achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Bassiehof - Zo wees Omtzigt Timmermans op zijn corrupte bij moord betrokken vriend Muscat

Die doffe klap is de PvdAGroenLinks-leider die van z'n morele paard valt

Frans Timmermans was woensdag bij het formatiedebat niet in vorm (als die vorm er al ooit geweest is). Het was een belangrijk debat voor de PvdAGroenLinks-voorman omdat het ook over zijn eigen toekomst ging. De titel oppositieleider heeft hij niet opgeëist weten we nu (als goedmakertje mag hij vandaag bij Buitenhof aanschuiven). Timmermans' interrupties duurden zo ontzettend lang dat er van links tot rechts om gegniffeld werd in de Nationale Vergaderzaal. Verbijstering viel hem ten deel toen hij met een bizarre complottheorie op de proppen kwam, begeleid met de dubieuze uitspraak 'dan houdt het bloed op te stromen in de aderen van de PVV'. Bovenstaande uitwisseling met Pieter Omtzigt werd minder opgemerkt maar is niet onbelangrijk. De NSC-leider herinnerde Timmerfrans aan zijn banden met een voormalig corrupte regeringsleider van zijn politieke kleur die betrokken is bij de moord op een journaliste. De doffe klap die volgde was Timmermans die van zijn morele paard viel. En het is nog maar de vraag of hij het ooit weer kan bestijgen.

Op maandag 16 oktober 2017 kwam de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia om het leven bij een aanslag met een autobom. De afgelopen tijd had ze gepubliceerd over de corruptie binnen de regering van de sociaal-democraat Joseph Muscat, de Panama Papers en de verkoop van 'gouden' Malteser paspoorten aan dubieuze Russen, Arabieren en Chinezen. Namens de Raad voor Europa onderzocht Omtzigt de kwestie en kwam tot schokkende conclusies. Tijdens veldwerk op het eiland was 24-uurs persoonsbeveiliging noodzakelijk. Begin januari 2020 trad premier Muscat onder druk van de onthullingen af.

Een half jaar voor dat vertrek knuffelde Muscat voor het oog van de camera met Frans Timmermans. Die liet zich in mei 2019 met open armen ontvangen op Malta toen hij er campagne voerde voor zijn mislukte verkiezing tot voorzitter van de EU. Timmermans mag graag alles en iedereen de les lezen tenzij het hem en zijn ambities niet uitkomt.

Waar Pieter Omtzigt de afgelopen tijd zichtbaar worstelde met het vooruitzicht met de PVV samen te werken staat hij nu voor die stap en is hij bereid die te verdedigen en nader toe te lichten. Daar verkeek Timmermans zich woensdag rond zes uur 's middags dus lelijk op: de NSC'er zal niet zwijgen - zoals hij nooit gedaan heeft - wanneer hem iets niet aanstaat. Ook de komende tijd niet, zelfs nu hij en zijn partij onderdeel gaan uitmaken van de nieuwe politieke constellatie die binnenkort aantreedt.  

Een houding die onvoorstelbaar is voor de roodgroene politieke opportunist die liever zwijgt wanneer het hem zo uitkomt. En eigenlijk kenden we dit verhaal over Timmermans al. Maar het is goed dat Omtzigt het land er nog eens aan herinnerde: Frans Timmermans gaat over lijken.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.