Dit wil je ook lezen
Syriërs al helemaal ingeburgerd in Nederland: hard moeten werken om rond te kunnen komen, belasting betalen, niks overhouden
Lollig de NOS heeft een klein groepje apothekers gevonden
@Mosterd |
21-09-23 | 09:00 |
308 reacties
Het StamCafé van de loyaliteit
Voelt u zich: NEDERLANDER?
@Mosterd |
29-08-23 | 22:00 |
522 reacties
Rutte belooft Zelensky alle 42 Nederlandse F-16's, maar Ollongren krabbelt terug en verwijdert tweet, Engels persbericht is veel terughoudender
Het was weer een polonaise van ongemak
@Spartacus |
21-08-23 | 11:00 |
326 reacties

Voor welke columnist REN jij naar de brievenbus??
Foto: al het personeel van GeenStijl luistert geboeid hoe Pritt een column van Babah Tarawally voordraagt
@Mosterd |
12-08-23 | 12:00 |
199 reacties
Klimaatverandering = Nederland vakantieland
Opwarming van de aarde, opwarming van de economie
@Struikrover |
10-08-23 | 21:00 |
129 reacties
LIVE - REGEN op campings in Nederland
PAS OP - GEVOELIGE CONTENT
@Pritt Stift |
02-08-23 | 09:00 |
174 reacties
Middagje televisiekijken (dit is wat er gebeurde)
Alles voor de wetenschap
@Mosterd |
18-07-23 | 19:00 |
71 reacties
Okee nieuwe premier u MOET kiezen
Discussietopic - Maakt allemaal niet uit - Alles roepen
@Mosterd |
10-07-23 | 10:43 |
278 reacties
Reaguursels
InloggenSnel een portie halen, nu er nog vis wordt gevangen op de Noordzee.
Nog wat aanvullende visdrama’s hier uit het verre oosten. Op de plaatselijke markt staat een viskraam uit een van die refo vissersdorpen. Je kunt hem al van een paar honderd meter afstand ruiken, dus heb ik maar afgezien van het bestellen van kibbeling of lekkerbekjes. Als visliefhebber mag ik echter graag paling- of heilbotfilet eten. Dus bij de refo’s twee pakjes gekocht, in de koelkast gegooid en een paar dagen later geopend om te verorberen. Op verpakte vis staat altijd een verplichte tht-datum, hetzij gedrukt of met stickers. Bij beide waren alleen nog de stickerresiduën te zien. Een week later nog een testaankoop gedaan, zelfde verhaal. Moraal van het moraal: als visliefhebber is het hier in het oosten echt tobben, maar daar staat tegenover dat de voertaal hier nog overwegend Nederlands is.
Als ex-Hagenees keerde ik met enige regelmaat terug uit het oosten des lands naar de haringkar van Wilgers in de Badhuistraat in Scheveningen. Lieve aardige vakman en een neusje voor de juiste vaatjes. Helaas is hij in 2016 met pensioen gegaan. Perfect vette, kleine haringen werden op vraag per stuk vakkundig schoongemaakt, dus geen voorraadje haringen op zo’n verchroomde schaal die al na een kwartiertje gaan vertranen. De enige reden om uitjes bij een haring te doen is om die verlopen, ranzige smaak te maskeren. Sinds mijn exodus naar een wat minder multicureel oord, nooit meer plaatselijk haring gegeten, want hier liggen de zilveren jongens gestapeld op de naïeve klanten te wachten. Sindsdien noodgedwongen overgestapt op spekbokkingfilet, lekker, maar het blijft behelpen.
Vrijwel wekelijks ’n visje bij de viskraam, of soms naar voormalige Zuiderzee plaatsen. Vis is goed eten en ik gun het de vissers, handelaren en restaurants.
Gelukkig gewoon met Nederlandse vlaggen, en geen verplichte EUSSR banners
Is er al een plofkraak geweest op een kibbelingkraam?
Komt nog.
Van de week stond ik ook aan de viskraam. Ik zei :"kibbeling". Zegt die visboer : "eentje?"
Ik antwoordde: "Nee, een bakkie vol!"
lekker, kibbeling, goedkope witvis met sausje en van die ongezonde maar lekkere kruiden erop, niks mis mee.
Ook te krijgen met kabbeljauw..
Echte kibbeling maak je van de "wangen". Mijn lokale visboer heeft het heel lang op z'n kaart gehad maar mensen vandaag de dag hebben geen smaak meer en willen 't goedkoop dus ook hij is er mee gestopt.
Kibbeling is niet echt iets typisch Nederlands. Het wordt in alle ons omringende landen gegeten. En ook in Suriname trouwens.
Natuurlijk houden ook Nederlanders van witvis. Maar om nou te stellen dat het iets typisch Nederlands is... Nee.
Waaróm denken mensen dat eigenlijk? Dat het typisch Nederlands is? Ik denk: vooroordelen. Maar 100% zeker weet ik dat niet.
Precies, hier in Oslo vanmiddag ook een vers gebakken visje op, verschilt op de saus en prijs na weinig van Nederland.
Oneens "kibbeling" is een verbastering van 't woord "kabeljauwwangen" en is best Hollands. Vis in de frituur gooien doet iedereen, net als brood bakken. Maar een "duyvekater" is toch echt Hollands en "brioche" echt Frans.
Omdat het gefrituurd wordt denk ik. De Nederlandse keuken, de ècht typisch Nederlandse keukenproducten worden gefrituurd. De Kroket, de oliebol, de appelbol... Laatste restjes in een meeldeegje frituren, zo had je 's winters vaak nog wat. Niet voor niets is Schraalhans tegenwoordig weer vaak keukenmeester.
Niets mis mee, net nog gegeten. In combinatie met een goed gebakken aardappeltje en een zelf gemaakt sausje van mayonaise met Griekse yoghurt en verse tuinkruiden. Peterselie, pimpernel( komkommerkruid) roomse kervel en geraspt uitje. Met wat frisse rauwe groentes erbij. Wel bij een goede visboer halen. De trend is echt heel matig zout bij de vis. Prima te doen. was het avondeten geweest dan een wit fris wijntje erbij. Nu niet want ik moest nog met de auto weg. Mijn vrouw haalt de vis en ik doe de rest. En smullen maar.
Viskramen verkopen "kibbeling" i.e. goedkope witvis met paneermeel, frituurvet en te veel zout, bah.
Nog zo een. Er zit geen paneermeel op kibbeling. Je bedoelt visfriet denk ik. Dat is inderdaad rommel.
Je komt er nooit ,zo te lezen .of je weet t echt niet .
Keurig van Geenstijl om Groningen bovenaan te plaatsen, er gaat uiteindelijk niets boven Groningen!:)
Nou en of!
Alleen jammer dat ze superranzige kibbeling verkopen daar. Om te huilen.
Liggen hele stukken Friesland boven Groningen, maar ok.
@TERUGVANWEGGEWEEST | 12-08-23 | 18:06: Hun lekkerbekjes schijnen wel weer goed te zijn.
Waar is de kibbelingkraam parafrase van Wim de Bie's schets van de wanhopige haringboer, die zich met haringkar en al voor de trein had geworpen, omdat de FIOD zijn prikkertjes was gaan tellen. De uitjes werden nog wekenlang daarna tussen de bielzen gevonden.
Houtje_Bekman | 12-08-23 | 17:18 | Deels dank. Nu nog over de kibbelingkraam.
Stop eens met naäpen. ‘Typisch Nederland’ bestaat al. En het is leuker. www.nai010.com/nl/publicaties/typisch...
Hou je mondje gewoon man. Lutser.
@Wiezewalakristalix | 12-08-23 | 17:58: Als je probeerde een stoer commentaar te leveren vrees ik dat ik je moet mededelen dat je ook daarin hebt gefaald.
7 haring voor €10. Waar staat die kraam?
In 2010 ofzo.
Eergisteren op de markt in Delft bij meneer Simonis centjes gebracht.
Wat een ongeorganiseerde bende was dat.
Het personeel had non-stop ruzie met klanten die zogenaamd in de verkeerde rij stonden ( viskar van 12 meter lang en dan gebakken vis alleen op de kop ze kant verkopen).
Zal hem niet schelen want schat in aan de drukte dat hij op die dag met alleen die kraam een boven modaal maandsalaris binnen harkt.
Maar mij ziet die schollekop daar niet meer.
‘Schollekop’…
Haags scheldwoord voor ‘Scheveninger’…
janvanballegom | 12-08-23 | 17:23 |De haring ligt daar al uren opgestapeld en te verrotten. Niet te eten. Ga 10 kramen verder en koop vers schoongemaakte haring bij het Loggertje.
@Vitale-Reaguurder | 12-08-23 | 17:41 Loggertje was er niet, ik denk met welverdiende vakantie.
Foto 2 ergens kraam staat ergens achter het Rijksmuseum, ligt wel een zinken dak op !
Kost een vermogen zo een dak.
Schatje, wil je lekkerbekken, tongen of makrelen?
Waar is die laatste een eufemisme voor?
Mijn broer is niet thuis zei de makreel, hij volgt een stoomcursus.
Joh, ze wil warm gerookt palingen.
mooie werkwoorden op deze manier!
Mooie post-ironische zomervakantie blog.
