Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fascinerende video oktober 2019: Zelensky probeert Oekraïense nationalisten Donbass écht tot wapenstilstand te bevelen, maar ze weigeren

Gewoon even kijken, puur ter overweging

Het is in zekere kringen - te weten die van Tucker Carlson, Joost Niemöller & Co - modieus Zelensky neer te zetten als een "rat-like" oorloghitser die niets liever wil dan zoveel mogelijk dood en verderf aan zowel Oekraïense als Russische zijde. Joost op 1 maart bijvoorbeeld nog: "Zelensky leidt een offerdienst voor jonge mensen. Als de Oekraïners op zijn moeten van hem de Amerikaanse dochters en zonen sterven." Volledig in lijn met Joosts maximale processorkracht was dat uiteraard een commentaar bij een video waarbij de context van de seconden ervoor er bewust afgeknipt was.

Dat sentiment is op zich al een extreem debiele take over de zittende president van een land waarvan in februari 2022 gepoogd werd de hoofdstad Kiev te veroveren en de gehele democratisch gekozen regering te vervangen door een Russisch militair staatsapparaat. 

Maar wat volledig naar de achtergrond verdwenen lijkt is hoezeer Zelensky direct na zijn verkiezing in 2019 daadwerkelijk probeerde de Oekraïense zijde van de burgeroorlog tegen Russische separatisten in Donbass tot een wapenstilstand en vredesonderhandelingen te bevelen.

Zie bijvoorbeeld de bovenstaande video van 26 oktober 2019 in frontliniedorpje Zolote (maps) te Luhansk Oblast, nu kilometers diep achter de Russische frontlinies en dus onder Russisch bewind. Daarin confronteert hij Oekraïense nationalisten die tegen presidentiële bevelen in nog altijd bewapend zijn. Zelensky deed dat in zeer ferme (lichaams)taal tegenover Denys Yantar, leider van een plaatselijke politieke tak van het Azov Regiment. "Listen, Denys, I’m the president of this country. I’m 41 years old. I’m not a loser. I came to you and told you: remove the weapons. Don’t shift the conversation to some protests. (...) I wanted to see understanding in your eyes. But, instead, I saw a guy who’s decided that this is some loser standing in front of him."

Zelensky probeerde overduidelijk - ondanks zijn destijds beperkte institutionele en juridische slagkracht - het gezag van het Oekraïense presidentschap op Oekraïens grondgebied te laten gelden. En dat kwam hem op kritiek uit legio Oekraïense windhoeken te staan. Daarbij dreigde Andriy Biletsky, leider van het National Corps en het Azov Regiment, op zijn YouTube-kanaal dat "more veterans would head to Zolote if the president tried to evict them from the town. “There will be thousands there instead of several dozen.”"

Diezelfde Oekraïense kritiek klonk uit al diezelfde Oekraïense hoeken toen Zelensky op 2 oktober 2019 ondanks alles toch steun en goedkeuring verleende aan 'vrije verkiezingen' op Oekraïens grondgebied in handen van Russische seperatisten - want dat zou "capitulatie" zijn. En op 10 december 2019 kwam Zelensky samen met Poetin, bemiddeld door Macron en Merkel, een wapenstilstand overeen.

Natuurlijk is die wapenstilstand sindsdien door beide zijden tot aan de invasie talloze keren geschonden, maar als Zelensky de anti-Russische nationalisten in Donbass aantoonbaar niet onder controle had, is het Oekraïense aandeel in het schenden van die wapenstilstanden dan *de actieve schuld* Zelensky? Nee.

En alsof Zelensky's voorganger Poroshenko dat gezag wel effectief uit had weten te voeren als hij herkozen was en hij zich aan dezelfde wapenstilstand had gewaagd. Ook Poroshenko's vele eigen wapenstilstanden, inclusief zijn 'fifteen point peace plan', werden ook aan de lopende band door Oekraïense zijde geschonden. Zoals bijvoorbeeld Al-Jazeera-verslaggever John Wendle in februari 2015 optekende: "The bigger problem for Poroshenko is not that his soldiers do not trust Putin, the problem is many do not trust him, their leader. Particularly those in the many volunteer battalions in the trenches along the front."

Klinkt de bovenstaande Zelensky/Donbass-tijdlijn nou echt als die van een 'rat-achtige oorlogshitser', de "leider van een offerdienst voor jonge mensen"?

Of klinkt het als iemand die destijds ondanks zijn beperkte institutionele slagkracht, als president van een land dat stijf staat van de statelijke ontwerpfouten, corruptie en algehele verdeeldheid écht zijn best deed een beloofde wapenstilstand af te dwingen, maar dat deed vanuit een ambt dat daar buiten zijn eigen schuld om simpelweg niet genoeg autoriteit voor had?

Enfin, bovenstaande is simpelweg ter overweging bij elke keer dat u Zelensky als 'rat-achtige offerdienst-leider van jonge mensen' afgeschilderd ziet worden in 'bepaalde kringen'.

Overwinningsspeech mei 2019: "Onze primaire taak is wapenstilstand in Donbass"

Gehele ontmoeting onderstaand (video time-coded)

Helaas niet vertaald, maar de lichaamstaal, intonaties en voelbare hoogspanning blijven onverminderd fascinerend.

