Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Gaschantage

 Trump had ons nog gewaarschuwd

Social

De groothandelsprijzen voor gas zijn gedaald naar € 76 per MWh. Een daling van 75% ten opzichte van de paniekprijzen van augustus. Helaas zien we uw gasprijs nog niet kelderen. We zijn terug op een niveau dat we voor het eerst zagen op 27 september 2021, we zijn nog lang niet terug op het oude niveau. De groothandelsprijzen zijn vier keer zo hoog als vroeger, energiebelasting blijft stijgen.

Je ziet in deze prijsgrafiek de eerste effecten van het afknijpbeleid vanuit het Kremlin; de voorraden in Europa werden niet aangezuiverd in de aanloop naar de inval op Oekraïne. Tijdens 2018, 2019 en 2020 kostte een MWh gas nog gemiddeld € 20. Toen Poetin de gaskraan langzaam dichtdraaide, daalden onze strategische voorraden en stegen de prijzen. Trump had ons nog gewaarschuwd.

Nederland betaalt het meeste voor elektrische energie in Europa, iets dat morgen verergerd wordt door verdubbelde energiebelasting en deels wegbezuinigede vermindering energiebelasting. Dure milieuvervuilende biomassa, subsidiemolens en zonnepanelen die op het verkeerde moment leveren maakt een groen fiasco. Een gebrek aan veilige, schone en goedkope kernenergie is een dure fout.

Feuerwehr Braunschweig zag dat het slecht was

Toen Diederik Samson nog bij Greenpeace regelmatig werd aangehouden, infiltreerde hij als student bij de Technische Universiteit Delft om alle geheimen van kernenergie te leren. Hij vond geen vuile was, maar op een eerlijk geluid vanuit Diederik, de PvdA of Greenpeace over onafhankelijkheid van buitenlandse fossiele brandstof, koolstofdioxide uitstootreductie en risico's reduceren wacht ik nog.

Het Nederlandse strategische kabinetsbeleid was gebaseerd op wereldvrede en vrijhandel. Het dreef op idealen en we zien nu bij de eerste schermutselingen in een ver land dat onze burgers en bedrijven niet meer rondkomen. Bewindspersonen zijn een beetje vergeten dat de VOC & WIC niet alleen handel dreven en investeerden, maar ook forten bouwden en oorlog voerden.

De oorlog in Oekraïne wordt buitengewoon efficiënt gevoerd. De Verenigde Staten heeft 5,6% van haar militaire budget uitgegeven aan de destructie van het halve Rode Leger. Het tweede leger ter wereld is al haar betere manschappen, materieel en munitie kwijt, de NAVO moet nog verschijnen. Elke Russische raket op Oekraïne is er eentje die nooit op ons zal vallen. Ons land wordt veiliger.

Het is ook beter voor Amerikaanse manschappen en milieu om deze overjarige munitie niet meer in “burn pits” af te danken, maar in Oekraïne af te vuren. Deze weggeefactie geeft een besparing op afvoerkosten. De graanschuur van de wereld wordt een chemische stortplaats, een begraafplaats voor gehersenspoelde jonge Russen en de laatste rustplaats van het ego van Vladimir Poetin.

Zijn oligarchen zijn niet bang hun bootje, bedrijven of bezit kwijt te raken. Ze zijn alleen maar bang voor het Sudden Russian Death Syndrome. Ze zijn banger voor een open raam, dan voor een lege bankrekening. Een handelsboycot werkt alleen tegen zakenlui, niet tegen Poetins persoonlijke KGB, de maffia of psychopaten. Rusland mag economisch instorten, toch vechten ze zich liever dood.

Het enige wat werkt tegen een machtspoliticus is deze zinsnede van Trump: My red button is bigger, stronger than yours and mine works. De oranje clown is misschien een slechte verliezer, een landverrader en een oplichter, hij is geen zombie die ondanks aanwijzingen van beveiliging de weg in zijn eigen tuin niet meer kan vinden. Biden was ooit een goede man, maar hij is niet meer bij de tijd.

De oorlog in Oekraïne gaat in 2023 met de Amerikaanse midterms een nieuw tijdperk in. De grootste democratie ter wereld wordt onbestuurbaar omdat Democraten en Republikeinen geobsedeerd zijn in elkaars vernietiging. Europa heeft niet genoeg munitie of materieel om Kiev te steunen. Het lukt niet geld om te zetten in macht. Rusland mist getrainde manschappen en spullen om door te gaan.

Dit soort politieke instabiliteit is voor dictators een teken van zwakte en een reden om buurlanden binnen te vallen. Poetin is all-in gegaan met deze oorlog, hij moet doorvechten om aan de macht te blijven. Een langdurige patstelling verbergt zijn zwakke gezondheid. De slag om Bakhmut deed denken aan de Eerste Wereldoorlog. Golf na golf jonge mannen werd afgeschoten als zombies.

Onze prijzen zullen pas dalen als gasleveringen terugkeren. Poetin is nu 23 jaar aan de macht, Erdogan 20 jaar, familie Assad een halve eeuw, en de Kim-dynastie driekwart eeuw. Wachten op vrede is een hobby die generaties zal duren. Je krijgt bevolkingen die afgesneden van internet een wereldbeeld ontwikkelen dat lastig te ontmantelen is. Het blijven volgzame, nuttige idioten.

De directe en indirecte kosten van oorlog, worden bij de val van zo'n dictatuur alleen maar overtroffen door de kosten van een nieuwe stroom asielzoekers, de herbouw van diverse landen en de zorg voor veteranen. Na de val van Poetin komt de echte rekening pas. Nu vechten Russische soldaten voor een wasmachine, wacht maar totdat ze leren wat hier echt te halen valt.

Ons kabinet zou de levering van voldoende voedsel, energie en woningen moeten verzorgen, zoals ze in onze grondwet en vele internationale verdragen beloofd hebben. Alleen dan blijft het betaalbaar. De tijd dat alles voor een redelijke prijs met verzonnen geld te koop is, is voorbij. Ondanks alle goede voornemens blijven oorlog, klimaatverandering en honger op deze planeet een gegeven.

Het wordt tijd om zelfstandig en zelfvoorzienend te worden...

Reaguursels

Inloggen

Elke Russische raket op Oekraïne is er eentje die nooit op ons zal vallen. Ons land wordt veiliger." Tikje cynisch en tikje benepen kruideniers mentaliteit. Veiliger is de grens te trekken wat er dit land mag binnenkomen.

dijkbewaker | 01-01-23 | 01:29
-weggejorist en opgerot-
Censurion | 01-01-23 | 01:19

Rusland en China.
Daar moet je je niet afhankelijk van maken. Maar we doen het wel, want de politiek kijkt niet verder dan de volgende verkiezingscampagne en het zakenleven ziet alleen de (korte termijn) winsten en dus hun bonussen.

Gerf | 31-12-22 | 23:18

"Europa heeft niet genoeg munitie of materieel om Kiev te steunen", dat heb ik ook lang gedacht. Maar de meest recente powerpoint presentatie van Perun op YT heeft me gerustgesteld, tenminste als het om productiecapaciteit gaat.

Het probleem is, de wil in Europa om de Oeki's effectief te steunen is er niet. En daarmee zijn we weer bij de rest van het verhaal van Feynman, de Europeanen zijn verwende kinderen die babbelen over ESG en CO2 maar geen realistische strategie hebben met waar het in de nabije en verre toekomst naar toe moet. Luchtkastelen, ja die wel.

Heurtebise | 31-12-22 | 22:56

De energierekening is nu nog complexer dan het loonstrookje geworden, de reden is het verdoezelen van alles wat de overheid van je af pakt. Geef de Russen maar de schuld dat energie hier het duurt is in Europa. Gronings gas ging en gaat voor minder dat dat wij Nederlanders betalen naar het buitenland. Wie naait nou wie?

Portemonnee van de A | 31-12-22 | 22:53

We worden gewoon met een laaange omweg en een kut excuus, in een persoonlijk energie rantsoen geperst
Dit gekonkelfoefel gaat nooit meer weg , ook niet als de vrede terugkeert in het oosten
Nog een slimme meter ,iemand?

deathchant | 31-12-22 | 22:40

Mooi stuk behalve de opmerking dat Biden ooit een goed man was. Het is echter al tientallen jaren een fraudeur, leugenaar, ramp voor zwarte veroordeelden etc. etc.

At_Dawn_They_Sleep | 31-12-22 | 22:32

De broer van mijn grotebroer zeggen, is part of the system. Deze interface.

Onzegrotebroer | 31-12-22 | 22:05

Internationale verdragen? Vluchtelingen van ver gaan altijd voor. Is niets aan te doen, moet van de mensenrechten.

zokanhetookja | 31-12-22 | 21:58

"Je krijgt bevolkingen die afgesneden van internet een wereldbeeld ontwikkelen dat lastig te ontmantelen is. Het blijven volgzame, nuttige idioten."

Die hebben we hier ook hoor. Iedereen klaagt maar niemand die er iets aan doet. Niemand die staakt voor betere voorzieningen. Niemand die anders zal stemmen als dat moment daar is.

Met_baard | 31-12-22 | 21:22 | 1

Precies wat ik ook dacht bij het lezen.

Zomaarwat | 31-12-22 | 21:51

Het is een grote fuckedup. Er zijn een paar marginale energiebedrijfjes die dynamische tarieven aanbieden .. Anwb is daar binnen een van de grotere.. scheelt je al snel 40%.. de nederlandse toezichthouder ACM functioneert niet goed of luistertiets te goed naar politiek. Kijk een naar begie, daar heeft de toezichthouder en wetgever aabieding van dynamische tarieven al verplicht voor E- leveranciers boven de 200.000 klanten verplicht gesteld, conform EU wetgeving. Nu heb ik de schurft aan EU maar dit is wel is wel een goede maatregel. Maar Rob Jetten heeft saldering van solar/ zonneopwek toegestaan en dat betekent dat de uren met marginale prijs ingewisseld mogen worden tegen winterse hoog tarief KWhr , en dat mogen alle andere klanten met een maandvariabel tarief ophoesten…Dit is kruis subsidiering waarvoor de onderkant van de samenleving mag opdraaien.
ik vind het een grof schandaal en het wordt eens tijd dat hier onderzoek naar wordt gedaan. Helaas heef de journalistiek er te weinig kaas van gegeten , maar wacht maar op de einde jaar cijfers van de groet e- leveranciers; die hebben iets tegoed gedraaid.. groetjes van een insider

tek | 31-12-22 | 20:56 | 2

foutje.. ik bedoelde Belgie… het land wat altijd achter loopt.. nou Nederland is nog verder weggezakt

tek | 31-12-22 | 21:11

In België vanaf 1 januari capaciteitstarief. Ook niks om blij van te worden. Vooral met een warmtepomp en een elektrische auto ben je flink de sigaar. Want dan trek je veel stroom tegelijkertijd weg en dat wordt met het nieuwe tarief bestraft. Nu is dat ook wel weer op te lossen met bijvoorbeeld een laadpaal die trager laadt afhankelijk van de vraag van stroom op dat moment. Maar mensen moeten blijven investeren. Net zolang tot alle spaarpotjes op zijn. Meer info: lumiworld.luminus.be/up-to-date/wat-i...

BrulSpin | 31-12-22 | 22:02

Een energiebedrijf is er om winst te maken.
Dus schaarste creëren drijft de prijs op.

Pim Fortuyn in 2001 zag niets in privatisering van gas, electra, water, spoorwegen, Schiphol.
De enige die er beter van worden is de directie. Dat loopt uit de hand.
Vanaf 4:00
www,youtube,com/watch?v=tpAlpdiPxmE

Maar nu is gewoon graaien waar je graaien kan.
Hoe kun je nu winst maken in deze tijden.
Dat grenst aan landverraad.
Het kan ze niets schelen.

AdvocatusDiaboli | 31-12-22 | 20:30 | 2

Alleen maar juist !!

AldNuut | 31-12-22 | 20:37

Weinig landverraad aan, de meeste grote partijen zijn geen Nederlandse bedrijven. Maar ik snap en deel je punt.

Ikdoemisschienmee | 01-01-23 | 03:57

Waren de Assads maar aan de macht. Dan zou Iran seculier zijn.

toetssteen | 31-12-22 | 20:21 | 1

Oef. Raak!

Dr. Worstenbroodje | 31-12-22 | 22:00

Ik kan me hier niet druk over maken. Het lig volledig buiten mijn controle en ik kan me er niet aan onttrekken. Daarom heb ik maar, sinds ik na het omvallen van Welkom Energie onvrijwillig klant ven van Eneco, mijn maandbedrag verdrievoudigd.. Dan krijg ik in ieder geval geld terug en hoef ik verder niets te veranderen aan mijn gedrag.

de IJsman | 31-12-22 | 20:21 | 1

Ik heb wel mijn gedrag veranderd. Ik kan weldra Eneco gas opzeggen!

DitjaarkrijgikAOW | 31-12-22 | 22:09

Een overvloed aan goedkope energie; Het is een keiharde voorwaarde voor een welvarende, ontwikkelde samenleving. De groene inquisitie wil u graag anders wijsmaken, maar bezie hoe ze handelen. Zij hebben de SUV niet verruild voor een bakfiets. Of de playstation en televisie voor een boek bij kaarslicht. Of de vliegvakantie voor een fietsvakantie.

Chuck the plant | 31-12-22 | 20:16 | 3

nee er is iets ergers aan de hand .. die saldering maatregel.. kost de overheid niets, alleen moeten de e-boeren het afwentelen op de andere contract klanten, wasrdoor de e- prijzen zo hoog zijn

tek | 31-12-22 | 21:06

@tek | 31-12-22 | 21:06: De salderingsregeling is echt niet zozeer de oorzaak van de hoge e-prijs. De salderingsregeling bestaat al jaren en daarin is niet zoveel veranderd

Kopieerapparaat | 31-12-22 | 21:23
-weggejorist-
HaaiBaai | 31-12-22 | 20:15 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Rattus | 31-12-22 | 20:13 | 2

Ik zie liever door de vergrijzing 10mln zelfstandige zoveel mogelijk zelfvoorzienende mensen in 2100.
Maar zij zien liever 35mln mensen die voor alles hun handen omhooghouden.

Dattis-Natoer | 31-12-22 | 20:12

Kernenergie, bikkelhard nodig. Eindelijk zijn de groene politieke partijen van het Tsjernobyl-syndroom verlost en gaan ze akkoord. Godverdomme twaalf jaar te laat, maar toch.

Petskast | 31-12-22 | 20:11 | 3

60 jaar te laat, maar wij vonden goedkoop gas. Wat nu bijna op is.

klaas24 | 31-12-22 | 21:39

@klaas24 | 31-12-22 | 21:39: Zo is dat. Spookverhalen over kernenergie terwijl Frankrijk er vol mee staat.

Zomaarwat | 31-12-22 | 21:55

Klopt staat vol met kerncentrales hiero,
Er zijn er alleen maar weinig die probleemloos op hun capaciteit kunnen draaien.

deathchant | 31-12-22 | 22:37

Ben ik hier dan genoemd?

Kaas de Vies | 31-12-22 | 20:11

Met hangen en wurgen krijgen we er twee nieuwe kerncentrales bij. Maar die staan er pas over een jaar of twaalf. Tig jaar te laat. Allemaal vanwege valse argumenten en onderbuikgevoelens.

Spring Bruissteen | 31-12-22 | 20:06 | 1

En geen 10. Helaas. Kunnen al die windmolens en biomassacentrales weg.

Zomaarwat | 31-12-22 | 21:56

In Duitsland besloten ze zo rond die tijd om over te stappen van bruinkool naar aardgas omdat dat schoner zou zijn.
En tegelijkertijd ook alle kerncentrales te sluiten.
Na de Russische inval in Oekraïne moesten de kerncentrales gesloten blijven want dat was politiek zo afgesproken.
Duitsers kopen liever aardgas bij Poetin dan dat ze de kerncentrales weer openen.

Osdorpertje | 31-12-22 | 20:00 | 2

Duitsers krijgen meer aardgas uit Nederland dan wij Nederlanders, en ook nog tegen een beter tarief.

Andersdenkend | 31-12-22 | 20:42

Merkel is ook een soort corona geweest, maar dan voor waarheidslievend logisch nadenken. Heel Duitsland liep achter deze Ossie met destijds al verdachte privileges aan.

Zomaarwat | 31-12-22 | 21:57

Leuk weetje voor op een feestje: Een lantaarnopsteker of lantaarnaansteker is een persoon die de vroeger nog op gas of olie werkende straatlantaarns aanstak, eerst met behulp van een ladder, later met behulp van een lange stok.

Plukkieplukkie | 31-12-22 | 19:55 | 2

Ook een leuk weetje: Het beroep cowboy zoals we dat kennen van films, heeft maar zo'n twintig jaar bestaan. ( kuddes vee drijven naar grote steden ) Toen werd het prikkeldraad uitgevonden, en namen de treinen het vervoer van vee over.

SNAFU | 31-12-22 | 20:21

@SNAFU | 31-12-22 | 20:21: cattle drives hebben veel langer bestaan. Maar ik bemoei me niet.

Korrel_zout | 01-01-23 | 01:56

Hoeveel m3 aardgas kan je eigenlijk uit 1 MWh aardgas halen?

steekmug | 31-12-22 | 19:42 | 4

1 m3 aardgas is ongeveer 10 kWh (iets meer). Dus 1 kWh = 0.1 m3, 1 MWh = 100 m3.

Louter Leuter | 31-12-22 | 19:53

@Louter Leuter | 31-12-22 | 19:53: Dank!

steekmug | 31-12-22 | 19:54

95

SpookJohn | 31-12-22 | 20:05
▼ 1 antwoord verborgen

Het verhaal van Feynman gaat er van uit dat de Russen door hun voorraden zullen raken. Het zal niet de eerste keer zijn voor een land, en de Russen, om om te schakelen naar een economie. Geheid dat dat ook in het Kremlin gedacht wordt. Dus nu nog even oude voorraden tot de machinerie op gang komt. Dan zullen drones, iskanders, cruise missiles en ouderwetse artillerie het gaan doen. Dit gaat nog een paar jaar duren, en of de Europese burger dat wil is maar de vraag. De Amerikaanse burger zal het allemaal minder treffen, als het hun al treft. De CCP leunt onderwijl achterover en loenst naar Taiwan.

Louter Leuter | 31-12-22 | 19:41 | 1

Filmpje van die kruisraketten gezien op GS. Zag er niet helemaal uit dat de RU voorraden op zijn.

sjef-van-iekel | 31-12-22 | 22:09

Ik betaal ook veel met mijn variabel contract omdat ̶a̶n̶d̶e̶r̶e̶ ̶k̶l̶o̶o̶t̶z̶a̶k̶k̶e̶n̶ ̶ mensen die slimmer zijn geweest als mij nog een vast contract hebben met lage prijzen, de rattenvallen nemen die kosten echt niet voor eigen rekening.

NLgaatnaardeklote | 31-12-22 | 19:36 | 6

neem een dynamisch contract.. kijk maar op vvde.nl op de aanbieders.. anwb staat er nog niet bij , maar is wel een van de nieuwkomers

tek | 31-12-22 | 20:58

Nog geen 10% heeft vast. En die lopen allemaal eerdaags af ook.

sjef-van-iekel | 31-12-22 | 22:10

@sjef-van-iekel | 31-12-22 | 22:10: klopt. Ik heb nog tot juli dit jaar dat ik 77ct per kuub gas betaal. Daarna kan ik ook de knip trekken.

Korrel_zout | 01-01-23 | 01:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik vind dat Biden (ach ja, de mensen om hem heen) het wel aardig doet.

SterF... | 31-12-22 | 19:35

Eerst iedereen aan de slimme meters, want dat is wel zo prettig dat je per dag exact weet wat je verbruikt.
Daarna iedereen aan een variabel contract, dan is het voor leveranciers mogelijk om op kortere termijn de prijs aan te passen.
En nu nog leuker, dynamische contracten met zelfs uur- en dagprijzen!
Nu iedereen een beetje over de eerste schrik heen is en gewend is aan de hoge prijzen (we leven allemaal nog), zal het in de toekomst er wel van komen dat wanneer ze bij de energiemaatschappijen, of bij de overheid vinden dat we te weinig betalen (sorry, niet goed genoeg voor het klimaat zijn), er zo'n beetje op de dag besloten kan worden de prijs omhoog te gooien.
Die oorlog van Putin in Oekraïne is niet door de energiemaatschappijen en de klimaatheiligen gestart, maar het komt wel ongelofelijk goed uit en zo'n crisis niet gebruiken zou zonde zijn.

Dezenaamhier | 31-12-22 | 19:32 | 1

dynamisch contract…eerst van een vaste leverancier wilde bij mij naar 1050/mnd voorschot.. ton dynamisch gekozen bij andere.. voorschot werd 630 euro…zeggen nu al dat ik 2700 terug krijg als ik zo door ga…okay autolafe, droger, wasmachine en vaatwasser hebben timer en draaien alleen diep in de nacht en weekend.. maar levert wel leuk op

tek | 31-12-22 | 21:01

Ja die energiebelasting die omhoog gaat, dat is onbegrijpelijk ook. Goed stuk verder Feynman.

Jan van Haerlem | 31-12-22 | 19:32 | 1

Hoe denk jij dat ze dat prijsplafond gaan financieren? Beetje huishouden gaat zo over dat prijsplafond heen en zo dus de hoofdprijs betalen.

NLgaatnaardeklote | 31-12-22 | 19:39

Het prijsplafond heeft niets met marktprijzen te maken. Het is in feite de eerste stap naar een carbon credit systeem. Nu kan je nog gas kopen boven het gestelde plafond. Later wordt dat onmogelijk gemaakt, je doet het maar met wat de overheid je toebedeelt. En ook dat plafond wordt ieder jaar bijgesteld.

marcoplarco | 31-12-22 | 19:28

"Trump had ons nog gewaarschuwd"

Okay boomer.

DeKussendeWielrenner | 31-12-22 | 19:27

Het zo brave westen, sjomps

Een opgeblazen spaarvarken met anorexia

AldNuut | 31-12-22 | 19:27

Het verzonnen geld is niet verzonnen. Men koopt obligaties uit de markt en zo komt geld tegen onderpand in de circulatie. De obligaties lopen af en op dat moment komt het geld weer in de bank.

AntiZanicz | 31-12-22 | 19:25

"Onze prijzen zullen pas dalen als gasleveringen terugkeren".

Wat? Gaat nooit meer gebeuren, de EU en Nederland in het bijzonder gaan nooit meer zaken met Rusland doen.

En trouwens, we hebben zelf gas in overvloed...

wilderst | 31-12-22 | 19:24 | 3

Gas zal niet meer uit Rusland komen. We kopen vooralsnog uit Noorwegen en Algerije enz. De bedoeling is om er straks veel minder van te gebruiken. Isolere, isoleren en andere bronnen zullen het gaan doen. Plots is men in Rijnmond de opslagtanks maar aan het isoleren gegaan. Men had goedkoop gas en stookte gewoon voor 1000 huishoudens weg, per tank om de zooi vloeibaar te houden.

AntiZanicz | 31-12-22 | 19:28

De grootgraaiers in de energie handel denken net andersom
NL gaskraan dicht is more money

AldNuut | 31-12-22 | 19:30

Uranium kopen in Canada van de Russen (Rosatom) . Of in Afrika van de Chinezen.

Bootvisser | 31-12-22 | 22:43

Wel erg veel open deuren hoor..... ik lees niks nieuws, meer een opsomming van datgene wat ik al wist maar goed, wel handig voor degene die alles nog even rustig na willen lezen over alle ditjes en datjes van het afgelopen jaar.

johnyl | 31-12-22 | 19:19 | 3

Had dan zelf een artikel ingezonden wijsneus,

Forwaards | 31-12-22 | 19:24

Goed idee !

johnyl | 31-12-22 | 19:25

groothandelsprijzen zijn vier keer zo hoog dan vroeger of, groothandelsprijzen zijn even hoog als vroeger

Risingson | 31-12-22 | 19:15

De zeldzame keer dat Bonkers een keer van de autocue voordraagt. En gelijk lijkt het wat zinniger als hij wat natuurlijker zou spreekbeurten.

AntiZanicz | 31-12-22 | 19:15 | 5

Trump las zelden van een autocue. Graag bij de feiten blijven. Is moeilijk voor u maar probeer het toch eens.

At_Dawn_They_Sleep | 31-12-22 | 22:38

@A.I. van Dee | 31-12-22 | 20:08: Biden doet het veel beter dan Bonkers. Biden zit al in linker rijtje en Bonkers staat onderaan, rechts. Worst of the 46

AntiZanicz | 01-01-23 | 00:09
▼ 2 antwoorden verborgen

Even voor de duidelijkheid:

Het gaat hier om de tarieven in Nederland!

Elders is het gas geen 4x zo duur, maar 1,35 keer zo duur...

wilderst | 31-12-22 | 19:14 | 3

Begrijpelijk, bij het meest volgzame, minst-stakende en risicomijdende volk ter wereld. Het is wel heel aanlokkelijk om dat uit te zuigen.

skoftig | 31-12-22 | 19:18

@skoftig | 31-12-22 | 19:18:
Ze laten zich door de politiek en roverheid gewillig uitzuigen want we hebben het toch zo goed hier.

Louter Leuter | 31-12-22 | 19:44

@Louter Leuter | 31-12-22 | 19:44: Ach, het is de betalende minderheid die dit kwijt is. De meerserheid is afhankelijk van overheid want ambtenaar of handophouder of wordt overspoeld met toeslagen. Daarom gebeurt er niets en verandert er niets.

Ikdoemisschienmee | 01-01-23 | 04:09

Dat stukje van Trump over Duitsland is zo ontzettend treffend voor het dedain van de nitwits die onze landen besturen... "Kijk daar staat de gek", zeggen ze allemaal eensgezind....

Lood om oud ijzer | 31-12-22 | 19:14 | 3

Hij is weldegelijk volkomen van het pad af. Hij leest zeldzaam een stukje voor van zijn eigen ministerie.

AntiZanicz | 31-12-22 | 19:29

Duitsland is als een gek opgas overgegaan, zonder deinfrastructuuren buffers te realiseren.. een goot succes die energiewende daar

tek | 31-12-22 | 21:03

@tek | 31-12-22 | 21:03: Duitschland heeft aanzienlijke gasbuffers. Lekker vol ook voor de winter.

AntiZanicz | 01-01-23 | 00:07

Weer een spiker op e kop verhaal Feynman!!

Toedels | 31-12-22 | 19:12

Bam

TheGermans | 31-12-22 | 19:11

Ambtenaren hebben kennelijk recht op dure hobbies. Nooit gaan die belastingen omlaag. Raar, want de burger wordt elk jaar gevraagd zuiniger aan te doen.

Deflatiemonster | 31-12-22 | 19:11

Ik geef toe, ik lees alleen de laatste zin. Maar zelfvoorzienend? Onmogelijk voor een dwerg als Nederland. Je moet vooral je winstkansen spreiden.

Komjehiervaker | 31-12-22 | 19:10 | 3

Een van de kleinste landen ter wereld zet vol in op oppervlak-vretende energiedragers als zon en wind.

skoftig | 31-12-22 | 19:15

Weet je wie ook zei alleen de laatste pagina te lezen?

bitterpete | 31-12-22 | 19:35

Duur gas zorgt voor bezuinigingen en voor subsitutie. Laat dat nou net de bedoeling van dit kabinet zijn....

Après toi | 31-12-22 | 19:07 | 1

Wat een visionairs.

WasHetMaarMakkelijk | 31-12-22 | 19:45

Gaschantage uitgelokt en uitgebuit door Fransje cs. Het is een grote flauwekul, maar het Europese volk pikt het. Dus wat dat betreft prima.

davidhasseltoff | 31-12-22 | 19:07 | 2

Ik denk niet dat we het aanvaarden, we weten niet zo goed wat we er aan kunnen doen. Het is best lastig op een beschaafde manier de EU te redden of eruit te stappen.

Reaaalist | 31-12-22 | 21:43

onzin, duidelijk dat de Russen al langer van plan waren een gastekort te fabriceren zodat de zwakke broeders zouden toegeven bij een militair handelen. Helaas zit net Biden in het Witte Huis en niet loser-in-the-pocket-van-Putin-Bonkers. Ook in de Eu is men wat wakkerder en zit Putin met de brokken. Wellicht zit hij zelf straks aan de Pollonium thee.

AntiZanicz | 01-01-23 | 01:18

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland