Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten — Mea Culpa Fiasco

Sorry lijkt het lastigste woord te zijn

Prins Teflon d'n Eerste

Het lukt onze Prins Teflon maar niet om een excuses te organiseren. Normaal gooit hij een minister of staatssecretaris voor de bus, of treedt hij vlak voor de verkiezingen theatraal af. Een weekje extra demissionair is een luxe, een kabinet kan immers niet twee keer vallen. Ik heb totaal niet de illusie dat Mark Rutte in vier uur een taart kan bakken of in een half jaar fatsoenlijk excuses kan maken.

De excuses voor het slavernijverleden zijn nu al een dermate grote mislukking, dat het tij niet meer te keren valt. Er bestaat geen moment meer, of tekst, die deze impasse nog kan doorbreken. Elke uitspraak die nu nog geforceerd wordt, zal alleen maar verder kwetsen. Laat de race naar 19 december of 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 maar varen en wijk uit naar 200 jaar slavernijverleden. 

Ik ben ook trots. Europa en Noord-Amerika hebben een halfslachtige poging gedaan om slavernij af te schaffen. Helaas importeren we nog kinderarbeid, buiten we arbeidsmigranten uit en vieren een WK in Qatar. We horen op drie momenten stil te staan bij slavernij. Eerst herdenken, dan een korte viering van de juridische afschaffing om daarna weer een jaar wereldwijd te strijden tegen slavernij.

Wat betreft de schade moeten we goed kijken naar wat de tot slaaf gemaakten qua rijkdom in Afrika zijn misgelopen, en dat verrekenen met de rijkdom die ze in Europa of Amerika wel gekregen hebben. Een EU-staatsburgerschap is nu te koop voor €100.000, een koopje in vergelijking met de $800.000 in de VS. Later hebben hun Westerse nazaten een gratis staatsburgerschap gekregen. 

Eentje waarvan de achtergebleven familie van tot slaaf gemaakte alleen maar van dromen. Mensensmokkelaars rekenen vermogens en laten het grootste deel van de bootreis uitvoeren door filantropische instellingen. De VOC maakte bijna niemand tot slaaf, kocht haar slaven in, verscheepte deze en verkocht deze slaven. Allemaal op een beestachtige wijze die ik uiteraard veroordeel. 

Er wordt nogal makkelijk vergeten dat deze armere bevolkingsgroepen in Westerse landen het nogal fors beter hebben dan de straatarme landen waar hun voorouders vandaan komen. Het gemiddeld binnenlands product per persoon is $37.477 in Noord Amerika, $25.851 in Europa en slechts $1809 in Afrika. Zelfs een zwarte Amerikaan heeft het tien keer beter dan een zwarte Afrikaan. 

De afgelopen veertig jaar is het netto inkomen van Europese Amerikanen harder gestegen dan Afrikaanse Amerikanen. Het gat groeit. Alle leuke plannetjes zoals positieve discriminatie en extra onderwijs in achterstandswijken helpen niet, de zwarte bevolking raakt steeds verder achterop. Een eenmalige reparatiebetaling is zinloze ruis, ze hebben permanent een beter inkomen nodig. 

Dat gaat helaas niet vanzelf en zeker niet in allerlei focus op ruziënde slachtofferclubjes. Het onderwijs kent inmiddels het witte-mannen-syndroom. Pubers die zich te veel hebben ingelaten met critical race theory weigeren zich te ontwikkelen als ze les krijgen van een witte docent. Tegen dat soort mentaal gif vanuit identity politics is geen enkel goed bedoeld breiprogramma opgewassen.

Eigenlijk zie je dat type autodiscriminatie daarna ook terug in elk mogelijk leermoment. Op school, stage of werk leren we niet van onze fouten, maar twijfelen we of de racismekaart gespeeld moet worden. Continu nadenken of iemand klaagt over je werk vanwege je huidskleur, zorgt ervoor dat je minder je eigen gedrag evalueert of analyseert. Je stopt met leren. Dat is het echte mentale gif.

Dit leidt tot een paradox. Hoe harder je schreeuwt dat we beter moeten zorgen voor bepaalde bevolkingsgroepen, hoe meer je hen wegzet als minderwaardig. Dat gaan ze zelf geloven, zelf denken en er zelf naar handelen. Het wordt een selffulfilling disaster. Al die verwensingen tot racist en andere microagressies tegen docenten en werkgevers helpen totaal niet.

De beste grafiek om dat effect te duiden is het gemiddelde gezinsinkomen per bevolkingsgroep in de VS. Aziaten verdienen $101.418 Witten $71.033 en Zwarten $45.208. Met de Aziatische mentaliteit A = Average, B = Below Average, C = Can`t eat dinner, D = Don`t come home & F = Find new family heeft deze minderheid afgedwongen dat ze anderhalf keer zoveel verdienen als de heersende klasse.

Het belangrijkste dat ik van Desmond Tutu heb geleerd, is dat vergeldingen, herstelbetalingen en gedicteerde woorden geen oplossing bieden voor deze kwestie. (PDF) Een straf is onmogelijk, de daders zijn dood. Elk bedrag zal te laag zijn voor de ontvanger en te hoog voor de belastingbetaler. Herstelbetalingen en de woorden van een eventueel excuses zijn alleen maar nieuwe strijdpunten.

Excuses geschreven in Europa zijn te kolonialistisch, excuses die zijn geschreven door actiecomités en worden opgedreund door bewindspersonen zullen altijd onoprecht blijven. Deze weg loopt echt dood. Verzoening op basis van wederzijds respect is de enige route voorwaarts. Er is geen reden voor een tweedeling van onze bevolking. Niemand is zo wit als een A4'tje, niemand zo zwart als roet. 

We bestaan uit alle kleuren ertussen. De hoeveelheid pigment in de huid is een nette functie van de felheid van de zon boven je voorouders. Dit is om de opname van vitamine D te reguleren. Een continu spectrum zonder harde grens, met de meeste mensen midden tussen wit & zwart. We zijn één ras, en zouden ons niet uit elkaar moeten laten spelen. Wie denkt in groepen, discrimineert.

We moeten geen ruzie maken wie het 't slechtst heeft, we moeten gaan zorgen voor elkaar.

Reaguursels

Inloggen

Met racisme en discriminatie ben ik over het algemeen gauw klaar mee. Je kunt er immers niks aan doen hoe je er uit ziet, een ander moet er maar naar kijken. Zijn probleem. Racisme is ook kul, want een eskimo doet het prima met een Arabier, en vice versa. Het zijn net mensen. Soms krijg je de mooiste dochters, maar het kan ook erg verkeerd uitpakken. Let daerom op uw saeckje.
Dat discrimineren is niet alleen een privilege van de roomblanken, welnee. Daar doen de negers in alle opzichten zelf ook flink aan mee. Ik heb eens gehoord dat als je in Afrika wordt geboren zonder pigment, je bij de dorpsmarabou moet komen. Die je dan gaat vertellen dat je ongeluk brengt, en dat het maar het beste is dat je ritueel wordt geofferd.
Ik ben er geweest in Afrika en had als doorgeleerde racist meteen door dat ze daar ook discrimineerden op dezelfde manier als hiero.
Daar heb je ook nog eens stammenoorlogen. Die wij voor het laatst uitvochten tegen de Kaninefaten, 70 jaar na Jezus aan de rekstok.
Arabieren moet ik ook niet. Ik ben nog nooit een leuke Arabierische gast tegen gekomen. Met je hamma hamma, galeme galema.
In de VS had je indianen. Die hadden een soortvan Zen over zich, zo relaxed dat die waren. Op het arrogante af. Die kwamen zelden of nooit naar je toe.
Ook heb ik ooit nog een slechte ervaring gehad met een roodharig meisje in haar bed. Die zijn heel zacht die roodharigen. Dat hadden we al eens besproken als gentlemen onder elkaar. En ik merkte dat op tegen haar. Ik werkte en merkte als een gek, maar kon godverdomme wel opstappen.
Tenslotte wil ik me eens een keer lekker vergrijpen aan die bewegingstherapeute aan de overkant. Wat kan het verrekken.

Oprisp | 18-12-22 | 07:12 | 1

Haha geweldig

Raskut | 18-12-22 | 07:39

Je moet natuurlijk nooit een mm toegeven aan die opportunistische slavernijclubjes. Geef je vinger en ze nemen je arm, je vrouw, je huis en je auto. Uiteraard gaat het geld kosten en de hardwerkende blanke bevolking die in 99% van de gevallen niks met slavernij te maken heeft mag er voor opdraaien. Ons kabinet buigt heel makkelijk zolang het maar over ons geld gaat.

Berend_Breedreet | 18-12-22 | 06:59

De Mercedesdealer en de Gucci winkels in de Bijlmer hebben de laatste tijd veel bezoekers die een bestelling willen plaatsen.

Piet-Kietelaar | 18-12-22 | 04:44

gedram lijkt toch altijd zin te hebben .. Nadat zwarte mensen zich beledigd voelde door aangduid te worden met het spaanse woord voor zwart, en zohet voor iedereen ongepast geworden is om het N-woord (!) te gebruiken zijn ze nu beledigd hoe blanke mensen geduid worden . Geven betekenissen aan het woord blank , om weer mensen als rascist weg te zetten .
Terwijl het woord heel simpel ook een overblijfsel is van Franse invloeden in onze taal ..
Maar goed ook geen stijl ebruikt liever het B- woord niet (!) , zo te lezen

sparrow | 18-12-22 | 04:32 | 1

Dat gedram is een gevolg van een welvaart / verzorgingsstaat en komt niet van hunnie.
De Westerse wereld zit vol met subsidieclubs, coaches en managers die problemen creëren om die vervolgens menen te gaan oplossen.

Piet-Kietelaar | 18-12-22 | 04:53

Een Japans gezegde luidt 'a slave doesn't dream of freedom but of becoming te master'. Het lijkt wel of deze nazaten pas stoppen als de rollen volledig zijn omgekeerd. Ze zijn een heel eind op weg.

keestelpro | 18-12-22 | 03:18 | 3

Klinkt toch heel Engels

Beste_Landgenoten | 18-12-22 | 04:07
-weggejorist-
Piet-Kietelaar | 18-12-22 | 04:57

Overigens is deze hele clusterfuck voor een groot deel te wijten aan het totale gebrek aan voelsprieten bij het ministerie van Algemene Zaken, dat geacht werd de 'regie' te hebben over de slavernij excuses. Wat is nou t probleem om tot 1.7.2023 te wachten? Het lijkt me vrij logisch dat de betrokkenen er een groots evenement met nieuwe kleren van willen maken en dat ze daar, gezien hun beperkte organiserend vermogen, een half jaar voor nodig hebben. MinAZ had daar best wat begrip voor kunnen hebben.

Mark Smeeks | 18-12-22 | 00:18 | 1

Mijnheer Feynman, met die laatste zin: 'We moeten geen ruzie maken wie het 't slechtst heeft, we moeten gaan zorgen voor elkaar.' maakt u het voorgaande wel deugende verhaal tot onzin.

Hendrikaatje | 18-12-22 | 00:12

In plaats van excuses en herstelbetalingen kunnen we ook aanbieden om alle afstammelingen van slaven naar Afrika terug te brengen.

Mark Smeeks | 18-12-22 | 00:08

Ik vond de reactie van de Surinaamse president wel interessant: wij moesten alles vanuit de media vernemen. Pas vlak voor komst Kaag werd Suriname ingericht. Doet mij toch vermoeden dat het vooral een enorm ding is onder Nederlands-Surinaamse organisaties die in allerhande werkgroepen zitten en subsidies ontvangen. Niet geheel toevallig gingen deze groepen naar de rechter toen het proefballonnetje 'excuses slavernijverleden' naar buiten kwam. Dat werd toen geen excuses maar een reactie op het rapport met aanbevelingen. Ik raad een ieder aan dat rapport eens door te nemen. Een hele hoop tekst, een aantal eisen en vooral herstelbetalingen en een museum (gerund door?) . Sowieso is excuses aanbieden voor iets wat heel lang geleden gebeurd is door andere mensen geen goed idee. En daarnaast is het nu ook niet zo dat Nederland juist door slavernij zo welvarend is geworden. Dat was toch met name door de kundigheid in de handel met verre landen.

Sliptong | 17-12-22 | 23:29

Interessant stukje.
Een opmerking echter.
Ik ben blank.
Iemand met een witte puntmuts is wit.

meneer Q | 17-12-22 | 23:11

Feynman,

Je berekent voor de verkeerde groep mensen.

Bereken het inkomen per capita van Suriname (en de Antillen) en Ghana, en vergelijk die verschillen.

Volgens een grafiekje op internet is het BNI van Suriname $14.430 en het BNI van Ghana $6.020. Het BNI van elk Nederlands-Caribisch eiland zal grenzend aan zekerheid hoger dan dat van zowel Suriname als Ghana zijn.

Waarom belangrijk?

Indien de daar wonende mensen een substantieel hoger BNI hebben (hetgeen het geval is), dan wordt ‘herstelbetalingen’ aan hen betalen wel heel erg moeilijk. Want de nakomelingen van slaven (en deels ook van blanke slavenhandelaren en plantagehouders) hebben het financieel al generaties lang (!) veel beter dan de mensen in Ghana, het gebied waar de slaven oorspronkelijk vandaan kwamen.

Daarnaast,

Het gebied dat nu Suriname heet werd als eerste gekoloniseerd door de blanken. Zij waren daar als eerste (na de ‘indianen’ natuurlijk, dat was/is de oorspronkelijke bevolking).

De negers (nu het woord nog mag zal ik het gebruiken ook) kwamen pas later. Datzelfde geldt voor de Hindoestaanse contractarbeiders, de Javanen en de Chinezen.

Nu spreken sommige Hindoestanen in Suriname ineens ook over HUN leed, en - wellicht? - willen ook zij daarvoor ‘herstelbetalingen’.

Welnu,

In 1975 kregen ALLE inwoners van Suriname een land GRATIS EN VOOR NIETS, met zelfs een miljarden kostende ‘bruidsschat’ erbij (De Antillen kozen ervoor in het Koninkrijk te blijven, hoogstwaarschijnlijk voornamelijk om financiële redenen).

Dus je krijgt een land met een enorm groot grondgebied en relatief weinig inwoners cadeau, jouw voorouders (dat geldt ook voor de Hindoestanen) komen uit een gebied waar thans het BNI (stukken) lager ligt dan in Suriname, en dan loop je te ouwehoeren over ‘herstelbetalingen’?

Er zit dus geen logica in.

Dit hele toneelstukje dat al die belangenorganisaties, sommige Nederlands-Caribische eilanden en sommigen in Suriname, en dat volk dat nu met hun advocaten klaarstaat om na 19 december te procederen om ‘schadevergoeding’ opvoeren, is louter bedoeld om blanke Nederlanders een misplaatst schuldgevoel aan te praten. Teneinde (heel) veel geld af te kunnen troggelen.

Hoe staat het met uw gas- en energierekening, en de kosten van inflatie?

De meerderheid van de Nederlandse bevolking staat niet achter Marks (beter: Kaags, want D66-beleid) excuses, noch achter het betalen van ‘herstelbetalingen’, en ieder ‘excuses’ en daaruit voortkomende geldbedragen in de vorm van ‘herstelbetalingen’ zijn derhalve (in de geest) ondemocratisch.

Mark,

Waarom ga je nog door?

Zie je dan niet dat elke seconde die jij langer aanblijft, je ‘erfenis’ (wat die ook moge zijn in jouw ogen) ernstige schade aandoet?

Indien je dus niet in Nederlands belang wilt aftreden, doe het dan in ieder geval lekker voor jezelf.

Kompromat | 17-12-22 | 22:41 | 3

Feiten en rationaliteit doen er niet toe... Emoties en toegeëigend leed daarentegen zijn onverslaanbaar tegenwoordig.

videtur | 17-12-22 | 22:51

Dat is omdat ze niks kunnen, het is gewoon broodnijd.

Münsterlander | 17-12-22 | 23:36

Dat van dat bruto nationaal inkomen is wel iets om te onthouden. Ook de onlogica van de ‘hersteleisen’ is mooie retoriek naar de drammers toe.

Verbandmeester | 18-12-22 | 05:10

De conclusie van Feynman geeft het inderdaad al weer: we moeten beter zorgen voor elkaar en hoe je het went of keert: dat begint bij de kleinste 3-4% die het meeste bezitten op deze aardkloot.

Jan, Leiden | 17-12-22 | 22:27

De drugshandel onder Desi Bouterse deed het anders goed als West Indische Compagnie ex-kolonie . Wordt daar nog sorrie voor gezegd

HetOorAakel | 17-12-22 | 22:23 | 1

Ik settle voor 100 gram. Water under the bridge

Kladderadatsch | 17-12-22 | 22:45

IK wil een excuus van alle bedrijven en instellingen die een website hebben met een chat pop up. Er is niks irritanter dan een dergelijke trut die je na 3 seconden vraagt of ze je ergens mee kan helpen. Alsof ik een verdwaalde randdebiel ben die niet weet wat ie wil en geen mond heeft om dingen te vragen. Gatverdamme wat een kutwebsites. Zo dat lucht op.

de Jager59 | 17-12-22 | 22:07 | 2

Klopt, net als al die debiele beoordelingen. Als ik ontevreden ben dan laat ik het wel weten.

priwax | 17-12-22 | 23:01

@priwax | 17-12-22 | 23:01:
Een simpele online order lever zeker 8 mails op. Eerst van de leverancier: Bestelling ontvangen, verwerkt, verzonden.
Dan van de pakkettenboer: Uw pakket is ontvangen, onderweg, bezorgd (ja lul, ik was er zelf bij.) En dan beginnen ze ook nog eens allebei te zeuren om een beoordeling.

GOEM | 17-12-22 | 23:19

Ik vind excuses maken daarover meer dan de grootste onzin.
Maar Rutte is werkelijk wel de laatste die excuses welgemeend kan uitspreken.
Overigens gaat het zwart Nederland niet om de excuses maar om de centen.

DerFrizl | 17-12-22 | 22:06

Lalalala (korte termijn) geld. Hetzelfde gedrag vertonen junkies. Op korte termijn hun fix.
O ja. Junkies zijn verslaafden. Houd die term er maar in. Niet tot slaaf gemaakten, maar verslaafden.

Deksmaat | 17-12-22 | 21:52

In Paramaribo was er helemaal niemand die om slavernij excuses vroegen. De president van Suriname heeft zelf meerdere keren tijdens het bezoek van Kaag gezegd dat het pas since kort tot hem was gekomen via de media.

McCain | 17-12-22 | 21:47

Schrap gewoon dat hele 'excuuscircus'.

Hou het - zoals de afgelopen ca 20 jaar - op ''oprechte gevoelens van spijt, neigend naar berouw, grenzend aan (gewetens)wroeging'', etc, uitgesproken op 1 juli bij het Keti Koti monument in Amsterdam door een roulerend kabinetslid.

Waarom is dat al die jaren niet voldoende geweest? Waarom werden er 'excuses' geëist, die eerst ter goedkeuring moeten worden voorgelegd aan 86 kleine belangenorganisatietjes van Surinamers/Antillianen, die zich allemaal 'geschoffeerd' tonen?

Het gaat echt alleen en uitsluitend om geld. Om meer gaat het niet.

Dr_Johnson | 17-12-22 | 21:35

Het huidige systeem werkt ook goed, je betaalt ze aan het eind van de maand hebben ze het uitgegeven en heb je het meeste salaris terug.
.

Pensionista | 17-12-22 | 21:26 | 1

Een beetje zoals de tegemoetkomingen op de energierekening nu.

Veepert | 17-12-22 | 22:13

Het is lachwekkend dat Kaag naar Suriname vliegt voor deze lariekoek. Daar zit een man die 40 jaar geleden 15 tegenstanders liet martelen en vermoorden die daar nooit sorry voor heeft moeten zeggen. Hij is er nog niet eens definitief voor veroordeeld. Zo erg hechten ze dus niet aan excuses. Op geldbeluste lamzakken zijn het. Prima dat Rutte voet bij stuk houdt. Als de nazaten van alle slaven straks sorry zeggen voor het disproportionele gebruikmaken van sociale voorzieningen, hun hoge aandeel in de criminaliteit, de vele vaderloze kinderen en voor jorgen raymann, praten we weer verder.

BobDobalina | 17-12-22 | 21:25 | 5

BobDobalina: Rutte houdt geen voet bij stuk. Hij gaat echt wel (wij dus) betalen.

Blonde Nel | 17-12-22 | 22:33

Er wordt niet betaald maar bij de toekenning van allerlei projecten op de Antillen en zo, gaat opeens een veel gemakkelijker beleid komen. Een stille herstelbetaling, want de achterban van de vvd vindt die betalingen maar niks. Als hij dat doet verliest hij nog zwaarder bij de verkiezingen.

Beste_Landgenoten | 17-12-22 | 22:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik snap eigenlijk niet zo goed dat Rutte zo geheimzinnig doet wat er maandag gemeld gaat worden. Hij wil namelijk nog niet zeggen of er excuses gemaakt gaan worden. Die man zal toch niet alle schaamte voorbij zijn en maandag zijn verkiezingsprogramma gaan presenteren ipv excuses?

yeps | 17-12-22 | 21:23

Dat lijkt mij ook. Zo ook onderwijs, en meer geld vrijmaken voor daklozenopvang in Nederland. We kunnen wel de hele wereld helpen, maar het begint bij jezelf. O, en dwing werkgevers kritisch te kijken naar hun vacatures en de mensen die zij afwijzen op hun vacatures. Zo wordt het nooit wat.

Deksmaat | 17-12-22 | 21:36

@Deksmaat | 17-12-22 | 21:36: Onderwijs en zeker lager onderwijs hoeft niet veel te kosten, verbied de telefoon in de klas en voer een schooltenue in , dan ben je van het grootste gezeik gepest en gechat of afleiding af tijdens het leren.

Smoelensmid | 17-12-22 | 23:09

Ons kabinet dacht punten te scoren met hun woke agenda, maar dit explodeert vol in hun bek. Zal je zien dat dit het kabinet doet vallen in plaats van al hun achterlijke besluiten over zaken die echt belangrijk zijn. Wat een stelletje zelfgenoegzame losers in dit kabinet.

fatty | 17-12-22 | 21:19 | 3

Ik hoop het zo fatty, ik hoop het zo. En die laatste zin: spijker, kop.

Deksmaat | 17-12-22 | 21:29

Het explodeert in onze bek, waarde fatty. Excuses die worden aangeboden namens u en ik, herstelbetalingen uit de zak van de burger.

zwenkwieltje | 17-12-22 | 21:31

Dit kabinet is kampioen in het scheppen van problemen. Asiel, woningbouw, stikstof, landbouw. Heeft niets met elkaar te maken uiteraard.

Der Schnitzeljäger | 17-12-22 | 21:37

Sorry hoor, we dwalen af.
Afgezien van het feit of je het wel of niet eens bent met excuses, laat staan herstelbetalingen, wat kun je onze overheid verwijten, dat die excuses niet aanvaard worden?
Althans, niet op de geplande datum.
Zelf vind ik een verklaring dat de slavernij van toen totaal kudt was op z’n plek.
Herstelbetalingen ondenkbaar.
Kun je er allerlei cijfers uit de VS bijhalen, die zijn niet relevant.
Kun je je afvragen wie er nou werkelijk recht hebben op herstelbetalingen, maar dat is niet waar het in het stuk van Feynman om gaat.
Feynman verwijt Rutte & Co dat excuses mislukt zijn.
Dat ligt niet aan hem, maar aan de mensen die de excuses niet aanvaarden.
Dat ze een toezegging in Euro’s willen zien is duidelijk, maar kun je dat Rutte verwijten?
Voor de duidelijkheid, excuses voor een vreselijke periode van 200 tot 160 jaar geleden oké, herstelbetalingen, nee.
Nederland heeft genoeg betaalt.
Ik vind Rutte een kudt van een kilo, maar hier valt hem niets te verwijten.
Kijk het filmpje van Tom, dan zie je dat Klaver juist een spelletje speelt.

Ruimedenker | 17-12-22 | 21:16 | 6

@Ruimedenker | 17-12-22 | 21:53:
Zeg dat tegen Ter Apel. Want dat hele immigratie"beleid", met al die "stichtingen" en "NGO's" is allemaal gestoeld op die "zielige" zwarten met hun BLM/slavernijsyndroom.
Het heet niet voor niets asielindustrie. En dat is money. En waar money is, loopt Rutte/VVD voorop om dat te faciliteren. Daarom ook Van der Burg.

Deksmaat | 17-12-22 | 22:01

@Deksmaat | 17-12-22 | 22:01:
Maar lieve schat, mag ik schat zeggen, denk t wel, je kunt het huidige asielbeleid toch niet koppelen aan het verleden?
Nogmaals, het huidige asielbeleid vind ik volkomen kudt, wat mij betreft mag dat naar nul nieuwkomers, maar dat staat toch los van de excuses, laat staan gewin van Mark Rutte.
Slavernij van toen heeft toch weinig te maken met de import van islamitische dozendouwers uit islamitistan van nu.
Misschien zie ik ‘t niet helemaal helder, maar probeer de dingen rationeel te benaderen.

Ruimedenker | 17-12-22 | 22:14

@Ruimedenker | 17-12-22 | 22:14:
Ik ook. En ja, jij mag schat zeggen.
*grijnst*
Tuurlijk heeft dit alles met elkaar te maken. Dacht jij nou echt dat die hele BLM beweging, de immigratie en pak hem beet, de dekolonisatie van wiskunde, toeval is? Tuurlijk staat dit niet los van elkaar.
En uiteraard staat een VVD-figuur als Rutte voorop om dit te faciliteren. Hij is opportuun in elke enorme porie in zijn pokdalig gezicht. In die hele beweging ruikt hij geld. En dat klopt. Exact hetzelfde met die milieubewegingen. Geld. Meneer ruikt geld. En als een loopse hoer gaat Rutte meteen op zijn rug liggen.
En nee, zogenaamd zal hij geen excuses aanbieden. Ja, me dunkt. Dezelfde bravoure die hij toen ook liet zien bij de Turken met hun Turkse vlaggen op de Erasmusbrug, vlak voor de verkiezingen. Rutte zei: "Pleur op!"
Half Nederland trapte er in. En na de verkiezingen?
*krekels*

Deksmaat | 17-12-22 | 22:31
▼ 3 antwoorden verborgen

40.000 euro eisen is in feite een bezoedeling van de reinheid van je intenties. Maakt duidelijk waarom het werkelijk gaat. Niet om het slavernij verhaal maar om kassa.

Der Schnitzeljäger | 17-12-22 | 21:15

Vriend van mij heeft ooit voor de kerk 2 jaar helpen huizen en scholen bouwen in Afrika. Hij was er snel achter waarom het daar op het continent nooit wat gaat worden. Ze hadden daar een school gebouwd, bijna af alleen nog een paar golfplaten op het dak, maar hij moest door naar een volgend project. Maand of 8 later terug geweest om te kijken hoe de school was geworden, maar de golfplaten lagen nog ingepakt op dezelfde plek.

Meuntjes | 17-12-22 | 21:15 | 4

Mensen van kleur die de Europese mentaliteit overnemen, zijn doorgaans net zo succesvol als blanken, om vervolgens door hun medemensen van kleur te worden uit gekafferd & verguisd.

't is een cultureel probleem, niet raciaal.

ReyNemaattori | 17-12-22 | 21:31

Dat ze er nog lagen! De moderne variant van dat verhaal zijn de schooltjes in Afghanistan, die meteen tot de grond werden gesloopt toen kamp Holland terug naar huis ging met de stoomboot. Daar bleef niks liggen.

Beste_Landgenoten | 17-12-22 | 22:36

De Chinezen zagen met ongeloof hoe weinig of geen interesse er was bij de inboorlingen om projecten op te starten.

meneer Q | 17-12-22 | 22:58
▼ 1 antwoord verborgen

Ik zie dat de PH-GOV ook weer is vertrokken uit Suriname. Kaag komt er weer aan, jongens!
Zit wel een rare slinger in het begin van de vlucht. Dat valt me wel een beetje op.

SNAFU | 17-12-22 | 21:11 | 2

Die Kaag kan beter gaan breien ofzo.. diplomaatje uithangen of minister van buitenlandse zaken is duidelijk niet haar tak van sport. Wat een slechte vertoning zeg. Is ze ooit wel diplomaat geweest?

schillenboer | 17-12-22 | 21:57

Ja die wil weer voor de zondag champagne brunch weer thuis zijn;) Of zou ze voor een feodale slok even aanwippen in Niger?

Smoelensmid | 17-12-22 | 23:24

Het laatste gedeelte van dit betoog is wat mij betreft de beste insteek. De weg naar de toekomst verloopt via verzoening. Geen excuses.

Schilder58 | 17-12-22 | 21:05

BC en ik hadden hier net een mooi gesprek over. Het is net alsof de Tweede Wereldoorlog nooit heeft bestaan.
Ik ben opgegroeid met mijn ouders en grootouders. Beide generaties hadden geen nagel om hun gat te krabben. Ik kan me nog de laatjes herinneren, van de kast die we moesten leeghalen, toen oma net was overleden.
We schrokken ons kapot. Alles had ze bewaard. Alles. Zelfs de kleine blikjes waar de leverpaté in had gezeten, had ze bewaard. Alle restjes garen, knoopjes, lapjes stof, oude spijkers, alles had ze bewaard. Want het kon nog een keer van pas komen. Oma was geboren in 1897, en had twee wereldoorlogen meegemaakt. Niet een. Twee.
Kom mij niet aankakken met je slavernij. Rot op. Echt. Rot op.

Deksmaat | 17-12-22 | 21:01 | 6

Armoede was voor deze generaties ook nooit een excuus om maar crimineel te worden.

Meuntjes | 17-12-22 | 21:18

Helemaal mee eens! Toen mijn schoonvader was overleden kwam ik er achter welke bittere armoede hij heeft gekend.

meneer Q | 17-12-22 | 23:02

Want het kon nog een keer van pas komen.,, niks mis mee! Je moest eens weten hoe vaak ik iets heb kunnen maken of repareren door zooi die ik heb bewaard.. Zelfs voor een losse tie-rap of schroef op straat buk ik nog en stop hem in mijn zak.. Wie het kleine niet eert, en zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen werd er thuis met de paplepel ingegoten... waar is het allemaal misgegaan kun je je eerder afvragen ;)

Smoelensmid | 17-12-22 | 23:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Goed verwoord

P.s. ik ben blank niet wit

edo2018 | 17-12-22 | 20:57 | 1

Zelfs je tanden zijn niet wit, maar hebben een kleurcode , hoe zou je dan in hemelsnaam wit kunnen zijn;)

Smoelensmid | 17-12-22 | 21:25

Als Pasen en Pinksteren op 1 dag vallen, dan kunnen ze hun excuses krijgen, niet eerder!

tis_wat | 17-12-22 | 20:50

It's sad, so sad.

Deksmaat | 17-12-22 | 20:48

Had het bij een verklaring gehouden i.p.v. "excuses". En had het niet vooraf overal rondgetoeterd. Hugo Schoenen is niet de enige die helemaal niks kan.

J.P.Drapeau | 17-12-22 | 20:47

En de nazaten die in lengten van jaren nog verwekt en geboren moeten worden, krijgen die straks niks? Het is me toch wat..

Colin.Fart | 17-12-22 | 20:46 | 2

Jawel, die krijgen ook 40.000 Euro. Anders is het weer discriminatie en moeten we over honderd jaar weer excuses aanbieden.

Zapata10 | 17-12-22 | 20:49

Dit gaat sowieso elke generatie terugkomen, maart u zich vooral geen illusies.

Crankhead | 17-12-22 | 21:50

Kaag wilde dit graag. Dit is helemaal Kaags projektje. Als een stagiaire die alvast frivool met d'r hoofd in Doha of Paramaribo zit zonder te (willen) weten hoe die mensen daar functioneren. Volledig toondoof ook voor gigantische binnenlandse problemen. Hier valt genoeg te doen en dan haal je je zo'n facking probleem op de hals. Zielig, gewoon.

SIogra | 17-12-22 | 20:43 | 2

Maar wie zijn die slaafgemaakten?

dathoujetoch | 17-12-22 | 20:47

Niet alleen zielig. Zichzelf lekker opdisschen.Goede sier maken met andermans geld.
Deze vrouw houdt alleen van zichzelf. Staat graag in de picture en laat anderen er voor opdraaien.
Misselijkmakend creaturen.

Mispel | 17-12-22 | 20:48

In Afrika barst het van de geweldige grondstoffen die gedolven kunnen worden. Waarom zijn die lui niet schat hemeltje rijk en leven zij niet in weelde. Waarom lukt het de Arabieren wel?

Ram_Ram | 17-12-22 | 20:39 | 2

Alleen omdat de witte man ze erbij hielp want zelluf zijn ze te lui om te poepen.

Slough | 17-12-22 | 20:45

Vraag het maar aan de Chinezen die daar werken of gewerkt hebben. Vol ongeloof keken ze naar de lokale bevolking die geen enkele interesse toonden voor allerlei projecten.

meneer Q | 17-12-22 | 23:06

Jan Dijkgraaf heeft al voorgesteld de excuses uit te stellen tot sint-juttemis. Lijkt me een goed idee.

MAD1950 | 17-12-22 | 20:38 | 1

Eensch.

Deksmaat | 17-12-22 | 20:49

Als ik excuses aanbied, dan ga ik echt niet overleg over hoe ik dat doe. En dan mag je het accepteren of niet, maar ik ga me er verder niet druk om maken. En zo moet de regering dat ook doen. En die geldwolven (wat natuurlijk het uiteindelijke doel was) verder gewoon negeren.

The_Black_Knight | 17-12-22 | 20:38

Ik blijf zeggen dat het tot ieders tevredenheid optelossen is. Een ieder die vindt dat hij en zijn voorouders slaven zijn geweest van de witte racistische Nederlanders, krijgt 40.000 euro plus gratis enkele reis naar land van voorouders.
In retour graag een zwart op wit getekende belofte om nooit meer terug te keren.

Kruimel | 17-12-22 | 20:29 | 4

Aan het eind van de 40 mille staan ze hier weer aan de poort.

goedverstaander | 17-12-22 | 20:35
▼ 1 antwoord verborgen

Op dit moment, zijn er slaven over heel de wereld.

50 miljoen mensen leefden in 2021 in moderne slavernij (Global Estimates of Modern Slavery).
28 miljoen mensen zijn slachtoffer van dwangarbeid.

En op ditzelfde moment praten mensen over vergoedingen voor nabestaanden.
Het wringt.

In 1815 werd de slavenhandel afgeschaft, in 1863 de slavernij zelf.
Het zal best effecten hebben gehad op de direct opvolgende generatie, dat ben je met zomaar kwijt.

Maar zou het niet een veel beter eerbetoon zijn aan de slaven van weleer, als de slavernij van vandaag aangepakt werd?

AdvocatusDiaboli | 17-12-22 | 20:29 | 1

Ja maar levert dat -deugpunten- gratis geld op?
En worden daardoor onze goedkope prullen duurder?
DAT zijn natuurlijk ECHT belangrijke zaken!

klimgek | 17-12-22 | 21:49

Weet je, die blanke boeren in Afrika, die waren best goed voor de economie....

Zoon van Boer | 17-12-22 | 20:28 | 3

Valt tegen hoor. Toen ze Zimbabwe uit werden getrapt heeft de bevolking van het land de graanschuur van Afrika gemaakt en de economie was gered. Toch?

goedverstaander | 17-12-22 | 20:31

@Feynman, waarom de keuze voor Newspeak?
Tot slaaf gemaakten, witten, witte mannen...

Roos | 17-12-22 | 20:28 | 1

De tot Feynman gemaakte scribent gaat graag met hen tijd mee.

Nuchternederland | 17-12-22 | 20:34

Chapeau, niets aan toe te voegen.

Zapata10 | 17-12-22 | 20:28

Helemaal fan van etnisch profileren en statistische gemiddelden, deze paragraaf:

De beste grafiek om dat effect te duiden is het gemiddelde gezinsinkomen per bevolkingsgroep in de VS. Aziaten verdienen $101.418 Witten $71.033 en Zwarten $45.208. Met de Aziatische mentaliteit A = Average, B = Below Average, C = Can`t eat dinner, D = Don`t come home & F = Find new family heeft deze minderheid afgedwongen dat ze anderhalf keer zoveel verdienen als de heersende klasse.

Voor wie dit niet begrijpt: hoe kleiner je gemiddelde lul, hoe hoger je inkomenstechnische compensatiedrang. Denk Dave Chapelle: het zijn de bevolkingsgroepen die je niet noemt.

Inclusief Latino's.

Trek eens aan mijn vinger.

Hetkanverkeren | 17-12-22 | 20:27 | 3
-weggejorist-
Sneerpoets | 17-12-22 | 20:57

En dat heeft dus geen kudt te maken met de manier waarop NL excuses probeert te maken.

Ruimedenker | 17-12-22 | 20:58

Succes is een mindset? IJver en toewijding zijn in ieder geval een mooi begin.

MickeyGouda | 17-12-22 | 21:19

Stond er in het lijstje met eisen niet 50 zweepslagen aan Rutte? Gemiste kans..

Sneerpoets | 17-12-22 | 20:27

Als excuses niet worden geaccepteerd, moeten we dat respecteren en overgaan tot de orde van de dag.

J.Hendrikse | 17-12-22 | 20:26 | 1

Mijn idee. Plus dat degene die excuus maakt dat oprecht doet en niet een wensenlijstje voor gaat lezen. Graag of niet.

goedverstaander | 17-12-22 | 20:28

Er veranderd wat in de dynamiek van een samenleving als één groep opeens een smak geld krijgt, waar de ander keihard voor moet werken. Heel gevaarlijk.

Urotsokudoji | 17-12-22 | 20:25 | 1

Waar de ander dan NOG harder voor moet werken.

Sinaslolly | 17-12-22 | 20:40

Om onder de herstelbetalingen uit te komen zou Rutte ook voor kunnen stellen om de slavernij opnieuw in te voeren. Hij is er opportunistisch genoeg voor. Het voorstel zal echter geen kamermeerderheid halen.

goedverstaander | 17-12-22 | 20:24 | 1

Misschien nog niet eens zo een stom idee. In een agrarische samenleving kan slavernij heel goed functioneren. Het bewijs hiervoor is het feit dat slavernij heeft bestaan gedurende de gehele beschreven geschiedenis van de mensheid en waarschijnlijk ook al daarvoor bestond.
De enige reden dat slavernij is afgeschaft is de opkomst van mechanisatie geweest.
Als ik nu in diverse programma's zie wat voor veel mensen de gevolgen zijn van slechte keuzes die ze maken, denk ik wel eens: was slavernij niet beter voor hun geweest?

Der Doktor | 17-12-22 | 20:34

Waarom excuses van slavenhandelaren en -kopers, en niet van de bron - de slavenvangers? Hmmm. De handelaren waren blank, de vangers zwart; de nazaten van de handelaren zijn steenrijk, de vangers straatarm. En hoe zit het met die Zwarte Pietenhater, die zelf nazaat is van vangers? Die eist op hoge toon excuses, geld en wetswijzigingen van blanken, maar hoeft zelf blijkbaar geen excuses aan te bieden. En de excuses moeten komen van een blanke. Een gekleurd bewindspersoon, toonbeeld van succesvolle integratie en bewijs dat je ondanks slaven in je stamboom alles kunt bereiken, die mag niet namens Nederland excuses uitspreken.
Het is selectief, racistisch en onlogisch.

Zeddegeizot | 17-12-22 | 20:24 | 2

Akwasi is miljonair. De kan als eerste worden geplukt.

goedverstaander | 17-12-22 | 20:26

@goedverstaander | 17-12-22 | 20:26|
Akwasi stamt af van de ergste slavenhalers aan die kant van Afrika, de Ashanti. Hij is wel de laatste die hier de schuurdeur over los zou mogen zetten. Niet alleen dat, de Arabische slavenhandel liep al 900 jaar voordat er maar een Europeaan voet op Afrikaanse zette. Ook is de blanke Europeaan de enige die oorlog voerde om de slavernij afgeschaft te krijgen. Iets dat de diverse Afrikaanse(!) staten uiteindelijk slechts onder dwang deden.

Verder waren zowel Brabant als Limburg geen deel van Nederland zoals het toen was, maar waren zelf kolonies die volledig werden uitgebuit en leeg gezogen met eeuwenlange bittere armoe tot gevolg. Het is een diepe belediging deze provincies te laten betalen voor iets waar ze part noch deel aan hadden.

Sjefke7807 | 18-12-22 | 01:10

Waarom dat bedrag van €40.000 p.p?
Hoe is dat berekend?

Enfin, uiteindelijk hebben we er al meer geld ingestopt dan we eruit hebben gehaald.
Volgens mij hebben wij hier nog wat tegoed.

Roos | 17-12-22 | 20:23 | 1

Hoe is dat berekend?
De vraag was waarschijnlijk hoeveel je kunt vragen zonder al te hebzuchtig over te komen. En toen zijn er bedragen genoemd die de eisers steeds te weinig vonden tot ze uiteindelijk op €40.000,-- uitkwamen.

Osdorpertje | 17-12-22 | 22:14

"witten" ???? Welke witten? Ben ik wit? Dacht het niet. Ik ben een blanke. Als ik al in een hokje geplaatst moet worden. Maar liever ben ik gewoon mezelf. Iemand die geen ene mallemoer met slavernij te maken heeft gehad en dus ook nooit excuses gaat maken daarvoor. Nooit!

Bootvisser | 17-12-22 | 20:23 | 1

Die excuses gaan automatisch via je belasting aangifte , maak je geen illusie;)

Smoelensmid | 17-12-22 | 20:58

Ja is goed. Wordt 1 april gestort,

Regulation Vaarnold, voorzitter van de zwarte partij Ubuntu Connected Front (UFC) en oprichter van de antiracistische D’HERO Movement, vind een bedrag van 40 duizend euro voor iedere nazaat van ’tot slaaf gemaakten’ redelijk ’als voorschot’. „Pas dan zijn we bereid om te praten over excuses.”

Cornelis12 | 17-12-22 | 20:23

En toch, amusant om te zien , hoe markie op zijn muil gaat op een ( in mijn ogen) non- onderwerp.
Het lukt hem steeds minder goed de verantwoordelijkheid te verschuiven, weg te lachen , of er iemand anders voor opdraaien. De man is beschadigd, grotendeels door eigen toedoen ook nog.

deathchant | 17-12-22 | 20:19 | 1

Heel amusant. Alleen jammer van de rokende puinhoop waar hij ons mee opzadelt.

GOEM | 17-12-22 | 20:36

Wie das volk spricht,

Uit onlangs gehouden onderzoek blijkt dat slechts 32 % van de Nederlanders voor excuus is en van die 32 % is maar een kwart voor herstelbetalingen.
www.ioresearch.nl/actueel/nog-geen-me...

Cornelis12 | 17-12-22 | 20:19 | 5

Kwestie van gestaag doordrammen van de media en de gemiddelde Nederlander is in een paar jaartjes om.

Joris Beltsin | 17-12-22 | 20:31

@Joris Beltsin | 17-12-22 | 20:31: De gemiddelde Nederlanders die terecht op bijna alles tegen zijn wat de kartelkloten bekokstoven moeten beseffen dat er alleen iets verandert als ze godbetert na 40 jaar hun stemgedrag eens aanpassen. Zo niet dan moeten ze hun muil houden.

Zapata10 | 17-12-22 | 20:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Heb ik als nazaat van hen die tot slaaf maakten ook recht op een excuus en vergoeding zoals de nazaten van hen die tot slaaf gemaakt werden? Ik ervaar inmiddels ook leed hierover.

Fark Mutte | 17-12-22 | 20:17 | 5

Mijn voorouders zaten diep in de slavenhandel maar mn grootouders hebben in WO2 Joodse onderduikers in huis gehad die uiteindelijk de oorlog overleefd hebben. Valt dat niet tegen elkaar weg te strepen ?

Cornelis12 | 17-12-22 | 20:26

Schijnt dat de Britse regering Oost onlangs de schuld volledig heeft afgelost die ontstond na de betaling van de gedupeerde slavenhouders toen zij slaafloosgemaakt werden. Dat is een historisch feit, dus herstel betalingen zijn er geweest edoch voor de financieel gedupeerden, niet voor de slaven zelf, uiteraard.

Beste_Landgenoten | 17-12-22 | 22:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Helemaal mee eens, maar hokjes denken is juist één van de fundamenten onder critical theory en de discussie wordt van daaruit gedreven. Zonder hokjes geen intersectionaliteit, zonder intersectionaliteit geen wit privilege en poc onderdrukking. Zonder wit privilege en poc onderdrukking geen SJW'ers. Zonder SJW'ers geen critical theory. Rutte is erin getrapt, hij heeft critical race theory de facto erkend en de SJW'ers onderhandelingspartner gemaakt.

Blauwpetje | 17-12-22 | 20:15

Er is al een slavernij activist die €40.000 voor elke nazaat van slaven eist. Flikker toch een eind op en stop met die onnozele excuses en maak je druk om de mensen in Nederland die nu bij 15 graden bij de kachel zitten te rillen van de kou. Stelletje koekwausen daar in den Haag.

Area51 | 17-12-22 | 20:15 | 4

@SNAFU | 17-12-22 | 20:23: Tsja, zodra iedere nazaat er een kekke auto van koopt moet er natuurlijk ook nog wat benzine in..

Sneerpoets | 17-12-22 | 20:30
▼ 1 antwoord verborgen

Kunnen we niet gewoon stoppen met aandacht geven aan dit soort gezeik? Dan houdt het vanzelf op.

UnderTheDevil | 17-12-22 | 20:14

"Eerst herdenken, dan een korte viering van de juridische afschaffing om daarna weer een jaar wereldwijd te strijden tegen slavernij."
Ik denk dat daar de verschillende belangenclubs het niet mee eens zijn. Elke Euro die gaat naar de bestrijding van de huidige slavernij gaat niet naar herstelbetalingen.

skoftig | 17-12-22 | 20:13

We mogen wel excuses aanbieden, maar het mag niet door Frank Weereenkind, want die zien ze als een loopjongeren voor de witte man.
Nee, het moet minimaal de koning samen met de minister president zijn op een vooraf afgedwongen datum en plaats zijn.
En als allerbelangrijkste, er moet een grote som geld worden toegezegd.
En nog voor dat er 1 cent is toegezegd hebben al die organisaties al onderling ruzie over hoe het geld verdeeld moet worden en door wie.
Iedereen wil dat geld wel verdelen en geen van ze vertrouwt de ander.

Osdorpertje | 17-12-22 | 20:12

Leuk verhaal hoor, Feynman. Maar moet je nou echt die woke nieuwspraak overnemen? Witten? Tot slaaf gemaakt? Je weet dat dat onnodig is.

Battery!!! | 17-12-22 | 20:11 | 2

Als je de uiterste grenzen van het spectrum wilt aangeven dan is wit en zwart zoals Feynman gebruikt inderdaad correct.

Der Schnitzeljäger | 17-12-22 | 21:11

@Der Schnitzeljäger | 17-12-22 | 21:11:
Dan zou je dat tussen aanhalingstekens moeten plaatsen.

gemeentereiniging | 17-12-22 | 21:35

Al is M.R. nog zo’n koekenbakker, het feit dat de Suri’s en Antilianen excuses op 19-12-22 niet aanvaarden kun je hem niet verwijten.

Ruimedenker | 17-12-22 | 20:11 | 1

Jawel. Jarenlang pamper beleid.

zwenkwieltje | 17-12-22 | 21:07

Nou, dan maken ze dat geld op.
Aan een auto, of ze vergokken het, of gaan op vakantie.
En dat was het dan.
Dat was dan de genoegdoening voor je voorouders die slaaf waren.

Het heeft iets banaals.

Beter 2 miljoen uitgeven aan de slavernij van vandaag de dag, en onderwijs en voorlichting zoals over wat de beweegredenen waren om het af te schaffen,
dan elke 1 miljoen aan vage schadeloosstelling.
En daar kunnen die nabestaanden ook voor betaald worden, beroepshalve desnoods.

AdvocatusDiaboli | 17-12-22 | 20:09 | 2

Ik vraag me ook af wanneer je nazaat genoeg bent. Een van je grootouders kwam uit Suriname, krijg je dan 10.000 of zo?

Sinaslolly | 17-12-22 | 20:28

Ik weet niet namens wie de pipo-de-clown- academy excuses wil gaan aanbieden, en aan wie, en tot welk doel... Zolang clown Rutte dat dan maar doet uit eigen naam, en niet uit naam van ons volk. Dat mandaat heeft hij namelijk helemaal niet, want mijn voorouders hebben niks op dat vlak misdaan, noch hiervan geprofiteerd. Als hij " herstelbetalingen" in het verschiet heeft, dan betaalt hij die ook maar uit eigen zak. Ik ben de neger niets verschuldigd, en wil ook niks van de neger (behalve dat hij/zij zich gedraagt zolang hij/ zij in ons land woont). Ik behandel de neger niet anders dan welk mens dan ook in ons land, maar eis wel dat de neger ditzelfde doet. En ik stop met het zeggen van het woord "neger" zodra de neger stopt met "witte", " tata" of enig ander denigrerende bedoelde titel voor een blanke. Ja, ik ben blank, niet "wit", als je wit ziet moet je namelijk naar de dokter.... my2cents.

Nederlanddraaitdoor | 17-12-22 | 20:08 | 3

Twocents is ook wel genoeg (te veel zelfs) voor een herstelbetaling.
Excuses zijn sowieso onzin. Excuses aanbieden aan overledenen, dat schiet lekker op ja.

Ichneumonidae | 17-12-22 | 20:13

Ik wil hier dan ook graag aan toevoegen dat ik als nageslacht van hoofdzakelijk dagloners en landarbeiders mij niet geroepen voel tot het aanbieden van excuses.
Van de andere kant, mijn familie was wel fout in de oorlog. Kan ik daar ergens excuses voor aanbieden?

Der Doktor | 17-12-22 | 20:41

Zeer goede realiteits check, Nedelanddraaitdoor. Dank.

zwenkwieltje | 17-12-22 | 21:03

Ben gelukkig af van de herstelbetalingen aan m'n eerste ex. Die leeft nog steeds.

Ichneumonidae | 17-12-22 | 20:06

Domme vraag misschien ,wie interesseert dit eigenlijk

rein9576 | 17-12-22 | 20:03 | 1

Je merkt jaarlijks dat de pensioen, AOW, minder wordt, zorg duurder, belasting hoger. Dat kom allemaal door dit soort fratsen; geld gooien waar het niet hoort.
Dus ja, dit zou je moeten interesseren.

Sneerpoets | 17-12-22 | 20:25

Mee eens. Het cultiveren van al dat slachtofferschap leidt tot niets behalve meer rancune en geloof in het eigen falen. En die excuses worden met elke dag dat ze uitgesteld worden minder waard. Uiteindelijk heeft niemand er wat aan, het dicteren van de eisen en voorwaarden maakt aan iedere geloofwaardigheid ervan bij voorbaat al een einde. Dus laat inmiddels maar zitten.

Beste_Landgenoten | 17-12-22 | 20:03 | 2

Wat een lef, tegen de partij in gaan!

dathoujetoch | 17-12-22 | 20:50

Hoezo, mijn partij maakt nooit excuses nergens voor.

Beste_Landgenoten | 17-12-22 | 22:31

Degenen die het woord voeren namens de nazaten van tot slaaf gemaakten, zijn helemaal niet op verzoening uit. Dus de regering moet andere gesprekspartners zoeken of zeggen: wij willen wel excuses maken maar niet jullie eisenpakket inwilligen.

thanseeuwen | 17-12-22 | 20:01 | 2

U bedoelt “slaven”?

Ridde Rogter | 17-12-22 | 20:07

@Ridde Rogter | 17-12-22 | 20:07: Juist ja, zijn allemaal al meer dan 100 jaar dood.

Ichneumonidae | 17-12-22 | 20:09

Ok, stel je bent een nakomeling met voorouders aan beide kanten van de zweep.
Want elke generatie terug verdubbelen je voorouders in aantal, dus kan zomaar.

Jörgen Raymann kwam daar achter, onder andere.
Wat dan?

AdvocatusDiaboli | 17-12-22 | 20:01

Ik zou nooit slaven willen hebben - je moet ze de hele dag achterna zitten, en ze doen het toch nooit goed.

Guldenroede | 17-12-22 | 20:00

In het begin van de vorige eeuw werden de meeste mensen inclusief kinderen te werk gezet in afgrijselijke fabrieken of als landarbeider. Ze kregen nauwelijks loon en leefden in erbarmelijke omstandigheden. Nee officieel waren ze geen slaven maar ze werden wel zo behandeld door hun bazen, herenboeren, kerk en overheid. Keuze was er niet. Kan ik als nazaat van deze fabrieksarbeiders ook effe 40.000 vangen?
En zo kan je wel door blijven gaan. Eeuw na eeuw, slachtoffers van bezetters, oorlogen enz enz.
Waanzin.

Kattie | 17-12-22 | 19:59 | 1

Precies. Mijn opa en opoe woonde in een plaggenhutje met een lemen vloer in Drente. In theorie waren ze vrij, maar in de praktijk kreeg je geen ander werk als je bij een andere boer met de pet in de hand solliciteerde.
Mijn voorouders hebben die slaven niets misdaan. Ik persoonlijk ook niet, ook niet hun nazaten, behalve dan de premies opgehoest voor hun uitkeringen.

langelat | 17-12-22 | 20:30
-weggejorist en opgerot-
entredeuxverres | 17-12-22 | 19:59 | 3

Ja ik wel , wil je de essentie begrijpen om er op te kunnen reageren zul je het toch echt moeten lezen.;)

Smoelensmid | 17-12-22 | 20:02
-weggejorist-
entredeuxverres | 17-12-22 | 20:10

Als je het niet leest of wil lezen dan is je reactie beetje nutteloos, vindt je zelf ook niet?

Kruimel | 17-12-22 | 20:25

Nog 3 maanden, stem ze weg mensen!

funkyd | 17-12-22 | 19:57

Amerikanen van Aziatische afkomst doen het inderdaad goed, waarbij wel moet worden aangetekend dat zij zich daarbij vaak te pletter, ja zelfs dood werken. Naast het werk en de familie hebben ze vaak hoegenaamd geen sociaal leven. Zwarte Amerikanen daarentegen hebben Amerika verrijkt met hun muziek en sportprestaties.

Zenzeo | 17-12-22 | 19:56 | 3

En ze kunnen ook nog goed dansen het je eraan kunnen toevoegen. Maar zonder gekheid dan, Aziaten hadden ook geen geschiedenis als slaven in de VS. Pas in de jaren '60 werden zwarte Amerikanen van volledige burgerrechten voorzien. Dat doet ook wel iets met de mensch.

Beste_Landgenoten | 17-12-22 | 20:06

Is wel zo.

Sinaslolly | 17-12-22 | 20:15

@Beste_Landgenoten | 17-12-22 | 20:06: Als het daaraan ligt, dan zouden we dus een verschil moeten zien tussen zwarte Amerikanen die nazaat zijn van slaven en degenen die pas recent naar Amerika zijn geëmigreerd.. Ook tussen b.v. Ghanese immigranten en Surinaamse immigranten in Nederland zou je dan een verschil moeten zien en tussen zwarten in Nederland en Zweden. Geen van drieën gaan echter op.

Blauwpetje | 17-12-22 | 21:44
-weggejorist-
Colin.Fart | 17-12-22 | 19:56

Kennen jullie de hijgers van Enigma nog? Mea Culpa;
youtu.be/KG7Bs_BCC5w

Sneerpoets | 17-12-22 | 19:55 | 1

Dat was Sandra. In die tijd lekker.

HGL | 17-12-22 | 21:21

Waarom moest het met alle geweld ook weer perse op 19 december?

AdvocatusDiaboli | 17-12-22 | 19:55

Een excuses dient mogelijk excursies te zijn. Dat gaat echter prima: eerst 8, met Kaagie erbij 9 kabinetsleden op excuusdiaspora. St. Maarten heeft al bedankt voor de eer, de rest twijfelt zogenaamd nog.

En dat wittemannensyndroom in het Onderwijs? Je staat als leraar voor een onbegonnen taak met al die ingebakken achterstanden van je klas. Lees voor leraar iedereen met een roeping, los van kleurtje, geslacht of wat dan ook.

Er is geen beginnen meer aan. De jeugd had de toekomst. Nu importeer je ze vanaf 18 jaar. Scheelt een hoop kinderarbeid inderdaad.

Hetkanverkeren | 17-12-22 | 19:55

Doekoe jij of doekoe ik?

Plukkieplukkie | 17-12-22 | 19:55

Mooi verhaal @Feynman
Wel jammer dat je het over 'witte' mensen hebt..

Ik en met mij velen, ben niet wit.
Wit is een minstens net zo denigrerende duiding als zwart

AldNuut | 17-12-22 | 19:55 | 1

Ga je daar even over druk maken anders.

John McClane | 17-12-22 | 20:17
-weggejorist-
Longhorn | 17-12-22 | 19:54

"tot slaaf gemaakten"
Ik blijf het krampachtig en theatraal taalgebruik vinden. Alsof je een slachtoffer van criminaliteit of belastingdienst een 'tot slachtoffer gemaakte' zou noemen.

Duwbak_Linda | 17-12-22 | 19:52 | 5

Nou ja er zijn nu eenmaal lotsbestemmingen denkbaar in het leven waarbij het evident is dat het voor het slachtoffer weinig tot niets met eigen keuze en vrije wil van doen heeft. Dit toch telkens willen onderstrepen maakt dat ik me als lezer totaal niet serieus genomen voel. Alsof ik (de lezer dus) een beetje achterlijk ben. Stop de Jip-en-janneke-isering van deze maatschappij.

Duwbak_Linda | 17-12-22 | 20:18

Ik ben tot loonslaaf gemaakt, telt dat ook?

Ds_Dre | 17-12-22 | 20:21

Het is een krampachtige vertaling van het Amerikaanse begrip 'enslaved'.

Colin.Fart | 17-12-22 | 20:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Ze krijgen al wlk jaar Ontwikkelings hulp

shimanski | 17-12-22 | 19:52 | 1

Vele miljarden hebben we de afgelopen vijftig of meer jaar al gestort in Afrikaanse en andere bodem- en hopeloze putten om de 'white guilt' mee af te kopen waarmee echter vaak corrupte bestuurders aldaar hun zakken hebben gevuld.
We blijven gvd niet bezig! ...

Aristotalloss | 18-12-22 | 00:27

Mijn hele leven heb ik nooit enige discriminerende gedachten gehad of me zo gedragen. Tot een jaar of 8 geleden, toen het gedram begon. Inmiddels vind ik een aantal minderheidsgroepen zeikerd, handophouders en alleen goed in het spelen van de slachtofferrol. Lekker, die vooruitgang.

geheelvergeter | 17-12-22 | 19:50 | 2

Hier ook, vroeger zag ik geen verschillen.
Nu men er mee bezig is, vallen me sommige eigenschappen op. Dat heeft me tot een echte racist gemaakt

shimanski | 17-12-22 | 19:53

geheelvergeter | 17-12-22
Idem. En het voordeel van de twijfel zijn ze helemaal kwijt.

Der Schnitzeljäger | 17-12-22 | 21:03

40.000 EURO per nazaat. Om mee te beginnen. Ze zijn knettergek. En wat nog knettergekker is, is dat deze volidioten de ruimte krijgen en uitgebreid hun onzin in de media mogen rondspuien. Elk tegenwoord wordt meteen in de xenofobe en racistische hoek getrapt. Wie ooit bedacht heeft dat excuses aanbieden een goed idee was, moet zich kapot schamen.

Gervano | 17-12-22 | 19:48 | 3

En straks ongetwijfeld ook de rechters achter zich want sja, de overheid heeft een fout toegegeven dus zullen ze tot een minnelijke schikking moeten komen.

geheelvergeter | 17-12-22 | 19:51

Volgens mij halen ze de tot slaaf gemaakten en de verslaafd geraakten door elkaar.

Bata4 | 17-12-22 | 19:53

"En wat nog knettergekker is''

Maar het allerknettergekste is, dat ze die 40K gaan krijgen ook. Misschien niet dit jaar, misschien niet volgend jaar, maar er wordt net zo lang doorgezeurd tot de regering tot uitbetaling overgaat om maar van het gezeik af te zijn.

Maar dat gezeik stopt niet meer. Als die 40K zijn betaald, wordt geëist dat die 40K een jaarlijkse uitbetaling worden, en als dat is gerealiseerd, dan wordt er geëist dat die 40K 60K wordt. Enzovoorts en zoverder.

Dr_Johnson | 17-12-22 | 21:22

Tussen 1500 en 1800 meer dan een miljoen blanken tot slaaf gemaakt en verhandeld door de Berbers.
Wanneer krijg ik excuses?

J-van-de-Bontekoe | 17-12-22 | 19:44 | 3

Sorry.

leo de pejo | 17-12-22 | 19:48

@leo de pejo | 17-12-22 | 19:48:
Bedankt!
Kan er misschien ook nog 40.000 euro van af?

J-van-de-Bontekoe | 17-12-22 | 19:53

Geld willen ze..... niets anders.

Smeggel | 17-12-22 | 19:41 | 1

Geld, drank en lekkere wijven.

BrutusBosch | 17-12-22 | 19:53

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl