Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog — Japans vuurwerk

Hopelijk heeft u een mooie jaarwisseling gehad en heeft u al uw vingers nog. Gevaarlijk vuurwerk, de kranten stonden vol met dit onderwerp afgelopen december. Echter, het echt gevaarlijke vuurwerk kwam niet uit Duitsland, Polen of China, maar uit Japan. De centrale bank van Japan (BoJ) heeft namelijk een bommetje gegooid in een illiquide markt (door vakantieperiode). De effecten waren wereldwijd waarneembaar, maar toch is er een grote kans dat de echte verrassing nog moet komen.

Er is al eerder over de Japanse situatie geschreven op dit blog en nu blijkt dus dat de BoJ een draai heeft gemaakt. In het vorige blog over deze Japanse toestand, werd uitgelegd hoe de BoJ de rente op Japanse  staatsobligaties (staatsschuldpapier, schulden die de Japanse staat heeft uitstaan) met een 10 jarige looptijd (10 jaars staatsobligaties dus) niet te ver mochten afwijken van de 0%; het zogenaamde yield curve control (YCC).

De bandbreedte was 25 basispunten (0,25%); ofwel, als de 10 jaars rente boven de 0,25% zou komen, dan kocht de BoJ ongelimiteerde hoeveelheden van deze staatsobligaties op waardoor de rente weer op of onder de 0,25% terecht kwam (lees hier nogmaals hoe dat in zijn werk gaat). Dat was in april van 2022 en de toen nieuw aangekondigde acties van de BoJ hebben hun werk net aan kunnen doen. Inmiddels bezit de BoJ 50% van alle Japanse staatsobligaties.

Maar toen kwam december 2022 en de druk op de rente was weer eens hoog, en dan niet alleen op de 10 jaars; over de gehele rentecurve (dus combinatie van verschillende looptijden) waren spanningen waarneembaar. De Japanse yen was de uitlaatklep, maar een uitlaatklep kan alleen tijdelijk de druk wegnemen en doet praktisch niks aan de oorzaak: doordat andere centrale banken (met name de Fed en de ECB) de rente verhoogden, werd het verschil tussen de Japanse rentes en die van andere landen steeds groter. Dit creëerde dus de opwaartse druk op, o.a.,  de Japanse 10 jaars rente. Met andere woorden, de BoJ moest de bandbreedte vergroten om zo de Japanse 10 jaars beter in de pas te laten lopen met die van de andere landen. En dit gebeurde, toch nog onverwacht, op 20 december.   


Social

Het nieuws sloeg in als een bom; de yen sprong omhoog, net als de 10 jaars rente op Japans staatspapier die zowat direct tegen de nieuwe limiet van 0,50% stond. Verder schoten de Japanse bankaandelen de lucht in omdat ze nu meer rente-inkomsten zouden kunnen genereren.

De pers omschreef dit als een draai van de BoJ; de Japanse centrale bank was “hawkish” geworden, net als alle andere grote centrale banken (op de Chinese na dan). Maar is dit wel een juiste gevolgtrekking? De BoJ heeft namelijk ook gezegd dat het nog meer Japanse staatsobligaties zal opkopen om de “transitie” soepel te laten verlopen (vandaar dat de rente niet gelijk op 0,5% stond en daar is blijven staan). De BoJ vergroot dus haar QE (Quantitative Easing) wat dus het omgekeerde is van verkrappen zoals de Fed nu doet; dat is dus niet hawkish te noemen. Het lijkt er dus meer op dat er netto netto niks is veranderd wat betreft hawkishness en dat dit dus niks te maken had met de toenemende inflatie in Japan, maar met de stabiliteit van de financiële markt (iets waar de Bank of England over mee kan spreken).  

En er is nog wat waar de meeste marktparticipanten overheen hebben gelezen: de BoJ gaat niet alleen ONGELIMITEERD 10 jaars Japans staatspapier kopen op een max van 0,50%, maar zal dat ook gaan doen voor andere looptijden (alles tussen de 1 en 5 jaars). Dit ongelimiteerde element (FRO; fixed rate ops) is nieuw voor deze looptijden en is echt wel groot nieuws te noemen.

Social

De conclusie die getrokken kan worden is dat de BoJ helemaal niet aan het verkrappen is. Verder breidt het haar yield curve control (YCC) verder uit naar andere looptijden. De druk op de 10 jaars Japanse rente is er nu even vanaf, maar als de trend doorzet, dan zal de BoJ steeds meer looptijden ongelimiteerd moeten opkopen, terwijl het al 50% van alle staatsobligaties in bezit heeft. Zolang met name de Fed en de ECB de rente blijven verhogen, zal de druk op de Japanse rente en de yen toenemen; de BoJ zal dan meer en meer Japanse staatsobligaties opkopen totdat er niks meer op te kopen valt... Dan is het spel uit. En nu al moest de BoJ met onaangekondigde opkoopacties komen; een veeg teken.

Social

Het lijkt dan ook verdomd veel op een game of chicken waar de BoJ frontaal afrijdt op de Fed & ECB. De vraag is alleen of de laatstgenoemden weten dat de BoJ niet van het gaspedaal af kán en dat een crash alleen door hen voorkomen kan worden.

Mochten zij dit weten en er op handelen (dus Fed & ECB geven de BoJ de ruimte door zelf een monetaire draai te maken), dan is er een goede kans op een korte termijn (pivot-) feestje op de beurs. Echter, de realist ziet wat QE en YCC zijn: onomkeerbaar. Er is gewoon geen weg terug voor Japan, althans, niet zonder grote pijn in zowel de economie alsmede op financiële markten. Dus ook al wordt een crash in 2023 afgewend, het zal eerder uitstel blijken dan afstel.

De pessimist ziet dat de Fed en de ECB juist langer zullen doorgaan met renteverhogingen, wat dus voor een Japanse vuurwerkramp kan leiden met wereldwijde repercussies. De optimist neemt nog een oliebol en zingt Hazes Junior na “leef alsof het je laatste dag is, leef…”, en de realist hoopt op het beste, maar bereidt zich voor op het ergste. Goud, iemand?  

Reaguursels

Inloggen

Ik voel me zo vreselijk dom.... Of ben ik te lui om het te (willen) snappen.

Weethetallemaalniet | 02-01-23 | 07:33 | 1

Bij mij moet het kwartje ook nog vallen. Bestond het Kwartje nog maar. Dat begreep ik.

forecastle | 02-01-23 | 07:59

Dankjewel voor het interessante verhaal.

dikketietenhardetepl | 02-01-23 | 07:32

Overheden zijn er om een klein probleem groot te maken. Gaat in dit geval, fiat geld is nep geld, via geldontwaarding zeker lukken. Op ons bankbiljet staat een getal en een euroteken. Dat getal is van ons, dat euroteken is van de Europese Centrale Bank.
Iets keer niets is niets. Helaas. Japan en het UK lopen een beetje vooruit op de US en de EU, maar het is een kwestie van tijd.

Portemonnee van de A | 01-01-23 | 23:07

Zou een gevolg kunnen zijn dat men hun heil zoekt in crypto of juist niet?

Mopar | 01-01-23 | 23:06

Prachtig helder geduid zoals leken zoals mij. Nog mooier was geweest wanneer wij terug hadden kunnen lezen wat de uiteindelijke gevolgen voor onze persoonlijke portomonnaie zou zijn. In de beeldvorming niet best, maar hoe erg gaan we dit persoonlijk merken?

Jan, Leiden | 01-01-23 | 22:58

Wow!

Ray Skak | 01-01-23 | 22:31

Ik begrijp het niet goed denk ik.

Ze kunnen toch onbeperkt geld 'lenen' bij BoJ? En als je geen geld wilt uitkeren als rente aan het buitenland, laat je eerst de rente oplopen en koop je goedkoop terug. En leen je voortaan tegen 0% bij BoJ.

Volgens mij lenen de VS ook bij de Fed en zijn die oblies moeilijk in de markt te slijten.

Maar goed, iemand die het wél begrijpt?

Zomaarwat | 01-01-23 | 22:29 | 2

Poging, durf niet te zeggen dat het klopt. We leven met dat gele QE al jaren ver boven onze stand in het “vrije westen”. Normaal leeft een land van het bbp, het inkomen wat je samen verdiend in een jaar, eventueel aangevuld met zeg max 3% begrotingstekort door de overheid.
Sinds QE “verzinnen” we er in het westen jaarlijks tientallen tot honderden miljarden bij uit het niets. Er wordt geen dag voor gewerkt, de bank drukt op een knop en het is er en wordt vervolgens uitgedeeld door opkopen van obligaties. Daardoor lijkt het alsof onze schulden verdwijnen. Dat is echter niet zo het is een soort piramide spel dat uiteindelijk volgens sommigen eindigt in oncontroleerbare inflatie door de rondklotsende geldhoeveelheid. Aangezien Japan voorop loopt in dit spel is logisch dat de klap daar begint. De gevolgen zijn niet in te schatten maar leuker zal het er niet op worden

ZomaarEen | 01-01-23 | 22:59

@ZomaarEen | 01-01-23 | 22:59: Dank voor je reactie. Vraag me wel af waar dat QE-geld heen gaat. Er gaat daarnaast ook nog geld naar banken. Is dat consumptie - evt via via - of pot men niet-monetair vermogen op, waar dan ook of leidt het tot balansverbetering en qui bono? De EU sorteert op twee opties voor: euro(EU)oblies en/of een fiscale unie. BoJ kan echter net als de FED eindeloos geld lenen aan hun respectievelijke naties. De inflatie zou dan pas ontstaan als Japanners hun yens die ze spaarden gaan besteden. Bubbels links en rechts komen er dan aan.

De VS hebben meer een probleem als alle reservevaluta vrijkomt wegens gebrek aan vertrouwen of verliezen van de status van.oliemunt.

Het wordt feest idd. Onduidelijk wie het licht uitdoet als het feestje over is ...

Zomaarwat | 01-01-23 | 23:17

Uitstel is in de financiële wereld nooit afstel.

Deflatie en stagflatie (het streven naar lage inflatie) hebben in het verleden altijd geleid tot een inhaalmoment, oftewel hyperinflatie.
Wereldwijde verstoring van de markten (zoals een epidemie) maken de standaard modellen en bijsturingen waardeloos.

BraadWorstLul | 01-01-23 | 21:51 | 1

Het Britse pond, de gulden en de USD hebben nooit hyperinflatie gekend.

Louter Leuter | 02-01-23 | 00:39

Ik heb last van GAS oftewel Gear Acquisition Syndrome. Wat heeft dit alles voor gevolgen voor Japanse cameras, lenzen en zo? Duurder? Of juist goedkoper? Wat gaat de euro doen? En de USD?

Louter Leuter | 01-01-23 | 21:37

"De vraag is alleen of de laatstgenoemden weten dat de BoJ niet van het gaspedaal af kán en dat een crash alleen door hen voorkomen kan worden."

Zouden ze dat echt niet doorhebben vraag ik mij dan af. Natuurlijk wel. En niemand heeft baat bij een financiële meltdown.

SterF... | 01-01-23 | 21:34 | 2

Er moet iemand(en) baat bij hebben anders gebeurd het niet.

zwenkwieltje | 01-01-23 | 21:45

Er zijn altijd mensen die daar baat bij hebben, je hebt namelijk kopers en verkopers, winaars en verliezers

Sjeffer | 01-01-23 | 21:48

Regel 1 is dat financiële anarchistische zogenaamde libertarians bepaald niet betrouwbaar zijn qua alles. Hun analyses slaan nergens op en ze zeggen al decennia het beter te weten maar blijken niets beter te kunnen. Als dat soort mensen gaan praten over centrale banken, goud en crypto kan je maar beter zo snel mogelijk wegrennen. Als ze de inhoud al snappen dan hebben ze het er vooral over om zelf rijk of rijker te worden. Geloof maar niets van dit soort verhaaltjes want het blijkt altijd onzin. Bindend advies. Ik ben er zelf in gestonken namelijk.

KingOfTheLoonyBin | 01-01-23 | 21:28

Huizen.

Beste wat er is, zelfs bij een afnemend vermogen, als je de alarmerende krantberichten mag lezen, blijft het rendement gelijk.

GKJP | 01-01-23 | 21:23 | 6

@GKJP | 01-01-23 |
Klopt. Dus: huis weg, touw weg.

zwenkwieltje | 01-01-23 | 21:41

@Muxje | 01-01-23 | 21:40:

Nu ben ik geen grote investeerder, ik heb wat huizen van begin af aan, waren bedoeld voor mijn ouwe dag, ik bouw bewust geen pensioen op, vertrouw die fondsen en verzekeraars voor geen meter.

Maar nu blijkt de 'overheid' ook niet betrouwbaar en valt mijn plan geheel in duigen?

Als ik mag, één vraag, huurinkomsten gaat men belasten? Weet u met welk tarief?

En, maar ik dank niet dat hugo zo ver heeft door gedacht, iedere lastenverzwaring voor een verhuurder, rekent 9 van de 10 verhuurders toch gewoon door aan de huurder?

Anders vraag ik wel een zakelijk krediet, koop ik ze van mijzelf in een eenmanszaak.

GKJP | 01-01-23 | 21:56

@GKJP | 01-01-23 | 21:56: Ik weet niet aan welk tarief men denkt, er zijn nog geen concrete wetsvoorstellen ingediend. Oh ja, wat er ook nog bijkomt: de maximale huurverhoging is vanaf dit jaar niet meer gekoppeld aan de inflatie, maar aan de loonontwikkeling.

En ja: kosten worden normaal gesproken doorberekend aan de huurder maar met het puntensysteem in de middenhuur kan dat dus niet meer. In de meeste gevallen gaat de huur gedwongen fors omlaag.

Alle experts hebben Hugo hiervoor gewaarschuwd. Hij heeft zelfs overleg gehad met vertegenwoordigers van particuliere verhuurders maar daar is niets uitgekomen (volgens die vertegenwoordigers dan, Hugo vertelde trots dat het een positief overleg was). Gewoon koppig de eigen ideeën doorzetten, iets wat ik trouwens op andere departementen ook wel zie. Niemand in de coalitie durft de ministers van coalitiepartners tot de orde te roepen of het beleid ter discussie te stellen, want voor je het weet gaat de minister op z'n bek, en de coalitie staat niet zo stevig in hun schoenen meer. Dus die lui zijn vrij om hun eigen ongeinformeerde gang te gaan.

Muxje | 01-01-23 | 22:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Japan is een grote houder van Amerikaanse staatsobligaties (en goudreserves). Ben benieuwd of daar in een doemscenario wat mee gebeurt. Druk op de yen is niet het grootste probleem voor Japan - yen bevordering export is welkom nu de concurrentiekracht is afgenomen. Beetje inflatie is ook gezond maar het mag niet oncontroleerbaar worden.

drs. Levi Samsonov | 01-01-23 | 21:15

Dus naar Japan op vakantie gaan is goedkoper geworden?

HaaiBaai | 01-01-23 | 21:14

Drie dagen geleden BoJ ingekocht, overmorgen in de verkoop.

Ga daarna wel weer slapie doen….

Wijze uit het Oosten | 01-01-23 | 21:09

Ik snap er niks van. Is het goed? Is het slecht? Wordt de sushi nu duurder of niet?

bots! | 01-01-23 | 21:08 | 4

Nederlandse sushi is doorgaans een door opportunistische Chinezen gekookt gedrocht.

drs. Levi Samsonov | 01-01-23 | 21:16

En bamboe? Hoe zit het met bamboe?

zwenkwieltje | 01-01-23 | 21:18

@drs. Levi Samsonov | 01-01-23 | 21:16:
De lokale super maakt het waar je bijstaat. OerHollands product dus.

zwenkwieltje | 01-01-23 | 21:24
▼ 1 antwoord verborgen

Wanneer kan ik weer nederlandse obligaties met 8% rente kopen? Was altijd weer spannend jaren later; zijn ze uitgeloot of niet?

Hadena | 01-01-23 | 20:41

De waarde van een voorspelling van een econoom is ook aan inflatie onderhevig.
Geh.
Morgen horen we waarom vandaag de voorspelling van gisteren niet is uitgekomen.

Analia von Solmsch | 01-01-23 | 20:40

Bij BoJ dacht ik aan Boris Johnson, maar ja, die woont niet in Japan.

GKJP | 01-01-23 | 20:35 | 1

Dat ik nu plots trek heb in een Whopper. Is dat misschien een beetje "te" gek?

Cruisecontrol | 01-01-23 | 21:05

Is er ook een mand versie? Wat wordt er nu van mij verwacht? Verkopen? Holden? In goud gaan? Japanse stocks dumpen? Zeg t maar.

Anaal_Geweten | 01-01-23 | 20:31 | 3

Beleggen in anime?

Hadena | 01-01-23 | 20:39

Sex sells, always.
Beleg in de japanse sexindustrie.

steekmug | 01-01-23 | 21:09

Welke munt gaat als eerste de prijs van het uitgeprinte geld betalen?

reservebelgië | 01-01-23 | 20:30

Ik zie het toch minder somber. In Japan zijn de staatschulden en particuliere schulden sinds jaar en dag zeer hoog. De economie groeit al heel lang amper tov de rest van de wereld.
Flinke inflatie laat die schulden een beetje wegsmelten en maak de econonie concurrender
Ze zullen ook bijna wel moeten want als wij hier 10% inflatie hebben worden zij 10% duurder. Ze moeten dus haast wel mee.

Shoarmamasutra | 01-01-23 | 20:29 | 2

Een inflatie zonder economische groei laat helemaal niets wegsmelten, behalve de pensioenen en spaargeld. Met de vergrijzing in Japan is dat geen goed nieuws.

BobDobalina | 01-01-23 | 20:35

@BobDobalina | 01-01-23 | 20:35:
Japan's staatsschuld is in handen van Japanners. Met andere woorden, het is intern. Dat scheelt.

Louter Leuter | 01-01-23 | 20:41

Helaas voor Japan zullen ze net als wij door de zure appel heen moeten. En ze zullen ervoor moeten zorgen dat hun arbeidsmarkt gemoderniseerd wordt. Met migranten. Eerste is een keuze van de boj, tweede van de politiek. Linksom of rechtsom moet het gebeuren, want de fed en ecb zullen hun beleid niet wijzigen voor de saké van de Japanners.

TheManiac | 01-01-23 | 20:26 | 2

Japan is wel eigenaar ongelofelijk veel Amerikaanse schulden. Die afhankelijkheid werkt 2 kanten op.

drs. Levi Samsonov | 01-01-23 | 21:17

Migranten is dus niet een teken van een moderne arbeidsmarkt. Heb je ooit gekeken hoe een gemiddelde migrant van opleiding heeft?

Cadaver | 01-01-23 | 23:49

Koopt toch allemaal Bitcoins!!
Oh, wacht...

zwellevertje | 01-01-23 | 20:24

We gaan weer eens allemaal naar de klote en we moeten weer goud kopen. Verder overigens wel een interessant verhaal.

BobDobalina | 01-01-23 | 20:22 | 3

Of toch diamanten?

Hadena | 01-01-23 | 20:42

Mijn voorspelling als paragnost voor 2023 is: we stevenen af op een recessie.

thanseeuwen | 01-01-23 | 20:21 | 2

Nog een?

BobDobalina | 01-01-23 | 20:23

Zeker het enige wat niet minder wordt, is de aanwas asielzoekers.

thanseeuwen | 01-01-23 | 20:29

Dit doet me denken aan hoe mijn broer over computers en software kan praten.

Roos | 01-01-23 | 20:20
-weggejorist-
Cruisecontrol | 01-01-23 | 20:18 | 1

Wie zijn de obligatiehouders bij BOJ?

Exact.

Kaas de Vies | 01-01-23 | 20:07

Oh BOJ.

Zapata10 | 01-01-23 | 20:03

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl