achtergrond

Geenstijl

Troost-topic! Mocro's die het WEL gered hebben

Nu de Atlas-Leeuwen het helaas niet gered hebben [wachten met topic tot ze uitgeschakeld zijn - red.], willen we onze Marokkaanse medelandiërs ff een hart onder de Rif riem steken. Er gaan ook dingen goed! Hier negen TOPMOCRO's die we er graag bij hebben:

Hafid Bouazza
Schrijver aan de drank, drinker aan de schrijf. Zeldzaam talent in een generatie, van vóór de tijd dat twijfelflikkertjes uit de Rivierenbuurt zich via papperige Paroolcolumns naar een debuutroman moeten toewerken, waarvan de praattafels ons vervolgens willen wijsmaken dat het een belangrijk werk over de biculturele strijd van de auteur is, terwijl de schrijver zelf alleen zijn platvloerse seksscènes wil voordragen. Nee dan Hafid. Hij liet alles achter en alles verliet hem - behalve de fles, en de pen. Keerde zich via familie tegen cultuur & religie en hield zich niet in om zo hard op zijn eigen open zenuwen te drukken dat het zelfs ons pijn doet. Maar daar waar het pijn doet, is de meeste progressie te behalen, en dat is waarom Bouazza zo'n waardevolle bijdrage levert.

Ahmed Aboutaleb
Van onderaf opgewerkt in de politiek. Kamerlid, staatssecretaris, burgemeester van de meest hardwerkende stad van Nederland. Nee, die uitspraak over salafisme was niet slim - misschien zelfs wel een beetje verdacht. Als je net doet alsof alle moslims ook een beetje salafist zijn, dan weiger je letterlijk om onderscheid te maken tussen de radicale, extremistische islam en de gematigde doorzon-islam. Dat is koren op de verkeerde molens, het houdt moslims gevangen in hun geloof en het baart ons ook wel een beetje zorgen: is er echt maar 1 islam, en is die dan per definitie gevaarlijk voor on- en andersgelovigen? Maar Abou Taleb is ook de man die wereldnieuws werd door 'rot toch op' te zeggen tegen moslims die de moord op de Charlie Hebdo-redactie toejuichten en dat weegt er nog steeds sterk tegenop. Bovendien vond ie onze bus mooi. Eh pardon, deze bedoelen we. En boven alles toont de man die door Nederlanders niet Nederlands genoeg geacht wordt, en door Marokkanen niet Marokkaans genoeg, en door moslims niet moslim genoeg, steeds maar weer de veerkracht om toch gewoon op kundige wijze een lastige stad te burgervaderen. Hup Abou Taleb!

Driss Boussata
Koos in 1998  wél voor Oranje want toen waren het nog andere tijden. Speelde drie interlands, waaronder eentje tegen Marokko waarin hij de hele wedstrijd werd uitgefloten (wat toch maar weer aantoont dat het van twee kanten, van twee kanten moet komen). Tegenwoordig voetbalt hij niet meer, maar is Bousatta de Maroc Havelaar van zijn eigen koffieketen Buongiorno in 020 West. Geen belhuis. Geen shoarmatent. Geen tabakswinkeltje. Nope. Koffie. Keer vier filialen, dus een keten en daarmee een succes-Marokkaan.

Najib Amhali
Marokkaan uit de Jordaan die het tot gastartiest bij de Toppers schopte. DAN BEN JE DUS IEMAND. Tevens simpelweg onsterfelijk vanwege BROODJE! BROODJE!

**Nadia Ezzeroili
**Volkskrant-vamp we love to hate & vice versa. Is echt geen fan van ons (prima), maar heeft nog meer schurft aan poseurs en daarom grinniken we regelmatig om haar twitterdraadjes waarin ze stellingdametjes, opzichtige blanke zelfkastijders en gestoorde SJW's tot op de schoenveters affikt. "Lelijk als je haar leest" en natuurlijk een "hoer" volgens het forum op Maroc.nl, maar wij zijn recentelijk toch regelmatig nederig onder de indruk van de vlammende betoogjes in vlijmscherp Nederlands van een vrouw die zich 'geen Nederlander' noemt en daar mee wegkomt omdat ze zo goed uit kan leggen waarom dan niet.

**Abdelhak Nouri
**Talentvolle Ajax-voetballer die met een hartstilstand op het trainingsveld een verdeeld land eventjes verbond. Even waren er geen Nederlanders, Marokkanen of Nederlandse Marokkanen - even waren we allemaal stil & luid voor Nouri, het sympathieke talent dat zijn veel-te-dikke-Mercedes-voor-zijn-leeftijd toch uitermate bescheiden voor kon rijden bij zijn ouderlijk huis in Amsterdam West. Beterschap, Appie.

Ali B.
Ach kom op, als er één Marokkaan verkaasd is, dan is het wel de rapper die nooit echt gangster maar hooguit een boefje was, Ali Bouali. Maakte zowel Marokkanen als rapmuziek geschikt voor TROS Muziekfeesten op het Plein. Verkocht op sympathieke wijze telefoonabonnementen voor een roze belboer. Deed fokking duetten met Marco Borsato voor goede doelen. Sure, hij had wat foute jeugdvriendjes uit de latere Mocro Maffia, maar kwam zelf qua rotstreken nooit verder dan 'Jantje Shit', een vuurwerkrelletje in Staphorst (lol) en ohja, die ene keer dat ie z'n petje niet afzette voor Jan Peter Balkenende. Maar wat een stramme hark was dat ook zeg.

**Hind Laroussi
**Zoals je Ruud uit de eerste Big Brother nooit meer vergeet, zo zal ook Hind uit de eerste Idols (2003) velen zijn bijgebleven. Jamai & Jim werden vermoedelijk bekender, maar ook prachtig zangtalent Hind bleef opduiken. Ze trad op met het Metropole Orkest, wilde voor Nederland naar het Songfestival in 2008 (maar drong helaas niet door tot de finale) en schopte het tot Los Angeles om aan haar carrière te werken. Alleen die musicaldroom nog even vervullen.

Khadija Arib
De Kamervoorzitter wordt achtervolgd door verhalen dat ze een keiharde tante uit Marokko is die de rotstreken niet schuwt om haar doelen te bereiken, maar in iedere andere politicus noemen we dat 'gedrevenheid' dus we zouden niet weten waarom het een nadeel zou moeten zijn. En zeg nou zelf: kan ze voorzitten, of kan ze voorzitten? De soms wat plompverloren bijzinnen & verzuchtingen waarmee ze de Kamerhamer hanteert maken haar menselijk, soms zelfs moederlijk, ze won met humor de harten van de PVV-fractie (Martin Bosma mag wel eens meerijden!) en ze houdt zich moedig de hyena's van DENK van het lijf. "Arib is de eerste voorzitter van de Tweede Kamer met een dubbele nationaliteit, de eerste van Afrikaanse afkomst en de eerste die moslim is", zegt Wikipedia. Kun je kwaad om worden, zoals sommigen van jullie ongetwijfeld zullen doen. Kun je ook als een uiterst succesvolle inburgering & maatschappelijke bijdrage beschouwen aan dit land, dat ook haar land is.

Marokkaanse mevrouwen
Eervolle vermelding, op basis van een oud topic: Marokkaanse vrouwen in het algemeen (met uitzondering van sommigen in het bijzonder, natuurlijk.)

Bonus-bonusmevrouw
Die van de Rotterdamse Wijnbar natuurlijk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.