achtergrond

Geenstijl

Live. Zes uur lang Dwangwet filibusteren met PVV'er Gidi Markuszower

Wat doet BBB?

Nationale Vergaderzaal nu waar de dwangwet van asielstas Eric van der Burg ter tafel ligt. Zijn VVD is tegen maar er gloort een Kamermeerderheid voor de wet die mogelijk moet maken dat provincies en gemeenten gedwongen kunnen worden een x-aantal asielzoekers op te nemen. Het CDA biedt namelijk een uitweg door wat te gaan spelen met het tijdspad: gemeenten krijgen zes maanden extra zodat ze jaarlijks pas op 1 november en niet 1 mei jaar hun opvangplekken rond moeten hebben. Daarna kan de staatssecretaris van dienst eventueel alsnog dwang toepassen. PVV'er Gidi Markuszower heeft aangekondigd de hele zaak te gaan filibusteren **wat er op neer komt dat hij zes uur spreektijd heeft aangevraagd. Klinkt spannend is het niet, de vergadering duurt alleen langer (als hij de tijd al vol krijgt). Tijdrekken is in dit geval niet zo interessant, belangrijker is wat de andere partijen gewoonweg gaan stemmen (uitleg hier met een belangrijke rol voor BBB in de Eerste Kamer). Wat wel spannend wordt is hoe Ruben Brekelmans gaat uitleggen dat zijn partij tegen is maar zijn staatssecretaris voor. Dezelfde staatssecretaris die op plek vier staat van de VVD-kieslijst. Op zijn demissionaire premier Mark Rutte hoeft Brekelmans niet te rekenen. Die  schreef gisteren namens het hele kabinet (dus ook VVD-leider Dilan Yesilgöz) aan JA21'er Joost Eerdmans die hem over de bizarre spagaat had bevraagd: "Het is niet aan mij om te bepalen wat wel of niet begrijpelijk is voor de kiezer."

EINDE LIVEBLOG
UPDATE 23:50 - Markuszower stopt. Hij zegt dat hij toestemming heeft van fractievoorzitter Geert Wilders. Ter vergelijking: 50Plusser Martin van Rooijen was in 2017 al in de 90 ofzo en die hield het 4,5 uur vol.
UPDATE 23:48 - Markuszower krijgt een app en zegt nu: "Ik kom tot een afronding."
UPDATE 23:46 -
Markuszower is nu twee uur aan het woord, eenderde zit erop!
UPDATE 22:49 –
Onvrede onder Kamerleden neemt toe. Anderen moeten ook nog en er zijn nog een boel Kamermedewerkers en ambtenaren aan het werk. Markuszower: “Het is niet mijn doel om iedereen wakker te houden.” Wat de PVV'er betreft wordt er tot morgen geschorst. Bergkamp: “We gaan dit debat gewoon afmaken.” Risicoanalyse hier.
UPDATE 22:12 - Podt van D66 maakt bezwaar: al die vragen worden wel erg veel werk voor de staatssecretaris. Bergkamp hoopt dat Markuszower het effectief houdt, debat gaat door.
UPDATE 22:08 - Brekelmans maakt bezwaar, de VVD wil het alleen over de Dwangwet hebben, niet het hele asielbeleid. Vera Bergkamp heeft er geen zin in, andere Kamerleden hadden het ook in den brede over het asielbeleid dus Markuszower mag dat ook van haar.
UPDATE 21:46 -
Markuszower is begonnen. Dik pak papier op zijn katheder. Over zes uur is de volgende spreker - Ruben Brekelmans (VVD) - aan de beurt.

UPDATE 21:03 – Geschorst. Het debat begon vanmiddag om half vijf, Caroline van der Plas sluit voor de dinerpauze af. De rol van BBB is belangrijk qua Eerste Kamer maar Van der Plas houdt alle kaarten tegen de borst. Ze verwijst naar haar Niet Lullen Maar Poetsen-plan met als belangrijkste voorwaarde een asielquotum van 15.000 per jaar. Maar ze velt – tot frustratie van de rest van de Kamer - pas een definitief oordeel over de wet als het debat is afgerond en er – vermoedelijk later deze week - over de wet wordt gestemd. De heren en dames gaan nu eerst dineren. Wordt om 21:45 vervolgd met de Zes Uur van Markuszower!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.