Ik las gisteren dat in België het 'frietkot' tot nationaal cultureel erfgoed is verklaard. Wordt het geen tijd om dat hier in Nederland met de haringkar/kraam te doen?
Wij hebben de Chinees-Indische restaurants al.
Ik ben voor. Vandaag ook weer paar haringen gehaald en een bakkie kibbeling
@Dlareg | 12-08-23 | 16:52: chin.ind. De afkorting is belangrijk.
Waarom niet
Kraampjes nog niet verbannen door de deugneuzen? Nog geen actiegroepen die zich er aan vastlijmen?
Ik zit er op te wachten dat een droeftoeter met zijn/haar/het woke terreur iets gaat organiseren
'Vers gebakken vis', is dat zoiets als oude vis na twee jaar diepvries, maar wel recent gebakken?
Net als "beste getest" (over de resultaten laten we ons niet uit)
Brezjnev, ken je die? Nee wel Brenzef, de haring koning van het Oranje plein, Koot en Bie.
84 prikkertjes per haring toch??
@Dickie1908 | 12-08-23 | 16:37: die wou als vrije jongen zijn handjes laten wapperen.
@TanteJuut | 12-08-23 | 16:58:
Handjes laten wapperen is tegenwoordig een vies woord.
Die gast hebbe ze fiscaal met ze reet tussen de wurkmeet geklemp. Heb zich eige met haringkar en al voor de trein gegooid. Baanvak Dellif - De Haag, de hele morge gestremp gewees. De uitjes leggen nou nog tusse de bielzen. Dát is wat er gebeurt. In dit land.
Leuk stukje Nederlands cultuurlandschap
Zeevishandel De Eendracht in Antwerpen kan ik niet voorbij lopen zonder een portie te scoren.
“portie kibbeling, zonder kruiden graag, die vinnik goor”.
Mmm, zitten er gvd tóch kruiden op… “Ja dat komt omdat
de uitlekbak nog vol met kruiden zit”. mmm, volgende keer
maar gewoon een haringkie.
Had ik vanmorgen nog, altijd de vraag of er van die gore kruiden over moeten, nee dus.
Ik ga voor de gestoomde zalmbuikjes .
Heerlijk vet.
Vroegah altijd haaienbuikjes, maar dat mag niet meer (beschermd).
Ik eet principieel geen vis en ben voor een verbod op alle visserij.
Een ware vleesetende maniak dus.
Ik ben het met u eens.
Ik ook, vlees at Ik al niet meer en na seaspiracy ook niks meer wat uit de zee komt.
Ik zag laatst een Kibbelkraam: moest je 5,50 Euro betalen voor een leeg plastic bakje, en mocht je 35 minuten ongebreideld kibbelen over diverse onderwerpen, bijvoorbeeld over het klimaat of het nut van statiegeld op blikjes.
Was er best wel druk.
Paar jaar geleden voor de Corona tijd in Hoek van Holland €17,50 voor een lekkerbek schotel.
De lekkerbek had de grote van een enkele kibbeling.
Ben er nooit meer geweest. Ben we benieuwd hoe het nu is.
Kibbeling. Stukjes afvalvis in een dikke laag paneermeel, gebakken in afgewerkte motorolie met veel klodders saus er bij. Kruiden erover. Alles zodat het niet smaakt. Culinair hoogtepuntje inderdaad.
Een goede lekkerbek of kibbeling van kabeljauw kost een godsvermogen dus dat blieft de zuinige hollander niet. Dan maar heek, tilapia of andere rommel. Bah.
Heek is geen rommel, is een erg smakelijke wilde noordzeevis.
Er was ooit een tijd dat kabeljauw ruim voor handen was, men gooide nooit wat weg en heeft geloof ik van de wangetjes de kibbeling verzonnen. Vet geeft smaak ; dus frituren, de andere smaken komen van de kruiden en de saus. Kabeljauw is inmiddels heel kostbaar geworden, dus dan sta je al snel voor een bakje kibbeling 20 euro af te tikken, dus dat doen de mensen niet, ik ook niet. Een beetje hetzelfde verhaal als cola cognac ; dan krijg je ook een vieux met cola.
Hier kost het bij de beste van de stad (echte Urkers) ook een godsvermogen maar het is dan ook wel godsgruwelijk lekker. En dan heb ik het geld er zeker voor over.
Paneermeel op kibbeling? Jij bent in de war met visfriet. En heek rommel noemen... Vorige maand nog heerlijke heek gegeten in een Michelinsterren-restaurant. Hou je maar bij het boerenbedrijf, denk ik zo.
@Cunucu | 12-08-23 | 16:51:
Tegenwoordig wordt vaak Heek gebruikt
Stuk goedkoper smaakt okay.
@Jacktheflipper | 12-08-23 | 17:17: Tuurlijk, koolvis en heek is prima vis!
Goh, hoe heette die viskraam naast het Rijksmuseum ook al weer? Heerlijke haring maar het commentaar van de verkoper maakte het zo uniek. Een lekkere zwartkijker.
je hebt het kaken, wat voor die hele visfamilie zou moeten gelden, en je hebt het het roken. Wat op de Scandinavische visgronden gebeurt en daar je Vlaggetjesdag van maken. Denemarken. Het nieuwe Hongarije.
Meningen zijn het nieuwe ambacht. Iemand als Fidan Ekiz zou met iemand als ik niet eens een knipperlichtrelatie hebben. Dat heeft zo'n vrouw niet nodig: www.youtube.com/watch?v=lKsQR72HY0s
De Deense Sild is goed te knagen. Groot voorstander van de curry sild hier.
@Asteroid-B612 | 12-08-23 | 20:15: Driewerf gatver. Maar dan ook uit pure walging van het idee alleen al. Het raadsel van de vis. Zo weinig mogelijk aan toe voegen, anders dan culinaire toewijding.
Kerrie? Dat doe je op bloemkool, verder niet. Overigens gaan vette vis en bloemkool prima samen. Maar dan weer zonder kerrie.
Volgens mij heeft die Scheveningse Zeevishandel meer filialen dan de Albert Heijn. Hier in het oosten zie ik ook altijd drie van die wagens staan
Hoe gaat het eigenlijk met Kniertje?
Gezien de aanslag op de viswinkel in 010 was ze een visionair.
historiek.net/de-vis-wordt-duur-betaa...
Het is niet " de kibbelingkraam " maar het kibbelingkraam .
Het is ook niet " die meisje " maar het meisje
Nee.
Met pje erachter zou ik je direct gelijk geven. Nu moet ik er even over nadenken.
Mag allebei
De kabeljauw, de kibbeling, de kraam: de kibbelingkraam.
U bent in de war met het kibbelingraam.
Vandaag draag ik deze kibbeling.
Het is 'de kraam' en 'het kraampje'.
Mag ik de peper en het zout?
Hierzo was de viskraam met vakantie, nix nada kibbeling :-(((
Hier ook, was kleding kopen met zoontje. Traditie: na afloop een beloning. Ik moest nu wel schepijs halen. Twee bollen, cocos merengue en kersen-chocolade. Echt zó vervelend.
Voor mij geen kraam voor de kibbeling maar een gewone echte visboer die in meerdere steden te vinden is ; De Volendammer! Daar krijg je echte, goed gekruide gefrituurde vis, en geen melige homp beslag waar je af en toe een stukje vis in tegenkomt.
Kocht afgelopen week gebakken heek filet in Duitsland,3 grote stukken met saus voor 4 duitse euro’s.Vis kwam overgens wel uit die Niederlande.
Ff naar Urk rijden doet.... Hij baarssen
@Coolcalmcollected | 12-08-23 | 16:25: Duitse euro's zijn dan ook meer waard dan de Nederlandse euro's.
Pas maar op dat de klima-Kmer van Trouw dit volkse genot niet in de smiezen krijgt.
"Roomijs is lekker bij hitte maar slecht voor het klimaat. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven
Vooral roomijs is niet duurzaam
Hoe zwaar drukt zo’n overheerlijk schepijsje of zo’n lekkere magnum eigenlijk op het klimaat? Daar is nog niet zo makkelijk antwoord op te geven. Maar de impact is niet gering, vooral roomijs is niet duurzaam. De basis van roomijs is namelijk melk."
12ft.io/proxy?q=https%3A%2F%2Fwww.tro...
De aanname dat alle dierlijke voedingsmiddelen niet duurzaam zijn is grote lariekoek.
Blijft verwarrend, die nieuwe betekenis van duurzaam. In de echte betekenis is ijs gewoon duurzaam, want oneindig beschikbaar. Je kan telkens weer meer maken.
'Italië is nog altijd − met afstand − ijsland nummer 1. Wie in een willekeurige ijssalon op het Toscaanse platteland aan een ijsje staat te likken, weet dat Italianen géén concessies doen aan smaak. Nergens maken ze lekkerder ijs. Italië heeft ruim 19.000 gelaterias. Die zijn hard nodig want de gemiddelde Italiaan eet honderd bolletjes schepijs per jaar. De Nederlander eet gemiddeld 30 ijsjes per jaar, meestal uit het vriesvak van de supermarkt.΅
En de Nederlander moet rekening gaan houden met het klimaat. Eerst de Italianen dan maar eens aanpakken, als het toch zo dringend is.
@grietmetgroenefiets | 12-08-23 | 16:32: Een Weetje: favorflav.com/nl/food/dit-is-het-vers...
Net nog even een fijne schelvis laten bakken, harinkie tijdens het wachten... Wat is het leven toch mooi.
Zo is dat! Haring aan land, dokter aan de kant!
Hoe oud zijn die foto's? De kibbeling is wel duurder geworden.
Lekker maar ook geregeld een broodje Hollandse nieuwe of Paling
Palingen vreten kadavers, ik sla een rondje over.
@loze stijl | 12-08-23 | 16:04:
Een varken haalt zijn neus ook niet op voor het vreten van een kadaver.
Never trust a man with a pig farm
@loze stijl | 12-08-23 | 16:04: wespen eten ook kadavers, een broodje wesp op z'n tijd is niet te versmaden.
Stond laatst met een briefje van 20 bij de visboer. Doe maar een krantje paling. Hij kijkt me een beetje gek aan en legt een piepklein strookje palingfilet op een krant. Da's dan 37,40.
@loze stijl | 12-08-23 | 16:04: lk eet ook kadavers, lekker jôh!
En jij? jij eet je diertjes alleen levend?
Gewoon vis halen bij de Volendammer. Vers en goed!
Ik haal mijn broodje paling bij de plaatselijke Urker. Topkwaliteit.
Heb een jeugdtrauma van vislucht, bij ons in de straat zat een viswinkel van twee Scheveningse vrouwen (in klederdracht) en die hadden op hun binnenplaats een oude roestige ton staan waar het visafval inging maar die werd helaas maar een keer per week opgehaald.
Die stank raak je nooit meer kwijt !
Stel je niet aan!
Ja, stel je niet aan.
Inderdaad, stel je toch niet zo aan. Aansteller.
Rook je de ton of de 7 rokken van de dracht ?
De stank van twee Scheveningse vrouwen?
Net een bakkie op. Lekker sausje erbij en de kruiden erover. Nom nom nom...
Interessant artikel
Zijn viskramen de volgende in het rijtje belwinkels, meubelzaken, kappers?
Dit naar aanleiding van de explosie bij de viswinkel in 010.
Viswinkels zijn een prima aanleiding om boten op zee te laten varen (om iets op te halen, vis bijvoorbeeld) en vrachtwagens naar Marokko, om iets op te halen, garnalen bijvoorbeeld. Dat zijn gewoon voorbeelden he.
Volgend jaar. De insectenwinkels.
Heb in Zuid-Amerika met enige regelmaat wel een zakje sprinkhanen of zo gegeten. Niks mis mee hoor insecten als aanvulling op het voedselaanbod. Maar als vervanging van iets, is het hooguit een vervanging voor een bakje pinda's bij de borrel.
Lekker! Broodje vlieg.
@ZonderNaam | 12-08-23 | 16:06: Als de wereldbevolking zou overschakelen op insecten eten is hongersnood verleden tijd (ongefundeerd).
@D-Fens_1963 | 12-08-23 | 17:08: Ik moeite doen om muggen dood te meppen. Ik moet ze dus opeten. M'kay.
Iemand alle locaties? Ja, Scheveningen lukt.
1ste pic. Vismarkt Groningen
Nr. 7 (Tijmes) is in Bergen aan zee.
@Tashtego | 12-08-23 | 15:51: En lekkere patat, toen.
Laatste pic, bij Sexyland.
U gaat door naar de volgende ronde.
Het ergste wat een viskraam kan doen is gebakken vis opwarmen in de magnetron.
Verse vis bak je pas nadat de klant hem heeft besteld.
Zodat er een krokant korstje op komt te zitten.
Dus niet zoals een vishandel aan de Tussenmeer die ik niet zal noemen.
Ik ben maar opgehouden om daar te kopen omdat alle vis daar al gebakken lag te wachten (hoelang al?) en hij ze dan even in de magnetron legde. Dan wordt dat korstje wat eerst krokant was een slappe spons.
Alleen vissticks gooi je in de frituur, daarvoor ga je niet naar de visboer.
Dus het is niet deze?
goo.gl/maps/F1Mes1NrGoXdzcSU9
Kan gerust erger.
De viskraam/visrestaurant aan de haven van Bruinisse, als je er niet om vraagt schotelen ze je kibbeling voor van uit China/Vietnam geïmporteerde koolvis.
@N3uk33nd | 12-08-23 | 16:07: Je lult. Koolvis komt alleen maar voor in de koudere delen van de oceaan.
Kocht vaak visje bij Molenaar, of anders het Sierplein. Altijd goed.
Net als de boeren worden de vissers ook hard aangepakt door Europa. Hopelijk blijven die standjes nog wel bestaan. Altijd gezellig.
Helaas, op termijn zullen deze flink krimpen. Hoor slechte verhalen.
Oh ja, hier zit een traditionele Volendamse viswinkel. Achter de balie twee jonge Finnen. Ik zie er vrijwel nooit een klant....
Finse witwasserij?
@de uitbater | 12-08-23 | 15:41: Cokerette
Wel logisch, Fissen hebben Finnen.
Vinnen ?
Nieuw-West?
Net terug van een vinylbeurs en ja daar stond ook een viskraam hadden heerlijke lekkerbekken en haring.
Daarna even je handen gewassen. Niet met vette tengels aan LP’s
@TheseDays00 | 12-08-23 | 15:43:
Nee die zijn bij mij heilig.
Hier geen nachtelijke explosies.
De 8e foto is op de markt in Arnhem. Lekkerbekje is beterder dan kibbeling.
Komt een Fin bij de visboer, zegt die visboer “da’s dan €3,50”.
Zegt die Fin : “Nee, jij moet Betalen!”
Een moslim met een hengel...
Een vislamiet.
De dating app voor Finnen.
Minder.
Neem gewoon een gebakken schol filet zonder kruiden.
Op de plaat gebakken! Maar nooit meer zo goed en vers als bij opa..
Sliptong, vers uit de slip.
Garnalen. Vrijwel niemand die nog weet hoe die delicatesse van zich zelf smaakt. Het zou en moest via Marokko. Schijtlullenwitvis als Kibbeling verkopen. En al die vissers staan er bij en kijken er naar. Die paar kotters en de Redersvereniging.
Dat plaatje klopt niet.
Garnalen gaan niet meer naar Marokko. Daar zijn nu machines voor.
@goedverstaander | 12-08-23 | 15:38: Was dat maar waar. Dat kartel doorbreken. Maar als je recentere info hebt dan ik, plemp alsjeblieft!
@goedverstaander | 12-08-23 | 15:38: Deels nog wel. Die machine is nog niet perfect.
@Piet Karbiet | 12-08-23 | 15:43: Vingervlug. Door de machine en napellen door experts. Het is een soort zeesprinkhaan.
Met dien verstande dat de sprinkhaan kan floreren. Die concurrent is al veel ouder dan wij. Kun je nog zo'n boertje zijn: www.youtube.com/watch?v=Qpw-GbEpjR4
Boertje: jij hebt geen schijn van kans met al dat calvinisme.
Lekker, mits goed. Het kan enorm varieren. Hoorde ooit dat kibbeling eigenlijk visafval is. Van de kabeljauw ofzo. Wat ze in de supermarkt verkopen sla ik altijd over Bleh.
Kibbeling is de frikadel onder de vis
Kibbeling wordt overwegend van wangstukken en buikvlees van de kabeljauw gesneden, zogenaamde leftovers. Maar de smaak is goed. Visboeren kopen het vaak voorgesneden in, bevroren in zakken van vijf kilo. Die moeten dan zeker twee dagen op langzame dooi. Er is ook kant-en-klare kibbeling maar dat is, naar mijn bescheiden mening, niet te kanen.
Vroeger had je op het Gevers Deynootplein op Scheveningen een tent 'Haringprins tevens worstkoning'. Mooie tijden.
Worstkoning, stond Gordon daar in de kraam?
@SunKilMoon | 12-08-23 | 15:40: Zou wel op z'n plek zijn geweeest, maar nee Gordon is te jong en stond in een Amsterdamse kraam vrouwenondergoed te verkopen. Ken uw klassiekers.
De Haringkoning bij de Pletterijkade (Geleenstraat) heeft ook de geest gegeven zag ik. Weer een écht stukkie Den Haag verdwenen.
@Vesta | 12-08-23 | 16:16: Was ook graatmager geworden.
There are three things that smell of fish. One of them is fish. The other two are growing on you!
Wash up your pie!
Ik ken er 1 van de fotos.
Zal het lachen deze visboer binnenkort ook vergaan?
youtube.com/@LachendeVisboer
750 euro voor een bakje. En nog een euro voor de saus.
En gratis kibbeling mag ik hopen.
Daar krijg je een flinke emmer voor, ook met de huidige kaagflatie.
Ze sponsoren de zee-boeren en verpesten dus alles. Zsm verbieden en als dat niet zsm genoeg gaat: uitkopen tegen een woest aantrekkelijk bod. Beetje de zee leeg vissen zeg, niet alles kan!
Volgende week in deze serie: de supermarkt
Ja leuk. Over de Albert Heyn. Hier staan er in een straal van 1,5 vierkante kilometer een stuk of 14. Twee op 400 meter van elkaar. De concurrentie moet je zoeken.
'Die vissers zijn allemaal miljonair en verwoesten ons klimaat.'
@Piet Karbiet | 12-08-23 | 15:34:
Op de markt krijg je nooit een bonnetje *wink wink*
Allemaal nep,
De frikandel onder de gebakken vis,
Geen kabeljauw, maar geperst kattenvoer.
Geeft niet, maar reken dan ook de prijs van gemengde meuk en niet de prijs van kibbeljij.
Nee joh. Er zijn wel een soort prefab diepvries kibbelings. Maar bij een beetje vistent serveren ze dat niet. Misschien wel bij de toeristenplekken. Maar daarbuiten niet. Beslag maken ze zelf, vis fileren ze zelf. Daar valt geld te verdienen, de creatie vd meerwaarde.
Huh waar haal je dat dan nu weer? Of ben je in de war met visfriet?
@John McClane | 12-08-23 | 15:48:
Tegenwoordig worden er ook andere soorten witvis gebruikt, zoals koolvis, pollak, heek, schelvis en wijting.
@Ruimedenker | 12-08-23 | 15:53: ja, maar wel goede stukken en niks geperst. Tenminste, ik heb dat nooit gezien.
Ik heb ook een kibbeling.
Ik ken TscheuLaLing
Die op de vismarkt heeft de beste lekkerbekjes.
Op een foto hangt bij de visboer een flap met "Warme Kibbeling". Dat is heel erg slim. Je zou als klant eens een bakje koude kibbeling krijgen. "Nee, bij ons niet. We hebben alleen warme kibbeling".
'Vers gebakken kibbeling', ook zo'n open deur.
'Uitgedroogde gebakken kibbeling' of 'Over de datum gebakken kibbeling' kom je niet tegen.
Warm. Niet 'heet' zoals net uit de frituur. Gewoon een beetje zompig warm.
Hier in Zwolle een visboer die in april nog een bord heeft staan; “nieuwe haring”
Z’n vergunning zou ingetrokken moeten worden.
"Kibbeling uit Tsjernobyl". Wegen 13 kilo het stukje maar verkoopt ook niet lekker denk ik.
Dit wordt binnenkort ook verboden.
En maar goed ook. Jezus, wat is dat spul goor. Net als frikandellen.
Er moet toch minimaal 1 reactie zijn.
"voed u met vis , u blijft gezond en fris"
Doet die viskraam al mee aan de wedstrijd van het bedrijf dat de slechtste slogan heeft?
Fris ? Met vis maximaal drie dagen !
(Net als gasten trouwens).
Nope ..
Gewerkt bij een bedrijf met de slogan:
Always in Eggtion for you...
@neonreclame | 12-08-23 | 15:25: lol..! Die is wel heel slecht...!
Een land aan zee met uitstekende landbouwgrond, maar vissers en boeren zijn de satan.
Jee windmolens, jee zonnepanelen.
Op naar de 23 miljoen inwoners!
Totaal gestoord, we zijn knettergek met z´n allen dat we deze heilloze weg in slaan.
@ChalinaRosa | 12-08-23 | 15:18: stomme zin dat ‘knettergek met z’n allen dat we etc’
Ja, maar we schakelen langzaam maar zeker over op zeewierboerderijen: voedzaam, goed voor het milieu en visstand.
@FrankVeer | 12-08-23 | 15:46: Er is een verschil tussen voedzaam en lekker. Om de sushi op zijn plek te houden gaat het nog maar als groenten.
@FrankVeer | 12-08-23 | 15:46: Het grauw dat het werk moet doen wordt straks in leven gehouden met zeewierbiscuit en en gistsoep, voor de elite blijft dan genoeg over van de kaviaar, vlees, groenten, fruit,
23? 175 miljoen. Beetje proppen dat wel.
We hebben hier geen kraam, maar een viswinkel die wegens geur overlast verplicht dicht is. Zitten er 3 dorpen zonder kibbeling, bedankt hoor handhaving en zeurpieten.
Onmenselijk! Er is voor minder een stadhuis in de brand gestoken.
We hebben hier een viszaak die wegens ontploffende ruiten dicht is.
Zitten er drie straten zonder kibbeling, bedankt hoor criminelen.
Op het risico af, dat me Kaagiaans dedain aangewreven gaat worden : wat een totale treurigheid, dit soort viskarren.
Hoi Sieg!
Zouden we meer kibbelen omdat er meer kibbelingkramen zijn gekomen de laatste jaren?
Wat een gekibbel
Roofzuchtige PVV meeuwen bedreigen dit laatste stukje Nederland.
PVV meeuwen? Hebben die een platinablonde kuif?
De kwaliteit verschilt heel erg per kraam.
Oh zeker. Oudbakken frituurolie, vis dat denk ik al 2 dagen in het schap gelegen heeft etc. Doe mij maar Setubal in portugal.
Tot nu toe eigenlijk geen lekkere haring gegeten. Ik vind ze te groot en niet zacht genoeg.
Ik ben trouwens geen ‘echte’ haring-eter. Ik vind het niet lekker om hem zo van het plateau te eten.
Wit bolletje met roomboter en dan ui met een beetje peper.
Kunt u gewoon vragen bij de kraam of vistoko.
U klinkt als een koffiedrinker die niet van koffie houdt en het bakkie daarom smoort met melk en een flinke lading suiker.
De haring was nog te vroeg dit jaar. Ze vriezen ze vrijwel onmiddellijk in dus u weet niet wanneer uw haring gevangen is. Bij de visboer normale maat aanwijzen met een iets hoger ruggetje. Dan zit er wat meer plankton in. Voor je neus laten schoonmaken.
@goedverstaander | 12-08-23 | 15:28:
Bedankt voor de tip!
Kibbelingkraam ... de Hoot Kwiesien van de Lage Landen. Waar een laag land hoog in kan zijn!
Kibbeling niet zo een fan van, maar haring des te meer. Ben nu zo'n 16 jaar weg uit NL, maar 2 x per jaar even bij moedertje (87) op bezoek en die weet dat er dan verse haring moet zijn, lekker aan de staart opeten, geen uitjes. En als ik in die weken ergens een haringkar zie dan kan ik niet voorbij zonder 2 haringen te nemen. Voor mijn werk ben ik regelmatig op Curacao en daar staat een goeie viskraam bij VandenTweel. Als ik er aan kom weten ze al wat ik wil, goeie kwaliteit ook daar.
"Sexyland". Vreemde naam voor een viskar.
Zou ie ook goornalen verkopen?
@HeelStijl | 12-08-23 | 15:09: paling in z'n broekje
Fraaie repo, en wat fijn dat dhr Mosterd begint met Groningen en Den Haag, 2 steden waar ik prachtige herinneringen aan heb. Hulde!
"Hollandse Viskraam" in Groningen...
Wat ik me nu ineens afvraag: Waarom is een schoenmaker ook vaak sleutelmaker/slotenkraker?
Door de loper sleutel.
Ik heb dat wel eens gevraagd aan zo'n kerel, zijn jullie nou oorspronkelijk schoenmakers die er sloten bij zijn gaan doen of andersom? Volgens hem was het het eerste, vroeger kon je leven van reparaties, maar tegenwoordig gooien mensen schoenen gewoon weg en kopen nieuwe. Dus zijn ze er andere dingen bij gaan doen om toch rond te komen.
Het zijn van oorsprong criminele Jehova's getuigen.
Vooral sleutelmaker. Goede winstmarge lijkt me zo de reden. Even jouw sleutel in de machine, of de code instellen, dan stukkie ijzer erin. Brrrrrrp en klaar, dat is dan €6,- voor 3 minuten werk en dat stukkie ijzer.
@Tashtego | 12-08-23 | 15:24: Wie heeft dan afgesproken dat dat altijd een slotenmakerij moet zijn?
In mijn familie, ooit, was de schoenenmaker ook de schaatsenslijper, sleutelmaker, anti inbraak beveiliging expert en kluis verkoper en plaatser. In de jaren 80. Het is dus niet een nieuw iets.
Ik zag het net al in De Telegraaf. Geen nieuws vandaag.
Heb je dan ook het bericht gelezen van die vrouw met de langste baard?
Ik eet nog liever kibbeling dan die foto nogmaals te moeten aanschouwen...
@Roos | 12-08-23 | 15:08:
Ik zag hem, op nu... brrrrr
Maar ook wel een beetje triest.
@Roos | 12-08-23 | 15:08: Ik las; ..."mijn vrouw Jen moedigde mij aan..." en ik dacht; "waarom nou weer zo vooroordeelbevestigend..."
Hoeveel van die gebruiken er nog kabeljauw?
"Koolvis is prima, meneertje..."
@marcoplarco | 12-08-23 | 15:24: koolvis is inderdaad prima, voor de smaakgehandicapten onder ons.
In Zuid Limburg ga ik voor gebakken vis even de grens over , hier in Nederland is het bedroevend met de walm van oud frituurvet die tegemoet walmt . www.tripadvisor.de/Restaurant_Review-...
En binnenkort... oliebollenkramen.
En daarna komen de p(l)offertjes
Best zin in een lekkerbek op brood nu.
Lekkerbek op brood? Wat een rare combinatie. Doe mij maar gewoon 3 nieuwe haringen met uitjes. Helaas kan ik ze alleen in Nederland krijgen, anders was ik nu gaan rennen naar de viskraam.
@danzegikhettochniet | 12-08-23 | 15:52: in zuid Spanje krijg ik ze anders elke vrijdag vers
REAGEER OOK