Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bassiehof — Een gênante vertoning in de senaat op video

bye bye zwaai zwaai

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) wilde dat de Eerste Kamer zou terugkeren van het Kerstreces om zijn coronawet met spoed te behandelen. Want anders zou de bewindsman naar eigen zeggen geen reisrestricties voor reizigers uit China kunnen instellen. Onzin, vond de senaat unaniem. Ook zonder die wet kan een negatieve coronatest worden geëist van tot Chinareiziger gemaakten. En zo geschiedde.    

Die commissievergadering waar de senaat zich uitsprak werd vrijdag via Zoom gevoerd. Wat een genot is om te zien. VVD-senator professor Jan Keunen zit in een koffietent, andere bezoekers zijn op de achtergrond scherp in beeld waardoor de liberale senator ongetwijfeld een of meerdere privacyregels overtreedt. Professor Maarten Verkerk (ChristenUnie) moet zo hard gapen dat zijn amandelen zichtbaar zijn. SGP-fractievoorzitter Peter Schalk doet mee aan de vergadering vanaf de bijrijdersstoel van zijn auto op een parkeerplaats. Naarmate de bijeenkomst vordert gaat hij de weg weer op (rijdt zijn vrouw?). Professor Peter Nicolaï (oud-advocaat van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn) van de Partij voor de Dieren neemt deel aan de vergadering vanuit een chalet gehuld in skipak. Alleen Forum voor Democratie en de OSF schitteren door afwezigheid.

Als u een uurtje overheeft moet u die vergadering maar even terugkijken. Met name het laatste gedeelte is interessant, ik heb het voor u geknipt hieronder. Want als alles in kannen en kruiken lijkt, doet commissievoorzitter Margreet de Boer (GroenLinks) een voorstel om de datum waarop de wet behandeld wordt alsnog naar voren te halen. Klaarblijkelijk om de minister enigszins tegemoet te komen.

De hele coalitie blijkt vervolgens voor, als een duveltje uit een doosje verschijnt PvdA-fractievoorzitter Mei Li Vos in beeld die ook haar steun uitspreekt voor het voorstel. PVV’er Alexander van Hattem is de eerste die doorheeft wat er aan de hand is. Het is een opzetje want het datumvoorstel stond niet op de agenda: “Dit wordt er even tussendoor gefietst”. Ook de rest van de oppositie is onaangenaam verrast. De Boer keert op haar schreden terug. Peter Nicolaï heeft het laatste woord en constateert dat het ‘een gênante vertoning is’.

En gelijk heeft hij. Aan de ene kant spreekt de chambre de reflection zich unaniem uit tegen het voorstel van Kuipers om zijn wet er doorheen te jassen omdat dat de zorgvuldigheid niet ten goede zal komen. Maar vervolgens proberen coalitie en GroenLinks/PvdA alsnog de wetsbehandeling in een stroomversnelling te krijgen. Gênant, goed dat het op video staat.

De Provinciale Statenverkiezingen komen geen dag te laat.

Reaguursels

Inloggen

Welk democratisch model is perfect? Het antwoord luidt: GEEN!
Maar het is het beste bestuursmodel dat we kennen. (Uitzonderingen in uitzonderlijke tijden daargelaten.)
Het vertegenwoordigingsmodel naar Amerikaans / Brits model zorgt uiteindelijk voor 2 bijna gelijkgestemde partijen, die elkaar tot op het bot haten.
Het Duitse model waarbij alle te kleine fracties onder het tapijt geschoven worden werkt, mits er niet teveel splinter partijen cq nieuwkomers zijn. (als je een kiesdrempel van 5% nodig hebt en je hebt bijna een dozijn partijen die dat niet halen, dan veeg je 40% van alle uitgebrachte stemmen van tafel.)

Bij ons zijn er eenvoudig teveel partijen met een opportunistisch niche markt programma (50+). En bij sommige partijen lijkt het erop dat er een professioneel lobby-agentschap de financiën biedt en de kieslijst samenstelt (BoeufBurgerBeweging, BijL).

Nee, Geert Wilders is een aimabele en competente spreker. De intelligentie om een partij op te richten met nagenoeg geen leden en/of inspraak daar wordt over getwijfeld. PVV een rechtse partij, die stemmen wegtrekt bij SP en PvdA, beide restproduct van de NSNAP. Nog even en samen met dat uilskuiken vertonen ze lijkstijfheid in de rechter arm; Heiland Thierry.

BraadWorstLul | 08-01-23 | 21:29 | 2

Op zich is veel partijen geen probleem. Zelfs met 150 partijen kan je prima over voorstellen stemmen. Wat met veel kleine partijen WEL lastig word is koehandel: als jij voor mijn wet stemt dan stem ik voor jouw wet, ongeacht of we die wetten goed of slecht vinden. Die koehandel maakt het nu mogelijk om dingen door te drukken waar geen echte meerderheid voor is, en dat zijn meestal de wetsvoorstellen die we kunnen missen als kiespijn.

En dan heb je nog partijen die tegen een voorstel stemmen waar ze in principe wel voor zijn waar, maar liever een wet hebben die nog verder gaat. Dan probeer je het onderste uit de kan te halen en krijg je het deksel op je neus.

En dan heb je nog het punt dat je met 150 partijen ook een coalitie hebt die bestaat uit 75 partijprogramma's, maar dat probleem is een non-issue omdat de huidige partijen in de coalitie de dag na de verkiezingen al geen actieve herinneringen meer hebben aan programma's en verkiezingsbeloftes.

Met kleine partijen heb je ook niet meer dat veel Kamerleden schitteren door afwezigheid omdat hun partijleider toch wel voor hen mag stemmen. Kortom, ik zie meer in een maximum dan een minimum aantal zetels per partij.

W_F | 08-01-23 | 22:12

@W_F | 08-01-23 | 22:12: de meest effectieve manier om na de verkiezingen het land beter bestuurbaar te maken is alleen de grootste partij toe te laten tot de 2e kamer. Die krijgt dan gewoon alle 150 zetels. Land is in 1x weer uitstekend bestuurbaar, we zijn nog steeds een democratie want iedereen mag stemmen op de partij van zijn eigen keuze en we zijn af van ellenlange formaties en alle kleine partijen met zeg minder dan 25 zetels.
Zo probleem kleine partijen is opgelost, mark regel jij het even?

ZomaarEen | 08-01-23 | 22:59

De verkiezingen komen WEL te laat, want de coalitie wil en zal het wetsvoorstel Toekomst Pensioenen er voor de verkiezing nog even snel doordrukken, ondanks het ontbreken van belangrijke informatie en berekeningen, en het negatieve advies van talloze deskundigen.
Ons pensioen wordt nodeloos onklaar gemaakt, ten voordele van beleggingsinstellingen, banken, verzekeraars, bestuurders en politici.

Leffe Blonde | 08-01-23 | 16:21

Van groenslinks kan ik nog begrijpen dat ze dit kabinet alle steun verleent, aangezien ze een bijwagen zijn van D66/volt. Maar de voormalige partij van de arbeid(er) dat die zich leent voor dit soort misselijke spelletjes is bezopen, willen ze nou zo graag haar laatste kiezers kwijt?
Laat ze alsjeblieft snel opgaan in de groenlinks slangenkuil, dan is het leed geleden.

Kruimel | 08-01-23 | 15:33

Ach na 15 maart gaan dit soort opzetjes nog lastiger zijn de coalitie tegen de burger is hard op weg naar de 0 zetels immers!

barrykoningen | 08-01-23 | 15:18

En zo worden we in het pak genaaid door deze 'boven ons gestelden'. Vergadertijgers nemen de boel over. 1e kamer alleen voor grondwettelijke toetsing, geen politiek bedrijven. Losgezongen van de werkelijkheid.

PVV is hier goed bezig trouwens, al had het resultaat ook met minder subjectief woordgebruik had kunnen worden bereikt.

Thx geenstijl voor het dekseltje optillen

Kladderadatsch | 08-01-23 | 15:13

Ik wacht mijn hele leven al op een inbrengdatum.
Dat staat zelfs wekelijks op de agenda.

Petskast | 08-01-23 | 14:59

De politici en ambtenarij in Nederland zijn bijkans corrupter dan hun collega's in Zimbabwe.

JanVergoor | 08-01-23 | 14:26

Dan is nu de vraag wat GL en PvdA is toegezegd vanuit coalitie dat n.b. GL, geen onderdeel coalitie, met dit gluiperige voorstel kwam de datum te vervroegen nog vóór de Provinciale Verkiezingen en dus ook indirect de Eerste Kamer? Ruik weer een vies penetrant geurtje! Goed dat die senator van de PVV ervoor ging liggen! Bahbahbah!

Jan, Leiden | 08-01-23 | 14:20

De laatste keer dat ik heb gestemd na mijn 25e (bouwjaar 1965) was een driedubbele proteststem op de LPF in 2002. Maar er moet iets gebeuren inderdaad. Het vervelende is dat ik voor aanstaande maart, alles afwegende, bij de tweede generatie maoïsten van de SP uit zou komen.

Dat stuit mij om heel erg veel redenen zwaar tegen de borst.

Hetkanverkeren | 08-01-23 | 13:39 | 5

@de IJsman | 08-01-23 | 14:17:

Mensen die niet de moeite kunnen nemen om af te wegen wat elke partij wil bereiken en hoe groot tenminste een paar van die wensen de komende vier jaar zouden kunnen materialiseren moet het stemrecht afgepakt worden. Te lui om jezelf te informeren dan verdien je geen stemrecht. Het gros hier zou SP stemmen als ze een programma zouden doornemen. Niet het A4tje van Wilders. Nee een plan. Zeg ik niet eens, zei Weessie al jaren geleden. Het gros van de reaguurders is socialist maar voor onszelf en er zit wat echt racistisch en fascistisch tuig tussen plus wat liberalen.

Schout-bij-Nacht-J | 08-01-23 | 15:02

Moeilijk hè, gewoon toegeven dat je een socialist bent.
Niks mis mee hoor!

eilende Zebra | 08-01-23 | 15:04

@eilende Zebra | 08-01-23 | 15:04: Wat ik hier eerder te berde heb pogen te brengen: als liberaal vind ik sociaaldemocratie een mooie pragmatische invulling van vrijheid, gelijkheid, broederschap.

Ik ben een sentimentele ouwe lul. Mogelijk is dat het echte probleem.

Hetkanverkeren | 08-01-23 | 15:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Nou, nou... stel je eens voor: de Eerste Kamer die een keer slagvaardig wil zijn en dus de behandeling van een voorstel vervroegt. Poe poe... dat moeten we niet hebben, hoor. Dat zou ons de gelegenheid ontnemen om te klagen dat de politiek traag werkt.
Eerste Kamer, doe ons een lol en houd vooral strak vast aan ellenlange procedures, dan belonen wij jullie met geklaag, pek en veren. Deal?

Amsterdamsko | 08-01-23 | 13:29 | 4

Als je iets gaat beslissen wat niet op de agenda stond dan zet je partijen buiten spel die mogelijk bewust hebben gekozen niet aanwezig te zijn omdat ze geen zaken van belang zagen in de agenda en ook hebben de wel aanwezige partijen geen gelegenheid gehad zich op dat punt voor te bereiden.

Forwaards | 08-01-23 | 13:48

@_pacman_ | 08-01-23 | 13:31:
Haha.. niet het doel maar de procedure is het belangrijkste. U bent ambtenaar?

Amsterdamsko | 08-01-23 | 14:42
▼ 1 antwoord verborgen

Dit geeft mooi aan waarom de vaderlandse politiek en ambtenarij al jaren en jaren de kloof met de burger niet kan dichten: "we gaan niet van onze stafmedewerkers vragen om na 4-en door te werken".

phantom2 | 08-01-23 | 13:15

Ik spreek met mijn vrouw ook altijd af wanneer de inbrengdatum is, maar meestal gebeurt het toch spontaan.

jan huppeldepup | 08-01-23 | 13:14

Dit is zeer ernstig.
Wat een onbenul en incompetentie bij GL, en niet te vergeten D66.
Vreten uit de ruif, veel blablabla en niets presteren.

De democratie is werkelijk in crisis.

Bolhoed | 08-01-23 | 12:55 | 4

@KingOfTheLoonyBin | 08-01-23 | 13:01: er zijn veel uitingsvormen wat uitgelegd kan worden als een variatie van een democratie. Zo kan een dictatuur ook democratische elementen hebben. Onze vorm, de parlementaire democratie, kan alleen werken als de gekozen vertegenwoordigers min of meer doen waar het volk ze voor gekozen heeft op een transparante en legitieme wijze. Dat hoofdstuk leest men tegenwoordig alleen nog bij de SGP.

_pacman_ | 08-01-23 | 13:04

@_pacman_ | 08-01-23 | 13:04:

De SGP? Niets dan respect voor de SGP omdat ze werken voor hun geld maar je kan niet ontkennen dat ze tot voor kort het illegaal maakten voor vrouwen om lid te worden. SGP is de lieve vorm van ISIS. Zoiets althans. Daarnaast is democratie in Nederland vrij simpel. De partijen die kunnen en willen samenwerken doen dat en de rest moet beter hun best doen om iets te betekenen. Het is lullig om te zeggen maar extreemlinks werkt veel en veel harder dan extreemrechts in de kamer. Ik snap werkelijk niet dat er nog mensen zijn die zo naïef zijn dat ze denken dat ze ooit iets zullen bereiken met extreemrechts te stemmen. Stem dan gewoon niet of stem extreemlinks, alles wat je wilt zonder de xenofobie.

Schout-bij-Nacht-J | 08-01-23 | 13:14

Niet wat de democratie nu is.
Nu kunnen we spreken van een terminale democratie .

Mispel | 08-01-23 | 13:14
▼ 1 antwoord verborgen

"Eerste Kamer zou terugkeren van het Kerstreces om zijn coronawet met spoed te behandelen."

Wat is de coronawet dan eigenlijk? Gewoon effe om de wappies te stangen.

KingOfTheLoonyBin | 08-01-23 | 12:51 | 2

De onderhavige wet heeft niets met corona te maken maar met A1-gerelateerde virussen. Lees u eens in zou ik zeggen, in plaats van hier de ongeïnformeerde trol uit te hangen.

goedverstaander | 08-01-23 | 12:54

@goedverstaander | 08-01-23 | 12:54:

Ik zei om de wappies te stangen. Niet om een serieus antwoord te krijgen. Maar bedankt voor het verpesten van mijn grapje.

KingOfTheLoonyBin | 08-01-23 | 12:58

Bijzonder om te zien hoe GroenLinks en de PvdA zich aan het inlikken zijn bij de coalitiepartijen, alles voor de macht, om een plaatsje in de volgende coalitie te krijgen, ook al moeten ze daarvoor hun idealen opzij zetten. Ceta, pensioenakkoord en nu dit weer.

Sinterbikske | 08-01-23 | 12:50 | 3

Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Dit is echt een bizarre hersenkronkel die ik niet kan bevatten. GroenLinks stemmers haten de VVD tot het bot. PvdA stemmers haten de VVD, zo erg dat ze liever PVV stemmen. Hoe kom je erop. Serieuze vraag.

KingOfTheLoonyBin | 08-01-23 | 12:58

@KingOfTheLoonyBin | 08-01-23 | 12:58: Ik gaf u drie voorbeelden. Daarbij hebben ze alles op alles gezet, zelfs een mogelijke fusie, om afgelopen coalitie samenstelling mee te mogen doen. Uw geheugen is aan de korte kant?

Sinterbikske | 08-01-23 | 13:02

Ze verloochenen volledig hun oorsprong inderdaad om maar aan de knoppen te geraken, schijt aan de vrijheid van die domme onderdanen!

Jan, Leiden | 08-01-23 | 14:23

Het wordt nog leuk wie daarna de voorzitter van de Senaat gaat worden. De media wijzen nu naar de blamage in de USA maar zijn blijkbaar de soap met de keuze voor Vera Bergkamp alweer vergeten.

Piet Karbiet | 08-01-23 | 12:48

Toch wel hartverwarmend hoor, hoe lang er getalmd is/wordt om maatregelen te nemen tegen reizigers uit China. Alle tijd dus voor het gemuteerde virus om zich andermaal vrijuit te verspreiden binnen Nederland. Let op mijn woorden, dat corona-virus gaat nog eens heel groot worden!

Zenzeo | 08-01-23 | 12:47

De meeste Eerste Kamer-leden zitten zo te zien op hun zolderkamer. Het zijn ook net reaguurders. Dus dat geeft goede hoop.

goedverstaander | 08-01-23 | 12:43

Hoe lang hebben die lui eigenlijk vakantie?

JJMS | 08-01-23 | 12:37 | 3

'Wanneer zijn ze aan het werk?' is eenvoudiger te beantwoorden.

goedverstaander | 08-01-23 | 12:40

Eerst moeten nog wat schandalen weg ebben.

NLgaatnaardeklote | 08-01-23 | 12:41

Met 13 weken ‘reces’ per jaar en ongeveer 1,5 dag per week dat ze worden geacht te werken komt dat neer op per jaar ongeveer 60 dagen werken. Daarvoor krijgen ze 34k maar het opent vooral de deur naar lucratieve RvC-bijbaantjes.

_pacman_ | 08-01-23 | 12:48

Wat is het toch een smerige, corrupte bende. Even snel proberen die compleet nutteloze coronawet erdoor te duwen, tijdens het kerstreces en op vrijdagmiddag. Als Kuipers dit soort trucjes nodig heeft is erg nuttig om hier nog eens heel erg goed naar te kijken en die wet vooral niet in te voeren.

4HoogAantWater | 08-01-23 | 12:35 | 1

En u denkt dat dit rechtstreeks van Kuipers zelf komt? Is gewoon de volgende useful idiot.

NLgaatnaardeklote | 08-01-23 | 12:40

Helaas dat er teveel mensen zijn die de teloorgang van dit land niet door hebben of meemaken / voelen en gewoon op de gevestigde orde zullen blijven stemmen, ook al omdat die gevestigde orde de rest fijntjes buitenspel heeft geframed en je echt niet deugd als je op iets anders stemt dan GroenLinks tm VVD.

rman | 08-01-23 | 12:32 | 1

Het lijkt gvd 1984 wel inderdaad. En dan worden ze boos als Wilders “nepparlement” zegt. Ze zouden zich kapot moeten schamen.

Trekhaas | 08-01-23 | 13:00

In zijn brief van vrijdag schrijft Kuipers dat hij de 'discriminatie en negatieve beeldvorming' van Chinezen niet in de hand wil werken met de maatregelen voor de luchtreizigers vanuit China. Ik weet niet of Kuipers wel eens met de KLM vanuit Shanghai of Beijing is gevlogen, maar het grootste deel is niet 'geel'.

goedverstaander | 08-01-23 | 12:23 | 5

@Papa Jones | 08-01-23 | 12:28: Hij is minister van Volksgezondheid maar vooral D66'er. Hij is de Jan Paternotte in de ministersploeg.

goedverstaander | 08-01-23 | 12:35

Met het discrimineren van mensen die z'n prikjes niet willen heeft ie dan weer geen problemen.

4HoogAantWater | 08-01-23 | 12:36

@Papa Jones | 08-01-23 | 12:28:
Vorig jaar, zes weken na de booster, kwam ik terug naar Nederland, na PCR testen. Een week daarna had de Delta mij te pakken (bron was mijn betere wederhelft). Testen houdt niets tegen. Tegen monitoren, iedereen swabben, geen probleem.

Louter Leuter | 08-01-23 | 12:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik vond Kuipers beter in het oplezen van het aantal besmettingen en ic patiënten.

laurentius | 08-01-23 | 12:20 | 3

Hij was een goede presentator van 'Lof der Geneeskunst '. In die hoedanigheid had ik hem graag teruggezien. Als minister niet.

MickeyGouda | 08-01-23 | 12:23

@MickeyGouda | 08-01-23 | 12:23:
Uit eigen ervaring kan ik u mededelen dat de meeste artsen geen inzicht heeft hoe processen aflopen. Ze hebben geleerd om iets straal uit het hoofd te leren, niet waarom dit een gevolg van dat is, vanwege. Ze hebben zelden een Plan B (in een verslag staat "heden werd aan mij gepresenteerd", ook al kom je er al maanden), noch heeft men collegiaal overleg. Mijn huisarts is een uitzondering, met hem kan ik normaal overleggen; Wat denk je? Waarom? Wat kan het ook zijn? Kuipers valt in de ophoestcategorie en hoest braaf op wat zijn baas zegt.

Louter Leuter | 08-01-23 | 12:35

@Louter Leuter | 08-01-23 | 12:35: idd geleuter. Er wordt veel overlegd en men is er niet te beroerd voor om het te doen.

Nichtsneues | 08-01-23 | 20:55

De zetelverdeling na de PS verkiezingen in de Eerste Kamer wordt wel heel interessant.

CDA heeft er nu 9, die gaan zeker terug naar 2 of 3.
VVD heeft er nu 12, zakken naar 10?
D66 nu 7, naar 5
CU heeft er 3, blijft constant.
Coalitie staat dan op 20 uit 75.

GL en PvdA hebben 14 zetels, maar daar gaan ze niet meer aankomen. Zeg: ze halen samen 11 zetels.

Dan de grote knal op “rechts”. Nanninga, Frentrop, FvD en Otten zijn de fracties die uit Baudets uil van Minerva zijn gekomen. Met wat goede wil gaat JA21 een zetel of drie halen. De rest valt weg, misschien haalt FvD zelf nog 1 zetel.

SGP houdt er 2.

Dan zijn er dus nog 38 zetels die een bestemming zoeken: PVV heeft er nu 5, maar kan naar 10.

BBB is de dark horse. Hoeveel kan Caroline mobiliseren? Op basis van de laatste peiling van Maurice de Hond zou ze er misschien 7 kunnen halen.

De SP heeft er 4 en kan de handen dichtknijpen wanneer ze het kunnen vasthouden.

Een aardverschuiving is zacht uitgedrukt. De grootste vraag is en blijft hoe Rutte 4 drie jaar gaat doorregeren waar de steun in de Senaat wankel is.

Glasgow Argus | 08-01-23 | 12:18 | 17

@Red shirt | 08-01-23 | 12:49: Baldadigheid dus.

goedverstaander | 08-01-23 | 12:52

@goedverstaander | 08-01-23 | 12:5:
Ik vrees dat ik het met jouw analyse eens ben. Vandaar nadat ik na decennia lang actief lid was van die club, ook niet meer op de vvd zal stemmen.

Louter Leuter | 08-01-23 | 13:22

Maak u geen illusies; de keuze is heel simpel, "door" of "anders". En ook na deze steoelndans zal het gewoon weer "door" zijn. Tuurlijk ga ik stemmen, waarschijnlijk BBB of SGP want het is de enige manier om als "inwoner" van dit gave landje nog een soort van invloed te hebben maar ja...
Zo kansloos allemaal.

Graaisnaaiert | 08-01-23 | 14:24
▼ 14 antwoorden verborgen

Een goed bewijs dat de politiek en de media samen in 1 bed liggen is het feit dat hun weken reces altijd samen vallen. Ik ken geen andere bedrijfstak dan de scholen die dat ook doen.

Piet Karbiet | 08-01-23 | 12:14 | 2

Inderdaad vreemd dat als de politici op reces (vakantie) zijn, er er dus niets te melden valt, de parlementaire journalisten ook vakantie hebben. Scherp opgemerkt moet ik zeggen.

johnyl | 08-01-23 | 12:19

@johnyl | 08-01-23 | 12:19: Merci. Het verweer is dat ze helemaal niet op vakantie zijn maar het nieuwe seizoen voorbereiden, het afgelopen seizoen evalueren bladiebla. Politici noemen dan de werkbezoeken en het veld in. Ja, in een skihut.

Piet Karbiet | 08-01-23 | 12:37

Vind van FVD wat je wil, maar hun typering van het 'kartel' is - zo blijkt ook nu weer - de meest treffende politieke analyse sinds de eeuwwisseling.

Stijlicoon | 08-01-23 | 12:12 | 1

De typering dat FVD schittert door afwezigheid hebben ze ook weer fijntjes bevestigd. Als het aan FVD lag was dit er dus gewoon doorheengedrukt. Het is dat de PVV wakker was (en wél aanwezig!)

Papa Jones | 08-01-23 | 12:31

Maar vervolgens proberen coalitie en GroenLinks/PvdA alsnog de wetsbehandeling in een stroomversnelling te krijgen.
Nou het volgende cordon sanitaire staat al klaar.

Tiscali-2 | 08-01-23 | 12:12

De Provinciale Statenverkiezingen gaan helemaal niks veranderen. Een groot deel van de Nederlanders is door de MSM gebrainwashed en gaat gewoon weer op deze partijen stemmen. Een ander deel denkt dat het toch geen zin heeft om te gaan stemmen. We rennen met zijn alleen op de afgrond af en niks kan onze collectieve zelfmoord nog voorkomen!

EenGoedBegin | 08-01-23 | 12:07 | 4

Mwah, gebrainwashed... Dat zou betekenen dat die groep interesse heeft in standpunten, partij programma's, visie op NL e.d. U dicht die groep dan denk ik teveel toe. Mijn inschatting is dat die hele grote groep bestaat uit mensen die het niet interesseert, óf te lui is zich er echt in te verdiepen, óf het niet kunnen begrijpen. Die laatste kun je het denk ik niet kwalijk nemen. Die andere twee wel.

En daardoor klopt de uitspraak dat een volk de regering krijgt die ze verdient.

volksvaderland | 08-01-23 | 12:14

Nou, genoeg mensen die nu wel doorhebben dat stemmen op de VVD alleen maar tot rampbeleid heeft geleid, met een waanzinnig onbetaalbaar miljardenverspillend klimaatakkoord als resultaat, we zien het nu in de energierekening, plus een toelatings/huisvestingsbeleid voor asielzoekers dat werkt als bijen op een enorme pot honing. Dus ik ben principieel: ik stem PVV. Ook al worden ze her en der buiten een coalitie gehouden.

Papa Jones | 08-01-23 | 12:15

Nee... inderdaad met al die stomme Nederlanders die door MSM gebrainwashed zijn, en dus zelf niet meer na kunnen denken, gaan we met z'n allen ten onder. Nederland is reddeloos verloren. Vlucht nu het nog kan.

johnyl | 08-01-23 | 12:22
▼ 1 antwoord verborgen

Nou, die Nicolai heeft wel wat meer gedaan in zijn leven, heur.

Piet Karbiet | 08-01-23 | 12:07

De medicus maar vooral X66-rat Kuipers is een manipulant tot in het diepste van zijn vezels. Zonder die wet kan hij gewoon maatregelen nemen. Als medicus weet hij ook dat Covid-19 geen deel uitmaakt van de A1-infectieziekten zoals omschreven in die nieuwe wet, dus het is totaal niet terzake doende. Waar heeft dit land die kerel aan verdiend?

goedverstaander | 08-01-23 | 12:07

Tot China reiziger gemaakten? En nog iets geleerd op de reis? Zoals technologie voor nuttige dingen inzetten i.p.v. allerlei goddeloze onzin te faciliteren?

Piemels. In. Andermans. Reedt.

Cruisecontrol | 08-01-23 | 12:05

Bbb de grootste, kwaliteit blijft met steun van lijst glvda. Zal niks beter worden dus.

TheManiac | 08-01-23 | 12:01 | 2

*kabinet

TheManiac | 08-01-23 | 12:01

Dankzij de Brusselse dictatuur is democratie een bijproduct geworden. Al slaat men zich stevig op de borst dat we een hoge kwaliteit democratie hebben, in realiteit is het slappe bagger voor volgzame onbenullen. En logisch want de belangrijkste elementen van een democratie zijn weggevaagd en ingeruild voor een onverantwoordelijk bestuur op afstand. Neem als voorbeeld een partij als EU verslaafde Dram66 die zich zo boven de bevolking voelt verheven dat zij zich de onaantastbare macht wanen. Een soort Timmermans doctrine in meervoud. Wij Brussel bepalen alles en u houdt uw smoel. Maar zoals altijd, de wal zal het schip doen keren. Mijn inschatting is dat we aan de vooravond staan van een forse crash, zowel financieel economisch als maatschappelijk/cultureel. In de nabije toekomst zal ook duidelijk worden dat Brussel niet het alleenrecht heeft op het bepalen waar en hoe de grenzen van Europa komen te liggen. De oorlog in Oekraïne is slechts een voorproefje, de echte strijd zal nog ontbranden, zeker wanneer de EU zich met zijn roekeloze drang naar het oosten in o.a. Azerbeidzjan wil vestigen en de buren worden van Iran/Irak en Syrië.

Broadsquire | 08-01-23 | 11:58

De onverdraaglijke leegte van het bestaan wordt toch wel het best uitgedrukt door een schermvol postzegelhoofden in teams.

Joris Beltsin | 08-01-23 | 11:52 | 1

Ja of niet.

Cunts-en-kitsch | 08-01-23 | 11:53

De verkiezingen komen maanden te laat. Veel onomkeerbare schade is al aangericht. Er zijn inmiddels veel wetten doorheen gejast waar deze regering helemaal geen mandaat voor gevraagd heeft in de vorige verkiezingen.

Niet dat de komende verkiezingen er iets aan gaat veranderen. Met een beetje 'mazzel' komt er nog een incidentje met een Turks/Marrokaans overheidsdienaar, een weekje ervoor. Kostje weer gekocht

marcoplarco | 08-01-23 | 11:49 | 4

Was er een lijstje van wetten dan vooraf de verkiezingen?

Risingson | 08-01-23 | 12:02

In essentie of theorie is uiteindelijk toch alles om te draaien? Als er maar overal de meerderheid is. Wat mis ik? (En ja zal utopisch zijn?)

TheGermans | 08-01-23 | 12:06

Rutte gaat straks als tassendrager van von der Liar naar Kiev. Kan die bij terugkomst weer de staatsman uithangen (want "onze oorlog").

Phantomas | 08-01-23 | 12:09
▼ 1 antwoord verborgen

En en passant heel veel over de gevaren van rechts extremisme, Was Volkert ook extreem rechts? Wij zijn goed, iedere andere mening is extreem, inspelend op Doe maar gewoon....

dathoujetoch | 08-01-23 | 11:46

Maar ze hebben weer hard gewerkt. Het leven van een politicus gaat niet over rozen.

Jan_Pietersen | 08-01-23 | 11:43

Stemt positief om te zien dat ook de eerste kamer in de eenentwintste eeuw is beland met teammeetings voor spoedjes.

druif | 08-01-23 | 11:43

Mag dat zomaar, stemmen via zoom/teams/FaceTime whatever? Dat kunnen toch deepfakes zijn? IS DIT NU ONZE DEMOCRATIE !!!i1i!?

jan cioran | 08-01-23 | 11:41 | 1

Ik heb over het algemeen veel meer vertrouwen in kunstmatige intelligentie dan in de intelligentie van de huidige politici.
@CBS: maak eens een statistiek van waar politici voor gestemd hebben en of die voorstellen een paar jaar later het beoogde effect bereikt hebben. Volgens mij zijn er nogal wat politici die bijna uitsluitend voor voorstellen stemmen die niet blijken te werken. (Controle achteraf is redelijk eenvoudig, maar in de meeste gevallen is vooraf ook al wel duidelijk dat het voorstel een ander effect zal hebben dan politici op dat moment verkondigen. En vaak weten ze dat zelf ook al wel. Een van de meest sprekende voorbeelden is dat een minister 2e-kamerleden over de streep trekt door de nieuwe wet te voorzien van een persoonlijk briefje met aanvullende toezeggingen. Iedereen weet dat die brief en toezeggingen dus niet in de wet staan en ministers snel vervangen worden of er geen actieve herinneringen meer aan hebben. Een burger hoeft bij de rechtbank al helemaal niet aan te komen met persoonlijke toezeggingen van ministers, een rechtbank kijkt alleen naar de wet. Dat weten 2e-kamerleden maar toch accepteren ze het, in plaats van aanpassing van de wet te eisen.)

W_F | 08-01-23 | 12:50

De verkiezingen in maart a.s. beloven niet veel goeds voor de kartelpartijen VVD, CDA, D'66(6) en CU + angehaucht (PvdA en GroenLinks). Het is inderdaad opvallend dat Groen Links en daarna de PvdA wel even mee willen helpen om de Corona (dwangvaccinatie) Wet er van te voren nog even doorheen te drukken. Daarna zal het een stuk moeilijker worden omdat de afgelopen periode een boel mensen wakker zijn geworden.

ClintOstwald | 08-01-23 | 11:41

Je hoeft je nog geen eens heel erg te verdiepen in de politiek om een intense hekel te ontwikkelen jegens deze regeringspartijen en hun steuntrekkers in de eerste en tweede kamer.Nog even volhouden.

van stampij | 08-01-23 | 11:39 | 3

En dan? Nieuwe verkiezingen, stoelendans van ideologisch dezelfde partijen doch met een ander etiketje erop en dan hebben ze die hobbel ook weer genomen. En doorrr!
Mooi he, democratuur.

Graaisnaaiert | 08-01-23 | 11:41

@Barre_de_k | 08-01-23 | 12:40:
Goh, nou, dank je, wat een briljant idee. Gaan we meteen doen. Wordt jij mijn spindokter?
( als een kanon als Omtzigt het al amper voor elkaar krijgt.... )

Graaisnaaiert | 08-01-23 | 14:28

Helaas zullen we tussen nu en 15 maart op iedere zender en in iedere krant een volstrekt kritiekloos optreden zien van een vertegenwoordiger van de coalitiepartijen. Voor de afwisseling een even kritiekloos stuk over GroenLinks en/of de PvdA.

En de kiezers tuinen er gewoon weer in.

Glasgow Argus | 08-01-23 | 11:34 | 6

@NLgaatnaardeklote | 08-01-23 | 11:37: De gemiddelde D666 stemmert en linkse deugmensen kijken niet DDS. Veel rechte mensen ook niet, overigens. Het kijkerspubliek is erg klein.

Kwakjeszalver | 08-01-23 | 11:56

Provincies zijn al aangewezen als uitvoerende instantie voor de nieuwe stikstofwetgeving, en om te bepalen welk bedrijf moet sluiten en wie door mag gaan. We zouden dus nog best wat vuurwerk kunnen zien (zowel letterlijk als figuurlijk)

W_F | 08-01-23 | 13:01
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland