Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog — Wat nou koopkrachtherstel!

de beste oplossing voor inflatie is inflatie

De plannen van het kabinet om mensen te helpen het hoofd te bieden aan de hoge inflatie zijn deels uitgelekt. Zoals het er nu naar uit ziet, is het plan een markante combinatie aan maatregelen die meer met populisme te maken hebben dan met het bestrijden van de inflatie. Het huidige pakket tracht dus een beetje aan koopkrachtherstel te doen in 2023 door vooral een simpele herverdeling. Het is als een teek die besluit miljarden ergens anders te zuigen. Maar wordt de koopkracht hiermee hersteld op korte termijn? En op lange termijn? Worden de oorzaken aangepakt? En daar wringt de schoen.

Zo werkt het koopkrachtpakket eerder inflatoir, waardoor het koopkrachtherstel voor 2023 deels teniet zal worden gedaan en de Nederlandse burger in de jaren daarna wederom met de gebakken peren zullen zitten. Hoe zit dat?

Nou, in de huidige situatie is het de bedoeling om de economie zodanig af te stompen dat er vraagdestructie plaats zal vinden. De ECB doet dit door o.a. de rente te verhogen. Als het aanbod gelijk blijft, maar de vraag uitvalt, dan zullen de prijzen niet meer stijgen en op een gegeven moment zelfs dalen. Symptom solved, zeg maar.

Maar de overheid maakt een zeer groot gedeelte van de vraagzijde uit, waardoor hogere uitgaven juist inflatoir werken. Nu zal die EUR 14 miljard van het koopkrachtpakket dus niet bovenop de al ingecalculeerde overheidsuitgaven van 2023 komen, maar dat het honderd procent gefinancierd wordt door het verschuiven van belastingen is een utopie; een deel van het pakket zal worden gefinancierd met leningen en daarmee komt er per saldo dus meer vraag in plaats van minder vraag in de economie. De regering werkt dus met dit pakket het plan van de ECB (deels) tegen.

Social

Dat is nou precies wat niemand lijkt door te hebben: de beste oplossing voor inflatie is inflatie. Doordat prijzen stijgen, vindt er vraaguitval plaats waardoor er een einde aan de prijsverhogingen komen. Maar er is een hele grote mits… De oorzaken van de inflatie, zijnde ruim monetair beleid, overhaaste groene transitie, sancties op Russische energiebronnen, en fiscaal onverantwoord beleid, moeten dan wel worden weggenomen. Anders loopt de inflatie alsmaar op en komt een land in een vicieuze cirkel met als eindbestemming hyperinflatie en economische ineenstorting. Een Weimar situatie waar op dit blog al voor is gewaarschuwd.

De vraag is dus of de oorzaken worden aangepakt. De ECB heeft onlangs de rente verhoogd (naar 0% pfff) en had aangekondigd geen QE (opkopen van euro staatsobligaties met ‘geprint” geld) meer te doen. Maar dat laatste was al karig, want de Fed doet al aan QT (Quantitative Tightening; dus verkopen van de staatsobligaties die op haar balans staan door de QE programma’s van de afgelopen jaren). De weigering van de ECB om QT te doen zorgt er voor dat er netto geen liquiditeit uit de markt wordt getrokken, maar minder liquiditeit is juist iets wat de inflatie in bepaalde delen van de economie zou doen verminderen. De ECB blust het inflatievuurtje dus niet.

Om het nog erger te maken, heeft de ECB het TPI (Transmission Protection Instrument) programma in het leven geroepen. Dit programma laat de ECB toe om nog steeds specifieke staatsobligaties op te kopen. QE dus! Maar dan alleen voor de zwakke eurolanden en dan met name Italië (een schuldenunie dus!).  Reden hiervoor was dat de 10 jaars rente op Italiaanse staatsobligaties steeds verder afweek van de Duitse. Door nu alleen maar Italiaanse staatsobligaties te kopen, hoopt de ECB het renteverschil weer te verkleinen.

Echter, twee vragen doemen op, waarom liep de Italiaanse rente op en zal TPI succesvol zijn? De reden dat de Italiaanse rente harder omhoog liep dan de Duitse heeft te doen met Italië (versus Duitsland). De staatsschulden zijn bijna 160% van het BBP, bankensector is nog steeds zwak, overheidsuitgaven zijn te hoog, de economie is nog herstellende van de Coronaklap, en de regering is, zoals altijd, in crisis. Deze omstandigheden met het (originele) plan van de ECB om QE stop te zetten, deed de markt realiseren dat het risico oploopt en dus dat de Italiaanse rentes flink omhoog moeten.

Maar dat wil de ECB niet want als de rentes tussen eurolidstaten te ver uiteen lopen en boven een bepaald niveau geraken, kan er weer een eurocrisis ontstaan, vandaar het TPI program.

Maar gaat TPI lukken? Er zijn zelfs twijfels (lol) dat dit tegen de verdragen zou zijn. Dat is het natuurlijk ook, maar de vraag is of de eurolidstaten de regels wederom zo kunnen buigen dat het wordt toegelaten (dat buigen zou dus ook met de vluchtelingenverdragen kunnen, Mark). Maar of TPI ook werkt? De financiële markt kan de ECB testen door tegen de ECB in te gaan (inzetten op rentestijging) en dan is het maar de vraag of TPI de rentespread met Duitsland binnen de perken kan houden. Wat Soros de vorige eeuw deed met het Britse pond, kan nu met Italiaanse staatsobligaties gebeuren.

Social

De markt weet dat het niet goed zit en dat de spanningen binnen de eurozone weer zullen toenemen. Tezamen met de energiecrisis, is er genoeg reden om de euro van de hand te doen. En, via deze lange omweg, zijn we weer terug bij inflatie want een zwakke euro maakt onze import duurder en dus wakkert het de inflatie aan (het wakkert ook tijdelijk onze export aan, wat weer voor meer vraag zorgt en dus inflatie). Maar het saillante is dat als de ECB TPI niet doet, er direct een eurocrisis komt, wat hetzelfde effect kan hebben op de euro wisselkoers. TPI is dan ook niets meer dan tijd kopen, want iets oplossen doet het niet.

Volgende week zal ik in deel 2 uitweiden over de andere oorzaken van de inflatie: de overhaaste groene transitie, sancties op Russische energiebronnen, en fiscaal onverantwoord beleid.  

Reaguursels

Inloggen

Een nieuwe Bosch zeoliet vaatwasser met energielabel C kost in de electronicawinkel €1050,- inkoopprijs voor de winkel €630,-.
Hoezo een minimale marge van een paar procent op electronica?
De marges op vele goederen en diensten worden in sneltreinvaart verhoogd.

steekmug | 05-09-22 | 06:46 | 1

Dacht je dat die 420 euro verschil pure winst was ? Na aftrek van btw, ink.bel. kosten pand, personeel, energie enz. enz. mag zon bedrijf blij zijn als er 50 euro overblijft. En dan moet er ook nog zoveel jaar garantie gegeven worden.

In Amsterdam overigens krijgen de laagste inkomens forse subsidie van de gemeente bij aankoop van zulke apparatuur

Cornelis12 | 05-09-22 | 07:39

Zoals gewoonlijk zijn de EU en de ECB onderdeel van het probleem, en niet van de oplossing.

intrigant | 04-09-22 | 23:47 | 1

Je zou denken dat ongebreideld geld bijdrukken niet meer echt tot de oplossingen behoort. Maar niets blijkt minder waar.
Ik ben steeds weer verbaasd over hoe lang het duurt voor een onzalige, op verkeerde aannames gebaseerde muntunie in elkaar stort. Wat het onvermijdelijk gaat doen. Hoe eerder je dat gecontroleerd regelt, hoe minder schadelijk dat is. Maar de put wordt pas gedempt als het kalf verdronken is. Tragisch dat zo'n spreekwoord uit de 19e eeuw gewoon nu nog werkelijkheid wordt...

Het brein erachter | 05-09-22 | 00:13

De beste remedie tegen inflatie die de overheid nu kan toepassen:
Stop met het financieren van 'oplossingen' voor problemen zonder economische relevantie. Al is het maar tijdelijk. Het opgeblazen stikstofprobleem is een voorbeeld van zo'n economisch insignificant probleem. Accepteer dat er de komende 5 jaar meer stikstof neerdaalt, we kunnen het prima hebben. Het zou een uitgave a 60 miljard besparen de komende jaren; een bedrag dat anders regelrecht de inflatie opkrikt en een deel van de economie (productie) de nek om draait.

Maar omdat we hebben te maken met een europees-brede valuta (euro) zijn we voor een groot deel gewoon aan de goden overgeleverd aangaande de inflatie.

Tr0l0l0l | 04-09-22 | 23:31

Het is mij niet helemaal duidelijk waarom de huidige koopkracht behouden moet worden. Op het toppunt van onze welvaart peddelen de kindertjes op elektrische fietsen in merkkleding naar school, uiteraard met een iphone in de kontzak en geen boterhamtrommel, want ze kopen een belegd broodje met een shake tussen de middag. Thuis grote flatscreen, vakanties, auto's; het kan niet op.
Realiteit is nu dat er met een grote klap een einde komt aan die beschikbaarheid van goederen en het is maar de vraag of we die koopkracht moeten blijven behouden. Stapje terug, consuminderen, thermostaat wat lager, naar Renesse ipv Albufeira is allemaal niet zo slecht. Maar dan moet de overheid niet geld uit de zakken van ondernemers gaan halen om te herverdelen.

ches | 04-09-22 | 23:27 | 9

@mykdelta | 05-09-22 | 07:09: dan is het goed (krap bij kas zittend) dat je nog geld overhebt voor een kroontje!

mykdelta | 05-09-22 | 07:10
▼ 6 antwoorden verborgen

Het probleem van de Nederlandse inflatie heeft niets met de klassieke inflatie te maken. Ja, het verhaal hierboven is allemaal waar, maar niet van toepassing.
De Nederlandse inflatie wordt voor het grootste gedeelte veroorzaakt door de prijsstijgingen van de energie. Door achterlijke maatregelen te nemen (kolencentrales uit, gas centrales aan), en daarbij alleen wensdenken te laten leiden (Nee, zonne- en wind energie zijn noch voldoende, noch continue) en niet aan alternatieve bronnen te willen werken (kern energie) zijn de energieprijzen geëxplodeerd. (oh ja, weet je wat, we schakelen over op gas, en gaan dan energie als wapen gebruiken tegen Rusland. Dat deden we ook in de koude oorlog niet, misschien had dat een reden?)
En alle draait om energie: Transport van voedsel (dat we niet meer lokaal verbouwen), koelen van voedsel, waterzuivering. Dat waren de primaire levensvoorwaarden. Verwarming maar ook de bouw van huizen (energie intensief voor bakstenen, leidingen, dakpannen, tegels, enz) gaat tevens door het dak. Daar gaat je secundaire levensvoorwaarde. Een groot deel van de industrie is energie intensief. Daar werden de producten duurder van, maar ondertussen zijn die bedrijven aan het sluiten.

De echte inflatie wordt momenteel veroorzaakt door de energie-clusterfuck, hetgeen een aanzienlijk nauwkeuriger woord is voor die energietransitie.

TheEgg | 04-09-22 | 23:21 | 2

Een tegel om in te lijsten.
Of op een metalen plaat te persen en daar Jetten cs mee om de oren te slaan.

Dandruff | 05-09-22 | 07:08

Kan je een opslagtank voor vloeibaar gas in je tuin laten aanleggen? Iemand tips?

Kattie | 04-09-22 | 23:21 | 1

Ja dat kan. Of je dat moet willen is een ander verhaal.

Verbandmeester | 05-09-22 | 07:41

Economie klapt inelkaar.

Sjakkie van de Hoek | 04-09-22 | 22:44 | 3

Zit er dik in, De Euro in ieder geval.

Maar wanneer ?

Wattman | 04-09-22 | 22:53

@Wattman | 04-09-22 | 22:53: De invoering van de Euro is een grote mislukking. Het meest kwalijke is dat diegenen die de Euro invoerden dit wisten.

PearlJamie | 05-09-22 | 07:04

Dat de overheid/politiek een steeds criminelere organisatie aan het worden is zien we aan de manier waarmee ze (onder andere) omgaan met de spaartaks. En de rechtspraak is een gewillige handlanger in deze. Alleen als je bezwaar hebt aangetekend tegen de fictieve spaarrente krijg je het teveel betaalde alsnog vergoed. Stel je voor dat ergens ten onrechtte een flitspaal verkeerd staat afgesteld en je geeft alleen de mensen die reclameren hun geld terecht. Dit is, of grenst aan, crimineel gedrag. Grote mond / verheven en belerend gedrag over verantwoord maatschappelijk organiseren, maar verantwoord en eerlijke politiek bedrijven is aan deze ladenlichters niet besteed. En die verwijdering van politiek en burger ligt echt niet aan de burger hoor.

Phantomas | 04-09-22 | 22:43 | 2

Ik heb een brief van ze gehad. Ging over box3. Dat eea langer zou duren. Qua inkomstenbelasting. Maar dat ik in ieder geval niet meer zou moeten betalen of ga betalen. Met meen ik iets van de Raad van State erbij als toelichting. .. Verder niet gelezen. Enkel gescand zeg maar. .misschien moet ik het even lezen .. maar lijkt erop dat ze qua spaartax toch wel welwillend zijn

schillenboer | 04-09-22 | 23:11

@schillenboer | 04-09-22 | 23:11: Alleen voor IB2021
Oplossing: eerdere aangiftes opnieuw doen! Kan tot 3 jaar terug geloof ik.

Monkey Cabbage | 05-09-22 | 07:04

Ingewikkelde materie, maar de bottomline is toch dat in de toekomst de meesten van ons het eten moeten gaan halen in de gaarkeukens op het plein.
Voordeel van de toekomstige mega-recessie is wel dat de asielinstroom helemaal is gestopt; er valt hier immers niets meer te halen.

meneer Q | 04-09-22 | 22:06

Zou de diesel ook boven de benzine geschoten zijn als er geen heel Formule 1 circus hier kwam tanken?

Shoarmamasutra | 04-09-22 | 22:05

Ze zullen wel te lief zijn, maar als ik Duitsland was zou ik meteen een net zo hoge tegenclaim indienen voor de miljoenen Duitsers die door Poleb verdreven zijn oost van de Oder/Neisse, het verlies aan industriecapaciteit en kolen door het verlies van Silezie etc.
Natuurlijk, het derde rijk was volkomen fout, maar DL heeft er van geleerd. Over die grootschalige etnische zuivering, met ook heel veel doden hoor je nooit wat.

Shoarmamasutra | 04-09-22 | 22:01 | 2
-weggejorist-
onbekend | 04-09-22 | 22:08

Que? De Duitsers hebben minstens 200.000 poolse kinderen naar Duitsland ontvoerd. Zullen we het daar over hebben?

Bataafje | 04-09-22 | 23:06

Zo dan....wapper de wap.....

onbekend | 04-09-22 | 21:59

Eerst moeten we sowieso nog die recessie door en moeten de CBs tevens nog gedurende een hele lange periode de rentes verhogen tot 10-20% om inflatie veroorzaakt door gebrekkige investeringen in de energiesector (dankzij de klimaatfanaten) te temmen. Jawel, de schuld ligt weer bij de groenen. Al die wijsneuzen spraken honend over landen die investeerden in fossiel (of kernenergie). Maar die landen kregen gelijk en de Europese groenen dwingen nu een heel continent om krom te liggen voor hun tunnelvisie.

Wist u dat er meer dan 700 miljard kubieke meter schaliegas ligt verborgen onder de Nederlanden? We hebben Rusland niet nodig. Doen we niets mee natuurlijk. Want Urgenda is onze baas, en die reserves liggen deels onder Den Haag. Er leek politieke wil om het te gaan delven. Tot 2015, toen maakten de NLse politici een keuze die met veel vreugde werd ontvangen in Moskou: moratorium op schaliegas tot 2023.

HerzlichWillkommen | 04-09-22 | 21:57 | 1

Ik had de indruk dat schaliegaswinning en schoon grondwater niet echt samengaan.

Verbandmeester | 05-09-22 | 07:44

Fijn stuk! Ik heb dit al eerder in de panelen aangegeven de huidige inflatie is een gemaakt probleem door de EU/onze politiek.
We moesten en zouden solidair zijn met Oekraine en geen gas meer afnemen om zo de Russen te boycotten. De enige die hier de dupe van is zijn de burgers.

Dit is natuurlijk het domste wat je kan doen zolang er geen goed alternatief voor handen is. Iedereen met boerenverstand kon dat zien.

Daarnaast wordt er geld gesmeten in de groene natte droom (energie) Investeer dat geld nou eens beter in je eigen burgers. Er is genoeg geld in Nederland, het wordt alleen in achterlijke subsidies gepompt, groene energiefondsen en migratie.

Begin eens met onze eigen gasbel te gebruiken en te Groningers te compenseren, denk dat we dan al een heel eind kunnen komen.

swagmachine | 04-09-22 | 21:55

Gelukkig is het grote gevaar van deflatie voorlopig afgewend! De economen dansen op tafel bij het horen van deze mooie inflatiecijfers.
En we leefden nog kort, arm en ongelukkig.

Analia von Solmsch | 04-09-22 | 21:54

Volgende week deel 2 van deze verhandeling... zit nu nog bij te komen van deel I. U doet mij denken aan een ambtenaar van financien die na zijn eigen beleidsstuk te hebben gelezen moest toegeven dat hij wel de problemen had benoemd maar niet met een oplossing kwam. De arme man heeft toen maar ontslag genomen en is wat anders gaan doen.

johnyl | 04-09-22 | 21:49

* IJverig 750 kg muntdrop aan het bestellen is... *

F. von Zeikhoven | 04-09-22 | 21:46

Nog even en de Duitsers komen hier tanken, dan weet je dat het pas ecjt mis is...

Drs. D. | 04-09-22 | 21:39

7 euro’s voor een halve liter pils in mijn stamkroeg.
Dat is best pijnlijk moet ik toegeven.

WillSchmidt | 04-09-22 | 21:36 | 2

6 euro voor een halve liter in een doorsnee restaurant in italie. Suck it up. Bier was gewoon extreem goedkoop in Nederland.

BobDobalina | 04-09-22 | 21:39

Water met een piskleur, is dat nu zi bijzonder

Drs. D. | 04-09-22 | 21:42

Tien jaar lang stond de geldkraan open. Tien jaar lang nauwelijks inflatie (behalve assets). Misschien, heel misschien, heeft de huidige inflatie weinig te maken met de geldhoeveelheid maar meer met een probleem aan de aanbodzijde. Te weinig gas en logistieke problemen bij de levering van andere goederen zorgen voor extreme stijgingen. Die los je niet op met een renteverhoging. Die los je hopelijk op met ….. inflatie. Wat het kabinet doet lijkt me adequaat: zorgen dat de allerarmsten in ieder geval hun basisbehoeftes kunnnen betalen. De rest moet gewoon de pijn pakken.

BobDobalina | 04-09-22 | 21:32

Whatever... ik zie het wel... ik heb het idee dat de inflatie en het koopkrachtverlies buiten mijn invloedsfeer ligt, dus toedeledoki ...

johnyl | 04-09-22 | 21:31

Iedereen arm, overal crisis en chaos ... onbeteugelde import van hulpbehoevenden <netto ontvangers>

' Never waste a good' crisis' om je agenda door te voeren.

Ervaringsdeskundige | 04-09-22 | 21:28

Waar is gaston???

Rattus | 04-09-22 | 21:27

Goede analyse, helaas snappen zelfs de meeste geenstijlers de logica niet. Het beste nu te doen is NIET meer geld uitdelen. Maar politici snappen het niet of zijn meer gericht op stemmen winnen voor de volgende verkiezingen.

MrTee | 04-09-22 | 21:19 | 3

En dan? Kosten voor energie zijn voor veel mensen echt onbetaalbaar. Zo maar laten dan?

Bataafje | 04-09-22 | 21:25

Hoe bedoelt u de 'meeste Geenstijlers' ? De rente moet gewoon omhoog dat is alles.

johnyl | 04-09-22 | 21:33

Geld uitdelen? Minder geld afpakken.

Analia von Solmsch | 04-09-22 | 21:37

D'r komt een dikke boem, en daar gaat niet iedereen goed uitkomen.

Zet u schrap, en ik ga.

GKJP | 04-09-22 | 21:16 | 1

Poepen?

BobDobalina | 04-09-22 | 21:40

Die eisende Polen, zijn in werkelijkheid kierewiet.

Wat Duitsland intussen wel doet : Opnieuw 65 miljard voor demense van Duitsland er door heen jassen. Minpres. Scholz geeft het goede voorbeeld - Deze man, vertoont goed leiderschap.

Alleen hier kan dit (Zogenaamd) niet, volgens Minpres. Rutte en Mevr. Kaag. Dit zou niet kunnen "i.v.m. ICT issues, bij de belastingdienst". Let wel, voor een groot bedrijf als KLM vormde acute noodsteun geen enkel probleem. Of, de recente driekwart miljard richting gratis huizen / Mieles / etc. - Die in werkelijkheid slechts een begin vormen van een geldverslindend asielprogramma.

Dit soort meldingen vanuit de man "zonder actieve herinneringen" en "een gewiste mobiele telefoon", zijn intussen eigenlijk net zo betrouwbaar als de melding "Er komt geen invasie in Oekraïne" pre-invasie, afgelopen februari ..

Nederlandop1 | 04-09-22 | 21:05 | 4

We hebben inmiddels een populistisch-linkse regering met corporatistische trekjes: de "zwakkeren" krijgen compensatie, de grote bedrijven blijven buiten schot, en de rekening komt weer bij de middenklasse, dit keer vooral bij ZZP'ers en het MKB. Het MKB! Welke flapdrol heeft bedacht dat het een goed idee is de middenstand extra te belasten, na 2 rampjaren met Corona? Dat is de populistische component: er zit nog steeds geld bij deze groep, maar ze zijn slecht georganiseerd en bij het electoraat niet bijzonder geliefd, dus die kan je stilletjes plukken.

Muxje | 04-09-22 | 21:33

@Muxje | 04-09-22 | 21:33: Ik sloeg daar dus ook steil van achterover. Het MKB het mes op de keel zetten met deze energieprijzen? En dan nog klapt het VVD stemvee?

Zapata10 | 04-09-22 | 21:54
▼ 1 antwoord verborgen

Gepensioneerden de prijsindexatie van de afgelopen 13 jaar(25%)eens een keer uitbetalen.
Pensioenen verhogen,geld zat,anders gaat het binnenkort naar Zuideuropa via Rozemuller.
Hoewel stevig belegd in BlackRock(5.000.000.000 aan bonus opgestreken dit jaar)gaat de inflatie hier ook veel afknabbelen.
Die gepensioneerden Euros worden uitgegeven en geven de economie de opper die nu nodig is.

De Profundus | 04-09-22 | 21:00 | 3

Je kunt je afvragen of dit soort bedrijven niet te groot worden en teveel leechen in plaats van toevoegen.
Omdat ze geldstromen kunnen regelen.

BlackRock mag het vastgoed keuren van de Nederlandse banken.
Tegelijk zitten ze in 25 grote beleggingsfondsen.
En BlackRock verkoopt beleggingsproducten van Rabobank.

Dus

Ze keuren vastgoed van Rabobank tegen betaling,
verdienen tegelijkertijd aan Rabobank door te fungeren als een verkooploket.

Wat zou De Nederlandsche Bank (DNB) hiervan vinden?
Ojee, pensioengelden van DNB worden beheerd door ... BlackRock.

Follow the Money maakte bekend dat BlackRock 1 miljard euro aan Rabobank ledencertificaten had gekocht.
Zo kon een mysterieuze belegger (Rabo wil de identiteit niet bekend maken) meestemmen over de beursgang.
BlackRock had die certificaten snel doorverkocht, 45 miljoen verdient in een dagje 'werk'.

Maar omdat ze zo groot zijn (4000 miljard) hebben ze hefbomen, invloed, macht, kunnen ze een heftig schaakspel spelen met een groep verdeelde en verwarde tegenspelers. Blackrock is bijna overal bij betrokken, maar handelt op de achtergrond.
In veel van de Dax-bedrijven zijn ze de grootste aandeelhouder.
En uiteindelijk moet iemand in de voedselketen die miljardenwinsten betalen.
Als je de afgetapte miljarden ziet als gewerkte levensjaren van onderin de voedselketen, dan begint het pervers te worden.

'The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care.'

AdvocatusDiaboli | 04-09-22 | 21:38

@AD,
en als makke schapen laat het klootjesvolk dat gebeuren,

De Profundus | 04-09-22 | 22:06

@AdvocatusDiaboli | 04-09-22 | 21:38: volg de lijnen vanuit blackrock eens. Enkele partijen blijven er over, die komen jaarlijks bij K.S. te D. en leggen de lijntjes uit hoe het gepeupel moet leven. Zelf worden ze alsmaar rijker… maar dat is allemaal fictie, intussen dendert non-fictie in sneltreinvaart onze samenleving binnen.

davidhasseltoff | 04-09-22 | 22:31

Mijn uitgestelde teleurstelling is gevestigd op Giorgia Meloni. Als zij de Italiaanse verkiezingen wint is er een kans dat de reeds verrotte fundamenten onder de EU worden weggetrapt en een échte crisis een Nexit mogelijk maakt.

gestoptmetroken | 04-09-22 | 21:00 | 5

Ik ken haar niet, nog niet eerder van gehoord, maar ik ben voor! Forza Giorgia Meloni!

BadPatNL | 04-09-22 | 21:21

Ik ben ook voor Giorga en haar Meloni's .. of zoiets dergelijks..

johnyl | 04-09-22 | 21:36

Dat doet Poetin al: waardoor denk je dat al deze problemen opeens urgent worden: omdat er geen (goedkope) Russische energie meer geleverdwordt. We hebben het kankergezwel zelf eindeloos laten doorgroeien en hooguit wat lapmiddelen gebruikt. Dat levert nu een uiterstwankele bende op en dan is een klein duwtje voldoende om het geheel met donderend geraas in elkaar te laten storten

Spie | 05-09-22 | 00:13
▼ 2 antwoorden verborgen

Eigenlijk is het enige wat werkt de Italiaanse methode: Gedurende een crisis hogere uitkeringen, lagere belastingen en de staatsschuld op laten lopen. (Verdere toename van staatsschuld ruim meenemen in de begroting, zodat je wel aan de 3% EU begrotingsnorm voldoet.)
Het enige wat Italië verkeerd doet is al 75 jaar ruziën over wanneer de crisis nu eens afgelopen is.

W_F | 04-09-22 | 20:58
-weggejorist-
YoMoms | 04-09-22 | 20:53 | 3
-weggejorist-
Analia von Solmsch | 04-09-22 | 20:45 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Een groot deel van de Nederlanders en andere EU-ingezetenen denkt dat ze tot de bezittende klasse behoren. Met hun koophuisje, hun hippe Mini of SUV voor de deur. Die illusie maakt ze tot een marionet van de echte elite, die paar procent die het overgrote deel van de wereld beheerst en in bezit heeft – en hun vazallen zoals EU-politici. Vandaag zijn ze massaal fijn naar de F1 geweest, ze ‘horen erbij’ toch? Ja joh tuurlijk. Maar wel je bek houden en een beetje doorwerken ja!

Sinaslolly | 04-09-22 | 20:44

Zullen we eens stoppen met dit mislukte experiment en weer op eigen kracht een autonoom economisch sterk land bouwen? EU opdoeken en/of NEXIT, en uit de Euro dus. En dan snel samenwerking zoeken met de UK, die er best wat voor over heeft om een sterke handelspartner op het vasteland met de mainport naar Europa te hebben.

marcoplarco | 04-09-22 | 20:28 | 2

Nou net of het in de UK zo lekker gaat. Liever niet

Kattie | 04-09-22 | 23:18

Het zou beter zijn als het gewoon uit elkaar klapt, dan is er geen rancune richting NL

intrigant | 04-09-22 | 23:58

@Alex. Als eerste dank voor topic. Die mits van je is belangrijk. Maw de oorzaken. Wat nu gebeurt is niet eens naar de oorzaken kijken want dat is voor de idiote lichtgewicht politici een feit en dus het "bestrijden" van de gevolgen en dat is het domste wat je kunt doen. Ik heb al eerder zo nu en dan in andere topics aangegeven dat we met een supply-chain oftewel aanbod inflatie te maken hebben en zeer specifiek gas.
Het hoe en wat is bekend en is al heel vaak hier in de burelen aangekaart. Echter men (den Haag) doet niks aan dat probleem, maw het aanbod probleem oplossen (voor Nederland is het eenvoudig maar de olifant die niemand in den Haag durft te benoemen. Groningen vol opengooien en Noordzee fracken). Tsja. Wat wij nu zullen gaan zien is zachte heelmeesters etc. met als gevolg een loon-prijs spiraal en het lost niks op, het maakt het alleen maar erger.

Basil Fawlty | 04-09-22 | 20:22 | 7

@Nietdanjatoch | 04-09-22 | 20:53:
Dat ligt aan den Haag. Als je in S.A. voor bijna niks kunt tanken want een shitload aan olie kun je dat ook verzorgen voorde Nederlander ivm gas.

Basil Fawlty | 04-09-22 | 22:57

@vliegende knorrepot | 04-09-22 | 21:03:
Crisis gaat er komen omdat men zich niet heeft voorbereid. Maw geen visie. Je weet wel, visie iets waar dat gebrilde lachebekje uit den Haag wars van is. Maar vertel mij waarom is hier Zwitserland de inflatie in deze tijden rond de 3.3% itt Nederland 13.6%? Zwitserland heeft geen gas, wel hydro maar importeert veel Frans nucleair. In Nederland is er nml nog een probleem: Belastingen.

Basil Fawlty | 04-09-22 | 23:02
▼ 4 antwoorden verborgen

Beste Sassen, ik ben maar een simpel figuur en snap niet waarom deze maatregelen populistisch zouden zijn als het volk uiteindelijk meer gaat betalen. Populus = volk.
Hebt u misschien behalve een analyse ook een tip voor het volk? Ben ik erg benieuwd naar, moeten we investeren (in wat?), spaargeld elders parkeren, onder het matras stoppen?

Juffrouw op de fiets | 04-09-22 | 20:21 | 1

Hangt van de betekenis van het woord populisme af.

Populisme betekent meestal : zeggen wat de mensen willen horen om aan de macht te komen of blijven (in dit geval : 'er is niets aan de hand', 'er gaat niets veranderen'), maar in de praktijk iets heel anders doen.

Of een voorstel is er doelbewust alleen maar voor de aandachttrekkerij (kopvoddentaks, proefballonnetje, stinkbommetje), maar in de praktijk onuitvoerbaar.

AdvocatusDiaboli | 04-09-22 | 20:53

Zolang de middenklasse nog steeds een paar honderd euro kan uitgeven aan een race evenement is er niets aan de hand.
De belastingen kunnen best nog wel iets omhoog.
Net als de lonen.

Maya de Blij | 04-09-22 | 20:20 | 3

Geleuter, daar was nog geen 1% van de bevolking. Als dat je middenklasse is dan zou ik heel snel gaan verkassen naar elders.

Zapata10 | 04-09-22 | 20:22

@Zapata10 | 04-09-22 | 20:22: Nog geen 0.5% zelfs, en bedenk dat heel veel van de kaartjes opgekcht en weggegeven zijn als marketing evenementje voor bedrijven. Als je de juichberichten op LinkedIn mag geloven zat ieder toonaangevend bedrijf er met zijn klanten, en waren het allemaal winnaars.

marcoplarco | 04-09-22 | 20:31

@Zapata10 | 04-09-22 | 20:22: heb ik al een jaar of 15 geleden gedaan. Maar ik mag nog graag vanaf de zijlijn dingen roepen omdat de staat van Nederland mij toch wel na staat.

Maya de Blij | 04-09-22 | 20:32

Nivelleren todat er niets meer te niveleren valt

Nergens meer extra inspanning voor doen want NIETS presteren wordt evenredig beloond.

Ervaringsdeskundige | 04-09-22 | 20:20 | 2

Hard werken zie ik niet als presteren, wel fundamenteel, wetenschappelijk technisch onderzoek.
Werkten de batavieren ook niet hard?

HogeNood | 04-09-22 | 20:46

Vergeet het onevenredig belonen niet. Mensen die 10 miljoen per jaar regelen voor wat geld heen en weer schuiven.
Al werken die 80 uur per week, dat gaat niet meer over de inzet. Meestal zuigen die geld ergens vandaan waar anderen voor gewerkt hebben.

AdvocatusDiaboli | 04-09-22 | 20:57

Dé oplossing is om iedereen voedselbonnen en energiebonnen te geven voor de komende 7 jaren.

ikhebgeenflauwidee | 04-09-22 | 20:16 | 2

Daar gaan we wel naar toe. Een jaren 30 scenario voor een deel van de bevolking dreigt.

Zapata10 | 04-09-22 | 20:23

Een beter idee lijkt me die oorlog stoppen en weer zaken doen met Rusland.
Nordstream 2 open dus. Scheelt een grote slok op de borrel.

ChalinaRosa | 04-09-22 | 21:09

Het leeuwendeel van de Nederlandse inflatie (zeg maar het ondraaglijke deel) is rechtstreeks gerelateerd aan de energieprijzen, die niet alleen rechtstreeks de beurs van de burger raken, maar vanzelfsprekend ook de productiekosten omhoog jagen. De kortste weg om de huidige inflatie te beteugelen is dus het verlagen van de energiekosten. Hoe? Ik zie maar één effectieve methode: de gaskraan in Groningen moet open. Gasprijzen zullen dalen, inkomsten voor de overheid en de mogelijkheid om eindelijk een keer de gedupeerde Groningers vanuit de bron te compenseren voor hun schade. Win-win-win, maar politiek vreselijk ingewikkeld.

Waagmeester | 04-09-22 | 20:09 | 5

@Analia von Solmsch | 04-09-22 | 20:17: Nee. De verhoogde energiekosten veroorzaken een kettingreactie in de hele productieketen, omdat iedereen wel z'n marges wil blijven behalen.

Waagmeester | 04-09-22 | 20:24

Welke verkoopprijs wordt dan gehanteerd?

Nietdanjatoch | 04-09-22 | 21:13

@Nietdanjatoch | 04-09-22 | 21:13: Voor gas? Ik denk dat we niet de illusie moeten hebben de prijs helemaal zelf te kunnen bepalen, maar alleen al het wegnemen van het gevoel van schaarste en de afhankelijkheid van niet-EU gasleveranciers zal de prijzen doen kelderen.

Waagmeester | 04-09-22 | 21:19
▼ 2 antwoorden verborgen

De vraag is niet of het systeem in elkaar gaat storten, de vraag is wanneer. De Euro en de EU zijn beiden tandeloze concepten waarbij degene met de grootste bek altijd zijn zin krijgt en de andere landen in een houdgreep houdt. Dit gebeurt nu al tig jaar en beetje bij beetje worden de duimschroeven steeds verder aangedraaid bij de landen die de boel in de lucht houden. De landen die zich niet aan de afspraken houden hebben door dat ze de rijke landen bij de ballen hebben en rekken hun ruimte steeds verder op. Het lijkt een beetje op Nederland waar de brave hardwerkende burger steeds harder moet gaan werken om het steeds groter wordende leger aan profiteurs en slachtoffers te onderhouden. Vroeg of laat houdt het gewoon op!

fatty | 04-09-22 | 20:06 | 1

Alles is een winst-opportunity voor sommigen.
Gezond kapitalisme zou moeten gaan over eerlijke concurrentie over kwaliteit.

Maar als je dingen kunt fixen, kunt regelen, door te schuiven met geld en manipulatie en met wapperen met papieren en een blik juristen, dan is er geen gezond kapitalisme meer. Dan loop je om de eerlijke concurrentie over kwaliteit heen. Als het gaat lonen om bijvoorbeeld een boerenbedrijf te laten crashen en in beslag te nemen met een financiële constructie. Dan pak je andermans werk af, dat is eigenlijk diefstal.

(Grijze) corruptie is ook een businessmodel. En het gaat ten koste van je land en de levenskwaliteit van de bevolking.

Kijk maar in de wereld.

AdvocatusDiaboli | 04-09-22 | 21:05

Rente omhoog, bezuinigingen dus ff geen dure klimaat plannen en het gasveld van Groningen open, met ruime compensatie voor de bewoners.

Jan van Haerlem | 04-09-22 | 20:05 | 6

@theo-is-dood | 04-09-22 | 20:15: Zekers op die luitjes wel. Op anderen weer niet. Daar was nog geen 1% van de bevolking. Non argument

Zapata10 | 04-09-22 | 20:19

Geef me een oprotpremie en ik rot met liefe op.

Longhorn | 04-09-22 | 20:36
▼ 3 antwoorden verborgen

Leuke theorette, maar verschillende vliegers van deze econoom (Nijenrode? Het Luzac college onder de diploma’s?) gaan niet op: ten eerste is de inflatie veroorzaakt door onze overheid zelf, door overmatig belasting te heffen op ongeveer alles. Verder beloofd onze overheid 14 miljard euro minder op te pompen uit het volk, dat hoeft dus niet gedekt te worden met leningen.
De EU heeft veel geld bijgedrukt om inflatie te veroorzaken, en dat is de afgelopen tien jaar domweg helemaal niet gelukt, erger, de EU was bang dat deze inflatie te kort zou duren, en deed dus helemaal niets.
Het EU monetair wanbeleid heeft bewezen ongeveer nul (0) invloed te hebben gehad op aanbod/vraag, en waarom dat *plots* wel het geval zou zijn weet ik niet, en als doctorandus Luzac economie het wel denkt te weten: die syllabus uit 1995 is ook maar een mening.

Analia von Solmsch | 04-09-22 | 20:02 | 8

@Fark Mutte | 04-09-22 | 20:24:
Die cluster fuck box 3 met virtuele rente zag iedereen aankomen, vandaar dat er massaal bezwaar is gemaakt, echter, dit kabinet en de vorige kabinetten die precies dezelfde standpunten hadden (lees: vvd, rutte) dachten het te kunnen negeren. Maar helaas, net als urgenda en stikstof: de rechter besliste toch anders.
De rechter kon ik niet anders, het kabinet negeert al jaren de wet, zie: de kinderopvangtoeslagaffaire.

Analia von Solmsch | 04-09-22 | 20:31

@theo-is-dood | 04-09-22 | 20:11: Sociale zekerheid en zorg. Als er honderdduizenden ´inwoners´ bijkomen is het niet zo gek dat hier een stijging is.

ChalinaRosa | 04-09-22 | 20:36
▼ 5 antwoorden verborgen

Als het relatief rustig is op de wereld heb je wel wat aan wat je hebt geleerd met economie. Allemaal rare dingen gaan doen omdat de inflatie te hoog is terwijl duidelijk is dat het komt door gasprijzen dan moet je dáár wat aan doen. En als dat niet kan, dan een nieuwe werkelijkheid accepteren. Zonder te gaan draaien aan knoppen om symptomen van symptomen proberen te beïnvloeden.

Leptob | 04-09-22 | 20:01 | 2

Natuurlijk valt er wat aan de energieprijzen te doen.
Een maximum tarief stellen. De rest betaalt de overheid. Ook niet goedkoop, maar dat is elke ingreep. Dan los je het probleem op bij de oorzaak en draai je aan de juiste knop.

Minimum loon verhogen leidt tot meer inflatie.

Maytheforcebewithyou | 04-09-22 | 21:10

@Maytheforcebewithyou | 04-09-22 | 21:10: dan gaan de energieprijzen helemaal door het plafond, want de overheid staat garand. En wie financiert de overheid? Juist, u en ik.

Kukooo1 | 04-09-22 | 21:22

Ik denk dat niemand in deze situatie weet wat wel of niet werkt. Het is een nieuwe situatie.

Maar dat het niet goed gaat is duidelijk. En dat eerder beleid hier een significante rol in speelt, ook.

Bataafje | 04-09-22 | 19:53 | 3

Wij weten dat de nieuwe situatie niet werkt.

Kaas de Vies | 04-09-22 | 20:27

@Kaas de Vies | 04-09-22 | 20:27: ja, maar wat werkt wel? Je hebt greenflation, energietekort, materiaaltekort, enorm veel geld in de economie gepompt, nog enorme arbeidstekorten, zwakke euro, zwakke eurolanden etc.
Waar begin je?

Bataafje | 04-09-22 | 20:54

@Bataafje | 04-09-22 | 20:54: overheid matigen. Niet alleen een verstoorder van de vraagzijde, maar snoept ook alle arbeidskrachten op. Niet aan te slepen met corona, asiel crisis en nieuwe milieuregeltjes. Iedere nieuwe belridsmedewer gaat beleid maken, waar anderen voor aangenomen worden om het uit te voeren, communiceren en handhaven.

ik.zou.haar.doen | 05-09-22 | 07:28

Nederland heeft geen invloed op de rente bij de ECB, elk beleid is gedoemd te mislukken.

De rente moet fors omhoog, de delta met de FED is gigantisch!

Kaas de Vies | 04-09-22 | 19:52

Laura kan haar huisje en autootje niet meer betalen!
Wat nou QE en TPI? Lonen omhoog en huren omlaag!

theo-is-dood | 04-09-22 | 19:50

Als het er uit ziet als Rutte, stinkt als Rutte, en plakt aan je terwijl je het van je af wil schudden, dan is het Rutte.

Denkhetnjet | 04-09-22 | 19:49 | 2

Nu schop je toch echt tegen het zere been van de integere verstandige VVDer aan.
Immers, als het goed gaat in Nederland dan heeft de VVD het uitstekend gedaan en menig bonus mag dan ook in ontvangst worden genomen. Gaat het slecht in Nederland dan is dat te wijten aan externe factoren waar de de VVD geen invloed op heeft. Bonussen mogen ook dan in ontvangst worden genomen.

Zapata10 | 04-09-22 | 20:00

@Zapata10 | 04-09-22 | 20:00:
Knap: ik wist niet dat iemand vvd-er, integer en verstandig ooit met elkaar inbond zouden brengen. Behalve zo’n btw/-ontwijkende ‘hardwerkende’ vvd-er met een bv op naam van zijn vrouw zelf.

Analia von Solmsch | 04-09-22 | 20:14

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen