achtergrond

Geenstijl

Vooruitzichten woningmarkt ONGUNSTIG. Aantal kopers en verkopers bestaand huis blijft dalen

Een eigen huis (...)

Nieuwbouwwoningen moest u de consument al niet. En ook bestaande woningen zijn steeds minder in trek volgens ABN AMRO, dat vandaag de periodieke Woningmarktmonitor publiceert. Ondanks 'opgewekte berichten van makelaar' verwacht de bank ook dit jaar een daling in zowel prijs als interesse. "In de twaalf maanden tot en met mei 2023 gingen 7% minder bestaande woningen van de hand dan in het jaar daarvoor. Uit recente cijfers blijkt wel dat het aantal verkopen aantrekt. (...) Toch zijn de vooruitzichten ’allesbehalve gunstig’, meent ABN Amro. Het aantal aankopen van bestaande woningen hangt namelijk sterk samen met de hoeveelheid nieuwbouwwoningen die op de markt komen. Nieuwbouw creëert ruimte voor doorstroming bij bestaande woningen. Maar vanwege de aanhoudende problemen bij nieuwbouw door de hogere rente-, loon- en materiaalkosten, de dure bouwgrond en het hardnekkige stikstofdossier dreigt het aantal nieuwbouwwoningen achter te blijven."

En dan ligt het vaak ook nog eens niet aan onwil of gebrekkige koopkracht van kopers. Soms veranderen gehele bouwprojecten in spookputten. "Regelmatig worden koopcontracten van nieuwe projecten ontbonden, omdat de voorverkoopgrens van 70% niet is gehaald en het bouwproject niet doorgaat."

Startersbarometer van Viisi Hypotheken meldt dat de koopbereidheid van starters nog altijd onverminderd hoog is, maar ze het simpelweg niet kunnen dragen. "Zo’n 55% zegt op dit moment graag een huis te willen kopen. Voor maar liefst vier op de vijf ondervraagde starters is dit echter geen optie. De belangrijkste redenen hiervoor zijn een te laag inkomen (67%) en weinig spaargeld (60%). Daarnaast spelen ook het beperkte aanbod van koophuizen (37%) en een hoge studieschuld (36%) een rol."

Wat zou Hugo hiervan zeggen!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.