Repo juli 2019: "Zelensky raises hope for peace in Donbass"

Ter overweging voor Joost (fragment is geknipt)

Social

Inlijsten: Joost beticht anderen van "geen journalistiek maar wensdenken"

Social

Reaguursels

Inloggen

Waar Rusland zich in heeft vergist qua voormalige Oostblok-landen beleid is dat het Rode leger van Stalin als beesten heeft huis gehouden, er zijn bijzonder veel oorlogsmisdaden tegen o.a. burgers gepleegd. Kenmerk was vooral het totale gebrek aan hiërarchieën en discipline in het leger, we kunnen gerust spreken van losgeslagen linkse moordende, plunderende en zedeloze hordes. Na de bevrijding cq. nieuwe bezetting was er geen oppositie meer mogelijk, landen zaten in de tang v.d. communistische dictatuur welke tot op de val v.d. muur heeft geduurd. De ellende en wrok zit diep in deze volkeren verankert.

Nu wij het over de weerzin tegen Rusland hebben ben ik genoodzaakt de Slag bij de Tannenberg (ww1, 1914 regio Koningsberg, Gen. Hindenburg versus Gen. Samsonov) er bij te halen. De verslagen en terugtrekkende legers van Gen. Samsonov (pleegde zelfmoord) wreekte zich vooral op Pruisische burgers toentertijd. Zo erg zelfs dat Hitler later in de tijd het Molotov-Ribbentroppact met Stalin schond en operatie Barbarossa in werking zette. Stalin kwam hierdoor bijzonder in het nauw en deed verschillende voorstellen aan Hitler w.o. een staakt het vuren in ruil voor veroverd gebied. Hitler ging hier niet op in en eiste inname van Moskou.

Dit zou ook zeker gelukt zijn indien Roosevelt het Land-Lease act t.w.v. 11.3 Billion met Stalin overeenkwam, keiharde hulpgoederen aldus. De ijzige winter en de stagnatie van materieel voor het front deden de kansen voor Stalin ten gunste keren. Met Operatie Bagration (list) en de zeer lang uitgestelde Operatie Overlord wisten de horde’s van Stalin uiteindelijk Berlijn in te nemen. Niemand was blij met de bevrijding cq. bezetting, vooral voormalige Oostbloklanden burgers (zie verzet Polen) hebben enorm geleden onder de nieuwe bezetters.

Het is complete logica dat na de val v.d. muur voormalige Oostblok landen liever de Westerse vrijheden (en zakken geld) omarmden dan dat zij nog langer onder het Russische juk zouden verkeren. Rusland appelleert nog steeds op Stalinistische wijze: bruut de knoet er over, liefst met zoveel mogelijk terreur tegen burgers en eigen soldaten opofferend alsof het nummers op een statistiek zijn.

Als ik een voorzichtige voorspelling mag doen dan verwacht ik dat er een aantal landen zijn welke nog een fikse appel te schillen hebben met de Russen. Hierdoor zie je dat vrijwel niemand een staakt het vuren of onderhandeling wil. Er is simpelweg te weinig basis voor vertrouwen tussen wat zich nu het Westen noemt en Rusland. De aanzetter(s) en instandhouders v.d. oorlog om de Donbas regio beseffen dit te weinig, dus ook hier in de politiek en hier in dit blog. Het risico bestaat dat er meerdere landen betrokken raken waardoor escalatie.

Voorts hoop ik op de-escalatie, niet om laffe redenen maar om de ellende voor de mensheid. Er komt nl. geen tweede Land-Lease act om Rusland uit de shit te trekken, of het moet vanaf het Oosten komen. Het gaat dus om geweldadige dominantie versus financiële dominantie en oude rancune. Want ook de EU streeft dominantie na, echter verpakt het allemaal wat fraaier.

Unsinkable-Sam | 18-06-23 | 02:50
-weggejorist-
pegaje | 18-06-23 | 00:14 | 2

Wie wil er nou gaan kiezen tussen de 'Ndrangheta, de Cosa Nostra, Camorra en Sacra Corona Unita.

"'Poetin werd radicaler door de NAVO"
Interview met voormalig secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer.
www.youtube.com/watch?v=1viyoSnv-e0&a...

MistaRazista | 17-06-23 | 23:16 | 2

Dat is niet waar. Jaap heeft het fout. Poetin heeft altijd een herstel van Groot Rusland voor ogen gehad. Het feit dat voormalige Sovjetrepublieken en Warschaupactlanden eigenlijk gewoon niets met de Russen meer te maken wilden hebben nam hij heel persoonlijk op. Als een vernedering. Toen ook de Oekraïners in 2003/2004 lieten zien dat zij ook hun toekomst bij het westen zagen trad hij al schofterig op door Kiev af te persen, vrij letterlijk. Maar tot 2013 wilde maar weinig bij de NAVO of EU. Ze zagen meer heil in een neutraal land blijven. Inmiddels is dat uiteraard totaal anders.

Psoglav | 17-06-23 | 23:23

@Psoglav | 17-06-23 | 23:23:
Wat had Putin anders moeten plannen, nadat zijn empire als een soufflé in elkaar was gezakt?
Bush heeft al op de uitbreiding van de Navo en de EU aangedrongen, dus er is wel degelijk sprake van provocatie en het spelletje is al wat ouder dan vandaag.
Hoe dan ook het zijn allemaal dikke boeven, dus bespaar me de verdediging ervan.

MistaRazista | 17-06-23 | 23:38

Alleen maar goed dat hij toen genuanceerd dacht, een oorlog wilde hij misschien voorkomen. Maar ja, des te verder Poetin ging kon Zelensky ook niet meer inbinden?

Jan, Leiden | 17-06-23 | 22:41

Wel verhelderend om te zien dat Zelensky écht woest wordt omdat die knaap om de hete brei heen danst, maar toont ook aan dat de situatie absoluut niet zwart-wit is zoals de Westerse media stelt.

Immers als een losgeslagen groep vrijheidsstrijders proberen hun territorium af te bakenen, laten we zeggen Friese vrijheidsstrijders die menen dat heel Friesland hen toebehoort, inclusief Ost-Friesland. Ze gaan maar door, blijven stukken bij kapen, plegen aanslagen etc. ondanks direct bevel van Rutte en Ollongren(even checken of ze weet wat een bevel is, red.) de wapens neer te leggen, kun je het dan Duitsland kwalijk nemen als ze na een paar jaar gewoon besluiten gewoon heel Noord Nederland te bezetten en die verzetsgroepen met geweld uit te roeien?

Idem geldt de andere klant op(want er zitten zowel Oekrainse als Russiche vrijheidstrijders die weigeren wapens neer te leggen, al denk ik niet da tPutin bevel zou geven om die strijd te staken), dan is het niet vreemd dat vroeg of laat de boel escaleert.

ReyNemaattori | 17-06-23 | 22:37

Niemoller is een volidioot maar dat wisten we zonder deze leuke en degelijke herinnering aan de feiten toch ook eigenlijk al?

_pacman_ | 17-06-23 | 21:35 | 1

Ja hoor... raar manneke. Ik begrijp niet goed wat zijn beweegredenen zijn.

SterF... | 18-06-23 | 00:43

Zo zie ik geenstijl.nl het liefst, met gezond verstand en feiten moeilijke kwesties duiden waar de meesten ongefundeerd een mening klaar hebben. Niet links, niet rechts maar recht door zee. Love it

noodweer74 | 17-06-23 | 21:28

Prettig om dit genuanceerd stuk te lezen. Als ik op twitter kijk lijkt het wel of ik de enige ben met een rechtse mening die niet achter Putin aan wandelt,

Wilt Geerders | 17-06-23 | 21:17 | 1

Je moet gewoon ophouden met rechts met "rechts" te verwarren. Het is verre van hetzelfde. De ene stroming brengt grote denkers voort en staatslieden. De andere is een zooitje proleten wat het internet heeft ontdekt en niet kan of wil zien dat ze in het ootje worden genomen door mensen die juist niet het beste met ze voorhebben maar wel doen alsof. Poetin, Trump de lijst is lang, heel lang.

Psoglav | 17-06-23 | 21:31

Uitermate jammer dat je overal -nu uiteindelijk ook hier- hetzij pro-Russisch bent, hetzij Anti-Oekraïne, maar hoe dan ook dom, onwetend en ongeïnformeerd als je niet direct meemarcheert met de "Slava Ukraïni" huilende menigte of ze onvoorwaardelijk welkom heet in je land...

phantom2 | 17-06-23 | 21:17 | 1

Dat is inprincipe van alle tijden. In elk conflict heb je pacifistisch geluid dat wordt verward met heulen met de vijand.

superduperadmin | 17-06-23 | 22:00

Interessant onderwerp! is er ruimte voor discussie?

Ir. Wilhelmus | 17-06-23 | 20:59 | 1

Doe eens een poging?

SterF... | 18-06-23 | 00:44

Was het in de netflix docu dat Zelenski ( ook in 2019 ) zei helemaal klaar te zijn voor een oorlog om Donbass en Luhansk?

sjef-van-iekel | 17-06-23 | 20:18 | 5

Je weet het zelf al niet, wat voeg je toe?

willem n | 17-06-23 | 21:18

Leger leiding zal altijd zeggen dat een leger voor elke verdediging 'klaar' is. Dat wil niet zeggen dat je dan ook wint maar dat er een plan ligt over hoe je gaat roeien met de beschikbare riemen.

ipsocrat | 17-06-23 | 21:27

Klaar zijn voor betekent niet dat je het zelf wilt.
Klaar zijn voor betekent in staat zijn als het nodig blikt

Shoarmamasutra | 17-06-23 | 22:31
▼ 2 antwoorden verborgen

De nazi's die pro-Rusland zijn, overtuig je sowieso niet.

* Il Principe * | 17-06-23 | 20:11

Hoog tijd dat Kaag ook hier vrede komt brengen. Geen idee waar ze nog op wacht.

prins_flip_da_luxe | 17-06-23 | 20:05 | 1

Een inlegvelletje?

willem n | 17-06-23 | 21:19

Ach, Joost Niemoller. Hij heeft een hoog voorhoofd wat volgens hem en zijn volgelingen duidt op een groot intellect. Mijn paard heeft ook een hoog voorhoofd.

BenZen | 17-06-23 | 19:47 | 3

Ach, vroeger werden deze mensen opgesloten en verzorgd.
Tegenwoordig is er Twitter..

tis_wat | 17-06-23 | 19:51

De man is niet helemaal jofel. Ik meen dat hij er niet eens voor betaald krijgt. Hij is gewoon iemand die sociaal conservatieve autoritaire regimes als ideaal beeld ziet.

Ik snap niet waarom dit soort mensen niet naar Hongarije of Rusland verhuizen.

Psoglav | 17-06-23 | 21:01

@Psoglav | 17-06-23 | 21:01: dan zou joost niet kunnen zeggen wat ie nu doet .. nou ja in jet geval van rusland wel denk ik maar daar houd het op.

bowlfabriek | 17-06-23 | 21:19

Een hele rustige tegel in beschaafde bewoordingen, zonder ook maar 1 onvertogen woord jorissen. Vaak kan ik een joris wel slikken, na t huisregelment nog n keertje door te lezen en een aha- momentje. Zeer jammer.

vladimirows | 17-06-23 | 19:25 | 3

Wees blij dat er nog iemand is die ze leest!

BobDobalina | 17-06-23 | 19:35

Misschien heeft het iets te maken met dat je tegel uit feitelijke onzin bestond.

Capt. Iglo | 17-06-23 | 19:38
-weggejorist-
vladimirows | 18-06-23 | 01:49

Zelensky deed destijds twee verkiezingsbelofte die tot zijn verkiezing hebben geleid: aanpak van de corruptie en het beëindigen van de oorlog in de Donbas. Een ruime meerderheid van de Oekraïners steunde hem daarin. Dat wil dus zeggen dat een ruime meerderheid van de Oekraïners zowel de corruptie als de oorlog zat was. Helaas komt het beëindigen van oorlog en corruptie niet overeen met de Russische Vrede en de Russische manier van leven en dus moet Oekraïne plat en moeten de Oekraïners uitgeroeid worden. Mensen die twijfelen of de Russen achter deze oorlog staan raad ik de van oorsprong Russische site Meduza aan (inmiddels in Rusland verboden). De teksten zijn in het Engels, maar je kunt ze door de vertaalmachine halen. Meduza heeft Russen gevraagd naar hun mening over deze oorlog. Zelfs Russen die oorspronkelijk tegen de oorlog waren vinden nu dat de oorlog doorgezet moet worden omdat de Russen, zijzelf dus, Oekraïne anders misschien schadeloos moeten stellen. Dit is niet Poetins oorlog, dit is een oorlog van de Russen en de mentaliteit die maakt dat men de Oekraïners liever afslacht dan schadeloos te stellen belooft weinig goeds voor Oekraïne.

BenZen | 17-06-23 | 19:23 | 10

@Psoglav | 17-06-23 | 21:38: dit is geen Russische propaganda: zet die oogkleppen eens a. Alle partijen dragen schuld, ook de EU.

Spie | 17-06-23 | 21:52

@Spie | 17-06-23 | 21:52:

Nee hoor, dat probeer jij er koppig van te maken maar je zielige pro-Russische betogen zijn hier voor de meesten zinloos, ze zijn allemaal beter ingelezen en weten veel beter dan jij en sommige anderen ooit zullen weten. Het is een kansloze onderneming.

Hard maar waar. Als je echt gelooft wat jij propageert dan raad ik je aan om snel te vertrekken uit dat ellendige westen en de stap te maken. Misschien dat je daar vriendjes kan vinden.

Psoglav | 17-06-23 | 22:26

@Spie | 17-06-23 | 21:37:
"als de VS in 2014 geen staatsgreep hadden georganiseerd"

Een grove, zeer grote versimpeling van de feiten. Maanden zo niet jaren lang, was er sprake van vele langdurige demonstraties in Kiev. Janoekovitsch was niet de eerste waarmee men ontevreden was. UIteindelijk naaide hij zijn volk door op het allerlaatst, onder druk van Poetin, een draai naar Rusland te maken. Dat was de druppel en nee de VS heeft geen staatsgreep georganiseerd. Ben je die mening daadwerkelijk toegedaan dan is er weinig meer te discussiëren want er is geen common ground in de feitelijkheid. Je gelooft dat blijkbaar, een onverkort door het Kremlin gepropageerde onzin.

Beste_Landgenoten | 17-06-23 | 22:51
▼ 7 antwoorden verborgen

Kennelijk is er een afzetmarkt voor de Joost Niemollers van deze wereld.
Tering.

Graaisnaaiert | 17-06-23 | 19:09

De proRussen zijn echt wel van het padje af

thanseeuwen | 17-06-23 | 19:00

Ik waardeer zijn destijdse inzet voor vrede. Echter: hoe lieflijk naïef. Tegen gasten, die al jarenlang vechten om zich los te maken van jouw land dwingend zeggen: Ik ben wel jouw president! Beetje zoals Philip V destijds tegen Willem van Oranje.

vladimirows | 17-06-23 | 18:58 | 2

Die gasten vechten voor Oekraïne, niet voor afscheiding ervan. Dus je kraamt onzin uit.

Capt. Iglo | 17-06-23 | 19:02

@Capt. Iglo | 17-06-23 | 19:02:

Ach de man is slecht geïnformeerd en denkt echt dat etnische Russen en Russischtaligen zoals Zelenskyy onderdrukt werden en er genocide werd gepleegd op Russen. Het bullshit verhaaltje van Vladimir Vladimirovitsj dus.

Het begint een beetje sneu te worden zeker nu stadjes en dorpjes vol met etnische Russen en Russischtalige Oekraïners worden bevrijd en in tranen hun bevrijders, vaak uit de regio en ook Russischtalig, omarmen uit blijdschap. Deze man denkt dat dit gelikte Leni Riefenstahl propaganda is terwijl je met met de beste wil dat soort emoties in armzalige dorpjes en stadjes die geterroriseerd en kapotgeschoten door Russen werden niet kan faken. Zeker niet keer op keer op keer. Neem Kharkiv. Bijna iedereen is daar Russischtalig. De man weet dat niet eens.

9 van de 10 Oekraïners van alle komaf wil niets (meer) met Moskou te maken. Kan jij het ze kwalijk nemen?

Psoglav | 17-06-23 | 22:32

Ik geloof wel dat hij helemaal geen zin had in oorlog. Uiteindelijk gaat dit over een strijd om een bufferzone waar toevallig 2 groepen mensen leven die in de loop der jaren eerlijk niet meer konden luchten of zien. In het verlegende daarvan geloof ik ook niet dat bijvoorbeeld de MH17-ramp opzet was, maar wel dat de pro-Russische mannen hele slechte communicatie hadden met de uiteindelijke bazen.

Overigens waren de Duitse soldaten ten tijde van de inval in Rotterdan ook niet / amper op de hoogte van Hitler's bevel om alles maar te bombarderen. Helaas is de praktijk dat veel mensen langs elkaar heen werken.

Kartelmaster2000 | 17-06-23 | 18:43 | 6

@BenZen | 17-06-23 | 19:26:

Ja dit dus. Maar het zijn altijd dezelfde figuren die in hun wanen blijven hangen hoe vaak het ook uitgelegd wordt door redactie en anderen.

Psoglav | 17-06-23 | 21:11

@BenZen | 17-06-23 | 19:26: Dat is vrij normaal onder grootmachten, hoor. Denk maar aan de Monroe-doctrine. In feite is hier de Russische versie van die doctrine van kracht en toen de VS in de 50-er jaren in Korea te dicht bij de Chinese grens kwam (nadat China en Rusland samen hadden geprobeerd om de VS uit Korea te gooien) traden er ineens Chinese militairen en Russische piloten op in het Noordkoreaanse leger en duwden ze de VS weer naar het zuiden.
Hetzelfde speelde in de 60-er jaren tusse China en de Sovjet-Unie. Nu is die druk verdwenen, waarschijnlijk doordat ze een gemeenschappelijke vijand hebben. Maar zodra die weg is, kan het snel misgaan als een van beiden bijv. Mongolië probeert in te lijven.
Ukraïne had zich dat moeten realiseren en gewoon met beide partijen handel te drijven en ze tegen elkaar uitspelen om een betere positie te houden. Nu is het land ten gronde gericht en zou het heel slecht met ze af kunnen lopen. Tragisch, want de gewone man betaalt de prijs.

Spie | 17-06-23 | 21:50

@Spie | 17-06-23 | 21:50:

Dat wilde Oekraïne in 2013! Zowel associatie met de EU en met Rusland. Dat mocht niet van Poetin. Daarom kan niemand je serieus nemen. Je kent je feiten niet eens. Of je liegt glashard en nukkig of je bent niet in staat om fatsoenlijke feiten tot je te nemen. Jij mag kiezen wat het is.

Psoglav | 17-06-23 | 22:35
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik zie in het eerste fragment juist een leider met een apart kort confrontioneel lontje, psychologisch gezien. Hij stapt naar voren, probeert fysiek te intimideren. Niet dat daarmee zijn doel onjuist is, en psychologisch gezien is Putin een nog vreemder geval, maar toch. Ik kan me goed voorstellen dat de combinatie macht en frustratie Zelensky allerlei niet geheel doordachte ad hoc beslissingen laat nemen als ik dit zo zie. Putin en Rusland zijn absoluut de agressor, maar de vraag is of oorlog voeren (misschien wel het enige waar de moderne Rus in uitblinkt) de juiste route is om met met deze agressor om te gaan. Ik snap de terreur van een groot deel van je land verliezen aan een duidelijk sterkere agressor, maar waarom sinds 2014 dat deel al zonder succes militair proberen terug te winnen? Wie is daarbij gebaat? Met name de militaire aanpak van afscheidende/door Rusland overgenomen gebieden is misschien een historisch foute aanpak geweest.

moonshiner3519 | 17-06-23 | 18:39 | 12

@Spie | 17-06-23 | 21:27:

Wederom bewijs je dat er totaal geen verstand van hebt. De "Seperatisten", in werkelijk grotendeels Russische huurlingen en maffiosi, wilden steeds weer oprukken terwijl Kiev het bestand wilden houden en te zoeken naar een politieke oplossing zoals meer autonomie maar dan wel via de VN en niet via Moskou en wat extreemrechtse debielen uit Europa.

Maar ze schieten natuurlijk wel terug. En er waren natuurlijk ook fanatici.

Het begint vermoeiend te worden dat eeuwige riedeltje van je wat totale gefabriceerde onzin is.

Voorbeeldje.

Je zegt staatsgreep maar dat is nooit gebeurd. Janoekovitsj werd afgezet door nota bene zijn eigen partij omdat hij met scherp op demonstranten liet schieten.

Door zijn eigen partij, ik herhaal het nog maar eens. Zijn EIGEN partij.

Dus. Je hebt de keuze. Of je gaat je eens verdiepen in wat er wel daadwerkelijk is gebeurd of je blijft hier onzin verkopen omdat je of kwaadaardig handelt of simpelweg niet in staat bent om onzin propaganda uit Moskou te filteren en je aan de feiten te houden. Hoe je het ook went of keert beiden zijn een schertsfiguur slaan. Het gaat namelijk niet om een "mening" het gaat om wat er wel of niet is gebeurd. En op feiten heb ik je zelden tot nooit kunnen betrappen.

Psoglav | 17-06-23 | 22:43

@Spie | 17-06-23 | 21:27:
Anders zoek je het Budapest Memorandum nog eens op.
Met je verdragen.

SterF... | 18-06-23 | 00:53
▼ 9 antwoorden verborgen

Geloof de propaganda uit Rusland niet. Maar ook de propaganda van het westen niet.
Over 50 jaar komt misschien de onderste steen boven over deze verschrikkelijke oorlog.

polletjepiekhaar | 17-06-23 | 18:32 | 16

@keistad | 17-06-23 | 19:57: je snapt niet wat ik zeg terwijl dat toch niet zo ingewikkeld is maar maakt niet uit.

Capt. Iglo | 17-06-23 | 20:56

@Capt. Iglo | 17-06-23 | 20:56: Mogelijk, maar zoals gebruikelijk geen verdere uitleg/onderbouwing dus ik kan er weinig mee. Ik blijf bij mijn tegel @19:57.

www.youtube.com/shorts/5yPVO3RM_ag

keistad | 17-06-23 | 21:26
▼ 13 antwoorden verborgen

"Zelensky probeert Oekraïense nationalisten Donbass écht tot wapenstilstand te bevelen, maar ze weigeren"

Dat heb je wel eens met nazi's. En toen ging Vlad het zelf maar aanpakken? We hadden gewoon dat hele oostblok links moeten laten liggen. Nog steeds benieuwt wat we gaan doen als China Taiwan binnenvalt. Of is dat weer "anders"?

keistad | 17-06-23 | 18:27 | 11
-weggejorist-
SterF... | 18-06-23 | 00:59
▼ 8 antwoorden verborgen

Ik ging eigenlijk net slapen, dus dromen, maar dit filmpje zet me toch weer aan het denken.

Waarom zetten we niet wereldwijd gewoon al onze middelen in om een soort Matrix te creëren? Niemand meer oorlog, iedereen blij, je kan doen wat je wilt zonder enige consequenties, in je eigen wereldje.

En wat maakt het nu eigenlijk uit dat het maar een "droom" is? Merk je toch niet.

Hup A.I.
Fuck Neo
Hup dromenland

Forex | 17-06-23 | 18:23

Maar eentje gaat in 24 uur een einde maken "aan de Oekraïense bombardementen op Rusland". Dan weet je even weer waarom Trump maar beter geen president kan worden.
twitter.com/RonFilipkowski/status/166...
Dat stuk onbenul wil dus binnen een dag vrede brengen. We weten wat hij gaat doen: Oekraïne onmiddelijk aan Poetins horde uitleveren.

Beste_Landgenoten | 17-06-23 | 18:11 | 25

@BenZen | 17-06-23 | 19:33: ja ,en wat snap jij er niet aan dat ik zeg dat een Bl niet weet wat trump gaat doen.

bowlfabriek | 17-06-23 | 21:48

Als Trump dat kon, zou het geweldig zijn, een nobelprijs waard en we vergeven hem ook meteen zijn andere fouten en tekortkomingen.
Helaas zal dat in de praktijk een stuk moeilijker zijn omdat Rusland en het westen aangeven volstrekt geen vertrouwen in de ander meer te hebben en beide partijen geven daar vrij duidelijke argumenten voor. Dat betekent dat het op het slagveld zal worden uitgevochten tot een van beiden de overwinning behaalt en zijn wil oplegt aan de tegenstander.

Spie | 17-06-23 | 22:04

@Spie | 17-06-23 | 22:04:

Eerlijk is eerlijk. Hier heb je gelijk. Je had er wel bij kunnen vermelden dat Zelenskyy het echt heeft geprobeerd en dat Poetin al sinds 2003, ja 2003 aan het kutten is in Oekraïne en overal altijd over liegt. Dioxinevergiftiging Joesjenko? Hij loog. Groene mannetjes op de Krim? Hij loog. We gaan alleen oefenen en zeer zeker niet Oekraïne aanvallen.

Daar is een exclusief Russisch woord voor "vranyo" dat betekent, ik weet dat ik lieg en dat jij weet dat ik lieg maar het interesseert me niets want zo is onze cultuur.

Psoglav | 17-06-23 | 23:01
▼ 22 antwoorden verborgen

Goed om dit nog eens aan te halen maar de notoire Putinverstehers breng je hiermee niet op andere gedachten.

matatwork | 17-06-23 | 18:09

Ik vertrouw ze geen van allen. Zelensky niet, Putin niet, Biden niet, Rutte niet. Doorgesnoven gestoorde seniele leugenaars, allemaal.

pollens | 17-06-23 | 18:09 | 4

En alle 4 global penetrated leaders onder leiding van het WEF.

A.I. van Dee | 17-06-23 | 19:47

Het zijn politici en dat zegt genoeg. Rutte is ook een politicus, dus je kunt zelf de conclusie trekken…

Spie | 17-06-23 | 22:07

@Spie | 17-06-23 | 22:07:

Je hebt kundige politici, onkundige politici en je hebt politici met de beste intenties en politici met slechte intenties.

In principe is Poetin kundig, maar zeer kwaadaardig.
Trump is een totale nitwit, en zeer kwaadaardig zeker tegenover zijn kiezers.
Rutte is een zeer kundig politicus maar de VVD agenda jast hij erdoor en dat vinden veel mensen laakbaar.
Biden is of was een zeer kundig politicus maar net zoals Trump is hij te oud. Hij doet hele goede dingen, voor de toekomst maar ik zie hem liever niet met een tweede termijn. Tenzij de keuze Trump of Biden is. Dan liever Biden. Die, of zijn team althans, kan tenminste nog wat goeds doen.

Psoglav | 17-06-23 | 23:05
▼ 1 antwoord verborgen

Mag je tijdens een wapenstilstand nog wel tegenstanders met de blote hand vermoorden?

Mr_Natural | 17-06-23 | 18:01 | 1

Nee
En je moet letten op de toon want woorden zijn wapens

RickTheDick | 17-06-23 | 18:04

Punt is natuurlijk ook wel een beetje dat de NAVO in deze tijd Oekraïne helemaal geen lid gaat laten worden.
Evenmin als de EU - is overigens geen partij in deze oorlog, wat mafkezen als Rutte ook maar schreeuwen. Macron zei net voor het uitbreken van die oorlog nog dat het minstens een jaar of 10-20 zou duren voordat Oekraïne lid zou kunnen worden van de EU.
Geschreeuwd wordt er nu genoeg, ook door de warmongers in Europa, maar tot echte actie komt het niet want daar gaan de VS over.

De VS hebben geen zin in een MAD. Erg verstandig. Zou einde wereld betekenen.
Denkt nu iemand werkelijk serieus dat er ook maar 1 Europees land is dat de eigen hoofdstad gaat opofferen voor Kiev?

Ichneumonidae | 17-06-23 | 18:01 | 2

De hoeveelheden wapens die vanuit EU-lidstaten naar Oekraïne wordt vervoerd is voor Putin wel een reden om ze als deelnemer aan het conflict te zien.

Harry_Witkamp | 17-06-23 | 18:11

@Harry_Witkamp | 17-06-23 | 18:11: zeker! Ik verbaas me erover dat hij ie spionagedrones boven de Zwarte Zee niet afschiet, want iedere keer als die drone verschijnt, voert Oekraïne een droneaanval op de Krim uit. Meestal levert ze dat niks op en misschien is dat ook wel de reden dat Rusland ze niet uitschakelt: je weet dan wanner de volgende zwerm komt en kunt daarop je verdediging instellen.

Spie | 17-06-23 | 22:11

Zelensky had als Russischtalige Oekraïense Jood, die jaren in Moskou heeft gewoond en gewerkt, geen greintje 'bad blood' met Rusland. Alsof Rudi Carrell ooit had oproepen tot een oorlog met Duitsland.

Zelensky had ook totaal geen zin in oorlog, vanaf het begin geprobeerd te deëscaleren met Rusland en de 'opstandige' regionen, maar dat zag die Kremlin-gnoom juist als zwakte, en extra reden om aan te vallen.

Festen | 17-06-23 | 18:00 | 1

Des te cynischer is het ook dat Poetin hem een schande voor het Joodse volk of iets dergelijks noemde. Allemaal heel fout wat er allemaal voor drek uit Rusland en het Kremlin in het bijzonder komt.

Aristotalloss | 17-06-23 | 19:20

Ach dat BRICS, dat roept Joost al jaren. Overschat zootje flutlanden.

Beste_Landgenoten | 17-06-23 | 18:13

@Beste_Landgenoten | 17-06-23 | 18:13:
Wel een veeg teken dat ze niet op die summit in Poetinsburg aanwezig waren. Ik zie dat als een diplomatiek stapje opzij van ze, want om je lot aan een dictator te klappen vangt op te hangen is natuurlijk publicitair niet heel best in je thuisland.
Ik schat ook zo in dat de invasie van Taiwan door China in ieder geval met een jaar of 5 is uitgesteld, als het al niet langer is. Als schurkenstaat zal het verschil in slagkracht tussen ons en autocratieen toch wel een pijnlijke openbaring zijn geweest. Zeker nu de budgetten hier omhoog gaan en de ouwe zooi - die Poetin behoorlijk pijn doet - vervangen moet gaan worden met moderne opvolgers.

Graaisnaaiert | 17-06-23 | 19:17

Tjeetje wat deprimerend. Die presentator zelf ziet er ondertussen ook al minder verzorgd uit. Wist niet dat het daar al zo erg was. En het begint altijd met bestuurders die uit de staatsruif jatten.
Maar misschien helpt dat om Poetin onder druk te zetten om de energie- en graanleveringen weer volle kracht te hervatten - wat de Russen misschien dwingt om de oorlog te verkorten.

Aristotalloss | 17-06-23 | 19:17

Goedpraten, kwaadspreken. Doe maar waar je zin in hebt.

entredeuxverres | 17-06-23 | 17:59

Super! Ben zo blij dat u dit post. Deze man kan werkelijk alles! Heeft er bijgeval nog iemand een linkje van een filmpje waarop hij met zijn lul piano speelt?

BenZen | 17-06-23 | 21:23

Juist mensen met veel humor zijn goede leiders. Die kunnen zich in een ander verplaatsen en relativeren, zichzelf wegcijferend.

Shoarmamasutra | 17-06-23 | 22:59

@Shoarmamasutra | 17-06-23 | 22:59:

Met goede en gezonde zelfkritiek. Trump kan niets incasseren, geen greintje kritiek, geen grapje, geen niets. Alleen daarom is de man totaal ongeschikt om zelfs maar een manager te zijn van een McDonald's filiaal. Maar ja, grote bek en born rich en genoeg mensen die geen seconde de moeite nemen om te kijken waar Trump allemaal over heeft gelogen. Als Rutte Pinokkio is dan is Trump een soort van griezelig leugenmonster uit de derde ring van de hel.

Psoglav | 17-06-23 | 23:09
▼ 4 antwoorden verborgen

Zelensky is mede de reden dat ik pro Oekraine ben.
Hij lijkt op Churchill, een geweldige staatsman in een oorlog.

snapal | 17-06-23 | 17:53 | 15
▼ 12 antwoorden verborgen

Goed topic........ Complimenten

buster24 | 17-06-23 | 17:52

De Oekraïense bevolking hebben een leider als Mark Rutte nodig, dan was die oorlog met Rusland allang keihard weggelachen.

de uitbater | 17-06-23 | 17:51

De president komt langs, ik trek m'n Psycho sweater aan.

Mr_Natural | 17-06-23 | 17:47

Mark Rutte zei een keer dat er geen cent meer naar de Grieken mocht, hij meende het echt tot in zijn diepste vezels! Wat een staatsman. Daarom mogen we nu geen kritiek meer op hem hebben.

GroetenVanUrk | 17-06-23 | 17:46 | 1

Ach, meer dan een NPC is die Rutte niet.

Ichneumonidae | 17-06-23 | 18:06

Dit topic laat ik aan degenen die er écht verstand van hebben. Zet hem op Jungs!

Duwbak_Linda | 17-06-23 | 17:41 | 2

Normaal de grootst mogelijke onzin uitkramen in Oekraïne topics maar nu er is die bewijst dat de waarheid op z’n minst schuurt met jouw wereldbeeld ineens je mond houden, sterk!

Capt. Iglo | 17-06-23 | 17:58

@Capt. Iglo | 17-06-23 | 17:58: *nu er iets is dat bewijst

Capt. Iglo | 17-06-23 | 17:59

Goed dat GS dit belicht. Helemaal na die kritische beschouwing over zijn bezoek op 4 mei jl (wat eem gedoe om niks was). Ik vind het weinig verrassend allemaal omdat ik nu eenmaal weinig rondhang op de ‘alternatieve nieuwssites’ maar hoop dat de dwalers ervan leren.

Overigens een verachtelijk persoon die Niemoller. Heulen met de vijand. Ook voor de reaguurders die hier altijd weten te melden dat Zelensky corrupt zou zijn of een ‘nare kabouter die om wapens smeekt’ heb ik weinig goeds over.

Het land is mede door Zelensky behoed voor totale onderwerping aan een naar en fascistisch regime.

BobDobalina | 17-06-23 | 17:40

Joost Niemöller
Joram van Klaveren
Arnold Karskens
Zeggen deze lui maar gewoon wat vanwege een tekort aan aandacht of is er echt een steekje los en leven ze in een waanwereld.?
Ik vermoed toch het laatste.

leo de pejo | 17-06-23 | 17:40 | 4

Gediplomeerde gekken.

poepaanmijngaatsie | 17-06-23 | 17:54

Eric van de Beek is ook zo´n enge vatnik

Ranzige_Oude_God | 17-06-23 | 18:07

Kijk ik weet er helemaal niks van , maar Arnold Karskens voor gek uitmaken gaat wel erg ver ! Denk dat hij beter geïnformeerd is wobke

geenhakbar | 17-06-23 | 18:49
▼ 1 antwoord verborgen

Zelensky, ik geef het je te doen. Die man is een waarachtig leider. Hulde. Over en uit.

ParaPiet | 17-06-23 | 17:39

Zo zou men in afvoerputje Nederland tegen Rutte en Co moeten optreden. Fuck you.

Botte Hork | 17-06-23 | 17:37

Een discussie met iemand die stijf van de coke staat, altijd grappig.

Mr_Natural | 17-06-23 | 17:35 | 3

Crackhead.

de uitbater | 17-06-23 | 17:39

Eerder zeer vermoeiend..

Wijze uit het Oosten | 17-06-23 | 18:22

@Wijze uit het Oosten | 17-06-23 | 18:22:
Ach, als je genoeg gezopen hebt, gaat het wel.

Mr_Natural | 17-06-23 | 18:24

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland