verhaal van Cham. Cham heeft later plaats gemaakt voor de evolutie theorie. Deze wordt tot op de dag van vandaag gebruikt om te 'bewijzen' dat donkere mensen lager op de genetische ontwikkelingsladder staan.

koter | 01-07-18 | 15:01

Arabieren kunnen heel erg neerkijken op zwarten. Bijvoorbeeld, de Janjaweed in Sudan voerde een racistische oorlog tegen zwarten in de recente geschiedenis.

Die Janitsaren van de Turken waren blanken. Dus niet of nauwelijks raciaal anders dan de Turken.

Ik ben niet overtuigd van je stelling.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 17:17

Hoeveel is er aan geld innSuriname gebleven aan kennis en infrastructuur, toen Suriname zelfstandig werd? Weet iemand dat? Ook in het kader van de slavernij herdenking?

geineonnuther | 01-07-18 | 13:57 | 1

Nou, de suri's hebben in ieder geval 35 miljoen gulden gekregen als startkapitaal en daarna is de helft van de bevolking naar Nederland gekomen.

Verbandmeester | 01-07-18 | 20:23

Marokkaanse Koning en zijn Zwarte Slaven gedoe 300 jaar geleden:

Leydse Courant 30-06-1732

Bron: resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:0110135...

SPANJEN
Gibraltar den 28 Mey. Met een Bark hier van Tanger gearriveerd , heeft men tyding bekomen , dat de koning Muley Abdallah om zyn Leeger van Zwarten in Gehoorzaamheid te houden , verscheide Alcaides of Opper-Officiers van t zélve had doen dooden,en eenige andere weggejaagt ; en dat Hy 2 Alcaides, die uyt Guinea gekomen waren, en welke 1000 zwarte Slaven en Slavinnen ; nevens een groot getal Kameelen , veel Goud, en Andere Goederen hadden meedegebragt; had doen stranguleeren , onder voortwensdel dat zy te lang uytgebleeven hadden ; welke Excecutie op den eersten dag van het Feest van Ramadan geschied was : Voorts dat die Vorst zelf onthoofd had zyn eigen broeder den Gouverneur van Tadla en andere etc . Gemelde Koning Abdallah , die op de Stad Tetuan weder een Belasting van twaalf quintalén Zilver had gelegt , bevond zich te Mikenes, daar de Koning zijne Moeder van Mecca gearriveerd was, 't welk het Leeger der Zwarten, deed hoopen , dewyl deeze Princesse heel goedaardig was , dat zy een gedeelte van haare beloofde achterstalllen bekomen zouden; ......

Canninefaatje | 01-07-18 | 13:51

Wat de Briemusketier zegt. Zodra hij dat doet is hij zijn leven niet meer zeker. Het veroordelen van blanke mensen die niet naar geweld grijpen is vele malen gemakkelijker. Het is gewoon een laffe teringhond. Zoals al die kutmarokkanen.

Linkse allergie | 01-07-18 | 13:57

Er is geen 'we' als je twee paspoorten hebt.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 13:45 | 1

Kwestie van gespleten persoonlijkheid misschien :)

Slough | 01-07-18 | 14:42

Waarom abou zijn arabische collegaas niet aanspreekt op excuses en schadevergoeding wbt Het SlavernijGebeuren?
Omdat ie er dan een derde neusgat bij krijgt, en dat weet ie donders goed. Dus dit is politieke profilering ten koste van de nederlandse belastingbetaler, en het kost m als marokkaan niets. Zo kennen we ze de marokkaan weer, als de uitnemers en profiteurs die ze zijn, met een islamitische laars in de nek van hebk en infrid, die dit deugfeestje mogen betalen.
Naar verluid is het op het Stadhuis te Rotterdam ook niet heel erg gezellig werken onder deze voormalige journalist, die steeds meer despotische neigingen vertoond. Het begint er op te lijken dat zijn uiterste hkudbaarheidsdatum is verstreken. Vis begint te rotten bij de kop, altijd weer.

De Briemusketier | 01-07-18 | 13:40

Sorry dat we Murken hebben toegelaten in dit land en paspoorten hebben gegeven en sorry dat een murk burgemeester van Rotterdam is geworden ipv in Rabat of Casablanca en nu ze eige zich met ONS verleden gaat bemoeien.

IndoFortuyn | 01-07-18 | 13:38

Slavenhandel werd bedreven door een beperkt aantal mensen in een andere tijd. Die mensen zijn dood en de slachtoffers zijn dood. De huidige Nederlanders zijn daar niet schuldig aan. Wij vragen toch ook geen excuses aan de Marokkanen voor de Moorse piraten die hier blanke slavinnen kwamen vangen, de Fransen voor de Napoleontische oorlogen, de Spanjaarden voor de 80-jarige oorlog en de Spaanse bezetting of aan de Italianen voor wat de Romeinen hier hebben misdaan? Overigens was de Arabische slavenhandel over de jaren vele malen groter in volume dan de Trans-Atlantische slavenhandel. Misschien wil Aboutaleb daar eerst eventjes excuses voor maken?

Short | 01-07-18 | 13:35 | 1

"Overigens was de Arabische slavenhandel over de jaren vele malen groter in volume dan de Trans-Atlantische slavenhandel. "

Welke bedoel je precies? Arabisch en Barbarijse/Moorse zijn niet per se dezelfde zaken.

De Barbarijse handel bedroeg naar schatting 1 tot 1,2 miljoen mensen.

"Er wordt geschat dat Barbarijse piraten in deze periode tussen 1.000.000 en 1.250.000 Europeanen ontvoerden en als slaven verkochten op de markten in Afrika."
nl.wikipedia.org/wiki/Barbarijse_slav...

De Trans-Atlantische 11 tot 14 miljoen personen.

"Dit ging echter gepaard met grote menselijke tragedies. In de loop der eeuwen werden zo'n 25 miljoen mensen tot slaaf gemaakt. Velen stierven al voor zij verkocht konden worden voor transport, maar tussen de 11 en 14 miljoen werden verscheept naar Amerika, waarvan zo'n 15% kwam te overlijden tijdens de reis, een sterftecijfer dat in die tijd courant was, ook voor de Europese bemanning."
nl.wikipedia.org/wiki/Trans-Atlantisc...

koter | 01-07-18 | 15:11

Een vraag die met bij me opkomt...

Niet-NLers/NLers van niet-NLse afkomt die WEL over slavernij willen praten maar ALLEEN als het over (trans atlantische) slavernij gaat die werd bedreven door blanke mensen ... is dat een vorm van anti-wit racisme?

gaffelbaard | 01-07-18 | 13:22 | 1

Jazeker.

OverdaanDerOnderheid | 02-07-18 | 11:57

Alle reaguurders ten spijt, het gaat om dit ene zinetje van Van Rossum: met excuses komen de lawsuits en uit die lawsuits komt gratis geld voor nabestaanden van de nabestaanden van de nabestaanden van de slavernij, betaald uit de zakken van mensen die nooit slaven hielden, geen slaven willen, slavernij verwerpelijk vinden en nooit meer slavernij zouden invoeren.
Het doet er niet toe of slavernij nog steeds bestaat, wie er wel of niet verantwoordelijk zijn of waren en of het wel of niet verwerpelijk was. Nee, de vermeende gekleurde afstammeling wil gewoon keiharde knaken in de portemonnee, opgehoest door de verderfelijke witte man.

Alco-de-Holist | 01-07-18 | 13:21 | 2

Maar als ze die knaken wel willen van witte manen en niet van (nazaten van slavenhandelende) arabische/islamitische mannen, is dat dan racisme? Ik bedoel: als men de slavernij schuldvraag neerlegt bij mensen die je enkel op basis van huidskleur en afkomst selecteert, dan heet dat toch racisme?

gaffelbaard | 01-07-18 | 13:28

Verrekenen WE gewoon ff met de decennia lang betaalde uitkeringen en hulpgelden aan die pauperlanden en willen WE ook ff ONZE ingebrachte knowhow ten gelde gemaakt zien worden.

WayneGretzky*99* | 01-07-18 | 13:37

Aan al die mensen die zo overhoop liggen met (hun)het slavernijverleden, zou ik eens het volgende willen voorhouden: mijn overgrootvader, grootvader en vader, waren werkzaam in de vlasteelt. Dat hield in: erg hard werken voor erg weinig geld en bovendien uitermate ongezond in verband met het vrijkomende stof. Mijn vader ging op 13-jarige leeftijd met zijn vader in Mei naar Texel en dan kwamen ze in Augustus/September terug, om daar te zaaien, onkruid te trekken, oogsten en verschepen van het vlas. De vlasboer zorgde dat de achtergebleven vrouwen een deel van het loon van hun echtgenoot kregen, maar soms verlangden die vlasboeren een tegenprestatie in natura; iedereen op het betrokken dorp weet nu nog wie er voortkwam uit deze tegenprestaties. Er werd gezegd op wie je moest stemmen en wee je gebeente als je je daar niet aan hield, want op één of andere manier kwamen ze het toch te weten. Woonde je in een huis van de vlasboer en werd je ontslagen omdat je slecht werkte of ander werk aanvaardde, dan kon je gaan. Met je 55-ste levensjaar, kreeg je "afslag", maar dat betekende niet dat je korter en minder zwaar werk mocht gaan doen. Ik vermoed dat dit soort werkomstandigheden ook in vele andere takken van nijverheid voorkwamen. De eerste keer dat mijn vader naar Texel ging, was in 1919, dus net 100 jaar geleden. De slavernij in Suriname is in 1863 afgeschaft. Mijn vraag: is er nou zoveel verschil tussen de slavernij en de door mij beschreven arbeids- cq levensomstandigheden. Uw antwoord zal zeker zijn: ja, maar die arbeiders waren geen slaaf. Nou, als die slavenhouder zijn slaven slecht behandelde, dan deed hij aan kapitaalvernietiging. Die arbeiders daarentegen vlogen bij het minste of geringste op straat. M.i. niet zoveel verschil. Denkt u er maar eens over na!

oliebolletje123 | 01-07-18 | 13:11 | 2

Zo is ta, kijk maar eens smorgens in de files en de tank stations. Dat zijn de slaven. En de oos
Blokkers die voor vijf € werken

geenhakbar | 01-07-18 | 13:21

Ik ben het geheel met al uw punten eens. En ben tegen gezeik en herstelbetalingen.. Maar het verschil zit hem denk ik wel in de martelmethoden. Die er volop en beestachtig waren ten tijde van de slavernij in bepaalde gebieden in Amerika.

letopuwzaak | 02-07-18 | 00:10

Ik verbaas me altijd over de grote populariteit van Aboutaleb, ook onder de reaguurders hier.
Maar beste mensen, deze man is hét schoolvoorbeeld van een rasopportunist.
Nu zijn PvdA niet meer in de regering zit, grijpt zijne schijnheiligheid de kans om zich van zijn 'sympathieke en menswaardige' kant te laten zien. Trap.er.niet.in.mensen.
Kijk, van een partij als Denk verwacht ik deze goedkope retoriek. Dat hoort er allemaal bij.
Maar dat het boegbeeld van een tot voor kort relevante partij als de PvdA zich bedient van deze goedkope kletsspraak, is een teken van radeloosheid binnen de partij.
Kort en krachtig, Aboutaleb had dit pleidooi moeten houden toen Asscher in het kabinet zat. Wat hij nu doet, is goedkoop politiek scoren.
Ware ik gevoelig voor dit pleidooi (dus niet) dan zou mijn sympathie uitgaan naar Denk en niet naar hypocriet Aboutaleb.

Amsterdamsko | 01-07-18 | 13:08 | 5

Hij heeft wel sympathieke kanten als persoon. Hij is zeker niet van de straat en heeft echt gewerkt. In tegenstelling tot de meesten van zijn mederiffijnen kan hij wel redeneren, en is hij in staat tot redelijkheid. Niks bijzonders, maar alleen in de context wel.

Het is een politicus, dus ja opportunist. Mensen paaien. Stemmen vergaren. De PvdA wil de DENK- en Bij1-stemmen terug.

Maar mij krijgen ze niet meer terug.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 13:35

Is en blijft een Marokkaan,ook al is hij door de Kroon benoemd. De eerste loyaliteit van deze burgervader gaat natuurlijk uit naar zijn landgenoten en (voormalig) inwoners van het Afrikaanse continent.
De PvdA heet niet voor niets: Partij van de Afrikanen....

Eendragtmaaktmagt | 01-07-18 | 13:38
-weggejorist-
Analysis | 01-07-18 | 14:26
▼ 2 antwoorden verborgen

Zou Aboutaleb een verborgen agenda voeren? Voor de schijn een Nederlandse modelburger, maar met uitspraken als deze, (waar toch niemand tegen kan zijn?) toch proberen Nederland stapje voor stapje te ontwrichten, om zodoende de weg vrij te maken voor een héél ander Nederland...?

Zenzeo | 01-07-18 | 13:06

Misschien dat Aboutaleb eerst eens begint met excuses vragen en/of maken voor de rol van Marokko in de arabische slavenhandel (van 650 tot 1900!!! - das 1300 jaar) maar ja, dat ontbrekend zelfreflectie-gen he.

Binnenbaan | 01-07-18 | 13:05 | 1

Hij zou zich ook sterk kunnen maken voor de aanpak van Marokkaanse loverboys (ook een vorm van slavernij). Hij zou er internationale faam mee kunnen maken ...

gaffelbaard | 01-07-18 | 13:35

Ik neem aan dat die mocro ook Engels spreekt: go fuck yourself.

WayneGretzky*99* | 01-07-18 | 13:05

Salaam Ilikecum, meneer de burgemeester.
Het verleden repareren, dat kan.
Dat kan met de teletijdmachine.
Dusss....

RickyLaRue | 01-07-18 | 13:04

Sorry dat we de Afrikanen naar Suriname hebben gebracht en niet witte Groningse keuterboertjes en dus sorry dat ze nu een argument lijken te hebben hier in Nederland in de weg te mogen lopen omdat ze in Suriname niet hun eigen boontjes kunnen doppen en hier mogen klagen en Bij1 mogen oprichten en een Ned. paspoort mogen krijgen. Allemaal heel sorry en heel dom.

IndoFortuyn | 01-07-18 | 13:01

Ik kan het woord slavernij niet meer horen. Slavernij, gebeurt nog steeds. Kijk naar IS die gebruiken vrouwen als slaaf. Kijk naar Afrika, zelf waar minderheden door onderdrukking, weinig tot niets betaald krijgen. De grootste slavernij, het transport van mensen vond door de moslims plaats vanuit Afrika en Europa naar het MIdden Oosten. De trans-Atlantische slavenhandel was in dat op zicht een kleine jongen. Maar hey, met deze slavenhandel kunnen we de Witte Man, chanteren en die is hier heel gevoelig voor. Stoppen met al die onzin. Free the Netherlands van de DEUGERS. En dan nog wat, ik als zoon van een vader die 5 jaar in de 2e WO, in Duitsland heeft gewerkt. Hij kreeg geen loon, Helemaal niets. Wie betaalt mij dit achterstallige loon. Frau en domineesdochter Merkel.

De Evangelist | 01-07-18 | 12:56

Volgens mij hebben wij Europeanen de slavenhandel van de Arabieren afgekeken. Die deden dit al véél langer! Zij kaapten ook schepen met Europeanen in de Middellandse zee die " wij" dan weer vrij moesten kopen. De Egyptische en Romeinse cultuur was al volledig gestoeld op slavernij... dus wie zouden er eigenlijk excuses moeten aanbieden aan wie ?
Ik ben trots op mijn verre voorouders die een suikerriet plantage hadden aan de Prah rivier in de 17e en18e eeuw( de Nederlandse Goudkust,nu Ghana geheten). De Ashanti's die langs de kust woonden verkochten de door hen overwonnen volkeren uit het binnenland aan de WIC die de slaven per boot naar Curacao vervoerden,waar zij geveild werden.( achteraf kijk je alleen een koe in de kont, voor de verongelijkten alvast)
De slavenhandel heeft de Zeeuwen ( West-Indische Compagnie) nooit veel opgeleverd. Sterker nog deze toenmalige multinational ging failliet.

Eendragtmaaktmagt | 01-07-18 | 12:47

Wanneer gaan ze ons eens bedanken voor het afschaffen van duizenden jaren slavernij? Waarvoor vele blanken gestorven zijn in de oorlog van zuid tegen noord Amerika? Terwijl Arabische landen doodleuk doorgingen, en gaan, met de slavernij, Saudi Arabie zelfs nog tot 1963 toe! Negerstammen die continue in oorlog waren met elkaar en de verliezende partij tot slaaf maakten en ze verkochten, geen woord daarover! En Suriname heeft Nederland kapitalen gekost, nu nog met al die uitkeringen hier in Nederland! Als ze hard zouden werken dan was Suriname stervensrijk, maar liever de schuld bij een ander neerleggen voor het eigen falen. De Antillen idem, maar ze gunnen elkaar niets dus lekker graaien van Nederlands belastinggeld en de eigen mensen laten verrekken die arm zijn. Altijd maar slachtoffertje spelen ipv de hand in eigen boezem steken!! Ze kunnen beter vieren dat de blanken de slavernij hebben uitgebannen ipv dat gejank, als hun voorouders niet waren meegenomen hadden ze nog in Afrika gezeten in een strohut met een geit ernaast, als hun voorouders het al überhaupt hadden overleeft met al die ziektes daar. Het is niet dat ze zijn weggehaald uit een rijk en welvarend land wat de Moren wel met blanken deden ( Moren zijn negers, ter info ) en er zijn zeker ernstige zaken gebeurt en ontmenselijking, maar in die tijd was dat ook het geval bij blanken. En waarom hoor je niets over de bruutste slavendrijvers van toen? De moslims! Die bij mannen de piemel afsneden als ze bij de vrouwen moesten werken en daardoor een wrede dood stierven. Dus. Stoppen met die onzin om uit mijn naam sorry te zeggen, beter zeggen ze DANKJEWEL!!!!!

dutch bikkel | 01-07-18 | 12:37 | 1

Wat Suriname betreft heb jij volledig gelijk Bikkel. Steenrijk land qua bodemschatten(olie,goud) en bos/landbouw/visserij maar werken ? Dat is een heel vies woord vooral voor de ongelofelijk corrupte roverheid die niets maar dan ook helemaal niets doet zonder zich er rijkelijk voor te laten betalen.. inflatie ligt bij 60% per jaar.
Gaat een keer fout,maar nu nog eerst even de natuurlijke hulpbronnen aan de Chinezen en Indiërs & Amerikanen verpatsen,dan kan men daar weer een jaartje vooruit.

Eendragtmaaktmagt | 01-07-18 | 12:53

0,0 schuldgevoel. Destijds haalden we mensen hierheen die wél konden en wilden werken. Nu worden er mensen geïmporteerd die enkel hun handje kunnen ophouden, “lalalala geld!” en ons tot belastingslaaf maken...

Rutan | 01-07-18 | 12:32

Het spijt mij totaal niet.
Waarom zou ik excuses aanbieden voor de (naar de huidige zeitgeist) misstanden die een ander begaan heeft?
Moet ik dan ook maar excuses aanbieden voor de daden die Mao op zijn geweten heeft? Of Genghis Khan? Of Saddam Hussein? Of Christoffel Columbus? Of, of....

Het enige wat een potentieel excuus teweeg brengt is:
Zie je wel, schuld dus schadevergoeding; geld!

Let maar op. De onderdanige regering die gaat hiervoor kruipen. Afkopen van aangepraat schuldgevoel, want tja, oh oh oh wat zijn we de "tot slaaf gemaakte mensen" dankbaar voor alles wat ze gedwongen werden om ons land op te bouwen.

Al die slaven die plaggenhutten bouwden, veenkoloniën opbouwden en werkgelegenheid schiepen....
Heel Amsterdam is gebouwd met slavenarbeid. Net als de piramides met de zweep erover tot ze dod neervielen. Toch? Heel het Binnenhof en Buitenhof door arme Afrikaanse mensen onder erbarmelijke omstandigheden onder de zweep van Willem van Oranje uit de grond gestampt. Balthazar Gerards kwam daar tegen in opstand en is een held dat hij deze brute dictator neerschoot in zijn strijd tegen de slavernij.
Toch?

Koekoek.

Is dit nog nieuws? | 01-07-18 | 12:27

Storten we ons vol overgave op de volgende natte scheet van de bestuurlijke laag die blijkbaar alleen bestaat uit deugenden met idiote oprispingen.

Eppo | 01-07-18 | 12:23

Veel Surinaamse- en Antilliaanse zwarte mensen stammen af van zowel slaven als slavenhouders (slavenhouders die hun zwarte slaven zwanger maakten). Gezien de vermenging door de eeuwen heen denk ik dat we het over een bijzonder grote groep mensen hebben. Wellicht dat de Marrons ("Bosnegers") zich hier enigszins van kunnen onderscheiden.

Hoe zal excuses voor deze afstammelingen verlopen? Gaan ze misschien voor de spiegel staan en tegen zichzelf excuus aanbieden voor hun blanke voorouder en tegelijkertijd hun eigen excuus aanvaarden namens hun zwarte voorouder?

Het opmerkelijke is dat juist zwarte Antillianen en Surinamers vanwege dit feit mogelijk veel sterkere directe familiebanden hebben met blanke slavenhouders dan blanken in Nederland.

Gaan we dus ook eisen dat de bevolking van Suriname, Sint-Maarten, Curaçao en Aruba in de toekomst herstelbetalingen gaan verrichten?

Kompromat | 01-07-18 | 12:18 | 1

@Kompromat - ga jij ons wijsmaken dat Gullit, Seedorf en Rijkaard van slaven afkomstig zijn...? Dat meen je niet!

sociaal_econoom | 01-07-18 | 19:53

Goh. About die meent te mogen spreken voor een land als Suriname. Waar de nazaten van slaven wonen die o.a. door ZIJN volk werden gevangen genomen en verkocht op slavenmarkten. En waar ook blanke slaven werden verkocht maar dat word door geen enkele Surinamer of Marokkaan erkend (ook al is het waar).
Cijfers geven altijd nuance dus hier komen er een paar.

-het aandeel van NL in de transatlantische slavenhandel word geschat op een slordige half miljoen (bron wiki).
-het aandeel van de Arabieren in de slavernij word geschat op 20 tot 25 miljoen. Dat is 40 tot 50 keer zoveel in vergelijking met het aandeel van NL in de slavernij van vroeger.
-momenteel staat Suriname op nummer 27 in de global slavery index. 0,453% van de bevolking (2.500 personen) leeft in moderne slavernij (vnml dwangarbeid en commerciële sex slavernij). Onder de regering Bouterse! Anno 2018! (Bron: global slavery index).
-momenteel staat Marokko op nummer 18 in de global slavery index. 0,639% van de bevolking (219.700 personen) leeft in moderne slavernij. Onder heerschappij van de populaire en op handen gedragen koning Hassan! Ja, het Marokko van nu! Dat zelf overigens ook nooit sorry heeft gezegd voor diens aandeel in de transatlantische slavernij, barbarijse slavernij en sub-sahara slavernij.
De slaven komen volgens de regional analysis vaak uit Azië of Sub Sahara Afrika en zijn te vinden in slavernijvormen als dwangarbeid, gedwongen huwelijken, commerciële sex slavernij en schuldslavernij. (Bron: wiki en global slavery index).
-Eerlijk is eerlijk. Laat ik ook naar NL kijken. Goed. NL staat op nummer 50 in de global slavery index. In procenten, 0,104%, uitgedrukt hebben we veel minder moderne slaven dan Suriname en Marokko. In absolute getallen (17.500 personen) meer dan Suriname, maar in Marokko leven er nog steeds bijna 13 x keer meer mensen in moderne slavernij. Moderne slaven in NL zijn merendeels uit voormalige oostbloklanden afkomstig en te vinden in dwangarbeid en seksuele slavernij. (Bron: global slavery index en regional analysis daarvan).

Goed. Dat zeggen de cijfers. Terug naar Abou. Wat zegt dit over hem? Moeilijk in te schatten maar ... het verbaast mij wel dat hij NL wil laten betalen voor het aandeel in de slavernij van vroeger en tegelijkertijd nalaat Suriname aan te spreken op het hoge percentage moderne slaven en ook nalaat Marokko tot herstelbetalingen aan te sporen terwijl hun aandeel in slavernij tientallen malen groter was dan dat van Nederland. Het lijkt haast wel of het de bedoeling is het straatje van Marokko schoon te vegen, zodat NL geheel alle nog mag betalen voor alle vormen van slavernij uit het verleden, inclusief die waar NL geen aandeel heeft gehad (sub Sahara slavernij bijv.) en ook die waarin het aandeel van NL klein is geweest (trans Atlantische slavernij).

Wat denken andere reaguursels van de uitspraken van Ahoy in combinatie met die cijfers? Ben benieuwd.

www.globalslaveryindex.org/index/#

gaffelbaard | 01-07-18 | 12:16 | 2

Reaguurder osolemio | 01-07-18 | 11:43 gaf het reeds aan, het is blijkbaar een interne Rotterdamse aangelegenheid tussen DENK en Abu.

Chemokar | 01-07-18 | 12:22

Gelezen en ik denk niet dat het een interne aangelegenheid is. Eerder gevalletje pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Beide groepen hebben in de geschiedenis veel slavernij bedreven. Beide groepen doen dat nu nog. Ook in Rotterdam. Commerciële sex slavernij is daarbij populair. De daders vaak Marokkaans of Turks. Iets dat Geenstijl ook al was opgevallen.
www.geenstijl.nl/5142105/jaarlijks-14...
Marokkaanse loverboy als fenomeen zijn al bekend sinds 1995 (bron: wiki). Uit voorbeelden zoals die van Saban B. weten we dat daders een veroordeling (proberen te) ontlopen door te vluchten naar het herkomstland. Het herkomstland dat die slavenhandelaren ook nog eens beschermt door ze niet uit te leveren aan Nederland.

gaffelbaard | 01-07-18 | 13:05

Toppunt van ironie. Iemand met een islamitische achtergrond verteld Nederlanders dat slavernij fout is. Wijs aub eerst de vinger naar je maatjes die al vanaf de 7e eeuw tot nu actief bezig zijn mensen zonder schroom te ketenen.

LeftWingCommie | 01-07-18 | 12:14

Ik ben wel voor het excuses aanbieden voor wat er allemaal in het verleden fout is gegaan. Alleen dan moet je het wel grondig aanpakken en beginnen bij de bron. Als ik me niet vergis begon het gedonder al met Adam en Eva en Kaïn en Abel. Als we daar beginnen en flink doorpakken dan schat ik dat we over driehonderd jaar wel weer met een schone lei kunnen beginnen!

ParanoidAndroid | 01-07-18 | 12:13 | 1

Zou best een kort leitje kunnen worden, alleen de fouten van de witmang hoeven er op.

medusa324 | 01-07-18 | 12:29

Marokkanen, Turken en moslims in het algemeen zouden hun eigen slavernij verleden eens onder de loep moeten nemen voordat ze over ons slavernij verleden beginnen.
Slavernij is eeuwen lang de core biz geweest in Noord Afrika.
Maar kritisch naar jezelf kijken is niet hun sterkste kant Of liever gezegd een van hun vele vele manko's

Rest In Privacy | 01-07-18 | 12:13

We're surrounded by idiots. Wie moet vandaag de dag aan wie excuses aanbieden? Zelfs spijt slaat nergens op. We verwerpen slavernij. Ook zoals die vandaag de dag in het midden oosteen en Azië nog steeds plaats vindt

Gerf | 01-07-18 | 12:09

Stop oosters salafisme samen met westers Gereformeerde moraliseerzucht in een blender en het resultaat dat hier uit klutst is: Aboutaleb. Ali Baba en zijn veertig rovers leefden van slavenhandel. Nederland werd rijk met de handel om de Noord (de palen van Amsterdam komen stuk voor stuk uit de haven van Archangelsk; de Russen hebben recht op herstelbetaling vanwege de schade berokkend aan hun oerbossen) en de handel om de Oost (Danzig, Balticum, Zweden en niet te vergeten de oer-Nederlandse handelspost, genaamd: Sint Petersburg op z'n Nederlands). Reaguurders klagen over het weggeven van Nieuw-Amsterdam, maar met een beetje meer betoning van pit waren de plannen van Tsaar Peter om al zijn onderdanen Nederlands te laten spreken door gegaan. Stel je voor: van Amsterdam tot Vladivostok Nederlands als voertaal. Dit komkommeren met slavenhandel besloeg slechts een klein percentage van de hele NL-handel. Pas toen de Gereformeerden er met hun zendingsdrang in begonnen te stinken, toen ging het echt mis met Oost-Indië. Kijk maar naar het einde van kolonisatie-geschiedenis, hoe lang de ARP dwars lag om Indië zelfstandigheid te verlenen. Als er al sprake is van 'suprematie', dan komt dat uit de chr./gr. koker. Trouwens, God-Nederland-Oranje (Koning Willem I) begon met het echte uitbuiten via tabakplantages etc. Want waar zouden de Gereformeerden zijn zonder hun Zondagse sigaar?

Eeuwig..Op..Vakantie | 01-07-18 | 12:02

Nou, dat van die Arabieren ... de Chinezen konden er ook wat van, met hun muurtje. En anders de Egyptenaren wel met hun driehoekjes.

bij gelegenheid | 01-07-18 | 12:05

Slaverij zie je al terug in de oudheid. Dat het bij de Arabieren begon is je reinste anti-Arabische onzin. Sterker nog slavernij is hoogstwaarschijnlijk nog veel ouder.
"Slavery was a common practice in ancient Greece, as in other societies of the time. Some Ancient Greek writers (including, most notably, Aristotle) considered slavery natural and even necessary. This paradigm was notably questioned in Socratic dialogues; the Stoics produced the first recorded condemnation of slavery."
en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_anci...
"Slavery in ancient Rome played an important role in society and the economy. Besides manual labor, slaves performed many domestic services, and might be employed at highly skilled jobs and professions. Accountants and physicians were often slaves. Greek slaves in particular might be highly educated. Unskilled slaves, or those sentenced to slavery as punishment, worked on farms, in mines, and at mills. Their living conditions were brutal, and their lives short."
en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_anci...

koter | 01-07-18 | 15:24

Andere tijd andere regels. Als slavenhandel gewoon binnen de maatstaven van de wet viel is het niets bijzonders.... Wereldwijd was het een gangbaar onderdeel van de economie.... niets illegaal. Ook in Afrika! Zwart handelde met zwart. De enige reden om er op door te blijven mekkeren is een kans op extra geld. De slaven nazaten alhier zwemmen al in het geld met een oneindige vrijheid vergeleken met het oude vader/moeder land... Niemand wil gek genoeg terug. Wat dat betreft mogen ze de slavenhandelaars erg dankbaar zijn als migratiedeskundigen die hun leven zo verrijkt hebben dat ze nu in weelde leven...
En verder ophouden met mekkeren over leed dat in feite een gewonnen lot is uit de loterij.

dijkbewaker | 01-07-18 | 11:59 | 1

Heeft iemand het bonnetje van Sylvana nog? Ik wil mn geld terug.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 12:28

Nederland heeft 30.000 slaven verhandeld in onze gebiedsdelen. Ok. 30000 excuses en €1 compensatie (is in waarde duizenden guldens in 1800). En 30.000 slaven? Dan hebben ze niet stil gezeten.

bas ooms53686289 | 01-07-18 | 11:59

Best een goed stuk, Van Rossem. Al wil ik niet echt met de hand op het hart beloofd hebben dat we van de Marokkanen hier te lande nooit slaven meer zullen maken.

Francieux | 01-07-18 | 11:58 | 2

Je mag van Joris hier niet meer plus één zeggen, anders had ik het geschreven hoor Francieux.

Theo-Pim-Riv | 01-07-18 | 12:01

Wat denk je dat Loverboys zijn?

Rest In Privacy | 01-07-18 | 12:31

Excuses?
Elk nadeel heeft zijn voordeel -JC
Obama had nog in zijn blote kont met een koppel en een speer door die zandbak lopen rennen en nu is hij de President van het machtigste land ter wereld geweest, denk daar eens over na.

Theo-Pim-Riv | 01-07-18 | 11:57

Laat hij eerst maar eens excuses vragen voor de misdragingen van zijn geboortegenoten

bas ooms53686289 | 01-07-18 | 11:57

Heeft iemand het trouwens ook aan die slaven gevraagd wat ze er van vinden? Mijn negers bijvoorbeeld hebben nergens een probleem mee.

skoftig | 01-07-18 | 11:56

Excuses?
Ik zit nog steeds te wachten op excuses van die smerige Italianen.
Die nare Romeinen die twee eeuwen terug hier ons een beetje hebben zitten domineren. Maar helemaal niets, geen sorry. geen excuses. Niente!
Nog maar te zwijgen over die bezetters van een Franzosen en Spanjaarden.
Zonder enige vorm van schuldgevoel of historisch besef gewoon deelnemen aan het WK alsof er niets gebeurd is.

boterhamtevredenheid | 01-07-18 | 11:56 | 3

En van alle linksche mutsen, want Eva was de eerste linksche muts en zorgde gelijk, dat het Paradijs afgeschaft werd.

Theo-Pim-Riv | 01-07-18 | 11:59

"Die nare Romeinen die twee eeuwen terug hier ons een beetje hebben zitten domineren."

Nee, dat waren de Fransen. De Romeinen waren twee millennia geleden. Maar evenzogoed heb je wel gelijk. Ik lijd er mentaal nog dagelijks onder dat mijn voorouders zijn afgeslacht en/of tot slaaf gemaakt door Julius Caesar en zijn opvolgers, die zich superieur achtten aan mijn voorouders, en ons meedogenloos hebben uitgebuit. Het heeft mij geremd in mijn maatschappelijke ontwikkeling, ik heb er nog steeds een minderwaardigheidscomplex van, en de nazaten van de Romeinen beseffen dat verdriet gewoon niet, en doen er alleen maar luchtigjes over. Als ze nou alleen maar eens excuses zouden aanbieden; dat zou al zoveel helpen, is dat nou teveel gevraagd?

Dr_Johnson | 01-07-18 | 12:13

@Dr_Johnson
Ik kan me goed voorstellen dat u gekweld wordt door ons slavenverleden uit de Romeinse Tijd. Stel je toch voor dat je voorouders geknecht werden door de voorouders van dat stelletje spaghettivreters. Ze komen bij een beetje Germaan nog niet eens tot den oksel. Wat een vernedering. Herstelbetalingen, snel!

medusa324 | 01-07-18 | 12:34

Het is 2018, dus ik heb twee vragen aan die zgn slaven: 1) Hebben jullie katoen geplukt? 2) Heb IK slaven gedreven? Het antwoord op beide is nee! Dus waar hebben we het over!

leaupveaugel | 01-07-18 | 11:55 | 2

Slaven die dreven niet. Sterker nog de meesten konden helemaal niet zwemmen.

boterhamtevredenheid | 01-07-18 | 11:58

@boterhamtevredenheid
Wat dat betreft is er na al die jaren weinig veranderd...

medusa324 | 01-07-18 | 12:36

Ondertussen zijn wij tot slaven verworden. Werken tot je 67e, torenhoge belastingen en accijnzen, belastingvoordelen voor multinationals en de kinderen van de slaven van weleer komen hier en krijgen levenslang gratis geld wat wij met zn allen betalen. Ze krijgen huizen die eigenlijk voor ons bestemd zijn. Ze mogen kraken en rellen zonder dat er ingegrepen wordt.
Who is the slave now?

Olleke | 01-07-18 | 11:55 | 2

Daar is geen woord sranantongo bij, Olleke

medusa324 | 01-07-18 | 12:46

67e? 71e zul je bedoelen! Godverdegodver. Zo godsgruwelijk genaaid door dat tuigh.

liggend_streepje | 01-07-18 | 17:20

"van Merkel voor het bombardement op Rotterdam"

Misschien slecht voorbeeld: excuses & materiële compensatie zijn juist wel uitgebreid gemaakt, hoewel gezien de schaal niet aan R'dam direct wellicht. nl.wikipedia.org/wiki/Herstelbetaling...

En Rotterdamse haven & industrie heeft op haar beurt ook flink bijgedragen een het overeind houden van Duitse oorlogsmachine. Tja, we "hadden geen keuze" uiteraard of "wisten het ook niet"? Het ligt een beetje lastiger dus want de gemiddelde arbeider daar heeft wellicht maling gehad aan morele afwegingen zoals een "goede soldaat" dat ook doet.

Je kunt je wel afvragen hoever te terug moet. Ik denk dat er
A. de betrokken staatsvorm en identiteit nog moet bestaan (als continuïteit)
B. het afgewogen moet worden tegen andere gebeurtenissen & ontwikkelingen

Over slavernij in Suriname heb ik zelf geen mening. Zou eerder kijken naar excessief oorlogsgeweld in Indonesië door de Nederlanders. Dichterbij in de tijd.

GeenAccount | 01-07-18 | 11:54 | 1

Indonesiërs waren toen ook geen lieverdjes, want als je complete Nederlandse gezinnen onthoofd inclusief kinderen, dan moet je geen aai over de bol verwachten, maar een nekschot.

I.P standing up | 01-07-18 | 12:12

Eenzijdig verhaal van Aboutaleb. Waarom ook geen bedankje aan de blanke kolonisators omdat zij een einde maakten aan de slavernij ook in Afrika, voorzover mogelijk, dit tegen de wil van veel afrikaanse heersers in. Tenslotte werd dat slavernijverhaal alleen maar mogelijk door de cruciale rol van de afrikanen in afrika zelf. Zij leverden en verkochten hun medemens aan de blanken, puur voor het geld.
Pijnlijke in het verhaal is natuurlijk ook nog eens dat veel nabestaanden van slaven tevens nabestaanden van afrikaande slavenhouders en handelaren zijn. Eens waren zij vrij en hielden volgens goed afrikaans gebruik zelf slaven.

louis6227 | 01-07-18 | 11:52

Gaaaap...

priks | 01-07-18 | 11:52

Die salafistische Berbermol heb ik trouwens niet gehoord over excuses toen zijn salafistische vriendjes op beestachtige wijze tekeergingen met hun j=Jezidische seksslavinnen.
"Aboutaleb", betekent dat soms "hypocriet" in het Barbarijs?

Graaisnaaiert | 01-07-18 | 11:49 | 1

Nuh, is een broederlijke verbastering vanuit de mythe dat er niet gespot kan worden met moslimstudenten, geleerd als zij zijn. Ofzo ...

bij gelegenheid | 01-07-18 | 11:54

Afijn, te concluderen is dat de burgemeester van Rotterdam z'n linkerhand heeft overspeeld. All in gaan en dan van repliek krijgen, wen er maar aan Abutaleb cum suis.

bij gelegenheid | 01-07-18 | 11:43

En ik eis excuses van alle vrouwen, omdat een aantal mij ooit in de friendzone heeft gehouwen!1

LibertasSimplex | 01-07-18 | 11:42

Een beetje slaafs voor gratis geld blijven leuren, voor een misstand van een paar honderd jaar geleden.
Nee dank u.

hotmint | 01-07-18 | 11:42

Ja die Marokkanen verkochten zowel zwarte als blanke Europese slaven. Marrakech was de grootste handelsplek waar de Europeaan de slaven vrij kochten van de arabieren.
Het schijnt nog steeds te gebeuren in Arabistan ondanks de laatste afschaffing in 1970, maar tja dat is cultuur.
Overigens maakte een Engelse en Nederlandse marinevloot een einde aan de Barbarijse piraterij in Noord-Afrika en bevrijde daar vele slaven.
Dus namens Koning Hassan: Mea Culpa en compensatie is haram...... iilaa alliqa.
Ohh wacht... Aboutaleb wil dat wij excuus moeten geven (lees:compenseren) over wat zijn volk heeft gedaan!
P.s wat gebeurde er met slaven in Marokko die niet verkocht werden... opruim korting?

I.P standing up | 01-07-18 | 11:41

Mensen als Silvana en Aboutaleb hebben er voor gezorgd dat er in Nederland, vooral door de jeugd , weer enorm gediscrimineerd wordt. Geen goede ontwikkeling.

beau van rtl | 01-07-18 | 11:38 | 3

goed punt

BosrandDirk | 01-07-18 | 12:16

Is oorzaak en gevolg. De jeugd heeft beter door wat er straks met hun zal gebeuren als deze donkere ideologie over hun heen komt. De ouderen hebben nog geen idee of het zal wel loslopen houding.

Jezusaapje | 01-07-18 | 15:30

Nee. Daarvoor mij je echt bij Pim Fortuyn zijn. Vervolgens bij Wilders en daarna bij de politiek en media in het algemeen... die immigratie en integratie als melkkoe zien.

koter | 01-07-18 | 15:34

Er lijkt een behoefte te zijn voor de nakomelingen om vanuit een overheid een soort bevestiging of erkenning te krijgen voor voorouders meerdere generaties terug.
De vraag is wat en waarom. Met de erkenning dat slavernij als iets onmenselijks wordt gezien is die bevestiging er.
Wat speelt er dan bij die mensen, waar komt die behoefte van een excuus vandaan. En wat voor effect verwachten ze ervan.
Stel er komt een excuus van de huidige overheid. Dan krijg je een excuus van een overheid die afkeurt wat er toen gebeurde, maar er zelf ook nooit aan heeft meegedaan. Net zomin als de nakomelingen zelf geen slaaf zijn geweest.
De VOC zelf ging compleet onderuit in 1781 omdat de Engelsen alles inpikten, werd in pas in 1796 genationaliseerd voor de afhandeling van schulden en is in formeel in 1800 'Vergaan Onder Corruptie'. Dus die gaan geen excuses aanbieden.

kloopindeslootjijook | 01-07-18 | 11:36 | 2

Het verleden, door ondeskundigen betiteld als "het Slavernij Verleden" heeft bijgedragen aan het Nederland zoals het nu is, en per saldo ook het sociaal stelsel financiert. Indien excuses aangeboden worden voor dit verleden dient uitgerekend te worden hoe Nederland er voor had gestaan zonder de inkomsten destijds en dienen alle uitkeringen daarop herberekend te worden, vermoedelijk gaat Nederland om die reden excuses aanbieden, om een gegronde reden te hebben om alle uitkeringen in te trekken en terug betaling te kunnen eisen, daar het geld immers afkomstig is uit criminele activiteiten.

CarloCarpacio | 01-07-18 | 11:41

Haha, een paar dagen terug was Abou Taleb nog een Marokkaan die zogenaamd wél deugt. Voortschrijdend inzicht, Van Rossem?

OverdaanDerOnderheid | 01-07-18 | 11:34 | 1

Waarbij zonder besef direct erkend wordt dat dit een zeer zeldzaam nagenoeg niet voorkomende situatie is, een deugende Marokkaan. Discrimineert men met deze uitspraak dan niet op dezelfde wijze als waar Geert Wilders voor aangeklaagd is? Evenals het grote nieuws dat een Turkse taxichauffeur twee meisjes naar huis brengt, dat was groot nieuws en dus erkenning dat hier sprake is van een grote uitzondering, een speciale situatie, een niet te verwachten actie.

CarloCarpacio | 01-07-18 | 11:47

Aboutaleb probeert te scoren voor Marokko, de achterliggende bedoeling is, dat er door ons flink met geld geschoven moet worden, dat, of meer nakomelingen van de slaven hier opnemen, als boetedoening.
Zeker nu de inkomsten een beetje opdrogen daar in Marokko omdat het allemaal wat stroever gaat met uitkeringen vanuit Nederland, zoals bijstand en kinderbijslag.
En ja, je moet toch wat.
Onze regering doet het deze keer goed, hoewel overbodig is spijt betuigen voldoende, dat mag, plaatvervangend excuus maken eigenaardig.
De mensen die excuus konden maken zijn namelijk allemaal dood.
Heel spijtig allemaal dat verleden, maar het verleden kunnen we nog steeds niet veranderen zonder de teletijdmachine van professor Barabas, het verleden is voorbij weet u, ervan leren? Ja dat kunnen we wel.

BosrandDirk | 01-07-18 | 11:33 | 2

Aboutaleb probeert punten bij DENK weg te halen. De hoofddoek die bij ons in de gemeenteraad zit voor DENK dient allemaal moties in, in verband met slavernijverleden. Het gaat ze alleen maar om het polariseren. Alsof Turken en Marokkanen echt betrokken zijn bij deze shit.

osolemio | 01-07-18 | 11:43

@osolemio Kijk, bedankt. Ik vroeg me al af waarom hij zich nu plots hiermee bezig ging houden. Dus toch weer de interne islamistische strijd om de macht.

Chemokar | 01-07-18 | 11:54

Die Aboutalep is toch langzaam maar zeker bezig om te proberen M.P. te worden in dit fantastische fatsoenlijke land. Nou ,laat hij eerst maar eens de boeken in rotterdam open gooie, zodat wij mee kunnen kijken waar onze miljarden aan uitkeringen het land uit en naar toe vliegen. Zijn vriend erdograai zal niets tekort komen. Over discri. grsproken.

brandewijntje | 01-07-18 | 11:32

Is al eens eerder gezegd : Abou T. Is een gevaarlijk mannetje.....
Werkt op zijn slinkse manier gewoon mee aan de totale overheersing van de Islam.
Moet eigenlijk per direct uit zijn ambt worden gezet en het land uitgeflikkerd worden.
Ik heb nog andere ideeen, maar die laat ik maar achter wege............

Muchnadt | 01-07-18 | 11:31

Die slavernij heeft ons gebracht waar we nu zijn... vele Afrikanen wonen al ruim een anderhalve eeuw in vrijheid, welzijn en welstand en vanwege het naar hier halen destijds van Afrikanen zitten we nu met een probleem..
Blijkbaar is Europa zo slecht nog niet want nu komt half Afrika naar Europa toe om opnieuw welstand, vrijheid en welstand voor zichzelf te krijgen..
nu heten ze migranten, ze wagen er hun leven zelfs voor, vrijwillig

fikkieblijf! | 01-07-18 | 11:30 | 1

Die laatste zin,
De luxe waarmee allerlei ngo's zich omringen, vaak op loopafstand van de vluchtelingenkampen, blijft niet onopgemerkt. TamTamgedoe doet de rest, buiten de interweps om, dat ook natuurlijk.

bij gelegenheid | 01-07-18 | 11:39

Er zijn overigens ook Afrikaanse volken/stammen/koninkrijkjes die dan een excuses moeten aanbieden. Zelden staat de rol die Afrikanen zelf in de slavenhandel ter discussie. Nederland was eigenlijk een soort PostNL qua slavenhandel....
Wat ook zelden aan bod komt is dat het tot 1980 geduurd heeft voordat het laatste land (Mauretanie) in Afrika de slavernij afschafte. Dat er nog steeds echte slavernij bestaat op dit continent doet de nakomelingen van slaven in Het Westen, helemaal niets.
Noord-Afrika alsook het Midden Oosten schijnt volgens de haters nooit aan slavernij te hebben meegedaan.... oh wacht alleen blanke Westerse landen zijn iets te verwijten.

Lafayette | 01-07-18 | 11:30

Het wel of niet aanbieden van excuses voor het Nederlandse slavernijverleden begint al net zo'n traditionele, jaarlijks terugkerende discussie te worden als wie we precies herdenken op 4 mei en het al dan niet afschaffen van Zwarte Piet.

Je ziet ook al tendensen in deugers-kringen om van de KetI Koti herdenking een grote nationale event te maken, vergelijkbaar met de 4/5 mei herdenking/viering. Men wil het liefst dat, net als met 4 mei, het koninklijk paar en allerlei andere hotemetoten kransen komen leggen en openbaar en op NPO 1/2/3/ boete komen voor die afschuwelijk misdaden die "wij" gepleegd hebben, en uiteraard de nationale 2 minuten stilte.

En natuurlijk "excuses". Jaren geleden dacht ik altijd: spijt betuigen of excuses maken? What's the fucking diff? Later begreep ik dat "excuses" juridische gevolgen kon hebben: het maakt de weg vrij voor het eisen van schadevergoedingen.

En het betalen van schadevergoedingen voor vroegere slavernij is werkelijk te absurd voor woorden. Dan moeten kennelijk de mensen die nog nooit in hun leven slaven hebben gehouden en/of verhandeld een "wiedergutmachung" gaan betalen aan mensen die nog nooit in hun leven als slaaf zijn gehouden of verhandeld? En datzelfde geldt voor de ouders van die mensen, en de grootouders, en de overgrootouders, en de betovergrootouders (misschien dat er alleen bij die laatste categorie mensen tussen zitten die de slavernij daadwerkelijk hebben meegemaakt).

Voor de rest is eea allemaal veel te lang geleden. Je mag/moet er bij het geschiedenisonderwijs uiteraard voldoende aandacht aan besteden, en ik ben niet tegen die Keti Koti herdenking, maar wat mij betreft wel op een "passende" schaal, en die is niet wat bepaalde deugerskringen - zie mijn tweede alinea - voorstellen. Als niet ca de helft van Suriname na de onafhankelijkheid in 1975 zo snel hun benen hen konden dragen in Nederland zat, was dit hele gedoe geen issue.

Verder moeten we dan maar zien hoe deze herdenking zich in de toekomst ontwikkelt, maar echt, geen euro belastinggeld voor "smartegeld". Lazer op, zeg.

Dr_Johnson | 01-07-18 | 11:29 | 1

boete komen doen, natuurlijk

Dr_Johnson | 01-07-18 | 11:35

Sorry,maar nu trekt hij een te grote broek aan.

Bataaf | 01-07-18 | 11:29 | 1

Katoenen broek? Wel lekker luchtig met dit weer....

Is dit nog nieuws? | 01-07-18 | 12:31
-weggejorist-
RickyLaRue | 01-07-18 | 11:24 | 1

Bijzonder weinig ondersteuning voor de oproep blijkbaar. Wel zou ik geïnteresseerd zijn in de excuses van de beste man zelf, als hij vindt dat hij die ergens voor moet maken.
Nu vraag ik mezelf af of ik nu niet precies doe wat ik hem eigenlijk verwijt: het een ander oproepen ergens excuses voor te maken. Het verschil zit denk ik in het geven van het goede voorbeeld; ik vind het mooi als je uit besef van hetgeen je verkeerd deed de geste maakt van een oprecht sorry en als dit publiek gebeurt kan het inspirerend zijn.
Dus: ja tegen zelf sorry zeggen, nee tegen "je moet sorry zeggen"-roepen.

jdb1979 | 01-07-18 | 11:23

Zegt een moslim, terwijl de islam de hele wereld tot slaaf wil maken. Islamitische landen waar er nog steeds sprake is van slavernij. En dan ons willen kleineren, flikker toch op man.

WhiteShark | 01-07-18 | 11:23

Aboutaleb is natuurlijk zo origineel betrokken en torst het gewicht van de schande van de slavernij op zijn schouders. Hij als geen ander verdient een lintje (om zijn grote teen).
Bedenk overigens wat een evt. toekomstig links bestuur in Nederland u op dit gebied gaat aandoen.
Ja schuldgevoelens uitzaaien, dat is niet alleen met het onderwerp slavernij het geval, dat is een soort Nederlandse hobby die door anderen ook, een op een, maar al te graag wordt overgenomen. Ik zie het als een overblijfsel van het meest bekrompen gristelijk gezeur.
Noem het woord kanker, zeg iets over een religie, een huidskleur, alle in het algemeen bedoeld, en er komt vast wel iemand (ook hier op GS) die jou even vertelt dat je (bijvoorbeeld) al die mensen met kanker hebt beledigd.
En dan volgen woorden zoals: "wacht maar als het jouw kind/broer/zus/vader/moeder"of "als het jezelf overkomt".....................
Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik totaal immuun ben voor voor dat soort gevoelens.
Dus slavernij nazaten en schuldgevoel uitzaai volk; niet aan mijn deur.

Memek | 01-07-18 | 11:21 | 3

Dit is de tijd om een 'leuke' non-profit organisatie op te zetten, om het even waarvoor als het maar tegen iets is (anti-kanker, anti-islamofobie, anti-establishement) om vervolgens bij de linkse subsidie-tiet te gaan bedelen. Als oprichter kan je jezelf vervolgens een aardige bezoldiging toebedelen en eventuele fouten afwentelen op 'vrijwillig personeel'.

EEnzame SchizofrEEN | 01-07-18 | 11:25

@eenzame Loop de subsidie registers eens na, dan schik je je een ongeluk. Want die leuke non profit clubjes bestaan al heel lang, en trekken gestaag de ruif leeg. Op het moment dat je op de subsidie gaat korten, en dat is namelijk het geval geweest met de slavernij herdenkingsclubjes, dan begint dit weer van voor af aan.

Chemokar | 01-07-18 | 11:43

Chemokar: dus hoogste tijd om nog in te stappen, nu het nog kan!
Misdaad wordt immers tegenwoordig nauwelijks nog aangepakt. Enige jammere is dat ik een oerhollandse naam heb en dus bij voorbaat al beter in de gaten wordt gehouden.

EEnzame SchizofrEEN | 01-07-18 | 11:58

Als men excuses vraagt bedoelt men excuses van de blanke man. Maar een waarachtige geschiedenis van de slavernij leert dat deze een veel bredere ontwikkeling kent.

Simon_GS | 01-07-18 | 11:17

Geweldig dat mede door de hedendaagse media burgermeesters zo’n standpunten kunnen verkondigen over onderwerpen die ze geen moer aangaat. Nu lees ik ook weer dat de Burgermeester van Barcelona een Spaanse ‘hulp’boot met 60 migranten binnenlaat want hij wil niet mee doen met de ‘harteloze’ Italiaanse Premier.
Een Burgermeester die heel de EU top in het water laat vallen. Lachen

Trumme | 01-07-18 | 11:15 | 1

En die EU-top doet er vervolgens geen reet mee. Want hé, ze zitten er niet voor de burger, maar voor hun eigen portemonnee.

EEnzame SchizofrEEN | 01-07-18 | 11:31

Je moet wat als je de bijstandsuitkering niet voldoende vindt.

Grappig detail; van de """slachtoffers""" hebben sommigen zich ook gemeld bij een eerder krokodillentranenproces tegen de Staat destijds, welk uitbetaald werd.

Maar goed, uiteindelijk zijn we allemaal broer, zus en blank. Wat Adam en Eva en incest. Dus claimen dat excuusgeld!

Koekkeloere | 01-07-18 | 11:14 | 1

Welk krokodillentranenproces?

sastro | 01-07-18 | 11:25
-weggejorist-
EEnzame SchizofrEEN | 01-07-18 | 11:13 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Mijn opa, geboren in 1899, was een hele slimme man maar is met zijn twaalfde al gaan werken, heel vies zwaar werk. Hij werkte 6 dagen in de week en had één dag per jaar vakantie. Geld om naar school te gaan was er niet. Mijn oma, geboren in 1905, had het niet beter getroffen. Opgegroeid in armoede mocht zij met 10 jaar al een dienstje zoals ze dat toen noemden. Dat betekende dat je huishoudster werd en bij dat rijke gezin stond ze dan zes dagen in de week tien uur per dag te schrobben. Ik vind het erg dat er ooit wereldwijd slaven zijn geweest, ik vind het erg dat er nu nog slaven zijn. Maar lul niet over de rijkdom die de slavernij iedereen zou hebben gebracht. White privilege mijn reedt. de tiefus met je herstelbetalingen.

osolemio | 01-07-18 | 11:11 | 6

Dank!

osolemio | 01-07-18 | 11:49

Toevallig een paar dagen geleden nog met mijn zoon en kleinzoon over gesproken... mijn vader van 1908 is op zijn dertiende gaan werken, mijn moeder van 1907 deed precies hetzelfde. En iedereen maar lullen over het slavernij verleden. Wij hebben geen boodschap aan schijt verhalen van buitenlanders als Aboutaleb en naar voormalige inwoners van Suriname wordt al helemaal niet geluisterd. Die gaan wat ons betreft maar liever eerst op de koffie bij Bouterse.

cousin | 01-07-18 | 12:19

Ja precies, alhoewel je wel moet bedenken dat ze toen aan het werk moesten terwijl ze liever tot 2 uur op bed lagen te ruften. Een beetje compassie.

Jezusaapje | 01-07-18 | 12:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Het was natuurlijk te verwachten. Eigen belang. Een allochtone bestuurder streeft naar een Nederland waar allochtonen het voor het zeggen hebben Hierbij wordt uiteraard steun bij elkaar gezocht.

BozePaarseMan | 01-07-18 | 11:11

Mocht het tot herstelbetalingen komen, zal Limburg hiervan uitgezonderd moeten worden om hier aan bij te dragen. Limburg heeft in de Hollandse geschiedenis part nog deel gehad aan deze handel. Is altijd als wingewest beschouwd. Daar heb ik nog altijd trauma's van over gehouden. Denk erover om ook excuses te gaan eisen en in aanmerking te komen voor alles wat ons is aangedaan.

Stijgbeugel | 01-07-18 | 11:09 | 2

Vergeet de Fryske minsken niet te vermelden. De stront, letterlijk het afscheidingsproduct van de huidige randstad kreeg men indertijd op het bord aangeboden om zich te willen verheffen uit een uitzichtsloos bestaan. Soit, we dwalen af.

bij gelegenheid | 01-07-18 | 11:18

@Stijgbeugel
Goed plan, zal ome Taleb wel voor te porren zijn. Als je het een beetje slim speelt, trapt ie er wel in dat Limbo’s ook allochtonen zijn. Kan ie een gezamenlijke schadeclaim indienen namens alle slachtoffers van de witmang.

medusa324 | 01-07-18 | 12:58

Woest word ik hiervan. De blanke moet koste wat kost schuld aangepraat worden. En ik durf te wedden dat Liesbeth Zegveld met haar kop met puilogen al klaar staat om claims tegen de staat te beginnen.

halbstark | 01-07-18 | 11:09

Met herstelbetalingen en excuses stel je jezelf verantwoordelijk op. Terwijl niemand daar nu nog verantwoordelijk voor kan worden gehouden. Er is geld verdiend door deze slavenconstructie maar dat mogen ze aftrekken van de vrijwillige ontwikkelingmiljarden. Oh wacht, dat betekent dat wij juist geld krijgen van onze donkere broeders.

RigouReus | 01-07-18 | 11:09

Valt aboe even van een voetstuk hier. Had 'm tot nu toe nog best hoog zitten als rationele man, met hier en daar een uitglijer. Maar erfzonde is een verwerpelijk en volledig irrationeel begrip dat alleen maar ingeroepen als argument om macht over een ander op te eisen, zonder dat daar enige basis voor is. Daar moeten we op geen enkele manier ruimte aan geven. Het is volstrekt irrationeel om juist mensen die leven binnen culturen die al veranderden naar een veel meer egalitaire balans van opvattingen schuldig te verklaren aan deficienties in die cultuur in verleden, en daardoor voor de huidige deficienties in eigen cultuur te willen laten opdraaien. Dat diep geworteld lachtofferschap bijvoorbeeld. En dan doel ik niet op slavernijverleden maar op het altijd naar een ander wijzen als iets niet lukt, het breed geaccepteerde weglopen van verplichtingen door vaders, en andere aan slachtofferschap verbonden destructieve gedragingen.

F#ckingAwesome | 01-07-18 | 11:08
-weggejorist-
kippevlees | 01-07-18 | 11:08

En ineens komt de ware aard van die Marokkaan boven, jammer, hij valt hard door de mand.

kommabijmebinnen | 01-07-18 | 11:08

Wanneer gaan de Mongolen excuses aanbieden voor de volksverhuizing?

Croxifoxio | 01-07-18 | 11:07

Bied jij nou maar excuses aan voor de Europese Unie, de euro, Schengen, het nepotisme, het gerommel door vakbonden, het ondoorzichtige toeslagensysteem, de teloorgang van onze visserij, van onze staalindustrie, de moderne slavernij in de vorm van de zieligheidsindustrie, het verlagen van de levensstandaard door middel van belastingverhogingen, positieve discriminatie, terroristische aanslagen en nog veel meer.
Beste politicus van de PvdA.

LibertasSimplex | 01-07-18 | 11:05 | 2

Als we ooit de macht een keer over gaan nemen is Abou een van de eersten die we met pek en veren het land uittrappen. Gluiperige varkenskop. Alles wat hij in het leven heeft bereikt heeft hij aan ons te danken en dan krijg je als dank zo'n grote smoel. Heel minderwaardig ondermens, erger nog dan Marcel van Dam.

beau van rtl | 01-07-18 | 11:17

beau van rtl | 01-07-18 | 11:17 |
Ik vind hem een minkukel en een uilskuiken. De oen.

LibertasSimplex | 01-07-18 | 11:33

'een denigrerend, inhumaan en gewelddadig kut-idee vindt dat ons spijt en dat we nooit meer in zouden willen voeren'
Hoezo het spijt ons? Ik heb niks misdaan.

RigouReus | 01-07-18 | 11:03

Geschiedenis kennen is belangrijk. Maar geschiedenis is niet in goede handen bij SJW-ers: verdraaien en misbruiken. Bij historicus Pieter Emmer is die wel in goede handen: nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Emmer

Rest In Privacy | 01-07-18 | 11:02

de nazaten van de slaven kunnen er ook een positieve draai aangeven. Ze wonen nu in een welvarend land en kunnen hierdoor hun verre familie in Afrika financieel ondersteunen. Niets mooiers dat dan een deel van je maandsalaris te kunnen besteden aan je arme verre familie. Misschien kan de overheid hun helpen om hun verre familie op te sporen.

yeps | 01-07-18 | 11:02
-weggejorist-
Rest In Privacy | 01-07-18 | 11:02 | 2

Die Abou toch,ik blijf voorzichtig, is ie nou wel of niet te vertrouwen ....

henk_2 | 01-07-18 | 11:01 | 5

@beau in een marrekaantje van 8 jaar

Mark_D_NL | 01-07-18 | 11:12

Ja natuurlijk, maar waar.

beau van rtl | 01-07-18 | 11:17

Dat zal hij niet thuis doen in de Riouwstraat in den Haag, als hij daar nog woont. Ik mag het nummer er niet bij zetten , maar het is het huis waar Micha Kat ooit eens een grote lul met pedo erbij op de voordeur heeft gesprayed.

beau van rtl | 01-07-18 | 11:20
▼ 2 antwoorden verborgen

1) Van Rossem heeft gelijk, op één punt na (zie hieronder)
2) Ik zou de slavernij graag heringevoerd zien; niet om plezier van te hebben, maar als strafmaatregel. De slaven hoeven geen negers te zijn, alle rassen komen in aanmerking. Mijn voorkeur gaat uit naar Gloria Wekker, Ali B, Femke H en Alexender P.
3) Waarom, o waarom toch "lawsuit" schrijven als je rechtszaak bedoelt? Het is niet hip, het is niet koel, het is niet vlot; het getuigt alleen maar van een vreemde weg-met-onze-taal-mentaliteit.

JvanDeventer | 01-07-18 | 11:00 | 2

Vermoedelijk gebruikt Van Rossem het woord Lawsuit om zonder het te moeten schrijven te refereren naar Amerikaans achtige praktijken, zoals 1 miljoen dollar krijgen omdat je je kat in de Magnetron wilde drogen en in de gebruiksaanwijzing niet stond dat ie daar niet voor geschikt is, dus Journalistiek mooi geschreven door Van Rossem

CarloCarpacio | 01-07-18 | 11:09

@CarloCarpacio
Geld uit de zak kloppen, al of niet met rechtszaken, doen ze in alle landen ter wereld.

JvanDeventer | 01-07-18 | 11:24

Ter Wiedergutmachung bieden we ze een luxe cruise terug naar huis aan.

Petrus Poortwachter | 01-07-18 | 11:00

Laat die luilebol eerst maar eens regelen dat Marokko excuses aanbiedt voor het vullus dat ze ons uit het Rif en Atlasgebergte hebben gestuurd.
Hoe durft die veredelde geitenneuker zo'n grote bek open te trekken.
pvda burgemeester van Rotterdam, nee dan ben je wat hoor.

beau van rtl | 01-07-18 | 10:59 | 1

Volgende week krijgen we weer een peiling op de NPO van maurice de hond, waaruit blijkt dat 70% van Nederland blij is met Aboutaleb en dat ze het ook een goeie burgemeester vinden. Dus.. jaaa mensen, daar is de NPO voor he.

beau van rtl | 01-07-18 | 11:03

Dit is dus waarom Aboe Taleb bij de PvdA zit. Typisch "rode haan"/VARA standpunt en de legt meteen de vinger op de zere plek waarom NL niet meer op deze partij stemt: de "weg met ons" mentaliteit.

1nfidel | 01-07-18 | 10:58

Herstelbetalingen, prima. Maar die verrekenen we dan met de reeds betaalde kinderbijslag/budget, huursubsidie, ww/wao uitkeringen, ontwikkelingshulp e.d.
Dat hebben we per saldo een heleboel tegoed.

Memek | 01-07-18 | 10:58 | 1

Ter aanvulling, mét rente op microkrediet basis. Procentje of 10 per maand lijkt mij schappelijk.

bij gelegenheid | 01-07-18 | 11:11

ALS, Abou, nu eens zorgt dat Marokko:
1. Illegaal hier verblijvende Marokjes zonder ellende terugneemt.
2. Accepteert dat voor, in Marokko wonende, uitkeringtrekkers ze naar land maatstaven gekort kunnen worden.
3. De uit reis van illegalen naar EU stopt.

Dan kunnen we het over dit onderwerp hebben. Waarbij we allemaal de uitkomst kennen: NEIN.

MarcS | 01-07-18 | 10:56 | 1

Aanvulling voor Abou:
4. al de marokaanse bezittingen (onroerende goederen) van in Nederland woonachtige marokanen netjes aan de belastingdienst doorgeven.

EEnzame SchizofrEEN | 01-07-18 | 11:21

Excuses...... uiteraard daarna gevolgd door een grote pot geld als "schadevergoeding" op kosten van de belastingbetaler voor iets waar op zijn hoogst mijn over- over grootvader mogelijkerwijs betrokken bij zou kunnen zijn geweest.
Misschien dat Nederland nog maar eens bij Spanje aan moet kloppen voor excuses voor de Spaanse wreedheden in Nederland tijdens de tachtigjarige oorlog, of bij de Italianen voor de bezetting tijdens de Romeinse tijd.

miff | 01-07-18 | 10:55

Uiteindelijk gaat het gewoon om geld in de vorm van herstelbetaling. Als het de mensen echt om mensenrechten zou gaan, dan kies je niet in vrijheid voor een schurk als Desi Bouterse.

Duifmans | 01-07-18 | 10:54 | 1

Herstelbetaling aan wie? We betalen jaarlijks al weet ik veel hoe veel aan Afrikaanse landen vanwege ontwikkelingshulp en zielig. Als we dat meenemen in de formule mogen zij eens flink in de buidel tasten om ons terug te betalen.

Smeerzalf | 01-07-18 | 12:11

Over honderd jaar moet men excuses maken voor de idiote politici die momenteel de dienst uitmaken.

Jeroen65 | 01-07-18 | 10:54

Er is een definitief punt achter de slavernij gezet op 1 juli 1863. Aboutaleb loopt 155 jaar achter.

omanders | 01-07-18 | 10:53

Laat Abou Taleb zich bezighouden met de vrijheidsstrijd in de Westelijke Shahara ipv zich met zaken te bemoeien waar hij werkelijk de ballen vanaf weet, zij het dat hij het gedrag van arabieren heeft bestudeerd; slavernijgedrag dat tot vandaag voortduurt.

De aanmatigende toon van deze salafist, die slecht "voor de Bühne" is geïntegreerd, hangt steeds verder m'n strot uit.....

Mazoeza | 01-07-18 | 10:53 | 1

Of de rif

Mark_D_NL | 01-07-18 | 10:54

Abou heeft helemaal niks te willen. Hij is gewoon een, door de minister van BiZa, benoemde burgemeester van een Nederlandse stad. Hij mag blij zijn dat hij die positie mag bekleden. Er is tenslotte geen eigen kracht, geen verkiezing, of talent aan te pas gekomen. De man is simpelweg op die post neergezet vanwege zijn politieke kleur en zijn Marokkaanse afkomst. Hij mag de lintjes knippen, de toespraken houden en mensen die 100 worden een bezoekje brengen.

Dutchbeaurouge | 01-07-18 | 10:52 | 3

Dat is en hele treffende beschrijving. Chapeau!

Kwijldraad | 01-07-18 | 11:07

Laat Halsema het niet horen!

Ernst Oosters8389 | 01-07-18 | 11:40

@Ernst Oosters8389 | 01-07-18 | 11:40
Ligt dat mens nog steeds niet onder een bus? Shit, en dat in 020? Waar is mijn stad?

Standvastig | 01-07-18 | 13:05

Nog even terug naar een tegel eerder in de week richting onze Slet,
Niet voor niets namen de sefardische Joden en anderen indertijd de wijk naar de toen net opgerichte staat Israël. 250duizend mensen die niet meer als slaaf wilden verblijven in dat o zo vriendelijk land van u, o Verhevene Abutaleb.

bij gelegenheid | 01-07-18 | 10:52

Kom eerst maar met excuses voor de Verelendung van Nederland door die ongebreidelde instroom van ongeletterde religekkies uit pre-middeleuwse samenslevingen in de arbeiderswijken. Alleen maar met als doel om een nieuwe onderklasse en een nieuwe regiment van stemvee te creeren. Dit zijn de verraders van wat ooit welvarend post WOII Nederland was. Tot en met de beginjaren 80tig was Nederland een land met gezonde idealen en gezonde vooruitzichten en was er een prima samenwerking met de andere landen (zeg de EEG van de 9). Maar nee de megalomanie moest alles kapotmaken en roze brillen kregen teveel invloed.

zimmerschwanz | 01-07-18 | 10:52 | 1

Linkse feministen aan het roer die boos worden als je hun boodschappen wil dragen omdat in hun ogen een vrouw dat zelf wel kan geilen op de Islam die wat andere regels over vrouwen hebben, mogelijk zien ze alleen dat gesluierde dames 100 meter achter hun baasje inderdaad zelf de boodschappen dragen en missen ze even dat hier geen sprake is van feminisme maar van slavernij, hetzelfde item waar Aboutaleb excuses van Nederland voor vraagt, de blanke Nederlander pikt het allemaal en laat zien dat ie een slaaf is, een slaaf die ook nog eens nederig excuses gaat aanbieden aan de slavendrijvers die het land bezet hebben. In Nederland kan iedereen cabaretier met uitverkochte voorstellingen in andere continenten worden, samen rapen van tegenstrijdige zaken en voorlezen, meer hoeft de cabaretier niet te doen.

CarloCarpacio | 01-07-18 | 11:23

Ik wil een gedenksteen met alle namen van mensen erop die zijn vermoord gerelateerd aan religie.
Ik wil als niet gelovige ook excuses voor het vermoorden van mijn voorouders de niet religieus waren.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 10:51 | 3

De claim over het vermoorden van je voorouders is ijzersterk te onderbouwen als je niet geboren bent.

Bauchschmertzen | 01-07-18 | 11:45

Bauchschmertsen;
zeer scherp.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 11:47

Jee-dee | 01-07-18 | 11:47

Nee, gewoon een flauwe grap. Alsof er alleen mensen zonder nageslacht kunnen worden vermoord of vaders en moeders alleen samen met al hun kinderen kunnen worden vermoord.

OverdaanDerOnderheid | 02-07-18 | 02:30

Ik wil excuses van Allah, God, Jezus Christus en nog wat religieuze betweters die praatjes hebben verkocht zonder onderbouwing maar hele volksstammen nu nog opruien en tegen elkaar op zetten, en ook van alle buitenaardse wezens die lachend vanaf hun planeten of dimensies alleen maar lachend toekijken wat een zootje het hier is maar er niks aan doen. En van Ahmed Aboutaleb zelf natuurlijk, omdat hij zwaar betaald wordt voor praatjes zoals hierboven geschreven en omdat hij een reputatie als goede burgervader heeft terwijl hij van alle rotzooi die we binnengehaald hebben hij toevallig degene was die in staat was iets van de rotzooi op te ruimen, maar die er helemaal niet hoeft te zijn. Als je het maar extreem genoeg doet ben je al gauw een wereldverbeteraar, schiet 20 raketten af in de Japanse zee, wat op zich crimineel is, en beloof dat je dat wat minder gaat doen, en de hele wereld is blij, schiet tien vuurpijlen af in een winkelcentrum, en beloof dat je dat minder gaat doen, en je zit achter de tralies. Verleden benoemen als Slavernij verleden zou al strafbaar moeten zijn, vervolgens na erkenning van deze betiteling het ook nog misbruiken uit eigenbelang en zelfverrijking met bewust kwetsen en leed aanbrengen bij anderen is juridisch volgens mij al in wat boeken vastgelegd.

CarloCarpacio | 01-07-18 | 10:51

Mag ik excuses van de paus omdat de kerk mijn voorouders een geloof heeft aangesmeerd waar ze heel veel last van hebben gehad? Ik lijdt er nog dagelijks onder. En kan het smartengeld dan op mijn rekening overgemaakt worden?

Bauchschmertzen | 01-07-18 | 10:50 | 1

God ja! Ik wil ook poen voor die marteling die ik als kleine snotneus kreeg. Fucking bidden in iets wat niet bestaat voordat ik mijn mammie haar gesmeerde broodjes in mijn mond mocht stoppen. Ik heb er nog steeds traumatische ervaringen van.

Standvastig | 01-07-18 | 12:56

Uhmm transatlantische slavenhandel: 10 miljoen
Islamitische slavenhandel: 100 miljoen.

Westen: 2-4% was slaveneigenaar op zijn piek
Oosten: 20-30% slaveneigenaar
Westen: 20% van de slaveneigenaren was zwart en slaven hadden rechten
Oosten: Elke slaaf werd gecastreerd.
Westen: Stopte 19e eeuw
Oosten: Ging op grote schaal door tot ver in de 20e eeuw and still going strong op sommige plekken.

Moslims waren objecties 10x erger, Ooit een moslim spijt zien betuigen?

KutFilosoof | 01-07-18 | 10:50 | 4

Vergeet de seksslavernij in de Arabische wereld niet.

tata1981 | 01-07-18 | 10:59

Bron? Oh, en vergeet niet dat een deel van de trans-Atlantische slavernij óók islamitische slavernij was, in de vorm van toeleveranciers op het Afrikaanse continent.

Muxje | 01-07-18 | 11:11
▼ 1 antwoord verborgen

Abou hoor je niet over de riffijnen. Natuurlijk niet abou is vrinden met de koning van marrekanenland. #jesuisrif

Mark_D_NL | 01-07-18 | 10:50 | 2

Moroccans Take to the Street to Protest Jail Sentences of Rif Movement Leaders
53 activists have been sentenced to a total of 300 years in prison for their role in the movement which mobilized thousands to demand their rights.

Mark_D_NL | 01-07-18 | 10:54

De verschijning van een Marokkaan in het gezichts- en/of gehoorveld van een blanke Nederlander wekt irritatie op en geeft een onbehaaglijk gevoel bij de blanke Nederlander. Dit is geen discriminatie maar een feit, leer daar maar mee te leven Aboutaleb en alle anderen groene links gekkies, een gelukkig gevoel verdwijnt, als een Marokkaan verschijnt. (als die al alleen is) Dus zeur niet hoe dat komt maar doe er iets aan.

CarloCarpacio | 01-07-18 | 11:00

Heb er niets op tegen dat hij zich laat kontneuken,ik heb er niets mee.

rein9576 | 01-07-18 | 10:48

Willen we meer of minder excuses???

wiener mit pommes | 01-07-18 | 10:47

Iedere immigrant/vluchteling/allochtoon whatever krijgt hier alle kansen en misschien nog wel meer dan ik, om succesvol te worden, of op z'n minst een normaal leven te leiden. Je kunt een baan krijgen, ondernemer worden, een ziekenhuis beginnen, een kledinglijn, sportman, sportvrouw, schrijver, politicus, burgermeester. Alles kan hier. Wat wil in godsnaam dan nog meer ? Ons verleden uitgummen ? Waarom ? We leven samen in vrede. Wat is jullie f*cking probleem ? Waarom zijn jullie nooit tevreden ?

Dirrek | 01-07-18 | 10:46 | 1

Omdat dit is wat ze wilden worden, beroepsgekwetste.

Smeerzalf | 01-07-18 | 12:04

Eigenlijk te belachelijk voor woorden dat een Marokkaan dat wil. Marokko heeft veel langer en veel meer slaven uit Afrika gehaald dan Nederland.

moitambien | 01-07-18 | 10:45 | 1

Nederland sloot 400 jaar geleden een handelsverdrag met marokko. In ruil voor wapens en goederen mochten Nederlandse schepen dan een marokkaanse haven binnenvaren zonder in beslag genomen te worden en zonder dat de bemanning als slaven werden verkocht.
Ook mocht Nederland daar opvarenden van onze schepen terugkopen die (door andere berbaren gevangen?) al jaren aan een ketting op een Barbarijse galei dat beroep uitoefenden. Prima handel.
Marokko doet overigens nog steeds aan slavernij, altijd een speerpunt geweest van de islamitische economie.

Jan Passant mk2 | 01-07-18 | 10:51

Excuses maken? Graag! Als er dan écht een punt achter wordt gezet. Dus dat het niet meer door de verkleurlingen kan worden gebruikt om hun "achtergestelde positie" te verklaren.
Excuses natuurlijk zonder financiële component.

de ondode dichter | 01-07-18 | 10:45 | 2

nou dan is het hek van de dam.. na de slavernij komen de oorlogen die zijn gevoerd onder de Nl vlag en dat van de afgelopen 5 eeuwen..
dat de Nl regering maar excuses maakt aan het hele Nl volk dat ze door de EU in gigantische schulden worden gestoken, opgebracht door de werkende in dit land.

fikkieblijf! | 01-07-18 | 10:47

Sinds wanneer zet je een punt achter een verdienmodel? Naïef denken vind ik dat. Beetje de dief van eigen portemonnee zijn. Nope. Abu Marokie zijn achterlijkheid moet je niet aan beginnen. Fuckin Pandora's doos.

Standvastig | 01-07-18 | 11:40

Fuck off!
En al zeker niet uit mijn naam!

moitambien | 01-07-18 | 10:43 | 1

Gebruik die van mij dan maar.

Standvastig | 01-07-18 | 11:33

Pas maar op abou Anders Dan worden ER binnenkort wat marrokanen verhandeld. Bijvoorvoobeeld je dochters. Die leveren wel wat op in Raqqa of Kiev.

Mark_D_NL | 01-07-18 | 10:43

Een dikke fuck you kun je krijgen, Abou.

Stijlicoon | 01-07-18 | 10:43

Die Aboutaleb toch. Beste man, vaak niets mis mee, maar af e toe........! Geschiedenis mijn waarde burgemeester. Gechiedenis. Waren het niet de Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse bewoners die slavenhandel en piraterij als handelsmerk hadden? Stuurden de Noord-Europese landen niet af en toe een vloot teneinde dit laatste tegen te gaan c.q. blanke slaven/slavinnen vrij te kopen? Ooit gehoord of iets geleerd van de Eerste en Tweede Barbarijse Oorlog? Nee, mijn waarde? Of kwam dat slecht uit in dat slavernijtoespraakje van gisteren? Iets teveel ranzige geitenboter op het hoofd? Zou zomaar kunnen. Volgende keer iets minder voor de bühne zwetsen. Cheers

Een vrije paling | 01-07-18 | 10:42 | 1

Vette plus voor dit niet te weerleggen betoog. Hulde.

bij gelegenheid | 01-07-18 | 10:46

Ja, want heel Nederland verhandelde slaven? Dit suggereren bewijst toch vooral heel veel dommigheid. Maar ik wil er wel even in mee gaan. Als wij excuses maken wil ik wel ook dat we excuses krijgen van de landen/ bevolking die de slaven ving en aan ons verkocht. Daar zat tenslotte de kern van het probleem.

DerUnterMensch | 01-07-18 | 10:40

Groundcontrol to mayor Abu - iederren is een beetje salafist- taleb,
Wanneer er dan toch met een morrel verheven vinger excuses worden geeist, doe dan de link van @Tipo eerder aandachtig lezen om daarna deze aflevering te bekijken.
www.npostart.nl/de-slavernij/31-05-20...

bij gelegenheid | 01-07-18 | 10:39

Claimnegers stoppen echt niet met aanklagen, nog niet wanneer de hele westerse samenleving als slaven verkocht worden.
Dat kan ook niet, want de problemen die claimnegers ondervinden in het vergaren van hun levensonderhoud gaan daar niet van over.

Jan Passant mk2 | 01-07-18 | 10:39

"witte man" in plaats van "blanke man". Dat Geenstijl zo gemakkelijk overstag gaat, keer op keer, voor een paar onnozele SJWtjes valt mij zwaar tegen. Oké, het kan een paar keer een sarcastische verwijzing zijn, maar Van Rossum krijgt "blanke" niet meer uit zijn pen. Nou, het was leuk, voor zolang het duurde.

BrabantsVerzet | 01-07-18 | 10:39 | 1

Juist, het is blanke. We gaan geen termen gebruiken die door niet-blanke racisten bedacht zijn.

BozePaarseMan | 01-07-18 | 10:48

Napalm op Kopenhagen als die Denen niet eens gauw excuses maken voor de aanval van (Deense) noormannen op Wijk bij Duurstede anno 834.

Kapitein Stijlvol | 01-07-18 | 10:38 | 2

nou je het zegt, ik lijdt er nog steeds onder.

yeps | 01-07-18 | 10:52

Lijd.

ger1306 | 01-07-18 | 10:58

Een moslim die, zeer hypocriet en schijnheilig, de drama LBGT-A tot de Z loopt uit te hangen. Lachen man! Oh, enne... Flikker op man. Moet ik je op de wereldmap aanwijzen waar je huis woont? Verdwaalde idioot.

Standvastig | 01-07-18 | 10:37 | 1

Echt he

tata1981 | 01-07-18 | 10:42

Ik wil excuses van Joop de Uyl. Dankzij hem is Aboutaleb burgevader van mijn stad.
En van Spanje. Opgesloten zitten in Brielle was echt geen pretje.

Nonik Neem | 01-07-18 | 10:35

Het enige wat mij spijt aan die hele periode is, dat onze voorouders zo stom waren om Afrikanen als slaaf te verhandelen.
Had dan Polen genomen.

Petrus Poortwachter | 01-07-18 | 10:35

Ook binnen rook het niet zo aangenaam
'k Had altijd alles uit het raam gesmeten
Toen alles binnen stuk was en versleten
Kon ik naar buiten stappen door dat raam

Ik struinde op mijn eigen vuilnisbelt
En zocht naar iets dat ik nog kon gebruiken
Ik had allang verleerd nog iets te ruiken
En had geen schoenen meer en ook geen geld

Toen zag ik pas wat groen was bij de buren
Hun schapen op het droge in hun wei,
Hun tuintjes en hun patio's en schuren

Ik vond onder een oude koekepan
Een lotje van een oude loterij
Dat werd mijn nieuwe hoop, mijn levensplan

Knufter | 01-07-18 | 10:34

Je vraagt je toch af waarom de meerderheid van de Rotterdammers Aboutaleb als burgemeester gekozen heeft.

spanarchist | 01-07-18 | 10:33 | 2

Nee hoor hij is benoemd.

ja-ja-nee-nee | 01-07-18 | 10:38

Mocht het echt zo zijn gebeurd, dan zou dat komen door de telkens slinkende hoeveelheid authentieke 'Rotte'dammers'. in 2016 rond de 36% niet-westerse allochtoon, waarbij je in de gaten moet houden dat een derde generatie al niet meer wordt meegenomen. Juiste percentage zal dus eerder rond de 55+% liggen én destijds was de pvda toch vooral de partij voor de allochtonen.

EEnzame SchizofrEEN | 01-07-18 | 10:43

De Marokkanen hebben 1000 jaar lang de kusten van Zuid- en West-Europa tot IJsland toe afgeschuimd op zoek naar slaven. Het zijn er miljoenen geweest. Omdat ze niet de kans kregen om een gezin te stichten zijn er geen nalkomelingen die kunnen klagen. Het lot van deze slaven is vele malen erger geweest dan het lot van de negers in Amerika. nl.wikipedia.org/wiki/Barbarijse_slav...
De brutaliteit van de mohammedanen grenst aan het onwaarschijnlijke.

Francisca | 01-07-18 | 10:31

Sorry dat we jullie voorouders in Afrika hebben gekocht en meegenomen. Om het goed te maken sturen we jullie allemaal terug. X

KamikazeKut | 01-07-18 | 10:30

‘Sorry voor toen mijn bet-over over over groot opa toentertijd over jou achter achter achter neef zijn muurschildering heeft geschilderd’.

Dat meen ik echt.

Ik voel me ook rot over dat in het jaar 1210 mijn familieleden geen excuus hebben aangeboden wat er in jaar 886 allemaal is gebeurdt!

Nacho_Vidal | 01-07-18 | 10:29

Nee paardenverkoper van Troje, geen excuses voor de slavernij. Slavernij is iets van alle tijden en alle volkeren. Nederland heeft de slavernij twee eeuwen geleden afgeschaft na er relatief weinig mee gedaan te hebben. Slavernij is er nog steeds en daar wordt niks aan gedaan omdat negers en moslims daar de daders van zijn.

Jan Passant mk2 | 01-07-18 | 10:29

https://www.moroccoworldnews.com/2017/12/235590/morocco-global-modern-slavery-index/
Morocco Ranks 18th in 2016 Global Modern Slavery Index
The data showcases that there are 219,700 modern slavery victims in Morocco. The term modern or contemporary slavery encompasses many different kinds of exploitation that undermines human rights, including child labor and marriage, forced marriage, and human trafficking.
The forced marriage of children and women is one of the main issues highlighted in the report.
“In Morocco, the 2014 census revealed more than 100,000 child brides, some of whom may have been married without free and informed consent,” said the report.

Nou Aboutaleb....... Hup! Klagen maar....

Is dit nog nieuws? | 01-07-18 | 10:29 | 3

Abu wil het enkel over Marokko hebben als het relevant is voor toerisme of handel. Idem met de Turken. Voor de rest zijn dat natuurlijk foutloze modelnaties waar men dag in dag uit met trotse nationalistische gevoelens over mag mijmeren. NL mag dat duidelijk niet, want NL is tot t bot slecht. Waag het niet met een NL vlag te wapperen, want bruinhemden, nazi's, en natuurlijk slavenhandelaren. De haat zit diep. heel erg diep. En het minderwaardigheidscomplex groeit en groeit, en dat kan helemaal niet in de islamitische cultuur. Want dat zijn toch de Heer en meesters van alle Mensen?

Chemokar | 01-07-18 | 10:37

Daarom, de hypocrisie is stuitend. Heb het lef eens daar je mond open te doen Abou.

Dirk III | 01-07-18 | 10:42

Typisch islamitisch denken: islam is perfect en elke kritiek of zelfreflectie is dus haram. Daarom wel kritiek uiten op de kufar want het toont de superioriteit van de islam aan en ten tweede trapt het de kufar de grond in. Win win.

Is dit nog nieuws? | 01-07-18 | 12:05

Verschrikkelijk voor die nabestaanden om in een ontwikkeld land te wonen. Liever nog zaten ze aan de rand van de Sahara op hun hurken platbroden te bakken op een hete steen.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 10:27 | 2

Ja dat vind ik ook heel erg. Of dat toen het paard van Jan Peterszoon cholera kreeg.

Nacho_Vidal | 01-07-18 | 10:35

De kat van de buuf kreeg spontaan de vinkentering na het luisteren van abdellefbek. Beest is nu stuk. Humanitaire crisis dit. Ik eis excuses uit vak K. Niet van pinokkio. Die man kan alleen maar likken en liegen. Daar wil ik ook excuses over alleen weet nog bij wie ik dat kan declareren.

Standvastig | 01-07-18 | 11:00

Let op:

We willen ook excuses voor de uitbuiting van onze opa's voor de dijkenbouw en in de mijnen, en natuurlijk forse finaciële vergoedingen !

De IJsselmeerdijken hebben nog profijt van, dus een paar miljard compendatie moetntoch kunnen.....

Tee Of Cup | 01-07-18 | 10:27

van Rossum, pakkend en precies wat terug kan naar Abu en eenieder die vind dat ook de Nl bevolking hier weer verder de armoede in dient te worden geduwt. Dat er eerst maar eens excuses komen van het koningshuis die al eeuwen lang een vorstelijk salaris ontvangt zonder belasting af te dragen en dit terwijl ze al eeuwen het volk als plebs en slaaf behandelen..

fikkieblijf! | 01-07-18 | 10:27 | 2

Om nog maar te zwijgen van monopoliposities van bedrijven als Shell en Unilever

Mastermattie | 01-07-18 | 10:32

Die excuses komen er niet, ze zijn altijd op vakantie. Geen tijd voor excuses.

Jezusaapje | 01-07-18 | 10:45

Wat heeft een marokkaan met de NL geschiedenis te maken, ga je als marokkaan opwinden over je eigen land met dat Rif gedoe en die rare koningen laat de Nederlanders met rust..

Uw Verzekeringsadvis | 01-07-18 | 10:26 | 3

Zei ik gisteren ook tegen immigrant Ebru na haar zoveelste commentaar op Nederland. Ze luisteren gewoon niet.

Ardbeg | 01-07-18 | 10:28

Ondernemen is van je luie reet afkomen, risico's nemen,bloed,zweet en tranen om vooruit te komen. Daar passen geen excuses bij.

ger1306 | 01-07-18 | 10:34

Ardbeg
Is Ebru een politiek figuur?
Zit verschil in het, op persoonlijke titel iets zeggen of een politiek statement maken.
Willen jullie meer of minder......
Toch?

Is dit nog nieuws? | 01-07-18 | 12:33

Ja hoor Abu, ik zal er aan denken als er weer zo'n blauwe envelop in de brievenbus ploft.

Mastermattie | 01-07-18 | 10:25

Hoe kun je nou excuses aanbieden voor iets wat onze voorouders hebben gedaan? Was het fout? Ja duh! Dat weet iedereen, alleen zijn er mensen die maar blijven hangen en jammeren. Een spijtbetuiging namens de Nederlandse Staat is genoeg, en daarmee moet het dan nu ook echt eens afgelopen zijn. Anders kom je nooit verder. Het is een beetje hetzelfde als twee jeugdvriendjes waarvan de ene ooit een lollie afgepakt heeft van de ander en hij dat 40 jaar later nog steeds niet leuk vindt. Kap met dat gezeik, dan kunnen we samen verder.

John Dough | 01-07-18 | 10:25 | 5

Ardbeg | 01-07-18 | 10:29 "Het slavernijverleden is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Nederland en we profiteren daar nog dagelijks van." Dát. Die vermoeiende urban legend dat Nederland rijk is geworden over de rugg van slaven. Lees je eerst eens góed in voordat je gaat napraten omdat dat beter bij je wereldbeeld past.

Dutchbeaurouge | 01-07-18 | 10:39

De slavenhandel was niet echt lucratief. De VOC was veel rijker dan de WIC. Dus dat met dat dagelijks profiteren, je zit ernaast.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 10:39

Ardberg, de eeuw na de voc tijdperk had de gemiddelde Nederlander nauwelijks een nagel om de broodkruimels bijeen te schrappen. Rot toch op met dat, daar profiteren wij nu nog van. Hooguit gebouwen uit die tijd, welke er nu nog staan. Grappig dat daarin nu al de ngo organisaties zitten die continu over het slavernij verleden zeuren. Zouden er geesten in die muren zitten?

yooooh | 01-07-18 | 11:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Laat Marokko de slavernij eerst maar afschaffen. Wij werken onszelf de dood in om riftuig te onderhouden en worden vervolgens dagelijks in de bek gescheten.

VeelTeSteil | 01-07-18 | 10:25 | 4

Hier in 010 is het aantal naar vrouwen sissende, criminele, uitkering trekkende en 'eigen land eerst' roepende Noord-Koreaenen inderdaad vre-se-lijk! Wat een opdringerige parasieten zijn dat, zeg!
.
Oh, wacht even...

EEnzame SchizofrEEN | 01-07-18 | 10:49

Ardbeg | 01-07-18 | 10:30
Marokko handelt nog steeds in slaven, N-Korea zijn dwangarbeiders. De kleuterneukers hebben daarbij nog een lange staat van dienst.

Jezusaapje | 01-07-18 | 10:55

Ardbeg | 01-07-18 | 10:30 Abou Taleb is een Marokkaan. Hij kan beter zijn eigen land en volk vermanend toespreken voordat hij ons de les gaat lezen. Sterker, de salafist is nietbte vertrouwen dus hij hoeft ons helemaal niets te vertellen, het zal toch niet in ons belang zijn.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 12:11
▼ 1 antwoord verborgen

Wil de PvdA als splintergroepering de andere splintergroepering DENK wat wind uit de zeilen nemen?

RenHoek | 01-07-18 | 10:22 | 1

Ach, wat dacht u zelf. Abu el Taqiya heb ik wel door. Heeft vaker praatjes. Zoals als het je niet bevalt, ga dan weg. En keek hem shinen, swag alles, met zijn stijve waarmee hij de media swaffelde.

Standvastig | 01-07-18 | 11:08

Zout op. Ik ken die hele Bonifatius niet eens. Waarom moet ik dan sorry zeggen voor wat andere lui hebben gedaan die al lang dood zijn by the way.

Omebert | 01-07-18 | 10:22 | 6

^^ Ow reactie op de verkeerde post

Ardbeg | 01-07-18 | 10:27

Jonge ardbeg ik bedoel ik ken hem niet want al lang dood.

Omebert | 01-07-18 | 10:28

Ardbeg | 01-07-18 | 10:24
Het zit je nogal dwars geloof ik.
Misschien moeten we jou maar Ambassadeur van Excuuszaken maken. Dan kun je (onbezoldigd en in eigen tijd) de hele wereld af om, namens Nederlandje, excuses te maken.

Petrus Poortwachter | 01-07-18 | 10:29
▼ 3 antwoorden verborgen

We hebben het over het verleden omdat we het verleden geïmporteerd hebben. Hij kan het ook over drone-port rotterdam hebben, ofzo.

Alquest | 01-07-18 | 10:21

Mijn familie heeft er lekker aan verdiend dus ik heb nergens spijt van. Had als verdienmodel best nog wel even langer mogen duren trouwens.

RenHoek | 01-07-18 | 10:21 | 1

Heel geestig!

Butters | 01-07-18 | 10:33

Laten we ons aansluiten bij de excuses die door de Marokkaanse overheid zijn aangeboden voor het Barbarijse (= Marokko) slavernijverleden.
Let wel, die gingen door tot aan eind 19e eeuw totdat uiteindelijk Tanger werd gebombardeerd door Amerikaanse, Engelse en Franse marine. Miljoenen Europeanen zijn in de loop der eeuwen naar de noord Afrikaanse kusten ontvoerd.

Algehele-Apekool | 01-07-18 | 10:20

Gvd, iedere gemiddelde stad heeft inmiddels een KFC en nog moeten die duikpakken zeiken...

Petrus Poortwachter | 01-07-18 | 10:20

De herstelbetalingen aan Suriname zijn jaren geleden al voldaan en de bodemloze putjes van de Antillen worden nog steeds jaarlijks door de Nederlandse Staat bijgevuld. De nazaten zitten er een stuk comfortabeler bij dan als hun voorouders in Afrika waren gebleven. Dus als de rekening vereffend moet worden, kan terugstorten van dit genoten voordeel hier: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connec...

medusa324 | 01-07-18 | 10:19

Hebben we al excuses ontvangen van de moslimgemeenschap voor de sexslaven in Engeland, en dan bedoel ik niet eeuwen geleden maar vandaag de dag?

Nee? Is het dan misschien een idee dat meneer Aboutaleb zich daar mee bezig gaat houden?

Opslag Medium | 01-07-18 | 10:19 | 4

Aboutaleb is burgemeester van de op een-na-grootste stad van Nederland. Aboutaleb heeft geen gezag in de moslimgemeenschap, in Engeland of in Marokko. Wat worden er weer dingen bijgehaald zeg...

Ardbeg | 01-07-18 | 10:30

Homo die ik van dak heb gegooid?
Verder alles goed?
Van wie bent u er een, als ik vragen mag?

ger1306 | 01-07-18 | 10:56

@Ardbeg | 01-07-18 | 10:26
Ah! Een vlieginstructeur. Wel gecertificeerd hoop ik? U doet ook aan loopings?

Standvastig | 01-07-18 | 11:17
▼ 1 antwoord verborgen

Oh en Abou. Dit Kabinet spreekt niet voor mij.

Parel van het Zuiden | 01-07-18 | 10:18

War aboutaleb voor pleit is dat een miljardenbedrag ter grootte van de huidige nederlandse pensioenpot wordt overgedragen aan een clubje luie negers.
Daar hebben we de ontwikkelingshulpregeling al voor toch?

De Briemusketier | 01-07-18 | 10:18 | 1

Ik heb ook zo'n groep hangende negers voor de deur, vooral met dit weer hangen ze in en op de bankjes die voor ons zijn neergezet zuipend en blowend de dag doorbrengen. Zelfs het door hen veroorzaakte vuil ruimen ze niet op, die soort is te lui om te rillen bij 40 graden koorts. En de handhavers rijden zo snel mogelijk door in hun veilige autootje op zoek naar een bejaarde die een propje papier laat vallen.
Dit land is helemaal kapot gegaan aan gedogen en polderen.

Chinook Elsevier | 01-07-18 | 10:33

Ik wil graag dat Aboutaleb verantwoording aflegt voor het wangedrag van Marrokanen in Nederland. Excuses aan alle slachtoffers van deze rondschuimende aggressors in onze samenleving. Herstelbetalingen aan onze maatschappij lijken me dan de volgende stap.

Parel van het Zuiden | 01-07-18 | 10:17 | 2

herstelbetalingen te weten: met terugwerkende kracht betalen van alle aangebrachte schade, materieel en immaterieel, terugbetaling van onterecht ontvangen uitkeringen en onterechte verzekeringsclaims dit alles inclusief rente en35% opslag wegens aangebracht leed.

langzullenweleven | 01-07-18 | 10:20

Tevens dan graag herstelbetalingen voor de recente aanslagen gepleegd door Marokkanen. Handig he, dat dubbele paspoort.

Chemokar | 01-07-18 | 10:20

Abou Taleb * beeld zich uitspraak Sid Lukassen in* hehe, goed dat het aanslaat.

Goed stuk Bart. Terecht wat je zegt, van het een komt het ander totdat we ons arm betalen en verdreven worden van onze eigen landen. Niet aan beginnen dus.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 10:15
-weggejorist-
Premier Trutte | 01-07-18 | 10:14 | 2

Nou, ja, ok, excuses. Ik kan er niets aan doen. En de Nederlandse overheid had er ook weinig mee te maken - was in zijn tijd een van de betere in de wereld overigens.
En krijg ik ook nog wat excuses van de arabieren die mensen met mijn huidskleur als slaven hielden? - niet dat ik er direct iets mee te maken heb, maar dat hebben de meeste donker gekleurde mensen in Nederland ook niet.

En kunnen we nu deze kul achter ons laten en ons eens druk gaan maken over ernstige zaken die nu spelen waar we wel wat aan kunnen doen?
Moderne slavernij in Azie- Qatar? Kinderarbeid in sweatshops in Turkije? Of dichterbij huis - moderne slavernij in Nederland. De mensen die zich suf werken om financiële geeuwhonger van hypotheekbank en staat te stillen?

Rommelende Onderbuik | 01-07-18 | 10:14

En nog steeds zijn er mensen die denken dat hij een goeie is.

Mather | 01-07-18 | 10:14 | 1

hij heeft enige tijd woestijnzand in onze ogen kunnen strooien en ons laten denken dat hij een (de enige?) goede was. maar hij is uit de kast, steunt salafisme en begint zich nu met ketting om te bemoeien met zaken die hem geen ene malle rotmoer aangaan. Hij maakt misbruik van het podium dat hij als burgemeester heeft om een algemeen politiek onderwerp aan de orde te stellen. Maar goed, deze week is overvloedig gebleken dat burgemeesters en wethouders allemaal linksfalende lieden zijn (MECC/gelach, applaus)

langzullenweleven | 01-07-18 | 10:24

Je zou zeggen dat de boven ons gestelden wel door hebben dat het verleden voorbij is en men daar niets meer aan kan veranderen. En het derhalve voor geen mens, of maatschappij, nut heeft om in dat verleden te blijven hangen en het op te blijven rakelen. Als je dat als individu doet heb je tenslotte ook geen leven meer. Voorbij is voorbij. Excuses veranderen niets aan het verleden, noch aan het heden. Leer ervan, en evolueer door. De nutteloosheid van dit soort oproepen verbaasd me werkelijk van een persoon die je toch wat intelligenter mag inschatten. Het is gewoon zeiken om het zeiken.

Dutchbeaurouge | 01-07-18 | 10:14

Maak jij eerst maar eens excuses voor de invasie van het Iberische schiereiland en de eeuwenlange bezetting. En voor uw voorouders de piraten en slavenhalers. Daarna zien we wel.

Vreetkonijn | 01-07-18 | 10:11
-weggejorist en opgerot-
Katoentje | 01-07-18 | 10:11 | 2

De oudste handelsbetrekkingen hebben we Nederland met Marokko,slaven weet u Aboutaleb!!! zou zeggen geef het goede voorbeeld!!! Daag fijne dag

RenedieLange | 01-07-18 | 10:10 | 4

@Ardbeg

Zo ken ik er nog wel een. Aboutaleb is geen Nederland en hij kan ook niet namens Nederland excuses aanbieden. De koning van Marokko kan dat wel namens Marokko.

Aboutaleb vraagt Nederland excuses aan te bieden. Waarom vraagt hij het niet aan Marokko?

Rest In Privacy | 01-07-18 | 10:17

Sitting_targets | 01-07-18 | 10:17
Omdat Aboutaleb dit als burgemeester van Rotterdam aan het kabinet vraagt. Aboutaleb heeft namelijk ook 0.0 gezag in Marokko dus hij kan roepen wat hij wil maar hij is daar een nobody.

Ardbeg | 01-07-18 | 10:18

Komt dat even goed uit allemaal. Hij is niet persoonlijk verantwoordelijk. En ach hij wil Marokko wel oproepen tot excuses, maar het heeft geen zin en dus begint hij er niet eens aan. Ja zeker.

Ik zou het wel dikke LOL vinden als Aboutaleb namens Nederland excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Samen met Sylvana Simons even benoemen tot minister en ze dan door het stof zien gaan namens Nederland.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 10:46
▼ 1 antwoord verborgen

Er zijn hier duidelijk een paar trotse nationalisten op hun pikkie getrapt. Niemand ontkent het slavernijverleden, we weten hoe we mensen als beesten hebben behandeld, maar we zijn te trots om daar ooit nog sorry voor te zeggen. Lekker uit blijven stellen zodat we ieder jaar weer kunnen zeggen dat het heeeuuulll lang geleden is. En ondertussen boos worden dat de Turken de Armeense genocide niet willen erkennen, om dezelfde nationalistische trotse reden. Echt, zet je trots opzij en grow some balls.

Ardbeg | 01-07-18 | 10:09 | 9

Nederland hoeft geen excuses aan te bieden Ardberg. Het is niet zo dat hoe meer reacties je onder berichten geeft hoe meer je gelijk hebt. Ik schaam mij diep voor zielige kut Nederlanders zoals jij.

tata1981 | 01-07-18 | 10:47

@Ardbeg 10:32
Joh, echt? Maar goed: nee dus! Als land excuses aanbieden voor fouten uit het verleden -zeker wanneer geen van de gedupeerden meer in leven is- is symboolpolitiek en derhalve volslagen zinloos. Het zal alleen maar leiden tot schadeclaims van “nabestaanden van gedupeerden”.

Lefty-Messup | 01-07-18 | 10:47

Ardbeg | 01-07-18 | 10:19. Nou vooruit. Rutte mag van mij namens NL zijn excuses aanbieden, een kleine logische stap zou dan zijn om zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen en af te treden.

Wim_Kut | 01-07-18 | 11:04
▼ 6 antwoorden verborgen

Excuses leiden tot sloten geld aan mensen die alleen maar slaaf zijn in hun eigen geestelijke gevangenis. Die hebben geen excuses nodig, maar een goede dokter.

pietvanvliet | 01-07-18 | 10:06 | 2

Aboutaleb zegt dat er met excuses een punt achter het slavernijverleden wordt gezet. Ik denk het niet. Dat gaat compleet uitgemolken worden: uitkeringen, TV-programma's, positieve discriminatie... Als een SJW-er bloed heeft geproefd dan wil hij meer.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 10:25

Of een andere hoer die wat hoger opgeleid is in het orale departement.

Standvastig | 01-07-18 | 11:24

Laat hem maar excuses maken voor de arabische slavenhandel welke véél groter was dan de bozewittemannen slavernij...

Lompiedompie | 01-07-18 | 10:05 | 3

Dat wil hij vast wel doen maar het gaat er om dat LANDEN excuses aanbieden, niet Aboutaleb of andere individuen.

Ardbeg | 01-07-18 | 10:10

@Ardbeg hoe weet je nou dat hij dat wil? Je lijkt wel verliefd op die man. Kan geen kwaad doen in jouw ogen.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 10:28

Ardberg en Aboetaleb zijn allebei met een slappe lul gemaakt.

tata1981 | 01-07-18 | 10:39

Wát een in-en-in-triest land is dit geworden. Helemaal niks meer over van het mooie Nederland dat het eens was.

SoepKip | 01-07-18 | 10:04 | 2

En deze triestheid wordt zelden veroorzaakt door de oorspronkelijke Nederlander...

Petrus Poortwachter | 01-07-18 | 10:06

Nederland is nooit een mooi land geweest, mits je van natte poten houdt natuurlijk.
Wat wel vervelend is om te moeten constateren is dat de blanke voeten die deze lage landen ooit veroverden op de zee langzaam maar zeker worden vervangen door voeten voor welke leven langs en met het water ooit slechts een utopie was.

D-Fens_1963 | 01-07-18 | 10:19

Het onderwerp leeft blijkbaar enorm.
Voor alle oprecht belangstellenden:
In Tilburg (centrum van de slavenhandel) vind vanmiddag een herdenking slavernijverleden plaats. Uiteraard georganiseerd door de usual suspects, vooral om hun subsidie in stand te houden. Komt allen!

Petrus Poortwachter | 01-07-18 | 10:02 | 2

Alle maar dan ook alle subsidies afschaffen.

Rdock | 01-07-18 | 10:05

Nou ik dacht er aan om maar eens naar een wat zuidelijker stukje Brabant te trekken om daar nog wat authentieken te zien. Die Tilburgers waar u op doelt vind ik geloof ik niet zo leuk.

Verbandmeester | 01-07-18 | 10:05

Door verkeerd asfalt slijten mijn banden te hard. Vooral boven de 160.
Graag kamervragen, excuses, compensatie en doe mijook maar een standbeeld.

pennestront | 01-07-18 | 10:01

Ik ben heel erg voor een compensatieregeling, maar wel onder twee voorwaarden:
Onder aftrek van reeds betaalde ontwikkelingshulp, uitkeringen, kosten voor verleende opleidingen, gezondheidszorg, enzovoorts .
Verplichte remigratie naar Afrika met intrekking van Nederlanderschap. Je maakt mij namelijk niet wijs dat als je werkelijk de gevolgen van de slavernij van 150 jaar terug nog voelt, je wilt leven in het land dat je de slavernij verwijt.

Franker | 01-07-18 | 10:00 | 4

Er is niets mis met een gezonde VOC mentaliteit, de wreedheid was het het tijdsbeeld van toen.

tata1981 | 01-07-18 | 10:37

Die laatste zin! Dat is precies wat er niet klopt en waarom het excuus eisen zo negatief en dubbel voelt. Deze mensen gebruiken het slavernijverleden om er beter van te worden. De prijs die zij hiervoor betalen is slachtofferschap. En slachtofferschap is een milde voortzetting van slavernij, je bent nog steeds geen vrij mens.

Ad_Hoc | 01-07-18 | 10:57

Prima systeem, mits na het vereffenen van de rekeningen ook een streep er onder wordt gezet en er geen onduidelijke betalingen meer richting 'Afrika' gaan via obscure NGO-tjes.

EEnzame SchizofrEEN | 01-07-18 | 11:00
▼ 1 antwoord verborgen

Volgend de Koran is er helemaal niets mis met slavernij en volgens dat boek gewoon toegestaan, net als het bezit (ook slavernij!) van meerdere vrouwen. In Libië zijn nog steeds slavenmarkten. In Moslimlanden, ook in Marokko, was slavernij heel gewoon. Misschien moet Aboutaleb zijn statement iets aanvullen.

Mijn klomp breekt | 01-07-18 | 09:59 | 3

Precies. Abu heeft zijn lesboek niet goed bestudeert. Is daarom geen goede moslim en wordt dan ook ernstig bedreigd.

Petrus Poortwachter | 01-07-18 | 10:05

Klopt. Met name Marokko heeft altijd lekker verdiend aan slaven. Het gaat om zeker één miljoen blanke slaven in Noord Afrika van de zestiende tot in de negentiende eeuw. Zelfs tot op de dag van vandaag zijn er naar schatting enkele tienduizenden slaven in Marokko.

squadra | 01-07-18 | 10:07

"In Libië zijn nog steeds slavenmarkten" ...
* Pakt snel de lonely planet gids voor Libië, inhoudsopgave, markets opzoeken gaat.

EEnzame SchizofrEEN | 01-07-18 | 11:02

Als mensen die niet schuldig zijn aan een misdrijf zich - en groupe - moeten gaan verontschuldigen aan mensen die geen slachtoffer zijn van dat misdrijf, dan ken ik nog wel een paar gevallen, gevallen die veel meer prioriteit hebben, want actueel.
How about Aboutaleb verontschuldigt zich als 'salafist' voor alle aanslagen op niet-moslims, of nee, voor alle ellende die er nu, as we speak, plaatsvindt als gevolg van de islam.

Magdatkandat | 01-07-18 | 09:59 | 4

Slechte reactie, helemaal niet mee eens. Aboutaleb kan niet namens de salafisten excuses aanbieden omdat Aboutaleb geen gezag heeft. Het kabinet heeft dat wel namens Nederland.

Ardbeg | 01-07-18 | 10:13

Ik vind het ook heel scheef wat hier gebeurt. Een moslim die deel uitmaakt van een wijdverbreid probleem er uitwassen zoal IS waar Marokkaanse jongens zich als beesten hebben gedragen en slaven hielden gaat ons vertellen dat wij excuses moeten maken voor handel in slaven 1,5 eeuw geleden.
Ze werden in Afrika nota bene gevangen door andere Afrikanen en aan de scheepslui verkocht.
Het is alsof een Nederlander burgemeester wordt in SA of Turkije (stel je eens voor!!) en bv de SA clans gaat vertellen dat ze excuses moeten maken voor de huidige slavernij daar(!). Of onder Erdogan excuses eist voor de genocide op de Armeniërs en slavernij van het Ottomaanse rijk etc etc.
Gaat nooit gebeuren en dus vind ik het kompleet van de pot gerukt dat wij de portemonnee moeten gaan trekken voor wat foute regimes omdat ze het slavernij verleden zien als een flappentap. De extreme bedragen die ook geëist zijn zijn te lachwekkend en toont aan dat ze hebberige graaiers zijn en niet meer dan dat.

Dirk III | 01-07-18 | 10:31

Ardbeg | 01-07-18 | 10:1

Je begrijpt het niet. Het punt is dat jij impliciet het concept collectieve historische schuld aanvaardt. Daar heb ik een aantal bezwaren tegen, juridisch zowel als ethisch en filosofisch. Maar voorzover 'çollectieve schuld' wel bestaat, dan zijn er zoals ik al zeg, wel wat ernstigere zaken die de aandacht verdienen.

Magdatkandat | 01-07-18 | 10:54
▼ 1 antwoord verborgen

De laatste zin is zo raak

Jacktheflipper | 01-07-18 | 09:59

Wat Thierry Baudet zegt: "Ik draai het liever om: laat de rest van de wereld excuses maken voor het NIET afschaffen van de slavernij! Wij, Europeanen, Christenen: wij hebben die immers afgeschaft! Wij hebben de morele en juridische gelijkheid van eenieder als eerste onderkend"

krelus | 01-07-18 | 09:59 | 5

Lol. Eerst ruim 200 jaar lang honderdduizenden mensen uitbuiten en als beest behandelen. Het vervolgens afschaffen, weglopen en dan nog applaus willen ook. Dat kan ook alleen Thierry bedenken. Als Abu Bakr al-Baghdadi straks IS opheft gaat Thierry hem een bloemetje sturen.

Ardbeg | 01-07-18 | 10:17

200 jaar lang fout geweest, in een tijdsbeeld waarin 99% van de wereldbevolking onderdrukt werd? Oeh wat erg. Wanneer is de slavernij afgeschaft? Nederlanders hebben niets met slavernij te maken, als Aboetaleb zich graag druk wilt maken over slavernij, laat hem eens naar zijn Arabische broeders kijken die al duizend+ jaar aan dlavernij doen en nog bestaat er slavernij in de wereld.

tata1981 | 01-07-18 | 10:22

@Ardbeg of zoiets
Nederlanders van 400 jaar geleden waren handelaren, ze hebben niemand tot slaaf gemaakt. Koffie, kartoen, specerijen, etc. Wij waren heer en meester over het meest klimaatneutrale vervoersmiddel: water. Waarom moet nederland daar GVD excuses voor maken?

Jos Tiebent | 01-07-18 | 10:30
▼ 2 antwoorden verborgen

"Herstelbetalingen", waar haal je eigenlijk het gore lef vandaan om daarom te vragen?
Trouwens, ik krijg ook nog steeds een rug van Pinokkio. Maar van iemand zonder ruggegraat kunnen we dat natuurlijk nooit verwachten.

Mastermattie | 01-07-18 | 09:58 | 1

Heestel betalingen zijn al lang gedaan,
In de vorm van uitkeringen, subsidie en ontwikkelingsgeld.
Het wordt tijd het te veel betaalde terug te betalen

Jacktheflipper | 01-07-18 | 10:03

Aboutaleb moet zijn bek houden. Hij mag blij zijn dat hij zich hier heeft kunnen ontplooien tot wat hij nu is. En dat dankzij de nazaten van de slavenhandelaars. Gvd ik ben die kultlinksmenschen meer dan zat. Rotterdam zal binnenkort ook alle straatnamen die herinneren aan de Nederlandse geschiedenis gaan veranderen denk ik. We krijgen dan de 1e suikerfeeststraat , de 2e ramadan straat, de 3e boerkastraat, de 4e vrouwheeftnikstezeggenstraat enz. Bedankt geloofsgekkies en alle gutmenschen. Ik hou in ieder geval de Nederlandse geschiedenis in ere en ben er trots op. Daaaag Aboutaleb!

Rdock | 01-07-18 | 09:57

Geenstijl lijkt het belangrijker te vinden dat een vreemd land hun misdaden erkent dan dat wij onze eigen barbaarse misdaden erkennen. Beetje dubbel wel.
www.geenstijl.nl/4903592/nu_jij_mark_...
Wie echt ballen in zijn broek heeft biedt alsnog excuses aan voor ons gitzwarte verleden. Niet als persoon (want wij hebben daar 0.0 invloed op gehad), maar als land... daar is het nooit te laat voor.

Ardbeg | 01-07-18 | 09:56 | 14

tata1981 | 01-07-18 | 10:19
'Mogelijk' ja? En zo lang geleden is het niet, we plukken er nog dagelijks de vruchten van.

Ardbeg | 01-07-18 | 10:21

Vertel dan eens Ardberg, wat voor vruchten PLUK jij er van? Je opa was na de tweede wereldoorlog zeker ook nog blij met de slavernijtransporten buiten Nederland van meer dan 100 jaar daar voor, hij PLUKTE daar zeker de vruchten van?

tata1981 | 01-07-18 | 10:24

Zegt die Ardbeg nou dat hij nog dagelijks katoen plukt van een plant van 200 jaar geleden?

Rest In Privacy | 01-07-18 | 10:32
▼ 11 antwoorden verborgen

Mijn voorouders waren slaven in Oost-Groningen. Ze woonden in de diepe kou in plaggehutten en kregen amper te eten. Graag: Geld, Standbeeld, Excuses en wekelijks bij Jinek uitrazen.

Kamervraag | 01-07-18 | 09:55 | 1

De nazaten van die sukkels krijgen nu toch al miljarden voor wat scheurtjes in hun - nog steeds - plaggenhutten.

hmariavanempel | 01-07-18 | 10:33

Het spijt me enorm. OK nu? Now fuck off!

UncleAlbert | 01-07-18 | 09:55 | 7

Captain_Dipshit | 01-07-18 | 10:18
"De Moslims doen het, dus dan mag Nederland het ook." Lekker bezig pik. En als je die excuses maar uit blijft stellen dan is het vanzelf 'heel lang geleden'. Het is gewoon zwak, heel zwak. En ik schaam me er idd voor.

Ardbeg | 01-07-18 | 10:22

Zielig persoon ben je om je te gaan SCHAMEN waar je zelf geen deel in hebt. Schaam je je ook voor wat Napoleon gedaannnheeft, voor hoe Afrikanen hun eigen broeders verkochten? Ga jezelf het leed van de zonden der geschiedenis op de hals halen, zielige knakker.

tata1981 | 01-07-18 | 10:27

Ardbeg. |01-07-18 |10:04
Nee, ik schaam mij er ook niet voor. De situatie was toentertijd nu eenmaal zo. Dan kan men wel over alles en nog wat gaan janken. Zoals ruimschoots in deze draad aangegeven.

Butters | 01-07-18 | 10:29
▼ 4 antwoorden verborgen

We hebben de ballen helemaal niet om excuses aan te bieden voor ons slavernijverleden. Net als dat de Turken de ballen niet hebben om de Armeense genocide te erkennen. Bij deze dan maar vanuit mij: "Excuses voor de beestachtige mensonterende misdaden die mijn voorouders jullie voorouders hebben aangedaan. Hopelijk kunnen jullie het ons vergeven zodat we samen naar de toekomst kunnen kijken."

Ardbeg | 01-07-18 | 09:54 | 12

Ardbeg, biedt u maar eens excuses aan voor uw voortdurend domme getrol!

Lohengrin | 01-07-18 | 10:37

In het voormalige Gouvernementsgebouw gebouw in Atjeh hangt heel pontificaal het portret van generaal van Heutsz. Heb heel wat gesprekken gevoerd met studenten in Djakarta, die hadden een positief beeld van deze in Nederland zo verguisde generaal. Zouden ze daar de tijdgeest (Zeitgeist) wel begrijpen?.

sastro | 01-07-18 | 12:03

Waarom doet het die nabestaanden pijn?
Dat kan niet.
Ze hebben er niks van meegemaakt en ondervinden alleen positieve gevolgen in de vorm van leven in een beter land.

Carmelita | 01-07-18 | 12:29
▼ 9 antwoorden verborgen

Toch fijn dat die moslim een lans breekt voor de toenmalige autochtone slaven en lijfeigenen die uitgebuit werden door de autochtone adel en kerken.

komtdatschot | 01-07-18 | 09:53

Ik eis excuses van land en tuinbouw organisatie in Nederland
Voor het onderbetalen van mijn voorouders, die voor een habbekrats voor hen aan het werk waren. De heren landbouwers betaalden te weinig om van te leven en teveel om van dood te gaan.
Het is mij vader geweest die zich van dit alles heeft weten te ontworstelen en een goed bestaan wist op te bouwen.
Nu dan wordt mij dit weer afgepakt dankzij grijpgrage, corrupte en belasting ontduikende VV(d)-ers.
Komt daar over nog de slavernij compensatie heffing die ons in het vooruitzicht wordt gesteld, wanneer er excuses worden aangeboden.
Ik zeg het nogmaals nivelleren is een feest en onze "leiders" gaan hier mee door tot we op hetzelfde niveau zijn aangeland als Albanië.
De middenklasse in NL moet monddood gemaakt worden en dat flikken ze door enig perspectief op een redelijke toekomst te ontnemen. Iedereen moet in onzekerheid worden gehouden, of het nu gaat om Pensioenen, Klimaatverandering of God mag weten wat.
En zo hangt de vlag erbij. In Januari weer dokken aan de EU o.a. voor het zwarte drugsgeld circuit.

Dzjengis-Somebody | 01-07-18 | 09:53

Gaat hij er ook voor zorgen dat alle niet Nederlandse inwoners uit de 'slavenlanden' die hier al decennia lang gebruik en misbruik maken van onze sociale voorzieningen, onze gevangenissen bezetten (waaronder zijn eigen frauderende zus), inbreken in onze huizen, onze vrouwen aanranden en verkrachten, hun rotzooi op straat gooien etc. etc. hun excuses aan ons aanbieden en ons schadeloos stellen?

kromzwaard | 01-07-18 | 09:52

Die slaven van toen hadden heel veel geluk. Hun nabestaanden lopen hier nog steeds vrij rond, veelal met gratis uitkering, en dat terwijl menig neger met een lek en gammel bootje, met man en macht hier naar toe proberen te komen, dode neger-zuigelingen achterlatend..... de nakomelingen van de slaven zouden ons wel een keer mogen bedanken voor de slavenhandel. Ons bedanken voor hun prachtige leven hier!

Oepsie1234 | 01-07-18 | 09:52
-weggejorist-
Opslag Medium | 01-07-18 | 09:51

Slavernij verleden ?? Ik zie het als een form van ontwikkelingshulp.

Mo het varken | 01-07-18 | 09:49

Surinamers meten met twee maten.
Steeds maar weer met het vingertje wijzen naar de slechte oewitte Nederlanders en wat ze hun vóór 1863 aangedaan hebben. Als je vervolgens laat blijken dat je het nogal merkwaardig vindt dat ze in Suriname weer voor een moordenaar als president gekozen hebben dan is het antwoord dat dat lang geleden is en dat je het verleden moet laten rusten.

leo de pejo | 01-07-18 | 09:48 | 2

Je kunt een Surinamer sowieso beter niks vragen over de enorme puinhoop dat nu Suriname heet. Want dan komt er toch een zooi racistische bagger uit. Iedereen haat iedereen. En de Creolen staan onderaan de maatschappelijke ladder. Daarboven staan de inheemsen, marrons, Hindostanen, Javanen, Chinezen, Europeanen, Joden, Libanezen en Brazilianen. Het begint inmiddels wel steeds duidelijker te worden dat het vooral de Creoolse tak is die daar blijkbaar maar niet uitkomt. Met alle gevolgen van dien, waaronder dit boertje van Abu.

Chemokar | 01-07-18 | 10:11

Surinamers bestaan niet. Deze bevolking is tot stand gekomen door de import van slaven uit Afrika, India, enz.
Dus of je doet ter plekke afstand van Suriname of je gaat weer terug naar waar je vandaan kwam (India, Afrika, enz).

ja-ja-nee-nee | 01-07-18 | 10:32

De NOS vind het nodig om drie (3!) artikelen op hun homepage te zetten over slavernij. nos.nl/ Indoctrinatie wordt grondig aangepakt.

Ik ben het zo langzamerhand spuugzat om continu uitgemaakt te worden voor alles wat vuil en vies is vanwege mijn huidskleur, mijn piemol en mijn afkomst. Dat onze instituties - zoals de NOS - dit zo overvloedig pushen voelt voor mij als een mes in de rug.

Vooral zo doorgaan waarde lefties. Jullie maken veel vrienden.

atheïstisch stemvee | 01-07-18 | 09:46 | 2

De nos is duidelijk een fan van de Joseph Goebbels methode. Net zo lang leugens verkondigen totdat het domme volk ze gelooft....
Overigens doet men dat met belastinggeld.......

pennestront | 01-07-18 | 10:09

Dat weet ik niet. Maar er wordt volop ruimte gegeven aan een schreeuwende minderheid die emotie als argument gebruikt. Met af en toe een afwijkend opinietje zodat men objectiviteit kan blijven veinzen. Het is niet alleen de NOS. Ook RTL, NPO en eigenlijk alle Nederlandse kranten. Om nog maar te zwijgen over het verplichte lesmateriaal voor onze scholieren. De sluizen met linkse drek staan al decennia wijd open. Steeds. Maar. Weer. Niet aflatende tapijtbombardementen van schuld en boete. Dit heeft niets te maken met een rationeel debat of waarheidsvinding. Het is een religie.

Dus daarom; wordt tientjeslid van GS. Neem een abo op bv. Elsevier. Steun alternatieve geluiden. Het is nog nooit zo nodig geweest!

atheïstisch stemvee | 01-07-18 | 10:43

Ik wil excuses van Aboutaleb omdat zijn grote leider, de pedofiele rovers hoofdman genaamd Mohammed, moordend en plunderend in de 7e eeuw, Noordelijk Afrika onveilig maakte.

Mo het varken | 01-07-18 | 09:44

Jullie hebben de laatste newspeak-memo gemist. Het is niet 'slaaf, maar 'tot slaaf gemaakte'. NOS.nl is al om: nos.nl/l/2239224.

Celestial Teapot | 01-07-18 | 09:44 | 3

Tot EU burger gemaakten. Nou NOS, gebruiken!

Rest In Privacy | 01-07-18 | 09:46

Fuck de NOS, nee serieus, FUCK de nos

tata1981 | 01-07-18 | 09:47

Nederland heeft niemand tot slaaf gemaakt, zie je ze al door de bosjes rennen, die blanke Hollanders, het zijn geen Arabieren.

tata1981 | 01-07-18 | 09:53

Abbie heeft helemaal gelijk. En om als burgermeester zijn Surinaamse / Afrikaanse bevolking te binden bespreekt hij dit ook. Misschien houden ze dan eens op met het gezeur.

Zuigen kreng ! | 01-07-18 | 09:43 | 1

zoek even op de woorden ''diepe spijt en berouw''' en dan met het jaartal 2013.
Dit is een zuiver juridisch spelletje. Niks meer, en niks minder.
Er is namelijk een heuse ''industrie'' rondom dit gegoochel. En heeft natuurlijk met subsidies alhier te maken.

Chemokar | 01-07-18 | 09:49

In plaats van in de eeuwige slachtofferrol kruipen van iets uit een ver ver ver verleden kunnen ze hun energie beter steken in het tegengaan van de huidige slaverij en uitbuiting. Als het ze echt ernst is.
Zjin ze gestop met het dragen van goud? Hebben ze geen smartphone of tablet? Drinken ze geen koffie meer? Dragen ze geen ultra-goedkope kleding meer? Enzovoorts enzovoorts.

leo de pejo | 01-07-18 | 09:43 | 1

Koffie is prima slaafvrij/echt Fairtrade te krijgen. Voor de rest eens. Maar niets hypocriets is de mens vreemds.

Mellita, domi adsum. | 01-07-18 | 09:59

Gelukkig krijgen slaven in Nederland salaris. Dat moeten ze dan wel delen met mensen die er niks voor hoeven te doen, maar toch.

Mr_Natural | 01-07-18 | 09:41 | 1

De moderne slaaf heeft een klein loontje met een idioot hoge huur heeft stef blok goed geregeld.

Sjonie01 | 01-07-18 | 10:02

welke woorden zijn er gesproken tijdens het onder tekenen van de documenten waarbij de slavernij is afgeschaft, waarschijnlijk ook een "sorry" of "dit had niet mogen gebeuren", waarom moeten we blijven herhalen

mindblender | 01-07-18 | 09:40

Mijn opa is voor de Arbeitseinzatz naar Duitsland getransporteerd.
Nou mevrouw Merkel, excuses graag en een grote pot geld aub.

Petrus Poortwachter | 01-07-18 | 09:40

Mij spijt helemaal niks! Waarom zou ik me schuldig voelen voor waar mijn voorouders misschien aan meegewerkt hebben? Sodeflikker op. We houden de jonge generatie duitsers toch ook niet meer verantwoordelijk voor de 2e wereld oorlog. Weet je wat jullie beroepsjankerts kunnen doen? Lekker ongezien de typhus krijgen. Dikke middelvinger voor je.

smartexpat | 01-07-18 | 09:40

Laat Aboutaleb zich richten op de slavernij in Marokko die tot op de dag van vandaag bestaat. Laat Aboutaleb zich eens verontschuldigen tov Cornelis Stout, zijn vrouw en zijn twee onnozele kinderen die door Berbers in algiers tot slaaf zijn gemaakt. Wie voorouders en kinderen zonder zonden heeft, werpe de eerste steen.

In Marokko werd de slavernij pas in 1959 afgeschaft (in NL al in 1814). 0,1% van de Marokkanen is tot op de dag van vandaag nog slaaf: www.bladna.nl/slaven-marokko-verenigd...

Cornelis Stout en vrouw en kinderen waren door Berberse kapers uit Algiers tot slaaf gemaakt en zijn aldaar als hele familie verkocht ergens rond het jaar 1668-1670: www.historischnieuwsblad.nl/nl/artike...

tipo | 01-07-18 | 09:39 | 2

Degenen die de slaven uit het Afrikaanse binnenland naar de kust haalden zodat “wij” ze konden verschepen en verkopen, waren meestal Arabieren, maar ook zwarte Afrikanen zelf. Wanneer gaan die eens spijt betuigen? En wanneer gaat Aboutaleb spijt betuigen voor de Berberse piraten-aanvallen op Ziid-Spanje?

Brou Is Back | 01-07-18 | 09:59

Ja, maar dat hoeft niet want Aboutaleb is "proest|" Nederlander. Dat staat "whoeahaha" op zijn "snik" Nederlandse gelegenheidspaspoort.
Nogmaals, Ahmed, ik vertrouw je voor geen meter, vpolgens mij ben je niets meer dan een salafistische mol die hier de zaak komt destabiliseren.

Graaisnaaiert | 01-07-18 | 12:31

Wel lef van Abu... vragaje echter: hoe zit het met de Westelijke Sahara, Abu? Aangezien je 2 kampen dient met je dubbelpaspoort.

lovekila | 01-07-18 | 09:39

Ik wacht overigens ook nog steeds op het excuus van de politieagant die mij in 1974 bekeurd heeft voor een kapot achterlicht terwijl het nog niet eens donker was!

BenPakdee | 01-07-18 | 09:39

Als Aboutaleb een stapeltje korans gaat verbranden krijgt hij van mij persoonlijk excuus

Ollie B. Bommel | 01-07-18 | 09:37 | 1

Wel met een broodje hamburger erbij dan.

Jos Tiebent | 01-07-18 | 10:19

Ik weet niet of Aboutaleb etnisch Arabierisch of Berbers is, maar beide stammen hebben en hadden meer met slavernij te doen dan onze Zeeuwen ooit hebben gehad. Het zou hem sieren als hij naar zijn koning - die in Rabat dus - zou gaan om dáár excuses te eisen.

Guido | 01-07-18 | 09:36

Volgens mij had Nederland al zo'n 35 miljoen gulden betaald (3 keer de waarde van het gebied) aan de Surinaamse regering bij het verklaren van hun onafhankelijkheid. Daarna is er via allerlei constructies nog miljarden aan ontwikkelingsgeld overgemaakt naar Suriname, maar blijkbaar is het nog niet genoeg. In 2011 opperde Dew Baboeram zelfs dat Nederland nog eens 49 miljard moest gaan betalen; hoeveel meer heb je nodig?
Ondertussen hebben we in Nederland sinds 1975 ongeveer 350.000 Surinamers opgevangen die het blijkbaar helemaal niet erg vonden om uit de ruif van hun voormalige overheersers te eten. Ondertussen woont dus gewoon de helft van alle Surinamers in Nederland en heeft hier werk of uitkering, maar in ieder geval een bestaan dus hoeveel heb je nog nodig?
En dan hebben we het nog niet eens over de enorme bedragen die naar Afrika zijn gegaan en over onze steun aan de Antillen.
Wanneer heeft de gekwetste nu eindelijk eens genoeg? Ga gewoon je leven leiden en maak er iets moois van en beschouw de ellende die je voorouders meemaakten als een levensles.
Lees voor de lol maar eens iets over de arbeidersklasse in 19e eeuws Nederland en zoek eens naar 'de koloniën van weldadigheid'. Het leven was gewoon bijzonder rottig en daar zijn we als volk bijzonder sterk van geworden.
Leer er maar mee leven, zou ik zeggen.

Ik wens u allen een zonnige dag.

Verbandmeester | 01-07-18 | 09:36 | 7

@Verbandmeester - Maatschappij van Weldadigheid. Verder dank voor deze zinnige bijdrage, volledig mee eens.

kapoerewiet | 01-07-18 | 10:57

tipo | 01-07-18 | 09:50

Ik ben helemaal niet sadistisch, wel een Zeeuw, dus ik voel me aangesproken.
Ik wil excuses (en natuurlijk financiële compensatie).

Bijtendehond | 01-07-18 | 11:20

@verbandmeester Betreffende de huidige arbeidsethos in Suriname, daar zit wel degelijk een verschil tussen de diverse bevolkingsgroepen. De huidige Chinezen zijn bv gekomen als deal. De Chinezen mogen een weg aanleggen, maar dan mogen de arbeiders zich daar als compensatie ook vestigen. En die nemen nu dus als een malle de bekende ''huishoudelijke wholesale winkels'' over. En werken zich een slag in de rondte. Tropische houtkap begint ook daar nu een urgent dingetje te worden, en geen hond die er naar kraait. Ook de Hindostanen draaien en werken prima. De inheemsen ( indianen ) doen het matig, proberen wat met toerisme. De rivieren zijn reeds vervuild door het kwik van de goudgravers, en van enige milieu-wetgeving of handhaving is geen sprake.
Het zijn louter Creolen die zijn blijven hangen in hun Afropvda verleden, en die zijn nog steeds niet vooruit te branden. Leuk en typerend voorbeeld is ook een mevr Simons. Je ziet daar heel mooi aan hoe het pvda vadertje staat daar diep ingeramd zit. Alles is de schuld van de overheid, alles dient opgelost worden door de overheid. 0 % eigen verantwoordelijkheid, 0 %. hier lult het over intersectionaliteit, omdat het letterlijk geen idee meer heeft wat nu nog te proberen om het eigen falen te maskeren.

Chemokar | 01-07-18 | 11:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Abu Laadklep kan optiefen met z'n gezwam. Wij zijn nog steeds allemaal belastingslaven om onder andere zijn uitschot te bekostigen.

Mastermattie | 01-07-18 | 09:35

Als genoegdoening aan de nazaten stel ik voor: ik betaal 1000euro voor elk jaar dat zij zelf slaaf zijn geweest, vermenigvuldig met het aantal slaven die ik zelf bezeten heb.

stooj | 01-07-18 | 09:35 | 2

Ik doe mee, onder de voorwaarde dat ze er dan ook voorgoed hun bek over houden en gewoon gaan werken voor de kost.

Petrus Poortwachter | 01-07-18 | 09:37

Hier word ik enthousiast van. Laten we een crowdfunding starten. Kan dat met 0 euro?

Papa Jones | 01-07-18 | 09:54

In datzelfde licht moeten we ook , als Europeanen, onze diep gemeende excuses aanbieden aan de Neanderthalers omdat we ze per ongeluk en beetje hebben uitgeroeid. Andere tijden, he.

BenPakdee | 01-07-18 | 09:34

" Ach, meneer, we zijn allemaal slaafjes van Allah "

Ernst Oosters8389 | 01-07-18 | 09:34

Godbetert een nazaat van Arabische slavendrijvers (Tetouan en Salé) durft een ander te vragen om excuses te maken. Dan moet je een enorm bord voor de kop hebben

batvoca2 | 01-07-18 | 09:34 | 1

Deze man heeft geen bord voor z'n kop maar een religieus boekje. Dat is een veel groter probleem.

Mastermattie | 01-07-18 | 10:02

Amen @ Bart

Robin Hood | 01-07-18 | 09:34

Het word steeds belachijker, en ondertussen vind de grote ommekeer al langzaam plaats.. de revolutie komt steeds dichterbij.. juist door dit soort gezwam als excuses voor de slavernij.. weer word ons wat door de strot geduwd met iets waar iedereen geen behoefte meer aan heeft.. slavernij is verwerpelijk maar niet de schuld van ons de.mensen uit en in deze tijd.. De afkeer voor het binnenhalen van asielzoekers komt ook deels door dit soort gezeik.. de europeanen krijgen en hebben steeds meer t idee dat ze geen europeaan meer mogen zijn.. dat moet een keer fout gaan.. en de eurtop begint dat eindelijk aan te voelen.. maar eerst vanmiddag op een feest oo mijn mobiel formule 1 lees max verstappen naar podium.zien rijden!

haatsmurfin | 01-07-18 | 09:33 | 2

Ik ga mee naar jou feestje.

gato | 01-07-18 | 09:41

Gezellig gato, neem je ook je mobiel met internet mee, of kijken we samen in de partytent op de mijne?

haatsmurfin | 01-07-18 | 10:06

Vandaag de dag telt Marokko nog ruim 200.000 slaven (bron: Global Slavery Index). Dan komt zo'n opmerking over Nederlandse excuses uit de mond van een marokkaanse salafist toch wat ongepast over.

markokahn | 01-07-18 | 09:33 | 1

Een rechtgeaarde marokkaan zal dat altijd blijven ontkennen, ook al tref je hem aan met een zweep in zijn hand, gebogen over een bevallig sub-saharaantje...

BenPakdee | 01-07-18 | 09:36

Of de nabestaanden van de moordenaars van Bonifatius ook ff excuses willen maken aan de nabestaanden van Bonifatius. Is wel zo netjes.

BozePaarseMan | 01-07-18 | 09:33 | 2

Voor mij een complete verrassing dat deze heilige kinderen had. Alleen ik heb een zoon gekregen en ben toch maagd gebleven. Volgens een dogma van de onfeilbare Paus.

hmariavanempel | 01-07-18 | 10:13

BozePaarseMan | 01-07-18 | 09:33
Bonifatius had een leger bij zich. Een detail dat vrijwel altijd weg wordt gelaten.

toetssteen | 01-07-18 | 10:35

De arabieren hebben honderden jaren slaven verhandeld. De Europeanen hebben nooit slaven gehouden in Europa, omgekeerd werden hele scheepsbemanningen als slaaf gehouden in Arabië. Is veel literatuur over te vinden.

Abou moet zijn mond houden over slaven. De arabieren waren en zijn zelf de grootste slavenhandelaren. Nog steeds: kijk naar de stadions die gebouwd worden d.m.v. slavenarbeid van mensen uit het verre oosten.

Abou moet zijn mond houden en het vuurtje niet nog verder opstoken. Hij moet zijn hand in eigen arabische boezem steken en zelf sorry zeggen voor wat zijn islamitische stammenbroeders hebben aangericht in de wereld.

aamert | 01-07-18 | 09:32 | 4

in afrika zijn eeuwen lang arabische slaven jagers altijd geweest

Jacktheflipper | 01-07-18 | 10:07

Hear hear.

lacucaracha | 01-07-18 | 10:17

@zwartzondersuiker | 01-07-18 | 09:36
Duurde even voordat ik hem gevonden had.
Dit dus.

WasHetMaarMakkelijk | 01-07-18 | 11:27
▼ 1 antwoord verborgen

Het probleem van al deze bullshit, is de aandacht die er telkens aangegeven wordt. Dus eigenlijk is 'rechts' het probleem.

goedrechts | 01-07-18 | 09:31 | 1

Nou, die is niet helemaal te volgen.

wapster | 01-07-18 | 09:37

Zolang ze dubbele paspoorten hebben, krijg je dubbele moraal. Ze voelen zich niet Nederlander, en schijten erop. Abou legt nog even een fikse drol neer. Het komt nooit meer goed.

Wim Venijn | 01-07-18 | 09:31

Sorry is tegenwoordig het leegste woord dat er bestaat.

Mr_Natural | 01-07-18 | 09:31

In de Volkskrant staat heel toevallig net een artikel (in regenboogtaal) van de eerste groep die de centen graag tegemoet ziet. Weliswaar al sinds 1760 geen slaaf meer, maar: "daarvoor moet je je ook in 2018 nog verantwoordelijk voelen."
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...

wapster | 01-07-18 | 09:30

Slavenhandel in Afrika was toch vooral een moslim ding, de Britten, Fransen, Spanjaarden, Nederlanders, etc, etc voeren langs de kust van Afrika en kochten de slaven van de moslims. Niet dat ze die mensen zelf gingen vangen of zo.
Grappig feitje: in sommige moslimlanden (o.a. Oman) werd de slavernij pas in de jaren 70tig af geschaft.

Osdorpertje | 01-07-18 | 09:29 | 1

Je hebt inderdaad ook een verkoper nodig om aan slavernij te kopen.

Knufter | 01-07-18 | 09:34

Arabieren / moslims zijn altijd de grootste en meest wrede slavendrijvers geweest.

tata1981 | 01-07-18 | 09:29 | 3

Nog

Knufter | 01-07-18 | 09:34

hear hear. Meer woorden zijn niet nodig.

Lupuslupus | 01-07-18 | 09:34

Maak in de Efteling maar eens een rondje door de Fata Morgana

Jos Tiebent | 01-07-18 | 10:01

“het geld uit de katoenen broekzakken te plukken”

LOL

Elmauro | 01-07-18 | 09:28

Leren van onze fouten uit het verleden om deze in de toekomst niet meer te maken, is volgens mij het beste excuus die wij al hebben gemaakt.

HanMar2 | 01-07-18 | 09:28 | 1

Just

Jacktheflipper | 01-07-18 | 10:42

De PvdA deelt gewoon graag belastinggeld uit aan buitenlanders. Daar zijn ze klein mee geworden.

wapster | 01-07-18 | 09:27

Arabieren houden in Mauretanie nog steeds grootschalig zwarte slaven, met de koran in de hand. Daar hoor je salafist Aboutaleb niet over.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 09:27 | 2

Met de Koran in de hand mag je alles

Jacktheflipper | 01-07-18 | 10:43

Hoho, slaven van kleur.

WasHetMaarMakkelijk | 01-07-18 | 11:21

Het maar eindeloos zout blijven strooien en dat nog wel over lijken. Probeer eens je excuses te halen bij de Duitsers? Lafaard.

Mr_Pikibelly | 01-07-18 | 09:27

Gaat rutte nu weer sorry zeggen?

Jos Tiebent | 01-07-18 | 09:26

Hoe zou dat werken, die herstelbetalingen? Moet je dan persoonlijk aantonen dat je een slaaf in je familielijn had? En wordt dat geld dan opgebracht door belastingen? Dan betalen de nabestaanden van de nabestaanden van de nabestaanden van de slavernij mee aan de herstelbetalingen.
En neem nou een slaaf doe verkracht is door haar eigenaar. Die is dubbel slachtoffer. Maar zijn de nabestaanden van de nabestaanden van de nabestaanden dan zowel dader als slachtoffer? Moeten ze zichzelf betalen?
Of gaan we met een kleurenkaart iedereen langs. Iedereen onder een bepaalde pigmentwaarde moet betalen en dat geld gaat naar mensen boven die pigmentwaarde.

koeberg | 01-07-18 | 09:26

Wie wil Aboutaleb inpakken? Wat een sneue man, de geestelijke staat van deze man is gedegenereerd, hij is niet meer normaal!

lanexx | 01-07-18 | 09:25 | 1

Slavernij was geen verantwoordelijkheid van "de Nederlander", als die toen al bestond. Het was een verschijnsel over de hele wereld, zonder 1 verantwoordelijke.

nederburger | 01-07-18 | 09:25

De slavenhandel wat wij in 1700 en 1800 vanuit Afrika naar Suriname hebben gedaan... was fout en zijn we nu aan het compenseren.
Door middel van opvang, huisvesting, zorg en tegemoetkomingen aan asielzoekers (vluchtelingen) afkomstig uit Afrika en moslimlanden. Zij krijgen van de Nederlandse overheid en gemeenten extra aandacht, extra zorg en goede
voorzieningen. Dit mag ook gezegd worden.

sociaal_econoom | 01-07-18 | 09:25 | 4

Moslimlanden? Er waren geen Turkse en Marokkaanse slaven. Integendeel, dat waren slavenhouders en slavenhandelaren.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 09:29

@sociaal_econoom Inmiddels al niet meer. Zelfs Mutti Merkel ziet inmiddels in wat voor enorme fuck-up ze veroorzaakt heeft.

Mastermattie | 01-07-18 | 09:52

Geen Turkse slaven ? Kuzu heeft heel wat recht te breien in sommige oostelijke kontreien en.qantara.de/content/the-fate-of-the... Btw de meeste sultans waren zonen van slavinnen, de smaak van de papa's was onveranderlijk die voor een blonde naugthy caucasische slavin.

hmariavanempel | 01-07-18 | 09:59
▼ 1 antwoord verborgen

Waarom lijkt toch iedereen te vergeten dat de afschaffing van slavernij geheel, volledig en totaal te danken is aan onze Westerse beschaving? Ik vind dat we wel eens betaald mogen worden voor zulke enorme verbeteringen van en voor het gehele menselijke ras.

Badd Pritt | 01-07-18 | 09:24 | 2

Je haalt mij de woorden uit de mond. Zonder ons liep Sylvana nu nog steeds met een botje in haar neus suikerriet te kappen op de plantage.

BenPakdee | 01-07-18 | 09:32

Waarschijnlijker is dat ze net als Gloria Wekker ontzettend slecht betaald zwart personeel had

Bokito ergo sum | 01-07-18 | 09:45

MOgen wij nog even van alle moslims excuses voor de honderden jaren onderdrukking hier in Europa? Spanje, Portugal, ga zo maar door. Het leed en het verdriet dat die klojo's hebben aangericht, de vernielingen van ons europeese erfgoed aldaar is vreselijk. Excuses. NU!

langzullenweleven | 01-07-18 | 09:24

Trouwens, die kutarabieren en naffers waren vroeger het grootse schorem van de kuststreken. Doe daar ook ff sorry voor zeggen..... Abou

Poessiepiloot | 01-07-18 | 09:23 | 2

In die contreien komt slavernij nog steeds voor. Laten we ons daar maar druk over maken.

BozePaarseMan | 01-07-18 | 09:26

Dan krijg je het argument weer terug: jij moet begrijpen... zonder verdere uitleg overigens... staat waarschijnlijk in dat boekje van mo

lovekila | 01-07-18 | 09:43

Het lijkt me verstandig als Aboutaleb alvast een beginnetje maakt met herstelbetalingen, want zijn voorouders, de Barbarijse zeerovers, waren pas echte slavenmakers en -handelaren. Als erfschuld voor NL paspoortiers geldt, dan ook voor anders paspoortigen.

filibuster | 01-07-18 | 09:23 | 1

Die kwamen tot de IJSlandse kusten, ja.

Graaisnaaiert | 01-07-18 | 11:45

Heeft Marokko ook al excuses gemaakt voor het annexeren / bezetten van de Westelijke Sahara ?

Mo het varken | 01-07-18 | 09:21 | 1

T blijft fascinerend om te zien dat die bezetting al jaren keurig wordt doodgezwegen. Recent nog een opstand in de rif... hardhandig de kop in gedrukt, en met straffen tot 20 jaar. Ab wil goeie sier maken bij de marginale & radicale Surinaamse achterban, iets anders kan ik niet bedenken.

Chemokar | 01-07-18 | 09:26

Aboutaleb is bedreigd. "Het werd tijd". Gelach, applaus.

langzullenweleven | 01-07-18 | 09:21 | 3

Lol!

Lohengrin | 01-07-18 | 10:11

*proest*. Daar ging de koffie.

Graaisnaaiert | 01-07-18 | 11:44

Nou, inderdaad! Mooie reactie.
(En complimentos aan van Rossem; goede rant).

Carmelita | 01-07-18 | 12:25

Wat een grapjas die man. Verder wat Van Rossem zegt.

Promedio | 01-07-18 | 09:21

Hoeveel heksen (mensen die daar van werden verdacht) heeft Europa verbrand tussen circa 1450 en 1750, graag nog een excuses hiervoor van de Europese Unie.

FreeVogelaar | 01-07-18 | 09:21 | 4

Nou, ik weet er nog wel een paar. Te beginnen bij die rare troll van de oosterburen.

Mastermattie | 01-07-18 | 09:48

The2Amendment | 01-07-18 | 09:44
Maakt niet uit hoor, als iemand het ook maar doet.

FreeVogelaar | 01-07-18 | 10:51

@Mastermattie: Die Schinkenfrage, zou ze blijven drijven?

Graaisnaaiert | 01-07-18 | 11:43
▼ 1 antwoord verborgen

Excuses willen wij voor het feit dat hij een ideologie heeft. En dat uit naam van die ideologie er elke minuut onschuldige slachtoffers vallen, doden, verkrachte kinderen, mishandelde dieren te betreuren zijn. Onze misdaden zijn verjaard. Hun misdaden worden zelfs met de kennis van nu breed gedragen. Dus wat nou met je excuses?

Normpje | 01-07-18 | 09:20 | 2

heldere en juiste analyse

langzullenweleven | 01-07-18 | 09:22

Onze misdaden? Dat wij de slavernij hebben afgeschaft?

Lohengrin | 01-07-18 | 10:10

migratie = moderne slavernij

parterretrap | 01-07-18 | 09:20

Oke... sorry.

Poessiepiloot | 01-07-18 | 09:20

"en we verenen de kracht om voortbestaande slavernij in Afrika de wereld uit te helpen"

En in Nederland en Engeland alsjeblieft. Al die duizenden meisjes die door grooming gangs en 'lover boys' uitgebuit en als minderwaardig behandeld worden. Maar ja, die meisjes zijn in het algemeen niet zwart en de daders veelal niet van Nederlandse of Britse afkomst en dan telt het blijkbaar niet.

Ik ben moreel niet lenig genoeg om progressief te zijn, vermoed ik.

Boeser_Onkel | 01-07-18 | 09:19 | 1

Precies. Een jpurnalist zou eens innhet loverboy fenomeen moeten duiken om met terugwerkende kracht daders en slachtoffs in kaart te brengen. Grote kans dat we dan eigenljjk net zo een verontrustend beeld gaan zien zoals in het VK.

En noem die 'loverboys' gewoon wat ze zijn, sex jihadis.

* we moeten weer terug naar de tijd van Billy Ocean. Toen was een loverboy een man die zijn liefje bemint en haar niet door de halve stam laat misbruiken*

Rest In Privacy | 01-07-18 | 10:09

Achter de allochtone stem aan. Partij van de Allochtonen.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 09:19

Laat deze salafist dan ook maar eens excuses maken voor hun moordpartijen.

Oh en dan nog iets, wij zijn inmiddels gestopt met slavernij. Al zo’n 5 generaties geleden.

Wim_Kut | 01-07-18 | 09:18 | 1

Ja, wat dat betreft is de witte/blanke man de enige die tot zelf-inzicht is gekomen...

lovekila | 01-07-18 | 09:40

Deze salafist moet eerst maar eens de islamitische wereld excuses laten aanbieden voor hun gruwelijke slavernijverleden. Ga toch lekker terug naar Marokko, man.

Fijnstoffer | 01-07-18 | 09:18 | 1

Aboutaleb heeft bewezen niet loyaal te zijn aan de normale Nederlander. Nederland is voor hem een middel om er zelf beter op te worden.
Als arabier zijnde is Aboutaleb nu ontzettend hypocriet bezig. Kijk eerst eens naar dat verleden, man. En als jij daar excuses voor aanbiedt, en de Magreb doet herstelbetalingen, dan gaan wij er ook over nadenken. Ik hou mijn adem niet in.

Rest In Privacy | 01-07-18 | 09:42

Ach ach... Hoe zit het dan met het migranten gedoe wat nu nog actueel is NGO's , regeringen die de moderne slavernij aan de gang houden voor de industrie.. sorry ik zie niet veel verschil...

Rene046 | 01-07-18 | 09:17
-weggejorist-
Skunk57 | 01-07-18 | 09:16 | 1

Acht dit zal alleen nog maar erger worden. Aboutaleb heeft een extreem links gemeentebestuur achter zich staan met de dames Bokhove GL en Kaltmann PvdA.
Totaal wereldvreemde vrouwen. Soort van snowflakes.

darius | 01-07-18 | 09:16 | 1

Opbokhove en Kaltstelmann

VeelTeSteil | 01-07-18 | 10:23

Nederlandse rol is echt marginaal. Grootste slavenhandelaren waren de Portugezen en Spanjaarden. In Europa dan, dat Arabieren de grootste slavenhandelaren waren/zijn mogen bakfietsmoederkroost niet weten

Bokito ergo sum | 01-07-18 | 09:16

Waar bemoeit die kerel zich eigenlijk mee. Laat m deze onzin in marokko eens proberen ipv hier iedere witmang de maat te nemen.

noerg | 01-07-18 | 09:15

Laat Aboutaleb eerst maar eens bij zijn geloofsgemeenschap gaan zeuren:
https://sputniknews.com/middleeast/201711201059273626-daesh-slave-market-syria-not-dismantled/
Hedendaagse islamitische slavenhouders....

Is dit nog nieuws? | 01-07-18 | 10:25

De mensen van die tijd zijn van een wereld gegaan waar slavernij heel normaal was tot een wereld zonder slavernij. We zouden de mensen van die tijd juist dankbaar moeten zijn.

heldheino | 01-07-18 | 09:15

De nabestaanden van de nabestaanden etc
zouden alsnog moeten betalnen voor vervoer
En god op hun blote knieën danken dat ze hier leven en niet in die shithole countries wazr ze vandaan komen.
Excuses? Aboutaleb is volslagen krankzinnig. Herdenken slavernij is totaal belachelijk.

TheBigKirth | 01-07-18 | 09:13 | 2

Heerlijke tweet van de Terry. Sterker nog, als het afschaffen van de slavernij dit soort excuusjankeballerij oplevert zal de rest van de wereld wel 6x nadenken voordat ze slavernij afschaffen en mensen "van elders" als gelijkwaardig behandelen, laat staan volledige burgerrechten verstrekken. Dus, tegen de Sylvanisten zou ik zeggen, tel je zegeningen die je hier hebt, ze zijn namelijk niet zo heel erg vanzelfsprekend als je buiten je eigen achtertuintje kijkt.

Graaisnaaiert | 01-07-18 | 11:27

vergeet de Romeinen niet. En de Noormannen. Heb daar zelf nog steeds dagelijks last van. T'ís verschrikkelijk. hamvraag is hier even, wat wil Abu hier op dit moment eigenlijk mee bereiken.. Want dit circus hebben we allang gehad.

Chemokar | 01-07-18 | 09:13 | 2

Abu toont hiermee aan dat hij ondanks alles wat hij lijkt te zijn toch gewoon een mohammedaanse intrigant is die de kleine gaatjes zoekt en vind om de sfeer in Nederland op scherp te zetten.

Van Zessen Klaar. | 01-07-18 | 09:31

Dat was al veel langer bekend. Het is geen jurist iig en niet vies van een relletje. Dol op een beetje media aandacht, en een leftover van de splinterpartij pvda.

Chemokar | 01-07-18 | 10:49

Ondankbaar sujet met twee paspoorten. Die import van dit tuig dat de baas over ons denkt te kunnen spelen, gaat ons nog eens lelijk opbreken. Het wordt tijd dat wij ons Nederlanders gaan organiseren om dit soort idioten te pareren.

NV_2017 | 01-07-18 | 09:11 | 2

Iedere poging daartoe wordt vakkundig de kop ingedrukt. De roverheid weet wel waar haar prioriteiten liggen.

Mastermattie | 01-07-18 | 09:37

Abou heeft natuurlijk -als Maroc- ook de Marokkaanse regering opgeroepen om
excuses aan te bieden voor de slavenhandel .. naar Noord Afrikca, die al eeuwen bestond voordat de blanken naar die streken kwamen om slaven aan te schaffen
En nu we toch bezig zijn, de Marokkaanse regering excuses aan het door Marokko bezette Spaans Sahara aan te bieden
alsmede teruggave van het bezette land
*oh wacht

Tobi | 01-07-18 | 11:47

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland