achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Lakmoesproef: Gaat Kajsa Ollongren de invloed van George Soros uitbannen?

Tussen het demoniseren van de Nederlandse pers, Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie, PVV Kamerlid Martin Bosma, pleitbezorgers van referenda en tegenstanders van de Sleepwet door, hakte minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren afgelopen week een knoop door die wél in het belang is van de democratie. De D66-jonkvrouwe van tsaristische adel nam in een ronkend persbericht alvast  één aanbeveling van de ‘Evaluatie- en Adviescommissie Wet financiering politieke partijen’ over: het wordt niet langer mogelijk voor politieke partijen om giften te ontvangen uit het buitenland. Dat is een goed voorstel, overigens enkele jaren geleden al ingediend door niemand minder dan Selcuk Ozturk (Ik kan de umlauts niet zo snel vinden) van DENK. Want buitenlands geld heeft geen fuck in goed Hollandse politiek te zoeken. Waar over later meer.

Anyhow, dit is slecht nieuws voor Geert Wilders. De PVV kreeg de afgelopen jaren geld van met name Amerikaanse sympathisanten, die tijd is binnenkort voorbij als het aan het kabinet ligt. Maar: als Ollongren ook de andere aanbevelingen van de commissie onder leiding van Kars Veling (in een ver verleden lijsttrekker van de ChristenUnie, kwam in roerig 2002 onder vuur van zijn achterban te liggen toen hij stelde geen bezwaar te hebben tegen ijsjes-verkoop op zondag, lang verhaal) overneemt hoeft dat helegaar geen zure appel voor Wilders te betekenen.   

Veling stelt namelijk ook voor dat partijen zonder leden (Dat is dus de PVV die bestaat uit één lid) subsidie krijgen op basis van het aantal Kamerzetels wat niet slecht is als je tweede partij van het land bent. Wellicht sowieso slim dat Wilders eens gaat overwegen een ledenpartij te beginnen want Veling wil de subsidie per lid verhogen van 7 euro naar 12 euro (Dat gejuich dat u nu op de achtergrond hoort is Thierry Baudet die onlangs stelde dik boven de 20.000 leden te zitten).

De Grote Maar in dit hele verhaal is de verwijzing die Ollongren maakt naar de ‘motie Amahouch uit 2016’. Quote: “In november 2016 is tevens de motie-Amhaouch aangenomen in de Tweede Kamer waarin de regering wordt verzocht om voorstellen te doen om buitenlandse financiering van politieke partijen te beperken.”

En dat kenmerkt de toch ietwat onbetrouwbare Ollongren want die motie van het CDA Kamerlid ging namelijk een stapje verder. Want wat vroeg hij nou precies: “Verzoekt de regering, voorstellen te doen om buitenlandse financiering van politieke partijen en politieke campagnes, waaronder referenda, te beperken.”

Nota bene in een debat over raadgevende referenda, Die Ollongeren Nu Dus Probeert Af Te Schaffen.

Belangrijker is dat deze motie dus onder meer ging over het beperken van de invloed van de omstreden miljardair George Soros op het raadgevend referendum inzake het associatieverdrag met Oekraïne. U weet nog hoe voormalig top-adviseur van Sarah Palin Joshua Livestro tonnen dollars wist op te halen bij de veroordeelde speculant. Later bleek Soros al veel langer miljoenen overgemaakt te hebben naar Nederlandse clubs die in zijn straatje passen.

Daarom is het zaak Ollongren in de gaten te houden. Ze pakt de buitenlandse financiering van politieke partijen nu aan. En dat is winst.  Maar haar malle uitleg van de motie-Amhaouch – geen woord over Soros of Sorosoïden – doet alarmbellen afgaan.

Tweede Kamer let op uw zaak, het zal niet de eerste keer zijn dat een minister van Binnenlandse Zaken nare partijpolitieke spelletjes speelt.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Volkskrant-columniste die jarenlang in Berlijn en Amsterdam woonde moet terug naar eigen dorp

Serious Request staat dit jaar geheel in het teken van de CAO-ramp bij dagbladen De Persgroep

@Ronaldo | 18-12-23 | 20:00 | 223 reacties

Bassiehof – XR Pogrom

Tegen uitroeiing van de aarde, voor die van Israël

@Bas Paternotte | 22-10-23 | 11:11 | 410 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.