Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Heeft het VK de lont bij het kruitvat gehouden?

Oh jee

Maanden terug heb ik de mogelijkheden met betrekking tot het beleid van centrale banken op het Geldblog beschreven. Van de drie hoofdscenario’s blijkt er nu één te zijn uitgekomen: problemen met het functioneren van de financiële markt (financial plumbing issues) die de centrale bank(-en) zou forceren om een 180 graden (pivot) draai te maken. De mechaniek die hier aan het werk is, geeft perfect de nefaste werking weer van het slechte beleid van centrale banken en overheden over het afgelopen decennium (zo niet langer). Vraag is of we een (dure) verlenging krijgen, of dat de dag des oordeels is aangebroken.

Social
Social

Wat was/is er aan de hand? Het VK kwam met een plannetje om de belastingen te verlagen, wat een prima idee is. Echter, in plaats van de overheid kleiner te maken om deze belastingverlaging te bekostigen, is er gekozen om dit bedrag grotendeels te lenen. En dat viel verkeerd bij de financiële markt. De gedachte was dat een dergelijk pakket inflatoir zou werken, terwijl de schuldquote  en de inflatie al zo hoog zijn in het VK (zelfde inflatiekritiek geldt ook voor ons koopkrachtpakket overigens). 

Wat er toen gebeurde was echt heel bijzonder, want zowel het Britse pond als Britse staatsschulden gingen door het putje. De bewegingen binnen een dag waren ongekend en brachten het functioneren van de markt in gevaar. Dergelijke woeste bewegingen kunnen volgens de risicomodellen eigenlijk maar eens in de 1 miljoen jaar gebeuren, maar het gebeurde toch (weer..), en niet alleen met betrekking tot het pond en de staatsschulden van het VK; overal werden bewegingen waargenomen die als zeer abnormaal beschouwd worden door voornoemde modellen. 

Social

In dit geval was de zwakste schakel sommige Engelse pensioenbeheerders (defined benefit). Die hadden namelijk flink wat Liability Driven Investments (LDI’s) in hun portefeuille. In simpele woorden betekent dat dat pensioenfondsen met een hefboom in Engelse staatsobligaties zaten. Dit betekent o.a. dat het renterisico op de posities afgedekt is. Deze hedge was nodig omdat deze pensioenfondsen steeds meer klem zaten in de door centrale banken veroorzaakte beleggingsklimaat van lage rentes. Maar als de koersen van de VK staatsobligaties dalen, moeten de betrokken partijen meer onderpand storten (margin call). Dit zorgde ervoor dat deze pensioenfondsen juist een gedeelte van hun Britse staatsobligaties van de hand deden om aan deze margin call te voldoen. Resultaat is dat deze staatsobligaties nog verder in waarde daalden en dus voor nog meer liquidaties zorgden.

Social

Om de vicieuze cirkel te doorbreken, heeft de Bank of England (BoE) besloten om "geld te printen" en langlopende staatsobligaties te kopen (QE dus) om de koersen van deze obligaties op te krikken en dus de rentes daarop te drukken. Deze hele actie is dus een bailout van de pensioenfondsen. Overigens is dit ook een bailout van de gemiddelde huiseigenaar in het VK omdat de meeste hypotheken erg kort gefinancierd zijn waardoor de herfinanciering tot een verviervoudiging van de hypotheeklast kan leiden (26% van de hypotheken moet binnenkort gereset worden...). 

Maar hierdoor heeft de BoE enorm gezichtsverlies opgelopen, want een dag na deze ingreep zou zij juist beginnen met het verkopen van de staatsobligaties die zij op haar balans had staan door QE (het opkoopprogramma genaamd quantitative easing). De BoE zou dus beginnen met QT, quantitative tightening. Dit alles om de inflatie onder controle te houden. Maar voor zij überhaupt kon beginnen met verkrappen (QT) werd zij geforceerd om wederom te verruimen (QE). 

Drie conclusies kunnen hieruit getrokken worden. Allereerst laat dit zien dat na jaren van monetaire verruiming (lage rentes en QE), een verkrapping (hogere rentes en QT) direct tot problemen leidt. Het is als een junkie die cold turkey moet afkicken; de ontwenningsverschijnselen zijn dan zeer heftig. Deze verschijnselen zijn electoraal niet te verteren, dus overheden en centrale banken grijpen dan opnieuw in. Overigens liet de ECB dit al aan het einde van 2019 zien toen zij besloot QE weer op te starten, nog voordat corona zijn intrede deed; daar was het bewijs al dat de eurolidstaten drijven op QE en lage rentes. 

Dat brengt de analyse bij het tweede punt; het gevoerde monetaire beleid heeft rechtstreeks geleid tot deze ellende. De investeringen door pensioenfondsen in LDI's zijn gedaan omdat er nergens meer een goed rendement te behalen viel, althans niet met normale beleggingsproducten. Doordat alles in de wereld direct of indirect geprijsd wordt aan de hand van de "risicovrije rentes" (de rentestanden die de overheid betaalt), heeft het gevoerde beleid van de centrale banken een vreselijke werking gehad. Door het kunstmatig drukken van de rentestanden, moesten veel beleggers zich in steeds meer in bochten wringen om rendement te behalen met tot gevolg dat zij inherent steeds meer risico moesten nemen voor eenzelfde rendement. Vandaar ook dat de pensioenfondsen (o.a.) tot deze LDI's verleid konden worden, want het risico van een disproportioneel effect op de waarde van de beleggingen door een renteverandering moesten worden afgedekt. Dit kon dus op marge, waardoor het ene risico werd vervangen door een ander. Iets wat nu niet goed uitvalt.

En men kan er vanuit gaan dat LDI niet het enige probleem is op de financiële markten. Het kraakt overal en het is maar de vraag of centrale banken en overheden de wereld hiervoor kunnen behoeden. Immers, enerzijds moet de inflatie bestreden worden, maar anderzijds moet er geld geprint worden om overheden en financiële partijen overeind te houden. Dit is een soort schizofreen beleid waar al eerder over is geschreven op dit blog. Het zal ondergetekende niet eens verbazen als er dadelijk renteverhogingen komen en MMT (Modern Monetary Theory), wat zoiets is als monetaire voodoo. We krijgen dan, kort door de bocht, renteverhogingen, en een enorme toename in de overheidsuitgaven die door de centrale bank wordt gefinancierd door geld te printen en direct aan de overheid te geven. Uiteindelijk is dit de weg naar Weimar (zie hier). 

Maar totdat het zover is, krijgen landen met dit beleid te maken met een ineenstorting van de valuta. Zowel het VK als de eurozone krijgt hiermee te maken; de euro en het pond zullen nog verder verzwakken. Het schizofrene beleid heeft namelijk een uitlaatklep nodig en dat gaat de wisselkoers zijn. Dat is voor zowel de eurozone als het VK een probleem is, omdat de import nog duurder maakt en dus de inflatie nog verder voedt. Een vicieuze cirkel.

U ziet, centrale banken (en overheden) zitten gevangen. Ze zullen er alles aan doen (nieuw Plaza akkoord of iets dergelijks?) om de eindafrekening uit te stellen, maar ploffen zal de boel uiteindelijk. Helaas zal dit uiteindelijk tot een disproportioneel hogere rekening leiden (de modus operandi van politici is immers: après moi le déluge). 

Het echte probleem is dus dat het electoraat de huidige schade niet in verband brengt met het gevoerde beleid van de afgelopen tientallen jaren en dat zij niet de schadelijkheid ziet van alle hulp- en noodpakketten die nu worden opgetuigd. Zelfs nu daadwerkelijk alles uit elkaar valt, hebben de meesten niet door dat de politici en de instituties die zeggen hen te helpen voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de problemen die zij zeggen te bestrijden. Normaal ben ik een groot liefhebber van ironie, maar dit is onverteerbaar. 

Reaguursels

Inloggen

Ik zie Sigrid Kaag al voor me op het Ministerie van Financiën als ambtenaren haar zulke grafieken voorleggen. Ze stuurt ze allemaal weg en gaat met haar vriendinnen bellen.

DitjaarkrijgikAOW | 03-10-22 | 04:00 | 1

D66-ers hebben geen vriendinnen, ze hebben vrendennen. Ze weunen ammers in Uiropha.

Mazzelstof | 03-10-22 | 06:02

Ik gebruik een steigerplank als hefboom om wegwerppallets mee uit elkaar te halen. De kleine stukken zagen dan makkelijker. Ik stook alles op in de houtkachel. De vrouw haalt daar elke ochtend twee handen vol met spijkers uit. In het voorjaar brengen we vier kistjes met verbrande spijkers naar de oudijzerboer. Dat levert 19 cent per kilo op. Zo houden wij de economie draaiende. De gasmaatschappij verdient geen drol aan ons want de cv-ketel staat het hele jaar uit. Ik heb nu zonnepanelen en dan komt er een warmwaterboiler en kan ik van het gas af. En ik kom nooit meer terug. Hoe heet dat in de economie? Destructive monopoly DM?

DitjaarkrijgikAOW | 03-10-22 | 03:58

Tering Sassen, ga eens ander werk zoeken ofzo. Niet te vreten dit stuk weer.

Groene Horzel | 02-10-22 | 23:53

Teveel (Engels) jargon. Teveel onbegrijpelijke afkortingen. Dat is waarom ik altijd zo'n enorme weerstand voel als ik mezelf weer eens dwing om een stukje te lezen over economie, financiën en financiële markten. Die weerstand begon overigens al op de middelbare school, bij de vakken economie, boekhouden, handelskennis en handelsrekenen.
Klein voorbeeld, ik citeer:

".... was de zwakste schakel sommige Engelse pensioenbeheerders (defined benefit). Die hadden namelijk flink wat Liability Driven Investments (LDI’s) in hun portefeuille. In simpele woorden betekent dat dat pensioenfondsen met een hefboom in Engelse staatsobligaties zaten."

Die "uitleg" in "simpele woorden":
"Pensioenfondsen zaten met een hefboom in staatsobligaties"

O.

Dus snap ik er nog geen ene reedt van.
Iets of iemand die met een hefboom ergens in zit, dat roept bij mij alleen maar onzedelijke beelden op.

En zo kabbelt het verhaal maar door.
Ik haal dan ook zelden het einde van de stukken van Sassen van Elsloo.
Terwijl ie er best wel verstand van heeft, neem ik aan.

Toch zonde.

Peter Emile | 02-10-22 | 23:34 | 4

Tsja, dan is dit stuk niet voor u bestemd.
Daarom ook moet DasKapital terugkomen

theo-is-dood | 03-10-22 | 00:06

Dank aan @Louter Leuter en zovelen. Als je iets niet snapt ; het internet staat open.
Google is een ramp geworden voor dit soort onderwerpen, maar Wiki voldoet zijn taak nog wel redelijk. Zoek niet op google , zoek op Wiki en dan door naar de bronnen.
Of vraag gewoon hier, weet wel zeker dat mensen zoals Louter Leuter je door kunnen verwijzen. Binnen no-time snap je waar het over gaat,
50 jaar geleden had je deze gigantische bron aan informatie niet aan je voeten, maar dan was je naar een bibliotheek geweest en had gevraagd , ik wil graag wat weten over dit onderwerp. Het sneue is . dat je waarschijnlijk sneller echte informatie had gevonden dan nu... Maar geef niet op!

blamage_fr | 03-10-22 | 00:41

Dat u het niet snapt is menselijk. Want Gervais heelntaaie kost. Maar wat u wel begrijpt:
- uw boodschappen en hypotheek worden veel duurder
- spullen uit chine en Amerika worden veel duurder
- uw pensioenpot verdampt
- aan het eind van uw salaris houdt u nog veel meer maand over

En het lastige is: dat gaat met enorm geweld en niemand weet precies wanneer dat gaat gebeuren. Maar dát het gaat gebeuren staat vast.

bartjeau | 03-10-22 | 06:54
▼ 1 antwoord verborgen

Kaag ziet ook in dat steunpakketten niet helpen. En toevallig is zij ook minister van Financiën. En ministers zijn altijd slimme mensen dus het moet hartstikke goed gaan met Nederland.

HaaiBaai | 02-10-22 | 23:26

Bent u fan van Dijsselbloem?

Spring Bruissteen | 02-10-22 | 23:17

Die Griekse souflakivreter is een verkapte internationale socialist:

„ Als oplossing voert hij aan dat de overschotten van de grote industrielanden China, Japan en Duitsland moeten worden geïnvesteerd in landen met een zwakke economie. Hierdoor kunnen deze landen zich verder ontwikkelen waardoor ze niet in te grote schulden geraken. Hij noemt dit het Global Surplus Recycling Mechanism. Het boek is in zes talen vertaald.[2]
Verder is Varoufakis een fel tegenstander van de bezuinigingspolitiek.“

Wikipedia

theo-is-dood | 02-10-22 | 23:22

Kan iemand mij uitleggen waarom de goudprijs nu juist daalt?

zuurtjeregen | 02-10-22 | 22:55 | 3

Omdat alles daalt agv inflatie, beleid, politieke onrust, zwakkere euro, oorlog etc?

Bataafje | 02-10-22 | 23:20

Kopennn!

willem n | 02-10-22 | 23:41

Omdat de rentevergoeding op staatsobligaties stijgt. In VK, in USA en in de EU
En goud ligt alleen maar te liggen in een kluis en levert niks op. Geeft geen jaarlijks rendement

theo-is-dood | 03-10-22 | 00:09

Waar blijft Henk Krol? Die man zou het wel weten. Samen met Caroline van BBB en de Limburgse topper Dion Graus trekken ze Nederland uit het slop.

theo-is-dood | 02-10-22 | 22:50

Op naar een digitale pond

Bbb3862 | 02-10-22 | 22:47

Even heel kort door de bocht ; In tijden van crisis ( = onzekerheid) is het laatste wat je moet doen, de regering krimpen.
Alles een iedereen wil dan stabiliteit , meer naar de markt gooien is dan water op een onzeker vuur gooien.

Sassen van Elsloo heeft prima,zelfs mooie Economische analyses gebaseerd op de vrije markt. Onzekerheid door onverwachte oorzaken , daar is de vrije markt altijd zeer zwak in geweest.
Dus als eerste stelling dat de belastingverlaging ( van vooral de hoge inkomens) een goed idee , mits de staat niet leent , is al blijk van een vastgekoekte achterhaalde visie.

Ja ! Dit kan werken in stabiele tijden , niet in tijden van crisis.
En die tijden zijn voorbij.

We moeten ook ophouden met het woord crisis. Er zijn nieuwe tijden aangebroken en we moeten ophouden om aan te hangen aan onze oude "markt" theorieën gebaseerd op stabiliteit.

Nederland, de staat, moet onmiddellijk alle basis voorzieningen uit de markt halen.

- Energie
Inflatie van 17%? Waarom niet in de landen om ons heen ?
Omdat we (de vvd en Sassen van Elsloo hierboven) een flink deel van onze energie sector op de vrije markt hebben gezet.
" Is efficiënter en uiteindelijk beter voor de consument" gebral.
Wat blijkt ? De staat heeft minder werk en heeft net zoveel inkomen, de consument betaald minder voor een paar jaar en het werkt efficiënt. Iedereen blij,
Na 5 jaar , betaald de consument meer ( tja die bedrijven moet toch verdienen) , zodra er een onverwachte markt verandering plaatsvindt gaat de efficiëntie omlaag en de prijs omhoog.
Bij een crisis gaan ( vaak buitenlandse) bedrijven niet ineens lief doen. Die gaan panisch doen over hun marktwaarde.
De staat heeft dan niet de macht om wat te doen; het resultaat :
De staat (wij belastingbetalers) gaan dik die bedrijven betalen , zodat wij niet creperen. Had de staat een clausule(belangrijker) of 51% aandelen, dan waren wij een fractie van deze kosten kwijtgeraakt.
Wat doen ander landen? Die kopen onmiddellijk deze bedrijven op; controle! en dus ook goed voor de vrije markt. Zekerheid.
Nederland uiteraard niet, wij gaan ze betalen tot we rood staan.

- Zorg
We doen exact hetzelfde met de zorg als we doen met de energie sector.
Privaat ! Daar heb je die zin weer...
" Is efficiënter en uiteindelijk beter voor de consument"
We hebben al een heel klein beetje kunnen likken aan wat het kan betekenen als consument. We moeten terug. Nee, ziekenhuizen moet niet privaat worden en winst maken. Mogen we externe bedrijven inhuren om het efficiënt te maken ?
Uiteraard mag dat. maar we mogen het nooit uit handen geven.
Zodra er een crisis is , moeten we op onze gemak op de rode knop kunnen drukken en tijdelijk geld kunnen inpompen op zwakke plekken.
En dus moet er genoeg bedden/zusters opleidingen etc zijn..
Weer was Nederland een drama met met de andere crisis. Te weinig bedden ? tja ...10 jaar terug hadden we ze. Het staatsinkomen per inwoner is hoger dan Frankrijk en Duitsland, maar we hadden minder dan België en volgens mij een echt dramatisch EU land met 1/10 van ons staatsinkomen.
We moeten ons schamen.

OV:

Wij hebben het duurste OV van Europa en we krijsen het hardst om de auto te laten staan. Waarom ?
Kijk daar hebben we die zin weer.
" Is efficiënter en uiteindelijk beter voor de consument"
We hebben wederom bedrijven gemaakt van een basis voorziening.
Niet helemaal eerlijk , de staat KAN wat doen aan die prijzen , gezien ze nog steeds (deels) controle erover hebben. Maar kiezen ervoor om het niet te doen.
Waarom ? Dat zou een goed artikel zijn...
Maarrr... we verkopen NU nog steeds meer treinlijnen aan buitenlandse bedrijven.
NPO1 radio had nog niet zo lang geleden een "debat" over dit onderwerp.
Ging alleen maar over de efficiëntie van de trein de komende 4 jaar.
Niet over de kosten voor de consument over 5 jaar en wat er gebeurd bij een ramp en wie dat dan zou oplossen.

- Grondstoffen

Willen we de groene revolutie maken in NL , dan moeten we stoppen om naïef te doen.
Zonnecellen, batterijen, windmolens.
We hebben ontzettend veel grondstoffen nodig.
Waar zijn de nodige grondstoffen het meest? China.
Niet weer dezelfde fout maken als met Rusland en dat zijn we heel blij toch aan het doen.
Met de gehele EU nu een plan voor de komende 20/30/40 jaar , waar de fuck halen we onze grondstoffen vandaan?
Afrika? Ja , er zijn wat plekken. Raad eens waar de chinezen zitten, terwijl wij blij geld in die landen pompen voor het goede doel ( wat humanitair prima is trouwens ).

Ik heb het idee dat Nederland en ook onze blogger hierboven blijft hangen in het nu ( of vroeger), zonder te zien waar we heen gaan bewegen.
De staat gaat belangrijker worden , de echte crisis moet nog beginnen.
Laten we ook qua regelgeving klaarstaan, zodat we niet weer de laatste droplul zijn... zoals blijkbaar is gebleken.

blamage_fr | 02-10-22 | 22:45 | 5

Hear hear

Schadenfreude | 02-10-22 | 23:50

Dat tijdelijke geld inpompen van jou gebeurt al jaren met tientallen miljarden tegelijk. Zelfs Keynes met zijn anti-cyclische begrotingsbeleid gaf aan dat die leningen terug betaald moeten worden als het weer beter gaat met de economie. Helaas zitten we vast aan een klooivaluta als de euro en de clubmed die dat nooit deden maar gewoon hun munt devalueerden. Dat kan niet meer en clubmed heeft ondanks de euro geen beter beleid gevoerd en van het beloofde economisch naar elkaar toegroeien zagen we iok iets.

Nichtsneues | 03-10-22 | 00:00

@Nichtsneues | 03-10-22 | 00:00:
Zoals gezegd in het begin, kort door de bocht. Mijn punt is dat we ten tijden van crisis kunnen ingrijpen waar het nodig is , zonder overmatige kosten en vooral tijd.
Waar we de burger->democratie->de staat in mogen zijn.
Je weet dat Nederlands het braafste landje in de EU is qua leningen , maar er nu het slechte voorstaat in deze crisis voor zijn burgers vergeleken met de landen om ons heen.
En waar gaat dat extra geld heen , die we gekort hebben op onze basis?
Ja , die gaat nu heel snel op aan crisis management. Dat bedoel ik.
Snel winst , weinig (veilige) toekomstvisie. En uiteindelijk verlies van vertrouwen en ja ook geld.

blamage_fr | 03-10-22 | 00:21
▼ 2 antwoorden verborgen

Turkije heeft dit jaar een inflatie van boven de 80%, en 20% per jaar is zo'n beetje de norm, toch is dat kutland nog steeds niet in elkaar gedonderd. als ik Europa met dat land vergelijk duurt het nog wel even voor we weer tulpenbollen moeten vreten maar misschien mis ik wat. Hoe dan ook, ben toch maar een voorraadje diesel en kachelhout aan het inslaan, je weet maar nooit.

zwellevertje | 02-10-22 | 22:44 | 2

Denk je dat de mensen daar het leuk hebben op dit moment. Nee, een staat gaat niet zo snel failliet. De mensen die er met en onder leven ...

blamage_fr | 02-10-22 | 23:01

@blamage_fr | 02-10-22 | 23:01: Ze kiezen al decennia lang de zelfde oplichter die dit mogelijk maakt, twee opties dus; A. ze zijn niet goed snik B. het interesseert ze niet. Doe er mee wat je wilt , geen medelijden met dat land.

zwellevertje | 02-10-22 | 23:20

Tsja. Deze zeepbel is decennia opgepompt. Het is al verrassend dat het zo lang kon doorgaan. We gaan op vele manieren gezellige tijden tegemoet.

Beste_Landgenoten | 02-10-22 | 22:34

Nu grote voorraden hout en bruinkool aanleggen. Energie gaat nog duurder worden.

lekgoot | 02-10-22 | 22:27

Hoe bestaat het dat de Amerikaanse dollar nog zo sterk is? De Verenigde Staten hebben toch een enorme schuldenberg, blijft dollars printen en is toch praktisch failliet?

Rare kunstmatige qe (en inmiddels qr) wereld waarin we leven.

Cirkelred | 02-10-22 | 22:22 | 2

Omdat olie (c.q. energie) gekoppeld is aan de dollar. De US zit daardoor altijd goed. Het is daarom dat vele olie producerende landen van de dollar als rekeneenheid af willen. US: "It's our money and your problem".

Hojo24 | 02-10-22 | 22:39

Nog 2 redenen waarom USA redelijkgoed zit:
- als ze 1 jaar lang de belastingdruk van Nederland zouden invoeren kunnen ze binnen 1 jaar de volledige staatsschuld aflossen;
- VS heeft al ca. 2 jaar hogere renten dan de Ecb

Tee Of Cup | 02-10-22 | 23:29

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje vanwege krankzinnige geldschepping en gaan daar de rekening voor betalen. Nu lacherig doen over het VK is een beetje voorbarig, het herstel dat uiteindelijk toch zal komen is wellicht makkelijker zonder dan met de ballast van een EU.

DrJaap | 02-10-22 | 21:58 | 1

Te laat eruit gestapt. Samen met GB gaan wede prijs betalen.

zuurtjeregen | 02-10-22 | 22:06

Okay, misschien kan iemand me dit uitleggen:
De regeringen van Colijn probeerden in de jaren 30 met loonmatiging de crisis te beteugelen maar waren daar nauwelijks succesvol in. Hoe is dat anders ten opzichte van het hier gepredikte snijden in overheidskosten?

Barre_de_k | 02-10-22 | 21:50

Stel dat ik iemand ken met 20k op de bank en zonder koophuis, is het dan na de winter een geschikter moment om te kopen of is nu net zo goed?
Over een jaar of 5 gaat deze 'vriend' wellicht een tijdje overzees wonen dus ik wil het huis niet per se als lange termijn investering.

Barre_de_k | 02-10-22 | 21:27 | 7

Een eigen huis is nooit verkeerd. Maar die 20K is nauwelijks meer voldoende voor een nieuwe keuken

theo-is-dood | 02-10-22 | 22:07

Als inflatie en geldontwaarding waarheid zou worden isvolgens economische basisbeginsels het advies: steek je centen in waardevaste Assets. Vastgoed, duurzame waardevaste zaken of edel metalen.
De rente zal stijgen en de huizenprijsstijging beperken, echter tegelijk zal de inflatie, extreme krapte op de huizenmarkt die de komende jaren ongetwijfeld niet zal verruimen, de onzekerheid door oorlog en energie,bevolkingstoename de prijzen omhoog jagen. Als je het geld hebt zou ik eind van dit jaar gaan kopen

zuurtjeregen | 02-10-22 | 22:14

Doe als Bill Gates. Koop grond.

lekgoot | 02-10-22 | 22:29
▼ 4 antwoorden verborgen

Google even op Crecit Suisse en Google vult het aan met bankroet en allerlei recente artikelen. We staan voor een woeste herfst.

Von Bliksum | 02-10-22 | 21:26 | 2

Credit

Von Bliksum | 02-10-22 | 21:26

seekingalpha.com/article/4544195-cred...

Credit default swaps op Credit Suisse op all time high. En welke banken en pensioenfondsen hebben schuldpapier van Credit Suisse in portefeuille? Hoeveel procent moet daar van worden afgeboekt (haircut)?

theo-is-dood | 02-10-22 | 22:05

Wat was het toch verschrikkelijk toen we maar 1% inflatie hadden in de EU. De geldpers werd aangeslingerd om de inflatie tot 'iets onder de 2%' te krijgen, hoofddoelstelling van de ECB! Dus
1 de inflatie zou geen verrassing moeten zijn,
en
2 het beleid om de inflatie in te perken zou ook logisch moeten zijn (namelijk quantitative tightening & rente verhogen)...
Maar blijkbaar is de ECB toch niet zo onafhankelijk.

Wim_Kut | 02-10-22 | 21:18 | 2

Rente verhogen is een probleem voor de schuldenlast van de knoflooklanden, zo heb ik begrepen. De ECB zat en zit in de tang.

goedverstaander | 02-10-22 | 21:20

@goedverstaander | 02-10-22 | 21:20: En daar zouden we nu de grens moeten trekken. Of alleen de knoflooklanden donderen in elkaar, of de hele EU en het een en ander eromheen. Splits de boel op. Die luitjes daar hebben jarenlang feest gevierd en moeten zich er nu maar mee redden. Een N-EU, Noordelijke EU op basis van de EEG zou een uitkomst zijn. De Euro in huidige vorm laten varen en opnieuw beginnen zonder failliete zuid-europese profiteurs.

Kopieerapparaat | 02-10-22 | 23:42

Straks gaan de politici nog ons nog een oorlog inrommelen om daar vervolgens de schuld aan te geven. Kunnen we daarna weer lekker gaan opbouwen met een schone lei.

LucaBrasi | 02-10-22 | 21:14 | 2

Dat hebben we nu toch al soort van met Vladimir Vladimirovitsj in Oekraïne en de gasprijzen die alles onbetaalbaar maken?

Barre_de_k | 02-10-22 | 21:28

Die oorlog staat al gepland en beschreven, tot in detail. Lees Ezechiël 38 en 39. Europa en het Midden Oosten helemaal onder de voet gelopen in een oorlog door een coalitie van Rusland, Iran en Turkije, alle Balkan landen en de hele Kaukasus. En verder staat het VK, de VS en SA aan de rand van de monetaire afgrond krachteloos en machteloos toe te kijken met woorden van scherpe veroordeling en verbazing.
Dit is een frase van een tekst: 'Zijn jullie gekomen om alleen maar te roven en te plunderen?' Hebben jullie al die legers gemobiliseerd om te roven en je buit binnen te halen?

Apoptose | 02-10-22 | 22:10
-weggejorist-
entredeuxverres | 02-10-22 | 21:12 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

De inflatie wordt voor een groot deel gedreven door energieschaarste, en energieschaarste wordt voor een groot deel gedreven door de klimaat-cult die fossiele brandstoffen op allerlei manieren ontmoedigt.

DutchLion33 | 02-10-22 | 21:07 | 4

=zelfjoris=

goedverstaander | 02-10-22 | 21:11

@Vechter | 02-10-22 | 21:09:
Die oorlog heeft er minder mee te maken dan jij denkt, niet niks natuurlijk, maar de energieprijzen gingen al omhoog voor Putain Oekraïne binnen viel. Dat eerste was niet heel toevallig, als je een beetje het nieuws volgde.

Analia von Solmsch | 02-10-22 | 21:22

Eh, de investeringen in olie en gas zijn al jaren te laag. Dat is inderdaad heel hard ontmoedigd door wat jij de cult zou noemen en inderdaad, we zijn verslaafd geraakt aan goedkoop Russisch gas en wilden geen alternatief meer hebben.

Barre_de_k | 02-10-22 | 21:40
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist en opgerot-
entredeuxverres | 02-10-22 | 21:06 | 10
▼ 10 antwoorden verborgen

Morgen krijgt credit suisse een bail-out. De onzekerheid die dat gaat veroorzaken gaat denk ik de totale ineenstorting veroorzaken. Recessie en depressie komen. Bezuinigen en rentes verhogen jagen dit alleen maar aan. We gaan op de blaren zitten door jaren aan gratis geld aan mkb (coronasteun) en vermogenden (0-rente). Wie mag dat betalen? De hardwerkende Nederlander. Na deze tijd komt het wel weer goed, lesje geleerd, blabla. Maar eerst moet echt het zuur komen. En is het niet deze week, dan is het wel volgende week.

TheManiac | 02-10-22 | 21:01 | 4

Gaat rond op Twitter. Met een liquiditeitsdekkingratio van 191% zal het zo'n vaart niet lopen. Maar er is wel stront aan de knikker. Eind deze maand komt de bank met een nieuw toekomstplan, vermoedelijk gericht op vooral vermogensbeheer.

goedverstaander | 02-10-22 | 21:12

Het probleem is een beetje dat als iedereen het aandeeltje CS morgen in de verkoop gooit, het lastig is om op je handen te blijven zitten als je andere bankaandelen in je bezit hebt. De hele financiële sector kan dan in de uitverkoop gaan. De probleempjes in de UK, Ukraïne en de oplopende rente zijn helaas olie op dit vuur.

Bomenknuffelaar | 02-10-22 | 21:44
▼ 1 antwoord verborgen

Niet best inderdaad maar dan rest mij de vraag, wat nu?

Kartelmaster2000 | 02-10-22 | 20:43

Je laatste alinea klopt niet.
Het toeval wil dat ik veel Engelsen ken die over het algemeen conservatief stemmen.
En die zijn helemaal klaar met het gedrag van "hun" partij.
Ik voorspel een mega winst voor labour bij de volgende verkiezingen.
Niet voor hebben de blauwen bij lokale verkiezingen recent al grote nederlagen moeten slikken.

Maya de Blij | 02-10-22 | 20:34 | 1

Probleem is niet links rechts, maar t feit dat alle politici inmiddels de cool-aid hebben gedronken en menen dat dit decent monetair beleid is...

ReyNemaattori | 02-10-22 | 21:26
-weggejorist-
entredeuxverres | 02-10-22 | 20:24 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen
-weggejorist-
BobDobalina | 02-10-22 | 20:23 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik neem aan dat Klaas Knot naar aanleiding van de inflatiecijfers in Nederland zijn verantwoordelijkheid neemt en opstapt. Oh nee, wacht

3bibu | 02-10-22 | 20:19 | 4

@Frits de Vriez | 02-10-22 | 21:33:
Had hij niet voor Quantitative Tightening kunnen pleiten toen hey nodig was?

Barre_de_k | 02-10-22 | 21:41

@Barre_de_k | 02-10-22 | 21:41: Heeft hij vaak genoeg gedaan, maar hij had nooit de meerderheid in de ECB-vergaderingen.

Après toi | 02-10-22 | 21:51
▼ 1 antwoord verborgen

Postte toevallig deze week al kort bericht over DNB en QE’s hier, gaat in NL (En België helemaal, daar is iets van de helft van de centrale bank in hangen van beleggers) ook de verkeerde kant op. Wordt zelfs al geopperd dat de Nederlander kan opdraven om DNB overeind te houden, dat zou echt bizar zijn.

NoNoVio | 02-10-22 | 20:19

Ik moet wel een beetje lachen om volk wat liep te juichen om de miljarden die naar de NHS konden in plaats van de EU en nu de rekening moeten betalen voor hun nogal domme ideetjes. Maar wat dat toch echt overtreft zijn "libertariers" die denken dat je het geld kan halen van tienduizenden ponden voor de allerrijksten en enkele ponden voor de allerarmsten door te bezuinigen op de overheid.

Hoe naïef ben je? Leuk hoor Ayn Rand. Als je vijftien bent.

Niet dat ik tegen geld besparen ben of zo. Maar overheidsgeld beter verdelen is dan toch een stuk intelligenter dan denken dat je zoveel geld kan ophalen door een paar mislukte ambtenaars te ontslaan.

Van God los dit soort volk. Geen flauw idee hoe het werkt.

Theodorus.Goldbach | 02-10-22 | 20:18 | 12

Dit jaar moe(s)t er nog 25 miljard naar de EU en dan is het klaar voor de UK, het betalen aan de EU.

Vanaf juli dit jaar gaat UK 20 milard gbp per jaar besparen op EU afdrachten. U bent aan het afgeven op 2 maanden definitieve Brexit. En...

Daarnaast gaat er gewoon ook jaarlijks structureel 20 miljard meer naar de NHS. Leugenaar.

www.kingsfund.org.uk/projects/nhs-in-...

sjef-van-iekel | 02-10-22 | 23:28

@Basil Fawlty | 02-10-22 | 22:31:
UK politiek... NHS is het beste! In Nederland _was_ het het H-woord, in het VK is het het N-woord.

Maar als de NHS het beste systeem is... Waarom heeft niemand het dan gekopieerd.

Louter Leuter | 02-10-22 | 23:38

@Louter Leuter | 02-10-22 | 23:38:
"Maar als de NHS het beste systeem is... Waarom heeft niemand het dan gekopieerd."
Exact. En de gedachten van Aneurin Bevan in 1948 waren nobel maar het was een uitloper van de 19e eeuwse Engelse Imperial visie en was al niet houdbaar toen het werd opgericht want toen viel "the Empire" al snel uit elkaar. Maw een archaïsche gedachte in een toen snel veranderende wereld.

Basil Fawlty | 03-10-22 | 00:05
▼ 9 antwoorden verborgen

Ziet er niet goed uit. Ik ga maar eens een konijn klaarmaken nu het nog kan.

Sinterbikske | 02-10-22 | 20:16

Waarom een meerderheid van de conservatieve partijleden Truss heeft gekozen is mij een volkomen raadsel. Haar tegenstander in die verkiezingen Rishi Sunak, ook niet de beste kandidaat maar stukken beter dan Truss en zeker financieel, waarschuwde toen al tijdens een van de vele tv debatten voor dit scenario (en ik was het met hem eens) als zij aan de macht zou komen en hij kreeg gelijk. Dus wat er gebeurt moet een ieder iemand met enige financiële ervaring niet verbazen. Oplossing kan zijn dat zij snel opstapt en Sunak het roer overneemt maar dat kan niet binnen de huidige partijstructuur, maw weer nieuwe partij verkiezingen.

Basil Fawlty | 02-10-22 | 20:13 | 16

@Basil Fawlty | 02-10-22 | 22:25:
Keir Starmer moet dus vooral niets zeggen. Dan zeg je dus immers nooit iets verkeerds. Alleen jammer dat links dat nooit kan.

Louter Leuter | 02-10-22 | 23:41

@Louter Leuter | 02-10-22 | 23:41:
Inderdaad. Maar Sir Keir is vooral dol op zichzelf dus die zal ook nog wel de fout ingaan en hij is buiten Londen, Bristol en Liverpool niet echt geliefd dus of Labour echt wint met zoveel voorsprong valt natuurlijk te bezien als het erop aankomt en de verkiezingen zijn pas in 2025 als ik mij niet vergis en dat is een eeuwigheid in de politiek.

Basil Fawlty | 02-10-22 | 23:56

@Theodorus.Goldbach | 02-10-22 | 20:22:
----
Laten we eerlijk zijn. Als iedereen roept dat jouw "plannen" ruk zijn dan is een beetje introspectie en herziening waarschijnlijk een goed idee. Je leidt/dient een land, niet jouw donors/sponsors.
-----
Waarom gaat dat zeggen je zo makkelijk af bij een ander land, maar niet bij NL?

peterdh | 02-10-22 | 23:58
▼ 13 antwoorden verborgen

Dus wat door de rationeel denkende burger nu al maanden, en eigenlijk al het hele jaar gezegd wordt, bij inflatie is alleen hard snijden in nutteloze overheidskosten een goede strategie. Even geen geld naar migratie, klimaat, stikstof en we hebben een pot van 100 miljard om de koopkracht weer een beetje op peil te houden.

peterdh | 02-10-22 | 20:12 | 4

Neeeeeeeee! Niet de makramé-les voor gevorderde LHBTQI+ vluchtelingen uit Nederland (identificeren zichzelf als vluchteling maar zijn roomblanke kaaskoppen) in Coevorden saneren?!

Barre_de_k | 02-10-22 | 21:43

Vergoeding bezoek dierenarts/ADAM-regeling
Vergoedingen
Eerste bezoek (consult) aan de dierenarts (100%)
Medische kosten (50% tot max. €300)
Chippen honden en katten (100%)
Castratie/sterilisatie katten (50%)

www.dierenambulance-amsterdam.nl/adam...

Er kan nog voor miljarden worden bezuinigd op de meest bizarre subsidies

theo-is-dood | 02-10-22 | 22:29

@theo-is-dood | 02-10-22 | 22:29:
Klimaathysterie en stikstof even 10 jaar uitstellen dan hebben we als NL al 100 miljard die momenteel gealloceerd is voor die twee, direct ter beschikking.

Als we het oplangere termijn bekijken hebben we 1000-1500 miljard "vrij" daarvoor.

Daar kan alle honden en katten sterilsatie en overige poedelsubsidie niet tegenop.

dan moet echrter de hysteriemodus uitgezet worden in de hoofden van politici) want het kan best namelijk die point of no return was natuurlijk lariekoek, dat was omdat de klimaathysterie erdoorgedrukt moest worden binnen de regeertermijn van de europeese/landelijke politici., niet meer niet minder.

Maar ze laten natuurlijk liever iedere Europeaan letterlijk doodgaan voordat ze dat terugdraaien en hun gigantische *scam* over "de point of no return" mbt het klimaat.

peterdh | 02-10-22 | 23:55
▼ 1 antwoord verborgen

Hoe groter de interne markt hoe minder problematisch de wisselkoers is.

Neuth | 02-10-22 | 20:08

Ten opzichte van de USD staat de pond laag maar ten opzichte van de USD staat de euro ook laag. Eigenlijk staat de USD gewoon hoog mede door de renteverhogingen van de FED. Ten opzichte van de EUR gebeurt er weinig.
Vanuit EU-landen wordt nu aangegeven dat UK verkeerd bezig is maar dit lijkt mij voorbarig. Ik wil nog wel eens zien met de aankomende belasting- en kostenverhogingen voor het MKB in NL hoe snel de inflatie hier wordt beteugeld - ik verwacht een tegenovergesteld effect en daardoor een langere periode van hoge inflatie in de EU en grotere (te late) renteverhogingen om dit te corrigeren met catastrofale gevolgen.
Ik denk dat de UK hier het juiste doet - belastingen omlaag. Dat doet in het begin even pijn maar op lange termijn het beste. De inflatie zal daar in ieder geval volgend jaar niet zo hard stijgen als in NL waardoor minder groter rentestappen in de toekomst nodig blijken. We zullen zien.

MarioKab | 02-10-22 | 20:04 | 5

@MarioKab | 02-10-22 | 20:21: De inflatie gaat zeker niet omlaag als je gaat lenen om belastingen te verlagen. Inflatie gaat omlaag als je de rente verhoogd. En nee dit zijn niet de ondernemers of het MKB maar een puissant rijke bovenklasse die hun geld niet in de echte economie stopt. Dus je schiet er helemaal niets mee op.

Zapata10 | 02-10-22 | 20:30

@Zapata10 | 02-10-22 | 20:08: Lenen om belastingen te verlagen is _precies_ wat Italië al heel lang doet, en en daar staan wij zowel direct als via de gezamenlijke munt garant voor. Dus we kunnen het net zo goed zelf ook doen, dan hebben we ook de voordelen in plaats van alleen de nadelen.

W_F | 02-10-22 | 20:46

@W_F | 02-10-22 | 20:46: Het is u misschien niet bekend maar UK is geen lid van de EU en er staat niemand garant. Overigens is het zo dat Italië nu tegenhoud dat de ECB de rente significant kan verhogen en we daarom met die enorme inflatie zitten. (buiten het beleid van onze regering om)

Zapata10 | 02-10-22 | 20:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Zolang de hypotheek rente sky-high gaat is het prima voor mij.

g[E]ulden | 02-10-22 | 20:03 | 3

Want?

hetgeleteken | 02-10-22 | 20:11

@hetgeleteken | 02-10-22 | 20:11:
Dan is de gedachte dat ze "lekker goedkoop hebben geleend tegen een vast tarief", vegetende dat praktisch iedereen waar ze spullen kopen meer hypotheek voor hun kantoor/winkelpand moeten gaan betalen de aankomende jaren en dus gewoon alles duurder wordt.

peterdh | 02-10-22 | 20:16

Dagobert Duck in zijn pakhuis.
Van uit zijn glimmende volle geldpakhuis kan hij 5 broden kopen.

zuurtjeregen | 02-10-22 | 22:22

Alle ellende begon toen Greenspan hoofd van de Fed werd en alles op alles zette om het hedge fund LTCM te redden.

Stachauer1971 | 02-10-22 | 20:02

In het verhaal over de Engelse pensioenbeheerders mis ik een nogal essentieel punt: het Pension Protection Fund. Dit fonds van 39 miljard pond dekt schulden af waardoor verkoop van activa niet nodig is.

Spring Bruissteen | 02-10-22 | 19:58 | 2

true

Sassen | 02-10-22 | 21:28

@Sassen | 02-10-22 | 21:28:
Dus? In hoeverre houden uw beweringen inzake meer onderpand storten en extra verkoop van staatsobligaties stand?

Spring Bruissteen | 02-10-22 | 22:38

De minister van Financiën Kwasi Kwarteng, in GB beter bekend als Kamikaze Kearteng hebbe een economische ideologie omarmd die nog desastreuzer is dan de Brexit

johnyl | 02-10-22 | 19:56

> hebben de meesten niet door dat de politici en de instituties die zeggen hen te helpen voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de problemen die zij zeggen te bestrijden.

Dus wat is je voorstel? Dat we andere politici en instituties gaan vinden om de problemen te bestrijden?

koeberg | 02-10-22 | 19:49 | 3

Ja. Goed plan.
Of je moet het niet erg vinden dat de huidige kliek politici liegen, cruciale informatie achter houden, gokken met jouw geld, zichzelf verrijken, samenwerken met globale instanties die niets met onze democratie te maken hebben, oorlogszuchtig zijn.
Dan niet.

entredeuxverres | 02-10-22 | 20:03

Dat is wel zo'n beetje de enige optie. Politici die snappen dat je niet iemand als Kaag op financiën zet, en mensen in Brussel die snappen dat de aanstelling van de directeur van de ECB geen politieke aanstelling is; daar moet een vakidioot zitten met maar één opdracht: de inflatie onder de 2% houden. Zoals dat hier vroeger ook het geval was.

Muxje | 02-10-22 | 20:11

De pond valt al honderd jaar ten opzichte van de dollar. www.exchangerates.org.uk/articles/132...

Enige uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse burgeroorlog.

Britten zullen minder importeren omdat buitenlandse goederen in verhouding duurder worden. Britten zullen meer intern consumeren omdat die goederen wel betaalbaar zijn. Britter zullen meer exporteren omdat hun goederen genoteerd in een externe munt nu goedkoper zijn.

Dit beleid is het VK gewend. Business as usual.

Feynman | 02-10-22 | 19:46 | 5

@Après toi | 02-10-22 | 19:51: Nederland wil alle uitkeringen met 10% verhogen, dus die +8 is snel opgelost.

W_F | 02-10-22 | 20:48

@W_F | 02-10-22 | 20:48: Het gaat om de lopende rekening, dus de handel met het buitenland. Die is nog steeds fors positief.

Après toi | 02-10-22 | 21:19

@Après toi | 02-10-22 | 21:19: Er zit een forse min van minister Van der Wal aan te komen.

goedverstaander | 02-10-22 | 21:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Het tientje van Lieftink, al dan niet digitaal, nadert met rasse schreden.

Eppo | 02-10-22 | 19:44

Economie is een sociale wetenschap.
Geen exacte en elke voorspellende waarde wordt gelogenstraft.
Gedrag is bepalend.
Het is waarschijnlijk dat een aap dezelfde resultaten behaald als een mens gegeven een random aantal parameters. zoals rente beïnvloeding, opkopen, geld bijdrukken etc.
Laat de Britten dus lekker gaarkoken in hun splendid isolation!

Jan Lange3373 | 02-10-22 | 19:40 | 2

Je weet het waarschijnlijk niet, maar JOUW pensioengeld is ook in Britse swaps geïnvesteerd.

Aipon | 02-10-22 | 20:01

Het versimpelde voorbeeldje met de apen watje aanhaalt ging over eenvoudige beleggingsfondskeuzes. Niet over monetairbeleid

zuurtjeregen | 02-10-22 | 22:32

En de roverheid maar innen..

Wijze uit het Oosten | 02-10-22 | 19:39

Gelukkig brengt het electoraat in Nederland, mede door dit blog, dit alles wel in verband met overheids wanbeleid.
Daarom. Haal uw spaargeld van de bank. Koop zilverlingen.
Haal voor drie maanden cash en vreten in huis en vergeet uw huisdieren niet in deze. Bitcoins werken trouwens niet als er stroomuitval is.
Mocht u dit onzinnig en overdreven vinden, bedenk dan wie onze Minister van Financiën is.

entredeuxverres | 02-10-22 | 19:38 | 7

@entredeuxverres | 02-10-22 | 19:52: Ook wel bekend als mevrouw Al-Qaq, die het huwelijk geheim hield en alsnog bij buitenlandse zaken toendertijd wegens mogelijke belangenverstrengeling buiten is gezet.
En weer terugkwam en zich afvroeg wie nou die mensen waren die niet op haar stemden.
En het inzicht heeft van een oostindisch blinde vink.

Dezenaamhier | 02-10-22 | 20:00

Je kan ook investeren in offgrid solar, zelfs al is t maar om de koelkast en een paar lampen te laten draaien... al je cash is ook waardeloos als je in t donker zit

ReyNemaattori | 02-10-22 | 21:52
▼ 4 antwoorden verborgen

Dus het enige antwoord is: "er is geen antwoord"?

SoepKip | 02-10-22 | 19:37 | 2

Article hint: laat de boel NU instorten, voordat het te laat is. Het wordt pijnlijk, maar nog niet dodelijk. Of misschien het is al te laat is.

Aipon | 02-10-22 | 20:03

Allemaal het resultaat van een kapot gemanagede welvaart.

Vaklieden zijn er niet meer, in elke organisatie zitten nu overbetaalde allesweters die problemen denken op te lossen, want daar hebben ze voor geleerd.

Piet-Kietelaar | 02-10-22 | 19:35 | 2

Allemaal het gevolg van meer uitgeven dan er binnenkomt, ondanks de al enorme welvaart.

Sjors W. | 02-10-22 | 19:41

Yep!
Op aanraden van een leve-de-bonus-bankmanager

Piet-Kietelaar | 02-10-22 | 19:55

Of het electoraat het nu wel of niet ziet, het electoraat staat het water aan de lippen, dus die gaan uit lijfsbehoud voor goedkope zwembandjes stemmen, niet voor het ook nog legen van de regenton.

Er is ook geen enkele partij die je de sleutel van de staatskas kunt toevertrouwen. Puur wat dat betreft heb ik de SGP het hoogst zitten en die wil je ook niet aan de knoppen hebben.

Sjors W. | 02-10-22 | 19:34

Hier en daar wat onnauwkeurigheden in dit topic maar goed al het begin is moeilijk. Ik wil nog wel even wijzen op de micro-economie waarbij het aanbod naar een goed geanalyseerd ceteris paribus-principe, de berekening van de aanbodelasticiteit andere aanbodbepalende factoren heeft dan dat de prijs constant wordt verondersteld. Wiskundig is dit quotiënt de richtingscoëfficiënt ofwel de eerste afgeleide van de aanbodfunctie (of van de raaklijn bij een niet-lineaire functie). De functie moet dan wel expliciet in qa staan (dus de ongespecificeerde vorm qa=f(p) hebben), omdat p hier de oorzaak, de onafhankelijke variabele is.

johnyl | 02-10-22 | 19:34 | 1

Ga je moeder vervelen!

zuurtjeregen | 02-10-22 | 22:44

Wat is nou het antwoord op de vraag uit de kop van dit artikel? Ja of nee?

Kernsplijter | 02-10-22 | 19:32
-weggejorist-
bitterpete | 02-10-22 | 19:27 | 2

In de jaren tachtig zou men nog gejuicht hebben om deze trickle down economics. Overigens werkt het ook helemaal niet zoals Truss het bedoeld heeft. Onder andere de hypotheekrente stijgt skyhigh in Great Britain.

thanseeuwen | 02-10-22 | 19:26

Dank je poster

larie | 02-10-22 | 19:25

Ben blij dat ik er geen flikker van begrijp. Ignorance is a bliss zullen we maar zeggen.

halfvolle glas | 02-10-22 | 19:20

Ik ben geen econoom maar het is duidelijk dat het rechtse beleid in Engeland (maak alles zo aantrekkelijk mogelijk voor de rijken, dat ze maar niet weglopen) niet werkt.
En de Brexit heeft natuurlijk ook niet geholpen.

cugel | 02-10-22 | 19:19 | 11

Voor eennrechts beleid hengelen ze wel veel migranten naar binnen...

ReyNemaattori | 02-10-22 | 21:58

plus al de vluchtende russen natuurlijk waar je helaas weer arabieren voor terug krijgt.

AntiZanicz | 03-10-22 | 00:27

@ReyNemaattori | 02-10-22 | 21:58: Daardoor zie je dat migratie niet te stoppen is: zelfs als je ze dreigt af te voeren naar Rwanda blijven ze komen. Dus Nederland, met grenzen die je minder gemakkelijk kunt verdedigen dan het Kanaal, is kansloos.
@AntiZanicz  | 03-10-22 | 00:27:
Ik las vandaag dat in een stad in Engeland de hindoes en moslims, alletwee afkomstig van het Indiase subcontinent slaags zijn geraskt. Ze geven het Hindutva beleid van India de schuld waarbij hindoes worden voorgetrokken.

cugel | 03-10-22 | 04:08
▼ 8 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Quantum Suicide | 02-10-22 | 19:14 | 1

Weest niet fout, koopt allen goud!

Kaal-dik-en-lelijk | 02-10-22 | 19:14 | 3

Vorige maand een nieuwe trouwring gekocht, 14 karaat. Had ik dit slechts één maand later gedaan, dan had ik deze in 18 karaat kunnen kopen voor ongeveer hetzelfde bedrag.

Mensen die zeggen „koop goud” geloven in de mythe, óf hebben dit zelf al gedaan en staan inmiddels te popelen om hun eigen voorraad, met winst, terug te geven aan de markt.

Volgens mij zie ik in de verte een instemmende knipoog van dhr. Middelkoop.

vanBarchum | 02-10-22 | 19:32

@vanBarchum | 02-10-22 | 19:32: hoe harder de experts schreeuwen dat je iets wel of niet moet kopen, hoe harder je het tegenovergestelde moet doen in de meeste gevallen.

naglfar | 02-10-22 | 20:26

@naglfar | 02-10-22 | 20:26: en je moet vooral niet naar kleine lieden luisteren zoals winkelpersoneel of taxichauffeurs.

AntiZanicz | 03-10-22 | 00:27

zie ik nu gelijke dingen in milleu en geldzaken, overheden hebben geen idee wat ze doen laat staan een lange termijn visie

foxmean | 02-10-22 | 19:12 | 1

Volgens het geloof in de markt gaat het allemaal vanzelf. Dus volgens dat geloof hoef je er geen verstand van te hebben.

HogeNood | 02-10-22 | 19:28

Als Sigrid Kaag (D66) weer tijd heeft zal ze het voor hier gerust wel oplossen.

bitterpete | 02-10-22 | 19:11 | 1

die heeft er geen deel aan en is paar een maanden minister.

AntiZanicz | 03-10-22 | 00:26

klopft helemaal, en iedereen die netjes heeft gespaard en niet als een crackhoer zich de schulden insnuift is keihard de lul.

Thies | 02-10-22 | 19:10

Wat is een VK?

R. Skickr | 02-10-22 | 19:04 | 3

Een vervelend koninkrijk.

vanBarchum | 02-10-22 | 19:10

Dat is waar ze een brexit deden en waar alles beter zou worden maar waar nu KamaKwasi de treasurer is.
De banken hebben helemaal geen slecht beleid gevoerd. De yanks hebben slecht toezicht gehouden op de beurshandel en de Lehmann boel naar de kloten laten gaan. NUNU zitten we nog met de naschokken en daarbij is er COVID en de Russische inval geweest. Helaas zit de bange poilitiek van ons geld allerlei bedrijven te subsidieren omdat iedereen in het paradies wil blijven wonen.

AntiZanicz | 03-10-22 | 00:25

Tering Jantje, ik zit hier niet voor een universiteitscolege.

Guy de Lombard | 02-10-22 | 19:03 | 2

College

deKerrieKip | 02-10-22 | 19:11

Niemand zou dat verwachten van een of andere vent uit Rotterdam-Lombardije.

Barre_de_k | 02-10-22 | 21:25

Arregat. Bitcoin de enige uitkomst? Niet dat ik dat noodzakelijkerwijs vind. Maar ik gooi het maar alvast in de groep. Ik zie zo nu en dan soortgelijke analyses van de jongeman van Coin Bureau en het geeft wel te denken.

vanBarchum | 02-10-22 | 19:01 | 9

@vanBarchum | 02-10-22 | 19:26: Goedkoop energie op grote schaal inkopen betekent vooral zelf opwekken. Miners kopen dan ook graag oude kolencentrales op en stellen die weer in bedrijf. Verreweg de meest goedkope methode.

Muxje | 02-10-22 | 19:57

Hallo, het probleem is dat valuta piramidespellen bleken. Daar meer piramidespel aan toevoegen is geen lange termijn oplossing.

Barre_de_k | 02-10-22 | 21:24
▼ 6 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl