GeldBlog — Financiële crash afgewend door BoJ
Hommeles!
Afgelopen weken ging het even los in Japan; door stijgende rentes in de VS en Europa, kwam er druk op de Japanse centrale bank (BoJ) te staan. Het Japanse monetaire beleid loopt al jaren voor op die van de grote Westerse centrale banken zoals de Fed en de ECB. De BoJ is in wezen een soort monetaire proeftuin. Na QE op zowel obligaties alsmede aandelen, heeft de BoJ ook yield curve control ingevoerd (YCC). En het leek er even op dat het beleid de afgelopen week zou falen, iets dat zeer waarschijnlijk tot een financiële crash zou hebben geleid. Voor nu zijn we gered, maar voor hoe lang is de vraag.
Er is al eens eerder over yield curve control geschreven hier op dit blog. De BoJ heeft sinds 2016 dit beleid ingevoerd en de korte rente zo op de -0,1% gezet en de 10 jaars op 0%. Dus de Japanse centrale bank accepteert het niet als de rentes van die looptijden uit de pas lopen. Nu heeft ze dat met een bandbreedte toegelaten want de huidige 10 jaars staat al een tijdje boven de 0% (zo rond de 0,06%).
Echter, sinds begin dit jaar schoot de rente omhoog naar boven de 0,25%, iets wat de BoJ niet zinde. Normaal doet de BoJ dan een ad hoc veiling waarin het stelt tegen een bepaalde yield een ongelimiteerde hoeveelheid Japanse staatsobligaties te zullen opkopen. Maar bij die eerste klap omhoog, deed de BoJ iets wat het nooit eerder had gedaan; in plaats van een ad hoc veiling, kondigde de BoJ aan een dergelijke operatie uit te voeren over enkele dagen; het kondigde de actie dus aan in plaats van ad hoc. Het wilde hiermee de markt al met woorden dwingen de rente niet boven dat niveau te laten lopen (mochten obligaties niet uw ding zijn, zie hieronder korte uitleg). Gezien de rente toen boven de 0,25% stond, gaf de BoJ aan dat ze deze naar de 0,25% zou drukken. Deze vooraankondiging tactiek past wederom in het proeftuin narratief.
Voor de lezer die niet thuis is in obligaties, is bovenstaande wellicht wat verwarrend, dus zie hieronder uitleg:
Intermezzo — Korte Uitleg Obligatie
Een obligatie is gewoon schuldpapier. In het geval van de Japanse overheid, leent ze geld en in ruil daarvoor krijgen (dit heet uitgifte) de geldverstrekkers een papier, de obligatie, waarop het bedrag van de lening staat en de rente die de overheid daarover zal betalen, bijvoorbeeld 1000 yen obligatie met een coupon rente 0,2%, wat dus betekent dat elke coupon 2 yen waard is.
Na de uitgifte handelen deze obligaties gewoon in de markt, net zoals Mercedes Benz de auto nieuw verkoopt (uitgifte) en de auto, na verloop van tijd, vele malen wordt verkocht door de respectievelijke eigenaren. Maar in tegenstelling tot de Mercedes, geeft de al bestaande obligatie een vaste rente uitbetaling (coupon van 2 yen in dit voorbeeld ) want die stond al op papier geprint. Als de risicoperceptie vis-a-vis de Japanse overheid en of de macro-economie omhoog gaat, dan is die 2 yen coupon niet meer afdoende om investeerders te vergoeden voor het verhoogde risico. Niemand in de markt zal dan deze bestaande obligaties willen kopen voor 1000 yen. Wat er dus moet gebeuren is dat de marktprijs van de obligatie moet dalen, laten we zeggen naar 950 yen, zodat de obligatie attractief wordt voor eventuele nieuwe kopers. Immers, op 950 yen is de coupon van 2 yen een rendement van 0,2105% (ipv 0,2%) en zal de koper uiteindelijk 1000 yen terugkrijgen aan het einde van de looptijd, terwijl hij maar 950 heeft betaald (hij maakt dus ook een kapitaalswinst). De nieuwe koper krijgt hiermee twee voordelen om hem zo te vergoeden voor het verhoogde risico.
Met YCC probeert de BoJ de prijs te manipuleren door onbeperkt Japanse staatsobligaties op te kopen op een bepaalde prijs zodat de rente niet boven een bepaald niveau kan stijgen.
Nu had de BoJ de eerste aanval afgeslagen, maar al snel ging de yield weer omhoog naar 0,25%, en enkele handelaren keken met angst toe of de BoJ deze aanval ook zou kunnen afslaan; zou de BoJ ongelimiteerd Japanse staatsobligaties blijven opkopen?
Gelukkig bleek dat woorden wederom afdoende waren want de uiteindelijk opgekochte hoeveelheid was 16,4 miljard dollar, wat klein bier is. Maar wat interessant is aan dit verhaal is het waarom deze handelaren zo nerveus waren (en nog steeds zijn).
Hiervoor moet er gekeken worden naar de rol die Japanners spelen in het groter geheel. Doordat de rentes zo belachelijk laag waren in Japan, werd veel Japans kapitaal geïnvesteerd in Amerikaanse en Europese staatsobligaties die een hogere rente opleverden. Mede hierdoor konden de rentes op Amerikaanse en Europese staatsobligaties relatief laag blijven ondanks dat daar economisch weinig reden toe was.
Als de BoJ de controle over haar rente zou kwijt raken, dan zouden de Japanse rentes door het dak schieten, wat dus gevolgen heeft voor de rest van de wereld; zij zullen dan ook te maken krijgen met flink stijgende rentes. En dan is het hommeles want aandelenmarkten zullen dan zware averij oplopen.
Dat moment is dus uitgesteld door de BoJ, maar inmiddels heeft het meer dan 50% van alle 10 jaars Japanse staatsobligaties in bezit. Bij een bepaald niveau zal de markt haar vertrouwen in de BoJ verliezen, wat een Weimar periode kan inluiden. Geld blijven printen om de eigen staatsobligaties op te kopen (Weimar dus) kan in wezen eindeloos gebeuren; de BoJ kan in principe 100% van alle obligaties opkopen en bezitten, maar dit zal tot ongekende inflatie leiden. Dit zal weer terug te zien zijn in de wisselkoers van de yen. Kijkende op de dollar/yen grafiek (zie grafiek hierboven), dan is er momenteel een verzwakking gaande en belangrijke weerstandsniveaus lijken te sneuvelen. Is het maar een tijdelijk fenomeen? Of het begin van de crisis? De belegger doet er goed aan een oogje op het Verre Oosten te houden, zullen we maar zeggen.
Reaguursels
InloggenGestoord beleid. Waarom is het zo belangrijk dat de aandelenmarkten hoog blijven staan? 99% van het volk moet betalen zodat de 1% niet teveel verliezen lijdt?
een dubbele top.
Waarom zou iemand in hemelsnaam z'n obligatie voor 950 verkopen als ie 'm gekocht heeft voor 1000 en uiteindelijk ook 1000 terug zou krijgen?
Dan moet er wel een hele grote kans zijn dat BoJ fahid gaat.
Tenzij je opeens geld nodig hebt en geen obligaties.
Ik las bij EW wat over Duitsland. Merkels wanbeleid. archive.ph/3TpHp
Ben geen econoom maar van wat ik lees wordt ik niet heel gerust.
Die paar cryptos die ik heb doen ook al een jaar niks.
@SvI,
Kijk eens naar de koers van de Roebel afgelopen maand.
Er hebben en gaan heel veel Olichargen nog rijker worden.
Merkel heeft behalve deugen niets gedaan. De Atomausstieg was gewoon politiek opportunistisch om te verhinderen dat de Groenen in Baden-Württemberg zouden winnen (tevergeefs, de problemen hebben de Duitsers nu 10 jaar later). Het "wir schaffen das" is hier genoegzaam bekend. Maar ze heeft niets gedaan voor de modernisering van Gesellschaft en Wirtschaft. De successen zijn in wezen aan Schröder te danken en Merkel heeft in eerste instantie slechts (dankbaar) geoogst. Standort Deutschland das war einmal.
Wanneer iedereen het heeft over een crash dan zal het wel meevallen
Respectieve eigenaren. Geeft nie hoor.
Vorig jaar een aardige sloot geld omgezet in onderdelen voor youngtimer cabrio’s..
Huidige verkoopprijs is het dubbele van een jaar geleden.
Mooi. Slim ook.
Heb jij onlangs je Lamborghini in de prak gereden?
Alleen jammer voor je dat in oldtimers 0 omzetsnelheid zit. Op papier veel waard maar in de praktijk moeilijk liquide te maken
Je voorspelt al tijden een crash. Het is een beetje verworden tot cryptobrodude youtube niveau. Jammer.
'Slow motion train wreck' - het is allang geen voorspelling meer. Carry on, just 12%.
@funda | 03-04-22 | 19:02: en dan? Stel we gaan jaar na jaar 25% inflatie krijgen. Wat gebeurt er dan? Weer oorlog maar dan binnen de landen?
Er gebeurt niet zoveel denk ik. We kennen het fenomeen niet (aan den lijve) en de meeste mensen zullen meer betaald krijgen etc. Je zit goed als je een woning hebt, die zul je met een paar jaar kunnen afbetalen.
Maar nee, ons welvaartsniveau is dusdanig dat we dit ‘prima’ kunnen handlen.
@Harris Pilton | 03-04-22 | 19:11:
Dat ga je vanzelf merken, zoals in alle landen waar hoge inflatie heerst en heerste.
Voorbeelden genoeg in de recente en oudere geschiedenis, en als je de controle over de valuta kwijtbent valt er weinig meer te 'handlen'. Beschouw het maar als een slippartij richting het onbekende.
@Harris Pilton | 03-04-22 | 19:11: De meeste mensen zullen geen significante loonstijgingen zien de komende jaren. Salarissen mee laten groeien met de inflatie is de dood in de pot en DE garantie voor hyperinflatie.
Kut inflatie ook, maar weer wat pecunia in stenen geschoven
Ben door de invoering van de Euro al zeker een ton verloren, dit kan er nog wel bij…
gewoon meer neuken ...
Vang Kwak, het betere merk Japanse condooms.
Als je Japans gaat eten, krijg je altijd de mie kado, sympathiek volkje.
Wat moet ik eerst lezen om dit alles wel te kunnen begrijpen?
LOL
www.bol.com/nl/nl/p/voor-dummies-econ...
De Wolf (Rutte) en de zeven Geitjes (Jetten, De Jonge, Yesilgoz-Zegerius, Kaag, Hoekstra, Ollongren en Schouten).
@Kameraansteker | 03-04-22 | 18:39: Weet u wel hoe lastig dit boek, leesbaar is?
Tja….de financiele wereld met al haar product is gewoon te complex en chaotisch geworden. Als iemand in Japan een scheet laat, gaat de Euro eraan (vrij naar een vlinder die volgens de choas theorie met haar vleugels wappert en een tornado veroorzaakt aan de andere knt vd wereld). Geld verdienen zou gekoppeld moeten zijn aan waarde creatie. Niet aan speculatie of rondpompen. Dat maakt zoveel kapot.
@Als_je_me_nou | 03-04-22 | 18:44: Nederland is kampioen rondpompen van geld.
@Zitvlak | 03-04-22 | 18:46:
Inderdaad. Je moet Nederland dan ook niet als de navel van de wereld zien. Ja ze hebben enkele fantastische bedrijven zoals ASML, Adyen en ook bijvoorbeeld Akzo en DSM. maw in de AEX zitten goede bedrijven maar Nederland als land en vooral de overheid en politiek moeten echt een toontje lager zingen met hun eeuwig Protestants/calvinistisch wijzend vingertje en gidsland gelul. Die brallende misplaatste arrogantie wordt nml niet echt gewaardeerd in het buitenland.
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 18:52:
Het mooie is dat je jouw gedachte pas echt duidelijk gaat zien als je in het buitenland woont.
Vooral toen ik in Brooklyn werkte (een jaar) dacht ik vaak, “wat een heikneuters zijn we toch in Nederland”.
@J.Cash | 03-04-22 | 18:55:
Lol! Ik had die gedachten al toen ik nog in Amsterdam woonde (ik heb in de financiele wereld gewerkt als trader en dan wordt je snel met de neus op de feiten gedrukt) maar wordt idd zoals jij al aangeeft nu sterker hier want je bekijkt het koel van buiten. Dus absoluut met je eens.
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 18:52: In Nederland eigenlijk ook niet, helaas is het niet zichtbaar.
Zie de verkiezingsuitslag.
Weer de zelfde poppetjes.
Wat gaat hier nog goed vraag je je wel eens af.
@Zitvlak | 03-04-22 | 18:58:
Tsja. Nederlanders an sich (niet iedereen) zijn vreselijk dociel. Hoe vaak hoor je wel niet: "Ja nu is het niet de tijd voor verandering." (anekdotisch mijn ma en haar vriendinnen club) Of het goed gaat of slecht. Iedere keer weer dat laffe excuus en dat heeft te maken dat 50%+ van de Nederlanders direct of indirect afhankelijk zijn van de overheid.
(cynisch) Well played overheid, well played.
Ik ben tegen kwijtschelding en waarom ? Dit ligt aan de aard van het beestje. De zuidelijke landen zullen het nooit leren en blijven schulden maken.
Gezeik over geld altijd. Je kan heel gelukkig zijn met weinig hoor.
Oh zeker. Maar het is wel verdomd handig als je het hebt.
Wat is weinig?
@J.Cash | 03-04-22 | 18:32:
Ik kan me herinneren toen ik net in Amsterdam aankwam. Mailboy bij een grote bank (secret of my success) en ook achterop de vuilniswagen (schitterende tijd). 2000 gulden netto, minus 500 gulden huur voor een kamer 6x5 met een tuin van 10x30 (huh?) en dat inclusief gas/water en licht. 1500 om te verbrassen per maand. Een groot feest.
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 18:36:
Als de jaren tikken, wordt het belangrijk een enorme buffer te hebben als pensioen.
Ik kom uit een familie van 95-102 jarigen, mijn ouders dik in de 90 leven nog beiden.
Het is geen garantie maar wel een indicatie.
Ik reken dus een hele dikke portemonnee nodig te hebben ( dan heb ik het niet over een miljoen) nu ik aan de verkeerde kant 50 ben.
Nog gezond, dus ik blijf aan de slag maar verbrassen doe ik niet meer.
@J.Cash | 03-04-22 | 18:32:
Een stuk minder dan je nu hebt.
@J.Cash | 03-04-22 | 18:51:
Niet slecht en begrijpelijk en verbrassen doe ik toch nog wel als ik eerlijk ben. Ik kom uit Limburg dus kroeg, restaurant en sociale contacten buiten de deur blijven belangrijk en vind ik mooi. Maar ik ben wel bewuster geworden dus wat ik uitgeef moet ik ook terugverdienen. En voordeel is, ik doe qua werk waar ik van hou en heb er heel erg veel plezier in temeer omdat ik eigen baas ben. Dus mijn uitgaven zijn mijn uitgaven en mijn inkomsten mijn inkomsten en dat van eigen verdiende centen in het verleden.
Overigens wel zeer cynisch "mooi." Eerste envelop die ik hier in Zwitserland kreeg uit Nederland na uitschrijven bij de stad Amsterdam?..... de blauwe envelop van de belastingdienst met als inhoud: Ondanks dat ik nu in Zwitserland woon of ik de aangifte niet vergeet.
Zucht.
Ze weten je verdomme ook meteen overal te vinden.
Als je in het buitenland problemen hebt hoef je een gemiddelde Nederlandse ambassade niet te bellen tussen 9 en 5 en zeker niet in het weekend ivm kaasjes en Kaag borrels maar de belastingdienst is altijd open. Wederom cynische ghehehe.
Die USD/JPY turbo (toen 10x hefboom) was een mooie trade van mij al zeg ik het zelf (ghehe). 104 naar 122. Ooit laat in 2020 gekocht en eigenlijk vergeten. Maar wel met de gedachte dat de Yen (net zoals de CHF) een klassieke "flight to safety" currency is en dat zie je nu. Overigens heb ik het gevoel dat de komende tijd de Nikkei behoorlijk kan stijgen in deze wereld. Ik heb zelf dan ook vorige week een nikkei ETF gekocht met een horizon van och, 3 a 5 jaar en als ik 35% eruit haal dan gaat die automatisch in de verkoop (never be greedy). En dit is dus geen tip waarde reaguurders maar puur en alleen mijn visie.
Kijk daar hebben we wat aan.
@J.Cash | 03-04-22 | 18:33:
Overigens voordat men over inflatie begint, en dat is natuurlijk belangrijk. Ik woon zoals je weet in Zwitserland en inflatie hier is 2.4% YoY dus de Nederlandse gedachte is voor mij niet van toepassing en als je 35% op een trade in 3 of 5 jaar (liefst eerder) haalt is dat netjes. Niet schokkend maar netjes. En wederom die Nikkei trade is mijn visie en geen tip.
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 18:39:
Dat begrijp ik ook wel. Ik zal je niet dagvaarden.
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 18:39: zoe net dat de euro sinds 2001 50% waarde verloren tov de Frank…auw!
@J.Cash | 03-04-22 | 18:47:
Thank god! Lol!
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 18:39: Great minds think alike..
Ik heb hem alleen in drieën gesplitst.
1/3 automatisch verkopen bij +10%
1/3 automatisch verkopen bij +20%
1/3 automatisch verkopen bij +30%
Ik geef de eerste tranche zes weken en de laatste maximaal een jaar.
@Als_je_me_nou | 03-04-22 | 18:47:
I know. En als je hier woont en je verdient in CHF prima maar ik kwam van buiten en toen we het besloten naar Zwitserland te gaan (een jaar van tevoren) serieus currency handel. Dus ik via EUR/USD, EUR/JPY (zelfs EUR/SGD en Yuan (jaja)) naar USD/CHF en JPY/CHF en uiteindelijk wel wat verlies genomen maar niet als je direct EUR/CHF doet. En dit zijn natuurlijk grappen die ik als "professional" ken maar voor de gewone burger verlies je met gemak 10 a 15%.
@Wijze uit het Oosten | 03-04-22 | 19:11:
Prima professionele trading visie! Ik hou die visie ook aan.
Daarom handel ik altijd op net/net prijs, De prijs na alle kosten (dus ook de systemen, abonnementen, commissies etc.). Heb daar een mooi spreadsheet voor maar kan die kosten inmiddels dromen. Lol!
@Wijze uit het Oosten | 03-04-22 | 19:11:
En stop loss standaard bij mij 10%. Zelfs al gaat het daarna omhoog.
Discipline en dat hebben die echte oude Amsterdamse traders mij vanaf dag 1 geleerd. "Discipline Basil, zo wordt je rijk jonguh. En nu gaan gaan we voor een kopstoot in de kroeg op de hoek." Haha!
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 19:20:
En als je dat met Wise doet?
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 19:25: Trading is alleen géén professie, (socio)technisch gezien.
@Louter Leuter | 03-04-22 | 19:38:
Ja maar daar zit ook commissie, sorry fout, bied/laat spread in. Die doen echt niks gratis.
Ik ben interbancaire forex handelaar geweest, en die handel was clean maar wat Wise doet noemden wij slippage trade.
www.investopedia.com/terms/s/slippage....
@anja | 03-04-22 | 19:42:
Ben toch wel blij dat ik nooit een beroep heb gehad en dat ik dick swinging aan een bureau zat. Lol!
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 19:25: Altijd Net/Net..
And cut your losses.
@Wijze uit het Oosten | 03-04-22 | 20:11:
You da man!
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 19:08:
Hahaha
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 20:01: Ik geef het eerlijk toe, snap er geen bal van. Heb een groot huis in Spanje, als bank gespeeld een huis in Spanje voor mijn dochter en geld voor mijn zoon. Nu verwacht ik en hoop dat ik een rechtszaak weet te winnen, een hoop geld.
Basil, wat moet ik doen, weer een huis kopen, in Nederland, of in onze bv zetten. De beurs ga ik niet op, is gokken voor mij omdat ik er niets van weet.
Ik weet het allemaal niet meer, oorlog inflatie, noem maar op.
@gato | 03-04-22 | 21:44:
Oh my dear Gato. Wie ben ik om je advies te geven? Een ding begrijp je goed als je de beurs niet kent dan moet je er niks doen. En het is geen gokken maar bewust risico nemen. Gokken doe je in het casino en daar wint de bank altijd. Geintje meisie!
Maar serieus. Ik zou vruchtbare (en dat is zeer belangrijk) landbouwgrond kopen voor de lange termijn. Jij woont in Spanje dus zou ik daar als eerste rondkijken en dan dat land verhuren aan boeren. Huurcontract kort houden, 5 of 7 jaar, misschien een winstdeling voor de oogst en natuurlijk een inflatieclausule inbouwen. Niet echt sexy maar wel winstgevend.
Turkse maat van mij is na zijn carriere als bankier wijn-, druiven- en olijfboer geworden. Kocht voor een prikkie 25 jaar geleden zijn eerste land en daarna zwaar uitgebreid omdat die Turken niet doorhadden dat plat vruchtbaar land zeer kostbaar wordt in de toekomst ivm wereldwijde bevolkingsexplosie en die moeten allemaal eten. Zie wat China doet en dat kun jij in het klein doen.
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 22:00: Dank je wel lieverd, mag van Sybil voor dit keer, voor dit advies. Ga eens rond kijken, zie dat Spanje al veel meer aan landbouw gaat doen. In het Noorden zijn kilometers aan graanvelden. Ga eens rustig denken, waar, hoe en meer dingen, die er nodig zijn voor dit plan. Slaap lekker jullie, je hoort me nog wel.
@gato | 03-04-22 | 23:30:
Sybil vergeeft je natuurlijk. Hahaha!
En graan is big bizz, zeker nu. Ik weet niet precies de voorwaarden van hoe en wat voor de grond om het te zaaien. En dus twee tips. Je zult ongetwijfeld dan met graan futures te maken krijgen. Iedere serieuze graanboer gebruikt die om zich te "hedgen." Klinkt nu vreemd maar je als je er ermee bezig bent dan groei je erin (pun intended). Andere tip. Vindt iemand, een gevestigde in de bizz professionele agent (echt zeer belangrijke woorden) die exact weet hoe en wat qua kopen, exploiteren etc.. Kost een paar knaken in het begin maar levert op de lange termijn altijd geld op. En dat geldt voor graan maar ook als jij olijfbomen, druiven, wijn etc. wil doen. Probeer niet het wiel opnieuw uit te vinden en zelf aan te rommelen in de categorie: "penny wise pound foolish" of op z'n Hollands voor een dubbeltje op de eerste rang want dan wordt je afgeslacht. Wil je slim investeren dan moet je de juiste mensen gebruiken en kwaliteit kost geld maar levert ook geld op.
En allerbelangrijkste. Doe je huiswerk. Verdiep je in de materie. Ga aan de tafel op je zonovergoten Spaanse terras zitten open je laptop. Lees alles wat betrekking heeft op je investering. Aai de hond naast je en de katten op je schoot terwijl je vreselijk droge materie leest maar het is zo belangrijk dat je weet waar je over babbelt.
Heel erg veel succes en laat me weten hoe het gaat.
@Basil Fawlty | 03-04-22 | 20:01: Zo bedoelde ik het niet, excuses voor eventueel misverstand. Ik dacht aan de bescherming van beroepen door gecertificeerde opleidingstrajecten, dat heb je bij trading niet. Dus in die zin is trading één van de laatste 'emancipators' op de arbeidsmarkt.. ook al stikt die stelling aan cynisme.
@anja | 04-04-22 | 12:51:
Geen probleem. Ik begreep je visie natuurlijk vandaar ook mijn typische Amsterdamse trader opmerking. "Maw 't is okay meisie. Niks aan de hand." Geloof me ik heb door de jaren heen een mooie laag eelt op mijn hart en mij beledigen is moeilijk dus geen excuses nodig van jou kant.
@Basil Fawlty | 04-04-22 | 13:16: Was nooit mijn bedoeling. Dus excuses zijn wel degelijk op z'n plek, want de indruk had kunnen ontstaan dat het wel de bedoeling was, besef ik. De rol van trading is wrang, maar ik zou het ook niet per se willen kapittelen. No use in hating the player; we're all in it to win it.
Nederland ( dus europa ( ja is kleine letter )) steekt zover in de schuld dat de inflatie niet kan worden gecompenseerd door een passende rente voor de spaarder. De citroenpers kan ook niet meer dan wordt de armoede van de werkenden zichtbaar. In tien jaar is het spaargeld op aan inflatie, hoef je het tenminste niet zelf uit te geven.
Ms dat goud een keer boven de 2k kan blijven
wie weet, via Rusland..
Ofwel; hoe de georganiseerde gedecriminaliseerde tak van geldprinters wederom alles verstoort.
Maar als ik het goed begrijp heb je op staatsobligaties dus minder rendement dan de inflatie. Kun je je geld toch beter ergens anders in beleggen?
Grote beleggers zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen moeten verplicht een groot deel van hun totale portefeuille risicoloos beleggen. Bij een staatsobligatie van een fatsoenlijk land weet je in elk geval dat je je geld weer terugkrijgt.
@theo-is-dood | 03-04-22 | 18:14: Dan weet je ook dat de dekkingsgraad van het pensioenfonds terugloopt.
@goedverstaander | 03-04-22 | 18:19: vooral als je - zoals abp - je renterisico naar beneden niet afdekt.
@theo-is-dood | 03-04-22 | 18:14: en ook dat is slechts een aanname en geen garantie ;)
'Japandemie afgewend'
Ik vind ‘m mooi
Ze zijn slechts aan het Yennen.
Hup saké.
@Mr_Natural | 03-04-22 | 17:54:
Sushi je maar weer.
Nee pot, ja pan.
@Kaal-dik-en-lelijk | 03-04-22 | 18:45:
Kan je aan nippon
Dit is niet meer dan het zoveelste hoofdstuk van de financiele crisis, die al lang voor 'de financiele crisis' begon.
Politici en bankiers wonen de waarde van geld uit, iedere keer weer.
Hou uw papieren goed vast beste burgers, de wind is al opgestoken.
Diep en diep triest wat er allemaal verzonnen en bedacht is om invloed te hebben op de waarde van geld wereldwijd. Weet je wat wel leuk is om met geld te doen? Een muntje van 2 euro op de rails leggen en als de trein er overheen is gereden het proberen terug te vinden.
Ik sta al heel de dag te wachten tot die trein komt.
@Kaas de Vies | 03-04-22 | 17:44: Voordat de trein erover heen rijd is de twee euro door de inflatie minder waard dan de nikkel prijs.
De markt heeft in Japan helemaal niets te willen als het op schatkistpapier (waaronder obligaties) aan komt: www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
Wat in het artikel staat beschreven is daar, met alle risico's van dien, de gewoonste zaak van de wereld.
Voltaire zei het al :
La monnaie papier finit toujours pas retourner à sa valeur intrinsèque; c’est-à-dire zéro
Deze kende ik niet en is leuk, dank voor het delen!
Rutte heeft al geaccepteerd dat vooral de lagere inkomens de crisis moeten betalen.
"Ik kan er verder niks aan doen."
Handdoek in de ring dus.
Onze crisis gaat lang duren naar mijn mening.
De oorlog is nog niet gestopt.
Europa en met name Nederland ( als doorvoerland )zal de klappen krijgen.
De laagste en middeninkomens dragen de zwaarste lasten.
Mijn inschatting. De laagste inkomens gaan compensatie krijgen. De hogere inkomens gaan zwaarder belast worden, maar de hebben de ruimte op het huishoudbudget wel om daar niet onmiddellijk last van te hebben, al is het wel lullig dat de staat je pensioenpot in eigen beheer kaal vreet. Maar de hogere inkomens belasten levert bij lange na niet genoeg op; het zijn vooral de middeninkomens die (zoals altijd) de sjaak zijn.
@Zitvlak | 03-04-22 | 17:36:
En na de oorlog komt de herbouw daar waar Noord-Europa het gros van zal betalen. Want die van oligarchen geconfiskeerde centen zijn bij lange na niet genoeg en Rusland zal geen cent bijdragen.
@2voor12 | 03-04-22 | 17:49: Dat gaat zeker gebeuren, als de Oeks bij de EU komen is het hek van de dam.
@Zitvlak | 03-04-22 | 17:51:
Zelfs zonder dat ze bij de EU komen zal het gebeuren, wat daar straks aan geld naar toe gestuurd word verbleken de kosten van de plannen van Timmerfrans bij.
@Muxje | 03-04-22 | 17:45: Denkt u dat de compensatie de lading dekt?
Het nadeel dat de hoge inkomens hebben zal bijna niet voelbaar zijn.
Bij alles wat zich hier afspeelt op fiscaal gebied, veel kleintjes maakt een grote berg.
@Zitvlak | 03-04-22 | 17:57: Nee, maar de bewering dat vooral de lagere inkomens de rekening betalen is lulkoek.
@Muxje | 03-04-22 | 18:06:
De onderste regionen van de middeninkomens die bij elke regeling net buiten de boot vallen zijn weer de dupe.
die 1000 euro die hij belooft heeft is inmiddels 5000 euro geworden
Titel van dit blog is wat vreemd omdat het lijkt of BOJ een wereldwijde crisis heeft voorkomen. Terwijl ze alleen hun eigen hachie gered hebben.
Nou, als BOJ omdondert.... Dan is Goede Vrijdag "es ist volbracht" wel op zijn plaats.
Ze hebben hun hachje niet gered, they just kicked the can down the road.
Kweet wieset?
Barry Kripke, is it you?
@Kameraansteker | 03-04-22 | 18:14: Ik moest hem opzoeken, maar ik vind je opmerking goed.
Japan is dan ook een homogeen land en niet een samenraapsel van verschillende landen waarbij een paar de lasten dragen voor de vele anderen die het geld over de balk smijten maar ondertussen wel het beleid bepalen.
@2voor12,
En zijn grenzen potdicht heeft.
Maakt echt wel verschil,om over het arbeids ethos daar maar te zwijgen.
Uw woorden zeggen genoeg.
Naar Ursula sturen, zou dat helpen?
Dit vraag ik voor mezelf.
@De Profundus | 03-04-22 | 17:23:
In Japan komen de japanners op de eerste plaats.
En dat arbeidsethos is bij de jongeren (gelukkig) al aan het veranderen. Jezelf letterlijk dood werken voor de baas word er al minder.
@Zitvlak | 03-04-22 | 17:24:
Ursula is onderdeel van het probleem.
@2voor12 | 03-04-22 | 17:25: Dan zijn we het daar over eens, met dank.
@2voor12 | 03-04-22 | 17:25: En haar vriendinnetje Lagarde. De ECB doet het niet beter dan de Bank of Japan. Er komen of renteverhogingen, of meer en meer inflatie. Aangezien renteverhogingen Italië m.n. zou ruïneren, staat de uitkomst vast. Dan is whisky niet zo'n slecht idee.
@de visser | 03-04-22 | 17:52:
En dan vooral inflatie in Noord-Europa. Hier nu 12% tegenover 3% in Portugal.
De engelsen zijn echt op tijd uit het zinkende EU-schip gesprongen.
@2voor12 | 03-04-22 | 17:57: De Engelsen hebben moeten bloeden voor de nexit.
Het zal blijken of deze zet goedkoper was dan dat wat zich nu gaat afspelen met de lidstaten qua kosten.
Wie doet zijn voordeel?
@Zitvlak | 03-04-22 | 18:09: Inflatie in het VK in februari 6,2%. Middenmotor wat dat betreft.
@goedverstaander | 03-04-22 | 18:17: Hier dus 2x zoveel, dit geeft aan wat er loos is met de EU.
@Zitvlak | 03-04-22 | 18:19: nee, met Nederland en het totaal geliberaliseerde energiestelsel hier.
@Bataafje | 03-04-22 | 18:29: Dat is in het VK niet anders. Erfenis van de EU.
@Bataafje | 03-04-22 | 18:29: Waarde Bataaf, uw woorden dekken mede de lading, dank u.
het lijkt mij meer uw gezinsbeschrijving.
Bullish!
Op zich goed voor de Japanse export die goedkope Yen.
Goedkopere auto's. Helaas zit mijn merk er niet tussen.
@goedverstaander | 03-04-22 | 17:20: Nissan GTR Black Edition € 188.000,-
@goedverstaander | 03-04-22 | 17:20: De Toyota's van Rutte wel.
@goedverstaander | 03-04-22 | 17:20: BPM fucks you in the ass
@antfukker | 03-04-22 | 18:18: Big time.
Weer een financiële crisis, dat kan er nog wel bij.
BoJ googelen. Bank van Japan. Aha. Stuk nog een keer lezen.
(Staat het in de eerste zin uitgelegd. Gaat goed hier...)
Ik dacht dat het over Boris Johnson ging.
Maar wat is de functionaliteit van een afkorting als je in de eerste zin moet uitleggen wat het te betekenen heeft? Ik krijg jeuk van al die afkortingen.
@zwellevertje | 03-04-22 | 17:36:
Haha die associatie had ik ook...
Het is niet al goud wat blinkt. In het Oosten komt de zon op en in het Westen gaat deze onder.
Snel nog even de euro's omgezet in whisky
Hier euro's geruild tegen een partij bier: drankkoelkast afgeladen.
@goedverstaander | 03-04-22 | 17:11:
Koffie wordt het nieuwe goud...
@Louter Leuter | 03-04-22 | 17:12: Kan zijn, dat wordt al een jaar geroepen. Maar daar kan ik op verjaardagsfeestjes niet mee aan komen.
Koffie aankomende week schandalig goedkoop bij de Plus. Hebben we maar weer geluk mee!
@LL,
Toiletpapier.
@De Profundus | 03-04-22 | 17:24:
Zonnebloemzaden.
Nikka of Hibiki?
365 blikken erwtensoep. 365 blikken tomatensoep. 365 blikken groenten(oa sperziebonen). 365 blikken bruine bonen, 365 potten witte bonen in tomatensaus, 365 blikken tonijn/kipfilet/andere soorten vlees.
Nog geen 2000 euro omgezet in voedsel in totaal. We gaan zien of het loont.
@guldenmiddenweg | 03-04-22 | 17:47: Je bent gasflessen en haardhout vergeten! Koude soep bah!
@guldenmiddenweg | 03-04-22 | 17:47:
Kipfilet uit blik?
@SterF... | 03-04-22 | 18:01: Aldelis, bestaat echt.
@Sinterbikske | 03-04-22 | 17:52: 2x Coleman Multi-fuel-stove, vele flessen wasbenzine en andere brandstof in jerrycans al voorradig, plus petroleumkachel met brandstof.
@guldenmiddenweg | 03-04-22 | 18:12:
Opgezocht. Net blikjes tonijn, maar dan kip. Is het te nassen?
@SterF... | 03-04-22 | 18:34: Mwha, net zoals blikje tonijn. Bij een lunchsalade of door een beetje nasi of pasta als ontbijt of in een soepje is het wel te doen.
REAGEER OOK