achtergrond

Geenstijl

Memo Belastingdienst vlak vóór herstelplan Toeslagenaffaire: geen nieuwe plannen aub

Uiteraard nu pas openbaar

November 2020: gaat echt niet zo

November 2020: gaat echt niet zo

Opvallend zijpaadje van de Omtzigtman bij het nieuws dat de Belastingdienst de komende tijd EVEN HELEMAAL NIKS MEER aankan qua belastingvernieuwingen, omdat eerst alle ouwe meuk moet worden vernieuwd en/of onderhouden. Stas Van Rij heeft namelijk ook nog een paar stukken die hij nog op zijn bureau had liggen aan de Kamer gestuurd, en daar zit een interessant memo bij. Het memo is gedateerd op 30 november 2020 en door staatssecretaris Vijlbrief (een van de twee opvolgers van de toen al afgetreden Menno Snel) gelezen op 16 december, exact één dag voordat het vernietigende rapport Ongekend Onrecht verscheen. 

En hoe het toen ging is toch wel behoorlijk alleszeggend over hoe het fatsoenlijke kabinet van vvd, D66, CDA en ChristenUnie, allemaal hele fatsoenlijke partijen, omging met de onfatsoenlijke toeslagenaffaire en na het fatsoenlijke aftreden vervangen werd door een nieuw fatsoenlijk kabinet met allemaal dezelfde fatsoenlijke mensen van weer dezelfde fatsoenlijke partijen.

Gaat u maar na. Op 16 december leest Hans Vijlbrief dus een memo waarin staat dat de Belastingdienst al die politieke plannetjes niet meer aankan, omdat er anders een 'continuïteitsrisico op de middellange termijn' (Vijlbrief wijst er in zijn aantekeningen terecht op dat dat nogal een vage omschrijving is, red.) ontstaat. Een week (!) later besluit het kabinet dan nog om niet af te treden (dat deed het pas drie weken later), maar in plaats daarvan een politiek plannetje te verzinnen: alle toeslagenouders krijgen opeens 30.000 euro en worden daarna snel geholpen. We weten nu allemaal hoe dat herstel van de toeslagenaffaire verloopt (naatje pet), maar het kabinet wist dat dus al van tevoren. De Belastingdienst had er EEN WEEK voor de aankondiging namelijk voor gewaarschuwd. En die waarschuwing wordt nu, meer dan TWEE JAAR LATER, alsnog openbaar gemaakt. Fatsoenlijk hoor!

Draadje

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.